فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات محیطی هفت حصار
پیاپی 40 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • هدیه عادلی، بهروز منصوری*، رضا افهمی صفحات 5-22

    قشربندی های اجتماعی باعث به وجود آمدن تفاوت های پیچیده ای در میان اقشار جامعه می شود که ما به تبعیت از پیر بوردیو «تمایز» می گوییم. درنتیجه ی این تمایزها نماهای مختلفی در بناهای مسکونی طراحی می شود که سیمای شهر را تحت تاثیر خود قرار می دهد. تنوع سلیقه ها در طراحی نماهای مسکونی از سوی شهروندان موجب ایجاد ناهمگونی در سیمای شهری شده و گونه ای از عدم یکپارچگی و پیوستگی در مفاهیم مرتبط با معماری در حوزه نماهای شهری را به وجود آورده است. این پژوهش به تبیین فهم معماران در مواجهه با سلیقه شهروندان در طراحی نمای بناهای مسکونی بر اساس نظریه تمایز بوردیو می پردازد. روش تحقیق این پژوهش از حیث هدف، کاربردی، از نوع کیفی و به لحاظ «قصد » از پژوهش، «تفسیری » است و سعی دارد به این پرسش ها پاسخ دهد که « چه عواملی بر شکل دادن سلیقه کارفرما و مصرف کننده در تولید و مصرف نمادین مسکن شهر تهران در بازه زمانی 1384-1398 تاثیرگذار بوده اند؟ و فهم معماران در مواجهه با سلایق مصرف کننده و کارفرما در طراحی نماهای مسکونی  در بازه زمانی 1384-1398 چگونه بوده است؟». در تبیین متغیرهای پژوهش، سرمایه فرهنگی و سرمایه اقتصادی افراد متغیر مستقل و الگوی مصرف معمار را متغیر وابسته تعریف شده است. در این پژوهش با استفاده از مصاحبه با متخصصین، شاخص ها و متغیرهای موثر بر تبیین نقش معماران در مواجهه با سلیقه شهروندان تهران در مورد معماری مسکونی از متن مصاحبه های صورت گرفته استخراج گردید، بنابراین «منطق» پژوهش «استقرایی» بوده و روش تحلیل داده ها نیز شامل کدگذاری باز و کدگذاری محوری است. این پژوهش نشان می دهد که دیدگاه اغلب معماران ایرانی در مورد مفهوم «سلیقه شهروندان در مورد بناهای مسکونی» را می توان در چهار صورت «سازه ساختمان»، «سازگاری نما با اقلیم»، «سازگاری نما با عملکرد بنا» و «زیبایی بصری نما» دسته بندی نمود که این الگوی مصرف متاثر از دو دسته ی کلی «سرمایه اقتصادی» و «سرمایه فرهنگی» است.

    کلیدواژگان: سلیقه، نما، بناهای مسکونی، نظریه تمایز بوردیو
  • ندا اسدی جعفری، ایرج اعتصام*، فرح حیبب صفحات 23-38

    فرآیند خلاقانه حل مسیله، به‌عنوان فعالیتی شناختی در فرایند طراحی معماری، از جایگاه ویژه‌ای برخوردار است. فرایند طراحی شامل ظهور، تکامل، دگردیسی ایده‌ها و شکل‌گیری مفاهیم می‌شود. آنچه مطرح‌شدن این مفاهیم را برای دستیابی به خلاقیت و رقابت‌پذیری طرح مهم می‌کند، تبیین ضروری‌ترین مولفه‌های موثر بر هر یک از این دو رویکرد در فرایند طراحی است. پژوهش حاضر به دنبال دستیابی به رابطه‌ای معنادار میان خلاقیت و رقابت‌پذیری در حوزه آموزش معماری است. به این ترتیب که روش تحقیق پس از تبیین مولفه‌های دو مقوله ازطریق یک فرآیند چندمرحله‌ای پیاده‌سازی شده است. روش پژوهش در تحقیق حاضر به صورت «استدلال منطقی» است و با استفاده از تدابیر «تحلیلی‌‌توصیفی»، با رویکردی کیفی و کمی، انجام شده است. پژوهش پیش رو ازطریق ارزیابی این روابط با سنجش و نقد طرح‌های معماری ارایه‌شده در پروژه‌های «طرح معماری 6» گروهی از دانشجویان با موضوع آزاد و از منظر گروهی از داوران انجام شده است. بدین منظور با استفاده از ابزار پژوهشی پرسشنامه به تبیین رابطه معنادار بین مولفه‌های دو رویکرد مذکور پرداخته شده است و داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار SPSS تحلیل شده است. نتایج کلی پژوهش نشان‌دهنده رابطه‌ای دوسویه به صورت مستقیم و معنادار میان خلاقیت و رقابت‌پذیری طرح معماری است.

    کلیدواژگان: فرایند طراحی، حل مسئله، خلاقیت، رقابت پذیری، طرح معماری
  • احمد خلیفاوی، غزال کرامتی*، حسین سلطان زاده، مهرداد متین صفحات 39-54

