فهرست مطالب

فصلنامه حیات
سال بیست و هشتم شماره 2 (پیاپی 94، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/16
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مهلا رجب زاده، سید رضا مظلوم*، سمیرا مهاجر، حمیدرضا بهرامی طاقانکی صفحات 117-129
    زمینه و هدف

    کاهش کیفیت خواب از شایع ترین عوارض رادیوتراپی در بیماران سرطانی است. هرچند شناورسازی پاها در آب گرم و رفلکسولوژی پا دو روش آسان، ارزان و در دسترس برای بهبود کیفیت خواب هستند، اما این که کدام یک موثرتر است، در مطالعات موجود بررسی نشده است. هدف از انجام این مطالعه مقایسه تاثیر شناورسازی پاها در آب گرم و رفلکسولوژی پا بر کیفیت خواب بیماران تحت رادیوتراپی بوده است.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی تصادفی دو گروهی در مورد 62 بیمار سرطانی تحت رادیوتراپی در مرکز درمانی رضا (ع) مشهد در سال 1399 انجام گرفته است. بیماران به صورت تصادفی به دو گروه شناور کردن پاها در آب گرم و رفلکسولوژی تقسیم شدند. در گروه شناورسازی پاها در آب گرم، بیماران از روز هفتم پس از شروع رادیوتراپی به مدت دو هفته هر شب یک ساعت قبل از خواب برای 20 دقیقه پاهای خود را در آب 41 درجه شناور می کردند و در گروه رفلکسولوژی پا، مداخله از روز هفتم پس از شروع رادیوتراپی طی دو هفته هر شب و به مدت 10 دقیقه برای هر پا در 3 ناحیه شبکه خورشیدی، ناحیه غده هیپوفیز و ناحیه غده پینه آل انجام می گرفت. نمره کیفیت خواب با پرسشنامه کیفیت خواب پیترزبورگ در روز هفت دوره رادیوتراپی (پیش آزمون) و سپس 7 ،14و28 روز بعد ارزیابی شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آمار توصیفی/ تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد نمره کل کیفیت خواب در دو گروه در طی زمان به صورت معناداری کاهش یافته است (001/0>p) که این کاهش در گروه رفلکسلوژی از 33/1±81/13 در روز پیش آزمون به 73/1±86/4 در روز 28 و در گروه شناورسازی از 23/1±55/13 به 97/1±92/7 بوده است. لازم به ذکر است که کاهش نمره در پرسشنامه پیترزبورگ به معنی بهبود کیفیت خواب است.

    نتیجه گیری

    رفلکسولوژی پا و شناورسازی پاها در آب گرم باعث بهبود کیفیت خواب در بیماران تحت رادیوتراپی می شود، اما رفلکسولوژی پا در بهبود کیفیت خواب موثرتر است، لذا استفاده از آن توصیه می شود.

    کلیدواژگان: رفلکسولوژی، شناورسازی پا، کیفیت خواب، رادیوتراپی
  • فاطمه دارابی، مینا ماهری* صفحات 130-147
    زمینه و هدف

    شناسایی عوامل تاثیرگذار بر کیفیت زندگی زنان یایسه کمک می کند تا مداخلات مرتبط با بهبود کیفیت زندگی آنان، مطابق با نیاز آن ها طراحی و اجرا شود. بنابراین مطالعه حاضر با هدف «تعیین ارتباط بین مرحله آموزشی مدل پرسید با کیفیت زندگی زنان یایسه» انجام گرفته است.

    روش بررسی

    مطالعه مقطعی حاضر در مورد 240 زن یایسه شهر اسدآباد در سال 1400 انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی و باروری، پرسشنامه مخصوص کیفیت زندگی زنان یایسه و پرسشنامه ای مبتنی بر سازه های مرحله آموزشی مدل پرسید در خصوص یایسگی و رفتارهای مرتبط با کنترل عوارض یایسگی بود. تجزیه و تحلیل داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 16 انجام گرفت.

