فهرست مطالب

نشریه پژوهش های زعفران
سال دهم شماره 1 (بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/06
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدحسین امینی فرد*، معصومه شاکری، محمدعلی بهدانی، سید جلال طباطبایی صفحات 1-13

    استفاده از روش کشت پرتراکم و بنه های مادری دارای وزن مناسب برای تسریع آغاز دوره بهره برداری اقتصادی از مزرعه زعفران و حصول عملکرد مطلوب حتی در اولین سال کاشت مزرعه دارای اهمیت است. به منظور بررسی اثر کشت پرتراکم و وزن بنه بر خصوصیات زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 96-1395 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه بیرجند انجام شد. تیمارها شامل سه سطح تراکم کاشت (100، 200 و 300 بنه در مترمربع) و سه سطح وزن بنه شامل 1/0 تا 4 گرم (بنه ریز)، 1/4 تا 8 گرم (بنه متوسط) و 1/8 تا 12 گرم (بنه درشت) بودند. نتایج نشان داد که تراکم کاشت و وزن بنه مادری تاثیر معنی داری بر وزن ترگل، عملکرد خشک کلاله و وزن تر برگ داشت. بیشترین عملکرد خشک کلاله به میزان 41/2 کیلوگرم در هکتار از تیمار بنه های درشت و تراکم 300 بنه در مترمربع و کمترین عملکرد به مقدار 035/0 کیلوگرم در هکتار از تیمار کاشت بنه های مادری ریز با تراکم 100 بنه در مترمربع حاصل شد. همچنین بیشترین متوسط وزن تر گل و وزن تر برگ از بنه های درشت و تراکم 300 بنه در متر مربع حاصل گردید. نتایج بیانگر تاثیر معنی دار وزن بنه بر صفات مربوط به برگ (طول برگ، وزن تر و خشک برگ، کلروفیل a، b و کلروفیل کل برگ) بود و بیشترین میزان این صفات از بنه های درشت حاصل شد. همچنین بیشترین و کمترین صفات مربوط به گلدهی (وزن گل تر، عملکرد گل تر و کلاله خشک) به ترتیب در بنه های درشت و ریز مشاهده شد. بر اساس نتایج این آزمایش، تراکم کاشت و وزن بنه مادری، تاثیر مهمی بر خصوصیات رشدی و عملکرد زعفران داشت و استفاده از بنه های مادری درشت و تراکم کاشت 300 بنه در مترمربع، نقش موثری در افزایش عملکرد زعفران نسبت به سایر تیمارها داشت.

    کلیدواژگان: تراکم، تعداد برگ، عملکرد کلاله، وزن برگ، وزن تر گل
  • محمدعلی بهدانی*، مهدی صادق گرامیان، سید وحید اسلامی، محمدحسین امینی فرد صفحات 14-27

    به منظور ارزیابی تاثیر سطوح مختلف محلول پاشی عصاره جلبک دریایی آکادین® و کود مایع مرغی بیومیکس® بر صفات کیفی، مواد موثره زعفران و عملکرد، آزمایشی در سال های زراعی 1396- 1397  به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در شهرستان فردوس انجام شد. فاکتورهای آزمایشی شامل عصاره جلبک دریایی آکادین® در چهار سطح (صفر، 1، 5/1 و 2 کیلوگرم در هزار لیتر آب) و کود مرغی مایع بیومیکس® در چهار سطح (صفر، 2، 4 و 6 لیتر در هزار لیتر آب) در نظر گرفته شدند. صفات اندازه گیری شده شامل میزان فنول کل، آنتوسیانین، کروسین، پیکروکروسین، سافرانال و عملکرد تر و خشک کلاله بود. نتایج بدست آمده، بیانگر تاثیر معنی دار عصاره جلبک دریایی® بر صفات مورد بررسی بود،  بطوریکه پیکروکروسین کلاله در تیمار 2 کیلو در هزار عصاره جلبک دریایی آکادین® 26 درصد بیشتر از شاهد بود. کود مرغی مایع® هم بر مواد موثره زعفران تاثیر معنی داری داشت، بطوریکه پیکروکروسین کلاله در تیمار 6 لیتر در هزار کود مایع مرغی بیومیکس® نسبت به شاهد 24 درصدافزایش داشت. اثر متقابل این دو کود نیز بر میزان آنتوسیانین،  فنول کل، کروسین، سافرانال معنی دار  شد، بطوریکه در تیمار 2 کیلوگرم در هزار عصاره جلبک دریایی آکادین® و 6 لیتر در هزار کود مایع مرغی بیومیکس® بیشترین افزایش دیده شد. همچنین کاربرد عصاره جلبک دریایی® بر عملکرد کلاله تاثیر معنی دار داشت، بطوریکه عملکرد کلاله تر و کلاله خشک در تیمار 2 کیلوگرم در هزار عصاره جلبک دریایی®  به ترتیب 13 و 20 درصد بیشتر از شاهد بود. نتایج این تحقیق بیانگر اثرات سودمند کاربرد عصاره جلبک دریایی آکادین® (2 کیلوگرم در هزار لیتر آب) و کود مایع مرغی بیومیکس® (6 لیتر در هزار لیتر آب) بر بهبود صفات بیوشیمیایی، مواد موثره و عملکرد زعفران در مقایسه با شاهد بود.