    بیش از یک دهه است که طراحی و اجرای مجتمع های تجاری بزرگ مقیاس در کلانشهر تهران رونق دارد و اغلب این مجتمع ها به راحتی نظر گروه های سنی گوناگون را به خود جلب می کنند؛ البته برخی موفق تر و ماناتر هستند و برخی پس از یک دوره رونق، مشتریان خود را از دست می دهند و کمرنگ می شوند. شکل همنشینی عرصه های عمومی و واحدهای تجاری در این مجتمع ها گویای تفوق امر تفریح بر امر خرید است و سازماندهی فعالیت ها در این مجتمع ها به گونه ای است که امکان گذران اوقات فراغت به بهترین شکل ذیل عنوان مرکز خرید فراهم آمده است. هدف از این پژوهش تدقیق میزان موفقیت این مجتمع های تجاری در رفع نیاز به تفریح شهروندان است. پرسش این است که نیاز انسان به تفریح، چه تاثیری بر ادراک محیطی شهروندان از مجتمع های تجاری کلانشهر تهران دارد؟ و چگونه است که در سال های اخیر، مجتمع های تجاری کلانشهر تهران در نزد شهروندان با سنین گوناگون، اقبال بیشتری نسبت به دیگر فضاهای تجاری دارند؟ مبانی نظری پژوهش متکی بر دستاوردهای علم روانشناسی محیطی است که با نظریه انتخاب ویلیام گلاسر و اهمیت نیاز به تفریح شروع شده و مولفه های موثر در ارتقاء کیفیت محیطی در حوزه نیاز به تفریح بر اساس مطالعات کتابخانه ای و استناد به آراء اندیشمندان از ادبیات مرتبط استخراج شده است. سپس به روش پژوهش پیمایشی و از طریق توزیع 462 پرسشنامه بین کاربران مجتمع های تجاری منتخب شهر تهران (کوروش، تیراژه، پالادیوم و تیراژه2) که بر اساس میزان استقبال کاربران از طیف های مختلف و پیکر بندی فضایی متفاوت با پاساهای خرید صرف و همچنین وجود جنبه های تفریحی، خدماتی و سرگرمی موجب پدید آمدن قرارگاه های رفتاری متنوع شده اند.، با استفاده از نرم افزار SPSS و روش همبستگی، اثر مولفه ها بر نیاز به تفریح کاربران و بر همدیگر تحلیل گردیده است. نتایج نشان می دهد که سنجه های سامانه طراحی شده متشکل از سه مولفه جمعی-رفتاری، کالبدی-فضایی و دریافتی-ادراکی با هدف رفع نیاز به تفریح کاربران، ارتباط معناداری با تفریح به عنوان دلیل حضور کاربران در مجتمع های تجاری دارند.

    کلیدواژگان: کلانشهر تهران- کیفیت محیطی - مجتمع های تجاری- نظریه انتخاب - نیاز به تفریح
  • محمد زریابی، حسین عابد دوست* صفحات 55-72

    نظام های مسیریابی به عنوان بخشی از گرافیک شهری، از مهم ترین عناصر محیط های شهری است. عموما عوامل نوشتاری در طراحی این نظام ها در نقش عنصر غالب ظاهر می شوند. این نشانه ها علاوه بر انتقال اطلاعات، می توانند به عنوان ابزاری گویا و خلاق، زیبایی و احساس مطلوب بصری و نیز ماندگاری تصویر را به ذهن مخاطب انتقال دهند. پرسش پژوهش آن است که کارکرد نشانه های نوشتاری در نظام های مسیریابی کلان شهر تهران چیست و فرایند ارتباطی این نشانه های نوشتاری با مخاطب چگونه است. هدف از پژوهش حاضر، تحلیل نشانه شناختی نوشتار در نظام های مسیریابی کلان شهر تهران در ارتباط با مخاطب است. در این راستا افزون بر بیان نقاط ضعف و قوت نوشتار در بازنمایی زبان و بازتاب زبان گفتار در سطح نخست دلالتی نوشتار؛ سطوح دلالتی خاص نوشتار (پیرازبانی و غیرزبانی) که در آن ها نوشتار از کیفیات دیداری خاصی برخوردار است، با معیار مبانی هنر های دیداری مورد سنجش قرار می گیرد. برای نیل به این هدف، روش تحلیل نشانه شناختی متعلق به پارادایم تفسیری به عنوان فلسفه پژوهش، ابزار نظری و روشی مورداستفاده قرار گرفته است. رویکرد پژوهش استقرایی بوده، راهبرد پژوهش نمونه موردی است. رهیافت اصلی پژوهش تحلیل محتوای کیفی بوده و از نظر افق زمانی پژوهشی تک مقطعی صورت پذیرفته است. همچنین از لحاظ گردآوری داده ها، مبانی نظری و پیشینه تجربی، مطالعه کتابخانه ای و از نظر جمع آوری داده های کیفی، پژوهشی میدانی محسوب می شود. ابزار گردآوری داده های کیفی در این پژوهش، مصاحبه و همچنین مستندات است. نتایج پژوهش نشان می دهد در نمونه های موفق، نوشتار افزون بر انتقال معنای زبانی متن، به عنوان یک عنصر هویت ساز در فضاهای شهری در سطوح خاص دلالتی خود می تواند تاثیرگذار باشد و مخاطب شهری را به فهم حس تعلق مکانی و خاطره انگیزی نسبت به یک فضای شهری نایل گرداند؛ اما در تقابل با آن چالش هایی انتقال مفاهیم و معانی زبانی و بصری نوشتار را در ارتباط با مخاطب با مشکل روبرو می سازد که عبارت انداز: 1) فقدان (و یا) ضعف در بهره گیری از نشانه های نوشتاری فارسی برای ارتباط با مخاطب هدف و نوشتار لاتین برای ارتباط با مخاطب عام و همچنین خوانش دشوار قلم استعمال شده (در سطح زبانی نوشتار)؛ 2) ضعف از لحاظ آرایش، چیدمان و صفحه آرایی نوشتار تابلوهای مسیریابی شهری (در سطح پیرازبانی نوشتار)؛ 3.الف) عدم هماهنگی قلم های طراحی (و یا انتخاب شده) با یکدیگر و عدم تناسب آن با موضوع، مفهوم و کارکرد مکان شهری؛ 3.ب) ضعف از لحاظ گزینش رنگ در نظام های مسیریابی؛ 3.ج) شباهت نظام های مسیریابی به نمونه های دیگر و نداشتن روحیه مستقل (در سطح غیرزبانی نوشتار). در جهت رشد و اعتلای وجوه ارتباطی و دیداری نظام های مسیریابی کلان شهر تهران بایست سطوح مختلف دلالتی در این نظام ها به عنوان اصلی مهم موردتوجه قرار گیرد. لزوم دوزبانه بودن نوشتار و ارجحیت بهره گیری از خط فارسی، به شکل مناسبی معنای صریح را به ذهن مخاطبان شهری متبادر خواهد ساخت. (سطح زبانی نوشتار) از سوی دیگر، توجه به چیدمان، هماهنگی عناصر نوشتاری با هم در تناسب با کارکرد مکان؛ همچنین کاربرد مناسب رنگ و لحاظ ویژگی های متمایزکننده نوشتار در این نظام ها به ایجاد حس مکان، زیبایی و دل بستگی برای مخاطب می انجامد که با معانی ضمنی نوشتار مرتبط است. (سطوح پیرازبانی و غیرزبانی نوشتار)

