فهرست مطالب

روابط خاک و گیاه - پیاپی 50 (تابستان 1401)

نشریه روابط خاک و گیاه
پیاپی 50 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • بهاره دامن کشان، محمدحسین شمشیری*، حسین علایی صفحات 1-18

    ارتباط گیاه با ریزجاندارانی مانند قارچ های درون زی دیواره تیره، می تواند آثار مضر تنش های محیطی مانند شوری را کاهش دهد. در این پژوهش تاثیر قارچ های درون زی دیواره تیره جدا شده از ریشه نخل خرما بر افزایش مقاومت به شوری گوجه فرنگی (Lycopersicon esculentum cv. Super cheif) مورد بررسی قرار گرفت. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با دو فاکتور شامل نوع جدایه در 13 سطح [control (PDA plug)و,Dو-39،وEو-22،وCو-22،وAو-21،وFو-19،وAو-16،وDو-15​​​​،وAو-14،ووCو-11، وDو-10،وBو-8، Bو-4] و شوری در 3 سطح (صفر، 50 و 100 میلی مولار کلرید سدیم) با 3 تکرار اجرا شد. گیاهان گوجه فرنگی در سطوح مختلف شوری با جدایه های قارچی درون زی ریشه های نخل خرما تلقیح شدند. بر اساس نتایج تجزیه واریانس در تیمار قارچی با جدایه های Bو-4 و Cو-11 آثار منفی شوری (تا 100 میلی مولار معادل 9/52 دسی زیمنس بر متر) بر زیست توده گیاه گوجه فرنگی کاهش یافت. در شوری 100 میلی مولار جدایه Bو-4 بیش ترین وزن تازه بوته و جدایه Cو-11 بیش ترین وزن خشک بوته را نسبت به سایر تیمارها داشت و نسبت به تیمار بدون قارچ به ترتیب %55/51 و %55/26 بیش تر بود. با افزایش سطح شوری تا 100 میلی مولار جدایه های Bو-4،وBو-8،وDو-10 و Cو-11 در کاهش غلظت سدیم، افزایش غلظت پتاسیم و افزایش نسبت پتاسیم به سدیم کارایی زیادی داشتند. تیمار قارچی (Dو-10 و Bو-8) موجب افزایش معنی دار غلظت فسفر (19%) نسبت به تیمار بدون قارچ شد. در سطوح مختلف شوری جدایه های Cو-11،وDو-39 و Dو-10 موجب افزایش آب نسبی برگ شدند. افزایش شوری تا 50 میلی مولار (معادل 5/44 دسی زیمنس بر متر) با افزایش وابستگی درون زی همراه بود و جدایه Cو-11 و Bو-4 بیش ترین افزایش را (%43) نسبت به جدایه های دیگر نشان دادند.

    کلیدواژگان: قارچ درون زی، جدایه قارچی، شوری، خرما، گوجه فرنگی
  • لیلا مهدی زاده، محمد مقدم*، علی گنجعلی صفحات 19-34

    به منظور بررسی تاثیر محلول پاشی متیل جاسمونات [آب مقطر (شاهد)، اتانول 1 درصد (حلال متیل جاسمونات و شاهد)، 1 و 2 میلی مولار متیل جاسمونات] و کاربرد عنصر روی (0، 0/025، 0/05 و 0/1 میلی گرم در لیتر) در محلول غذایی هوگلند بر ویژگی های رشدی، رنگیزه های فتوسنتزی و تولید اسانس نعناع فلفلی (.Mentha piperita L) آزمایشی گلدانی در شرایط کشت بدون خاک و به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار در گلخانه پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. براساس نتایج بیش ترین میزان صفات رشدی مورد بررسی در کاربرد 0/025 میلی گرم بر لیتر روی و محلول پاشی 1 و 2 میلی مولار متیل جاسمونات حاصل شد. بیش ترین میزان رنگیزه های فتوسنتزی شامل کلروفیل a و کلروفیل کل مربوط به کاربرد 0/025 میلی گرم بر لیتر روی و محلول پاشی 2 میلی مولار متیل جاسمونات بود. بیش ترین وزن تازه و خشک ریشه، میزان کلروفیل b و کاروتنویید به ترتیب در تیمار 0/05 میلی گرم بر لیتر روی و محلول پاشی 2 میلی مولار متیل جاسمونات و همچنین تیمار بدون روی و محلول پاشی با آب مقطر مشاهده شد. علاوه بر این بیش ترین میزان تولید اسانس در تیمار 0/1 میلی گرم بر لیتر روی و محلول پاشی با غلظت 1 میلی مولار متیل جاسمونات حاصل شد. به طور کلی کاربرد 0/025 میلی گرم بر لیتر روی و محلول پاشی 2 میلی مولار متیل جاسمونات در اکثر صفات مورد بررسی به عنوان بهترین ترکیب تیماری شناخته شد. نتایج این پژوهش نشان داد که روی در غلظت های کم موجب تحریک رشد گیاه نعناع فلفلی شد؛ درحالی که حذف روی و یا کاربرد غلظت های زیاد آن موجب بروز برخی آثار تنش زا در این گیاه و افزایش تولید اسانس شد. بنابراین استفاده از غلظت های مناسب روی و متیل جاسمونات می تواند راهکار مناسبی برای افزایش رشد و تولید اسانس نعناع فلفلی باشد.

