فهرست مطالب

خانواده و پژوهش - سال نوزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

فصلنامه خانواده و پژوهش
سال نوزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/10
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مروارید شهریاری منش، سوگند قاسم زاده*، سیده منور یزدی صفحات 7-26

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و بررسی اثربخشی برنامه آموزشی مبتنی بر مولفه های تاب آوری بر تنظیم شناختی هیجان مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال طیف اوتیسم انجام شده است. در این پژوهش ابتدا برنامه آموزشی مبتنی بر مولفه های تاب آوری طراحی شده، سپس اثربخشی برنامه از طریق پژوهش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری همراه با گروه کنترل مورد ارزیابی قرار گرفته است. جامعه آماری این پژوهش شامل همه مادران دارای کودک مبتلا به اختلال طیف اوتیسم بود که در سال 1397 به یکی از مراکز مشاوره واقع در شهر تهران مراجعه کرده بودند که 30 نفر از آنها با روش نمونه گیری غیرتصادفی هدفمند انتخاب و با انتساب تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش مداخله آموزش مولفه های تاب آوری را طی سه ماه در 12 جلسه 90 دقیقه ای به صورت گروهی دریافت کردند. این در حالی بود که گروه کنترل در طول انجام دادن پژوهش آموزشی دریافت نکردند. ابزار پژوهش پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان گارنفسکی و همکاران (2001) بود. داده های گرد آوری شده با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه گیریهای مکرر مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که برنامه آموزشی مبتنی بر مولفه های تاب آوری بر تنظیم شناختی هیجان مادران دارای فرزند مبتلا به اختلال طیف اوتیسم اثربخش بوده (0/05>p) و این نتایج در پیگیری سه ماهه نیز پایدار بوده است. براساس یافته های پژوهش حاضر می توان چنین نتیجه گرفت که آموزش مولفه های تاب آوری می تواند به عنوان یک روش کارآمد برای افزایش تنظیم شناختی هیجان مادران دارای فرزند اوتیستیک مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: اختلال طیف اوتیسم، تاب آوری، تنظیم شناختی هیجان، مادران، خانواده
  • سعید اکبری زردخانه*، پگاه گودرزی، محمد مصطفوی صفحات 27-42

    هدف پژوهش حاضر تدوین مدل ارزشیابی جامع با قابلیت ارزشیابی برنامه های آموزشی با جامعه هدف گسترده و لایه های مدیریتی و اجرایی متعدد ازجمله برنامه همیار مشاور مدارس است. روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی، از نظر شیوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی و از نظر ماهیت داده ها کیفی است. نمونه به روش غیرتصادفی هدفمند از اسناد علمی اجرایی برنامه های اجتماعی و نیز پیشینه علمی-پژوهشی مرتبط با موضوع پژوهش انتخاب شده است. یافته ها نشان دادند که مدل ارزشیابی چندسطحی باید از تلفیق الگو ی منطقی به منزله الگوی عمومی طرح ریزی و ارزشیابی، سیپ از رویکرد مدیریتی و کرک پاتریک از رویکرد مبتنی بر هدف شکل گرفته شود. در مدل مذکور ضمن توجه به بخشهای طراحی تا اجرای برنامه، سطوح مختلف ذی نفعان در ارزشیابی مشارکت داده می شوند. برنامه همیار مشاور مدارس را با توجه به گستردگی، تنوع اهداف و سطوح افراد چندلایه درگیر در آن می توان با این مدل چندسطحی مورد ارزشیابی قرار داد، سپس راهکارهای اصلاحی اولویت بندی شده را در اختیار سیاستگذاران برنامه قرار داد تا بتوان میزان تحقق پذیری اهداف و اثربخشی برنامه را افزایش داد. به کارگیری این مدل برای ارزشیابی برنامه هایی وسیع که در آن بررسی سطوح چندگانه مدیریتی و اجرایی برنامه و ایجاد تعامل میان نتایج ارزشیابی آنها دارای اهمیت است، به منزله راهکاری مفید پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، چندسطحی تلفیقی، برنامه همیار مشاور، تدوین مدل، طراحی مدل
  • زهرا زمانی کلجاهی، جعفر شعبانی*، سید مجتبی عقیلی صفحات 43-56

