فهرست مطالب

نشریه مدیریت شهری
پیاپی 66 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • متین خلاق دوست، حمیدرضا صارمی، محمدرضا بمانیان* صفحات 7-21

    انتشار ویروس کرونا در جهان از اواخر سال 2019 میلادی تاکنون، سبب شد که مطالعات گسترده ای در حوزه های گوناگون تخصصی اعم از پزشکی و غیرپزشکی، جهت مدیریت این بیماری انجام شود. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف سنجش ادراک بیماران کرونایی از فضای بستری در بیمارستان، با استفاده از به کارگیری علم روان شناسی محیط در معماری شکل گرفته است. روش تحقیق توصیفی تحلیلی و از نظر هدف کاربردی است. جهت انجام این پژوهش با توجه به مطالعه مبانی نظری مربوط به ادراک محیط، چارچوب مفهومی متشکل از 23 عامل محیطی و کالبدی موجود در بیمارستان امام خمینی (ره) به عنوان نمونه مورد مطالعه، مورد تحلیل و بررسی قرارگرفته است. همچنین ویژگی های شخصی هر فرد اعم از سن، جنسیت و تعداد روزهای بستری آن ها به عنوان ویژگی های فردی و مستقل شناخته شده تا تاثیر آن بر ترجیحات محیطی بیماران کرونایی در هنگام بستری و هریک از عوامل 23گانه به عنوان متغیرهای وابسته مورد تحلیل قرار گیرد. سپس با توجه به هر عامل پرسشنامه ای ساختاریافته بر مبنای طیف 5 گزینه ای لیکرت طرح شد و بر همین مبنا با توزیع پایلوت پرسشنامه و نمونه گیری خوشه ای بین 120 نفر از بیماران کرونایی بستری در بیمارستان امام خمینی تهران که حداکثر دو هفته از زمان بستری آن ها طی نشده باشد، از تحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی مشخص شد که سه عامل «خوانش محیطی و کالبدی فضای درمان در مقیاس فضای اتاق بستری»، «خوانش کالبدی و محیطی در مقیاس بیمارستانی» و «اثرگذاری فضاهای خارج از بیمارستان» در ادراک بیماران کرونایی از فضاهای بیمارستانی اثرگذار بوده که هریک شامل متغیرهایی است که لزوم تقویت و بهبود آن ها جهت التیام بخشیدن به بیماران ضروری است. همچنین در ادامه، رابطه بین این 3 متغیر نیز به دست آمد و گونه شناسی چگونگی درک بیماران از فضاهای بیمارستانی ارایه شد.

    کلیدواژگان: فضای بستری، کرونا، ادراک، محیط، بیمارستان امام خمینی
  • سید علی صفوی*، کاووس شاهمیرانی صفحات 23-41

    این پژوهش با هدف آشنایی و بررسی استفاده از اینترنت اشیا در شهر و تاثیرات آن در ارتقا شاخص های کالبدی کیفیت زندگی شهری صورت گرفته است. هدف اصلی تحقیق ارتقا شاخص های کالبدی کیفیت زندگی شهری توسط هوشمند سازی تجهیزات و فضاهای شهری است. تحقیقات برای یافتن شاخص های تاثیرگذار بر روی کیفیت فضا، خدمات شهری و ارایه راهکارهای اینترنت اشیا برای ارتقا این شاخص ها صورت گرفتند. در ادامه به جهت یافتن نقاط ضعف در کیفیت خدمات و فضاهای شهری محله اکباتان، تحلیل گسترده و کاملی از شرایط حال حاضر محله انجام شده است. روش تحقیق به لحاظ هدف کاربردی و روش گرداوری داده های تحقیق توصیفی- تحلیلی است. جهت گرداوری اطلاعات مصاحبه با ساکنان و افراد مسیول شهرداری انجام و پرسشنامه حضوری در محل ارایه و تکمیل شد. جهت ارزیابی کیفیت زندگی شهری توسط ساکنان روش مدل سازی معادلات ساختاری به عنوان متدولوژی تحقیق انتخاب شد. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و Smart PLS انجام گرفتند. در انتها نتایج بدست آمده تاثیر اینترنت اشیا بر ارتقا شاخص های کالبدی کیفیت زندگی شهری را تایید کردند و نشان دادند اینترنت اشیا با اتصال تجهیزات شهری به یکدیگر خدمات دهی را بهبود می بخشد و با استفاده از سیستمی یکپارچه نظم خاصی در بین آن ها برقرار می کند.

