فهرست مطالب

پژوهشنامه جغرافیای انتظامی
پیاپی 37 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی مباشری، مرتضی اسماعیل نژاد صفحات 1-26
    مقدمه

    امروزه فضاهای ‌بی‌دفاع، ‌یکی از مسایل جدی در ‌محیط‌های شهری است‌ که ‌احتمال‌ وقوع‌ جرم ‌و‌ ناهنجاری ‌اجتماعی‌ در ‌آنها ‌بیشتر ‌است.‌ این ‌فضاها‌ زمینه ‌را‌ برای ‌وقوع ‌جرایم ‌مکان- مبنا ‌تسهیل ‌می‌کند؛ لذا هدف پژوهش حاضر، شناسایی،‌ تحلیل‌ ‌میزان ‌خطرپذیری‌ فضاهای ‌بی‌دفاع شهر زاهدان ‌است.

    روش

    پژوهش حاضر، از نوع کاربردی - توسعه‌ای و روش تحقیق آن از نوع توصیفی-تحلیلی بر پایه روش‌های گرافیک مبنا است. لذا در شهر زاهدان 42 مکان (فضاهای بی‌دفاع) از طریق برداشت میدانی شناسایی شد. متغیرهای اکتشافی پژوهش شامل تراکم جمعیت و ساختمان، گروه‌های درآمدی، کیفیت شبکه معابر، کیفیت کالبدی بافت‌های شهری، انسجام اجتماعی محلات، قیمت زمین و ساختمان و کاربری اراضی است. جهت تحلیل اطلاعات از فنون GIS همچون روش مرکز متوسط، بیضی انحراف معیار، خود همبستگی فضایی برای تحلیل‌های فضایی و از روش رگرسیون وزنی جغرافیایی برای تبیین همبستگی بین متغیرها استفاده شده است.

    یافته‌ها: 

     نتایج نشان داد که فضاهای جرم‌خیز در مکان‌هایی با گستردگی کمتری به وقوع می‌پیوندند و گرایش به تمرکز در محدوده‌های خاصی دارند؛ به طوریکه، به سمت شمالی و جنوبی از تعداد این فضاها کاسته می‌شود.همچنین، فضاهای بی‌دفاع دارای خودهمبستگی فضایی هستند و به صورت خوشه‌ای و نامتوازن در سطح منطقه توزیع یافته‌اند.در نتیجه، محدوده‌های خاصی محل تمرکز فضاهای بی‌دفاع مورد بررسی است و از الگوی متمرکز پیروی می‌کند. همچنین،بین 8 متغیر محیطی مورد بررسی پژوهش با فضاهای بی دفاع شهری رابطه معنادرای در سطح منطقه شهر زاهدان وجود دارد.

    نتیجه‌گیری:

    یافته‌های حاصل از پژوهش نشان داد،توزیع فضاهای مستعد جرم در شهر زاهدان،به تمرکز و تراکم در محدوده خاص گرایش دارد.

    کلیدواژگان: فضاهای بی دفاع، تحلیل فضایی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، شهر زاهدان
  • حامد ابراهیمی، احسان علیپوری، مهدی علیزاده صفحات 27-52

