فهرست مطالب

مجله پژوهش و توسعه جنگل
سال هشتم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/07
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شیرین محمودی*، کوروش احمدی، مهدی زهراوی، امید کرمی صفحات 113-131
    آگاهی از پویایی و پراکنش مکانی گونه های گیاهی یک استراتژی مهم برای حفاظت از تنوع زیستی است. مدل سازی پراکنش گونه های گیاهی یکی از روش های مهم در این زمینه است که از شاخص های مناسب برای تشخیص روابط متغیرهای مختلف زیست محیطی و ارزیابی مطلوبیت زیستگاه برای یک گونه خاص استفاده می کند. در این بررسی برای شناسایی مناطق مناسب برای حضور گونه بلوط ایرانی که یکی از مهم ترین گونه های درختی در جنگل های زاگرس در ایران است، از مدل پراکنش گونه ای حداکثر آنتروپی استفاده شد. از 16 متغیر محیطی شامل متغیرهای توپوگرافی، اقلیمی و خاکی به عنوان متغیرهای مستقل و نقاط حضور گونه بلوط ایرانی به عنوان متغیر پاسخ استفاده شد. برای ارزیابی مدل از معیار سطح زیر منحنی (AUC) استفاده شد. برای تعیین و ارزیابی اهمیت متغیرهای محیطی از روش جک نایف (Jackknife) استفاده شد. نتایج این پژوهش نشان داد که مدل حداکثر آنتروپی (MaxEnt) دارای کارایی بالایی با مقدار سطح زیر منحنی (AUC) 98/0 بود و متغیرهای متوسط دمای سالیانه، ارتفاع، و بارندگی در چارک مرطوب سال اهمیت بیشتری دارند. همچنین متغیرهای جهت وNDVI  کمترین اهمیت را در ساخت مدل داشتند. همچنین در این پژوهش نقشه مطلوبیت رویشگاه گونه بلوط ایرانی در منطقه مورد بررسی تهیه شد که می تواند یک منبع مطمین برای مدیران در امر برنامه ریزی برای حفاظت و احیای جنگل های تخریب شده در منطقه مورد بررسی باشد.
    کلیدواژگان: پراکنش جغرافیایی، جک نایف، دینارکوه، آشیان اکولوژیک
  • مریم اسدیان، سید محمد حجتی*، محسن محمدزاده، مهدی نادی صفحات 133-146

    این پژوهش با هدف بررسی تغییرات محتوی کربن آلی، نیتروژن کل خاک و شاخص پایداری خاکدانه با افزایش عمق در کاربری های مختلف اراضی در منطقه الندان ساری انجام شد. به همین منظور نمونه های خاک به صورت منظم تصادفی (تعداد شش نقطه در هر کاربری) و از اعماق صفر تا 10، 20-10، 30-20، 40-30 و50-40 سانتی متری با استفاده از استوانه فلزی و مته خاک شناسی برداشت شد. بافت، واکنش خاک، درصد آهک، کربن آلی، نیتروژن کل و میانگین هندسی قطر خاکدانه (به عنوان شاخص پایداری خاکدانه) در آزمایشگاه اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مشخصه های کربن و نیتروژن خاک به طور معنی داری (05/0<p) تحت تاثیر عامل های عمق خاک و کاربری اراضی قرار گرفته اند. این درحالی ست که مشخصه میانگین هندسی قطر خاکدانه تنها تحت تاثیر عمق خاک بود. مقایسه میانگین ها نشان داد که با افزایش عمق خاک، مقدار کربن، نیتروژن و شاخص پایداری خاکدانه به طور معنی داری کاهش یافت. در لایه های سطحی خاک، بیشترین مقدار کربن (6/4 درصد) و ازت (31/0 درصد) در توده دست کاشت ون و کمترین مقدار این مشخصه ها (5/2 درصد برای کربن و 15/0 درصد برای نیتروژن) در توده کاج سیاه مشاهده شد. همچنین با افزایش میانگین هندسی قطر خاکدانه، کربن آلی (05/0<p) افزایش یافت.

