فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات آسیای مرکزی و قفقاز
پیاپی 117 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • فاطمه محمدی صفحات 3-24

    افغانستان به عنوان نمونه ای از کشورهای چند قوم، چند نژاد، چند زبان، چند مذهب، چند تاریخ و چند جغرافیا شاهد حکمرانی دوم طالبان و فروپاشی دولت برای ششمین بار در چهل وهشت سال گذشته بوده است. با توجه به غرور و نخوت ایجاد شده در طالبان در خصوص بیرون راندن آمریکا از خاک افغانستان و سابقه حکمرانی طالبان در سال 1996 تا 2001 و اقدامات کنونی آن ها، وضعیت حقوق بشر در افغانستان اعم از وضعیت زنان، بهداشت، آموزش در شرایط نامناسبی قرار دارد. طرف های درگیر در افغانستان همچنان به ارتکاب نقض جدی قوانین بشردوستانه بین المللی، از جمله جنایات جنگی و سایر موارد نقض جدی حقوق بشر ادامه داده اند. مدافعان حقوق بشر، فعالان زن، روزنامه نگاران، کارکنان بهداشت و امور بشردوستانه و اقلیت های مذهبی و قومی از جمله کسانی بودند که توسط طالبان و بازیگران غیردولتی هدف قرار گرفتند. در جریان تسلط طالبان بر کشور، موجی از قتل های تلافی جویانه به راه افتاد. هزاران نفر که عمدتا شیعه هزاره بودند، به زور اخراج شدند. پیشرفت محدودی که در جهت بهبود حقوق زنان حاصل شده بود، تحت حکمرانی طالبان به شدت معکوس شد. حقوق آزادی تجمع و بیان، توسط طالبان بسیار محدود شد. دسترسی به مراقبت های بهداشتی تعلیق کمک های بین المللی بیشتر تضعیف شد. با این مقدمه، پژوهش حاضر در پی آن است ضمن پرداختن به وضعیت حقوق بشر در افغانستان تحت حکمرانی دوم طالبان، با بهره گیری از اظهارات، قوانین و دستورکارهای اعمال شده از سوی ایالات متحده به مسیولیت آمریکا در قبال این وضعیت بپردازد.

    کلیدواژگان: افغانستان، حقوق بشر، وضعیت بشردوستانه، مسئولیت، ایالات متحده
  • آرزو روانستان *، نوذر شفیعی صفحات 25-48

    هدف از پژوهش حاضر بررسی و تحلیل عملکرد سازمان ملل متحد در حل وفصل بحران افغانستان از سال 1979 تا پایان سال 2021 میلادی است که با کاربست شیوه کیفی و مبتنی بر گردآوری اطلاعات از طریق بررسی منابع آرشیو شده در سازمان ملل متحد و به روش توصیفی- تحلیلی، درصدد پاسخگویی به این سوال است که عملکرد سازمان ملل متحد در فرآیند حل وفصل بحران افغانستان چگونه بوده است؟ فرضیه پژوهش مبین آن است که اگرچه سازمان ملل متحد به عنوان یکی از تاثیرگذارترین سازمان های بین المللی دولتی از طریق نهادهای اصلی خود نظیر شورای امنیت، مجمع عمومی و دبیرکل، با پیاده سازی و اجرای اقدامات حقوقی ذیل قطعنامه های ششم و هفتم منشور سازمان ملل، سیاسی نظیر اقدامات دبیرکل و نماینده ویژه و نهادسازی از طریق نظارت بر اجرای قطعنامه ها و اقدامات در جهت حل وفصل بحران افغانستان، تلاش های مضاعفی داشته است؛ ولی با این وجود در رسیدن به این اهداف، کاملا موفق نبوده است. یافته های این پژوهش با توجه به قواعد و اصول مدل تحلیلی بحران های بین المللی مایکل برچر بررسی شده است و حاکی از آن است که سازمان ملل متحد با وجود برخورداری از سطوح بالای استقلال و مشروعیت در سطح بین المللی، به دلیل ضعف ساختاری و وابستگی ماهوی، در حل وفصل بحران افغانستان عملکرد موفقی نداشته و انفعالی و غیراستراتژیک عمل کرده است.