    کلیدواژگان: تنظیم کننده های رشد، عناصر کم مصرف، کلروفیل، محلول غذایی، رشد
  • سید هادی حسینی جعفری، محمدجواد زارع* صفحات 35-51

    مدیریت صحیح تغذیه اکوسیستم های زراعی یکی از راه های مهم در موفقیت سیستم های تولید گیاهان زراعی و مدیریت پایدار خاک است. در این گران برای بررسی آثار ورمی کمپوست و عصاره ریزجلبک اسپیرولینا بر برخی صفات رشدی و عملکردی کلزا آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 4 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل محلول پاشی با عصاره ریزجلبک اسپیرولینا در 4 سطح (0، 2، 4، و 6 درصد) و 5 سطح مخلوط ورمی کمپوست بر اساس درصد وزنی (شاهد، %75 باگاس نیشکر + %25 فضولات گاومیش، %50 باگاس نیشکر + %50 فضولات گاومیش، %25 باگاس نیشکر + %75 فضولات گاومیش و %100 فضولات گاومیش) بودند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد اثر برهم کنش کود ورمی کمپوست و عصاره ریزجلبک اسپیرولینا بر صفات طول ریشه، وزن ریشه، سطح برگ، وزن هزار دانه، عملکرد دانه، شاخص برداشت، کلروفیل a، کلروفیل b، کلروفیل کل، روغن دانه و پروتیین دانه کلزا معنی دار بود. همچنین کاربرد کود ورمی کمپوست و عصاره ریزجلبک اسپیرولینا منجر به بهبود صفات رشدی و عملکردی کلزا شد و بیش ترین میزان روغن دانه (با 43/35 درصد) و پروتیین دانه (36/85 درصد) در شرایط مصرف 6 درصد عصاره جلبک اسپیرولینا به دست آمد. همچنین کاربرد ورمی کپوست حاصل از 100 درصد فضولات گاومیش منجر به افزایش میزان روغن دانه و عملکرد دانه شد که در شرایط مصرف 6 درصد عصاره جلبک اسپیرولینا به دست آمد. به طور کلی یافته های این پژوهش نشان داد با افزایش درصد کاربرد ورمی کمپوست حاصل از فضولات گاومیش در ترکیب باگاس نیشکر در تمامی سطوح عصاره ریزجلبک اسپیرولینا بر افزایش عملکرد کلزا و درصد روغن اثر مثبت داشت.

    کلیدواژگان: کلزا، روغن دانه، پروتئین دانه، صفات رشدی و عملکردی
  • فاطمه محمدی تازه کند، کامران قاسمی*، حمیدرضا روستا صفحات 53-65