    کلیدواژگان: متابولیت های ثانویه، کروسین، سافرنال، فنل، کلاله
  • یحیی چوپان*، ابوطالب هزارجریبی، خلیل قربانی، موسی حسام، عباس خاشعی سیوکی صفحات 28-44
    با توجه به آب و هوای خشک و همچنین کمبود شدید آب در مناطق شمال شرقی کشور، کشت محصولاتی که نیاز آبی پایین و در عین حال بهره وری اقتصادی مطلوبی داشته باشند، مورد توجه است. در همین راستا، تحقیقی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تیمار نوع منبع آبیاری (آب چاه W1 و پساب تصفیه شده فاضلاب شهری W2)، نوع سیستم آبیاری (آبیاری کرتی S1 و آبیاری زیر سطحی قطره ای  S2) و زمان آبیاری (عرف منطقه یا 15 مهر T1، 15 روز تاخیر T2 و 30 روز تاخیر T3) در سال زراعی 1398 در شهرستان تربت حیدریه انجام شد. نتایج نشان داد اثر متقابل نوع آب، نوع سیستم آبیاری و زمان آبیاری بر تمامی شاخص های کمی و کیفی زعفران (تعدادگل، وزن تازه گل، وزن خشک کلاله، وزن خشک خامه، شاخص درشتی گل، پیکروکسین،کروسین، سافرانال، رطوبت، کپک و کلیفرم کل) به استثنای وزن خشک کلاله که در سطح احتمال 5 درصد معنی دار شد، دیگر صفات غیر معنی دار شدند. بیشترین مقدار برای صفات تعدادگل، وزن گل تازه و وزن خشک کلاله در تیمار W1S1T2 به ترتیب با مقادیر 3/55 عدد در مترمربع، 6/16 و 85/0 گرم در مترمربع مشاهده شد. همچنین نتایج نشان دادند در صفات کیفی پیکروکسین،کروسین و سافرانال بهترین مقدار برای تیمار W2S2T3 با مقادیر 93، 6/33 و 3/263 (حداکثر جذب) و بهترین مقدار کلیفرم کل در تیمار W1S1T3 با مقدار 11000 عدد در هر گرم به دست آمد. به طور کل می توان از پساب فاضلاب شهری (با لحاظ کردن مسایل بهداشتی و غذایی)، سیستم زیر سطحی و زمان های آبیاری دیگر در کشت زعفران استفاده کرد.
    کلیدواژگان: عملکرد کمی، عملکرد کیفی، فاضلاب تصفیه شده، آبیاری زیر سطحی
  • پرویز رضوانی مقدم*، سرور خرم دل، فاطمه معلم بنهنگی صفحات 45-63

    این آزمایش با هدف بررسی اثر سطوح کود دامی و آبیاری بر عملکرد گل و بنه زعفران با استفاده از طرح مرکب مرکزی با 13 تیمار و دو تکرار در مزرعه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 97-1396 و 98-1397 اجرا شد. تیمارها شامل سطوح بالا و پایین کود دامی (به ترتیب صفر و 80 تن در هکتار) و سطوح بالا و پایین آبیاری (به ترتیب 120 و 50 درصد نیاز آبی زعفران) بود. نتایج نشان داد که اثر جزء خطی بر قطر بنه دختری و تعداد بنه دختری در گروه وزنی 8-4 گرم معنی دار (05/0≤p) شد. اثر جزء درجه دو بر تعداد گل، وزن تر گل، وزن خشک کلاله و قطر بنه دختری معنی دار (05/0≤p) بود. اثر متقابل دو عامل کود دامی و آبیاری تنها بر وزن خشک بنه های دختری معنی دار (01/0≤p) بود و عدم برازش در مورد هیچ کدام از صفات معنی دار نشد که این امر نشان دهنده برازش مطلوب مدل رگرسیون درجه دو کامل می باشد. بیشترین وزن خشک کلاله، وزن تر گل و تعداد گل مشاهده شده در تیمار 16 تن کود دامی و 5440 مترمکعب آبیاری در هکتار (به ترتیب با 65/0 و 75/27 گرم در مترمربع و 60 گل در مترمربع) به دست آمد. بالاترین وزن خشک بنه های دختری مشاهده شده در تیمار 32 تن کود دامی و 3200 مترمکعب آبیاری در هکتار (با 31/4463 گرم در مترمربع) به دست آمد. میزان بهینه مصرف کود دامی و آبیاری براساس سناریوی اقتصادی کاربرد 33/4693 مترمکعب آب در هکتار و 12/30 تن کود دامی در هکتار (با شاخص مطلوبیت 72/0) محاسبه شد.

    کلیدواژگان: آزمون عدم برازش، سناریوی اقتصادی، شاخص مطلوبیت، مدل سطح- پاسخ
  • سمیه خوش پیک، رضا صدرابادی حقیقی*، احمد احمدیان صفحات 64-83

    کشور ما به دلیل تکیه برکشاورزی فاریاب، به شدت در معرض شور شدن اراضی و منابع آب قرار دارد. شوری عموما اثر قابل توجهی روی صفات مورفولوژیک، فیزیولوژیک، بیوشیمیایی و آناتومیک گیاهان گذاشته و بر رشد و نمو، بقا و تولیدات گیاهی اثر منفی می گذارد. به منظور مطالعه تاثیر کیفیت آب آبیاری و کاربرد سیلیکون، نانوسیلیکون و پلیمر ابرجاذب بر عملکرد و میزان ماده موثره زعفران(Crocus sativus L.)  آزمایش به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و سه سال زراعی (99-1396) در مزرعه ای واقع در روستای ضیاء الدین شهرستان تربت حیدریه انجام شد. فاکتور اصلی کیفیت آب آبیاری در دو سطح (شامل آب با هدایت الکتریکی 2 دسی زیمنس بر متر به عنوان شاهد و آب با هدایت الکتریکی 6 دسی زیمنس بر متر) و فاکتور فرعی کاربرد سیلیکون وسوپرجاذب در شش سطح (شامل عدم مصرف به عنوان شاهد، سیلیکون، نانوسیلیکون هر کدام با غلظت 5/1 در هزار، سوپرجاذب (4/0 گرم به ازای هرکیلوگرم وزن خشک خاک)، سیلیکون با سوپرجاذب و نانوسیلیکون با سوپرجاذب). صفات مورد مطالعه شامل خصوصیات مورفولوژیکی از جمله تعداد برگ، بنه، گل و کلاله در هکتار، عملکرد برگ، بنه، گل و کلاله در هکتار، طول برگ و پهنای برگ، متوسط وزن بنه و گل، طول کلاله و خصوصیات فیزیولوژیکی شامل مقادیر کلروفیل، ترکیبات سافرانال، کروسین وپیکروکروسین بود. نتایج نشان داد که شوری باعث کاهش و مصرف سیلیکون و بلورآب در هر دو تیمار شوری و عدم تنش شوری باعث افزایش معنی دار صفات مهم رشد زایشی شامل تعداد گل، متوسط طول کلاله، متوسط وزن تک گل، عملکرد گل و کلاله ، میزان مواد موثره کلاله (کروسین، پیکروکروسین و سافرانال)، در هر سه سال آزمایش بود. اثر تیمارها روی صفات رشد رویشی برگ زعفران شامل تعداد برگ، طول و پهنای برگ، عملکرد برگ، میزان کلروفیل a و b و همچنین روی صفات بنه های دختری تولید شده شامل تعداد کل بنه دختری، متوسط وزن بنه های دختری، میزان ماده خشک و عملکرد بنه در هر 3 سال آزمایش معنی دار بود. مصرف نانوسیلیکون همراه با سوپرجاذب در شرایط شوری باعث افزایش 8/46 % و 3/54 % به ترتیب در عملکرد گل و کلاله زعفران سال دوم نسبت به سال اول و همچنین افزایش1/60 %و 8/57 % عملکرد گل و کلاله سال سوم نسبت به سال دوم شد. نتایح آزمایش نشان داد، که کاربرد تلفیقی نانو سیلیکون و سوپرجاذب باعث افزایش عملکرد کمی و کیفی زعفران در شرایط شوری گردید. بنابراین توصیه می شود جهت افزایش عملکرد و تولید زعفران از ترکیبات مذکور استفاده گردد.