    کلیدواژگان: نشانه شناسی، نوشتار، نظام مسیریابی، تهران
  • بهاره مجربی کرمانی*، زهره داوودپور صفحات 73-84

    همه گیری ها از گذشته یک چالش در همه سطوح محیط ساخته شده بوده اند. از آنجا که شهرسازی و معماری پس از کووید -19 هرگز با گذشته یکسان نخواهد بود، لزوم توسعه یک الگوی پایدار برای مقابله با همه گیری انکارناپذیر است. هدف اصلی این مقاله تولید چارچوب مفهومی برای پاسخگویی به ملاحظات شهرسازی و معماری در همه گیری و ارایه یک الگوی پایدار در یک محیط ساخته شده برای غلبه بر شرایط مشابه و یا سخت تر است. در این راستا ابتدا مطالعه مروری بر شهرسازی و معماری در زمان همه گیری های قرن های گذشته ارایه می شود. سپس زمینه های تحقیقاتی تحت تاثیر همه گیری با مراجعه به منابع موجود، مفهوم سازی می شود و نهایتا برخی از درس های آموخته شده از همه گیری برای تجسم و معرفی چشم انداز مطالعه در مورد الگوی پایدار پس از همه گیری ارایه می شود. از نظر روش شناسی، تحقیق بر اساس یک چارچوب بین رشته ای و از حیث ماهیت از نوع تحلیلی است. در این راستا با جمع بندی پیشینه تحقیق، چارچوب مفهومی رویکردهای کلیدی برای بررسی پیامدهای شهرسازی و معماری در دوران پس از همه گیری بر اساس سه حوزه کلیدی طبقه بندی می شود تا چشم انداز مطالعه در مورد محیط ساخته شده واقعی ارایه گردد. سپس بر اساس حوزه های کلیدی یاد شده به عملیاتی سازی مفاهیم معماری و شهرسازی پس از همه گیری پرداخته می شود. بررسی تقابل وضعیت مجازی/ واقعی به همراه پیچیدگی های عملیاتی سازی مفاهیم مشترک و متقابل (فضاهای فیزیکی و مجازی/ رشد شهری فشرده و پراکنده / تراکم زیاد و کم / حاشیه شهری و مراکز شهری / حمل و نقل عمومی و خصوصی/ فضاهای باز و بسته) نشان می دهد که برای پاسخ به همه گیری در همه سطوح و مقیاس ها نمی توان فقط به یک استراتژی برای ایجاد الگوی پایدار اعتماد کرد و درنتیجه پیش بینی و تجسم الگوی پایدار برای فضاهای معماری و شهری پس از همه گیری این ویژگی ها را طلب می کند: 1) استراتژی های انعطاف پذیرتر برای مدیریت مفاهیم متقابل 2) کمک گرفتن از درس های امنیت سایبری، چندلایه محافظتی منعطف و جامع در همه سطوح و مقیاس ها (محله، منطقه، ناحیه و شهر 3) اضافه شدن سلامت جسمی و روحی انسان به عنوان بعد چهارم به تعریف کلی پایداری. نهایتا با مدیریت اطلاعات شرایط همه گیری و پساهمه گیری و پیش بینی جهش های مختلف و مداوم ویروس یا هر چالش جدید شهری، با ایجاد لایه های امنیتی جدید می توان الگوی پیشنهادی پایدار برای ساختار کلی شهرسازی و معماری در آینده را متصور شد.

    کلیدواژگان: همه گیری، شهرسازی، معماری، کووید -19، رویکردهای کالبدی و اجتماعی، الگوی پایدار
  • زهرالسادات اردستانی، هادی رضایی راد*، طرلان صادقی پور، مبین پناهی صفحات 85-104