    اصطلاح کمرویی برای توصیف دلهره، عدم آسایش و ناراحتی از حضور در کنار دیگران در شرایط جدید است. ابراز وجود در حکم توانایی که یک فرد برای دفاع از خود و نیز توانایی «نه گفتن» به تقاضاهایی که فرد نمی خواهد انجام بدهد، در نظر گرفته می شود. بازی درمانی برای دامنه ای وسیع از مشکلات روان شناختی کودکان و نوجوانان درمانی مناسب است. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی دو روش شن بازی درمانی و قصه درمانی بر کمرویی و ابراز وجود کودکان پایه های چهارم تا ششم مقطع ابتدایی شهرستان گنبد کاووس در سال تحصیلی 97-1396 بوده است. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل است. برای دستیابی به این هدف، از میان جامعه آماری 45 دانش آموزی که کمرویی بیشتر و ابراز وجود کمتری داشتند به روش نمونه گیری خوشه ای تک مرحله ای انتخاب و در سه گروه 15 نفره - دو گروه آزمایش و یک گروه گواه- گمارده شدند. ابزارهای مورد استفاده در پژوهش حاضر شامل پرسشنامه کمرویی استنفورد(1977)، پرسشنامه ابراز وجود گمبریل و ریچی(1975) و بسته های آموزشی شن بازی درمانی و قصه درمانی بودند. در پایان نمرات پیش آزمون و پس آزمون سه گروه با هم مقایسه و داده های به دست آمده با تحلیل کوواریانس چند متغیره (مانکوا) تحلیل شدند. نتایج نشان می دهد که شن بازی درمانی و قصه درمانی بر کمرویی و ابراز وجود دانش آموزان موثر است. با توجه به تفاوت میانگین کمرویی و ابراز وجود در دو روش درمانی، اثربخشی درمان شن بازی بر کمرویی و ابراز وجود بیشتر از قصه درمانی بوده است.

    کلیدواژگان: شن بازی درمانی، قصه درمانی، ابراز وجود، کمرویی
  • مریم بهارلوئی*، حسین افراسیابی صفحات 57-74

    در خانواده ایرانی، مادران سهم مهمی در پیگیری، نظارت و همراهی امور درسی و تحصیلی فرزندان برعهده دارند. با شیوع ویروس کرونا و تعطیلی مدارس و انتقال کلاسهای درس به فضای مجازی و فضای خانه، بخش قابل توجهی از آموزشهای درسی به شیوه الکترونیکی انجام شد و مسیولیت مادران در امر آموزش و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان افزایش پیدا کرد. اتخاذ راهبرد آموزش مجازی در شرایط بحران کرونا سبب افزایش مشارکت و درگیری مضاعف مادران در امر آموزش شد. در این شرایط جهان زندگی روزمره مادران تحت تاثیر قرار گرفته است و تجربه متفاوتی را پشت سر می گذرانند. هدف از انجام دادن این پژوهش، فهم تجربه و تفسیر مادران دارای فرزند دانش آموز دبستانی از آموزشهای الکترونیکی است. رویکرد پژوهش کیفی و روش اجرای آن نظریه داده بنیاد برساخت گراست. نمونه پژوهش بر مبنای نمونه گیری هدفمند از نوع گلوله برفی و در دسترس انتخاب شده است. به این منظور 26 نفر از مادران  49-29 ساله را که حداقل دارای یک فرزند دبستانی بودند، در مطالعه مشارکت دادیم و برای دسترسی به داده های موردنیاز با آنها مصاحبه نیمه ساختاریافته انجام دادیم. برای تحلیل داده ها از روش کدگذاری نظری در دو سطح باز و محوری بهره گرفتیم. پس از تجزیه و تحلیل داده ها، هفت مقوله اصلی کشف شد که عبارت اند از: فشار روانی مضاعف، اخلال روال روزمره، نقش مادر/معلمی، وسواس تکلیف، فاصله نقش دانش آموز، شکست تابوی مجازی و تردید در یادگیری و سنجش. در بحث و نتیجه گیری به تفسیر مقولات ساخته شده ذیل زیرمقولات و مفاهیم پرداخته شد.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، کووید 19، آموزش الکترونیکی، آموزش مجازی، مادران، والدین
  • سعید علی آبادی، محبوبه سلیمان پورعمران* صفحات 75-92

