فهرست مطالب

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال سی و سوم شماره 2 (اردیبهشت 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/19
  • تعداد عناوین: 8
|
  • شیرین فکری کهن، محمد هدایتی، زهرا شمسی بلسبنه، شایان مجلسی، نجمه رنجی* صفحات 70-80
    پیش زمینه و هدف

    عفونت مجاری ادراری (UTI) یکی از شایع ترین عفونت ها در کودکان است که به سرعت در حال کسب مقاومت های بیشتری نسبت به داروهای ضد میکروبی در سراسر دنیا است. هدف از این مطالعه ارزیابی فراوانی ژن های SHV، TEM و CTX-M در اشریشیا کلی و کلبسیلا پنومونیه جداشده از عفونت مجاری ادراری در کودکان در بیمارستان 17 شهریور رشت بود.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی-مقطعی، 49 سویه اشریشیا کلی و کلبسیلا پنومونیه از بیمارستان 17 شهریور از شهر رشت جداسازی و به کمک روش های بیوشیمیایی تعیین هویت شدند. حساسیت و مقاومت سویه ها به آنتی بیوتیک ها به روش های کربی بور و براث دایلوشن تعیین گردید. برای ارزیابی فراوانی ژن های SHV، TEM و CTX-M در جدایه از روش PCR استفاده شد. برای آنالیز آماری از آزمون χ2 با کمک نرم افزار SPSS نسخه 19 بهره برده شد.

    یافته ها

    در این مطالعه، بیشترین مقاومت در جدایه های اشریشیا کلی به سفتریاکسون (9/88 درصد) و آمپی سیلین (5/81 درصد) و در جدایه های کلبسیلا پنومونیه به آمپی سیلین (5/95 درصد)، سفتریاکسون (3/77 درصد) و مشاهده شد. از 49 جدایه، 8/89 درصد جدایه ها دارای ژن SHV، 8/89 درصد جدایه ها دارای ژن CTX-M و 100 درصد جدایه ها دارای ژن TEM بودند.

    بحث و نتیجه گیری

    به نظر می رسد که یکی از علل افزایش مقاومت چند دارویی در جدایه های بیمارستانی عفونت مجاری ادراری در رشت، افزایش انتقال ژن های پلاسمیدی بین این جدایه ها باشد.

    کلیدواژگان: اشریشیا کلی، CTX-M، کلبسیلا پنومونیه، SHV، TEM
  • معصومه ربیعی پور*، محمدرضا پاشائی صفحات 81-87
    پیش زمینه و هدف

    واکنش دهنده های فاز حاد قادر به افتراق بین علل باکتریایی و غیر باکتریایی التهاب نیستند و فقط می توانند نشان دهنده التهاب باشند. اخیرا اندازه گیری سطح پروکلسیتونین (PCT) برای به حداقل رساندن این مشکل استفاده می شود. هدف ما در این مطالعه ارزیابی تشخیصی و پیش آگهی پروکلسیتونین در تشدید حاد بیماری انسدادی مزمن ریوی (COPD) است.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه توصیفی تحلیلی 50 نفر بیمار مبتلا به تشدید حاد COPD تشخیص داده شده با اسپیرومتری وارد مطالعه شدند. در ابتدای مراجعه سطوح خونی پروکلسیتونین و کشت خلط در این بیماران موردسنجش قرار گرفت. سپس سیر بیماری آن ها، مدت بستری و پیامد بیماری در چک لیست ساخته شده توسط محقق وارد شد. بر اساس نتیجه کشت خلط، بیماران به دو گروه باکتریال و غیر باکتریال تقسیم شدند. تمامی اطلاعات جمع آوری شده از بیماران در نرم افزار SPSS نسخه 16 وارد شد.

    یافته ها

    14 نفر (28درصد) با میانگین سطح سرمی پروکلسیتونین 0.03±0.17 نیاز به تهویه مکانیکی پیدا کردند، در حالیکه 36 نفر با میانگین سطح سرمی پروکلسیتونین 0.01±0.09 به تهویه مکانیکی نیاز پیدا نکردند (P= 0.01). میانگین سطح سرمی پروکلسیتونین در بیمارانی که در داخل بیمارستان فوت کردند به طور معنی داری بیشتر از بیماران ترخیص شده بود (P= 0.002).

    بحث و نتیجه گیری

    سطح سرمی پروکلسیتونین می تواند در تعیین شدت بیماری، افتراق علل باکتریال از ویرال تشدید حاد بیماری، مصرف منطقی آنتی بیوتیک و طول مدت بستری کمک کننده باشد. همچنین می تواند در هدف مدیریت و راهنمای درمان بیماران با تشدید حاد بیماری مزمن انسدادی ریوی استفاده شود.

