فهرست مطالب

پژوهش های هستی شناختی - پیاپی 21 (بهار و تابستان 1401)

نشریه پژوهش های هستی شناختی
پیاپی 21 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/06
  • تعداد عناوین: 14
|
  • جواد نظری*، غلامرضا فیاضی صفحات 1-26

    از شگفتی های ذهن، انتزاع مفاهیم متعدد از اموری است که فاقد ترکیب خارجی اند. ذهن از امر بسیط، مفاهیم وجود، تشخص، ماهیت و... را انتزاع می کند. به نظر می رسد که بهترین تبیین برای کیفیت این انتزاع، پذیرش و ارایه تفسیری صحیح از تحقق معانی متعدد به واقع واحد است. حقیقت آن است که عدم پذیرش یا ارایه ندادن تفسیری صحیح از این اصل، معرفت شناسی و هستی شناسی ما را مختل می کند. بر طبق این اصل، اساسا در خارج حیثیتی متحقق نیست و در عین حال، می توانیم واقع را مجمع معانی و حیثیات گوناگون بدانیم. ذهن خودبنیادانه مفاهیم را از خارج نمی گیرد، بلکه واقع بسیط، چون حقیقتا مجمع معانی متعدد است، به ذهن اجازه می دهد که آن مفاهیم را از او انتزاع کند. این واقع بسیط همان معنای وجود نیست، معنای وجود صرفا یکی از معانی ای است که در این واقع واحد موجود است، واقع صرفا از سنخ وجود یا تشخص یا ماهیت و... نیست، هیچ یک از این امور منشا انتزاع دیگری نیست، بلکه واقع، به وصف بساطت خارجی، حقیقتا مجمع معانی این امور و منشا انتزاع مفاهیم آنهاست، اما فرق معنای وجود با سایر معانی در این است که معنای وجود، تحقق حقیقی بالذات دارد، ولی سایر معانی، از تحقق حقیقی به تبع وجود برخوردارند.

    کلیدواژگان: مفهوم، معنا، واقع، بساطت، کثرت، علیت تحلیلی
  • ثمینه سادات مرشدی اصطهباناتی*، مهدی منفرد، زهرا خزاعی صفحات 27-56

    رابطه حیات و شناخت در دیدگاه افلوطین و صدرالمتالهین و تطبیق این دو دیدگاه از آن جهت دارای اهمیت است که پیوند هستی شناختی حیات (life) و شناخت (knowledge) در نگاه دو فیلسوف حکایت از قرابت فکری آنها دارد. «نظر» (contemplation) در نگاه افلوطین نوعی شناخت عام و فراگیر است که تمام مراتب هستی، آن را واجدند. اندیشه یا شناختی که افلوطین آن را عین حیات و زندگی می داند. در دیدگاه ملاصدرا نیز هم علم و ادراک (شناخت) و هم حیات، تابع وجود و بلکه عین وجود است. از این روست که علم و حیات در وجود، وحدت دارند. باور به عینیت وجودی دو صفت حیات و شناخت و بالتبع موجود حیاتمند و شناختمند، اعتقاد به تحویل حیات به شناخت و اشتراک مبانی رابطه هستی شناسانه میان حیات و شناخت -همانندی مبدا و غایت حیات و شناخت، مشکک بودن حقیقت حیات و شناخت، عامل مشترک حیات و شناخت در طبیعت و حیاتمندی و شناختمندی عالم- در نگاه دو فیلسوف، زمینه را برای تطبیق دو دیدگاه فراهم آورده است. تطبیقی که نتیجه آن، یافتن قرابت های فکری دو فیلسوف درباره نوع رابطه حیات و شناخت است.

    کلیدواژگان: افلوطین، صدرالمتالهین، حیات، شناخت، رابطه هستی شناسانه، عینیت
  • رامین عزیزی، حسن ابراهیمی* صفحات 57-84

    با تفحص در آثار فیلسوفان اسلامی با قاعده «کل ممکن زوج ترکیبی» برخورد می کنیم که براساس آن همه موجودات امکانی دارای ماهیت هستند. بااین حال قاعده دیگری نیز با عنوان «النفس و ما فوقها وجودات صرفه» از سوی اصحاب حکمت متعالیه مورد قبول واقع شده است که براساس آن طبق تفسیر بدوی حکم بر فقدان ماهیت در مجردات شده است. سوال اصلی پژوهش حاضر این است که آیا تناقضی بین دو قاعده وجود دارد یا خیر و در صورت عدم وجود تناقض، دیدگاه هایی که از سوی فیلسوفان برای رفع تناقض ظاهری بیان شده است چیست؟ برخی بین این دو قاعده تناقض قایل بوده و معتقدند رای نهایی صدرا تنها پذیرش یکی از این دو قاعده است. برخی دیگر هم معتقدند که علی رغم تناقض ظاهری، حقیقتا بین این دو قاعده تناقضی وجود ندارد. نگارندگان بعد از احصای پاسخ های مطرح شده از سوی فیلسوفان آنها را قانع کننده نیافته ازاین رو با تحقیق و نگاه دوباره در معانی ماهیت پاسخ دیگری در این مقاله ارایه داده اند.

