فهرست مطالب

پژوهش های کاربردی روانشناختی - سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

مجله پژوهش های کاربردی روانشناختی
سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 23
|
  • فاطمه رهبر کرباسدهی، عباسعلی حسین خانزاده*، ایرج شاکری نیا صفحات 1-16
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تنظیم شناختی هیجان و خودکارآمدی اجتماعی نوجوانان مبتلا به صرع بود. این پژوهش کاربردی و از نوع شبه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه مورد مطالعه را همه نوجوانان پسر مبتلا به صرع 18-15 سال مراجعه کننده به مراکز درمانی شهرستان رشت در سال 1400-1399 تشکیل دادند که از میان آن ها، نمونه پژوهش شامل 30 نوجوان پسر به صورت هدفمند و در دسترس و با درنظرگفتن شرایط ورود و خروج، انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه (هر گروه 15 نفر) جای دهی شدند. برای گردآوری یافته ها از پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ-P) و مقیاس خودکارآمدی اجتماعی (SSES) در مراحل قبل و بعد از درمان استفاده شد. درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به شیوه گروهی در هشت جلسه برای گروه آزمایش ارایه شد. داده ها به کمک نرم افزار SPSS24 و به روش تحلیل کوواریانس تحلیل شدند. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس نشان می دهد درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهبود تنظیم شناختی هیجان و خودکارآمدی اجتماعی نوجوانان مبتلا به صرع به طور معنا داری تاثیر دارد (001/0>P). براساس نتایج این مطالعه می توان گفت، مداخله مبتنی بر پذیرش و تعهد می تواند یکی از راهکارهای درمانی برای بهبود شاخص های سلامت روانی افراد مبتلا به صرع باشد.
    کلیدواژگان: درمان پذیرش و تعهد، تنظیم شناختی هیجان، خودکارآمدی اجتماعی، صرع
  • محمدرضا جباری*، غلامعلی افروز، کیانوش هاشمیان، رضا پورحسین، سعید اکبری زردخانه صفحات 17-31

    با توجه به اهمیت تکنیک های درمانی در مداخلات طرحواره درمانی گروهی، هدف از این مقاله، ارایه مجموعه ای از تکنیک های طرحواره درمانی گروهی بود. تکنیک های درمانی یکی از ارکان اساسی مداخلات طرحواره درمانی را شکل می-دهند. اجرای تکنیک های درمانی به صورت گروهی علاوه بر صرفه جویی در زمان و هزینه، فرصت های متمایزی را فراهم می سازد تا اعضا با برخورداری از حمایت های متقابل از جانب یکدیگر و بهره مندی از احساس امنیت، به ابراز هیجانات خود و تجربه رفتارهای تازه و سازنده در گروه بپردازند. پژوهش حاضر از نوع مطالعه مروری بود که از بانک های اطلاعاتی داخلی و خارجی بین سال های 1391 تا 1400 هجری (2012 تا 2021 میلادی) برای جمع آوری اطلاعات استفاده گردید. همچنین؛ در این مطالعه، کتاب های زبان اصلی و معتبر در این زمینه که در بازه زمانی تعیین شده به چاپ رسیده اند نیز مورد بررسی قرار گرفتند. در نتیجه بررسی منابع، 21 تکنیک از مقالات و 54 تکنیک از کتاب ها به دست آمد. همچنین؛ در حالی که بیشترین فراوانی در تکنیک های مستخرج از مقالات در تکنیک های شناختی نشان داده شد، در میان تکنیک های مستخرج از کتاب ها، بیشترین فراوانی به تکنیک های تجربی اختصاص داشت. به کارگیری تکنیک های تجربی می تواند گام مهمی در دستیابی به اهداف مداخلات درمانی مبتنی بر طرحواره درمانی گروهی باشد.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی گروهی، تکنیک، مداخله، تمرین
  • علی شریفی*، سامان کمری، عباس شیخ محمدی، قاسم خیاطی صفحات 33-54
    هدف پژوهش حاضر اثربخشی تمرین رایانه ای شناختی بر عملکرد بازداری پاسخ و توجه پایدار دانش آموزان با مشکلات ریاضی بود. روش پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش دانش آموزان دارای اختلال ریاضی شهر تهران بودند که در سال تحصیلی 1398-1397 به تحصیل اشتغال داشتند. گروه نمونه شامل 24 دانش آموز پسر دبستانی دارای مشکلات ریاضی بود که از طریق نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی به دو گروه گواه (12 نفر) و آزمایش (12 نفر) تقسیم شدند. به منظور شناسایی دانش آموزان با مشکلات ریاضی از آزمون ایران کی مت استفاده شد. همچنین هوش دانش آموزان با مقیاس تجدیدنظر شده هوش وکسلر برای کودکان (WISC-R) ارزیابی شد. گروه آزمایش طی 25 جلسه 50 تا 60 دقیقه ای در برنامه مداخله ای شرکت کردند. از آزمون های عملکرد پیوسته (CPT) و آزمون استروپ (Stroop) از مجموعه نرم افزارهای علایم حیاتی سیستم اعصاب مرکزی (CNSVS) برای ارزیابی بازداری پاسخ و توجه پایدار دانش آموزان استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS22 و با استفاده آزمون های تحلیل کواریانس تحلیل شدند. نتایج آزمون استروپ نشان می دهد تفاوت معناداری در نمرات پس آزمون دانش آموزان گروه آزمایش و گواه در زیر مولفه خطای ارتکاب وجود داشت (05/0>P). همچنین در آزمون عملکرد پیوسته، تفاوت گروه گواه و آزمایش پس از حذف اثر پیش آزمون در مرحله پس آزمون، در زیرمولفه خطای ارتکاب و خطای حذف معنادار بود (05/0>P). برنامه تمرین رایانه ای شناختی می تواند سبب بهبود عملکرد بازداری پاسخ و توجه پایدار در دانش آموزان با مشکلات ریاضی شود.
    کلیدواژگان: کارکردهای اجرایی، بازداری پاسخ، توجه پایدار، تمرین رایانه ای شناختی، مشکلات ریاضی
  • نسترن مرتضایی، هادی بهرامی احسان*، سید محمدرضا رضازاده، منیژه فیروزی صفحات 55-69

    هدف پژوهش حاضر طراحی و ارزیابی مدل پیش بینی مصرف مواد در دانشجویان دانشگاه تهران بود. پژوهش به لحاظ هدف، کاربردی و از جهت روش، همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمامی دانشجویان دانشگاه تهران (47,605 نفر) بود که در سال تحصیلی 1399-1398 مشغول به تحصیل بودند. در این طرح 200 دانشجو (119 پسر و 81 دختر) به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای-نسبتی انتخاب شدند و به پرسشنامه سیمای زندگی دانشجویان (NSSLP) پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش های آماری فراوانی، میانگین، انحراف استاندارد، تحلیل واریانس، تحلیل رگرسیون لجستیک و تحلیل مسیر از طریق نرم افزارهای SPSS و AMOS نسخه 23 تحلیل شد. طبق نتایج تحلیل رگرسیون، دفعات مسواک زدن، مصرف میوه، تعداد ساعات مطالعه، نگرش مذهبی، نگرانی از نرسیدن به آرزوها، افسردگی و خشم-عصبانیت، سوارشدن در خودرویی که راننده اش تحت تاثیر مواد است، رابطه جنسی پرخطر و نقشه برای اقدام به خودکشی، مصرف مواد را به طور معناداری پیش بینی می کنند. مطابق نتایج تحلیل مسیر، نگرش مذهبی به طور مستقیم و منفی، مصرف مواد را پیش بینی می کند (ضریب استاندارد 26/0-) و اثر متغیرهای نگرش مذهبی و نگرانی از نرسیدن به آرزوها بر مصرف مواد، با افسردگی و خشم میانجی گری می شود (ضریب استاندارد 18/0). یافته های مطالعه حاضر بیانگر این نکته است که اعتقادات مذهبی ضعیف و نگرانی از نرسیدن به آرزوها از طریق ایجاد افسردگی و خشم، در سوءمصرف مواد نقش دارد. پیشنهاد می شود دانشگاه، دانشجویان در معرض خطر را شناسایی و برای آن ها طبق عوامل خطر تشخیص داده شده برنامه پیشگیری طراحی کند.

