فهرست مطالب

فصلنامه دانش پیشگیری و مدیریت بحران
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 44، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مرتضی باقری طهرانی، حمیدرضا عامری سیاهویی*، سعید پیری، زهیر متکی صفحات 125-144
    زمینه و هدف

    سوانح، طبیعی یا غیرطبیعی، پدیده هایی هستند که به طور ناگهانی و بدون پیش آگاهی رخ می دهند و لذا در اکثر موارد، امکان مواجهه اصولی و سریع با آن ها، امری دشوار است. دلیل اصلی این قضیه آن است که مدت زمان رخداد این پدیده ها، نسبتا کم می باشد و از نظر روانی، به خاطر ترس و دلهره موجود، نشان دادن یک عکس العمل سریع و مناسب، می تواند دشوار باشد. بنابراین لازم است که پیش از وقوع هر حادثه ای، آن را مورد مطالعه قرار داد. اهداف اصلی این تحقیق شامل: الف- تعیین الزامات اصلی روند تصمیم گیری برای مسکن موقت میان مرتبه و ب- تعیین مناسب ترین روش برای ارزیابی مسکن موقت میان مرتبه، می باشد.

    روش

    روش انجام این پژوهش، از نوع ترکیبی (کیفی و کمی) است و برای انجام آن، در ابتدا از روش کتابخانه ای و سپس از تکنیک های SWOT و AHP بهره گیری شد. مشارکت کنندگان این تحقیق، 21 نفر از اساتید دانشگاه و متخصصان حوزه بازسازی در بنیاد مسکن و سازمان مدیریت بحران -که تسلط و تبحر لازم در زمینه تکنیک های تصمیم گیری چندمعیاره نیز داشتند-، بودند.

    یافته ها

    ارزیابی و تجزیه و تحلیل موارد مطالعاتی این تحقیق، با ویژگی‏های متنوعی ازنظر توان مالی، سطوح اجتماعی و خطرات طبیعی نشان داد؛ به دلیل اینکه تقریبا همه فرایندهای تصمیم گیری که تاکنون مورد بهره گیری قرار گرفتند، مسایل و مشکلات عدیده ای برای دستیابی به راه حل های مناسب داشتند، لذا جهت دستیابی به مسکن موقت مناسب، لازم است هرگونه تصمیم گیری مشکل ساز قدیمی با مدل تصمیم گیری موفق‏تر جایگزین گردد.

    نتیجه گیری

    نتایج این تحقیق نشان می دهد که اولا: سه عامل ویژگی‏ها، الزامات و محدودیت های منطقه آسیب دیده، عوامل اصلی فرایند تصمیم گیری برای مسکن موقت پس از سانحه هستند. ثانیا: از نظر متخصصین، روش MIVES، برای مواجهه با مسکن موقت پس از سانحه، روش مناسب تری است.

    کلیدواژگان: مسکن موقت، سانحه، تکنیک تصمیم گیری چندمعیاره، روش سلسله مراتبی
  • سمانه جلیلی صدرآباد*، ولی عابدی بیزکی، محمدحسین قادی صفحات 145-163
    زمینه و هدف

    به دلیل رشد سریع جمعیت در سطح جهان و استفاده بیش از اندازه از ظرفیت های زیست محیطی، وقوع بلایای طبیعی در سالیان اخیر افزایش یافته است و هرساله تعداد زیادی از افراد بر اثر بحران های طبیعی و غیرطبیعی، هزینه های گزافی (جانی، مالی) را پرداخت می کنند. مدیریت بحران اجتماع محور به عنوان یک رویکرد جدید به ارتقاء مدیریت در قبل، حین و بعد از بحران کمک کرده تا از خسارات احتمالی کاسته شود. هدف اصلی پژوهش، تبیین شناسایی عوامل کلیدی در مدیریت بحران اجتماع محور بیماری کرونا در راستای کاهش اثرات ناشی از بحران های احتمالی طبیعی و غیرطبیعی می باشد.