    کلیدواژگان: ماهیت، انیات محض، وجودات صرف، ملاصدرا، آقا علی زنوزی، قاعده مشایی، قاعده اشراقی
  • رضا عباسی، عظیم حمزئیان*، قدرت الله خیاطیان صفحات 85-112

    «هستی شناسی»، یکی از موضوعات و مسایل مهم در حوزه فلسفه و عرفان است که عارفان در این زمینه، نگاه ویژه و تفسیر خاص داشته اند. ابو عبدالله نفری، به عنوان یکی از همین عارفان، گزارش تجارب عرفانی خود را در دو کتاب «المواقف» و «المخاطبات» در بندهای متعدد و با زبانی بسیار پیچیده، ارایه کرده است و می توان نگرش هستی شناسانه او را از آن مطالب، استنباط نمود. پرسش این مقاله، به طور مشخص این است که «هستی شناسی» در اندیشه عرفانی نفری چه ویژگی هایی دارد؟ نگارندگان در این مقاله با روش توصیفی-تحلیلی، محتوای «هستی شناسانه» اندیشه عرفانی وی را استخراج و تدوین کرده و به این نتیجه رسیده اند که نفری بر محور تقسیم بندی هستی و نام گذاری آن به «ماسوا» و «حرف» و نماد بودن هستی های این جهانی، مطالب خود را بیان کرده و همچنین سلسله مراتبی برای هستی قایل شده است که عبارت است از «نازل»، «میانی» و «عالی» و اوصافی را برای هر مرتبه بیان کرده است. این مراتب، دارای نسبت تشکیکی با یکدیگر هستند و دیدگاه نفری در مورد هستی را می توان در نگرش تشکیک خاص الخاصی جانمایی کرد. او به دوگانه انگاری هستی از دو وجه «خلقی» و «حقی» قایل است و به جنبه پدیداری و آینگی هستی برای حق تعالی، در مراتب «میانی» و «عالی» معتقد است و نیز مسیله حجاب ها را در سلوک برای عارف در مراتب هستی، مطرح کرده است. تکلم نیز یکی دیگر از احکام هستی در اندیشه او است.

    کلیدواژگان: ابوعبدالله نفری، ماسوا، حرف، مراتب هستی، پدیداری هستی
  • طیبه شاددل*، حسین اترک صفحات 113-138

    افلاطونیان معاصر اذعان می کنند که برخی اعیان انتزاعی، مانند: اعیان ریاضی به نحو ضروری، فرازمانی، نامخلوق و مستقل وجود دارند. از سوی دیگر، بر اساس الهیات کتاب مقدس و الهیات کلاسیک خداوند تنها موجود قایم بالذات و مستقل است. بنابراین، افلاطون گرایی برای الهیات کلاسیک چالشی مهم ایجاد می کند که بر اساس آن، خداوند تنها واقعیت مستقل، ضروری و نامخلوق نیست. ویلیام کریگ، فیلسوف خداباور معاصر آمریکایی، معتقد است خداباوری توحیدی با افلاطون گرایی دچار مشکل می شود. در نتیجه، یک خداباور توحیدی نمی تواند در باب اعیان انتزاعی به دیدگاه واقع گرایی افلاطونی قایل شود و معتقد باشد که اعیان انتزاعی هویاتی نامخلوق، ضروری و فرازمانی هستند. کریگ معتقد است قایل شدن به موجوداتی با این ویژگی ها با کمال خداوند، قدرت مطلق و آموزه خلقت ناسازگار است و برای اثبات دیدگاه ناسازگاری افلاطون گرایی با الهیات سنتی مسیحی به برخی آیات انجیل استناد می جوید. وی بر این باور است که با گذر از نگاه واقع گرایی به دیدگاه ناواقع گرایی در باب اعیان انتزاعی، چالش فوق برطرف می شود. به نظر می رسد استدلال های کریگ با توجه به مباحث مقدمات حکمت در علم اصول قابل دفاع نباشد و استفاده اطلاق و عمومیت مخلوق بودن ماسوی الله از آیات مورد استناد او صحیح نیست.

    کلیدواژگان: اعیان انتزاعی، افلاطون گرایی، خداباوری توحیدی، کریگ
  • علی فتح طاهری*، زهرا نمایندگی صفحات 139-166

    هستی شناسی برای هایدگر با ایراد نقد بر تاریخ متافیزیک پس از افلاطون آغاز و با ذکر تمایز هستی شناختی، خطرات علم مدرن و تفکر ریاضیاتی در شکل گیری نیست انگاری انسان مدرن تبیین می شود و در نهایت با تفوق نگاه شاعرانه بر ریاضیات در انکشاف جهان برای دازاین ادامه می یابد. هستی برای هایدگر آن غنای محض است که خود را به انحاء مختلف بر دازاین می نمایاند و تفکر ریاضیاتی نه راهبر به وجود که عامل اصلی غفلت از آن ونیز غفلت از این غفلت، در سراسر تاریخ متافیزیک است. در مقابل آلن بدیو در اساسی ترین دعوی فلسفی اش ریاضیات را هستی شناسی دانسته و از نسخه ای تفریقی پرده برمی دارد که مدعی است منتقدی سرسخت برای نگاه ریاضی ستیز و در عوض، شاعرانه هایدگر است. در این مقاله سعی برآن است تا ضمن ارایه نقدهای بدیو به رویکرد هایدگر در قبال ریاضیات، به ذکر دلایل او برای تفوق نگاه ریاضیاتی بر آنچه هستی شناسی شاعرانه نام نهاده است، بپردازیم و درنهایت نشان دهیم بدیو فارغ از اینکه تا چه اندازه در ایراد انتقادات خود به هایدگر محق است یا خیر، لیکن به جهت تحقق اهداف مدنظر خود در هستی شناسی ناچار از طرح و ارایه آنها است.

