فهرست مطالب

مسکن و محیط روستا - پیاپی 178 (تابستان 1401)

فصلنامه مسکن و محیط روستا
پیاپی 178 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/02
  • تعداد عناوین: 6
|
  • نیاز عظیمی، جواد دیواندری*، حسین مرادی نسب، حامد شیخ طاهری صفحات 3-18

    تغییرات فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و اجبار نهادهای دولتی به منظور شکل جدید زندگی و بهبود شرایط روستاییان، تغییراتی در مسکن روستایی به وجود آورده است، به طوری که حیاط که جزء لاینفک خانه روستایی و بخشی از مساحت آن محسوب می شود دچار تغییرات اساسی در کالبد و کارکرد خود شده است. پژوهش حاضر، باتوجه به نقش حیاط در زندگی روستایی و با هدف دستیابی به عوامل تاثیرگذار بر تغییرات کالبدی و عملکردی آن، به مطالعه و بررسی سکونتگاه های روستایی شهرستان گرمسار می پردازد. نوع تحقیق کاربردی و روش مطالعه به صورت توصیفی - تحلیلی است. گردآوری اطلاعات ازطریق مشاهده میدانی، برداشت ها، اسناد و منابع کتابخانه ای انجام شده است. روستاها به صورت هدفمند و غیرتصادفی و حجم نمونه 5 درصد جامعه آماری و به روشی تصادفی برگزیده شده است. آنالیز داده ها با نرم افزار SPSS و تحلیل عاملی (Factor Analysis) برای دسته بندی عوامل کالبدی و کارکردی حیاط انجام شده است. سپس به روش تحلیل واریانس یک طرفه (One-Way Anova) به توصیف و تحلیل اطلاعات پرداخته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که از میان 4 عامل شناسایی شده در تغییرات کالبدی حیاط، 2 عامل مربوط به تنوع و انعطاف پذیری و دیگری فضای باز، دارای ارتباط معنادار میان بناهای سنتی و معاصر است و بیشترین اثربخشی را در خانه های سنتی و بازسازی شده دارند. به عبارتی سلسله مراتبی در ساخت حیاط در مسکن روستایی وجود دارد که در مسکن جدید روستایی، تنوع پذیری و فضای باز نیز کمتر می شود. در این پژوهش فضای باز بخشی از حیاط است که ملزومات زندگی روستایی را در برمی گیرد و صرفا فضاهای ساخته نشده را شامل نمی شود. همچنین نتایج بررسی تغییرات کارکردی نیز نشان می دهد، از میان 3 مولفه شناسایی شده، تنها عامل مربوط به کارکرد زیستی دارای ارتباط معناداری است و کارکرد فضاهایی چون: سرویس بهداشتی، انبار تجهیزات، آشپزخانه، پیش ورودی و تراس ها در حیاط خانه های قدیمی و بازسازی نقش موثرتری نسبت به حیاط مساکن معاصر دارند.

    کلیدواژگان: مسکن روستایی، حیاط مسکن روستایی، تحولات کالبدی وعملکردی حیاط
  • علی اکبر حیدری*، پریسا محمد حسینی صفحات 19-34

