فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی البرز - سال یازدهم شماره 4 (پاییز 1401)

نشریه دانشگاه علوم پزشکی البرز
سال یازدهم شماره 4 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/02
  • تعداد عناوین: 15
|
  • حمیدرضا حسنی*، شایان مردی، پرهام مردی صفحات 410-414
    مقدمه

    به دنبال شروع همه گیری ویروس کووید-19؛ سندرم حاد تنفسی شدید 2 (SARS-CoV-2) ، میلیون ها نفر در سراسر جهان را آلوده کرده و به شکل های مختلفی ظاهر شده است. گرچه برخی از مطالعات، عوارض چشمی مانند کونژنکتیویت و خونریزی زیر ملتحمه را به عنوان نمودهای اولیه بیماری کروناویروس 2019 (کووید 19) گزارش نموده اند. این مطالعه به گزارش و بحث ایجاد عارضه یووییت غیرگرانولوماتوز قدامی حاد یک طرفه در کووید 19 می پردازد که در بررسی های سیستمیک و آزمایشگاهی تایید شد.

    مواد و روش ها

    بیمار خانم 37 ساله با سابقه کم کاری تیرویید، تب، ضعف و بیحالی، درد تیرکشنده قفسه سینه، سرفه غیر خلط دار و قرمزی منتشر و دردناک چشم چپ که آزمایش واکنش زنجیره ای پلیمراز کووید-19(PCR)  از سواب نازوفارنکس و اوروفارنکس مثبت بود و سرعت رسوب گلبول قرمز (Erythrocyte Sedimentation Rate) 43 میلی متر در ساعت گزارش گردید.

    یافته ها

     از نظر دموگرافیک، بیمار خانم 37 ساله ای بود که در معاینه چشم پزشکی، دید چشم راست و چپ به ترتیب 10/10 و 10/5،  نقص نسبی آوران مردمک منفی و حرکات عضلات خارجی چشمی در محدوده طبیعی بود. در معاینه اسلیت لامپ بیومیکروسکوپی چشم چپ، قرمزی اطراف لیمبوس ملتحمه، 2+ سلول و 3+ پروتیین (flare) در اتاق قدامی چشم چپ، چسبندگی خلفی مردمک به لنز   (posterior synechiae) مشهود و حفره زجاجیه شفاف بود. معاینه چشم راست کاملا طبیعی بود.

    نتیجه گیری

    کووید-19 میتواند با درگیری چشمی بصورت یووییت حاد قدامی غیر گرانولوماتوز همراه باشد که در صورت تشخیص بموقع و درمان زودهنگام از عوارض چشمی و کاهش بینایی جلوگیری می شود. همچنین یووییت غیر گرانولوماتوز  قدامی حاد میتواند علامتی زودرس از بیماری کووید-19 باشد که میبایستی ظن بالینی در مورد این بیماری را برانگیزد و لذا با شروع درمان بموقع، از موربیدیتی و مورتالیتی بیماری کووید-19 بکاهد.

    کلیدواژگان: کووید 19، یووئیت قدامی، چسبندگی خلفی مردمک
  • منصور صادق زاده، پریسا خوشنویس اصل*، کامبیز داوری، نیما معتمد، مجید محمدی صفحات 415-424
    زمینه و هدف

    لوکمی شایع ترین بدخیمی دوران کودکی است. بطوریکه حدود یک سوم بدخیمی کودکان را شامل می شود. شایع ترین آن لوکمی لنفوبلاستیک حاد (ALL) است که با اکثریت پیش سازهای لنفاوی نابالغ در خون و مغز استخوان مشخص می شود.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مقطعی توصیفی گذشته نگرتمام بیماران زیر 16سال که در طی سال های 1387 تا 1396 با تشخیص بیماری لوکمی  در بخش اطفال بیمارستان آیت الله موسوی زنجان بستری شده بودند، وارد مطالعه شدند.اطلاعات لازم از پرونده بیماران اخذ شده  وبا استفاده از نرم افزار SPSS مورد آنالیز قرار گرفت.

    نتایج

    در این مطالعه 53 بیمارکمتر از 16 سال مورد بررسی قرار گرفتند. 46 بیمار(8/86 %) مبتلابه لوکمی ALL و 7 بیمار(2/13 %) AML داشتند.29 بیمار(7/ 54 %) مبتلا به لوکمی پسر و24 بیمار(3/ 45 %) دختر بودند. بین انواع لوکمی در دختران و پسران تفاوت معناداری وجود نداشت. (890/0P=) 32بیمار(3/60 %)زیر 5 سال بودند.در کودکان 1-5 سال،48 بیمار (6/90 %)  ALL و5 بیمار(4/ 9 %) AML  داشتند. بین انواع لوکمی بر اساس گروه های سنی تفاوت معناداری وجود نداشت(076/0P=).

    نتیجه گیری

    شایع ترین نوع لوکمی کودکان ALLبوده که شیوع آن درزیر 5 سال ودر پسرها بیشتر از دخترها می باشد.

    کلیدواژگان: کودکان، لوکمی، یافته های بالینی
  • محمد امیری، زهره رحیمی، نایبعلی رضوانی* صفحات 425-430
    زمینه و هدف

    کم خونی یکی از شایع ترین بیماری ها در زنان است. بر اساس برخی مطالعات به نظر می رسد ویتامینD در فرآیند خون سازی نقش دارد. لذا این مطالعه با هدف بررسی ارتباط میان کمبود 25-هیدروکسی ویتامینD و کم خونی در زنان انجام گردید.

    مواد و روش ها

    این مطالعه به روش مورد-شاهدی در  آزمایشگاه رفرانس شهر کرمانشاه انجام شد. در این مطالعه 200 فرد مبتلا به کم خونی و 200 فرد سالم به عنوان گروه کنترل از میان زنان مراجعه کننده در محدوده سنی 20 تا80 سال و بر اساس معیارهای سازمان جهانی بهداشت انتخاب شدند.

    یافته ها

    میانگین سنی افراد مبتلا به کم خونی 02/15±79/44 و میانگین سنی گروه کنترل 35/14±58/44 سال بود. میانگین سطح سرمی ویتامینD در افراد مبتلا به کم خونی و گروه کنترل به ترتیب ng/mL 62/9±31/20 و  ng/mL 41/14±26/26 بود که به طور معناداری در افراد مبتلا به کم خونی پایین تر از گروه کنترل می باشد (001/0 p<). بر اساس نتایج ارتباط معناداری بین سطح سرمی ویتامینD و شدت کم خونی مشاهده نگردید.

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های این مطالعه میان سطح سرمی ویتامینD و بروز کم خونی ارتباط معناداری وجود دارد.

    کلیدواژگان: کم خونی، زنان، ویتامینD
  • ایمان سربیشه، لیلی تاپاک*، علیرضا فلاحی، جواد فردمال، مجید صادقی فر، محمدرضا ناظم زاده، جعفر مهوری حبیب آبادی صفحات 431-437
    زمینه و هدف

    ناهنجاری هایی که در ساختار کورتکس مغز بیماران مبتلا به صرع لوب گیجگاهی وجود دارد به وسیله  تصاویر تشدید مغناطیسی(MRI) قابل شناسایی است. اما با این وجود بسیاری از این بیماران حتی چند سال پس از بیماری  MRI طبیعی دارند. هدف از مطالعه حاضر بررسی و مقایسه ضخامت کورتکس مغز بیماران مبتلا به صرع لوب گیجگاهی چپ و راست با افراد سالم با استفاده از تصاویر MRI است.

    مواد و روش ها

    در مطالعه مورد شاهدی حاضر از تصاویر MRI 14فرد مبتلا به صرع لوب گیجگاهی راست، 19 فرد مبتلا به صرع لوب گیجگاهی چپ و 20 فرد سالم استفاده شد. میانگین ضخامت کورتکس مغز این بیماران با کمک نرم افزار FREESURFER  محاسبه شد. در نهایت با استفاده از آزمون یوی من-ویتنی نواحی مختلف از کورتکس مغز متاثر از بیماری صرع در سطح 05/0 از معیار نرخ کشف اشتباه، مشخص و معرفی شد.

