فهرست مطالب

پژوهشهای سیاسی جهان اسلام - سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 42، بهار 1401)

نشریه پژوهشهای سیاسی جهان اسلام
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 42، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید کرمی* صفحات 1-18

    براساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران حکومت و حق ولایت از آن خداوند است که آن را از طریق مردم برای سعادت آنان به ودیعه نهاده است . اتکای به آرای عمومی و اداره کشور بر اساس رای مردم به صراحت در قانون اساسی بیان شده است .کاندیدا شدن در انتخابات حق اشخاص بوده و افراد  نیز باید اوصاف قانونی مقرر را داشته باشند و در چارچوب های حقوقی وارد انتخابات شده و ثبت نام نمایند. نامزد شدن در انتخابات به مثابه  تعهد و عقدی اجتماعی تلقی می شود.این تعهد وعقد  هم از قواعد عمومی قراردادها و هم از عقود اجتماعی باید تبعیت کند . بنابر این هرگاه شخص در بیان اراده اش جدی نباشد و حضورش صوری و مسبوق به تبانی با نامزد اصلی شرکت کننده در انتخابات باشد ساختار  عقد مخدوش است. تشکیل تعهد و توافق باید مبتنی بر اراده صریح و منجز بوده و به دور از ابهام باشد در غیر این صورت مساله احراز صلاحیت و استفاده از منابع عمومی نیز بلاوجه بوده و عقد دارای آثار قانونی و حقوقی نخواهد بود.

    کلیدواژگان: انتخابات، نامزدی پوششی، عقد صوری، عقد اجتماعی، صلاحیت، شورای نگهبان
  • ابوالقاسم قدس، حسین ابوالفضلی*، مهدی عابدی صفحات 39-60

    هدف از پژوهش حاضر بررسی روابط عربستان و ایران است. هر دو کشور از اهمیت بسزایی در منطقه برخوردار و در سده اخیر، منشا تحولات بسیاری بوده که گاهی به سوی همکاری و گاهی نیز به سمت تقابل پیش رفته اند. سوال پژوهش حاضر بر چیستی تضادهای اندیشه ای میان ایران و عربستان سعودی مبتنی بوده و برای پاسخ به سوال این فرضیه را به محک آزمون می گذاریم که عربستان با ورود کارگزان نوظهور به عرصه سیاسی کشور به دلیل اختلافات هویتی و ایدیولوژیکی، روابط خصمانه و تقابل جویانه با جمهوری اسلامی را به منظور به حاشیه راندن ایران و حفظ جایگاه منطقه ای خود در پیش گرفته است. روش گردآوری داده ها مبتنی بر روش اسنادی، راهبرد پژوهش قیاسی، روش تجزیه و تحلیل داده ها توصیفی - تبیینی و ملهم از نظریه امنیتی سازه انگاری است. یافته های پژوهش نشان می دهد که عربستان سعودی برای تقابل با جمهوری اسلامی ایران با حمایت از سوی ایالات متحده آمریکا از تضادهای مبانی و اندیشه ای نظیر هویت، تقابل ایدیولوژیکی، دشمن تراشی، رهبری جهان اسلام، کسب قدرت برتر منطقه ای، برتری جویی سیاسی و دیپلماتیک و... بهره می برد. تاکید مسایل هویتی و قومیتی، نوع نظام سیاسی، فرقه گرایی و فرقه سازی، فرهنگ سیاسی و تصورات ذهنی بازیگران سیاسی دو کشور در تداوم تقابل و واگرایی نقش بسزایی داشته است.

    کلیدواژگان: ایران، عربستان، هویت، ایدئولوژی، تضادهای اندیشه ای
  • حسینعلی قجری* صفحات 61-90