    نقش بی بدیل عنصر سیلیسیم در کاهش انواع تنش های زنده و غیرزنده به طور گسترده ای اثبات شده است ولی پژوهش جامعی در مورد تاثیر این عنصر بر رشد و نمو گیاه کاهو در شرایط کشت هیدروپونیک بدون تنش انجام نشده است. با توجه به اهمیت تجاری کاهو و همچنین عمر پس از برداشت کوتاه آن، در پژوهش حاضر علاوه بر تاثیر سیلیسیم بر کیفیت و کمیت کاهو، عمر انبارمانی آن نیز مورد بررسی قرار گرفته است. آزمایش حاضر در قالب طرح کاملا تصادفی با نه سطح سیلیسیم (شامل سطوح صفر، 0/25، 0/5، 0/75، 1، 1/25، 1/5، 1/75 و 2 میلی مولار سیلیسیم از منبع مونوسیلیسیک اسید)، در سه تکرار و در هر تکرار دو بوته، در کشت بدون خاک (کوکوپیت + پرلیت) انجام شد. صفات مورد ارزیابی شامل زیست توده، انبارمانی (درصد کاهش وزن و کیفیت خوراکی)، ویژگی های بیوشیمیایی (غلظت نیترات و سیلیسیم برگ، آنتی اکسیدان ها، فنل و فلاونوییدها) و شاخص های فتوسنتزی بودند. نتایج نشان داد که بیش ترین وزن تازه خوراکی، وزن خشک خوراکی و وزن خشک کل کاهو در شاهد به دست آمد. اما بیش ترین وزن تازه ریشه در غلظت زیاد سیلیسیم (1 تا 2 میلی مولار سیلیسیم) و بیش ترین وزن خشک ریشه در غلظت 0/25 میلی مولار سیلیسیم دیده شد. بیش ترین درصد بخش خوراکی به ریشه در سطح 0/5 میلی مولار سیلیسیم بود. در صفات انباری، کم ترین درصد کاهش وزن کاهو در غلظت های 0/5 و 1/25 میلی مولار سیلیسیم و بهترین کیفیت خوراکی در سطح 0/75 میلی مولار سیلیسیم مشاهده شد. بیش ترین تعرق و هدایت روزنه ای در غلظت 0/25 میلی مولار و بیش ترین فعالیت آنتی اکسیدان در غلظت 0/5 میلی مولار به دست آمد. بیش ترین غلظت فنل در سطح 1/75 میلی مولار سیلیسیم و بیش ترین غلظت فلاونوییدها در غلظت 2 میلی مولار سیلیسیم دیده شد. بیش ترین غلظت سیلیسیم برگ در سطح 1/75 میلی مولار سیلیسیم و کم ترین مقدار نیترات در کاهو در غلظت های 0/25 و 0/5 میلی مولار سیلیسیم حاصل شد.

    کلیدواژگان: عمر انبارمانی، عنصر مفید، مونوسیلیسیک اسید، هیدروپونیک
  • اسماعیل کریمی*، ناصر علی اصغرزاد، سید بهمن موسوی، علی اصغر علیلو صفحات 67-81

    باکتری های محرک رشد گیاهان می توانند موجب تغییر ویژگی های ریشه شده و عملکرد گیاهان را به ویژه در شرایط تنش رطوبتی افزایش دهند. برای بررسی این موضوع آزمایشی گلدانی با مایه زنی سه سویه مختلف از باکتری باسیلوس سیمپلکس (سویه های 2-31، 3-42 و 4-51)، دو سطح رطوبتی شامل 80 و 50 درصد گنجایش مزرعه و دو رقم جو کویر و دشت اجرا شد. نتایج نشان دادند که مایه زنی با باکتری های مذکور به طور میانگین باعث افزایش 28 درصدی عملکرد بیولوژیک جو در شرایط تنش رطوبتی در مقایسه با شاهد شدند. اثر باکتری ها در افزایش عملکرد بیولوژیک وابسته به رقم بوده و باکتری Bacillus simplex 31-2 در رقم کویر و باکتری B. simplex 42-3 در رقم دشت بیش ترین تاثیر معنی دار را داشت. بررسی روابط بین ویژگی های ریشه با عملکرد بیولوژیک جو نشان داد که همبستگی خطی بین آن ها وجود داشت به طوری که بیش ترین مقادیر ضریب تبیین (R2) با صفات وزن تازه ریشه (%84)، حجم ریشه (%83) و سطح ریشه (81%) به دست آمد. با توجه به ارتباط بین صفت ریشه با عملکرد بیولوژیک جو و نقش باکتری B. simplex 31-2 در افزایش 121 درصدی سطح ریشه در شرایط تنش رطوبتی به نظر می رسد که تاثیر بر صفات ریشه از مکانیسم های مهم این باکتری در افزایش عملکرد باشد. ولی عدم تاثیرپذیری ویژگی های ریشه در مقایسه با افزایش عملکرد بیولوژیک گیاه توسط مایه زنی با باکتری B. simplex 42-3 احتمالا بیانگر بهبود در سایر فرآیندهای فیزیولوژیک است. در کل می توان نتیجه گرفت که باکتری های جنس باسیلوس بر تعدیل اثر منفی تنش رطوبتی در جو موثر بوده و این باکتری ها می توانند به عنوان کاندیدای موثر در تهیه کودهای زیستی مطرح باشند.

