فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی کردستان - سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 120، امرداد و شهریور 1401)

مجله علمی دانشگاه علوم پزشکی کردستان
سال بیست و هفتم شماره 3 (پیاپی 120، امرداد و شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ایمان سلحشوری فر، عباس توکلی، نوید محمدی، الهام حاجی علیلو، حسین پیری* صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    اگر چه مکانیسم های مولکولی دخیل در پاتوژنز نفروپاتی دیابتی هنوز مبهم است؛ اما نقش محصولات نهایی گلیکاسیون پیشرفته (Advanced Glycation End Products, AGEs) و گیرنده مرتبط با آن (AGE Receptor, AGER) در شروع فرایند التهابی در این بیماری مورد توجه قرار گرفته است. پژوهش حاضر با هدف بررسی ارتباط پلی مورفیسم rs1800624 ژن AGER در جمعیت ایران انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مورد-شاهدی، بیماران شامل دو گروه بدون نفروپاتی دیابتی (71 نفر) و با نفروپاتی دیابتی (79 نفر) بودند. برای تعیین فراوانی ژنوتیپ و آلل پلی مورفیسم rs1800624 ناحیه پروموتر ژن AGER از تکنیک TETRA-Primer ARMS-PCR استفاده گردید. آزمایش های بیوشیمی شامل اندازه گیری گلوکز، کراتینین، هموگلوبین گلیکوزیله و نیتروژن اوره خون و محاسبه eGFR به کمک روش های استاندارد انجام شد و آنالیز آن ها به کمک نرم افزار SPSS و FAMHAP صورت گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که ممکن است ژنوتیپ AA پلی مورفیسم rs1800624 در ناحیه پروموتر ژن AGER با ریسک افزایش یافته بیماری نفروپاتی دیابتی ارتباط داشته باشد. همچنین آنالیز آلل ها نشان داد که الل A پلی مورفیسم مذکور ممکن است با افزایش ریسک ایجاد نفروپاتی مرتبط باشد، گرچه نتایج در مجموع بین دو گروه بدون نفروپاتی دیابتی و با نفروپاتی دیابتی برای پلی مورفیسم rs1800624 این ارتباط از لحاظ آماری معنی دار نبود.

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه نشان داد که از لحاظ آماری ارتباط معنی داری بین پلی مورفیسم rs1800624 در ژن AGER با نفروپاتی دیابتی در جمعیت ایران وجود ندارد گرچه با افزایش حجم نمونه، تمایل به سمت ایجاد نفروپاتی دیابتی محتمل است.

    کلیدواژگان: نفروپاتی دیابتی، ژن AGER، پلی مورفیسم، جمعیت های ایرانی
  • معصومه پورجبلی، لیلا زارعی*، وحید عزتی سرای صفحات 12-22
    زمینه و هدف

    با توجه به اینکه مغز و پوست پسته دارای اثر ضد التهابی، ضد میکروبی و آنتی اکسیدانی است هدف از انجام این مطالعه بررسی اثرات پماد عصاره هیدرو الکلی پوست پسته بر روند التیام زخم است.

    مواد و روش ها

    جهت ارزیابی پلانی متری 20 سر رت به طور تصادفی به 5 گروه 4 تایی: گروه کنترل، گروه شاهد (زخم باز همراه با پماد پایه بدون عصاره)، گروه یک درصد، گروه دو درصد و گروه چهار درصد تقسیم بندی شدند. زخم ها به مدت 10 روز با نرمال سالین شستشو و در گروه های درمان پماد تجویز گردید. در روز های 7 و 14 جهت ارزیابی هیستوپاتولوژی، بافت پوست محل زخم نمونه برداری شده و جهت ارزیابی کلاژن، رنگ آمیزی ماسون تری کروم صورت پذیرفت.

    یافته ها

    بررسی هیستوپاتولوژی لام گروه های زخم نشان داد که پماد هیدرو الکلی پوست پسته در غلظت های متفاوت منجر به افزایش معنی داری در درصد بهبود زخم، افزایش ضخامت پوست، قطر کلاژن رسوب گذاری شده و کاهش ادم در مقایسه با گروه های کنترل گردیده است. همچنین سلول های التهابی در روز 14 در گروه های درمان شده با عصاره پوست پسته در مقایسه با گروه کنترل کاهش معناداری نشان داد که بیانگر تسریع روند بهبود زخم در نمونه های تحت تیمار است.(p<0.05)

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج حاصل از این پژوهش، پماد حاوی عصاره پسته می تواند تاثیرات التیام دهنده در زخم ایجاد شده در پوست رت داشته باشد.

    کلیدواژگان: پماد، گیاهان دارویی، عصاره گیاه، رنگ آمیزی
  • طوبی اسلامی نژاد، خلیل اسکندری، فاطمه عابدی نژاد، باقر امیرحیدری، علی اسدی پور، یعقوب پورشجاعی* صفحات 23-35
    زمینه و هدف

    شیمی درمانی یکی از رایج ترین راه های قابل دسترس برای درمان سرطان است. مقاومت دارویی یکی از موانع موفقیت در شیمی درمانی سرطان است؛ بنابراین تحقیق در این زمینه برای کشف داروهای جدید ضروری است. هوموایزوفلاونوییدها ترکیبات طبیعی شناخته ای هستند که دارای فعالیت های فارماکولوژیک وسیعی هستند؛ بنابراین سنتز و ارزیابی سمیت سلولی هوموایزوفلاونوییدهای حاوی مورفولینواتوکسی همراه با شبیه سازی داکینگ مولکولی مورد توجه قرار گرفت.

    مواد و روش ها

    دو 7-مورفولینواتوکسی هوموایزوفلاونویید در طی سه مرحله سنتز شدند. مرحله اول شامل یک واکنش SN2 بود که 7-هیدروکسی کرمانون با مورفولینواتیل کلرید هیدروکلرید در محیط بازی و تحت شرایط رفلاکس واکنش داد تا حد واسط 3 به دست آید، در مرحله دوم تراکم آلدولی حد واسط اخیر با آلدهید های مناسب در مجاورت HCl گازی در حلال اتانول صورت گرفت و درنهایت خنثی سازی با سود 5 درصد انجام شد. ساختار محصولات با روش های 13CNMR, 1HNMR و IR تایید و سپس سمیت سلولی ترکیبات بر روی رده های سلولیHT-29 و 3T3 ارزیابی شد. برای بررسی طرز اتصال ترکیبات با پروتیین توبولین، شبیه سازی داکینگ با استفاده از MOE انجام شد.