    خانه به عنوان یک واحد فرهنگی - اجتماعی محصول برهم کنش الگوهای مسکن و سکونت انسان است که در قالب الگوهای رفتاری (شیوه زندگی) و الگوهای فضایی - کالبدی نمود می یابد. تحقیق حاضر در جستجوی چگونگی نمودپذیری الگوهای مذکور در ساختار خانه های عرفی است. از همین رو، 15 خانه مربوط به طبقه متوسط و مردم عادی شهر اردبیل که از دوران اواخر قاجار و اوایل پهلوی به جای مانده اند، به عنوان نمونه های موردی انتخاب و با مراجعه به آن ها و انجام مصاحبه با ساکنین آن ها، سعی در بررسی موارد موردنظر شده است. هدف پژوهش حاضر، ارایه مدلی جهت معرفی عوامل موثر در شکل گیری ساختار خانه های عرفی یا مردمی و تبیین ابعاد و ارتباطات میان مفاهیم و مولفه های دخیل در ساختار این خانه ها تعریف شده است. روش تحقیق حاضر کیفی و روش تجزیه وتحلیل داده ها، استدلال استقرایی و تحلیل تفسیری است. فرایند تحقیق در سه مرحله انجام شده است: در مرحله نخست، مبانی نظری تحقیق گردآوری و از آن چهارچوب نظری استخراج گردید. در چهارچوب نظری به نقش کلیدی عامل «انتخاب» به عنوان عامل انتقال مفاهیم از امکانات و قابلیت های محیط به معانی و الگوها تاکید شده است. در مرحله دوم به منظور سنجش چهارچوب نظری به دست آمده، تجزیه وتحلیل داده ها بر اساس تحلیل الگوهای فضایی - کالبدی و نیز الگوهای رفتارهای جاری در سه سطح کلان، میانی و خرد خانه ها انجام و سپس مسیر شکل گیری ساختار خانه ها بر مبنای چهارچوب نظری ترسیم و عوامل زمینه ای موثر بر آن استخراج شد. در مرحله سوم مدل نهایی تحقیق، بر اساس داده های به دست آمده، ترسیم گردید. بر اساس نتایج تحقیق فرهنگ، جامعه، اقلیم و اقتصاد چهار عامل زمینه ای موثر در شکل گیری ساختار خانه های اردبیل به شمار می روند. همچنین عامل «انتخاب» موجب تولید معانی مرتبط با مسکن و سکونت، ازجمله عوامل زمینه ای شده است که از برهم کنش معانی، مولفه های فضایی - کالبدی اساسی ساختار خانه های عرفی اردبیل یعنی «انعطاف پذیری کالبدی و عملکردی»، «ملاحظات اقلیمی در خانه ها»، «شباهت ساختاری خانه ها» و «عدم تشخص و تمایز خانه ها» نمود یافته است.

    کلیدواژگان: خانه های عرفی، الگوهای رفتاری، الگوهای فضایی و کالبدی، انتخاب، اردبیل
  • مهدی ترکیان، کرم الله دانشفرد*، ماشاالله ولی خانی، نازنین پیله وری صفحات 35-48

    پهنه سرزمین ایران به لحاظ موقعیت جغرافیایی در معرض انواع سوانح طبیعی از قبیل زلزله، سیل، طوفان، خشکسالی و غیره قرار دارد. با توجه به بررسی ها، اجرای خط مشی های مدیریت بحران، موفقیت آمیز نبوده است. بنابراین هدف پژوهش، ارایه مدل عوامل موثر بر اجرای خط مشی های مدیریت بحران ایران با رویکرد ساختاری تفسیری بوده است. روش تحقیق، توصیفی - پیمایشی و به لحاظ هدف کاربردی بود. داده های تحقیق به صورت میدانی و به شیوه آمیخته (کیفی و کمی) جمع آوری شد. جامعه آماری تحقیق در بخش کیفی، 18 نفر از متخصصان و صاحب نظران مدیریت بحران بود که به صورت غیرتصادفی هدفمند انتخاب شدند. جامعه آماری در بخش کمی، شامل مدیران و کارشناسان سازمان مدیریت بحران و ادارات کل بحران استان ها (297 نفر) و مدیران ملی و استانی سازمان ها و نهادهای همکار و عضو شورای عالی مدیریت بحران (361 نفر) درمجموع، برابر با 658 نفر بودند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان و با استفاده از فرمول کوکران و نمونه گیری تصادفی ساده تعداد 248 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. در این تحقیق 49 عامل موثر بر اجرای خط مشی مدیریت بحران شناسایی و به عنوان پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد که روایی محتوایی آن توسط 10 تن از اساتید مدیریت دانشگاه و پایایی آن با آزمون آلفای کرونباخ تایید شد (89/0=α). برای سطح بندی مولفه ها از تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری استفاده شد. یافته ها نشان داد که 49 عامل در قالب 12 مولفه بر اجرای موفق خط مشی های مدیریت بحران اثرگذار است و مولفه ها در پنج سطح قرار گرفتند. عوامل توانمندی منابع انسانی و مهارت مجریان، منابع مالی و تجهیزاتی و عوامل مدیریتی و سازمانی در سطح زیربنایی مدل و مدیریت یکپارچه و وحدت رویه در فرایند اجرای خط مشی ها در راس مدل قرار گرفتند. چنانچه روشن بودن ماموریت های سازمان ها و نهادهای همکار، برنامه محوری، پیش بینی و تامین منابع مالی و تجهیزاتی و توانمندسازی منابع انسانی در اولویت های تصمیم و اقدام مدیران سازمان مدیریت بحران قرار گیرد، اجرای خط مشی ها تسهیل خواهد شد.