    امروزه در فضاهای جغرافیایی، امنیت و صنعت گردشگری تعاملی دو جانبه با یکدیگر دارند. در واقع، درک عوامل موثر بر امنیت مقاصد گردشگری به‌ویژه گردشگری مذهبی،برای تدوین راهبرد‌های مناسب کشور در این حوزه بسیار مهم است.تحقیق حاضر در همین راستا و با هدف بررسی میزان احساس امنیت زایران در فضای جغرافیایی شهر مقدس قم و اثرات آن بر توسعه گردشگری مذهبی در فضای این شهر انجام شده است.این پژوهش به لحاظ هدف؛ کاربردی است. روش تحقیق نیز از نوع آمیخته و با رویکرد توصیفی از نوع پیمایشی بوده است.داده های مورد نیاز با دو روش کتابخانه ای (با ابزار کتب، مقالات، اینترنت و...) و میدانی (با ابزار پرسشنامه) بدست آمده است.جامعه آماری آن را کلیه زایران ایرانی شهر قم در نوروز سال 1398 تشکیل داده‌اند و با حجم نمونه 265نفر، پرسشنامه توزیع شده است.به منظور تعیین پایایی پرسشنامه، از روش آلفای کرونباخ استفاده شده است. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات نیز با استفاده از آمار توصیفی و آمار استنباطی می باشد.یافته ها و در نهایت نتایج تحقیق نشان داده است که بالاترین میانگین بین ابعاد احساس امنیت گردشگران متعلق به امنیت اخلاقی و عمده ترین ناامنی هایی که زایران در قم احساس می کنند، ناامنی مالی است.از نتایج دیگر این تحقیق، تاثیر معکوس تجربیات ناامنی مستقیم وغیرمستقیم بر احساس اعتماد گردشگر و همچنین رابطه مستقیم تجربه ناامنی سفر بر میزان اعتماد و همچنین رابطه میزان اعتماد با احساس امنیت گردشگران مذهبی می باشد.نهایتا رابطه معکوس احساس امنیت با بی نظمی محیطی از نظر نگارندگان این مقاله مورد تایید قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، امنیت اخلاقی و مالی و جانی، گردشگری مذهبی، شهر مقدس قم
  • سید نورالدین امیری، محمدامیر کاکی زاده، علیرضا زمانی صفحات 53-82

    یکی از مهم‌ترین عوامل در ایجاد کیفیت مطلوب در فضاهای شهری، وجود «امنیت شهری» است. مفهوم امنیت شهری بر مصون ماندن افراد جامعه از خطرات و آلودگی‌ها در محیط‌های شهری دلالت دارد. وجود محیطی امن برای زندگی در کنار سایر نیازهای اساسی فیزیولوژیکی انسان، از ضروریات و نیازهای اصلی او می‌باشد. بنابراین شناسایی کمی و کیفی شاخص‌ها و عوامل موثر بر ویژگی‌های محیطی و تاثیر آن بر امنیت اجتماعی شهروندان، امری ضروری است. هدف از این تحقیق، بررسی شاخصه‌های موثر بر امنیت در محله‌ی کوتی که یکی از محله‌های تاریخی بندر بوشهر است؛ می‌باشد. در این راستا، تحقیق با استفاده از راهبرد قیاسی و به صورت توصیفی تحلیلی، انجام شده است و گردآوری داده‌ها به صورت اسنادی، پیمایش میدانی و با استفاده از پرسش‌نامه صورت گرفته است. با توجه به شرایط فعلی ناشی از همه‌گیری کووید19، پرسشنامه‌ها به صورت آنلاین برای کارشناسان ارسال شد. جامعه‌ی آماری با استفاده از روش نمونه‌گیری تصادفی از شهروندان محله‌ی کوتی، انتخاب شد. شاخصه‌ها در چهار گروه کالبد، نظارت، فعالیت و کیفیات بصری دسته‌بندی شدند. هر یک از این شاخصه‌ها دارای متغیرهایی هستند که در پژوهش با استفاده از نرم‌افزارهای SPSS و EXCELL مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. با استفاده از آزمون ONE SAMPLE T-TEST نتیجه شد که در برقراری امنیت محله‌ی کوتی، شاخص کالبد نقش مهم‌تری نسبت به سایر شاخص‌های پژوهش ایفا می‌کند و به صورت کلی میزان رضایت شهروندان از امنیت این محله پایین است.

