فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات تاریخ فرهنگی
پیاپی 52 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/19
  • تعداد عناوین: 6
|
  • معصومه حنیفه*، محمدامیر شیخ نوری صفحات 1-26

    سرزمین گیلان در عصر قاجار، به علت واقع شدن در مسیر تجاری و فرهنگی ایران و اروپا تحت تاثیر مدرنیته قرار گرفت. در نتیجه، در دوره پهلوی با توجه به بسترهای ایجاد شده، علاوه بر رشد آموزشی مردان، زنان نیز در گرایش به آموزش نوین پیشتاز شدند. در منطقه گیلان اصلاحات آموزشی بسیاری انجام شد که عمده آن در امور زنان بود. این اصلاحات سبب ایجاد و گسترش طبقه زنان کارمند و دانش آموز و نیز زنان فعال اجتماعی شد و از این رو، اهمیت بسیار دارد. این پژوهش با تکیه بر اسناد اداره معارف واوقاف گیلان، در پی بررسی سازوکار مدارس دخترانه، آموزش زنان، جایگاه زنان گیلانی در نظام آموزشی و نیز مشخص کردن سیر تحولات آموزشی طبقه زنان در دوره رضاشاه است و با جامعه آماری 600 برگ سند آرشیوی و استفاده از منابع کتابخانه ای و روش تحلیل محتوا، درصدد پاسخ گویی به این پرسش است که آموزش زنان در عصر رضاشاه نسبت به دوره قاجار چه تحولاتی به خود دیده و کیفیت آن چگونه بوده است؟ یافته های پژوهش حاضر نشان می دهد که با وجود پیشتازی زنان در امور فرهنگی و آموزشی گیلان، حوزه آموزشی زنان در منطقه، از سال 1298 تا حدود 1303 از نظر علمی و بهداشتی و تعداد مدارس، کیفیت مطلوبی نداشته و امکان تحصیل برای بسیاری از دختران شهرهای کوچک و روستاها فراهم نبوده است. با این حال در سال های 13151305 وضعیت فرهنگی و آموزشی زنان پیشرفت چشمگیری کرد و گیلان به یکی از سه استان پیشرو کشور در حوزه آموزش زنان تبدیل شد.

    کلیدواژگان: آموزش، زنان، گیلان، اداره معارف و اوقاف، پهلوی، مدرسه
  • شهرام غلامی* صفحات 27-54

    در دوره معاصر، یهودیان و مسیحیان از طریق فعالیت بازرگانی، آموزش و دیپلماسی، یکی از حلقه های ارتباط میان ایران با جهان غرب شدند. آنها با استخدام معلمان اتریشی در دارالفنون و تاسیس مدارس آلیانس، پیشرو آموزش نوین بودند. کلیمیان در دوره پهلوی با تاسیس مراکز فنی حرفه ای تحت نظارت موسسه جهانی ارت، به رشد دانش فنی ایران خدمات شایانی نمودند. موسسه فنی حرفه ای ارت ایران ازجمله موسسات وابسته به کلیمیان ایران بود که از سال 1329 تا 1357 با تاسیس هنرستان های صنعتی و حرفه ای در تهران، شیراز و اصفهان، پیشرو آموزش برخی رشته های فنی در ایران بود. این مقاله با بررسی اسناد آرشیوی و مدارک آموزشی برجای مانده از هنرستان های این موسسه، در پی پاسخ به این پرسش است که نقش موسسه ارت در پیشبرد دانش فنی و حرفه ای ایران چه بود؟ این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی و با نگاه به اهمیت آموزش فنی در صنعتی سازی ایران معاصر می کوشد تا جزییات دستاوردهای این موسسه مهم و فراموش شده آموزشی را معرفی کند. دستاوردهای پژوهش نشان می دهد که این موسسه غیرانتفاعی بدون تبعیض نژادی و مذهبی، با بهره گیری از دانش روز و به کارگیری هنرآموزان مجرب، نقش چشمگیری در توسعه دانش فنی ایران داشت. امکانات و میراث این موسسه باعث شد تا بخش هنرستان پسران، امروزه با نام «هنرستان نمونه دولتی آزادی فلسطین» تهران و بخش دختران با نام «دانشکده فنی شهید شمسی پور» به فعالیت خود ادامه دهد.