    کلیدواژگان: بدیو، هایدگر، هستی شناسی، ریاضیات، شاعرانگی، کثرت
  • صدیقه ریاحی مدوار، محمد اکوان*، مهدی نجفی افرا صفحات 167-190

    ابن سینا در آموزه خلقت با اینکه تحت تاثیر ارسطو و نظریه نوافلاطونی فیض است، از سویی متاثر از متکلمان مسلمان و منابع و متون دینی است، و همین موجب تمایز اندیشه او از متفکران سلف خود شده است. او در عین اینکه از فاعل به عنوان مفیض و علت وجودی یاد می کند، رابطه موجودات با فاعل را بر رابطه وجودی استوار می سازد، نظریه علم عنایی او در صدور موجودات با اصلاحات اندکی می تواند در منشا صدور موجودات، نظریه ای قابل اعتنا باشد. او در علم خداوند به ذات خود از علم حضوری و اتحاد عالم و معلوم سخن رانده است، لذا با توجه به برداشت وی از علم حضوری، می توان با اتکا به همین نظریه او، علم خداوند به مخلوقات اعم از مبدعات و مخترعات و مکونات را توجیه و تبیین کرد، خصوصا اینکه ابن سینا علم خداوند به مخلوقات را از طریق علم به ذات تبیین و تفسیر می کند. نظریه فیض در اندیشه فیلسوفان بعدی هیچ گاه مورد غفلت نبوده و به عنوان یکی از معقول ترین تفسیرها از خلقت جهان و خالقیت و فاعلیت خداوند عنوان می شود. در این مقاله با اتکا به روش تحلیلی، بر اساس نظریه فیض ابن سینا، سعی در تبیین و پر کردن فاصله پراهمیت خالق و مخلوق داریم، چنان که نظریه  فیض توام با علم الهی پایه و اساس خلقت ابداعی عالم قلمداد گردد.

    کلیدواژگان: خلقت، صدور، ابن سینا، عنایت، فیض
  • صالح عادلی ساردو، بمانعلی دهقان منگابادی*، محمدعلی حیدری مزرعه آخوند صفحات 191-218

    این پژوهش با روش توصیفی تحلیلی، درپی بررسی منطق فهم کلام الهی از دیدگاه قاضی عبد الجبار معتزلی است. قاضی راهیابی به دلالت صحیح کلام الهی را در گرو دخالت ضابطه مند «راه های معرفت» و نیز «وصف حکمت الهی» در فهم کلام الهی می داند. از دیدگاه وی دستیابی به ضابطه مندی عوامل مذکور نیز به نوبه خود نیازمند تکیه به پاره ای پیش فرض های هستی شناختی همچون اصل واقعیت و اصل علیت است که نقشی اساسی در روشن نمودن ماهیت معرفت و نیز راه های دستیابی به آن ایفا می نمایند. وی با مشخص نمودن وجه صحیح دلالت راه های دستیابی به معرفت، وصف حکیم را به معنای «کسی که از انجام قبیح مبرا است» در مورد خداوند ثابت نموده و بروندادهای آن را در فهم کلام الهی مشخص می نماید. در منطق وی، خلاصه شدن نقش راه نقلی به تایید داده های عقلی، برخلاف مدعای وی در ایجاد وحدت رویه، زمینه را برای ایجاد اختلاف دیدگاه ها در فهم کلام الهی فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: قاضی عبد الجبار معتزلی، منطق فهم کلام الهی، وجودشناسی کلام الهی، معرفت شناسی کلام الهی، حکمت الهی
  • محمد ذبیحی صفحات 219-240

    دیدگاه عروض وجود بر ماهیت که نتیجه طبیعی دکترین ابن سینا درباره تمایز وجود و ماهیت است در شرق عالم اسلام از سوی شیخ اشراق و در مغرب عالم اسلامی از سوی ابن رشد مورد مخالفت جدی قرار گرفته است، اینان مدعی شده اند  نظریه عروض وجود بر ماهیت از سوی ابن سینا، نظام فلسفی او را گرفتار بن بست فلسفی نموده است ،ازاین رو پژوهش حاضر درپی پاسخ به این پرسش اصلی  است که آیا نظریه عروض وجود بر ماهیت بامبانی اساسی هستی شناسانه ابن سینا ناسازگاری درونی دارد؟،بدون تردید چنانچه ادعای منتقدان درست باشد پایه های وجود  شناسانه ابن سینا فرو می ریزد  چنان که پذیرش دیدگاه ویژه او در خصوص برهانی که آنرا برهان صدیقین نامید ونظریه اتحاد مصداقی ومفهومی ذات و صفات را بغایت دشواربلکه غیر قابل قبول می نماید،چنان که اثبات نادرستی ادعای منتقدان افزون بر این دستآورد اساسی که در منظومه هندسی هستی شناسی ابن سینا هیچگونه ناسازگاری نیست دیدگاه های ویژه اورا در باره ذات وصفات الهی از آنچه فیلسوفان دیگر گفته اند بجد  برجسته ومتمایز می سازد ،سزاوار توجه است که سه نظام فلسفی بزرگ دنیای اسلام سینوی، اشراقی و صدرایی در مبانی و روش ها جدال دراز دامنی با یکدیگر دارند ،لیکن برداشت این است درخصوص مساله عروض وجود بر ماهیت و به بیان روشن تر چگونگی رابطه وجود و ماهیت در ذهن و خارج پیش از آن که اختلاف آنان ناشی از تفاوت در مبانی فلسفی باشد برخاسته از برداشتهای نظری است. پژوهش حاضر کوشیده است با ارایه نظریه ابن سینا درباره مساله یاد شده همراه با دیدگاه منتقدان به نقد و ارزیابی آن بپردازد.