    کلیدواژگان: اکسین، باسیلوس، گنجایش مزرعه، سطح ریشه، وزن خشک ریشه
  • سعید عبدی اردستانی، بنفشه خلیلی*، محمدمهدی مجیدی صفحات 83-96

    ترشحات و ویژگی های مورفولوژیک ریشه نقش مهمی در پاسخ گیاه به تنش خشکی ایفا می کنند اما در مورد نتایج کاربردی این تغییرات بر جمعیت میکروبی ریزوسفر پژوهش های کمی انجام شده است. در این بررسی فرض شده است که در پاسخ به تنش خشکی، تغییرات در ترشحات ریشه، استراتژی رشد و سیستم ریشه ای ژنوتیپ های حساس و مقاوم به خشکی گونه های علفی می تواند متفاوت باشد و بنابراین تنش خشکی آثار متفاوتی بر جمعیت میکروبی ریزوسفر این گیاهان به دنبال خواهد داشت. در این پژوهش فعالیت میکروبی خاک ریزوسفری ژنوتیپ های حساس و مقاوم سه گونه چمنی علف باغ، علف پشمکی و فسکیوی بلند در شرایط طبیعی و تنش خشکی پس از گذشت 4 سال در مزرعه بررسی شد. زیست توده میکروبی ریزوسفر در ژنوتیپ های مختلف واکنش های متفاوتی به تنش آبی نشان دادند. میزان کربن زیست توده میکروبی خاک ریزوسفری هر دو گروه ژنوتیپ های حساس و مقاوم گونه علف پشمکی، در شرایط تنش خشکی افزایش یافت، اما در مورد گونه علف باغ روندی برعکس مشاهده شد، به طوری که در هر دو نوع ژنوتیپ، تنش آبی موجب کاهش کربن زیست توده میکروبی شده است. در مورد گونه فسکیوی بلند نیز در تیمار تنش خشکی کربن زیست توده میکروبی خاک ریزوسفری در ژنوتیپ های حساس افزایش و در ژنوتیپ های مقاوم کاهش یافت. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد ژنوتیپ های حساس و مقاوم به خشکی علف پشمکی پاسخ مشابه به تنش آبی نشان دادند که تایید کننده استراتژی های تکاملی علف پشمکی در شرایط تنش آبی برای افزایش جمعیت میکروبی ریزوسفر است و می تواند بهبود وضعیت تغذیه ای این علف را به دنبال داشته باشد. بررسی مجموع ژنوتیپ های مقاوم و حساس به خشکی نشان داد که کربن زیست توده میکروبی خاک ریزوسفری در کلیه خاک های کشت شده بیش تر از خاک شاهد (بدون گیاه) بود. همچنین، در شرایط تنش آبی، کربن زیست توده میکروبی خاک ریزوسفری گونه های حساس و مقاوم به خشکی تقریبا مشابه بوده اما در شرایط بدون تنش، کربن زیست توده میکروبی ریزوسفر ژنوتیپ های مقاوم به خشکی بیش تر بود.

    کلیدواژگان: تنش آبی، کربن زیست توده میکروبی، نیتروژن زیست توده میکروبی، ژنوتیپ حساس به خشکی، ژنوتیپ مقاوم به خشکی
|
  • B. Damankeshan, M.H. Shamshiri*, H. Alaei Pages 1-18

    Association of the plant with microorganisms such as dark septate endophytic fungi reduces the harmful effects of environmental stresses such as salinity. In this experiment, the effect of dark septate endophytes isolated from date palm roots on increasing salinity resistance of tomato (Lycopersicon esculentum cv. Super cheif) was investigated. The experiment was performed as a factorial in a completely randomized design with two factors including the type of isolate at 13 levels [4-B, 8-B, 10-D, 11-C, 14-A, 15-D, 16-A, 19-F, 21-A, 22-C, 22-E, 39-D, control (PDA plug)], and salinity at 3 levels (zero, 50 and 100 mM sodium chloride) with 3 replications. Tomato plants were inoculated with fungal isolates separated from date palm roots under salinity. Based on ANOVA results, in symbiosis with fungal isolates of 4-B and 11-C, the negative effects of salinity (up to 100 mM and equivalent to 9.52 dS/m) on tomato biomass were reduced. At salinity of 100 mM, 4-B had the highest plant fresh weight and 11-C had the highest plant dry weight compared to other treatments and were 55.51 and 26.55% higher than the non-inoculated treatments, respectively. By increasing the salinity level up to 100 mM, isolates of 4-B, 8-D, 10-D and 11-C had high efficiency in decreasing sodium concentration, increasing potassium concentration and potassium to sodium ratio. Symbiosis with some fungi (10-D and 8-B) caused a significant increase in phosphorus concentration (19%) compared to non-inoculated plants. At different salinity levels, isolates of 11-C, 39-D and 10-D increased the leaf relative water content. Increase in salinity up to 50 mM (equivalent to 5.44 dS/m) was associated with increased endophytic dependency and isolates of 11-C and 4-B showed the highest increase (43%) compared to other isolates.

