فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن عزیززاده طسوج، زهرا احمدی پور*، محمدرضا حافظ نیا، سید محمدکاظم سجاد پور صفحات 1-27

    ژیوپلیتیک در طول تاریخ خود با مفاهیمی چون جنگ، رقابت و قدرت همراه بوده است؛ در ژیوپلیتیک سنتی حکومت ها به دنبال قلمرو یابی؛ مدیریت سرزمین و دستیابی به قدرت بودند به گونه ای که ژیوپلیتیک سنتی بیانگر دیدگاه های قدرتمندان از جهان بود؛ اما تحولات صورت گرفته در عرصه های مختلف زمینه ساز شکل دهی به مباحث جدید در عرصه مطالعه ژیوپلیتیک گردید. اندیشه حاکم بر ساختارها و نظام بین المللی در زمان معاصر با ظهور و تجلی اولویت های مادی و معنوی جدید ازجمله: نیاز بشریت به زندگی در فضای صلح، اهمیت گام برداشتن به سوی توسعه و کرامت انسانی بر پیشگیری از درگیری های مسلحانه و کاهش خشونت های ناشی از جنگ تقدم یافته است. مطالعه و بررسی علمی نحوه استقرار شیوه های عینیت بخشی به چنین هدفی، امروزه از بنیان های اساسی مفهوم ژیوپلیتیک است. بر این اساس، مقاله حاضر درصدد تبیین فرایند ژیوپلیتیک صلح است. این پژوهش به لحاظ هدف، بنیادی و به لحاظ ماهیت و روش، از نوع تحقیقات توصیفی- تحلیلی است. یافته های پژوهش نشان می دهد شکل گیری هویت های جدید منطقه ای، شکل گیری مجموعه امنیتی منطقه ای، توسعه اجتماعی، ساختارها و کارکردهای نهادهای بین المللی، غالب ساختن گفتمان صلح و عدالت جهانی، مبارزه جهانی با تروریسم، مداخلات بشردوستانه، رعایت مناسبات حقوق بشر و حقوق بین الملل ، گسترش گفت وگوهای بین المللی، تشنج زدایی و اعتمادسازی در کشورها، مناطق و جهان، در حال افزایش است به گونه ای که در رویکردی انسان گرا ؛کاهش رنج های انسان از مهم ترین مزایای ژیوپلیتیک صلح در فضای جغرافیایی به شمار می رود.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، صلح، ژئوپلیتیک صلح، گفتمان، کدهای ژئوپلیتیکی
  • وحید کیانی*، محسن طاهری صفحات 28-49

    امنیت پدیده ای پیچیده است که بر تمامی جوانب زندگی و کنش و واکنش های انسان تاثیرگذار است ، مطالعه رابطه امنیت و اقتصاد موضوع مهم و ضروری است. منطقه جنوب شرق ایران، با مشکلات امنیتی بسیاری روبرو است، که عوامل مختلف اقتصادی، سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و... در این زمینه تاثیرگذار هستند.در این مقاله به دنبال شناسایی عوامل اقتصادی تاثیرگذار بر امنیت جنوب شرق ایران خصوصا استان سیستان و بلوچستان است. به نظر می رسد، با افزایش سطح توسعه اقتصادی و رفع مشکلات اقتصادی و عمران و آبادانی در این منطقه، می توان باعث افزایش سطح امنیت و جلوگیری از بروز بسیاری از ناامنی ها گردید.برای نشان دادن این موضوع با استفاده از روش کیفی مبتنی بر رویکرد توصیفی- تحلیلی، داده های موردنیاز بر اساس مطالعات کتابخانه ای، اسنادی و سایر منابع و تحقیقات مرتبط با آن، گردآوری و سپس ظرفیت و قابلیت های توسعه و نیز موارد منجر به عدم توسعه اقتصادی و کاهش امنیت تحلیل شده است. یافته های تحقیق حاکی از آن است که، دوری استان سیستان و بلوچستان از مراکز فعال اقتصادی کشور، کم رنگ بودن نقش استان در اقتصاد ملی و پایین بودن نرخ تولید خالص در استان، همسایگی با هلال طلایی مواد مخدر و... فقر و بیکاری را در استان افزایش داده و سبب گرایش مردم و جوانان به سوی اقتصاد پنهان و زیرزمینی شده است، که فساد و درنتیجه کاهش سطح امنیت در آن به خوبی نمایان است. از سوی دیگر فعال شدن ظرفیت های تجاری در استان (بندر چابهار و راه های تجاری)، تنها محور اقتصادی بالقوه استان نیز شرایط بهره وری مطلوب ندارد. بنابراین با ضعف رونق تولید اقتصادی و فعالیت تجاری، فعالیت های قاچاق مواد مخدر، قاچاق انسان، قاچاق انرژی، قاچاق کالا، و غیره رشد قابل توجهی یافته و بخشی از مردم مسیرهای غیرقانونی و کوتاه کسب درآمد را به مسیرهای قانونی ولی طولانی کسب درآمد، ترجیح می دهند. موارد مذکور سبب سلب امنیت بخصوص در سطح اقتصادی و درنتیجه توسعه نیافتگی استان شده است.