    یافته ها

    بیماران مبتلا به صرع لوب گیجگاهی چپ در مقایسه با افراد سالم در لوب سینگولیت، قدامی، پس سری و آهیانه ای ضخامت کورتکس کمتری داشتند. آتروفی ضخامت کورتکس در بیماران صرع لوب راست نسبت به افراد سالم در نیمکره راست در لوب پس سری در ناحیه lateral occipital دیده شد. بین میانگین ضخامت کورتکس مغز در بیماران صرع لوب گیجگاهی راست و چپ اختلاف معنی داری دیده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان دهنده وجود تغییر و اختلال در ضخامت ماده خاکستری در نواحی مختلف کورتکس مغز بیماران صرع لوب گیجگاهی به عنوان اثرات این بیماری بر روی کورتکس مغز بود.

    کلیدواژگان: ضخامت کورتکس مغز، صرع لوب گیجگاهی، تصاویر تشدید مغناطیسی، نرخ کشف اشتباه
  • احسان سیف، محمود رسولیان، احسان شهرستانکی، پوریا بصیری، شقایق موسوی، زهرا اسمعیلی آبدر، مصطفی قربانی * صفحات 438-444
    زمینه و هدف

    از زمان شروع پاندمی کووید-19 در سرتاسر جهان، نگرانی هایی مبنی بر در خطر افتادن سلامت روان افراد جامعه بوجود آمده است. از این رو این مطالعه با هدف بررسی تاثیر اجرای برنامه مشاوره روانشناختی بر میزان فشار روانی در دوران بحران پاندمی ویروس کووید-19 در بین کارکنان دانشگاه علوم پزشکی البرز انجام شد.
    موارد و

    روش ها

    این مطالعه مداخله طی مدت یک ماه انجام شد. تعداد 52 نفر از کارکنان دانشگاه علوم پزشکی البرز به صورت روش نمونه گیری تصادفی ساده وارد مطالعه شدند. مداخله روان درمانی گروهی در هشت جلسه (هر هفته دو جلسه) برای گروه مداخله برگزار گردید و گروه کنترل نیز مراقبت های معمول را دریافت کردند. آنالیزهای آماری کای دو، t-test مستقل و ANOVA دو طرفه انجام شد.

    یافته ها

    طبق آزمون آنووای دو طرفه آموزش های داده شده در طول زمان تاثیر معناداری بر روی میانگین نمره اضطراب  ((p-value>0.001، خواب ((p-value=0.001 و رضایت از زندگی ((p-value=0.005) داشت، اما این آموزش ها در طول زمان تاثیر معناداری بر روی میانگین نمره افسردگی (p-value =0.22)، استرس (p-value =0.26)، استرس پس از سانحه (PTSD) (p-value =0.21)، مقیاس تمپلر (p-value =0.496)، رضایت از سلامتی (p-value =0.073) و مقیاس ZUNG (p-value =0.051) نشان نداد.

    نتیجه گیری

    مطالعه دریافت که می توان با مراقبت خوب و انجام جلسات مشاوره روانی در دوران های سخت جمعی مانند اپیدمی ها، سطح اضطراب را تا حد زیادی کاهش و کیفیت خواب و رضایت زندگی افزایش داد.

    کلیدواژگان: کووید-19، کرونا، فشار روانی، کارکنان
  • هایده دهقان کلش*، اسماعیل اسدپور، عبدالرحیم کسائی اصفهانی، توران بهرامی بابا حیدری صفحات 445-456
    پیش زمینه و هدف

    انگیزش کار یک کلید برای ظهور و افزایش رضایت پرستاران و عملکرد کار آن ها است. بر این اساس، عوامل موثر بر انگیزه کاری در پرستاران، ابزار ضروری برای تغییر و شکل دادن رفتارهای کار پرستاران و عواقب آن می باشد. پژوهش حاضر باهدف بررسی رابطه کیفیت زندگی کاری و هوش هیجانی با انگیزش شغلی پرستاران زن انجام شده است.

     مواد و روش ها

    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است و جامعه آماری آن کلیه پرستاران زن بیمارستان های دولتی شهر کرج در سال 97 را دربر می گیرد که جمعیتی معادل 2000 نفر بوده اند. حجم نمونه 322 نفر بود که به روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و با پرسشنامه های انگیزش شغلی هاکمن و اولدهام (1976)، هوش هیجانی سیبریا شرینگ (1996) و کیفیت زندگی کاری والتون (1973) ارزیابی شدند. داده های آماری با آزمون های توصیفی و استنباطی مانند همبستگی پیرسون و روش تحلیل رگرسیون چندگانه گام به گام تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بین کیفیت زندگی کاری و هوش هیجانی با انگیزش شغلی پرستاران زن همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد (001/0p<).

    بحث و نتیجه گیری

    با توجه به رابطه مثبت و معناداری که کیفیت زندگی کاری و هوش هیجانی با انگیزش کاری پرستاران زن دارد، لازم است در فرآیند استخدام پرستاران هوش هیجانی آنان مورد ملاحظه قرار گیرد و برای آموزش هوش هیجانی به آنان تدابیری اندیشیده شود، همچنین مدیران برنامه هایی جهت افزایش کیفیت زندگی کاری پرستاران تدوین و اجرا نمایند تا از این طریق بتوانند انگیزش کاری آنان را افزایش دهند.

    کلیدواژگان: انگیزش کاری، هوش هیجانی، کیفیت زندگی کاری، پرستاران زن
  • عبدالرضا جوان جعفری بجنوردی، علیرضا مشیراحمدی *، مهناز اسراری صفحات 457-468
    زمینه و هدف

      موضوع عدم مسیولیت در حوزه پزشکی از مباحث پیچیده و درعین حال کاربردی بوده که کمتر به آن پرداخته شده است، لذا در این مقاله کوشش شد تا با دقت در نظرات به دست آمده در پرونده های رسیدگی به تقصیر و تخلفات پزشکی، شاخص هایی را که از منظر کارشناسان بررسی کننده در عدم مسیولیت صاحبان حرف پزشکی موثر است مورد تجزیه وتحلیل قرار گیرد.

    مواد و روش کار

    مطالعه پیش رو به لحاظ هدف کاربردی، ازنظر شیوه تجزیه وتحلیل به روش توصیفی - تحلیلی، به لحاظ مقطعی به صورت گذشته نگر و ازنظر جمع آوری داده ها به صورت اسنادی و کتابخانه ای است.

    یافته ها

    در تمامی مواردی که نتیجه ای غیر منتظره یا نامطلوب برای بیمار رخ می دهد، امکان طرح شکایت از پزشک وجود خواهد داشت. ولی همه این حالات را نمی توان ناشی از تقصیر پزشک دانست. اصولا پس از به جریان افتادن چنین پرونده هایی و با توجه به جنبه تخصصی این امور، نیاز است تا نسبت به دریافت نظریه کارشناسی اقدام شود. سازمان پزشکی قانونی یکی از مراجعی است که در این زمینه یاری گر قضات است. استدلال های منعکس شده در این پرونده ها حاکی از آن است که هرگاه ضرر حاصله قابل انتساب به پزشک نبوده یا عوامل دیگر سبب قطع این رابطه شوند، مسیولیتی شکل نخواهد گرفت.