    Keywords: Endophytic fungi, Fungal isolates, Salinity, Date palm, Tomato
  • L. Mehdizadeh, M. Moghaddam*, A. Ganjeali Pages 19-34

    A pot experiment in soilless culture was performed as a factorial experiment based on the randomized block complete design with four replications in the research greenhouse of Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran. The effect of foliar application of methyl jasmonate (MeJA) [distilled water (control), ethanol 1% (as solvent of MeJA and control), 1 and 2 mM MeJA] and Zn application (0, 0.025, 0.05 and 0.1 mgL-1) in Hoagland nutrient solution on the growth characteristics, photosynthetic pigments, and essential oil production of Mentha piperita L. was evaluated. According to the results, the highest growth was observed in 0.025 mg L-1 Zn and foliar application of 1 and 2 mM MeJA. The highest photosynthetic pigments of chlorophyll a and total chlorophyll were obtained in 0.025 mg L-1 Zn and foliar application of 2 mM MeJA. The highest root fresh and dry weights, chlorophyll b and carotenoid were observed in 0.05 mg L-1 Zn and foliar application of 2 mM MeJA and the treatment without Zn and foliar application with distilled water. In addition, the highest amount of essential oil production was observed in 0.1 mg L-1 Zn and foliar application with 1 mM MeJA. In general, 0.025 mg L-1 Zn and foliar application of 2 mM MeJA was the best treatment and improved most studied traits. The results of this experiment showed that Zn in low concentrations stimulate the peppermint growth; whereas Zn omission or application of high concentrations created some stressful effects in this plant increasing its essential oil production. Therefore, application of proper concentrations of Zn and MeJA can be a suitable way to improve the growth and essential oil production of peppermint.

    Keywords: Growth regulator, Micronutrient, Chlorophyll, Nutrient solution, Growth
  • S. H. Hosseini Jafari, M. J. Zarea* Pages 35-51

    Plant nutrition management and soil fertility are among factors that determine crop productivity and sustainability under agro-ecosystems conditions. A pot experiment was conducted to investigate the effect of vermicompost provided from sugarcane bagasse and foliar application of microalgae extract of Spirulina on growth parameters, grain yield and yield attributes of rapeseed. The experiment was a factorial combination of Spirulina extract and bagasse vermicompost arranged in a complete randomized block design with four replications. Plants were foliar sprayed with three different concentrations of Spirulina extract (i.e., 0, 2, 4, and 6 %v/v) and application of five vermicompost mixtures based on mass percentage of bagasse and buffalo manure (i.e., 0%, 75% bagasse + 25% buffalo manure, 50% bagasse + 50% buffalo manure, 25% bagasse + 75% buffalo manure, and 100% buffalo manure). Spirulina extract and vermicompost interaction effects on the length of root, root weight, leaf area, chlorophyll pigments, 1000-seed weight, protein and oil content in seed, grain yield and harvest index were significant. The highest seed oil content (43.35%) and seed protein content (36.85%) were recorded in plants foliarly sprayed with 6% Spirulina extract. Application of vermicompost resulting from a mixture of buffalo manure + bagasse with the higher ratio of buffalo manure to bagasse gave better seed and oil yield as compared to other vermicompost treatments.