    کلیدواژگان: مصرف مواد مخدر، نگرش مذهبی، عوامل خطر شناختی، عوامل خطر هیجانی
  • مرتضی همایون نیا فیروزجاه*، سعید نظری کاکوندی، شهین رمضانی، میثم بیک، فرزانه برمکی صفحات 71-93
    هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر تمرینات کم خطا و پرخطا بر یادگیری مهارت حرکتی در کودکان و نقش بازپردازش آگاهانه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی پسر در بازه سنی 10-7 سال شهر مشهد در سال تحصیلی 1398-1397 تشکیل دادند. بدین منظور، 48 دانش آموز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی براساس سطوح بازپردازش و نوع پروتکل تمرینی در چهار گروه کم خطا با بازپردازش آگاهانه پایین، کم خطا با بازپردازش آگاهانه بالا، پرخطا با بازپردازش آگاهانه پایین و پرخطا با بازپردازش آگاهانه بالا تقسیم شدند. این پژوهش کاربردی است و در پنج مرحله پیش آزمون، اکتساب، یادداری، انتقال و تکلیف ثانویه انجام شد. پس از مرحله اکتساب با فاصله 24 ساعت، آزمون های یادداری، انتقال و تکلیف ثانویه اجرا شدند. برای تحلیل داده ها در مراحل اکتساب، یادداری، انتقال و تکلیف ثانویه از آزمون تحلیل واریانس مرکب 2 (سطوح بازپردازش: بالا و پایین) × 2 (پروتکل تمرین: کم خطا و پرخطا) و آزمون تعقیبی LSD استفاده شد و با استفاده از نرم افزار spss24 تحلیل شد. نتایج آزمون اکتساب نشان داد همه گروه ها پیشرفت داشته اند، اما دو گروه پرخطا با بازپردازش آگاهانه بالا و کم خطا با بازپردازش آگاهانه پایین عملکرد بهتری در مهارت پرتابی داشتند. همچنین در آزمون های یادداری و انتقال مشخص شد گروه های پرخطا با بازپردازش آگاهانه بالا و کم خطا با بازپردازش آگاهانه پایین به طور معناداری عملکرد بهتری از سایر گروه ها داشتند؛ بنابراین توصیه می شود مربیان، روان شناسان و معلمان تربیت بدنی هنگام طراحی تمرینات و برنامه های آموزشی مهارت های حرکتی برای کودکان به این متغیرهای روان شناختی (بازپردازش آگاهانه) توجه ویژه ای داشته باشند.
    کلیدواژگان: تمرینات کم خطا، تمرینات پرخطا، نظریه بازپردازش آگاهانه، یادگیری پنهان، یادگیری آشکار
  • زهره عبداللهی ابراهیم آبادی، فاطمه دهقانی آرانی*، حجت الله فراهانی، عبدالحسین وهابی صفحات 95-119
    مطالعه حاضر با هدف بررسی ارزش تشخیصی ابزار ردیاب چشم در سنجش سبک دلبستگی بزرگسالان انجام شد. این مطالعه ارزش تشخیصی، مقطعی و از نوع مطالعات اولیه مشاهده ای-تحلیلی کمی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل همه افراد 20 تا 45 ساله سالم و دارای تحصیلات دانشگاهی ساکن شهر تهران در سال 1400 بود. به این منظور، 44 بزرگسال 20 تا 45 ساله واجد ملاک های طرح به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند (زن= 36 نفر، مرد= 8 نفر). در مرحله اول از پرسشنامه محقق ساخته و مقیاس تجدیدنظر شده دلبستگی بزرگسال (R-AAS) به عنوان آزمون مرجع استفاده شد و افراد دارای معیارهای ورود انتخاب شدند. در مرحله دوم به شرکت کنندگان تصاویر سیستم فرافکنانه دلبستگی بزرگسالان (AAP) به منزله محرک برانگیزاننده سیستم دلبستگی به مدت 1 دقیقه و 39 ثانیه ارایه و هم زمان حرکات چشم آن ها از طریق دستگاه ردیابی چشم ثبت شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها آزمون های جنگل تصادفی، رگرسیون لجستیک و منحنی راک در نرم افزار R ورژن آر استدیو 4.1.1 محاسبه شدند. متغیر «مدت زمان تا اولین تثبیت» در ناحیه مورد علاقه کودک در تصویر آمبولانس با ضریب B 95/1- و سطح معناداری 01/0 (05/0P ≤) قابلیت پیش بینی سبک دلبستگی ایمن و ناایمن را داشت. همچنین برای این متغیر درصد تشخیص صحیح افراد دلبسته ایمن 2/54 و در افراد دلبسته ناایمن 75 درصد برآورد شد. نتایج حاکی از قدرت تفکیکی متغیر «مدت زمان تا اولین تثبیت» در ناحیه مورد علاقه کودک در تصویر آمبولانس بود. پیشنهاد می شود در مطالعات آتی این متغیر و متغیرهای «طول مدت اولین تثبیت» و «تعداد تثبیت ها» که مطابق با نتایج آزمون جنگل تصادفی مهم بودند، بیشتر بررسی شدند.
    کلیدواژگان: دلبستگی، ردیابی چشم، ارزش تشخیصی
  • رضا برزگر*، سوران رجبی، مریم بهادری صفحات 121-140
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی نوروفیدبک بر کارکردهای اجرایی افراد دارای سوء مصرف مواد افیونی انجام گرفت. این پژوهش از نوع کاربردی و شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل مراجعه کنندگان به کلینیک ترک اعتیاد شفا در سال 1399 واقع در شهر بوشهر بود. 29 نفر از مردان دارای سوءمصرف مواد افیونی به صورت نمونه گیری هدفمند در دو گروه آزمایش (تعداد= 14، میانگین سن= 79/43، انحراف معیار= 8/9) و کنترل (تعداد= 15، میانگین سن=60/44، انحراف معیار=6/8) به تصادف گمارده شدند. پیش آزمون قبل از اعمال آموزش به کمک آزمون های قمار آیوا (IGT) و برج لندن (TOL) به ترتیب برای اندازه گیری توانایی تصمیم گیری و برنامه ریزی دریافت شد. پس از اعمال آموزش نوروفیدبک، بلافاصله پس آزمون از شرکت کنندگان گرفته شد. یافته های به دست آمده با استفاده از تحلیل کوواریانس چندمتغیره و نرم افزار SPSS24 نشان داد آموزش نوروفیدبک در توانایی تصمیم گیری موجب ترجیح بهتر در انتخاب های افراد با اندازه اثر 783/0 ani است. در مقابل، روش مذکور بر توانایی برنامه ریزی تفاوت معناداری را نشان نداد. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد آموزش به کمک نوروفیدبک می تواند بر توانایی تصمیم گیری اثرگذار باشد و می توان از این روش برای کاهش خطرپذیری افراد دارای سوء مصرف مواد افیونی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، توانایی تصمیم گیری، توانایی برنامه ریزی، سوء مصرف مواد افیونی
  • محیا صنیعی منش، اسماعیل اسدپور*، کیانوش زهراکار صفحات 141-155
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی مشاوره گروهی مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد بر استرس زناشویی و سرسختی روان شناختی مادران کودکان دارای معلولیت های شدید و چندگانه انجام شد. پژوهش کاربردی و نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران کودکان دارای معلولیت های شدید و چندگانه بود که سال 1400-1399 در انجمن احیا حضور داشتند و شامل 50 نفر بودند. با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس و داوطلبانه، 24 نفر انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. گروه آزمایش طی دوازده جلسه تحت مشاوره گروهی قرار گرفت و گروه کنترل به لحاظ اخلاقی در لیست انتظار قرار داده شد. جمع آوری داده ها با مقیاس استرس زناشویی استکهلم (SMSS) و سرسختی روان شناختی لانگ و گولت (LGHS) صورت گرفت. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر از طریق نرم افزار آماری SPSS-25 تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد مشاوره گروهی مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد موجب کاهش معنادار استرس زناشویی و افزایش معنادار سرسختی روان شناختی در گروه آزمایش شده است. این نتایج در مرحله پیگیری یک ماهه نیز پایدار بود. درنتیجه می توان گفت این مداخله موجب بهبود استرس زناشویی و سرسختی روان شناختی مادران کودکان دارای معلولیت های شدید و چندگانه می شود. براساس یافته های این پژوهش می توان از مشاوره گروهی مبتنی بر درمان پذیرش و تعهد به منظور بهبود استرس زناشویی و سرسختی روان شناختی برای مادران کودکان دارای معلولیت های شدید و چندگانه استفاده کرد.
  • اسماء باقری زاده کاوری، سید ولی الله موسوی، اشکان ناصح، سجاد رضائی* صفحات 157-174

    هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی بهزیستی روان شناختی مادران کودکان کم توان ذهنی براساس حمایت اجتماعی ادراک شده، سبک های دفاعی و خودشفقت ورزی بود. طرح تحقیق، توصیفی-همبستگی و روش پژوهش به لحاظ هدف، بنیادی بود. جامعه آماری شامل مادران دانش آموزان کم توان ذهنی مقطع ابتدایی مدارس استثنایی در شهرستان های شمالی استان خوزستان (شوش، اندیمشک و دزفول) در سال تحصیلی 1399-1398 بود که از میان آن ها 120 مادر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش، بهزیستی روان شناختی (RSPWB)، مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS)، پرسشنامه سبک های دفاعی (DSQ) و مقیاس خودشفقت ورزی (SCS) بود. تجزیه و تحلیل داده ها با به کارگیری همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه با روش ورود هم زمان در نرم افزار SPSS-24 انجام شد. یافته ها نشان می دهد بین بهزیستی روان شناختی مادران کودکان کم توان ذهنی و حمایت اجتماعی ادراک شده، سبک های دفاعی رشدیافته و خودشفقت ورزی، رابطه مثبت و معنادار و با سبک های دفاعی روان آزرده و رشدنایافته همبستگی منفی و معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیون چندگانه نشان می دهد 81 درصد از تغییرات بهزیستی روان شناختی از طریق حمایت اجتماعی ادراک شده، سبک های دفاعی (رشدیافته، روان آزرده و رشدنایافته) و خودشفقت ورزی پیش بینی شد؛ بنابراین براساس شناخت عوامل اصلی موثر در بهزیستی روان شناختی می توان برای افزایش بهزیستی روان شناختی و کاهش مشکلات، دست به برنامه ریزی و اقدامات عملی و مداخله ای زد.