    کلیدواژگان: اینترنت اشیا، خدمات شهری، فضای شهری، IOT، شهر هوشمند
  • کرم صفوی، اکبر عبدالله زاده طرف*، میرسعید موسوی، مهسا فرامرزی اصل صفحات 43-69

    برای ارزیابی و نهادینه سازی عدالت بایستی مدیریت شهری توامان به فرآیندهای تصمیم سازی و نتایج و آثار و پیامدهای توسعه توجه کند و در تلاش برای کشف ساختارها و لایه های زیرین ایجادکننده بی عدالتی و نابرابری در شهرها و بررسی نتایج توزیعی از جنبه های عادلانه و یا ناعادلانه بودن باشد. براین اساس، هدف اصلی مقاله حاضر، ارزیابی عدالت فضایی با تاکید بر نقش مدیریت شهری می باشد که براساس آن عدالت را در سایه فرآیندهای تصمیم سازی (عدالت ساختاری) و آثار و پیامدهای توسعه (عدالت توزیعی) را موردبررسی قرار می دهد؛ بنابراین، مفهوم و ابعاد عدالت و عدالت فضایی، شیوه های ارزیابی آن و معیارهایی که می توانند جهت ارزیابی آن در اسناد و سنت های برنامه ریزی نظیر طرح های جامع شهری و نیز در توزیع فضایی پیامدهای توسعه به کار گرفته شوند، از مباحثی هستند که در این پژوهش موردتوجه هستند. از اطلاعات و داده های جی ای اسی سرشماری 1395 و اطلاعات کاربری های برداشت شده توسط معاونت شهرسازی و معماری شهرداری ارومیه در سال 1399 برای بررسی عدالت توزیعی و گردآوری اسناد و مدارک طرح جامع برای بررسی عدالت ساختاری بهره گرفته شده است. مهم ترین یافته این مطالعه، تدوین چارچوبی برای ارزیابی عدالت فضایی در برنامه های توسعه شهری (با روش تحلیل گفتمان کیفی با تاکید بر شبکه نشانه شناسی فردینان دوسوسور) و توزیع فضایی آثار و پیامدهای توسعه (با استفاده از مدل های کمی و فضایی در GIS) و نهادینه سازی آن با تاکید بر نقش مدیریت شهری است. نتایج نشان داد که سند طرح جامع ارومیه درمجموع سطح بسیار پایینی و حداقلی از عدالت را مدنظر قرار داده است و این موضوع (عدالت) را از زوایای کمتری موردتوجه قرار داده است و تعبیر سند از عدالت فضایی بیشتر بر بعد کالبدی معطوف است. در رابطه با ارزیابی عدالت توزیعی باید گفت که نابرابری های زیادی بین مناطق و نواحی شهر ارومیه از حیث توزیع فضایی و دسترسی ساکنین به خدمات وجود دارد. درواقع پراکنش کاربری ها و توزیع آن ها عادلانه نیست و غالبا در نواحی مرکزی متمرکزشده اند و لذا دسترسی ساکنین به ویژه نواحی حاشیه نشین به خدمات بسیار نامناسب می باشد.

    کلیدواژگان: عدالت فضایی، مدیریت شهری، عدالت ساختاری، عدالت توزیعی، طرح جامع ارومیه
  • اصغر مولائی* صفحات 71-88