    کلیدواژگان: الندان، پایداری خاکدانه، توده دست کاشت، عمق خاک، ماده آلی
  • سامان پور عباسی شیراز*، حسن پوربابائی، ابوذر حیدری صفری کوچی صفحات 147-163
    این پژوهش با هدف شناسایی ترکیب و تنوع گیاهی در رویشگاه انجیلی واقع در جنگل چفرود در غرب استان گیلان انجام شد. به این منظور، پنج قطعه نمونه یک هکتاری به صورت انتخابی در توده های کمتر دست خورده انجیلی برداشت شد. در هر قطعه نمونه، تمامی گونه های درختی در مراحل رویشی مختلف و گونه های درختچه ای شناسایی شدند. همچنین، 16 ریز قطعه نمونه چهار مترمربعی در هر قطعه نمونه به صورت منظم تصادفی اجرا و تمامی گونه های علفی در آن شناسایی و ثبت شدند. شکل زیستی گونه ها با استفاده از روش رانکایر، نواحی رویشی به کمک روش زهری و تنوع زیستی کل با استفاده از ناهمگنی سیمپسون، غنای منهنیک و یکنواختی اسمیت ویلسون به دست آمدند. نتایج حاصل از بررسی ترکیب رستنی های رویشگاه، 71 گونه گیاهی متعلق به 59 جنس و 43 خانواده را نشان داد. خانواده Rosaceae با 8 گونه و Cyperaceae و Poaceae هر یک با 4 گونه غنی ترین خانواده های گیاهی موجود در این رویشگاه بودند. همچنین، فانروفیت ها با 44 درصد و همی کریپتوفیت ها با 25 درصد بیشترین شکل زیستی را به خود اختصاص دادند. به علاوه، از نظر پراکنش جغرافیایی بیشترین فراوانی با 52 درصد مربوط به عناصر اروپا سیبری به دست آمد. همچنین، تنوع غنا و یکنواختی کل به ترتیب 86/0، 08/1 و 65/0 محاسبه شدند. بر اساس نتایج این پژوهش، رویشگاه انجیلی غرب گیلان از رویشگاه های متنوع هیرکانی است.
    کلیدواژگان: تنوع گیاهی، پراکنش جغرافیایی، رویشگاه انجیلی، شکل زیستی
  • کوروش روحانی، سید محمد حسینی نصر*، حامد اسدی، محیا تفضلی صفحات 165-179

    یکی از عواقب ناشی از تخریب و تکه تکه شدن بوم سازگان جنگل های شمال کشور ایجاد اثر حاشیه ای و تغییرات در ترکیب و تنوع زیستی پوشش زیرآشکوب است. بنابراین هدف از این پژوهش بررسی اثرهای حاشیه ای ناشی از احداث جاده های بین روستایی، جاده های جنگلی، توسعه روستاها و مناطق تفرجی روی ترکیب و تنوع زیستی پوشش زیرآشکوب در جنگل های زرین آباد منطقه ساری بود. برای انجام این پژوهش در هر یک از چهار منطقه مذکور سه ترانسکت به موازات هم با فاصله 100 متر پیاده شد. روی هر ترانسکت در فواصل صفر، 50 و 100 و 150 متر، قطعات-نمونه 400 مترمربعی پیاده شد و در هر قطعه نمونه فهرست تمام گونه های گیاهی و وفور (درصد تاج پوشش) آن ها ثبت شد. نتایج نشان داد که قطعات نمونه فاصله های 50 و100، 150  و 100 ضریب تشابه جاکارد بالاتر و قطعات نمونه 150 و 0 ضریب تشابه جاکارد پایین تری داشتند. تحلیل های رج بندی DCA بیانگر آن است که قطعات نمونه فاصله صفر و 150 متر از جاده، از دیگر فواصل متمایز بود. نتایج این پژوهش نشان داد که همه اثرهای حاشیه ای مورد بررسی بر غنا، تنوع و ترکیب پوشش گیاهی مناطق مجاور خود اثرگذار بودند که با افزایش فاصله از اثر حاشیه ای کاسته شد. از بین عوامل حاشیه مورد بررسی کمترین اثر را جاده جنگلی و بیشترین تاثیر را منطقه تفرجی داشت.