    کلیدواژگان: مادران کودکان کم توان ذهنی، بهزیستی روان شناختی، حمایت اجتماعی ادراک شده، سبک های دفاعی، خودشفقت ورزی
  • سلمان زارعی* صفحات 175-191
    پژوهش حاضر با هدف تعیین نقش واسطه ای حمایت اجتماعی ادراک شده و تاب آوری روان شناختی در رابطه بین قدردانی با نشانگان افسردگی انجام گرفت. پژوهش از نظر هدف بنیادی و از لحاظ گردآوری داده ها همبستگی و از نوع تحلیل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش عبارت بود از پرستاران شاغل در بیمارستان های ارجاعی کرونا در شهر تهران که در نیمه دوم سال 1399 فعالیت داشتند. از این جامعه، 219 نفر (82 مرد و 137 زن) با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس تاب آوری کونور-دیویدسون (CDRS)، پرسشنامه قدردانی (GQ-6)، سیاهه افسردگی بک-ویرایش دوم (BDI-II) و مقیاس چندبعدی حمایت اجتماعی ادراک شده (MSPSS) گردآوری و با استفاده از همبستگی پیرسون و مدل سازی معادلات ساختاری از طریق نرم افزارهای SPSS نسخه 23 و AMOS نسخه 21 تحلیل شد. نتایج نشان داد نقش مستقیم قدردانی (19/0- =β، P<0.001)، نقش مستقیم حمایت اجتماعی ادراک شده (32/0- =β، P<0.001) و نقش مستقیم تاب آوری روان شناختی (41/0- =β، p < 0.001) بر نشانگان افسردگی منفی و معنادار است. همچنین مطابق نتایج، نقش واسطه ای حمایت اجتماعی ادراک شده (11/0- =β، P < 0.01) و تاب آوری روان شناختی (16/0- =β، P < 0.01) در رابطه بین قدردانی و نشانگان افسردگی معنادار است. براساس یافته های مطالعه حاضر، قدردانی می تواند از طریق افزایش ادراک حمایت اجتماعی و تاب آوری روان شناختی، پرستاران را از افسردگی محافظت کند و درنتیجه برای مداخلات بالینی در پرستاران طی همه گیری ویروس کرونا کاربردهایی داشته باشد.
    کلیدواژگان: افسردگی، قدردانی، حمایت اجتماعی، تاب آوری، کرونا
  • علی توکلی کاشانی*، مهدی رحیمی، علی خانپور صفحات 193-213
    هدف از پژوهش حاضر، بومی سازی و تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه منبع کنترل ترافیکی بود. جامعه آماری این مطالعه کاربردی را رانندگان دارای گواهینامه معتبر در شهر مشهد تشکیل می دادند. این پرسشنامه به روش تصادفی در تابستان سال 1399، به صورت میدانی و از طریق صحبت حضوری با رانندگان در سطح شهر و سپس ارسال لینک پرسشنامه در شبکه های اجتماعی برای آن ها تکمیل شد. نمونه این پژوهش شامل 405 راننده (289 مرد و 197 زن) بود که پرسشنامه جدید منبع کنترل ترافیکی رانندگان را که براساس نسخه رومانیایی (TLOC-RO) تنظیم شده بود، تکمیل کردند. روایی سازه پرسشنامه با دو روش تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی و پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ و ضریب پایایی ترکیبی با استفاده از نرم افزارهای LISREL8/8 و SPSS22 بررسی شد. تحلیل عاملی، وجود پنج مولفه تشخیص داده شده در پرسشنامه اصلی را تایید کرد که درمجموع 8/54 درصد از کل واریانس را تبیین می کنند. همچنین پایایی مقیاس با روش ضریب آلفای کرونباخ برای منبع کنترل درونی 80/0 و برای منبع کنترل بیرونی که شامل چهار خرده مقیاس سرنوشت/شانس، سایر رانندگان، محیط و وسیله نقلیه و عقاید مذهبی بود، به ترتیب 79/0، 79/0، 76/0، 92/0 به دست آمد. این یافته ها نشان داد که نسخه فارسی پرسشنامه منبع کنترل ترافیکی برای رانندگان ایرانی از روایی و پایایی مناسبی برخوردار است و برای استفاده در مطالعات آینده و تعیین منبع کنترل رانندگان، در حد قابل قبولی می توان از آن بهره گرفت.
    کلیدواژگان: منبع کنترل ترافیکی، بومی سازی پرسشنامه، روایی، پایایی، ساختار عاملی
  • زهرا صمدی، فاطمه نیکخو*، مهدی دستجردی کاظمی، زهرا احمدی صفحات 215-227
    هدف از پژوهش حاضر، تعیین رابطه مهارت های زبانی با کارکردهای اجرایی در دانش آموزان با آسیب شنوایی کاشت حلزون شده بود. پژوهش حاضر کاربردی و از نوع همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش را دانش آموزان با آسیب شنوایی کاشت حلزون شده مشغول به تحصیل در مدارس عادی و استثنایی شهر تهران، با دامنه سنی 11-7 تشکیل می دادند. 58 آزمودنی (30 دختر و 28 پسر) به شیوه نمونه گیری دردسترس از میان دانش آموزان با آسیب شنوایی کاشت حلزون شده مشغول به تحصیل در مدارس عادی (29 نفر) و مدارس استثنایی (29 نفر) در سال تحصیلی 1399-1398 انتخاب و ارزیابی شدند. مهارت های کارکردهای اجرایی و زبانی به ترتیب با استفاده از پرسشنامه بریف (BRIEF) و آزمون رشد زبان (TOLD-P3) بررسی شدند. تحلیل داده ها به کمک آزمون همبستگی پیرسون با استفاده از نسخه 26 نرم افزار SPSS انجام گرفت. نتایج نشان دهنده رابطه مثبت معنادار در سطح 01/0 ≥ P بین مهارت های زبانی با مولفه های برنامه ریزی (646/0=r)، حافظه فعال (676/0=r)، بازداری (617/0=r) و کل کارکردهای اجرایی (699/0=r) دانش آموزان با آسیب شنوایی کاشت حلزون شده بود. براساس بررسی های صورت گرفته در این پژوهش، می توان گزارش کرد مهارت های زبانی با مولفه های کارکردهای اجرایی همبستگی معناداری دارند. با توجه به نقش زبان و کارکردهای اجرایی در مدیریت رفتار، تاکید بر برنامه مداخله ای زودهنگام به منظور بهبود این مهارت ها در کودکان با آسیب شنوایی ضروری است.
    کلیدواژگان: مهارت های زبانی، کارکردهای اجرایی، دانش آموزان با آسیب شنوایی کاشت حلزون شده
  • بهروز محرابیان، فریده دوکانه ای فرد*، اعظم فتاحی اندبیل صفحات 229-247
    پژوهش حاضر با هدف تدوین بسته توانمندسازی روان شناختی والدین و ارزیابی اثربخشی آن بر پریشانی روان شناختی دانش آموزان با تعامل والد-فرزندی ناکارآمد انجام گرفت. روش پژوهش، کاربردی و در بخش کیفی، تحلیل مضمون به روش قیاسی و در قسمت کمی نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری را دانش آموزان با تعامل والد-فرزندی ناکارآمد شهر تهران در سال تحصیلی 1399-1398 و والدین آنان تشکیل دادند. 40 دانش آموز با تعامل والد-فرزندی ناکارآمد به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند (هر گروه 20 نفر). والدین دانش آموزان حاضر در گروه آزمایش توانمندسازی روان شناختی (10 جلسه) را دریافت کردند. پس از شروع مداخله، 4 نفر در گروه آزمایش و 3 نفر در گروه گواه از پژوهش انصراف دادند. پرسشنامه های این پژوهش شامل پرسشنامه رابطه والد-فرزندی (PCRQ) و پریشانی روان شناختی (PDQ) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس آمیخته تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان می دهد بسته توانمندسازی روان شناختی از نظر متخصصان دارای روایی محتوایی کافی است. همچنین این بسته بر پریشانی روان شناختی (0001>P؛ 54/0=Eta؛ 22/39=F) دانش آموزان با تعامل والد-فرزندی ناکارآمد تاثیر داشته است. براساس یافته های حاصل از پژوهش حاضر، بسته توانمندسازی روان شناختی با بهره گیری از انعطاف پذیری روانی، آموزش سبک فرزندپروری بهنجار و مشارکت هیجانی روشی کارآمد برای کاهش پریشانی روان شناختی دانش آموزان است. در پیشنهادی کاربردی بیان می شود بسته توانمندسازی روان شناختی در کلینیک های روان شناختی استفاده شود.
    کلیدواژگان: توانمندسازی روان شناختی، پریشانی روان شناختی، تعامل والد-فرزندی ناکارآمد
  • اسما حریفی*، غلامرضا ثناگوی محرر، محمود شیرازی صفحات 249-263
    هدف از پژوهش حاضر، اثربخشی مداخله روان شناسی مثبت نگر بر شادکامی و تفکر مثبت در بیماران روانی مزمن مرکز شبانه روزی مهرآنای شهر زاهدان بود. پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر روش جمع آوری اطلاعات از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران روانی مزمن زن مرکز شبانه روزی مهرآنای شهر زاهدان در سال 1400-1399 است که از میان آن ها 30 نفر (15 نفر گروه آزمایش و 15 نفر گروه در انتظار درمان) به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در پژوهش شامل پرسشنامه های شادکامی آکسفورد (OHI) و مقیاس تفکر مثبت (PTS) بود. مداخله روان شناسی مثبت نگر در هشت جلسه (جلسه 5/1 ساعته) به مدت سه هفته برای گروه آزمایش برگزار شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش های آمار توصیفی (میانگین و انحراف استاندارد) و آمار استنباطی (تحلیل کوواریانس چندمتغیره) استفاده شد. تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS21 انجام گرفت. نتایج پژوهش نشان داد مداخله روان شناسی مثبت نگر موجب افزایش شادکامی و تفکر مثبت در بیماران روانی مزمن در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل با سطح معناداری 001/0 می شود؛ بنابراین توجه به اهمیت مداخله روان شناسی مثبت نگر بر شادکامی و تفکر مثبت در بیماران روانی مزمن یکی از ضرورت های پژوهش محسوب می شود و می توان از مداخله روان شناسی مثبت نگر به عنوان بخشی از برنامه های توانمندسازی بیماران روانی مزمن استفاده کرد و برگزاری دوره هایی در این زمینه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: روان شناسی مثبت نگر، شادکامی، تفکر مثبت
  • رحیم بدری گرگری، اسکندر فتحی آذر، شهروز نعمتی، دل آرام محمدی* صفحات 265-281
    هدف پژوهش حاضر، ارزیابی اثربخشی برنامه آموزش بخشایشگری بر امیدواری تحصیلی در میان دانش آموزان قربانی قلدری دوره اول متوسطه بود. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از نوع مطالعه نیمه تجربی با پیش آزمون و پس آزمون و دارای گروه کنترل با پیگیری یک ماهه بود. از جامعه دانش آموزان متوسطه شهر تبریز در سال تحصیلی 1399-1398، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای، نمونه ای متشکل از 32 دانش آموز پسر قربانی قلدری انتخاب شدند و در دو گروه 16 نفری به صورت تصادفی قرار گرفتند. گروه آزمایش ده جلسه مداخله آموزش بخشایشگری دریافت کرد. بعد از اتمام آموزش نمرات پس آزمون اخذ و با استفاده از روش کوواریانس چندمتغیره تحلیل شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه قربانی قلدری (BVS)، مقیاس امیدواری تحصیلی (AHS) و بسته آموزش بخشایشگری بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیره در نرم افزار SPSS20 تجزیه و تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد آموزش بخشایشگری بر مولفه های امیدواری تحصیلی در میان دانش آموزان قربانی قلدری در سطح 01/0 < Pتاثیر مثبت و معنادار دارد. براساس یافته ها می توان گفت آموزش بخشایشگری می تواند راهبرد مقابله ای مفیدی برای قربانیان قلدری باشد تا بتوانند برای غلبه بر آسیب های ناشی از تجارب گذشته یا وقایع آسیب زای آینده، آن را به کار گیرند و با ایجاد احساسات مثبت، امیدواری خود را بهبود بخشند. به لحاظ کاربردی، آموزش بخشایشگری می تواند به عنوان یک رویکرد موثر بالقوه توسط مربیان برای کمک به بهبود امیدواری تحصیلی و پیشگیری از قربانی شدن استفاده شود.
    کلیدواژگان: آموزش بخشایشگری، امیدواری تحصیلی، قربانی، قلدری
  • اکبر عطادخت، متینه عبادی* صفحات 283-302

    هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی نقش واسطه ای هیجان های تحصیلی و بهزیستی روا ن شناختی در رابطه بین کمال گرایی و تنیدگی تحصیلی در دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی بود. پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و نحوه گردآوری داده ها همبستگی از نوع توصیفی بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانشجویان دانشگاه محقق اردبیلی بودند که در سال تحصیلی 1399-1398 تحصیل می کردند. 370 نفر (215 پسر، 155 دختر) به روش خوشه ای چندمرحله ای به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. در این پژوهش از پرسشنامه تنیدگی تحصیلی (ASQ)، پرسشنامه کمال گرایی (PANPS)، پرسشنامه هیجان تحصیلی (AEQ) و پرسشنامه بهزیستی روا ن شناختی (RPWBQ) استفاده شد. داده های جمع آوری شده نیز با استفاده از تحلیل همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر به کمک نرم افزار Lisrel8.8 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد کمال گرایی مثبت با تنیدگی تحصیلی رابطه منفی و کمال گرایی منفی با تنیدگی تحصیلی رابطه مثبت دارد. هیجان تحصیلی مثبت با تنیدگی تحصیلی رابطه منفی و هیجان تحصیلی منفی با تنیدگی تحصیلی رابطه مثبت دارد. بین بهزیستی روا ن شناختی و تنیدگی تحصیلی رابطه منفی وجود دارد. با توجه به میزان آماره t غیرمستقیم (تی سوبل) و شاخص VAF، میانجی گری هیجان تحصیلی منفی، هیجان تحصیلی مثبت و بهزیستی روا ن شناختی بین متغیرهای کمال گرایی مثبت و منفی با تنیدگی تحصیلی معنا دار به دست آمد. با توجه به نتایج، پیشنهاد می شود به دلیل نقش مهم هیجان های تحصیلی به عنوان یک متغیر میانجی، هیجان های تحصیلی مثبت و منفی دانشجویان شناسایی شود و با تقویت هیجان های مثبت و کاهش هیجان های منفی و همچنین بهبود بهزیستی، زمینه کاهش تنیدگی تحصیلی در دانشجویان فراهم شود.

    کلیدواژگان: تنیدگی تحصیلی، کمال گرایی، هیجان های تحصیلی، بهزیستی روا ن شناختی، دانشجویان
  • معصومه شمسی، داوود تقوایی*، حسین داوودی صفحات 303-323

    پژوهش حاضر با هدف تدوین درمان ذهن آگاهی دلبسته محور و ارزیابی اثربخشی آن بر کیفیت عشق و همدلی در زنان با تجربه خیانت زناشویی انجام گرفت. روش پژوهش کاربردی، در بخش کیفی تحلیلی-تطبیقی منطبق بر روش تطبیقی مقایسه ای بوردی و در قسمت کمی نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دوماهه بود. جامعه آماری، زنان با تجربه خیانت زناشویی مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر تهران در پاییز 1399 بود. برای اجرای پژوهش، 25 زن با تجربه خیانت زناشویی با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و گواه قرار گرفتند. گروه آزمایش، درمان ذهن آگاهی دلبسته محور (هشت جلسه) را طی دو ماه دریافت کرد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه عشق (STLS) و مقیاس همدلی زناشویی (MES) بود. داده ها به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با نرم افزار آماری SPSS23 تجزیه و تحلیل شدند. نتایج نشان داد درمان ذهن آگاهی دلبسته محور از نظر متخصصان دارای روایی محتوایی کافی است. همچنین این درمان بر کیفیت عشق (0001>P؛ 59/0=Eta؛ 94/32=F) و همدلی (0001>P؛ 66/0=Eta؛ 45/46=F) در زنان با تجربه خیانت زناشویی تاثیر داشته است. براساس یافته های پژوهش حاضر، درمان ذهن آگاهی دلبسته محور با بهره گیری مفاهیم نظری درمان ذهن اگاهی و دلبستگی می تواند به عنوان درمانی کارآمد در جهت بهبود کیفیت عشق و همدلی در زنان با تجربه خیانت زناشویی به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: خیانت زناشویی، درمان ذهن آگاهی دلبسته محور، کیفیت عشق، همدلی
  • مسلم امیری، جواد مصرآبادی*، ابوالفضل فرید، سیاوش شیخ علیزاده صفحات 325-350

    در این پژوهش کاربردی که با بهره گیری از روش فراتحلیل انجام گرفت، به ترکیب عددی نتایج پژوهش های انجام شده در ایران در زمینه اثربخشی مداخلات آموزشی-درمانی مبتنی بر تیوری انتخاب بر مدیریت رفتار فردی پرداخته شد. جامعه آماری فراتحلیل مطالعات دردسترس مرتبط با بررسی اثربخشی مداخلات آموزشی-درمانی مبتنی بر تیوری انتخاب بر مدیریت رفتار فردی، 416 پژوهش بود که در سال های 1399-1379 منتشر شده اند. برای این منظوراز پایگاه های اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی، پورتال جامع علوم انسانی، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران، پایگاه مجلات تخصصی نور، بانک اطلاعات نشریات کشور و سیویلیکا در داخل کشور استفاده شد. براساس ملاک های تعریف شده ورود و خروج پژوهش های اولیه و نیز تحلیل حساسیت، درنهایت 72 اندازه اثر از 33 مطالعه اولیه بررسی شدند. یافته های کمی پژوهش های منتخب نیز با نرم افزار CMA ویرایش 2 تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد مداخلات آموزشی-درمانی مبتنی بر تیوری انتخاب بر مدیریت رفتار فردی تاثیر معنا داری دارد. همچنین براساس ملاک کوهن، میزان اندازه اثر ترکیبی آن برای مدل اثرات تصادفی، در حد بزرگ (09/1= ES) ارزیابی می شود. به طور خلاصه می توان نتیجه گرفت آموزش های مبتنی بر تیوری انتخاب می تواند بر مدیریت رفتار فردی و بهبود روابط افراد تاثیر مطلوب و چشمگیری داشته باشد؛ بنابراین به شدت توصیه می شود مبانی آموزشی-درمانی تیوری انتخاب در مراکز مشاوره ای سازمان های مختلف به صورت فردی و گروهی استفاده شود.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، مداخلات آموزشی-درمانی، تئوری انتخاب، مدیریت رفتار
  • زهرا نادری نوبندگانی* صفحات 351-364

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش میانجی گری ماشدن در رابطه بین مقابله حمایتی زوجی و کیفیت رابطه زناشویی در افراد متاهل بود. این پژوهش از نوع کاربردی و روش آن همبستگی با استفاده از مدل معادلات ساختاری بود. جامعه پژوهش را افراد متاهل شهر شیراز در سال 1400 تشکیل دادند که از میان آن ها 205 فرد متاهل (56 مرد و 149 زن) به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند و با پرکردن پرسشنامه مقابله زوجی (DCQ)، پرسشنامه ماشدن (WQ) و مقیاس کیفیت زناشویی (RDAS) در پژوهش شرکت کردند. همچنین داده ها با استفاده از نرم افزارهای Amos نسخه 24 و SPSS نسخه 24 تجزیه و تحلیل شدند. یافته ها نشان می دهد مقابله زوجی حمایتی همسر به صورت مستقیم بر کیفیت زناشویی تاثیر دارد؛ درحالی که مسیر مستقیم مقابله زوجی حمایتی خود به کیفیت زناشویی معنادار نبود. همچنین مقابله زوجی حمایتی خود و همسر به صورت غیرمستقیم و از طریق ایجاد حس ماشدن در زوج ها با کیفیت زندگی زناشویی ارتباط دارند. براساس یافته ها می توان گفت افرادی که در موقعیت های استرس زای زندگی از مقابله های زوجی حمایتی استفاده می کنند، احساس اتحاد و نزدیکی بیشتری با یکدیگر دارند و درنهایت با کیفیت زناشویی بالاتری مواجه می شوند. برای این منظور پیشنهاد می شود با هدف آگاهی بخشی به زوج ها درباره اهمیت مقابله زوجی در بحران ها از این یافته ها استفاده شود.

