فهرست مطالب

تحقیقات حمایت و حفاظت جنگل ها و مراتع ایران - سال بیستم شماره 1 (پیاپی 39، بهار و تابستان 1401)

مجله تحقیقات حمایت و حفاظت جنگلها و مراتع ایران
سال بیستم شماره 1 (پیاپی 39، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/26
  • تعداد عناوین: 12
|
  • فاطمه درگاهیان*، سمانه رضوی زاده صفحات 1-14

    یکی از مهمترین چالش هایی که در حال حاضر اکوسیستم جنگلی زاگرس با آن مواجه است، پدیده زوال بلوط می باشد. زوال بلوط متاثر از عوامل متعدد طبیعی و انسانی است. در بین عوامل طبیعی، امواج گرما که به عنوان پیامد تغییر اقلیم در دو دهه اخیر ظهور پیدا کرده است می تواند یکی از علل زوال جنگل های زاگرس باشد. برای مشخص کردن تاثیر امواج گرما بر زوال جنگل های استان چهارمحال و بختیاری، مهمترین ویژگی های امواج گرما شامل فراوانی روز همراه با موج گرم، تعداد رخدادهای موج گرم و تداوم امواج گرم در چهار سایت پایش زوال بررسی شدند. از اطلاعات روزانه نزدیک ترین ایستگاه های سینوپتیک به سایت های زوال برای یک دوره کامل اقلیمی (1991-2019) استفاده شد. ویژگی های امواج با استفاده از مدل  ClimPACTدر محیط نرم افزار R 2.10 محاسبه شدند. سال شروع موج گرما در سایت های زوال و روند تغییرات و خطای شیب روند و معنی داری تغییرات با P-value= 0.05 استخراج شد. نتایج نشان داد که همه شاخص های موج گرما در سایت های پایش زوال روند افزایشی و معنی داری داشتند. شاخص فراوانی روز همراه با موج گرم در سایت های پایش چیگو و قلعه سماع از 7 روز همراه با موج گرم شروع و به 39 روز در سال 2019 رسید. در دو سایت گل سفید و رحیم آباد 10 روز همراه با موج گرم در سال 2005 به 38 روز در سال 2014 رسید. بیشترین فراوانی رخداد موج گرم در سایت های زوال چیگو و قلعه سماع در سال 2015 شش رخداد بود. در دو سایت گل سفید و رحیم آباد بیشترین تعداد رخداد موج گرم در سال 2014 هفت رخداد بود. بررسی شاخص فراوانی تداوم رخداد موج گرم در دو سایت زوال چیگو و قلعه سماع نشان داد که بیشترین تداوم رخداد موج گرم در سال 2018 به مدت 32 روز بود. در دو سایت زوال گل سفید و رحیم آباد نیز بیشترین تداوم رخداد موج گرم در سال 2018 به مدت 14 روز بود. مقایسه ویژگی های موج گرم بین سایت های پایش زوال نشان داد که در سایت های زوال چیگو و قلعه سماع که در عرض جغرافیایی پایین تری قرار دارند، همه ویژگی های موج گرما شدت بیشتری داشتند. با توجه به روند افزایش گرمایش جهانی و موقعیت جنگل های زاگرس استان چهارمحال و بختیاری، انتظار می رود در آینده افزایش تعداد روزهای همراه با موج گرم، تعداد رخدادهای موج گرم و تداوم بیشتر امواج گرما با شدت بیشتر ادامه داشته باشد. بنابراین، مدیران و تصمیم گیران باید راهکارهای سازگاری با این تغییرات را برای حفظ اکوسیستم اتخاذ کنند.

    کلیدواژگان: تداوم موج گرم، روز همراه با موج گرم، رخداد موج گرم، زوال بلوط
  • حامد ایزدی*، آمنه سواری ممبنی، مسلم سواری صفحات 15-41

    جنگل ها از ثروت های حایز اهمیت برای نسل های کنونی و آینده می باشند که نقش بسیار مهمی در تعادل بوم شناختی، درآمدزایی، توسعه روستایی و همچنین بستر و پشتوانه حیات طبیعی و میراث فرهنگی جامعه انسانی به شمار می روند بنابراین حفاظت از آن ها بسیار حایز اهمیت می باشد. هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر هنجار اخلاقی، نیت و رفتار حفاظت از جنگل ها می باشد. جامعه آماری این پژوهش را خانوارهای روستایی در چهار دهستان دوره چگنی (1399N=) تشکیل دادند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 300 سرپرست خانوار انتخاب شد. افراد نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی صوری آن توسط جمعی از پانل متخصصان و صاحب نظران تایید گردید. افزون بر این، برای تعیین میزان پایایی، از پیش آزمون با محاسبه ضریب آلفا کرونباخ استفاده و تایید شد (87/0 - 95/0). نتایج مدل معادله های ساختاری تحلیل مسیر نشان داد، متغیرهای سرمایه اجتماعی و نگرش زیست محیطی بر هنجار اخلاقی موثر می باشند و متغیرهای هنجار اخلاقی، مسیولیت پذیری زیست محیطی، نگرش زیست محیطی و آگاهی های زیست محیطی از بر روی نیت به صورت مستقیم و رفتار به صورت غیرمستقیم تاثیر داشتند. همچنین دو متغیر سرمایه ی اجتماعی و نیت تاثیر مثبت مستقیم و معنی داری بر رفتار خانوارهای روستایی در حفاظت از جنگل ها داشت و این متغیرها در نهایت توانستند به ترتیب 62، 61 و 46 درصد از تغییرات متغیرهای هنجار اخلاقی، نیت و رفتار خانوارهای روستایی را نسبت به حفاظت از جنگل ها پیش بینی کنند.

