فهرست مطالب

اندازه گیری تربیتی - پیاپی 46 (زمستان 1400)

فصلنامه اندازه گیری تربیتی
پیاپی 46 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مصطفی حسن اصفهانی، مهدی خانجانی*، عادل بذرام صفحات 7-26
    فابینگ پدیده ای نوظهور در دنیا می باشد که با پیشرفت تلفن های هوشمند نقش پرنگ تری در جوامع مدرن پیدا کرده است. این پژوهش با هدفی کاربردی، سعی در هنجاریابی پرسشنامه پدیده فابینگ و مطالعه و شناسایی این پدیده داشته است. روش این پژوهش از نوع همبستگی، و جامعه آماری آن شامل جمعیت عمومی کاربران تلفن های هوشمند و شبکه های مجازی بوده اند. حجم نمونه پژوهش حاضر شامل 408 نفر می باشد که توسط پرسشنامه ای اینترنتی، نمونه گیری شدند. در این پژوهش از مقیاس عمومی فابینگ(چوتپیتایاسونوند، کارن و داگلاس ، 2018)، و مقیاس اعتیاد به تلفن همراه سواری(سواری، 1393)، و جهت تحلیل داده ها از تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی استفاده شد. یافته های این پژوهش روایی و پایایی مناسبی برای پرسشنامه مقیاس عمومی فابینگ نشان دادند. همچنین روایی همگرای میان دو پرسشنامه مقیاس عمومی فابینگ و پرسشنامه اعتیاد به تلفن همراه سواری 77/0 بدست آمد. بر مبنای نتایج بدست آمده، پرسشنامه مقیاس عمومی فابینگ قابل استفاده برای جمعیت عمومی مردم ایران می باشد.
    کلیدواژگان: فابینگ، ساختار عاملی، ویژگی های روان سنجی، اعتیاد به تلفن همراه، اعتیاد به اینترنت
  • فرامرز کشکولی، فرهاد خرمائی*، سید مهدی پورسید صفحات 27-49
    پژوهش حاضر با هدف ساخت و بررسی ساختار عاملی مقیاس رفتارهای آسیب زای تحصیلی در دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش توصیفی- همبستگی بود و جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان دوره ی متوسطه ی اول شهر بوشهر بود. مشارکت کنندگان در پژوهش 503 دانش آموز دختر و پسر بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای احراز روایی پرسشنامه از روایی سازه (تحلیل عاملی تاییدی) و برای بررسی پایایی از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی سازه ای در نرم افزارهای SPSS و AMOS استفاده شد. شاخص های نیکویی برازش مدل مذکور را تایید کردند. نتایج پژوهش وجود چهار عامل اهمال کاری تحصیلی، بی صداقتی تحصیلی، نقض قانون تحصیلی و نافرمانی مقابله ای تحصیلی را در این مقیاس مورد تایید قرار داد. شاخص های آلفای کرانباخ این مولفه ها نیز مطلوب محاسبه گردید. در مجموع مقیاس رفتارهای آسیب زای تحصیلی از همسانی درونی مطلوب و روایی مناسبی برخورداراست و می تواند در پژوهش های مرتبط با آسیب های تحصیلی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: رفتارهای آسیب زای تحصیلی، اهمال کاری تحصیلی، بی صداقتی تحصیلی، نقض قانون، نافرمانی مقابله ای
  • عبدالباسط محمودپور، آسیه شریعتمدار*، عبدالله شفیع آبادی، احمد برجعلی صفحات 51-66