    بحث و نتیجه گیری

    دقت در نظرات گردآوری شده در پرونده های قصور پزشکی روشن می سازد رعایت موازین علمی، ماهیت بیماری، فقدان رابطه ضروری میان آسیب و اقدامات پزشکی و کوتاهی یا تقصیر بیمار مهم ترین شاخص هایی اند که می توانند در عدم شناسایی مسیولیت ارایه دهندگان خدمات پزشکی نقش داشته باشند.بنابراین در وهله نخست رعایت موازین علمی و به کارگیری کوشش خردمندانه و متعارف می تواند در رفع مسیولیت پزشک اثرگذار باشد. بر پایه این معیار تا همین اندازه که پزشک با علم روز آشنا بوده، مرتکب تقصیر نگردیده، دقت کافی را در تشخیص بیماری به خرج داده و روش درمانی مناسبی را نیز با توجه به شرایط بیمار برگزیند برای عدم مسیولیت وی کفایت می نماید. در وهله دوم برخی از عوامل را می توان به عنوان عاملی خارجی یا قاهره فرض کرد که خارج از اراده ارایه دهندگان خدمات پزشکی بوده و ایشان دخالتی در تحقق یا پیدایش آن رخداد ندارند. از همین رو اگر عارضه غیرقابل پیش بینی و پیشگیری باشد یا قابلیت اصلاح داشته باشد رابطه سببیت  را قطع خواهد کرد.

    کلیدواژگان: عدم مسئولیت پزشک، گسستگی سببیت، پزشکی قانونی، تخلفات پزشکی
  • مینا کیاروستا، علی حسینی شریف آباد*، محمد ربانی صفحات 469-479
    زمینه و هدف

    زنان باردار انواع مختلفی از استرس را تجربه می کنند که بر پروسه های فیزیولوژیکی مغز جنین نظیر حافظه تاثیر می گذارند. بنابراین استفاده از ترکیبات ایمن در دوران بارداری جهت مقابله با آسیب های رفتاری در دوران پس از تولد اهمیت بسزایی دارد. در این مطالعه اثرات تجویز ملاتونین در دوران بارداری بر آسیب حافظه ناشی از استرس دوران بارداری در نوزادان رات بررسی شده است. 

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی رات های ماده باردار بصورت تصادفی در گروه کنترل، گروه تحت استرس، و چهار گروه دریافت کننده ملاتونین بترتیب دوزهای 3، 5، 10 و یا 50 میلیگرم/کیلوگرم بهمراه استرس محدود کننده قرار گرفتند. گروه های تحت استرس محدود کننده حرکتی از روز 10ام تا 21ام بارداری روزانه متحمل استرس می شدند. ملاتونین در این دوره، روزانه به شکل داخل صفاقی، قبل از تحمیل استرس تزریق می شد. یک ماه پس از تولد نوزادان، حافظه آنها به روش تست تشخیص شی جدید و با اندازه گیری فاکتورهای "تمایز" و "تشخیص" بررسی گردید. 

    یافته ها

    دوزهای 3 و 5 میلیگرم/کیلوگرم ملاتونین تفاوت معنی داری در فاکتورهای تمایز و تشخیص در مقایسه با گروه تحت استرس نشان نداد لیکن دوزهای 10 و 50 میلیگرم/کیلوگرم ملاتونین این فاکتورها را بمیزان قابل توجهی افزایش دادند (P<0.001). بین دوزهای 10 و 50 از این نظر اختلاف معنی داری وجود نداشت.   

    نتیجه گیری

    اگرچه استرس محدود کننده حرکتی در دوران بارداری منجر به اختلال حافظه در نوزادان یک ماهه شد ولی دوزهای بالای ملاتونین به خوبی از ایجاد این آسیب جلوگیری کرد.

    کلیدواژگان: ملاتونین، استرس محدود کننده، حافظه، نوزاد رات، تست تشخیص اشیاء
  • فاطمه قنبری، سعید خاتم ساز، داوود مقدم نیا* صفحات 480-492
    مقدمه و هدف

    نیتریت ها در صنایع  غذایی، دارویی و شیمیایی مصرف گسترده ای دارند. در این تحقیق اثرات مسمومیت با نیتریت سدیم  بر پارامترهای جنینی(طول سر ، عرض سر  ، طول بدن،  وزن بدن) در  موشهای  صحرایی نر  و  ماده  بررسی گردید. 

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تجربی30 سر موش صحرایی نربالغ نژاد ویستار بطور تصادفی به دو گروه 15 تایی که شامل گروه شاهد و گروه تجربی دریافت کننده نیتریت سدیم(175mg/kg/day) در آب آشامیدنی به مدت 4 هفته تقسیم شدند. 48 موش صحرایی ماده بطور تصادفی به سه گروه 16 تایی شامل گروه شاهد، گروه ماده تجربی1 دریافت کننده  نیتریت سدیم(175mg/kg/day) در آب آشامیدنی به مدت 2 هفته و گروه ماده تجربی2 دریافت کننده نیتریت سدیم(175mg/kg/day) در آب آشامیدنی به مدت 4 هفته تقسیم شدند.  پس از جفت گیری ،موشهای باردار مطابق دوز قبل تحت تیمار با نیتریت سدیم قرار گرفتند. نوزادان متولد شده برداشته شدند و برای ناهنجاریهای میکروسکوپی آزمایش شدند. وزن بدن، طول سر، عرض سر و طول بدن اندازه گیری شدند و مورد تجزیه و تحلیل آماری قرارگرفتند.

    یافته ها

    میانگین طول سر در گروه های ماده دارو خورده(دو هفته) - نر شاهد و  ماده شاهد - نر دارو خورده نسبت به گروه  ماده شاهد و نر شاهد دارای افزایش  معنی داری نشان داد. میانگین عرض سر در گروه ماده دارو خورده(دو هفته) - نر شاهد و ماده داروخورده(دو هفته) - نر دارو خورده نسبت به گروه ماده شاهد - نر شاهد افزایش معنی داری نشان داد. میانگین وزن بدن در گروه ماده دارو خورده(دو هفته) - نر شاهد و ماده داروخورده(دو هفته) - نر دارو خورده نسبت به گروه ماده شاهد - نر شاهد افزایش معنی داری نشان داد. میانگین طول بدن در گروه های ماده دارو خورده(2 هفته) و نردارو خورده - ماده دارو خورده(2 هفته) و نر شاهد نسبت به گروه ماده شاهد - نر شاهد افزایش معنی  داری نشان داد  (P<0.05).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد که تجویز  نیتریت سدیم باعث اختلال در  پارامترهای جنینی (طول سر ، عرض سر  ، طول بدن، وزن بدن)  نوزادان موشهای صحرایی می شود.

    کلیدواژگان: نیتریت سدیم، طول سر، عرض سر، طول بدن، وزن بدن، موش صحرایی
  • زهرا آذرمهر، نجمه رنجی، زینب خزائی کوهپر*، هادی حبیب الهی صفحات 493-502
    زمینه و هدف

    کادمیوم یک فلز سنگین سمی موجود در آلاینده های محیطی در کلان شهرها است که از طریق استنشاق وارد بدن می شود که تجمع آن در بدن سبب تولید گونه های اکسیژن واکنشی و آپوپتوز و تغییر ساختار پروتیینی می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثردرمانی ان استیل سیستیین (به دلیل داشتن گروه سولفیدریل وپاکسازی گونه های فعال اکسیژن) بر روی آنزیم های کبدی و التهاب رت های مواجه شده با دوزهای حاد و مزمن کلرید کادمیوم می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه 30 سر رت نر نژاد ویستار دو ماهه به طور تصادفی به 5 گروه 6 تایی تقسیم شدند. گروه کنترل سالم (G1) فقط با آب و غذای استاندارد تغذیه شدند و گروه منفی حاد (G2) در روز اول مطالعه 80 میلی گرم بر کیلوگرم کلرید کادمیوم دریافت نمودند. گروه کنترل منفی مزمن(G3) روزانه 2.5 میلی گرم بر کیلوگرم کلرید کادمیوم به مدت چهار هفته دریافت نمودند. گروه تیمار حاد (G4) روز اول مطالعه 80 میلی گرم بر کیلوگرم کلرید کادمیوم به همراه 50 میلی گرم بر کیلوگرم ان استیل سیستیین دریافت نمودند. گروه تیمار مزمن  (G5) روزانه به مدت چهار هفته 2.5 میلی گرم بر کیلوگرم کلرید کادمیوم و 50 میلی گرم برکیلوگرم ان استیل سیستیین دریافت نمودند. در پایان دوره تیمار پس از بیهوشی از قلب رت ها به جهت اندازه گیری سطح آنزیم های کبدی خون گیری انجام شد. سپس کبد آن ها  انجام آزمایش های هیستوپاتولوژی خارج گردید.