    کلیدواژگان: فضای عمومی، شهر، امنیت، محله ی کوتی، شهر بوشهر
  • جواد کیانی، مهدی ذاکریان، حمید احمدی صفحات 83-106

    یکی از بحران‌های که طی سی سال گذشته امنیت جمهوری اسلامی ایران را در سطوح مختلف امنیت داخلی و ملی تحت تاثیر قرار داده است، بحران قره‌باغ می‌باشد. وجود اشتراکات همسو نظیر مسایل سیاسی و قومی در دو سوی مرز ایران و کشورهای هم‌جوار در مرزهای شمال‌غرب از عوامل تشدید و سرایت این بحران به استان‌های موجود در منطقه بوده است. با توجه به این موضوع نگارندگان در این نوشتار به دنبال تحلیل پیامدهای قومی بحران قره‌باغ بر امنیت استان‌های شمال‌غرب (آذربایجان‌شرقی، آذربایجان‌غربی و اردبیل) کشور می‌باشند. پژوهش حاضر به لحاظ هدف از نوع کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع کیفی بوده که با استفاده از فن تحلیل محتوا انجام گرفته است. گردآوری داده‌ها با استفاده از ابزار مرسوم فیش‌برداری در تحلیل محتوا انجام گرفته که روایی آن به صورت صوری و پایایی آن به صورت بازبینی مجدد از طرف خبرگان و کارشناسان آشنا به موضوع مورد تایید قرار گرفت. تجزیه‌وتحلیل داده‌ها با استفاده از فن تحلیل محتوا با رویکرد جهت‌دار انجام گرفت. یافته‌های به‌دست‌آمده نشان‌داد که بحران قره‌باغ با داشتن پیامدهایی با رویکرد قومی در دو بعد، با شکل‌گیری جرایم مربوط به امور امنیتی و جرایم مربوط به امور مرزی دارای پیامدهای امنیتی در شمال‌غرب کشور بوده است. دراین‌بین از میان سه استان شمال‌غرب کشور (آذربایجان‌شرقی، آذربایجان‌غربی و اردبیل) آذربایجان‌شرقی دارای بیشترین و استان اردبیل دارای کمترین پیامدهای امنیتی بوده است. با در نظر داشتن این موضوع که بحران قره‌باغ هنوز به صورت کامل مرتفع نشده است و با مدنظر قراردادن تجربیات گذشته در خصوص این‌گونه بحران‌های قومی که دارای رویکرد آتش زیر خاکستر می‌باشد، نیاز است تدابیر سیاسی و راهبردهای امنیتی متناسبی نسبت به این بحران از طرف مسیولین سیاسی و سیاست‌گذاران پیش‌بینی شود تا در مواقع این‌چنینی با اعلام سیاست‌های متناسب با آن بحران، پیشگیری لازم از به وجود آمدن چالش‌های امنیتی در بین اقوام هم‌سو در دو سوی مرز صورت پذیرد.

    کلیدواژگان: بحران قره باغ، امنیت، استان های شمال غرب، مسائل قومی
  • علی اصغر خراسانی نژاد، معصومه حافظ رضازاده، مریم کریمان بستانی صفحات 107-138

    اولویت هر شهری اطمینان از امنیت شهروندان ساکن در آن شهر است. یکی از دلایل توسعه و پیشرفت سریع شهرهای هوشمند، امکان نظارت بر شهروندان و تامین امنیت آن‌ها است. در این راستا پژوهش حاضر درصدد تبیین و تحلیل امنیت شهری سمنان در چارچوب زیرساخت‌ها و امکانات هوشمند است. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت و روش، آمیخته (ترکیبی) است. داده های موردنیاز پژوهش به روش اسنادی-میدانی (پرسش‌نامه و مشاهده) گردآوری‌شده و برای تجزیه‌وتحلیل اطلاعات از نرم‌افزار «اس‌پی-اس‌اس» و مدل «ای‌اچ‌پی فازی» استفاده شده است. نتایج تحلیل رگرسیون نشان‌داد، بین امکانات و زیرساختهای هوشمند و ارتقاء امنیت شهرسمنان، در سطح اطمینان بالای (0٫99)، رابطه معناداری وجود دارد. همچنین، نتایج آزمون تحلیل مسیر نشان‌داد که هر (14) گویه بررسی‌شده، در سطح (0٫000=P) (درصد اطمینان) رابطه مستقیمی با ارتقاء امنیت شهرسمنان دارند. در ادامه، نتایج حاصل از آزمون تحلیل واریانس یک‌طرفه نشان‌داد که با توجه به اینکه سطح معناداری از (0٫05) بیشتر است، با اطمینان (0٫95) میتوان گفت که در میان مناطق شهرسمنان به لحاظ تاثیر امکانات و زیرساخت‌های هوشمند شهری و ارتقاء امنیت سمنان تفاوت معناداری وجود ندارد. در نهایت، نتایج مدل «ای‌اچ‌پی فازی» برای رتبه‌بندی هر یک از ابعاد امنیت در شهرسمنان در چارچوب امکانات و زیرساخت‌های هوشمند نشان‌داد، امنیت اقتصادی با وزن نرمال شده (0٫432)، بالاترین رتبه را به خود اختصاص داده است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که امکانات و زیرساخت‌های هوشمند شهری تاثیر بسزایی در ارتقاء امنیت شهرسمنان دارند.

