فهرست مطالب

پژوهش های نوین روانشناختی - پیاپی 65 (بهار 1401)

فصلنامه پژوهش های نوین روانشناختی
پیاپی 65 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/04/13
  • تعداد عناوین: 30
|
  • سارا آزادی*، فاطمه هاشمی نسب، رویا قائمی صفحات 1-9
    هدف از این پژوهش تعیین اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر خوش بینی و بهزیستی روان شناختی مادران کودکان مبتلا به موکوپلی ساکارید نوع یک (سندرم هولر) بود. روش این پژوهش به شیوه تک آزمودنی با کنترل خط پایه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه مادران دارای کودک مبتلا به موکوپلی ساکارید در سال 1398-1397 بود که با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده پرسشنامه ی خوش بینی (LOT)، پرسشنامه ی فرم کوتاه بهزیستی روان شناختی (PWB) و برنامه آموزشی تنظیم هیجان آلن، مک هاگ و بارلو، (2009) بود که طی 8 جلسه 90 دقیقه ای یک بار در هفته و در 3 مرحله (خط پایه، برنامه آموزشی 8 جلسه ای و پیگیری 6 هفته ای) انجام شد. داده های حاصل از اجرای پرسشنامه ها با استفاده فرمول درصد بهبودی و روش ترسیم دیداری تحلیل شد. نتایج پژوهش حاضر نشان دادند که آموزش تنظیم هیجان بر خوش بینی و بهزیستی روان شناختی مادران کودکان مبتلا به موکوپلی ساکارید نوع یک (سندرم هولر) موثر بوده است. و این تاثیر در مرحله پیگیری 6 هفته ای پایدار مانده بود. بنابراین با به کارگیری آموزش تنظیم هیجان می توان توانمندی مادران دارای کودک موکوپلی ساکارید را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: آموزش تنظیم هیجان، خوش بینی، بهزیستی روان شناختی، سندرم هولر
  • خلیل اسماعیل پور*، سعیده نورمحمدی اهری صفحات 10-20
    هدف این مطالعه ساخت و اعتباریابی پرسشنامه ترس از ازدواج در بین دانشجویان دختر دانشگاه تبریز بود. مطالعه حاضر از نوع مطالعات روان سنجی و اعتباریابی است. جامعه آماری این پژوهش شامل دانشجویان دختر دانشگاه تبریز در سال تحصیلی 98-1397 بود. شرکت کننده-های پژوهش تعداد 155 نفر از دانشجویان دختر بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و از آنان خواسته شد پرسشنامه محقق ساخته ترس از ازدواج را تکمیل کنند. برای بررسی روایی سازه و تعیین ساختار عاملی پرسشنامه، از تحلیل عاملی اکتشافی با روش مولفه-های اصلی و چرخش واریماکس استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی اکتشافی یک ساختار تک عاملی با نام کلی «ترس از ازدواج» و یک ساختار سه عاملی نشان داد که به ترتیب، «ترس از مشکلات همسر»، «ترس از تفاوت های بین فردی» و «ترس از محدود شدن اشتغال و تحصیل» نام گذاری شد. ضرایب اعتبار پرسشنامه با روش آلفای کرونباخ و روش دو نیمه کردن، مناسب ارزیابی شد. تفاوت های گروهی بین دختران مجرد و دختران نامزد کرده نیز گویای مناسب بودن این ابزار بود. در مجموع، شاخص ها حاکی از این است که این پرسشنامه از روایی و اعتبار خیلی خوبی برای اندازه گیری ترس از ازدواج در دختران برخوردار است و می تواند در مشاوره های پیش از ازدواج و تحقیقات روان شناسی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: ازدواج، ترس از ازدواج، ملاک های ازدواج، دختران، اعتباریابی
  • الهام ایرانی، سعید موسوی پور*، مرضیه سادات سجادی نژاد صفحات 21-30
    زمینه و هدف

    بیماری های قلبی و عروقی از جمله بیماری هایی هستند که علاوه بر علل جسمانی، دارای علت های روانشناختی متعددی نیز می باشند و از این رو مداخلات روانشناختی نیز می تواند در این بیماری ها سودمند باشد. بنابراین هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی درمان شناختی- رفتاری بر تاب آوری بیماران قلبی- عروقی پس از عمل جراحی قلب باز بود.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون، همراه با گروه کنترل بود. جامعه آماری، تمامی بیماران قلبی- عروقی پس از عمل جراحی قلب باز در بیمارستان منتخب آجا تهران در سال 1400 بودند که بر اساس نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند، به پرسشنامه تاب آوری کانر-دیویدسون (2003) پاسخ دادند و تحت 14جلسه روان درمانی قرار گرفتند. شیوه آماری مورد استفاده نیز شامل تحلیل کوواریانس چند متغیره بود که از طریق نرم افزار آماری spss-23 انجام پذیرفت.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد درمان شناختی- رفتاری باعث ایجاد تفاوت معنادار در مولفه های تصور از شایستگی فردی، پذیرش مثبت تغییر و تاثیرات معنوی در دو گروه آزمایش و کنترل شد، به طوری که گروه آزمایش در پس آزمون، در این مولفه ها میانگین نمرات بیشتری را نسبت به گروه کنترل کسب کرده بودند.

    نتیجه گیری

    از این روش درمانی علاوه بر مداخلات پزشکی، می توان برای کسانی که مشکلات قلبی- عروقی دارند و جهت افزایش تاب آوری به منظور سازگاری با محدودیت های بعد از عمل جراحی قلب باز و مواجهه با عوامل استرس زا استفاده کرد.

    کلیدواژگان: درمان شناختی - رفتاری، تاب آوری، بیماران قلبی - عروقی
  • روشنک خدابخش پیرکلائی* صفحات 31-41
    مقدمه

    هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای وسواس و عدم تحمل ابهام در پیش بینی اضطراب کرونا براساس باورهای فراشناختی افراد در شیوع ویروس کووید -19 بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی (تحلیل مسیر) بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه زنان و مردانی که به صورت اینترنتی پرسشنامه ها را تکمیل نمودند، بود. حجم نمونه آماری بر اساس جدول مورگان برابر 330 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری در دسترس و با پرسشنامه آنلاین انجام شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه وسواس فکری- عملی مادزلی (1977)، تحمل ابهام مک لین (1993)، باورهای فراشناختی ولز (1997) و پرسشنامه اضطراب کرونا ویروس علی پور و همکاران (1399) بود. جهت تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از روش تحلیل مسیر استفاده شد که با استفاده از نرم افزار Lisrel انجام شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل مسیر نشان داد که در مدل فرضی تمام شاخص ها برازش مناسبی داشتند و مدل مورد نظر تایید شد. همچنین ضرایب مسیر نشان داد که فقط مسیر مستقیم باورهای مثبت به تحمل ابهام و وسواس معنادار نبود و بقیه مسیرها از باورهای فراشناخت به وسواس و تحمل ابهام و همچنین مسیر از وسواس و تحمل ابهام به اضطراب کرونا معنادار بودند.

    بحث

    بنابراین باورهای فراشناختی با میانجی گری وسواس و عدم تحمل ابهام، میزان اضطراب کرونا را در دوران شیوع کووید 19 پیش بینی می کند.

    کلیدواژگان: باورهای فراشناختی، اضطراب کرونا، وسواس، تحمل ابهام
  • سمیه جاویدفر* صفحات 42-53

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه حساسیت به تقویت و شخصیت خودشیفته با واسطه‏ گری ذهنی سازی انجام شد. این پژوهش ازجمله طرح های توصیفی- همبستگی بود. جامعه آماری پژوهش، کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تبریز در نیمسال دوم سالتحصیلی 99 - 98 را شامل می شد؛ نمونه پژوهش نیز با استفاده از جدول نمونه گیری مورگان، 387 نفر برآورد شد که به صورت خوشه ای چندمرحله‏ای انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه سیستم های مغزی- رفتاری کارور وایت ، پرسشنامه ذهنی سازی، پرسشنامه خودشیفتگی مرضی (PNI) بود. از روش آماری همبستگی پیرسون و تحلیل مسیر از طریق نسخه 24 نرم افزار SPSS و لیزرل 80/8 استفاده شد. نتایج نشان داد اثر مستقیم سیستم فعالساز رفتاری(32/0 β=) و سیستم بازدارنده رفتاری (23/0- β=) با خودشیفتگی، سیستم فعالساز رفتاری(42/0- β=) و سیستم بازدارنده رفتاری (37/0 β=) با ذهنی سازی معنی دار بودند. اثر مستقیم ذهنی سازی با خودشیفتگی (30/0- β=) معنی دار بود. همچنین، اثر غیرمستقیم سیستم فعالساز رفتاری با خودشیفتگی (از طریق ذهنی سازی) برابر 12/0 و اثر غیرمستقیم سیستم بازدارنده رفتاری با خودشیفتگی (از طریق ذهنی سازی) برابر 11/0 به دست آمد که در سطح 05/0 معنی دار بود. با توجه به نتایج می توان نتیجه گرفت که سیستم فعالساز رفتاری و سیستم بازدارنده رفتاری به صورت مستقیم و غیر مستقیم می توانند خودشیفتگی را پیش بینی کنند. همچنین اثرکل سیستم فعالساز رفتاری و سیستم بازدارنده رفتاری بر روی خودشیفتگی معنادار بود. بنابراین می توان گفت ذهنی سازی به عنوان متغیر میانجی نقش مهمی در ارتباط بین سیستمهای مغزی-رفتاری با خودشیفتگی دارد.

    کلیدواژگان: حساسیت به تقویت، خودشیفتگی، ذهنی سازی
  • شیما حاجی شفیعی، زهرا طاهری فر* صفحات 54-62

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای بدتنظیمی دو راهبرد ارزیابی مجدد و ذهن آگاهی در رابطه بین باورهای فراشناختی و نشانه های اختلال اضطراب فراگیر است. تعداد 507 نفر از دانشجویان دانشگاه های تهران در سال 1398 در این پژوهش شرکت کردند. شرکت کنندگان پرسشنامه باورهای فراشناختی (MCQ-30)، پرسشنامه پنج عاملی ذهن آگاهی (FFMQ)، زیر مقیاس ارزیابی مجدد از پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان (CERQ) و پرسشنامه کوتاه اختلال اضطراب فراگیر (GAD-7) را تکمیل کردند. نتایج نشان داد میان باورهای فراشناختی در مورد نگرانی با نشانه های اختلال اضطراب فراگیر رابطه مثبت معنادار وجود دارد. همچنین میان باورهای فراشناختی و ذهن آگاهی و همین طور میان ذهن آگاهی و نشانه های اختلال اضطراب فراگیر، رابطه منفی معنادار برقرار می باشد. لیکن رابطه راهبرد ارزیابی مجدد با باورهای فراشناختی و نشانه های اختلال اضطراب فراگیر، معنادار نشد و تنها ذهن آگاهی بین باورهای فراشناختی و نشانه های اختلال اضطراب فراگیر نقش واسطه ای داشت. بنابراین توجه به باورهای فراشناختی و ذهن آگاهی می تواند به شناخت بهتر نشانه های اضطرابی و درمان کارآمدتر اختلال اضطراب فراگیر منجر شود.