    کلیدواژگان: سازمان های بین المللی، سازمان ملل متحد، حل وفصل بحران، بحران افغانستان، عملکرد انفعالی
  • سکینه هاشمی *، محمد توحیدفام صفحات 49-70

    گسترش ناتو و اتحادیه اروپایی به شرق با دامن‏زدن به فضای عدم‏قطعیت راهبردی در مناسبات دولت‏های غربی با روسیه به بهای تشدید معضل امنیت در سراسر اوراسیای مرکزی تمام شده و مسکو را به اتخاذ تصمیم‏های سخت و بعضا ناسازگار با صلح و ثبات منطقه‏ای واداشته است. در این شرایط، همگرایی دولت‏های خواهان تغییر حکمرانی جهانی می‏تواند رفتارهای تهاجمی علیه نظام سلطه را تعدیل و پدیده تغییر وضع موجود را به‏شیوه مسالمت‏آمیز دنبال نماید. مقاله حاضر این رویکرد را برپایه تاثیر «مناسبات ویژه ایران با روسیه در حوزه‏های راهبردی» بر «پیش‏بینی‏پذیری رفتارهای مسکو و کاهش معضل امنیت در اوراسیای مرکزی به‏واسطه تغییر موازنه در سیاست خارجی و دفاعی روسیه از آفند به پدافند» توضیح می‏دهد. از این رو مقاله به‏دنبال یافتن پاسخی مناسب برای این پرسش است که «دلایل و شیوه‏های تاثیرگذاری ایران بر تغییر رویکرد آفندی روسیه به‏نفع پدافند و بنابراین، کاهش معضل امنیت در اوراسیای ‏مرکزی کدام‏اند؟» ‏پاسخ اولیه مقاله به بخش چرایی پرسش در «اتحاد طبیعی ایران و روسیه» نهفته است و ‏عمده دلیل اثرگذاری ایران بر تحول در موازنه آفند-پدافند روسیه را نیز در «تهدیدها و دغدغه‏های ‏مشترک ایران و روسیه از جانب غرب و سازواری منافع دو کشور در متوقف‏ساختن ‏توسعه‏طلبی‏های غرب در مرزهای غربی و شمالی» جستجو می‏کند. مقاله پیش‎رو از نوع توصیفی-تحلیلی ‏بوده و از روش‎شناسی استنتاجی بهره برده است.‏ یافته‎های مقاله نیز که به‏طور عمده برپایه استناد به شواهد عینی-تاریخی و استدلال منطقی تجزیه‏وتحلیل شده‏اند بر صدق پاسخ‏های اولیه گواهی می‏دهند.

    کلیدواژگان: موازنه آفند-پدافند، معمای امنیت، موازنه تهدید، گسترش ناتو، ایران، روسیه
  • مسعود همیانی*، محمدکاظم سجادپور صفحات 71-98

    به دنبال موافقت اعضای بنیان گذار شانگهای در بیست و یکمین اجلاس سران با عضویت کامل ایران در این سازمان، مقاله حاضر به دنبال پاسخگویی به این سوال کلیدی زیر است: عضویت کامل ایران در این سازمان شانگهای در میانه تغییرات ژیوپلیتیکی در اوراسیا به چه معناست و تهران چه نقشی می تواند در تکامل سازمان جهت ادغام اوراسیا ایجاد کند؟ بر اساس نظریه سازه انگاری و ساخت اجتماعی مناطق، یافته های این پژوهش با استفاده از روش کیفی و افق بیناذهنی نشان می دهد که در یک نگاه بلندمدت، سازمان شانگهای یک سازوکار مهم برای دستیابی به برخی اهداف سیاست خارجی به ویژه سیاست "نگاه به شرق" در اختیار تهران قرار می دهد. عضویت کامل همچنین مشارکت فعال تهران در شکل گیری رژیم های امنیتی و اقتصادی منطقه ای را تسهیل می کند. تهران هم به نوبه خود می تواند نقش مهمی در تکوین و تکامل سازمان شانگهای ایفا کند زیرا منافع منطقه ای ایران ناشی از اهداف کشور برای ایجاد یک جامعه اوراسیایی و جلوگیری از تبدیل شدن منطقه به کانون تروریسم و افراط گرایی؛ استفاده از ظرفیت های ژیواکونومیک کشور برای ایجاد پل ارتباطی بین آسیا و اروپا و همچنین به عنوان قطب راه های تجاری-مواصلاتی در منطقه، با اهداف سازمان شانگهای منطبق می باشد.