    روش

    تحقیق حاضر رویکردی توصیفی - تحلیلی دارد و داده ها با استفاده از روش های میدانی و داده های آماری گردآوری شده است. در این پژوهش، از ابزار پرسش نامه استفاده شده است و بر اساس فرمول کوکران، تعداد 125 عدد پرسش نامه میان ساکنین محله و 14 عدد میان گروه دوام (در دو سطح) به صورت تصادفی ساده توزیع شد، سپس داده های خام به دست آمده، دسته بندی شده و با استفاده از نرم افزارهای SPSS  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. در سیوالات، از طیف لیکرت استفاده شده است. پس از سنجش صحت و پایایی سوالات پرسش نامه، به اثبات فرضیه های پژوهش و سپس، شناسایی عوامل کلیدی و سنجش عوامل کلیدی در اجتماع محوری بر مدیریت کارآمد بحران با استفاده از روش تحلیل عاملی و رگرسیون پرداخته شد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از تاثیرگذاری 3 عامل حفاظت از گروه های آسیب پذیر و حمایت معیشتی، مسیولیت پذیری و مشارکت مردمی و اطلاع رسانی و کمک رسانی بر مدیریت بحران اجتماع محور می باشد.

    نتیجه گیری

    در شرایط وقوع بحران، حضور مردم، کلید طلایی جهت کنترل وضعیت پس از وقوع هر نوع حادثه ای می باشد. استفاده از شیوه مدیریت بحران و مبتنی بر مشارکت و حضور مردم (مدیریت بحران اجتماع محور)، روشی جهت تسریع در بازیابی وضعیت جامعه پس از وقوع حادثه می باشد که در حوادث مختلف طبیعی و غیرطبیعی می تواند کارگشا باشد. در همه گیری ویروس کرونا با استفاده از شیوه مدیریت بحران اجتماع محور در مقیاس خرد (روستای سراج محله شهرستان جویبار)، وضعیت نسبتا پایداری در مقیاس محلی ایجاد شده است و می توان در مقیاس کلان تر نیز از این روش، جهت کنترل پاندمی کرونا یا سایر حوادث طبیعی احتمالی استفاده نمود که این موضوع، نیازمند آموزش و سامان دهی گروه های مختلف اجتماعی است که سبب تاب آوری جامعه می شود و جامعه در اسرع وقت به حالت پایدار دست می یابد.

    کلیدواژگان: مدیریت بحران اجتماع محور، طرح شهید سلیمانی، اپیدمی کرونا، سراج محله
  • سپیده شاهی آشتیانی، محمود حسینی*، بهشید حسینی، وحید قبادیان صفحات 164-184
    زمینه و هدف

    واکنش اضطراری به وقوع زلزله در بافت های ناکارآمد شهری نیازمند چرخه ای از اقدامات متعدد و هماهنگ است. مرکز خودامدادی محله، یکی از مراکز کالبدی نوپدید پشتیبان مدیریت شرایط اضطراری است که بنابر درس های آموخته شده از تجارب زلزله ها می تواند نقش موثری در امدادرسانی به موقع همراه با مشارکت مردم در محلات شهری داشته باشد. استقرار این مراکز دارای دو سطح از الزامات درونی ناظر بر اصول و قواعد طراحی مرکز و نیز الزامات بیرونی ناظر بر شناخت معیارهای موثر در مکان یابی می باشد.

    روش

    رویکرد این پژوهش کمی و هدف از این پژوهش مکان یابی مرکز خودامدادی محله سیروس است. روش مورد استفاده در پژوهش شامل استفاده و تلفیق غیرمستقیم از دو تکنیک شناخته شده AHP و FUZZY در محیط GIS  می باشد.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشانگر شناخت و اولویت بندی معیارهای 20گانه موثر در مکان یابی مرکز محله سیروس، امتیاز بالای معیار سازگاری امدادی (0.258)، امتیاز پایین معیارهای مکمل و ویژه (0.087)، امتیاز بالای زیرمعیار فضاهای باز (0.114) و امتیاز پایین زیرمعیار فضاهای مذهبی (0.016)، تولید نقشه ها و لایه های پایه فازی به کمک آنالیز بافر و انتخاب سه مکان نهایی در شمال غرب و جنوبی محله است.