    کلیدواژگان: بلورآب آ، تنش شوری، زعفران
  • احسان عظیمی راد*، سید رضا موحد قدسی نیا، حامد کاوه صفحات 84-95

    صنایع کشاورزی هم پای دیگر صنایع مهم در کشور نیازمند استفاده از حسگرها، آشکارسازها و آنالیزورهای گاز است. وظیفه اصلی این آنالیزورها، آشکارسازی انواع مختلف گازها و آلاینده های محیطی و تحلیل اطلاعات بدست آمده از آن برای تعیین کیفیت فیزیولوژیکی رشد گیاه، سنجش وضعیت ماندگاری اندام های برداشت شده همچون گل، میوه و امثال آن می باشد. زعفران، یکی از محصولات استراتژیک نواحی جنوبی و مرکزی خراسان بزرگ است که از جنبه های گوناگون از تاثیر در اشتغال و اقتصاد این مناطق تا بهره وری در مصرف نهاده های کشاورزی همچون آب خصوصیات منحصر به فرد دارد. تولید زعفران با هزینه های کنونی تنها در صورتی مقرون به صرفه خواهد بود که مدل سازی رشد آن در شرایط اقلیمی مناطق مختلف خراسان و با بررسی دقیق تبادلات گازی انجام گرفته و توصیه در مصرف نهاده ها صرفا بر مبنای اصول کشاورزی دقیق پیش رود. از طرف دیگر عمرکوتاه گل زعفران که مکانیزم فرآوری (برداشت، جدا و خشک کردن اجزای گل) را مشکل می سازد با مطالعه دقیق تبادلات گازی قابل افزایش می باشد. در این مقاله سیستمی الکترونیکی مبتنی بر سنسورهای الکتروشیمیایی ارایه می شود که با شبیه سازی فعل و انفعال گازها، انواع گازهای موجود در محیط اطراف گیاه زعفران را تشخیص داده و بر روی صفحه نمایشگر نشان می دهد. تحلیل اطلاعات به دست آمده از میزان گازهای آشکار شده اطراف گیاه (برحسب PPM و VOL (%))، توسط محققین کشاورزی و حوزه زعفران می تواند راهکارهایی را برای بهبود کیفیت رشد، حفظ طولانی تر گل در دوره پس از برداشت و امکان سنجی تولید زعفران با شرایط گازهای کنترل شده در محیط گلخانه ای فراهم نماید.

    کلیدواژگان: آنالیزورهای گاز، سنسورهای الکتروشیمیایی، فیزیولوژی رشد زعفران، انبارمانی
  • امیررضا کنجکاو منفرد* صفحات 96-112
    امروزه فناوری اطلاعات و تجارت الکترونیکی نقش مهمی در ورود موفق به بازار خارجی و افزایش کارایی و اثربخشی صادرات محصولات کشاورزی از جمله زعفران دارد. بنابراین، مطالعه حاضر باهدف بررسی نقش قابلیت های بازاریابی اینترنتی شرکت های فعال در صنعت زعفران برافزایش قابلیت های صادراتی و ارتباطات بین الملل این شرکت ها به انجام رسید. این پژوهش از حیث ماهیت، کمی، از منظر هدف کاربردی و از منظر روش، توصیفی و همبستگی است. بدین ترتیب از میان جامعه آماری پژوهش حاضر که شامل کسب وکارهای منتخب فعال در بخش صادرات زعفران (170 شرکت) است، با استفاده از رابطه کوکران150 نمونه به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. روش گردآوری داده ها در این پژوهش، روش میدانی بود. بر اساس مطالعه مبانی نظری و پیشینه پژوهش مدل مفهومی طراحی گردید. متغیرهای مدل این پژوهش شامل قابلیت های بازاریابی اینترنتی، دسترسی به اطلاعات، گرایش استراتژیک بین الملل، دانش تجربی شرکت، قابلیت های ارتباطات بین الملل و قابلیت های بازاریابی صادرات زعفران است که با استفاده از پرسشنامه در سال 1398 مورد اندازه گیری قرار گرفتند. داده های جمع آوری شده با استفاده از مدل سازی روابط ساختاری و با استفاده از نرم افزارهای SPSS20 و Smat-PLS2 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داد قابلیت های بازاریابی اینترنتی بر دسترسی به اطلاعات و دانش تجربی شرکت تاثیر معنی داری دارد، همچنین دسترسی به اطلاعات بر گرایش استراتژیک بین الملل و قابلیت های ارتباطات بین الملل تاثیرگذار است، گرایش استراتژیک بین الملل بر قابلیت های ارتباطات بین الملل و قابلیت های بازاریابی صادرات زعفران تاثیر معنی داری دارد و در نهایت دانش تجربی شرکت بر قابلیت های بازاریابی صادرات تاثیر معنی داری دارد. از آنجایی آگاهی از نیاز بازار جهانی زعفران از مهم ترین الزامات ورود به بازار خارجی است. لذا شرکت های فعال در این صنعت جهت دسترسی به اطلاعات بازارهای بین المللی باید از تحقیقات بازاریابی استفاده کنند. همچنین شرکت های صادراتی باید با برنامه ریزی تبلیغاتی در راستای شناساندن زعفران ایرانی اقدامات گسترده ای انجام دهند. در این راستا انجام تبلیغات آنلاین و همچنین تبلیغات در شبکه های اجتماعی می تواند نقش مهمی را در برندسازی این محصول در سطح جهان ایفا کند.
    کلیدواژگان: صادرات زعفران، بازاریابی اینترنتی، ارتباطات بین الملل
  • یاسین زمانی، سید آرمان هاشمی منفرد*، مهدی اژدری مقدم، محسن حمیدیان پور صفحات 113-128
    این مطالعه اثرات تغییر اقلیم بر نیاز آبی گیاه زعفران را در 13 منطقه ی خراسان جنوبی و خراسان رضوی برای سه دوره ی زمانی 2030-2050، 2055-2075 و 2080-2100 با استفاده از الگوریتم های ترکیبی ANN-NSGA-II و ANN-ICA بررسی می کند. این تحقیق برای اولین بار به محاسبه نیاز آبی زعفران براساس تغییر اقلیم با استفاده از مدل های CMIP6 و سناریوهای SSP245 و SSP585 پرداخته است. علاوه بر آن برای اولین بار به محاسبه پارامترهای اصلی مدل های CMIP6 برای پیشنمایی متغیرهای اقلیمی پرداخته است. برای ریزگردانی و درون یابی فضایی داده های CMIP6 به ترتیب از روش ریزگردانی آماری و تکنیک وزن دهی فاصله معکوس استفاده شد. از مدل ANN-NSGA-II برای انتخاب پارامترهای مناسب و از مدل ANN-ICA برای پیشنمایی آینده متغیرهای اقلیمی و درنهایت از مدل کراپ وات برای محاسبه نیاز آبی زعفران استفاده شد. نتایج انتخاب پارامترها نشان داد، پارامترهای Hfls و Hfss در 90 درصد موارد برای پیشنمایی آینده انتخاب شدند.  میانگین درصد کاهش بارش و افزایش دمای بیشینه و کمینه مدل های GFDL-CM4، MIROC6 و NorESM2-LM در سناریو SSP245 به ترتیب برابر با (6/8، 1-، 10)، (10، 7/5، 7/8) و (6/6، 6/0، 1/9) و در سناریو SSP585 به ترتیب برابر با (7/5، 6/5، 13)، (12، 4/2، 6/11) و (2/8، 7/4، 3/17) محاسبه شد. نیاز آبی در 90 درصد ایستگاه ها، GCMs و سناریوها نسبت به دوره ی پایه افزایش یافت. بیشترین افزایش نیاز آبی در گلمکان به میزان 1/87 میلیمتر برای مدل MIROC6 و دوره ی زمانی 2055-2075 بدست آمد.
    کلیدواژگان: نیاز آبی زعفران، سناریو، ریزگردانی، .CMIP6
  • محمدرضا نقوی*، ابوالفضل توسلی صفحات 129-147