    کلیدواژگان: توسعه اقتصادی، امنیت، جنوب شرق، سیستان و بلوچستان
  • علی ولیقلی زاده، محمد یوسفی شاتوری صفحات 50-74

    طی چند دهه اخیر، ساختار تقسیمات سیاسی در ایران با کمک به شکل گیری الگوی مرکز-پیرامون، باعث شده تا نواحی حاشیه ای کشور همراه با تشدید محرومیت و توسعه‏نیافتگی، دچار گسیختگی فضایی، سیاسی و اجتماعی با دیگر نواحی کشور شوند. لذا، هدف از پژوهش حاضر، شناخت عمده ترین مشکلات تقسیمات اداری-سرزمینی در ایران معاصر در تاثیرپذیری از سیستم حکمرانی بسیط متمرکز است. به‌عبارتی‌دیگر، این پژوهش مهم‌ترین مشکلات متاثر از ساختار حکمرانی بسیط متمرکز برای تقسیمات و تشکیلات اداری-سرزمینی کشور را موردبحث قرار می دهد؟ طبق نتایج این پژوهش، مهم‌ترین مشکلات تقسیمات و تشکیلات اداری-سرزمینی در ایران معاصر عبارت‌اند از؛ بی توجهی به عدالت فضایی-جغرافیایی، ضعف شکل‏ گیری توسعه ملی، رخنه عوامل غیررسمی، ضعف شکل گیری ساختار اداری-مدیریتی مناسب، ضعف شکل گیری همبستگی ملی و وحدت ساختاری و همگنی جغرافیایی، تمرکزگرایی شدید سیاسی- فضایی در مرکز و ضعف توجه به معیار های کیفی جغرافیایی-انسانی. این پژوهش ازلحاظ هدف کاربردی است و با روش توصیفی-تحلیلی برای ارایه الگوی کارآمدی از تقسیمات و تشکیلات اداری–سرزمینی برای کشور تلاش می کند. طبق نتایج این پژوهش، ظاهرا «الگوی حکمرانی-سرزمینی بسیط غیرمتمرکز یا بسیط ناحیه ای» با شرایط طبیعی و انسانی ایران سازگاری بیشتری دارد و تا حدود زیادی می‏تواند مشکلات سیستم تقسیمات سیاسی کنونی ایران را حل نماید.