    کلیدواژگان: جنگل های زاگرس، رفتار حفاظتی، خانوارهای روستایی، سرمایه ی اجتماعی، هنجار اخلاقی
  • صدرالدین کسایی، محسن ملکی*، معصومه سادات حسینی نسب صفحات 42-67

    تعارض در منابع طبیعی از اختلاف نظر بر سر میزان دسترسی، کنترل و استفاده از منابع طبیعی پیش می آید. هدف این تحقیق شناخت علل موثر در بروز تعارض بین کنشگران ذی نفع در مدیریت منابع طبیعی بود. در این مطالعه، مولفه های حقوقی، مدیریتی، بهره برداری و اجتماعی از دیدگاه کارشناسان و بهره برداران در حوزه های آبخیز جنگلی پایین دست سفیدرود و پلرود در استان گیلان بررسی شد. روش تحقیق از نوع کمی و پیمایشی بود. 173 پرسش نامه توسط کارشناسان منابع طبیعی و بهره برداران تکمیل شد. پایایی پرسش نامه برای همه دسته گویه‎های بالای 9/0 به دست آمد. از آزمون‎های تی تست برای مقایسه دیدگاه دو گروه استفاده شد. نتایج نشان داد، بین دیدگاه بهره برداران و کارشناسان دولتی از نظر عوامل موثر در تعارض، اختلاف معنی دار وجود دارد. مهمترین مولفه های موثر در افزایش تعارض در این منطقه از دیدگاه بهره برداران، نقص قوانین، قطع درختان، مالکیت شورایی مراتع، کم رنگ بودن حضور زنان و پایین بودن همیاری است. از نظر کارشناسان، کمبود قوانین، نداشتن تعاونی مرتع داری، عدم انطباق طرح‎های آبخیزداری با شرایط اکولوژیک و کمبود همیاری در بین مردم معرفی شده است. پایین بودن آگاهی بهره برداران از سوی هر دو گروه تایید شد، ولی مسایلی از قبیل چرای زودرس، دام مازاد، شخم زیراشکوب و اراضی ملی از سوی بهره برداران به عنوان عوامل تخریب مراتع و تعارض شناخته نشد. کارشناسان نیز به عوامل مهمی که منجر به تعرض در این منطقه شده است، از قبیل تغییر کاربری اراضی و واگذاری ها صحه نگذاشتند. درواقع هر دو گروه به عواملی که گروه آنها می تواند در افزایش تعارض موثر باشد، اذعان نکردند. از نظر مدیریتی نیز هر دو گروه، موثرترین روش کاهش تضاد را قرق جنگل ها و مراتع و پس از آن مدیریت مشارکتی اعلام کرده اند.

    کلیدواژگان: تضاد، عوامل حقوقی، عوامل مدیریتی، عوامل اجتماعی، بهره برداری، تخریب جنگل
  • الهه معروف زاده، پدرام عطارد*، مهدی پورهاشمی، توماس گرنت پایپکر صفحات 68-83

    فعالیت پروانه جوانه خوار بلوط (Tortrix viridana L.) منجر به تغییر الگوی فنولوژی درختان و تغییر مقدار شاخص سطح برگ در ناحیه رویشی زاگرس می شود. در پژوهش پیش رو، روند تغییرات شاخص سطح برگ در دو منطقه شاهد (بدون آفت) و آفت زده در جنگل های بلوط شهرستان سردشت استان آذربایجان غربی مطالعه شد. با استفاده از دوربین لنز چشم ماهی در 15 نقطه از هر یک از دو منطقه، از فروردین تا آذر 1399، در 32 نوبت عکس برداری شد و همبستگی شاخص سطح برگ با پارامترهای اقلیمی دما، نقصان فشار بخار، بارش، تبخیر و ساعات آفتابی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که میانگین شاخص سطح برگ در منطقه شاهد 51/1 و در منطقه آفت زده 90/0 و این اختلاف در سطح اطمینان 99 درصد معنی دار بود. بیشینه شاخص در منطقه آفت زده (32/1) در 19 خرداد و در منطقه شاهد (81/1) با تاخیر زمانی 8 روزه در 11 خرداد رخ داد. شاخص سطح برگ در هر دو منطقه شاهد و آفت زده با کلیه پارامترهای اقلیمی (به جز بارش) همبستگی مثبت معنی دار نشان داد. پارامترهای اقلیمی، همبستگی بیشتری را با شاخص سطح برگ در منطقه شاهد در مقایسه با منطقه آفت‎زده نشان دادند (میانگین 6/0 در مقابل 4/0). دما در هر دو منطقه، دارای بیشترین همبستگی با شاخص سطح برگ بود (7/0 در منطقه شاهد و 5/0 در منطقه آفت زده). حساسیت شاخص سطح برگ به فعالیت آفت پروانه جوانه خوار بلوط و نیز اثرپذیری شاخص از پارامترهای اقلیمی، نشان داد که تغییرات اقلیمی می تواند تاثیرات شگرفی بر فنولوژی درختان بلوط در این ناحیه رویشی داشته باشد.