    کلیدواژگان: امنیت شهری، امکانات و زیرساختها، هوشمندسازی، شهرسمنان
  • محمدجواد غلامی، مرتضی طلاچیان، سید کمال الدین شهریاری صفحات 139-180

    بحران آب در برابر امنیت آب معنا پیدا می‌کند و امنیت آب به‌معنای پایداری کمی و کیفی خدمات اکوسیستم‌های آبی در مواجهه با تغییرات غیرقطعی جهان تعریف می‌شود مفهوم تاب آوری به‌عنوان امری ضروری در مدیریت منابع آب بایستی در نظر گرفته شود چراکه تا قبل از این مفهوم امنیت آبی صرفا به‌دنبال تامین نیاز آبی با تغییر محیط‌زیست بوده و این امر به معنی نادیده گرفته شدن رابطه‌ای دوسویه بین پویایی انسان و طبیعت و تهدیدی برای بهبود شرایط ناامنی آبی در جهان است. افزایش روز افزون جمعیت شهر تهران، بهره برداری بیش از حد از منابع آب های زیر زمینی، کاهش بارندگی و همچنین عدم مدیریت صحیح منابع آبی را دروضعیت کمبود منابع آبی قرارداده، از این رو ضروری است به منظور تاب آوری جمعیت تهران در برابر بحران آب، روابط بین متغیرهای تاب آوری شهری، آسیب پذیری آب و تراکم جمعیتی تبیین گردد. در این مقاله با مرور پیشینه مطالعات، شاخص های اثر گذار در تراکم جمعیتی و آسیب پذیری حوزه آب و تاب آوری شناسایی، سپس به منظور تبیین مدل مفهومی بابهره گیری ازطبقه بندی شاخصهای مستخرج ازمبانی نظری وطرح پرسشنامه درقالب سه بعد ازعوامل موثر: تاب آوری شهری (متغیر وابسته) ، آسیب پذیری آب شهری (متغیر مستقل) و تراکم جمعیتی (متغیر میانجی) و با بررسی پایایی و روایی واگرایی و همگرایی پرسشنامه های مولفه‌های اصلی پژوهش، توسط متخصصین حوزه شهرسازی و آب شهری تهران، ضرایب مسیر، روابط بین متغییرها و تاثیر ات متقابل آنها با استفاده از معادلات ساختاری و نرم افزارهایSPSS و Smart PLS تبیین گردید.

    کلیدواژگان: بحران آب، تاب آوری، تاب آوری شهری، تراکم
|
  • Mehdi Mobasheri, Morteza Ismailnejad Pages 1-26
    Introduction

    Today, Indefensible spaces are one of the most serious issues in"urban environments"in which the probability of crime"or"social"anomalies is higher.Therefore, the aim of the present study is to Identification and analysis Rate Risk Indefensible urban spaces Using geographic information system(Case study:Zahedan city).

