فهرست مطالب

تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک - سال سی و پنجم شماره 3 (پیاپی 136، پاییز 1401)

نشریه تحقیقات دامپزشکی و فرآورده های بیولوژیک
سال سی و پنجم شماره 3 (پیاپی 136، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدرضا توپا، هدایت الله روشنفکر، محمود نظری* صفحات 2-11

    کاهش چربی محوطه شکمی از اهداف مهم اصلاح نژاد طیور گوشتی است. مسیر گیرنده های فعال کننده تکثیر پراکسیزوم (PPARs) نقش مهمی در تجمع چربی ایفا می کند. این مسیر شامل گروهی از پروتیین های گیرنده هسته ای هستند که نقش اساسی در تکثیر، تمایز سلولی و متابولیسم دارند. بنابراین، شناسایی هر چه بهتر ژن های دخیل بر این مسیر اهمیت دارد. این تحقیق به منظور پیش بینی میکرو RNA های موثر بر مسیر گیرنده های فعال کننده تکثیر پراکسیزوم با هدف کاهش تجمع چربی در مرغ گوشتی انجام شد. پس از دریافت فایل ژنوم رفرنس مرغ (GRCg6a) از پایگاه داده Ensemble و وارد نمودن آن در پایگاه اطلاعاتی KEGG، تعداد 68 ژن دخیل در مسیر سیگنالینگ PPAR شناسایی شد. سپس شبکه ژنی با استفاده از پایگاه داده استرینگ ترسیم شد. علاوه بر این، تجزیه و تحلیل شبکه برهمکنش پروتیینی با استفاده از نرم افزار سایتواسکیپ انجام گردید. بر اساس شاخص های مرکزیت (شامل مرکزیت درجه، بینابینی و نزدیکی) ارایه شده توسط نرم فزار سایتواسکیپ ژن های ACOX1، PPARA ،LPL،FABP3 ،CPT1A ،EHHADH ، SCD و PPARGC1 به عنوان تاثیرگذار ترین ژن های مسیر سیگنالینگ PPAR انتخاب گردیدند و با استفاده از پایگاه های داده miRBase و Targetscan، میکرو RNA های متناظر با این ژنها شناسایی شدند. در نهایت، پیش بینی ژن هدف و رسم شبکه میانکنش پروتیین- میکروRNA توسط پایگاه داده Mirnet انجام شد. نتایج نشان داد میکرو RNA ی gga-mir-1759-3p بر سه ژن CPT1A، LPL و PPARGC1A تاثیرگذار است. شاید با بکارگیری این میکرو RNA بتوان میزان تجمع چربی را در طیور گوشتی کاهش داد.

    کلیدواژگان: مسیر PPAR، چربی، مرغ گوشتی، میکرو RNA
  • ناصر قدسیان، بهمن خالصی*، نجمه معتمد، محمدمجید ابراهیمی، محمد عبداشاه، زهره مجاهدی، نادیه شیری صفحات 12-17

    واکسیناسیون از ابزارهای مهم کنترلی در برابر بسیاری از بیماری ها در صنعت طیور می باشد. امروزه انواعی از واکسن ها از جمله زنده تخفیف حدت یافته، کشته و نوترکیب و.. بر علیه عوامل پاتوژن طیور تولید می شود. علی رغم معرفی واکسن های نسل جدید هنوز واکسن های کلاسیک از جمله زنده تخفیف حدت یافته جایگاه و اهمیت خود را حفظ نموده و به طور وسیعی استفاده می شوند. واکسن های حاوی ویروس تخفیف حدت یافته از ویروس های جهش یافته ای تهیه می شوند که خاصیت آنتی ژنی آن ها به ویروس نوع وحشی شبیه بوده اما قادر نیستند که تمام مراحل بیماری زایی را در میزبان ایجاد نمایند از جمله مشکلات و مضرات این گونه واکسن ها خطر بازگشت حدت در واکسن طی تکثیر ویروسی در میزبان می باشد که احتمال وقوع آن از نظر تیوری وجود دارد. در این مطالعه آزمایش بازگشت حدت بر روی بذر واکسن آبله ماکیان تولیدی موسسه رازی انجام گرفت. جهت انجام آزمایش پس از آما‎ده سازی بذر واکسن در بخش تحقیق و تولید واکسن های طیور، حداقل 5 پاساژ متوالی ویروس در جوجه های SPF انجام شد و در ادامه آن آزمایش بی ضرری واکسن صورت پذیرفت. نتایج آزمایش ها حاکی از عدم بازگشت حدت ویروس آبله ماکیان تولیدی موسسه رازی بوده است.