    کلیدواژگان: آذربایجان غربی، پارامترهای اقلیمی، جنگل بلوط، دما، ضریب همبستگی
  • علی محبی*، رحمان شریفی صفحات 84-95
    با تغییرات ایجاد شده در نحوه مدیریت مراتع عشایری که نمود آن جایگزینی دولت در تنظیم تقویم کوچ و مدیریت مراتع با عشایر می باشد. نظر به محدودیت های نظام دولتی، موضوع امکان سنجی واگذاری مجدد این مسیولیت به عشایر و فراهم کردن زمینه نقش آفرینی آن ها در مدیریت مراتع به عنوان یکی از راهکارهای برون رفت از وضع نامناسب و ناکارآمد نظام مدیریت کنونی مطرح شده است. ازاین رو سازمان امور عشایر، موسسه تحقیقات جنگل ها و مراتع کشور و سازمان جنگل ها؛ مراتع و آبخیزداری کشور ورود به مسیله را از مسیر متکی به نتایج تحقیق امری منطقی تشخیص و پس از تشکیل جلسات متعدد ، مرتع ییلاقی دهنه سنگ لار طایفه هداوند به عنوان پایلوت انتخاب گردید تا تاثیر مدیریت عشایر و حمایت ارگانها از آنان بر تغییرات پوشش گیاهی در این منطقه مورد آزمون قرار گیرد. شاخص های مورد ارزیابی پوشش، ظرفیت، وضعیت، گرایش و درصد بهره برداری در دو مرحله قبل از ورود و پس از خروج عشایر از مراتع تعیین گردیدند. بدین منظور. نمایندگانی از سوی عشایر معرفی و اجرای پروژه در قالب تفاهم نامه 4 جانبه شماره 246/5/278 مورخه 23/1/95 مابین ارگانهای ذکر شده در فوق و نمایندگان عشایر منعقد گردید. مراحل مطالعاتی پروژه به شکل مدیریت تعریف شده بمدت 4سال از سال 1394 آغاز شد.
    کلیدواژگان: کوچ، مراتع عشایری، مدیریت پوشش گیاهی
  • عبدالصمیم نیازی، محمدجواد امیری*، تورج نصرآبادی صفحات 96-116

    حفاظت از محیط زیست به معنی استفاده بهینه و مناسب از آن است، به نحوی که بتواند کیفیت خود را از نظر زندگی انسانی حفظ نماید. در این راستا ارتقاء سواد محیط زیستی بسیار مهم می باشد. توسعه سواد محیط زیستی یک امر ضروری در جامعه است که در نهایت منجر به افزایش دانش، نگرش مثبت و رفتار مسیولانه در قبال حفاظت از منابع طبیعی می شود. هدف از انجام این پژوهش بررسی و ارزیابی دانش، نگرش و رفتار محیط زیستی ذینفعان مختلف شامل استادان دانشگاه، دانشجویان و جامعه محلی جنگل نشین استان لغمان در افغانستان در رابطه با حفظ و احیای جنگل ها و مقایسه آنها با یکدیگر می باشد. روش تحقیق این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش انجام کار، پیمایشی میدانی می باشد. در این تحقیق از آمار توصیفی برای بررسی اطلاعات جمعیت شناختی و از آمار استنباطی برای تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد که با استفاده از نرم افزار SPSS22 صورت گرفت. نتایج پژوهش نشان داد که در بین سه گروه هدف مورد مطالعه، جامعه محلی نسبت به دو گروه دیگر یعنی دانشجویان و استادان دانشگاه، سطح سواد محیط زیستی پایین تری در رابطه با حفظ و نگهداری بوم سیستم جنگل دارند. بنابراین به دلیل افزایش جمعیت در دهه های اخیر و روند رو به فزونی آن وافزایش استفاده از جنگل های استان لغمان و در نتیجه تخریب و آلودگی آنها، لازم است که یک برنامه آموزشی جهت ارتقاء و بهبود آگاهی و دانش جنگل نشینان تدوین گردد.

    کلیدواژگان: سواد محیط زیستی، حفاظت، منابع طبیعی، افغانستان، استان لغمان
  • گلچهر پورمحمدی، علی علیزاده علی آبادی*، نرگس فلاحی چرخابی، ابوالقاسم قاسمی صفحات 117-136

    به منظور مطالعه خصوصیات فنوتیپی، مولکولی، بیماری زایی و فیلوژنتیکی عوامل باکتریایی گال های زیتون و خرزهره، نمونه هایی از برگ، دمبرگ، شاخه و تنه این درختان که دارای علایم گره یا گال بودند، از شهرستان‎های مختلف استان‎های مازندران، گیلان، قزوین و تهران جمع آوری و به آزمایشگاه منتقل شد. از محیط کشت Kings’B برای جداسازی استفاده شد و 180 جدایه با رنگدانه سبز فلورسانت خالص‎سازی شد. آزمون بیماری زایی استرین های جداشده از گال زیتون و گال خرزهره نشان داد که این استرین ها روی میزبان اصلی خود بیماری زا بودند. در آزمون های LOPAT، تولید لوان، آنزیم اکسیداز، آنزیم آرژنین دی هیدرولاز و پوسیدگی سیب زمینی، منفی و در آزمون فوق حساسیت در توتون و شمعدانی مثبت بودند. واکنش PCR با استفاده از آغازگرهای اختصاصی عوامل گال زیتون (PsvF/PsvR) و خرزهره (PsnF/PsnR) انجام شد و به ترتیب در 18 جدایه از نمونه های گال خرزهره و 14 جدایه از نمونه های گال زیتون باند به اندازه 388 و 349 تکثیر شد. براساس ویژگی های فنوتیپی، بیماری‎زایی و استفاده از آغازگرهای اختصاصی جدایه های زیتون و خرزهره به‎ترتیب، Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi و P. savastanoi pv. nerii شناسایی شدند. به منظور تعیین دقیق جایگاه تاکسونومیکی جدایه ها از روش تجزیه و تحلیل توالی چند مکانی (MLSA) با تکثیر و توالی یابی قطعه‎ ای از سه ژن خانه دار rpoB، rpoD و gyrB استفاده شد. درخت‎های فیلوژنی مبتنی بر توالی ژن‎های gyrB و rpoB نتوانست استرین‎ های Psv و Psn را از هم تفکیک کند، درخت فیلوژنی رسم‎ شده بر اساس ژن rpoD استرین‎های Psv و Psn را از هم تفکیک کرد.