    یافته ها

    تیمار با کلرید کادمیوم در دوز پیوسته سبب افزایش معنادار سطح آنزیم های ALT، AST، ALP و LDH نسبت به گروه کنترل شد. در سطح آنزیم GGT تغییر معناداری حاصل نشد. کلرید کادمیوم سبب ایجاد التهاب در اطراف عروق و افزایش ضخامت عروق کبدی گردید. پس از تیمار با ان استیل سیستیین در گروه تیمار چهارم (G5) سطح آنزیم ها نسبت به گروه تیمار دوم G3)) کاهش معنادار را نشان داد. همچنین از التهابات اطراف عروق و ضخامت عروق نسبت به G3  کاسته شد.

    نتیجه گیری

    تجویز ان استیل سیستیین با دوز پیوسته، از طریق کاهش سطح سرمی آنزیم های ALT، AST، ALP و LDH و همچنین التهاب های کبدی، سمیت ناشی از کلرید کادمیوم را در رت های مواجه شده با دوز پیوسته کلرید کادمیوم کاهش می دهد.

    کلیدواژگان: ان استیل سیستئین، کلرید کادمیوم، کبد، آنزیم های کبدی
  • ارمغان شیرین سخن، زینب خزائی کوهپر*، نجمه رنجی، فاطمه صفری صفحات 503-512
    زمینه و هدف

    کادمیوم دارای خصوصیات شیمیایی و فیزیکی مشابه فلزاتی مانند روی و مس می باشد که طی فرایندی یونی و مولکولی می تواند به سلول ها منتقل شود و عملکردهای بیولوژیکی و هموستاز سلول ها را مختل کند. هدف از این مطالعه بررسی اثر کلرید کادمیوم بر سطح سرمی و بافتی عناصر روی و مس،همچنین بررسی نقش محافظتی ان استیل سیستیین(NAC)درجلوگیری از سمیت و التهاب بافتی ناشی از کادمیوم در بافت ریوی رت های مواجهه یافته با تک دوز و دوز پیوسته کادمیوم می باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه مداخله ای - تجربی 30 سر رت نر ویستار دو ماهه به طور تصادفی به 5 گروه شش تایی تقسیم شدند. گروه کنترل فقط آب و مواد غذایی استاندارد دریافت نمودند. گروه تیمار اول ، در روز اول مطالعه 80 میلی گرم بر کیلو گرم کلرید کادمیوم را به صورت تک دوز دریافت نمودند،گروه تیماردوم،دوز پیوسته کلرید کادمیوم را بطور یک روز درمیان به مدت 4 هفته به میزان 5/2 میلی گرم بر کیلوگرم دریافت کردند. گروه تیمارسوم ، تک دوز کلرید کادمیوم را به میزان 80 میلی گرم بر کیلوگرم به همراه 50 میلی گرم بر کیلوگرم ان استیل سیستیین در روز اول دریافت نمودند. گروه تیمارچهارم، 5/2 میلی گرم دوز پیوسته کلرید کادمیوم به همراه 50 میلی گرم ان استیل سیستیین را به مدت 4 هفته دریافت نمودند. حیوانات کلرید کادمیوم و ان استیل سیستیین را به صورت گاواژ دریافت کردند. در پایان دوره تیمار، از قلب خونگیری انجام شد تا سطح عناصر سنجیده شود. بافت ریه هم پس از بیهوشی ،از ناحیه قفسه سینه خارج شد و بخشی از آن برای کار بافت شناسی و بخشی هم جهت سنجش سطح عناصر مس و روی استفاده شد.

    یافته ها

    تیمار با کلرید کادمیوم کاهش سطح سرمی مس رادر گروه تیمار دوم نسبت به گروه کنترل نشان داد(P-value < 0. 01). علاوه بر این تیمار با کلرید کادمیوم در گروه تیمار دوم نسبت به گروه کنترل، سبب کاهش معنی دار سطح بافتی مس گردید(P-value < 0. 001). تیمار با کلرید کادمیوم سبب کاهش سطح سرمی روی در گروه تیمار دوم نسبت به گروه کنترل گردید (P-value <0. 01). سطح بافتی روی در گروه تیمار دوم نسبت به کنترل ، کاهش معنی داری را نشان دادP-value < 0. 001)). تیمار همزمان کلرید کادمیوم و ان استیل سیستیین در گروه تیمار چهارم به صورت دوز پیوسته نسبت به گروه تیمار دوم  سبب افزایش معنی دار سطح سرمی مس گردید(P-value < 0. 05). و سطح بافتی مس در گروه تیمار چهارم نسبت به گروه تیمار دوم بطورمعنی داری افزایش یافت(P-value < 0. 001). همچنین تیمار همزمان دو ترکیب کلرید کادمیوم و ان استیل سیستیین در گروه تیمار چهارم نشان داد که سطح سرمی روی (P-value < 0. 05)و سطح بافتی روی(P-value < 0. 01)نسبت به گروه تیمار دوم بطور معنی داری افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    تجویز ان استیل سیستیین با دوز پیوسته، سمیت ناشی از کلرید کادمیوم را در رت های مواجهه یافته با دوز پیوسته کلرید کادمیوم کاهش داده و سطح سرمی و بافتی دو عنصر مس و روی را بهبود می بخشد.

    کلیدواژگان: کادمیوم، ان استیل سیستئین، مس، روی
  • مرضیه ثنائی، محمدحسین یزدی*، مهدی مهدوی صفحات 513-523

    اگرچه تا مدت ها تصور بر این بود که اثرات سلامت بخش باکتری های مفید روده یا پروبیوتیک ها در گرو زنده بودن این سلول ها و واکنش آنها با دیگر سلول های زنده است اما در یک دهه اخیر نتایج مطالعات نشان داده است که فرم غیرفعال این باکتری ها (سلول مرده)، اجزای سلولی حاصل از شکست و نیز عصاره سیتوپلاسمی آنها قادر به بروز اثرات سلامت بخشی مشابه سلول زنده است. از این رو از سال 2011 به بعد واژگانی چون "پست بیوتیک" مطرح گردید که نشان می داد لازمه بروز اثرات مثبت پروبیوتیک ها، زنده بودن آنها نیست و اجزای سلولی نیز چنین توانایی را دارند. پست بیوتیک به تمامی فاکتورهای محلولی اطلاق می شود که یا از سلول پروبیوتیک زنده ترشح شده و یا پس از لیز سلولی آزاد می شوند. این ترکیبات شامل آنزیم ها، پپتیدها، پلی ساکاریدها، اسیدهای آلی، تیکوییک اسیدها و پروتیین های سطح سلول بوده و اثرات آنها در بهبود برخی بیماری های انسان و حیوانات اثبات شده است. شناسایی پست بیوتیک ها نه تنها به درک مکانیسم عمل پروبیوتیک ها کمک می کند بلکه امکان تولید و توسعه فرمولاسیون های دارویی فاقد باکتری زنده را فراهم آورده است. در این مقاله، پس از معرفی پست بیوتیک ها سعی شده است روش های تولید و شناسایی پست بیوتیک ها و نیز اثرات سلامت بخش آنها بر اساس پژوهش های صورت گرفته در انسان و حیوان ارایه شود. همچنین، کاربرد آنها در صنایع دارویی و غذایی به اختصار شرح داده شده است.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، پست بیوتیک، لیزات سلولی، مواد مستخرج از باکتری، اثرات سلامت بخش
  • سید محمدمهدی محمودی*، فرحناز جوانمردی صفحات 524-531
    مقدمه و هدف

    امروزه راهکار اصلی درمان عفونت های باکتریایی استفاده از آنتی بیوتیک ها است، ولی به دلیل عوارض جانبی و افزایش مقاومت آنتی بیوتیکی، استفاده از روش های مکمل یا جایگزین برای درمان بیماری های عفونی اهمیت ویژه ای پیدا کرده است.

