فهرست مطالب

مجله تحقیقات منابع آب ایران
سال هجدهم شماره 2 (پیاپی 61، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • منصوره صدری کیا* صفحات 1-18

    امروزه، فرونشست زمین پدیده ای شایع در بسیاری از مناطق جهان است که آثار مخربی بر روی شبکه های حمل و نقل، تاسیسات و سازه ها دارد. هدف این مطالعه بررسی وضعیت فرونشست دشت سراب و ارتباط آن با تغییرات تراز آب زیرزمینی می باشد. دشت سراب از دشت های دارای خطر بالای فرونشست استان آذربایجان شرقی معرفی شده است، با این حال تاکنون مطالعه ای برای بررسی ارتباط سطح ایستابی با فرونشست زمین بر اساس نقشه های نرخ جابه جایی زمین انجام نشده است. در این مقاله ابتدا به منظور افزایش دقت در تعیین جابه جایی ها، روش تحلیل سری زمانی پراکنش گرهای دایمی و 36 تصویر Sentinel-1A در بازه 2017 تا 2020 استفاده شد و بیشینه نرخ فرونشست حدود 45- میلی متر در سال در راستای قایم به دست آمد. بخش های دارای بیشینه فرونشست دشت نیز مشخص شد. با استفاده از داده های سری زمانی چاه های پیزومتری در فاصله سال های 1383 تا 1398، مشخص شد در مناطق دارای فرونشست زیاد، کاهش چند متری سطح ایستابی وجود داشته، در حالی که در مناطق فاقد فرونشست، تغییرات سطح ایستابی به شکل سینوسی بوده است. همچنین، با تهیه نقشه هم افت سطح ایستابی در بازه زمانی سه ساله، همبستگی بین سطح ایستابی (متغیر مستقل) و جابه جایی سطح زمین (متغیر وابسته) مورد بررسی قرار گرفت. وجود معادله خط رگرسیون نشان داد، رابطه آماری بین سطح ایستابی و جابه جایی های سطح زمین معنی دار است و رابطه مستقیم بین دو متغیر وجود دارد. بنابراین پایش مستمر میزان ذخایر آب های زیرزمینی و کنترل برداشت آب، نقش موثری در پیشگیری از خطرات پدیده فرونشست خواهد داشت که لازم است در دستور کار قرار گیرد.

    کلیدواژگان: فرونشست زمین، تداخل سنجی راداری، پراکنش گرهای دائمی، سطح ایستابی، همبستگی
  • الهام ساکی مالحی*، حمیدرضا غفوری، سید محمد اشرفی صفحات 19-40
    انتروپی یک پیشامد، مشخصه ای از توزیع احتمال آن است که میانگین یکنواختی رخداد آن پیشامد را نشان می دهد. در مطالعات آب و هواشناسی از این تیوری استفاده می شود. در این تحقیق یکنواختی کمبود بارش با استناد به مفهوم انتروپی شانون و بصورت 12 ماهه متحرک در حوضه آبریز کرخه در ایران بررسی می شود. عدد انتروپی کمبود بارش بعنوان شاخص انتروپی کمبود بارش معرفی شده و وجود خشکسالی با توجه به متوسط انتروپی کمبود بارش در سال های 1950-2018 تعیین می شود. ارزیابی این روش در مقایسه با شاخص بارش- تبخیر و تعرق استاندارد (SPEI)، برای حوضه آبریز کرخه در جنوب غربی ایران و در الگوهای مکانی-زمانی انجام می شود. نتایج ارزیابی مکانی و زمانی بیانگر شباهت شاخص انتروپی با شاخص SPEI در مقیاس زمانی بلند مدت در سطح حوضه است. در مناطق با متوسط بارش بیشتر، حساسیت انتروپی به یکنواختی بارش است و با کاهش یکنواختی بارش که یکی از عوامل خشکسالی است، انتروپی کاهش می یابد. در مناطق با متوسط بارش کمتر، حساسیت انتروپی به حجم بارش هاست و با کاهش حجم بارش ها انتروپی کاهش می یابد. متوسط دراز مدت انتروپی کمبود بارش آستانه شروع خشکسالی را به خوبی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: انتروپی شانون، پهنه بندی خشکسالی، شاخص استاندارد تبخیر و تعرق پتانسیل، کمبود بارش
  • محمدرضا شهبازبگیان*، محمدرضا شیرین زاده صفحات 41-60