    یافته ها

    دو مشتق مورفولینواتوکسی هوموایزوفلاونویید با راندمان تولید متوسط تا خوب تهیه شد. ارزیابی سمیت سلولی این ترکیبات، فعالیت رضایت بخشی را حاصل کرد. نتایج شبیه سازی داکینگ مولکولی، انرژی اتصال قابل قبولی از واکنش بین لیگاندها با جایگاه اتصال پروتیین توبولین را نشان داد: (E)-7-(2-مورفولینواتوکسی)-3-(4-متوکسی بنزیلیدن)کرومان-4-اون برابر با 6838/7- و (E)-7-(2-مورفولینواتوکسی)-3-(3 و4 و5-تری متوکسی بنزیلیدن)کرومان-4-اون،7/3727- کیلوکالری برمول انرژی آزاد کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که ترکیب (E)-7-(2-مورفولینواتوکسی)-3-(4-متوکسی بنزیلیدن)کرومان-4-اون سمیت سلولی بیشتری نسبت به ترکیب (E)-7-(2-مورفولینواتوکسی)-3-(3 و4 و 5-تری متوکسی بنزیلیدن)کرومان-4-اون در مقابل رده های سلولی 29-HT و 3T3 دارد. نتایج مطالعات کامپیوتری، نتایج به دست آمده از آزمایش های برون تنی را تایید کرد و سه برهمکنش بین لیگاند (E)-7-(2-مورفولینواتوکسی)-3-(4-متوکسی بنزیلیدن)کرومان-4-اون و اسیدهای آمینه 179αThr، 145αThr و 224αTyr در جایگاه فعال توبولین نشان داد.

    کلیدواژگان: داکینگ مولکولی، سیتوتوکسیک، هوموایزوفلاونوئید
  • هادی حسین پور، محمدیوسف علیخانی، رسول یوسفی مشعوف*، منوچهر کرمی، صغری ربیعی صفحات 36-44
    زمینه و هدف

    مایکوپلاسما هومنیس یکی ازکوچکترین باکتری هایی است که از منابع طبیعی جدا شده و بعضا به عنوان فلور بیماری زا در گیاهان، حیوانات و انسان ها یافت می شود. برخی از این باکتری ها فلور طبیعی دستگاه تنفسی و تناسلی هستند. این مطالعه به منظور شناسایی مولکولی مایکوپلاسما هومنیس  در مراجعه کنندگان به مرکز ناباروری بیمارستان فاطمیه همدان صورت گرفته است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی، نمونه های سواب واژن از زنان دارای علایم جمع آوری و توسط PCR و Real-Time    PCR  شناسایی شدند.  DNAبا استفاده از کیت استخراج شد. سویه های مایکوپلاسما هومنیس  با  استفاده از  ژن S rRNA  16 شناسایی شدند. در نهایت، تجزیه و تحلیل آماری با استفاده از نرم افزار  SPSSورژن 21 انجام گردید.

    یافته ها

    مجموع 234 نمونه سواب واژن از زنان با میانگین سنی 8/39 سال مورد مطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که مایکوپلاسما هومنیس  به ترتیب با روش PCR  13% و Real-time PCR  15% شناسایی شد. بین روش PCR و  Real-Time PCR  رابطه معنی داری وجود داشت(0/05≤P).

    نتیجه گیری

    دراین مطالعه Real time PCR  برای تشخیص سریع و دقیق مایکوپلاسما هومنیس  به طور موفقیت آمیزی انجام شد. این روش ، در مقایسه با روش PCR ، دارای پتانسیل قابل توجهی برای تشخیص سریع ، دقیق و بسیار حساس مولکولی می باشد.

    کلیدواژگان: مایکوپلاسما هومنیس، زنان نابارور، PCR، Real-Time PCR
  • امید مرادی مقدم، محمدآزاد ماجدی، خالد رحمانی، محمد نیاکان لاهیجی، سارا مینائیان* صفحات 45-54
    زمینه و هدف

    عفونت های بیمارستانی، پاتوژن های مولد این عفونت ها و مقاومت آنتی بیوتیکی این عوامل همواره به عنوان یکی از دغدغه های نظام سلامت مطرح است. مطالعه حاضر با هدف تعیین فراوانی هر کدام از پاتوژن های مولد عفونت بیمارستانی و میزان مقاومت ضدمیکروبی آنها در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه یک بیمارستان عمومی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی بر روی 936 نمونه بیولوژیک از بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه بیمارستان رسول اکرم تهران در سال 1399 انجام شد. پس از مشخص شدن فراوانی پاتوژن های جدا شده از نمونه ها با استفاده از محیط های کشت افتراقی اختصاصی و آنتی سرم های خاص، برای تعیین مقاومت آنتی بیوتیکی شایع ترین عوامل باکتریایی مولد عفونت بیمارستانی از روش دیسک دیفیوژن استفاده شد.

    یافته ها

    آسینتو باکتر (22/5 درصد)، کلبسیلا پنومونیه (18/7 درصد)، سودوموناس آیروژینوزا (13/6درصد)، کاندیدا آلبیکنس (11/2 درصد) و اشرشیاکولی (7/2 درصد) به ترتیب شایع ترین پاتوژن های مولد عفونت بیمارستانی در نمونه های مورد بررسی بودند.آسینتو باکتر که شایع ترین پاتوژن عامل عفونت های بیمارستانی در نمونه های مورد بررسی بود بیشترین حساسیت را به ترتیب به  آنتی بیوتیک های کلستین (100%)و سفوتاکسیم (97/2%) دارا بود و مقاوترین آنتی بیوتیک علیه ایزوله های آسینتوباکتر آنتی بیوتیک آمپی سیلین سولباکتام (38/9%) گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    نتایح مطالعه حاضر نشان داد که علاوه بر تنوع پاتوژن های مختلف در ایجاد عفونت های بیمارستانی در بیماران بستری در بخش های مراقبت ویژه، و مقاومت آنتی بیوتیکی این عوامل هم قابل توجه است. توجه به بررسی های دوره ای برای پایش مقاومت آنتی بیوتیکی در درمان عفونت های بیمارستانی بخصوص در بخش های مراقبت ویژه ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: عفونت بیمارستانی، مقاومت میکروبی، بخش های مراقبت های ویژه
  • عادل خیاطی، هادی محمدی*، رضا بهاری، رایان ابراهیمی صفحات 55-65
    مقدمه