    نتیجه گیری

    مکان یابی مراکز خودامدادی محله به صورت عام می تواند به شناخت بیشتر این مراکز و کارکردهای آن کمک نماید. مکان یابی «مرکز خودامدادی محله سیروس» به صورت خاص نیز می تواند در راستای سیاست های نوین بازآفرینی شهری و با توجه به ظرفیت های گسترده آن به عنوان یک «پروژه محرک توسعه شهری» این محله قلمداد گشته و عملیاتی سازی آن می تواند زمینه پایداری بهتر و تاب آوری بیشتر محلات ناکارآمد شهری را فراهم نماید.

    کلیدواژگان: زلزله، مرکز خودامدادی، مکان یابی، محله سیروس
  • لیلا نظری، وحید پورشهابی*، حامد آرامش، نورمحمد یعقوبی صفحات 185-204
    زمینه و هدف

    پاندمی بیماری کرونا به عنوان یک ویروس نوپدید، همچنان در سرتاسر جهان رواج داردکه علاوه برمرگ و میر فراوان ، زیان های اقتصادی بی شمار، خطر جدی برای امنیت بهداشتی کشورهای جهان می باشد و پیامدهای اجتماعی و امنیتی را به دنبال داشته است. شکاف دانشی موجود در مورد دلیل، روش های درمان و مرگ و میر بالای کووید-19 گمانه زنی های پیرامون آن را افزایش داده و باعث سردرگمی سیاست گذاران و متولیان حوزه سلامت شده است. پژوهش حاضر، با هدف طراحی الگوی مدیریتی بحران بیماری های واگیردار نوپدید انجام گردید، تا بتواند تجربه هایی را برای بحران های مشابه احتمالی آینده ارایه کند.

    روش

    این پژوهش از حیث هدف بنیادی-کاربردی است و از روش کیفی ، رویکرد قیاسی ، راهبرد پیمایشی -مقطعی و استراتژی داده بنیاد با رویکرد نظام مند استفاده کرده است. اطلاعات مورد نیاز، با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته ،  منابع روزآمد معتبر GCR، خارجی ، داخلی وکتابخانه ای جمع آوری گردید. جامعه آماری پژوهش، اساتید ، خبرگان و کارشناسان حوزه سلامت و مدیریت بحران سازمان های منتخب استان خوزستان می باشند که به روش هدفمند گلوله برفی از آن ها نمونه گیری شده است.

    یافته ها

    با تحلیل داده های جمع آوری شده در پژوهش ، در مجموع 24 مقوله و 252 و در نهایت، 126 مفهوم از طریق کدگذاری باز، شناسایی و استخراج شدند. سپس کدگذاری انتخابی و محوری نیز انجام و بر اساس ارتباط خطی میان مقوله های پژوهش، شرایط علی، مقوله محوری، شرایط زمینه ای، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها مشخص گردید.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که شرایط علی (عدم محوریت بیماری کووید، منابع انسانی، قوانین و مقررات، منابع و تجهیزات ، عوامل نظارتی و عوامل جغرافیایی) بر مقوله محوری مدیریت بحران بیماری های واگیردار نوپدید تاثیرگذار می باشد. به منظور افزایش تاب آوری کادر درمان، اجرای راهبردهای نیروی انسانی در جهت مدیریت مناس تر بحران کرونا اهمیت دارد. راهبرد دولتی، راهبرد سامان دهی و ارتباطات نیز به سیاست ها و مقررات در نهادهای دولتی ارتباط دارد. همچنین، راهبرد فرهنگ سازی در جهت افزایش فرهنگ مشارکت مردمی ، افزایش رعایت پروتکل های بهداشتی و افزایش آگاهی مردم تاثیرگذار می باشد.