    پرواضح است مطالعه و بررسی مسایل و ماهیت روابط بین الملل و سیاست خارجی کشورها همواره مورد توجه صاحب نظران و متفکران حوزه علوم سیاسی و سیاست بین الملل بوده است. از این روی متفکرین و اندیشمندان این عرصه از منظر نظریه های مختلفی سعی در فهم سیاست خارجی کشورها داشته اند. درک و فهم سیاست خارجی ایران نیز از این موضوع مستثنی نبوده است. این موضوع بویژه پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران در سال 1357 اهمیتی دوچندان یافت. چراکه تغییراتی بنیادین و بازتعریفی کلان در عرصه های هویت ملی و بین المللی به دنبال داشت. این تغییرات هویتی کلان و گسترده ملی و بین المللی که تحت زعامت رهبر کبیر انقلاب اسلامی ایران؛ امام خمینی (ره) صورت گرفت، بیش از هر چیز متاثر از مبانی فکری و فقه سیاسی ایشان بود و با توجه به این که بخش اعظمی از روابط بین المللی و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران با آرمان های اسلامی و مفاهیم مکتبی آمیخته شده است، فهم مبانی فقه سیاسی امام خمینی (ره) به منزله رهبر و ایدیولوگ این حکومت، که مبانی نظری و اصول خاصی را برای سیاست خارجی آن ارایه می نمایند، بسیار ضروری می نماید. لذا نظر به اهمیت موضوع، نگارنده بر آن شد تا به این پرسش اصلی پاسخ دهد که در چارچوب نظریات سازه انگاری، مبانی فقه سیاسی امام خمینی (ره) در تدوین روابط بین المللی و سیاست خارجی ایران از چه جایگاهی برخوردار است؟ در پاسخ به این پرسش، فرضیه بدین شکل صورت بندی می گردد که در چارچوب نظریات سازه انگاری، فقه سیاسی امام خمینی(ره) به عنوان یک عامل بسیار مهم و کلیدی در تدوین مبانی هویتی و بازتعریف روابط بین المللی و سیاست خارجی جمهوری اسلامی ایران نقش داشته است. این پژوهش قصد دارد با استفاده از روشی توصیفی- تحلیلی و تبیینی موضوع مذکور را مورد مداقه و بررسی قرار دهد. همچنین ضروری می نماید متذکر شد که روش مورد استفاده در گردآوری اطلاعات نیز با روش کتابخانه ای و اینترنتی صورت گرفته است.

    کلیدواژگان: گفتمان، نهضت آزادی ایران، سلطنت مشروطه، مهدی بازگان، اسطوره
  • محمدهادی مظاهری تهرانی، جلیل نائبیان*، محمد یوسفی جویباری صفحات 91-118

    اهمیت انرژی منطقه خلیج فارس و همچنین اهمیت استراتژیک و ژیوپولوتیک ایران برای رقابت با شوروی سابق اصلی ترین رقیب آمریکا در دنیای پس از جنگ باعث شد که ایران در کانون توجه آمریکا قرار بگیرد و از طرف دیگر شوروی نیز برای تضعیف آمریکا در پی وضع موجود بود. از سویی اقتصاد شکننده اروپای غربی علیرغم کمک های آمریکا تحت کوشش طرح مارشال پس از جنگ جهانی دوم و گسترش نفوذ شوروی به درون کشورهای بلوک غرب سبب شد که آمریکا تمام تلاش خود را به کارگیرد تا اقتصاد این کشورها رابهبود بخشد و بدین وسیله مانع ازنفوذ اندیشه های کمونیستی به این کشورها شود. یکی از ابزارهای لازم برای این منظور نفت ارزان و مرغوب بود. ایالات متحده آمریکا در طول تاریخ خود استراتژیهای متفاوت را با توجه به جایگاه جهانیاش اختیار کرده است. این تغییر استراتژی کاملا طبیعی بوده است. از انزواگرایی تا جهان گرایی (بین الملل گرایی) ؛ اما آنچه همیشه ثابت بوده، ماهیت استراتژیها که جملگی هدفشان در راستای ایجاد توانمندی اقتصادی، امنیت فیزیکی و اشاعه ارزشی بوده است. سیاست ایالات متحده را در قبال نهضت ملی، بطور کلی به سه دوره تقسیم کرده اند:اول،پشتیبانی از جنبش ملی شدن صنعت نفت؛ دوم،میانجیگری دوستانه در حل اختلافات با انگلستان؛و سوم،مخالفت با مصدق و براندازی حکومت ملی. مهمترین اهدافی که امریکا در جریان ملی شدن صنعت نفت به دنبال آن بود عبارت بودند از: 1-جلوگیری از بی ثباتی بازار نفت و تضمین جریان صدور نفت به بازارهای جهانی 2-جلوگیری از خارج شدن ایران از مدار اقمار غرب و افتادن به دام کمونیسم و شوروی 3-شکستن انحصار نفتی انگلستان و سهیم شدن در نفت ایران  سوال مورد نظر در این تحقیق این است که  ایالات متحده آمریکا چه نقشی در بحران های سیاسی ایران معاصر و بالاخص جریان ملی شدن صنعت نفت  دارد؟  ایالات متحده آمریکا با نقشی که در کودتای 28 مرداد و  ملی شدن صنعت نفت و سلطه بر شیون مختلف کشور داشت نقشی مهم را در بحران سازی در ایران معاصر دارد.