    کلیدواژگان: پروکلسیتونین، بیماری مزمن انسدادی ریه، تشدید حاد
  • الیناز اکبری آذر، عبدالحمید انگجی*، پرویز پاکزاد، عیسی عبدی راد، آرش موسی الرضایی اقدم صفحات 88-99
    پیش زمینه و هدف

     مولتیپل اسکلروزیس (MS) (MIM #126200) یک اختلال مزمن و التهابی دمیلینه کننده سیستم عصبی مرکزی (CNS) است که به عنوان شایع ترین دلیل نقص های عصبی غیرترومایی در بین جوانان شناخته می شود. هدف از این مطالعه ارزیابی ارتباط بین واریانتهای پرخطر ژنهای دارای عناصر پاسخ دهنده به ویتامین D و خطر ابتلا به مالتیپل اسکلروزیس عود کننده - فروکش کننده(RR-MS)  در جمعیت آذری ایران می باشد.

    مواد و روش کار

    در این مطالعه، 129 بیمارRR-MS  و 200 فرد نرمال از جمعیت آذربایجان غربی انتخاب شدند. سپس چهارده پلی مورفیسم از ژن های دارای عناصر پاسخ دهنده به ویتامین D، که از مطالعات ارتباط گسترده در سطح ژنوم (GWAS) قبلی به دست آمده بودند، با استفاده از روش (T-ARMS-PCR) در هرکدام از افراد شرکت کننده در مطالعه تعیین ژنوتیپ شدند. مربع کای ، آزمون دقیق فیشر و آنالیز رگرسیون اللی و ژنوتیپی برای بررسی ارتباط پلی مورفیسمهای مورد نظر با بیماری RRMS استفاده شد.

    یافته ها

    سه پلی مورفیسم ارتباط معنی داری (p-value < 0.05) با RR-MS نشان دادند.rs4410871 از ژن PVT1 (P-value= 0.035)  rs212405 از ژن TAGAP(P-value= 0.016) و rs7090512 از ژن IL2RA(P-value= 0.008) به عنوان پلی مورفیسمهای پر خطر در مطالعه ما شناسایی شدند.

    بحث و نتیجه گیری

    مطالعه حاضر چهارده واریانت  مرتبط با ام اس از ژن های دارای عناصر پاسخ دهنده به ویتامین D را در جمعیت آذری ایران بررسی کرده و  وجود شباهت هایی بین ساختار ژنتیکی ام اس در جمعیت های GWAS و جمعیت آذری ایران را تایید کرد.

    کلیدواژگان: پلی مورفیسم تک نوکلئوتیدی، مالتیپل اسکلروزیس عودکننده- فروکش کننده، عناصر پاسخ دهنده به ویتامین D، PVT1، TAGAP، IL2RA
  • فاطمه بهادری، مینا بهداد، علی وهابی* صفحات 100-105
    پیش زمینه و هدف

    سندرم اسمیت- لملی- اوپیتز (SLOs) یک اختلال تکوینی با الگوی توارثی اتوزومال مغلوب است. در دوران بارداری درصورتی که آزمایش های غربالگری سه ماهه دوم بارداری افزایش ریسک SLOs را نشان دهد، مطالعات تکمیلی شامل سونوگرافی و آزمایش ژنتیکی روی مایع آمنیون انجام می گیرد. هدف از این مطالعه بررسی ارتباط تست های غربالگری سه ماهه دوم، یافته های سونوگرافی و آمنیوسنتز با رخداد SLOs بود.

    مواد و روش ها

    این بررسی یک مطالعه توصیفی مقطعی بود. تعداد 44 مورد خانم های بارداری که غربالگری سه ماهه دوم ازنظر SLOs مثبت گزارش شده و به بخش پریناتولوژی مرکز آموزشی درمانی شهید مطهری جهت ارزیابی بیماری های ژنتیک مراجعه کرده بودند، موردبررسی قرار گرفتند. ارتباط تست های غربالگری سه ماهه دوم، یافته های سونوگرافی و آمنیوسنتز در تایید SLOs و بیان ژن DHCR7 ازنظر جهش شایع IVS8-1G>C سنجیده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که از میان 44 مورد که در تست غربالگری مرحله دوم برای SLOs پرخطر گزارش شده بودند، یک مورد بیمار در بررسی های ژنتیکی برای SLOs مثبت بود.