    کلیدواژگان: بحران، مدیریت بحران، بیماری های واگیردار نوپدید
  • مسعود پورناصر، حسین عموزادخلیلی*، احسان مومنی، محمدمهدی موحدی، مجید معتمدی صفحات 205-216
    زمینه و هدف

    تصمیم گیری به منظور تخصیص بهینه مسیر برای وسایل نقلیه امدادی، بر موفقیت واکنش در بلایا و همچنین، امنیت قربانیان تاثیر می گذارد. در این مقاله یک مدل بهینه سازی چند هدفه برای تعیین مسیر وسایل نقلیه در پاسخ به تدارکات امداد بشردوستانه پیشنهاد می گردد.

    روش

    دو تابع هدف برای بهبود کارایی و اثربخشی فرموله شده است. هدف اول، به حداقل رساندن کل هزینه های هر مسیر می باشد. هدف دوم، به حداقل رساندن کل زمان تعمیرات وسایل نقلیه برای امدادرسانی مجدد به قربانیان از تمام مناطق آسیب می باشد. برای حل مدل پیشنهادی از روش محدودیت اپسیلون[1] (EC) استفاده شده است.
    یافته ها: قابلیت کاربرد مدل پیشنهادی از طریق مطالعه موردی نشان داده شده است. نتایج به دست آمده از حل مدل پیشنهادی با طرح مسیریابی موجود مقایسه می شود. مقایسه ها نشان می دهد که نتایج به دست آمده از حل مدل پیشنهادی، مناسب تر از برنامه های مسیریابی فعلی است.

    نتیجه گیری

    علاوه بر این، نتایج این مطالعه می تواند مزیتی برای تصمیم گیرندگان به منظور در نظر گرفتن استراتژی های مناسب برای واکنش به بلایا فراهم نماید.



    کلیدواژگان: بلایا، تخصیص، مسیریابی، اپسیلون محدودیت
  • ناصر انجرانی، وحید بیگدلی راد*، شادی پاکزاد صفحات 217-228
    زمینه و هدف

    آنچه امروز در مبحث مدیریت شهرها مطرح می شود، تاب آور شدن شهرهاست. تاب آوری شهرها به این دلیل اهمیت بالایی دارد که می تواند باعث حیات و ممات شهرها شود. تاب آوری شهری دارای ابعاد مختلفی می باشد که یکی از مهم‌ترین آن ها تاب آوری کالبدی است که سکونتگاه ها و زیرساخت های شهری را از منظر تاب آوری بررسی می کند. یکی از مباحثی که همواره مطرح می شود آن است که آیا اقدامات انجام‌شده در زمینه تاب آوری از نظر ساکنین نیز مورد قبول می باشد یا نه؟ این تحقیق به دنبال پاسخ این سیوال است و مهم‌ترین نوآوری آن واکاوی ارتباط بعد عینی و ذهنی تاب آوری کالبدی که در مطالعات پیشین کمتر مورد بررسی قرارگرفته است، می باشد.

    روش

    این پژوهش به لحاظ ماهیت از نوع کاربردی و در نوع مقالات پژوهشی دسته بندی می شود و روش آن توصیفی-تحلیلی است و به‌منظور بررسی این ارتباط عینی و ذهنی تاب آوری کالبدی ابتدا با استفاده از Spatial Analysis متغیرهای عینی بررسی‌شده و سپس با استفاده از پرسشنامه طیف لیکرتی متغیرهای ذهنی بررسی می شوند و در نهایت با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون این ارتباط سنجیده می شود.

    یافته‌ها 

    یافته‌های این تحقیق بیانگر آن است که متغیرهای عینی موجود در تحقیق نشانگر آن است که در منطقه یک قزوین از منظر ترکیب بافت، شبکه‌های دسترسی شهری، حرایم خطرآفرین و جمعیت در معرض خطر دچار مشکلاتی در زمینه تاب‌آوری هستند زیرا امتیاز تحصیلی و تعداد قطعاتی که در معرض خطر قرار دارند بسیار زیادند.