    تیوری های مکان یابی ابتدا با توجه به غالب بودن اقتصاد بر پایه کشاورزی، بر اساس کسب بهینه سود در فعالیت های کشاورزی پایه ریزی شده اند. اما با پررنگ شدن نقش صنعت و گسترش تولید صنعتی، تغییر رویکردی در تیوری های مکان یابی بوجود آمد، به نحوی که انسان در جهت تحمل هزینه کمتر، حصول سود بیش تر و سهولت دسترسی به منابع، مکان فعالیت خود را انتخاب می نماید. با وجود این که رعایت این سه اصل منطقی ساده به نظر می رسد با این حال با پیچیده تر شدن عوامل موثر در مکان یابی، به ناچار متخصصان به استفاده از روش های علمی و مدرن روی آوردند. در این راستا تیوری ها و مدل های مختلفی ارایه شده است. اغلب این نظریه ها در کمی نمودن عوامل موثر بر فرآیند مکان یابی تاکید دارند. در تحقیقات و مدل های مربوط به تیوری های مکان یابی، غالبا به محدودیت های موجود در یک منطقه از قبیل منابع آب و عوامل موثر بر مصرف آب،  توجه نشده است. با توجه به اینکه ایران در حال تجربه مشکلات جدی کمبود منابع آب است و بسیاری از آسیب پذیری های منطقه ای ناشی از عدم توجه به منابع به ویژه منابع آب است، بنابراین بهتر است که به این محدودیت ها در تیوری های مکان یابی توجه شده و مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته شود. لذا در این تحقیق سعی شده است با استفاده از تفسیر سیستمی نقش آب در این نظریه ها بررسی شود. بدین ترتیب تیوری های مکان یابی با استفاده از حلقه سیستمی ترسیم و تحلیل شده است که نهایتا این تحقیق می تواند نقشه راه آیندگان در مناطقی باشد که توسعه منطقه، بر پایه این تیوری های مکان یابی صورت می گیرد تا بدین ترتیب به محدودیت های منطقه خصوصا منابع آب توجه شود.

    کلیدواژگان: تئوری های مکان یابی، محدودیت منابع آب، تحلیل پویای سیستم ها
  • کریم نادری مهدیی*، نسرین جلیلیان، فاطمه سپهوند صفحات 61-71
    آب به عنوان یکی از ضروری ترین عنصر توسعه بخش کشاورزی به شمار می رود که در دهه های اخیر دچار ناپایداری شده است، لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی راهکار های حفاظت از آب کشاورزی در استان کرمانشاه انجام شده است. روش تحقیق از لحاظ پارادایمیک از نوع کیفی با رویکرد اکتشافی است. همچنین با هدف دستیابی به توافق گروهی بین 25 نفر از خبرگان حوزه آب در سازمان های ذی ربط استان از رویکرد دلفی- فازی استفاده شد. نتایج نشان داد که راهکارهای حفاظت از آب در پنج دسته «مدیریتی»، «فنی»، «فرهنگی»، «زیرساختی» و «سیاست گذاری» قابل طبقه بندی است. با عنایت به اینکه اختلاف میانگین فازی زدایی شده نظر خبرگان در دو مرحله کمتر از 25/0 بود، همه راهکارهای شناسایی شده از اعتبار لازم برخوردار بودند. نتایج نشان داد که مهم ترین راهکار-های شناسایی شده به ترتیب مشتمل بر تغییر الگوی کشت، تجهیز مزارع به سیستم آبیاری نوین، فرهنگ سازی توسط رسانه ها و بازنگری قوانین و دستورالعمل های بخش آب می باشند. همچنین نتایج تحقیق نشان داد که تولیدات بخش کشاورزی به طور فراوانی تحت تاثیر وضعیت منابع آب و نیز سیاست گذاری های نهادهای متولی است. اگر با بحران آب مقابله نشود علاوه بر کاهش چشمگیر تولیدات بخش کشاورزی استان، منجر به کاهش درآمد روستاییان می شود خواهد شد. نتایج این تحقیق می تواند مورد استفاده برنامه-ریزان بخش آب و کشاورزی قرارگیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت کشاورزی، حفاظت از آب، راهکارهای حفاظتی، دلفی فازی
  • علیرضا علی پور*، محمدصادق ابراهیمی، علیرضا گوهری صفحات 72-81