    کلیدواژگان: بازگشت حدت، جوجه SPF، بذر کاری واکسن، آبله ماکیان، بی ضرری
  • مریم امینی، مهرداد شمس الدینی بافتی*، بابک خیرخواه، فرخ رخ بخش زمین صفحات 18-28

    کلستریدیوم پرفرنجنس جزو کلستریدیوم هایی قرار می گیرد که بیماری زایی آن ها به دلیل تولید توکسین و زهرابه کشنده ای است که در داخل بدن ترشح می کنند و ضررهای اقتصادی زیادی را به صنعت دام وارد می کنند. کلستریدیوم پرفرنجنس چهار نوع توکسین اصلی آلفا، بتا، اپسیلون و یوتا تولید می کند. در مطالعه حاضر تعداد 84 جدایه از تیپ های مختلف کلستریدیوم پرفرنجنس که از گوسفند و بز با روش های بیوشیمیایی و میکروبی جداسازی و با روش PCR تعیین تیپ شده بودند جهت ارزیابی قدرت تولید توکسین های آلفا، بتا و اپسیلون در شرایط برون تنی (In Vitro) با روش الیزا مورد بررسی قرار گرفتند. براساس نتایج بدست آمده از تعداد 84 جدایه، 64 جدایه حضور حداقل یک توکسین را در آزمایش الیزا نشان دادند. همچنین در 31 جدایه حضور فقط توکسین آلفا، شش جدایه فقط توکسین اپسیلون، 17 جدایه توکسین آلفا و اپسیلون، شش جدایه توکسین آلفا و بتا و چهار جدایه هر سه توکسین آلفا، اپسیلون و بتا تایید شد و در 20 جدایه حضور هیچ کدام از توکسین ها شناسایی نشد. نتایج حاصل با نتایج تعیین تیپ به روش PCR که روی جدایه ها انجام شده بود نیز مقایسه شد. با بررسی فراوانی و توزیع توکسین های مختلف در تیپ های مختلف مشخص شد که در جدایه های تیپ C بیشترین موارد حضور توکسین آلفا و بتا و جدایه های تیپ B بیشترین موارد حضور توکسین اپسیلون را نشان دادند که مشخص کرد بیماری زایی مرتبط با این تیپ ها در جدایه های مورد مطالعه وجود دارد.

    کلیدواژگان: کلستریدیوم پرفرنجنس، توکسینوتایپ، آلفا، بتا، اپسیلون
  • رحیم قدیمی پور*، ناصر قدسیان، وحید کریمی، منصور بنانی صفحات 29-38

    مطالعه حاضر با هدف بررسی فنوتیپی و ژنوتیپی جدایه های اورنیتوباکتریوم رینوتراکیال (ORT) نمونه های حاصل از ماکیان صنعتی مناطق مختلف ایران با بکارگیری روش باکتریایی مرسوم و نیز آزمون واکنش زنجیره ای پلیمراز (PCR) طراحی گردید. به همین منظور، 25 نمونه باکتری از بانک میکروبی بخش تحقیق و تشخیص بیماری های طیور موسسه رازی انتخاب شدند. این نمونه ها با کشت در محیط های رایج باکتریایی و نیز استفاده از آزمایش های بیوشیمیایی به عنوان جدایه های ORT تعیین هویت فنوتیپی شده و در استفاده از آزمون PCR نیز باند اختصاصی 784 جفت بازی (bp) را نشان داده و تایید مولکولی شدند. بر اساس نتایج آزمایش تعیین الگوی هماگلوتیناسیون جدایه ها به روش آزمون هماگلوتیناسیون سریع (RHAT)، از 16 جدایه تحت بررسی، چهار جدایه (00/25 %) با خون رت، یک جدایه (25/6 %) با خون همستر، یک جدایه (25/6 %) با خون خوکچه و یک جدایه (25/6 %) نیز با خون انسان آگلوتیناسیون ایجاد نمودند، ولی هیچ یک از آن ها قادر به هماگلوتینه کردن گلبول های قرمز موش، خرگوش، گوسفند، بز و مرغ نبودند. بر طبق داده های انگشت نگاری مولکولی جدایه ها با تکنیک تکثیر مناطق بین ژنی تکراری حفاظت شده انتروباکتریایی (ERIC-PCR)، همه جدایه ها (100 %)، بدون تاثیرپذیری از نوع و نژاد پرنده و نیز سال و منطقه جداسازی، حاوی 19 باند 120 تا 2500 جفت بازی بوده و در یک الگوی ژنتیکی (A) قرار گرفتند. بر اساس یافته های این مطالعه، تمام جدایه های ORT ماکیان صنعتی مناطق مختلف ایران از نظر پروفایل مولکولی بسیار شبیه به هم بوده، به ژنوتیپ واحدی وابستگی داشته و مشابهت بالایی با ژنوتیپ A مورد اشاره در تحقیقات سایر دانشمندان دارند.

    کلیدواژگان: اورنیتوباکتریوم رینوتراکئال، ماکیان صنعتی، هماگلوتیناسیون، ERIC-PCR، ایران
  • شاهرخ شیرازی*، مسلم صفری، فرهاد بهادری، طیبه سادات مصطفائی صفحات 39-43

    شاه بوف یکی از بزرگترین جغدهای موجود در کشور است که ساکن اکثر مناطق کوهستانی و جنگلی ایران می باشد. به منظور شناسایی انگل های خونی پرندگان وحشی بومی استان آذربایجان شرقی، از یک قطعه شاه بوف اوراسیایی (Bubo bubo) به ظاهر سالم که به صورت موقت در سازمان محیط زیست استان آذربایجان شرقی نگهداری می گردید، نمونه خون، از ورید بال (بازویی) اخذ شد. چندین گسترش خونی از نمونه خون تهیه شد و به آزمایشگاه انگل شناسی انتقال داده شد. گسترش های خونی با گیمسا 5 درصد، رنگ آمیزی شدند و سپس زیر میکروسکوپ نوری با بزرگنمایی 1000x مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج بررسی، آلودگی همزمان به تک یاخته های هموپروتیوس و لکوسیتوزون را در گلبول های قرمز پرنده مورد مطالعه، نشان داد. بررسی انگل های خونی در پرندگان وحشی علی الخصوص شاه بوف اوراسیایی با توجه به در معرض خطر بودن جمعیت این پرنده و از طرفی بیماری زایی بالقوه این انگل ها و همچنین اندک بودن اطلاعات موجود در ایران در این خصوص، حایز اهمیت فراوان است. این نخستین گزارش از آلودگی همزمان انگل های هموپروتیوس و لکوسیتوزون در شاه بوف اوراسیایی در منطقه شمال غرب ایران است.