    یافته ها

    میانگین نمره کیفیت زندگی زنان تحت بررسی 15/23±72/72 به دست آمد. خودکارآمدی درک شده (001/0>p ، 367/0-=β) و نگرش (009/0>p ، 155/0-=β)، پیش بینی کننده معنادار کیفیت زندگی بودند. سازه های مرحله آموزشی مدل پرسید در مجموع حدود 6/33% از واریانس کیفیت زندگی را در میان زنان یایسه شهر اسدآباد پیش بینی می کردند.

    نتیجه گیری

    سازه های مرحله آموزشی مدل پرسید جهت شناسایی عوامل تاثیرگذار بر کیفیت زندگی زنان یایسه و همچنین طراحی مداخلات آموزشی مرتبط در این زمینه مفید و مناسب است. پیشنهاد می شود ارتقای خودکارآمدی جهت انجام رفتارهای مرتبط با کنترل عوارض یایسگی و اصلاح نگرش نسبت به پدیده یایسگی در تمام مداخلات آموزشی که با هدف ارتقای کیفیت زندگی زنان یایسه طراحی و اجرا می شوند، ادغام شود.

    کلیدواژگان: مدل پرسید، کیفیت زندگی، زنان یائسه
  • فاطمه ایمانی*، ابراهیم نصیری، هوشنگ اکبری، محمدرضا صفدری صفحات 148-160
    زمینه و هدف

    : اضطراب و تغییرات همودینامیکی از جمله عوارض شایع ناشی از جراحی ها است. لذا مطالعه حاضر با هدف تعیین تاثیر ماساژ بازتابی کف پا بر اضطراب آشکار و شاخص های فیزیولوژیک بیماران تحت جراحی پلاک گذاری تیبیا انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی 96 نفر از بیماران کاندید جراحی پلاک گذاری تیبیا که در بهار 1399 به بیمارستان آموزشی امام علی (ع) بجنورد مراجعه کرده بودند و شرایط ورود به مطالعه را داشتند، به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و سپس به صورت تصادفی در دو گروه 48 نفره مداخله و کنترل، قرار گرفتند. برای گروه مداخله یک ساعت قبل از عمل، ماساژ بازتابی کف پا به مدت 10 دقیقه و برای گروه کنترل لمس پا به مدت 2 دقیقه انجام گرفت. میزان اضطراب بیماران به کمک پرسشنامه اضطراب آشکار اشپیل برگر قبل و یک ساعت بعد از مداخله و شاخص های فیزیولوژیک نیز قبل و بعد از مداخله و در ساعت های 2، 4، 6، 12 و 24 پس از جراحی اندازه گیری شد. برای مقایسه و تحلیل یافته ها از آزمون های کای دو جهت متغیرهای کیفی و آزمون تی تست، من ویتنی یو و ANOVA Repeated Measure برای متغیرهای کمی در نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 استفاده شد.

    یافته ها

    این مطالعه نشان داد که میانگین نمره اضطراب بعد از مداخله در دو گروه کنترل و مداخله متفاوت و معنادار شده است (038/0=p). همچنین ماساژ بازتابی کف پا باعث کاهش معنادار فشارخون سیستولیک بعد از مداخله (039/0=p) و 4 ساعت پس از جراحی (007/0=p) و نیز کاهش فشارخون دیاستولیک بلافاصله بعد از مداخله (001/0p<) شده است. ضربان قلب نیز در تمام زمان های اندازه گیری شده بعد از مداخله کاهش معناداری داشت (05/0>p).

    نتیجه گیری

    ماساژ بازتابی کف پا می تواند باعث کاهش اضطراب آشکار و بهبود شاخص های فیزیولوژیک بیماران تحت جراحی پلاک گذاری تیبیا شود. لذا می توان از این روش جهت کاهش اضطراب بیماران کاندید جراحی های اورتوپدی استفاده کرد.