    کلیدواژگان: کلیمیان، آموزش فنی، موسسه ارت، هنرستان ها، اقلیت های مذهبی
  • پروانه معاذالهی* صفحات 55-85

    عصر صفویه  (9071142 ق) در تاریخ فرهنگی ایران از جنبه های بسیار اهمیت دارد، از جمله به لحاظ رسمیت یافتن تشیع و حمایت دربار از تولیدات فرهنگی شیعی که به بازتعریف هویت ملی انجامید. هدف پژوهش حاضر مطالعه رابطه بین ترجمه و ایدیولوژی تشیع است و با تمرکز بر نظریه فن دایک (1998) و تعریفی نیومارکسیستی از ایدیولوژی،  مولفه های اجتماعی، ادراکی و گفتمانی مرتبط با تشیع و ترجمه را بررسی می کند. در این ارتباط، ابتدا، با روش توصیفی تحلیلی، وضعیت اجتماعی سیاسی حاکم بر عصر صفوی و کنش مترجمان مورد مطالعه قرار می گیرد، سپس با تمرکز بر مقدمه ده نسخه خطی از ترجمه های عصر شاه اسماعیل (905930 ق)، شاه طهماسب (930984 ق) و شاه سلطان حسین (11061125 ق)، تاثیر ایدیولوژی در گفتمان مترجمان بررسی می شود. این مطالعه نشان می دهد که مترجمان مورد بررسی با جانب داری از ایدیولوژی تشیع در بازتولید گفتمان شیعی سهیم بوده اند و تصریح امامت حضرت علی (ع) و ضرورت تبعیت از ایمه، کاربرد کلماتی با بار معنایی مثبت در وصف خاندان پیامبر اکرم (ص) و کلماتی با بار معنایی منفی در توصیف مخالفان آنها و مشروعیت بخشی به پادشاهان صفوی و مشروعیت دهی به تشیع اثنی عشری با استناد به آیات قرآنی، نمود گفتمانی این جانب داری است.

    کلیدواژگان: ایدئولوژی، صفویه، تشیع، زواره ای، خاتون آبادی، خوانساری
  • حسین میثمی* صفحات 87-123

    راه های خسروانی یا طروق الملوکیه، نظام موسیقی دوران ساسانی است که به نظر می رسد باربد و نگیسا در تدوین آن نقش داشته اند. در قرون نخستین اسلامی، در چهار منبع به این نظام پرداخته شده است. اسامی تغییریافته ای نیز در دو منبع دوران اسلامی وجود دارد که بین آنها و چهار منبع پیش گفته ارتباطی دیده می شود؛ موضوعی که در تحقیقات گذشته به آن توجه نشده است. اکثر پژوهشگران پیشین درباره معنی و ریشه این اسامی حدس هایی مطرح کرده اند. در این تحقیق تلاش می شود با استفاده از زمینه های فرهنگی و تغییرات اسامی راه ها در دوران اسلامی، به چگونگی ماهیت و ارتباط آنها با آیین نوروز و احتمالا مهرگان پی برد. این تحقیق توصیفی تحلیلی و گردآوری اطلاعات مبتنی بر روش کتابخانه ای است. مهم ترین سوال های تحقیق به چیستی راه های خسروانی و ارتباط آن با آیین نوروز و تغییرات اسامی آن در دوران اسلامی مربوط می شود. با توجه به نتایج به دست آمده می توان بیان کرد که مهم ترین اهداف آیین نوروز، تقویت موقعیت شاه و دریافت مالیات ها و هدایا و آرزوی بهروزی معیشتی است و راه های خسروانی در همین خصوص تدوین و اجرا می شد. به نظر می رسد که هر یک از این راه ها به روزهای هفتگانه نوروز (عام، خاص) و نیایش باران تعلق داشته اند.    

    کلیدواژگان: خسروانی ها، باربد، نگیسا، نظام موسیقی، دوره ساسانی، نوروز عام، نوروز خاص
  • عبدالله میرزایی*، علی وندشعاری، کاظم پورالوار صفحات 125-147

    یاکوب پولاک با نام پزشک ناصرالدین شاه از 1851 تا 1860 میلادی در ایران خدمت کرد. خدمات گسترده پولاک در حوزه پزشکی، او را به عنوان پیشگام پزشکی نوین ایران مطرح کرده و دیگر خدمات وی به ایران را به حاشیه برده است. مسیله اصلی پژوهش حاضر مهجور ماندن فعالیت ها و اقدامات احتمالی پولاک درخصوص فرهنگ و هنر ایران پس از بازگشت وی به اتریش است. سوال اصلی پژوهش معطوف به شناسایی و معرفی خدمات پولاک به فرهنگ و هنر ایران در اتریش است. پس از اتمام دوران ماموریت و بازگشت پولاک به اتریش، رخداد های فرهنگی و اقتصادی متعددی در این کشور به وقوع پیوست. با توجه به شناخت گسترده پولاک از فرهنگ و جامعه ایران و جایگاه علمی و سیاسی وی در دربار امپراطوری اتریش، فرض بر این است که وی صرفا ناظر بیرونی تحولات فرهنگی و اقتصادی اتریش نبوده، بلکه در جهت معرفی ظرفیت های کشور ایران در این رویدادها نقش داشته است. بدین منظور طیفی از اسناد تاریخی و منابع مکتوب به شیوه کیفی و با رویکرد تاریخی تحلیلی مورد مطالعه قرار گرفت. یافته ها نشان داد که پولاک در سال های وقوع تحولات روبه گسترش فرهنگی و اقتصادی در اروپا، در اختصاص دادن سهمی از این تحولات به هنر و فرهنگ ایران نقش مهمی داشت. فراهم آوردن مقدمات حضور ایران در نمایشگاه بین المللی در سال 1873میلادی و دعوت از ناصرالدین شاه، پژوهش و نگارش کاتالوگ ایران در نمایشگاه جهانی وین، تسهیل مشارکت ایران در نمایشگاه جهانی قالی های شرقی در سال 1891میلادی و نگارش مقاله ای تخصصی در کاتالوگ این نمایشگاه، از محورهای اصلی اقدامات پولاک به شمار می آید.