    کلیدواژگان: هموپروتئوس، لکوسیتوزون، آلودگی، شاه بوف
  • نقی سبحانوردی، سهراب رسولی* صفحات 44-51

    این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع سارکوسیستیس در گاوهای کشتاری در کشتارگاه خوی، ایران با استفاده از روش هضمی به مرحله اجرا درآمد. در طی فروردین تا شهریور سال 1396، 204 لاشه گاو جهت وجود ماکروکیست با مشاهده چشمی مورد بررسی قرار گرفت. هر یک از لاشه ها بر اساس سن، جنس و عضله آلوده در گروه های مختلفی طبقه بندی گردید. همه نمونه ها به قطعات دو الی سه میلی متری تقسیم و جهت وجود احتمالی ماکرو کیست با دقت کامل مشاهده گردید. سپس قطعات، به روش هضمی مورد بررسی قرار گرفت. مطالعه ما نشان داد که روش هضمی یکی از مفید ترین روش های موجود جهت شناسایی نمونه های آلوده می باشد. بر اساس نتایج 39/5٪ گاوهای مورد مطالعه آلوده به ماکرو کیست تشخیص داده شدند. در بررسی میکروسکوپی آلودگی زیادی به میکرو کیست سارکوسیست وجود داشت بطوری که 08/46٪ از گاوهای مورد مطالعه از لحاظ آلودگی مثبت تشخیص داده شدند. تحلیل داده ها بیانگر وجود اختلاف معنادار آماری بین میزان آلودگی در رده های سنی مختلف بود و میزان عفونت با افزایش سن بیشتر می شد(05/0>P)، در حالی که میزان آلودگی مستقل از جنس بود و اختلاف معناداری بین میزان آلودگی جنس های مختلف وجود نداشت (05/0<P). همچنین اختلاف آماری معنی داری بین میزان آلودگی در عضلات مختلف وجود داشت (05/0>P) و بیشترین میکروکیست در عضلات اسکلتی  و مری به ترتیب با 81/96٪ و30/88٪ مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: سارکوسیستیس، روش هضمی، ماکروسکوپی، میکروسکوپی، خوی، گاو
  • رضا وکیلی*، مینا طرقیان، شراره رضائیان، مهدی الهی ترشیزی صفحات 52-61

    آزمایشی به منظور بررسی اثر عصاره هیدروالکلی گلبرگ زعفران بر شاخص های عملکردی، صفات کیفی تخم مرغ و رشد سلول های سرطانی در مرغ های تخمگذار انجام گرفت. در این آزمایش از 200 قطعه مرغ تخمگذار سویه هایلاین W36 در قالب طرح کاملا تصادفی با چهار تیمار، پنج تکرار و 10 قطعه مرغ در هر تکرار استفاده شد. تیمارهای آزمایشی شامل: تیماریک: شاهد (جیره پایه)، تیماردو: جیره پایه + ppm 40 عصاره گلبرگ زعفران، تیمارسه: جیره پایه + ppm 60 عصاره گلبرگ زعفران، تیمار چهار: جیره پایه + ppm 80 عصاره گلبرگ زعفران بود. نتایج این تحقیق نشان داد که مصرف خوراک، ضریب تبدیل، وزن تخم مرغ و توده تخم مرغ در کل دوره ی آزمایشی تحت تاثیر تیمارها قرار نگرفت (05/0<P). درصد تولید تخم مرغ  تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفت(05/0>P). وزن زرده، وزن پوسته، واحد هاو، ضخامت پوسته و رنگ زرده بطور معنی داری تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار گرفتند (05/0>P). در تیمار سه بالاترین میزان ارتفاع زرده، وزن زرده، وزن پوسته و ضخامت پوسته مشاهده شد. همچنین بالاترین میزان واحد هاو در تیمارهای یک و چهار و بیشترین رنگ زرده در تیمارهای سه و چهار مشاهده شد.تیمارهای آزمایشی بر بازدارندگی رشد سلول های سرطانی MCF-7 و PC3 در غلظت های مختلف در شکل وابسته به غلظت تاثیر معنی داری داشتند (05/0>P). نتایج به دست آمده از این آزمایش نشان داد که افزودن عصاره گلبرگ زعفران باعث بهبود کیفیت تخم مرغ و اثر بازدارندگی بر روی سلول های سرطانی می شود و بهترین دز های مورد استفاده از گلبرگ زعفران در تیمارهای سه و چهار مشاهده گردید.

    کلیدواژگان: عصاره هیدروالکلی زعفران، صفات کیفی تخم مرغ، سلول های سرطانی، مرغ های تخمگذار
  • فرهنگ ساسانی، فاطمه امینی نجفی*، محمدحسین ناظم شیرازی صفحات 62-70
    زمینه مطالعه

    نیوسپوروز گاو توسط Neospora caninum، انگل تک یاخته ای که باعث عفونت دایمی می شود، ایجاد می شود. سقط جنین اغلب تنها علامت بیماری است. 