    شکستگی های فک و صورت یک مشکل مهم بهداشتی در سراسر جهان می باشد و علاوه بر اثرات زیان باری که بر زیبایی و عملکرد افراد می گذارند سبب عوارض روحی و اقتصادی نیز می شوند. شیوع و علل شکستگی های ناحیه ی فک و صورت در کشورهای مختلف، متفاوت است و هر ساله تغییر می کند. هدف از این مطالعه برنامه ریزی صحیح و آموزش های همگانی مناسب، جهت جلوگیری و کاهش میزان بروز آسیب می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه گذشته نگر، 300 پرونده مربوط به بیمارانی که با شکستگی های ناحیه ی فک و صورت در سال های 1390 تا 1395 به بخش جراحی فک و صورت بیمارستان توحید شهرستان سنندج مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند و اطلاعات جمع آوری شده با استفاده  از آزمون مجذور کای و نرم افزارSPSS16  تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    از مجموع 300 پرونده ی بررسی شده، میانگین سن شرکت کنندگان 27/03 (انحراف معیار 13/500) و بیشترین تعداد شکستگی ها در بازه ی سنی 30-16 سال بود. بیشترین تعداد در جنس مذکر(72 %) رخ داده است. شایع ترین علت ایجاد شکستگی ها مربوط به تصادفات با وسایل نقلیه(57%) می باشد. از 387 مورد شکستگی بررسی شده، بیشترین تعداد مربوط به استخوان مندیبل(38/76 %) بوده است. در این میان بیشترین تعداد شکستگی ها مربوط به ناحیه ی انگل(19/91 %) و همچنین شایعترین روش درمانی مورد استفاده، روش جا اندازی بسته و به میزان 61 % بود. 

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج بیشترین علت شکستگی های ناحیه ی  فک و صورت در شهرستان سنندج ،  تصادفات رانندگی  می باشد، لذا رعایت جدی مقررات راهنمایی و رانندگی، اجباری شدن کمربند و کلاه ایمنی، افزایش امنیت جاده ها و نیز آموزش های همگانی، ضروری است .

    کلیدواژگان: شکستگی، علل شکستگی، شیوع، فک و صورت
  • سکینه کشاورز محمدیان، بهزاد دماری*، فردین مهرابیان، مریم شکیبا صفحات 66-67
    زمینه و هدف

    همسرآزاری در بارداری منجر به پیامدهای نامطلوبی برای مادر و نوزاد می شود و شیوع آن به مراتب بیش از سایر عوارض خطرساز دوران بارداری است. هدف از این مطالعه تعیین شیوع همسرآزاری در دوران بارداری و عوامل مرتبط با آن در استان گیلان است.

    مواد و روش ها

    پژوهش از دسته مطالعات مقطعی و توصیفی-تحلیلی با روش پیمایشی است که در سال 1398 بر روی 1541 نفر از زنان زایمان کرده به 160 واحد ارایه خدمات بهداشتی منتخب برای واکسیناسیون دوماهگی شیرخوارشان انجام شد. نمونه گیری به روش خوشه ای چندمرحله ای تصادفی بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه متغیرهای دموگرافیک و پرسشنامه «همسرآزاری در بارداری» که روایی و پایایی آن محاسبه شده بود، جمع آوری و با استفاده از آزمون های توصیفی و استنباطی شامل میانگین، کای-دو و رگرسیون لجستیک در نرم افزارSPSS-26 و در سطح معنی داری 0/05< α تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین (انحراف معیار) سنی زنان مورد مطالعه 29/2 (5/6) سال بود. شیوع کلی همسرآزاری در بارداری71/3 درصد بود و زنان حداقل یک بار در دوران بارداری، مورد همسرآزاری در سطح فراوانی «گاهی» تا «همیشه» قرار گرفتند. همسرآزاری عاطفی (شایع ترین)، جسمی و جنسی به ترتیب 69/5، 32/2 و15/1 درصد گزارش شد. سوء مصرف مواد توسط همسر (3/34-1/7 :CI 95%، 2/38 :OR)،  عدم رضایت زوجین از جنسیت جنین (3/35-1/09 :CI 95%، 1/91 :OR)، عدم برخورداری مادر از حمایت خانواده (2/72-1/03 :CI 95%، 1/63 :OR) و زندگی در خانواده گسترده (1/84-1/03 :CI 95%، 1/38 :OR)،  به طور مثبت و معنی داری با همسرآزاری در دوران بارداری ارتباط دارد.

    نتیجه گیری

    اتخاذ راهکارهای موثر در کاهش عوامل مرتبط با همسرآزاری می تواند در پیشگیری و کاهش این معضل اجتماعی و پیامدهای منفی آن موثر باشد.

    کلیدواژگان: همسرآزاری عاطفی، همسرآزاری جسمی، همسرآزاری جنسی، بارداری
  • یوسف مقدم، هاجر ضیائی هزارجریبی*، مهدی فخار، عبدالستار پقه، رضا صابری، عیسی نظر، میترا شربت خوری، حسین قلعه نویی صفحات 77-88
    زمینه و هدف

    لیشمانیوزپوستی (CL)، به عنوان یک مشکل بهداشتی مهم در ایران و یکی از بیماری های فراموش شده در جهان است که توسط گونه های لیشمانیا ایجاد می گردد. هدف از این مطالعه بررسی اپیدمیولوژی بیماری لیشمانیوز پوستی و فاکتورهای خطر مرتبط با آن در یک کانون آندمیک در استان گلستان هست.

    مواد و روش ها

    مطالعه حاضر از نوع مقطعی - تحلیلی بوده و بر روی بیماران مشکوک به لیشمانیوز پوستی مراجعه کننده به مرکز لیشمانیوز پوستی شهرستان گنبد کاووس در طی سال های 1397 و 1398 انجام گرفت و تمام اطلاعات دموگرافیک و اپیدمیولوژیک بیماران ثبت گردید. حضور انگل لیشمانیا با تهیه گسترش مستقیم از ضایعات پوستی و رنگ آمیزی گیمسا انجام گرفت. همچنین از روش PCR جهت تعیین گونه انگل استفاده شد.

    یافته ها

    از 1979 ضایعه مشکوک به لیشمانیوز پوستی، 1704 (87/4درصد) مورد مثبت بودند. از نظر جنسیت، 898 (52/7 درصد) نفر از مبتلایان مرد و 806 (47/3 درصد) نفر زن بودند. بیشترین موارد ابتلا درگروه های سنی کمتر از 5 سال (25/93 درصد) و 45- 25 سال (25/41 درصد)  مشاهده شد. در این مطالعه با استفاده از روش PCR-ITS، گونه انگل های لیشمانیا در تمام نمونه های مورد بررسی، لیشمانیا ماژور بود. همچنین سه مورد کریتیدیا فاسیکولاتا در بیماران گزارش گردید.