    کلیدواژگان: اختلال اضطراب فراگیر، ارزیابی مجدد، ذهن آگاهی، باورهای فراشناختی
  • علی اصغر حافظ، مازیار یونسیان، فاطمه رشیدی پور* صفحات 63-73

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش واسطه ای سرمایه روان شناختی در رابطه نیازهای اساسی روان شناختی با سه جنبه اصلی آشفتگی روان شناختی یعنی افسردگی، اضطراب و استرس انجام شد. روش این پژوهش همبستگی (از نوع تحلیل مسیر) بود. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان همه مقاطع دانشگاه شهید بهشتی تهران در سال تحصیلی 1400-1399 بودند که از بین آن ها 370 نفر با روش نمونه-گیری در دسترس انتخاب شده و به صورت آنلاین به مقیاس برآورده شدن نیازهای اساسی روان شناختی (نسخه عمومی)، پرسشنامه سرمایه روان شناختی لوتانز (PCQ) و پرسشنامه افسردگی-اضطراب-استرس (DASS-21) پاسخ دادند. تحلیل داده ها با روش تحلیل مسیر انجام شد. یافته ها رابطه مثبت معنادار بین نیازهای اساسی روان شناختی و سرمایه روان شناختی (665/0 r=)، رابطه منفی معنادار بین نیازهای اساسی روان شناختی با افسردگی (707/0- r=)، استرس (510/0r= -) و اضطراب (469/0r= -) و همچنین سرمایه روان-شناختی با افسردگی (566/0r= -)، استرس (352/0r= -) و اضطراب (321/0r= -) را نشان دادند. همچنین یافته ها نشان داد که مدل مفروض واسطه مندی سرمایه روان شناختی در رابطه نیازهای اساسی روان شناختی با افسردگی، اضطراب و استرس از برازش مطلوبی برخوردار بود (933/0CFI= ، 933/0 IFI= ، 061/0 RMSEA=). بنابراین نتایج این مطالعه نشان داد که نیازهای اساسی روان شناختی ازطریق پیش بینی افزایش سرمایه روان شناختی در تبیین کاهش آشفتگی روان شناختی و پیشگیری از مشکلات روانی در دانشجویان از نقش مهمی برخوردارند. ازاین رو تلویحات کاربردی این نتایج برای جامعه مورد مطالعه محتمل است.

    کلیدواژگان: نیازهای اساسی روان شناختی، آشفتگی روان شناختی، سرمایه روان شناختی
  • مصطفی حسن اصفهانی*، احمد برجعلی، ابوالفضل قدمی، محمد کریمی، محدثه اکبری صفحات 74-81

    بسیاری معتقدند افسردگی از مهمترین چالش‎های روانشناختی قرن 21 است. هدف از انجام این پژوهش بررسی رابطه ترومای کودکی و احساس خشم با میزان افسردگی است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش شناسی در زمره پژوهش‎های همبستگی قرار دارد. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه افراد بالای 18 سال شهر تهران بود که بر همین اساس با استفاده از روش داوطلبانه و پرسشنامه الکترونیکی 745 نفر از این افراد نمونه گیری شدند. جهت اندازه گیری متغیر‎ها از ابزار پرسشنامه فرم کوتاه افسردگی بک، ترومای دوران کودکی (برنستاین و همکاران، 2003) و فرم کوتاه خشم (نواکو،1986) استفاده شد. پس از جمع آوری داده‎ها با استفاده از نرم افزار SPSS و روش آماری رگرسیون چندگانه استفاده شد. نتایج نشان داد بین بین سوءاستفاده جنسی با (341/0)=β، سوءاستفاده عاطفی (084/0=β) و غفلت عاطفی (020/0=β)با افسردگی رابطه معنی‎داری دارد و همچنین از بین مولفه‎های خشم احساس خشم با (122/0)=β؛ تفکر خشم (461/0=β) و رفتار خشم (131/0=β)با افسردگی، رابطه معناداری داشت. در نتیجه ی توان به دیدگاه روانکاوی مبنی بر نقش پر اهمیت وقوع تروما در دوران کودکی و همچنین خشم درونی شده در ابتلا به اختلال افسردگی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: افسردگی، ترومای کودکی، خشم
  • مرضیه حسن زاده*، مهدی سمواتی صفحات 82-91

    این تحقیق با هدف تعیین بررسی رابطه بین سبک های دلبستگی و تعارضات زناشویی با واسطه دیدگاه فهمی زوجی و ترس از صمیمت بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی مبتنی بر روش مدل یابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری این پژوهش، کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر شیراز بود که در 1400 در این شهر زندگی می کردند و حداقل دو سال از مدت ازدواج آنها سپری شده بود. در این مطالعه تعداد 100 زوج (200 نفر) به روش در دسترس انتخاب شدند. برای گردآوری داده های پژوهش از پرسشنامه های دلبستگی بزرگسالان ، ترس از صمیمت، دیدگاه فهمی زوجی (DPTS) و تعارضات زناشویی (MICQ) استفاده شد و نتایج با روش تحلیل مسیر و معادلات ساختاری به وسیله نرم افزار آماری 3Smartpls مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که مدل ارایه شده از برازش مطلوبی برخوردار است و دیدگاه فهمی زوجی و ترس از صمیمت می توانند بین سبک های دلبستگی و تعارضات زناشویی نقش میانجی ایفا نمایند. با توجه به اثرات تعارضات زناشویی بر زوجین، خانواده ها و جامعه، شناسایی متغیرهای دخیل در این مهم می تواند زمینه را جهت برنامه ریزی به منظور پیشگیری و درمان تعارضات زناشویی فراهم سازد و بنظر می رسد که دیدگاه فهمی زوجی و ترس از صمیمت از جمله عوامل موثر بر ایجاد تعارضات زناشویی می باشند.

    کلیدواژگان: سبک های دلبستگی، تعارضات زناشویی، دیدگاه فهمی زوجی، ترس از صمیمت
  • حمیده رسول زاده* صفحات 92-106
    این پژوهش با هدف بررسی اثر شناخت درمانی مبتنی بر تعهد و پذیرش در بهبود باورهای ناسازگار افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی با توجه به نقش تعدیل کننده تنظیم هیجانی پرداخته شده است. بیماران مطالعه حاضر را 2 خانم مبتلا به اضطراب اجتماعی تشکیل می دادند که درمان ACT بر روی آنها به مرحله اجرا درآمد. قبل از آغاز درمان، از هر دو بیمار به ترتیب پلکانی3 ارزیابی اولیه به عنوان خط پایه به عمل آمد و پس از آغاز درمان در جلسات 4، 6 و 8 نیز مجددا ارزیابی متغیرهای وابسته به عمل آمد و در انتها، در پیگیری یک ماهه نیز ارزیابی پیگیری جهت بررسی وضعیت متغیرهای وابسته به مرحله اجرا گذارده شد. به منظور بررسی روند تغییرات در خط پایه، مداخله و پیگیری ازپرسشنامه باورهای غیر منطقی جونز استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل چشمی نمودارها شامل، تفسیر سطح، روند و تغییر پذیری عملکرد در طول شرایط خط پایه و درمان استفاده شد. نتایج نشان داد که شناخت درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب بهبود باورهای غیر منطقی از جمله کنترل هیجانی و درماندگی نسبت به تغییر در افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی باتوجه به نقش تعدیل کننده تنظیم هیجانی می شود. نتایج این پژوهش موثر بودن شناخت درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد را در بهبود باورهای ناسازگار افراد مبتلا به اضطراب اجتماعی با توجه به نقش تعدیل کننده تنظیم هیجانی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: شناخت درمانی مبتنی بر پذیرش و تعهد، باورهای غیر منطقی، تنظیم هیجانی، اضطراب اجتماعی
  • محمدجواد رنجبر*، فائزه غلامی، عباس ابوالقاسمی صفحات 107-116

    هدف پژوهش حاضر بررسی مدل شناختی راپی و هیمبرگ در تبیین کمرویی بود. دراین راستا نقش واسطه ای ترس از ارزیابی منفی و اضطراب اجتماعی-جسمانی در رابطه بین تصویر بدن و کانون توجه با کمرویی مورد بررسی قرار گرفت. جامعه شامل تمامی دانشجویان مشغول به تحصیل در دانشگاه محقق اردبیلی در سال 99-1398 بود که تعداد 222 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه کانون توجه، مقیاس ترس از ارزیابی منفی، اضطراب اجتماعی-جسمانی، کمرویی چیک-بریگز و مقیاس رضایت از تصویر تن استفاده شد. داده ها با استفاده از روش مدلسازی معادلات ساختاری تحلیل شد. نتایج نشان داد متغیرهای ترس از ارزیابی منفی و اضطراب اجتماعی-جسمانی در رابطه بین تصویر بدن و کانون توجه با کمرویی نقش واسطه ای معنی دار دارند. در مواجهه با موقعیت های اجتماعی، نوعی بازنمایی ذهنی از ظاهر در فرد شکل می گیرد که کانونی برای توجه می شود، همچنین توجه به ارزیابی منفی دیگران نیز معطوف می شود و درنهایت اضطراب ناشی از این دو منبع، موجب افزایش کمرویی می شود، به عبارتی سازوکارهای شناختی مدل مفهومی اضطراب اجتماعی راپی و هیمبرگ در تبیین کمرویی نیز نقش دارند.

    کلیدواژگان: تصویر بدن، کانون توجه، ترس از ارزیابی منفی، اضطراب اجتماعی-جسمانی، کمرویی
  • رضا ریحانی، منصور سودانی*، حمید فرهادی راد، رضا خجسته مهر صفحات 117-128

    صمیمیت زناشویی مایه پیوند زوجین و ارتقای کیفیت زندگی زناشویی و نبود یا کمرنگ شدن آن عاملی کلیدی در گرایش زوجین به جدایی ست. در کشور ایران، این پدیده چون طفلی گمشده ست که نیاز به یافتن دارد. از این رو، هدف پژوهش حاضر، یافتن مولفه های صمیمیت زناشویی در ازدواج های طولانی مدت می باشد. این مطالعه به صورت کیفی و با رویکرد نظریه داده بنیاد اجرا شد. اطلاعات تا رسیدن به اشباع داده ها توسط مصاحبه های نیمه-ساختاریافته با 11 زوج صمیمی که به روش هدفمند و ملاک محور انتخاب شده بودند به دست آمد. اطلاعات حاصل از طریق کدگذاری باز، محوری و انتخابی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. تحلیل داده ها منجر به ایجاد یک طبقه اصلی به نام «صمیمیت زناشویی: فرآیندی از درون به برون» گردید که این طبقه از 12 مولفه شامل «شخصیت اثربخش»، «تمایزیافتگی»، «دلبستگی زناشویی ایمن»، «باهم بودن های لذت بخش زوجی»، «آموزه های خانوادگی-مذهبی»، «پختگی عقلانی»، «ازدواج آگاهانه»، «مسایل اجتماعی-اقتصادی»، «فرزندان و گذر به مرحله والدینی»، «تعاملات سازنده زوجی»، «حمایت ابزاری-عاطفی از همسر»، و «ارتقای کیفیت زندگی زناشویی» تشکیل شد. نتایج این پژوهش به بسیاری از مراکز آموزشی و درمانی کمک می کند تا با در نظر داشتن عوامل شناسایی شده، بسته های آموزشی و برنامه های ضروری را در ارتباط با زوج ها و خانواده ها تدوین کنند. علاوه بر این، آموزش این عوامل به زوجین موجب پیشگیری و جلوگیری از شکست و قطع روابط زناشویی و افزایش شادزیستی و کیفیت زندگی زناشویی می شود.