    هدف

    هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع نیوسپورا کنینوم در برخی گاوداری های البرز و قزوین می باشد. 

    روش کار

    در این تحقیق، 105 نمونه از سقط جنین گاو به آزمایشگاه از مهرماه سال 95 تا آبان سال 97 ارسال شد. نمونه های دریافتی شامل مغز، قلب و جفت از نقطه نظر آلودگی با N. caninum با استفاده از Histopathology ،ELISA ،PCR و Real Time PCR بررسی گردید. از تکنیک الایزا به عنوان آزمون غربالگری اولیه گله مبتلا به سقط و تایید آن با استفاده از روش های آسیب شناسی بافتی و مولکولی PCR استفاده گردید.

    نتایج

    N. caninum باعث نفوذ التهابی تک هسته ای در اندام های مختلف و نکروز کانونی با نفوذ تک هسته ای در مغز می شود، ضایعات غیرچرکی نیز در اندام ها نشان می دهد عفونت سیستمیک است. میزان عفونت جنین با  N. caninum با هر یک از روش های تشخیصی، 6/8 درصد  باElisa ، 9/20 درصد با Real Time PCR  و 7/6 درصد با PCR  بود. نتیجه گیری نهایی: ارزیابی تکنیک ها برای تفسیر این نتایج مهم است. تشخیص سقط جنین ناشی از N. caninum مستلزم شناسایی انگل از طریق تکنیک های خاص مانند هیستوپاتولوژی یا روش های مولکولی مانند PCR است که از حساسیت بالاتری برخوردار هستند. ترجیحا با شناسایی ضایعات هیستوپاتولوژیک و انجام آزمون های مولکولی به همراه هم می توان به نتایج درست تری دست پیدا نمود. استفاده از جفت و مهم تر از آن، مغز جنین و آزمون های PCR و Real Time PCR بهمراه استفاده از هیستوپاتولوژی تشخیص قطعی نیوسپروز را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: نئوسپورا کنینوم، هیستوپاتولوژی، آزمون های مولکولی
  • محمد زمان دسترنج، محسن قلی زاده*، حسن حافظیان صفحات 71-76

    هدف از این تحقیق برآورد همبستگی های ژنتیکی و مولفه های واریانس-کوواریانس صفات تولیدمثلی در گاوهای هلشتاین استان مازندران بود. بدین منظور رکورد های مربوط به سن اولین زایش(AFC)، فاصله بین دو زایش (CI)، طول دوره خشکی (DP)، تعداد روزهای باز (OD) و تعداد روزهای بین زایش و اولین تلقیح (DFS) مربوط به 5801 راس گاو هلشتاین از گله تجاری مهدشت مازندران طی سال های 1391 تا 1396 جمع آوری شد. ویرایش داده های شجره با استفاده از نرم افزار CFC انجام شد، مولفه های واریانس-کوواریانس و پارامترهای ژنتیکی صفات تولید مثلی در قالب مدل دام تک متغیره و روش حداکثر درستنمایی محدود شده با استفاده از نرم افزار wombat برآورد شدند. وراثت پذیری صفات تولید مثلی در این تحقیق 18/0، 17/0، 16/0، 08/0 و 12/0 به ترتیب برای DP ،DFS ،OD ،CI، AFC محاسبه شدند. همبستگی فنوتیپی ژنوتیپی بین همه صفات تولیدمثلی مثبت گزارش شد. همبستگی ژنتیکی بین صفات تولیدمثلی از 62/0 (فاصله زایمان تا اولین تلقیح- طول دوره خشکی) تا 94/0 (روزهای باز- فاصله زایش) متغیر بود. توارث پذیری پایین این صفات نشان می دهد انتخاب فنوتیپی منجر به پاسخ به انتخاب مطلوب نخواهد شد و برای ارزیابی ژنتیکی حیوانات استفاده از ارزش های اصلاحی و ارزیابی ژنتیکی شجره ای توصیه می شود.

    کلیدواژگان: مولفه واریانس، سن زایش، توارث پذیری، همستگی ژنتیکی
  • سلمه سراجی، حسن مهرمنش*، احمدرضا کسرائی صفحات 77-85