    بحث و نتیجه گیری

    یافته ها نشان می دهد که گرچه تست های غربالگری مثبت برای SLOs ممکن است یک روش جدید برای غربالگری باشد ولی برای تشخیص قطعی نیاز به آزمایش های ژنتیکی است.

    کلیدواژگان: تست های غربالگری سه ماهه دوم، آمنیوسنتز، سندرم اسمیت-لملی-اوپتیز
  • محسن هریک دیزجی، ناصر مسعودی*، سیف الله رضائی، سید مصطفی سیدمردانی، معصومه پورجبلی صفحات 106-115
    پیش زمینه و هدف

    سرطان کولورکتال از سرطان های شایع دستگاه گوارش است که به دلیل عوامل ناشی از سبک زندگی و افزایش سن ایجاد می شود و در تعداد کمی از موارد به دلیل اختلالات ژنتیکی و ارثی اتفاق می افتد. با توجه به افزایش بروز این سرطان در ایران، مطالعه حاضر باهدف تعیین میزان فراوانی بروز استیوپروز و ارتباط آن با سطح سرمی ویتامین K2 در بیماران مبتلا به سرطان کولون قبل و بعد از کولکتومی انجام شده است.

    مواد و روش ها

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی 38 بیمار مبتلا سرطان کولون که در بیمارستان امام خمینی (ره) ارومیه تحت کولوکتومی قرار گرفته بودند وارد مطالعه شدند. اطلاعات دموگرافیک، BMD و سطح ویتامین K2 بیماران قبل و بعد از کولکتومی جمع آوری و در یک چک لیست ثبت شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS نسخه 17 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    از 38 نفر مبتلا به سرطان کولون تحت کولوکتومی 2/34 درصد مذکر و 8/65 درصد مونث بودند. میانگین سنی بیماران 7/12 ± 5/58 سال بود. بررسی تراکم استخوان انجام شده توسط دستگاه جذب سنجی اشعه ایکس دو انرژی (DXA) در لگن و ستون فقرات بیماران نشان داد که پوکی استخوان در هر دو بعد از کولکتومی نسبت به قبل از کولکتومی بیشتر بوده است و بین آن ها تفاوت معنی داری وجود داشت (مقادیر P برابر 043/0 برای لگن و 009/0 برای ستون فقرات).

    بحث و نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد پوکی استخوان در لگن و ستون فقرات بیماران مبتلا به سرطان کولون بعد از کولکتومی نسبت به قبل از کولکتومی بیشتر شده است و بین آن ها تفاوت معنی داری وجود داشت. اما ارتباط سطح سرمی ویتامین K2 با استیوپروز معنی دار نبود.

    کلیدواژگان: سرطان کولون، استئوپروز، تراکم توده استخوانی، ویتامین K2
  • مهدی جعفرلو*، محمدرضا ذوالفقاری، امیر فتاحی صفحات 116-130
    پیش زمینه و هدف

    تشکیل رادیکال های آزاد در سلول های کلیوی افراد دیابتی منجر به آپوپتوز سلول های کلیوی و درنهایت نفروپاتی می شود. هدف از این مطالعه بررسی اثرات دو نوع تمرین ورزشی اینتروال و هوازی همراه با مصرف مکمل آستاگزانتین بر میزان بیان ژن های BAD، BAX و Bcl2 در بافت کلیوی رت های با دیابت نوع دو است.

    مواد و روش کار

    تعداد 35 رت ویستار نر با میانگین وزنی 55/15±46/197 گرم به طور تصادفی به دو گروه غیردیابتی (5 سر سالم به عنوان کنترل) و دیابتی (30 سر) تقسیم و پس از القای دیابت، مجددا به طور تصادفی در 6 گروه (با 5 سر موش در هر گروه) شامل دیابتی کنترل، دیابت+ مکمل، دیابت+اینتروال، دیابت + تمرین اینتروال+ مکمل، دیابت+ هوازی، دیابت+ تمرین هوازی+ مکمل قرار گرفتند. گروه های مداخله تمرین به مدت پنج روز در هفته و به مدت هشت هفته برنامه تمرینات هوازی و اینتروال را اجرا کردند. گروه های مکمل روزانه 3 میلی گرم مکمل استاگزانتین به ازای هر کیلوگرم از وزن بدن محلول در 3/0 میلی لیتر روغن زیتون به صورت گاواژ دریافت می کردند. میزان بیان ژن های BAD، BAX و Bcl2 در بافت کلیوی رت های با دیابت نوع دو اندازه گیری گردید. از آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون پس تعقیبی توکی برای تجزیه وتحلیل داده ها استفاده شد.