    کلیدواژگان: ازدواج پایدار، صمیمیت در ازدواج، نظریه داده بنیاد
  • مینا زعفرانچی زاده مقدم*، مینا مجتبایی، سیمین بشردوست صفحات 129-142

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین صفات تاریک شخصیت با همدلی سرد با میانجیگری نظریه ذهن شناختی-عاطفی در افراد دارای نشانه های اختلال شخصیت مرزی صورت گرفته است. پژوهش حاضر از نوع مطالعات بنیادی (توصیفی-همبستگی) است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان دارای نشانه های اختلال شخصیت مرزی دانشگاه آزاد اسلامی واحد تبریز در سال 99-98 تشکیل می داد. بر اساس روش نمونه گیری در دسترس، 115 نفر با کسب نمره برش در پرسشنامه اختلال شخصیت مرزی، برای تحلیل نهایی انتخاب شدند. در جهت گردآوری داده ها، از پرسشنامه شخصیت مرزی، پرسشنامه چهارگانه تاریک شخصیت، مقیاس همدلی بهر، آزمون تشخیص لغزش و فرم بزرگسالان آزمون چشمها بازبینی شده استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد که بین صفات تاریک شخصیت با همدلی سرد رابطه معنی داری وجود ندارد؛ اما بین صفات تاریک شخصیت با نظریه ذهن عاطفی و شناختی رابطه معنی داری وجود دارد و صفات تاریک شخصیت با میانجیگری نظریه ذهن عاطفی و شناختی تاثیر غیرمستقیم بر همدلی سرد دارد. بر اساس یافته ها چنین استنباط می شود که می توان از توانایی نظریه ذهن برای تاثیر بر همدلی افراد دارای صفات تاریک شخصیت استفاده کرد.

    کلیدواژگان: صفات تاریک شخصیت، همدلی سرد، نظریه ذهن، نشانه های شخصیت مرزی
  • سما سادات*، شهرام واحدی صفحات 143-152

    هدف پژوهش حاضر، بررسی روایی و پایایی پرسشنامه شایستگی هیجانی- اجتماعی و رابطه مولفه های آن با هوش هیجانی بود. روش پژوهش از نوع اعتباریابی و همبستگی بود. بدین منظور نمونه ای به حجم 311 دانشجو انتخاب شد. جامعه آماری شامل همه دانشجویان تحصیلات تکمیلی (مقطع دکترای تخصصی) دانشگاه های تهران در سال تحصیلی 99-1398 بود. روش نمونه گیری، خوشه ای چند مرحله ای بود. پرسشنامه های شایستگی هیجانی- اجتماعی و هوش هیجانی توسط شرکت کنندگان تکمیل شد. برای تعیین پایایی پرسشنامه، از دو روش آلفای کرونباخ و اسپیرمن براون؛ و برای تعیین روایی آن، از روایی محتوایی و روایی سازه تحلیل عاملی تاییدی استفاده شد. نتایج نشان داد که همبستگی شایستگی هیجانی- اجتماعی با زیرمقیاس های هوش هیجانی معنی دار و مثبت است. محاسبه همسانی درونی برای شایستگی هیجانی- اجتماعی نیز در پژوهش حاضر آلفای 85/0 و اسپیرمن-براون 8/0 را به دست داد. بر اساس نتایج این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که فرم 45 گویه ای پرسشنامه شایستگی هیجانی- اجتماعی در دانشجویان تحصیلات تکمیلی ایران، از روایی و پایایی کافی برخوردار است.

    کلیدواژگان: شایستگی هیجانی-اجتماعی، هوش هیجانی، روایی، اعتبار
  • اندیشه سعادتمند، محسن جدیدی*، طهمورث آقاجانی صفحات 153-160

    پژوهش حاضر با هدف تبیین مشکل سندرم پیش از قاعدگی (PMS) بر اساس ویژگی شخصیتی نوع D و بد تنظیمی هورمونی با میانجی گری سبک زندگی صورت گرفت. روش پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری مورد مطالعه شامل زنان در سن باروری 25 تا 35 سال ساکن شهر تهران واقع در منطقه یک در سال 1399 بود. با استفاده از روش نمونه گیری دردسترس تعداد 207 زن به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه تیپ شخصیتی D دنولت (1998)، پرسشنامه سبک زندگی لعلی و همکاران (1391) و فرم ثبت وضعیت روزانه علایم اندیکوت (1996). نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داد بدتنظیمی هورمونی و ویژگی شخصیتی نوع D با میانجیگری سبک زندگی بر PMS اثر غیر مستقیم معناداری دارند. نتیجه پژوهش حاضر بیانگر این بود که ویژگی شخصیتی نوع D، بد تنظیمی هورمونی و سبک زندگی تبیین کننده های معنادار PMS هستند، بنابراین به نظر می رسد که توجه به نقش این متغیرها در ارزیابی و درمان نشانه های روان شناختی PMS کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: نشانگان پیش از قاعدگی (PMS)، ویژگی شخصیتی نوع D، بد تنظیمی هورمونی، سبک زندگی
  • روح الله براتیان، نسترن شعفی*، محمدمهدی شمسایی صفحات 161-173

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر مداخله فعال سازی رفتاری مبتنی بر ارزش ها بر رشد پس از سانحه و امید به زندگی مادران دارای کودک مبتلا به سرطان انجام شد. این پژوهش کاربردی و نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی مادران 20 تا 45 ساله دارای کودک مبتلا به سرطان بستری در بیمارستان امام خمینی (ره) تهران در نیمه دوم سال 1399 بودند. از این میان 30 نفر به روش نمونه گیری هدفمند و داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. در گروه آزمایش بصورت مجازی 12 جلسه 30 دقیقه ای مداخله فعال سازی رفتاری مبتنی بر ارزش ها بر اساس الگوی ارایه شده توسط نیکپور و شمسایی (1398) انجام شد. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه رشد پس از سانحه تدسچی و کالهون (1996) و امید به زندگی اشنایدر (1991) بود. فرضیه ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره، توسط نرم افزار SPSS نسخه 18مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد مداخله فعال سازی رفتاری مبتنی بر ارزش ها از طریق شناسایی و اولویت بندی ارزش ها و عمل بر طبق آنها و با بهره گیری از تکنیک هایی مانند قناعت، وقفه و واگذاری، بر رشد پس از سانحه و امید به زندگی مادران دارای کودکان مبتلا به سرطان تاثیر معنادار دارد. بر این اساس استفاده از این الگو به عنوان برنامه حمایتی در مراکز درمانی بیماران مبتلا به سرطان پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: فعال سازی رفتاری، ارزش ها، رشد پس از سانحه، امید، سرطان
  • لیلا شهابی فام*، حسین لطفی نیا صفحات 174-181
    هدف از این پژوهش، تعیین اثر بخشی آموزش تاب آوری بر کیفیت زندگی، راهبردهای مقابله ای و سلامت روان سالمندان ساکن در سرای سالمندان مهر تبریز انجام شد. این مطالعه نیمه آزمایشی با استفاده از طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه سالمندان ساکن در سرای سالمندان مهر تبریز بود، 50 نفر با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه کنترل و آزمایش قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 7 هفته تحت آموزش تاب آوری قرار گرفت و در این مدت بر گروه گواه مداخله ای انجام نگرفت. پرسشنامه های راهبردهای مقابله ای اندلر و پارکر (1990)، کیفیت زندگی سازمان بهداشت جهانی (1996) و سلامت روان گلدبرگ و هیلر (1979) به عنوان ابزارهای ارزشیابی مورد استفاده قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده ها به روش کوواریانس چند متغیره، نشان داد که آموزش تاب آوری بر افزایش کیفیت زندگی، تعدیل راهبردهای مقابله ای و ارتقاء سلامت روان سالمندان سرای مهر تبریز تاثیرگذار بود. در کیفیت زندگی، راهبردهای مقابله ای و سلامت روان دو گروه تفاوت معنی داری دارند(05/0> P). بنابراین یافته های این پژوهش، تلویحات عملی در موقعیت های بالینی را دارد که مورد بحث واقع شده است. کلید واژه ها: تاب آوری؛ کیفیت زندگی؛ راهبردهای مقابله ای؛ سلامت روان.
    کلیدواژگان: تاب آوری، کیفیت زندگی، راهبردهای مقابله ای .سلامت روان
  • زهرا صاحبی*، سید داوود حسینی نسب، علی نقی اقدسی صفحات 182-194
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش راهبردی تفکر بر باورهای انگیزشی و ادراک از محیط کلاس دانش آموزان ابتدایی اجرا شد. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و طرح آن پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. گروه نمونه، با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شد. ازمودنی های این تحقیق 64 نفر از دانش آموزان دختر پایه ی پنجم ابتدایی شهر مرند بودند. آزمودنی ها به گونه ای تصادفی به گروه آزمایش (32 نفر) و کنترل (32 نفر) تخصیص داده شدند. محتوای آموزشی مورد نظر، بسته ی آموزش تفکر غریبی و همکاران بود. گروه آزمایشی 15 جلسه ی 50 دقیقه ای آموزش راهبردی تفکر را دریافت کردند و گروه کنترل هیچ گونه آموزشی در مورد تفکر دریافت نکردند و جریان عادی کلاس را طی کردند. برای سنجش باورهای انگیزشی دانش آموزان از پرسشنامه ی راهبردهای یادگیری خودتنظیمی پینتریچ و دی گروت و برای سنجش ادراک دانش آموزان از محیط کلاس از مقیاس ادراک از محیط کلاس جنتری، گیبل و ریزا استفاده شد.. باورهای انگیزشی و ادراک از محیط کلاس دانش آموزان در دو مرحله ی پیش آزمون و پس آزمون مورد ارزیابی قرار گرفتند. فرضیه های تحقیق به وسیله ی آزمون تحلیل کوواریانس تحلیل گردید. نتایج تحلیل داده ها نشان داد که آموزش راهبردی تفکر تاثیر معنی داری بر باورهای انگیزشی دانش آموزان و ادراک آنان از محیط کلاس دارد.
    کلیدواژگان: باورهای انگیزشیی، ادراک از محیط کلاس، آموزش راهبردی تفکر، دانش آموزان ابتدایی
  • عبدالرحمن عباس پور*، رحیم بدری گرگری، مرضیه علیوندی وفا صفحات 195-203

    از عوارض مهم جنگ ، بروز مشکلات جسمی و روانی برای جانبازان و همسران آنهاست. بیشتر مسیولیت مراقبت از جانبازان بر عهده همسران آنهاست و این مسیولیت سلامت و کیفیت زندگی آنها را تحت تاثیر قرار داده و زمینه های بروز اختلالات هیجانی مانند، اضطراب، افسردگی، خشم را در آنها فراهم می آورد.

    هدف

    پژوهش حاضر با تعیین تاثیر آموزش تنظیم هیجان مبتنی برمدل رفتاردرمانی دیالکتیک، براضطراب، افسردگی و خشم همسران جانبازان انجام گرفت.

    روش

    این پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل روی 20 نفر از همسران جانبازان که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده بودند، انجام شد.ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: مقیاس خشم اشپیلبرگ، پرسشنامه افسردگی بک(BDI)و پرسشنامه اضطراب اسپیلبرگر. گروه آزمایش در 8 جلسه گروهی آموزش تنظیم هیجان مبتنی برمدل رفتاردرمانی دیالکتیک را دریافت کردند. داده های جمع آوری شده با استفاده از تحلیل کوواریانس چند راهه تجزیه و تحلیل شدند.

    نتایج

    یافته های پژوهش نشان داد میانگین پس آزمون اضطراب، افسردگی و خشم همسران جانبازان گروه آزمایش در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری داشته است (0/05≥ P).

    نتیجه گیری

    آموزش تنظیم هیجان با روش رفتاردرمانی دیالکتیک می تواند به عنوان یک روش درمانی مورد استفاده باشد.