    با کاهش ارزش پول ملی توجیه پذیری اقتصادی عرضه محصولات کشاورزی به بازارهای خارجی بیش از پیش افزایش می‎یابد. محصول پسته یکی از مهم ترین کالاهای کشاورزی ایران محسوب می شود که میزان و ارزش صادرات آن در اثر کاهش ارزش پول ملی افزایش می یابد. در عین حال، کاهش ارزش پول ملی و افزایش صادرات پسته از ایران از طرفی منجر به کاهش تقاضا و مصرف این محصول در داخل کشور می شود و از طرف دیگر افزایش صادرات آب مجازی را به همراه دارد. در این مطالعه، با تاکیدی بر مفهوم صادرات آب مجازی به تحلیل رفاهی آثار کاهش ارزش پول ملی در بازار محصول پسته در ایران پرداخته شد. بدین منظور، اجزای بازار پسته ایران در قالب طراحی یک مدل تعادل جزیی شبیه سازی شد. نتایج نشان داد که به طور میانگین با هر 1 درصد افزایش در نرخ ارز، رفاه اجتماعی ناخالص نزدیک به 1/6 درصد افزایش می یابد. با این وجود، با در نظر گرفتن ارزش اقتصادی آب مجازی اتلاف شده در تولید پسته، میزان رفاه اجتماعی کل در حدود 12 درصد تنزیل می یابد. در نهایت، برنامه ریزی و تدوین سیاست هایی در جهت حمایت از مصرف کنندگان پسته در کشور و لزوم توجه بیش از پیش به درونی کردن آثار بیرونی صادرات محصولات کشاورزی به ویژه در شرایط کاهش ارزش پول ملی مورد بررسی و پیشنهاد قرار گرفت.

    کلیدواژگان: کاهش ارزش پول ملی، مدل تعادل جزئی، آب مجازی، پسته، ایران
  • سعید مرید*، فرخنده سادات هاشمی مدنی، داودرضا عرب، مهدی رجبی هشجین صفحات 82-97
    سازگاری با تغییراقلیم در سازمان های رسمی کشورها نیازمند اصلاحاتی فرایندی است که بخش آب نیز از آن مستثنی نمی باشد. مقاله حاضر با تاکید بر لزوم ارتقاء حکمرانی آب کشور، ارتقاء شایستگی دستگاه رسمی این بخش و توجه به فرایندهای بی پشیمانی و تاکید بر رویکردی پایین به بالا، تلاش نموده در مرز نزدیک به اختیارات سازمان رسمی آب، فرایندهایی را برای سازگاری آن با تغییراقلیم احصاء نماید. مهم ترین یافته های این تحقیق عبارتند از: 1) در تولید اسناد بالادستی، فرایندی که در آن سازمان رسمی آب کشور بتواند مشارکت موثری بر کنترل بارگذاری های جدید برمنابع آب داشته باشد به چشم نمی خورد، 2) لازمست پدیده «تغییراقلیم» در وزارت نیرو همراه با واژگانی مانند «بهره برداری پایدار» و «ظرفیت برد» به رسمیت شناخته شود، 3) بسترسازی برای فرایندهایی که موجب ارتقاء «یادگیری سازمانی» شود، بشدت ضرورت دارد، 4) نیاز است تا مبحث «حکمرانی آب» متناسب با شرایط کشور تعریف و بسترهای قانونی و نهادی برای مدیریت مشارکتی فراهم آید، 5) ریسک و عدم قطعیت، بخش غیرقابل اجتناب پدیده تغییراقلیم است. در همین راستا، ایجاد فرایندهای لازم برای مدیریت در این شرایط مانند ظرفیت سازی برای تصمیم گیری استوارضرورت دارد، 6) لازمست قبل از هرگونه تغییر ساختاری، مبانی نظری رویکردهایی مانند «مدیریت جامع منابع آب» و «مدیریت چرخه هیدرولوژیکی در مقیاس مزرعه و حوضه» در دستور کار قرار گیرد، 7) نهایتا اینکه چنین سازگاری مستلزم ادبیات جدیدی در سازمان رسمی آب و شکل گیری نوع جدیدی ازجهان بینی در سطوح تصمیم گیری و سیاست گذاری کشور می باشد.
    کلیدواژگان: تغییراقلیم، سازگاری سازمانی، بخش آب، حکمرانی، ریسک و عدم قطعیت
  • عیسی سلگی*، رضا گودرزی صفحات 98-110