    با توجه به اهمیت روزافزون ارتباط با تامین کنندگان وفادار و مسیول در زنجیره تامین شرکت ها، پژوهش حاضر با هدف شناسایی معیارهای انتخاب تامین کنندگان به منظور ارزیابی بهتر آنها در صنعت فرآورده های بیولوژیک انجام پذیرفته است که از نظر بعد استراتژیک برای شرکت و کشور اهمیت فراوان داشته و باعث خدمت رسانی بهتر به  مشتریان نیز می گردد. لذا از نظر هدف کاربردی و از نظر ماهیت، جنبه توصیفی و پیمایشی دارد و به صورت مقطعی در سال 1398 در موسسه تحقیقات واکسن و سرم سازی رازی که در صنعت فرآورده های بیولوژیک فعالیت دارد، اجرا شده است. روش تحقیق حاضر شامل مراجعه به پژوهش ها و مستندهای مربوطه و استخراج شاخص های کلی و مهم جهت ارزیابی تامین کنندگان و همچنین بازبینی معیارها توسط 24 مدیر و کارشناس خبره صنعت فرآورده بیولوژیک می باشد. نهایتا با استفاده از پرسشنامه نیمه باز بومی سازی محقق و به روش دلفی فازی، 16 معیار انتخاب گردید که شامل: تقاضای خرید محصول، میزان رقابت با دیگران، قیمت محصول، درآمد، سود، کیفیت محصول، قابلیت اطمینان، عمل به تعهدها، هزینه عرضه محصول، توانایی کاهش هزینه، نوآوری، تجربه های تجاری ثبت شده، ادراک و پذیرش ریسک، مستندها، تنوع خط تولید، محدودیت های تجاری می باشد. نتایج بدست آمده از روش ویکور فازی منجر به رتبه بندی تامین کنندگان فعلی مواد اولیه فرآورده های بیولوژیک موسسه رازی گردید که می تواند جهت تصمیم گیری های آتی مدیران مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: ارزیابی تامین کنندگان، دلفی فازی، عدم قطعیت، ویکور فازی، معیارهای انتخاب تامین کنندگان فرآورده های بیولوژیک
  • میترا مهتابی، عیسی دیرنده*، علیرضا جعفری صیادی، شهرام دادگستر صفحات 86-91

    این پژوهش برای بررسی تاثیر پودر زرده تخم مرغ بر صفات عملکردی و زیست شناسی کلنی های زنبورعسل در زنبورستانی در شمال ایران به مدت 60-90 روز اجرا شد. قالب آماری طرح کاملا تصادفی و چهار گروه آزمایشی شامل شاهد، تغذیه با شربت قندی بدون افزودن کیک گرده، کیک جایگزین گرده همراه با gr 50 گرم پودر زرده تخم مرغ به ازای هر کیلو کیک گرده و کیک جایگزین گرده همراه با gr 100 گرم پودر زرده تخم مرغ به ازای هر کیلو کیک گرده ‏بودند. صفات مورد اندازه گیری شامل مقدار تخم ریزی ملکه، ‏اندازه‏گیری ‏جمعیت، ‏تعیین وزن لاشه، ‏اندازه چربی خام لاشه، ‏مقدار عسل‏آوری ‏کندو و مقدار گرده بود. طبق نتایج به دست آمده تاثیر تیمارهای غذایی بر مقدار گرده (01/0≤ P)، ‏وزن تر لاشه (01/0≤ P)، ‏‏وزن خشک لاشه (01/0≤ P)، ‏اندازه‏ ‏جمعیت (01/0≤ P)، ‏مقدار چربی (01/0≤ P) و مقدار عسل‏آوری (01/0≤ P) ‏موثر بود. اما از نظر مقدار تخم‏ریزی ‏ملکه و تعداد لارو و شفیره تاثیر معنی‏دار‏ی مشاهده نشد. طبق نتایج به دست آمده از این پژوهش تیمار کیک جایگزین گرده همراه با 50 گرم پودر زرده تخم مرغ به ازای هر کیلوگرم کیک گرده، مفید گزارش شده و می‏تواند به زنبورداران توصیه شود.

    کلیدواژگان: بیماری، تخم ریزی، تغذیه، چربی، گرده
  • علی صفر ماکنعلی، ارکیده حیدرنژاد*، وحید کشاورز زمانیان، محمد حبیبی، کوروس ربیعی، حمیدرضا طالیفر، حامد عبدالهی صفحات 92-95

    یکی از مهم ترین مشکلات زیست محیطی تالاب میانکاله در سال های اخیر، رخداد مرگ ومیر بالای پرندگان وحشی مهاجر در سال 1398 بود. بر این اساس یک پایش همه جانبه برای بررسی علل این مرگ و میر توسط نگارندگان، با هماهنگی سازمان های ذیربط انجام شد و نتایج آن در مقاله ای تحت عنوان "پایش همه جانبه رخداد مرگ ومیر بالای پرندگان آبزی مهاجر تالاب میانکاله در سال 1398" در نشریه تحقیقات دامپزشکی و فراورده های بیولوژیک منتشر شد. در شماره 140 نشریه یک مقاله انتقادی توسط گروهی از محققین محترم در نقد مقاله اولیه به چاپ رسید که برخی شبهات را به نویسندگان، روش کار و نتایج مقاله پایش وارد ساخته بودند. نگارندگان مقاله پایش ضمن تشکر از دقت نظر نگارندگان مقاله انتقادی، این مقاله را در پاسخ به مقاله انتقادی تهیه شده ارایه می نمایند.

    کلیدواژگان: مرگ ومیر، پرندگان وحشی آبزی، تالاب میانکاله، مقاله انتقادی، پاسخ
|
  • Mohamad Reza Toopa, Hedaiatollah Roshanfekr, Mahmood Nazari * Pages 2-11