    نتیجه‌گیری 

    نتایج تحقیق حاکی از آن است که با توجه به ضریب همبستگی 0.527 بین متغیرهای ذهنی و عینی؛ ارتباط معناداری بین بعد عینی (واقعیت بر روی زمین) و بعد ذهنی (رضایت‌مندی ساکنین) در زمینه شاخص های تاب‌آوری کالبدی شهری وجود دارد. نهادهایی به ‌مانند شهرداری منطقه یک قزوین و نهادهای دیگر مدیریت شهری می توانند از نتیجه این تحقیق به‌منظور بهبود شرایط تاب آوری در شهر قزوین استفاده نمایند.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، کالبد، واقعیت ها، تصورات، منطقه یک قزوین
  • جمشید نیک زاد، حمیدرضا معتمد*، پری مشایخ، علیرضا قاسمی زاد صفحات 229-241
    زمینه و هدف

    مدیریت بحران جهت پیشگیری از بروز وضعیت های بحرانی و به حداقل رساندن آثار مخرب ناشی از بحران ها، فرآیندی تخصصی و چندبعدی است که موفقیت آن مستلزم دانش و توان مدیریتی مقتضی می باشد. در میان نهادهای متولی مدیریت بحران، سازمان های مردم نهاد به عنوان موسساتی کارآمد و مکمل بخش دولتی، از جایگاه ویژه ای برخوردار هستند. سازمان های مزبور به دلیل برخورداری از ظرفیت هایی نظیر امکان ایجاد پیوندهای عمیق محلی، آگاه سازی عمومی، انعطاف پذیری و پاسخگویی سریع، نقش مکمل در مدیریت بحران ایفا کرده و مشارکت آن ها در این فرآیند، عمدتا منجر به بهبود اوضاع می گردد. نظر به این اهمیت، پژوهش حاضر بر آن است تا با مطالعه موردی جمعیت هلال احمر ایران به عنوان برجسته ترین سازمان مردم نهاد متولی مدیریت بحران، به ارزیابی نقش سایر سازمان های مردم نهاد در مدیریت بحران بپردازد.

    روش

    این تحقیق از نظر هدف، کاربردی است که با رویکرد آمیخته (کیفی و کمی) با طرح اکتشافی انجام شد. در بخش کیفی از روش تحلیل مضمون و در بخش کمی از روش توصیفی از نوع پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری آن را در بخش کیفی، مدیران جمعیت هلال احمر و مدیران و خبرگان سایر سازمان های مردم نهاد به تعداد 20 نفر بوده که ده نفر از آنان با روش نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی به عنوان نمونه آماری گزینش شده اند؛ به علاوه در بخش کمی متخصصین جمعیت هلال احمر ایران و اعضای و گروه های سایر سازمان مردم نهاد که شمار آنها به تعداد 40392 نفر می رسد به عنوان جامعه آماری در نظر گرفته شد که بر اساس جدول کرجسی و مورگان تعداد 381 نفر از آنها با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها در بخش کیفی، از دو ابزار فیش و مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شده و در بخش کمی از پرسش نامه طراحی شده با طیف 5 گزینه ای لیکرت استفاده شد. روایی صوری، محتوایی و سازه ابزارها مورد تایید قرار گرفت و پایایی ترکیبی و آلفای کرونباخ آن ها نیز بالای 7/0 محاسبه شد که مورد تایید بود. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد.

    یافته ها

    نقش سایر سازمان های مردم نهاد در مدیریت بحران در جمعیت هلال احمر ایران عبارتند از: آموزش های همگانی، تخصیص منابع، سرمایه اجتماعی، توسعه منابع انسانی و بازسازی و بازتوانی که آموزش های همگانی با بارعاملی 920/0 دارای تاثیر بیش تر و سرمایه اجتماعی با بارعاملی 646/0  دارای کم ترین تاثیر است.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که سازمان های مردم نهاد در مدیریت بحران نقش سازنده ای دارند و هریک از سایر سمن های فعال در کشور می توانند با توجه به وظایف و ماهیت وجودی کارکردی خود، در زمان بحران به عنوان بازوان اجرایی هلال احمر عمل کنند و تحت مدیریت هلال احمر مبادرت به اقدام نمایند.