    نتیجه گیری

    این بررسی اطلاعات ارزشمندی در مورد جنبه های اپیدمیولوژیک لیشمانیوز پوستی در یک کانون بومی قدیمی در شمال ایران ارایه داده است که می تواند پایه ای برای استراتژی های کنترل بیماری در آینده باشد.

    کلیدواژگان: لیشمانیوز پوستی، اپیدمیولوژی، PCR، کریتیدیا، گنبد کاووس
  • سحر خوش روش، افشین بهمنی، پروانه تیموری*، امیر پاکپور صفحات 89-102
    زمینه و هدف

    انجام رفتارهای خود مراقبتی و تعهد به مسیولیت پذیری سلامتی یکی از روش های مقابله با بیماری کووید- 19 در زمان عدم دسترسی گسترده به واکسیناسیون است. هدف این بررسی ارتباط مسیولیت پذیری سلامتی و رفتارهای خود مراقبتی مربوط به کووید-19 در شهروندان استان کردستان بود.

    مواد و روش ها

    این مطالعه مقطعی با مشارکت 1008 فرد بالای 15 سال، در استان کردستان در سال 1399 انجام شد. با استفاده از روش نمونه گیری آسان، نمونه های در دسترس از افراد تحت پوشش مراکز بهداشتی درمانی مورد مطالعه قرار گرفتند. اطلاعات با استفاده از WhatsAppیا  Telegramتوسط پرسشنامه های رفتارهای خود مراقبتی کووید-19 و مسیولیت پذیری سلامتی به صورت آنلاین جمع آوری گردید. تحلیل داده ها توسط نرم افزار SPSS نسخه 22 انجام شد و آزمون های آماری همبستگی اسپیرمن و آزمون کای دو مورد استفاده قرار گرفت.

    یافته ها

    شرکت کنندگان شامل 642 زن (7/ 63 درصد) و 366 مرد (36/6 درصد) با میانگین و انحراف معیار سنی 11/63± 38/6 بودند. همبستگی مسیولیت پذیری سلامتی و رفتارهای خود مراقبتی مثبت و معنی دار بود (0/001>p و r=0/33). انجام رفتارهای خود مراقبتی و مسیولیت پذیری سلامتی بر حسب سن، شغل، وضعیت تاهل و شهر محل سکونت تفاوت معنی داری نداشت (05/0<p). نسبت بیشتری از زنان در مقایسه با مردان در دسته رتبه خوب مسیولیت پذیری سلامتی(8/60 درصد در مقابل 2/39) و رفتارهای خود مراقبتی (67/8 درصد در مقابل 32/2) قرارگرفتند(0/05>p).

    نتیجه گیری

    در شرایط همه گیری بیماری ها از جمله کووید-19 و به ویژه در صورت فقدان واکسیناسیون گسترده و درمان موثر بیماری های مسری، تاکید بر اهمیت پذیرش مسیولیت سلامتی برای انجام رفتارهای خود مراقبتی، مهم ترین پروتکل پیشگیری و کنترل محسوب می شود.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری سلامتی، خودمراقبتی، کووید-19، کرونا، کردستان
  • زهرا سلیمانی، علی محمد مصدق راد، مژگان علی قارداشی، مرضیه مرادی، عادله بشیری، علیرضا مصداقی نیا* صفحات 103-114
    زمینه و هدف

    عفونت بیمارستانی عفونتی است که بیمار پس از 48 ساعت بستری در بیمارستان یا تا 72 ساعت پس از ترخیص از بیمارستان به آن مبتلا شده، در زمان پذیرش بیمار وجود نداشته و در حالت نهفتگی هم نبوده باشد. عفونت بیمارستانی منجر به مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فیزیولوژیکی در بیماران و کارکنان بیمارستان می شود. از آنجایی که کمک بهیاران و کادر خدماتی بیمارستان ها نقش مهمی در کنترل عفونت های بیمارستان دارند، این پژوهش با هدف طراحی یک پرسشنامه استاندارد برای سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد آنها در زمینه عفونت های بیمارستانی انجام شد.

    مواد و روش ها

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی در سال 1398 انجام شد. گویه های پرسشنامه برای کارکنان کمک بهیار و خدماتی بیمارستان با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی SID،Magiran ،PubMed ،Scopus ،Science Direct  و موتور جستجوی Google Scholar استخراج و پرسشنامه اولیه طراحی شد. روایی پرسشنامه با نظر 10 کارشناس خبره و متخصص کنترل عفونت های بیمارستانی بررسی شد. سپس، پرسشنامه در اختیار 135 نفر از کمک بهیاران و کارکنان خدماتی شاغل در بیمارستان های شهر تهران برای سنجش پایایی و روایی صوری قرار گرفت. داده ها با استفاده نرم افزار 18 SPSS و 8/8LISREL  تحلیل شدند.

    یافته ها

    شاخص روایی محتوا و نسبت روایی محتوا در سه بخش آگاهی، نگرش و عملکرد در محدوده0/8تا 1 به دست آمد. روایی صوری سوالات بین 1/6تا 5 بوده است. در بررسی پایایی درونی ضریب کودر- ریچاردسون در بخش آگاهی برابر 0/7 و آلفای کرونباخ در بخش نگرش و عملکرد به ترتیب 0/76 و 0/71 بوده است در پایایی بیرونی با استفاده از روش بازآزمایی، ضریب همبستگی پیرسون در حیطه ی آگاهی 0/86، حیطه ی نگرش 0/89 و حیطه ی عملکرد 0/93 محاسبه شد. نتایج تحلیل عاملی نشان داد که پرسشنامه از برازش قابل قبول برخوردار است. میانگین آگاهی کارکنان 0/19±0/44 (متوسط)، نگرش 0/18±0/71(موافق) و عملکرد 0/16±0/63 (متوسط) بوده است.