    کلیدواژگان: ایران، آنالیز چند ژنگاهی (MLSA)، Pseudomonas، آزمون LOPAT
  • علیرضا رجبی مظهر*، ابراهیم صادقی، مصطفی زارعی لطفیان، محمدابراهیم فراشیانی صفحات 137-148
    گونه های گالزا Pemphigus spyrothecae ، P. vesicarius ، P. borealis و Camarotoscena fulgidipennis از آفات مهم درختان صنوبر در ایران و استان همدان می باشند. در این بررسی، تراکم گال های آفات مذکور روی 15 بومی و غیربومی کلن صنوبر متعلق به گونه های Populus alba ، P. nigra و P. deltoides و P. x. euramericana که در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار کاشته شده بود طی سالهای 90-1389 مورد ارزیابی قرار گرفت. از هر کرت بطور تصادفی 5 درخت انتخاب و از ارتفاع 200-100 سانتیمتری 4 شاخه از چهار جهت جغرافیایی هر درخت انتخاب و تعدادگالهای موجود در آن شمارش گردید. کلن های متعلق به گونه های P. alba ، P. deltoides و P. x. euramericana بدون گال و مقاوم بودند و آلودگی در کلنهای گونه P. nigra مشاهده شد. داده ها در برنامه SPSS 16.0 تجزیه و تحلیل گردید. نتایج نشان داد که بین کلنها از نظر آلودگی در سطح 1% اختلاف معنی داری وجود دارد. مقایسه میانگینها با استفاده از آزمون دانکن نشان داد. بیشترین تعداد گال P. spyrothecae ، P. vesicarius ، P. borealis و C. fulgidipennis به ترتیب در 6 ، 1، 1 و 1 کلن و کمترین آن (صفر گال) به ترتیب در 4 ، 5، 6 و 3 کلن صنوبر P. nigra دیده شد. بر اساس این بررسی کلنهای 49/5، 62/167، 62/172 از P. nigra ، P. alba 58/57 ، P. deltoides missoriensis و P. x. euramericana 214 با بیشترین عملکرد در تولید چوب به این آفات مقاوم بودند.
    کلیدواژگان: صنوبر، مقاومت، همدان، گال مارپیچی، گال تاج خروسی، گال کوزه ای و پسیل صنوبر
  • آزاده صالحی*، فاطمه احمدلو، رضا باقری صفحات 149-164
    پژوهش حاضر با هدف بررسی عملکرد نهال های دو کلن صنوبر کبوده پس از دو فصل رویش در خاک آبیاری شده با پساب شهری انجام شد. بدین منظور آزمایشی گلدانی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور 1) خاک متاثر از نوع آبیاری در دو سطح و 2) کلن صنوبر در دو سطح انجام شد. در هر دو کلن صنوبر کبوده، پس از دو فصل رویش، افزایش معنی دار پارامترهای رشد، سطح برگ، زی توده اندام گیاهی و جذب و تجمع عناصر غذایی و فلزات سنگین در اندام های گیاهی نهال های تیمارشده با خاک متاثر از پساب شهری نسبت به نهال های شاهد (خاک آبیاری شده با آب معمولی) مشاهده شد. در هر دو کلن صنوبر، بیشترین جذب و تجمع عناصر آهن، مس، نیکل، کروم و سرب در ریشه و عناصر روی و منگنز در برگ دیده شد. دو کلن صنوبر کبوده پس از دو فصل رویش، از نظر رشد و تولید زی توده تفاوت معنی داری را نشان ندادند، اما تاثیر کلن بر جذب و تجمع اغلب عناصر غذایی کم مصرف و فلزات سنگین در اندام های گیاهی معنی دار بود. به طورکلی نهال های کلن P. alba 20/45 مقادیر بیشتری از عناصر غذایی کم مصرف و فلزات سنگین را در اندام های گیاهی خود تجمع دادند. شاخص مقاومت انداز-گیری شده دو کلن صنوبر کبوده پس از دو فصل رویش در خاک متاثر از پساب شهری بالای 100 درصد بود و دو کلن از نظر این شاخص تفاوت معنی داری را نشان ندادند. با توجه به عملکرد مناسب نهال های دو کلن صنوبر کبوده در خاک متاثر از پساب شهری پس از...
    کلیدواژگان: پساب، خاک آلوده، زراعت چوب، صنوبر، گیاه پالایی
  • محمدحسن شکوهی، بهاره بهمنش*، امین محمدی استادکلایه صفحات 165-182
    این تحقیق با هدف واکاوی سازوکارهای دانشی بهره برداران در حفاظت و احیای مراتع شهرستان جاجرم استان خراسان شمالی به صورت پیمایشی انجام شد. جامعه آماری آن شامل 84 نفر از بهره برداران مرتعی در قالب 5 طرح مرتعداری بود که همه آن ها به عنوان نمونه و به روش سرشماری انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بود که طی مصاحبه با 10 بهره بردار خبره به روش گلوله برفی صورت پذیرفت. نتایج نشان داد که دانش حفاظتی و احیایی بهره برداران مرتعی در منطقه مورد مطالعه در سطح 99 درصد اطمینان تفاوت معنی داری داشته و دانش حفاظتی آن ها بیشتر از دانش احیایی شان در مدیریت مرتع بوده است. یافته های حاصل از آماره والد و برآورد احتمال تاثیر رگرسیونی نشان داد، متغیرهای سابقه در دامداری، میزان وابستگی به مراتع و شرکت در دوره های آموزشی و ترویجی بر میزان دانش حفاظتی و احیایی بهره برداران در مراتع اثر مثبت و معنی دار و متغیر سطح سواد نیز اثر منفی و معنی دار دارد. به طوری که متغیرهای مستقل توانسته اند، 1/31 درصد از تغییرات واریانس دانش بهره برداران در مراتع را برآورد نمایند (311/0=R2 McFadden). با توجه به این که پایداری مرتع تحت تاثیر سطح دانش و آگاهی دامداران به برنامه های حفاظتی، احیایی و اصلاحی و به دنبال آن میزان مشارکت بهره برداران مرتعی به عنوان ذینفعان اصلی مراتع می باشد، می توان از طریق برنامه های آموزشی و جلسات متمرکز سعی در انتقال دانش بومی و تجربیات و الگوهای موفق در سایر مناطق به بهره-برداران نمود تا سطح دانش آن ها در راستای سیاست های مدیریت پایدار مرتع به ایده آل نسبی برسد.
    کلیدواژگان: مرتع، مرتعداران، تخریب، مشارکت
  • زهرا رنجبر، ابراهیم محمدی گل تپه*، سیده معصومه زمانی، مجید پدرام، محمدابراهیم فراشیانی صفحات 183-200
    امروزه در جنگل شناسی همگام با طبیعت، حفظ تنوع زیستی با تاکید بر حفاظت از جنگل ها به عنوان یک منبع با ذخایر ژنتیکی ارزشمند، بسیار مورد توجه قرار گرفته است. خشکه دار به عنوان یک زیستگاه، مهمترین عامل در تنوع و فراوانی قارچ های ساپروکسیلیک در اکوسیستم های جنگلی است. بهره برداری های بی رویه و برنامه های مدیریتی که در جنگل ها اعمال می شوند، حجم و تنوع خشکه دارها را با کاهش قابل توجهی مواجه کرده اند، این موضوع، تنوع و فراوانی قارچ های ساپروکسیلیک را در معرض خطرات جدی قرار داده است. در این مطالعه، 29 گونه قارچ ساپروکسیلیک متعلق به 15 خانواده از شاخه بازیدیومایکوتا از جنگل اسالم استان گیلان در شمال ایران جمع آوری شد. شناسایی گونه ها با بررسی خصوصیات میکروسکوپی و ماکروسکوپی آنها و با استفاده از کلیدهای شناسایی معتبر انجام شد. طبق نتایج این پژوهش، خانواده Polyporaceae و گونهversicolor  Trametes به ترتیب با 31 درصد و 4/18 درصد بیشترین فراوانی را در بین سایر خانوداه ها و گونه های جمع آوری شده به خود اختصاص داد. همچنین در این مطالعه، به اهمیت قارچ های ساپروکسیلیک، معرفی خشکه دار به عنوان زیستگاه و عوامل کلیدی دخیل در تنوع این قارچ ها در اکوسیستم های جنگلی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: بازیدیومایکوتا، تنوع زیستی، جنگل شناسی همگام با طبیعت، خشکه دار، قارچ های ساپروکسیلیک، جنگل اسالم
  • سمیرا زندی فر*، عادل جلیلی، زهرا سعیدی فر، مریم نعیمی صفحات 200-219
    مدیریت و برنامه ریزی صحیح جهت جلوگیری از کاهش سطح آب زیرزمینی، نیازمند شناخت عوامل، شاخص ها و معیارهای تغییرات تراز آب زیرزمینی در مناطق تحت تاثیر این پدیده است. بنابراین برای آگاهی از وضعیت نوسانات سطح آب های زیرزمینی لازم است مطالعات دقیقی به منظور برنامه ریزی، بهره برداری و نگهداری طرح های توسعه منابع آب و پیش بینی و هشدار به موقع دوره های خشکسالی، صورت پذیرد. بدین منظور در مطالعه حاضر به بررسی روند تغییرات آب زیرزمینی در آبخوان های محدوده مطالعاتی ماهیدشت ‏در استان کرمانشاه در یک دوره آماری 35 ساله منتهی به سال 1396پرداخته شد. سپس تاثیر انواع‎ ‎ خشک سالی ها‎ ‎بر‎ ‎روند تغییرات تراز آب زیرزمینی با استفاده از شاخص های خشک سالی PDSI، GRI و SDI و همچنین تغییرات سطح زیرکشت اراضی زراعی آبی و دیم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج بالاترین سطح آب زیرزمینی مربوط به نواحی ‏جنوب شرقی و حدود ‏1531 متر‏ است. تغییرات سطح آب زیرزمینی در دشت ماهیدشت به طور کلی ‏روندی نزولی دارد و سطح آب زیرزمینی در طول دوره مطالعاتی با افتی برابر 78/24 متر روبرو ‏بوده است. ‏همچنین نتایج همبستگی پایین دو شاخص خشک سالی اقلیمی و آب های سطحی با آب های زیرزمینی نشان دادکه عامل افت سطح آب در آبخوا ن های دشت بر اثر عدم مدیریت و برداشت های بی رویه می باشد. اگرچه آبخوان ماهیدشت به عنوان مطالعه موردی در این مقاله انتخاب شده است، روش پیشنهادی می تواند در مناطق دیگر نیز برای بهبود حفاظت و مدیریت منابع آب استفاده شود.
    کلیدواژگان: نوسانات سطح آب زیرزمینی، حفاظت و مدیریت منابع آب، آبخوان ماهیدشت، خشکسالی
|
  • F. Dargahian *, S. Razavizadeh Pages 1-14