    Chicken is one of the most important sources of meat in human societies. One of the important goals of broiler breeding is to reduce the accumulation of fat in broilers. The pathways of peroxisome proliferative activating receptors (PPARs signal pathway) play an important role in fat accumulation. This pathway includes a group of nuclear receptor proteins that play a key role in proliferation, cell differentiation, and metabolism (carbohydrates, lipids, proteins). Therefore, it is important to identify the genes involved in this pathway. This study was performed to predict the microRNAs affecting the peroxisome proliferator receptors (PPARs) with the aim of reducing fat accumulation in broilers. Analysis of the chicken genome reference file in the KEGG database led to the identification of 68 genes involved in the signaling pathway (PPAR). Then, the gene network is drawn by using a STRING network. In addition, protein interaction network analysis was performed using Cytoscape software. Eight genes ACOX1, PPARA, LPL, FABP3, CPT1A, EHHADH, SCD, and PPARGC1 were selected as the most influential genes of the PPAR signaling pathway based on centrality indices (including degree centrality, betweenness centrality, closeness centrality) provided by Cytoscape software. Also, the microRNAs corresponding to these genes was identified using databases: MIRdb and Targetscan. Finally, the MirNet network was utilized for the prediction of target genes and drawing a protein-microRNA interaction network. The results showed that gga-mir-1759-3p affects three genes CPT1A, LPL, and PPARGC1A. Perhaps using this micro-RNA can reduce the accumulation of fat in broiler.

    Keywords: PPAR signaling pathway, Broiler, Fat accumulation, MicroRNA
  • Naser Ghodsian, Bahman Khalesi *, Najmeh Motamed, Mohammad Majid Ebrahimi, Mohammad Abdoshah, Zohre Mojahedi, NADIYEH SHIRI Pages 12-17

    Vaccination is an important tool in controlling many diseases in the poultry industry. Today, a variety of vaccines, including live attenuated, killed and recombinant, etc. are produced against poultry pathogens. Despite the introduction of new generation vaccines, classical vaccines, including live attenuated vaccines, still retain their status and importance and are widely used. Vaccines containing the attenuated virus are prepared from mutant viruses whose antigenic properties are similar to those of the wild-type virus but are not able to cause all stages of pathogenicity in the host, including the problems and harms of such vaccines. The reversion to virulence in the vaccine may probably occur during viral replication in host. In this study, a reversion to virulence and safety tests was performed on Fowlpox vaccine seeds produced by Razi Institute. In order to perform the test vaccine seeds provided by the research and production of poultry vaccines, at least 5 consecutive passages of the virus were performed in SPF chickens and then the safety test of the vaccine was performed. The results of the tests showed that the vaccine virus produced by Razi Institute comply with BP and OIE specifications.

    Keywords: Reversion of virulence, SPF chickens, vaccine working seed, Fowl pox, Safety
  • Maryam Amini, Mehrdad Shamsaddini Bafti *, Babak Kheirkhah, Farokha Rokhbakhsh-Zamin Pages 18-28

    Clostridium perfringens (C. perfringens) is one of the most common pathogens that produce an array of toxins that are secreted in the body which cause economic losses in the livestock industry. C. perfringens has four major toxins: alpha, beta, epsilon, and iota. A total of 84 isolates of C. perfringens from various types that originated from sheep and goats' isolates that were identified as C. perfringens by microbiological, biochemical, and toxin typed by PCR method were evaluated for production of alpha, beta, and epsilon toxin by ELISA method. Results showed that out of 84, 64 isolates showed the presence of at least one toxin in ELISA test, 31, and six isolates were positive for only alpha and only epsilon toxin, respectively, 17, six isolates show the presence of both alpha and epsilon and both alpha and beta toxins, respectively furthermore four isolates positive for the presence of all three toxins, meanwhile, 20 C. perfringens isolates didn’t show any of the toxins. The results were compared with the results of toxinotyping by PCR method. The frequency and distribution of toxins in different strains were evaluated, so type C isolates showed the most positive cases of alpha and beta toxin and type B isolates showed the most positive cases of epsilon toxin, which could be related to the pathogenicity of these types in the isolates studied

    Keywords: Clostridium perfringens, Toxinotyping, Alpha, Beta, Epsilon
  • Rahim Ghadimipour*, Naser Ghodsian, Vahid Karimi, Mansoor Banani Pages 29-38

    The aim of the present study was the pheno- and genotypic investigation of Ornithobacterium rhinotracheale (ORT) isolates of commercial poultry in different areas of Iran based on conventional bacterial method and polymerase chain reaction (PCR) technique. For this purpose, 25 bacterial samples were selected from the microbial bank of the Avian Diseases Research and Diagnosis Department of Razi Institute. The cultural and biochemical investigations were identified all of the samples as ORT isolates. The isolates were also confirmed by PCR based on a 784-bp amplified fragment related to the estimated length. According to the results of determination of the haemagglutination pattern of the isolates by rapid haemagglutination test (RHAT), four (25.00%), one (6.25%), one (6.25%) and one (6.25%) of 16 studied isolates showed hemagglutination activity with rat, hamster, guinea pig and human red blood cells (RBCs), respectively, but none of them could react with mice, rabbits, sheep, goats and chickens RBCs. Based on the fingerprinting of the isolates by enterobacterial repetitive intergenic consensus (ERIC)-PCR, all isolates (100%), without being affected by the type and breed of bird as well as the year and geographical area of separation, showed approximately 19 bands between 120 and 2500 bp and were typed into one genetic pattern (A). Our findings show that all of ORT isolates from commercial poultry in different areas of Iran are very similar in molecular profile, depend on a specific genotype, and are highly similar to genotype A mentioned in research by other scientists.