    شناسایی مکانیسم مولکولی-پروتیینی زعفران در مقابل تنش اسمزی در ایران که یکی از کشورهای خشک و نیمه خشک جهان محسوب می شود، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بدین منظور و برای بررسی پاسخ پروتیینی به تنش اسمزی اعمال شده با غلظت های مختلف PEG6000، آزمایشی با استفاده از دو توده زعفران (تربت حیدریه و مرند) به روش کشت آبکشت (هیدروپونیک) در مرحله رشد رویشی (گیاهچه ای) در گلخانه انجام شد. دو هفته پس از اعمال تنش اسمزی نمونه برداری از کلیه واحدهای آزمایشی انجام شد. بر طبق نتایج بدست آمده از لحاظ واکنش پروتیینی تحت تنش اسمزی توده تربت حیدریه نسبت به توده مرند در وضعیت مطلوبتری قرار داشت. همچنین نتایج تجزیه پروتیوم دو توده نشان داد که از بین 17 لکه پروتیینی معنی دار بین گیاهان شاهد و تیمارهای تنش اسمزی، تعداد چهار لکه پروتیینی بین دو توده مشترک و تعداد شش و هفت لکه پروتیینی بترتیب منحصر به توده تربت حیدریه و مرند بودند. در تفسیر پاسخ اختصاصی می توان اظهار داشت که توده متحمل تر تربت حیدریه تحت تنش بیشتر در مسیر دفاع آنتی اکسیدانی فعالیت داشته و شامل افزایش فعالیت پروتیین های harpin binding protein 1 و  peroxiredoxin بودند. در حالی که توده حساس تر مرند بیشتر آسیب خود را در مسیر های مختلف بیولوژی از طریق کاهش فعالیت پروتیین ها خصوصا کاهش پروتیین Thylakoid lumenal 29.8 kDa دخیل در واکتش نوری فتوسنتز داشت. در مجموع پاسخ پروتیینی متفاوت دو توده و مهم ترین واکنش پروتیینی و مسیرهای متابولیکی مهم توده های مورد مطالعه زعفران مشخص شد.

    کلیدواژگان: تجزیه پروتئوم، تربت حیدریه، زعفران، مسیرهای متابولیکی
  • جلال روکی، مجید قربانی جاوید*، ایرج الله دادی، غلامعلی اکبری، حسین رامشینی صفحات 148-159

    به منظور بررسی تاثیر اسید هیومیک و وزن بنه مادری بر عملکرد گل و مواد موثره زعفران، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی زعفران دانشکدگان ابوریحان- دانشگاه تهران در سال زراعی 96-1395 به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش، شامل چهار سطح اسید هیومیک مایع (صفر، 25، 50 و100 لیتر در هکتار) و وزن بنه مادری شامل کوچک (5-3 گرم) و بزرگ (10-8 گرم) بود. اسید هیومیک در اواسط شهریور قبل از گلدهی همراه با آبیاری اول اعمال گردید. نتایج نشان داد کاربرد اسید هیومیک بر تعداد گل، وزن تر گل، وزن خشک کلاله، تعداد روز تا گلدهی، معنی دار بود، اما طول کلاله تحت تاثیر اسید هیومیک قرار نگرفت. بیشترین تعداد گل (3/11 گل در متر مربع) در اثر متقابل تیمار 25 لیتر در هکتار اسید هیومیک با کاشت بنه های بزرگ و کمترین آن (3/2 گل در متر مربع) از شاهد بدست آمد. همچنین نتایج نشان دهنده تاثیر معنی دار اسید هیومیک بر مواد موثره کلاله زعفران بود. بطوریکه بیشترین میزان پیکروسین (2/92درصد) از کاربرد 25 لیتر اسید هیومیک و استفاده از بنه های بزرگ بدست آمد. همچنین بالاترین مقدار سافرانال (81/44درصد) با کاربرد 50 لیتر در هکتار اسید هیومیک و کاربرد بنه های بزرگ و کمترین آن (68/32درصد) در شاهد مشاهده شد. به طور کلی، نتایج نشان داد احتمالا با کاربرد اسید هیومیک ضمن بهبود خصوصیات خاک، حفظ آب، انحلال و آزادسازی عناصر افزایش و پیرو آن جذب بیشتر توسط ریشه بنه های بزرگ منجر به بهبود خصوصیات گل و مواد موثره کلاله زعفران گردید.