    مواد و روش

    در این تحقیق توسط یک سویه از باکتری سراشیا مارسسنس، رنگیزه پرودیجیوسین تولید شد و اثر ضد باکتریایی آن بر تعدادی از باکتری های گرم مثبت و گرم منفی بیماریزا با روش تعیین حداقل غلظت ممانعتی و حداقل غلظت کشنده رنگیزه بررسی شد. همچنین اثر سینرژیسم رنگیزه تولیدی با تعدادی از آنتی بیوتیک های رایج مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    نتایج این تحقیق نشان داد که پرودیجیوسین تولیدی در غلظت های 32 ، 64 ، 256 و 512 میکروگرم بر میلی لیتر می تواند به ترتیب از رشد باکتری های باسیلوس سریوس، استافیلوکوکوس اوریوس، اشریشیا کولی و کلبسیلا اکسی توکا جلوگیری کند. بررسی پدیده سینرژیسم نیز نشان داد که این رنگیزه با آنتی بیوتیک های اگزاسیلین، سفتریاکسون و ونکومایسین دارای اثر سینرژیسم می باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج، به نظر می رسد که باکتری های گرم مثبت حساسیت بیشتری نسبت به پرودیجیوسین تولیدی داشته و همچنین اثر سینرژیسم این رنگیزه عمدتا با آنتی بیوتیک هایی است که بر دیواره سلولی باکتری ها اثر می گذارند. در صورتیکه بی ضرر بودن و عدم سمیت این رنگیزه در مدلهای زنده حیوانی و انسانی اثبات شود، می توان به کاربرد این رنگیزه به عنوان یک داروی مکمل و یا حتی جایگزین آنتی بیوتیک ها امیدوار بود.

    کلیدواژگان: پرودیجیوسین، سینرژیسم، کمترین غلظت ممانعتی
  • مرضیه نیاکان، حبیب الله جوهری*، مهرداد شریعتی صفحات 532-541
    زمینه و هدف

    استفاده از دوکسوروبیسین به دلیل سمیت وابسته به دوز آن  محدود شده است. این مطالعه با هدف ارزیابی عصاره هیدروالکلی زنجبیل بر میزان آنزیم های کبدی (AST,ALT,ALK) ، آلبومین و پروتیین تام  در موش صحرایی نر بدنبال دریافت دوکسوروبیسین انجام شده است.

    مواد و روش ها

     63 سر موش صحرایی نر بالغ  ، به  7گروه تقسیم شدند: گروه کنترل ، گروه شاهد : حلال دریافت کرد.  گروه تجربی 1 دوکسوروبیسین به میزان mg/kg20 وگروه های تجربی 2و3 به ترتیب  به میزان  600 و300میلی گرم برکیلوگرم عصاره هیدروالکلی زنجبیل دریافت کردند.  گروه های تجربی 5و 4  به ترتیب  دوکسوروبیسین mg/kg20 + 300  میلی گرم برکیلوگرم عصاره هیدروالکلی زنجبیل و دوکسوروبیسین mg/kg20 + 00 6 میلی گرم برکیلوگرم عصاره هیدروالکلی زنجبیل دریافت کرد. بعد از پایان دوره آزمایش، نمونه های خونی جمع آوری و سطح سرمی آنزیم های کبدی (AST,ALT,ALK)، آلبومین و پروتیین تام اندازه گیری شد .

       یافته ها

    سطح سرمی آنزیم های ALT، AST و ALK در گروه DOX نسبت به کنترل بطور معنی داری افزایش و سطح سرمی  آلبومین و پروتیین تام  کاهش معنی دار نشان دادند. سطح سرمی آنزیم های ALT، AST و ALK در گروه های DOX + ZIN600 و ZIN300 DOX + نسبت به گروه DOXبطور معنی داری کاهش نشان داد. سطح سرمی آلبومین و پروتیین تام نسبت به گروه DOX افزایش معنی داری نشان دادند P<0.05)). همچنین، سطح سرمی آنزیم های کبدی (ALT، AST و ALK) وفاکتورهای بیوشیمیایی(پروتیین تام، آلبومین) در گروه های ZIN600،  ZIN300نسبت به گروه کنترل  تغییر معنی داری نداشتند .

    نتیجه گیری

    احتمالا عصاره هیدروالکلی زنجبیل به دلیل داشتن ترکیبات آنتی اکسیدانی باعث بهبود عملکرد کبد بدنبال دریافت دوکسوروبیسین می شود .

    کلیدواژگان: زنجبیل، دوکسوروبیسین، آنزیم های کبدی، آلبومین، پروتئین تام، موش صحرایی
  • هاجر آقایی، ابوالفضل میاهی پور*، محمد زیبایی، علی احسان حیدری، امیر بایرامی کوزه کنان، عباس بهرامی، لیلا مشگی صفحات 542-550
    زمینه و هدف

    جوندگان مخزن بسیاری از بیماری های زیونوز از جمله بعضی از عفونت های کرمی می باشند. لزوم شناسایی جوندگان و انگل های منتقله از  آنها در مناطق مختلف جغرافیایی ایران و اقدامات کنترلی و پیشگیری از آنها میتواند از  نظر بهداشتی بسیار حایز اهمیت باشد.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه تعداد 40 جونده از پاییز 97 تا پاییز 99 از مناطق مختلف شهرستان های استان البرز صید شدند. اعضای داخلی و احشاء موش ها بعد از تشریح با استفاده از روش های مستقیم پارازیتولوژیکی مورد بررسی قرار گرفتند و انگل های جدا شده از هر جونده از نظر جنس و گونه شناسایی شدند.

    یافته ها

    از مجموع 40 جونده صید شده ،5/57 درصد از آن ها آلوده به کرم های انگلی بودند. گونه های کرمی تشخیص داده شده شامل  هایمنولپیس دایمینوتا(5/17 درصد)، هایمنولپیس فراترنا(5/7 درصد)، سیفاسا ابولاتا(5/7درصد)، سیفاسیا موریس(5/2درصد)، آسپیکولاریس تتراپترا(5/2درصد)، تریکوریس موریس(15درصد)، لارو سیستی سرکوس (استروبیلوسرکوس) فاسیولاریس(5/2درصد)، تریکوزوموییدس کراسیکولا(5/2 درصد) می باشند.

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده گویای  آلودگی جوندگان استان البرز به گونه های مختلف کرمی میباشد که جدا سازی برخی از  انگل های کرمی زیونوز از جونده های استان  و همچنین فراوانی جوندگان در جوامع شهری و روستایی لزوم توجه فراوان به اقدامات کنترلی و پیشگیری را به عنوان مهمترین اقدام در جلوگیری از گسترش بیماریهای انگلی در استان  را یادآوری می نماید .

    کلیدواژگان: انگل های جوندگان، روش مستقیم، البرز
|
  • Hamidreza Hasani*, Shayan Mardi, Parham Mardi Pages 410-414
    Background

    Since prevalence of the Severe Acute Respiratory Syndrome 2 (SARS-CoV-2), millions of infected people presented with various manifestations. Some studies report ocular complications, such as conjunctivitis and sub-conjunctival haemorrhage, as an initial manifestation of Corona Virus Disease 2019 (COVID-19). This article aims to report unilateral acute anterior non-granulomatous uveitis manifested in COVID-19. Systemic work up and laboratory results, confirmed the diagnosis.

    Materials and Methods

    A 37-year-old female patient with a history of hypothyroidism, fever, weakness and lethargy, throbbing chest pain, non-productive cough and diffuse painful redness of the left eye with positive COVID-19 polymerase chain reaction (PCR) test from nasopharyngeal and oropharyngeal swabs and erythrocyte sedimentation rate of 43 mm/h is reported.