    نتیجه گیری

    پرسشنامه ی طراحی شده از روایی و پایایی مناسبی برای سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان کمک بهیار و خدماتی بیمارستان در زمینه عفونت های بیمارستانی برخوردار است. میزان آگاهی و عملکرد این کارکنان در بیمارستان های شهر تهران در زمینه کنترل عفونت های بیمارستانی متوسط و نگرش آن ها در این زمینه خنثی بوده است.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، عفونت های ییمارستانی، پرسشنامه
  • شیوا خدارحمی، زینب توکل، معصومه سیمبر* صفحات 115-120
    مقدمه

    نوجوانان گروه های آسیب پذیری هستند که یک سوم از تمام موارد جدید ابتلا به ایذر و نرخ بالاتر سوء استفاده جنسی را تجربه میکنند. طبق شواهد سوءاستفاده جنسی از نوجوانان اثرات کوتاه مدت و بلندمدتی بر کارکردهای روانشناختی آنان دارد. لذا مطالعه حاضر جهت انجام مروری بر عوارض و بازتوانی در تجاوز جنسی به نوجوانان انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه با جستجو در پایگاه های اطلاعات فارسی و انگلیسی شامل Elsevier Proquest ,UpToDate, Scopus, Magiran, Irandoc ، SID, Iran medex, Sciencedirect, Ebsco ,Pubmed, Google Scholar انجام گرفت. برای استخراج مقالات مرتبط از کلید واژه های تجاوز جنسی، نوجوانان، پیشگیری، بازتوانی و معادل لاتین آنها sexual abuse, Adolescent, Prevention, Rehabitation استفاده شد. در این پژوهش مقاله های چاپ شده از ژانویه 2000 تا دسامبر 2016 که با هدف بررسی عوارض و بازتوانی در تجاوز جنسی به نوجوانان بودند مورد توجه قرار گرفتند. معیار های ورود پژوهش ها به این تحقیق عبارت از نگارش به زبان فارسی یا انگلیسی، کار در زمینه تجاوز جنسی در گروه سنی نوجوانان، گزارش عوارض و باز توانی در تجاوز جنسی به نوجوانان، انتخاب روش صحیح در مطالعه ها بودند. اطلاعات استخراج شده از مطالعات عبارت بودند از: محل انجام مطالعه، تعداد شرکت کنندگان، مشخصات دموگرافیک شرکت کنندگان، طول مدت انجام مطالعه، عوارض به دنبال تجاوز جنسی به نوجوانان و روش های بازتوانی در آنها.

    نتایج

    از بین 59 مقاله مرتبط تعداد 41 مقاله به دلیل عدم بیان عوارض و یا بازتوانی در تجاوز جنسی به نوجوانان کنار گذاشته شدند و در نهایت 18 مطالعه وارد پژوهش مروری حاضر شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مطالعات، مقالات به دقت بررسی شدند و نتایج استخراج شد. مطالب بیان شده در مطالعات شامل بیماریهای منتقله جنسی، سوء مصرف مواد و الکل، بارداری ناخواسته و سقط، اختلالات روانشناختی، رفتار جنسی پرخطر، درمان و بازتوانی نوجوان مورد تجاوز جنسی، آموزش جنسی به نوجوانان بود.

    نتیجه گیری

    تجاوز جنسی در میان نوجوانان در مقایسه با هر گروه سنی دیگر شایعتر است و عوارض بسیاری را بدنبال دارد که این عوارض میتواند روحی یا جسمی، کوتاه مدت یا بلند مدت باشد. بنابراین لازم است که برنامه هایی برای پیشگیری از تجاوز جنسی در نوجوانان و ارایه راهکارهای مناسب جهت بازتوانی قربانیان جنسی در نظر گرفته شود از جمله آموزش بهداشت باروری در مدارس، آگاهی جامع مبتنی بر جامعه و بحث آزاد در مورد روابط جنسی و مسایل بهداشت باروری با نوجوانان در سطح خانواده و مدرسه. همچنین برای بهبود سلامت جنسی نوجوانان، باید طرح های پیشگیری سوءاستفاده جنسی را تقویت نمود و افزایش آگاهی درباره مسایل سلامت جنسی را مد نظر قرار داد.

    کلیدواژگان: عوارض، بازتوانی، تجاوز جنسی، نوجوانان، مقاله مروری
  • مهدی کاردوست پاریزی*، محمدمهدی میری صفحات 121-126
    زمینه و هدف

     لیپوسارکوم خلف صفاق نیوپلاسمی نادر است. لیپوسارکوم تمایزیافته زیرگونه ای با رشد آهسته و میزان عود بالا می باشد. علی رغم احتمال عود بالا بعد از رزکسیون کامل تومور امکان تبدیل نوع تمایز یافته به انواع تمایز نیافته تهاجمی بسیار نادر است.

    مورد

    آقای 45 ساله با تومور اولیه خلف صفاق و با پاتولوژی نهایی لیپوسارکوم تمایز یافته تحت جراحی رزکسیون تومور قرار گرفت. نه ماه بعد ازدرمان بیمار دچارعود موضعی تومور شد. جراحی مجدد توده بیانگر پاتولوژی نوع تمایز نیافته تومور بود و بیمار تحت رادیوتراپی ادجوانت قرارگرفت. در پیگیری سه ساله شواهدی از عود موضعی ودوردست بیماری رویت نشد.

    نتیجه گیری

    تبدیل نوع تمایز یافته لیپوسارکوم خلف صفاق به نوع تمایز نیافته بسیار نادر است. اما این مورد نادر با روش ترکیبی جراحی به همراه رادیوتراپی ادجونت بصورت موفق آمیز تحت درمان قرار گرفت.

    کلیدواژگان: لیپوسارکوم، سارکوم رتروپریتوئن، تومور خلف صفاق، رادیوتراپی
|
  • Iman Salahshourifar, Abbas Tavakoli, Navid Mohammadi, Elham Hajialilo, Hossein Piri* Pages 1-11
    Background and Aim

    Although the molecular mechanisms involved in the pathogenesis of diabetic nephropathy are still unclear, the role of advanced glycation end products (AGEs) and their associated receptors (AGER) in initiating the inflammatory process in this disease has attracted attention. The aim of this study was to investigate the relationship between rs1800624 polymorphism of AGER gene with  risk of diabetic nephropathy in Iranian population.

    Materials and Methods

    In this case-control study, patients were divided into two groups, group1 without diabetic nephropathy (n = 71) and group2 with diabetic nephropathy (n = 79). TETRA-Primer ARMS-PCR technique was used to determine the frequency of genotype and allele of rs1800624 polymorphism in the promoter region of AGER gene. Using standard methods, biochemical tests including measurement of glucose, creatinine, glycosylated hemoglobin and blood urea nitrogen and calculation of eGFR were performed. We used SPSS and FAMHAP softwares for data analysis.

    Results

    The results showed that AA genotype rs1800624 polymorphism in the promoter region of the AGER gene may be associated with an increased risk of diabetic nephropathy. Allele analysis also showed that allele A of the polymorphism may be associated with an increased risk of developing nephropathy, although the results were not statistically significant between the two groups in relation to  rs1800624 polymorphism.