    کلیدواژگان: تعداد گل، سافرانال، کروسین، وزن خشک کلاله
  • علیرضا رامندی، محبوبه ناصری*، ایمان یوسفی جوان صفحات 160-168

    بررسی خواص فارماکولوژیک زعفران ومواد موثره آن باتوجه به کاربردهای بالینی و بهداشتی که در انسان می تواند داشته باشد، حایز اهمیت است. آمبولی لخته خون شریانی و وریدی از عوامل شایع مرگ و میر در سراسر جهان است و بیماری های قلبی عروقی در حال حاضر تقریبا نیمی از بیماری های غیر مسری را تشکیل می دهند. زعفران یکی ازگیاهان دارویی است که در طب ایرانی برای درمان بیماری های قلبی کاربرد دارد. در همین راستا با توجه به گزارشات مبنی بر پراکسیداسیون لیپیدها در غشای پلاکت و مهار به هم چسبیدن پلاکت ها در خون افراد سالم توسط کاربرد زعفران، آزمایشی برای بررسی اثر عصاره ی خامه (پوشال) زعفران بر روند انعقاد خون بر روی موش سوری (موش سفید کوچک آزمایشگاهی) انجام شد. در یک دوره 21 روزه اثر غلظت های 15، 25 و 50 میلی گرم بر کیلو گرم عصاره آبی خامه (پوشال) زعفران درهشت تکرار بر پارامتر های انعقاد خون پروترومبین (PT)، زمان نسبی ترومبوپلاستین (APPT) و زمان انعقاد (CT) بر روی موش های سوری نر یک ماهه در آزمایشگاه دانشکده علوم پایه دانشگاه فردوسی مشهد بررسی گردید و نتایج به وسیله آزمون آماری t-test مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت غلظت 50 میلی گرم بر کیلو گرم عصاره پوشال زعفران سبب افزایش معنی دار در سطح 5 درصد در زمان پروترومبین شد. در اندازه گیری زمان ترومبوپلاستین غلظت 25 عصاره آبی خامه زعفران اختلاف معنی داری در سطح 5 درصد نسبت به شاهد ایجاد کرد. زمان انعقاد خون در همه تیمار ها 7 ثانیه بود. تیمار غلظت 15 میلی گرم بر کیلوگرم عصاره آبی پوشال زعفران باعث کاهش معنی دار (در سطح 5درصد) تعداد پلاکت های خون شد. یافته های حاصل از این مطالعه نشان دهنده تاثیر انعقادی عصاره آبی پوشال زعفران است و می تواند در جهت کاربرد بالینی بهینه زعفران و نیز در انجام پژوهش های تکمیلی در این زمینه کمک کننده باشد.

    کلیدواژگان: :پلاکت، گیاه دارویی، زمان پروترومبین، فاکتور انعقاد خون
  • سرور خرم دل*، فاطمه معلم بنهنگی، جواد شباهنگ صفحات 169-182

    مدیریت زراعی مناسب عامل مهمی برای کاهش تداخل بین گیاهان و جذب بهتر منابع محیطی می باشد. از طرف دیگر، تلفات عناصر غذایی به دلیل فرسایش خاک و افزایش درجه حرارت، از جمله مشکلات عمده نظام های زعفران محسوب می شوند. از این رو، در این مطالعه، اثر عوامل مدیریت زراعی چون مقادیر مختلف پیاز و عمق کاشت بر عملکرد گل، کلاله و پیازهای دختری و خصوصیات کیفی زعفران در دو سال زراعی 98-1397 و 99-1398 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی تحت شرایط مدیریت مزرعه ای کشاورزان (on-farm trials) بررسی شد. تیمارها شامل مقادیر مختلف پیاز مادری (10، 15 و 20 تن پیاز در هکتار) و عمق کاشت (5 و 10 سانتی متر) بود. تعداد گل، عملکرد گل تر، عملکرد کلاله خشک، عملکرد پیاز های دختری، تعداد پیاز های دختری، میانگین قطر پیاز دختری و تعداد و وزن پیاز های دختری در گروه های وزنی 4>، 8-1/4 و بیش از 1/8 گرم و خصوصیات کیفی (شامل محتوی کروسین، پیکروکروسین و سافرانال) در سال دوم اندازه گیری و ثبت شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان داد که عمق کاشت تاثیر معنی داری بر صفت عملکرد گل و پیاز نداشت، اما افزایش مقدار پیاز تا 20 تن در هکتار سبب افزایش تعداد گل (112 در مترمربع)، عملکرد گل تر (71/49 گرم بر مترمربع) و وزن خشک کلاله (11/1 گرم بر مترمربع) شد. بیشترین عملکرد پیاز های دختری در تیمار 20 تن پیاز در هکتار + عمق کاشت 10 سانتی متر (3/181 گرم بر مترمربع) به دست آمد. بر اساس نتایج، اگر هدف حصول عملکرد گل بالا در سال های اولیه باشد، مقادیر بالاتر پیاز در واحد سطح توصیه می گردد، اما درصورتی که هدف از کاشت زعفران به دست آوردن حداکثر عملکرد پیاز و تداوم برداشت گل از مزرعه باشد، مقدار پیاز در واحد سطح باید کمتر در نظر گرفته شود. به طور کلی، با توجه به کمبود منابع آبی به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک، مدیریت زراعی باعث افزایش بهره وری زمین، بهبود عملکرد گل و پیاز و در نتیجه بهبود معیشت کشاورزان در دوره زندگی زعفران به عنوان یک گیاه دارای نیچ اکولوژیکی ویژه می شود.

    کلیدواژگان: پیاز دختری، تراکم کاشت، گل دهی، گیاه دارای نیچ اکولوژیکی ویژه، عمق کاشت
|
  • Masoome Shakeri, MohammedAli Behdani, Seyed Jalal Tabatabaei Pages 1-13

    Proper plant density and emphasis on high density cultivating patterns and mother corm weight during the first years of cultivation to achieve high yield and reduce the length of the operation cycle of saffron farms, should be considered by farmers. The effects of plant density and mother corm weight on flower yield and growth characteristics of saffron were evaluated under field conditions. Treatments were three levels of plant density (100, 200 and 300 per m2) and three mother corm weights (0.1- 4, 4.1- 8 and 8.1- 12 g). The experiment was designed as factorial arrangement based on randomized complete block design with three replications at the Research station of Faculty of Agriculture University of Birjand during growing season of 2016-2017. The results indicated that plant density and corm weight had significant effect on the fresh weight of flower, fresh yield of flower, dry yield of stigma and fresh weight of leaf. There were significant different between some characteristics (fresh yield of flower and dry yield of stigma) by interaction plant density and corm weight treatments, so that, the highest fresh yield of flower and dry yield of stigma were obtained (9.88 and 2.41 kg/ha, respectively), from corm weight with 8.1-12 g and plant density with 300 corm/m2, and the lowest were observed from corm weight with 0.1-4 g and plant density of 100 corms per m2. The highest fresh weight of leaves and flower were obtained from 8.1-12 g and 300 corms per m2. Also, the highest and lowest attributes of flower were observed from corm weight with 8.1-12 g and 0.1-4 g, respectively. It was found that corm weight had significant effect on leaves characteristics (length, fresh weight and dry weight of leaf, chl a, chl b and total chl), so that the highest these attributes were obtained from corm weight with 8.1-12 g. In general, the use of corm weight 8.1-12 g and plant density 300 corms per m2 had an effective role in increasing the yield of saffron.