    کلیدواژگان: وجود، ماهیت، عروض و زیادت، ذات وصفات الهی
  • زکریا بهارنژاد صفحات 241-265

    در این مقاله تلاش شده  است تا با بررسی آثار ابن سینا، چیستی  فلسفه وتعریف  فیلسوف نزد وی تبیین ومورد تحقیق قرار گیرد . این روش مفید چند فایده است : 1. آنکه دانسته می شود آنچه راکه برخی(مانند ماجد فخری) . از محققان تاریخ فلسفه ، بدون تحقیق در باره دید گاه ابن سینا گفته اند ناصواب  ونادرست است .2. معلوم می گردد ، مطالبی را که برخی از فیلسوفان پس از ابن سینا (مانند ملا صدرا) .  بنام خود وبدون استناد دادن آنها به وی آنهارا  در کتب خود ذکر کرده اند ؛ متعلق به ابن سینا بوده است . 3. این نتیجه را در بر دارد که فلسفه اسلامی را باید ازسرچشمه اصلی آن آموخت  ومرجعیت ابن سینا را پذیرفت - همان روشی که عبدالکریم شهرستانی در کتاب « الملل والنحل » آن رابه کار برده است و در معرفی فلسفه اسلامی نظرات ودیدگاه ابن سینارا  بر نظر ودیدگاه دیگر فیلسوفان مسلمان ترجیح داده واز او به عنوان « علامه القوم » یاد کرده است - نویسنده دراین بررسی متوجه نکات ژرف وعمیقی در نظر ابن سینا شده است از جمله : ضرورت ، دوام وکلیت که وی آنهارا از اختصاصات فکر واندیشه فلسفه پژوهی می داند ، از مباحث مهمی است که در قرون بعدی درآثار فیلسوفانی مانند کانت می توان اهمیت آنها را مشاهده کرد . به عقیده نگارنده علی رغم سیطره فلسفه صدرایی بر فکر واندیشه فیلسوفان معاصر ما ، همچنان نظر عبدالکریم شهرستانی ،  صایب وقابل دفاع است ولازم است « مرجعیت » فلسفی ابن سینا رادر پژوهشهای فلسفه اسلامی تداوم بخشیم وزوایای پنهان فلسفه وی را بگشاییم ومانند خود ابن سینا تا حد امکان از آمیزش مسایل فلسفی با مسایل کلامی وعرفانی بپرهیزیم . روش  پژوهش در این مقاله ، در مرحله نخست روش کتابخانه ای(ویا جمع آوری اطلاعات) وسپس با روش توصیفی تحلیلی انجام پذیرفته است.

    کلیدواژگان: ابن سینا، موجود بما هو موجود، فلسفه اولی، حکمت، سفسطه
  • فریبا هادوی، عزیزالله افشار کرمانی* صفحات 265-288

    مسیله انسان و تحلیل هویت وی از بنیان های تفکر ملاصدرا و هایدگر است. نحوه تلقی آن ها از انسان در عین اختلاف، اشتراکاتی نیز دارد.نگاه مشترک آن ها به مسیله انسان و وجود قرابت خاصی میان آن ها پدید آورده است.هر دو برای انسان، وجود ویژه ای در میان موجودات قایل هستند. ملاصدرا، علم حضوری نفس به خود را عین نفس و مستلزم علم حضوری به بدن می داند و بدن پل اتصال نفس با جهان پیرامون است، این علم حضوری عین گشودگی وجود آدمی به جهان است؛ چون نفس همواره به محیط اطراف التفات دارد. و با این التفات به طور مدام هستی خود را استمرار می بخشد. هایدگر هم معتقد است که انسان مدام در حال طرح افکنی است و این طرح افکنی، ناشی از گشودگی به جهان است یعنی هر لحظه دازاین، موجودات و خود را می یابد و بر اساس این یافت طرح می افکند. هایدگر، انسان را به اصیل و غیر اصیل تقسیم می کند. انسان غیر اصیل، تابع کسان و مشهورات است، ولی انسان اصیل وجود خود را محدود در زمان خاصی می داند لذا کار های خود را متناسب با موقعیت و اهداف و برای تحقق هویت حقیقی خود انجام می دهد. ملاصدرا نیز به فعلیت رسیدن استعداد های آدمی  را مرهون نحوه تعامل انسان با جهانی می داند که آدمی در آن زیست می کند و آدمی با فعالیت های خود می تواند جهان خود را گشوده تر کند و آن را ارتقاء دهد. ملاصدرا و هایدگرهر دو به تعامل انسان با جهان  و توانایی عالم سازی انسان تاکید دارند و تعالی انسان را در نحوه فعالیت و نوع عالمی می دانند که انسان می سازد.

    کلیدواژگان: گشودگی به جهان، عالم داری، جهان انسان، علم حضوری، هایدگر، صدرالمتالهین
  • محمود ایزدپناه، بیژن عبدالکریمی*، رضا داوری اردکانی، بابک عباسی صفحات 289-316