    Today, oak decline is one of the most important challenges facing the Zagros forest ecosystem. The phenomenon of decline is affected by various natural and human factors. Among the natural factors, heat waves have emerged as a consequence of climate change during the last two decades and have contributed to the decline of Zagros forests. In order to reveal the effect of heat waves on the decline of Zagros forests in Chaharmahal and Bakhtiari province, the most important characteristics of heat waves including frequency of day with hot wave, number of hot wave events and continuity of hot waves in four Zagros decline monitoring sites were studied. Daily data from the nearest synoptic stations to the decline sites were used for a complete climatic period from1991 up to 2019. The wave features were calculated using ClimPACT software in R 2.10 programming environment. The year of onset of heat wave at the sites of decline and trend changes and trend slope error and significance of changes were extracted with P-value = 0.05. The results showed that all heat wave indices in all decline monitoring sites had an increasing and significant trend. The frequency index of the day with hot wave in Chigo and Ghale Sama monitoring sites started from 7 days with hot wave and reached 39 days in 2019. At Gel Sefid and Rahimaabad sites, 10 days with a hot wave in 2005 reached 38 days in 2014. The highest frequency of hot events at the sites of Chigo and Ghale Sama was six events in 2015. In sites of Gel Sefid and Rahimaabad, the highest number of hot wave events with seven events was in 2014. Examination of the frequency index of hot wave occurrence in the two declined sites of Chigo and Ghale Sama showed that the highest continuity of hot wave occurrence was for 32 days in 2018. In the two declined sites of the Gel Sefid and Rahimaabad, the highest continuity of the hot wave occurred in 2018 and lasted for 14 days. Comparison of hot wave characteristics between declined monitoring sites showed that in Chigo and Ghale Sama, located at a lower latitude, all heat wave characteristics were more intensive. Considering the increasing trend of global warming and the location of Zagros forests in Chaharmahal and Bakhtiari province, it is expected that in the future the number of hot wave days, the number of hot wave events and the continuation of heat waves will continue with greater intensity, therefore managers and decision makers must adopt strategies to these changes in order to preserve the ecosystem

