فهرست مطالب

مجله علوم و صنایع غذایی ایران
سال نوزدهم شماره 6 (پیاپی 127، شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/12
  • تعداد عناوین: 30
|
  • معصومه بابایی سروینه باغی، محمد احمدی*، محمدرضا شیران، مریم عزیزخانی صفحات 1-12

    در این مطالعه ، صمغ دانه قدومه شیرازی  و صمغ دانه شاهی در نسبت های مختلف 1: 0 ، 1: 1 و 0: 1 برای ریزپوشانی عصاره پیاز قرمز (ROE) پوشش گوشت به روش غوطه وری استفاده شد. غلظت های مختلف ROE (400 ، 800 ، 1200 و 1600 ppm) فعالیت آنتی اکسیدانی بالایی را به دلیل ترکیبات فنولی و فلاونوییدی نشان دادند. از نظر میانگین اندازه​​، کمترین اندازه ذرات در ROE محصور شده در صمغ قدومه شیرازی (3/89 ± 4/7  نانومتر) مشاهده شد و نانو امولسیون تهیه شده در صمغ دانه شاهی بالاتر اندازه ذرات (3/2 ± 7/145 نانومتر) را داشتند. پتانسیل زتا منفی در تمام نانو امولسیون ها مشاهده شد. نمونه های گوشت به مدت 20 روز در دمای 4 درجه سانتیگراد نگهداری شدند و مقادیر عدد اسید تیوباربیتوریک، شاخص های رنگیL* ، a* ، b*، شمارش کلی باکتری ها، در فواصل 4 روزه بررسی شد. نتایج نشان داد که ROE کپسوله شده در صمغ دانه شاهی و قدومه شیرازی در به تاخیر انداختن واکنشهای شیمیایی میکروبی فیله گوشت پوشش دهی شده کارآمدتر بود و به دلیل کاهش رشد باکتری ها، کاهش عدد تیوباربیتوریک و رشد میکروبی، ماندگاری از 4 روز به 16 روز افزایش یافت. این مطالعه تایید کرد که ROE کپسوله شده در پوشش ترکیبی صمغ دانه شاهی و قدومه شیرازی، یک پوشش بالقوه برای بهبود کیفیت و ماندگاری فیله گوشت گاو است.

    کلیدواژگان: صمغ دانه بومی، پوشش خوراکی، ریزپوشانی، آنتی اکسیدان طبیعی، گوشت قرمز
  • رسول نیکنام*، محمد موسوی، حسین کیانی صفحات 13-29

    استخراج هیدروکلویید از دانه های گیاهی به دلیل افزایش مصرف این ترکیبات در فرمولاسیون محصولات غذایی محبوبیت زیادی پیدا کرده است. استخراج با پیش تیمار فراصوت به دلیل مزایای زیاد، محبوبیت گسترده ای پیدا کرده است که یکی از مهم ترین مزایای آن، افزایش راندمان استخراج بیوپلیمر می باشد. هدف این پژوهش، امکان سنجی استفاده از روش عددی معکوس جهت تخمین پارامتر های موثر در انتقال جرم مربوط به فرآیند استخراج با پیش تیمار فراصوت گالاکتومانان از دو دانه گیاهی شنبلیله (Trigonella foenum graceum) و لیلکی ایرانی (Gleditsia caspica) بود. برای رسیدن به این هدف، غلظت گالاکتومانان استخراج شده از هر دو دانه گیاهی در مقابل زمان به دست آمد و داده های آزمایشگاهی و داده های پیش بینی شده توسط نرم افزار (براساس شبیه سازی انجام شده) با هم مقایسه گردید که همخوانی قابل قبولی بین آن ها وجود داشت. پارامتر های موثر در انتقال جرم شامل ضریب پخش (E)، ضریب انتشار (D) و ضریب انتقال جرم کلی (kc) برای نمونه های مختلف به ترتیب در دامنه m2/s10-12×1/52 - 1/21، m2/s10-8×3 - 2/39 و m2/s10-7×1/85 - 1/18 برای گالاکتومانان شنبلیله و m2/s10-12×1/54 - 1/31، m2/s 10-8×3/11 - 2/63 و m2/s10-7×1/95 - 1/46 برای گالاکتومانان لیلکی ایرانی بود. تفاوت بین مقادیر به دست آمده برای دو گالاکتومانان می تواند به نوع دانه، سختی و نرمی دیواره و ویژگی های ترکیب هدف مرتبط باشد. با توجه به نتایج به دست آمده، روش عددی معکوس به عنوان روش قابل قبول و موثر جهت مدل سازی فرآیند استخراج هر دو گالاکتومانان معرفی گردید.

    کلیدواژگان: روش عددی معکوس، مدل سازی، استخراج، گالاکتومانان
  • پریسا شمسایی، سید ابراهیم حسینی*، غلامحسن اسدی، انوشه شریفان صفحات 31-45

    به دلیل محدودیت های پروبیوتیک های لبنی، تقاضای فزاینده ای برای مواد غذایی پروبیوتیک غیرلبنی وجود دارد. در این مطالعه، نوشیدنی سین بیوتیک از مخلوط ماش و جوانه چاودار تلقیح شده با  لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس کازیی به میزان  CFU.ml-1 108×3/1 تهیه شد. در این راستا، تاثیر پری بیوتیک های افزوده شده (اینولین و اولیگوفروکتوز) و کشت استارتر بر روی زنده مانی پروبیوتیک در طول نگهداری در دمای دیخچال بررسی شد. علاوه بر این، اسیدیته قابل تیتراسیون، pH، محتوای فنلی، فعالیت آنتی اکسیدانی و ویژگی های حسی در طی 28 روز مورد ارزیابی قرار گرفت. محصول به دست آمده زنده ماندنی خوبی را برای  L. casei  با مقدار CFU.ml-1 107  و  L. plantarum  با مقدار CFU.ml-1 106  پس از 4 هفته نگهداری در شرایط یخچال نشان داد و هیچ گونه تغییری در کیفیت آن مشاهده نشد. پری بیوتیک های اضافه شده به نوشیدنی منجر به کاهش قابل توجهی در محتوای فنلی شد(0.05 p <)، و این احتمالا به دلیل تعامل بین فیبرهای غذایی و ترکیبات فنلی بوده است. الیگوفروکتوز و اینولین امتیازات حسی را بهبود بخشیدند. تیمار حاوی هر دو پروبیوتیک و پری بیوتیک ها بالاترین امتیازات حسی را در طول مدت نگهداری نشان دادند (0.05  p <). این نوشیدنی می تواند جایگزین خوبی برای نوشیدنی های حاوی لبنیات و مواد آلرژی زا به لاکتوز و پروتیین باشد.

    کلیدواژگان: ماش، پری بیوتیک، پروبیوتیک، چاودار، آنتی اکسیدان
  • غزاله تولیتی، زهرا بیگ محمدی*، غزل لبیکی صفحات 47-60

    اسپیرولینا پلاتنسیس ریز جلبک غنی از پروتیین، آهن، اسیدهای آمینه، ویتامین ها، اسیدهای چرب غیراشباع، آنتی اکسیدان و مواد معدنی است. هدف از تولید دسر لبنی حاوی اسپیرولینا پلاتنسیس، ایجاد تنوع در رژیم غذایی، توسعه محصولات لبنی و تولید محصولی لذت بخش همراه با خصوصیات تغذیه ای مناسب برای گروه های سنی مختلف خصوصا کودکان می باشد. در این پژوهش تاثیر سطوح مختلف اسپیرولینا پلاتنسیس (1-3 درصد وزنی)، شیرین کننده استویوزید (5/5-1/0 درصد وزنی) و نشاسته (1-3 درصد وزنی) بر خصوصیات دسر لبنی بررسی شد. بهینه سازی فرمولاسیون با متغیرها در سطوح مختلف، با استفاده از روش آماری سطح پاسخ (RSM) انجام شد. بر اساس نتایج بدست آمده در این پژوهش موثرترین پارامتر در رنگ، پروتیین و آهن نمونه های دسرلبنی، سطوح مختلف اسپیرولینا پلاتنسیس بود. مقدار نشاسته ذرت تاثیر معنی داری  در خواص بافتی به ویژه فنری بودن، صمغی بودن، قابلیت جویدن، سفتی و چسبندگی بافت در تمامی نمونه ها، داشت (05/0p<). با توجه به نتایج به دست آمده، فرمولاسیون نمونه بهینه نیز با ترکیب استویا به میزان 05/0 درصد، اسپیرولینا پلاتنسیس به میزان 3 درصد و نشاسته ذرت به مقدار 1 درصد با ضریب مطلوبیت 96/0 انتخاب گردید. نمونه بهینه در آزمایشگاه تولید و پارامترهای شیمیایی، ریولوژیکی و رنگ نیز بررسی شد. نتایج نشان داد که تفاوت بین نمونه های تولید شده بر مبنای فرمولاسیون بهینه و مقادیر پیش بینی شده توسط نرم افزار معنادار نبوده است که بیانگر کارآیی بالای مدل در پیش بینی خواص کیفی دسر تولید شده است.

    کلیدواژگان: دسر لبنی، ریزجلبک اسپیرولینا پلاتنسیس، خصوصیات فیزیکوشیمیایی، استویوزید
  • رسول نیکنام*، محمد موسوی، حسین کیانی صفحات 61-77

    به دلیل افزایش روز افزون استفاده از بیوپلیمر ها در فرمولاسیون محصولات غذایی، معرفی منابع جدید هیدروکلوییدی از اهمیت ویژه ای برخوردار گشته است. پژوهش های متعددی بر روی استخراج آبی و یا روش های نوین استخراج همچون استخراج با پیش تیمار مایکروویو انجام گرفته است اما در بیشتر موارد، بخش مهندسی این فرآیند ها مغفول مانده است. در این پژوهش، هدف اصلی، بررسی انتقال جرم در فرآیند استخراج با پیش تیمار مایکروویو گالاکتومانان از دو دانه گیاهی با استفاده از روش جدید به نام روش عددی معکوس بود. برای نیل به این هدف، غلظت گالاکتومانان استخراج شده از هر دو دانه گیاهی در مقابل زمان به دست آمد و داده های آزمایشگاهی و داده های پیش بینی شده توسط مدل با هم مقایسه گردید که همخوانی قابل قبولی بین آن ها وجود داشت. پارامتر های موثر در انتقال جرم شامل ضریب پخش (E)، ضریب انتشار (D) و ضریب انتقال جرم کلی (kc) برای نمونه های مختلف به ترتیب در دامنه m2/s10-12×1/63 - 1/12، m2/s10-8×3/28 - 2/30 و m2/s10-7×2/25 - 1/54 برای گالاکتومانان شنبلیله و m2/s10-12× 1/76 - 1/27، m2/s10-8×3/52 - 2/55 و m2/s10-7×2/30 - 1/70 برای گالاکتومانان لیلکی ایرانی بود. تفاوت بین مقادیر به دست آمده برای دو گالاکتومانان می تواند به نوع دانه، سختی و نرمی دیواره و ویژگی های ترکیب هدف مرتبط باشد. با توجه به نتایج به دست آمده، روش عددی معکوس به عنوان روش قابل قبول و موثر جهت مدل سازی فرآیند استخراج هر دو گالاکتومانان معرفی گردید.

    کلیدواژگان: روش عددی معکوس، مدل سازی، مایکروویو، گالاکتومانان، لیلکی ایرانی
  • نسترن طبری شاهاندشت، مرضیه بلندی*، مجید رحمتی، مسلم جعفری ثانی صفحات 79-89

    امروزه صنایع تبدیلی با هدف کاهش هزینه‏های تولید در کشور از اهمیت بالایی برخوردار می‏باشند. با توجه به این که حجم ضایعات پس از کشتار طیور در ایران بالا بوده و از طرفی دیگر شواهد فراوانی در ارتباط با اثرات مطلوب اسیدهیالورونیک حاصل از آن بر سلامتی انسان به ویژه در درمان بیماری‏های مفصلی از جمله استیوآرتریت بدست آمده، تلاش‏های فراوانی جهت استفاده بهینه از این ضایعات صورت گرفته است. بنابراین، هدف این پژوهش بر دستیابی به اسیدهیالورونیک حاصل از بافت تاج خروس با خصوصیات فیزیکوشیمیایی و ریولوژیکی مناسب جهت غنی‏سازی مواد غذایی مختلف از جمله فرآورده‏های لبنی استوار گردید. در این پژوهش پس از آماده‏سازی اولیه بافت حیوانی تاج خروس، استخراج اسیدهیالورونیک از آن به سه روش مختلف و با استفاده از امواج فراصوت-اتانول، سرم فیزیولوژی-اسیداستیک و سرم فیزیولوژی-اتانول انجام شد و سپس ویژگی‏های فیزیکوشیمیایی و ریولوژیکی اسیدهیالورونیک استخراج شده مورد ارزیابی قرار گرفت. براساس یافته‏های این پژوهش، بیشترین محتوای اسیدهیالورونیک استحصالی (2/4 میلی‏گرم بر گرم) در حضور حلال‏های‏ سرم فیزیولوژی-اتانول بود (05/0P<). همچنین، هیدروکلویید استخراج شده با این روش، بالاترین میزان روشنایی (74/23) و پایین‏ترین میزان pH (76/6) و چگالی (810 کیلوگرم بر متر مکعب) را دارا بود (05/0P<). اما ویسکوزیته نمونه‏های مورد بررسی، تحت تاثیر نوع روش استحصال قرار نگرفت (05/0P>). از این رو، نتایج پژوهش حاضر نشان داد که سرم فیزیولوژی-اتانول به عنوان مناسب‏ترین حلال برای استخراج و خالص‏سازی اسیدهیالورونیک از تاج خروس بوده و می‏توان از آن به عنوان افزودنی مناسب جهت غنی‏سازی و تولید یک ماده غذایی فراسودمند با هدف ارتقاء سطح سلامت جامعه استفاده کرد.