    کلیدواژگان: خط مشی، مدل ساختاری تفسیری، مدیریت بحران
  • محمد رنجبر، علیرضا استعلاجی*، مجید کریم پور ریحان صفحات 49-62

    نواحی روستایی باتوجه به ماهیت خود وابستگی زیادی به مسکن دارد. در این نواحی، مسکن علاوه بر سرپناه بودن دارای کارکردهای دیگری مانند محل نگهداری دام و انبار محصولات تولیدشده و مکانی برای فعالیت های اقتصادی مانند فراوری محصولات کشاورزی است. طرح بهسازی مسکن روستایی که از سال 1384 از سوی دولت و با هدف بهبود کیفیت مسکن و بافت روستایی و ارتقای سطح ایمنی، رفاهی و آسایش مسکن، جلوگیری از مهاجرت روستاییان و درنتیجه، مقاوم سازی مسکن روستایی به اجرا درآمد، طی سال های گذشته نتوانسته به توفیقی که باید دست یابد و علت های مختلفی از سوی کارشناسان در این زمینه اعلام می شود. باتوجه به اهمیت موضوع، در این مقاله به بررسی چالش ها و مشکلات روستاییان شهرستان ملارد در زمینه دریافت اعتبارات بهسازی مسکن روستایی پرداخته شد. روش تحقیق حاضر توصیفی - تحلیلی و پیمایشی است. جامعه و نمونه آماری تحقیق حاضر از دو بخش خبرگان (20 نفر) و افراد جامعه محلی (302 نفر) تشکیل شده است. روش های مورداستفاده در تحلیل داده ها روش تی تست، تحلیل شبکه و ماتریس گولر است. باتوجه به مطالعات میدانی صورت گرفته در شهرستان ملارد به وسیله نمونه های موردبررسی مشخص گردید که با وجود نتایج مثبتی که این اعتبارات داشته ولی موانع و مشکلاتی نیز وجود دارد که مانع تحقق یک الگوی پایدار در ارتباط با اعتبارات بهسازی مسکن در شهرستان و به صورت کلان در سطح ملی گردیده است. نتایج حاصل از بررسی ها نشان داد که بیشتر متغیرهای موردبررسی از حالت ایدیال فاصله دارند، و بیشتر روستاییان از پروسه های اداری تعیین شده و به ویژه بحث تامین ضامن برای اخذ وام، زمان بر بودن اخذ وام، متناسب نبودن سودهای بانکی وام ها با درآمد روستاییان و... اظهار نارضایتی کرده و انگیزه کافی برای ادامه طرح مقاوم سازی و بهسازی مساکن در روستاها وجود ندارد با وجود آثار مثبت طرح و تخصیص اعتبارات در سال های اخیر، نیمه تمام بودن این طرح در بسیاری از خانه های روستایی شهرستان نشان از وجود موانع ذکرشده و نیازمند بازنگری در قوانین تعیین شده برای اخذ وام از سوی مسیولین است.