    Methodology

    The present research is of applied-developmental type and its research method is of descriptive-analytical type based on graphic methods.Therefore, in the city of Zahedan,42 places (Indefensible spaces)were identified through field surveying.Exploratory variables of the research include population and building density, income groups, quality of road network, physical quality of urban tissues, social cohesion of neighborhoods, land and building prices and land use.For information analysis GIS techniques such as mean center method, standard deviation ellipse, spatial autocorrelation have been used for spatial analysis and geographic weight regression method has been used to explain the correlation between variables.

    Results

    The results showed that crime-prone spaces occur in places with a smaller extent and tend to focus in certain areas; thus, the number of these spaces decreases to the north and south.Also, Indefensible spaces have spatial autocorrelation and are distributed in clusters and unbalanced throughout the region.As a result, certain areas are the focus of the Indefensible spaces under study and follow a centralized pattern. Also, there is a significant relationship between the8 environmental variables studied by the research with Indefensible urban spaces in the Zahedan city.

    Conclusion

    Findings of the study showed that the distribution of crime-prone spaces in the city of Zahedan tends to concentration and density in a specific area.

    Keywords: Indefensible spaces, Spatial Analysis, Geographic Information System, Zahedan city
  • hamed ebrahimi, ehsan alipoori, mehdi alizadeh Pages 27-52

    Today,in geographical spaces, security and the tourism industry interact with each other. In fact, understanding the factors affecting the security of tourism destinations, especially religious tourism, is very important for the development of appropriate strategies in this area. The present study was conducted in this direction with the aim of investigating the level of pilgrims' sense of security in the geographical space of the holy city of Qom and its effects on the development of religious tourism in the city.The research method was mixed and with a descriptive approach was survey. The required data were obtained by two methods library (with the help of books, articles, Internet, etc.) and field (with the help of a questionnaire).The statistical population consists of all Iranian pilgrims in Qom on Nowruz 1398 and with a sample size of 265 people,a questionnaire has been distributed.The method of data analysis is descriptive statistics and inferential statistics. Findings and finally the results of the research have shown that the highest average between the dimensions of tourists' sense of security belongs to moral security and the main insecurity that pilgrims feel in Qom is financial insecurity. Other results of this study are the inverse effect of direct and indirect insecurity experiences on tourist confidence and also the direct relationship between travel insecurity experience on trust and also the relationship between trust and religious tourists' sense of security. Finally, the inverse relationship between the feeling of security and environmental disorder has been confirmed by the authors of this article

    Keywords: Feeling of Security, Moral & Financial & Life Security, Religious Tourism, Holy City of Qom
  • Sayyed nouroddin Amiri, MohammedAmir Kaizadeh, Alireza Zamani Pages 53-82

    One of the most important factors in creating the desired quality of urban design is "urban security". The concept of urban security refers to the protection of community members from dangers and pollution in the urban environment.The existence of a safe environment for living is one of the basic necessities and needs of human beings, along with other basic physiological needs of human beings. Therefore, quantitative and qualitative identification of indicators and factors affecting environmental characteristics and its impact on social security of citizens is essential.The purpose of this study was to investigate the factors affecting security in Kooti neighborhood, which is one of the historical neighborhoods of Bushehr port. In this regard, the research has been done using deductive strategy and descriptive-analytical method, and the data collection has been done in the form of library study, field survey and using a questionnaire. Due to the current situation caused by the Covid-19 epidemic, the questionnaires were sent online to experts. The statistical population was selected using random sampling method from the citizens of Kooti neighborhood. These factors were classified into four groups: body, monitoring, activity and visual qualities. Each of these factors has variables that were analyzed in the study using SPSS and EXCELL software. Using ONE SAMPLE T-TEST test, it was concluded that the body index plays a more important role than other research indicators in establishing security in Kooti neighbourhood and in general, the level of citizens' satisfaction with the security of this neighborhood is low.