    تغییراتی که در زندگی سالمندان به وجود می آید، می تواند تاثیرات عمیقی بر زندگی سالمند و بهداشت روانی او ایجاد کند. اگر شخص انعطاف‎پذیر و سازگار باشد بیشتر می تواند با این تغییرات کنار بیاید. پژوهش حاضر به منظور بررسی ویژگی های روانسنجی مقیاس تحمل پریشانی در سالمندان انجام گرفت. پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظرروش، توصیفی از نوع پیمایشی بود. جامعه ی آماری پژوهش حاضر شامل تمامی سالمندان آشیانه خالی شهر تهران در سال 1399 بودندکه از بین آن ها به شیوه نمونه گیری در دسترس تعداد 278 نفر از بین افراد واجد شرایط که داوطلب همکاری در پژوهش بودند، به عنوان نمونه انتخاب شدند و به پرسشنامه تحمل پریشانی سیمونز و گاهر (2005) پاسخ دادند. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی با روش مولفه های اصلی، علاوه بر عامل کلی تحمل پریشانی، چهار عامل (تحمل، جذب، ارزیابی و تنظیم) را برای پرسشنامه تحمل پریشانی تایید کرد. برای بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و برای تعیین روایی عاملی آن از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. یافته‎ها نشان داد که پرسشنامه از همسانی درونی قابل قبولی برخوردار است و ضرایب پایایی عامل های پرسشنامه تحمل پریشانی بین 64/0 تا 82/0 است. همچنین ضریب کل پایایی پرسشنامه برابر با 89/0 است. همچنین برای تعیین روایی عاملی از تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد که نتایج تحلیل عاملی تاییدی موید این است که ساختار پرسشنامه برازش قابل قبولی با داده ها دارد و کلیه شاخص های نیکویی برازش، مدل را تایید می کنند. بنابراین می‎توان نتیجه گرفت که با توجه به خصوصیات روان سنجی مطلوب، این پرسشنامه ابزار مناسبی برای تعیین تحمل پریشانی در سالمندان آشیانه خالی است.

    کلیدواژگان: تحمل پریشانی، سالمندان، ویژگی‎های روانسنجی، روایی و پایایی
  • علیرضا رئیسی قربان آبادی، سمیه پوراحسان*، مهشید تجربه کار صفحات 67-87

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی رفتار شهروندی سازمانی معلمان و ساخت و اعتباریابی پرسشنامه ای مناسب برای سنجش آنها بود. روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه معلمان متوسطه آموزش و پرورش (ناحیه یک و دو) شهر کرمان در سال تحصیلی 1400-1399 می باشد. روش نمونه گیری در این پژوهش دردسترس بود که در اجرای مقدمانی حجم نمونه 30 نفر و در اجرای نهایی 384 معلم به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. جهت جمع آوری داده ها، از پرسشنامه های رفتارشهروندی سازمانی معلمان که توسط پژوهشگران تحقیق حاضر ساخته شده (شامل 35 سوال و 5 بعد)، قلدری سازمانی اینرسن و همکاران (2009) و رفتار شهروندی سازمانی پادساکوف و همکاران (1990) استفاده شد. داده های پژوهش از طریق شاخص های آمار توصیفی، تحلیل عامل اکتشافی و تحلیل عامل تاییدی استفاده شد. پایایی کلی پرسشنامه با استفاده از روش آلفای کرونباخ 95/0 به دست آمد. در پژوهش حاضر، برای سنجش اعتبار پرسشنامه از روایی محتوایی و سازه استفاده شد و نتایج نشان داد که همه ماده های پرسشنامه، از روایی بالایی برخوردار بودند. در نتیجه می توان گفت که تمام ماده های پرسشنامه، رفتار شهروندی سازمانی معلمان را می سنجند و پرسشنامه پایایی و روایی مناسبی دارد و می توان از آن برای سنجش رفتار شهروندی سازمانی معلمان استفاده نمود.