    کلیدواژگان: مقابله زوجی حمایتی خود، مقابله زوجی حمایتی همسر، ماشدن، کیفیت رابطه زناشویی
  • سودابه ابراهیمی ناصری، داود طوسی*، عادل زاهد بابلان، تقی اکبری صفحات 365-380

    هدف از پژوهش حاضر بررسی روابط ساختاری سلامت روان براساس اعتیاد به شبکه های مجازی با میانجی گری سبک های نظارتی والدین در دانش آموزان مقطع متوسطه بود. این پژوهش با توجه به هدف، کاربردی و روش آن همبستگی از نوع مدل یابی معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل دانش آموزان متوسطه شهرستان لنگرود در سال تحصیلی 1400-1399 بود. تعداد نمونه نیز براساس قاعده کلاین 220 نفر با روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شد. بعد از جمع آوری داده ها 173 پرسشنامه شامل 79 دختر و 94 پسر تحلیل شد. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه های سلامت روان (GHQ)، اعتیاد به شبکه های اجتماعی (SNA) و سبک نظارتی والدین (SKSS) بود. به منظور تحلیل داده ها از روش مدل یابی معادلات ساختاری و نرم افزار Smart pls3 استفاده شد. نتایج نشان می دهد اعتیاد به شبکه های اجتماعی رابطه منفی و معنا داری با سلامت روان و سبک نظارتی والدین دارد. یافته های پژوهش دلالت بر رابطه مثبت و معنادار سبک نظارتی والدین با سلامت روان دارد. همچنین سبک های نظارتی والدین می تواند نقش میانجی را درباره اعتیاد به شبکه های مجازی و سلامت روان ایفا کند؛ بنابراین اعتیاد به شبکه های اجتماعی می تواند ریسک افسردگی و اضطراب را در نوجوانان افزایش دهد. این مسیله، پیامدهایی بر سلامت روان نوجوانان با خود به همراه دارد. در این میان مدیریت نکردن صحیح والدین موجب می شود نوجوانان با مسایلی از قبیل انزوا، افت اخلاقی، پرخاشگری و اضطراب مواجه شوند.

    کلیدواژگان: اعتیاد به شبکه های اجتماعی، سلامت روان، سبک نظارتی والدین
  • ساناز دهقان مروستی*، حسن خیرخواه صفحات 381-402

    پژوهش حاضر با هدف تعیین رابطه استحقاق روان شناختی و جهت گیری مذهبی بیرونی با رضایت زندگی دانشجویان و نقش واسطه ای سلامت هیجانی و جهت گیری مذهبی درونی انجام گرفت. روش پژوهش حاضر، از نوع بنیادی (توصیفی-همبستگی) بود. جامعه پژوهش، دانشجویان دختر (482) و پسر (268) موسسه آموزش عالی رحمان رامسر در سال تحصیلی 1399-1398 با جمعیت تقریبی 750 نفر بودند که درمجموع با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، 264 نفر (185 دختر و 79 پسر) برای نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش مقیاس چندبعدی رضایت دانشجویان (MSLSS)، مقیاس استحقاق روان شناختی (PES)، بهزیستی و سلامت هیجانی ادینبورگ- وارویک (WEMWBS) و آزمون جهت گیری مذهبی (ROS) بود. روش تحلیل آماری، تحلیل مسیر (لیزرل 7/8 و SPSS18) بود. یافته ها نشان می دهد استحقاق روان شناختی با سلامت هیجانی رابطه مثبت، مستقیم و معنا دار (33/0=r) دارد. استحقاق روان شناختی با میانجی گری سلامت هیجانی ارتباط مثبت، غیرمستقیم و معنا دار با رضایت از زندگی دارد. سلامت هیجانی با رضایت از زندگی رابطه مثبت، مستقیم و معنا دار (36/0= r) دارد. جهت گیری بیرونی مذهب با رضایت از زندگی رابطه منفی، مستقیم و معنا دار (17/0-= r) و جهت گیری درونی مذهب با رضایت از زندگی رابطه مثبت، مستقیم و معنا دار (36/0= r) نشان می دهد. جهت گیری بیرونی مذهب با جهت گیری درونی رابطه مثبت، مستقیم و معنا دار (42/0= r) دارد. جهت گیری بیرونی مذهب با رضایت از زندگی با توجه به نقش میانجی جهت گیری درونی مذهب، رابطه مثبت، غیرمستقیم و معنا دار (34/0= r) دارد. نتیجه گیری می شود استحقاق روان شناختی به عنوان سبک مقابله کارآمد از طریق سلامت هیجانی به بهبود رضایت از زندگی دانشجویان منجر می شود و اگر پیامد انجام تشریفات دینی، باور و ایمان به خدا و همیاری و همفکری با آحاد جامعه باشد، رضایت از زندگی را در پی دارد. پیشنهاد می شود کارگاه های مهارت های زندگی و جهت گیری مذهبی ویژه دانشجویان با هدف بهبود بهزیستی روان شناختی برگزار شوند.

    کلیدواژگان: استحقاق روان شناختی، جهت گیری مذهبی، سلامت هیجانی، رضایت از زندگی
  • صدیقه عبادی، هدی بابایی کفاکی صفحات 403-419

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی مداخله شناختی مبتنی بر بهوشیاری و مداخله فراشناختی بر اضطراب و نشخوار فکری بیماران مبتلا به مولتیپل اسکلروزیس بود. روش این مطالعه براساس هدف، کاربردی و بر مبنای طرح تحقیق نیمه‌آزمایشی و از نوع پیش‌آزمون- پس‌آزمون با یک گروه کنترل بود. بدین‌منظور از میان همه زنان مبتلا به ام اس عضو انجمن ام اس استان مازندران ساکن شهرستان ساری (تعداد کل= 80 نفر) در سال 1399، تعداد 45 نفر به شیوه نمونه‌گیری هدفمند انتخاب شدند و به‌صورت تصادفی در سه گروه مداخله 1 (درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن)، مداخله 2 (درمان فراشناخت) و کنترل (بدون مداخله) جای‌دهی اعضای گروه‌های مداخله به مدت 8 جلسه یک‌ساعته، تحت آموزش قرار گرفتند. شرکت‌کنندگان یک بار پیش از شروع مداخله و یک بار پس از اتمام مداخله، به مقیاس خودگزارشی اضطراب (SAS) و مقیاس پاسخ نشخوار فکری (RRS) پاسخ دادند. سپس داده‌ها به‌کمک نرم‌افزار SPSS نسخه 26 تحلیل شدند. نتایج حاصل از تحلیل کوواریانس چندمتغیری و آزمون LSD نشان می‌دهد تفاوت بین دو گروه درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن و درمان فراشناخت در متغیر اضطراب و نشخوار فکری معنا‌دار است (05/0<p). درمان شناختی مبتنی بر بهوشیاری نیز تاثیر بیشتری از درمان فراشناخت در کاهش اضطراب و نشخوار فکری داشته است. با توجه به اهمیت سلامت روان بیماران مبتلا به بیماری مولتیپل اسکلروز در مهار هرچه بهتر این بیماری و تبعات آن، به‌نظر می‌رسد استفاده از درمان‌های فوق مفید و ثمربخش باشد؛ بنابراین به درمانگران توصیه می‌شود برای ارتقای سلامت روان این بیماران از این دو مداخله، به‌ویژه مداخله مبتنی بر بهوشیاری بهره بگیرند.

    کلیدواژگان: مولتیپل اسکلروزیس، اضطراب، نشخوار فکری، درمان شناختی مبتنی بر حضور ذهن، درمان فراشناختی
  • الهام طالب لو، افسانه طاهری صفحات 421-434

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه طرحواره‌های ناسازگار اولیه و حافظه شرح‌حال در افراد مبتلا به اختلال افسردگی، اضطرابی و بهنجار بود. مطالعه کاربردی و از نوع علی-مقایسه‌ای بود. جامعه پژوهش شامل کلیه افراد مبتلا به اختلالات اضطرابی و افسردگی مراجعه‌کننده به کلینیک‌های روان‌شناختی منطقه 5 شهر تهران در سال 1399- 1398 بودند؛ بنابراین در این پژوهش با داشتن سه متغیر، 90 نفر به شیوه دردسترس (30 نفر اختلال افسردگی، 30 نفر اختلال اضطرابی و 30 نفر بهنجار شامل 51 زن و 39 مرد) انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه حافظه شرح‌حال (AMI) و طرحواره‌های ناسازگار اولیه (YSQ-SF) بود. تحلیل داده‌ها از طریق آزمون تی استیودنت و تحلیل واریانس، در نرم‌افزار SPSS26 انجام شد. نتایج نشان داد تفاوت میانگین هر پنج حوزه طرحواره‌های ناسازگار اولیه در شرکت‌کنندگان افسرده و مضطرب در مقایسه با شرکت‌کنندگان بهنجار در سطح 01/0 معنادار است و آن دو گروه در مقایسه با افراد بهنجار، میانگین نمرات بالاتری در هر پنج حوزه طرحواره‌های ناسازگار اولیه به‌دست آوردند. تفاوت میانگین حافظه رویدادی در دو گروه شرکت‌کنندگان بهنجار و مضطرب در سطح 01/0 معنادار است و افراد بهنجار در مقایسه با شرکت‌کنندگان مضطرب در آن مولفه میانگین نمرات بالاتری کسب کردند.

    کلیدواژگان: طرحواره، حافظه شرح حال، افسردگی، اضطراب
|
  • Fatemeh Rahbar Karbasdehi, Abbas Ali Hosseinkhanzadeh *, Iraj Shakerinia Pages 1-16
    The aim of the present study was to determine the effectiveness of acceptance and commitment therapy (ACT) on cognitive emotion regulation and social self-efficacy in adolescents with epilepsy. This applied research was a quasi-experimental with pretest/posttest design and a control group. The study population consists of 8,000 children and adolescents with epilepsy in Guilan Province, and the research sample consisted of 30 boys with epilepsy aged between 15 and 18 years who were referred to Rasht medical centers in 2021, selected by purposive and available methods considering entry and baseline conditions, and randomly divided into two experimental and control groups (15 subjects in each group). The Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (CERQ-P) and the Social Self-Efficacy Scale (SSES) were used for data collection before and after treatment. The 8 sessions of ACT were conducted for the experimental group. Data were analyzed using SPSS24 software and analysis of covariance. The results of the analysis of covariance showed that ACT improved cognitive emotion regulation and social self-efficacy in adolescents with epilepsy (P<0.001). Based on the results of this study, it can be said that the acceptance and engagement-based intervention can be used as one of the treatment strategies to improve the mental health indicators of people with epilepsy.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, cognitive emotion regulation, Social Self-Efficacy, Epilepsy
  • MohammadReza Jabbari *, Gholam Ali Afrooz, Kianoosh Hashemian, Reza Pourhosein, Saeed Akbari Zardkhane Pages 17-31

    The purpose of this study was to present a series of group schema therapy techniques. A research method was used and data collection was done with a qualitative approach through a review method. The official website of SID, IranDoc, Iran Medex, Ensani Portal, Web of Science, Google Scholar, and PubMed were used to search for resources. After searching keywords, the statistical population of this study included 94 articles and 7 books published between 2012 and 2021. A total of 13 articles and 5 books met the criteria to be included in the analysis. The results show 21 techniques from articles and 54 techniques from books. While cognitive techniques were the most common in the articles, the most common techniques in the books were of the experimental type. A review of the internal papers in this study revealed that less attention was paid to experimental techniques. Since experimental techniques play a constructive role in achieving therapeutic goals, the use of experimental techniques can be an effective step in treatment. Therefore, it is recommended that more attention be paid to experimental techniques in group schema therapy.