    کلیدواژگان: سازمان های مردم نهاد، مدیریت بحران، جمعیت هلال احمر
|
  • Morteza Bagheritehrani, Hamid Reza Ameri Siahoui*, Saeid Piri, Zoheir Mottaki Pages 125-144
    Background and objective

    Disaster, natural or else, are phenomena that occur suddenly and unknowingly, and therefore in most cases, it is difficult to deal with them in a principled and rapid manner. The main reason for this is that the duration of these phenomena is relatively short and it can be psychologically difficult to show a quick and appropriate reaction due to the existing fear. Therefore, it is necessary to study it before any accident happens. The main objectives of this research are: A- Determining the main requirements of the decision-making process for temporary middle-height housing; and B- Determining the most appropriate method for evaluating temporary middle- height housing.

    Method

    The method of this research is a combination of qualitative and quantitative ones and for doing it; first the library method and then SWOT and AHP techniques were used. Participants of the study were 21 university professors and specialists in the field of reconstruction at the Housing Foundation and the Crisis Management Organization, who also had the necessary mastery of multi-criteria decision-making techniques.

    Findings

    Evaluation and analysis of the case studies of this research, with various characteristics in terms of financial capacity, social levels and natural hazards showed that because almost all of the decision-making processes that have been used so far have had many issues and difficulties in finding the right solutions, in order to have suitable temporary housing, it is necessary to replace any old problematic decision-making model with a more successful one.

    Conclusion

    The results of this study show that a- three factors: characteristics, requirements and limitations of the affected area are the main factors in the decision-making process for temporary post-traumatic housing. b- According to experts, the MIVES method is the most appropriate method for dealing with temporary post-traumatic housing.

    Keywords: Temporary housing, disaster, Multi Criteria Decision Making technique, Analytic Hierarchy Process (AHP) method
  • Samaneh Jalilisadrabad*, Vali Abedibizaki, Mohamad Hosein Ghadi Pages 145-163
    Background and objectiv

    With the increase in population around the world and the overuse of environmental capacities, natural disasters have increased in recent years, and every year a large number of people pay exorbitant costs (human, financial) due to natural and unnatural crises. Community -based crisis management as a new approach to improve management in advance, during and after the crisis, contributes to some of these costs. the main objective of this research is to explain potentials and capacities of local community to reduce the effects of natural and abnormal crises.

    Method

    The present study has a descriptive-analytical approach and the data have been collected using field and statistical methods. It was randomly distributed, then the obtained raw data were categorized and analyzed using SPSS software. Likert scale is used in the questions. After assessing the accuracy and reliability of the questionnaire questions, the research hypotheses were proven and then the relationship between community-based and efficient crisis management was assessed using factor analysis and regression.

    Findings

    Findings indicate the effectiveness of three factors: protection of vulnerable groups and livelihood support, responsibility and public participation, and information and assistance in community-based crisis management

    Conclusion

    In times of crisis, the presence of people is the golden key to controlling the situation after the occurrence of any kind of accident. Using the method of crisis management and based on the participation and presence of people (community-based crisis management), is a method to accelerate the recovery of the community after the accident, which can be effective in various natural and unnatural disasters. In coronavirus epidemic using community-based crisis management method on a small scale (Siraj village, Joybar city), has created a relatively stable situation on a local scale and can be used on a larger scale to control the corona pandemic or other events. It used a natural possibility that requires education and organization of different social groups, which causes the resilience of the society and the society to reach a stable state as soon as possible.

    Keywords: community-based crisis management, Shahid Soleimani plan, Corona Epidemic, Siraj Mahalla
  • Sepideh Shahi Ashtiani, Mahmood Hosseini*, Behshid Hosseini, Vahid Ghobadian Pages 164-184
    Background and Aim

    Effective emergency response to earthquake occurrence in dysfunctional urban contexts requires a cycle of multiple and coordinated measures. Neighborhood self-help center is one of the emerging physical centers supporting emergency management which according to lessons learned from earthquake experiences, its establishment can play an effective role in providing on-time assistance with the participation of people in urban areas. The establishment of these centers has two levels of internal and external requirements by principles and rules of design oriented and site selection oriented criteria.