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی معلمان، ساخت پرسشنامه، اعتباریابی پرسشنامه، تحلیل عاملی
  • بهار رشیدی، سالار فرامرزی*، مهدری رحمانی ملک آباد، مرضیه سلطانی صفحات 89-112

    پژوهش حاضر با هدف ساخت، روایی سنجی و اعتباریابی چک لیست تشخیصی ناتوانی های یادگیری انجام شد. با توجه به اهداف و ماهیت تحقیق از روش پژوهش توصیفی و از نوع آزمون سازی استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان مدارس مقطع ابتدایی (دوره اول و دوم) شهر نجف آباد می باشند. نمونه آماری شامل 180 دانش آموز است که به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شدند. روایی مقیاس با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی انجام شد و جهت بررسی پایایی مقیاس، ضرایب آلفای کرونباخ و روش دو نیمه کردن به کار گرفته شد. نتایج نشان داد ضریب پایایی کل چک لیست تشخیصی ناتوانی های یادگیری کودکان دبستانی و ضریب پایایی10 زیرمقیاس آن در سطح قابل قبولی قرار دارد. همچنین نتایج تحلیل عاملی تاییدی، روایی سازه مدل10 عاملی را تایید می نماید. همبستگی بین چک لیست تشخیصی ناتوانی های یادگیری و آزمون غیررسمی خواندن، نوشتن و ریاضی نیز محاسبه شد که بیانگر روایی ملاکی چک لیست بود. بنابراین چک لیست مذکور با 87 گویه از پایایی و روایی مناسب برای ارزیابی و سنجش 10 حوزه ادراک فضایی، سازماندهی، مهارت های اجتماعی-هیجانی، مهارت های حرکتی، توجه و تمرکز، مهارت زبانی، مهارت خواندن، مهارت نوشتن، مهارت های نگارشی و ریاضیات در دانش آموزان دبستانی برخوردار است. از آنجایی که به کارگیری روش های ارزیابی متنوع، امکان تشخیص و شناسایی همه جانبه مشکلات یادگیری در دانش آموزان و ارایه حمایت به موقع را فراهم می نماید، پیشنهاد می شود از این چک لیست در جهت ارزیابی و تشخیص ناتوانی های یادگیری در دانش آموزان دبستانی استفاده شود.

    کلیدواژگان: اختلالات یادگیری ویژه، چک لیست تشخیصی، دانش آموزان دبستانی
  • مهدی اکبری*، حبیب الله نادری، جلیل فتح آبادی، امید شکری صفحات 113-143

    هدف این مقاله بررسی میزان تاثیر متغیرهای مهم پیشایندی و پسایندی رویکرد به مطالعه دانشجویان بوده است. مدل پیشنهادی روی دانشجویان کارشناسی سه دانشگاه مادر ایران شهید بهشتی تهران، تهران و دانشگاه علم و صنعت اجرا شد. 692 دانشجوی کارشناسی از سه دانشگاه شهید بهشتی تهران، تهران و دانشگاه علم و صنعت با نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها از مقیاس نیازهای بنیادین روانشناختی دسای و ریان(2000)، پرسشنامه ادراک از محیط آموزشی داندی(2000)، انگیزش تحصیلی هارتر(1980)، سیاهه رویکردها و مهارتهای مطالعه تایت و انویتسل(1979)، برای سنجش پیامدهای یادگیری از ابزار موفقت تحصیلی پروت و همکاران(2002)، رضایت تحصیلی ترک زاده و محترم(1391)و رشد مهارت های اصلی لیزیو و همکاران(2002) استفاده شده است. پایایی از آلفای کرونباخ ابزارها بین 72/0 تا 93/0 بدست آمد و روایی سازه ابزارها از روش تحلیل عاملی تاییدی بررسی شد. یافته ها نشان داد که مدل پیشنهادی پژوهش توانست حدود 32 درصد از رویکرد سطحی مطالعه و 6 درصد از واریانس رویکرد عمیق مطالعه و 26 درصد از واریانس متغیر پیامدهای یادگیری دانشجویان را تبیین کند. نتایج نشان داد که نیازهای روانشناختی و محیط دانشگاهی، دانشجویان را به استفاده بیشتر از رویکرد سطحی و استفاده کمتر از رویکر عمیق مطالعه ترغیب می کند. با توجه به نتایج می توان به موسسات آموزش عالی و دانشگاه ها پیشنهاد کرد که با ارتقای سطح نیازهای بنیادین روانشناختی، دستکاری محیط آموزشی، می توانند استفاده از رویکردهای سطحی و عمیق مطالعه و در نهایت پیامدهای یادگیری دانشجویان کارشناسی را ارتقا دهند.