    Keywords: Public Space, City, Security, Kooti Neighborhood, Bushehr City
  • javad kiani, mehdi zakerian, mehdi Ahmadi Pages 83-106

    One of the characteristics of crises is the spread of their consequences to areas outside the crisis. The existence of homogeneous commonalities such as ethnicity in areas close to the crisis center affects the speed of its transfer to these areas. One of the crises that has affected the security of the Islamic Republic of Iran over the past thirty years at various levels of internal and national security is the Nagorno-Karabakh crisis. The authors ask the question, what are the consequences of the Nagorno-Karabakh crisis on the security of the northwestern provinces of the country? They have dealt with this issue. In response to this question, a hypothesis with the title that one of the most important security consequences of the Nagorno-Karabakh crisis in the study area has been the creation of a security environment in the mentioned provinces, have analyzed this issue. In this study, using the descriptive-analytical method, the Karabakh crisis was examined and the results showed that during the second Karabakh war due to ethnic provocations by countries in the region such as Azerbaijan and Turkey as well as foreign media regarding the delay of Iran as An Islamic country with a majority of Azeri ethnic groups in support of Azerbaijan has created a security atmosp. Given that the Nagorno-Karabakh crisis has not yet betburning under the ashes, it is necessary for policymakers to take appropriate measures to address this crisis. In this wappropriate to that crisis, the necessary prevention of security challenges will be done.

    Keywords: Nagorno-Karabakh crisis, security, northwestern provinces, ethnic issues
  • Aliasghar khorasani nezhad, Masoumeh Hafezrezazadeh, Maryam karimanbostani Pages 107-138

    The priority of any city is to ensure the security of citizens living in that city. One of the reasons for the rapid development of smart cities is the possibility of monitoring citizens and ensuring their security. In this regard, the present research to Explanation and Analysis of Urban Security in the Framework of Smart Infrastructure and Facilities (Case study: Semnan City.( This research is a survey in terms of applied purpose and in terms of nature and method of research. The data required for the research were collected by documentary-field method (questionnaire and observation). SPSS software and Fuzzy AHP model were used to analyze the data. The results of regression analysis indicated that there is a significant relationship between the facilities and infrastructure of intelligence and security promotion in Semnan, at a level of confidence above (0.99). Also, the results of the path analysis test indicated that all 14 items studied, at the level of (P=0.000) (confidence percentage) are directly related to improving the security of Semnan. Furthermore, the results of one-way analysis of variance test indicated that due to the fact that the significance level is more than (0.05), it can be said with (0.95) confidence that among the areas of Semnan in terms of the impact of facilities and smart urban infrastructure and there is no significant difference in improving the security of Semnan. Finally, the results of the fuzzy AHP model for ranking each of the dimensions of security in the city of Semnan in the framework of facilities and infrastructure of intelligence indicated that economic security with a normalized weight of (0.432), have the highest rank. The results indicate that smart urban facilities and infrastructure have a significant impact on improving the security of Semnan.

    Keywords: Urban Security, Facilities, Infrastructure, Intelligence, Semnan City
  • mohamad javad gholami, morteza talachian, seyed kamalodin shahriari Pages 139-180

    Water crisis means water security, and water security is defined as the quantitative and qualitative sustainability of aquatic ecosystem services in the face of uncertain global change. The concept of resilience should be considered as a necessity in water resources management, because before this concept of water security only sought to meet the water needs by changing the environment, and this means ignoring the two-way relationship between human dynamics and nature and It is a threat to improving water insecurity in the world. Increasing population of Tehran, over-exploitation of groundwater resources, reduced rainfall and also lack of proper management of water resources, has put Tehran in a state of water shortage, so it is necessary to sustain the urban population. Tehran in the face of water crisis, the relationship between urban resilience, water vulnerability and population density to be explained. In this article, by reviewing the background of studies, effective indicators in population density and vulnerability of urban water and resilience are identified, then in order to explain the conceptual model using the classification of indicators derived from theoretical foundations and questionnaire design in three dimensions of factors Effective: urban resilience (dependent variable), urban water vulnerability (independent variable) and population density (mediating variable) and by examining the reliability and validity of divergence and convergence of the main components of the questionnaire by experts in urban planning and urban water of Tehran, coefficients Path, relationships between variables and their interactions were explained using structural equations and SPSS and Smart PLS software.

    Keywords: Water crisis, resilience, urban resilience, density