فهرست مطالب

فصلنامه بهداشت در عرصه
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا فرحی، شکوه السادات خالو، رضا سعیدی، رضا غلام نیا صفحات 1-13
    زمینه و هدف

     پروژه‌های حفاری و بهره‌برداری تونل به دلیل تفاوت در شرایط اجرای پروژه و شناخت ناکافی از وضعیت زمین‌شناسی منطقه، ازجمله پرمخاطره‌رین پروژه‌ها به شمار می‌روند و ارزیابی و مدیریت مخاطرات شغلی در این پروژه‌ها در راستای صیانت از سلامت نیروی کار و حفظ منابع مالی سازمان، ضروریست.

    مواد و روش‌ها:

     در این مطالعه از فرایند مدیریت مخاطرات و پیامدها به منظور شناسایی، ارزیابی و کنترل مخاطرات شغلی در پروژه تونل انتقال آب در غرب کشور در سال 1398 استفاده شد. بعد از شناسایی مخاطرات هر مکان و شغل، رتبه‌بندی سطوح ریسک انجام و اقدام اصلاحی بر اساس روش فرایند مدیریت مخاطرات و پیامدها اجرایی و سپس ارزیابی ریسک ثانویه انجام‌شد. در تمامی مراحل ملاحظات اخلاقی مدنظر قرار گرفت.

    یافته‌ها: 

    بخش تونل با 46% بیشترین و بخش ادارای با 5% کمترین مخاطرات شغلی را دارا هستند. روشنایی عمومی تمامی ایستگاه‌ها کمتر از مقدار استاندارد با متوسط روشنایی اولیه 24/5 لوکس بود که به 58 لوکس ارتقا داده شد. ذرات قابل ‌تنفس در دو ایستگاه در مرحله اول 5/18 و 11/02 میلی‌گرم بر مترمکعب بود که به ترتیب به 4/37 و 0/63 میلی‌گرم بر مترمکعب بهبود یافت. بیشترین بهبودی با 39% ، 27% و 25% به ترتیب مربوط به شاخص‌های کنترل روشنایی، سروصدا و عوامل شیمیایی بود.

    نتیجه‌گیری:

     نتایج پژوهش نشان داد که پرمخاطره‌ترین مکان در کل پروژه، واحد تونل و پراهمیت‌ترین عامل مخاطره‌آمیز شغلی، گاز H2S و در جایگاه بعدی، صدای محیط کار بود. نتایج شاخص‌های کنترلی نشان داد که استفاده از روش ارایه‌ شده به ‌منظور مدیریت مخاطرات بهداشت شغلی در پروژه مورد نظر، کارایی قابل قبولی داشته و منجر به شناسایی مناسب ریسک‌ها، دسته‌بندی و اولویت‌بندی مخاطرات و اقدامات کنترلی و صرف بهینه بودجه کنترلی گشته است.

    کلیدواژگان: مخاطرات شغلی، عوامل زیان آور محیط کار، تونل، فرایند مدیریت مخاطرات و پیامدها، HEMP
  • محمدرضا اباذری، زهره قمیان، حسین حاتمی صفحات 14-22
    زمینه و اهداف

      بیوتروریسم یک مسیله مهم بهداشتی در سطح جهان بشمار می‌رود که پزشکان در هنگام وقوع این‌گونه رخدادها نقش مهمی در مدیریت قربانیان دارند. لذا مطالعه حاضر باهدف تعیین میزان آگاهی، نگرش، عملکرد و آمادگی سازمانی پزشکان در برخورد با حملات بیوتروریستی انجام گرفت.

    مواد و روش‌ها:

     پژوهش حاضر مطالعه مقطعی بوده و به‌صورت تمام شماری در بین 50 پزشک شاغل در مرکز بهداشت شهرستان شمیرانات در سال 1399 انجام گرفت. ابزار کار پرسشنامه محقق ساخته در پنج بخش؛ سنجش دموگرافیک، آگاهی، نگرش، عملکرد و آمادگی سازمانی بود، روایی پرسشنامه توسط اساتید هییت‌علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و پایایی آن توسط آزمون آلفای کرونباخ در چهار حیطه آگاهی، نگرش، عملکرد و آمادگی سازمانی، تایید و از نرم‌افزار SPSS نسخه 21 جهت تحلیل استفاده شد. ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت شد.