    کلیدواژگان: رفتاردرمانی دیالکتیک، اضطراب، افسردگی، خشم، همسران جانبازان
  • محمود نجفی*، سمیه علی مددی، محمدرضا محمدی، اسحق رحیمیان بوگر، مریم سلمانیان صفحات 204-213

    هدف مطالعه حاضر، مقایسه اثربخشی روان درمانی معنوی و شناختی رفتاری بر علایم وسواسی و سلامت معنوی بیماران مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی بود.این پژوهش از نوع شبه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. 69 بیمار غیر بستری مبتلا به اختلال وسواس فکری عملی بیمارستان روزبه درسال 1398، به صورت داوطلبانه انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه درمان شناختی رفتاری، درمان معنوی و گروه کنترل تقسیم شدند. افراد گروه های آزمایشی در 12 جلسه روان درمانی شرکت کردند. قبل و بعداز مداخلات ، هر سه گروه پرسشنامه های وسواس فکری عملی ییل براون و سلامت معنوی را تکمیل کردند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماریSPSS21 و روش کوواریانس چند متغیره تحلیل شد. یافته ها نشان داد که درمان شناختی-رفتاری و درمان معنوی در کاهش وسواس فکری و عملی موثر بودند و در هر دو بعد وسواس فکری و عملی، درمان معنوی موثرتر از درمان شناختی-رفتاری بود. در رابطه با سلامت معنوی نیز هر دو درمان به یک اندازه در افزایش سلامت مذهبی و سلامت وجودی موثر بودند و تفاوتی میان این دو درمان مشاهده نشد.

    کلیدواژگان: اختلال وسواس فکری- عملی، روان درمانی معنوی، درمان شناختی رفتاری، علایم وسواسی، سلامت معنوی
  • عذرا غفاری*، تورج هاشمی، منصور بیرامی، سمیه تکلوی، سمانه خالقی صفحات 214-227
    هدف پژوهش حاضر تعیین اثر بخشی آموزش اخلاق شهروندی بر کفایت اجتماعی در دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 98-97 بود. در راستای این هدف از جامعه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهرستان اردبیل در سال تحصیلی 98-1397 تعداد 60 نفر به شیوه خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و در دو گروه آزمایش (30 نفر) و گروه کنترل (30 نفر) به صورت تصادفی جایگزین شدند به نحوی که گروه آزمایش طی 15 جلسه در معرض آموزش اخلاق شهروندی قرار گرفتند و گروه کنترل هیچ مداخله ا ی را دریافت ننمودند. برای اندازه گیری متغیرهای مورد مطالعه در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری از پرسشنامه کفایت اجتماعی پرندین، استفاده شد. تحلیل داده ها نشان داد آموزش اخلاق شهروندی در بهبود کفایت اجتماعی و مولفه های آن، اثربخش است(05/0≥p). مبتنی بر یافته ها می توان نتیجه گرفت که اخلاق شهروندی پیش نیاز سازگاری با تغییرات اجتماعی بوده و زمینه ساز شکل گیری رفتارهای مطلوب اجتماعی است به نحوی که فرد با برخورداری از آموزه های اخلاق شهروندی قادر به بهبود روابط اجتماعی و تضمین سلامت روانشناختی میگردد.
    کلیدواژگان: اخلاق شهروندی، کفایت اجتماعی، حل مساله اجتماعی
  • مهسا قربانی*، عزت الله کردمیرزا نیکوزاده، احمد علی پور صفحات 228-238
    این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی رویکرد نظریه انتخاب و رویکرد پذیرش و تعهد بر ابعاد پردازش هیجانی، تصویر بدنی و نمایه توده چربی بدن (FMI) در زنان دچار اضافه وزن انجام شد. روش، نیمه آزمایشی با طرح پیش-آزمون-پس آزمون سه گروهی بود. جامعه آماری را تمامی زنان دچار اضافه وزن شهر تهران تشکیل دادند که به مراکز خانه سلامت شهر تهران مراجعه کردند (2417=N). از بین آنان چند مرکز به طور تصادفی انتخاب شد , و سپس، 36 نفر بر اساس ملاک های ورود انتخاب شدند و به طور تصادفی در سه گروه جایگزین شدند. گروه آزمایشی اول، نظریه انتخاب با رویکرد گلاسر (2010) در 12 جلسه 60 دقیقه ای، گروه آزمایشی دوم، درمان پذیرش و تعهد با رویکرد هیز و همکاران (2013) در 12 جلسه 60 دقیقه ای دریافت کردند. ابزارهای پژوهش، مقیاس پردازش هیجانی باکر و همکاران (2010)، پرسشنامه تترس از تصویر بدنی لیتلتون و همکاران (2005) و بود. داده ها با تحلیل کواریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی LSD و توسط نرم افزارSPSS25 تحلیل شد.نتایج نشان داد در ابعاد سرکوبی، تجربه هیجانی ناخوشایند، نشانه های هیجانی پردازش، اجتناب ،کنترل هیجانی، نارضایتی و خجالت از ظاهر خود و نمایه توده چربی بدن بین گروه های آزمایش و گروه کنترل تفاوت معنی دار وجود دارد)05/0p <). همچنین آزمون تعقیبی LSD حاکی از آن بود که جهت بهبود ابعاد پردازش هیجانی، مداخله مبتنی بر نظریه انتخاب نسبت به درمان پذیرش و تعهد اثربخشی بیشتری داشته است. بر اساس نتایج پژوهش حاضر استفاده از درمان های نوین موج سوم می تواند در ارتقای وضعیت روانشناختی زنان دچار اضافه وزن کارآمد باشد.
    کلیدواژگان: نظریه انتخاب، پذیرش و تعهد، پردازش هیجانی، تصویر بدنی، نمایه توده چربی بدن
  • آیسان کاوش ملی*، نعیمه محب صفحات 239-249

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر طرحواره درمانی بر کیفیت زندگی و رضایت زناشویی مردان دچار طلاق عاطفی بود. طرح تحقیق نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری مردان متاهل شهر تبریز در سال 1399 بود که 30 نفر از آنها به روش نمونه‎ گیری در دسترس، بر اساس پرسشنامه انتخاب شدند که 15 نفر به صورت تصادفی در گروه آزمایش و 15 نفر در گروه کنترل قرار گرفتند. پرسشنامه های کیفیت زندگی sf-36 واروشربورن (1992) ، رضایت زناشویی انریچ اولسون و فورنیر (1989) و طلاق عاطفی گاتمن (1994) به عنوان پیش آزمون توسط هر دو گروه تکمیل شد. سپس گروه آزمایش آموزش 8 جلسه 5/1 ساعته طرحواره درمانی طبق برنامه ی یانگ، کلاسو و ویشار (2003) را دریافت نمودند و گروه کنترل برنامه ای دریافت نکرد. در ادامه از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. تحلیل داده ها بر اساس تحلیل کوواریانس نشان داد که درمان بر کیفیت زندگی و مولفه‎های آن به جز سلامت عمومی (عملکرد جسمانی ، اختلال نقش بخاطر سلامت جسمی ، سلامت عمومی، تحمل درد ، سرزندگی و نشاط ، اختلال نقش بخاطر سلامت هیجانی ، کارکرد اجتماعی، بهزیستی هیجانی) و رضایت زناشویی و مولفه های آن (رضایت زناشویی ، ارتباطات ، حل تعارض ، تحریف آرمانی) تاثیر معنادار دارد. در نتیجه می توان از طرحواره درمانی در جهت ارتقای کیفیت زندگی ، رضایت زناشویی در مردان دچار طلاق عاطفی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: رضایت زناشویی، طرحواره درمانی، طلاق عاطفی، کیفیت زندگی
  • حسین کاویان فر*، فرشته باعزت، سهیلا هاشمی، حبیب الله نادری صفحات 250-260

    هدف پژوهش حاضر، تدوین یک مدل معادلات ساختاری برای سنجش روابط مستقیم و غیر مستقیم خردمندی بر اساس مولفه های تجارب دانشگاهی با واسطه گری انعطاف پذیری شناختی در دانشجویان دانشگاه تهران بود. روش پژوهش حاضر در حوزه طرح های توصیفی - همبستگی و روش تحلیل از نوع مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان دختر و پسر شاغل به تحصیل در مقاطع تحصیلات تکمیلی ارشد و دکتری دانشگاه تهران در سال 99-1398 تشکیل می دادند که به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. حجم نمونه بر اساس حداقل آزمودنی مورد نیاز به ازای متغیرهای آشکار در مدل، تعداد 357 نفر بود. روش نمونه-گیری، خوشه ای چند مرحله ای تصادفی بود. به منظور گردآوری داده ها و اندازه گیری متغیرهای پژوهش از پرسشنامه های خردمندی اشمیت و همکاران (2012)، تجارب دانشگاهی پیس و کووه (2002) و انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندروال (2010) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS-23 و AMOS-22 صورت گرفت. ارزیابی مدل پژوهش با استفاده از شاخص های برازش مدل معادلات ساختاری و با تکنیک تحلیل مسیر صورت گرفت. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که تجارب دانشگاهی قادر به پیش بینی مستقیم خردمندی بوده و دارای اثر مستقیم و معنادار می باشد. تعیین معناداری اثر غیر مستقیم نیز حاکی از آن است که انعطاف پذیری شناختی نقش میانجی گری داشته و سهم واسطه گری آن بین متغیرها به صورت کامل است. در نتیجه داده ها با مدل پژوهش برازش مناسبی داشته است.

    کلیدواژگان: مدلسازی، خردمندی، تجارب دانشگاهی، انعطاف پذیری شناختی
  • زهرا ملک پور گلسفیدی*، فرناز کشاورزی ارشدی، سوزان امامی پور صفحات 261-270

    اورژانس بهداشت جهانی به دنبال کووید 19 تاثیرات متعددی بر جوامع داشته است. هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی مداخلات روانشناختی مثبت نگر بر رشد پس از آسیب و دیسترس روانشناختی بهبود یافتگان کووید 19 است.طرح مطالعه نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری 2 ماهه بود. جامعه آماری پژوهش شامل بهبود یافتگان 25 تا 55 ساله شهر تهران است که 4 تا 8 هفته از ترخیص آنها گذشته و علایم افسردگی، اضطراب و استرس متوسط (براساس DASS-21) داشتند . با روش نمونه گیری هدفمند 30نفرانتخاب و به شیوه تصادفی به دو گروه آزمایش(15 نفر) و گواه(15 نفر)گمارده شدند. گروه آزمایش 8 جلسه 60 دقیقه ای مداخلات روانشناختی مثبتنگر (فردی و آنلاین) دریافت نمود . ابزار پژوهش پرسشنامه های رشد پس از آسیب تدسچی و کالهون (1996) و دیسترس روانشناختی 21DASS_ بود: تحلیل داده ها با آزمون تحلیل کواریانس نشان داد مداخلات روانشناختی مثبت نگر بر افزایش رشد پس از آسیب و کاهش دیسترس روانشناختی موثر است و بین گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنا داری وجود دارد(001/0P<).مداخلات مثبت نگر در افزایش تمام مولفه های رشد پس از آسیب و کاهش دیسترس روانشناختی پس از بیماری افراد موثر است و بکارگیری این مدل، می تواند در بازتوانی روانشناختی بهبود یافتگان مفید باشد.