    کلیدواژگان: مسکن روستایی، اعتبارات بهسازی مسکن روستایی، مقاوم سازی مسکن روستایی، ماتریس گولر، شهرستان ملارد
  • محسن عباسی هرفته* صفحات 63-76

    آمار و ارقام دقیقی از میزان مصرف آب در صنعت ساختمان کشور (چه آبی که مستقیما در این فرایند مصرف می شود و چه آب پنهان) وجود ندارد. اساسا بین سیستم های معمول ساخت وساز با سیستم های جایگزینی که می توانند مطرح باشند اولویت سنجی از حیث آب خواهی صورت نگرفته است. نظر به اینکه بحران کم آبی در ایران بسیار جدی است و صنعت ساختمان به عنوان یکی از آب خوارترین صنایع مطرح است، این مقاله با چشم انداز کاهش مصرف آب ازطریق انتخاب بهینه سیستم سازه ای ساختمان های عرفی که در کشور ساخته می شوند این هدف را دنبال می کند که میزان آب مصرفی سیستم های فولادی و بتنی مرسوم در نظام ساخت وساز کشور را با سیستم سازه های گلین، که در دنیا مجددا مطرح شده است و البته شیوه های سنتی آن سابقه ای طولانی دارد، مقایسه نماید. لذا دو سوال مطرح است؛ نخست آنکه میزان مصرف آب در مرحله سفت کاری ساختمان های عرفی در کشور چگونه است؟ پس ازاین سوال و با هدف رسیدن به شیوه ای مناسب (با نیاز آبی کمتر)، سوال اصلی مقاله مطرح شده است که نسبت مصرف آب برای اجرای سفت کاری سازه های معمول (بتنی و فلزی) در مقایسه با سازه های گلین (خاکی) چگونه است؟ روش کار در قالب مطالعات کتابخانه ای برای استخراج میزان آب مصرفی در مواردی که آمارهای معتبر وجود دارد و در موارد نبود اطلاعات معتبر به شیوه آزمایشگاهی و کارگاهی برای رسیدن به داده های قابل اطمینان بوده و در همه این موارد حذف انحراف معیارها و اصل سه سویه سازی لحاظ شده است. نتایج به دست آمده حکایت از آن دارد که ساختمان هایی با سازه گلین بین 7 تا 15 درصد نمونه های مشابهشان با سازه های فولادی و بتنی آب مصرف می کنند؛ به تعبیری دیگر در احداث هر مترمربع از ساختمان حداقل 2500 لیتر آب صرف جویی می شود.

    کلیدواژگان: ساختمان عرفی، معماری گلین، کم آبی، صنعت ساختمان، صنایع ساختمانی آب خوار
  • حسن افراخته، فرهاد عزیزپور*، سمیه عزیزی صفحات 77-92

    در ایران اقدامات توسعه ای در روستاها با اولویت توسعه کالبدی - فضایی بر اساس طرح هادی روستایی انجام می گیرد. طرح هادی یا به عبارتی طرح جامع توسعه روستایی، با اهداف ایجاد زمینه توسعه و عمران روستا باتوجه به شرایط فرهنگی، اقتصادی و اجتماعی؛ تامین امکانات اجتماعی، تولیدی و رفاهی؛ هدایت وضعیت فیزیکی روستا؛ ایجاد تسهیلات برای بهبود مسکن روستاییان و خدمات محیط زیستی و عمومی، تهیه و اجرا شده است. با عنایت به اینکه این طرح از برنامه دوم توسعه موردتوجه نظام سیاست گذاری و برنامه ریزی قرار گرفته است و همچنین باتوجه به اهمیت طرح هادی در سطح روستاهای کشور ایران، ارزشیابی عملکرد اجرای این طرح و همچنین آگاهی از دستاوردهای آن ضروری است تا با شناسایی نقاط قوت و ضعف این طرح از نتایج آن برای اصلاح چهارچوب مفهومی طرح و یا تغییر بنیانی در چهارچوب آن استفاده شود. لذا، پژوهش حاضر که ازنظر هدف کاربردی و ازلحاظ روش از نوع کیفی (مبتنی بر رویکرد نظریه زمینه ای) است، به ارزشیابی پیامدگرای طرح هادی در سکونتگاه های روستایی ایران پرداخته است. داده های موردنیاز به روش مصاحبه نیمه ساختاریافته با 25 تن از کارشناسان و خبرگان جمع آوری و با بهره گیری از نرم افزار مکس کیودا کدگذاری (باز، محوری و گزینشی) و تحلیل شد. نتایج این پژوهش نشان داد که روند تهیه و اجرای طرح هادی در سکونتگاه های روستایی کشور پیامدهای مثبت (مانند بهبود نظام حرکتی، بهبود ساختاری مسکن، ظهور فعالیت های اقتصادی جدید، برابری فضایی در برخورداری از خدمات زیربنایی و رفاهی، نظم پذیری در گسترش کالبدی و ارتقای کیفیت محیط) و منفی (مانند ضعف توجه به مالکیت روستاییان، تضعیف عناصر فرهنگی، بسترسازی برای کالایی شدن روستا، افزایش وسعت روستاهای پیرامون کلان شهری، تخریب منابع طبیعی - اکولوژیک، تضعیف انسجام و تنوع بصری بافت کالبدی) را به همراه داشته است. همچنین، نتایج این پژوهش تاکید دارد که پیامدهای منفی این طرح متاثر از روندهایی همچون دولت محوری، ضعف تعاملات سازمانی، ضعف توان تخصصی مشاوران تهیه طرح، ضعف توانمندسازی جامعه محلی، ضعف توجه به مشارکت جامعه محلی و تسلط نگرش نوگرایانه بر تهیه طرح است.