    Results

    Demographically, the patient was a 37-year-old female. On ophthalmologic examination, right and left eye vision were 10/10 and 5.10, respectively. The relative afferent pupillary defect was negative. External ocular motility was within normal limits. On slit lamp biomicroscopy, conjunctival peri-limbal injection, 2+ cells and 3+ flares in the anterior chamber of the left eye, posterior synechiae was seen and the vitreous cavity was clear. Right eye examination was completely normal.

    Conclusion

    Covid-19 can be associated with ocular involvement as acute non-granulomatous anterior uveitis, which can be prevented ocular complications and vision loss if diagnosed and treated early. Acute anterior non-granulomatous uveitis can also be an early sign of Covid-19 disease, which should raise clinical suspicion of the disease and therefore reduce the morbidity and mortality of Covid-19 disease by starting timely treatment.

    Keywords: COVID-19, Anterior uveitis, Pupillary posterior synechiae
  • Mansour Sadeghzadeh, Parisa Khoshnevisasl*, Kambiz Davari, Nima Motamed, Majid Mohammadi Pages 415-424
    Background and Aim

    Leukemia is the most common malignancy in childhood. It accounts for about one third of children's malignancy. The most common is acute lymphoblastic leukemia (ALL), which is characterized by a majority of immature lymphatic precursors in the blood and bone marrow.

    Materials and Methods

    In this descriptive cross-sectional study, all patients under 16 years of age who were admitted to the pediatric ward of Ayatollah Mousavi Hospital in Zanjan between 2008 and 2017 with leukemia were included in the study. Data was obtained from patients' records and analyzed using SPSS software.

    Results

    Fifty three patients less than 16 years of age were enrolled in this study. Forty six patients (86.8%) had ALL and 7 patients (13.2%) had AML. Twenty nine patients (54.7%) were male and 24 patients (45.3%) were female (45.3%). There was no significant difference in types of leukemia between girls and boys (P = 0.890). Thirty two (%60/3) of patients were under 5 years of age. In children 1-5 years old, Forty eight patients (90.6%) had ALL and 5 patients (4.9%) had AML. There was no significant difference between types of leukemia based on age groups (P = 0.076)
     

    Conclusion

    The most common type of leukemia in children is ALL, with the most prevalence in boys and younger than 5 years old children.

    Keywords: Children, Clinical findings, Leukemia, ALL
  • Mohammad Amiri, Zohreh Rahimi, Nayebali Rezvani* Pages 425-430
    Background

    Anemia is one of the most common diseases in women. According to some studies, vitamin D seems to be involved in the hematopoietic process. Therefore, this study was performed to investigate the relationship between 25-hydroxyvitamin D deficiency and anemia in women.

    Methods

    This case-control study was  performed in Kermanshah reference laboratory. In this study, 200 patients with anemia and 200 healthy individuals as a control group were selected from the women in the age range of 20 to 80 years and according to the criteria of the World Health Organization.

    Results

    The mean age of patients with anemia was 44.79± 15.02 and the mean age of the control group was 44.58±14.35 years. The mean serum levels of vitamin D in patients with anemia and the control group were 20.31±9.62 ng / mL and 26.26 ±14.41 ng / mL, respectively, which was significantly lower than in patients with anemia than the control group (P <0.001). Based on the results, no significant relationship was observed between serum vitamin D levels and the severity of anemia.

    Conclusion

    According to the findings of this study, there is a significant relationship between serum vitamin D levels and the incidence of anemia.

    Keywords: anemia, women, vitamin D
  • Iman Sarbisheh, Leili Tapak*, Alireza Fallahi, Javad Fardmal, Majid Sadeghifar, Mohammad Reza Nazemzadeh, Jafar Mehvari Habibabadi Pages 431-437
    Background

    Abnormalities in the structure of the cerebral cortex of patients with temporal lobe epilepsy can be detected by magnetic resonance imaging (MRI). However, many of these patients have a normal MRI even a few years after the disease. The aim of this study was to evaluate and compare the cortical thickness of patients with left and right temporal lobe epilepsy with healthy individuals using MRI images.

    Methods

    In the present study, MRI images of healthy control cases (n = 20) and patients with left temporal lobe epilepsy (n = 19) and right temporal lobe epilepsy (n = 14) were used. The mean cortical thickness of these patients was calculated using FREESURFER software. Finally, areas of the cerebral cortex affected by epilepsy were identified and introduced by Mann-Whitney U test.

    Results

    Patients with left temporal lobe epilepsy had less cortical thickness than healthy individuals in the cingulate, anterior, occipital, and parietal lobes. Cortical thickness atrophy was seen in patients with right lobe epilepsy compared to healthy control individuals in the right hemisphere in the occipital lobe in the lateral occipital region. There was no significant difference between the mean cortical thickness in patients with right and left temporal lobe epilepsy.

    Conclusion

    In the present study, changes and disturbances in the thickness of gray matter in different areas of the cerebral cortex of patients with temporal lobe epilepsy have been identified as the effects of this disease on the cerebral cortex.

    Keywords: Cortical thickness, Magnetic resonance imaging, Temporal lobe epilepsy, False discovery rate
  • Ehsan Seif, Mahmoud Rasoulian, Ehsan Shahrestanaki, Pouria Basiri, Shaghayegh Mousavi, Zahra Esmaeili Abdar, Mostafa Qorbani * Pages 438-444
    Background

    When the Covid-19 was spread around the world, there have been concerns that the mental health of people in the community is at risk. Therefore, this study was conducted to investigate the effect of psychological counseling program on stress during the Quid-19 virus epidemic crisis among the staff of Alborz University of Medical Sciences.

    Methods

    This intervention study was performed over a period of one month. Psychotherapy intervention was performed in eight sessions (two sessions per week) for the intervention group and the control group received routine care. Chi-square, independent t-test and two-way ANOVA were performed.

    Results

    According to the two-way ANOVA test, training over time had a significant effect on the mean score of anxiety (p-value> 0.001, sleep (p-value = 0.001) and life satisfaction (p-value = 0.005). But these trainings over time had no a significant effect on the mean score of depression (p-value = 0.22), stress (p-value = 0.26), post-traumatic stress disorder (PTSD) (p-value = 0.21), Templer scale (p -value = 0.496), health satisfaction (p-value = 0.073) and ZUNG scale (p-value = 0.051).

    Conclusion

    The results of the study showed that with good care and psychological counseling sessions during difficult collective times such as epidemics, the level of anxiety was greatly reduced and the quality of sleep and life satisfaction increased.

    Keywords: Covid-19, Corona, Stress, Employees
  • Hayede Dehghan Kolash*, Esmaeil Asadpour, Abdolrahim Kasaee Esfahani, Touran Bahrami Babaheidari Pages 445-456
    Background & Aims

    Work motivation is a key to emerge and enhance the nurse’s satisfaction and their work performance. Accordingly, the factors that affect the work motivation among nurses became essential instruments to modify and shape the work behaviors of the nurses and its consequences. The purpose of this study was to investigate the relationship quality of working life and emotional intelligence with work motivation of female nurses.

    Materials & Methods

    In this descriptive–correlational study, the statistical population was all 2000 female nurses of karaj state hospitals in the year 2018.Out of this population, 322 subjects were selected via cluster sampling method, and were evaluated via Work motivation by Hackman and Oldham (1976), emotional intelligence by Sibrea Shering (1996) and work life quality by Walton (1973) questionnaires. For statistical analysis of data the descriptive and inferential statistics methods such as Pearson correlation coefficient and stepwise multivariate regression were used.

    Results

    The results of the analysis showed that there was a significant positive correlation between work life quality and emotional intelligence with female nurses’ work motivation (p<0.001).