    کلیدواژگان: سیاست خارجی آمریکا، کودتای 28 مرداد، سیاست ایران، مصدق
  • حسن سبحانی، حسن شفیعی*، رحمت حاجی مینه صفحات 119-141

    در جنگ"چالدران" (1514 م)، قسمت بزرگی از کردستان ایران جدا و به دولت عثمانی اضافه شد. سقوط و تجزیه امپراطوری عثمانی در جنگ جهانی اول، موجب تقسیم سرزمین های عثمانی از جمله مناطق کردنشین شد. پس از آن انگیزه های آزادی خواهانه و ناسیونالیستی به تقلید از اروپاییان و دخالت قدرت های بزرگ از جمله انگلیس، کردها را بر آن داشت تا برای متمایز ساختن خود از دیگران تشکیل یک دولت مستقل کردی را مطرح نمایند. کردها بزرگ ترین گروه، بدون کشوری مستقل می باشند که ادعا می نمایند، جمعیتی معادل 50 میلیون نفر را شامل می شوند. اکثریت این جمعیت در چهار کشور ایران، ترکیه، سوریه و عراق ساکن هستند که استقلال و تجزیه در یک پارچه، می تواند کردهای سایر کشورها را به پیروی از آن تشویق نماید.  سوالی که با آن مواجه می باشیم این است که چرا کردهای عراق، علی رغم فراهم بودن شرایط استقلال و تلاش آن ها تاکنون موفق به کسب استقلال نشده اند؟ و چرا در همه پرسی سال 1396 که بیشترینشانس را برای استقلال داشتند ناکام ماندند؟ روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و استفاده از ابزار کتابختنه ای و اسناد اینترنتی می باشد.

    کلیدواژگان: اقلیم کردستان عراق، وابستگی متقابل امنیتی، استقلال طلبی کردها، همه پرسی، ایران، ترکیه، سوریه، عراق
  • علی فقیه حبیبی* صفحات 143-160

    مباحث مربوط به محیط زیست از جمله ضرورت های زمان ماست، پیشرفت های تکنولوژیک بیسابقه از یک سو، ضعف حس مسیولیت پذیری و اخلاق از سوی دیگر و سرانجام رقابت کنترل نشده اقتصادی بین کشورها و شرکت ها زمینه های چنین وضعیتی اسفناک را پدید آورده است. حقوق بین الملل، که برقراری نظم بین المللی در پرتو صلح و امنیت و همکاری کشورها مهمترین هدف آن است، نیز در چند دهه اخیر در این زمینه توسعه نسبتا قابل توجه داشته است،. اسلام به عنوان آخرین دین جهانی، در حمایت از محیط زیست سابقه ای کهن دارد، به علاوه آنکه الزامی بودن آموزه های دینی نکته مثبت این گونه حمایت ها به شمار می آید. توجه به محیط زیست در اسلام با بصیرت نگری به آیات الهی گره خورده است و این نکته به حمایت از محیط زیست تقدس داده است.. با نگاهی به متون دینی و از جمله قرآن کریم می توان دریافت که محیط زیست و تلاش برای به حفظ و حمایت از آن، برای بهرهمندی بشر از محیط زیستی امن و سالم جهت نیل به کمال، مورد اهتمام اسلام است. در این نوشتار، حقوق محیط زیست از منظر ملی و بین المللی (اسلام و حقوق بین الملل) بررسی خواهد شد.

    کلیدواژگان: محیط زیست، اسلام، حقوق بین الملل
  • محمدرضا حاتمی*، علیرضا بیگی، احمدعلی صادقی صفحات 161-185

    با وجود سطح بالای روابط سیاسی جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه، مقامات دو کشور بر افزایش و استمرار همکاری‌های راهبردی با یکدیگر تاکید می‌کنند. این درحالی است که علیرغم وجود فرصت ها و اشتراکات بسیار زیاد میان دو کشور جهت ارتقاء و استمرار همکاری‌های راهبردی، نقاط ضعف و تهدیداتی نیز در این مسیر وجود دارد که تبیین آن به مسیله پژوهش حاضر تبدیل شده است. ازاین‌رو نویسندگان نوشتار حاضر با بهره‌گیری از روش SWOT موسوم به سوات و از رهیافت چارچوب نظری همگرایی منطقه‌ای به دنبال پاسخ به این سوال اصلی هستند که «راهکارهای تقویت همگرایی منطقه‌ای ایران و سوریه چیست؟». هدف مقاله از پاسخ به این سوال «کمک به توسعه و تعمیق همگرایی منطقه‌ای ایران و سوریه» از طریق «تقویت ادبیات نظری این حوزه» است. فرضیه پژوهش حاضر اکتشافی بوده که در قالب ارایه راهکارهای تقویت همگرایی منطقه ای جمهوری اسلامی ایران و جمهوری عربی سوریه نمایان می کند.