    طراحی شهرها می تواند با رویکردهای متفاوتی تبیین شود. رویکردهای رایج در این حوزه با تاکید بر جنبه های عملکردی، زیبایی، ادراک، محیط زیست، اجتماعی و فرهنگی، فرایندها و محصولات متنوعی عرضه می نمایند که تمامی شاخص های شهر اسلامی را دربر نمی گیرند. از منظر شهر اسلامی تعالی و پیشرفت در تمامی ابعاد زندگی فردی و اجتماعی دارای احکام و قواعدی است که ریشه در اصول و فروع دین و آموزه های اسلامی و دارد. ازاین رو هدف این پژوهش تبیین ابعاد و شاخص های طراحی شهری توحیدی با تاکید بر احکام و اخلاق اسلامی است که با روش پژوهش تحلیل میان رشته ای و استدلال منطقی انجام می شود. رویکردی تعالی توحیدی بر پیشرفت، تعالی و زندگی بهتر انسان از طریق طراحی شهری مبتنی بر احکام و اخلاق اسلامی و حقوق شهروندی و سیرت اسلامی، تاکید دارد. التزام به احکام اسلامی و قواعد فقهی به عنوان یکی از ارکان طراحی شهری توحیدی است که در برنامه ها و اقدامات طراحی و توسعه، پایبندی به آن ها ضروری است که می بایست با همکاری فقها و متخصصان تعیین شود. ازجمله قواعد فقهی مرتبط در طرح های توسعه شهری، قواعد فقهی لاضرر، تسلیط، نفی سبیل، ضمان و تزاحم مصلحت می باشد. به طوری که  هیچ حقی از عوامل ذی مدخل در یک برنامه و طرح اعم از حقوق خداوند، حقوق نفس، حقوق سایر انسان ها و حقوق طبیعت تضییع نشود. پایبندی به این قواعد و اصول هم در الگوی طراحی و هم در طراحی و اجرا و بهره برداری می تواند به تحقق فضاها و بناهایی در تراز اسلامی بیانجامد.

    کلیدواژگان: طراحی شهری، تعالی، توحیدی، احکام اسلامی، اخلاق اسلامی
  • پیمان حسینی گوهری، علی اکبری*، رضا افهمی صفحات 89-106

    ازآنجا که معماری به معنای اثر ساخته شده، تبلور مستقیم ذهنیت انسان هایی است که آن را نخست تصور و سپس ایجاد و زیست کرده اند، مسیله شناخت بنا از معرفت به امر ذهنی در سه مقوله فضای تصورشده، فضای زیسته و فضای ادراک شده می تواند حاصل شود. در این پژوهش، معطوف به مسیله تبیین سازوکارهای خلق فضاهای انسانی مبتنی بر امر ذهنی، به اتکای نظریه تولید فضای لوفور، پس از احصای مولفه های امر ذهنی و تریالکتیک امر فضایی در این نظریه، برهمکنش این دو نزد کاربران فضاها مورد پرسش قرار گرفته است تا بر پایه آن بتوان راهکارهایی برای تولید و بازتولید فضای مطلوب ایرانیان در دوران کنونی تشریح نمود. بنابراین نخست تعاریف و مفاهیم مورد پرسش واقع سده است و پس از آن، مولفه های استخراج شده، مورد مطالعه میدانی و آزمون قرار گرفته است. مبانی فلسفی تحقیق، تفسیرگرایی و رویکرد تحقیق، کمی است. با توجه به اینکه سیر حرکت پژوهش از پذیرش یک نظریه به سمت استحصال داده ها از مطالعه نمونه ها حرکت می کند، منطق استدلال، قیاسی و حرکت پژوهش از کل به جز یا به تعبیری از بالا به پایین است. در این پژوهش، عوامل پنهان یا مشاهده ناپذیر که در اینجا همان امر ذهنی است، بر اساس مجموعه ای از متغیرهای مشاهده پذیر تعیین می شود که در اینجا تریالکتیک فضایی لوفور است و واریانس میان متغیرهای وابسته (عوامل نهان) بر اساس همبستگی میان متغیرهای مستقل تعیین و توصیف می شود. روش آنالیز داده ها، روش تحلیل عاملی تاییدی است. یافته های تحقیق نشان می دهد که در پاسخ به پرسش های پژوهش از چیستی مولفه های تریالکتیک فضایی و نیز برسازنده های امر ذهنی و نحوه برهمکنش آن ها در تولید و مصرف فضا، در تجربه زیسته هشت بنای مهم فرهنگی معاصر در تهران، میان متغیرهای آشکار، مشهود و محسوس در فضا و عوامل پنهان خلق فضا رابطه همگرایی برقرار است و به استناد داده های تحلیل شده اکثر افراد این عوامل را به مثابه عناصر شکل دهنده امر ذهنی در سه لحظه تولید فضای زیسته، درک شده و تصورشده مورد تاکید قرار داده اند.