    شهر به مثابه سیستمی زنده و ساختاری پویا در تمامی طول تاریخ از بدو تولد تا به امروز رفتاری منعطف در برابر چالش های پیش روی خویش نشان داده است و پیوسته بر آن بوده تا با گذر از مشکلات و بازتولید ارکان خود بتواند چالش ها را به فرصت هایی کارآمد و قابل استفاده در آینده تبدیل کند، در مواجهه با چالش پاندمی کرونا نیز شهر به همین شیوه عمل کرده و رفتار متقابلی را از خود نشان داده است و سعی داشته تا این بحران را نیز به شکل کارآمدی از پیش رو بردارد. از همین رو نیاز است تا برنامه ریزان و مدیران شهری نیز با رویکرد و دیدگاه متفاوتی به شهر و عناصر آن بپردازند. پاندمی کرونا فارغ از اثرات مخربی که بر جسم و روح انسان ها گذاشته، کیفیت زندگی در شهرها و محیط آن ها را نیز مورد تغییر و تحول زیادی قرار داده است به طوری که الگو های زیست جدیدی تشکیل و برخی از ساختار های گذشته کنار گذاشته شده اند . هدف از این پژوهش، شناسایی و سنجش جنبه های مثبت پاندمی کرونا ویروس در زندگی شهروندان و محیط پیرامون آن ها است. برای این منظور پس از مطالعه ادبیات نظری و بررسی اقدامات صورت گرفته در تجارب جهانی ابعاد، عوامل و شاخص های اثرپذیر از پاندمی کرونا شناسایی شده است. پژوهش حاضر از نوع توصیفی- تحلیلی بوده و از طریق پرسش نامه و با استفاده از روش های کمی و کیفی و ابزار تحلیل عاملی تاییدی، به تبیین یافته های مورد نظر پرداخته شده است. نتایج تحلیل ها حاکی از آن است که 14 شاخص، تغییر سبک زندگی و رعایت پروتکل های بهداشتی، افزایش معاشرت های مجازی، کاهش نابرابری بین گروه های دارای دسترسی به کامپیوتر های هوشمند و اینترنت در مقایسه با افراد محروم تر، ترویج و گسترش گردشگری دیجیتال (سفر های مجازی)، توسعه استارت آپ ها و کسب و کار نو پا، افزایش بازارهای تجاری خرد مقیاس، ارتقا تجهیزات پزشکی، افزایش تعامل کشور ها در حوزه سلامت و بهداشت، اهمیت کاشت درختان، استفاده از حمل و نقل عمومی، افزایش ظرفیت حمل و نقل عمومی، تعبیه بیشتر فضاهای باز و سبز در سطح شهر، توجه بیشتر به مناطق محروم و زاغه ها و طراحی مجدد فضاهای عمومی بر اساس شرایط حاکم شهر تهران موجب فراهم سازی اثرات مثبت در دوران پاندمی شهر تهران می باشند. همچنین از دیگر نتایج پژوهش آن که کلانشهر تهران در بعد کالبدی- فضایی (59/4) بیشترین و در بعد اجتماعی (03/3) کمترین میزان اثرپذیری مثبت را در پاندمی کووید را داشته است. از همین رو به منظور بهبود و ارتقاء کیفیت زندگی در محیط های کلانشهری بویژه در دوران پاندمی ها پیشنهادهایی ارایه گردیده شده است.

    کلیدواژگان: پاندمی کووید، کیفیت زندگی، تحلیل عاملی تاییدی، کلانشهر تهران
  • محمدجواد خسروی، علیرضا استعلاجی*، سعید پیری، حمیدرضا صباغی صفحات 105-120

    امروزه آسیب پذیری شهرها و به ویژه بافت های قدیمی و فرسوده در برابر سوانح طبیعی، به عنوان مسیله ای جهانی پیش روی متخصصان رشته های گوناگون قرار گرفته است. با توجه به شرایط و موقعیتی که بافت فرسوده منطقه 7 تهران در توسعه اجتماعی و فرهنگی شهر تهران دارد، و عدم توجه و رسیدگی مناسب، شرایط در بعد اجتماعی تاب آوری در این منطقه بویژه در بخش بافت های فرسوده در وضعیت نابسامانی قرار دارد، سنجش میزان تاب آوری اجتماعی جهت مقابله صحیح با پیامدهای سوانح طبیعی ضروری به نظر می رسد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش اجرا، توصیفی - تحلیلی است. در این تحقیق تعداد 200 نفر از شهروندان ساکن در بافت های فرسوده منطقه 7 به عنوان نمونه به صورت تصادفی انتخاب شدند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تی تک نمونه ای و مدل سازی معادلات ساختاری استفاده شد. نتایج نشان داد که تاب آوری اجتماعی در بافت فرسوده منطقه 7 در شرایط نابسامانی قرار دارد، در ادامه نتایج تحلیل معادلات ساختاری نشان داد که مولفه های میزان تعاملات اجتماعی، حس تعلق به مکان و مشارکت اجتماعی ازجمله متغیرهای تاب آوری اجتماعی هستند که در وضعیت نابسامان تری قرار دارند و نقش آن ها در تاب آوری اجتماعی بافت فرسوده منطقه 7 نسبت به مولفه های دیگر بیشتر است. بنابراین برای ارتقاء تاب آوری اجتماعی و فرهنگی در بافت فرسوده این منطقه، توجه به عواملی چون تعاملات اجتماعی، حس تعلق به مکان و مشارکت اجتماعی در بین شهروندان ساکن در بافت های فرسوده شهری ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: بافت فرسوده، تاب آوری اجتماعی، سوانح طبیعی، منطقه 7 تهران
  • سعید یزدانی* صفحات 121-130

    هماهنگی نقش کلیدی در موفقیت فرایند تامین زیرساخت های شهری ایفا می نماید، به این معنا که سازمان های مستقل دخیل در این فرایند را هم راستا نموده و از این طریق تلاش های آنها را هماهنگ تر و موثر تر می نماید. پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تحلیل موانع موجود بر سر راه ایجاد هماهنگی بین سازمان های دخیل در تامین زیرساخت های شهری جهت مناطق جدید مسکونی ایران انجام گردید. به همین منظور فرایند تامین زیرساخت های شهری چهار سایت مسکونی جدید در قالب مطالعه موردی چندگانه تعبیه شده کیفی مورد مداقه قرارگرفت. واحد تحلیل در این پژوهش فرایند تامین هر یک از زیرساخت های شهری از جمله شبکه توزیع آب ، شبکه جمع آوری فاضلاب ، شبکه گازرسانی ، توزیع برق ، شبکه معابر وشبکه مخابرات است. یافته های تحقیق نشان می دهد هفت نوع مانع هماهنگی در فرایند تامین زیرساخت های شهری در ایران وجود دارد. این موانع عبارتند از تفاوت در ساختار سازمانی و مدیریتی، عدم به اشتراک گذاری اطلاعات، تغییرات متعدد در جایگاه های سازمانی، فشارهای سیاسی، فقدان ارتباط افقی و تاکید بر ارتباط عمودی سازمانی، فقدان مکانیزیم روشن برای ایجاد هماهنگی و رقابت مخرب. موانع مذکور در یک طبقه بندی کلی در دو گروه اصلی شامل موانع سازمانی و موانع غیرسازمانی تقسیم بندی می شوند.