    کلیدواژگان: مداخلات روانشناختی مثبت نگر، رشد پس از آسیب، دیسترس روانشناختی، بهبود یافتگان کووید19
  • ساغر مهرآرا، رضا عبدی* صفحات 271-281

    پژوهش حاضر با هدف بررسی نقش جو خانوادگی در پیش بینی بد تنظیمی هیجانی زوجین متقاضی طلاق انجام شد. این پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه مراجعین متقاضی طلاق در سطح شهر تبریز که به دادگاه خانواده و مراکز مشاوره و پیشگیری از طلاق در سال 1397 مراجعه نموده اند، بود. از این جامعه، با استفاده از فرمول N>50+8m، تعداد 279 نفر به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده ها ، از فرم کوتاه پرسشنامه محیط (جو) خانواده(FES) و پرسشنامه مقیاس دشواری در تنظیم هیجان گرتز و رویمر(DERS) به عنوان ابزار پژوهش استفاده شد. جهت بررسی ارتباط بین متغیر ها از آزمونهای آماری همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون چند متغیره استفاده گردید. در این مطالعه 138 نفر(5/49 درصد) مرد و 141 نفر(5/50 درصد) زن حضور داشتند و میانگین و انحراف معیار سن شرکت کنندگان 9/8± 4/31 در محدوده سنی 17 تا 56 سال بود. نتایج حاصل از ضرایب همبستگی نشان داد؛ بعد رابطه و بعد بقاء سیستم خانواده با بدتنظیمی هیجانی دارای همبستگی منفی بودند. بین بعد رشد فردی با بد تنظیمی هیجانی همبستگی معناداری مشاهده نگردید. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که بعد رابطه با دارا بودن بیشترین سهم، از نقش و توان پیش بینی کنندگی بالایی برای بد تنظیمی هیجانی برخوردار هست. با توجه به یافته ها می توان گفت بعد رابطه با دارا بودن بیشترین سهم، پیش بینی کننده سه مولفه ی بد تنظیمی هیجانی در زوجین متقاضی طلاق هست.

    کلیدواژگان: جو خانوادگی، بدتنظیمی هیجانی، طلاق
  • فائزه ناصح جهقی، حسن میرزا حسینی*، نادر منیرپور صفحات 282-291

    سازمان شخصیت مرزی به عنوان یکی از سطوح شخصیت از نگاه کرنبرگ است که با هویت آشفته و مکانیسم های دفاعی ابتدایی مثل جداسازی مشخص می شود. پژوهش حاضر با هدف تبیین سازمان شخصیت مرزی براساس روابط موضوعی اولیه، و مکانیزم های دفاعی انجام شد. این پژوهش از نوع توصیفی بود که به روش همبستگی انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دوره کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه های تهران در سال تحصیلی 1400-1401 بود، که 412 نفر از آنها با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. شرکت کنندگان پرسش نامه های روابط موضوعی، سازمان شخصیت مرزی و مقیاس مکانیزم-های دفاعی را تکمیل کردند. مدل یابی معادلات ساختاری با استفاده از داده های بدست آمده از پرسش نامه ها انجام شد. نتایج نشان داد که روابط موضوعی به طور مستقیم 22/0 درصد و به واسطه مقاومت پذیری 38/0 درصد از ساختار شخصیت مرزی را تبیین می کند. در مجموع، برآورد مدل ساختاری که در آن روابط موضوعی متغیر پیش بین و مکانیزم های دفاعی به عنوان متغیر میانجی وارد مدل شدند، نشان داد که این مدل 22/0 درصد از ساختار شخصیت مرزی را تبیین می کند. بنابراین می توان چنین نتیجه گیری نمود که سازمان شخصیت مرزی هم به صورت مستقیم و هم غیرمستقیم از طریق مکانیزم های دفاعی، توسط روابط موضوعی به صورت منفی تبیین می گردد.واژه های کلیدی: روابط موضوعی اولیه، ساختار شخصیت مرزی، مکانیزم دفاعی

    کلیدواژگان: روابط موضوعی اولیه، ساختار شخصیت مرزی، مکانیزم دفاعی
  • سعیده نورمحمدی اهری، مصطفی زارعان*، فاروق نعیم صفحات 292-301
    درمان شناختی رفتاری حساس به فرهنگ (CaCBT) یک روش درمانی جدید برای اختلالات هیجانی است که برای افزایش کارایی درمان شناختی رفتاری (CBT) در فرهنگ های غیر غربی به کار می رود. هدف این پژوهش، مطالعه کارایی CaCBT بر علایم اختلالات هیجانی در جامعه ایرانی بود. پژوهش حاضر با توجه به هدف، کاربردی، به لحاظ جمع آوری داده ها از نوع تجربی و طرح آن تک-موردی بود. جامعه آن را دانشجویان دانشگاه تبریز در سال 98-97 تشکیل می دادند. برای انتخاب نمونه ابتدا پرسشنامه DASS-42 بین 335 دانشجو که به شیوه نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای وارد مطالعه شده بودند، اجرا شد. سپس 4 نفر که بالاترین نمره را در DASS-42 کسب کرده بودند، برای مرحله درمان انتخاب شدند. بسته درمان شناختی رفتاری حساس به فرهنگ (نعیم و همکاران، 2015) به مدت 8 جلسه بر شرکت کنندگان و خانواده آن ها از سوی دو درمانگر مستقل اجرا شد. از پرسشنامه های افسردگی و اضطراب بک نیز جهت اندازه گیری شدت علایم افسردگی و اضطراب استفاده شد. نتایج مطالعه با استفاده از درصد بهبودی نشان داد شرکت کننده ها بهبودی قابل ملاحظه ای در علایم افسردگی و اضطراب داشته اند و نمرات پیگیری در حد مطلوب بود. همچنین اندازه اثر برای همه شرکت کنندگان حداقل در سطح متوسط (52/0) بود. بر اساس یافته های پژوهش به نظر می رسد با تغییر یا انطباق درمان های سنتی روان شناختی بر پایه مولفه های بافتاری و فرهنگی، می توان پروتکل های درمانی مناسب تری برای جمعیت ایرانی تدوین کرده و به کاربست. ملاحظات کاربردی و بالینی CaCBT در مقاله مورد بحث قرار گرفته است.
    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری، روان درمانی حساس به فرهنگ، اضطراب، افسردگی، فرهنگ
  • رامین نوظهوری*، اسکندر فتحی آذر، یوسف ادیب، حسن بافنده قراملکی صفحات 302-309
    هدف این پژوهش تعیین وضعیت موجود برنامه درسی پیش دبستانی با تاکید بر محتوای کتابهای راهنمای کار مربیان از لحاظ پرداختن به ابعاد رشدی و اصول برنامه درسی مبتنی بر مغز بود. از روش تحلیل محتوا جهت مشخص شدن ابعاد مختلف رشدی و فعالیت های یادگیری و نیز اصول برنامه درسی مبتنی بر مغز استفاده شد و سپس میزان توجه به هر یک از ابعاد و اصول در محتوای این کتاب ها به روش تحلیل محتوای مقوله ای استخراج گردید. جامعه و نمونه ی آماری این پژوهش 12 جلد کتاب کار مربی دوره ی پیش دبستانی بود. برای تجزیه و تحلیل نتایج به دست آمده از روش های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. یافته های حاصل نشان داد در کتاب های راهنما به بعد جسمانی و کلامی بیشتر از دیگر ابعاد و اهداف توجه شده است و اصول برنامه درسی مبتنی بر مغز نیز توزیع یکسان و بهنجاری ندارد. وضعیت کنونی پرداختن به برنامه درسی مبتنی بر مغز در این کتاب ها مناسب نیست و پیشنهاد می شود محتوای کتابهای راهنمای مربی در این دوره مورد بازنگری قرار گیرد و به اصول درگیری فیزیولوژیکی، تجربه های تعاملی چندگانه و منحصر به فرد بودن مغز یا تفاوت های فردی در امر یادگیری نیز توجه بیشتری شود.
    کلیدواژگان: دوره پیش دبستانی، ابعاد رشدی، برنامه درسی مبتنی بر مغز، کتابهای راهنمای کار مربی
  • احد روحانی مجد* صفحات 310-318

    این پژوهش ،بر مبنای یک طرح نیمه آزمایشی بین گروهی تک متغیره با پیش آزمون-پس آزمون وگروه کنترل و با هدف تعیین اثر بخشی آموزش مهارت های زندگی اسلامی بر سرزندگی تحصیلی دانشجویان انجام گرفت .در این راستا ازجامعه ی دانشجویان دانشگاه صنعتی سهند در سال تحصیلی98-1397تعداد 66 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای انتخاب و به صورت تصادفی دردوگروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند .آموزش مهارتهای زندگی به مدت 10 جلسه در گروه آزمایش اجرا شد.برای گروه کنترل هیچگونه مداخله ای انجام نشد.بپس از اموزش مهارت های زندگی اسلامی، برای اندازه گیری متغیروابسته از پرسشنامه سرزندگی تحصیلی حسین چاری و دهقانی زاده استفاده شد تحلیل ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره نشان داد که آموزش مهارت های زندگی اسلامی در بهبود سرزندگی تحصیلی در دانشجویان اثر بخش است.این یافته،تلویحات عملی در عرصه های تربیتی داشته که به تفضیل مورد بحث واقع گردیده است.

    کلیدواژگان: آموزش، مهارت زندگی اسلامی، سرزندگی تحصیلی
|
  • Sara Azadi *, Fatemeh Hashemi Nasab, Roya Ghaemi Pages 1-9
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of emotion regulation training on optimism and psychological well-being of mothers of children with type 1 mucopolysaccharide (Hurler syndrome). The method of this study was single subject with baseline control. The statistical population of the study included all mothers with children with mucopolysaccharide in 1397-1397 years who were selected using purposive sampling. Tools used by optimism questionnaire (LOT), psychological well-being of short form questionnaire( PWB ) and the emotion regulation training program for Allen, Mc Hag and Barlow (2009) was performed in 8 sessions of 90 minutes at once a week in 3 stages (baseline, 8-session training program and 6-week follow-up). The data from the execution of the questionnaires was analyzed using the improvement percentage formula and visual drawing method. The results of this study showed that emotion regulation training was effective on optimism and psychological well-being of mothers of children with type 1 mucopolysaccharide (Hurler syndrome). And this effect remained stable at the 6-week follow-up phase. Therefore, by using emotion regulation training, the ability of mothers with mucopolysaccharide children can be improved.
    Keywords: Emotion Regulation Training, Optimism, psychological well-being, Hurler syndrome
  • Khalil Esmaeilpour *, Saeideh Nourmohammadi Ahari Pages 10-20
    The purpose of this study was preparation and validation of fear of marriage questionnaire among female students of Tabriz University. The present research was a validation and psychometric study. The population consists all the female students of Tabriz University in the academic year 2016-17. The participants were 155 female student that selected through multi-stage cluster sampling method, and they were asked to complete the researcher-made questionnaire of fear of marriage. For assessing the construct validity and determining the factor structure of the questionnaire, exploratory factor analysis through principal components method with Varimax rotation was used. Exploratory factor analysis extracted one-factorial that named “fear of marriage” and a three-factorial structure that named respectively, “fear of husband issues”, “fear of interpersonal differences”, and “fear of restrictions on working and education”. Reliability coefficients of questionnaire through Cronbach’s alpha and split-half coefficients were appropriate. Group differences between single and engaged participants indicated the relevance of this questionnaire. At all, these criteria indicate that this questionnaire has high validity and reliability for assessment fear of marriage among girls. So, it can be used in premarital counseling and psychological researches.
    Keywords: marriage, fear of marriage, criteria of marriage, girls, Validation
  • Elham Irani, Saeed Moosavipour *, Marzieh Sadat Sajadinezhad Pages 21-30
    Background and Aim

    Cardiovascular diseases are among the diseases that in addition to physical causes, also have several psychological causes. Therefore, the aim of this study was to evaluate the effectiveness of cognitive-behavioral therapy on resilience in cardiovascular patients after coronory artery bypass graft surgery.

    Method

    The design of the present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. The statistical population of the study included all cardiovascular patients after coronory artery bypass graft surgery in selected AJA hospital in Tehran in 1400. Based on available sampling, 30 people were selected as a statistical sample and randomly divided into experimental and control groups. They responded to the And the Connor-Davidson Resilience Questionnaire (2003). and underwent 14 sessions of psychotherapy. The statistical method used also included multivariate analysis of covariance which was performed using SPSS-23 statistical software.