    Keywords: Heat wave duration, Heat wave day frequency Heat wave number, Decay of oak
  • Hamed Izadi *, Ameneh Savari Mombeni, Moslem Savari Pages 15-41

    The purpose of this study is to investigate the factors affecting the moral norm, intention and behavior of forest protection. The statistical population of this study consisted of rural households in four villages of Chegni dore (N = 1399) which based on Krejcie and Morgan table, the sample size of 300 head of households was selected. Sample individuals were studied using stratified sampling method with proportional assignment. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose face validity was confirmed by a group of professors and experts. In addition, to determine the reliability, the pretest was used and confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient (87/0-95/0). The results of structural equation modeling of path analysis showed that the variables of social capital and environmental attitude are variables affecting the moral norm and the variables of moral norm, environmental responsibility, environmental attitude and environmental awareness of the variables directly affecting intention and Behaviors are indirect. Also, two variables of social capital and intention had a direct and significant positive effect on the behavior of rural households in forest protection. Finally, these variables were able to predict 62%, 61% and 46% of the changes in the variables of moral norm, intention and behavior of rural households towards forest protection, respectively.

    Keywords: Zagros forests, conservation behavior, rural households, social capital, moral norm
  • S. Kasaei, M. Maleki *, M. Hosseini Nasab Pages 42-67

    Conflict in natural resources arises from the disagreement over the availability, control, and use of the natural resources. This study aimed to identify the effective causes of conflict between stakeholders in natural resources management. In this study, legal, managerial, exploitation, and social components were examined from the perspectives of both experts and stakeholders in the forest watersheds downstream of Sefidrood and Polrud in Guilan province. The research was conducted basd on quantitative and survey methods. The natural resource experts and exploiters completed 173 questionnaires. The reliability of the questionnaire for all categories of items was more than 0.9. T-test was applied to compare the views of the two groups. The results showed a significant difference between the views of exploiters and government experts in terms of the factors affecting the conflict. The most important components for increasing the conflict in this region from stakeholders' perspective are the law-breaking, cutting-down trees, council ownership of pastures, the low presence of women in this field, and low cooperation. According to the experts, lack of laws, lack of rangeland union, non-compliance of watershed management plans with the ecological conditions, and low collaboration between people have been introduced. Both groups confirmed the low awareness of the exploiters, but issues such as early grazing, accumulated livestock, understory agriculture, plowing of national land were not recognized by the exploiters as the causes of rangeland destruction and conflict. Experts also did not confirm the important factors such as land-use conversion and assignments that led to the aggression in the region. In fact, both groups did not acknowledge the factors that could have contributed to the increase in the conflict. From the managerial point of view, both groups have declared that the most effective way to reduce the conflict is the confinement of forests and pastures and cooperative management.

    Keywords: Conflict, Legal factors, Managerial factors, Social Factors, exploitation, deforestation
  • Elahe Maroufzade, Pedram Attarod *, Mehdi Pourhashemi, Thomas Grany Pypker Pages 68-83

    Green oak tortrix, also known as green oak leaf-roller (Tortrix viridana), is a pest that changes the phenological pattern and leaf area index (LAI) of trees in the Zagros vegetation area. We compared changes in LAI changes in control (pest-free) and pest-affected areas of oak forests in Sardasht City of west Azerbaijan province, western Iran. During the developmental stage of the canopy at both study sties (i.e., from April to December 2020), 32 pictures were taken at 15 locations using a fisheye lens camera. Changes in LAI were correlated to changes in temperature, vapor pressure deficit (VPD), precipitation, evaporation, and sunshine hours. Average LAI in the control (1.51) was significantly greater than the pest-affected areas (0.90) (p-value < 0.01). LAI peaked at 1.32 in the pest affected area on 8 June 2020, whereas the peak value of 1.81 was observed 8 days earlier (31 May 2020) in the control area. Apart from rainfall, LAI had a significant, positive correlation with all climatic parameters in both control and pest areas. However, LAI showed a stronger correlation with climatic parameters in the control area (mean r=0.6) compared to the pest-affected areas (mean r=0.4). In both studied areas, temperature had the highest correlation coefficient with LAI (0.7 in the control vs. 0.5 in the pest affected area). The sensitivity of LAI to both green oak tortrix and climatic parameters suggests that the climate change may result in future alterations on oak tree phenology.