    کلیدواژگان: ادوارد پولاک، ناصرالدین شاه، نمایشگاه جهانی اتریش، فرهنگ وهنر ایران، دوره قاجار
  • محمدرضا معلمان، سهراب یزدانی مقدم* صفحات 149-179

    در دوره سلطنت رضاشاه،گفتمان ناسیونالیسم اقتدارگرا در عرصه های مختلف مفصل بندی شد. در سال 1317 هجری شمسی برای تبلیغ و گسترش گفتمان حاکم در حوزه های مختلف، نهادی به نام سازمان پرورش افکار بنا شد. آموزگاران و دبیران آموزش و پرورش یکی از گروه هایی بودند که در جهت اهداف این سازمان از آنها بهره برداری می شد، چراکه این نهاد در فضای گفتمانی حکومت قرار گرفته بود و این فضا به گفتار و رفتار سوژه های درون آن شکل می داد. بنابراین سازمان پرورش افکار مجموعه سخنرانی هایی را برای دبیران و آموزگاران در نظر گرفت. پژوهش پیش رو با تکیه بر نظریه تحلیل گفتمان لاکلایو و موفه بر آن است که چگونگی مفصل بندی، مفاهیم و فرایند هویت یابی گفتمان ناسیونالیسم اقتدارگرا را در سخنرانی های تاریخی سازمان پرورش افکار بررسی کند. تحلیل سخنرانی های تاریخی انجام شده در سازمان پرورش افکار آن دوره مشخص کرد که مفصل بندی مفاهیم و مولفه های گفتمان ناسیونالیسم اقتدارگرا  در این سخنرانی ها، در اطراف دال مرکزی شاه انجام شده و این گفتمان برای تثبیت و توجیه پایه های حکومت پهلوی به کار رفته است.

    کلیدواژگان: تحلیل گفتمان، ناسیونالیسم اقتدارگرا، لاکلائو و موفه، رضاشاه، سازمان پرورش افکار
|
  • Masoumeh Hanifeh*, Mohammad Amir Sheikhnouri Pages 1-26

    In the Qajar era, the province of Gilan was impacted by modernity due to its location on the commercial and cultural path of Iran and Europe. As a result, in the Pahlavi period, according to the foundations created, in addition to the educational growth of men, women also took the lead in the trend toward modern education.  Many reforms were made in the educational province of Gilan, but the main reforms were in women's affairs. These reforms have created and expanded female employees, students, and social activists.  Based on the documents of Gilan’s Education and Endowments Department, this research aims to investigate the mechanism of girls' schools, women's education, and the place of Gilani women in the educational system, based on 600 archive documents. Accordingly, this question might arise "What changes did women's education undergo in the era of Reza Shah compared to the Qajar period, and what was its quality?" The research shows that despite the leadership of women in cultural and educational affairs in Gilan, the women's education in this area from 1298 to 1303, the number of schools and health was not favorable and the education for many Girls in small towns and villages were not available, however, in 1305-15, the cultural and educational status of women made significant progress and Gilan became one of the three leading provinces of the country in the field of women's education.

    Keywords: Education, Women, Guilan, Endowments office, Pahlavi, School
  • Shahram Gholami* Pages 27-54

    In the contemporary period, Jews and Christians have been the link between Iran and the Western world through business, education, and diplomacy. They were the pioneers of modern education in hiring Austrian teachers of Dar al-Funun, as well as in establishing Alliance schools. During the Pahlavi period, Jewish people had a great role in the development of Iran's technical knowledge by establishing professional technical centers under the supervision of the World Institute of 0rt.  0rt Technical Vocational Institute of Iran was one of the institutions established by the Iranian Jewish people, which was the pioneer in the education of some technical fields in Iran from 1329 to 1357  in Tehran, Shiraz, and Isfahan.  This article studies the role of the 0rt Institute in advancing Iran's technical and professional knowledge. The essay introduces the achievements of this educational institution with a descriptive-analytical method. It also examines the importance of technical education in the industrialization of contemporary Iran. This research shows that the technical institute, without racial and religious discrimination, played a significant role in the development of Iran's technical knowledge by using modern knowledge and employing experienced scientists. This institute is still active today in Tehran, with a boys' school named "Palestine Freedom State School" and a girls' school named "Shahid Shamsipour Technical College".