    کلیدواژگان: موانع هماهنگی، تامین زیرساخت های شهری، مطالعه موردی تعبیه شده چندگانه کیفی، مناطق جدید مسکونی
  • معصومه آیشم*، مرتضی میرغلامی، احد نژادابراهیمی صفحات 131-148

    ارزش و شناخت ارزش ها از موضوعات تاثیرگذاری بوده که در حوزه های مختلف دانشی ورود کرده و تحولات بسیاری را به ارمغان آورده است. حوزه مطالعات شهری و شهرسازی نیز از این قاعده مستثنی نبوده و بحث ارزش های شهری در مداخلات شهر خاصه بافت های مرکزی و تاریخی شهرها را وارد نموده است. در پژوهش حاضر هدف بررسی جایگاه آینده پژوهی ارزش های شهر اسلامی-ایرانی با رویکرد تحلیل ساختاری و سناریو نویسی می باشد. روش پژوهش، تحلیلی-توصیفی با بهره گیری از مطالعه کتابخانه ای و اسنادی، تکنیک دلفی (پرسشنامه)، تکنیک تحلیل ساختاری و سناریونگاری است. از این روی با بهره گیری از نظریه ادراکات اعتباری علامه طباطبایی به ارایه مبانی شناخت شهر و استنتاج ارزش های شهر اسلامی-ایرانی پرداخته شد و هشت محوریت ارزشی تبیین گردید. در ادامه با بهره گیری از تکنیک تحلیل ساختاری جنس تاثیرگذاری و تاثیرپذیری ارزش ها در آینده شهر مشخص گردید. سپس در قالب سناریو های چهارگانه شهری آینده ارزش های شهر اسلامی-ایرانی واکاوی شد. جهت گیری سناریوی وضع موجود در بافت تاریخی تبریز، به سمت سناریوی بدبینانه، از نکات مهم در سناریونگاری است که لزوم بازنگری جدی در سیاست های مداخله شهری و بافت های تاریخی را نشان می دهد. بی توجی به ارزش های شهری در پروژه شهر، و پافشاری بر رویکردهای روتین قبل، آسیب ها و لطمات جبران ناپذیری را بر تن بافت تاریخی شهر تبریز وارد می نماید. شناسایی دقیق و توجه ویژه به ارزش های شهر اسلامی-ایرانی و رویکرد های ارزش مبنا، منجر به تحول در نوع نگرش سیستم مدیریت شهری می شود و این نگاه آگاهانه بستری مطلوب در جهت تعالی شهر و انسان فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: ارزش، شهرایرانی-اسلامی، نظریه ادراکات اعتباری، تحلیل ساختاری، سناریونگاری
|
  • Hedieh Adeli, Behrouz Mansouri, Reza Afhami Pages 5-22
    Introduction

    Social stratifications cause complex differences among the social strata, which we call "differentiation," following Pierre Bourdieu. As a result of these distinctions, different facades are designed in residential buildings, which affect the city's appearance. The variety of tastes in the design of residential facades by the citizens has caused heterogeneity in the urban landscape. It has created a lack of integration and continuity in the concepts related to architecture in the field of urban facades. This research explains the understanding of architects in facing the style of citizens in designing the facade of residential buildings based on Bourdieu's differentiation theory.

    Methodology

    The research method of this research is applied, qualitative in terms of purpose, and "interpretive" in terms of the "intention" of the research, and it tries to answer these questions: "What factors influence the formation of employer and consumer’s style in production and has the symbolic consumption of housing in Tehran been influential from 2005 to 2019? What is the understanding of architects on the basis of consumers' tastes in the design of residential facades from 2005 to 2019?" In explaining research variables, individuals' cultural capital and economic capital are defined as independent variables, and the architect's consumption pattern is defined as the dependent variable. In this research, using interviews with experts, indicators and variables that effectively explain the architects' role in facing the style of Tehran citizens regarding residential architecture were extracted from the text of the interviews. The "logic" of the research is "inductive," and the method of analyzing the data also includes open coding and axial coding.

    Results

    This research shows that the opinion of most Iranian architects about the concept of "citizen's style in residential buildings" can be divided into four forms: "building structure," "facade compatibility with climate," "façade compatibility with building function" and " visual beauty." The consumption pattern is influenced by two general categories: "economic capital" and "cultural capital".

    Conclusion

    People's style is an essential factor in the quality of facades of residential buildings and, accordingly, the city's appearance. As Bourdieu mentioned, views are the link between construction companies and architects. Considering that the appearance and body of residential buildings are the result of the mastery of the aesthetic criteria of people; therefore, the style change in residential architecture shows itself in the form of the change of "dominant" style in each period. In general, it can be said that the mastery of a style has a direct relationship with the supply and demand relationship.