    Keywords: west Azerbaijan, climatic parameters, Correlation coefficient, oak forest, temperature
  • A. Mohebbi *, Rahman Sharifi Pages 84-95
    by the replacement of the government in the management of rangelands with nomads. On the othr hand,considering the limitations of the government system, the issue of feasibility of reassigning this responsibility to the nomads and providing the ground for their role-playing in rangeland management has been proposed as one of the ways out of the inappropriate and inefficient situation of the current management system. For this, the Nomadic Affairs Organization, the Forests , Rangelands and Watershed Organization , Research Institute of e Forests and Range lands; considered it logical to enter the issue through research. After holding several meetings, the summer range lands of Laleh Vazhgon plain in Koohrang city were selected as a pilot, to test the impact of nomadic management and organization support on vegetation changes in this area. The evaluated indicators were, range lands capacity, range lands condition, trend and exploitation percentage in two stages before the arrival and after the departure of the nomads from the range lands. For this purpose. Representatives of the tribes introduced and implemented the project in the form of a quadrilateral memorandum No278/5/246 dated 95/1/23 between the above-mentioned organs and the representatives of the tribes. The study began in 2016 for 4 years. First, two plant types were separated in the area and the necessary evaluations were performed in each of them.
    Keywords: Transhumance, Nomadic Range lands, management
  • Abdul Samim Niazi, Mohammad Javad Amiri *, Tooraj Nasrabadi Pages 96-116

    Environmental protection means the optimal and proper use of it to maintain its quality in terms of human life. In this regard, promoting ecological literacy is very important. The development of environmental literacy is an essential issue in society that ultimately leads to increased knowledge, positive attitudes, and responsible behavior towards the protection of natural resources. This study investigates and evaluates the knowledge, philosophy, and environmental behavior of various stakeholders, including university professors, students, and the local forest-dwelling community of Laghman province in Afghanistan, about forest conservation and restoration, compare them with each other. The research method is applied in terms of purpose, field survey, and process of doing work. In this study, descriptive statistics were used to examine demographic information, and inferential statistics were used to analyze the data using SPSS22 software. The results showed that among the three target groups, the local community has a lower level of environmental literacy to the conservation of the forest ecosystem than the other two groups, namely students and university professors. Therefore, due to the increase in population in recent decades and its increasing trend and increasing use of forests in Laghman province and their destruction and pollution, it is necessary to develop a training program to promote and improve the knowledge of forest dwellers.

    Keywords: Environmental Literacy, conservation, natural resources, Afghanistan, Laghman Province
  • Golchehr Pourmohammadi, Ali Alizadeh Aliabadi *, Nargues Falahi Charkhabi, Abulghasem Ghasemi Pages 117-136

    Olive (Olea europaea) as an oily plant and oleander (Nerium oleander) as an ornamental and evergreen shrub are gorwn in Iran. Olive and oleander knot diseases are caused by Pseudomonas savastanoi pv. savastanoi (Psv) and P. savastanoi pv. nerii, respectively. Oleander gall samples were collected from Mazandaran province and olives knots were received from Guilan and Qazvin provinces. Symptoms including swollen lumps with a spongy, irregular appearance were observed on various host tissues, including petioles, branches, twigs, trunks, and leaflets. Fluorescent pigment colonies were appeared on King'S B medium after 48 hours incubation at 28°C. Pathogenicity of 14 and 18 strains among 150 and 180 isolated strains were confirmed on two years old olive and oleander trees, respectively. Moreover, four strains isolated from oleander were able to induce gall on olive trees. All strains were Gram-negative and catalase-positive. Strains were negative for levan production, oxidase, potato rot, and arginine dihydrolase activities and positive in production of hypersensivity reaction on tobacco. The 388 and 349 bp products were amplified in PCR using PsvF/R and PsnF/R primer pairs in Psv and Psn strains, respectively. Phylogenetic analyses based on the sequence of three house-keeping genes including rpoB, rpoD, and gyrB indicated that representative strains grouped with P. savastanoi pathovars.