    کلیدواژگان: اسیدهیالورونیک، استئوآرتریت، تاج خروس، غنی سازی مواد غذائی، هیدروکلوئید
  • محمدرضا امیریوسفی، حیدر جمعه الکعبی، سحر سلاح برزین، محمدعلی حصاری نژاد* صفحات 91-99

    این مطالعه روی خواص فیزیکی، ریولوژیکی و حسی خامه پاستوریزه کم چرب با محتوای چربی 20درصد با حضور هیدروکلوییدهای کاراگینان، کتیرا و مخلوط آن ها در غلظت ثابت 3/0 درصد (وزنی) و مقایسه با نمونه خامه بدون افزودن هیدروکلویید به عنوان شاهد صورت گرفت. پایداری فیزیکی، ویژگی های ریولوژیکی، رنگ و ارزیابی حسی مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. بررسی های ریولوژیکی تایید کرد که همه نمونه ها دارای رفتار شل شونده با برش بودند. نتایج نشان داد که افزودن هیدروکلوییدها سبب افزایش معنی دار پایداری فیزیکی (از 9/6 درصد آب اندازی تا 3/0 درصد) و ضریب قوام (از 54/0 تا Pa.s 24/3) می شود که منجر به کیفیت بهتر محصولات نهایی می شود. علاوه بر این، ویژگی های حسی مقبولیت بالای نمونه های حاوی هیدروکلویید را نشان داد. بر اساس نتایج به دست آمده، نمونه حاوی مخلوط 2/0 درصد کتیرا و 1/0 درصد کاراگینان تاثیر بسیار بیشتری بر خواص ذکرشده داشت و پتانسیل خوبی جهت کاربرد در فرمولاسیون خامه خواهدداشت.

    کلیدواژگان: خامه، کتیرا، کاراگینان، پایداری
  • علیرضا شهاب لواسانی*، آیدا گودرزی معظمی، محمدرضا اسحاقی صفحات 101-111

    رخواص بالای تغذیه ای و اثرات درمانی شیر گوسفند و فرآورده های لبنی حاصل از آن می تواند بسیاری از نیازهای سیستم بدن را با آثار سودمند خود برطرف کند. از درصدهای متفاوت شیر گاو و میش (25، 50، 75 و 100 %) در تهیه بستنی سنتی استفاده گردید. آزمون های فیزیکوشیمیایی و حسی از قبیل pH ، اسیدیته(دورنیک)، درصدهای چربی، مقاومت به ذوب ، ماده خشک و ویژگی های حسی شامل طعم، عطر و بو، بافت ، شیرینی و پذیرش کلی مورد بررسی قرار گرفت. این تحقیق دارای 5 تیمار بوده و کلیه آزمون ها در سه تکرار انجام گردید. از آزمون چند دامنه ای دانکن برای تعیین تفاوت میان میانگین ها در سطح اطمینان 95% و برای تجزیه و تحلیل آماری از نرم افزار SPSS استفاده شد. ضریب افزایش حجم بستنی در تمام نمونه ها 30 درصد بود. کمترین و بیشترین میزان اسیدیته (دورنیک) نمونه ها  بترتیب مربوط به تیمارهای B و A بود. با افزایش میزان شیر گاو مقدار pH بستنی سنتی کاهش یافت و در بستنی حاوی100 % شیر گاو، بیشترین مقدار pH مشاهده گردید. با افزایش میزان شیر میش به میزان 75%، نمونه بستنی بیشترین درصد چربی و ماده خشک و درصد مقاومت به ذوب را داشت. ارزیابی حسی نشان داد که تیمار حاوی 50 % شیر گاو و 50 % شیر میش، دارای امتیاز بالاتر نسبت به سایر تیمارها و شبیه ترین تیمار به تیمار شاهد می باشد و به عنوان تیمار برتر انتخاب گردید.

    کلیدواژگان: بستنی سنتی، شیر گاو، شیر میش
  • امین الله باقری فرد*، گودرز باقری فرد، فرود باقری صفحات 113-123

    این مطالعه به منظور استخراج روغن اسانسی گیاه کبر و آنالیز اجزای تشکیل دهنده آن انجام شد. در این مطالعه برای اولین بار ترکیب های شیمیایی اسانس گل و جوانه گل کبر در دو مرحله برداشت شامل قبل از طلوع آفتاب و بعد از طلوع آفتاب با دستگاه GC/MS آنالیز گردید. نتایج آنالیز اسانس نشان داد  30، 20، 27 و 7 ترکیب بترتیب در اسانس جوانه گل بعد از طلوع آفتاب، جوانه گل قبل از طلوع آفتاب، گل باز شده قبل از طلوع آفتاب و گل باز شده بعد از طلوع آفتاب شناسایی شد. ترکیبات ایزوتیوسیاناتی و ترپنی بیشترین درصد ترکیبات را در همه ی نمونه ها شامل بود. ترکیب اصلی تشکیل دهنده نمونه های اسانس Isobutyl isothiosyanate بود. تعداد 17 ترکیب در نمونه های گل و جوانه گل بعد از طلوع خورشید با هم مشترک بودند. همچنین نتایج نشان داد که ترکیب کارواکرول در نمونه های برداشت شده در اسانس گل و جوانه گل بعد از طلوع آفتاب ترکیب غالب بود. با توجه به نتایج این تحقیق بسته به نوع ترکیب مورد نظر روش برداشت از اندام های گیاه کبر می تواند متفاوت باشد.

    کلیدواژگان: اسانس، کبر، ایزوبوتیل تیوسیانات، کرماتوگرافی طیف سنج جرمی، کهگیلویه و بویراحمد
  • رامین تیموری اوخچلار، افشین جوادی*، صدیف آزادمرد دمیرچی، محمدعلی تربتی صفحات 125-137

    روغن بزرک بخاطر داشتن مقدار بالایی از اسیدهای چرب چند غیراشباعی حساس به اکسیداسیون می باشد. یک راهکار می تواند استفاده از منابع آنتی اکسیدانی طبیعی همچون همچون برگ زیتون باشد. برگ زیتون حاوی آنزیم های لیپاز و لیپواکسیژناز است که نیاز است قبل از استفاده آنزیم بری شوند. بنابراین، هدف از این پژوهش، بررسی استخراج روغن با پرس سرد از دانه های بزرک همراه با برگ های آنزیم بری شده با بخار در سطوح (صفر (نمونه کنترل)، 5/2، 5، 5/7 و 10% وزنی/وزنی) می باشد. اسیدیته، عدد پراکسید، محتوای فنلی، ترکیب اسیدهای چرب، مقدار کلروفیل، مقدار کاروتنویید و پایداری اکسیداسیونی روغن بزرک استخراج شده در مدت زمان نگهداری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که با افزودن سطوح مختلف برگ های زیتون آنزیم بری شده اسیدیته و عدد پراکسید کاهش و مقدار کاروتنویید، کلروفیل، محتوای ترکیبات فنلی و پایداری اکسیداسیونی نمونه های روغن در سطوح مختلف برگ زیتون آنزیم بری شده نسبت به نمونه کنترل به طور معنادار افزایش یافت(P<0.05). از طرفی طی نگهداری در نمونه های تیمار شده اسیدیته و عدد پراکسید به طور معنادار (P<0.05) افزایش یافت، هرچند نسبت به نمونه کنترل افزایش کمتری داشتند. همچنین ترکیب اسیدهای چرب نشان داد که با افزودن برگ زیتون آنزیم بری شده اسید لینولنیک در طی نگهداری بیشتر حفظ شد. با توجه به نتایج بدست آمده با افزودن برگ زیتون آنزیم بری شده، ترکیبات فنولی و پایداری اکسیداتیو روغن تولیدی افزایش و ترکیبات سودمند همچون اسید لینولنیک و کاروتنوییدها بیشتر حفظ شدند و می توان روغنی با پایداری مناسب تولید و به بازار مصرف عرضه کرد.

    کلیدواژگان: دانه بزرک، برگ زیتون، آنزیم بری، ترکیبات فنلی
  • پرستو قائمی، سعیده عربشاهی دلویی*، مهران اعلمی، سید حسین حسینی قابوس صفحات 139-154

    چکیده
    در این تحقیق، تاثیر افزودن کنسانتره پروتیین آب پنیر و ایزوله پروتیین سویا در سه سطح (0، 5 و 10 درصد) به همراه صمغ دانه ریحان (0، 5/0 و 1 درصد)  بر برخی از خصوصیات کیفی خمیر (دانسیته، سفتی، قوام و چسبندگی) و نیز ویژگی های کیفی کیک فاقد گلوتن بر پایه آرد برنج (حجم مخصوص، تخلخل، سفتی، ارتجاعیت، شاخص های رنگی و پذیرش کلی) بررسی گردید. نتایج نشان داد که با افزایش صمغ دانه ریحان، کنسانتره پروتیین آب پنیر و ایزوله پروتیینی سویا میزان دانسیته، سفتی، قوام و چسبندگی خمیر کیک افزایش یافت (05/0p<). همچنین با افزایش صمغ دانه ریحان در هر سطح غلظتی از کنسانتره پروتیین آب پنیر یا ایزوله پروتیین سویا، تخلخل و سفتی کیک های تولیدی افزایش یافت. در نمونه های حاوی 5 و 10 درصد کنسانتره پروتیین آب پنیر با افزایش صمغ دانه ریحان در فرمولاسیون، ابتدا میزان حجم مخصوص نمونه ها افزایش و سپس کاهش یافت. همچنین مشخص گردید که نمونه های حاوی 5 و 10 درصد ایزوله پروتیین سویا شاخص L* بیشتری نسبت به نمونه های حاوی 5 و 10 درصد کنسانتره پروتیین آب پنیر داشتند. با افزایش صمغ دانه ریحان به جز در نمونه هایی که دارای 5 و 10 درصد کنسانتره پروتیین آب پنیر و همچنین 5 درصد ایزوله پروتیین سویا بودند، میزان ارتجاعیت نمونه ها افزایش یافت. در نهایت، نمونه های کیک حاوی 5 و 10 درصد ایزوله پروتیین سویا یا کنسانتره پروتیین آب پنیر به ترتیب با 1 و 5/0 درصد صمغ دانه ریحان که از دید ارزیاب ها بیشترین امتیاز پذیرش کلی را به خود اختصاص دادند به عنوان جایگزین کیک های معمولی برای افراد مبتلا به سلیاک پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: کیک بدون گلوتن، کنسانتره پروتئین آب پنیر، ایزوله پروتئین سویا، صمغ دانه ریحان
  • زینب صمیمی، ملیحه یعقوبی*، محسن ثانی خانی، عزیزالله خیری صفحات 155-166

    یکی از چالش های مهم در استفاده از گیاهان دارویی، بهبود بازده استخراج ترکیبات موثره گیاهی می باشد. بنابراین مطالعه بر روی فاکتورهای اثرگذار در استخراج این مواد از موارد مهمی است که همواره مورد توجه پژوهشگران می باشد. گیاه به لیمو (Aloysia citriodora Palau) به دلیل وجود مواد موثره بالا در برگ های آن دارای خواص دارویی و غذایی است که همواره مورد توجه پژوهشگران گیاهان دارویی و معطر بوده است. در این پژوهش اثر نوع حلال، دمای استخراج، زمان استخراج و نسبت ماده خشک گیاهی به حلال بر بازده استخراج ترکیبات فنولی، فلاونوییدی و آنتی اکسیدانی برگ گیاه تحت امواج فراصوت بر مبنای آزمایشات طراحی شده با روش سطح پاسخ  مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایشات نشان داد که دمای استخراج و نسبت ماده خشک گیاهی به حلال دو متغیر اثرگذار استخراج ترکیبات موثره گیه به لیمو تحت امواج فراصوت می باشند. همچنین میزان ترکیبات فنولی، فلاونوییدی و فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره آبی- اتانولی در شرایط استخراج مشابه نسبت به آب خالص بیشتر بود. خاصیت ضد باکتریایی عصاره آبی-اتانولی نسبت به عصاره آبی خالص تفاوت معنی داری داشت. حساسیت باکتری اشریشیا کلی نسبت به هر دو عصاره آبی-اتانولی و آبی نسبت به باکتری استافیلوکوکوس آریوس بیشتر بود.

    کلیدواژگان: استخراج مواد موثره، اشرشیا کلی، ظرفیت آنتی اکسیدانی، عصاره به لیمو، روش سطح پاسخ
  • شهین زمردی*، فرید امیر شقاقی، کریم گرامی صفحات 167-179

    کشمش یکی از محصولات ارزآور در بخش کشاورزی است اما چالش های متعددی در کیفیت کشمش و رقابت آن در بازارهای خارجی وجود دارد. نوع بارگاه و شرایط محیطی خشک کردن می تواند در کیفیت کشمش تاثیر زیادی داشته باشد. در این تحقیق هدف اصلاح بارگاه سنتی خشک کردن انگور، با استفاده از صفحات گرمایشی هوشمند است. در این بررسی انگور رقم بی دانه در دو زمان مختلف برداشت شد و به دو صورت طبیعی (بدون پیش تیمار) و تیمار شده با محلول تیزاب آماده شد و در بارگاه معمولی با کف بتونی و بارگاه بتونی حاوی صفحات گرمایش هوشمند خشک گردید. نتایج نشان داد که زمان لازم برای خشک کردن انگورهای بدون تیمار 36/2 برابر زمان لازم برای خشک کردن انگورهای تیمار شده با تیزاب و زمان خشک کردن در آفتاب حدود 75/4 برابر زمان لازم در بارگاه با صفحات گرمایش هوشمند بود. همچنین در روش آفتابی بار میکروبی کلی، کلی فرم، کپک و مخمر بیشتر اما تعداد باکتری های اسید لاکتیک کمتر از روش بارگاه با صفحات گرمایش هوشمند بود در حالی که در کشمش های تیمار شده با قلیا بار میکروبی کلی، کلی فرم و کپک کمتر اما تعداد باکتری های اسید لاکتیک و مخمرها بیشتر از کشمش های طبیعی بود (P<0.05). نتایج ارزیابی حسی نیز نشان داد که امتیاز رنگ نمونه های با پیش تیمار قلیایی به طور معنی داری بیشتر از نمونه های بدون پیش تیمار بود. مقدار انرژی مصرفی برای تهیه یک کیلوگرم کشمش تیزابی در اواخر شهریور و مهرماه به ترتیب 98/0 و 78/1 کیلووات ساعت و برای تهیه یک کیلوگرم کشمش طبیعی این مقدار به ترتیب 63/1 و 5/5 کیلووات ساعت برآورد شد. با توجه به نتایج به دست آمده از این بررسی، می توان با برداشت به موقع انگور جهت تهیه کشمش و استفاده از بارگاه های با صفحات گرمایش هوشمند می توان کشمشی با کیفیت بهداشتی بالا و با خواص حسی مطلوب تهیه نمود.