    کلیدواژگان: ارزشیابی پیامدگرا، طرح هادی روستایی، سکونتگاه های روستایی ایران
|
  • Niaz Azimi, Javad Divandari*, Hosein Moradinasab, Hamed Shiekhtaheri Pages 3-18

    Cultural, social, economic changes and coercion of government institutions in order to create a new way of life and improve the living conditions of the villagers, has created changes in rural housing, so that the yard, which is an integral part of the rural house and part of its area, undergoes fundamental changes. Has been in its body and function. The present study, considering the role of the yard in rural life and with the aim of achieving the factors affecting its physical and functional changes, studies rural areas of Garmsar city. The type of applied research and study method is descriptive-analytical. Data collection was done through field observations, impressions, documents and library resources. Villages were selected in a purposeful and non-random manner and the sample size was 5% of the statistical population and randomly. Data analysis was performed with SPSS software and Factor Analysis to classify the physical and functional factors of the yard. Then, one-way analysis of variance (One-Way Anova) describes and analyzes the information. The results show that among the 4 factors identified in the physical changes of the yard, 2 factors related to diversity and flexibility and the other pure yard, has a significant relationship between traditional and contemporary buildings and is most effective at home. Have traditional and renovated. In other words, there is a hierarchy in the construction of the yard in rural housing, which in the new rural housing, the diversity and connection with the interior space (net yard) in the rural house is also reduced. In this research, the open space is a part of the yard that includes the essentials of rural life and does not include only unbuilt spaces.The results of functional changes also show that among the three identified components, only the factor related to biological function has a significant relationship And the function of spaces such as: toilets, equipment warehouses, kitchens, entrances and terraces in the courtyards of old houses and reconstruction have a more effective role than the courtyards of contemporary homes.

    Keywords: Rural housing, Yard Rural housing, Physical, functional changes in the yard
  • Ali Akbar Heidari*, Parisa Mohammad Hosseini Pages 19-34