    کلیدواژگان: تقسیمات و تشکیلات اداری-سرزمینی، تقسیمات کشوری، ایران معاصر
  • سمیه طالب پور*، محمود نورانی، رضا محمدپور صفحات 119-140
    همگرایی منطقه ای در انواع مختلف در بخش های مختلف جهان صورت می گیرد که تشکیل اتحادیه گمرکی یکی از انواع آن است. اتحادیه گمرکی اوراسیا سال ها پس از فروپاشی شوروی و تجربیات مختلف همگرایی که کشورهای پسا شوروی آن را تجربه کرده اند، اکنون جدیدترین و مهم ترین روند همگرایی در منطقه پسا شوروی است. اتحادیه گمرکی اوراسیا در سال 2010 ایجاد شد و در سال 2015 وارد مرحله اتحادیه اقتصادی اوراسیا گردید. گسترش پدیده جهانی شدن اقتصاد سبب شد تا روابط و همکاری کشورها در جهت تحصیل منافع در قالب همکاری های منطقه ای در دستور کار بسیاری از کشورهای درحال توسعه به ویژه کشور ایران قرار گیرد. تعامل با اتحادیه اقتصادی اوراسیا ایران را در ایجاد زمینه های لازم برای تجارت ترجیحی و همگرایی اقتصادی با خود مشتاق نموده است. این مطالعه با روش توصیفی-تحلیلی تلاش می کند تا جایگاه ایران در تعامل با منطقه اوراسیا را با گزاره های اقتصادی بیان کند. با توجه به اینکه بین ج.ا.ایران و این اتحادیه مذاکراتی در خصوص امضای توافقنامه تجارت آزاد اقتصادی در جریان است و این امر می تواند پیامدهایی بر کشور داشته باشد، اهمیت فهم روندی که در حال اتفاق است دوچندان می شود.
    کلیدواژگان: اتحادیه اقتصادی، اتحادیه گمرکی، اوراسیا، تجارت خارجی، همگرایی منطقه ای
  • اسماعیل علمدار*، الهه کولایی صفحات 141-155
    کشورهای ایران و روسیه از دیرباز دو قطب مهم در دو سوی دریای خزر بوده اند که در مناطق‏هارتلند و ریملند جهانی قرارگرفته اند. اهمیت ژیوپلیتیک و ژیواستراتژیک کشورهای مذکور نسبت به سایر کشورهای منطقه سبب شده نقش پویاتری در معادلات سیاسی آسیای مرکزی و قفقاز داشته باشند. ازآنجایی که امروزه عامل قدرت و وزن ژیوپلیتیکی در روابط بین الملل اهمیت دوچندان یافته است و روسیه به عنوان یک قدرت جهانی و ایران به مثابه ی یک قدرت منطقه ای قلمداد می شود؛ دو کشور همواره در روابط خود از این فاکتورها در جهت اعمال سیاست های خود بهره می برند. نظریه واقع گرایی ‏هانس مورگنتا که تاکید بر توازن قوا و نقش عامل قدرت دارد گواهی بر این ادعا می باشد. این مقاله سعی دارد با روش توصیفی تحلیلی و از منظر نظریه توازن قوا به تحلیل ژیوپلیتیکی روابط ایران و روسیه پس از انقلاب اسلامی بپردازد. براین اساس نتایج تحقیق حاکی از آن است، همان طور که مورگنتا بر عامل قدرت و منافع ملی به عنوان مهم ترین شاخص در روابط بین الملل تاکید دارد، روسیه همواره تمامی روابط سیاسی خود را با ایران به ویژه در مسایل منطقه ی آسیای مرکزی - قفقاز- شامات و برجام در راستای منافع ملی خود تدوین کرده و روابط تاکتیکی خود را با ایران مبتنی بر اهداف استراتژیک در جهت افزایش قدرت و وزن ژیوپلیتیکی خود بهره برده است. لیکن به نظر می رسد، تصمیم گیرندگان در عرصه روابط خارجه بیش ازپیش به این عوامل توجه کنند.
    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، روابط خارجی، ایران، روسیه، نظریه مورگنتا
  • محمد قاسمی، فیض الله بوشاسب گوشه*، بهزاد معینی سام، شکوه السادات اعرابی هاشمی صفحات 160-179

    شاهنشاهی هخامنشی پس از شکل گیری در جنوب غربی ایران امروزی به وسیله کوروش ، نیرومندترین دولت آریا یی بود که تا این زمان شکل گرفته بود و بر بیشتر قدرت های بزرگ آسیای غربی غلبه نمود. یکی از اهداف کوروش تسخیر مصر بود، و پسرش کمبوجیه در سال 525پ.م، توانست مصر را فتح کند. جانشین او، داریوش اول دست به اقدامات سیاسی، فرهنگی، اقتصادی و مذهبی گسترده ای برای اداره ساتراپی های سراسر شاهنشاهی، به ویژه در مصر زد و همین عوامل سبب شد تا منابع مصری از او به عنوان فرعون بزرگ و قانونی یاد کنند. هدف از انجام این پژوهش، بررسی اقدامات سیاسی داریوش اول در جغرافیای مصر است تا سیاست های داریوش را در اداره این ساتراپ کهن بررسی و نقش او را در اداره ساتراپی مصر ارزیابی کند. روش تحقیق هم بر پایه تطبیق منابع موجود کهن و نو درباره سیاست داریوش و اصلاحات سیاسی و مدنی ایشان برای اداره مصر  است  که به صورت توصیفی-تحلیلی به آن پرداخته شده است، نتیجه آن که بر پایه این اسناد، یکی از عوامل ثبات جغرافیای سیاسی مصر در زمان وی، سیاست های اجراشده  و نبوغ سیاسی او بوده که دوره پارسیان را به عنوان یکی از دوره های تاریخی مصر مطرح کرده است.