    کلیدواژگان: اثرهای حاشیه ای، تخریب رویشگاه، ‎ ‎تشابه ترکیب پوشش گیاهی، جاده جنگلی
  • الناز گلچهره، حبیب شیرزاد، سجاد قنبری*، بهاره قربانی صفحات 181-196
    میوه قره قات از ظرفیت آنتی اکسیدانی بالایی برخوردار است و کشور ایران یکی از مهم ترین مراکز تنوع این میوه محسوب می شود. از این رو در پژوهشی پتانسیل این گیاه دارویی ارزشمند در کارهای اصلاحی، تنوع مورفولوژیکی، فیتوشیمیایی و ژنتیکی در منطقه ارسباران مورد بررسی قرار گرفت. مشخصه های اندازه گیری شده شامل ویژگی های مورفولوژیکی میوه شامل طول، وزن میوه و ویژگی های فیتوشیمیایی میوه همچون مواد جامد محلول، فنل کل، فلاونوییدکل، آنتوسیانین کل، ویتامین ث، ظرفیت آنتی اکسیدانی براساس روش (DPPH) و فعالیت آنزیم پراکسیداز بود. نتایج حاصل از تجزیه خوشه ای نشان داد ژنوتیپ های جمع آوری شده به 4 گروه اصلی تقسیم شدند. در گروه نخست، 9 ژنوتیپ (R1; 18; 6; 9; 15; 7; 8; 13; 12) حضور داشتند، ژنوتیپ های این گروه در صفات وزن، طول میوه و مواد جامد محلول شباهت های بسیاری را دارا بودند. در گروه دوم، 3 ژنوتیپ (R10; 3; 2) حضور داشتند که در صفاتی چون پراکسیداز و آنتی اکسیدان شباهت زیادی با هم داشتند. در گروه سوم، 4 ژنوتیپ (R14; 4; 17; 16) حضور داشتند، ژنوتیپ های این گروه در صفات فنل و آنتوسیانین شبیه بوده اند. در گروه چهارم، 3 ژنوتیپ (R5; 11; 19) قرار دارند که در صفاتی چون مواد جامد محلول و آنتی اکسیدان شباهت زیادی دارند، تجزیه و تحلیل خوشه ای نتایج حاصل را تایید می کنند.
    کلیدواژگان: ترکیبات فنلی، فعالیت آنتی اکسیدانی، فلاونوئید کل، قره قات
  • فاطمه درگاهیان*، مهدی پورهاشمی صفحات 197-215
    یکی از فرض های مطرح شده درباره پدیده زوال جنگل، تغییر شاخص های اقلیمی است. در این پژوهش، به منظور آشکارسازی رخداد تغییر اقلیم در جنگل های زاگرس مرکزی (استان چهارمحال و بختیاری) از شاخص های دمایی سرد آشکارکننده تغییر اقلیم استفاده شد. داده های اقلیمی روزانه شامل بارش، دمای بیشینه و دمای کمینه برای دوره آماری 1369-1398 در نزدیک ترین ایستگاه های سینوپتیک به سایت های پایش زوال چیگو، قلعه سماع، رحیم آباد و گل سفید استخراج شدند. پیش از محاسبه شاخص ها، داده های ورودی روزانه از نظر کیفیت و همگن بودن بررسی شده و به فرمت مورد نظر برای ورود به نرم افزار ClimPACT آماده شد. از بین شاخص های استاندارد جهانی آشکارکننده رخداد تغییر اقلیم شاخص های دمایی سرد، دو روز و دو شب متوالی سرد، تعداد روزهای همراه با یخبندان، تعداد روزهای یخی، درصد فراوانی شب های سرد، درصد فراوانی روزهای سرد، دوره سرد دوروزه و دوره سرد شش روزه استخراج و تحلیل شدند. تمام شاخص های سرد آشکارکننده تغییر اقلیم روند کاهشی و معنی داری را نشان دادند و بیشترین کاهش را در دهه آخر به ویژه سال های 1396 و 1397 تجربه کردند. درصد کاهش شاخص های دمایی سرد شبانه بیشتر از شاخص های دمایی سرد روزانه بود. برخی از شاخص ها در تمام سایت های پایش زوال به ویژه در دهه اخیر به شدت کم و تاحدودی محو شدند و با توجه به تدوام افزایش دما در آینده احتمالا تکرارناپذیر خواهند بود. آگاهی و شناخت رخداد تغییر اقلیم در اکوسیستم جنگلی زاگرس براساس شاخص های استاندارد جهانی آشکارکننده رخداد تغییر اقلیم می تواند به مدیریت حفظ و احیا جنگل از طریق روش های سازگاری با تغییر اقلیم کمک کند.