    کلیدواژگان: ایران، جمهوری اسلامی ایران، سوریه، SWOT، محور مقاومت، همگرایی منطقه ای
|
  • Saeed Karami * Pages 1-18

    According to the Constitution of the Islamic Republic of Iran, the government and the right of guardianship belong to God, who has pledged it through the people for their happiness. Relying on public opinion and governing the country based on the people's vote is explicitly stated in the constitution. Candidacy in elections is considered as a social commitment and contract. This commitment and contract must follow both the general rules of contracts and social contracts. Therefore, if the person is not serious in expressing his will and his presence is formal and preceded by collusion with the main candidate participating in the election, the structure of the contract is distorted. The formation of an obligation and agreement must be based on an explicit and clear will and be far from ambiguity, otherwise the issue of qualification and use of public resources will be negligible and the contract will not have legal effects.

    Keywords: Elections, cover candidacy, formal contract, social contract, eligibility, Guardian Council
  • Abolghasem Ghods, Hossain Abolfazli*, Mahdi Abedi Pages 39-60

    The purpose of this study is to investigate the relations between Saudi Arabia and Iran. Both countries are very important in the region and in the last century, have been the source of many developments that have sometimes moved towards cooperation and sometimes towards confrontation. The question of the present study is based on what are the ideological contradictions between Iran and Saudi Arabia, and to answer the question, we test the hypothesis that Saudi Arabia with the entry of emerging agents into the country's political arena due to identity and ideological differences, hostile relations and It has engaged in confrontation with the Islamic Republic in order to marginalize Iran and maintain its regional position. The data collection method is based on documentary method, deductive research strategy, descriptive-explanatory data analysis method and inspired by structural security theory. Findings show that Saudi Arabia to oppose the Islamic Republic of Iran with Hama by the United States of America from the contradictions of principles and ideas such as identity, ideological confrontation, hostility, leadership of the Islamic world, gaining superior regional power, superiority It benefits from political, diplomatic, etc.. Emphasis on identity and ethnicity issues, type of political system, sectarianism and sectarianism, political culture and mental perceptions of political actors of the two countries have played a significant role in the continuation of confrontation and divergence.

    Keywords: Iran, Saudi Arabia, identity, ideology, ideological contradictions
  • Hoseinali Ghajari* Pages 61-90

    One of the most important and influential discourses in the political and social developments of Iran, which emerged from the constitutional period in Iran and became hegemonic and also played a role in the events leading up to the Islamic Revolution of Iran with the carrier of the Freedom Movement of Iran, is the discourse of the constitutional monarchy. According to the importance of this discourse, the purpose of this article is to study the discourse of the Freedom Movement of Iran before the revolution through the approach of discourse analysis and in the form Laclau and Mouffe's theory, and to the main question, from the perspective of discourse analysis, what are the dimensions and components of the Constitutional Monarchy (National Front)? Pay. The conceptual framework of this paper is the theory of discourse analysis Laclau and Mouffe and its method is discourse analysis method.   This paper focuses on the main texts and first-hand speeches of the carriers of this discourse, namely Engineer Mehdi Bazargan and Dr. Mohammad Mossadegh, and by means of discourse analysis, he tries to explore and analyze this discourse. The findings of this paper indicate that the discourse tries to make sense of all four political, social, economic and cultural dimensions of society and with emphasis on the material world gives meaning to both material and spiritual worlds. The focal point in this discourse is the law. The main slab (identity) in this discourse is Iranian, but after Iran, the word Muslim also indicates the identity of individuals in this discourse. The empty slabs of this discourse are: independence, freedom, law, genuine Islam. This discourse negates the authoritarian monarchy, socialism, absolute liberalism and the discourse of the Islamic monarchy, and suggests a constitutional monarchy that is based on the Constitution and observance of sharia law as an ideal and desirable situation for Iran.