    Results

    The results showed that there is a significant difference in resilience and components of perception of individual competence, positive acceptance of change and spiritual effects in the experimental and control groups. In the post-test group, the experimental group obtained higher mean scores in these components than the control group..

    Conclusion

    In addition to medical interventions, this treatment can be used for those who have cardiovascular problems and to increase resilience in order to adapt to the limitations after open heart surgery and exposure to stressors.

    Keywords: Cognitive-behavioral therapy, Resilience, Cardiovascular Patients
  • Roshanak Khodabakhsh * Pages 31-41
    Introduction

    The aim of this study was to investigate the mediating role of obsession and intolerance of ambiguity in predicting coronary anxiety based on metacognitive beliefs in the prevalence of Covid-19 virus.

    Method

    The present study was a descriptive correlation (path analysis). The statistical population of the study included all men and women who completed the questionnaires online. The statistical sample size was determined based on Morgan table equal to 330 people, which was done by available sampling method and online questionnaire. The instruments used in this study were Maudsley (1977) obsessive-compulsive disorder questionnaire, McLain ambiguity tolerance questionnaire (1993), Wells Metacognitive Beliefs (1997), and Alipour et al. (2000) coronavirus anxiety questionnaire. To analyze the research data, the path analysis method was used, which was performed using Lisrel 8.8 software.

    Results

    The results of path analysis showed that in the hypothetical model, all indicators had a good fit and the model was approved. Path coefficients also showed that only the direct path of positive beliefs to tolerance of ambiguity and obsession was not significant and the other paths of metacognitive beliefs to obsession and tolerance of ambiguity as well as the path of obsession and ambiguity of tolerance to coronary anxiety were significant.

    Conclusion

    Therefore, metacognitive beliefs, mediated by obsession and intolerance of ambiguity, predict the degree of coronary anxiety during the outbreak of Covid 19.

    Keywords: Metacognitive beliefs, corona anxiety, obsession, tolerance of ambiguity
  • Somayeh Javidfar * Pages 42-53

    The aim of this study was to investigate the relationship between reinforcement sensitivity and narcissistic personality with the mediating role of mentalization. This research was one of the descriptive-correlational designs. The statistical population of the study included all students of Tabriz Azad University in the second semester of the 98-99 academic year; The research sample was estimated using Morgan sampling table, 387 people who were selected as a multi-stage cluster. Research tools included Carver White Brain-Behavioral Systems Questionnaire, Mentalization Questionnaire, and Pathological Narcissism Questionnaire (PNI). Pearson correlation statistical method and path analysis through SPSS 24 and LISREL software version 8.80 were used.The results showed the direct effect of behavioral activation system (β = 0.32) and behavioral inhibition system (β = -0.23) with narcissism, behavioral activation system (β = -0.42) and behavioral inhibition system (β = 0.37) Were meaningful with mentalization. The direct effect of mentalization with narcissism (β = -0.30) was significant. Also, the indirect effect of the behavioral activation system with narcissism (through mentalization) was 0.12 and the indirect effect of the behavioral inhibition system with narcissism (through mentalization) was 0.11, which was significant at the level of 0.05.Therefore, it can be concluded that the behavioral activator system and the behavioral inhibition system can directly and indirectly predict narcissism. Also, the effect of the whole behavioral activator system and behavioral inhibition system on narcissism was significant. Therefore, it can be said that mentalization as a mediating variable has an important role in the relationship between brain-behavioral systems and narcissism

    Keywords: Reinforcement Sensitivity, narcissism, Mentalization
  • Shima Haji Shafiei, Zahra Taherifar * Pages 54-62

    The purpose of the present study is to examine the mediating role of emotion dysregulation of reappraisal and mindfulness strategies on the relationship between metacognitive beliefs and generalized anxiety symptoms. A total of 507 students from the universities in Tehran participated in the study. Participants completed the Farsi version of metacognitive beliefs questionnaire (MCQ-30), five factors mindfulness questionnaire (FFMQ), emotion regulation questionnaire (CERQ), and generalized anxiety disorder questionnaire (GAD-7). The results demonstrated that there was a positive significant association between metacognitive beliefs about worry and generalized anxiety symptoms. Furthermore there was a negative significant association between metacognitive beliefs and mindfulness, also between mindfulness and generalized anxiety symptoms; however the relationship between reappraisal and metacognitive beliefs, and the relationship between reappraisal and generalized anxiety symptoms was not significant. So mindfulness was the only strategy with significant mediating role between metacognitive beliefs and generalized anxiety symptoms. Therefore, considering these emotion regulation strategies can result in better understanding of anxiety symptoms and more effective treatments.

    Keywords: Generalized anxiety disorder, Reappraisal, Mindfulness, Metacognitive beliefs
  • Ali Asghar Hafez, Maziar Yunesian, Fateme Rashidipour * Pages 63-73

    The present study was conducted with the aim of examining the mediating role of psychological capital in the relationship between basic psychological needs and three main aspects of psychological distress, namely depression, anxiety and stress. The research method was correlational (path analysis). The statistical population included all students of Shahid Beheshti University in the year 1399-1400, of which 370 individuals were selected using convenience sampling and responded online to the Basic Psychological Needs Satisfaction Scale (General scale), the Psychological Capital Questionnaire of Luthans (PCQ), and the Depression-Anxiety-Stress Questionnaire (DASS-21). Data analysis was performed using path analysis. The results showed a significant positive relationship between basic psychological needs and psychological capital (r=0/665), a significant negative relationship between basic psychological needs and depression (r=-0/707), stress (r=-0/510), and anxiety (r=-0/469) and also between psychological capital and depression (r=-0/566), stress (r=-0/352), and anxiety (r=-0/321). Also, the findings showed that the assumed mediation model of psychological capital in the relationship between basic psychological needs and depression, anxiety, and stress had a good fitness (CFI= 0/933, IFI=0/933, RMSEA=0/061). Therefore, the results of this study showed that basic psychological needs have an important role in reducing psychological distress and preventing mental health problems in students through the prediction of psychological capital increase. Thus, the practical implications of the results are possible for the study population.

    Keywords: Basic Psychological Needs, Psychological Distress, Psychological capital
  • Mostafa Hassan Esfahani *, Ahmad Borjali, Abolfazl Ghadami, Mohamad Karimi, Mohadese Akbari Pages 74-81

    Many believe that depression is one of the most important psychological challenges of the 21st century. The aim of this study was to investigate the relationship between childhood trauma and anger with depression. This research is in the category of correlational research in terms of applied purpose and methodology. The statistical population of this study included all people over 18 years of age in Tehran, based on which 745 people were sampled using voluntary method and electronic questionnaire. Beck Short Depression Inventory, Childhood Trauma (Bernstein et al., 2003) and Anger Short Form Questionnaire (Novako, 1986) were used to measure the variables. Data were collected using SPSS software and multiple regression statistical method was used. The results showed that there is a significant relationship between sexual abuse with β = (0.341), emotional abuse (β = 0.084) and emotional neglect (β = 0.020) with depression and also among the components of anger. Feeling angry with (0.122) = β; Anger thinking (β = 0.461) and anger behavior (β = 0.131) were significantly associated with depression. As a result, one can point to the psychoanalytic view of the important role of childhood trauma as well as the internalized anger in developing depressive disorder.

    Keywords: Depresion, childhood trauma, Anger
  • Marzieh Hasanzadeh *, Mehdi Samavati Pages 82-91

    This study aimed to investigate the mediating role of dyadic perspective-taking and fear of intimacy with  attachment styles and marital conflicts. The design and the method of study was descriptive correlation and structural equation modeling, respectively. The statistical population was married men and women referred to counseling  and psychological centers of Shiraz City who at least two years had passed since their marriage in 1400 . By using purposive sampling 100 couples (200 individuals) were selected . Adult attachment, fear of intimacy, dyadic perspective-taking (DPTS) and marital conflict (MICQ) questionnaires were used for research and the results were analyzed by path analysis and structural equations using Smartpls3 statistical software. Findings showed that the proposed model has a good fit and the dyadic perspective-taking and fear of intimacy can play a mediating role between attachment styles and marital conflicts. According to the effects of marital conflict on couples, families and society, identifying the important variables can provide the basis for planning to prevent and treat marital conflicts and it seems that dyadic perspective-taking and fear of intimacy are including factors affecting marital conflicts.

    Keywords: Attachment styles, Marital Conflicts, dyadic perspective-taking, Fear of intimacy
  • Hamideh Rasoulzadeh * Pages 92-106
    The aim of this study was to investigate the effectiveness of cognitive therapy based on commitment and acceptance in improving the maladaptive beliefs of patient with social anxiety due to the role of moderating emotional regulation. Patients in this study were two women with social anxiety that ACT was applied to them. Prior to initiation of treatment, from both patients, step-by-step evaluation was performed as the baseline. Initial treatment was also performed at sessions 4, 6, and 8 again, and afterwards, one month follow up was also performed. The follow-up evaluation was carried out to examine the status of the dependent variables. In order to investigate the trend of changes in the base line, intervention and follow-up of Jones's irrational beliefs questionnaire was used. In order to analyze the data, visual analysis of the graphs including surface interpretation, trend and function variability during the baseline conditions and treatment were used. The results showed that cognitive therapy based on admission and commitment improves the irrational beliefs such as emotional control and helplessness toward change in patient with social anxiety due to the role of moderating emotional regulation. The results of this study show the effectiveness of cognitive therapy based on admission and commitment in improving the incoherent beliefs of people with social anxiety due to the role of regulating emotional moderators.
    Keywords: cognition therapy based on acceptance, commitment, Irrational beliefs, emotional regulation, Social anxiety
  • Mohamad Javad Ranjbar *, Faeze Gholami, Abbas Abolghasemi Pages 107-116

    The aim of the present investigation is to study the cognitive model of Rapee and Heimberg in explaining shyness. In the same vein, the mediating role of fear of negative evaluation and social-physique anxiety in the relationship between body image and Self-Focused Attention with shyness was investigated. Statistical population included all students studying at Mohaghegh Ardabili University in 2019-2020, among them, 222 people were selected using multi-stage cluster sampling. Data were collected using the Focus of attention questionnaire, Fear of Negative Evaluation Scale, Social physique anxiety scale, Cheeck-Briggs Shyness scale, and Body Image Rating Scale. Data were analyzed using structural equation modeling. The results revealed that that the variables of fear of negative evaluation and social-physique anxiety play a mediating role in the relationship between body image and focus of attention with shyness. In the face of social situations, a kind of mental representation of appearance is formed in the person that becomes the focus of attention, also attention is paid to the negative evaluation of others, and finally the anxiety caused by these two sources increases shyness, in other words, the cognitive processes of Rapee and Heimberg conceptual model of social anxiety also play a role in explaining shyness.

    Keywords: body image, Focus of Attention, Fear of Negative Evaluation, social-physique anxiety, shyness
  • Reza Reyhani, Mansour Sodani *, Hamid Farhadirad, Reza Khojastehmehr Pages 117-128

    Marital intimacy is the cause of couples bonding and improving the quality of marital life and its absence or diminution is a key factor in a couple's tendency to separate. In Iran, this phenomenon is like a lost child who needs to be found. Therefore, the aim of this study is to find components of marital intimacy in long-term marriages. This study was conducted qualitatively with grounded theory approach. Information, until data saturation is reached, was obtained through semi-structured interviews with 11 intimate couples who were selected in a purposive and criterion-based manner. The obtained data were analyzed through open, axial and selective coding. Data analysis led to a key subject titled “marital intimacy: an process from the inside out” which its framework included twelve components of “effective personality”, “differentiation”, “secure marital attachment”, “pleasant marital cohabitation”, “family-religious teachings”, “intellectual maturity”, “conscious marriage”, “socio-economic issues”, “children and transition to parenthood”, “constructive couple interactions”, “instrumental and emotional support of the spouse”, and “improving the quality of marital life”. The results of this study help many educational and medical centers to develop training packages and necessary programs for couples and families, taking into account the identified factors. In addition, educating couples about these factors will prevent the breakdown and severance of marital relations and increase happiness and quality of marital life.