    Keywords: Group schema therapy, Technique, Intervention, exercise
  • Ali Sharifi *, Saman Kamari, Abbas Sheikhmohammadi, Ghasem Khayati Pages 33-54
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of computerized cognitive training on the performance of response inhibition and sustained attention of students with mathematical problems. The research method in terms of goal was practical and semi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study was all students with mathematical disorders in Tehran who were studying in the academic year 2018-2019. The sample of this study included 24 elementary school students with mathematics problems who were randomly selected and divided into a control group (12 subjects) and an experimental group (12 subjects). Their intelligence and mathematical abilities were assessed using the Wechsler Intelligence Scale for Children-Revised (WISC-R) and the Iran Key Math Diagnostic Test. The experimental group participated in 25 sessions of 50 to 60 minutes duration in the intervention program. For the development of response inhibition and maintenance of attention, the Continuous Performance Test (CPT) and the Stroop test, a subscale of the CNS Vital Sign (CNSVS) battery, were used. Data were analyzed with SPSS22 software and using analysis of covariance tests. The results of ANCOVA indicated that there was a statistically significant difference between the experimental group and the control group in terms of the concussion error of the Stroop test (p<0.05). Continuing with the power test, the difference between the experimental group and the control group was significant (p< 0.05) after omitting the pretest effect in the omission and concussion error. Overall, the results show that computer-based cognitive training had a significant effect on response inhibition and attention maintenance of students with math problems
    Keywords: executive functions, Response inhibition, sustain attention, Computerized cognitive training, mathematical Problems
  • Nastaran Mortezaei, Hadi Bahrami Ehsan *, Seyyed MohammadReza Rezazade, Manijeh Firoozi Pages 55-69

    The purpose of the present study was to develop and evaluate a model for predicting drug use among University students in Tehran. The current study was applied by purpose and correlational by method. The statistical population included all students of Tehran University (47,605 individuals) studying in the academic year 2018-2019. In this project, 200 students (male= 119 & female= 81) were selected by stratified-proportional random sampling and answered the National Scale of Students Life Profile (NSSLP). Data were analyzed using frequency, mean, standard deviation, analysis of variance, logistic regression analysis, and path analysis by SPSS23 and AMOS23. The results of logistic regression analysis showed that frequency of brushing teeth, daily fruit consumption, number of study hours per day, religious attitude, worrying about not achieving wishes, depression, anger and irritation, using a car whose driver used drugs and alcohol, risky sex, and suicide attempts significantly predicted drug use. The results of the path analysis method showed that religious attitude directly and negatively predicted drug use (standard coefficient - 0.26), and the effect of religious attitude and worry about not achieving wishes on drug use was mediated by depression and anger and irritation (standard coefficient 0.18). The results of this study suggest that low religious belief and worry about not fulfilling wishes play an important role in drug use through the development of depression and anger. It is recommended that the university identify students at risk and develop a prevention plan for them according to the identified risk factors..

    Keywords: Drug Use, Religious Attitude, Cognitive Risk Factors, Emotional Risk Factors
  • Morteza Homayounnia Firoozjah *, Saeed Nazari Kakvandi, Shahin Ramezani, Meysam Beyk, Farzaneh Barmaki Pages 71-93
    The purpose of the present study was to investigate the effects of errorless and errorful practice on children’s learning of motor skills: The Role of Reinvestment. The statistical population of the present study consisted of all the male elementary school students in the age range of 7-10 in Mashhad in the academic year of 2017-2018. For this purpose, 48 male students in the city of Mashhad, , were selected through an available sample and randomly based on the levels of reinvestment. This study is an applied research and the type of practice protocol in four groups: errorless with high reinvestment tendency, errorful with low reinvestment tendency, errorful with high reinvestment tendency. Retention, transfer, and dual-task tests were conducted after the acquisition phase at 24-hour intervals. To analyze the data in the acquisition, retention, transfer, and dual-task phases, a mixed model variance analysis (ANOVA) 2 (reinvestment levels: high and low) × 2 (practice protocol: errorless and errorful) and LSD post-hoc test were used, and the data were analyzed using SPSS 24 software. The results of the acquisition test showed that all groups had made progress, but two groups, the errorful with high reinvestment tendency and the errorless with low reinvestment tendency, performed significantly better than the other groups on the retention and transfer tests. The two groups of the defectless with low reinvestment tendency and the defectless with high reinvestment tendency performed significantly better than the other groups under pressure conditions. Therefore, it is recommended that physical educators pay special attention to these psychological variables (reinvestment) when designing exercises and training programs for children’s motor skills.
    Keywords: Error-Free Practices, Errored Practices, Reinvestment theory, implicit learning, explicit learning
  • Zohreh Abdollahi Ebrahimabadi, Fateme Dehghani-Arani *, Hojjatollah Farahani, Abdolhosein Vahhabi Pages 95-119
    The purpose of this study was to examine the diagnostic value of eye tracking technology in measuring adult attachment style. This investigation of diagnostic accuracy was cross-sectional and was one of the primary observational and quantitative analysis studies. The population of interest for this study included all healthy adults aged 20-45 years with higher education living in Tehran in 2021. For this purpose, 44 adults aged 20 to 45 years who met the criteria of the project were selected by random sampling. Of these 44 individuals, 36 were women and 8 were men. This study was conducted in two phases. In the first phase, a researcher-made questionnaire along with the revised Adult Attachment Scale (R-AAS) as a reference test was created in the Google Form environment, and individuals who met the inclusion criteria were selected and included in the study. In the second phase, participants were presented with one minute and 39 seconds of Adult Attachment Projective Picture System (AAP) images as an activator of attachment, and their eye movements were simultaneously recorded with an eye-tracking device. For statistical analysis, the random forest test, logical regression, and ROC curves were calculated in RStudio 4.1.1. The variable “time to first fixation” in the child’s AOI in the ambulatory image predicted secure and insecure attachment (B = -1.95, sig. 0.01, p≤ 0.05). The correct percentage for classifying securely and insecurely attached adults was estimated to be 54.2% and 75%, respectively. Since the variables “duration of first fixation” and “number of fixations” were important according to the results of the random forest test, it is suggested that they be further investigated in future studies.
    Keywords: attachment, eye tracking, Diagnostic accuracy
  • Reza Barzegar *, Soran Rajabi, Mayam Bahadori Pages 121-140
    The present study was conducted with the aim of investigating the efficacy of neurofeedback on executive functions in people with opioid use disorder. It was an applied and quasi-experimental study with a pretest and posttest design and a control group. The statistical population of the study included subjects who had gone to Shafa addiction treatment clinic in Bushehr city in 2020. The number of 29 male subjects with opioid use disorder was divided into two experimental groups (number = 14; mean age = 43.79; standard deviation = 9.8) and a control group (number = 15; averageage= 44.60; standard deviation = 8.6), which were left to chance. Prior to the application of training, the pretest was administered using the Iowa Gambling Task (IGT) or the Tower of London Test (TOL) to measure decision-making and planning ability. After the application of the neurofeedback training, a posttest was administered to the participants. The results of multivariate analysis of covariance using SPSS-26 software showed that neurofeedback training had a significant effect on decision-making ability, leading to better preference in participants’ decisions with an effect size of 0.783. In contrast, the aforementioned method showed no significant difference in planning ability. The results of the present study indicate that neurofeedback training can have an effect on decision-making ability and that this method can be used to reduce risk-taking in people with opioid use disorder.
  • Mahya Sanieemanesh, Ismael Asadpour *, Kianoush Zahrakar Pages 141-155
    The present study was conducted with the aim of investigating the effectiveness of group counseling based on acceptance and commitment therapy on marital stress and psychological resilience in mothers of children with severe and multiple disabilities. This applied research was part of a semi-experimental research with a pre-test-post-test design and a follow-up with a control group. The statistical population included all mothers of children with severe and multiple disabilities who were present in the association for resuscitation in 2020-2021 and comprised 50 subjects. Using the method of available and voluntary samples, 24 people were selected and randomly divided into two experimental and control groups. The experimental group received 12 sessions of group counseling, whereas the control group was placed on the waiting list for ethical reasons. The Stockholm Marital Stress Scale (SMSS) and the Long and Goulet Psychological Hardiness (LGHS) were used to collect data. Data were analyzed using descriptive statistics and analysis of variance with repeated measures using SPSS-25 statistical software. The results showed that group counseling based on acceptance and commitment therapy led to a significant decrease in marital stress and a significant increase in psychological hardiness in the experimental group. These results remained stable during the one-month follow-up period. Thus, it can be said that this intervention improves marital stress and psychological resilience in mothers of severely and multiply disabled children. Based on the results of this study, group counseling based on acceptance and commitment therapy can be used to improve marital stress and psychological resilience of mothers of children with severe and multiple disabilities.
  • Asma Bagheri Zadeh Kaveri, Seyed Valiollah Mousavi, Ashkan Naseh, Sajjad Rezaei * Pages 157-174

    The purpose of this study was to predict the psychological well-being of mothers of mentally retarded children based on perceived social support, defense styles, and self-compassion. The research design was a descriptive-correlational study and the methodology is basic in purpose. The statistical population included mothers of mentally retarded elementary school students in exceptional schools in the northern cities of Khuzestan province (Shoush, Andimeshk and Dezful) in the school year 2020-2021, among whom 120 mothers were selected through purposive sampling. The instruments were: Psychological Well-Being (RSPWB), Multidimensional Perceived Social Support Scale (MSPSS), Defense Styles Questionnaire (DSQ), and Self-Compassion Scale (SCS). Data analysis was performed using Pearson correlation and multiple regression analysis with the method of simultaneous entry in SPSS-24 software. The results showed that there was a positive and significant relationship between psychological well-being and perceived social support, mature defense styles, and self-compassion, and a negative and significant relationship with neurotic and immature defense styles. The results of multiple regression analysis showed that 81% of the changes in psychological well-being were predicted by perceived social support, defense styles, and self-compassion. Based on the knowledge of the main factors affecting psychological well-being, planning and intervention measures can be taken to increase it and reduce problems.