    یکی از سه رکن تشکیل دهنده تمامی مابعدالطبیعه های کلاسیک، نظریه نفس است. کانت در کنار نفس، جهان و خدا را نیز به عنوان دیگر ارکان مابعدالطبیعه استعلایی معرفی کرده و نسبت سازوار آن ها با یکدیگر را به مثابه ریوس «علم فلسفه» در نقد سوم تبیین کرده است. به عقیده وی برای نیل به چنین مطلوبی، لازم است هر یک از این سه رکن در چارچوب فلسفه نقدی مورد تحلیل قرار گیرند تا بدین طریق گره های تاریخی مابعدالطبیعه سنتی باز شود و فلسفه بتواند همچون دانش های متقنی چون ریاضیات و فیزیک حرکت رو به پیشرفت داشته باشد. وی در بخش دیالکتیک استعلایی نقد عقل محض، ذیل قیاسی حملی دعاوی متعاطیان مابعدالطبیعه به خصوص صورتبندی هایی که دکارت در آثار خود ارایه کرده را در چهار مغالطه معروف بررسی کرده و چرایی عقیم بودن آن ها را نشان داده است. این نوشتار درصدد است علاوه بر تقریر رویکرد متعاطیان سنتی مابعدالطبیعه در خلال دو بحث جدی کانت در باب نفس- یکی به عنوان شرط شناخت و دیگری به عنوان بخشی از مابعدالطبیعه سنتی و مغالطات مضمر در آن- نشان دهد چگونه نفس به عنوان یکی از ارکان «علم فلسفه» و نظام کامل فلسفی در فلسفه نقادی کانت صورتبندی شده و برای این صورتبندی چگونه باید از نفس شناسی دکارتی رد شد.

    کلیدواژگان: نفس، مابعدالطبیعه، جوهر، معرفت، علم فلسفه، دکارت، کانت
  • هاجر نیلی احمدآبادی، حسین کلباسی اشتری* صفحات 317-342

    این پژوهش در پی یافتن پاسخ این پرسش است که غزالی تا چه حد در ارایه تعریفی از نفس پیرو ارسطو بوده است و آیا تفسیر وی از علم النفس ارسطویی، تفسیری کلامی و الهیاتی است یا تفسیر محض فلسفی است و یا هر دو رویکرد را دربردارد.ارسطو ضمن ارایه دو گونه تعریف طبیعی و مابعدالطبیعی از نفس، در تعریف طبیعی نفس را مرتبط با بدن می داند و در تعریف مابعدالطبیعی، آن را مستقل از بدن و شناختش را در ارتباط با شناخت موجود زنده می داند؛ اما غزالی با رویکردی دینی و از منظر شریعت، شناخت حقیقت نفس را موضوعی مرتبط با حقیقت مرگ و خودشناسی در نظر می گیرد و بر لزوم شناخت نفس انسانی برای نیل به معرفت الهی تاکید می ورزد. وی نفس را آینه ای می داند که نظاره در آن، دیدار حق را به دست می دهد. غزالی در تعریف فلسفی خود از نفس مانند ارسطو بر کمال اول بودن نفس تصریح می کند و معتقد است نفس فقط با عقل ادراک می شود.

    کلیدواژگان: علم النفس، ارسطو، غزالی، تعریف نفس
  • سهراب حقیقت صفحات 343-370

    موضوع و دایر مدار مسایل در فلسفه مشاء وجود است. می توان گفت نظام فلسفی مشاء اعم از خداشناسی، جهان شناسی و وجود شناسی مبتنی بر «وجود» است. سهروردی دیدگاه فلاسفه مشاء را درباره وجود در پرتو رابطه آن با ماهیت تحلیل می کند. به نظر وی وجود به عنوان مفهوم کلی صرفا در مرتبه ذهن تقرر دارد؛ اما فلاسفه مشاء با عینی دانستن آن، احکام مفاهیم ذهنی را با امور عینی خلط کرده اند. لذا سهروردی معتقد است فلاسفه مشاء در بحث از وجود دچار مغالطه ذهن و عین شده اند که مالا به ناسازگاری درونی در نظام فلسفی مشاء می انجامد. وی با اظهار این مغالطه به اعتباری بودن وجود می رسد و مسایل فلسفه را از وجود شناسی به نورشناسی تغییر می دهد. در این مقاله با روش تحلیلی و انتقادی ابتدا فهم سهروردی را از وجود و رابطه آن با ماهیت مطرح و سپس با تکیه بر نظر فلاسفه مشاء، سوء فهم سهروردی را از نظر ایشان بیان می کنیم و در مرحله آخر نظر سهروردی به تفصیل مورد نقد قرار می گیرد. سهروردی در فهم نظر فلاسفه مشاء در باب وجود دچار مغالطاتی شده است که از جمله آنها می توان به مشکلات معرفت شناختی در تصور و فهم وجود، خلط عرض با عرضی، خلط ماهیت من حیث هی هی با ماهیت بشرط شی، خلط عقل با ذهن، خلط انواع تمایز بین وجود و ماهیت و خلط معقولات ثانی فلسفی با منطقی اشاره کرد.

    کلیدواژگان: وجود، ماهیت، سهروردی، فلاسفه مشاء، تسلسل، اشتراک لفظی
|
  • Javad Nazari *, Qolam Reza Fayyazi Pages 1-26

    The realization of multiple significances in a unified reality is a significant principle that may seriously disrupt our epistemology and ontology if an adequate interpretation is not presented or accepted. Based on this principle, in the external world, no consequence is basically realized, and at the same time, reality can be considered as an instance of significance and various consequences. Reality is absolutely non-complex and through its non-complexity, it is an instance of various consequences. The mind does not self-foundedly take significance from the external world, rather it is the non-complex reality that allows the mind to abstract its significance. Thus, the significances are indeed realized in the external world, and at the same time, the reality is an absolute non-complex and no consequence and plurality can make it pluralistic. This is obviously manifested in Existentialism. according to the correct interpretation of Existentialism, reality is not merely of existence or essence; neither existence is the source of abstraction of essence nor conversely, rather the non-complex reality is the source of abstraction of both and the plurality of both. Thus, reality is actually derived from both, but with its non-complexity. The difference between the significance of existence and other significance is that it can be realized through its essence, but other significances are the true realization of the consequence.