    Conclusion

    The findings of this study showed that there was no statistically significant relationship between rs1800624 polymorphism in AGER gene with diabetic nephropathy in the Iranian population, but increase in sample size may result in a tendency to develop diabetic nephropathy.

    Keywords: Diabetic nephropathy, AGER gene, Polymorphism, Iranian population
  • Masoumeh Pourjabali, Leila Zarei*, Vahid Ezzati Sarai Pages 12-22
    Background and Aim

    Pistachio nut and hull have anti-inflammatory, antimicrobial and antioxidant effects. The aim of this study was to investigate the effects of pistachio hull hydroalcoholic extract ointment on wound healing process.

    Materials and methods

    For wound planimetric assessment, 20 healthy rats were randomly divided into 5 groups of 4, including control group (open wound without any intervention and treatment), positive control group (open wound with basic ointment without extract), and the 3 other groups receiving 1%, 2% and 4% ointments respectively. On the 7th and 14th days, biopsies from wound tissues were taken and after Mason Trichrome staining we evaluated collagen. H&E staining was done for histopathological assessments.

    Results

    The results showed that wound treatment with pistachio hull ointment in the experimental groups showed a significant increase (P<0.05) in the percentage of wound healing rate. Also, there was a significant difference in the thickness of skin and collagen diameter, and reduction of edema between experimental and control groups (P<0.05). Also we found significant decrease in inflammatory cell count on the 14th day in the groups treated with pistachio hull extract compared to those in the control group (P<0.05), which was indicative of accelerated wound healing in the experimental groups.

    Conclusion

    According to the results of this study, pistachio hull hydroalcoholic extract ointment potentially possesses healing effects on the wound created in the skin of the rat.

    Keywords: Ointments, Medicinal plants, Plant extracts, Staining
  • Touba Eslaminejad, Khalil Eskandari, Fatemeh Abedinezhad, Bagher Amirheidari, Ali Asadipour, Yaghoub Pourshojaei* Pages 23-35
    Background and Aim

    Chemotherapy is one of the most common methods available for the treatment of cancer. Resistance to anticancer drugs can result in failures in chemotherapy of cancers. Therefore, investigation is necessary for the discovery of new drugs. Homoisoflavonoids are well-known natural products that possess a wide range of pharmacological activities. Hence, synthesis and assessment of cytotoxicity of homoisoflavonoids containing morpholinoethoxy moiety and their molecular docking simulation were taken into consideration.

    Materials and Methods

    Two 7-morpholinoethoxyhomoisoflavonoids synthesized via three steps including SN2 reaction of 7-hydroxychromanine with morpholino ethyl chloride hydrochloride in the basic media under reflux condition to produce intermediate 3. The second step included aldol condensation of the intermediate with suitable aldehydes in the presence of gaseous HCl in ethanol, and finally neutralization with NaOH 5%. The structures of the products were confirmed using IR, 13CNMR, and 1HNMR techniques. Cytotoxic effects of final products on HT-29 and 3T3 cell lines were assessed. To evaluate the binding mode of compounds with tubulin protein, docking simulation was performed by using MOE.

    Results

    Two morpholinoethoxy homoisiflavonoids were prepared with moderate to good production yield. Cytotoxic evaluation of these compounds showed satisfactory results. The results of molecular docking simulation showed an acceptable binding energy of the interaction between the ligands with the tubulin protein binding site: (E)-7-(2-morpholinoethoxy)-3-(3,4,5-trimethoxybenzylidene) chroman-4-one= -7.3727 Kcal/mol and (E)-3-(4-methoxybenzylidene)-7-(2-morpholinoethoxy) chroman-4-one released -7.6838 Kcal/mol per mole of energy.

    Conclusion

    The results showed that compound (E)-3-(4-methoxybenzylidene)-7-(2-morpholinoethoxy) chroman-4-one has higher cytotoxicity than (E)-7-(2-morpholinoethoxy)-3-(3,4,5-trimethoxybenzylidene) chroman-4-one against HT-29 and 3T3 cell lines. The in-silico results confirmed the results obtained from in vitro experiments and showed three interactions between ligand (E)-3-(4-methoxybenzylidene)-7-(2-morpholinoethoxy)chroman-4-one and αThr179, αThr145, and αTyr224 amino acids in tubulin active site.

    Keywords: Molecular docking, cytotoxic activity, Homoisoflavonoids
  • Hadi Hossainpour, Mohammad Yousef Alikhani, Rasoul Yousefi Mashouf *, Manouchehr Karami, Soghra Rabiee Pages 36-44
    Background and Aim

    Mycoplasma hominis is one of the smallest bacteria isolated from a natural source and is sometime as pathologic flora in plants, animals, and humans. Some of these bacteria are normal flora of the respiratory and genital systems. The aim of the study was molecular identification of M. hominis in a vaginal sample of women referred to the infertility center of Fatemieh Hospital in Hamadan.

    Materials and Methods

    In this Cross-sectional study, vaginal swab samples were collected from symptomatic females and M. hominis was identified by PCR and Real-Time PCR. DNA was extracted using an extraction kit. M. hominis strains were identified using 16 S rRNA gene. Finally, Statistical analysis was performed using SPSS 21 software.

    Results

    A total of 234 vaginal samples were studied in women with a mean age of 39.8years. The results showed that M. hominis was identified by PCR (13%) and Real-time PCR (15%) methods, respectively. There was a significant relationship between PCR and Real-Time PCR methods (P≤0.05).

    Conclusions

    Real-time PCR assay was successfully used for rapid and accurate diagnosis of M.hominis. This method has significant potential for rapid, accurate, and is highly sensitive molecular detection of M. hominis compared to the PCR technic.

    Keywords: Mycoplasma hominis, Infertile women, PCR, Real-Time PCR
  • Omid Moradimoghaddam, Mohammad Azad Majedi, Khaled Rahmani, Mohammad Niakan Lahiji, Sara Minaeian* Pages 45-54
    Background and Aim

    Antibiotic resistance of pathogens responsible for nosocomial infections, has been a growing concern for healthcare system in recent decades. The aim of the current study was to identify the strains responsible for nosocomial infections and determine their frequency rates and antimicrobial resistance profiles in the patients admitted to intensive care units of Hazrat-e Rasool General Hospital in Tehran.

    Materials and Methods

    In this cross-sectional study we collected 936 blood, urine and sputum samples from the patients who had been admitted to the intensive care units of Hazrat-e Rasool General Hospital in Tehran between March 2020 and March 2021. Determination of strains and frequency rates of pathogens were carried out using multiple specific differential cultures. Then, we detected antibiotic resistance profile of each pathogen by using disc diffusion method.