    Keywords: Mothers of Intellectually Disabled Children, Psychological well-being, Perceived Social Support, Defense styles, Self-compassion
  • Salman Zarei * Pages 175-191
    The aim of the present study was to examine the mediating role of perceived social support and psychological resilience in the relationship between gratitude and depression symptoms. The research method was basic in objective and correlational and structural equation analysis in data collection. A total of 219 individuals (82 males and 137 females) were selected from the statistical population of nurses working in Tehran in the second half of 2020 using the convenience sampling method. Data were collected using the Connor-Davidson Resiliency Scale (CDRS), Gratitude Questionnaire (GQ-6), Beck Depression Inventory-Second Edition (BDI-II), and Multidimensional Scale of Perceives Social Support (MSPSS). Pearson correlation and structural equation modeling were performed to analyze the data using SPSS-23 and AMOS-21. The results showed that the direct effect of gratitude (β = -0.19, P<0.001), the direct effect of perceived social support (β= -0.32, P<0.001), and the direct effect of psychological resilience (β = -0.41, p < 0.001) on depression symptoms were significantly negative. In addition, the results showed that perceived social support (β = -0.11, P < 0.01) and psychological resilience (β = -0.16, P < 0.01) had a significant mediating role in the relationship between gratitude and depression symptoms. The results of the current study suggest that gratitude may increase perceived social support and resilience and protect nurses from depression, which has applications for clinical interventions for nurses during the coronavirus pandemic.
    Keywords: Depression, Gratitude, Social support, resilience, corona
  • Ali Tavakoli *, Mahdi Rahimi, Ali Khanpour Pages 193-213
    This study was conducted with the aim of locating and confirming the validity and reliability of the locus of control questionnaire in road traffic. The statistical population of this applied study consisted of motorists with valid certificates in Mashhad. The questionnaire was randomly filled in the summer of 2019 through on-site and face-to-face interviews with drivers in the city, followed by sending the questionnaire link through social media. The sample included 405 drivers (289 males and 197 females) who completed the new extension questionnaire of the Traffic Locus of Control Based on the Romanian Version (TLOC-RO). The construct validity of the questionnaire was assessed using two methods, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis. The reliability of the instrument was further investigated by calculating Cronbach’s alpha (α) and the composite reliability (CR) index using LISREL8/8 and SPSS.22 software. Factor analysis confirmed the existence of 5 identified components in the main questionnaire that explained 54.8% of the total variance. Also, the Cronbach’s alpha for the internal locus of control was found to be 0.80, whereas the corresponding values for the external locus of control, including the factors of fate/randomness, other drivers, environment and vehicle, and religion, were calculated to be 0.79, 0.79, 0.76, and 0.92, respectively. The results show that the Farsi version of the locus of control belief is sufficiently valid and reliable, which makes it a powerful instrument for future studies to determine the locus of control beliefs of Iranian drivers.
    Keywords: Traffic Locus of Control, Localization of Questionnaire, Validity, reliability, Factor Structure
  • Zahra Samadi, Fatemeh Nikkhoo *, Mehdi Dastjerdi Kazemi, Zahra Ahmadi Pages 215-227
    This study aimed to determine the relationship between language and executive functions skills in cochlear implanted students with hearing impairment.The statistical population of the research consists of all students with cochlear implanted hearing impairment studying in regular and exceptional schools in Tehran, with an age range of 7 to 11 years. 58 subjects (30 girls and 28 boys) were selected and evaluated by available sampling method among students with cochlear implanted hearing impairment studying in regular schools (29 people) and exceptional schools (29 people) in the academic year 2018-2019. Executive functions and language skills were assessed with the BRIEF Questionnaire (BRIEF) and Test Of Language Development-Primary:3 (TOLD-P3) in respect. Data analysis using Pearson's correlation test shows a significant positive relationship at P ≥ 0.01 level between language skills with planning components (r=0.646), working memory (r=0.676), inhibition (r=0.617) and total executive functions (r=0.699) of students with cochlear implanted hearing impairment were analyzed with SPSS software version 26.Based on the investigations carried out in this research, it can be reported that language skills have a significant correlation with the components of executive functions. Considering the role of language and executive functions in behavior management, it is necessary to emphasize on an early intervention program to improve these skills in children with hearing impairment.
    Keywords: Language Skills, executive functions, hearing impaired students with cochlear implants
  • Behrouz Mehrabian, Farideh Dokaneeifard *, Azam Fattahi Andabil Pages 229-247
    The present study was conducted to codify the psychological empowerment package for parents and evaluate its effectiveness on the psychological distress of students with ineffective parent-child interaction. The research method is practical and the study was analyzed thematically by a comparative method in the qualitative part and quasi-experimentally with pretest, posttest, control group design and two-month follow-up period in the quantitative part. The statistical population included the students with ineffective parent-child interaction in Tehran city in 2019-2020, who were selected by purposive sampling method and randomly divided into an experimental group and a control group (each group consisted of 20 individuals). Parents of students in the experimental group received ten sessions of the psychological empowerment package. 4 individuals in the experimental group and 3 in the control group terminated their participation in the study. The questionnaires used in this study included the Parent-Child Relationship Questionnaire (PCRQ) and the Psychological Distress Questionnaire (PDQ). The data of the study were analyzed using the mixed ANOVA method. The results showed that the psychological empowerment package had adequate content validity from the experts’ viewpoint. Moreover, this package had an impact on the psychological distress of students with ineffective parent-child interaction (F=39.22; Eta=0.54; P<0001). According to the results of the present study, the psychological empowerment package can be used as an effective method to reduce students’ psychological distress by training mental flexibility, normal parenting style, and emotional involvement with the child. In a practical proposal, it is suggested that the psychological empowerment package is used in psychological clinics.
    Keywords: Psychological Empowerment, Psychological Distress, inefficient parent-child interaction
  • Asma Harifi *, Gholamreza Sanagouye Moharer, Mahmoud Shirazi Pages 249-263
    The aim of the current study was to determine the effectiveness of positive psychology intervention on happiness and positive thinking among chronically mentally ill people in Mehrana Boarding Center in Zahedan. The research method was applied in terms of objective and data collection method as semi-experimental type with a pre-test-post-test design with a control group. The statistical population includes all female chronically mentally ill patients of Mehrana boarding center in Zahedan city in 2020-2021, of which 30 subjects (15 subjects in the experimental group and 15 subjects in the group waiting for treatment) were selected according to the available sampling method. Instruments used in the study included the Oxford Happiness Questionnaire (OHI) and the Positive Thinking Scale (PT). The positive psychology intervention was delivered in 8 sessions (1.5 hours) over 3 weeks for the experimental group. Descriptive statistics (mean and standard deviation) and inferential statistics (multivariate covariate analysis) were used to analyze the data. Data analysis was performed using SPSS-21 software. The results of the study showed that the intervention of positive psychology increased the feeling of happiness and positive thinking in chronically mentally ill patients in the experimental group compared to the control group with a significance level of 0.001. Therefore, paying attention to the importance of positive psychology intervention on happiness and positive thinking in chronically mentally ill is considered as one of the necessities of research and it is possible to use positive psychology intervention as a part of empowerment programs for chronically mentally ill and hold a course in this field is recommended.
    Keywords: Positive psychology, Happiness, Positive thinking
  • Rahim Badrigargari, Eskandar Fathi Azar, Shahrooz Nemati, Delaram Mohammadi * Pages 265-281
    The purpose of this study was to examine the effectiveness of a forgiveness training program on the academic hope of students who have been victims of bullying. This study was an applied and semi-experimental study with pretest/posttest and a control group with one-month follow-up. A sample of 32 male students who were victims of bullying was selected from the high school students of Tabriz in the academic year 2019-2020 using the one-stage cluster sampling method and randomly divided into two groups of 16. The experimental group received ten sessions of the forgiveness training. After the training, the posttest results were obtained and analyzed using multivariate covariance. Research instruments included the Bullying Victims Scale (BVS), Academic Hope Scale (AHS), and the Forgiveness Training Package. Data were analyzed using multivariate analysis of covariance in SPSS20 software. The results showed that forgiveness training has a positive and significant effect on the components of academic hope in students who are victims of bullying, P <0.01. Based on the results, it can be said that forgiveness training can be a useful coping strategy for bullying victims so that they can use forgiveness to overcome the trauma of past experiences or traumatic events and improve their hope by creating positive emotions. In practice, forgiveness training can be used by educators as a potentially effective approach to improve school hope and prevent victimization.
    Keywords: Forgiveness training, Academic hope, Victim, bullying
  • Akbar Atadokht, Matineh Ebadi * Pages 283-302

    The purpose of this study was to investigate the mediating role of academic emotions (positive and negative) and psychological well-being in the relationship between perfectionism and academic stress in undergraduate students of Mohaghegh Ardabili University. The present study was conducted purposively and the method of data collection was descriptive correlation. The statistical population of the study included all students of Mohaghegh Ardabili College who were studying in the academic year 2019-2020. 370 subjects were selected as sample size by multistage clustering method. Academic Stress Questionnaire (ASQ), Perfectionism Questionnaire (PANPS), Academic Emotions Questionnaire (AEQ) and Psychological Well-Being Questionnaire (RPWBQ) were used. The results showed that positive perfectionism has a negative relationship with academic stress and negative perfectionism was positively related to academic stress, positive academic emotions were negatively related to academic stress, and negative academic emotions were positively related to academic stress. There was a negative relationship between psychological well-being and academic stress. Due to the indirect statistical theorem (T-subel) and VAF index, the mediation of negative and positive academic emotions and psychological well-being was found between positive and negative perfectionism variables with significant academic stress. According to the results, it is suggested that due to the important and significant role of academic emotions as a mediating variable, the positive and negative academic emotions of students should be identified, and by strengthening positive emotions and reducing negative emotions and improving well-being, the foundation for reducing academic stress in students should be established.