    Keywords: Stable marriage, Intimacy in Marriage, Grounded theory
  • Mina Zafaranchizadeh Moqadam *, Mina Mojtabaie, Simin Bashardoust Pages 129-142

    The objective of this study was to investigate the relationship between dark triad of personality and cold empathy mediated by cognitive-emotional theory in individuals with symptoms of borderline personality disorder. The present study is an applied study with a descriptive-survey nature. The statistical population of the present study consisted of all students with symptoms of borderline personality disorder in the Islamic Azad University of Tabriz in 2019-2020. Based on the available sampling method, 115 people were selected for the final analysis by obtaining a cut-off score in the Borderline Personality Disorder Questionnaire. In order to collect data, Borderline Personality Questionnaire, Quadruple Dark Personality Questionnaire , Bahr Empathy Scale , Slip Detection Test and Adult Form of Revised Eye Test were used. The results showed that there is no significant relationship between dark personality traits and cold empathy; however, there is a significant relationship between dark personality traits and emotional and cognitive mind theory and dark personality traits have an indirect effect on cold empathy through mediation of emotional and cognitive mind theory. Based on the findings, it is inferred that the ability of mind theory can be used to influence the empathy of people with dark personality traits.

    Keywords: Dark Triads of Personality, Cold Empathy, Theory of mind, Symptoms of borderline personality disorder
  • Sama Sadat *, Shahram Vahedi Pages 143-152

    The aim of this study was to evaluate the validity and reliability of the Emotional-Social Competence Questionnaire and the relationship between its components and emotional quotient. The research method was validation and correlation. For this purpose, a sample of 311 students was selected. The statistical population included all graduate students (PhD students) of Tehran universities in the academic year 2019-2020. The sampling method was multi-stage cluster. Emotional-social competence and emotional quotient questionnaires were completed by the participants. To determine the reliability of the questionnaire, two methods of Cronbach's alpha and Spearman-Brown; to determine its validity, content validity and construct validity of confirmatory factor analysis were used. The results showed that the correlation of emotional-social competence with emotional quotient subscales is significant and positive. The calculation of internal consistency for emotional-social competence in the present study also yielded an alpha of 0.85 and a Spearman-Brown of 0.8. Based on the results of this study, it can be concluded that the 45-item form of the Emotional-Social Competence Questionnaire in Iranian graduate students has sufficient validity and reliability.

    Keywords: emotional-social competence, emotional quotient, validity, reliability
  • Andishe Saadatmand, Mohsen Jadidi *, Tahmourth Aghajani Pages 153-160

    The aim of this study was to explain the problem of premenstrual syndrome (PMS) based on type D personality traits and hormonal dysfunction mediated by lifestyle. The method of the present study was descriptive-correlational. The statistical population included women of childbearing age 25 to 35 years old living in Tehran located in region one in year 2020.By Using available sampling method, 207 women were selected as the sample. The research instruments were: Denollet (1998) personality type D questionnaire, Lali et al.'s lifestyle questionnaire (2012) and daily record of severity of problems chart of Endicott (1996). The results of structural equation analysis showed that hormonal dysregulation and type D personality traits mediated by lifestyle have a significant indirect effect on PMS. The results of the present study indicated that type D personality traits, hormonal dysregulation and lifestyle are significant explanators of PMS, so it seems that paying attention to the role of these variables in the evaluation and treatment of psychological symptoms of PMS is helpful.

    Keywords: Hormonal incondite, Lifestyle, Premenstrual Syndrome (PMT), Type D Personality Trait
  • Ruhollah Baratian, Nastaran Shaafi *, Mohammadmahdi Shamsaee Pages 161-173

    The purpose of this study was to evaluate the effectiveness of value-based behavioral activation on posttraumatic growth and hope in mothers of children suffering cancer. The method of this research was descriptive and quasi-experimental. The statistical population of the study includes all mothers aged 20 to 45 years who have a child with cancer in the neonatal age range up to 14 years and in the second half of 1399 were treated at Imam Khomeini hospital in Tehran. The research sample consisted of 30 people who were selected by available sampling method and randomly assigned to experimental and control groups. In the experimental group, 12 sessions 30-minute VBA were performed virtually in Nikpour and Shamsaee (2019). Tedeschi and Calhoun (1996) and Schneider (1991) post-traumatic growth questionnaires were administered. Hypotheses were analyzed using ANCOVA and MANCOVA. The results showed that the value-based behavioral activation intervention by identifying and prioritizing values and acting according to them and using techniques such as contentment, interruption and surrender, had an impact on post-traumatic growth and hope of mothers with children with cancer. Therefore, the use of this model as a support program in medical centers for cancer patients is recommended.

    Keywords: Behavioral Activation, values, posttraumatic growth, Hope, Cancer
  • Leyla Shahabifam *, Hosein Lotfinia Pages 174-181
    AbstractThe present study aimed to examine the effectiveness resilience training on quality of life, coping strategies and mental health of the elderly living in Mehr Tabriz nursing home. This semi-experimental study was conducted using pre-test and post-test with control group. Using Critical sampling, 50 people were selected as a sample were selected among elderly living in Home for the Aged in Tabriz, and were randomly assigned in experimental and control groups. The experimental group 7 weeks of resilience training, while control group did not received any intervention. Data were collected through Andler and Parker (1990) coping strategies, World Health Organization (1996) quality of life and mental health Goldberg and Hiller (1979) questionnaires in pre-post test. The results of data analysis by multivariate covariance showed that resilience training was effective in increasing the quality of life, adjusting coping strategies and promoting mental health of the elderly living in Mehr Tabriz nursing home.There is a significant difference in quality of life, coping strategies and mental health between the two groups (p < 0.05). Therefore, the findings of this study have practical implications for the clinical situations that have been discussed.Keywords: resilience; Quality of Life; Coping strategies; mental health.
    Keywords: resiliency education, quality of life, coping strategies, mental health
  • Zahra Sahebi *, Seyed Davood Hosseini Nasab, Ali Naghi Aghdasi Pages 182-194
    The purpose of this study was to determine the effectiveness of strategic training thinking on motivational beliefs and perceptions of the classroom environment of elementary students.The research method was semi-experimental and its design was pre-test and post-test with control group. The population of the study consisted of all 5th grade elementary school students in Marand city. The sample group was selected using cluster random sampling. The subjects of this study were 64 people who were randomly assigned to the experimental group (32 persons) and control (32 persons). The intended educational content was a package of strategic training thinking and colleagues.The experimental group received 16 sessions of 50 minutes of strategic thinking instruction, and the control group did not receive any training on thinking and did not go through the normal course of the class. To measure students 'motivational beliefs, Pintrich and De Groot self-regulation self-regulation self-regulation questionnaires were used and the Perceptual Scale of the Jennetry, Gable and Riza classes was used to measure students' perceptions of the classroom environment. Motivational beliefs and perceptions of students' classroom environment were evaluated in two stages: pre-test and post-test. Research hypotheses were analyzed by covariance analysis The findings of the research showed that there is a significant difference between the mean scores of motivational beliefs and perceptions of students' classroom environment in the experimental and control groups. In general, it can be stated that thinking teaching to students can strengthen motivational beliefs and perceptions of their classroom environment
    Keywords: Motivational Beliefs, perceptions of the Classroom Environment, Strategic Training Thinking, Primary School Students
  • Abdolrahman Abbaspour *, Rahim Badry Gharghary, Marziyeh Alivandi Vafa Pages 195-203
    Introduction

    One of the major complications of the imposed war is the physical and psychological problems for the veterans and their spouses who are caring for them. Caring for them greatly affects the health and quality of life of their spouses. They contain a wide range of emotional disorders such as anxiety, depression, anger and so on. The purpose of this study was to investigate the effectiveness of emotion regulation training based on dialectical behavioral therapy on anxiety, depression and anger of veterans’ wives.

    Method 

    This study was a quasi-experimental study with pre-test and post-test with control group. The subjects were randomly divided into two groups. First, pre-test, then dialectical behavioral therapy emotion regulation model training and finally, post-test. In control group pre-test and post –test were performed. Finally, the results of the two groups were compared and the effect of the independent variables was evaluated.

    Results

    The results showed a significant decrease in anxiety, depression and anger scores in the post-test, indicating the effectiveness of dialectical behavioral therapy emotion regulation training in reducing these variables.

    Conclusion

    Nursing wives ‘veterans’ wives cause anxiety, depression and anger emotional problems and dialectical behavioral therapy training can play an important role s adjunctive therapy and rehabilitation along with medical treatments by reducing their effects.

    Keywords: dialectical behavioral therapy, Anxiety, depression, Anger, Veterans Wives
  • Mahmoud Najafi *, Somayeh Alimadadi, Mohammad.Reza Mohammadi, Isaac Rahimian Boogar, Maryam Salmanian Pages 204-213

    The aim of the present study was to compare the efficacy of Spiritual and Cognitive Behavior Psycho Therapy on Obsessive Symptoms and Spiritual Health in Patients with Obsessive Compulsive Disorder.This research was pretest‐posttest semi‐experimental with control group and one month follow-up. 69 non-hospitalized adult patients with Obsessive-Compulsive Disorder in Roozbeh Hospital in 2019 were selected voluntary and divided randomly in three groups cognitive- behavioral therapy, spiritual therapy and control groups. Empirical groups members participated in 12 sessions psychotherapy. Before and after interventions and follow up stages, three groups completed Yale Brown Obsession Compulsion and spiritual health questionnaires. The data were analyzed by SPSS 21 software and covariance analysis method. The results showed that cognitive-behavioral therapy and spiritual therapy were effective in reducing obsessive-compulsive Symptoms and in both dimensions of obsession and compulsion, spiritual therapy was more effective than cognitive-behavioral therapy. Regarding spiritual health, both treatments were equally effective in increasing religious health and existential health, and no difference was observed between the two treatments.