    کلیدواژگان: سازمان همکاری شانگهای، سازه انگاری، هویت اوراسیایی، چندجانبه گرایی، ژئوپلیتیک، ژئواکونومیک
  • علی تیزتک*، حمید احمدی صفحات 99-126

    فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی سابق، منطقه دریای خزر را از یک موقعیت جغرافیایی محض و آرام خارج نمود و فرصت ها و چالش های زیادی را به لحاظ ژیوپلیتیک برای ایران و روسیه بوجود آورد. این تحول بنیادین باعث تغییر در مرزهای سیاسی پیرامون دریای خزر گردید و بر رژیم حقوقی این دریا هم تاثیرگذاشت. سیاست ها و رویکردهای ایران و روسیه در قبال رژیم حقوقی دریای خزر هم دچار تحول و تغییر اساسی گردید. همزمان با بروز اختلاف نظر و دیدگاه کشورهای ساحلی درباره رژیم حقوقی و نحوه بهره برداری از منابع دریای خزر، زمینه مناسب برای حضور و مداخله قدرتهای فرامنطقه ای و بزرگ در دریای خزر فراهم شده بود. در چنین شرایطی، همسویی سیاست های ایران و روسیه برای مدیریت تحولات رژیم حقوقی دریای خزر و جلوگیری از تبدیل دریای خزر به منطقه جدید تنش و همچنین نزدیک نمودن دیدگاه ها و مواضع سایر کشورهای ساحلی بسیار مهم و تاثیرگذار بوده است. پرسش اصلی و محوری مقاله حاضر این است که سیاست های ایران و روسیه در قبال رژیم حقوقی دریای خزر چه تاثیری بر گسترش همکاری های پنج جانبه میان کشورهای ساحلی دریای خزر داشته است؟ در مقاله حاضر این فرضیه به آزمون گذاشته می شود که سیاست های ایران و روسیه در قبال رژیم حقوقی دریای خزر - فارغ از ذهنیت های منفی تاریخی گذشته بین دو کشور- به دلایلی همچون پیوستگی جغرافیایی، الزامات منطقه ای، سرنوشت مشترک و آسیب پذیری دریای خزر ناشی از حضور قدرت های بزرگ و نگرانی از بروز بی ثباتی و ناامنی در دریای خزر ، بیشتر هم گرا بوده و به تقویت همکاری ها و انعقاد اسناد مختلف همکاری پنج جانبه میان کشورهای ساحلی منجر شده است. مقاله حاضر از نوع تحلیلی - توصیفی و روش مورد استفاده استنتاجی است و داده ها با استفاده از منابع اینترنتی و کتابخانه ای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند.