    Results

    Acinetobacter (22.5%), Klebsiella pneumoniae (18.7%), Pseudomonas aeruginosa (13.6%), Candida albicans (11.2%) and Escherichia coli (7.2%) were the most common pathogens involved in nosocomial infections in this study. Acinetobacter isolates showed the highest sensitivity to clostin (100%) and cefotaxime (97.2%), respectively, and the highest resistant rate to ampicillin sulbactam (38.9%).

    Conclusion

    The results of the present study showed that in addition to the diversity of different pathogens in causing nosocomial infections in intensive care units, antibiotic resistance of these pathogens which is on the rise should be regarded important. Results of the current study and other similar periodic studies can provide valuable information for monitoring and management of emerging drug resistant infections.

    Keywords: Nosocomial infection, Antibiotic resistance, Intensive care unitsit
  • Adel Khayati, Hady Mohammadi*, Reza Bahari, Rayan Ebrahimi Pages 55-65
    Introduction

    Jaw and facial fractures are an important health problem worldwide and in addition to the harmful effects they have on the beauty and performance of individuals, they also cause psychological and economic complications. The prevalence and causes of maxillofacial fractures vary from country to country and change from year to year. The purpose of this study is proper planning and appropriate public education to prevent and reduce the incidence of injury. 

    Materials and Methods

    In this retrospective study, 300 cases of patients with maxillofacial fractures referred to the maxillofacial surgery department of Tohid Hospital in Sanandaj from 2011 to 2016 were reviewed. The collected data were analyzed using chi-square test and SPSS16 software. 

    Results

    Out of 300 cases reviewed, the mean age of participants was 27.03 and the highest number of fractures was in the age range of 16-30 years. The highest number occurred in males (72%). The most common cause of fractures is related to vehicle accidents (57%). Out of 387 fractures studied, the highest number was related to mandibular bone (38.76%). Among them, the highest number of fractures was related to the angle area (19.91%) and also the most common treatment method used was closed implantation method and it was 61%.

    Conclusion

    According to the results, the most common cause of jaw and face fractures in Sanandaj is traffic accidents, so strict observance of traffic rules, mandatory seat belts and helmets, increasing road safety and public education It is essential.

    Keywords: Fracture, Causes of Fracture, Prevalence, Jaw, Face
  • Sakineh Keshavarz Mohammadian, Behzad Damari*, Fardin Mehrabian, Maryam Shakiba Pages 66-67
    Background and Aim

    Spousal abuse in pregnancy leads to adverse consequences in mother and neonate and its prevalence is far higher than other dangerous complications during pregnancy. The aim of this study was to determine the prevalence of spousal abuse during pregnancy and its related factors in Guilan Province.

    Materials and Methods

    This cross-sectional and descriptive-analytical study included 1541 parous women referring to 160 selected health care delivery units for their babies' two-month vaccination in 2019. We used random multi-stage cluster sampling for sample collection. Data were collected using a valid and reliable self-administered questionnaire consisted of demographic variables and spouse abuse questionnaire during pregnancy. Using SPSS-26 software, data were analyzed by descriptive and analytical tests such as mean, chi-square and binary logistic regression. α <0.05 was considered significant.

    Results

    The mean (SD) age of the women participating in the study was 29.2±5.6 years. The overall prevalence rate of spousal abuse in pregnancy was 71.3% and women had been abused by their spouses at least once during pregnancy with frequency of "sometimes" to "always". The prevalence rates of emotional (the most common), physical and sexual violence were 69.5%, 32.2% and 15.1% respectively. Husbands' substance abuse (Odd Ratio-OR= 2.38, 95% CI: 1.7, 3.34), couples' dissatisfaction of the gender of the fetus (OR= 1.91, 95% CI: 1.09, 3.35), lack of family support for mothers (OR = 1.63, 95% CI: 1.03, 2.57) and extended family (OR = 1.38, 95% CI: 1.03, 1.84) were found to be positively and significantly associated with spousal abuse during pregnancy.

    Conclusion

    Use of effective strategies in order to reduce the factors associated with spousal abuse can be effective in preventing and decreasing the rate of this social problem and its negative consequences.

    Keywords: Spousal emotional abuse, Physical spousal abuse, Sexual spousal abuse, Pregnancy
  • Yousef Moghaddam, Hajar Ziaei Hezarjaribi*, Mahdi Fakhar, Abdol Sattar Pagheh, Reza Saberi, Eisa Nazar, Mitra Sharbatkhori, Hossein Ghalehnoei Pages 77-88
    Background and Aim

    Cutaneous leishmaniasis (CL) is an important health problem in Iran and one of the world ̛s neglected diseases which is caused by Leishmania spp. The aim of this study was to investigate the epidemiology of cutaneous leishmaniasis and its associated risk factors in an endemic center in Golestan Province.

    Materials and Methods

    This descriptive cross-sectional study included patients with suspected CL who had been referring to the health centers of Gonbad–e Qabus town, between 2018 and 2020. Demographic and epidemiological data of CL patients were recorded and diagnosis of Leishmania spp. was made by Giemsa staining of direct smear. PCR was also used to determine and confirm the parasite species.

    Results

    From 1979 suspected CL lesions, 1704(87.4%) had positive smears. 898 (52.7%) patients were male and 806 (47.3%) were female. The highest incidence rate was observed in the patients of less than 5 (25.93%) and those between 25 and 45 years of age (25.41%). In all samples in this study, Leishmania major was the only Leishmania spp detected by ITS-PCR. Also, Critidia fasciulata was identified in three patients.

    Conclusion

    The study provided valuable data concerning the epidemiologic aspects of the CL in an old endemic focus in north of Iran, which can be used as the basis for planning future control strategies.

    Keywords: Cutaneous leishmaniasis, Epidemiology, PCR, Crithidia, Gonbad–e Qabus
  • Sahar Khoshravesh, Afshin Bahmani, Parvaneh Taymoori*, Amir Pakpour Pages 89-102
    Background and Aim

    Self-care behaviors and commitment to health responsibility are regarded as measures against Covid-19 disease when there is no widespread access to vaccination. This study aimed to investigate the relationship between health responsibility and self-care behaviors related to Covid-19 in Kurdistan citizens.