    Keywords: Concept, Significance, Reality, Non-complexity, Plurality
  • Samineh Morshedi *, Mahdi Monfared, Zahra Khazaei Pages 27-56

    The relationship between life and knowledge in the view of Plotinus and Sadr ol-Mote’allehin and the comparison between their perspectives are of importance due to the fact that the ontological connection between life and knowledge in the opinion of the two philosophers conveys their intellectual affinity. Contemplation in the view of Plotinus is a sort of general and pervasive knowledge that exists in all the stages of being; the idea or knowledge that is recognized as the sameness of life by Plotinus. In Sadr ol-Mote’allehin’s view, knowledge as well as life are not only subordinate to being but also its exact sameness. Therefore, knowledge and life have unity in existence. Belief in the sameness of life and knowledge as well as the creatures’ living and knowledgeable existence, Reduction of life into knowledge, and the common foundations of the ontological relationship between life and knowledge -sameness of their origin and end, their graded reality, their common source in nature, and the world’s living and knowledgeable existence- in the view of the two above philosophers, have paved the way for a comparison between their perspectives. The result of this comparison is finding intellectual affinity and consensus between the two philosophers about the type of relationship between life and knowledge.

    Keywords: Plotinus, Sadr ol-Mote’allehin, Life, Knowledge, Ontological Relationship, Sameness
  • Ramin Azizi, Hassan Ebrahimi * Pages 57-84

    With a thorough investigation in the works of Muslim philosophers we see the principle “Every contingent thing is composite duality, composed of quiddity and existence”. Which means that all contingent entities have the essence. However, there is another principle “The soul and above of it are mere identically and pure being” which has been accepted by companions of the philosophy of Illumination and Transcendent wisdom. according to this principle in an Initial Review, non-material objects do not have the essence. The main question of this investigation is if there is any contradiction between these two principles and if there is not, what would be the answer of philosophers to the seeming contradiction. some believe there is a contradiction between these two principles and the final idea of Mulla Sadrā is one of them. On the contrary, some believe there is no contradiction between these two principles. The author does not regard the answers of the philosophers to be satisfactory and criticizes them. Hence, studying the different meanings of the essence, provided another answer in this paper.

    Keywords: the Essence, Mere Identically, Pure Being, Peripatetic Principle, Illuminative Principle
  • Reza Abbasi, Azim Hamzeian *, Ghodratollah Khayaian Pages 85-112

    "Ontology" is one of the important topics in the field of philosophy and mysticism in which mystics have had a special view and interpretation. Abu Abdullah Neffari, as one of these mystics, has presented the report of his mystical experiences in two books, "Al-Mawaqif" and "Al-Mukhatabat" in numerous sections and in a very complex language, and his ontological view can be deduced from those matters. The question of this article specifically is, what are the characteristics of "ontology" in Neffari’s mystical thought? In this article, the authors have extracted and compiled the "ontological" content of his mystical thought through a descriptive-analytical method and have come to the conclusion that Neffari -based on the division of existence and naming it "Maswa" and "letter" and symbolizing the beings of The world- has expressed his contents and also has given a hierarchy to the universe which are "low", "middle" and "high" and has described attributes for each order. These levels are hierarchical. He believes in the duality of existence from both aspects of "creatures" and "Godhood", and he believes in the phenomenological and mirror aspect of existence for the transcendent, in the "middle" and "higher" levels, and also he paid attention to the issue of veils in behavior for the mystic in the universe. “Speaking” is another rule of existence in his mind.

    Keywords: Abu Abdullah Neffari, seperated of God, Word, Levels of Existence, Phenomenal Existence
  • Tayyebeh Shaddel *, Hossein Atrak Pages 113-138

    Contemporary Platonists acknowledge that some abstract objects, such as mathematical objects, exist necessarily, eternally and independent. On the other hand, biblical theism and classical theism acknowledge that God is the sole ultimate reality. This is the challenge that Platonism has posed to the theology of the Scriptures and classical theology, as a result of which God is not the only independent, necessary, and uncreated reality. William Craig, a contemporary American theist philosopher, believes that theism is undone by Platonism. Thus a theist cannot hold a Platonic realist view of abstract objects; And believes that abstract objects exist and are also uncreated, necessary and eternal. Craig believes that believing in beings with these qualities is incompatible with God's perfection, and the doctrine of creation. Craig cites some biblical verses to prove his view of the incompatibility of Heavyweight Platonism with traditional Christian theism. He believes that by moving from a realistic to an  Anti-realistic view of abstract objects, the above challenge will be solved. Craig's arguments do not seem to be defensible in view of wisdom rudiments   in the science of Asul (the science of principles) And the use and generalizations of the creation from the verses cited by him is not correct. In the end, Craig's main claim of passing from the Platonic realism to the view of anti-realism seems perfectly justified, although his method does not seem correct.

    Keywords: Abstract Objects, Platonism, theism, Craig
  • Ali Fath Taheri *, Zahra Namayandegi Pages 139-166

    For Heidegger, ontology begins with a critique of the metaphysical history after Plato, explaining the ontological distinction, the dangers of modern science, and mathematical thinking in shaping the nihilism of modern man, and finally the poetic view of Mathematics continues to develop the world for Dasein. For Heidegger, Being is the pure richness that manifests itself in various ways in Dasein, and mathematical thinking, not the guide to existence, is the main cause of its neglect, as well as its neglect, throughout the history of metaphysics. Alan Badiou, on the other hand, considers mathematics to be ontology in his most fundamental philosophical case, and exposes the differential versions, which he claims to be a staunch critic of the anti-mathematical view and, instead, of Heidegger's poetry. In this article, we try to present Badiou's critique of Heidegger's approach to mathematics, to mention his reasons for the mathematical view of what he calls poetic ontology, and finally to show Badiou, no matter how objectionable Whether his criticisms of Heidegger are justified or not, but in order to achieve his goals in ontology, he is forced to formulate and present them.