    کلیدواژگان: بارگاه سنتی، صفحات گرمایش کنترلی، کشمش، خشک کردن، ارزیابی مصرف انرژی
  • مهدی کریمی*، زهرا شیخ الاسلامی، بهاره صحراییان، مهدی قیافه داوودی صفحات 181-192

    این تحقیق با هدف غنی‏سازی و بهبود کیفیت تغذیه‏ای و تکنولوژیک کیک اسفنجی انجام شد. بدین منظور آرد گندم در سطوح صفر، 15 و 30 درصد با آرد بامیه جایگزین شد و جهت بهبود بافت و ویژگی‏های حسی فراورده نهایی از صمغ بامیه در سطوح صفر، 5/2 و 5 درصد استفاده گردید. نتایج نشان داد جایگزینی آرد گندم با آرد بامیه و افزایش سطح مصرف آن منجر به افزایش خاکستر (از 54/0 به 35/1 درصد)، پروتیین  (از 56/7 به 9/93 درصد) و فعالیت آنتی‏اکسیدانی  (از 79/5 به 2/49 درصد) نمونه‏های تولیدی شد. آرد و صمغ بامیه بخصوص در سطح 30 و 5 درصد در حفظ رطوبت کیک‏ها طی فرایند پخت و نگهداری موثر بودند. این در حالی بود که کمترین افت رطوبت در نمونه حاوی 5 درصد صمغ بامیه (فاقد آرد بامیه) مشاهده شد و رطوبت این نمونه از 7/21 به 5/18 درصد طی مدت زمان دو هفته رسید. نمونه حاوی 15 درصد آرد بامیه و 5/2 درصد صمغ بامیه از بیشترین حجم مخصوص (2/5 سانتی‏متر مکعب بر گرم)، تخلخل (8/31) و نرمی بافت طی 2 ساعت و یک و دو هفته پس از پخت (1/4، 9/4 و 1/7 نیوتن) برخوردار بود. همچنین در ارزیابی حسی داوران چشایی بالاترین امتیاز ویژگی‏های حسی و در نهایت پذیرش کلی را به طور مشترک به نمونه حاوی 15 درصد آرد بامیه و 5/2 درصد صمغ بامیه و نمونه حاوی 30 درصد آرد بامیه بدون حضور صمغ بامیه دادند.

    کلیدواژگان: بامیه، کیک اسفنجی، فراسودمند، بافت، ویژگی های حسی
  • شبنم سیستانی*، هاجر شکرچی زاده صفحات 193-209

    نقاط کوانتومی کربن نسل جدیدی از نانو ذرات کربن هستند که به علت دارا بودن خصوصیات منحصر به فرد همچون ویژگی های فلورسانس عالی، سنتز آسان، زیست سازگاری مناسب، گروه های عملکردی فراوان و سمیت پایین پتانسیل خوبی برای آنالیز مواد غذایی و استفاده در بسته بندی ها دارند. امروزه نقاط کوانتومی کربن به دلیل عدم سمیت جایگزین نقاط کوانتومی نیمه هادی شده اند. استفاده از نقاط کربن در مواد بسته بندی به دلیل دارا بودن خاصیت آنتی اکسیدانی، ضدمیکروبی و سدکنندگی سبب افزایش زمان نگهداری محصول، کاهش رشد میکروارگانیسم ها، بهبود ویژگی های مکانیکی، ایجاد مانع در برابر گازها، نور ماورای بنفش و کاهش ضایعات غذایی می شود. هدف این مقاله آشنایی با نقاط کوانتومی کربن، روش های سنتز و بررسی ویژگی نوری آن ها می باشد. سپس اصول طراحی حسگر فلورسانس شامل مکانیسم پوشش و بازیابی فلورسانس و کاربرد آن ها در نمونه های غذایی جهت تشخیص افزودنی های غذا ، پاتوژن ها، بقایای آنتی بیوتیک ها، حشره کش ها، فلزات سنگین و مواد تغذیه ای مورد بررسی قرار خواهد گرفت. در نهایت، کاربرد نقاط کربن در بسته بندی های بهبودیافته، فعال، هوشمند و بسته بندی زیستی بیان خوهد شد.

    کلیدواژگان: بسته بندی، نانوحسگر، نقاط کوانتومی کربن، فلورسانس
  • علی ملایم، درنوش جعفرپور* صفحات 211-223

    روش های حرارتی از جمله روش های معمول فرآوری مواد غذایی هستند که با کاهش جمعیت میکروبی و غیر فعال کردن آنزیم ها سبب افزایش ماندگاری محصولات غذایی می شوند. علی رغم اثرات مطلوب فرآیند حرارتی سنتی، این روش سبب کاهش کیفیت تغذیه ای و حسی محصولات غذایی می گردد. افزایش تقاضای مصرف کنندگان به محصولات غذایی با حداقل تغییرات در خصوصیات، زمینه را برای بررسی روش های نوین فرآوری مواد غذایی فراهم نموده است. لذا در این مطالعه، اثر فرآیند حرارتی سنتی و سونیکاسیون حرارتی بر جمعیت میکروبی، فعالیت آنتی اکسیدانی و فاکتورهای کیفی زیتون شور کنسروی مورد بررسی قرار گرفت. زیتون ها تحت تیمار اولتراسوند (30 کیلوهرتز، 100 وات) در دماهای مختلف (45، 55 و 65 درجه سلسیوس) و زمان های (5، 10 و 15 دقیقه) قرار گرفتند و با عملیات حرارتی معمول (85 درجه سلسیوس، 15 دقیقه) مقایسه شدند. نتایج نشان دادند که سونیکاسیون در دمای 45 و 55 درجه سلسیوس به طور قابل توجهی سفتی، فاکتورهای رنگ و ویژگی های حسی را نسبت به زیتون های فرآوری شده حرارتی سنتی بهبود بخشید (05/0P<). علاوه بر این، فرآیند سونیکاسیون محتوای فنل کل (45/8-37/25%) و فعالیت آنتی اکسیدانی (43/8-21/31 %) را در مقایسه با نمونه های تیمار نشده افزایش داد. فرآیند سونیکاسیون در ºC 55-15 دقیقه، ºC 65-10 دقیقه و ºC 65-15 دقیقه به خوبی توانست جمعیت میکروبی را به صفر برساند، اما سونیکاسیون در ºC 65، به طور معنی داری (05/0P<) فاکتورهای کیفیت را کاهش داد. بنابراین، سونیکاسیون می تواند ایمنی و کیفیت زیتون های کنسروی را بهبود بخشیده و به عنوان جایگزین مناسبی برای فرآوری حرارتی سنتی استفاده شود.

    کلیدواژگان: زیتون سبز، سونیکاسیون حرارتی، ترکیبات زیست فعال، غیر فعال سازی میکروبی
  • سیده هدی یوسفیان، رحیم ابراهیمی*، بهرام حسین زاده سامانی، علی ملکی صفحات 225-240

    در این تحقیق امکان تبدیل ضایعات لیگنوسلولزی کشاورزی به قند در طی مراحل پیش تیمار فراصوت، هیدرولیز اسیدی-حرارتی و سم زدایی با پلاسمای سرد مورد بررسی قرار گرفت. بدین منظور بعد از جمع آوری کاه گندم و برنج، پیش تیمار فراصوت-اسید (با سه تیمار مختلف بار باگاس، زمان سونیکیت و غلظت اسید) و سپس هیدرولیز اسیدی (با سه تیمار مختلف زمان هیدرولیز، غلظت اسید و دما) روی ترکیبات انجام شد. نتایج داده های شیمیایی نشان داد که در زمان سونیکیت 30 دقیقه، بار باگاس یک درصد و غلظت اسید 5/1 درصد قند بالایی آزاد شد و لیگنین قابل حل نیز در بالاترین میزان خود قرار داشت. همچنین در طی هیدرولیز اسیدی-حرارتی نیز، زمان هیدرولیز 45 دقیقه، غلظت اسید %v/v 5/1 و دمای 120 درجه سلسیوس موجب آزادسازی بیشتر قند و ASL (Acid Soluble Lignin) گردید. علاوه بر داده های شیمیایی، نتایج FTIR، FESEM و آنالیز حرارتی نیز ثابت کرد که ساختارها به خوبی از هم گسیخته شده است و بیومس برای مرحله تبدیل قند به اتانول زیستی آماده شده است. در ادامه روش سم زدایی با پلاسمای سرد جهت حذف ترکیبات بازدارنده اسیدی استیک اسید، فرمیک اسید و فورفورال استفاده شد و نتایج نشان داد که پس از سم زدایی با پلاسمای سرد مقادیر استیک اسید، فرمیک اسید و فورفورال به ترتیب 73، 58 و 78 درصد در مدت زمان سم زدایی 10 دقیقه، فاصله جت 5/0 سانتی متر و نسبت گاز آرگون به هوا 5/0 کاهش یافت. در نهایت می توان گفت می توان با پیش تیمار فراصوت و هیدرولیز اسیدی-حرارتی ساختاری پلی ساکاریدی ترکیبات لیگنوسلولزی را در هم شکست و سپس ترکیبات بازدارنده ایجاد شده سمی را نیز توسط روش پلاسمای سرد از بین برد تا بهترین نتیجه حاصل گردد.

    کلیدواژگان: التراسوند، اتانول زیستی، پلاسمای سرد، پسماند کشاورزی، تخمیر
  • سمیرا مرادی، فاطمه زراعت پیشه، حسین زنگانه، مهدی قجری شموشکی، علیرضا وسیعی، فریده طباطبایی یزدی*، سید علی مرتضوی صفحات 241-253

    کیفیت میکروبی شیر خام از دو نظر بسیار پر اهمیت می باشد. اول اینکه مصرف خود شیر در سفره غذایی مردم نقش بسیار پررنگی دارد و بار میکروبی بالای آن سلامت مصرف کننده را به خطر می اندازد. دوم اینکه اگر کیفیت میکروبی شیر مناسب نباشد فراورده های مشتق شده از شیر، از نظر تکنولوژیکی کیفیت مناسبی نخواهند داشت. در این پروژه که با همکاری شرکت پگاه گلستان انجام پذیرفته است، با هدف کاهش حرارت دهی شیر (به منظور عدم افت ارزش تغذیه ای در نتیجه حرارت) از فرایند جداسازی (با سپراتور) و باکتوفوگاسیون دوگانه به منظور کاهش بار میکروبی استفاده شد. نمونه های شیر مورد استفاده برای تولید پنیر لاکتیکی در استان گلستان در دو سال 1399 و 1400 مورد بررسی قرار گرفتند. پس از انجام فرایند، شمارش کلی میکروبی، شمارش اسپورهای هوازی و بی هوازی انجام شد. نتایج نشان داد که با استفاده از این روش، بار میکروبی کل، اسپورهای هوازی و بی هوازی شیرهای جمع آوری شده در تمام طول سال ، تا حد قابل قبول و بدون کاهش کیفیت میکروبی پنیر تولیدی در طول دوره نگهداری کاهش یافته است. از طرف دیگر  فرایند جداسازی و باکتوفوگاسیون باعث تولید لجن لبنی می شود. در حالت معمول هر 20 دقیقه یک بار، خروج لجن لبنی انجام می شود، که در این فرایند در سپراتور و باکتوفوگاسیون 1 ،به 21 دقیقه یکبار، به منظورکاهش لجن لبنی انجام شد.

    کلیدواژگان: شیر، بار میکروبی، سپراتور، باکتوفیوژ، لجن لبنی
  • مرضیه آخوند، مریم کلاهی*، فریبا حیدری زاده صفحات 255-266

    توت فرنگی (Fragaria×ananassa) گیاهی متعلق به خانواده گل سرخیان، یکی از مهم ترین ریز میوه ها است که به دلیل عطر و طعم شیرین از محبوب ترین و پر مصرف ترین توت ها در سراسر جهان می باشد. در این مطالعه تغییرات صفات کیفی و فیتوشیمیایی دو رقم توت فرنگی کاماروزا و پاروسدر طی پانزدهروز نگهداری در دمای 4 درجه سانتی گراد مورد بررسی قرار گرفت. به همین منظور تعیین آلودگی های احتمالی میوه توت فرنگی به آلاینده ها، میزان فلزات سنگین با استفاده از تکنیک طیف سنجی نشری توسط دستگاه  ICP بررسی شد. نتایج مقایسه صفات مورد بررسی در دو رقم توت فرنگی نشان داد میزان فنل، فلاونویید، فلاونول، آنتوسیانین و کربوهیدرات در رقم کاماروزا به طرز معنی داری بیشتر از رقم پاروس بود. اما به لحاظ بررسی میزان فیبر، رقم پاروس محتوای فیبر بیشتری داشت. براساس نتایج مقایسه داده های دو رقم توت فرنگی بعد از پانزده روز نگه داری، میزان فنل، فلاونویید، فلاونول، کربوهیدرات و ظرفیت آنتی اکسیدانی فقط در رقم کاماروزا به طرز معنی داری افزایش نشان داد. این بررسی ها نشان می دهد به لحاظ ارزش غذایی و نیز حفظ ترکیبات طبیعی در طی نگه داری و شرایط پس از برداشت نوع رقم توت فرنگی عامل تعیین کننده ای می باشد به طوری که کاماروزا برتری ویژه ای نسبت به رقم پاروس دارد. بررسی نتایج فلزات سنگین در دو رقم میوه توت فرنگی نشان داد به جز مقدار فلز روی که در هر دو گونه توت فرنگی، کمتر ازحد مجاز پذیرفته شده توسط سازمان بهداشت جهانی می باشد، مقدار سایر فلزات سنگین مورد مطالعه بالاتر ازحد استاندارد بود. بنابراین با توجه به پیامد های زیان بار فلزات سنگین و توانایی توت فرنگی در تجمع فلزات سنگین در بافت میوه، اهتمام ویژه به مدیریت کاشت، آبیاری و ارزیابی زیست محیطی مزارع توت فرنگی جهت جلوگیری از بیماری ها و مسمومیت های ناشی از مصرف میوه های آلوده، اهمیت فوق العاده ای دارد.