    Keywords: the Jews, technical education, Ort institute, conservatories, religious minorities, Industerialization
  • Parvaneh Maʻazallahi* Pages 55-85

    The Safavid era (907-1142 AH) is important in many aspects of the cultural history of Iran, including the official recognition of Shiism and the court's support for Shiite cultural productions, which led to the redefinition of national identity. The current research aims to study the relationship between translation and Shi'ism as an ideology. The article focuses on Van Dijk's theory (1998) and a neo-Marxist definition of ideology and examines the social, cognitive, and discursive components of Shi'ism and translation. First, the article descriptively, and analytically, examines the socio-political conditions of the Safavid period and the work of the translators, and then investigates ten translations during Shah Ismail’ (905-930 AH), Shah Tahmasab (930-984 AH) ) and Shah Sultan Hossein (1125-1106 AH) to show the influence of ideology in the translators' manuscripts. This study argues that these translators participated in the Shiite discourse by favoring the ideology of Shiism and the specification of the Imamate of Hazrat Ali and the necessity of obeying the Imams. Also, the translators by using positive words and citing the Quranic verses in describing the family of the Holy Prophet and by using negative words in describing their opponents legitimized the Safavid kings and  Twelver Shiism. 

    Keywords: Ideology, Safavid, Shi’ism, Zavarei, Khatoun-abadi, Khansari
  • Hossein Meisami* Pages 87-123

    Khosrovani ways or Taruq-ul-Malukiyeh is a music system of the Sassanid period, which Barbad and Nakisa composed it. In the early Islamic centuries, this music system was discussed in four sources. Two authors used different names for this system of music in their works, which is related to the aforementioned four sources. This issue has not been paid enough attention by scholars. Some researchers have studied the meaning and origin of these names. This research studies the nature and relationship between Nowruz and Mehregan in their cultural contexts. The most important question of the research is what are the ways of Khosravani and its connection with Nowruz customs and changing of its name in the Islamic era. The author argues that the goals of the Nowruz ritual were to strengthen the position of the king by receiving taxes and gifts and wishing for a prosperous life, and Khosravani's ways were implemented for this purpose. It seems that each of the rituals belonged to the seven days of Nowruz and prayer for rain.

    Keywords: Khosravaniyya, Barbad, Nagisa, music system, Sassanid period, general Nowruz, special Nowruz
  • Pages 125-147

    Yakub Polak served in Iran from 1851 to 1860 as a private doctor of Naser al-Din Shah. Polak's extensive services in the field of medicine have made him a pioneer of modern Iranian medicine. But, in addition to medicine, he contributed a great deal to developing Iranian art and culture.  The main topic of the current research is Polak's services in Iranian culture and art. After the end of his mission and return to Austria, an extensive cultural and economic development was made in this country. According to Polak's great knowledge of Iranian culture and society and his scientific and political position in the Austrian imperial court, he was not merely an external observer of the cultural and economic developments of Austria, but he had a great role in strengthening the capabilities of Iranian art and culture.  In this study, a range of historical documents and analytical sources are reviewed. The findings show that Polak played an important role in sharing cultural and economic developments of Austria with the Iranian art and culture during the years of cultural and economic developments in Europe, including the preparations for Iran's participation in the international exhibition in 1873 AD,  inviting Naser al-Din Shah to Europe, writing Iran's catalog in the Vienna World Exhibition, facilitating Iran's participation in the World Exhibition of Oriental Carpets in 1891 AD, and writing an article in the catalog. This exhibition is considered one of the main activities of Polak's work for Iran.

    Keywords: Eduard Polak, Naser al Din Shah, Austria Global Exhibition, Iran’s culture, art, Qajar period
  • Mohammad Reza Moaleman, Sohrab Yazdani Moghadam* Pages 149-179

    During Reza Shah's reign, the discourse of authoritarian nationalism was formed and used in different fields. In 1317 A.H., an institution called the Organization of Cultivating Thoughts was established to promote and expand the ruling discourse in various arenas. Teachers were one of the groups that were trained by this organization. Using the discourse analysis theory of Laclau and Mouffe, this research aims to investigate the articulation, concepts and identification process of the discourse of authoritarian nationalism in the historical speeches of the Organization. The analysis of the speeches by the Organization of that period shows that the articulation of the concepts and components of the discourse of authoritarian nationalism in these speeches were made around the central sign of the Shah and that justify the foundations of Pahlavi rule.

    Keywords: Discourse Analysis, Authoritarian nationalism, Laclau, Mufe, Reza Shah, Thought Development Organization