    Keywords: Corm density, Fresh flower, Leave weight, Stigma performance
  • MohammadAli Behdani *, Mahdi Gerami Sadeghian, Seyed Vahid Eslami, MohammadHossein Aminifard Pages 14-27

    To investigate the effects of foliar application of Acadian seaweed extract® and Biomix poultry manure® on qualitative traits and secondary metabolites of saffron, an experiment was conducted as a factorial arrangement based on a randomized complete block design with three replications in the city of Ferdows the during growing season of 2017-2018. Experimental treatments included four levels of Acadian seaweed extract® (0, 1, 1.5, and 2 kg. l000 L-1 water) and four levels of liquid Biomix poultry manure® (0, 2, 4 and 6 L. l000 L-1 water). Measured traits included phenol, anthocyanin, crocin, picrocrocin, safranal, and fresh and dry stigma yield. Results showed the effect of treatments was significant on the studied traits. So that saffron stigma picrocrocin in treatment of 2 kg. l000 L-1 Acadian seaweed extracts® was 26% more than the control. Liquid poultry manure® also had a significant effect on secondary metabolites of saffron, so that saffron stigma picrocrocin in treatment of 6 L. l000 L-1 Biomix poultry manure® was 24% more than the control. Interaction between Acadian seaweed extract® and Biomix poultry manure® had a significant effect on anthocyanin, crocin, safranal, and phenol content. The highest increase was observed in 2 kg. l000 L-1 Acadian® and 6 L. l000 L-1 Biomix poultry manure®. Also, the use of seaweed extract® had a significant effect on stigma yield, so that the yield of fresh stigma (13%) and dry stigma (20%) in the treatment of 2 kg. l000 L-1 seaweed extracts® was higher than the control. According to the results of this study, the use of seaweed Acadian® (2 kg. l000 L-1 water) alone or in combination with Biomix poultry manure® (6 L. l000 L-1water) can play an important role in enhancing the yield and quality characteristics of saffron.

    Keywords: Crocin, Phenol, Safranal, secondary metabolites, stigma
  • Yahya Choopan *, Abotaleb Hezarjaribi, Khalil Ghorbani, Mousa Hesam, Abbas Khashei-Siuki Pages 28-44
    Due to the dry climate and severe water shortages in the northeastern regions of the country, the cultivation of crops that have low water requirements and at the same time have good economic productivity is considered. In this regard, a study in the form of a randomized complete block design with three treatments: type of irrigation source (well water W1 and treated wastewater of municipal wastewater W2), type of irrigation system (irrigation surface S1 and subsurface irrigation of drops S2) and time Irrigation (custom of the region or 15 Mehr T1, 15 days delay T2 and 30 days delay T3) was done in the crop year 1398 in Torbat Heydariyeh. The results of data analysis and comparison of the mean of treatments showed that due to the interaction of water type, type of irrigation system and irrigation time on all quantitative and qualitative indicators of saffron (number of flowers, fresh weight of flowers, dry weight of stigma, dry weight of cream, coarse index Flower, picroxine, crocin, safranal, moisture, mold and total coliform) except for the stigma dry weight which was significant at 5% probability level, other traits became insignificant. The highest values for number of flowers, fresh flower weight and stigma dry weight were observed in W1S1T2 treatment with values of 55.3 per square meter, 16.6 and 0.85 g / m2, respectively. The results also showed that in the qualitative traits of picroxine, crocin and safranal, the best value for W2S2T3 treatment with 93, 33.6 and 263.3 (maximum absorption) and the best total coliform in W1S1T3 treatment with 11000 units per gram was obtained. Came. In general, municipal wastewater (Taking into account health and food issues), subsurface system and other irrigation times can be used in saffron cultivation.
    Keywords: Crocin, Stigma dry weight, treated wastewater, Subsurface irrigation
  • Parviz Rezvani Moghaddam *, Surur Khorramdel, Fatemeh Moalem Benhangi Pages 45-63

    The purpose of this experiment, evaluation of cow manure and irrigation levels on flower and corms of saffron using Central Composite Design was done with 13 treatments and two replications at the Research Field of the Ferdowsi University of Mashhad during two growing seasons of 2017-2018 and 2018-2019. The treatments were based on low and high cow manure levels (0 and 80 t.ha-1, respectively) and water (120 and 50 percent of water requirement, respectively). The results showed that the linear component's effect was significant on (p≤0.05) daughter corm diameter and numbers of daughter corms for 4-8 g. The square component's effect was significant on (p≤0.05) flower number, fresh weight of flower, the dried weight of stigma, and daughter corm diameter. The interaction effect of full quadratic was significant (p≤0.05) on the dried weight of daughter corms. Lack of fit test had no significant effect on the studied traits. The response variables' full square model gave insignificant lack-of-fit, indicating that the data were satisfactorily explained. The highest values of dried weight of stigma, fresh weight of flower, and flower number were observed for 16 t cow manure per ha+ 5440 m3 water per ha (with, respectively 0.65 and 27.75 g.m-2and 60 No.m-2). The maximum amount for dried weight of daughter corms was observed for 32 t cow manure per ha+ 3200 m3 water per ha (with 4463.31 g.m-2). It is necessary to use 4693.33 m3 water per ha 30.12 t cow manure per ha to obtain optimum conditions under the economic scenario (with desirability index= 0.72).