    Keywords: Ornithobacterium rhinotracheale, Commercial poultry, Hemagglutination, ERIC PCR, Iran
  • Shahrokh Shirazi *, Moslem Safari, Farhad Bahadori, Tayebeh Sadat Mostafaei Pages 39-43

    Eagle-owl (Bubo bubo) is one of the largest owls in Iran, which lives in most of the mountainous and forested areas of Iran. In order to identify blood parasites in wild birds native to East Azerbaijan province, a blood sample was collected from the wing (brachial) vein of an apparently healthy Eurasian Bubo bubo kept at the East Azarbaijan Environment Organization. Several blood smears were taken from the blood sample and transferred to the parasitology laboratory. The blood smears were stained with Giemsa 5% and then examined under a light microscope at 1000x magnification. The bird erythrocytes infected with Haemoproteus sp. as well as Leucocytozoon sp. Studies of blood parasites in birds of prey, such as the Eurasian owl, are of great importance due to the endangered status of this species, the potential pathogenicity of these parasites, and the lack of enough information about these parasites available in Iran. It is the first report of a haemosporidian blood parasite infection in an eagle owl in northwest Iran.

    Keywords: Haemoproteus, Leucocytozoon, infection, Eagle-owl
  • Nagi Sobhanverdi, Sohrab Rasouli * Pages 44-51

    This study aims to determine the incidence of Sarcocystis sp. Infection in slaughtered Cattle in the abattoir of Khoy, Iran by digestive method. From March to September 2017, 204 slaughtered Cattle were investigated for the presence of Macroscopic Sarcocystis by direct observation. Each investigated cattle were classified into groups of age, sex and infected muscle tissue. All tissue samples were sectioned into 2-3 mm slices and carefully observed for probable macroscopic cysts. The sections were then examined using the peptic digestion method. Our study showed that the digestion method is useful to identify infected samples. According to the results, 11 out of the 204 cattles (5.39%) were diagnosed as being infested with macroscopic cysts. Microscopic sarcocystis infection in cattle slaughtered in the area was seen. About 94 cattle (46.08%) were diagnosed as positive infasted Sarcocystis species by the digestion method. The data analysis indicated that there is a statistically significant difference between age groups, and the infection rate increased with age (P<0.05). The infection rate was independent of sex, and the difference between males and females was not significant (P>0.05). Also, there was a significant difference between prevalence of Sarcocystis infection in different examined muscles(P<0.05) and most microcysts were diagnosed in skeletal (96.81%) and esophageal muscles (88.30%) in cattle and for buffaloes, microcysts were diagnosed in all infected skeletal muscles and esophageal muscles with 92.31%, was the second tissue with high prevalence.

    Keywords: Sarcocystosis, Digestive method, Macroscopic, Microscopic, Khoy, Ruminants
  • Reza Vakili *, Reza Toroghian, Shararhe Rezaeian, Mahdi Elahi Torshizi Pages 52-61

    An experiment was performed to investigate the effect of hydroalcoholic extract of saffron petals on performance indices, egg quality and cancer cells in laying hens. , Five replicates and 10 chicken pieces per replicate were used. Experimental treatments included: treatment: control (basic diet), Timardo: basic diet + 40 ppm saffron petal extract, treatment: basic diet + 60 ppm saffron petal extract, treatment four: basic diet + 80 ppm saffron petal extract. The results of this study showed that feed consumption, conversion ratio, egg weight and egg mass were not affected by the treatments during the whole experimental period (P <0.05). The percentage of egg production was affected by experimental treatments and increased significantly (P <0.05).Yolk weight, shell weight, units, shell thickness and yolk color were significantly affected by experimental treatments (P <0.05). As in the three treatments, the highest yolk height, yolk weight, shell weight and shell thickness were observed. Also, the highest amount of units was observed in treatments one and four and the highest yolk color was observed in treatments three and four. Experimental treatments had a significant effect on growth inhibition of MCF-7 and PC3 cancer cells at different concentrations in concentration-dependent form (P <0.05). The results of this experiment showed that the addition of saffron petal extract improves egg quality and inhibitory effect on cancer cells and the best doses of saffron petal used were observed in treatments three and four.

    Keywords: Hydroalcoholic extract of saffron, Qualitative traits of eggs, cancer cells, Layers
  • F. Sasani, F. Amininajafi *, M.H. Nazem Shirazi Pages 62-70
    Background

    Bovine neosporosis is caused by Neosporacaninum, A parasite that causes abortion is often the only observed sign of disease.

    Objective

    The aim of this study was to investigate the prevalence of Neospora caninum in some Alborz and Qazvin farms.

    Methods

    in this reaserch 105 samples from bovine abortions were sent to the laboratory, from January 2018 to May 2019. Samples were screened for N. caninum in the brain, heart, kidney, liver, lung, spleen, and placenta, using HistoPatology, ELISA, conventional, PCR and Real Time PCR.. Elisa was used as an initial screen for indication of infectious abortion and the second was histopathology and PCR 

    Results

    A mononuclear inflammatory infiltrate was predominant in the heart, kidney, liver, lung, brain, and placenta. N. caninum causes mononuclear inflammatory infiltrate in various organs and focal necrosis with mononuclear infiltrate in the brain, Non-suppurative lesions were also present in the lung, liver, kidney, and placenta, indicating that N. caninum infection is systemic. The rate of fetal infection with N. caninum, represented separately by each of the diagnostic techniques, was 8/6% with Elisa, 20/9% with Real Time PCR and 6/7% with conventional -PCR. 