    محل های دفن پسماند شهری با انتشار آلاینده های ناشی از نفوذ شیرابه باعث آلودگی آب های زیرزمینی محیط پیرامون خود می شوند.این پژوهش با هدف بررسی کیفیت آب های زیرزمینی مجاور محل دفن زباله های شهری بروجرد انجام شد. برای سنجش متغیرهای کیفیت آب از دستگاه جذب اتمی، دستگاه اسپکتروفتومتر، فلیم فتومتر، pH و EC متر استفاده شد. یافته های این پژوهش نشان داد که میانگین غلظت سرب، آهن، نیکل، روی، مس، سدیم، پتاسیم، نیترات در منطقه پایین دست به ترتیب 36/1، 42/7، ND (غیرقابل تشخیص)، 87/2، 035/0، 84/136، 19/88، 55/17 میلی گرم بر لیتر و میانگین pH 7 و نیز میانگین EC 013/0 دسی زیمنس بر متر به دست آمد و د منطقه بالادست به ترتیب 39/1، 39/4، ND، 43/1، 01/0، 8/32، 36/2، 86/5 میلی گرم بر لیتر و میانگین pH 33/7 و نیز میانگین EC 008/0 دسی زیمنس بر متر بدست آمد.مقایسه غلظت فلزات سنگین و پارامترهای آب زیرزمینی اطراف محل دفن زباله و منطقه شاهد نشان داد که بجز فلز سرب در سایر موارد غلظت در منطقه اطراف محل دفن زباله بیش از شاهد بود. مقایسه غلظت فلزات سنگین و پارامترهای آب زیرزمینی اطراف محل دفن زباله و منطقه شاهد با استاندارد WHO نشان دادکه مقادیر سرب و آهن (در آب های زیرزمینی اطراف محل دفن زباله و نیز منطقه شاهد) و پتاسیم (فقط در آب های زیرزمینی اطراف محل دفن زباله) به طور معنی داری از استاندارد WHO بیشتر هستند. اما مقدار روی، مس، سدیم و نیترات از این استاندارد کمتر میباشند.نتایج شاخص های HEI و HPI نشان دهنده ی آلودگی آب های زیرزمینی منطقه به فلزات سنگین می-باشد.