    کلیدواژگان: حفظ و احیا جنگل، زوال جنگل، سازگاری اقلیمی، ‏ClimPACT
  • بهروز کرمدوست، احمد علیجانپور*، عباس بانج شفیعی، سمیرا ساسانی فر صفحات 217-233
    هدف این پژوهش ارزیابی تاثیر مدیریت به شیوه تک گزینی بر برخی ویژگی های کمی و کیفی توده جنگلی منطقه شفارود و مقایسه این شاخص ها با توده های شاهد در آن منطقه است. جمع آوری اطلاعات از چهار سری (5، 8، 17 و 18) در چهار طبقه ارتفاعی کمتر از 600، 600 تا 1000، 1000 تا 1500 و بیشتر از 1500 متر از جنگل های شفارود انجام شد. در هر سری یک پارسل مدیریت شده و یک پارسل شاهد انتخاب و با استفاده از شبکه آماربرداری 100 در 200 متر، در هر پارسل 15 قطعه نمونه دایره ای به مساحت 10 آر برداشت شد. تعداد پنج قطعه نمونه از هر پارسل به صورت تصادفی انتخاب و نمونه های خاک برداشت شدند. نتایج نشان داد، میانگین هر دو شاخص قطر و سطح مقطع برابرسینه در منطقه شاهد (11/32 سانتی متر، 05/1158 سانتی مترمربع) بیشتر از منطقه مدیریت شده (93/25 سانتی متر، 94/724 سانتی متر مربع) بوده و تراکم پایه ها در منطقه مدیریت شده (66/391) بیشتر از منطقه شاهد (50/317) است. همچنین میانگین قطر برابرسینه در طبقه ارتفاعی بالاتر از 1500، بیشتر از طبقات پایین تر است. ازطرفی معلوم شد که مدیریت جنگل به شیوه تک گزینی بر هیچ کدام از شاخص های مورد بررسی خاک تاثیر معنی داری نداشته است اما عامل ارتفاع از سطح دریا بر تمامی شاخص های مورد بررسی خاک تاثیر معنی دار دارد. پژوهش حاضر نشان داد، اجرای شیوه تک گزینی، بهبود مشخصه های کمی و کیفی توده های جنگلی مورد بررسی را موجب شده است.
    کلیدواژگان: ارتفاع از سطح دریا، تک گزینی، شاخص های خاک، پارسل شاهد، مدیریت جنگل
|
  • Shirin Mahmoodi *, Kourosh Ahmadi, Mahdi Zahravi, Omid Karami Pages 113-131
    Understanding the dynamics and spatial distribution of plant species is an important strategy to conserve biodiversity. Modeling the distribution of plant species is one of the important methods in this field, which uses appropriate indicators to identify the relationships of different environmental variables and evaluate the habitat suitability for a species. In this study, in order to identify suitable areas for the presence of Iranian oak, which is one of the most important tree species in the Zagros forests in Iran, the model of maximum entropy (MaxEnt) was used. 16 environmental variables including topographic, climatic, and soil variables were used as independent variables and occurrences of Iranian oak were used as response variables. In order to evaluate the model, the area under the curve (AUC) was used. Jackknife method was used to determine and evaluate the importance of environmental variables. The results of this study showed that the MaxEnt model had a high efficiency with AUC: 0.98 and the mean annual temperature, elevation, and precipitation in the wettest quarter are more important. In addition, aspect and NDVI were the least important in model construction. In this study, the suitability map of Iranian oak in the study area was prepared, which can be a reliable source for managers in planning to protect and rehabilitate deforested forests in the study area.