    Conclusion

    considering the positive and significant relationship between quality of work life and Emotional intelligence with work motivation of female nurses, it is necessary consider their Emotional intelligence in the process of recruiting and they are taking measures to train Emotional intelligence. Also managers develop and implement programs to improve the quality of work life of nurses in order to increase their work motivation.

    Keywords: Quality of work life, Emotional intelligence, Work motivation, Female nurses
  • Abdoreza Javan Jafai Bojnordi*, Alireza Moshirahmadi, Mahnaz Asrari Pages 457-468
    Background &  Aims

    Addressing the issue of liability in the field of medical topics that are complex, and functional. In this writing was attempts to consider cases dealing with medical negligence and violations, we try to analyse those faults and violations which give rise to non-responsibility of physicians.

    Materials & Methods

    This is an functional study descriptive method of analysis which their data are collected through documentary studies.

    Findings

    In all cases, that an unexpected or undesirable result occur for patient, there could be a case against doctors, but they are not necessary caused by their fault basically, after the opening of such cases obtaining experts opinions is necessary. Forensics is the most important authority in this area. The existing arguments in medical cases show that if the resulted harm can not be attributed to the doctors or the chain of causation is broken, there is no responsibility.

    Conclusion

    The contemplation of the comment that are recorded in medical malpractice cases reveals that following scientific procedures, nature of disease, lack of causality between physicians maltreatment and  patients fault are the most important factors that lead to their authentication. So, first of all, observance of scientific standards and the use of reasonable and diligent efforts can be effective in removing the responsibility of the physician. Based on this criterion, to the extent that the physician is familiar with the science of the day, he has not committed a fault, he has sufficient accuracy in diagnosing the disease, and chooses the appropriate treatment according to the patient's conditions, for his lack of responsibility. In the second place, some factors can be considered as external factors or Cairo, which are beyond the control of the owners of medical matters and they do not interfere with the realization or occurrence. Therefore, if a complication is unpredictable and preventive or corrective, it will be decisive.

    Keywords: lack of medical responsibility, Interruption of causation, Forensics, Medical Abuse
  • Mina Kiaroosta*, Ali Hosseini Sharifabad, Mohammad Rabbani Pages 469-479
    Background and purpose

    Pregnant women experience different type of stresses which affect the fetus brain physiological processes like memory. Therefore, it is attractive to find the protective agents that are safe in the pregnancy and neutralize the stress induced manifestations. The aim of current study was to investigate the protective effects of melatonin on memory impairment induced by prenatal restraint stress in offspring rats.

    Materials and methods

    In this experimental study, pregnant rats were randomly assigned to control, restraint stress group and four melatonin treated groups that received 3, 5, 10, and 50 mg/kg of melatonin concomitant with restraint stress. Restraint stress daily induced from 10th to 21st day of pregnancy. Melatonin was daily injected intraperitoneally before the restraint stress. One month after the birth, the memory of offspring was evaluated by measurement of "Discrimination" and "Recognition" indices using Object Recognition Task.

    Results

    From the data, administration of 3 or 5 mg/kg melatonin did not show significant differences in Discrimination and Recognition indices compared to restraint stress group while injection of 10 or 50 mg/kg of melatonin significantly increased the above indices (P <0.001). There is no significant difference in indices values for 10 or 50 mg/kg of melatonin.

    Conclusion

    The findings showed that prenatal restraint stress induced memory impairment in one month offspring rats. Administration of melatonin in high doses actively prevent restraint stress induced memory impairment.

    Keywords: Melatonin, Restraint Stress, Memory, Offspring Rats, Object Recognition Task
  • Fahemeh Ghanbari, Saeed Khatamsaz, Davood Moghadamnia* Pages 480-492
    Background

      Nitrite is widely used in food, pharmaceutical and chemical industries. In this study, the effects of sodium nitrite poisoning on embryonic parameters (Head length, head width, body length, body weight) in male and female rats were investigated. 

    Materials and methods

    In this experimental study, 30 adult Wistar rats were randomly divided into two groups of 15, including sham group and experimental group receiving sodium nitrite (175 mg / kg / day) in drinking water for 4 weeks. Forty-eight female rats were randomly divided into three groups of 16 including the sham group, the experimental female group receiving sodium nitrite (175 mg / kg / day) in drinking water for 2 weeks, and the experimental female group receiving 2 sodium nitrite (175 mg / kg / day). ) Were divided in drinking water for 4 weeks. After mating, pregnant rats were treated with sodium nitrite according to the previous dose. Newborns were removed and tested for microscopic abnormalities. Body weight, head length, head width and body length were measured and statistically analyzed.

    Results

    The mean head length in the treated female groups (two weeks) - sham male and female - treated male showed a significant increase compared to the sham female and sham male groups. The mean head width in the treated female (two weeks) - sham male group and treated female (two weeks) - treated male group compared to the sham female group - male sham showed a significant increase. Mean body weight in drug group (two weeks) - sham male and drug female (two weeks) - drug male compared to sham  female group - sham male showed a significant increase. The mean body length in the female (2 weeks) and male-drug-drug (female) (2 weeks) and sham male groups showed a significant increase compared to the female sham -male sham groups (P <0.05)

    Conclusion

    It seems that administration of sodium nitrite disrupts the embryonic parameters (head length, head width, body length, body weight) of neonatal rats.

    Keywords: Sodium nitrite, Head length, Head width, Body length, Body weight, Rat
  • Zahra Azarmehr, Najmeh Ranji*, Zeinab Khazaei Koohpar, Hadi Habibollahi Pages 493-502
    Background and Aim

    Cadmium is a toxic heavy metal found in environmental pollutants in metropolitan areas that enters the body via inhalation and causes the production of reactive oxygen species, apoptosis, and changes in protein structure. The purpose of this study was to see how N-acetyl cysteine (due to its sulfhydryl group and purification of reactive oxygen species) affected liver enzymes and inflammation in rats exposed to acute and chronic cadmium chloride doses.

    Materials and Methods

    In this study, 30 two-month-old male Wistar rats were randomly divided into 5 groups of 6. The control group (G1) was fed only standard water and food and the first treatment group (G2) received 80 mg / kg cadmium chloride on the first day of the study. The second treatment group (G3) received 2.5 mg / kg cadmium chloride daily for four weeks. The third treatment group (G4) received 80 mg / kg cadmium chloride along with 50 mg / kg n-acetyl cysteine ​​on the first day of the study. The fourth treatment group (G5) received 2.5 mg / kg cadmium chloride and 50 mg / kg N-acetyl cysteine ​​daily for four weeks. At the end of the treatment period, after anesthesia, blood samples were taken from the hearts of rats to measure the level of liver enzymes. Then their liver was removed and histopathological tests were performed.

    Results

    Treatment with cadmium chloride in continuous dose caused a significant increase in the levels of ALT, AST, ALP and LDH enzymes compared to the control group. There was no significant change in GGT enzyme level. Cadmium chloride caused inflammation around the arteries and increased the thickness of the hepatic arteries. After treatment with N-acetyl cysteine ​​in the fourth treatment group (G5), the level of enzymes compared to the second treatment group (G3) showed a significant decrease. Inflammation around the arteries and the thickness of the arteries were also reduced compared to G3.

    Conclusion

    Continuous N-acetyl cysteine administration reduces cadmium chloride toxicity in rats exposed to a continuous dose of cadmium chloride by lowering serum levels of ALT, AST, ALP, and LDH enzymes, as well as hepatitis.

    Keywords: N-acetyl cysteine, Cadmium chloride, Liver, Liver enzymes
  • Armaghan Shirinsokhan, Zeinab Khazaei Koohpar*, Najmeh Ranji, Fatemeh Safari Pages 503-512
    Background and Aim

    Cadmium has similar chemical and physical properties to metals such as zinc and copper, can be transferred to cells via an ionic and molecular process, and disrupts cell biological functions and homeostasis. The aim of this study was to investigate the effect of cadmium chloride on serum and tissue levels of zinc and copper, Also, the protective role of N-acetylcysteine (NAC) in preventing cadmium-induced toxicity and tissue inflammation in the lung tissue of rats exposed to single-dose and continuous-dose cadmium.