    Keywords: Rapeseed, Grain oil content, Grain yield, Vermicompost, Microalgae extract
  • F. Mohammadi Tazekand, K. Ghasemi*, H. R. Roosta Pages 53-65

    Nutrient solutions used in the production of lettuce in soilless culture do not contain silicon (Si) as a beneficial element. Therefore, this experiment aimed to evaluate the role of Si in lettuce growing hydroponically. Results showed that the highest fresh weight, dry weight and total dry weight of lettuce were obtained in the control. The highest percentage of the edible part to root was observed in 0.5 mM silicon treatment. In the shelf life aspect, the lowest percentage of lettuce weight loss was recorded in 0.5 and 1.25 mM silicon concentrations and the best food quality was obtained in the treatment of 0.75 mM silicon. The highest stomatal conductance and transpiration rate were observed at the Si concentration of 0.25 mM and the highest antioxidant activity was observed at a concentration of 0.5 mM. The highest phenol and flavonoids were recorded in the treatments of 1.75 and 2 mM silicon, respectively. The highest leaf silicon concentration was found in the treatment of 1.75 mM silicon and the lowest amount of nitrate in lettuce was obtained in the concentrations of 0.25 and 0.5 mM silicon.

    Keywords: Postharvest, Beneficial element, Monosilicic acid, Hydroponic
  • E. Karimi*, N. Alisgharzad, S. B. Mousavi, A. Aliloo Pages 67-81

    Under water stress conditions, growth-promoting rhizobacteria could alter root characteristics, leading to increased plants yield. A controlled experiment with two barley cultivars, Dasht, and Kavir, was carried out with four inoculations of Bacillus simplex strains (31-2, 42-3, 51-4, and control), in two irrigation levels of 80 and 50% of field capacity. The results showed that inoculation with the mentioned bacteria increased the biological yield of barley by 28% under water stress condition compared to the control treatment. The effect of bacteria was cultivar dependent. B. simplex 31-2 had the most significant effect on the biological yield of Kavir cultivar, and B. simplex 42-3 on the Dasht cultivar. Linear relationships between root characteristics and barley's biological yield were observed. The highest coefficients of determination (R2) were obtained with fresh root weight (84%), root volume (83%), and root surface (81%). Considering the relationship between root traits and the biological yield of barley and the role of B. simplex 31-2 in a 121% increase in root area under water stress, it seems that this trait is the essential mediator of yield. Due to the insignificance effect of B. simplex 3-32 on the root characteristics, against the increase of shoot performance by this bacterium, its mode of action may be due to inducing improvement on other physiological pathways. Overall Bacillus bacteria are effective in mitigating the negative effect of water stress on barley and these bacteria can be considered effective candidates for the production of biofertilizers.

    Keywords: Auxin, Bacillus, Field capacity, Root dry weight, Root surface
  • S. Abdi Ardestani, B. Khalili*, M. M. Majidi Pages 83-96

    Root exudates and morphological root traits play an important role in plant species’ response to drought. However, the functional consequences of these drought-induced changes for rhizosphere microbial communities are unknown. We hypothesized that drought-sensitive and -tolerant grass genotypes widely differ in the quality of root exudates, growth strategies, and root systems, which may affect rhizosphere microbial communities. Therefore, we examined microbial biomass carbon and nitrogen in the rhizosphere of drought-sensitive and -tolerant genotypes of Bromus inermis, Dactylis glomerata, and Festuca arundinacea species under four years water stress treatments at Lavark Farm of the Isfahan University of Technology. Responses of the rhizosphere microbial communities to the water stress varied by the plant genotypes. Water stress increased rhizosphere microbial biomass carbon in the drought-sensitive and -tolerant genotypes of Bromus inermis species. In contrast, water stress treatment significantly reduced microbial biomass in the rhizosphere of Dactylis glomerata genotypes. The effect of water stress on rhizosphere microbial biomass carbon was positive in the drought-sensitive genotypes of Festuca arundinacea species, while conversely, this effect was negative in the drought-tolerant genotypes. We found a similar pattern across two drought-sensitive and -tolerant genotypes of Bromus inermis species to the water stress, which could be an evolutionary strategy to overcome drought conditions through the stimulation of microbial biomass and activity and the subsequent mineralization of nutrients. Higher microbial biomass carbon in the rhizosphere soils relative to those in the control (bulk soil) were observed, regardless of the moisture treatment. Under the water stress, microbial biomass carbon were almost simillar in the rhizosphere of drought-sensitive and -tolerant genotypes but were higher in the drought-tolerant genotypes without the stress.

    Keywords: Water stress, Microbial biomass carbon, Microbial biomass nitrogen, Drought-sensitive genotypes, Drought-tolerant genotypes