    Keywords: Lack of fit, Economic scenario, Desirability index, Central Composite Design
  • Somayeh Khoshpeyk, Reza Sadrabadi Haghghi *, Ahmad Ahmadian Pages 64-83

    Our country due to relying on Faryab agriculture, extremely exposed to salinization of land and water resources. Salinity generally has a significant effect on all morphological, physiological, biochemical, anatomical traits of most plants and It has a negative effect on growth, survival and plant production. In order to study the effect of irrigation water quality and application of silicon, nanosilicon and superabsorbent polymer on the yield and amount of active ingredients of Saffron (Crocus sativus L.). Experiment as split plots in a randomized complete block design, in three replications and three cropping years was done in a farm located in Ziauddin section of Torbat Heydariyeh city. The main factor of irrigation water quality in two levels (Includes water with electrical conductivity of 2 dS/m as a control and water with an electrical conductivity of 6 dS/m) and sub-factor of application of silicon and adsorbent polymer in six levels, (Includes non-consumption as a control, Silicon, nanosilicon each with a concentration of 1.5 per thousand, Bolourab A (0.4 g/kg dry weight of soil). Silicon with Bolourab A and Nano Silicon with Bolourab A.). The study included morphological characteristics such as number of leaves, corm, flowers and stigmas per hectare, leaf yield, corm, flowers and stigmas per hectare, Leaf length and width, average weight of corm and flowers, stigma length and Physiological characteristics included chlorophyll, safranal, crocin and picrocrocin. The results showed that salinity reduced and consumed silicon and super absorbent in both salinity treatments and lack of salinity stress significantly increases important traits of reproductive growth, Includes, Flower number, average stigma length, average weight of a single, yield of flower, yield of stigma and the amount of active ingredients in the stigma (Crocin, Safranal, Picrocrocin) it was tested every 3 years. The effect of treatments on vegetative growth traits of saffron leaves, includes leaf number, leaf yield, chlorophyll A and B content, also on the characteristics of produced female corms including total number of female corms, average corm weight, dry matter and yield of corm. The use of nanosilicon together with superabsorbent in saline conditions increases the flower and stigma yield of saffron in the second year by 46.8% and 54.3%, respectively, compared to the first year, and also increases the flower and stigma yield by 60.1% and 57.8% in the third year compared to the second year. The experimental results showed that the combined application of nano silicon and super absorbent increased the quantitative and qualitative yield of saffron in salinity conditions.

    Keywords: Bolourab A, Saffron, salinity stress
  • Ehsan Azimirad *, Seyyed Reza Movahhed Ghodsinya, Hamed Kaveh Pages 84-95

    Agricultural industries with other important industries in the country require to the use of sensors, detectors and gas analyzers. The main task of these analyzers is to detect of the different gases types and environmental pollutants and analyze the information obtained from it, to determine the physiological quality of plant growth, measure the shelf life of harvested organs, such as flowers, fruits and suchlike. Saffron is one of the strategic products of the southern and central regions of greater Khorasan, which has unique characteristics in various aspects, from the effect on employment, the economy of these regions and productivity in the consumption of agricultural inputs, such as water. Production of saffron at current costs will be cost-effective only if its growth is modeled in the climatic conditions of different regions of Khorasan and by carefully examining gas exchanges and recommending the use of inputs based solely on precise agricultural principles. On the other hand, the short life of saffron flowers, which makes the processing mechanism difficult (harvesting, separating and drying the flower components), can be increased by carefully studying gas exchanges. In this paper, an electronic system based on electrochemical sensors is presented, which, by simulating the interaction of gases, detects the gases types in the environment around the saffron plant and displays them on the screen. Analysis of the information obtained from the amount of gases detected around of the plant (in terms of PPM and VOL (%)), can provide solutions by agricultural and saffron researchers to improve the quality of growth, maintain flowers longer in the post-harvest period and the possibility of provide saffron production with controlled gas conditions in the greenhouse environment.

    Keywords: Gas Analyzers, Electrochemical Systems, Saffron Growth Physiology, storage
  • Amirreza Konjkav Monfared * Pages 96-112
    Today, information technology and e-commerce play an important role in successfully entering the foreign market and increasing the efficiency and effectiveness of exports of agricultural products, including saffron. Therefore, the present study aimed to investigate the effect of Internet marketing capabilities on the export and communications marketing capabilities. This research in terms of nature is quantitatively and in terms of purpose is applied. The variables of this research include Internet marketing capabilities, access to information, international strategic orientation, company empirical knowledge, international communication capabilities and export marketing capabilities, which were measured using a questionnaire. The method of data collection is a field-library method. The collected data were analyzed using SPSS20 and Smat-PLS2 software using structural equation modeling. The results of this study showed that internet marketing capabilities have a significant effect on information availability and experimental knowledge, as well as information availability has a significant effect on international strategic orientation and international communication capabilities. International strategic orientation has a significant effect on international communication capabilities and export marketing capabilities. Ultimately, the company's experimental knowledge has a significant impact on the export marketing capabilities. Since awareness of the needs of the global saffron market is one of the most important requirements to enter the foreign market. Therefore, companies should use marketing research to access information on international markets. Export companies should also take extensive measures to promote Iranian saffron through advertising planning. In this regard, online advertising and social networks advertising on can play an important role in branding this product worldwide.
    Keywords: Saffron export, Internet marketing, International communications
  • Yasin Zamani, Seyed Arman Hashemi Monfared *, Mehdi Azhdary Moghaddam, Mohsen Hamidianpour Pages 113-128
    This study investigates the effects of climate change on the water requirement of saffron in 13 regions of South Khorasan and Khorasan Razavi for three periods of 2030-2050, 2055-2075 and 2080-2100 using the Hybrid algorithms ANN-NSGA-II and ANN-ICA. For the first time, this research has obtained the water requirement of saffron based on climate change using the CMIP6 models and the scenarios of SSP245 and SSP585. In addition, for the first time, the main parameters of CMIP6 models have been calculated for the prediction of climatic variables. Statistical downscaling method and inverse distance weighting technique were used for downscaling and spatial interpolation of CMIP6 data, respectively. The ANN-NSGA-II model was used to select suitable parameters and the ANN-ICA model was used to predict the future of climatic variables and finally the Cropwat model was used to calculate the water requirement of saffron. The results of parameter selection showed that Hfls and Hfss parameters were selected for future prediction in 90% of cases. The mean percentage of precipitation decrease and increase of temperature of maximum and minimum were calculated for GFDL-CM4, MIROC6, and NorESM2-LM models (8.6, -1, 10), (10, 5.7, 8.7), and (6.6, 0.6, 9.1) in SSP245 scenario and (5.7, 5.6, 13), (12, 2.4, 11.6), and (8.2, 4.7, 3/17) in SSP585 scenario, respectively. The Water demand increased in 90% of stations, GCMs, and scenarios compared to the base period. The highest increase in water requirement was obtained in Golmakan for the MIROC6 model and the period of 2055-2075 with the amount of 87.1.
    Keywords: Water Requirement of Saffron, Scenario, downscaling, CMIP6
  • MohammadReza Naghavi *, Abolfazl Tavassoli Pages 129-147