    کلیدواژگان: محل دفن زباله، فلزات سنگین، شیرابه، آب زیرزمینی، بروجرد
  • عاطفه امیری*، مرتضی قیصوری، عارف صابری صفحات 111-121

    برآورد رواناب ناشی از بارندگی، گام مهمی در مدیریت منابع آب به ویژه در آبخیزهای فاقد ایستگاه هیدرومتری است. از این رو پژوهش در ارتباط با مدل هایی که بتواند در این حوضه ها با کمترین خطا، جریان رودخانه را شبیه سازی کند امری ضروری و اجتناب ناپذیر است. امروزه به دلیل مسایل و مشکلات موجود در زمینه منابع آبی، برآورد حجم رواناب حاصل از بارندگی، از نظر تامین آب و مدیریت منابع آب روز به روز اهمیت بیشتری پیدا می کند. در این مطالعه از مدل مفهومی HBV و مدل هوش مصنوعی جنگل تصادفی (RF) به منظور شبیه سازی فرآیند رواناب حوزه آبخیز چم انجیر در استان لرستان برای دوره آماری 2006 تا 2015 استفاده شده است. بدین منظور، ابتدا آمار و اطلاعات مورد نیاز مدل ها از جمله دما، بارش، دبی و تبخیر و تعرق جمع آوری گردید. سپس شبیه سازی در بازه زمانی مورد نظر انجام گردید و برای ارزیابی عملکرد مدل ها، از معیارهای نش - ساتکلیف و ضریب تعیین استفاده شد. نتایج معیارهای ارزیابی برای مدل HBV به ترتیب ضریب نش 67/0 و ضریب تعیین 68/0 و برای RF به ترتیب ضریب نش82/0 و ضریب تعیین 86/0 به دست آمد که بیانگر عملکرد بهتر مدل RF در شبیه سازی جریان روزانه در منطقه مورد مطالعه است و این مدل می تواند در آینده به عنوان یک گزینه جدید برای شبیه سازی جریان روزانه حوضه چم انجیر مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شبیه سازی، داده کاوی، RF، HBV
  • زهرا سلطانی*، علی باقری، محمدجلال عباسی شوازی صفحات 122-145

    این پژوهش، با الهام از چارچوب مفهومی ظرفیت تحمل، در تلاش برای یافتن پاسخ این سوال است که نقطه تعادل بین جمعیت، امنیت آبی و امنیت غذایی در کشور کجاست. در همین راستا، در پژوهش اخیر روند تحولات اندازه و ساختار سنی و جنسی جمعیت در کشور و به تبع آن، روند تغییرات نیازهای غذایی جمعیت (در هفتاد سال اخیر) ایران دنبال شده، روند تغییرات نیازهای غذایی جمعیت با روند تولید محصولات غذایی طی چهار دهه اخیر در کشور قیاس شده و در عین حال، با استفاده از مفهوم ردپای آب، میزان آب آبی استفاده شده برای تولید نیازهای غذایی جمعیت و تولیدات محصولات کشاورزی در کشور استنباط و با آب قابل برنامه ریزی کشور مقایسه شده است. نتایج حاکی از آن است که روند تولید برخی محصولات غذایی نظیر قند و شکر، میوه و غلات فراتر از نیاز جمعیت (با احتساب الگوی تغذیه متناسب با سند ملی امنیت غذا و تغذیه) بوده و در مقابل روند تولید برخی محصولات کشاورزی (نظیر دانه های روغنی و محصولات پروتیینی نظیر گوشت قرمز، تخم مرغ و لبنیات)، پاسخگوی نیاز غذایی جمعیت نبوده است. در عین حال برآوردها حاکی از آن است که تولید مواد غذایی از سال 1385 از ظرفیت منابع آبی کشور در بخش کشاورزی (آب قابل برنامه ریزی بخش کشاورزی) فراتر رفته است. هر چند اگر الگوی مطلوب تولید مواد غذایی در کشور و راهکارهایی نظیر کاهش ضایعات و تلفات بخش کشاورزی به کار گرفته می شد، همچنان آب قابل برنامه ریزی کشور پاسخگوی نیاز غذایی جمعیت کشور می بود.