    کلیدواژگان: تولید فضا، تریالکتیک لوفور، معماری معاصر تهران، معماری فرهنگی، امر ذهنی و معماری
  • حمیدرضا صارمی*، سمیه رستم آبادی، ارش بغدادی صفحات 107-117

    مقدمه و هدف پژوهش: 

    فرایند سریع شهری شدن در جهان و به ویژه کشورهای در حال توسعه و نحوه مواجهه با جهانی شدن از مهمترین موضوعاتی است که شهرسازی ایران را با چالش جدی مواجه کرده است. این موضوع سبب شده برنامه ریزی شهری در ایران در ده های گذشته توان مواجهه با چالش های برخاسته از جهانی شدن را نداشته و به طور کامل تحت سیطره ی آن در آمده است.  یکی از الگوهای رویارویی با این چالش، تعمیق بخشی به افزایش سرمایه اجتماعی در جامعه است، این پژوهش در پی آن ست که نقش برنامه های توسعه شهری را از منظر توجه به مفهوم سرمایه ی اجتماعی در مواجهه با جهانی شدن تبیین کند و اینکه آیا می توان اثرات منفی جهانی شدن را در برنامه های شهری از طریق تقویت سرمایه ی اجتماعی تعدیل کرد.

    روش پژوهش: 

    این تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی با رویکردی ترکیبی (کمی و کیفی) است و واحد آن در بعد کیفی بهره گیری از متخصصین و مدیران حوزه ی برنامه ریزی شهری در شهر تهران و در بعد کمی با استفاده از فرمول کوکران، تعداد 356 نفر مورد سوال قرار گرفته اند. همچنین، سند پایه در این پژوهش آخرین طرح جامع تهران است.

    کلیدواژگان: برنامه های توسعه شهری، طرح جامع شهرتهران، سرمایه اجتماعی، جهانی شدن
  • کورش مومنی* صفحات 119-137

    زمین لرزه پدیده ای طبیعی است که به خودی خود می تواند قابلیت بحران نداشته باشد. مدیریت و برنامه ریزی دقیق برای تخمین آسیب پذیری، کنترل و کاهش زلزله می تواند تعیین کننده میزان درجه بحران باشد. تاب آوری به عنوان توانایی نظام شهری جهت مقاومت در برابر بحران ها راهی برای تقویت جوامع بشری است. شهر ایلام در منطقه بزرگ زلزله خیزی غرب ایران قرار دارد و دارای چهارده ناحیه شهری می باشد. بر اساس ضرورت موضوع، فرضیه فوق مطرح می شود که میان نواحی شهری ایلام از نظر تاب آوری در برابر زلزله تفاوت و نابرابری وجود دارد.  روش تحقیق پژوهش فوق ترکیبی از روش های توصیفی - تحلیلی و مورد کاروی است که با استفاده از فرآیند تحلیل AHP و تحلیل رگرسیون چند متغیره و با کمک نرم افزارهای GIS و SPSS صورت گرفته است و به تحلیل فضایی شهر ایلام پرداخته است. نتایج تحقیق نشان می دهد که میانگین خطر پذیری در شهر ایلام بر اساس مدل AHP برابر 281/0 است و کل نواحی منطقه یک و دو شهر ایلام شامل نواحی یک-1، یک-2، یک-3، یک-4 و دو-1 و دو-2 بیشترین میزان تاب آوری را داشته اند و در مقابل تقریبا تمام نواحی منطقه سه و چهار میزان تاب آوری آنها کمتر از میانگین کل شهر ایلام بوده است و از هفت متغیر مورد بررسی فضاهای آموزشی و فضاهای سبز بیشترین تاثیر را در تاب آوری شهر دارند. میزان معناداری در تحقیق حاضر کمتر از 05/0 است که بیان گر معنادار بودن تحلیل رگرسیونی و میانگین نتایج مدل ها، فرضیه پژوهش را تایید می نماید. همچنین ابنیه مسکونی واقع در نواحی دو-1، سه-2 بیشترین تاب آوری و ابنیه مسکونی واقع در نواحی چهار-2 و سه-3 کمترین میزان تاب آوری را دارند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، زلزله، شهر ایلام، AHP، رگرسیون چند متغیره
  • محسن کوهی نصرآبادی*، مرتضی واحدیان، بهناز مختاریان صفحات 139-151