    یافته ها

    تمامی پروتکل های مداخله تمرینی و مکمل سازی آستاگزانتین بر شاخص BAD در بافت کلیوی رت های دیابتی نوع 2 تاثیر معنی دار داشتند (001/0=p). تمامی گروه ها، به غیراز تمرین استقامتی (890/0=p)، بر شاخص BAX در بافت کلیوی رت های دیابتی نوع 2 تاثیر معنی دار داشتند (001/0=p). همچنین مصرف مکمل آستاگزانتین به همراه تمرین استقامتی نسبت به اجرای تکی تمرین استقامتی سبب تغییرات معنی دار در شاخص Bcl2 گردید (001/0=p).

     بحث و نتیجه گیری

    اجرای مداخله تمرینات هوازی و اینتروال با و یا بدون مکمل سازی آستاگزانتین در دوره مداخله ای هشت هفته ای بر بیومارکرهای آپوپتوزی در بافت کلیوی رت های با دیابت 2 تاثیر مثبتی دارند.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، تمرین اینتروال، مکمل استاگزانتین، ژن BAD، ژن BAX، ژن Bcl2
  • ماهرخ رضایی صفحات 131-139
    پیش‌ زمینه و هدف

     جراحی پیوند بای پس عروق کرونر CABG   به‌وسیله اندازه‌گیری شاخص‌های سینوس کرونری از طریق آنژیوگرافی و یا اکوکاردیوگرافی ترانس مری (transesophageal) مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. بااین‌حال، در خصوص تغییرات مربوط به این شاخص‌ها به‌ویژه در خصوص تغییر قطر و فلوی سینوس کرونری از طریق ارزیابی اکوی ترانس توراسیک اطلاعات اندکی وجود دارد. هدف از انجام مطالعه حاضر، بررسی فلوی سینوس کرونر در اکوی ترانس توراسیک در بیماران با کسر جهشی بطن چپ (LVEF) بیشتر از 45 درصد قبل و بعد از جراحی CABG بود.

    مواد و روش‌ کار:

     در این مطالعه کارآزمایی بالینی، 30 بیمار مبتلا به بیماری عروق کرونر قلب و دارای LVEF بیشتر از 45 درصد که داوطلب انجام CABG بودند، وارد مطالعه شدند. پیش از انجام جراحی CABG، بیماران تحت اکوکاردیوگرافی ترانس توراسیک قرار گرفته و شاخص‌های peak velocity سینوس کرونر، اندازه‌گیری میزان جریان خون سینوس کرونری (CSBF) و همچنین شاخص انتگرال زمان سرعت (VTI) اندازه‌گیری شدند. این شاخص‌ها مجددا پس از انجام گرافت‌های شرایین کرونری ارزیابی‌شده و تفاوت آن‌ها مورد ارزیابی قرار گرفتند. برای تجزیه‌وتحلیل آماری داده‌ها از نرم‌افزار SPSS ویرایش 23 استفاده شد و روش‌های آماری t test و chi-square test و paired t test استفاده شدند. مقدار P زیر 0.05 به‌عنوان سطح معنی‌داری در نظر گرفته شد.

    یافته‌ها:

     اختلاف معنی‌دار بین CSBF قبل (18‏/6 93±‏/53) و پس از جراحی (75‏/6 ± 95‏/58) وجود داشت (001‏/0 <P) که بیانگر افزایش معنی‌دار این شاخص بعد از جراحی CABG بود. همچنین شاخص VTI سینوس کرونری یا CS-VTI قبل از جراحی برابر 70/0 ± 11/8 و پس از جراحی برابر 82‏/0 ± 87‏/8 بود (001‏/0 <P). شاخص قطر سینوس کرونری یا CSd قبل از جراحی برابر 47‏/0 64±‏/6 و پس از جراحی برابر 47‏/0 ± 65‏/6 بود که تغییر مربوطه معنی‌دار نبود (161‏/0 =P). همچنین، افزایش CSBF بعد از جراحی تطابق یافته برای متغیرهای پایه معنی‌دار بود (001‏/0 <P). هیچ‌کدام از شاخص‌های جنس، سن، فاکتورهای خطر قلبی و تعداد عروق کرونر درگیر، رابطه معنی‌داری با CSBF نداشتند.