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was conducted in 2020 in Kurdistan province and included 1008 participants above 15 years of age. Using convenient sampling method, people referring to health centers were entered into the study. Online data collection was performed via Whats App or Telegram using Covid-19 Self-Care Behavior and Health Responsibility Questionnaires. Using SPSS software version 22, data analysis was performed by Spearman correlation and chi-square test.

    Results

    The study included 642 women (63.7%) and 366 men (36.3%), with mean age of 38. 6 ± 11.63 years. The correlation between health responsibility and self-care behaviors was positive and significant (p <0.001, r = 0.33). Self-care behaviors and health responsibility were not significantly different in terms of age, occupation, marital status, and city of residence (p > 0.05). A higher proportion of women compared to men were in the category of good health responsibility (60.8% vs. 39.2) and self-care behaviors (67.8% vs. 32.2) (p <0.001).

    Conclusion

    In the epidemics of diseases such as Covid-19, and especially in the absence of widespread vaccination and effective treatment, emphasis on the importance of commitment to health responsibility in order to perform self-care behaviors is the most important measure for prevention and control of diseases.

    Keywords: Health responsibility, Self-care, COVID-19, Iran
  • Zahra Soleimani, Ali Mohammad Mosadeghrad, Mojgan Alighardashi, Marziyeh Moradi, Adele Bashiri, Alireza Mesdaghinia* Pages 103-114
    Background and Aim

    Nosocomial infection is an infection that a patient develops 48 hours after hospitalization or up to 72 hours after discharge. The infection should not exist at the time of admission, and should not be in the latent stage. Nosocomial infections can lead to economic, social, and physiological problems for the patients and hospital staff. Since nurse aids and service staff have important roles in controlling nosocomial infections, this study aimed to develop and validate a questionnaire to assess their knowledge, attitude, and performance in regard to nosocomial infections.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical study was performed in 2019. Questionnaire items were extracted by searching SID, Magiran, PubMed, Scopus, and Science Direct databases using Google Scholar search engine. The questionnaire validity was assessed using the opinion of 10 nosocomial infection control specialists. In order to assess the reliability and face validity, the questionnaire was given to 135 nurse aids and service staff working in Tehran hospitals. Data were analyzed using SPSS18 software and LISREL8.8.

    Results

    The content validity index and content validity ratio for knowledge, attitude, and performance sections of the questionnaire were between 0.8 and 1. The face validity of the questionnaire items ranged from 1.6 to 5. In the knowledge section of the questionnaire, Kuder- Richardson reliability coefficient was 0.7 and Cronbach's alpha for attitude and performance sections were 0.76 and 0.71, respectively. The Pearson correlation coefficient for knowledge, attitude, and performance were 0.86, 0.89, and 0.93, respectively. Three-factor confirmatory analysis showed the questionnaire had a good fit The mean scores of employees’ knowledge, attitude, and performance in regard to nosocomial infections were 0.44±0.19 (intermediate), 0.71±0.18 (positive) and 0.63±0.16 (intermediate), respectively

    Conclusion

    The questionnaire had good validity and reliability for assessment of nurse aids’ and service staffs’ knowledge, attitude and performance in relation to nosocomial infections. The levels of performance and knowledge of the nurse aids and service staff working at Tehran hospitals about nosocomial infections control were moderate and their attitude was neutral.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Practice, Nosocomial Infections, Questionnaire, nurse helper, service staffs
  • Shiva Khodarahmi, Zeinab Tavakol, Masoumeh Simbar* Pages 115-120
    Introduction

    Adolescents are vulnerable groups who experience one-third of all new cases of abuse and higher rates of sexual abuse. Evidence of sexual abuse of adolescents has been shown to have short-term and long-term effects on their psychological functions. Therefore, the present study was performed to review the complications and rehabilitation of adolescent rape.

    Method

    This study was conducted by searching Persian and English databases including Elsevier Proquest, UpToDate, Scopus, Magiran, Irandoc, SID, Iran medex, Sciencedirect, Ebsco, Pubmed, Google Scholar. To extract related articles, the keywords rape, adolescents, prevention, rehabilitation and their Latin equivalents were used: sexual abuse, adolescents, prevention, and rehabilitation. In this study, articles published from January 2000 to December 2016 that aimed to investigate the effects and rehabilitation of adolescent rape were considered. Criteria for inclusion in this study were writing in Persian or English, working on rape in the adolescent age group, reporting complications and rehabilitation in adolescent rape, choosing the right method in the studies. The information extracted from the study was: study location, number of participants, demographic characteristics of the participants, duration of the study, complications following adolescent rape and rehabilitation methods in them.

    Results

    Out of 59 related articles, 41 articles were excluded due to lack of expression of complications or rehabilitation in adolescent rape, and finally 18 studies were included in the review study. To collect information from the studies, the articles were carefully reviewed and the results were extracted. The topics covered in the study included sexually transmitted diseases, substance and alcohol abuse, unwanted pregnancies and abortions, psychological disorders, high-risk sexual behavior, treatment and rehabilitation of raped adolescents, and sex education for adolescents.

    Conclusion

    Rape is more common among teens than any other age group and has many side effects, which can be mental or physical, short-term or long-term. Therefore, it is necessary to consider programs to prevent rape in adolescents and provide appropriate solutions to rehabilitate sexual victims, including reproductive health education in schools, comprehensive community-based awareness, and open discussion about sex and reproductive health issues with Adolescents at family and school level. In addition, to improve adolescent sexual health, sexual abuse prevention plans should be strengthened and awareness of sexual health issues should be considered.

    Keywords: Complications, Rehabilitation, Rape, Adolescents, Review Article
  • Mehdi Kardoust Parizi*, Mohammad Mehdi Miri Pages 121-126
    Background and Aim

    Retroperitoneal liposarcoma (LS) is a rare neoplasm. Well-differentiated LS is a slow-growing subtype with a high rate of recurrence. Despite the high recurrence rate after complete surgical resection, tumor transformation to poorly-differentiated LS is very rare.

    Case

    A 45-year-old man with a primary retroperitoneal tumor and the final pathology of well-differentiated LS underwent tumor resection surgery. Local recurrence was detected nine months after surgery. Second surgical resection revealed a poorly-differentiated subtype of LS which was treated with adjuvant radiation therapy. No local recurrence and distant metastasis were detected in a three years follow-up period.

    Conclusion

    Tumor transformation of well-differentiated retroperitoneal LS to poorly-differentiated subtype is extremely rare. Nevertheless, this rare case was successfully managed in a multi-disciplinary setting using surgical resection and adjuvant radiation therapy.

    Keywords: Liposarcoma, Retroperitoneal Sarcoma, Retroperitoneal Tumor, Radiation Therapy