    Keywords: Geographical Distribution, Jackknife, Dinarkouh, Ecological niche
  • Maryam Asadian, Seyyed Mohammad Hojjati *, Mohsen Mohammadzadeh, Mehdi Nadi Pages 133-146

    The present study was conducted for investigation the trend of soil carbon, total nitrogen and soil aggregate stability changes with increasing depth under different land uses in Alandan area–Sari. The soil samples were taken from soil depths 0-10, 10-20, 20-30, 30-40, 40-50 cm using coring (8 cm diameter) and auger method in each site systematic randomly (n=6). The soil texture, soil pH, the percentage of CaCO3, organic carbon, total nitrogen and geometric mean diameter (soil aggregate stability index) was measured in the laboratory. The result showed that, soil carbon and nitrogen were significantly (p<0.05) affected by soil depth and land use change. However, the geometric mean diameter was only affected by soil depth. The compared means showed that, the amount of carbon, nitrogen and soil aggregate stability index is significantly reduced with increasing soil depth. In the surface soil layers, the highest carbon (4.6%) and nitrogen (0.31%) were found in ash plantation and theirs lowest (2.5 % and 0.15% respectively) were observed in pine plantation. Also, soil organic carbon is significantly (p<0.05) increased with increasing geometric mean diameter.

    Keywords: Alandan, Stability aggregate, Plantation, Soil depth, Organic matter
  • Saman Pourabbasi Shiraz *, Hasan Pourbabaei, Abouzar Heidari Safari Kouchi Pages 147-163
    The aim of this study was to identify the composition and diversity of plants in the Persian ironwood habitat in the Chefrood forest in western Guilan province. For this purpose, five one-hectare sample plots were randomly selected in less disturbed Parrotia persica stands. All tree and shrubs species were identified in each sample plot. Also, 16 micro-sample plots of four-square meters in each sample plot were executed by randomized systematic method and all herbaceous species were identified and recorded. The life form of species was determined using the Rankier method, geographical distribution of species was classified using Zohari method and total biodiversity was determined using Simpson heterogeneity, Menhenick richness and Smith-Wilson evenness. The results of the study of habitat vegetation showed 71 plant species belonging to 59 genera and 43 families. The family of Rosaceae with eight species and Cyperaceae and Poaceae each with four species were the richest plant families in this habitat. Phanrophytes with 44% and hemicryptophytes with 25% had the highest percentage of biological form. In terms of geographical distribution, the highest frequency was obtained with 52% related to Siberian European elements. Also, richness diversity and total element uniformity were calculated to be 0.86, 1.08 and 0.65, respectively. According to the results of the present study, the Persian Iron-wood habitat of West Guilan is one of the various Hyrcanian habitats.
    Keywords: plant diversity, Geographical Distribution, Persian ironwood habitat, Floristic form
  • Korosh Rohani, Seyed Mohammad Hosseini Nasr *, Hamed Asadi, Mahya Tafazoli Pages 165-179

    One of the consequences of destruction and fragmentation of forest ecosystems in the north of Iran is the creation of an edge effects and changes in the composition and biodiversity of the understory cover. Therefore, the purpose of this study was to investigate the edge effects due to rural roads, forest roads, rural development and recreational areas on the composition and biodiversity of understory cover in the Zarin Abad forests of Sari City. In order to conduct this research, in each of the four mentioned areas, three transects were considered in parallel with a distance of 100 meters. On each transect at intervals of zero, 50, 100 and 150 meters, sample-parts of 400 square meters were landed and in each sample plot, a list of all plant species and their abundance (percentage of canopy cover) were recorded. The results showed that the sample plots in the distances of 50,100 and 150,100 had higher Jaccard index and the 0,150 sample plots had lower Jaccard index. DCA analysis indicates that the sample plots at zero and 150 m distance from the road were different from other distances. The results of the present study showed that all the studied edge effects had significant effect on the richness, diversity and composition of vegetation, which these effects increased with the distance from the edges. Among the studied edge effects, the forest road had the least effect and the recreation area had the most effect.