    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه رشدیافتگی بر اساس نظریه خودتعیین گری با سبک مدیریت تعارض در مدیران مدارس زن و مرد خراسان رضوی انجام گرفته است. روش پژوهش حاضر توصیفی- پیمایشی از نوع همبستگی بود. جامعه مورد مطالعه مدیران زن و مرد مدارس ابتدایی شهرستان سبزوار در سال تحصیلی 96-1395 شامل 37 مدیر در مدارس ابتدایی پسرانه و 37 مدیر در مدارس ابتدایی دخترانه مجموعا 74 نفر بودند که به روش تمام شماری همه حجم جامعه به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گرد آوری اطلاعات، پرسشنامه بود و سطح رشدیافتگی مدیران با پرسشنامه نیازهای اساسی روانی BPNS -W (دسی و همکاران، 2001) و سبکهای مدیریت تعارض با پرسشنامه رابینز(1991) اندازه گیری شد. روایی ابزارها از نوع صوری و محتوایی بود و مورد تایید اساتید و خبرگان قرار گرفت و پایایی آنها با ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب 0/90 و 0/81 برآورد شد. برای تجزیه وتحلیل اطلاعات از روش های آمار توصیفی و استنباطی از جمله آزمون همبستگی پیرسون با به کارگیری نرم افزارSPSS  نسخه 21 استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که میان رشدیافتگی مدیران و نیز هر یک از سه مولفه آن رابطه وجود دارد و هرچه میزان رشدیافتگی مدیران زن بالاتر باشد، میزان استفاده آنان از سبک رقابت، سبک اجتناب و سبک مدارا در مدیریت تعارض بیشتر خواهد بود. رابطه معناداری میان رشدیافتگی و سایر سبکهای مدیریت تعارض وجود نداشت. همچنین میان رشدیافتگی و همه سبکهای مدیریت تعارض در مردان رابطه معنادار وجود داشت، به طوری که هرچه میزان رشدیافتگی مدیران بالاتر باشد، میزان استفاده آنان از سبکهای مدیریت تعارض بیشتر خواهد بود.

    کلیدواژگان: مدیریت تعارض، خودتعیین گری، رشدیافتگی
  • محمد حسینعلی زاده*، صمد پیشرو، علیرضا محسنی اژیه، محمد محکی صفحات 93-106

    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش گروهی فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد به مادران بر نشانه های اختلالات برونی سازی شده کودکان است. روش پژوهش شبه آزمایشی است و از طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل استفاده شده است. جامعه آماری پژوهش حاضر متشکل از مادران کودکان 6 تا 8 ساله شهر تبریز بود که در پاییز و زمستان سال 1396به مرکز مشاوره تخصصی کودک ندای امید مراجعه کرده و از طریق سیاهه رفتاری کودک (CBCL) آخنباخ - نسخه والدین، کودکان آنها دارای نشانگان برونی سازی شده تشخیص گذاری شده بودند. روش نمونه گیری به صورت در دسترس بود که 24 مادر انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش (12 نفر) و کنترل (12 نفر) قرار گرفتند. گروه آزمایش به مدت هشت جلسه دو ساعته، تحت آموزش فرزندپروری قرار گرفتند و گروه کنترل آموزشی دریافت نکردند. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس (آنکوا) و با نرم افزار آماری SPSS-22 تحلیل شدند. نتایج به دست آمده نشان داد که در مرحله پس آزمون، میان میانگین گروه آزمایش و کنترل پس از حذف تاثیر پیش آزمون تفاوت معنادار وجود دارد (72/732=F و 0.05>P). همچنین نتایج نشان داد در مرحله پیگیری میان میانگین گروه آزمایش و کنترل پس از حذف تاثیر پیش آزمون تفاوت معنادار وجود دارد (43/895=F و 0.05>P). بنابراین می توان نتیجه گرفت با توجه به اثربخشی آموزش گروهی فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد در پژوهش حاضر می توان از روش فرزندپروری مبتنی بر پذیرش و تعهد در مراکز مشاوره و خدمات روان شناختی، برای کاهش نشانه های اختلالات برونی سازی شده کودکان بهره جست.

    کلیدواژگان: فرزندپروری، پذیرش و تعهد، کودکان مبتلا به اختلالات برونی سازی شده
  • احسان کشت ورز کندازی*، محبوبه فولادچنگ صفحات 107-126