    Method

    The approach of this study is quantitative with the aim of locating the neighborhood self-help center of Sirous neighborhood. The method of research includes AHP and FUZZY techniques in GIS environment.

    Findings

    Findings indicate recognition and prioritization of twenty effective criterion on locating the neighborhood self-help center of Sirous neighborhood, high score of relief adjustment criteria (0.258) and high score of open spaces sub-criteria (0.114), production of maps and fuzzy base layers by buffer analysis and determination of two final locations in the northwestern and southern parts.

    Conclusion

    better understanding the position of these centers and covering the weakness are main general results. Locating can be specifically considered in line with the new regeneration policies of this neighborhood and its field operating can provide better stability and more resilience of inefficient urban neighborhoods.

    Keywords: Earthquake disaster, Neighborhood self-help centers, locating, Sirous neighborhood
  • Leila Nazari, Vahid Pourshahabi*, Hamed Aramesh, Normohammad Yaghoubi Pages 185-204
    Background and Aim

    The pandemic of coronavirus as an emerging virus is still prevalent around the world, which in addition to high mortality, numerous economic losses, is a serious threat to the health of the world and has social and security consequences. The gap in knowledge about the cause, treatment options, and mortality of high COVID-19 has increased speculation about it and confused policymakers and health care providers. The aim of this study was to design a crisis management model for emerging infectious diseases in order to provide experiences for similar possible future crises.

    Method

    This research is fundamental-applied in terms of purpose and has used the qualitative method, deductive approach and cross-sectional survey strategy, foundation data strategy with a systematic approach. required information was collected using semi-structured interviews ,valid jcr updates, external, internal and library sources. The statistical population of the study is professors, experts and experts in the field of health and crisis management of selected organizations in khuzestan province which have been purposefully sampled by snowballs.

    Results

    By analyzing the data collected in the research, a total of 24 categories and 252 and finally 126 concepts were identified and extracted through open coding .Then selective and pivotal coding was performed and based on the linear relationship between the research categories, causal conditions, pivotal category, contextual conditions, intervening conditions, strategies and consequences were determined. Government strategy, organization and communication strategy are also related to policies and regulations in government institutions

    Conclusion

    The results showed that causal conditions (lack of focus on covid disease,human resources, laws and regulations,resources and equipment,monitoring factors and geographical factors) affect the central category of crisis management of emerging infectious diseases. In order to increase the resilience of the medical staff, it is important to implement human resource strategies to better manage the corona virus crisis. Also the culture building strategy is effective in increasing the culture of public participation, increasing the observance of health protocols and increasing  public awareness.

    Keywords: Crisis, Crisis Management, Emerging Infectious Diseases
  • Masoud Poornaser, Hossein Amoozadkhalili*, Ehsan Momeni, Mohamad Mehdi Movahedi, Majid Motamedi Pages 205-216
    Background and objectives

    The decision to allocate the optimal route for ambulances affects the success of disaster response and the safety of victims. In this paper, a multi-objective optimization model is proposed to determine the route of vehicles in response to humanitarian relief supplies. 

    Method

    Two objective functions are formulated to improve efficiency and effectiveness. The first goal is to minimize the total cost of each route. The second goal is to minimize the total time of vehicle repairs to provide limited relief to victims from all injury areas. The Epsilon (EC) constraint method was used to solve the proposed model.

    Results

    The applicability of the proposed model is demonstrated through a case study. The results obtained from solving the proposed model are compared with the existing routing scheme. Comparisons show that the results obtained from solving the proposed model are better than current routing programs.

    Conclusion

    In addition, the results of this study can provide an advantage for decision makers in order to consider appropriate strategies for responding to disasters.