    حیات اجتماعی ساکنین شهرها به شدت از فضاهای شهری متاثر است، و این موضوع می تواند از جنبه های مختلف مورد کنکاش و مداقه قرار گیرد. از مفروضات اصلی اینگونه بررسی ها می توان به یک اصل اساسی اشاره کرد: یک محیط سرزنده، باکیفیت و امن، باعث افزایش حس شادمانی و رضایت افراد می شود. هدف از انجام این پژوهش، سنجش رضایت مندی شهروندان متاثر از ابعاد کیفیت زندگی، در بین ساکنین مناطق  پانزده گانه شهر اصفهان است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی - پیمایشی است و برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شده است. حجم نمونه با استفاده از جدول کرجسی- مورگان 400 نفر محاسبه و برای تحلیل داده ها از منطق TOPSIS  استفاده شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در بین عوامل اثرگذار در ابعاد برخورداری از کیفیت زندگی، ناحیه پنج (مناطق 6، 5، 4) با شاخص 0.938578 در رتبه اول اهمیت قرار دارد، ناحیه چهار (مناطق 3،1)  با شاخص 0.753095 در رتبه دوم ، ناحیه یک (مناطق 11، 8)، با شاخص0.737805 در رتبه سوم، ناحیه سه (مناظق 15، 13، 9، 2)، با شاخص 0.378396 در رتبه چهارم و نهایتا ناحیه دو (مناطق 14، 12، 10، 7)، با شاخص0.075759 در رتبه آخر به لحاظ رضایتمندی از کیفیت زندگی قرار دارند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، رضایت مندی، تحلیل سلسله مراتبی، شهروندان شهر اصفهان
|
  • Pages 7-21

    Since late 2019, the spread of the coronavirus in the world has led to extensive studies in various specialized areas, including medical and non-medical, to manage the disease. In this regard, the present study aimed to measure covid-19’s patients (coronavirus) perception of hospitalization space using environmental psychology in architecture. The research method is descriptive-analytical and applied in terms of purpose. In order to conduct this research, according to the study of theoretical foundations related to environmental perception, a conceptual framework consisting of 23 environmental and physical factors in Imam Khomeini Hospital as a sample has been studied. Also, personal characteristics of each individual including age, gender and number of hospitalization days are known as individual and independent characteristics to analyze its effect on environmental preferences of Crohn's patients during hospitalization and each of the 23 factors as dependent variables. Then, according to each factor, a structured questionnaire was designed based on Likert's 5-point spectrum, and accordingly, by distributing pilot questionnaires and cluster sampling among 120 Chronologic patients admitted to Imam Khomeini Hospital in Tehran, which has not been done for a maximum of two weeks from the time of hospitalization, data analysis was determined using exploratory factor analysis method, which three factors of "environmental and physical reading of treatment space in the inpatient space scale" were determined. "Physical and environmental reading in hospital scale" and "the effect of out-of-hospital spaces" have an effect on covid-19’s patients (coronavirus) perception of hospital spaces, each of which includes variables that need to be strengthened and improved to heal patients. Also, the relationship between these three variables was obtained and typology of how patients perceive hospital spaces was presented.

    Keywords: hospitalization space, coronavirus, perception, environment, Imam Khomeini Hospital
  • Pages 23-41

    This study aims to familiarize and study the use of the Internet of Things in the city and its effects on improving the physical indicators of quality of urban life. The main purpose of this study is to improve the physical indicators of quality of urban life by smartening equipment and urban spaces. Research was conducted to find indicators that affect the quality of space, urban services and provide Internet of Things solutions to improve these indicators. In order to find the weaknesses in the quality of services and urban spaces of Ekbatan neighborhood, a comprehensive and complete analysis of the current situation of the neighborhood has been done. Residents and municipal officials were interviewed and a questionnaire was presented and completed on site. To evaluate the quality of urban life by residents, the structural equation modeling method was selected as the research methodology. Data analysis was performed using SPSS and Smart PLS software. In the end, the results confirmed the impact of the Internet of Things on the improvement of physical indicators of quality of urban life and showed that the Internet of Things improves service by connecting urban equipment to each other and using a unified system to establish a special order between them.