    کلیدواژگان: مصر، داریوش اول، شاهنشاهی هخامنشی، ساتراپ، پارس
|
  • Mohsen Azizzadehtasouj, Zahra Ahmady *, MohammadReza Hafeznia, Seyyed MohammadKazem Sajad Pour Pages 1-27

    Studying the geopolitical history suggests that it has been discussed together with such concepts as war, competition, and sovereignty, mainly because the traditional geopolitics nations always seek to made conquest and domination over other countries. It means that the traditional geopolitics presents the viewpoint of world powers. Since 1945, the governing idea over international systems has been relied upon preventing nations from starting a new world war. However, in the contemporary world, the emergence of modern physical and spiritual demands of human beings, like living in peace, has increased the importance of human liberality to stop armed struggle and war. Research findings suggest that, unlike the past, geopolitics could be taken into account as a way to bring about peace in the contemporary world. Therefore, the modern geopolitics together with international human being interests and introducing people’s index has suggested new fields as environmental, critical, and resistance geopolitics. Using a historical approach, the present research aimed to study the geopolitical concepts of peace together with changes in its course from geopolitical concepts of war to peace. In this regard, the geopolitical concept of peace specifically seeks to achieve such objectives as introducing changes in missions, structures and functions of international organizations, increasing regionalism processes, strengthening peace as well as world’s justice discourses, international fighting against terrorism, designing philanthropic interferences, maintaining world’s human rights, decreasing human afflictions, etc. So, it suggests that the world power should be formed and organized based on the aforementioned concepts. The present analytical-descriptive research is a basic study in terms of purpose. Data were collected through a library method.

    Keywords: Geopolitics, Peace, Geopolitics of Peace, Discourse, Geopolitical codes
  • Vahid Kiani *, Mohsen Taheri Pages 28-49

    multidimensional phenomenon and is influenced by numerous factors and different areas. Among these factors are the economic factors. As a source of insecurity in society; Such as ft, social disorders, moral corruption, smuggling of fuel and Commodity, drug trafficking and.... is Economic problems. Area of South-East Iran is As one of the regions that it has some of problem in regarding security issues and Many of these problems are rooted in the economic development of the region.The method of this study was qualitative based on analytical-descriptive method, in which based on library studies, the required information and data carried out and integrated using two methods include subject and content analysis of the library, internet and other resources and studies. The main question of the study was An expansion in South-East Iran Especially economic development What impact has increased security in the region? The hypothesis of the study was it seems that by With increasing levels of economic development in Area of South-East Iran and resolution Economic problems in the region

    Keywords: Economic Development, Security, South East, Sistan, Baluchestan
  • Ali Valigholizadeh, Mohammad Yuosefi Shatoori Pages 50-74

    The structure of political organization of space and political divisions in Iran, by influencing the emergence and dominance of the center-periphery pattern, has caused the marginal regions of the country, along with increasing deprivation and underdevelopment, to suffer from spatial, political and social rapture with other parts of the country over the last few decades. Therefore, the aim of the present study is to identify the main problems of political organization and administrative-territorial organization in Iran affected by the model of a unitary centralized governance system. This study seeks to answer the question: What are the most important challenges and problems affected by the unitary centralized governance structure for the organization and administrative-territorial organization of the country? According to the results of this study, the most important problems of political organization of space in Iran are; Ignorance of spatial-geographical justice, weak national development, infiltration of informal factors, formation of inappropriate administrative-managerial structure, weakness in the formation of national solidarity and structural unity and geographical homogeneity, extreme political-spatial centralism in the center and insufficient attention to geographical-human quality factors in political organization of space. This is an applied study and tries to provide an efficient pattern of political organization and territorial-administrative organization for the country with a descriptive-analytical method. According to the results, it seems that the "unitary decentralized or unitary regional governance-territorial model" is more compatible with the natural and human conditions of Iran and can to a large extent solve the problems of the current system of political divisions in Iran.