    The House as a social- cultural unit is the product of the interaction between housing patterns and patterns of human habitation, is expressed in the form of behavioral patterns and physical spatial patterns. The present study seeks to explore how these patterns are embedded in the structure of vernacular houses. Therefore, 15 middle class houses in Ardabil who were left from the late Qajar and early Pahlavi era were selected as case studies. Then, by referring to them and interviewing their residents, the cases were investigated. The purpose of the study is to present a model for introducing the effective factors in shaping the structure of vernacular houses and explaining the dimensions and relationships between the concepts and components involved in the structure of these houses. The research process was carried out in three stages: First, theoretical studies were collected and the theoretical framework of research was extracted. In the second step, to test the theoretical framework, data analysis was performed based on the analysis of spatial and physical patterns as well as patterns of current behavior at three macro, mid and micro levels and then, the process of formation of the structure of the houses was drawn based on the theoretical framework and the underlying factors were extracted. In the third step, the final model of the research was drawn based on the obtained data. According to the results of the research, culture, society, climate, and economy are the four factors that influence the formation of the structure of vernacular houses. Also, the factor of choice has produced contextual meanings related to housing and housing. From the interaction of meanings, the basic spatial-physical components of Ardebil vernacular houses structure, namely “physical and functional flexibility”, “climatic considerations in the houses”, “structural similarity of the houses” and “non-differentiation of the houses” are revealed.

    Keywords: Vernacular Houses, Behavioral Patterns, Spatial, Physical Patterns, choice, Ardabil
  • Mahdi Torkian, Karamollah Daneshfard*, Masha Allah Valikhani, Nazanin Pilevari Pages 35-48

    the purpose of this study was to model the factors affecting the implementation of iran crisis management policy with interpretive structural approach . the research method was descriptive - survey and applied in terms of purpose . the data were collected using a mixed method ( qualitative and quantitative ) . the statistical population in the qualitative part consisted of 114 experts who were selected as non - random purposive and quantitative part , including managers and experts of the crisis management organization and the provincial and provincial managers of the organizations and governmental and provincial managers of the organization and member of the supreme council of crisis management , 13 persons were selected . the research tool was a researcher - made questionnaire comprising five factors that affect the implementation of crisis management policy . ~~~ its content validity was confirmed by professors of university administration and its reliability was confirmed by cronbach 's alpha test ( α = 0.92 ) . interpretive structural modeling technique was used to classify the main categories . the results showed that factor analysis in the form of two factors affects the successful implementation of crisis management policies . the results also showed that the components were in five levels . the empowerment factors of human resources and the skills of executives , financial resources and equipment and organizational and organizational factors at the infrastructure level of the model and integrated management and the unification of procedure have been at the top of the model . policy implementation will be facilitated if it is clear that the missions and institutions of the organization , central plan , pre - nose and supply of financial resources and equipment and empowerment of human resources in decision making priorities and action of the managers of the disaster management organization .

    Keywords: Policy, interpretive structural model, crisis management
  • Mohammad Ranjbar, Alireza Estelaji*, Majid Karimpour Reyhan Pages 49-62

    Considering that housing, as the ossification of the rural body, plays an essential role in shaping the physical structure and identity of rural architecture, Its physical properties and structures play an important role in the level of spatial vulnerability of rural settlements because Iran is located in the main axis of the world earthquake belt and the consequences of a possible earthquake are extensive and pervasive according to the countrychr('39')s housing conditions. And in the destruction of rural housing in Iran in the face of natural disasters, earthquakes and floods in terms of extent, dispersion and density per unit time have a more effective role and Mallard city in Tehran province is one of the cities vulnerable to earthquakes in 1396 earthquake in this The city happened and some villages suffered material damage. Considering the above, the existence of housing poverty in rural areas of developing countries, including the country, today, improving and renovating these houses to give villagers access to better health and well-being, has become one of the most important improvement policies. One of the most important programs implemented in the field of housing improvement and modernization in developing countries is the approach to granting credit. The present study was conducted to investigate the status of rural housing improvement credits in Mallard County. The present research is descriptive-analytical and in terms of method is survey research. In the present article, by studying and reviewing the research literature, indicators and indicators that explain the subject were extracted and were compiled in the form of a questionnaire with a 5-point Likert scale. The statistical population studied in this study includes families living in the villages of Mallard County, officials of institutions and institutions related to the subject of the study. It is worth mentioning. In Mallard County, there are 62 inhabited villages and 1428 households benefiting from housing improvement credits, of which 302 households have been selected as a sample and a survey has been conducted with the heads of these households. In a part of the present study, a sample population of experts, professors and doctoral students in the field of geography and rural planning (20 people) was used to conduct a survey to determine the effective components on achieving a sustainable policy model of housing improvement credits. In the data analysis stage, two softwares, SPSS 1, Expert Choice and EXCEL, were used. The models used in the research are t-test, network analysis and Goler matrix. According to the field studies conducted in Mallard County, it was determined by the studied samples that despite the positive results of these credits, but in this regard, there are obstacles and problems that prevent the realization of a sustainable model in relation to housing improvement credits in the county. And has become nationally large. The results of the studies showed that most of the studied variables are far from the ideal state, And most of the villagers are determined from the administrative processes and especially the issue of providing a guarantor for obtaining a loan, time consuming to obtain a loan, disproportionate bank interest on loans with the income of villagers, insufficiency of loans received with the price of materials and construction in villages and ... Dissatisfied and there is not enough motivation to continue the project of rehabilitation and improvement of housing in the villages, Despite the positive effects of the project and the allocation of funds in recent years, the incompleteness of this project in many rural houses in the city indicates the existence of these obstacles and requires a review of the rules and processes set for obtaining loans by the authorities.