    Keywords: Style, facade, residential buildings, Bourdieu's theory of distinction
  • Neda Asadi Jafari, Iraj Etesam*, Farah Habib Pages 23-38
    Introduction

     As a cognitive activity, the process of creative problem solving plays a crucial role in architectural design. The design method includes the emergence, evolution, and transformation of ideas and the formation of concepts. Explaining the most important influential components of creativity and contestability of design raises these concepts in achieving each one of the approaches. This study aimed to find a significant relationship between creativity and contestability in architectural education. Therefore, the research method was applied through a multistage process. Architectural practices can bring about considerable communicability, providing a proper procedure for advancing the purposes seen in architectural design. Diversely, the alteration of problem components and their transformation to more optimal relationships are noteworthy. Thus, recognizing the stance of conceptual change in the design method entails competitiveness in the architectural sphere. Knowledge is one of the significant issues in the history of human science. Scores of theories and hypotheses have constantly been formulated and proved in the course of the evolutionary history of science. This indicates the fundamental developments in the variability of methods of thinking in human knowledge, which can result in transformation. More complicated issues have been presented to the knowledge in the contemporary era. Therefore, it is significant to reach growth and production in any field using novel methods while maintaining a futuristic viewpoint. Numerous theories have been introduced in architectural design concerning the process of designing and achieving a creative outcome. 

    Methodology

     The research method in this study included “logical reasoning” using descriptive-analytical measures with a qualitative and quantitative approach. A group of referees evaluated these relations in the assessment and critique of architectural designs of architectural design project 6 with the free theme of a group of students. In this regard, the significant relationship between the components of these two approaches was explained using a questionnaire, and the data were analyzed using SPSS.

    Results

     The general results of the research show a direct and meaningful two-way relationship between creativity and competitiveness of architectural design.

    Conclusion

     Due to the interdisciplinary nature of architecture, results of studies on the advancement of control over the design process have always remained relative. An inventive method, problem-solving theory draws upon the problem solving techniques. However, innovative architectural results can be the outcome of alteration of the problem components considering the understanding of extant challenges and contradictions in the architectural design process

    Keywords: design process, problem solving, creativity, contestability, architectural design
  • Ahmad Khalifavi, Ghazal Keramati*, Hoseyn Soltanzadeh, Mehrdad Matin Pages 39-54
    Introduction

     The design and implementation of large-scale commercial complexes in the metropolis of Tehran have flourished for over a decade. Most of these complexes have easily attracted various age groups. Some are more successful, and some lose their customers after a period of prosperity. Public areas' forms indicate entertainment's superiority over shopping. Also, the activities in complexes provide the possibility of spending leisure time in the best way under the name of a shopping center.

    Methodology

     Theoretical foundations of the research are based on the achievements of environmental psychology, which began with William Glasser's Choice Theory and the importance of the need for entertainment. And practical components of the quality of the environment have been extracted from related literature. These components are based on human needs for recreational activities and have been determined by library studies and citing the opinions of philosophers. The effect of components on users' need for recreation was analyzed by survey research method and correlation. 

    Results

     The result shows that the measures of the designed system consisting of three components: socio-behavioral, physical-spatial and perceptional, to meet the need for recreation of users, have a significant relationship with entertainment as a reason for the presence of users in commercial complexes.Specifically, among the measures of the collective-behavioral component, the factors "various service uses," "the presence of food courts," "the security of the complex space due to the number of users," and "the presence of a suitable space for children to play" are among the reasons. 

    Conclusion

     By introducing an effective subcomponent, this paper shows that the leading presence of people in commercial complexes is due to the need for recreational activities. Therefore, the components of the need for entertainment in the design of commercial complexes can be considered as a factor in increasing the architectural spatial quality of public areas, which can meet part of the secondary and semantic needs of human beings.

    Keywords: Tehran Metropolis, Environmental Quality, Commercial Complexes, Choice Theory, Need for Entertainment
  • Mohammad Zaryabi, Hoseyn Abeddost* Pages 55-72
    Introduction

     as a component of the urban landscape, road sign systems are among the most critical elements of urban environments. Generally speaking, the written signs dominate the design of these systems. These signs can also foster aesthetic and visual pleasure compellingly and innovatively. Furthermore, they perpetuate a specific image in the minds of their observers. This research seeks to answer the question of what functions the written elements of the road sign systems of metropolitan Tehran serve and how these written signs relate to their audience.

    Research objective

    The present article offers a semiotic analysis of the text in metropolitan Tehran's road sign systems vis-a-vis their audience. To that aim, the paper first goes over the strengths and weaknesses of the text in representing the language and reflecting the discursive language in the first implicative level of the text. It then employs the principles of visual arts to discuss the specific implicative levels of text (paralinguistic and non-linguistic) in which text takes on particular visual qualities.

    Research methodology

    The method of semiotic analysis has been used as research philosophy, theoretical tool, and method. Inductive research is a research sample strategy. The main approach of the research is a qualitative analysis, and in terms of time horizon, it has been done in cross-sectional research. Also, field research is done in terms of data collection, theoretical foundations and empirical background, library study, and qualitative data collection. The tool for collecting qualitative data in this research is interviews and documents.

    Results

     The research findings indicate that text may fulfill functions other than merely communicating its literal meaning. Specifically, its multiple implicative levels can help build identities in urban environments and inculcate a sense of spatial belonging and nostalgia in the urban audience. However, various challenges complicate the audience's communication of linguistic and visual meanings and concepts. These challenges include 1. Deficiency (or lack thereof) in utilizing Persian written signs to communicate with the target audience and in its stead using English text along with the use of the unclear and hard-to-read font (at the written level of the text); 2. Low-quality styling, arrangement, and layout of the urban road signs (at the paralinguistic level of the text); 3.A. lack of harmony among the fonts used in designing the road sign systems and lack of coordination between the fonts and the subject and function of the urban places; 3.B. poor choice of color in road sign systems; 3. C. The resemblance of the road sign systems to other experiences and lack of an independent ethos (at the non-linguistic level of the text).