    هدف این پژوهش بررسی رابطه جو عاطفی خانواده و ارزش مدرسه با سرزندگی تحصیلی با واسطه گری خودکارآمدی ادراک شده در میان گروهی از دانش آموزان دوره متوسطه اول بود. این پژوهش از نوع همبستگی بود و در آن روابط میان متغیرهای پژوهش به روش مدل سازی معادلات ساختاری بررسی شده است. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان دوره اول متوسطه شهر مرودشت بود که در سال تحصیلی 98-1397 مشغول به تحصیل بودند. شرکت کنندگان 356 دانش آموز بودند که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به طور انفرادی مقیاسهای جو عاطفی خانواده (هیل برن، 1964)، ارزش مدرسه (تومینن- سوینی، سالملا- آرو و نیمیویرتا، 2012)، خودکارآمدی ادراک شده (موریس، 2001) و پرسشنامه سرزندگی تحصیلی (دهقانی زاده و حسین چاری، 1391) را تکمیل کردند. تحلیل داده ها با روش مدل سازی معادلات ساختاری و با بهره گیری از نرم افزار AMOS  (نسخه 24) انجام شده است. نتایج حاکی از برازش مدل با داده ها بود. در مورد رابطه میان متغیرها مشاهده شد که جو عاطفی خانواده قادر به پیش بینی مستقیم سرزندگی تحصیلی است. جو عاطفی خانواده و ارزش مدرسه نیز پیش بینی کننده مستقیم خودکارآمدی ادراک شده اند. افزون بر این، خودکارآمدی ادراک شده توانست میان جو عاطفی خانواده و ارزش مدرسه با سرزندگی تحصیلی نقش واسطه ای ایفا کند. این یافته ها بر نقش متغیرهای بافتی خانواده و مدرسه در ترغیب فراگیران به مشارکت در امور مدرسه برای غلبه کردن به ناملایمات تحصیلی و دستیابی به سرزندگی تحصیلی تاکید دارند. مهم تر از همه اینکه نقش این متغیرهای بافتی از راه تاثیرگذاری بر متغیر روان شناختی خودکارآمدی ادراک شده است.

    کلیدواژگان: ارزش مدرسه، جو عاطفی خانواده، خودکارآمدی ادراک شده، سرزندگی تحصیلی
  • شکوفه صادقی، امید مرادی* صفحات 127-141

    هدف این پژوهش بررسی اثربخشی آموزش تحلیل روابط متقابل بر خودتنظیمی هیجانی دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه بود که دارای تعارض با والدین خود بودند. طرح پژوهشی از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان دختر دوره دوم متوسطه شهر کامیاران در سال تحصیلی 97-1396 بود که دارای تعارض با والدین خود بودند. با به کارگیری روش نمونه گیری خوشه ای چندمرحله ای 24 نفر انتخاب و ابزارهای پژوهش روی آنها اجرا شد. ابزارهای پژوهش شامل پرسشنامه تعارض والد- فرزند (اشتراس، 1979) و پرسشنامه تنظیم هیجان (گارنفسکی و کرایج،2006) بود. آموزش تحلیل روابط متقابل به مدت هشت جلسه 90 دقیقه ای روی گروه آزمایشی اجرا شد و طی این مدت روی گروه کنترل هیچ مداخله ای صورت نگرفت. داده های پژوهش از طریق آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد که آموزش تحلیل روابط متقابل بر افزایش میزان سازش یافتگی و کاهش میزان سازش نایافتگی گروه آزمایش اثری معنادار داشته است(P<0/05). یعنی در مرحله پس آزمون میانگین راهبردهای سازش یافته تنظیم هیجان در دختران افزایش و میانگین راهبردهای ناسازش یافته، کاهش یافته است. از یافته های پژوهش چنین می توان نتیجه گیری کرد که آموزش تحلیل روابط متقابل می تواند بر تنظیم هیجانات افراد دارای تعارض موثر باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل رفتار متقابل، خودتنظیمی هیجانی، تعارض با والدین
|
  • M. Shahriarimanesh, S. Ghasemzadeh *, S. M. Yazdi Pages 7-26

    The purpose of the present study was to design a training program based on resilience components and evaluate its impact on the cognitive emotion regulation of mothers of children with autism spectrum disorder. In this quasi-experimental research, first the training program was designed based on resilience components and then the program effectiveness was assessed through a pretest-posttest control group design with a follow-up session. The statistical population of the study was comprised of all mothers of children with autism spectrum disorder who were referred to one of the counseling centers in Tehran in 2018, from among whom 30 individuals were selected through purposive sampling method and were randomly assigned to two experimental and control groups. The experimental group received training in resilience components in twelve 90-minute sessions within 3 months, while the control group received no intervention. The research instrument included the Cognitive Emotion Regulation Questionnaire (Garnefski et al., 2001). The collected data were analyzed via repeated measures ANOVA. The results revealed that the training program based on resilience components was effective in promoting the cognitive emotion regulation of mothers of children with autism spectrum disorder (P<0.05). These results were stable over the three-month follow-up period. The findings demonstrated that training in resilience components can be utilized as an effective method to increase cognitive emotion regulation in mothers of children with autism spectrum disorder.