    بحث و نتیجه‌گیری:

     نتایج این مطالعه نشان داد اکوکاردیوگرافی ترانس توراسیک باعث بهبود قابل‌توجه در مقدار CSBF به دنبال CABG در این بیماران می‌شود که این تغییر کاملا مستقل از اطلاعات زمینه‌ای از قبیل ویژگی‌های دموگرافیک، فاکتورهای خطر قلبی و عروقی و حتی شدت درگیری عروق کرونر قلب است. بهبود در CSBF می‌تواند بدون تغییر در قطر سینوس کرونر رخ دهد.

    کلیدواژگان: سینوس کرونر، اکوی ترانستوراسیک، کسر جهشی بطن چپ، پیوند بای پس عروق کرونر، شاخص انتگرال زمان سرعت
  • لیانا چهارمحالی، فرزانه گندمی، علی یلفانی، علیرضا فضایلی صفحات 140-151
    پیش‌ زمینه و هدف

    ناپایداری زانوی بیماران مبتلا به استیوآرتریت، یک مشکل ناتوان‌کننده‌ی رایج بوده که ممکن است علل و عوارض متعددی داشته باشد. محققین در این مطالعه به بررسی عملکرد، کیفیت زندگی، فلکشن انقباضی زانو و تعادل در بیماران مبتلا به استیوآرتریت و ارتباط آن با ناپایداری مفصل زانو پرداخته اند. 

    مواد و روش‌ کار:

    در این مطالعه مورد-شاهد، دوسویه کور، 60 زن مبتلا به استیوآرتریت زانو شرکت نمودند و بر اساس نمرات شاخص ناپایداری زانو در دو گروه 30 نفره استیوآرتریت با (میانگین سن: 80/52) و بدون ناپایداری زانو (میانگین سن: 43/54) تخصیص یافتند. متغیر درد با مقیاس آنالوگ بصری، فلکشن انقباضی زانو با گونیامتر یونیورسال، عملکرد با WOMAC و عملکرد فیزیکی بیماران با تست‏های بلند شو و برو و بالا و پایین رفتن از پله، کیفیت زندگی با پرسشنامه SF36 و تعادل با آزمون Single leg liftارزیابی شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 22و آزمون t-test نمونه مستقل در سطح معناداری 05/0 تجزیه‌وتحلیل شدند.

    یافته‌ها: 

    میانگین نمرات فلکشن انقباضی بین دو گروه با و بدون ناپایداری زانو تفاوت معناداری داشت (پای راست 0001/0=P، پای چپ: 001/0=P). همچنین میانگین نمرات شدت درد، WOMAC، عملکرد فیزیکی، کیفیت زندگی و تعادل تک پا بین دو گروه تفاوت معناداری داشت (در همه متغیرها 0001/0=P). در خصوص زمان بالا و پایین رفتن از پله، زمان بالا رفتن بین دو گروه تفاوت معناداری نداشت (057/0=P)، گرچه در مورد زمان پایین آمدن تفاوت بین آن‌ها معنادار بود (0001/0=P).

    بحث و نتیجه‌گیری:

     با توجه به یافته‌های این مطالعه مشخص شد که بین دو گروه بیمار با و بدون ناپایداری زانو در فاکتورهای درد، عملکرد، فلکشن انقباضی، کیفیت زندگی و تعادل تک پایی تفاوت معناداری وجود داشته که توجه به علل وقوع و اثرات جانبی این مشکل را پرواضح می کند.

    کلیدواژگان: استئوآرتریت زانو، ناپایداری زانو، درد، کیفیت زندگی، تعادل
|
  • Shirin Fekri Kohan, Mohammad Hedayati, Zahra Shamsi Belesbeneh, Shayan Majlesi, Najmeh Ranji* Pages 70-80
    Background & Aims

    Urinary tract infection (UTI) is one of the common infections in children which is rapidly acquiring more and more resistance to antimicrobial drugs in the worldwide. The aim of this study was to evaluate the frequency of SHV, TEM and CTX-M genes in Escherichia Coli and Klebsiella Pneumoniae strains isolated from UTI in children in 17 Shahrivar hospital from Rasht city, Iran.

    Materials & Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 49 strains of Escherichia Coli and Klebsiella Pneumoniae were isolated from 17 Shahrivar hospital from Rasht city and identified by biochemical tests. The resistance and susceptibility of the strains to antibiotics was determined by both Kirby Bauer and Broth dilution methods. To evaluate frequency of SHV, TEM, and CTX-M genes in the isolates, the PCR method was used. To statistical analysis, χ2 test was used with SPSS software version 19.