    کلیدواژگان: ماساژ، رفلکسولوژی، اضطراب
  • ندا دستیار، فوزیه رفعتی*، اکبر مهرعلیزاده صفحات 161-172
    زمینه و هدف

    خشونت خانگی پیامدهای منفی زیادی بر سلامت جسمی، روانی و بهزیستی زنان باردار دارد. امروزه سلامت معنوی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل محافظت فردی در برابر مشکلات جسمی و روانی شناخته شده است. هدف از این مطالعه تعیین سلامت معنوی زنان باردار تحت خشونت خانگی و ارتباط آن با ویژگی های جمعیت شناختی آنان در جنوب ایران بوده است.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی در سال 1399 در مورد 305 نفر از مادران باردار تحت خشونت خانگی زیر پوشش مراکز جامع سلامت شهرستان جیرفت انجام گرفت. نمونه گیری به صورت در دسترس انجام گرفت و داده ها با کمک فرم کوتاه مقیاس غربالگری خشونت خانگی و مقیاس سلامت معنوی جمع آوری شد. سپس داده ها در نرم افزار SPSS نسخه 24 و با استفاده از آزمون تی مستقل، آنالیز واریانس و رگرسیون خطی تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    میانگین و انحراف معیار نمره سلامت معنوی شرکت کنندگان 98/18±89/79 بود. نمره سلامت معنوی با سن (001/0p< و 18/0-=rs)، مدت ازدواج (001/0>p و 32/0-=rs)، تعداد فرزندان (001/0>p و 26/0-=rs) و نمره خشونت خانگی (001/0>p و 65/0-=rs) رابطه آماری معکوس و معناداری داشت. نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای مدت ازدواج، شغل همسر و نمره خشونت خانگی پیش بینی کننده نمره سلامت معنوی شرکت کنندگان می باشند (45/0=R2).

    نتیجه گیری

    یافته های این مطالعه می تواند به کادر درمان و مددکاران اجتماعی که در تماس با زنان باردار تحت خشونت خانگی هستند، در شناسایی و دستیابی به راهکارهای ارتقای معنویت به عنوان سکوی پرش این زنان به سمت سلامتی، کمک کند.

    کلیدواژگان: سلامت معنوی، خشونت خانگی، بارداری
  • مهدیه آجرلو، شراره خسروی*، اکرم بیاتی صفحات 173-183
    زمینه و هدف

    لوزه برداری یکی از شایع ترین اعمال جراحی کودکان است. اضطراب قبل از عمل در کودکان یکی از نگرانی های مراقبان و مدیریت آن بخش مهمی از مراقبت های پرستاری است. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر تصویر ذهنی هدایت شده بر اضطراب کودکان کاندید لوزه برداری انجام یافته است.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی تعداد 70 کودک 7 تا 12 ساله کاندید لوزه برداری در بخش گوش و حلق و بینی بیمارستان امیرکبیر شهر اراک در سال 1400 در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. از پرسشنامه اطلاعات جمعیت شناختی و ابزار چهره ای بررسی اضطراب، جهت گردآوری داده ها استفاده شد. در گروه کنترل، اضطراب یک ساعت قبل و 15 دقیقه قبل از عمل بررسی شد. در گروه آزمون یک ساعت قبل از عمل و پس از تکمیل پرسشنامه، کودک به مدت 15 دقیقه با هندزفری به یک فایل صوتی گوش داد و آن را در ذهن خود تجسم نمود. سپس مجددا ابزار بررسی اضطراب تکمیل شد.

    یافته ها

    میانگین اضطراب قبل از مداخله در گروه آزمون 79/0±31/4 و در گروه کنترل 87/0±06/4 بود که با یکدیگر اختلاف معنادار آماری نداشتند. میانگین اضطراب بعد از مداخله در گروه آزمون 89/0±83/3 و در گروه کنترل 90/0±89/4 بود که نشان می دهد میانگین اضطراب کودکان دو گروه بعد از مداخله با یکدیگر اختلاف معنادار آماری داشته است (001/0p<).

    نتیجه گیری

    مداخله صورت گرفته موجب کاهش اضطراب کودکان قبل از عمل کاندید لوزه برداری شد. این مداخله فرآیندی آسان و بی خطر است و می تواند به عنوان روشی موثر به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: کودک، لوزه برداری، اضطراب، تصویر ذهنی هدایت شده
  • سمیه نقی زاده، مژگان میرغفوروند* صفحات 184-198
    زمینه و هدف