    یافته‌ها: 

    میزان آگاهی در بین پزشکان مطلوب (94 درصد) بود (بیشترین سهم: حیطه مفهوم و ماهیت بیوتروریسم 70 درصد). اکثر پزشکان نگرش خوب و عالی در برخورد با حملات بیوتروریسمی داشتند (بیشترین سهم: حیطه عاطفی 96 درصد) و 94 درصد پزشکان عملکرد خوبی را گزارش کردند و در عین حال بستر لازم در مقابله با حملات بیوتروریستی را مناسب دیدند. بین میزان عملکرد باسابقه خدمت (P=0/031) و میزان آمادگی سازمانی با سن (P=0/001) رابطه معنادار آماری مشاهده شد.

    نتیجه‌گیری:

     نتایج پژوهش می‌تواند در مدیریت مدیران سلامت در مداخلات آموزشی در جهت ارتقاء مشارکت، عملکرد و یکپارچه‌سازی نیروهای خط مقدم مقابله با بیوتروریسم در جامعه کمک‌کننده باشد.

    کلیدواژگان: بیوتروریسم، آگاهی، نگرش، پزشکان، آمادگی سازمانی
  • ولی علی پور، حمیدرضا غفاری، سید آرمان حسینی، هادی نیک نژاد، سمیه حسینوندتبار صفحات 23-30
    زمینه و اهداف

     فناوری نانو، رشته‌‌‌ای از دانش کاربردی است. استفاده از فناوری نانو و نانوذرات نقره در سال‌های اخیر به منظور کنترل بیماری‌های باکتریایی مورد مطالعه و پژوهش قرار گرفته است. هدف از مطالعه حاضر، بررسی اثر ضدباکتریایی بسترهای فیلتر سرامیکی حاوی نانو ذرات نقره در کنترل باکتری اشرشیاکلی (E.Coli) در شرایط آزمایشگاهی بود.

    مواد و روش‌ها: 

    این مطالعه از نوع آزمایشگاهی بود. نانوذرات نقره از طریق حل کردن نیترات نقره  (AgNO3) در اتانول و احیای نقره در محیط الکلی ساخته شد. پس از تهیه فیلترهای سرامیکی خصوصیات کیفی فیلترها با استفاده از آنالیز های BET، SEM، XRF و XRD بررسی شد. لازم به ذکر است که ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه رعایت گردید.

    یافته‌ها:

     نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که راندمان حذف باکتری اشرشیاکلی توسط فیلترهای معمولی 66/7-36/2% و توسط فیلتر سرامیکی پوشش یافته با نانوذرات نقره 100-99% بوده است.

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج این پژوهش نشان داد که بسترهای فیلتر سرامیکی حاوی نانوذرات نقره دارای اثرات ضد میکروبی قابل ملاحظه‌ای می‌باشند، بنابراین با تعمیم نتایج این مطالعه می‌توان از این بسترهای فیلتر سرامیکی در تصفیه و فیلتراسیون آب آشامیدنی و کنترل بیماری‌های ناشی از بیماری‌زاهای انسانی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تصفیه آب، فیلتر سرامیکی، اشرشیاکلی، نانوذرات نقره، اثر ضدباکتریایی
  • علیرضا علا، مطهره بهروان، فتح الله غلامی بروجنی صفحات 31-41
    زمینه و اهداف

     مواجهه بیش از حد با مواد شوینده خانگی و لوازم آرایشی می‌تواند اثرات نامطلوبی بر سلامت انسان و محیط زیست داشته باشد. شناخت الگوی مصرف این قبیل محصولات در ارزیابی اثرات بهداشتی و در نهایت کنترل پیامدهای ناشی از استفاده نامناسب و بی‌رویه از آنها اهمیت زیادی دارد.