    Keywords: Badiou, Heidegger, Ontology, Mathematics, Poetry, Multiplicity
  • Sadigheh Riahi, Mohammad Akvan *, Mehdi Najafi Afra Pages 167-190

    In proposing his doctrine of creation, Avicenna is under the influence of Aristotle and Neoplatonian theory of emanation as well as Islamic theologicians and religious texts. This is why his thought is basically different from previous thinkers. While he defines “the agent” as “emanatory” and “cause of existence”, he believes that the relationship between the beings and the agent is based on an existential relationship. With minor amendments, his theory of “creative foreknowledge” can be proposed as a prominent theory about the origin of emanation of beings. He examines divine knowledge by referring to “knowledge by presence” and “unity of the knower and the known”. Given his comments about knowledge by presence, the divine knowledge about the created beings including mubda'at, mukhtara'at and mukawwanat can be explained based on his theory. Particularly, he explains divine knowledge about the created beings through the divine knowledge of his own essence. Then the emanation theory has not been neglected by later philosophers and has been considered as one of the most rational interpreatations of God as the creator and agent and of the creation of world. In this article. We have tried to explain the relationship between the creator and the created based on the emanation theory of Avicenna. The theory of emanation along with We have tried to explain the relationship between the creator and the created based on the emanation theory of Avicenna. The theory of emanation along with the divine knowledge has been proposed as the basis of “creation out of nothing” (creatio ex nihilo).

    Keywords: Creation, Issuance, Avicenna, Enayat, Emanation
  • Saleh Adeli Sardoo, Bemanali Dehghan Mongabadi *, Mohammad Ali Heydari Mazrae Akhoond Pages 191-218

    This descriptive-analytical study seeks to examine the logic of understanding the speech from Qazi Abd al-Jabbar Mu'tazili’s Viewpoints. In his view, the way to achieve the correct meaning of the divine speech is the disciplined intervention of the ways of knowledge and also the description of the divine wisdom in understanding the divine speech. In his view, the regularity of these factors requires reliance on some ontological presuppositions that play a key role in clarifying the nature and ways of knowledge. By specifying the correct meaning of the ways of knowledge, he proves the attribute of wisdom in the same human meaning, that is, "one who does not do ugly things" about God, and examines its implications in understanding the divine speech. In his logic, the role of the narrator in many verses is summarized in the confirmation of rational data, which, contrary to his claim in creating unity of procedure, provides the basis for differences of opinion in understanding the divine speech.

    Keywords: Qazi Abd al-Jabbar Mu'tazili’s, The Logic of Understanding the Divine Speech, The Ontology of the Divine Speech, Epistemology of the Divine Word: Divine Wisdom
  • Mohammad Zabihi Pages 219-240

    Research regarding any academic topic possesses the required importance and necessity and this importance and necessity is twofold regarding foundational issues and especially if the research topic is one of the topics on which other philosophical issues depend. Certainly, the necessity of research regarding that is considered one of the first priorities. Thus, the topic “Critiquing the View of the Attribution of Existence to Quiddity” holds such importance that if the view of the non-consequentialist critics were to be correct; it would inevitably result in an impasse in the Avicennan philosophical system. In fact, it can be claimed that the measure of the importance of the study, assessment, and reaching the right judgment in this regard is beyond any philosophical issue. And it has been indicated regarding the history of the research that apart from ancient philosophical texts and related works that have been addressed in the three philosophical systems of the Islamic world, no independent works that have addressed this topic have been considered.To find the answer to the main question of the research which is whether the view of the attribution of existence to quiddity is internally incompatible with the essential foundations of Avicenna’s ontology, the author first indicates the difficulty of the attribution of existence to quiddity through the problem statement of the study, explaining the point of conflict, and a short explanation regarding the main terms because considering the founders of the Avicennan, Illuminationist, and Sadrian philosophical systems consider the existence of two primaries in the external world to be incorrect, the question regarding the relationship between existence and quiddity in the mind and external world, and explaining the manner it happens, beyond the primacy and the mentally-positedness of each existence and quiddity, the main concern is that each philosophical system must present a clear answer for that because all three philosophical systems are in consensus on the issue that the relationship between existence and quiddity in the mind is in the form of analytical attributions; that is, existence is attributed to quiddity; however, Shaykh al-Ishraq cites Avicenna’s statement in which he asserts the attribution of existence to quiddity as well as the interpretation that has been made from the words of his student Bahmanyar and assumes that attribution according to Avicenna refers to external attribution and accordingly, in the first judgment with the Peripatetics in the book Ḥikmat al-Ishrāq, he claims that the Peripatetics have based their philosophy on existence whereas existence is mentally-posited and he presents six arguments for the claim that the external attribution of existence to quiddity is incorrect.

    Keywords: existence, Quiddity, Attribution of Existence to Quiddity
  • Zakarya Baharnezhad Pages 241-265

    In this paper, the author has tried to describe the nature of philosophy and the definition of a philosopher via studying and investigating the Ibn Sina's works, This method has several benefits: 1. It is known that what some scholars of the history of philosophy (e.g. Majid Fakhri) have said without researching Ibn Sina's view is incorrect. It turns out that some later philosophers after Ibn Sina (e.g. Mullah Sadra) have mentioned them in their books in their own names and without quoting Ibn Sina. 3. It leads to the conclusion that Islamic philosophy should be learned from its main source and Ibn Sina's authority accepted - the same method that Abdul Karim Shahrestani has used in his book "Al-Mulla Wal-Nahl", which preferably considered Ibn Sina's views and opinions in introducing Islamic philosophy rather than other Muslim philosophers, and referred to him as "the sign of the people".