    کلیدواژگان: آنتی اکسیدان، توت فرنگی، فیتوشیمیایی، نگهداری
  • سحر حمزه ای، آرزو خضرلو، علی احسانی* صفحات 267-280

    بسته بندی پنیر به عنوان یکی از فرآوری ها تاثیر مهمی در افزایش ماندگاری پنیر و کیفیت آن دارد. هدف این مطالعه، بسته بندی پنیر سفید ایرانی با استفاده از پوشش خوراکی ایزوله پروتیین آب پنیر حاوی سطوح مختلف اسانس روغنی هل (0، 1، 1/5 و 2 %) در طول مدت نگهداری بود. نمونه ها از نظر تغییرات فیزیکوشیمیایی، میکروبی و حسی طی 60 روز نگهداری بررسی شدند. همچنین ترکیبات شیمیایی اسانس روغنی هل توسط دستگاه GC-MS شناسایی شد. در آنالیز ترکیب شیمیایی اسانس روغنی هل، دو ترکیب اصلی شامل α-ترپنیل استات (46/705 %) و 1.8-سینیول (27/415 %) شناسایی شدند. بررسی تغییرات pH نتایج نشان داد که pH تمام نمونه ها در طی مدت نگهداری به طور معنی داری کاهش یافت (0/05P<). در روز پایان نگهداری پایین ترین میزان پراکسید در نمونه پنیر پوشش شده با 2% اسانس روغنی هل (meq O2/kg 0/210/97±) بود. نتایج تغییرات شاخص تیوباربیتوریک اسید نشان داد که دو نمونه پنیر سفید پوشش شده با ایزوله پروتیین آب پنیر حاوی 1/5 و 2% اسانس روغنی هل دارای کم ترین میزان تیوباربیتوریک اسید از روز هفتم تا پایان دوره نگهداری بودند. پایین ترین جمعیت باکتری کل در روز پایان نگهداری در نمونه پنیر سفید با پوشش حاوی 2% اسانس روغنی هل (Log cfu/g 0/56±431/2) بود. نتایج ارزیابی حسی نشان داد که پوشش خوراکی ایزوله پروتیین آب پنیر حاوی 1/5 % اسانس روغنی هل خصوصیات حسی مطلوب تری نسبت به سایر پوشش ها داشت. با توجه به نتایج حاصل از پژوهش حاضر می توان بیان کرد که پوشش های خوراکی حاوی اسانس های گیاهی می تواند در بسته بندی و پوشش دهی پنیر سفید جهت افزایش کیفیت و ایمنی آن استفاده شود.

    کلیدواژگان: پنیر سفید، بسته بندی، پوشش خوراکی، ایزوله پروتئین آب پنیر، اسانس روغنی هل
  • سید جعفر هاشمی*، آزاده رنجبر ندامانی، نیلوفر عبدی صفحات 281-289

    در این تحقیق، ضریب نفوذ موثر و انرژی فعال سازی سیب با رطوبت اولیه  84% بر پایه تر در فرآیند خشک شدن یک و دو مرحله ای مورد بررسی قرار گرفت. به منظور جلوگیری از واکنش قهوه ای شدن آنزیمی، برش تهیه شده در اسید آسکوربیک 1% به مدت 5 دقیقه غوطه ور شد. نمونه های بدون آنزیم بری به عنوان نمونه کنترل در نظر گرفته شدند. نمونه ها به چهار روش خشک کردن هوای داغ با سه سطح دمای هوای خشک کن یک مرحله ای (°C 70، 60 و 50) و دو مرحله ای (°C70-60، 70-50، 60-50) و سه سطح توان مایکروویو یک مرحله ای (W360، 180 و 90) و دو مرحله ای (W360-180، 360-90 و 180-90)تا رسیدن به رطوبت 20% خشک شدند. نتایج نشان دادند با افزایش توان میکروویو، نرخ خشک کردن افزایش یافته و در نتیجه ضریب نفوذ موثر نیز افزایش می یابد. خروج بهتر رطوبت در خشک کردن دو مرحله ای بود. اثر آنزیم بری در خشک کن با هوای گرم تاثیر بسیار اندکی بر ضریب نفوذ موثر رطوبت داشت. در خشک کردن دو مرحله ای افزایش درجه حرارت تاثیر مهمی بر ضریب نفوذ موثر رطوبت نداشت. با افزایش توان مایکروویو، انرژی مورد نیاز برای شروع تبخیر رطوبت از ورقه های سیب کاهش یافت و این همان مفهوم انرژی فعال سازی است. در خشک کردن دو مرحله ای، بدون در نظر گرفتن پارامتر آنزیم بری، مناسب ترین ترکیب توان عبارت بود از 90 و سپس 360 W. آنزیم بری می تواند سبب کاهش میزان انرژی مورد نیاز برای شروع تبخیر گردد. مقایسه انرژی فعال سازی در خشک کردن دو مرحله ای با افزایش توان در هر مرحله منجر به کاهش انرژی فعال سازی گردید لیکن این تغییر در نمونه های آنزیم بری و بدون آنزیم بری تقریبا اختلاف چندانی را نشان نمی دهد.بنابراین، خشک کردن دو مرحله ای با آون و مایکروویو، سبب خروج بهتر رطوبت و کاهش انرژی مورد نیاز برای شروع تبخیر رطوبت از ورقه های سیب می گردد.

    کلیدواژگان: انرژی فعال سازی، ضریب پخش موثر، مایکروویو، خشک کردن سیب
  • فریناز حسینی، علی معتمدزادگان*، شهرام نقی زاده رییسی، سمیه رهایی صفحات 291-303

     دانه چیا به عنوان منبع غنی از ترکیبات زیست فعال و عملگرا مورد توجه می باشد.با توجه به اینکه ترکیبات زیست فعال در برابر عوامل محیطی ناپایدار هستند پایداری این ترکیبات حایز اهمیت بوده و درون پوشانی روشی مفید برای افزایش پایداری این ترکیبات می باشد.در این تحقیق نانو کپسول عصاره دانه چیا با نانو لیپوزوم و صمغ دانه ریحان تولید شد و خصوصیات فیزیکوشیمیایی و رهایش آن بررسی گردید. ابتدا نانو لیپوزوم ها با استفاده از لسیتین (درصد ثابت) و غلظت های مختلف عصاره دانه چیا تهیه شده و سپس با سه سطح صمغ دانه ریحان پوشش دهی شدند. اندازه ذرات، شاخص پراکندگی ، کارآیی ریزپوشانی و پتانسیل زتای نانولیپوزوم ها و نانوکپسول های تولیدی بررسی شده و سپس ریزساختار، طیف FTIR نمونه برتر و همچنین رهایش عصاره دانه چیا از نانوکپسول تحت شرایط شبیه سازی شده معده و روده مورد بررسی قرار گرفت. کمترین میانگین اندازه ذرات (23/59 نانومتر)، شاخص PDI پایین (328/0) و راندمان کپسوله سازی بالا (06/80 درصد) در نانوکپسول های حاوی 5/0 درصد عصاره دانه چیای پوشش داده شده با 1 درصد صمغ دانه ریحان (L0.5BSG1) مشاهده شد. از آنجایی که پتانسیل زتای نانوذرات تولیدی در این تحقیق بالاتر از 30 ± میلی ولت بود، بنابراین از پایداری خوبی نیز برخوردار بودند. بر اساس تصاویر TEM، نانوکپسول های L0.5BSG1 شکل کروی و نامنظم داشته و تمایل کمی به تجمع نشان دادند. نتایج طیف سنجی FTIR نشان دهنده برهمکنش فیزیکی بین اجزای نانوکپسول بود و همچنین وجود ترکیبات فنلی در نانوکپسول ها را تایید کرد. از لحاظ میزان رهایش ترکیبات فنلی در شرایط شبیه سازی شده معده و روده، نانوکپسول های تولیدی نسبت به عصاره دانه چیای آزاد، دارای سرعت رهایش آهسته تری بودند و رهایش عصاره در شرایط معده سریع تر از شرایط روده صورت گرفت. در نهایت، نتایج این مطالعه نشان داد که نانوکپسول های (L0.5BSG1)احتمالا می توانند با موفقیت در صنایع دارویی و غذایی مورد استفاده قرار گیرند.

    کلیدواژگان: ریزپوشانی، عصاره دانه چیا، نانولیپوزوم، صمغ دانه ریحان، رهایش
  • محسن دلوی اصفهان صفحات 305-316

    آلودگی تخم مرغ به سالمونلا انتریتیدیس یکی از مهم ترین علل گاستروانتریت ناشی از غذا در سراسر جهان است و روش رایجی که می توان برای غیرفعال سازی این باکتری استفاده کرد، پاستوریزاسیون است. در این مطالعه، پاستوریزاسیون نمونه تخم مرغ با استفاده از شیوه CFD به صورت ریاضی مدل سازی شد. نتایج با داده های تجربی مقایسه شد و مشخص شد که این مدل می تواند دمای تخم مرغ را در حین پاستوریزه کردن به طور منطقی پیش بینی کند (R2>0.98). این مدل نشان داد که به منظور پیش بینی تغییرات دمایی کندترین ناحیه گرمایش (SHZ) با دقت بالاتر، لازم است که تاثیر جریان های همرفت طبیعی ناشی از دیواره های داغ پوسته تخم مرغ در فرآیند پاستوریزه سازی در نظر گرفته شود. نتایج نشان داد که SHZ در طول پاستوریزاسیون به حرکت خود ادامه می دهد و در نهایت، بعد از 300 ثانیه گرمایش در ناحیه ای که حدود 25 % ارتفاع تخم مرغ از پایین است، باقی می ماند. این نتایج همچنین نشان می دهد که زمان لازم برای کاهش 5D جمعیت سالمونلا انتریتیدیس در نقطه سرد تخم مرغ تقریبا 28 دقیقه است. این مدل می تواند به عنوان یک ابزار مهم در درک بهتر فرایند پاستوریزاسیون، انتخاب بهترین پارامترهای فرآیند و تسهیل بهینه سازی فرآیند پاستوریزاسیون تخم مرغ به سمت اجرای صنعتی باشد.

    کلیدواژگان: دینامیک سیالات محاسباتی، تخم مرغ، پاستوریزاسیون
  • سودابه نورزاد، حسنعلی نقدی بادی*، سپیده کلاته جاری، علی مهرآفرین، سکینه سعیدی سار صفحات 317-331

    فرآیند پس از برداشت گیاهان دارویی مانند خشک کردن، اهمیت زیادی در چرخه تولید این گیاهان دارد. جهت ارزیابی اثر روش‏های مختلف خشک کردن بر روی برخی صفات فیتوشیمیایی گیاه دارویی چوچاق، این مطالعه در اردیبهشت 1399 در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار انجام شد. گیاه چوچاق از باغات شهرستان نور در مرحله رویشی جمع آوری گردید. تیمارهای این مطالعه شامل خشک کردن در سایه اتاق با دمای حدود 25±3 درجه سانتی‎گراد و تهویه مناسب، آفتاب، آون در دمای 45 درجه سانتی‎گراد، آون در دمای 55 درجه سانتی‎گراد، آون در دمای 65 درجه سانتی‎گراد، آون خلا در دمای 45 درجه سانتی گراد، آون خلا در دمای 55 درجه سانتی گراد، آون خلا در دمای 65 درجه سانتی گراد، مایکروویو با توان 200 وات، مایکروویو با توان 500 وات و مایکروویو با توان 800 وات و همچنین گیاه تازه (تر) بودند. صفات میزان رطوبت بر مبنای وزن تر و خشک، زمان و سرعت خشک شدن، میزان اسید آسکوربیک، میزان پروتیین، میزان کربوهیدرات کل، میزان فنول و فلاونویید کل و فعالیت آنتی‏اکسیدانی مورد سنجش قرار رفت. نتایج نشان داد که روش‏های مختلف خشک کردن بر صفات فیتوشیمیایی تاثیر معنی داری داشته اند. کمترین زمان و بیشترین سرعت جهت خشک شدن نمونه‏های گیاهی مربوط به مایکروویو 800 وات بود. بیشترین مقدار اسید آسکوربیک (72/385 میکروگرم بر میلی‏گرم)، پروتیین (72/19 درصد)، فنول کل (19/47 میلی‏گرم گالیک اسید بر گرم ماده خشک)، فلاونویید کل (96/50 میلی‏گرم کویرستین بر گرم ماده خشک) و نیز فعالیت آنتی‏اکسیدانی (02/76 درصد) در گیاه تازه و پس از آن در تیمار خشک کردن با آون در دمای 55 درجه سانتی‏گراد مشاهده شد. بطور کلی این مطالعه نشان داد که بیشترین ترکیبات فیتوشیمیایی در گیاه تازه چوچاق یافت می شود و در صورت ضرورت نگهداری، خشک کردن گیاه در آون با دمای 55 درجه سانتی‏گراد توصیه می شود.