    Keywords: autism spectrum disorder, resilience, cognitive emotion regulation, mothers, family
  • Pages 27-42

    This study sought to design a comprehensive evaluation model which can be utilized to evaluate educational programs with broad target populations and multiple management and executive layers, including the School Peer Counseling Program. This qualitative research had a descriptive design. Purposeful sampling method was used and the sample was non-randomly selected from the executive scientific documents of social programs as well as related literature. The findings indicated that the multilevel evaluation model needs to be formed by integrating a logical model as the general pattern of planning and evaluation, CIPP from the management-based approach and Kirkpatrick from the goal-based approach. In this model, while paying attention to the design and implementation components of the program, different levels of beneficiaries are also involved. The School Peer Counseling Program can be evaluated through this multilevel model due to the variety of goals and levels of the multilayered individuals involved in it. The model can then provide educational policymakers with prioritized solutions to enhance the program effectiveness. It is suggested that this model be utilized for evaluating large-scale programs in which it is important to examine multiple levels of program management and implementation and create interaction between the evaluation results.

    Keywords: evaluation, integrated multilevel evaluation model, School Peer Counseling Program, designing a model
  • Z. Zamani Kalajahi, J. Sha’Bani *, S. M. Aghili Pages 43-56

    Shyness is the tendency to feel awkward, worried, or tense during social encounters, especially with unfamiliar people. Assertiveness – asking for something you need or saying no to a request – is a skill that is difficult for many people. Play therapy is a method of therapy that uses play to uncover and deal with psychological issues in children and adolescents. This study set out to compare the effectiveness of sandplay and storytelling therapy in shyness and assertiveness of fourth to sixth grade elementary school children in Gonbad-e Kavus in 2017-18 school year. This quasi-experimental study had a pretest-posttest control group design. To achieve the research goals, forty-five students with higher levels of shyness and lower levels of assertiveness were selected and assigned to 3 groups of 15 - 2 experimental groups and 1 control group. The research instruments included Stanford Shyness Survey (1977), the Gambrill and Richey Assertion Inventory (1975), and sandplay and storytelling therapy training packages. At the end of study, the pretest and posttest scores of the three groups were compared and the obtained data were analyzed by multivariate analysis of covariance (MANCOVA). The results showed that sandplay and storytelling therapy were effective in students' shyness and assertiveness. The obtained means also indicated that sandplay therapy was more fruitful than storytelling therapy.

    Keywords: sandplay therapy, storytelling therapy, assertiveness, shyness
  • M. Baharlou’Ee*, H. Afrasiabi Pages 57-74

    The global spread of COVID-19 has caused disruptions in many aspects of our lives. Education systems worldwide have changed dramatically. Numerous countries have encouraged schools to shift to e-learning and, as a result, parental involvement in their children’s education has changed. This study focused on mothers’ involvement in children’s education during the COVID-19 pandemic and probed their interpretations of e-learning. The study applied a qualitative approach based on grounded theory. The participants were selected by purposeful sampling method with convenience and snowball sampling techniques. Semi-structured interviews were conducted with 26 mothers aged 29-49 who had at least one primary school child. The data were analyzed using theoretical coding method at both open and axial levels and seven main categories were derived. These categories included: 1. Double mental stress, 2. Disruptions to daily routines, 3. The role of mother/teacher, 4. Homework obsession, 5. Students’ academic dissociation, 6. Breaking the virtual taboo, and 7. Having doubts about learning and assessment. In the conclusion part, the extracted categories and subcategories were discussed.

    Keywords: Coronavirus, COVID-19, e-learning, virtual education, mothers, parents
  • S. Aliabadi, M. Soleiman Pouromran * Pages 75-92

    This study aimed to investigate the relationship between primary school principals’ development based on self-determination theory and their conflict management styles. The population of the study was comprised of primary school principals in Sabzevar (Razavi Khorasan Province) in 2016-17 school year. These principals included 37 males and 37 females all of whom participated in the study based on total population sampling. The research instruments included Basic Psychological Need Satisfaction at Work Scale (Deci et al., 2001) and Conflict Management Technique Scale (Robbins, 1991). The content and face validity of the instruments was confirmed by experts and their reliability was calculated to be 0.90 and 0.81 respectively by the use of Cronbach’s alpha. Descriptive and inferential statistics including the Pearson correlation was used to analyze the data. The results demonstrated that there was a significant relationship between school principals’ development and conflict management styles. More specifically, the higher the female principals’ development, the higher their use of competing, avoiding, and compromising management styles. Nonetheless, there was no a significant relationship between female principals’ development and other conflict management styles. In addition, there was a significant relationship between male principals’ development and all conflict management styles. The higher the male principals’ development, the more frequent their use of the conflict management styles.