    کلیدواژگان: پیامدهای یادگیری، نیاز روانشناختی، محیط آموزشی، رویکرد مطالعه، سطحی و عمیق
  • بررسی مقدماتی ساختار عاملی و ویژگی های روانسنجی پرسشنامه جزم اندیشی در بین دانشجویان
    مرضیه حمزه زاده*، وحید مشکی، شهریار شهیدی، روح الله منصوری سپهر صفحات 147-174
    به دلیل اثرگذاری جزم اندیشی بر بسیاری از حوزه های زندگی فردی و اجتماعی، پژوهش های زیادی با تمرکز بر این سازه شناختی انجام می گیرد. اما به دلیل فقدان ابزاری برای سنجش جزم اندیشی برای جامعه ایرانی، هدف پژوهش حاضر آماده سازی پرسشنامه جزم اندیشی روکیچ و بررسی پایایی و روایی آن در دانشجویان ایرانی بود. از میان جامعه دانشجویان دانشگاه شهید بهشتی،در نهایت تعداد 412 نفر با روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و نسخه فارسی پرسشنامه های جزم اندیشی روکیچ و زیرمقیاس سبک تفکر محافظه کارانه پرسشنامه سبک های تفکر استرنبرگ را تکمیل نمودند. داده ها از طریق تحلیل عامل اکتشافی و با رویکرد مولفه های اصلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تحلیل ها نشان داد پرسشنامه جزم اندیشی از 12 عامل دارای ارزش ویژه بالاتر از 1 اشباع شده است که روی هم رفته 56 درصد از واریانس نمرات را تبیین می کنند. آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 75/0 به دست آمد و همبستگی نمرات پرسشنامه با نمرات زیرمقیاس سبک تفکر محافظه کارانه مثبت و معنادار بود. نتیجه پژوهش حاضر حاکی از این است که این پرسشنامه برای اجرا در جامعه دانشجویان ایرانی نسبتا مناسب است.
    کلیدواژگان: جزم اندیشی، سبک تفکر، ساختار عاملی، پایایی، روایی
|
  • Mostafa Hassan Esfahani, Mahdi Khanjani *, Adel Bazram Pages 7-26
    Phubbing is an emerging phenomenon in the world that has become more prominent in modern societies with the development of smartphones. With a practical purpose, this study has tried to standardize the phubbing Phenomenon Questionnaire and study and identify this phenomenon. The research method was correlational and its statistical population included the general population of users of smartphones and virtual networks. The sample size of the present study includes 408 people who were sampled by online questionnaires. In this study, the general phubbing scale (Chotpitayasunondh & Douglas, 2018), and the mobile phone addiction scale (Savari, 2014), and exploratory and confirmatory factor analysis were used to analyze the data. The findings of this study showed good validity and reliability for the phubbing General Scale Questionnaire. Also, the convergent validity between phubbing General Scale Questionnaire and Mobile Phone Addiction Questionnaire was 0/77. Based on the results, the phubbing General Scale Questionnaire can be used by the general population of Iran.
    Keywords: Phubbing, factor structure, Psychometric properties, smartphones addiction, Internet addiction
  • Faramarz Kashkoli, Farhad Khormaei *, Seyed Mehdi Poorseyed Pages 27-49
    The aim of this study was to construct and investigate the factor structure of the scale of students' academic destructive behaviors. The research method was descriptive-correlation and the statistical population included all first grade high school students in Bushehr. Participants in the study were 503 male and female students who were selected by multi-stage cluster random sampling. Structural validity (confirmatory factor analysis) was used to determine the validity of the questionnaire and Cronbach's alpha coefficient and structural reliability in SPSS and AMOS software were used to assess the reliability. The goodness indicators confirmed the fit of the model. The results confirmed the existence of four factors of academic, academic dishonesty, academic status violations and academic oppositional defiant on this scale. Cronbach's alpha indices of these components were also considered favorable. In general, the scale of academic harmful behaviors has a good internal consistency and good validity and can be used in research related to academic injuries.
    Keywords: academic destructive behaviors, academic procrasting, academic dishonesty, academic status violations, academic oppositional defiant
  • Abdolbaset Mahmoudpour, Asyie Shariatmadar *, Abdollah Shafiabadi, Ahmad Borjali Pages 51-66