    Keywords: Territorial Administrative Divisions, Organizations, Country divisions, contemporary Iran
  • Somayeh Talebpoor *, Mahmood Nourani, Reza Mohammadpor Pages 119-140
    Regional integration takes place in different parts of the world that trade unions are one of them. Foreign trade as the engine of development has made it widely welcomed by countries involved in economic development. The Eurasian Customs Union is now the newest and most important convergence process in the post-Soviet region, years after the collapse of the Soviet Union and the various experiences of convergence experienced by post-Soviet countries. The Eurasian Customs Union was established in 2010 and entered the Eurasian Economic Union in 2015 The expansion of the globalization phenomenon of economies has made the relations and cooperation of countries in the interest of being in the form of regional cooperation put on the agenda of many developing countries, especially Iran. Interaction with the Eurasian Economic Union has made Iran eager to provide the necessary background for preferential trade and economic integration. This study attempts to imply Iran's position in interacting with the Eurasian region with economic propositions. Given that negotiations are under way between the Iranian government and the union over the signing of the Free Trade Agreement, which could have implications for the country; the importance of understanding the ongoing process is doubled.
    Keywords: Economic Union, Customs Union, Eurasia, Foreign trade, Regional Integration
  • Esmeil Alamdar *, Elahe Koolaee Pages 141-155
    The countries of Iran and Russia have long been two important poles on both sides of the Caspian Sea, which are located in the heartland and rimland regions of the world. The geopolitical and geostrategic importance of the mentioned countries compared to other countries in the region has caused them to play a more dynamic role in the political equations of Central Asia and the Caucasus. Since today the factor of geopolitical power and weight has become doubly important in international relations and Russia is considered as a global power and Iran as a regional power; Two countries always use these factors in their relations to apply their policies. Hans Morgenth's theory of realism, which emphasizes the balance of power and the role of the power agent, is proof of this claim. This article tries to analyze the geopolitical relations between Iran and Russia after the Islamic Revolution with a descriptive analytical method and from the perspective of the balance of power theory. Therefore, the results of the research indicate that, just as Morgenth emphasizes the factor of power and national interests as the most important indicator in international relations, Russia always maintains all its political relations with Iran, especially in the issues of the Central Asia-Caucasus-Shamat region. And the JCPOA has been formulated in line with its national interests and has used its tactical relations with Iran based on strategic goals to increase its geopolitical power and weight. But it seems that decision makers in the field of foreign relations pay more attention to these factors.
    Keywords: Geopolitics, Foreign relations, Iran, Russia, Morgenth theory
  • Mohamad Ghasemi, Feizollah Boushasb Gousheh *, Behzad Moeini Sam, Shokouhossadat Arabihashemi Pages 160-179

    Having established the Achaemenian Empire by Cyrus the Great in southwestern Iran, the Persians managed to found the most vigorous government which had been established by that time and defeated most of the civilizations of ancient western Asia. The triumph of Egypt was one of Cyrus’ aims and his son, Cambyses, succeeded in conquering Egypt. Cambyses successor, Darius the Great began to do some political, cultural, economic, and religious proceedings to supervise the satrapies, especially in Egypt. These actions cause the Egyptian texts to entitle him as a great and legitimate legislator. The purpose of this study is to investigate the Political proceedings of Darius the Great, and the fact that the Darius’ Policies evaluate in the Egypt satrapy to find the Darius duty in managing of satrapy based on the comparison of the existed old and new documents. All these arguments lead to the conclusion that Darius the Great was one of the great kings of ancient times who had got the individual ingenuity in controlling the satrapies.

    Keywords: “Egypt”, “Darius I”, “Achaemenid”, “Satrap”, “Persia”