    Keywords: Internet of things- Urban service - IOT- Urban Space - Smart city
  • Pages 43-69

    In order to institutionalize justice, urban management should pay attention to both decision-making processes (structural justice) and results and effects and consequences of development (distributive justice) and try to discover the structures and underlying layers that cause injustice and inequality in cities and examine distributional results from fair aspects. Or be unfair. Accordingly, the main purpose of this article is to evaluate spatial justice by emphasizing the role of urban management, based on which justice is examined in the light of decision-making processes (structural justice) and the effects and consequences of development (distributive justice(. Therefore, the concept and dimensions of justice and spatial justice, its evaluation methods and criteria that can be used to evaluate it in planning documents and traditions such as comprehensive urban plans and spatial distribution of development consequences, are among the topics considered in this study. are. The information and data of the GEC census of 2016 and the information of the uses collected by the Deputy of Urban Planning and Architecture of Urmia Municipality in 2021 have been used to study distributive justice and to collect the documents of the comprehensive plan to study structural justice. The most important findings of this study are the development of a framework for evaluating spatial justice in urban development programs (by qualitative discourse analysis with emphasis on the semiotic network of Ferdinand Dossussor) and the spatial distribution of development effects and consequences (using quantitative and spatial models in GIS) and institutionalization. It emphasizes the role of urban management. The results showed that the document of the comprehensive plan of Urmia in general has considered a very low and minimal level of justice and has considered this issue (justice) from less angles and the interpretation of the document of spatial justice is more focused on the physical dimension. Regarding the evaluation of distributive justice, it should be said that there are many inequalities between the regions and districts of Urmia in terms of spatial distribution and residents' access to different services and uses. In fact, the distribution of land uses and their distribution is not fair and they are often concentrated in the central areas, so the access of residents, especially in the suburbs, to services is very inadequate.

    Keywords: Spatial Justice, Urban Management, Structural Justice, Distributive Justice, Urmia Master Plan
  • Pages 71-88

    Urban design can be explained by different approaches. Common approaches in this field with emphasis on functional, aesthetic, perceptual, environmental, social and cultural aspects, offer a variety of processes and products that do not include all indicators of the Islamic city. From the perspective of the Islamic city, excellence and progress in all aspects of individual and social life have rules and regulations that are rooted in the principles and sub-principles of the religion and Islamic teachings. Therefore, the purpose of this study is to explain the dimensions and characteristics of monotheistic urban design with emphasis on Islamic rules and ethics, which is done by the research method of interdisciplinary analysis and logical reasoning. The approach of monotheistic transcendence emphasizes the progress, transcendence and better life of human beings through urban design based on Islamic rules and ethics and citizenship rights and Islamic character. Adherence to Islamic rules and jurisprudential rules as one of the pillars of monotheistic urban design that adherence to them in design and development plans and actions, which must be determined with the cooperation of jurists and experts. Among the relevant jurisprudential rules in urban development plans are the harmless jurisprudential rules, domination, denial of mustache, guarantee and expediency. So that no rights of the actors involved in a program and plan, including the rights of God, the rights of the soul, the rights of other human beings and the rights of nature are violated. Adherence to these rules and principles both in the design pattern and in the design, execution and operation can lead to the realization of spaces and buildings at the Islamic level.

    Keywords: urban design, excellence, monotheism, Islamic rules, Islamic ethics
  • Pages 89-106

    Since architecture means the created building, it is the direct crystallization of the mentality of human beings who first imagined it and then created and lived in it, the problem of understanding the building from knowledge of the mental can be achieved in three categories: conceived space, lived space and perceived space. In this study, focusing on the problem of explaining the mechanisms of creating human spaces based on the subjectivity, relying on Lefebvre's theory of the production of space, after explaining the components of the subjectivity and the trialectic nature of space in this theory, the interaction of the two with space users has been questioned. The goal is to providing solutions for the production and reproduction of the desired atmosphere of Iranians in the current era. Therefore, initially, the definitions and concepts are questioned and then the extracted components are studied in the field and tested. The philosophical paradigm of research is interpretivism and the research approach is quantitative. Given that the movement of research moves from the acceptance of a theory to the gathering of data from the studied samples, the logic of reasoning is deductive. In this study, the latent or invisible factors, which represent the subject here, are determined based on a set of observable variables, here which is Lefebvre spatial trialectics, and the variance between the dependent variables (latent factors) is determined according to the correlation between the independent variables. The method of data analysis is confirmatory factor analysis. Finding results show that in response to research questions about what are the components of spatial trialectics as well as the elements of the subject matter and how they interact in the production and consumption of space, in the lived experience of eight important contemporary cultural buildings in Tehran, between obvious, visible and tangible variables and factors Hidden in the process of creating space, there is a convergence relationship, and based on the analyzed data, most people have emphasized these factors as the shaping elements of the mentality in the three moments of producing lived, perceived and imagined space.