    Materials and Methods

    30 male Wistar rats were randomly divided into five groups of six in this interventional-experimental study. The control group only received regular water and food. The first group received a single dose treatment of 80 mg/kg of cadmium chloride on the first day of the study, while the second group received a continuous dose of 2.5 mg / kg of cadmium chloride every other day for 4 weeks.  On the first day of the study, the third group received a single dose of 80 mg / kg cadmium chloride along with 50 mg / kg N-acetylcysteine. For four weeks, the fourth treatment group received a continuous dose of 2. 5 mg of cadmium chloride along with 50 mg of N-acetylcysteine. Cadmium chloride and N-acetylcysteine were administered to the animals via gavage. At the end of the treatment period, blood samples from the heart were taken to determine the level of the elements. After anesthesia, lung tissue was removed from the chest and part of it was used for histological work, while the other part was used to measure element levels.

    Results

    Treatment with cadmium chloride showed a decrease in serum copper levels in the second treatment group compared to the control group (P-value <0.01). In addition, cadmium chloride treatment in the second treatment group compared to the control group caused a significant reduction in copper tissue level (P-value <0.001). Cadmium chloride treatment reduced serum zinc levels in the second treatment group compared to the control group (P-value <0.01). Tissue level of zinc in the second treatment group compared to the control showed a significant decrease (P-value <0.001). Simultaneous treatment of cadmium chloride and N-acetylcysteine ​​in the fourth treatment group as a continuous dose compared to the second treatment group caused a significant increase in serum copper level (P-value <0.05). And copper tissue level in the fourth treatment group increased significantly compared to the second treatment group (P-value <0. 001). Also, simultaneous treatment of cadmium chloride and N-acetylcysteine ​​in the fourth treatment group showed that serum zinc level (P-value <0.05) and tissue level of zinc (P-value <0.01) were significantly higher than the second treatment group.

    Conclusion

    Continuous N-acetylcysteine administration reduces the toxicity of cadmium chloride in rats exposed to a continuous dose of cadmium chloride and improves serum and tissue copper and zinc levels.

    Keywords: Cadmium, N-acetylcysteine, Copper, Zinc
  • Marzieh Sanaei, Mohammad Hossein Yazdi*, Mehdi Mahdavi Pages 513-523

    Although for a long time it was thought that the health benefits of probiotics depend on their viability but, in the last decade, studies have shown that the passive form of these bacteria (non-viable), microbial fractions, and cell lysates also offer physiological benefits to the host. Thus from 2011 onwards, new terms such as postbiotic have emerged, indicating that viability is not necessary for health-promoting effects of probiotics. Postbiotics refers to soluble factors secreted by live bacteria or released after bacterial lysis including, enzymes, peptides, polysaccharides, organic acids, teichoic acids, and cell surface proteins. Treatment of some diseases in human and animals has been demonstrated in case of using these postbiotics. Identification of postbiotics can be associated with the production and development of drug formulations without live bacteria. With this review, we aim to provide a comprehensive picture of the postbiotics, their production and identification methods, and their application in food and pharrmaceutical industries.

    Keywords: Probiotics, Postbiotics, Cell lysates, Bacterial-derived factors, Health benefits
  • Seyed Mohammad Mehdi Mahmoodi*, Farahnaz Javanmardi Pages 524-531
    Aim and objective

    Today, the main treatment for bacterial infections is the use of antibiotics, but due to side effects and increased antibiotic resistance, the use of complementary or alternative methods to treat infectious diseases has become particularly important.

    Material and Method

    In this study, prodigiosin pigment was produced by a strain of Seratia marcescens and its antibacterial effect on a number of gram-positive and gram-negative pathogenic bacteria was investigated by determining the MIC and MBC of the pigment. The synergism effect of pigment with a number of common antibiotics was also investigated.

    Results

    The results of this study showed that produced prodigiosin, at concentrations of 32, 64, 256 and 512 μg / ml could inhibit the growth of Bacillus cereus, Staphylococcus aureus, Escherichia coli and Klebsiella oxytoca respectively. The study of synergism phenomenon also showed that, this pigment has a synergistic effect with the antibiotics oxacillin, ceftriaxone and vancomycin.

    Conclusion

    According to the results, it seems that gram-positive bacteria are more sensitive to produced prodigiosin and also the synergistic effect of this pigment is mainly with antibiotics that affect the cell wall of bacteria. If the harmlessness and non-toxicity of this pigment is proven in living animal and human models, we can hope that this pigment will be used as a complementary drug or even as an alternative to antibiotics.

    Keywords: Prodigiosin, Synergism, MIC
  • Marzieh Niakan, Habibolla Johary*, Mehrdad Shariati Pages 532-541
    Background

    The use of doxorubicin is limited due to its dose-dependent toxicity. The aim of this study was to evaluate the hydroalcoholic extract of ginger on the levels of liver enzymes (AST, ALT, ALK), albumin and total protein in male rats after receiving doxorubicin.

    Methods

    63 adult male rats were divided into 7 groups: Control group, Sham group: received solvent. Experimental group 1 received doxorubicin at a dose of 20 mg / kg and experimental groups 2 and 3 received 300 and 600 mg / kg of hydroalcoholic extract of ginger, experimental groups 4 and 5, doxorubicin received 20 mg / kg + 300 mg / kg of hydroalcoholic extract of ginger and doxorubicin 20mg / kg  + 600 mg / kg of hydroalcoholic extract of ginger, respectively. After the end of the test period, blood samples were collected and serum levels of liver enzymes (AST, ALT, ALK), albumin and total protein were measured.

    Results

    Serum levels of ALT, AST and ALK enzymes in DOX group increased significantly compared to controls and serum levels of albumin and total protein showed a significant decrease. Serum levels of ALT, AST and ALK enzymes in DOX + ZIN300 and DOX + ZIN600 groups decreased significantly compared to DOX group. Serum albumin and total protein levels showed a significant increase compared to the DOX group (P <0.05). Also, serum levels of liver enzymes (ALT, AST and ALK) and biochemical factors (total protein, albumin) in ZIN300 and ZIN600 groups did not change significantly compared to the control group.

    Conclusion

    Hydroalcoholic extract of ginger may improve liver function after receiving doxorubicin due to its antioxidant properties.

    Keywords: Ginger, Doxorubicin, Liver enzymes, Albumin, Total protein, Rat
  • Hajar Aghaei, Abolfazl Miahipour*, Mohammad Zibaei, Aliehsan Heidari, Amir Bairami, Abbas Bahrami, Leila Moshgi Pages 542-550
    Background and purpose

    Rodents are the reservoir of many zoonotic diseases, including some helminth infection. The necessity to identify rodents and parasites which are transmitted through in different geographical areas of Iran and control and prevention measures can be very important from a health point of view.

    Materials & method

    In this study 40 rodents were caught from different parts of Alborz province from autumn 2018 to autumn 2020. Internal organs and viscera of mice erer examined after dissection using direct parasitological methods and parasites isolated from each rodent were identified in terms of genus and species.

    Results

    Of the 40 rodents killed, 57.5% were infected with parasitic helminth. Detected worm species include Hymenolepis diminuta (17.5%), Hymenolepis nana feraterna(7.5%), Syphacia obvelata(7.5%), Syphacia muris(2.5%), Aspicularis tetraptera(7.5%), Trichuris muris(15%), Cysticercus fasciolaris(Taenia taeniae formis Larva Stag)(2.5%), Trichosomoides crassicauda(2.5%).

    Conclusion

    The results indicate the infection of rodent in Alborz province with different types of worms. Isolation of some zoonotic worm parasites from rodents in urban and rural communities reminds the neceeity of more attention for control and prevention measures as the most important action to prevent spread of parasitic disese in province.

    Keywords: Rodent Parasites, Direct Metod, Alborz