    کلیدواژگان: اسید اسکوربیک، چوچاق، روش خشک کردن، فعالیت انتی اکسیدانی، فنول کل
  • بنفشه مهیمنی، شیلا صفائیان*، رضوان موسوی ندوشن، محمد ربانی، حمید توکلی پور صفحات 333-344

    امروزه با ارتقاء سطح آگاهی و تغییر نگرش مردم، تقاضا برای مواد غذایی فراسودمند افزایش یافته است. ترکیبات موثره سیاه‏دانه با دارا بودن خواص آنتی‏اکسیدانی و ضدمیکروبی مورد توجه محققان زیادی است. این تحقیق با هدف بهره‏مندی از خواص عملگرایی روغن سیاه‏دانه در یک مدل غذایی انجام شد. در فاز اول عدد پراکسید، رنگ و ویژگی‏های ضدمیکروبی روغن سیاه‏دانه در حالت آزاد و ریزپوشانی‏شده با آلژینات بررسی شد. در فاز دوم ویژگی‏های میکروبی و حسی 4 نمونه گاناش شکلاتی (بدون نگهدارنده (G)، بدون نگهدارنده+میکروب‏های تلقیح شده (GM)، حاوی 3 درصد روغن سیاه‏دانه آزاد+میکروب‏های تلقیح شده (GOM) و حاوی 3 درصد روغن سیاه‏دانه ریزپوشانی‏شده+میکروب‏های تلقیح شده (GOM)) با یکدیگر مقایسه شدند. نتایج فاز اول نشان داد حداقل غلظت بازدارندگی (MIC) و ‏کشندگی (MBC) روغن سیاه‏دانه در حالت آزاد بر سالمونلا‏ تیفی‏موریوم، اشریشیاکلای، استافیلوکوکوس‏اوریوس، آسپرژیلوس‏نایجر و کاندیدا آلبیکانس بیشتر از حالت ریزپوشانی شده بود. همچنین بیشترین و کمترین اثر ضدمیکروبی روغن سیاه‏دانه به ترتیب بر روی کاندیدا آلبیکانس و اشریشیاکلی مشاهده شد. عدد پراکسید و رنگ روغن سیاه‏دانه در حالت آزاد بیش از حالت ریزپوشانی‏شده بود. نتایج فاز دوم نیز نشان داد حضور روغن سیاه‏دانه در فرمولاسیون گاناش شکلاتی سبب کاهش بار میکروبی نمونه‏های تولیدی شد. این در حالی بود که عملکرد ضدمیکروبی روغن سیاه‏دانه در حالت آزاد در کاهش بار میکروبی مدل غذایی بیشتر از حالت ریزپوشانی شده بود. در نهایت نتایج ارزیابی حسی نشان داد گاناش شکلاتی حاوی روغن سیاه‏دانه ریزپوشانی شده از ویژگی‏های حسی بهتری در مقایسه با نمونه حاوی روغن سیاه‏دانه در حالت آزاد برخوردار بودند.

    کلیدواژگان: مدل غذایی، فراسودمند، سیاه دانه، خاصیت ضدمیگروبی، ریزپوشانی
  • رضا صفری*، زینب رفتنی امیری، سهیل ریحانی پول، رضا اسماعیل زاده کناری صفحات 345-358

    به دنبال نگرانی های ایجادشده در زمینه استفاده از نگهدارنده های سنتتیک در مواد غذایی مختلف، توجه به ترکیبات طبیعی با خاصیت نگهدارند گی ضروری به نظر می رسد. فیکوسیانینی که از میکروجلبک اسپیرولینا استخراج می شود، یکی از این ترکیبات است. هدف تحقیق حاضر، استخراج (به روش آنزیمی) و نانو ریزپوشانی این رنگدانه با پوشش ترکیبی مالتودکسترین- کازیینات سدیم و ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی (علیه اشریشیا کلی، استافیلوکوکوس اوریوس، لیستریا مونوسیتوژنز، یرسینیا روکری و استرپتوکوکوس اینیه ایی) نانوکپسول ها در مقایسه با فیکوسیانین خالص بود. نتایج نشان داد با افزایش غلظت فیکوسیانین (در هر دو فرم خالص و نانو ریزپوشانی شده)، فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی تیمار ها به صورت معنی داری افزایش می یابد (05/0>p). مقایسه خواص تیمارها در روزهای صفر و 60 (نگهداری در دمای 18- درجه سانتی گراد) نشان داد که فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی فیکوسیانین خالص با گذشت زمان نگهداری به صورت معنی داری کاهش می یابد (05/0>p). اما تکنیک نانو ریزپوشانی از تغییر خواص مذکور جلوگیری و به حفظ آن ها کمک می کند. در بین باکتری های گرم مثبت، لیستریا مونوسیتوژنز نسبت به دو باکتری دیگر حساس تر بوده و تمامی غلظت های مورد استفاده دارای اثر مهار کننده بر این باکتری بودند. استافیلوکوکوس اوریوس به دو غلظت 5/2 و 5 و استرپتوکوکوس اینیه ایی به سه غلظت 5/2، 5 و 10 میکروگرم بر میلی لیتر مقاوم بودند. در بین دو باکتری گرم منفی، یرسینیا روکری از حساسیت بیشتری برخوردار بوده و غلظت های مورد استفاده، به استثنای غلظت های 5/2 و 5 میکروگرم بر میلی لیتر، دارای اثر مهار کننده بر هر دو باکتری بودند. مطابق نتایج روش رقیق سازی، برای باکتری های مورد مطالعه، دامنه MIC بین 500-50 و MBC بین 500-100 میکروگرم بر میلی لیتر بود. ضمن اینکه کمترینMIC برای لیستریا مونوسیتوژنز و بیشترین MBC برای استرپتوکوکوس اینیه ایی ثبت شد. از این تحقیق می توان نتیجه گرفت که اولا فیکوسیانین خالص دارای فعالیت آنتی اکسیدانی و ضد باکتریایی است؛ دوما نانو ریزپوشانی این رنگدانه با پوشش ترکیبی مالتودکسترین-کازیینات سدیم موجب ارتقای این خواص و ثبات آن ها در طول دوره نگهداری می گردد.

    کلیدواژگان: اسپیرولینا، فیکوسیانین، نانو ریزپوشانی، خواص آنتی اکسیدانی، خواص ضدباکتریایی
  • مریم رضایی، لیلا نوری، محمد دانشی*، عبدالرضا محمدی نافچی، فریبرز ناهیدی صفحات 359-370

    با افزایش تقاضا برای منابع پروتیینی جدید، تحقیقات در جهت استخراج و توسعه ایزوله های پروتیینی با خصوصیات عملکردی مطلوب ضروری است. پروتیین کنجد به دلیل دارا بودن مقادیر بالای آمینواسید می تواند به عنوان یک منبع پروتیینی گیاهی جدید مورد استفاده قرار بگیرد. در این مطالعه تاثیر غلظت نمک سدیم کلرید (0، 18 و 22 % وزنی/حجمی) و دمای خشک کردن (25، 45 و 180 درجه سانتیگراد) به عنوان دو پارامتر مهم تاثیرگذار بر خصوصیات عملکردی ایزوله پروتیین استخراج شده از کنجد مورد بررسی قرار گرفت. آزمون های اندازه گیری حلالیت پروتیین در pHهای 4، 5، 7، 9 و 11، پایداری کف و پایداری امولسیون در pH برابر 11و ظرفیت نگهداری آب و روغن انجام شد. کمترین حلالیت پروتیین در pH برابر 5 مشاهده شد و با افزایش pH، حلالیت پروتیین افزایش یافت. با افزایش دما از 45 تا 180 درجه سانتیگراد در غلظت نمک ثابت حلالیت پروتیین و پایداری کف و امولسیون افزایش و ظرفیت نگهداری آب و روغن کاهش یافت. با افزایش غلظت نمک از 18 تا 22 درصد در دمای ثابت حلالیت پروتیین افزایش و ظرفیت نگهداری آب و روغن کاهش یافت. پایداری کف و امولسیون در غلظت آب نمک 18 % کمترین بود. بطور کلی بر اساس نتایج حاصل، دمای خشک کردن 45 درجه سلسیوس و آب نمک 18 درصد برای تهیه ایزوله پروتیینی با حداکثر ظرفیت نگهداری آب و روغن و دمای خشک کردن 180 درجه و آب نمک 22 درصد برای تولید ایزوله پروتیینی کنجد با بیشترین مقدارحلالیت، پایداری امولسیون و کف پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: ایزوله پروتئین کنجد، پایداری امولسیون، پایداری کف، حلالیت پروتئین، ظرفیت نگهداری آب و روغن
  • علی ماهیان، الهام مهدیان*، اسماعیل عطای صالحی، سید مهدی جعفری صفحات 371-384

    صنعت غذا با تقاضای روزافزون کاهش مقدار چربی در محصولات غذایی روبرو است، لذا در پاسخ به تقاضای مصرف کنندگان از سوی تولیدکنندگان غذا، شاهد رشد سریع در تولید محصولات کم چرب می باشیم. این پژوهش با هدف دستیابی به فرمولاسیون بهینه خامه صبحانه کم چرب با ویژگی های خوشایند ریولوژیکی انجام شد. آزمون اکستروژن برگشتی با استفاده از دستگاه بافت سنج و آزمون برشی پایا با استفاده از ویسکومتر چرخشی انجام شد. با توجه به اینکه ضریب تبیین (R2) برای مدل های به دست آمده برای کلیه صفات ریولوژی بالاتر از 7/0 بوده و فاکتور عدم برازش نیز برای تمامی صفات مذکور در سطح اطمینان 95 درصد معنی دار نبود، صحت مدل ها برای برازش اطلاعات مورد تایید قرار گرفت. نتایج حاصل از آزمون اکستروژن برگشتی نشان داد با افزایش همزمان میزان نشاسته و صمغ های گوار و کاپاکاراگینان میزان سفتی، قوام و پیوستگی افزایش یافت. نتایج حاصل از آزمون برشی پایا نیز نشان داد که شاخص جریان (n) تمامی نمونه ها کمتر از یک بود که نشان دهنده رفتار شل شونده با برش (سودوپلاستیک) نمونه ها است. نتایج بهینه سازی با روش سطح پاسخ، میزان نشاسته 82/1 درصد، صمغ گوار 12/0 درصد و صمغ کاپا کاراگینان 014/0 درصد به عنوان سطح بهینه فرمولاسیون برای تولید خامه صبحانه کم چرب تعیین شدند که منجر به تولید محصولی کم چرب با ویژگی های ریولوژیک مطلوب خواهد شد.

    کلیدواژگان: خامه صبحانه، کم چرب، نشاسته، گوار، کاپا کاراگینان، رئولوژیکی
  • امیر خدنگ نیکفرجام، الهام مهدیان*، ریحانه احمدزاده قویدل، رضا کاراژیان صفحات 385-394

    هدف از این پژوهش شناسایی اسید لاکتیک باکتری های غالب در ترشی سیر، با استفاده از آزمون های اولیه بیوشیمیایی و به کمک تکنیک PCR و بررسی فعالیت پروبیوتیکی بالقوه آنها می باشد. بدین منظور جهت تعیین پتانسیل پروبیوتیکی جدایه های مذکور، آزمایش های تاییدی شامل بررسی مقاومت به اسید، مقاومت به شرایط شبیه سازی شده معده، مقاومت به نمک های صفراوی، فعالیت علیه باکتری های بیماری زا، حساسیت نسبت به برخی آنتی بیوتیک های رایج و فعالیت همولیتیکی جدایه ها انجام گرفت. بر اساس نتایج حاصل از BLAST، پنج جدایه Lactobacillus plantarum، دو جدایه به عنوانPediococcus ethanolidurans  و یک جدایه به عنوان Lactobacillus brevis شناسایی شدند. لاکتیک اسید باکتری های جدا شده در این مطالعه توانایی زنده مانی در pH 2/5، رشد در محیط حاوی 0/3 درصد نمک صفراوی، حساس به آنتی بیوتیک ها و فاقد فعالیت همولیتیکی بودند به همین دلیل دارای خواص پروبیوتیکی هستند. همچنین روماند جدایه های این پژوهش در غلظت های بالا توانایی مهار رشد و نیز قدرت کشندگی بر باکتری های بیماری زا را داشتند. در نهایت جدایه های این پژوهش می توانند در آینده به عنوان سویه دارای پتانسیل پروبیوتیک به محصولات دیگر نیز افزوده شوند.

    کلیدواژگان: پروبیوتیک، سیر، اسید لاکتیک باکتری ها، PCR
  • اورنگ خادمی*، محمدرضا وظیفه شناس، جواد عرفانی مقدم صفحات 395-407

    به منظور ارزیابی کیفیت و کمیت ارقام مهم تجاری انار ایران در شرایط اقلیمی یزد، میوه های 12 رقم شامل: ارقام اردستانی مه ولات، بجستانی، شیشه کپ فردوس، نادری بادرود، قجاق قم، گل تفتی، شیرین شهوار، رباب نی ریز، ملس یزدی، ملس ساوه، ملس یوسف خانی و خزر بردسکن در مرحله بلوغ تجاری برداشت و از نظر صفات مهم کمی و کیفی بررسی شدند. نتایج نشان داد بین ارقام از نظر وزن میوه، خصوصیات رنگ پوست و آریل (CIE L*, a*, b* و زاویه هیو)، مقدار مواد جامد محلول، درصد اسید قابل تیتر، فعالیت آنتی اکسیدانی و مقدار آنتوسیانین عصاره تفاوت های مشخصی وجود داشت. در این بین بیشترین وزن میوه در رقم شیرین شهوار اندازه گیری شد، این رقم همچنین دارای کمترین درصد اسید قابل تیتر و بیشترین شاخص طعم در بین ارقام بوده و رنگ روشنی نیز نشان داد، هرچند روشن ترین رنگ در بین ارقام در رقم نادری بادرود ارزیابی شد. در همین حال رقم ملس یزدی بر اساس خصوصیات رنگی پوست و آریل، مقدار آنتوسیانین عصاره و خصوصیات طعم بهترین رقم در بین ارقام بود. هرچند ارقامی همانند شیشه کپ فردوس نیز خصوصیات کیفی مناسبی نشان دادند. همچنین همبستگی بین صفات بررسی و روابط معنی داری بین خصوصیات رنگ و مقدار آنتوسیانین و یا بین ظرفیت آنتی اکسیدانی و مقدار فنل و یا مقدار آنتوسیانین مشاهده شد.

    کلیدواژگان: آنتوسیانین، آنتی اکسیدان، انار، رقم، کیفیت
|
  • Masoomeh Babaei Sarvinehbaghi, Mohammad Ahmadi*, Mohammad Reza Shiran, Maryam Azizkhani Pages 1-12

    In this study, Alyssum homolocarpum (AH) and Lepidium sativum seed gum (LS) at different ratios 1:0, 1:1, and 0:1 utilized to encapsulate red onion extract (ROE) for beef coating through immersion. Different concentrations of ROE (400, 800, 1200 and 1600 ppm) showed high antioxidant activity due to phenolic and flavonoid compounds. In terms of mean size, the lowest particle size was observed in ROE encapsulated in Alyssum homolocarpum gum (7.4 3 89.3 nm). And nanoemulsions prepared in Lepidium sativum seed gum had higher particle size (145.7 3 2.3 nm). Negative-zeta potential was observed in all nanoemulsions. Meat samples were kept at 4 ° C for 20 days and the values ​​of thiobarbituric acid, color indices L *, a *, b *, total bacterial count were examined at 4-day intervals. The results showed that ROE encapsulated in LS and AH was more effective in delaying the microbial and chemical reactions of coated meat fillets. Due to reduced bacterial growth, decreased thiobarbituric number and microbial growth, shelf life increased from 4 days to 16 days. This study confirmed that ROE encapsulated in the combined coating of AH and LS is a potential coating to improve the quality and shelf life of beef fillets.