    Conclusion

     to enhance the communicative and visual aspects of the road sign systems of metropolitan Tehran, one needs to consider the various implicative levels of these systems. Utilizing bi-lingual text while prioritizing Persian fonts is helpful in clearly communicating the message to the audience (the linguistic level of the text). On the other hand, attention to arrangement, the harmony between the written elements and the function of a place, the appropriate color, and distinctive textual features in these systems combine to instill a sense of place, beauty, and attachment in the audience implications of the text (the paralinguistic and non-linguistic levels of the text).

    Keywords: semiotics, text, road sign system, Tehran
  • Bahareh Mojarabi Kermani*, Zohreh Davoudpor Pages 73-84
    Introduction

     Epidemics have been a challenge at all levels of the environment. Many current trends in architecture and urban design/planning are the results of measures that have already been taken to ensure the health and well-being of city dwellers. Since urban design/ planning and architecture after Covid-19 will never be the same as in the past, the need for developing a pattern for urban environment design to efficiently deal with the pandemic is undeniable. The primary objective of this article is to create a synergy between urban design/planning and architecture towards generating a conceptual framework where we consider the existence of the pandemic and what it entails on different levels. The main questions of this research address the following key questions: What are the characteristics of the post-pandemic sustainable pattern, whether it can be used to protect the environment from other pandemics, and what is the nature of physical changes in a post-pandemic?

    Methodology

     Methodologically, this research is based on an analytic trans-disciplinary framework, which is rooted and operationalized by identifying the concepts associated with these keys: 1) urban physical approaches, 2) urban Socio-spatial approaches, and 3) physical architectural approaches. This study first provides an overview of urban design/planning and architecture during past pandemics and then analyzes the impact of social distancing intervention on architectural and urban design/planning approaches. It then highlights research areas on pandemics through conceptualization, operationalization, and referring to available resources.  

    Results

     From a physical point of view in urban, this research examines five categories: urban growth, urban density, land use, transportation, and informal settlements. Discussing urban socio-spatial approaches examines the two issues of public spaces and place attachment. This research presents some lessons from the pandemic to visualize and introduce the study perspective on the new sustainable pattern after the pandemic. The contradiction between the virtual and the actual situation and the complexities of implementing common and adverse concepts (Physical and virtual spaces / compact and sprawl urban growth / High and low density / Urban suburbs and urban centers / Public and private transport / Open and closed spaces) show that just one pattern will not be responsive to the newly-built pandemic-resilient pattern.

    Conclusion

     The newly-built pandemic-resilient pattern must have flexible and comprehensive protective layers at all scales. Moreover, it should add human physical and mental health as a fourth dimension to the overall definition of sustainability. It continues by saying that just one pattern will not be responsive to the post-pandemic sustainable pattern. Choosing the best pattern depends on many factors, which requires creating synergy between urban design/planning, architecture, and public health.

    Keywords: Post-pandemic sustainable Pattern, Urban design, planning, Architecture, COVID-19, Physical, social approaches
  • Zahrasadat Ardestani, Hadi Rezaei Rad*, Tarlan Sadeghipor, Mobin Panahi Pages 85-104
    Introduction

    The city as a living system and a dynamic structure has shown a flexible attitude to the challenges ahead and has been constantly trying to overcome the challenges and reproduce its elements to become efficient and usable in the future. In the face of the corona pandemic challenge, the city has acted in the same way, shown reciprocal behavior, and tried to overcome this crisis effectively. Therefore, city planners and managers must approach the city and its elements with a different perspective. The corona pandemic has changed cities' quality of life and environments. pepole prefer new living patterns, and some of the past structures have been discarded by them. For this purpose, after studying the literature review and the international experiences, the dimensions, factors, and practical indicators of the corona pandemic have been identified.

    Methodology

    The present study is a descriptive-analytical type, and the desired findings have been explained through a questionnaire using quantitative and qualitative methods and confirmatory factor analysis tools.

    Results

     The metropolis of Tehran had the highest positive impact in the physical-spatial dimension (4/59) and the lowest positive impact in the social dimension (3/03) in the Covid-19 pandemic.

    Conclusion

    The results of the analysis indicate 14 effective indicators: lifestyle changes and health protocols, increased virtual socialization, reduced inequality between different groups of people in access to the internet, promotion, and expansion of digital tourism (virtual trips), starting development of Apps and start-ups, increasing small-scale commercial markets, upgrading medical equipment, increasing countries interaction in the field of health, the importance of planting trees, using public transportation, increasing public transportation capacity, designing more open and green spaces in the city, more attention to deprived areas and slums and redesign of public spaces based on the prevailing conditions will provide positive effects during the pandemic of Tehran. Therefore, suggestions have been made to improve and enhance the quality of life in metropolitan areas, especially during pandemics.

    Keywords: effects, Covid-19, quality of life, Tehran
  • MohammadJavad Khosravi, Alireza Estelaji*, Saeid Piri, Hamidreza Sabaghi Pages 105-120
    Introduction

     In recent decades, the increase in the world's population, especially in urban areas, has created many complications and problems in various fields. Among them, risks are one of the most critical issues in urban planning and design to manage crisis and vulnerability, reduce risk, and increase safety and quality of life. Considering the fundamental importance of culture and its role in today's world and the existing moral and cultural approaches, cultural development in the current world seems necessary and unavoidable. Therefore, one of the essential requirements to deal with the practical issues of residential contexts in cities is to explain the concept of resilience and consequently strengthen these contexts in the face of possible accidents and hazards.

    Methodology

     The current research is applied in terms of purpose and descriptive-analytical. The statistical population of the study was the citizens living in deteriorated fabrics of the 7th district of Tehran. The sample was estimated to be 200 participants selected were random. The data of this research has been collected through library documents and questionnaires. The questionnaire includes 45 questions and six subscales of social interactions, neighborhood identity, a sense of belonging to the place, social participation, citizenship education, and security. Finally, the overall scale of social resilience is calculated from the average scores of 6 subscales. SPSS and PLS statistical software were used to analyze the data.