    Changes in the lives of the elderly can have profound effects on the lives of the elderly and their mental health. If one is flexible and adaptable, one can cope more with these changes. The present study was conducted to investigate the psychometric properties of the Distress Tolerance Scale (DTS) in the elderly. The present study was applied in terms of purpose and descriptive in terms of method. The statistical population of the present study included the elderly in the empty nest in Tehran in 2021. Among them, 278 eligible people who volunteered to participate in the study were selected as a sample by the sampling method and the Simmons and Gaher distress tolerance questionnaire (2005) responded. The results of exploratory factor analysis using the principal components method, in addition to the general factor of anxiety tolerance, confirmed four factors (tolerance, absorption, evaluation and regulation) for the anxiety tolerance questionnaire. Cronbach's alpha coefficient was used to evaluate the reliability of the questionnaire and confirmatory factor analysis was used to determine its factor validity. The results showed that the questionnaire has an acceptable internal consistency and the reliability coefficients of the distress tolerance questionnaire are between 0.64 and 0.82. Also, the total reliability coefficient of the questionnaire is equal to 0.89. Confirmatory factor analysis was also used to determine factor validity. The results of confirmatory factor analysis confirm that the structure of the questionnaire has an acceptable fit with the data and all goodness indicators of the fit confirm the model. Therefore, considering the desirable psychometric properties, this questionnaire is a suitable tool for determining Distress Tolerance tolerance.

    Keywords: Distress Tolerance, Elderly, Psychometric properties, reliability, validity
  • Alireza Reisi Ghorban Abadi, Somayeh Pourehsan *, Mahshid Tajrobehkar Pages 67-87

    The purpose of this study was to identify teachers' organizational citizenship behavior and construction and validation of a questionnaire for teachers' organizational citizenship behavior to assess them. The research method is descriptive survey. The statistical population of this study includes all secondary education teachers (districts 1 and 2) during the 1399-1400 school year in Kerman city .Sampling method was available in this study that in the preliminary implementation of the sample size of 30 people and in the final implementation of 384 teachers were selected as the sample size.To collect the data, teachers' organizational citizenship behavior questionnaires developed by the researchers of the present study (including 35 questions and 5 dimensions), organizational bullying of Inerson et al. (2009) and organizational citizenship behavior of Padsakov et al. (1990) were used. Research data were used through descriptive statistics, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis. The overall reliability of the questionnaire was 0.95 using Cronbach's alpha method. . In the present study, content and structural validity were used to assess the validity of the questionnaire, and the results showed that all items of the questionnaire had high validity. As a result, all items of the questionnaire measure the teachers' organizational citizenship behavior, and the questionnaire has significant reliability and validity and can be used to measure the teachers' organizational citizenship behavior.