    کلیدواژگان: دریای خزر، ایران، روسیه، رژیم حقوقی، همکاری
  • آرش رئیسی نژاد*، مصطفی بوشهری صفحات 127-152

    جاده ابریشم نوین به عنوان بلندپروازانه ترین کلان پروژه در زمانه کنونی، نمود و نماد اعمال قدرت چین در ورای مرزهای خود است. دو دالان از دالان های شش گانه کمربند زمینی جاده ابریشم نوین از قلمرو روسیه می گذرند. همچنین اروپا پایانه عمده مسیرهای زمینی و دریایی این کلان پروژه خواهد بود. بااین حال، روابط چین با روسیه و اروپا دربردارنده تنش های بالقوه با پیامدهای کلان برای موازنه قوا و اقتصاد جهانی نیز است. از این دریچه، مسیله اساسی نوع واگرایی و همگرایی این سه قدرت بزرگ در مسیر زمینی اوراسیایی جاده ابریشم نوین است." عوامل همگرایی و واگرایی در رابطه چین با روسیه و اروپا در مسیر جاده ابریشم نوین کدم اند؟" فرضیه بر این امر استوار است که از جاده ابریشم قطبی بستر همگرایی و آسیای میانه زمینه واگرایی پکن و مسکو را فراهم می کند و از سوی دیگر، پروژه های چین در بالکان زمینه همگرایی در اروپای شرقی را فراهم می سازد٬ درصورتی که واگرایی با قدرت های اروپای غربی و مرکزی را به همراه دارد. این نوشته با ذکر جزییات این سویه ها و پیامدهای جاده ابریشم یخی (قطبی) را نشان می دهد. همچنین، فرصت ها و چالش های میان چین و روسیه را به ویژه در آسیای میانه برمی شمرد. سپس، سیاست ها و خط مشی چین برای نفوذ در اروپای شرقی و بالکان نشان داده می شود. در آخر نیز دامنه و گستره روابط تنش آمیز چین با کشورهای اروپای غربی نیز موردبررسی قرار خواهد گرفت. چارچوب نظری مقاله پیشرو بر خوانشی سه حوزه ای و سه سطحی از ژیوپلیتیک استوار است. چنین چارچوبی از پیوند این سه ساختار با عوامل جغرافیایی نشان می دهد که ردپای ریشه ها و پیامدهای این کلان پروژه را می توان در سه حوزه ژیوپلیتیک، ژیوکالچر و ژیواکونومی و در سه سطح "بین المللی"، "منطقه ای" و "داخلی" یافت.

    کلیدواژگان: ابتکار کمربند و جاده، جاده ابریشم نوین، چین، روسیه، اروپا، اتحادیه اقتصادی اوراسیا، ژئوپلیتیک جاده
|
  • Fatemeh Mohammadi Pages 3-24

    Afghanistan , as an  example of multi-ethnic , multi-racial, multi-lingual , multi-religious, multi-historic and multi-geographical  countries has witnessed Taliban’s 2nd governance  and the collapse of the government for the 6th times in the last 48 years. Given the arrogance created in Taliban, concerning the expulsion of the US from the Afghanistan soil, and the Taliban record of governance from 1996 to 2001, and given their current practices, the human rights in Afghanistan including the women’s conditions, health and education, Afghanistan is in an inappropriate situation. The parties involved in Afghanistan are still perpetrating gross violations of international human rights, such as war crimes and other gross infringements of human rights. The proponents of human rights, women rights activists, newspaper staff, health and humanitarian workers, and religious and ethnic minorities were among those targeted by the Taliban and non-governmental actors. During the Taliban takeover of the country, a wave of revenge killings engulfed the country. Thousands, mostly of Shia Hazeras, were forcefully expelled. The little progress made in improvement of women’s rights was reversed under the Taliban rule. The rights of gatherings and freedom of speech were severely restricted. Access to healthcare and international aids were halted. Therefore, the current research intends, while addressing the human rights conditions in Afghanistan under the 2nd Taliban rule, to examine the statements, regulations, and agendas declared by the US, and probe the US responsibility in present situation in Afghanistan.