    کلیدواژگان: ظرفیت تحمل آبی، آب قابل برنامه ریزی، ردپای آب، سند ملی امنیت غذا و تغذیه، ضایعات و تلفات کشاورزی
|
  • Mansoureh Sadrykia * Pages 1-18

    Land subsidence is nowadays a usual phenomenon in the world. It can cause significant damages to transportation networks, facilities and structures. This study aims to monitor land subsidence in Sarab plain and its relation with groundwater level variations. Sarab Plain is one of the plains in East Azerbaijan province with high vulnerability to land subsidence. However, no study has been reported in the plain on investigating the relationship between groundwater level variations and land subsidence based on velocity maps. In this paper, in order to increase the accuracy of determining land subsidence, Persistent Scatterer time series analysis is applied using 36 Sentinel-1A datasets from 2017 to 2020. The maximum subsidence rate of about -45 mm/year in the vertical direction was obtained and the areas with the prevalence of subsidence were determined. Using the time series data of pizometric wells in the period of 2004 to 2020, it was determined that in areas with high land subsidence, there was a decline of several meters in groundwater level, while in areas without land subsidence, changes of groundwater level was in sinusoidal form. Also, with the preparation of water table equilibrium map in the three-year period, the correlation between groundwater level (independent variable) and ground surface displacement (dependent variables) was studied. According to the regression line equation, the statistical relationship was significant and direct relationship between the variables was confirmed. Therefore, regular monitoring of ground water storage and exploitation needs to be on the agenda for an effective mitigation of

    Keywords: Land subsidence, Radar interferometry, Persistent Scatterer, groundwater level, Correlation
  • Elham Saki Malehi *, Hamidreza Ghafouri, Seyed Mohammad Ashrafi Pages 19-40
    The entropy of an event is a characteristic of the probability distribution that shows the average uniformity of the occurrence of that event. This theory is used in meteorological studies. In this study, the uniformity of precipitation deficiency is investigated by referring to the concept of Shannon entropy and as a dynamic 12-month in Karkheh basin in southwestern Iran. Precipitation entropy number is introduced as a drought index and the existence of drought is determined according to the average precipitation entropy in the years 1950-2018. This method is evaluated in comparison with standard precipitation-evapotranspiration index (SPEI) for Karkheh basin in spatio-temporal patterns. The results of spatiotemporal evaluation indicated the similarity of the Entropy indicator at the basin on a long-term time scale SPEI. In areas with higher average precipitation, the entropy was sensitive to precipitation uniformity, and with decreasing precipitation uniformity, which is one of the causes of drought, the entropy decreased. In areas with lower average precipitation, the entropy sensitivity was to the volume of precipitation and with decreasing precipitation, the entropy decreased. The long-term mean entropy of the lack of precipitation perfectly indicated the threshold of the drought.
    Keywords: Shannon Entropy, Drought Zonation, Standard Precipitation Evapotranspiration Index, lack of Precipitation
  • MohammadReza Shahbazbegian *, Mohammadreza Shirinzadeh Yezn Abad Pages 41-60

    Location theories were originally based on the optimal profitability of agricultural activities aimed at the predominance of economics in agriculture. But as the role of industry became more prominent and industrial production expanded, there was a change in the approach to location theories and human beings place their activities in a way that they bear lower costs, make more profit and have easier access to resources. Although these three logical principles seems simply achievable, experts have inevitably resorted to the use of scientific and modern method as the factors influencing location become more complex. Various theories and models have been proposed in this regard. Most of these theories emphasize the quantification of factors affecting the location process. In research and models related to location theories, the limitations of an area such as water resources and factors affecting water consumption have not been considered. Given that Iran is experiencing serious problems with water shortages and also many regional vulnerabilities are due overlooking the resources, especially water resources, it is better to involve these limitations on Location theories. Therefore in this research it is tried to examine the role of water in these theories using a systematic interpretation. Given that the role of water in nature is the outcome of interaction between humans and the environment, location theories are plotted and analyzed using a system loop. This research can be a roadmap for the future in areas where the development is based on these location theories so that to address the limitations in the area, especially water resources’s.