    Keywords: disasters, allocation, routing, epsilon constraints
  • Naser Anjerani, Vahid Bigdeli Rad*, Shadi Pakzad Pages 217-228
    Background and Aim

    What is being discussed today in the field of city management is the resilience of cities. Urban resilience is important because it can be the life and death of cities. Urban resilience has different dimensions, one of the most important of which is physical resilience. It examines settlements and urban infrastructure from the perspective of resilience. One of the issues that is always raised is whether the measures taken in the field of literacy are acceptable to the residents or not? This research seeks to answer this question and its most important innovation is to investigate the relationship between the objective and subjective dimensions of physical resilience, which has been less studied in previous studies.

    Method

    The case study in this study is region one of Qazvin. This research is of applied type and its method is descriptive-analytical. In order to investigate this objective and subjective relationship of physical resilience, first the objective variables are examined using Spatial Analysis and then the mental variables are examined using the Likert scale. ارتباط Finally, this relationship is measured using Pearson correlation coefficient.

    Findings

    The findings of this study indicate that the objective variables in the study indicate that in region one of Qazvin in terms of texture composition, urban access networks, hazardous areas and at-risk population have problems in terms of resilience because of academic score and The number of parts that are at risk is very high.

    Conclusion

    The results indicate that according to the correlation coefficient of 0.527 between subjective and objective variables; There is a significant relationship between the objective dimension (reality on earth) and the mental dimension (residents' satisfaction) in the field of urban physical resilience indicators. Institutions such as Qazvin District 1 Municipality and other urban management institutions can use the results of this research to improve the conditions of financing in Qazvin.

    Keywords: urban resilience, objectivity, mentality, Qazvin region one
  • Jamshid Nikzad, Hamidreza Motamed*, Pari Mashayekh, Alireza Ghasemi Zad Pages 229-241
    Background and objective

    Crisis management is a specialized process to prevent the Crisis management is a specialized and multidimensional process to prevent the occurrence of crisis situations and to minimize the destructive effects of crises. The success of this process requires appropriate management knowledge and ability. Among the institutions in charge of crisis management, the NGOs have a special place as efficient and complementary in public sector institutions. These organizations play a complementary role in successful management of crisis due to their capabilities such as the ability to create deep local connections, public awareness, flexibility and rapid response and more often, their participation in crisis management leads to an improvement in the situation.Given the importance of this role, the article intends to assessment the function of NGOs in crisis management, based on the Case Study of Iranian Red Crescent Society.

    Method

    In terms of purpose, this research was an application that was done by mixed method (qualitative and quantitative) with exploratory design. In the qualitative part, the content analysis method was used and in the quantitative part, the descriptive survey method was used. The statistical population is 20 people in the qualitative section, managers of the Red Crescent Society and managers and experts of other non-governmental organizations, ten of whom have been selected as a statistical sample by targeted snowball sampling; In addition, in a small part of the specialists of the Iranian Red Crescent Society and members and groups of other non-governmental organizations, the number of which reaches 40392 people was considered as a statistical population, which according to Krejcie and Morgan table, 381 of them by method Stratified random sampling was selected as the sample. In order to collect data in the qualitative part, two tools were used: semi-structured receipt and interview, and in the quantitative part, a questionnaire designed with a range of 5 Likert options was used.The face, content and structure validity of the tools were confirmed. And their combined reliability and Cronbach's alpha were also calculated above 0.7, which was confirmed. Exploratory factor analysis, confirmatory factor analysis and structural equations were used to analyze the data.

    Findings

    The role of non-governmental organizations in crisis management in the Iranian Red Crescent population were public education, resource allocation, social capital, human resource development and reconstruction and rehabilitation that public education with a factor of 0.920 has a greater impact and social capital with a factor of 0.646 that, has the least impact.

    Conclusion

    The results showed that non-governmental organizations have a constructive role in crisis management, and any of the other active groups in the country, according to their duties and the nature of their functional existence, can act as the executive arms of the Red Crescent in times of crisis and take action under the management of the Red Crescent.

    Keywords: Non-governmental organizations, Crisis Management, Red Crescent Society