    Keywords: conflict management, self-determination, development
  • M. Hosseinalizadeh *, S. Pishro, A. R. Mohseni Ejyeh, M. Mahaki Pages 93-106

    The present study was undertaken to investigate the effectiveness of group parenting training for mothers based on acceptance and commitment in reducing the symptoms of externalizing disorders in children. This quasi-experimental study had a pretest-posttest control group design with a follow-up session. The statistical population of the study consisted of mothers of children aged 6-8 referred to Omid Children's Counseling Center in Tabriz in the autumn and winter of 2017. The children were diagnosed to have symptoms of externalizing disorders using the Child Behavior Checklist (CBCL) Achenbach-Parents’ version. Twenty-four mothers were selected using convenience sampling method and were randomly assigned to experimental (N=12) and control (N=12) groups. The experimental group was subjected to parenting training for eight 2-hour sessions, while the control group did not receive any intervention. Data were analyzed using ANCOVA. The results showed that in the posttest stage, there was a significant difference between the mean scores of the experimental and control groups after eliminating the effect of pretest (F=72.732, P<0.05). Furthermore, the results revealed that in the follow-up stage, there was a significant difference between the mean scores of the experimental and control groups after eliminating the effect of the pretest (F= 43.895, P<0.05). Therefore, it can be concluded that parenting training for mothers based on acceptance and commitment is effective for reducing the symptoms of externalizing disorders in children and this effect is stable over time. It is suggested that this program be used in counseling centers.

    Keywords: parenting, acceptance, commitment, externalizing disorders in children
  • E. Keshtvarz Kondazi*, M. Fooladchang . Pages 107-126

    This study set out to examine the relationship between family atmosphere, school value and academic buoyancy mediated by perceived self-efficacy among a group of junior high school students. The present study had a correlational design. The statistical population of the study included all junior high school students in Marvdasht in 2018-19 school year. The participants were 356 students who were selected by random cluster sampling method and completed the Heilbrun’s Parent-Child Interaction Rating Scale (1964), School Value Scale (Tuominen-Soini, Salmela-Aro & Niemivirta, 2012), Perceived Self-efficacy Questionnaire (Muris, 2001), and Academic Buoyancy Questionnaire (DehghaniZadeh & Hosseinchari, 2012). Structural equation modeling was performed to analyze the data. The results showed that the model fitted the data. Regarding the relationship between variables, it was observed that family atmosphere could directly predict academic buoyancy. Family atmosphere and school value were also direct predictors of perceived self-efficacy. In addition, perceived self-efficacy played a mediating role in the link between family atmosphere, the value of school and academic buoyancy. These findings underscore the role of family and school contextual variables in encouraging learners to be involved in school affairs to overcome academic adversities and achieve academic buoyancy. Most importantly, these contextual variables exert their effect through the psychological variable of perceived self-efficacy.

    Keywords: school value, family atmosphere, perceived self-efficacy, academic buoyancy
  • S. Sadeghi, O. Moradi * Pages 127-141

    This study was carried out to examine how effective the training in transactional analysis is in the emotional self-regulation of female senior high school students who were in conflict with their parents. This applied, quasi-experimental study had a pretest-posttest control group design.  The statistical population of study comprised all senior high school girls in 2017-18 school year in Kamyaran, Kurdistan Province, who were in conflict with their parents. Multi-stage cluster sampling method was utilized and the sample was drawn (N= 24). The research instruments included Conflict Tactics Scale (CTS) (Straus, 1979) and Self-regulation Questionnaire (Garnefski & Kraaij, 2006). The experimental group was subjected to transactional analysis training for eight 90-minute sessions, while control group did not receive any intervention. The obtained data was analyzed via ANCOVA. Results indicated that transactional analysis training had a significant effect on the promotion of adaptive emotion regulation strategies as well as decline of maladaptive strategies in the experimental group (P<0.05). More specifically, in the posttest, the mean score of adaptive emotion regulation strategies among girls increased, while the mean score of maladaptive strategies decreased. Accordingly, it can be concluded that transactional analysis training can be effective in emotional self-regulation of those who are in conflict their parents.

    Keywords: transactional analysis, emotional self-regulation, conflict with parents