    Keywords: Afghanistan, human rights, Humanitarian Situation, responsibility, US
  • Arezou Ravansetan*, Nozar Shafiee Pages 25-48

    The purpose of this research is examination and analysis of the UN performance in settling the Afghanistan crisis from 1979 to the end of 2021 which has been conducted using the descriptive method based on collecting data through looking into the archived sources of the UN and with the Descriptive-Analytical method. The paper intends to answer the question, How has the UN performance been in solving the Afghanistan crisis? The thesis of the research is indicating that, though the UN as one of the most influential international governmental institutions, has made great efforts to resolve the Afghanistan Crisis using  its main institutions like the Security Council, the General assembly and the General Secretary , and by implementing and executing the legal measures, under the resolutions 6 and 7 of the UN Charter , as well as political measures by the general secretary and his special envoy , and Institution-Building through supervising the execution of the resolutions and measures for settling the Afghanistan crisis , in resolving the crisis in Afghanistan it has not been completely successful. The findings of this research have been examined using the Michael Brecher rules and principles of the analytical model of the international crises, and are indicative of the fact that the UN, despite enjoying high levels of independence and legitimacy on the international level, has not had a successful performance in resolving the Afghanistan crisis, and has acted passively and non-strategically, due to its structural weakness and substantive dependence.

    Keywords: international organizations, United Nations, Crisis Settlement, Afghanistan Crisis, Passive Performance
  • Sakineh Hashemi *, Mohammad Tohidfam Pages 49-70

    Expansion of NATO and the EU to the East created an atmosphere of strategic uncertainty in Western government relations with Russia, at the cost of intensification of security issue all over Central Eurasia and prompted Moscow into taking tough, and in some cases inconsistent with regional peace and stability, decisions. In these conditions, the convergence of the governments desiring change of global governance can alleviate the aggressive behavior towards the arrogance system and pursue the concept of change in the status quo in a more peaceful manner. The present paper explains this approach based on the impact of “Iran’s Special Ties with Russia in Strategic Spheres” on “Predictability of Moscow Behaviors and Alleviation of Security Challenge in Central Eurasia due to Change of Equation of Russia’s Foreign and Defense Policy from Offence to Defense.” Thus, the paper is seeking a proper answer for the question “What are the reasons and Channels of Iran’s impact on Russian change of approach from offence to defense, and therefore, alleviation of security issues in Central Eurasia?”  The primary answer of the paper to the question lies in “Natural Alliance of Iran and Russia”, and the main reason of Iran’s influence on the development in the Offence-Defense equation of Russia is the “common threats and concerns of Iran and Russia from the West and compatibility of the two countries’ interests in stopping western expansionism in the northern and Western borders”. The current paper is of the Analytical-Descriptive type and the method used is inferential and the findings of the paper which are mostly analyzed based on references to objective-historical evidence and logical reasoning are proof of the truth of the primary answers.

    Keywords: Offence-Defense Equation, Security Conundrum, Threat Balance, NATO Expansion, Iran, Russia
  • Masoud Hamyani*, Seyed Mohammad Kazem Sajjadpour Pages 71-98

    Following the emergence of the Shanghai Cooperation Organization as an influential regional organization in the expanse of Eurasia in the early 21st century, Tehran has aptly recognized this mechanism for spread of multilaterism, creation of a Eurasian order, and the connection of the country’s economy with the nonwestern capital and technology markets. On the other side, it has been for long that the Shanghai leaders have come to this conclusion that introducing new governments, both as permanent members and supervising members and participation in the talks, broadens not only the borders of the organization, but also helps alleviate criticisms concerning the limited scope of activities of the organization and increase its effectiveness. As a result, the founding members agreed to Iran full membership process at the 21st session of the organization, after Iran’s 15 years of waiting. The present paper intends to answer the key question below: What does Tehran full member mean, among the current geopolitical changes in Eurasia? And what role can Tehran play in completing the organization in integrating Eurasia?  Based on the Constructivism Theory and Social Construct of regions, the findings of this research show, using the qualitative method and Inter-minded Horizon , that in a long term look , the Shanghai Organization  provides a significant mechanism for achieving some goals of foreign policy , especially for the “Look to East” policy of Tehran.  Full membership, also facilitates active participation of Tehran in shaping the security and economic status of the region. Tehran, in its turn , can play a major role in formulating and completing the Shanghai Organization, because Iran’s regional interests arise from the country’s goals in creating a Eurasian Society and preventing the region from becoming a hotbed of terrorism and extremism;  using the country’s geo-economic capacities for creating a bridge between Asia and Europe, as well as Iran’s position as a hub of trade and connecting roads in the region , is compliant with the Shanghai Organization’s goals.