    Keywords: Native seed gum, edible coating, microencapsulation, natural antioxidant, red meat
  • Rasoul Niknam*, Mohammad Mousavi, Hossein Kiani Pages 13-29

    Extraction of hydrocolloids from plant seeds is important due to the increased consumption of these compounds in the formulation of food products. Ultrasound-assisted extraction has become very popular due to its many advantages, one of the most important of which is to increase the extraction efficiency of the biopolymers. The aim of this research was to use inverse numerical method to estimate the effective parameters in mass transfer related to the ultrasound-assisted extraction of galactomannan form two plant seeds including fenugreek and Gleditsia caspica. To achieve this goal, the concentration of galactomannan extracted from both plant seeds was obtained against time and the experimental data and the data predicted by the software (based on the simulation) were compared which had proper convergence. Effective parameters in mass transfer including dispersion coefficient (E), diffusion coefficient (D) and total mass transfer coefficient (kc) were in the range of 1.21 – 1.52×10-12, 2.39 – 3.05×10-8 and 1.18 – 1.85×10-7m2/s for fenugreek galactomannan and 1.31 – 1.54×10-12, 2.63 – 3.11×10-8 and 1.46 – 1.95×10-7m2/s for Gleditsia caspica galactomannan. The difference between the values obtained for the two galactomannans could be attributed to the seed type, hardness or softness of the seed wall and characteristics of the target component. According to the obtained results, inverse numerical method could be introduced as an acceptable and effective method for modeling of the extraction process of both galactomannans.

    Keywords: Inverse numerical method, Modeling, Extraction, Galactomannan
  • Parisa Shamsaie, Seyed Ebrahim Hosseini*, Gholamhassan Asadi Asadi, Anousheh Sharifan Pages 31-45

    There is an increasing demand for nondairy probiotic food due to the constraints associated with dairy probiotics. In this study, symbiotic drink was prepared from a mixture of mung bean, and rye sprouts inoculated with 1.38 * 108 CFU.ml-1 of Lactobacillus plantarum, and a Lactobacillus casei. In this regard, the effect of added prebiotics (inulin and oligofructose), and starter culture investigated on the probiotic viability during cold storage Furthermore, titrable acidity, pH, phenolic content, antioxidant activity and sensory attributes were assessed during 28 days. Resultant product showed good viability for L. casei (107 CFU.ml-1), and L. plantarum (106 CFU.ml-1) after 4 weeks under refrigerated conditions without any comprise in the quality. Prebiotics added to beverage resulted in the significant decrease in phenolic content (p < 0.05), probably because of the interaction between dietary fibers and phenolic compounds. Oligofructose and inulin improved the sensory scores. Treatments containing both probiotics and prebiotics showed the highest sensory scores during storage (p <0.05). This drink could be a nutritious alternative to the existing lactose-intolerant and protein allergic, dairy-based beverages.

    Keywords: Mung bean, Prebiotic, Probiotic, Rye, Symbiotic, Antioxidant
  • Ghazaleh Toliaty, Zahra Beigmohammadi*, Ghazal Labbeiki Pages 47-60

    Spirulina platensis is biomass rich in protein, iron and amino acids, vitamins, unsaturated fatty acids, antioxidants, and minerals. The aim of producing dairy desserts with Spirulina platensis is to create varieties in consumer food products, develop dairy products, and create enjoyable foods with nutritional characteristics appropriate for various age groups, especially children. The effect of multiple levels of spirulina (1-3% by weight), stevioside sweetener (0.5-1.5% by weight), and corn starch (1-3% by weight) on the characteristics of a dairy dessert were examined. Moreover, formulation optimization with variables at different levels was determined by applying the response surface method (RSM). The results indicated that the most influential parameter in the color, protein, and iron of dessert samples was the amount of spirulina. The amount of corn starch significantly affected the dessert tissuechr('39')s springiness, gumminess, chewing ability, stiffness, and viscosity in all samples (p<0.05). According to the results, the optimal sample formulation was selected with stevia composition at 0.05%, Spirulina platensis at 3%, and corn starch at 1% with a utility coefficient of 0.96. The optimal sample in the production laboratory and chemical, rheological, and color parameters were also evaluated. The results showed that the difference between the samples produced based on the optimal formulation and the values predicted by the software was not significant, indicating the modelchr('39')s high efficiency in predicting the quality properties of the produced dessert.

    Keywords: Dairy dessert, Spirulina platensis, Physicochemical Properties, Stevioside
  • Rasoul Niknam*, Mohammad Mousavi, Hossein Kiani Pages 61-77

    Due to the increasing use of biopolymers in food formulations, introducing new hydrocolloid sources has become particularly important. Numerous researches have been done on aqueous extraction or new extraction methods such as extraction with microwave pretreatment, but in most cases, the engineering part of these processes has been neglected. In this study, the main purpose was to investigate the mass transfer in the process of microwave-assisted extraction of galactomannan from two plant seeds using a new method known as inverse numerical method. To achieve this goal, the concentration of galactomannan extracted from both plant seeds was obtained against time and the experimental data and the data predicted by the software (based on the simulation) were compared which indicated proper convergence between these data. Effective parameters in mass transfer including dispersion coefficient (E), diffusion coefficient (D) and total mass transfer coefficient (kc) were in the range of 1.12 – 1.63×10-12, 2.30 – 3.28×10-8 and 1.54 – 2.25×10-7  m2/s for fenugreek galactomannan and 1.27 – 1.76×10-12, 2.55 – 3.52×10-8 and 1.85 – 2.30×10-7m2/s for Gleditsia caspica galactomannan. The difference between the values obtained for the two galactomannans could be attributed to the seed type, hardness or softness of the seed wall and characteristics of the target component. According to the obtained results, inverse numerical method could be introduced as an acceptable and effective method for modeling of the extraction process of both galactomannans.

    Keywords: Inverse numerical method, Modeling, Microwave, Galactomannan, Gleditsia caspica
  • Nastaran Tabari Shahandasht, Marzieh Bolandi*, Majid Rahmati, Moslem Jafarisani Pages 79-89

    Nowadays, conversion industries with the objective of reducing production costs in the country are of great importance. On one hand, considering the high amount of waste after poultry slaughter in Iran, on the other hand, there are a lot of evidences related to the beneficial effects of hyaluronic acid on human health, especially in the treatment of joint diseases such as osteoarthritis. Many efforts have been carried out to make the best usage of these wastes. Therefore, the purpose of this study was to obtain the hyaluronic acid from rooster comb tissue with suitable physicochemical and rheological properties to enrich various foods, including dairy products. In this research, after the initial preparation of rooster comb tissue, hyaluronic acid was extracted through three methods using ultrasound waves-ethanol, physiological serum- acetic acid and physiological serum-ethanol solvents. Then, the physicochemical and rheological attributes of the acquired hyaluronic acid were evaluated. Based on findings, the highest content of extracted hyaluronic acid (4.2 mg/g) was determined in the presence of physiological serum-ethanol solvents (P<0.05). Also, the hydrocolloid was extracted through the mentioned method, had the highest brightness (23.74) and the lowest pH (6.76) and density (810 kg/m3) (P<0.05). However, the influence of different extraction methods on viscosity was insignificant (P>0.05). Hence, the results of the present study showed that the physiological serum-ethanol are an appropriate solvents for extracting and purifying hyaluronic acid, which could be used as a functional food additive.

    Keywords: Food enrichment, Hyaluronic acid, Hydrocolloid, Osteoarthritis, Rooster comb
  • Mohammad Reza Amiryousefi, Hayder Jumaah Al-Kaabi, Sahar Selahbarzin, Mohammad Ali Hesarinejad* Pages 91-99

    This study was performed on the physical stability, rheological and sensory properties of low-fat pasteurized cream with 20% fat content in the presence of carrageenan, tragacanth and their mixtures at a constant concentration of 0.3% (w/w) and comparison with cream samples without hydrocolloids as a control. Physical stability, rheological properties, color and sensory evaluation were analyzed. Rheological parameters confirmed that all samples had a shear-thinning behavior. The results showed that the addition of hydrocolloids significantly increases the physical stability and consistency coefficient, which leads to better quality of final products. In addition, the sensory properties showed high acceptability of samples containing tragacanth. Based on the obtained results, the sample containing a mixture of 0.2% tragacanth and 0.1% carrageenan had a much greater effect on the mentioned properties, especially sensory properties, and will have a good potential for use in cream formulations.

    Keywords: Cream, Tragacanth, Carrageenan, Stability
  • Alireza Shahab Lavasani*, Aida Godarzi Moazami, Mohammadreza Eshaghi Pages 101-111

    High nutritional properties and therapeutic effects of sheep milk and dairy products can help many of the body's needs with its beneficial effects. Different percentages of cow's and sheep's milk (25, 50, 75 and 100%) were used in the preparation of traditional ice cream. Physicochemical and sensory tests such as pH, acidity (Dornik), fat percentages, melting resistance, dry matter and sensorial features such as flavor, odour, texture, sweetness and acceptability were studied. This research has 5 treatments and all tests were performed with 3 replications. Duncan's multiple range test was used to determine the difference between means at 95% confidence level and SPSS software was used for statistical analysis. The percentage of overrun in all samples was 30% as the same. The higher the percentage of cow's milk in the ice cream formulation, the lower the acidity, and conversely, the higher the percentage of sheep's milk in the ice cream formulation, the higher the acidity was observed. The pH of sample containing 100% cow's milk was highest. Traditional ice cream containing 75% of sheep's milk, had the highest percentages of fat, dry matter and melt resistance.  According to the 5-point Hedonic sensorial features treatment containing 50% of cow's milk and 50% sheep had a higher sensory rating than other treatments, and also in terms of characteristics Sensory senses are closer to the control treatment and are introduced as superior treatments.

    Keywords: traditional ice cream, cow milk, sheep milk
  • Aminallah Bagherifard*, Goodarz Bagherifard, Forod Bagheri Pages 113-123

    The present study was conducted to investigate the chemical composition of the Caper flower and flower buds essential oil in two harvesting stages of before and after sunrise. Harvesting of perennial plants in July 2017 was carried out on wilding specimens at Imamzadeh Jafar Research Farm in Gachsaran City. Essence of the samples of the Clevenger apparatus were extracted and the essential oils were identified by GC / MS. In the study of the chemical composition of Capparis spinosa L. flower and flower buds essential oil in two harvesting periods, it was determined that generally, the essential oil of flowers after sunrise, flower buds before sunrise, flowers opened before sunrise, and flowers opened after sunrise contain 30, 20, 27 and 7 chemical compositions respectively.
    Isobutyl isothiosyanate was found in all essential oil samples. There were 17 compositions in flower and flower buds samples after sunrise. The results showed that carvacrol in the harvested samples in flower and flower buds essential oil after sunrise was the dominant composition. In general, the isothiocyanate and terpene compositions are the dominant components in all specimens. The results showed that in samples after sunrise, the amount of essential oil composition is higher than that before sunrise, which is due to the presence of light and heat that causes changes in essential oil composition

    Keywords: Essential oil, Capparis spinosa L., Isobutyl isothiosyanate, GC, MS, Kohgiluyeh, Boyerahmad
  • Ramin Teymouri Okhchlar, Afshin Javadi*, Sodeif Azadmard-Damirchi, Mohammad Ali Torbati Pages 125-137

    Flaxseed oil is sensitive to oxidation due to its high content of polyunsaturated fatty acids. Antioxidant sources such as olive leaves can be used to stabilize it. Olive leaves contain lipase and lipoxygenase enzymes that need to be removed before use. Therefore, the aim of this study was to investigate the extraction of oil by cold pressing of flax seeds with blanched leaves steamed at levels (0 (control sample), 2.5, 5, 7.5 and 10% w / w ) is. Acidity, peroxide, phenolic content, fatty acid composition, chlorophyll content, carotenoid content and oxidative stability of extracted flaxseed oil were investigated during storage. The results showed that by adding different levels of blanched olive leaves, the acidity and peroxide number decreased and the amount of carotenoids, chlorophyll, phenolic compounds content and oxidative stability of oil samples in different levels of blanched olive leaves significantly increased compared to the control sample(P <0.05). On the other hand, during the storage period in the treated samples, the acidity and peroxide number of the samples increased significantly (P <0.05) but this increase was less than the control sample. Also, fatty acid profiles showed that by adding blanched olive leaves, the linolenic acid (18: 3) was preserved during further storage. According to the obtained results, it can be said that with the addition of blanched olive leaves, phenolic compounds in the produced oil increased and also oxidative stability increased and beneficial compounds such as linolenic acid and more carotenoids were preserved and a useful oil can be produced and offered to the consumer market.

    Keywords: Flaxseed, Olive Leaf, Blanched, Phenolic Compounds
  • Parastoo Ghaemi, Saeedeh Arabshahi Delouee*, Mehran Alami, Seyyed Hossein Hosseini Ghaboos Pages 139-154

    In this study, the effect of adding whey protein concentrate and soy protein isolate at three levels (0, 5 and 10%) with basil seed gum (0, 0.5 and 1%) on some quality characteristics of dough (density, firmness, consistency and stickiness) as well as the quality characteristics of gluten-free cake based on rice flour (specific volume, porosity, firmness, elasticity, color characteristics and general acceptance) were evaluated. The results showed that with increasing basil seed gum, whey protein concentrate and soy protein isolate, the density, firmness, consistency and stickiness of the cake dough increased (p <0.05). The results showed that by increasing basil seed gum at each concentration level of whey protein concentrate or soy protein isolate, the porosity and firmness of the cakes produced increased. In the samples containing 5% and 10% whey protein concentrate, by increasing basil seed gum in the formulation, first the specific volume of the samples increased and then decreased. It was also found that samples containing 5 and 10% soy protein isolate had a higher L* index than samples containing 5 and 10% whey protein concentrate. With increasing basil seed gum, except in samples containing 5% and 10% whey protein concentrate and 5% soy protein isolate, the elasticity of the samples increased. Finally, cake samples containing 5 and 10% soy protein isolate or whey protein concentrate with 1 and 0.5% basil seed gum, respectively, which were selected as the best samples from the evaluators' point of view can be suggested as an alternative to regular cakes for people with celiac disease.