    Keywords: Iran, MLSA, LOPAT test, Pseudomonas
  • Alireza Rajabi Mazhar *, Seyed Ebrahim Sadeghi, Mostafa Zareilotfian, M.E. Farashiani Pages 137-148
    Gall-inducing species Pemphigus spyrothecae, P. vesicarius , P. borealis and Camarotoscena fulgidipennis were considered as an important sucking pest of poplars in Hamadan province and Iran. In this study that was carried out during 2010-2011, its density on 15 native and exotic poplar clones belonging to Populus alba, P. nigra, P. deltoides and P. x. euramericana were evaluated in a randomized complete block design with 3 replications. From stands planted in the middle of each plot, 5 were randomly chosen, then 4 branch in 100-200 cm height was selected in each geographical direction and number of galls on it were counted. The clones of P. alba, P. deltoides and P. x. euramericana haven't gall and completely resistant and these infestation was observed in P. nigra clones. The statistical data were analyzed by SPSS 16.0 software. A significant difference in infection rate was found between clones. Mean comparison with Duncken’s test showed that highest number galls of P. spyrothecae, P. vesicarius, P. borealis and C. fulgidipennis were observed in 6, 1, 1 and 1 clones and lowest number galls weer observed in 4, 5, 6 and 3 clones repectevely. By these results, Clones of P. nigra 49/5, P. nigra 62/167, P. nigra 62/172, P. alba 58/57, P. deltoides missoriensis and P. x. euramericana 214 had the highest yield in wood production and were resistant to the these pests.
    Keywords: Populus, Pemphigus spyrothecae, P. vesicarius, P. borealis, Camarotoscena fulgidipennis, Hamadan province, Iran
  • A. Salehi *, Fatemeh Ahmadloo, Reza Baghery Pages 149-164
    This study was carried out to study of performance two-year old plants of Populus alba in soil affected by municipal effluent. For this purpose, a pot experiment was done in a completely randomized design with two factors 1) soil in two levels and 2) poplar clones in two levels. In both poplar clones, after two growth seasons, significant increase (P < 0.01) of growth properties, leaf area, biomass and uptake and accumulation of micro and macro nutrients and also heavy metals in organs of plants treated by soil affected by municipal effluent was observed compared to plants of control treatment. In both poplar clones, the highest uptake and accumulation of Fe, Cu, Ni, Cr and Pb took place in the roots and Zn and Mn in the leaves. After two growth seasons, the two poplar clones did not demonstrate significant differences in terms of growth and biomass parameters, however, the effect of clone on uptake and accumulation of micro nutrients and heavy metals in plant organs was significant (P < 0.01). The highest amounts of most micronutrients and heavy metals were seen in plants of P. alba 20/45 treated by soil affected by municipal effluent. Tolerance Index of both poplar clones in soil affected by municipal effluent after two growth seasons was above 100% and the effect of clone on this Index was not significant. Due to the good performance of two year-old plants of Populus alba in soil affected by municipal effluent, these poplar clones can be considered ....
    Keywords: Contaminated soil, phytoremediation, Populus alba, Wastewater, wood farming
  • Mohammad Hasan Shokouhi, Bahareh Behmanesh *, Amin Mohammadi Ostad Kalayeh Pages 165-182
    The object of this study was to investigate the knowledge mechanisms of pastoralists in the conservation and rehabilitation of rangelands in the Jajarm city of North Khorasan province. The data collection tool was a researcher-made questionnaire that was interviewed by 10 experienced pastoralists using the snowball method. The results showed that the conservation and restorative knowledge of rangeland pastoralists in the study area had a significant difference in 99% confidence level and their conservation knowledge was more than their restorative knowledge in rangeland management. Findings from wald test showed that the variables of experiencing as stocking holders, dependence on rangelands and participation in training and participating in courses on conservation and restorative knowledge of pastoralists in rangelands were positive and significant and variable level of literacy also has a negative and significant effect. So that the independent variables were able to estimate 31.1% of the variance changes of the knowledge of pastoralists in the rangelands (R2 McFadden = 0.311). Considering that rangeland sustainability is affected by the level of knowledge and awareness of stake holders about conservation, rehabilitation and improvement programs, and consequently the level of participation of rangeland pastoralists as the main beneficiaries of rangelands, it is possible through training and focused sessions tried to transfer local knowledge and experiences and successful models in other areas to pastoralists so that their level of knowledge will improve in line with sustainable rangeland management policies to reach the relative ideal.
    Keywords: rangeland, Pastoralists, Degradation, participation
  • Z. Ranjbar, E. Mohammadi Goltapeh *, S. M. Zamani, M. Pedram, M. E. Farashiani Pages 183-200
    Today, in near-to-nature forestry, biodiversity conservation, with emphasis on forests conservation, as a valuable genetic resource, has received much attention. Deadwood, as a habitat, plays a key role in diversity and abundance of saproxylic fungi in forest ecosystems. The uncontrolled exploitation, and the management programs applied in forests, have significantly reduced the deadwood volumes and diversity, jeopardizing diversity and abundance of saproxylic fungi. In this study, 29 saproxylic fungal species belonging to 15 families from the phylum Basidiomycota were collected from Asalem forest, Guilan province, northern Iran. The recovered species were identified based upon their morphological characters, using available identification keys. The results showed that the family Polyporaceae (31%) and the species Trametes versicolor (18.4%) have the highest abundance between other families and identified species, respectively. The importance of saproxylic fungi, introduction of deadwood, as a habitat and a key factor in biodiversity of saproxylic fungi in forest ecosystems, have also been discussed.
    Keywords: Basidiomycota, Biodiversity, Deadwood, near-to-nature forestry, saproxylic fungi, Asalem forests
  • Samira Zandifar *, A. Jalili, Zahra Saieedifar, Maryam Naeimi Pages 200-219
    Proper management and planning to prevent the decline of groundwater levels, requires knowledge of the factors, indicators and criteria for changes in groundwater levels in areas affected by this phenomenon. Therefore, in order to be aware of the status of groundwater level fluctuations, it is necessary to conduct detailed studies in order to plan, operate and maintain water resources development plans and to predict and warn in time of drought periods. For this purpose, in the present study, the trend of groundwater changes in aquifers of Mahidasht study area in Kermanshah province in a statistical period of 35 years ending in 1396 was investigated. Then, the impact of droughts on the trend of groundwater level changes was analyzed using PDSI, GRI and SDI drought indices as well as changes in irrigated and rainfed arable lands. According to the results, the highest groundwater level is in the southeast and is about 1531m. Groundwater level changes in Mahidasht plain are generally declining and the groundwater level has dropped by 24.78m during the study period. Also, the results of low correlation between climatic and groundwater drought indices showed that the cause of water level decline in plain aquifers due to irregular impressions and management. Although Mahidasht aquifer has been selected as a case study in this article, the proposed method can be used in other areas to improve the protection and management of water resources.
    Keywords: Groundwater level fluctuations, protection, management of water resources, Mahidasht aquifer, drought