    Results

     After examining the main hypotheses of the research, it was concluded that the state of social resilience in the worn-out context of the target area is in a disordered state, with six components of social interactions, social Participate, sense of belonging to the place, citizenship education, neighborhood identity, security was measured. In the following, the sub-hypothesis was tested, and the result showed that social interactions and social participation are essential factors in the disordered state of social resilience in the worn-out context of the 7th district of Tehran.

    Conclusion

     In this research, according to the investigations, it was shown that the residents of these neighborhoods, despite the emotional bond with the area and the desire for freedom in choosing the type of relationships, the desire to continue living in these neighborhoods and having emotion ties with the area, decrease and change. They follow their relationships and have freedom in choosing their relationships. This research emphasizes the necessity of paying attention to the social resilience of the deteriorated urban fabrics in residential neighborhoods of District 7 in policy-making and planning; This means that in addition to increasing the number of social interactions and social partnerships between residents. In the following steps, we should prioritize the training of citizens to prepare the residents of deteriorated fabrics neighborhoods against any crisis. In the next stages, holding maneuvers, will affect the reduction of vulnerability. Also, in medium-term planning, measures such as incentive policies for retrofitting, resource management, and making timely and appropriate decisions during and after the crisis are necessary.

    Keywords: Deteriorated Area, Social Resilience, Natural Disasters, District No.7, Tehran
  • Saeid Yazdani* Pages 121-130
    Introduction

     Urban infrastructure systems provide foundations for modern civil communities and enhance the quality of life. Coordination between different urban infrastructure agencies involved in urban infrastructure provision plays a significant role in the success of these critical urban sub-systems. It brings together various independent agencies to make their endeavors more accordant. In turn, identifying and analyzing coordination barriers is vital in establishing strong coordination in providing urban infrastructure. For this reason, this paper aims to uncover barriers to achieving coordination between independent agencies involved in urban infrastructure provision in Iran. 

    Methodology

     A qualitative multiple embedded case study covering the processes of urban infrastructure provision for four new development areas, including urban infrastructure provision for Omid-e Ekbatan Mehr housing project in Hamedan city, urban infrastructure provision for  Phase 7 Mehr housing Project in Hashtgerd New City, urban infrastructure provision for Hesar-e Haj Shams Ali Mehr housing project in Hamedan city and urban infrastructure provision for Tape Emam Gol Mehr housing project in Hamedan city was conducted. The unit of analysis was the provisioning process of each kind of urban infrastructure, among other things, water supply system, electric power grid, sanitation sewage system, piped gas network, transportation system network, and telecommunication network. Three primary data sources in qualitative research, interviews, observations, and documents, were employed. In order to deal with validity and reliability issues several strategies have been applied. First, to improve internal validity, two strategies were applied: "triangulation" and "member checking". Second, in order to enhance external validity, "maximum variation strategy" was utilized. Third, "use of multiple sources of data" and "reviewing the initial findings by key informants" were applied to increase construct validity. Finally, to enhance reliability, "triangulation strategy" was applied. However, the data analysis process moves from highly inductive at the beginning of the process to insignificancy deductive at the end of the process. 

    Results

     The research findings indicated that there are seven types of coordination barriers in the context of the urban infrastructure provision in Iran, namely, differences in governance and management structures; lack of information sharing; frequent changes in organizational positions; political pressure; lack of horizontal relations and central-local relationships; lack of precise coordination mechanism; and destructive competition. These barriers can be classified into two major categories: organizational and non-organizational coordination barriers.

    Keywords: Coordination barriers, Urban infrastructure provision, qualitative multiple case study, Hamedan City
  • Masoumeh Ayeshm*, Morteza Mirgholami, Ahad Nejad Ebrahimi Pages 131-148
    Introduction

     Value and recognition of values are influential topics that have entered various fields of knowledge and have brought many changes. The field of urban studies and urban planning is no exception to this rule, and the discussion of urban values in city interventions, especially the central and historical contexts of cities.

    Methodology

     The present study has also identified the values of the Iranian-Islamic city in a qualitative-quantitative (combined) way to study the place of values in the contemporary city. According to the purpose, the research method is descriptive-analytical. The logical reasoning approach (cultural-discourse) and the structural analysis approach are combined, using library and documentary studies and a questionnaire to use structural analysis and scenario writing. The case study's structural analysis section should form a cross-matrix of effects (impact and effectiveness) before presenting the four urban scenarios. Therefore, fifteen (15) experts developed and distributed a questionnaire. Mick Mac structural analysis software collects the answers. After presenting structural analyzes and determining the gender of each value regarding the impact and effectiveness in the historical context of Tabriz, urban scenarios were written.

    Results

     The inference of the values of the Islamic-Iranian city is based on the theory of derivative perceptions of Allameh Tabatabaei. According to the studies, the values of the Islamic-Iranian city were explained in the form of eight (8) axes. Then using the structural analysis technique, the type of impact and the effectiveness of the values in the city's future were determined. Then, the values of the Islamic-Iranian city were analyzed in the form of four future urban scenarios. The orientation of the current situation scenario in the historical context of Tabriz toward the pessimistic scenario, shows the need for a serious review of urban intervention policies and historical contexts.

    Conclusion

     Ignorance of urban values in the city project, and insistence on previous routine approaches, inflict irreparable damage on the historical fabric of Tabriz. Therefore, accurate identification and exceptional attention to the values of the Islamic-Iranian city and value-based approaches lead to a change in the attitude of the urban management system. This conscious view provides a favorable context for the city's excellence and man.

    Keywords: : Value, Iranian-Islamic City, derivative perceptions theory, Structural Analysis, Scenario Planning