    Keywords: Gluten Free Cake, Whey Protein Concentrate, Soy Protein Isolate, Basil Gum
  • Zeinab Samimi, Malihehe Yaghoobi*, Mohsen Sanikhani, Azizollah Kheiry Pages 155-166

    One of the major challenges in application of medicinal plants is to improve the extraction efficiency of bioactive materials. Therefore, the study of factors affecting the extraction of these materials is one of the important attractive subject for researchers. Lemon verbena due to the presence of high active substances in its leaves and nutritional properties has always been noticed by researchers of medicinal and aromatic plants. In this study, the effect of solvent type, extraction temperature, extraction time and solid to solvent on the extraction efficiency of phenolic compounds, flavonoid compounds and antioxidant activity of plant leaves under ultrasonic waves was investigated based on designed experiments using response surface methodology (RSM). Our result showed that the extraction temperature and solid to solvent ratio are two effective extraction variables on bioactive compounds extraction of lemon verbena leaves under ultrasonic waves. Also our results showed that aqueous- alcoholic extract has a higher efficiency for extraction of phenolic and flavonoid compounds, and trapping free radicals when compared with pure water. The antibacterial properties of aqueous-alcoholic extract showed a significant difference compared to pure aqueous extract. The susceptibility of Escherichia coli to both aqueous-alcoholic extracts and aqueous extracts was higher than that of Staphylococcus aureus.

    Keywords: Extraction of Active Substances, Escherichia coli, Antioxidant Capacity, Lemon Verbena Extract, Response Surface Methodology
  • Shahin Zomorodi*, Farid Amirshaghaghi, Karim Gerami Pages 167-179

    Raisin is one of the important export products in the agricultural sector, but there are several challenges in increasing the quality of raisins and their competition in foreign markets. The type of drying place and environmental conditions can have a great impact on the quality of raisins. In this study, the aim is to modify the traditional grape drying place, using intelligent heating plates. The seedless grape was harvested at two different times and prepared by two methods, natural (without pretreatment) and treated with alkaline solution and dried in traditional place with concrete floor and traditional place modified by control heating plates. The results showed that the drying time of non-treated raisins was 2.36 times of alkali-treated raisins and the drying time of traditional place was about 4.75 times of modified place. Also, the total count, coliform, molds and yeasts in the traditional drying place were higher, but the number of lactic acid bacteria was less than the modified method (P <0.05). In alkali-treated raisins, the total count, coliform and mold were lower, but the number of lactic acid bacteria and yeasts was higher than natural raisins (P <0.05). The results of sensory evaluation also showed that the color score of samples with alkali-treated raisins was significantly higher than other. The amount of energy consumed to prepare one kg of raisins in 21th September and 12th October was 0.98 and 1.78 kWh, respectively, and for natural raisins, this amount was 1.63 and 5.5 kWh, respectively. According to the results obtained in this study, it is possible to prepare raisins with high hygienic quality and desirable sensory properties by harvesting grapes in a timely and drying in the place with intelligent heating plates

    Keywords: traditional grape drying place, control heating plates, raisins, drying, energy consumption
  • Mahdi Karimi*, Zahra Sheikholeslami, Bahareh Sahraiyan, Mehdi Davoodi Pages 181-192

    The aim of this study was to enrich and improve nutritional and technological properties of sponge cake. Wheat flour was replaced with okra flour at levels of 0, 15 and 30%, and okra gum was used at levels of 0, 2.5 and 5% to improve texture and sensory sensory properties of the final product. The results showed that replacing wheat flour with okra flour and increasing its consumption level led to an increase in ash (from 0.54 to 1.35%), protein (from 7.56 to 93.9%) and antioxidant activity (from 79 4.5 to 49.2%) of samples. Okra flour and gum, especially at 30 and 5% level, were effective in moisture of the cakes during the baking and shelf life. The lowest moisture loss was observed in the sample containing 5% okra gum (without okra flour) and moisture of this sample decreased from 21.7% to 18.5% during two weeks. The highest specific volume (5.2 cm3 / g), porosity (31.8) and texture softness during 2 hours and one and two weeks after baking ( 1.4, 4.9 and 7.1 N) were showed in samle containing 15 % okara flour and 2.5 % okara gum. Also, in the sensory evaluation, the highest score of sensory properties and finally overall acceptance were showed in to the sample containing 15% okra flour and 2.5% okra gum and 30% okra flour without the presence of okra gum.

    Keywords: Okra, Sponge cake, Functional, Texture, Sensory properties
  • Shabnam Sistani*, Hajar Shekarchizadeh Pages 193-209

    Carbon quantum dots are a new generation of carbon nanoparticles that have good potential for food analysis and packaging due to their unique properties such as excellent fluorescence properties, easy synthesis, good biocompatibility, large functional groups, and low toxicity. Today, carbon quantum dots have replaced semiconductor quantum dots due to their non-toxicity. The use of carbon dots in packaging materials due to their antioxidant, antimicrobial and barrier properties increases product shelf life, reduces the growth of microorganisms, improves mechanical properties, the barrier against gases, UV light blocker, and reduces food waste. This paper aims to get acquainted with carbon quantum dots and synthesis methods and study their optical properties. Then, the principles of fluorescence sensor design, including the mechanism of fluorescence quenching and recovery and their application in food samples to detect food additives, pathogens, antibiotic residues, insecticides, heavy metals, and nutrients will be examined. Finally, the use of carbon dots in improved, active, intelligent and bio-packaging will then be discussed.

    Keywords: Packaging, Nanosensor, Carbon quantum dots, Fluorescence
  • Ali Molayem, Dornoush Jafarpour* Pages 211-223

    Thermal methods are among the common methods of food processing that increase the shelf life of food products by reducing the microbial population and inactivating enzymes. Despite the favorable effects of the traditional thermal process, this method reduces the nutritional and sensory quality of food products. Increasing consumer demand for food products with minimal changes in characteristics has provided the basis for examining new methods of food processing. Therefore, in the current work, the impact of conventional pasteurization and thermosonication (TS) on the microbial populations, antioxidant activity and quality parameters of fermented green table olives was studied. Olives were subjected to ultrasound treatment (30 kHz, 100 W) at different temperatures (45, 55, and 65 ºC) and times (5, 10, and 15 min) and compared with the conventional heat treatment (85 ºC, 15 min). After treatment, TS at 45 and 55 ºC markedly (p < 0.05) improved firmness, color parameters, and sensory attributes relative to the thermally processed olives. Furthermore, TS enhanced total phenolic content (8.45-25.37%) and antioxidant activity (8.43-31.21%) compared to the untreated samples. TS at 55 ºC-15 min, 65 ºC-10 min, and 65 ºC-15 min successfully reduced the microbial counts to nil. However, TS at 65 °C notably diminished the quality parameters. Thus, TS can improve the safety and quality of table olives and can be used as a suitable alternative to the thermal processing.

    Keywords: Green Olives, Thermal Sonication, Bioactive Compounds, Microbial Inactivation
  • Seyedeh Hoda Yoosefian, Rahim Ebrahimi*, Bahram Hosseinzade Samani, Ali Maleki Pages 225-240

    In this study was investigated the possibility of converting agricultural lignocellulosic waste to sugar during the ultrasound-acid pretreatment, acid-thermal hydrolysis and cold plasma detoxification. For this purpose, after collecting wheat and rice straw, ultrasound-acid pretreatment (with three different treatments of bagasse load, sonicate time and acid concentration) and then acid hydrolysis (with three different treatments of hydrolysis time, acid concentration and temperature) on biomass were performed. The results of chemical data showed high sugar were released at 30 min time of sonication, bagasse load of 1% and acid concentration of 1.5% and soluble lignin was at its highest level. Also, during acid-thermal hydrolysis, hydrolysis time of 45 min, acid concentration of 1.5% and temperature of 120 ˚C caused further release of sugar and ASL. In addition to the chemical data, the results of FTIR, FESEM and thermal analysis proved that the structures are well disintegrated and the biomass is prepared for the conversion of sugar to bioethanol. Then, cold plasma detoxification method was used to remove such as acetic acid, formic acid and furfural and the results showed that after cold plasma detoxification, acid inhibitory compounds levels were 73, 58 and 78% decreased during 10 min of detoxification, jet distance of 0.5 cm and argon gas to air ratio 0.5. Finally, it can be said that lignocellulosic compounds can be broken down by ultrasonic pretreatment and acid-thermal hydrolysis of structural polysaccharides, and then the toxic inhibitory compounds can be eliminated by cold plasma method to achieve the best results.

    Keywords: Ultrasound, Bioethanol, Cold Plasma, Agricultural Waste, Fermentation
  • Samira Moradi, Fatemeh Zeraatpisheh, Hossein Zanganeh, Mehdi Ghajari Shamoshaki, Alireza Vasiee, Farideh Tabatabaei Yazdi*, Seyed Ali Mortazavi Pages 241-253

    Microbial quality of raw milk is very important in two respects. First, milk consumption itself plays a very significant role in people's food tables and its high microbial load endangers consumer health. Second, if the microbial quality of milk is not suitable, from a technology point of view, milk-derived products will not have a good quality. In this project, which has been carried out in collaboration with Pegah Golestan Company, the separation process (with separators) and double bactofugation was used to reduce microbial load with the aim of reducing milk heating (in order to reduce the nutritional value as a result of heat). Milk samples used for lactic cheese production in Golestan province were examined in 2020 and 2021. After the process, total microbial counting, aerobic and anaerobic spores were counted. The results showed that by using this method, the total microbial load, aerobic and anaerobic spores of the collected milks were reduced to an acceptable level throughout the year without decreasing the microbial quality of the produced cheese during the storage period. On the other hand, the process of separation and bactofugation produces dairy sludge. Normally, dairy sludge is removed every 20 minutes, which was performed in separator and bactofuge1 to 21 minutes to reduce dairy sludge.

    Keywords: Milk, microbial load, separator, bactofuge, dairy sludge
  • Marziyeh Akhond, Maryam Kolahi*, Fariba Heidarizadeh Pages 255-266

    Strawberry (Fragaria × ananassa) is a plant belonging to the rose family, one of the most important small fruits, which is one of the most popular and widely used berries in the world due to its sweet aroma and taste. In this study, changes in qualitative and phytochemical traits of Kamaroza and Parus strawberry cultivars during 15 days of storage at 4 °C were investigated. In order to determine the possible contamination of strawberry fruit with contaminants, the amount of heavy metals was investigated using the emission spectroscopy technique by ICP. The results of comparing the studied traits in two strawberry cultivars showed that the amount of phenol, flavonoids, flavonols, anthocyanins and carbohydrates in Camarosa cultivar was significantly higher than Parus cultivar. But in terms of fiber content, Parus cultivar had more fiber content. Based on the results of comparing the data of two strawberry cultivars, after 15 days of storage, the amount of phenol, flavonoids, flavonols, carbohydrates and antioxidant capacity showed a significant increase only in Camarosa cultivar. These studies show that in terms of nutritional value and preservation of natural compounds during storage and post-harvest conditions, the type of strawberry cultivar is a determining factor, so that Camarosa has a special advantage over Parus cultivar. Examination of heavy metal results in two strawberry fruit cultivars showed that except for the amount of zinc metal, which in both strawberry species is less than the limit accepted by the World Health Organization, the amount of other heavy metals studied was higher than the standard.

    Keywords: Antioxidant, strawberry, phytochemical, Storage
  • Sahar Hamzei, Arezou Khezerlou, Ali Ehsani* Pages 267-280

    Cheese packaging as one of the processes has an important effect on increasing the shelf life and quality of cheese. The aim of this study was to package Iranian white cheese using edible coating based on whey protein isolate (WPI) containing different levels of cardamom (Elettaria cardamomum L.) essential oil (CEO) (0, 1, 1.5 and 2%) during storage. Samples were examined for physicochemical, microbial and sensory changes during 60 days of storage. The chemical compounds of CEO were also identified by GC-MS. In the analysis of the chemical composition of CEO, two main compounds including α-terpenyl acetate (46.705%) and 1.8-cineole (27.415%) were identified. Examination of pH changes showed that the pH of all samples decreased significant during storage (P<0.05). On the last day of storage, the lowest amount of peroxide was in the cheese sample coated with 2% CEO (0.97±0.21 meq O2/kg). The results of changes in TBARS in coated white cheese samples during storage showed that two samples of white cheese coated with WPI enriched with 1.5 and 2% CEO had the lowest Thiobarbituric acid reactive substances levels were from the 7th day to the end of the storage period. In microbiological analysis, the lowest population of total bacteria on the last day of storage was in the white cheese sample enriched with 2% CEO (2.431±0.56 Log cfu/g). The results of sensory evaluation showed that the edible coating based on WPI containing 1.5% of CEO had more desirable sensory properties than other coatings. According to the results of the present study, it can be stated that edible coatings containing plant essential oils can be used in packaging and coating of white cheese to increase its quality and safety.

    Keywords: White Cheese, Packaging, Edible Coating, Whey Protein Isolate (WPI), Cardamom Oil Essential Oil
  • S. Jafar Hashemi*, Azadeh Ranjbar Nedamani, Nilofar Abdi Pages 281-289

    In this study,the effective moisture diffusivity and activation energy of apples with %84 w.b moisture during one- and two-stage drying were investigated. The blanching was done at 5 minutes in 1% ascorbic acid to browning inhibition. The un-blanched samples were controlled. Drying ran with four methods. Two methods consist of oven drying through one stage at 50, 60, and 70 ℃, two-stage at (50-60, 50-70, 60-70 ℃), and microwave drying with one stage (90, 180, and 360 W) and two-stage in (90-180, 90-360, 180-360 W) treatments. the equilibrium moisture was 20%. In two-stage drying, when the moisture of samples reached %50 on initial moisture, the temperature or power changed to next. The effective moisture diffusivity and activation energy were calculated as results. Results show when the microwave power increases, the drying rate and thus the effective moisture diffusivity increase. The moisture removal is better in two-stage drying. The blanching has a lower effect on effective moisture diffusivity inhot air drying. The temperature had no significant effect on effective moisture diffusivity during two-stage drying. During drying with microwave, increasing power reduced the needed energy for removing the moisture from the apple surface which shows the activation energy. Without considering the blanching process in two-stage dried samples, the best power of microwave was 90 W and then 360 W. in this power, the low initial energy for drying and low activation energy are the important benefits of drying. Blanching can reduce the amount of needed energy for starting the evaporation of water. In two-stage drying, increasing the power leads to decreasing the activation energy, without considering the blanching process. Finally, drying of samples with oven and microwave in two stages caused better emission of moisture and reduction of the required energy for starting moisture evaporation in apple sheets.