    Conclusions

    The diagnosis of abortion due to N. caninum requires detection of the parasite through techniques that are specific, such as Histopathology, or PCR that are both specific and more sensitive, preferably associated with identification of histopathological lesions placenta and, importantly, fetal brain, should be encouraged to increase the success of the definitive diagnosis of neosporosis by tests of conventionalPCR and Real Time PCR.

    Keywords: Neospora caninum, Histopathology, molocular Tests
  • Mohammad Zaman Dastranj, Mohsen Gholizadeh *, Hassan Hafezian Pages 71-76

    The aim of this study was to estimate the (Co) variance components and genetic correlations of reproductive traits in Holstein cows in Mazandaran province. For this purpose, records related to the age at first calving(AFC), calving interval (CI), dry period (DP), open days (OD) and number of days between calving and first insemination (DFS) were collected. Pedigree data were edited using CFC software and variance-covariance components and genetic parameters of reproductive traits were estimated in the form of univariate animal model with restricted maximum likelihood method using wombat software. Heritabilities of reproductive trait were calculated in this study as 0.18, 0.17, 0.16, 0.08 and 0.12 for AFC, CI, OD, DFS and DP, respectively. Phenotypic and genotypic correlations were estimated positive between all reproductive traits. Genetic correlation between reproductive traits ranged from 0.62 (calving to first insemination length - dry period) to 0.94 (open days - calving interval).The low heritability of these traits indicates that phenotypic selection will not lead to an optimal response to selection and the use of breeding values and genetic evaluation using pedigree information is recommended for animal genetic evaluation.

    Keywords: variance components, Calving interval, heritability, Genetic correlation
  • S Seraji, H Mehrmanesh *, A. R Kasraee Pages 77-85

    According to the increasing importance of communication with loyal and responsible suppliers in the supply chain of companies, this study conducted with the aim of identifying supplier selection criteria in order to better evaluate suppliers of the biological products industry, which in terms of strategic dimension for the company and the country are very important and deliver better service to customers. Therefore, in terms of practical purpose and in terms of nature, it has a descriptive and survey aspect and implemented cross-sectionally in 1398 in Razi Vaccine and Serum Research Institute, which is active in the biological products industry. The method of the present research includes referring to the relevant researches and documents and extracting general and important indicators to evaluate the suppliers as well as reviewing the criteria by 24 managers and experts in the biological product industry. ‌ And by fuzzy Delphi method, 16 criteria were selected which include: product purchase demand, competition with others, product price, revenue, profit, product quality, reliability, fulfillment of commitments, product supply cost, cost reduction ability, innovation, experience Registered trades are risk perception and acceptance, documentation, product line diversity, trade constraints. The results of the fuzzy Vicor method led to the ranking of current suppliers of raw materials for biological products of Razi Institute, which used for future decisions of managers.

    Keywords: Supplier Evaluation, Fuzzy Delphi, Uncertainty, Fuzzy Vicar, Criteria for Selecting Suppliers of Biological products
  • Mitra Mahtabi, Essa Dirandeh *, Alireza Jafari-Sayyadi, Shahram Dadgostar Pages 86-91

    This experiment was performed to investigate the effect of egg yolk powder on the performance and biology plates of the bee clinic in an apiary for 60-90 days. The statistical format of the design is completely random and four experimental groups include control treatment (pollen cake without adding egg yolk powder), feeding treatment with sugar syrup without adding pollen cake, pollen replacement cake treatment with 50 grams of egg yolk powder Chicken per kilogram of pollen cake and cake substitute treatment with pollen with 100 grams of egg yolk powder per kilogram of pollen cake. The measured traits included queen spawning rate, population measurement, carcass weight determination, carcass crude fat size, hive honey content and pollen content. The results showed that the effect of food treatments on pollen content (P ≤ 0.01), carcass fresh weight (P ≤ 0.01), carcass dry weight (P ≤ 0.01), Population measurement (P ≤ 0.01), body's fat content (P ≤ 0.01) and honey production rate (P ≤ 0.01) is effective. But in queen egg laying rate and terms of number of larvae and pupae, no significant effect was observed. According to the results of this study, the treatment of pollen replacement cake with 50 grams of egg yolk powder per kilogram of pollen cake is reported to be useful and can be recommended to beekeepers.

    Keywords: disease, pollen, fat, Nutrition, Egg Laying
  • Ali Safar Makenali, Orkideh Heidarnejad *, Vahid Keshavarz Zamanian, Mohammad Habibi, Kooros Rabiei, Hamid Reza Talifar, Hamed Abdollahi Pages 92-95

    One of the most important environmental problems of Miankaleh Wetland in recent years was the  high death rate of migratory wild birds in 2020. Accordingly, a comprehensive monitoring  program was designed  and carried out to investigate the causes of this mortality by the authors of this manuscript , in coordination with responsible organizations and the results were published by the Journal of Veterinary Research And Biological Products in  article, entitled "comprehensive monitoring of the high mortality rate of wild waterbirds of Miankaleh Wetland in 2020"  (called the Monitoring article for short), and in issue 140 of this journal, a critical article was published in the critique of the original article (called the critical article for short), which casts some doubt on the authors.  In this article were monitored  the methodology and results of the Monitoring article. The authors of Monitoring article, while thanking the authors of the Critical article for their attention, prepare present article in response to the Critical article authers.

    Keywords: death, wild waterbirds, Miankaleh wetland, critical article, Response