    Keywords: Obsessive compulsive disorder, Spiritual Psycho Therapy, Cognitive behavioral Therapy, Obsessive Symptoms, Spiritual Health.
  • Azra Ghaffari *, Touraj Hashemi, Mansour Bayrami, Somayyeh Taklavi, Samaneh Khaleghi Pages 214-227
    Citizenship ethics is one of the essentials of modern life and its objective realization in the personal and social life shapes the development of social skills and competence and improvement of interpersonal relationships. Therefore, the purpose of the present study was to determine the effectiveness of citizenship ethics education on social competence, responsibility, empathy and problem solving ability in Ardebil high school girl students in the academic year 1-5. To this end, 2 high school girl students in Ardebil city in the academic year 2-5 were selected by multistage cluster sampling method and divided into experimental (n = 4) and control (n = n) groups. Subjects were randomly assigned so that the experimental group was exposed to citizenship ethics training for three sessions and the control group received no intervention. To measure the variables studied in two stages of pre-test, post-test and follow-up, Prendin Social Adequacy Questionnaire, Di Zorilla Social Problem Solving Questionnaire and California Social Behavior Questionnaire were used. Data analysis showed that citizenship ethics training is effective in improving social competence and its components, social problem solving ability, commitment, responsibility and altruism (p≥0.05). Based on the findings, it can be concluded that citizenship ethics is a prerequisite for adapting to social change and underpins the formation of socially desirable behaviors so that individuals with citizenship ethics can improve social relationships and ensure psychological health.Keywords: Citizenship Ethics, Social Adequacy, Social Problem Solving, Commitment, Kindness, Responsibility.
    Keywords: Citizenship Ethics, Social Adequacy, Responsibility
  • Mahsa Ghorbani *, Ezatolah Kordmirza Nikozadeh, Ahmad Alipor Pages 228-238
    aim of this study was compare effectiveness of the choice theory and acceptance and commitment on emotional processing, self-differentiation, body image and body fat mass index in overweight women.The method was quasi-experimental with three-group pretest-posttest design. The statistical population consisted of all overweight women in Tehran who referred to Tehran health centers From among them, several centers were randomly selected and 36 people were selected based on the inclusion criteria and were randomly assigned to the three groups. The first experimental group received choice theory with Glasser (2010) approach in 12 sessions of 60 minutes, the second experimental group received acceptance and commitment therapy with Hayes et al (2013) approach in 12 60-minute sessions. The research instruments were Baker et al.'s (2010) Emotional Processing Scale, Tetleton et al.'s (2005) Tetris Questionnaire of Body Image. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance and LSD post hoc test by SPSS25 software. The results showed that there was a significant difference between the experimental and control groups in the dimensions of repression, unpleasant emotional experience, emotional symptoms of processing, avoidance, emotional control, dissatisfaction and embarrassment of their appearance and body fat mass index. (p < 0/05). The LSD post hoc test also showed that in order to improve the dimensions of emotional processing, the intervention based on choice theory was more effective than the treatment of acceptance and commitment.Based on the results of the present study, the use of new third wave therapies can be effective in improving the psychological status of overweight women.
    Keywords: Choice Theory, acceptance, commitment, emotional processing, body image, body fat mass index
  • Aisan Kavosh Melli *, Naimeh Moheb Pages 239-249

    The aim of this study was to investigate the effect of schema therapy on quality of life and marital satisfaction of men with emotional divorce. The research design was quasi-experimental and pre-test-post-test with a control group. The statistical population was married men in Tabriz in 1399, 30 of whom were selected by available sampling method, based on a questionnaire, of which 15 were randomly assigned to the experimental group and 15 to the control group. The quality of life questionnaires sf-36 Varosherborn (1992), Enrich Olson and Fournier (1989) Marital Satisfaction Questionnaire and Guttman (1994) Emotional Divorce were completed as a pretest by both groups. Then, the experimental group received 8 sessions of 1.5-hour schematic therapy according to the program of Young, Klasso and Wishar (2003) and the control group did not receive any program. Then post-test was performed for both groups. Data analysis based on analysis of covariance showed that treatment affects quality of life and its components except general health (physical function, role disorder due to physical health, general health, pain tolerance, vitality and vitality, role disorder due to emotional health, social function , Emotional well-being) and marital satisfaction and its components (marital satisfaction, communication, conflict resolution, ideal distortion) have a significant effect.. As a result, schema therapy can be used to improve quality of life, marital satisfaction in men with emotional divorce.

    Keywords: : Marital Satisfaction, Schema therapy, Emotional divorce, Quality of life
  • Hossein Kavianfar *, Fereshteh Baezzat, Soheila Hashemi, Habibollah Naderi Pages 250-260

    The aim of this study was to develop a model of structural equations to measure the direct and indirect relationship of wisdom based on Components of academic experiences through the mediation of components of Cognitive flexibility between the students of the University of Tehran. The method of current research is in the scope of descriptive-correlational design and the analysis method is structural equation modeling. The statistical population of the present study is included of all male and female postgraduate and doctoral students at the University of Tehran in 2009-2010 who were selected as the sample of the study. The sample size was 357 based on the minimum required subjects for the obvious variables in the model. The sampling method was random multi-stage cluster analysis. In order to collect data and measure research variables, Schmidt et al. (2012) Wisdom, Pace and Kouveh (2002) and Dennis and Vanderwall (2010) cognitive flexibility questionnaires were used. Data analysis was performed using SPSS-23 and AMOS-22 software. The research model was evaluated using the fitting indices of the structural equation model and the path analysis technique. Examination of correlation coefficients showed that academic experiences is able to directly predict wisdom and has a direct and significant effect. Determining the significance of the indirect effect also indicates that the Cognitive flexibility have a mediating role and its mediation share between the variables has been completely positive and significant., it can be concluded that the data to have a good fit with the research model

    Keywords: Modeling, Wisdom, academic experiences, Cognitive flexibility
  • Zahra Malekpour Golsefidi *, Farnaz Keshavarzi Arshadi, Suzan Emamipour Pages 261-270

    The World Health Emergency, following Quid 19, has had a number of impacts on communities. The aim of the present study was to determine the effectiveness of positive psychological interventions on post-traumatic growth and psychological distress. The study design was a quasi-experimental type of pre-test-post-test with a control and follow-up group for 2 months. The statistical population of the study includes patients aged 25 to 55 years in Tehran who had 4 to 8 weeks of discharge and had symptoms of depression, anxiety and moderate stress (based on DASS-21 scores). By purposive sampling method, 30 people were selected and randomly assigned to two groups of experimental (15 people) and control (15 people). The experimental group received 8 sessions of 60 minutes of positive psychological interventions (individual and online). The research tools were Teschchi and Calhoun posttraumatic Growth Inventory (1996) and DASS_21 Psychological Distress. The results of data analysis through MANCOVA method showed that positive psychological interventions are effective in increasing posttraumatic Growth and reducing psychological distress and there is a significant difference between the experimental and control groups (P <0.001). Positive interventions are effective in increasing all components of posttraumatic Growth and reducing psychological distress after illness and the use of this model can be useful in psychological rehabilitation of the recovered

    Keywords: Positive Psychological Interventions, posttraumatic growth, Psychological Distress, Recovered from Covid 19
  • Saghar Mehrara, Reza Abdi* Pages 271-281

    The purpose of this study was to investigate the role of family atmosphere in predicting the emotional weakness of couples applying for divorce. This descriptive study is of correlational type. The statistical population of this study included all clients of divorce applicants in the city of Tabriz who referred to the Family Court and counseling and preventative divorce centers in 1397. From this population, using the formula N> 50 + 8m, 279 people were selected by available sampling method. In order to collect data, a short form of Family Fact Sheet (FES) questionnaire and Difficulty Scale for Thinking Gratz and Roemer (DERS) were used as a research tool. Pearson correlation test and multivariate regression test were used to examine the relationship between variables. In this study 138 (49.5%) males and 141 (50.5%) females were present. The mean and standard deviation of age of participants were 31.4 ± 8.9 in the range of 17 to 56 years old. The results of correlation coefficients showed that there was a negative correlation between the relationship and the survival of the family system with emotional maladjustment. There was no significant correlation between emotional growth and emotional development. The results of regression analysis showed that the relationship dimension with having the highest share had a high predictive role and predictive power for emotional regulation. Regarding the findings, it can be concluded that the relationship with having the highest share predicts three components of emotional regulation in couples applying for divorce.

    Keywords: Family atmosphere, emotional distress, divorce
  • Faezeh Naseh Jahaghi, Hasan Mirza Hoseini *, Nader Monirpoor Pages 282-291

    Borderline personality organization is one of Kernberg's personality levels that is characterized by Diffused Identity and basic defense mechanisms such as spiliting. The present study aimed to explain the border personality organization based on the initial object relations and defense mechanisms. The research method was a descriptive and correlational. The statistical population included all undergraduate and graduate students of Tehran universities in the academic year 2021-22, for this purpose, 412 of these students were selected using the available sampling method. In order to collect data, Participants completed the Object Relations Questionnaire, The Kernberg Personality Inventory Questionnaire (IPO), and Defense Mechanisms Scale (DSQ-40). Structural equation modeling was used. The results showed that object relations was directly explained 0.22% of the dispersion of the scores of Borderline Personality Organization and in addition, resilience was explained 0.38% of the borderline personality Organization . In addition, the results of this study, estimating the structural model in which the object relations as an independent variable and defense mechanisms were entered the model as mediator variables, showed that this model explains 0.22% of the borderline personality Organization. Therefore, this research can be concluded that the borderline personality organization is directly and indirectly was explained negatively by object relations through defense mechanisms.Keywords: Primary Object Relations, Borderline Personality Organization, Defense Mechanism,

    Keywords: Primary Object Relations, Borderline Personality Organization, Defense Mechanism
  • Saeideh Nourmohammadi Ahari, Mostafa Zarean *, Farooq Naeem Pages 292-301
    Culturally Adapted Cognitive Behavioral Therapy (CaCBT) is a newly introduced treatment for emotional disorders applied to enhance Cognitive behavioral therapy Cognitive (CBT) efficiency in non-Western cultures. This study aimed to investigate the efficiency of CaCBT on the symptoms of emotional disorder in Iranian population. The present study was applied in terms of purpose, experimental in terms of data collection and single-case in research design. The statistical population was all students of the University of Tabriz in the year 2018-2019. The depression, anxiety, and stress scale (DASS-42) were implemented on 335 students who enrolled in the study through the multilevel clustering method. Of them, 4 students were selected for the main intervention based on their higher scores in DASS-42. Then, the 8-session CaCBT (Naeem et al., 2015) was administered to both students and their families by two independent therapists. To assess the severity of symptoms, Beck Depression Inventory-II (BDI-II) and Beck Anxiety Inventory (BAI) were used. The results indicated that CaCBT effectively and significantly changed the symptoms of emotional disorders (e.g. depression and anxiety), and the follow up scores were optimal. The effect sizes for all 4 participants were at least moderate (0.52). It was articulated that appropriate therapeutic protocols for the Iranian population could be developed and applied through changing or adapting traditional psychotherapies based on cultural and contextual components. Clinical and applied considerations of the CaCBT are discussed.
    Keywords: Cognitive behavioral Therapy, Culturally adapted cognitive behavioral therapy, Anxiety, depression, culture
  • Ramin Nozohouri *, Eskandar Fathi-Azar, Yousef Adib, Hasan Bafandeh Pages 302-309
    The purpose of this study is determine the current status of pre-school curriculum, with emphasis on the content of work guide books for educators in terms of addressing the dimensions and principles of the curriculum based on the brain. Content analysis method was used to determine the different dimensions of development and learning activities as well as the principles of the brain-based curriculum. Then, The amount of attention was extracted to each of the dimensions and principles in the content of these books through categorical content analysis. The statistical sample of this study are 12 volumes of the work book of the preschool educators. To analyze the results, descriptive and inferential statistics were used. The findings show that the textbooks focus on physical and verbal aspects more than other dimensions and goals, and the principles of the brain-based curriculum are not uniformly distributed. The current state of addressing the brain curriculum is not appropriate in these books, and it is suggested that the content of the tutorial guidebooks be reviewed in this period, and we need to pay more attention to the principles of physiological involvement, interpersonal experiences and the unique nature of the brain, or individual differences in learning.
    Keywords: Pre-school period, developmental dimensions, Brain curriculum, Coaching guide books
  • Ahad Roohanimajd * Pages 310-318
    Background and objective

    educational vivacity is one of the objective of educational systems and Islamic life skills training is known as important factor on mental health and compatibility of individual in confrontation with problems in educational life. In this spirit, the present research has been conducted in order to investigate the effect of Islamic life skills train on educational vivacity of students.

    Method

    this research was an experimental investigation include pre-test, post-test, and control groups. Sample size included 66 participants from students of university of Sahand in 1397 where they were grouped into experimental group (33) and control (33) using accidental clustering method. The training of life skills was continued for 10 sessions at experimental group but the control group were not interacted. The data was analyzed using descriptive analysis and ANCOVA Univariate method.

    Results

    the results revealed a significant mean differences between control and experimental groups into educational resiliency.

    Keywords: Train, Islamic life skills, Educational vivacity