    مواد و روش‌ها:

     در این مطالعه توصیفی با استفاده از پرسشنامه استاندارد شده، الگوی مصرف شوینده‌های خانگی و مواد آرایشی و بهداشتی مشتمل بر15 محصول شوینده و پاک کننده خانگی،6 محصول لباسشویی و22 محصول مراقبت شخصی در میان جمعیت استان مازندران (384=N ؛ سنین >18) در سال 1400 به منظور ارزیابی نحوه استفاده مصرف کنندگان بررسی شد. نتایج با استفاده ازSPSS نسخه 24 و اکسل آنالیز شدند. در تمام مراحل این مطالعه، ملاحضات اخلاقی مد نظر قرار گرفت.

     یافته‌ها:

     نتایج مطالعه نشان داد که 94% جامعه آماری طی 3 ماه گذشته از محصولات شوینده و آرایشی و بهداشتی استفاده کرده‌اند. 35% از استفاده کنندگان مورد بررسی از پاک کننده‌ها در غیر از محل مناسب برای محصول استفاده می‌کنند. 48% مصرف کنندگان مدت زمان شستشوی دست‌ها را پس از استفاده از شوینده‌ها و لوازم آرایشی و بهداشتی رعایت نمی‌کنند. به طور متوسط 35% افراد مورد مطالعه حداقل روزانه یک بار هر یک از بخش‌های خانه خود را با محصولات پاک‌کننده تمیز کرده‌اند.

    نتیجه‌گیری:

     لزوم گسترش دانش در مورد الگوهای صحیح مصرف شوینده‌های خانگی و مواد آرایشی و بهداشتی و ارزیابی خطرات احتمالی محصولات مراقبت شخصی، پاک کننده‌ها و شوینده‌ها برای سلامتی انسان در استان مازندران ضروری است.

    کلیدواژگان: شوینده های خانگی، مواد آرایشی، مواد بهداشتی، الگوی مصرف، مازندران
  • سکینه رخشنده رو، محتشم غفاری، سمیه بایمانی صفحات 42-48
    زمینه و اهداف

      نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده مفیدترین نظریه، برای درک بهتر از پیش‌گویی کننده‌های مصرف مواد مخدر شناخته شده است. لذا این مطالعه با هدف بررسی عوامل پیش‌بینی کننده قصد سوء مصرف مواد مبتنی بر نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده در زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره قبل از ازدواج در مرکز بهداشت شرق اهواز در سال 1399 انجام گرفت.

    مواد و روش ها

     این مطالعه به صورت مقطعی– تحلیلی و از نوع همبستگی در میان کلیه زوجین مراجعه کننده به مرکز مشاوره انجام گرفت. 360 نفر از زوجین به صورت تصادفی سیستماتیک و از روی شماره پرونده زوجین انتخاب شدند. ابزار جمع‌آوری داده، پرسشنامه‌ای شامل مصرف مواد مخدر و نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده بود. جهت تحلیل داده‌ها از آمار توصیفی و آزمون‌های استنباطی مانند رگرسیون چندگانه و لجستیک در نرم افزار آماری SPSS نسخه 16 استفاده شد. سطح معنی‌داری نیز 0/05 درنظر گرفته شد. در تمام مراحل، ملاحظات اخلاقی مد نظر قرار گرفت.

    یافته‌ها: 

    میان میانگین سازه‌های نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده و متغیرهای دموگرافیک تفاوت معناداری وجود داشت (P<0/05). میان قصد رفتاری با متغیرهای جمعیت شناختی شرکت کنندگان ارتباطی وجود نداشت (P>0/05). نتایج آزمون رگرسیون نشان داد کنترل رفتار درک شده و هنجارهای انتزاعی با هم تقریبا 37 درصد تغییرات قصد رفتاری را پیش‌بینی می‌کند.