    Results

    In this study, the most resistance was observed to Ceftriaxone (88.9%) and ampicillin (81.5%) in Escherichia Coli and to ampicillin (95.5%) and Ceftriaxone (77.3%) in Klebsiella Pneumoniae. Of 49 isolates, 89.8% had SHV gene, 89.8% had CTX-M gene, and 100% had TEM gene.

    Conclusion

    We concluded that one of the reasons of increasing multi drug resistance in nosocomial isolates of UTI in Rasht may be an increase in horizontal transfer of plasmid genes between these isolates.

    Keywords: Escherichia Coli, CTX-M, Klebsiella Pneumoniae, SHV, TEM
  • Masome Rabieipour*, Mohammad Reza Pashaei Pages 81-87
    Background & Aims

    Acute phase reactants are unable to differentiate between bacterial and non-bacterial causes of inflammation and can only indicate inflammation. Recently, measurement of procalcitonin (PCT) levels has been used to minimize this problem. The aim of this study was to evaluate the diagnostic and prognostic importance of procalcitonin in the patients with acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease.

    Materials & Methods

    In this descriptive cross-sectional study, 50 patients with acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease diagnosed with spirometry were included in the study. At the beginning of the referral, measurement of blood levels of PCT along with sputum culture were fulfilled in these patients. Then the course of their disease, duration of the hospitalization, and the outcome of the disease were entered in a checklist made by the researcher. The patients were divided into bacterial and non-bacterial groups based on their results of sputum culture. All the information obtained from the patients was collected and entered into SPSS software version 16.

    Results

    14 patients (28%) with mean serum procalcitonin level of 0.03 ± 0.17 required mechanical ventilation, whilst 36 patients with mean serum procalcitonin level of 0.01 ± 0.09 didn’t required mechanical ventilation (P = 0.01). Mean serum procalcitonin levels in the patients died in hospital were significantly higher than the discharged patients (P = 0.002).

    Conclusions

    Serum procalcitonin levels may be helpful in determination of the severity of the disease, differentiation of the bacterial exacerbations from viral ones, rational use of antibiotics, and length of hospital stay. It can also be used to manage and guide the treatment of the patients with acute exacerbation of chronic obstructive pulmonary disease.

    Keywords: Procalcitonin, Chronic Obstructive Pulmonary Disease, Acute Exacerbation
  • Elinaz Akbariazar, Abdolhamid Angaji*, Parviz Pakzad, Isa Abdi Rad, Arash Musarrezaii Aghdam Pages 88-99
    Background & Aims

    Multiple sclerosis (MS) (MIM #126200) is a chronic, inflammatory, demyelinating disorder of the central nervous system (CNS) that is the most common reason for non-traumatic neurological defects among young people. The aim of this study was to evaluate the association between single-nucleotide polymorphisms (SNPs) in genes with vitamin D response elements (VDREs) in their regulatory regions and the risk of relapsing-remitting multiple sclerosis (RR-MS) in the Iranian Azeri population.

    Materials & Methods

    A total of 129RR-MS cases and 200 normal controls from West Azerbaijan were recruited in this study. We genotyped the fourteen MS susceptible variants in genes with vitamin D response elements that emerged from previous genome-wide association studies (GWAS), using Tetra-primer amplification refractory mutation system PCR (T-ARMS-PCR) assay in every participant. Chi-square, Fisher's exact test, and allelic and genotypic regression analysis were used to investigate the association of these polymorphisms with RRMS.

    Results

    Three polymorphisms showed significant association (p-value < 0.05) with RR-MS. In particular, rs4410871 of PVT1 (p-value= 0.035, TT vs CC OR[95%CI]= 2.775 (1.253-6.146)), rs212405 of TAGAP (p-value=0.016, AA vs TT OR[95%CI]= 2.463 (1.255-4.835)), and rs7090512 of IL2RA (p-value= 0.008, CC vs TT  OR[95%CI]= 2.865 (1.433-5.731) ) were identified as susceptible risk factors in our group. 

    Conclusion

    The current study replicated fourteen susceptible variants in genes with vitamin D response elements and the risk of RR-MS in the Iranian Azeri population, which implies the existence of some similarities between the MS genetic structure of the GWAS populations and the studied Iranian Azeri population.