    Keywords: Academic stress, Perfectionism, Academic Emotions, Psychological well-being, Student
  • Masomeh Shamsi, Davood Taghvaei *, Hosein Davoodi Pages 303-323

    The aim of this study was to develop an attachment-based mindfulness therapy and evaluate its effectiveness on the quality of love and empathy in women experiencing marital infidelity. The research method of the present study was a comparative analysis using the Breddy method in the qualitative part and a quasi-experiment with pretest, posttest and control group with two-month follow-up in the quantitative part. In the quantitative part, the statistical population included the women with marital experience who turned to counseling centers in the city of Tehran in the autumn 2020. For the study, 25 women with marital experience were selected through purposive sampling and randomly divided into experimental and control groups. The experimental group received eight sessions of attachment-based mindfulness therapy over two months. The questionnaires used in this study included Sternberg’s Triangular Love Scale (STLS) and the Marital Empathy Scale (MES). Data from the study were analyzed using the variance method with repeated measures and SPSS23 statistical software. The results showed that attachment-based mindfulness therapy has acceptable content validity. Moreover, this therapy has an impact on the quality of love (P<0.001, Eta=0.54, F=32.94) and empathy (P<0001, Eta=0.66, F=46.45) in the women with marital infidelity. According to the results of the study, attachment-oriented mindfulness therapy can be used as an efficient method to improve the quality of love and empathy in women with marital infidelity by using theoretical concepts of mindfulness therapy and attachment.

    Keywords: Marital Infidelity, attachment-based mindfulness therapy, quality of love, empathy
  • Moslem Amiri, Javad Mesrabadi *, Abolfazl Farid, Siavash Sheikhalizadeh Pages 325-350

    In this applied research conducted with the method of meta-analysis, the numerical combination of the results of the researches conducted in Iran in the field of effectiveness of educational-therapeutic interventions based on choice theory in controlling individual behavior was discussed. The statistical population of the meta-analysis, the available studies related to the effectiveness of educational-therapeutic interventions based on the choice theory to control individual behavior, on the number of 416 studies from the scientific databases of SID, Comprehensive Portal of Humanities, Research Institute of Information Science and Technology of Iran, Database of Noor Specialized Magazines, Information bank of the country's publications and Civilica, which were published in Iran between 2000 and 2020. Based on the established criteria for inclusion and exclusion of baseline studies and sensitivity analysis, 72 effect sizes from 33 baseline studies were finally examined and the quantitative results of the selected studies were analyzed using CMA2. The results showed that educational-therapeutic interventions based on choice theory have a significant effect on the management of individual behavior, and according to Cohen’s criterion, the size of their combined effect is rated as large for the random effects model (ES =1.09). In conclusion, training based on choice theory can have a positive and significant effect on controlling individual behavior and improve relationships. Therefore, it is strongly recommended that the educational-therapeutic principles of choice theory be used individually and in groups in the counseling centers of various organizations.

    Keywords: Meta-analysis, educational-therapeutic interventions, Choice Theory, Behavior management
  • Zahra Naderi Nobandegani * Pages 351-364

    The purpose of this study was to examine the role of the we-concept in the relationship between supportive dyadic coping and marital relationship quality in married people. It was a practical study whose method was correlation using structural equation modeling. The research population was all married people in Shiraz in 1400, of which 205 married people (56 males and 149 females) were selected by the method of random sampling and participated in the study by filling out the Dyadic Coping Questionnaire (DCQ), the We-Ness Questionnaire (WQ) and the Revision of the Dyadic Adjustment Scale (RDAS).In addition, the data were analyzed using the Amos-24 and SPSS-24 software. The results showed that perceived supportive dyadic coping had a direct impact on marital quality, while the direct path of supportive dyadic coping was not significant for marital quality. Moreover, supportive dyadic coping by self and supportive dyadic coping by partner are indirectly related to marital quality by creating a sense of we among couples. Based on the findings, it can be said that people who use supportive dyadic coping in stressful life situations feel more united and closer to each other and eventually report higher marital quality. In this context, it is suggested that these findings be used to inform couples about the importance of couple confrontation during crises.

    Keywords: supportive dyadic coping by oneself, supportive dyadic coping by partner, we-ness, quality of marital relationship
  • Soodabeh Ebrahimi Naseri, Davood Toosi *, Adel Zahed Babolan, Taghi Akbari Pages 365-380

    The aim of the current research is to investigate the structural relationships of mental health based on virtual network dependence mediated by parental supervision style in high school students. According to the purpose, application and method of this research, the correlation is of structural equation modeling type. The statistical population of the research included the secondary school students in the city of Langrood in the academic year 2020-2021. The number of samples was assigned based on Klein’s rule of 220 people using the available sampling method. After data collection, 173 questionnaires, including 79 girls and 94 boys, were analyzed. The research instruments included Mental Health Questionnaires (GHQ), Addiction to Social Networks (SNA), and parents’ Supervisory Style (SKSS). The structural equation modeling method and Smart pls3 software were used for data analysis. The results showed that social network dependency was negatively and significantly related to mental health and parents’ supervision style. The research results indicate a positive significant relationship between parents’ supervision style and mental health. Moreover, parents’ supervision style may play a mediating role in the relationship between virtual network addiction and mental health. Therefore, social network addiction may increase the risk of depression and anxiety in teenagers. This problem has implications for teen mental health. Lack of adequate parental control leads to problems such as isolation, moral decline, aggression, and anxiety in teenagers.

    Keywords: social media addiction, Mental Health, parental supervision style
  • Sanaz Dehghan Marvasty *, Hassan Kheirkhah Pages 381-402

    The Aim Of This Study Was To Determine The Relationship Between Psychological Entitlement And External Orientation Of Religion According To The Mediating Role Of Emotional Health And Internal Orientation Of Religion With Students' Life Satisfaction. The Analysing Procedure Used In This Study Is Based On The Descriptive-Correlational Method And The Statistical Analysis Was Path Analysis. The Study Population Consisted Of Male And Female Students Of Different Levels And Fields Of Study Of Rahman Ramsar Institute Of Higher Education In The 98-99 Academic Year With A Population Of Approximately 750 People, From Whom 264 Students Are Selected For Conducting This Research. The Sampling Method Was Cluster Random. Research Instruments: Scott Haubner's Multidimensional Student Satisfaction Scale (2001), The Campbell Et's Psychological Entitlement Scale (2004), The Tenet Et's Warwick–Edinburgh Mental Well-Being Scale (2007) And The Allport And Ross's The Religious Orientation Scale (1967). The Results Showed That The Role Of Psychological Entitlement In Relation To Life Satisfaction Is Positive, Direct, And Meaningless (R = 0.05), But Psychological Entitlement Through Emotional Health Mediation Showed A Positive, Indirect And Significant Relationship With Life Satisfaction. Emotional Health Has A Positive, Direct, And Significant Relationship With Life Satisfaction (R = 0.34). The External Orientation Of Religion

    Keywords: Psychological entitlement, Religious Orientation, Emotional health, Life Satisfaction
  • sedighe Ebadi, Hoda Babaei Kafaki Pages 403-419

    The purpose of this study was to compare the effectiveness of a mindfulness-based cognitive intervention and a metacognitive intervention on anxiety symptoms and rumination in patients with multiple sclerosis. The method of this study was based on the purpose and research design and was quasi-experimental and pretest-posttest with a control group. For this purpose, among all women with MS under the auspices of MS Association of Mazandaran Province year 2019, residing in Sari, 45 individuals were selected through purposive sampling and randomly divided into three groups (2 intervention groups and one control group). Members of the intervention groups were trained in 8 one-hour sessions. Participants answered the Self Rating Anxiety Scale (SAS) and the Ruminative Response Scale (RRS) once before the intervention and once after the intervention. Data were then analyzed using SPSS version 26. The results of multivariate analysis of covariance showed that the difference between the two groups of mindfulness-based cognitive therapy and metacognitive therapy on anxiety and rumination was significant (p <0.05) and that mindfulness therapy had a greater effect on metacognitive therapy than reducing anxiety and rumination. Considering the importance that the mental health of patients with multiple sclerosis has in controlling the disease and its consequences, the use of the above treatments seems to be useful and fruitful. Therefore, therapists are recommended to use these two interventions, especially mindfulness-based interventions, to promote the mental health of these patients.

    Keywords: Multiple Sclerosis, Anxiety, Rumination, Mindfulness-based Cognitive Therapy, Metacognitive Therapy
  • Elham Talebloo, Afsaneh Taheri Pages 421-434

    The aim of the present study was to compare primary maladaptive schemas and historical memory in people with depressive, anxiety, and normal disorders. The study was practical and causal-comparative. The research population included all people with anxiety and depression disorders who presented to psychological clinics in the 5th district of Tehran in 2019-2020. Therefore, 90 people were selected for this research with three variables (30 people with depressive disorders, 30 people with anxiety disorders, and 30 normal people, 51 females, 39 males). The research instruments included the Autobiographical Memory Questionnaire (AMI) and Young Schema Questionnaire-Short Form (YSQ-SF). Data analysis was done through Student's t-test and analysis of variance in SPSS26 software. The results showed that the average difference of all five domains of primary maladaptive schemas in depressed and anxious participants compared with normal participants was significant at the 0.01 level, and these two groups had higher mean scores in all five domains of primary maladaptive schemas compared with normal people. they got The difference in the mean score of event memory in the two groups of normal and anxious participants is significant at the 0.01 level, and normal people scored higher average scores in this component compared with anxious participants.

    Keywords: Schema, Background Memory, Depression, Anxiety