    نتیجه گیری

     نظریه رفتار برنامه‌ریزی شده پیش‌بینی کننده مناسبی برای مصرف مواد مخدر می‌باشد. پیشنهاد می‌شود از این نظریه در برنامه‌های آموزشی سطوح مختلف پیشگیری از مصرف مواد مخدر استفاده گردد.

    کلیدواژگان: پیش بینی کننده، سوء مصرف مواد، نظریه رفتار برنامه ریزی شده، زوجین، اهواز
  • اسفندیار رضایی ایویمی، سیامک پورعبدیان، مهناز شاکریان، زهرا محمدی، فرهاد فروهرمجد صفحات 49-56
    زمینه و اهداف

     هدف از انجام مطالعه حاضر بررسی میزان مواجهه با صدا و ارتباط آن با استرس شغلی، تغییرات فشارخون و ضربان قلب در کارگران کارگاه چوب‌بری بود.

    مواد و روش‌ها:

     در این مطالعه مقطعی- تحلیلی- توصیفی تعداد140 نفر از شاغلین یک کارگاه چوب بری در استان مازندران انتخاب و در دو گروه مورد و کنترل تقسیم شدند. اطلاعات جمعیت‌شناختی شاغلین با پرسشنامه گردآوری شد. میزان فشارخون سیستولیک و دیاستولیک با استفاده از فشارسنج جیوه‌ای و ضربان قلب گروه مورد و شاهد به‌ وسیله دستگاه نبض سنج Beurer مورد سنجش قرار گرفت. نتایج بدست آمده با استفاده از نرم افزار  SPSS تجزیه و تحلیل شد. در تمام مراحل، ملاحظات اخلاقی مد نظر قرار گرفت.

    یافته‌ها: 

    نتایج اندازه‌گیری صدا نشان داد، میانگین مواجهه با صوت در شاغلین مواجهه یافته در شیفت 8 ساعته 92/11 دسی‌بل و گروه بدون مواجهه 74/48 دسی‌بل است. میانگین فشار خون سیستولیک، دیاستولیک به ترتیب در دو گروه کنترل و مواجهه 124،126، 80 و 82 بود.  همچنین میانگین ضربان قلب دو گروه  به ترتیب 74/9 و 75/83 ضربه در دقیقه بود. همچنین تفاوت معنی‌داری در فشار خون سیستولیک و دیاستولیک و ضربان قلب بین دو گروه وجود نداشت (P>0/05).

    نتیجه‌گیری: 

    نتایج مطالعه نشان داد، میزان فشار خون سیستولیک، دیاستولیک، ضربان قلب و استرس در گروه مواجهه بیشتر از گروه کنترل بود و اختلاف فشار خون سیستولیک، دیاستولیک و ضربان قلب بین دو گروه  از نظر آماری معنی‌دار نبوده و فقط در میزان استرس اختلاف معنی‌داری مشاهده شد.

    کلیدواژگان: صدا، استرس شغلی، تغییرات فشارخون، ضربان قلب، کارگاه چوب بری
|
  • Reza Farahi, Shokooh Sadat Khaloo, Reza Saeedi, Reza Gholamnia Pages 1-13
    Background and Aims

    Digging and tunneling projects are among the most risky projects due to differences in project implementation conditions and insufficient knowledge of the geological situation of the region. Evaluation and management of occupational hazards in these projects are necessary in order to protect the health of the workforce and to preserve the financial resources of the organization.

    Materials and Methods

    In this study, the Hazards and Effects Management Process was used to identify, evaluate and control occupational hazards in the water transmission tunnel project in west of Iran in 2018.After identifying the risks of each place and occupation, the ranking of risk levels was performed and corrective measures were taken based on the Hazards and Effects Management Process and then secondary risk assessment was carried out.Ethical considerations were taken into account at all stages.