    Keywords: Rural housing, Rural housing improvement credits, Rehabilitation of rural housing, Guler matrix, Malard County
  • Mohsen Abbasi Harofteh* Pages 63-76


    Iran faces water shortage crisis whilst construction industry consumes huge amount of water. There are not precise data about construction industry water consumption. Accordingly, lack of comparison as well as prioritization between prevalent structural systems and alternatives which probably use less water create problems in planning for less consumption. There are two questions which arise, aiming to decrease water consumption through selecting suitable structural systems for usual buildings (up to 3 stories): first, how much water is used in the usual structural phase in Iran? Next, to achieve  less water consumption in a structural system, the main essay question is stated: What is the ratio of the water used in earthen architecture to the amount used in usual construction system (concrete and steel)? Results show that earthen structures consume 7 to 15 percent less water than the same structure made by concrete and steel; in other words,  employing the earthen structure instead of concrete and steel reduces water consumption at least 2500 liters per each square meter of construction.

    Keywords: Typical construction, High water consumption industry, Earthen architecture, Water shortage crisis, Industry construction
  • Hassan Afrakhteh, Farhad Azizpour*, Somayeh Azizi Pages 77-92

    In Iran, development measures are carried out in villages with the priority of physical-spatial development based on the rural leadership plan. Hadi plan or in other words comprehensive rural development plan, with the goals of creating the development and development of the village according to the cultural, economic and social conditions; provision of social, productive and welfare facilities; guiding the physical condition of the village; The creation of facilities to improve villagers' housing and environmental and public services has been prepared and implemented. Considering that this plan from the second development plan has received the attention of the policy and planning system and considering the importance of Hadi plan at the village level of Iran, it is necessary to evaluate the implementation performance of this plan as well as to know its achievements by identifying the strengths. And the weakness of this plan is to use its results to modify the conceptual framework of the plan or make a fundamental change in its framework. In this regard, the present study, which is applied in terms of purpose and qualitative in terms of method (based on the contextual theory approach), has conducted a consequential evaluation of the master plan in rural settlements of Iran. The required data were collected through semi-structured interviews with 25 experts and were coded (open, axial and selective) using Maxiquida software. The results of this study showed that the process of preparing and implementing a master plan in rural settlements of the country has positive consequences (such as improving the mobility system, improving the structural housing, emergence of new economic activities, spatial equality in infrastructure and welfare services, regularity in physical expansion and promotion Environmental quality) and negative (such as poor attention to rural ownership, weakening of cultural elements, laying the groundwork for commodification of the village, increasing the size of villages around the metropolis, destruction of natural-ecological resources, weakening the cohesion and visual diversity of physical texture). Also, the results of this study emphasize that the negative consequences of this plan are affected by trends such as government-centered, weak organizational interactions, weak professional capacity of project consultants, weak local community empowerment, weak attention to local community participation and the dominance of modernist approach to project preparation.

    Keywords: Consequentialist evaluation, Rural master plan, Rural settlements of Iran