    Keywords: edge effect, Recreational area, Vegetation similarity, Forest road
  • Elnaz Golchehreh, Habib Shirzad, Sajad Ghanbari *, Bahareh Ghurbani Pages 181-196
    Reddish black berry fruit has a high antioxidant capacity and Iran is one of the most important centers of valuable plant diversity of this fruit. Therefore, in a study, the potential of this valuable medicinal plant in breeding, morphological, phytochemical and genetic diversity in Arasbaran region was investigated. The measured parameters included fruit morphological characteristics including fruit length, fruit weight and phytochemical properties of fruit such as soluble solids, phenolic compounds, flavonoids, anthocyanins, vitamin C, DPPH and peroxidase activity. The results of cluster analysis showed that the collected genotypes were divided into four main groups. In the first group, 9 genotypes (R 1; 18; 6; 9; 15; 7; 8; 13; 12) were present. The genotypes of this group had many similarities in terms of weight, fruit length and solids. In the second group, there were 3 genotypes (R 10; 3; 2) that were very similar in traits such as peroxidase and antioxidants. In the third group, 4 genotypes (R 14; 4; 17; 16) were present. The genotypes of this group were similar in phenol and anthocyanin traits. In the fourth group are 3 genotypes (R5; 11; 19), which are very similar in traits such as soluble solids and antioxidants, cluster analysis confirms the results.
    Keywords: Antioxidant activity, Flavonoids, Phenolic compounds, reddish black berry
  • Fatemeh Dargahian *, Mehdi Pourhashemi Pages 197-215
    One of the assumptions raised about the phenomenon of forest decline is the change of climatic indicators. In this study, in order to detect the occurrence of climate change in the ecosystem of Zagros forests of Chaharmahal and Bakhtiari province, cold temperature indicators indicating climate change have been used. Daily climatic data including precipitation, maximum temperature and minimum temperature for the statistical period 1991-2019 were extracted at the nearest synoptic stations to the Chego, Ghalesama, Rahimaabad, and Gelsefid deterioration monitoring sites. Before calculating the indicators, daily input data were examined for quality and homogeneity and prepared in the desired format to enter ClimPACT software. Among the global standard indicators detecting the occurrence of climate change, cold temperature indicators; Two days and two nights consecutive cold, number of frosty days, number of icy days, percentage of cold nights frequency, percentage of cold days frequency, two-day cold period and 6-day cold period were extracted and analyzed. The results showed that all cold indicators of climate change had a significant and decreasing trend and experienced the largest decrease in the last decade, especially in 2017 and 2018. The percentage of decrease in cold night temperature indices is more than daily cold temperature indices. Some indicators in all deterioration monitoring sites, especially in the last decade, have been severely reduced to some extent and will probably be unrepeatable in the future due to the continued increase in temperature. Awareness and recognition of climate change in the Zagros Forest ecosystem based on standard indicators can help manage forest conservation and restoration through climate change adaptation methods.
    Keywords: Climate adaptation, ClimPACT model, Forest conservation, restoration, oak decline
  • Behroz Karamdost Marian, Ahmad Alijanpour *, Abbas Banj Shafiei, Samira Sasanifar Pages 217-233
    The main purpose of this study is to evaluate the effects of single-tree selection method on some quantitative and qualitative characteristics of Shafarood forest ecosystems and compare these indicators with control forest area in that area. Data collection was performed from four series (5, 8, 17 and 18) in four elevations of less than 600, 600 to 1000, 1000 to 1500 and more than 1500 meters. In each series, one managed parcel and one control parcel were selected and, in each parcel, 15 sample plots with an area of ​​1000 m2 were conducted. Five samples from each parcel were randomly selected and soil samples were taken. The results showed that the mean of both indices of diameter at breast height and basal area in the control area (32.11 cm, 1158.05 cm2) was higher than the managed area (25.93 cm, 724.94 cm2) and the density of trees in the management area (391/66) is more than the control area (317/50). Also, the average diameter at breast height in the altitude above 1500 is higher than the lower classes. It was observed that forest management by single selection method did not have a significant effect on any of the studied soil indices but elevation factor has a significant effect on all soil characteristics. The present study showed that conducting single-tree selection method improved quantitative and qualitative characteristics of the forest stands.
    Keywords: control, Forest management‎, Elevation, single-tree selection, soil indices