    Keywords: Single Nucleotide Polymorphism, Relapsing-Remitting Multiple Sclerosis, Vitamin D Response Elements, PVT1, TAGAP, IL2RA
  • Fatemeh Bahadori, Mina Behdad, Ali Vahabi* Pages 100-105
    Background & Aims

    Smith-Lemli-Opitz syndrome (SLOs) is a developmental disorder with an autosomal recessive pattern of inheritance. During pregnancy, if screening tests in the second trimester of pregnancy show an increased risk of SLOs, additional complementary studies including ultrasound and genetic testing on amniotic fluid are performed. This study aimed to investigate the relationship between second trimester screening tests, ultrasound, and amniocentesis findings in SLOs occurrence.

    Materials & Methods

    This study was a cross-sectional descriptive study. 44 pregnant women referred to the perinatology department of Shahid Motahari Medical Education Center with positive results for SLOs were included in the study. The correlation between second trimester screening tests, ultrasound and amniocentesis findings in confirming SLOs as well as DHCR7 gene expression in terms of common IVS8-1G>C mutation were measured.

    Results

    Data showed that one of 44 cases with high-risk second trimester screening test for SLOs was positive for IVS8-1G>C mutation of DHCR7 gene.

    Conclusion

    The findings showed that although positive screening tests are new screening methods for SLOs, genetic tests are also needed for definitive diagnosis.

    Keywords: Second Trimester Screening Tests, Amniocentesis, Smith-Lemli-Optiz Syndrome
  • Mohsen Herik Dizji, Naser Masoudi*, Seyfollah Rezaei, Seyedmostafa Seyedmardani, Masoumeh Pourjabali Pages 106-115
    Background & Aims

    Colorectal cancer is one of the most common cancers of the gastrointestinal tract, caused by predisposing factors like lifestyle and aging, and partly, due to genetic and inherited disorders. Due to the increasing incidence of this cancer in Iran, the present study was designed to determine the prevalence of osteoporosis and its relationship with serum levels of vitamin K2 in the patients with colon cancer before and after colectomy.

    Materials & Methods

    In this descriptive-analytical study, 38 patients with colon cancer who underwent colectomy in Imam Khomeini Hospital in Urmia were included in the study.Demographic information, BMD, and vitamin K2 levels of the patients before and after colectomy were collected and recorded in a checklist. Data were analyzed using SPSS Version 17 statistical software.

    Results

    From 38 patients with colorectal cancer, 34.2% were male and 65.8% were female. The mean age of the patients was 58.5 ± 12.7 years. Reviewing bone density examinations done by Dual Energy X-Ray Absorptiometry (DXA) in hip and spine of the patients showed that osteoporosis was higher in both places after colectomy, and their significant differences between them (P-Values were 0.043 for hip and P0.009 for spine).

    Conclusion

    The results of this study showed that osteoporosis in the hip and spine of the patients with colon cancer increased after colectomy compared to it before colectomy. However, the correlation between serum vitamin K2 levels and osteoporosis was not significant.

    Keywords: Colon cancer, Osteoporosis, Bone mass Density, Vitamin K2
  • Mehdi Jafarlu*, Mohammad Reza Zolfaghari, Amir Fattahi Pages 116-130
    Background & Aims

    Formation of free radicals in the kidney cells of diabetics leads to apoptosis of them and eventually nephropathy. The aim of this study was to investigate the effects of intervals and aerobic exercise along with astaxanthin supplementation on the expression levels of BAD, BAX and Bcl2 genes in the kidney tissue of rats with type 2 diabetes.

    Materials & Methods

    35 male Wistar rats with an average weight of 197.46±15.55 grams were randomly divided into two non-diabetic (5 healthy controls) and diabetic (30) groups, and after induction of diabetes, they were randomly divided again in 6 groups (with 5 rats in each group) including diabetic control, diabetes+supplement, diabetes+interval, diabetes+supplement+interval, diabetes+aerobic, diabetes+aerobic+supplement. The exercise intervention groups performed the program of aerobic and interval exercises for eight weeks as five days per week. Supplement groups received 3 mg of astaxanthin supplement per kilogram of body weight dissolved in 0.3 ml of olive oil by gavage every day. The expression levels of BAD, BAX, and Bcl2 genes were measured in the kidney tissue of rats with type 2 diabetes. One-way analysis of variance and Tukey's post hoc test were used for data analysis.

    Results

    All exercise intervention protocols and astaxanthin supplementation had significant effects on the BAD index in the kidney tissue of the type 2 diabetic rats (p=0.001). All groups, except endurance training (p=0.890), had significant effects on BAX index in the kidney tissue of type 2 diabetic rats (p=0.001). Also, the use of astaxanthin supplement along with endurance training caused significant changes in Bcl2 index compared to single endurance training (p=0.001).