    Results

    The tunnel sector with 46% and the office sector with 5% had the highest and lowest occupational hazards, respectively. The general lighting of all stations was less than the standard value with the initial average lighting of 24.5 lux, which was upgraded to 58 lux. Respirable particles in two stations in the first stage were 18.5 and 11.02 mg/m3, which improved to 4.37 and 0.63 mg/m3, respectively. The highest improvements with 39%, 27% and 25% were related to the control indicators of lighting, noise, and chemical factors, respectively.

    Conclusion

    The results showed that the most dangerous place in the whole project was the tunnel unit and the most important occupational risk factor was H2S, followed by the noise of the work environment. The results of control indicators showed that the proposed method for managing occupational health risks in the project had an acceptable efficiency and led to proper identification of risks, classification and prioritization of risks and control measures and thus optimal spending of the control budget.

    Keywords: Occupational hazards, Workplace detrimental factors, Tunnel, Hazards, Effects Management Process, HEMP
  • MohammadReza Abazari, Zohre Ghomian, Hossein Hatami Pages 14-22
    Background and Aims

    Bioterrorism is an important health issue worldwide and physicians play an important role in managing victims when such events occur. Therefore, the present study was conducted to determine the knowledge, attitude, practice and organizational readiness of physicians in dealing with bioterrorism attacks.

    Methods

    The present cross-sectional study was conducted among all 50 physicians working in Shemiranat health center in 2020. A researcher-made questionnaire including five sections: demographics, knowledge, attitude, performance, and organizational readiness was used. The validity of questionnaire was confirmed by faculty members of Shahid Beheshti University of Medical Sciences and its reliability was assessed through Cronbach's alpha test in four areas of knowledge, attitude, performance and organizational readiness. SPSS software version 21 was used for data analysis. Ethical considerations were observed in all stages of the study.

    Results

    Knowledge of physicians in our study was desirable (94%) (the highest share: scope and nature of bioterrorism 70%). Most physicians showed a good and excellent attitude in dealing with bioterrorism attacks (maximum share: emotional domain 96%), and 94% of them reported good performance and at the same time found the necessary platform to deal with bioterrorism attacks. There was a statistically significant relationship between service performance (p= 0.031) and organizational readiness with age (p= 0.001).

    Conclusion

    The results of this study can be helpful in managing health managers in educational interventions in order to promote participation, performance and integration of frontline forces against bioterrorism in the community.

    Keywords: Bioterrorism, knowledge, attitude, physicians, organizational readiness
  • Vali Alipour, HamidReza Ghaffari, Seyed Arman Hossaini, Hadi Niknejad, Somayeh Hosienvandtabar Pages 23-30
    Background and Aims

    Nanotechnology is a field of applied knowledge. The use of nanotechnology and silver nanoparticles has been studied in recent years to control bacterial diseases. This study aimed to investigate the antibacterial effect of ceramic filter pads containing silver nanoparticles in the control of E. coli.

    Materials and Methods

    The present work was an experimental study. Silver nanoparticles were synthesized by dissolving silver nitrate (AgNO3) in ethanol and reducing silver in an alcoholic medium. Characteristics of filters were evaluated using BET, SEM, XRF, and XRD tests. Ethical considerations were observed in all stages of the study.

    Results

    The results showed that the removal efficiency of E. coliwas 36.2-66.7% by conventional filters and reached up 99-100% by ceramic filters coated with silver nanoparticles

    Conclusion

    The results of this study showed that ceramic filter media containing silver nanoparticles have considerable antimicrobial effects. By generalizing the results of this study, these ceramicfilter media can be used in the treatment and filtration of unsafe water and thus control of pathogens in drinking water.

    Keywords: WaterPurification, Ceramic filter, Escherichiacoli, Silver nanoparticles, Antibacterial effect
  • Alireza Ala, Motahareh Behravan, Fathollah Gholami-Borujeni Pages 31-41
    Background and Aims

    Excessive exposure to household detergents and cosmetics can have adverse effects on human health and the environment. Understanding the consumption pattern of such products could perform a pivotal role in evaluating the health effects and ultimately controlling the consequences of inappropriate and excessive use of them.