    Keywords: Teachers' Organizational Citizenship Behavior, Construction of Questionnaire, Validation of Questionnaire, factor analysis
  • Azam Rashidi, Salar Faramarzi *, Mahdi Rahmani Malekabad, Marziyeh Soltani Pages 89-112

    The aim of this study was to construct and validate a learning disabilities' diagnostic checklist. According to the purpose of research, descriptive research method and test-making type have been used. The statistical population was primary school students (first and second grade) in Najaf Abad and the statistical sample included 180 students who were selected by multi-stage random sampling. Validity of the scale was performed using factor analysis. To evaluate the scale's reliability were used Cronbach's alpha coefficients and splitting method. The results showed the reliability coefficient of the total diagnostic checklist and the reliability coefficient of 10 subscales are at an acceptable level. Also, the results of the construct validity of the 10 factors confirmed by confirmatory factor analysis. The correlation between the learning disabilities diagnostic checklist and the informal reading, writing and math test were calculated, which indicates the validity of the checklist criterion. Therefore, this checklist with 87 items of is worthy for evaluating 10 areas of spatial perception, organization, socio-emotional skills, motor skills, attention, language skills, reading skills, writing skills, essay writing, skills and mathematics in students. Therefore, it is suggested this checklist be used to assess and diagnose of learning disabilities in primary school students.

    Keywords: Specific Learning Disabilities, Diagnostic Checklist, Primary School Students
  • Mahdi Akbari *, Habib Alah Naderi, Jalil Fathabadi, Omid Shokri Pages 113-143

    The purpose of this article was to investigate the effect of important variables of antecedent and postpositional approach to study students. The proposed model was implemented on undergraduate students of three universities of Iran, Shahid Beheshti University , University of Tehran, University of Science and Technology. 692 undergraduate students from three universities were selected by relative stratified sampling. In order to collect data from Basic psychological Needs scales (BPN) by Deci & Ryan (2000), Dundee Ready Educational Environment Measure) DREEM ( by Dundee (2000), Academically Motivation Questionnaire (AM) by Harter (1981), Approaches to Study Skills Inventory for Students (ASSIST) by Tait & Entwistle (1979), The Academic Success Inventory for College Student(ASICS) by Prevat et al .(2002), academic satisfaction of Turkzadeh and Mohtaram (2012) and Generic Skills Development (GSD) By Lizzio et al. (2002) have been used. The reliability of Cronbach's alpha of the instruments was obtained between 0.72 to0.93 and the construct validity of the instruments was evaluated by confirmatory factor analysis. Findings showed that the proposed research model was able to explain about 32% of the surface approach to study, 6% of the variance of the deep approach to study and 26% of the variable variance of students' learning outcomes. The results showed that the basic psychological needs and academic environment encourage students to use more of a surface approach to study and less of deep approach to study. .

    Keywords: Learning Outcomes, Psychological Need, Educational Environment, Study Approach Surface & Deep
  • Examining factor structure and psychometric properties of a questionnaire measuring dogmatism in university students: a preliminary study
    Marziyeh Hamzehzadeh *, Vahid Meshki, Shahriar Shahidi, Rouhollah Mansouri Sepehr Pages 147-174
    Due to the impact of dogmatism on many areas of individual and social life, much research is done focusing on this cognitive construct. However, since that there is no instrument in Iran for assessing Dogmatism, the aim of this study is to prepare Rokeach’s Dogmatism questionnaire and investigate its reliability and validity in Iranian students. Finally, 412 students were selected using multi-stage stratified sampling from Shahid Beheshti University students and completed the Persian version of Rokeach’s Dogmatism Questionnaire along with the Conservative thinking style subscale of Sternberg’s thinking styles Inventory. Data were analyzed using exploratory factor analysis by principal component analysis. Analysis showed that the questionnaire is composed of 12 factors having values above 1, which altogether explain 56 percent of its variance. Cronbach’s alpha was 0.75 for whole questionnaire and its correlation with the Conservative thinking style subscale was significantly positive. The results of the present study indicate that this questionnaire is relatively suitable for implementation in the Iranian student community.
    Keywords: Dogmatism, Thinking style, factor structure, reliability, validity