    Conclusion

    The intervention of aerobic and interval exercises with or without astaxanthin supplementation in the eight-week intervention period has positive effects on the apoptotic biomarkers in the kidney tissue of rats with type 2 diabetes.

    Keywords: Aerobic Training, Interval Training, Astaxanthin Supplement, BAD Gene, BAX Gene, Bcl2 Gene
  • Mahrokh Rezaee Pages 131-139
    Background & Aims

    Coronary artery bypass graft surgery (CABG) is evaluated by measuring coronary sinus parameters through angiography or transesophageal echocardiography. However, there is little information about the changes related to these indicators, especially about the changes in the diameter and flow of the coronary sinus through transthoracic echo evaluation. The purpose of this study was to investigate coronary sinus flow in transthoracic echo in the patients with left ventricular ejection fraction (LVEF) more than 45% before and after CABG surgery.

    Materials & Methods

    In this clinical trial study, 30 patients with coronary heart disease and LVEF greater than 45% who were candidates for CABG were included in the study. Before CABG surgery, patients underwent transthoracic echocardiography, and coronary sinus peak velocity, coronary sinus blood flow (CSBF), and velocity time integral index (VTI) were measured. These values ​​evaluated again after coronary artery grafts and their difference was evaluated. SPSS version 23 software was used for statistical analysis of data and t-test, chi-square test and paired t-test statistical methods were used. P value below 0.05 was considered as significance level.

    Results

    There was a significant difference between CSBF before (53.93±6.18) and after surgery (58.95±6.75) (P<0.001), which indicates a significant increase in this index after CABG surgery. Also, coronary sinus VTI index (CS-VTI) before surgery was 8.11 ± 0.70 and after surgery was 8.87 ± 0.82 (P<0.001). Coronary sinus diameter index (CSd) was 6.64±0.47 before surgery and 6.65±0.47 after surgery, which change was not significant (P=0.161). Also, the increase in CSBF after surgery adjusted for baseline variables was significant (P<0.001). None of the indicators of sex, age, cardiac risk factors, and the number of coronary arteries involved had significant correlations with CSBF.

    Conclusion

    The results of this study showed that transthoracic echocardiography significantly improves the amount of CSBF following CABG in these patients, which were completely independent from background information such as demographic characteristics, cardiovascular risk factors, and even the severity of vascular involvement in the coronary artery veins. Improvement in CSBF can occur without changes in coronary sinus diameter.

    Keywords: Coronary Sinus, Transthoracic Echo, Left Ventricular Ejection Fraction, Coronary Artery Bypass Graft, Velocity Time Integral Index
  • Lyana Chharmahali, Farzaneh Gandomi, Ali Yalfani, Alireza Fazaeli Pages 140-151
    Background & Aims

     Knee instability has become a debilitating problem among patients with knee osteoarthritis which may have many causes and complications. In this study, researchers evaluated the Knee Flexion Contracture (KFC), function, quality of life, and balance and its relationship with knee instability (KI). In this study, the researchers investigated the function, quality of life, Knee Flexion Contracture (KFC), and balance of the patients with knee osteoarthritis and its relationship with knee joint instability.

    Materials & Methods

     In this double-blinded case-control study, 60 females with knee osteoarthritis participated and divided into two groups (30 in each) of osteoarthritis (mean age: 52.80) and without knee instability (mean age: 54.43) based on the knee instability index scores.Pain was evaluated with a visual analog scale(VAS), KFC with a universal goniometer, performance with WOMAC, and physical performance of the patients with the time up and go (TUG) and and time of up and down stairs tests, quality of life with the SF36 questionnaire, and balance with the Single Leg Lift test. Data were analyzed by SPSS version 22 software and independent sample t-test at a significance level of 0.05.

    Results

     The mean scores of KFC showed significantly difference between the two groups with and without KI (right foot: P=0.0001, left foot: P=0.001). Also, the mean scores of pain, fall times, WOMAC, physical function, quality of life, and One-legged balance were significantly different between groups (P=0.0001 in all variables). Regarding the time of up and down stairs, there was no significant difference between the two groups (P=0.057), although the difference between them was significant in the descent time (P=0.0001).

    Conclusion

     According to the findings of this study, it was found that there was a significant difference between the two groups of osteoarthritis with and without KI in pain, function, KFC, quality of life, and One-legged balance, which paying attention to the causes and side effects of this problem makes it more clear.

    Keywords: Knee Osteoarthritis, Knee Instability, Pain, Quality of Life, Balance