    Keywords: Location Theories, Water Resource Limitation, System Dynamics Analysis
  • Karim Kaderi Mahdei *, Nasrin Jalilian, Fatemeh Sepahvand Pages 61-71
    The present study aims to identify and prioritize agricultural water protection Solutions in Kermanshah province with a Delphi-fuzzy. As a paradigm the research was qualitative and exploratory approach. The research was done approach in two rounds to reach a group agreement between 25 experts. The results showed that water conservation Solutions can be classified into four categories: "managerial", "technical", "cultural", "infrastructure" and "policy-making". In two rounds DE fuzzy variance was less than 0.25, so all identified strategies were valid.The results also showed that the most important strategies in each of the strategies are the strategies of changing the cultivation pattern, equipping farms with a new irrigation system, creating a culture by the media and reviewing the rules and regulations of the water sector. Agricultural production is significantly affected by the state of water resources as well as the policies of the responsible inputs. Agricultural production is significantly affected by the state of water resources as well as the policies of the responsible institutions. If the water crisis is not dealt with, in addition to a significant reduction in agricultural production and economic decline in the province due to the centrality of agriculture, it will lead to a reduction in rural incomes. Agricultural production is significantly affected by the state of water resources as well as the policies of the responsible inputs. Agricultural production is significantly affected by the state of water resources as well as the policies of the responsible institutions.
    Keywords: Agricultural Management, Water conservation, Fuzzy Delphi, Conversational Solutions
  • Alireza Alipour *, MohammadSadegh Ebrahimi, Alireza Gohari Pages 72-81

    With the devaluation of the national currency, the economic justification of the supply of agricultural products to foreign markets increases more than ever. Pistachio product is one of the most important agricultural goods in Iran, which the amount and value of its export increase with the devaluation of the national currency. At the same time, the devaluation of the national currency and the increase in pistachio exports from Iran will lead to a decrease in demand and consumption of this product and increase in virtual water export in the country. In this study, with emphasis on the concept of virtual water export, the welfare analysis of the effects of the devaluation of the national currency in the pistachio product market in Iran was conducted. For this purpose, the components of the Iranian pistachio market were simulated in the design of a partial equilibrium model. The results showed that on average, with every 1% increase in the exchange rate, gross social welfare increases by about 1.6%. However, considering the economic value of pistachio virtual water wasted, the total social welfare rate is reduced by about 12%. Finally, the planning and formulation of policies to support pistachio consumers in the country and the need to pay more attention to the internalization of the external effects of agricultural exports, especially in the context of the devaluation of the national currency was reviewed and proposed.

    Keywords: Devaluation of the National Currency, Partial Equilibrium Model, virtual water, Pistachio, Iran
  • Saeed Morid *, Farkhondeh Sadat Hashemi Madani, Davoodreza Arab, Mehdi Rajabi Hashjin Pages 82-97
    Adaptation to climate change in official organizations of countries requires a set of process reforms, and it includes water sector as well. Emphasizing the need to improve the country's water governance, competence of the official water organization and prioritizing no-regret measures as well as using a bottom-up approach; the present article attempted to identify the processes required for adaptation of this sector to climate change. The most important findings are: 1) in the development of macro-level documents, there is not any defined process in which water sector controls new loads on water resources, 2) climate change should be recognized in the law of Ministry of Energy and it should be modified with new concepts such as: "sustainable exploitation" and "carrying capacity", 3) providing the ground to promote "organizational learning" and "organizational flexibility", 4) There is a need to define "water governance" in accordance with respect to the country’s features and provide its legal and institutional frameworks, 5) risk and uncertainty are inevitable parts of climate change. It is essential to create the necessary processes for management and decision-making under these conditions like robust decision making, 6) before any structural change in this organization, theoretical bases of some of the related key concepts like "integrated water resources management", “management of the hydrological cycle at farm and basin scales” are required to be customized and 7) finally, such an adaptation requires new literature in the country's official water organization and the formation of a new type of weltanschauung at the policy-making processes.
    Keywords: climate change, Organizational Adaptation, water sector, Governance, Risk, Uncertainty
  • Eisa Solgi *, Reza Goudarzi Pages 98-110