    Keywords: Shanghai Cooperation Organization, Constructivism, Eurasian Identity, Multilaterism, geopolitics, geoeconomics
  • Ali Tiztak, Hamid Ahmadi Pages 99-126

    The collapse of the former Soviet Union, drew the Caspian Sea region out from a pure and calm strategic region and created numerous geopolitical opportunities and challenges for Iran and Russia. This fundamental development caused change in the surrounding Caspian Sea’s political borders and impacted on the legal status of the sea. Iran and Russia’s policies and approaches towards the Caspian Sea legal status fundamentally altered, as well. At the same time, with the emergence of differences of opinions and views among the coastal countries on the legal status and the way to exploit the Caspian Sea resources, there was created a fertile bed for presence and interference of big and extra-regional countries in the Caspian Sea. Under such circumstances, Iran/Russia policy alignment for managing the legal status developments of the Caspian Sea and preventing it from becoming a new hotbed of tensions , as well as, nearing together the opinions and positions of the other coastal countries has been crucial. The pivotal and main question of the present article is what impact Iran and Russia policies toward the legal status of the Caspian Sea can have on the expansion of penta-lateral cooperation among the Caspian Sea coastal countries. In the present paper this question is put to test whether Iran/Russia policies towards the Caspian Sea legal system- apart from the negative historical mindsets between the two countries- due to reasons like geographical continuity, regional requirements, joint destiny and the Caspian Sea vulnerability resulting from presence of the big powers, and concerns about emergence of instability and insecurity in the Caspian Sea, have been more convergent and led to strengthening of cooperation and conclusion of various documents of penta-lateral cooperation among the coastal countries. The present paper is of the Analytical-Descriptive type and the method used is inferential and the data has been analyzed using library and Internet sources.

    Keywords: Caspian Sea, Iran, Russia, Legal status, cooperation
  • Arash Reisinezhad*, Mostafa Boushehri Pages 127-152

    The New Silk Road as the most ambitious macro-project in the current time is the sign and symbol of China’s power projection beyond its borders. Two lanes of the six lanes of the land belt of the New Silk Road go through the Russian territory. Also, Europe will be the main terminal of the land and sea routes of this grand project. Furthermore, China’s relations with Russia and Europe will involve potential tensions with huge consequences for the balance of power and global economy. From this perspective, the main issue is some sort of divergence and convergence of these three big powers along the Silk Road’s Eurasian land route. What are the divergence and convergence factors in China’s relations with Russia and Europe along the New Silk Road? The thesis is premised on the fact that the Polar Silk Road lays the ground for convergence, and the one going through Central Asia diverges Moscow and Beijing, and on the other side, China’s projects in the Balkans cause convergence in East Europe, while bringing divergence of relations with Central and Western Europe powers. This writing shows in detail the branches and the consequences of the Icy (Polar) Silk Road. Also, it enumerates the challenges and opportunities between China and Russia, especially in Central Asia; then, it shows China’s policy-line for infiltrating into East Europe and the Balkans. The paper explores the extent and expanse of China’s tense relations with West Europe countries. The theoretical framework of the paper is progressive based on a tri-faceted and tri-spherical reading of geopolitics. Such a framework of connection of these three structures with geographical factors shows that the roots and consequences of this macro-project can be traced back to the spheres of Geopolitics, Geo-culture,   and Geo-economy as well as to the three “International”, “Regional”, and “Internal” levels.

    Keywords: Belt- Road Initiative, New Silk Road, China, Russia, Europe, Eurasian Economic Union, Road Geopolitics