    Identifying the molecular-protein mechanism of saffron against osmotic stress in Iran which is one of the arid and semi-arid countries in the world is of particular importance. For this purpose and to investigate the response to osmotic stress applied with different concentrations of PEG6000, an experiment is performed using two saffron landraces of Torbat Heydarieh and Marand by hydroponic culture at the vegetative growth stage (seedling) in the greenhouse. Two weeks after osmotic stress, sampling was performed from all experimental units. According to the results, Torbat Heydarieh landrace was in a better condition than Marand landrace in terms of protein reaction under osmotic stress. Also, the results of proteomic analysis of two landraces showed that among 17 significant protein spots between control and osmotic stress treatments, four protein spots between two common landraces and six and seven protein spots were unique to Torbat Heydarieh and Marand landraces, respectively. In interpreting the specific response, it can be stated that the more tolerant landrace of Torbat Heydarieh under stress was more active in the path of antioxidant defense and included increased activity of harpin binding protein 1 and peroxiredoxin. While the more sensitive landrace Marand had more damage in different biological pathways by reducing the activity of proteins, especially the reduction of Thylakoid lumenal protein 29.8 kDa protein involved in photosynthetic light reaction. In general, the different protein responses of the landraces and the most important protein reactions and important metabolic pathways of the studied landraces of saffron were identified.

    Keywords: Metabolic pathways, Proteome analysis, Saffron, Torbat Heydarieh
  • Jalal Rooki, Majid Ghorbani Javid *, Iraj Alahdadi, Gholamali Akbari, Hossein Ramshini Pages 148-159

    In order to investigate the effects of humic acid as liquid form and mother corm weight on flower yield and active substances of saffron, a field experiment was conducted as factorial layout based on a randomized complete block design with three replications during June, 2016 at saffron research farm of College of Abouraihan, University of Tehran located in Pakdasht, east south of Tehran province. Experimental factors were consisted of four levels of humic acid (0, 25, 50 and 100 L.ha-1) and mother corm weights including small (3-5g) and large (8-10g). Humic acid was applied in early September companion with first irrigation. The results showed that number of flower, fresh weight of flower, and dry weight of stigma and number of days to flowering was significantly influenced by humic acid levels while stigma length was not affected by humic acid. The highest number of flowers (11.3 No.m-2) was obtained in 25 L.ha-1 humic acid as well as large corms, while the lowest was recorded in control (2.3 No.m-2). Also humic acid application improved active ingredients. The highest value of picrocin (92.2%) was obtained from 25 L.ha-1 humic acid as well as large coms. The most safranal (44.81%) was obtained in 50 L.ha-1 humic acid and the least content was observed in control (32.68%). Totally, the results indicated that use of humic acid, while improving soil properties, water saving, dissolution and release of elements, and subsequently more uptake by the roots of large corms led to improved flower characteristics and the active ingredients of saffron stigma.

    Keywords: Crocin, Number of flower, Safranal, Weight of stigma
  • Alireza Ramandi, Mahboobeh NASERI *, Iman Yousefijavan Pages 160-168

    The study of pharmacological properties of saffron and its effective substances is important considering its clinical and health applications. Arterial and venous blood clot embolism is the most common cause of death worldwide, and cardiovascular disease currently accounts for almost half of all non-communicable diseases. Saffron is one of the medicinal plants used in Iranian medicine to treat heart disease. In this regard, according to reports on lipid peroxidation in platelet membranes and inhibition of platelet adhesion in the blood of healthy people by the use of saffron. In this regard, an experiment was performed to investigate the effect of saffron style extract on blood coagulation process in rats. In a 21-day period, the effect of concentrations of 15, 25 and 50 mg/kg of aqueous extract of saffron style in eight replicates on the parameters of prothrombin (PT), relative thromboplastin time (APPT) and coagulation time (CT) One-month-old male rats were studied in the laboratory of the Faculty of Basic Sciences of Ferdowsi University of Mashhad and the results were analyzed by t-test. Concentration of 50 mg/kg caused a significant increase in prothrombin time. In measuring thromboplastin time, the concentration of 25 aqueous extracts of saffron style made a significant difference at the level of 5% compared to the control. Blood coagulation time in all treatments was 7 seconds. Treatment of 15 mg/kg aqueous extract of saffron straw caused a significant reduction (at the level of 5%) in the number of blood platelets. The findings of this study show the coagulation effect of aqueous extract of saffron style and can be helpful for the optimal clinical use of saffron and also in conducting additional research in this field.

    Keywords: Blood coagulation factor, Medicinal plant, Platelet, Prothrombin time
  • Surur Khorramdel *, Fatemeh Moallem Banhangi, Javad Shabahang Pages 169-182

    Proper agronomic management is an important factor for reducing interference between plants and better absorption of resources. Therefore, nutrients loss due to soil erosion, and increased soil temperature are the most obvious problems in saffron farming systems. Herein in this study the effects of agronomic parameters such as corm rates and planting depths on flower yield, stigma yield, daughter corm yield and quality of saffron were evaluated at the Agricultural Research Field, Ferdowsi University of Mashhad, during a two-year field experiment (during 2018-2019 and 2019-2020) as factorial layout with a randomized complete block design based on on-farm trials. Treatments were mother corm rates (10, 15 and 20 t corms per ha), and two planting depths (5 and 10 cm). Studied criteria were flower numbers per area, fresh flower yield, dried stigma yield, total weight of daughter corms, total number of daughter corms, daughter corm diameter, number and weight of daughter corms in three groups such as <4, 4.1-8 and >8.1 g and quality (such as crocin, picrocrocin and safranal) in the second year of experiment. The results showed that the planting depth had not significant effect on flower yield and corm yield. Increasing mother corm rate from 10 to 20 t per ha improved flower number (112 flowers per m2), fresh weight of flower (49.71 g/m2) and dried weight of stigma (1.11 g/m2). The highest daughter corm yield was observed in 20 t corms per ha+ 10 cm (181.3 g/m2). Based on the results, if the purpose of saffron cultivation is to achieve the highest flower yield in the first year, it is recommended to increase corm density. However, if the purpose is to obtain the maximum daughter corm yield, so the corm rates per unit area should be considered less. In sum, considering the water shortage especially in arid and semi-arid regions, agronomic management increases land efficiency, improves flower yield and corm yield and increase farmers’ income during perennial life cycle of saffron as a niche crop.

    Keywords: Daughter corms, Planting depth, flowering, Ecological niche crop, Planting density