    Keywords: the production of space, Lefebvre trialectic, contemporary architecture of Tehran, cultural architecture, subjectivity, architecture
  • Hamidreza Saremi*, Somaye Rostamabadi, Arash Baghdadi Pages 107-117

    The process of rapid urbanization in the world, especially in developing countries, and how to deal with globalization is one of the most important issues that has posed a serious challenge to Iran's urban development. One of the models to face this challenge is to deepen the increase of social capital in the society. This has led to urban planning in Iran in the past decades has not been able to meet the challenges of globalization and has become completely under its control. This study seeks to explain the role of urban development programs in terms of attention to the concept of social capital in the face of globalization and specifically answer the question of how the negative effects of globalization can be mitigated in urban programs by strengthening social capital The research method in this research is descriptive-analytical with a combined approach (quantitative and qualitative) and its unit in the qualitative dimension is the use of experts and managers in the field of urban planning in Tehran and in a quantitative dimension using the Cochran's formula, 356 people, have been questioned. Also, the basic document in this research is the latest comprehensive plan of Tehran.Findings show that urban programs in the face of two types of social capital "Bonding" and "Bridging", has led to an increase in social capital Bonding. By choosing a participatory approach, they can strengthen the Bridging social capital at various levels and undermine the negative consequences of globalization

    Keywords: social capital, urban development plans, globalization
  • Kourosh Momeni* Pages 119-137

    Earthquake is a phenomenon, a natural phenomenon that itself can not have the ability to crash. Accurate preparation and planning to estimate vulnerability and control and reduce earthquakes can be a determinant of degree of crisis. Resilience as the ability of the urban system to withstand crises is a way to strengthen human societies.The city of Ilam is located in a large seismic zone in western Iran and has fourteen urban areas. Based on the necessity of the subject, the above hypothesis is proposed that there is a difference and inequality between the urban areas of Ilam in terms of earthquake resilience.The above research method is a combination of descriptive-analytical and case study methods There are differences and inequalities between urban areas of Ilam in terms of earthquake resilience. Which has been done using Multivariate and Hierarchical AHP Technique and multivariate regression analysis with the help of GIS and SPSS software And has analyzed the spatiality of Ilam city. The results of the research have shown that based on the average risk-aversion calculation in Ilam city, the AHP model was equal to 0/281 percent. That is the whole area of one and two cities of Ilam includes areas of one-one, one-two, one-three, one-four and one-two and one and two have the highest levels of resilience and in contrast to almost all areas in zone three and four, the degree of resilience was less than the average of the total city of Ilam. And of the seven variables studied, educational spaces and green spaces are most affected in the summer of the city. Significance in the present study is less than 0.05 Which indicates the significance of regression analysis And the average results of the models confirm the research hypothesis. Also, residential buildings located in areas two-1, three-2 have the most resilience And residential buildings located in areas 4-2 and 3-3 have the lowest resilience.

    Keywords: Resilience, Earthquake, Ilam city, AHP, multivariate regression
  • Mohsen Koohi Nasrabadi*, Morteza Vahedian, Behnaz Mokhtarian Pages 139-151

    The social life of city dwellers is strongly influenced by urban life style. This topic can be explored from different aspects. From the main assumptions of such studies it can be referred to a basic principle which can result to a lively and a high-quality life in a safe environment which will result to a vibrant life and increases people's sense of happiness and satisfaction. The purpose of this study is to measure the satisfaction of citizens affected by different dimensions of a quality of life style among the residents of the fifteen districts of Isfahan. The present study is a descriptive-survey type and a questionnaire was applied to collect data. The sample size was calculated using Krejcie-Morgan table collected from 400 people and TOPSIS logic was used to analyze the data. Findings of this study show that among the factors affecting the dimensions of quality of life, district 5 (regions 4,5,6) with an index of 0.938578 is in the first place, district 4 (regions 1,3) with an index of 0.753095 in the second place, district 1 (regions 8,11) with an index of 0.737805 in the third place, district 3 (regions 2,9,13,15) with Index of 0.378396 is in the fourth rank and finally district 2 (regions 7,10,12,14) with index of 0.075759 is in the last rank in terms of quality of life satisfaction.

    Keywords: quality of life, satisfaction, hierarchical analysis, citizens of Isfahan