    Keywords: Discourse, Iranian Freedom Movement, Constitutional Monarchy, Mehdi Bazgan, Myth
  • Mohamadhadi Mazaheritehrani, Jalil Nayebian*, Mohamad Yosefijoybari Pages 91-118

    The importance of the Persian Gulf energy, as well as Iran's strategic and geopolitical importance in competing with the former Soviet :union:, America's main rival in the post-war world, made Iran the focus of US attention, and the Soviet :union: sought to weaken the United States. . On the other hand, the fragile economy of Western Europe, despite US aid under the Marshall Plan after World War II and the expansion of Soviet influence into the Western bloc, led the United States to make every effort to improve their economies and thus prevent the infiltration of ideas. Communists to these countries. One of the necessary tools for this purpose was cheap and high quality oil. Throughout its history, the United States has adopted different strategies depending on its global position. This change in strategy has been quite natural. From isolationism to globalism (internationalism); But what has always been constant is the nature of the strategies, all of which have been aimed at building economic empowerment, physical security, and value dissemination. The United States's policy toward the national movement has been broadly divided into three periods: first, support for the nationalization of the oil industry; Second, friendly mediation in resolving disputes with Britain; and third, opposition to Mossadegh and the overthrow of the national government. The most important goals that the United States pursued during the nationalization of the oil industry were: 1- Preventing the instability of the oil market and ensuring the flow of oil exports to world markets 2- Preventing Iran from getting out of the orbit of the Western satellites and falling into the trap of communism And the Soviet :union: 3. Breaking the British oil monopoly and participating in Iranian oil The question in this study is what role does the United States play in the political crises of contemporary Iran, and especially the nationalization of the oil industry? The United States of America has played an important role in creating a crisis in contemporary Iran with its role in the coup d'état of 28 August and the nationalization of the oil industry and its domination of various aspects of the country.

    Keywords: US foreign policy, the coup d'etat of 28 August, Iran policy, Mossadegh
  • Hassan Sobhani, Hasan Shafee*, Rahmat Hajmineh Pages 119-141

    Security of every state is pertinent to others, So everything cannot be recognized without all of them. It Is developed by the concept of Security from military to other issues and posed a high level of threat and intimidation among states, especially the ones which have Security commons. Sykes picot deal collapse emperor by interfering foreigners led to wars, instabilities & insecurity in Kurdish region as well . Region developments, the collapse of Saddam, Iran & Americas support from Kurds, incompetency of central government in Iran and advent of ISIS provoked Kurds to reach to their Long – lasting ambitions, formation of independent Kurdish government and it reached to its highest point in. It is imagined that the independency and formation of an independent Kurdish country would have been the result of the plebiscite. Having held the plebiscite, it did not lead to Kurds wishes So they overcame in this path. The main question is that why the plebiscite remained futile in Kurdistan? The descriptive - analytic  Surveyed Hypothesis says that mutual Security pertinence led regional countries rely on the result of  the plebiscite . So that, the common threat has made among countries in the region . Meanwhile, Iran, turkey, Iraq & Syria could neutralize the Kurdistan scheme in all of its political, economical, military social & environmental national security dimensions, of course ,having relied on mutual consolidation & supporting Iran government.

    Keywords: Kurdistan Region, Iraq- Mutual security pertinence, Kurds independence- willing, Plebiscite, Iran, turkey, Syria
  • Ali Faghihhabibi * Pages 143-160

    International law has made significant progress and development in this decade, the advancement of technology and the reduction of the sense of responsibility, the reduction of the role of ethics and the uncontrolled economic competition between companies and countries have made it necessary to pay attention to environmental issues. The teachings of the Islamic religion have long been open to attention to the environment, with insight in the verses of the Qur'an, attention to the environment can be well understood in this religion. It can be seen that religious texts and the Holy Quran are trying to protect and preserve the environment and that humans benefit from a safe and healthy environment in order to reach the perfection desired by Islam. In this article, environmental rights will be examined from a national and international perspective (Islam and international law).

    Keywords: Environment, Islam, international law
  • Mohamadreza Hatami *, Ahmadali Sadeghi Pages 161-185

    Despite the high level of political relations between the Islamic Republic of Iran and the Syrian Arab Republic, the authorities of the two countries emphasize the increase and continuation of strategic cooperation with each other. This is despite the fact that there are many opportunities and commonalities between the two countries for the promotion and continuation of strategic cooperation, there are also weaknesses and threats in this direction, the explanation of which has become the problem of the present research. Therefore, the authors of this article, using the SWOT method known as SWAT and the approach of the theoretical framework of regional integration, seek to answer the main question, "What are the strategies for strengthening the regional integration of Iran and Syria?". The purpose of the article is to answer this question "to help develop and deepen the regional integration of Iran and Syria" through "strengthening the theoretical literature of this field".

    Keywords: Iran, Islamic Republic of Iran, Syria, SWOT, axis of resistance, regional convergence