    Municipal solid waste landfill sites contaminate the surrounding groundwater by releasing pollutants due to leachate infiltration. The purpose of this study was to evaluate the groundwater quality around the Borujerd municipal landfill. To measure water quality variables, Atomic Absorption Spectrophotometer (AAS), Flame Photometer, pH, and EC meter were used. The results of this study showed that the mean concentrations of lead, iron, nickel, zinc, copper, sodium, potassium, nitrate in the downstream region were 1.36, 7.42, ND (Non-detectable), 2.87, 0.035, 136.84, 88.19, 17.55 mg/l and the mean pH=7 and the mean EC=0.013 ds/cm were obtained and in the upstream region were 1.39, 4.39, ND, 1.43, 0.01, 32.8, 2.36, 5.86 mg/l and the mean pH was 7.33 and the mean EC was 0.008 ds/cm. Comparison of heavy metal concentrations and groundwater parameters around the landfill and control area showed that except for lead, concentrations around the landfill were higher than control. Comparison of heavy metal concentrations and groundwater parameters around landfill and control area with WHO standard showed the values of lead and iron (in groundwater around landfill and control area) and potassium (in groundwater around landfill) was significantly higher than the WHO standard. But zinc, copper, sodium and nitrate were lower than this standard. The results of the HEI and HPI indices showed that the groundwater in the area is contaminated with heavy metals. The results of this study indicated that groundwater contamination around landfills was due to landfill leachate.

    Keywords: Landfill, heavy metals, leachate, Groundwater, Borujerd
  • Atefe Amiri *, Morteza Gheysouri, Aref Saberi Pages 111-121

    Estimation of rainfall runoff is an important step in water resources management, especially in watersheds without hydrometric stations. Therefore, research on models that can simulate river flow in these basins with the least error is necessary and inevitable.Nowadays, due to the issues and problems in the field of water resources, the estimation of the volume of runoff from rainfall is becoming more important day by day in terms of water supply and water resources management. In this study, HBV conceptual model and random forest artificial intelligence (RF) model have been used to simulate the runoff process of Chamanjir watershed in Lorestan province for the statistical period 2006-2015. For this purpose, first the statistics and information needed by the models, including temperature, precipitation, discharge, and evaporation and transpiration were collected. Then the simulation was carried out in the desired period of time and To evaluate the performance of the models, Nash-Sutcliffe criteria and coefficient of determination were used. The results of evaluation criteria for HBV model were Nash coefficient of 0.67 and determination coefficient of 0.68, respectively, and for RF Nash coefficient of 0.82 and determination coefficient of 0.86, respectively, which indicates better performance of RF model in simulating daily flow in the study area. It will be used in the future as a new option to simulate the daily flow of the Chamanjir basin.

    Keywords: Simulation, Data mining, RF, HBV
  • Zahra Soltani *, Ali Bagheri, MohhamadJalal Abbasi Shavazi Pages 122-145

    Inspired by the conceptual framework of carrying capacity, this study tends to answer the challenge of equilibrium of population, water, and food security in Iran. In this regard, the trends of size and age-sex structure of Iran’s population and accordingly the Iranian food requirement changes in the last seventy years have been evaluated. To do so, the amount of blue water used for the real agricultural production and meeting the needed food pattern has been calculated and compared using the concept of water footprint. The results show that the trends of some products such as sugar, fruits, and cereals are beyond the needs of the population, while the trends of other products (such as oilseeds and proteins such as red meat, eggs, and dairy products) have not met the population's nutritional needs in the country. Furthermore, the estimation shows that food production has exceeded the water resources carrying capacity in Iran since 2006. Nevertheless, if the optimal pattern of food production in the country and solutions such as reducing waste and losses in the agricultural sector had been used, the programmable water of the country would have still met the food needs of the country's population.

    Keywords: Water Carrying Capacity, Allowable Water for Planning, Water Footprint, National Food, Nutrition Security, Agricultural Wastes, Losses