    Keywords: Ibn Sina, Existing with What is Present, Primary Philosophy, Wisdom, Sophistry
  • Fariba Hadavi, Azizollah Afshar Kermani * Pages 265-288

    The problem of human and analyzing his identity is one of the foundations of Mulla-Sadra and Heidegger’s thoughts. Their conception about humans, despite all the differences, have some similarities. The common view about the problem of humans and Being has brought special proximity between them. Both believe in a special existence for humans among all other entities. Mulla-Sadra believes that the self’s knowledge by presence of himself is identical with the self and entails its knowledge by presence of the body; and the body conjuncts self with the world. This knowledge by presence is identical to humans’ openness toward the world; since the self’s intention is always toward his surrounding environment. By this intention, he can preserve his being. Heidegger believes that Human continually projects into the world and this projection steams from his openness toward the world; that is, Dasien consistently appropriates himself and other entities, and due to this appropriation fulfills his projection. Heidegger divides humans into authentic and non-authentic. Non-authentic human follows Das-man and endoxa, however, the authentic human recognizes himself determined in a specific time; thus perform his effort following his situation and purposes and to fulfill his true identity. Mulla-Sadra also thinks that the realization of human dispositions is beholden by humans’ interaction with the world in which he/she dwells in it. Humans can make their world more open and advance it through their activities. Mulla-Sadra and Heidegger both emphasize humans' interaction with the world and his world-constituting ability, and both think of humans’ transcendence based on humans' activity and the kind of the world that he/she constitutes.

    Keywords: Openness Toward the World, being- in- the- World, Humans’ World, knowledge by presence, Heidegger, Mulla- Sadra
  • Mahmood Izadpanah, Bijan Abolkarimi *, Reza Davari Ardekani, Babak Abbasi Pages 289-316

    One of the three constituent elements of all classical metaphysics is the theory of Soul. Along with the soul, Kant also introduced the world and God as other pillars of transcendental metaphysics, and explained their relation to each other as the outlines of the "science of philosophy" in the third critique. In order to achieve this, he believes that each of these three pillars needs to be analyzed in the context of critical philosophy so that the historical knots of traditional metaphysics can be opened and philosophy can move forward and progress like basic sciences such as mathematics and physics. In the transcendental dialectic of the Critique of Pure Reason, he examines the claims of the metaphysical's counterfeiters in four well-known fallacies, and shows why they are barren. In addition to describing the approach of traditional metaphysicians during this two Kant's serious discussions of the soul- one as a condition of cognition and the other as part of traditional metaphysics and its implicit fallacies- this paper seeks to show how the soul as one of the pillars of the Science of Philosophy and the "complete philosophical system" is formulated in Kant's critical philosophy, and for this formulation how to reject Cartesian psychology.

    Keywords: Soul, Metaphysics, Essence, Knowledge, Philosophy, Descartes, Kant
  • Hajar Nili Ahmadabadi, Hossain Kalbasi Ashtari * Pages 317-342

    This research wants to find the answer of this question that in defining soul by Al-Ghazali, how much he has followed Aristotle and is Al-Ghazali's interpretation of the Aristotelian psychology, a theological interpretation, or philosophical one, or both of them.Aristotle, while presenting two types of natural and metaphysical definitions of the soul, in natural definition, considers the soul relation to the body and in metaphysical definition, independent. He considers the knowledge of the soul in relation to the knowledge of the living being, but Al-Ghazali, with a religious approach and from the perspective of Shari'at, considers the knowledge and truth of the soul, related to the truth of death and self-knowledge; emphasizing the need to know the human soul to achieve divine knowledge. He considers the soul as a mirror, looking into which, one may meet God. In his philosophical definition of the soul, Al-Ghazali like Aristotle, states that the soul is the first perfection and believes that the soul is perceived only by reason.

    Keywords: Psychology, Aristotle, Al-Ghazali, Definition of the Soul
  • Sohrab Haghighat Pages 343-370

    In peripatetic philosophy Existence is the subject matter and it is the basis of the Peripatetic’s philosophical system, including theology, cosmology and ontology. Suhrawardi analyzes the view of Peripatetic philosophers about existence in the light of its relation to essence. In his view, existence as a general concept is only in the mind But peripatetic philosophers consider it an objective matter and have confused the rules of mental concepts with objective matters. Hence, Suhrawardi believes that the Peripatetic philosophers in the discussion of existence have been confronted with the fallacy of mind and object, which leads to internal incompatibility in the Peripatetic philosophical system. By expressing this confusion, he concludes that existence is a consideration of mind and therefore, changes the problems of philosophy from ontology to theory of light. In this article, by analytical and critical method, first discuss Suhrawardi's understanding of existence and its relation to essence, and then, relying on the views of Peripatetic philosophers, we express Suhrawardi's misunderstanding from his point of view, and in the last stage, Suhrawardi's opinion is criticized in detail. Among Suhrawardi's fallacies in understanding the views of peripatetic philosophers about existence, we can state the Epistemological fallacies in understanding of existence, confusion of accident with accidental, confusion of nonconditioned essence with the conditioned with something essence, confusion of reason with mind, confusion of kinds of distinctions between existence and essence, and confusion of secondary philosophical ineligibles with logical.

    Keywords: existence, Essence, Suhrawardi, Peripatetic Philosophers, Regression, Equivocation