    Keywords: Activation energy, Effective moisture diffusivity, Microwave, Apple drying
  • Farinaz Hossein, Ali Motamedzadegan*, Shahram Naghizadeh, Somayeh Rahaiee Pages 291-303

    Chia seeds are considered as a rich source of bioactive and functional compounds. Due to the fact that bioactive compounds are unstable against environmental factors The stability of these compounds was important And encapsulation is a useful way to increase the stability of these compounds. In this study, nano-capsules of chia seed extract (CSE) with nano liposomes and basil seed gum (BSG) were produced and its physicochemical properties and release were investigated. nano-liposomes were first prepared using lecithin and different concentrations of CSE and then coated with three levels of BSG. The physicochemical properties and the CSE release from nano-capsules were examined. The lowest mean particle size (59.23 nm), low PDI index (0.328) and high encapsulation efficiency (80.06%) were observed in the Nano-capsules containing 0.5% CSE coated with 1.0% BSG (L0.5BSG1). Since the zeta potential of nano-capsules produced in this study was higher than ± 30 mV, so they had high stability. Based on the TEM images the L0.5BSG1 nano-capsules had spherical and irregular shape and low tendency to accumulate. The FTIR analyses showed physical interaction between nano-capsule components and also confirmed the presence of phenolic compounds in the nano-capsules. In terms of release rate in the gastric and intestinal simulated conditions, the CSE-loaded nano-capsules had a controlled release relative to free CSE. Finally, the results of this study demonstrated that L0.5BSG1 nano-capsules could possibly be used successfully in the pharmaceutical and food industries.

    Keywords: Encapsulation, Chia seed extract, Nano-liposome, Basil seed gum, Release
  • Mohsen Dalvi-Isfahan* Pages 305-316

    Egg contamination by Salmonella enteritidis is one of the most important causes of foodborne gastroenteritis throughout the world and the common method which can be used to inactivate this bacteria is pasteurization. In this study, the pasteurization of intact egg was mathematically modelled using a CFD technique. The results were compared with experimental data and it was found that the model could reasonably forecast the temperature of egg during pasteurization (R2>0.98). The model showed that in order to predict the temperature variation of the slowest heating zone (SHZ) with higher accuracy, it is necessary to to incorporate the influence of natural convection currents induced by the hot eggshell walls in the pasteurization process. Results indicated that the SHZ keeps moving during pasteurization and eventually stays in a region that is about 25% of the egg height from the bottom after 300 s of heating. These results also show that the time required to reduce the Salmonella enteritidis population in cold point of eggs to 5D is approximately 28 minutes. This model could serve as an important tool in better understanding of the pasteurization process, choosing the best process parameters and facilitate process optimization of intact egg pasteurization towards industrial implementation

    Keywords: computational fluid dynamic, egg, pasteurization
  • Soudabeh Nourzad, Hassanali Naghdi Badi*, Sepideh Kalateh Jari, Ali Mehrafarin, Sakineh Saeidi-Sar Pages 317-331

    The post-harvest techniques of medicinal plants such as drying, is very important in their production cycle. The present study was carried out to evaluate the effect of different drying methods on some phytochemical traits of Chuchak in the spring of 2020 based on the completely randomized design with three replications. The chuchak samples were collected in the vegetative stage from the gardens of Noor city, Iran. The drying treatments were shade-drying at room temperature (25±3 °C), sun-drying, oven-drying (45, 55 and 65 °C), vacuum oven-drying (45, 55 and 65 °C), microwave-drying (200, 500 and 800 watts), and fresh samples. The studied traits were moisture content based on fresh and dry weight, drying time and speed, ascorbic acid content, protein content, total carbohydrate content, total phenol and flavonoid content and antioxidant activity. The results of the variance analysis showed the significant effect of drying methods on all studied properties of the samples (P≤0.01). The mean comparison showed that the minimum drying time and the maximum speed drying were related to the microwave (800 watts). The highest amount of ascorbic acid (385.72 µg/mg), protein (19.72%), total phenol (47.19 mg GA per 1 g dry matter), total flavonoids (50.96 mg quercetin per 1 g dry matter) as well as antioxidant activity (76.02%) was observed in the fresh plant and then in the oven-drying (55 °C).

    Keywords: Eryngium caeruleum Trautv., Antioxidant activity, Ascorbic acid, Drying methods, Total phenol
  • Banafsheh Mohimani, Shilla Safaeian*, Rezvan Mousavi Nadushan, Mohammad Rabani, Hamid Tavakolipour Pages 333-344

    Today, with the rise of awareness and changing attitudes, the demand for healthy foods has increased. The effective compounds of black seed with its antioxidant and antimicrobial properties are of interest to many researchers. The aim of this study was to benefit from the functional properties of black seed oil in a food model. In the first phase, the peroxide index, color and antimicrobial properties of free and alginate encapsulated black seed oil were investigated. In the second phase, microbial and sensory properties of 4 chocolate ganache samples (preservative free (G or Control), preservative free + inoculated microorganisms (GM), containing 3% free black seed oil + inoculated microorganisms (GOM) And containing 3% of encapsulated black seed oil + inoculated microorganisms (GOM)) were compared. The results of the first phase showed that MIC and MBC of free black seed oil on Salmonella typhimurium, Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Aspergillus niger and Candida albicans were higher than the encapsulated black seed oil. Also, the highest and lowest antimicrobial effects of black seed oil were observed on Candida albicans and Escherichia coli, respectively. The peroxide index and color of free black seed oil was more than encapsulated black seed oil . Also, the results of the second phase showed that the presence of black seed oil in the chocolate ganache formulation reduced the microbial load of the produced samples. However, the antimicrobial action of free black seed oil on the microbial load of the food model was more than encapsulated black seed oil. Finally, the results of sensory evaluation showed that chocolate ganache containing encapsulated black seed oil had better sensory properties compared to the sample containing free black seed oil.

    Keywords: Food model, Functional, Black seed, Antimicrobial properties, Encapsulation
  • Reza Safari*, Zeynab Raftani Amiri, Soheyl Reyhani Poul, Reza Esmaeilzadeh Kenari Pages 345-358

    Following the concerns created in the field of using synthetic preservatives in various foods, it seems necessary to pay attention to natural compounds with preservative properties. Phycocyanin extracted from spirulina microalgae is one of these compounds. The aim of the present study was to extract (using enzymatic method) and nanoencapsulation of this pigment with maltodextrin-sodium caseinate combination coating and evaluate the antioxidant and antibacterial activity (against Escherichia coli, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Yersinia ruckeri and Streptococcus iniae) of nanocapsules in comparison with pure phycocyanin. The results showed that with increasing the concentration of phycocyanin (in both pure and nanoencapsulated forms), the antioxidant and antibacterial activity of the treatments increased significantly (p<0.05). Comparison of the properties of the treatments on days 0 and 60 (stored at -18°C) showed that the antioxidant and antibacterial activity of pure phycocyanin was significantly reduced over time (p<0.05). But the nanoencapsulation technique prevents the mentioned properties from changing and helps to preserve them. Among gram-positive bacteria, Listeria monocytogenes was more sensitive than the other two bacteria and all concentrations used had an inhibitory effect on this bacteri. Staphylococcus aureus was resistant to two concentrations of 2.5 and 5 μg/ml and Streptococcus iniae to three concentrations of 2.5, 5 and 10 μg/ml. Among the two gram-negative bacteria, Yersinia ruckeri was more sensitive and the concentrations used, with the exception of concentrations of 2.5 and 5 μg/ml, had an inhibitory effect on both bacteria. According to the results of the dilution method, for the studied bacteria, the MIC range was between 50-500 and the MBC between 100-500 μg/ml. Also, the lowest MIC was recorded for Listeria monocytogenes and the highest MBC was recorded for Streptococcus iniae. It can be concluded from this research that first, pure phycocyanin has antioxidant and antibacterial activity; second, nanoencapsulation of this pigment with combined coating of maltodextrin-sodium caseinate improves these properties and their stability during the storage period.

    Keywords: Spirulina, Phycocyanin, Nanoencapsulation, Antioxidant properties, Antibacterial properties
  • Maryam Rezaei, Leila Nouri, Mohammad Daneshi*, Abdoreza Mohammadi-Nafchi, Fariborz Nahidi Pages 359-370

    As the demand for new protein sources increases, research is needed to extract and develop protein isolates with desirable functional properties. Sesame protein can be used as a new plant protein source due to its high amino acid content. In this study, the effect of sodium chloride salt concentration (0, 18 and 22% w / v) and drying temperature (25, 45 and 180 °C) as two important parameters affecting the functional properties of protein isolates extracted from sesame were investigated. Protein solubility tests at pH 4, 5, 7, 9 and 11, foam stability and emulsion stability at pH 11 and water holding capacity (WHC) and oil holding capacity (OHC) were performed. The lowest protein solubility was observed at pH 5 and with increasing pH, protein solubility increased. With increasing temperature from 45 to 180 °C at constant salt concentration, protein solubility and foam and emulsion stability increased and WHC and OHC decreased. An increasing in salt concentration from 18 to 22 % at constant temperature caused to increase in protein solubility and decrease in WHC and OHC. Foam and emulsion stability was lowest at 18% of salt concentration. In general, drying temperature of 45 degrees Celsius and salt concentration of 18% for preparation of protein isolate with maximum water and oil holding capacity and drying temperature of 180 °C and salt concentration of 22% for production of sesame protein isolate with maximum solubility, Emulsion stability and foam stability are recommended.

    Keywords: Sesame protein Isolate, Emulsion stability, Foam stability, Protein solubility, Water, Oil holding Capacity
  • Ali Mahian, Elham Mahdian*, Esmaeil Ataye Salehi, Seid Mahdi Jafari Pages 371-384

    Food industry encounter increasing demand for reducing fat in food products so due respond of food manufacturers to consumer demand we are witnessing a rapid growth in the production of low-fat products. The present research was thus aimed optimizing the formulation of low-fat breakfast cream to achieve a product with Pleasant rheological properties. The back extrusion test was done using the Texture Analyzer and the steady shear test was performed using rotary viscometer. Since the coefficient of determination (R2) were higher than 0.7, and lack of fit for all above characters were not significant (p<0.05), the suggested regression models were found to be suitable for fitting the experimental fitting. The results of back extrusion test showed that with the simultaneous increase of starch and capacaragin gum and also guar gum and capacaragin gum, the amount of hardness, consistency and cohesiveness increased. The results of the steady shear test showed that the flow behavior index (n) of all samples was less than one which indicates a shear thinning behavior (pseudoplastic) of all samples. According to optimization, it was found that the amount of starch 1.82%, guar gum 0.12% and kappa carrageenan gum 0.014% led to a low-fat breakfast cream with desirable rheological properties.

    Keywords: Breakfast cream, Low-fat, starch, Guar gum, Kappa carrageenan, Rheological properties
  • Amir Khadang Nikfarjam, Elham Mahdian*, Reihaneh Ahmadzadeh Ghavidel, Reza Karazhyan Pages 385-394

    The aim of this study was to identify the lactic acid of the dominant bacteria in pickled garlic, using initial biochemical tests and PCR technique and to investigate their potential probiotic potential. For this purpose, to determine the probiotic potential of these isolates, some confirmatory tests including resistance to acid, resistance to simulated gastric conditions, resistance to bile salts, activity against pathogenic bacteria, susceptibility to some common antibiotics and hemolytic activity of isolates were performed. Based on BLAST results, five isolates of Lactobacillus plantarum, two isolates as Pediococcus ethanolidurans and one isolate as Lactobacillus brevis were identified. The lactic acid bacteria isolated in this study had the ability to survive at pH 2.5, grow in medium containing 0.3% bile salt, were sensitive to antibiotics and lacked hemolytic activity and therefore have probiotic properties. Supernatant of isolates of this study in high concentrations had the ability to inhibit growth of pathogenic bacteria and the lethal activity against them. Finally, the isolates of this study can be added to other products in the future as a strain with probiotic potential.

    Keywords: Probiotics, garlic, lactic acid bacteria, PCR
  • Orang Khademi*, Mohammad Reza Vazifeshenas, Javad Erfani Moghadam Pages 395-407

    In order to evaluate the quality and quantity of some important commercial Iranian pomegranate cultivars, in the climatic conditions of Yazd, the fruits of 12 cultivars including: Ardestani Mahvalat, Bejestani, Shishekap Ferdows, Naderi Badroud, Qajaq Qom, Gel Tafti, Shirin Shahvar, Robab Neyriz, Malase Yazdi, Malase Saveh, Malase Yousefkhani and Khazar Bardaskan were harvested at commercial maturity stage and were evaluated for important quantitative and qualitative traits. The results showed, there were significant differences among the cultivars in terms of fruit weight, skin and aril color properties (CIE L *, a *, b * and Hugh angle), soluble solids content, titratable acidity, antioxidant activity and anthocyanin content. Meanwhile, the highest fruit weight was measured in Shirin Shahvar cultivar, this cultivar also had the lowest titratable acidity and the highest taste index among the cultivars, and also this cultivar showed a bright color, however, the brightest color among the cultivars was observed in Naderi Badroud. Based on the skin and aril color properties, anthocyanin content and fruit taste, Malase Yazdi was the best among the cultivars. However, cultivars such as Shishekap Ferdows, also showed good quality characteristics. Also the correlations between traits was investigated and significant relationships were observed between color properties and amount of anthocyanin or between antioxidant capacity and amount of phenol or amount of anthocyanin.

    Keywords: Anthocyanins, antioxidants, cultivar, pomegranate, quality