    Materials and Methods

    Using a standardized questionnaire in this descriptive study, , the consumption patterns of household detergents and cosmetics including 15 household detergents and cleaners, 6 laundry products and 22 personal care products were assessed among the generalpopulation of Mazandaran province (N=384; age>18) in 2021, in order to evaluate how consumers use these products. The results were analyzed using SPSS version 24 and Excel. Ethical considerations were considered in all stages of study.

    Results

    The results showed that 94% of the studied population used detergents and cosmetics during the past three months. About 35% of the surveyed participants used cleaners other than the appropriate place for the product. 48% of them did not observe the duration of handwashing during the use of detergents and cosmetics. On average, 35% of the subjects have cleaned each part of their home with cleaning products at least once a day.

    Conclusion

    It is necessary to develop knowledge about the correct patterns of household detergents and cosmetics consumption and to assess the possible risks of personal care products, cleaners, and detergents for human health in Mazandaran province.

    Keywords: Household detergents, cosmetics, hygiene products, consumption pattern, Mazandaran
  • Sakineh Rakhshanderou, Mohtasham Ghaffari, Somayeh Baymany Pages 42-48
    Background and Aims

    The theory of planned behavior is known to be themost useful theory for better understanding of the predictors of drug abuse. Therefore, this study aimed to investigate the factors predicting the intention to drugs abuse based on the theory of planned behavior in couples referring to the premarital counseling center in East Ahvaz Health Center in 2019.

    Materials and Methods

    This cross-sectional analytical study based on correlational assessment was conducted on among all couples who referred to the counseling center. Totally, 360 couples were randomly selected from the couples' file number. The data collection tool was a questionnaire including drug use and the theory of planned behavior. In order to analyze the data, descriptive statistics and inferential tests such as multiple regression and logistic were used in SPSS version 16. A significance level of 0.05 was also considered. At all stages, ethical considerations were considered.

    Results

    There observed a significant difference between the average constructs of the theory of planned behavior and demographic variables (p<0.05). There was no statistically significant relationship between behavioral intention and demographic variables of the participants (p>0.05). The results of regression analysis showed that perceived behavioral control and subjective norms together predict approximately 37% of changes in behavioral intention.

    Conclusion

    The theory of planned behavior is a suitable predictor for drugs abuse. It is suggested to use this theory in educational programs of different levels of drug abuse prevention

    Keywords: Predictor, Drugs Abuse, Planned Behavior Theory, Couples, Ahvaz
  • Esfandiar Rezaei Ivimi̧, Siamak Pourabdiaņ, Mahnaz Shakeriaņ, Zahra Mohammadi ̧, Farhad Forouharmajd Pages 49-56
    Background and Aims

    The aim of this study was to investigate the level of noise exposure and its relationship with job stress, changes in blood pressure and heart rate among woodworking workshop workers.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional-analytical-descriptive study, 140 employees of a lumber workshop in Mazandaran province were selected and divided into case and control groups. Demographic information of employees was collected by questionnaire. Systolic and diastolic blood pressure were measured using mercury sphygmomanometer. Heart rate of the case and control groups was measured by Beurer pulse meter. The results were analyzed using SPSS software.

    Results

    The results of noise measurements showed that the mean noise exposure in workers from 8-hour shifts was 92.11 dB and among non-exposed group was 74.48 dB. The mean systolic and diastolic blood pressure in the control and exposure groups were 124, 126, 80 and 82, respectively. Also, the mean heart rate of the studied groups was 74.9 and 75.83 beats per minute, respectively. There was no significant difference in systolic and diastolic blood pressure and heart rate between the two groups, (p> 0.05).

    Conclusion

    Based on thefindings, the rate of systolic and diastolic blood pressure, as well as the heart rate and stress levels were higher in the exposed group as compared with the control group; however, the difference between systolic, diastolic blood pressure and heart ratebetween the two groups was not statistically significant. There was a significant difference in stress. It was found to be consistent with the results of some previous studies

    Keywords: noise, job stress, blood pressure changes, heart rate, woodworking workshop