    ازدواج کودک نقض حقوق بشر و حقوق کودک است. از آن جا که اکثر این ازدواج ها بدون رضایت آگاهانه کودکان اتفاق می افتد و والدین تصمیم گیرنده نهایی هستند، بنابراین نگرش مادران در مورد ازدواج دختران می تواند تاثیر غیرقابل انکاری بر مقوله ازدواج زودرس دختران داشته باشد. از این رو مطالعه حاضر با هدف تعیین دانش و نگرش مادران دختران نوجوان در مورد ازدواج زودرس، علل و عواقب آن، انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی- تحلیلی است که با مشارکت 270 نفر از مادران دارای دختر نوجوان در شهر تبریز در سال 1400-1399 انجام گرفته است. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری و سپس با استفاده از آمار توصیفی، آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون مجذور کای و آزمون دقیق فیشر در نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    بیش از نیمی (2/55%) از مادران دانش خوب در مورد ازدواج زودرس داشتند. اکثر مادران (0/87%) مخالف ازدواج قبل از 18 سالگی بودند. بین دانش و نگرش مادران در مورد ازدواج در سنین پایین ارتباط آماری معناداری وجود داشت (001/0p<). از مهم ترین علل کاهش ازدواج زودرس، بلوغ عاطفی، اجتماعی، فکری و اقتصادی دختران و از مهم ترین علل افزایش ازدواج زودرس نرسیدن به بلوغ فکری- روانی بود. مهم ترین پیامد ازدواج زودرس براساس نگرش مادران، افزایش احتمال دخالت خانواده ها در زندگی زناشویی و تصمیم گیری ها بود.

    نتیجه گیری

    با وجود نگرش منفی مادران نسبت به ازدواج در سنین پایین، نزدیک به نیمی از آن ها سطح دانش ضعیف و متوسط در مورد ازدواج زودرس داشتند. بنابراین با بالا بردن سطح دانش مادران دارای دختر نوجوان در مورد پیامدهای ازدواج زودرس، فرهنگ سازی برای اصلاح باورهای غلط اجتماعی، تصویب قوانین مناسب برای جلوگیری از ازدواج کودکان، می توان شدت این آسیب را کاهش داد.

    کلیدواژگان: دانش، نگرش، ازدواج زودرس، کودک همسری، دختران نوجوان، مادر
  • ام لیلا جعفربگلو، زهرا کاشانی نیا*، نعیمه سیدفاطمی، حمید حقانی صفحات 199-215
    زمینه و هدف

    با توجه به این که آسایش هدف نهایی کلیه فرآیندهای پرستاری است، مطالعه حاضر با هدف تعیین وضعیت آسایش مددجویان بستری با اختلال روان پزشکی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این پژوهش از نوع توصیفی- مقطعی است که با شرکت 275 مددجوی بستری در بخش های روان پزشکی بیمارستان شهید دکتر لواسانی در سال 99 در تهران انجام گرفته است. نمونه گیری به صورت مستمر بود. مددجویان پرسشنامه های جمعیت شناختی و ابزار آسایش افراد بستری در بخش روان پزشکی را تکمیل نمودند. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی، آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس و آزمون تعیینی شفه در نرم افزار SPSS نسخه 24 در سطح معناداری 05/0p< تحلیل شد.

    یافته ها

    9/66% (184 نفر) بیماران مرد بودند. نمره آسایش کلی مددجویان 76/128 بود که براساس امتیازبندی از عدد 38 تا 190 میزان آسایش بیش تر از میانه بود. بیش ترین امتیاز در ابعاد آسایش به ترتیب حیطه فرهنگی اجتماعی (55/91±20/65)، حیطه روانی معنوی (50/31±19/64)، حیطه فیزیکی (06/37±22/58) و حیطه محیطی (39/22±19/49) بوده است. آزمون تعیینی شفه نشان داد که نمره آسایش در مددجویانی که میزان درآمدشان کفایت می کند به طور معناداری (001/0p<) بالاتر بوده است. همچنین مددجویانی که شغل آن ها کارمند است نمره آسایش بیش تری نسبت به سایرین کسب نموده اند (017/0=p).

    نتیجه گیری

    مددجویان کم ترین آسایش را در حیطه محیطی و بالاترین آسایش را در حیطه فرهنگی- اجتماعی کسب کردند بنابراین توصیه می شود که برنامه ریزی و اجرای کلیه مداخلات پرستاری با هدف حفظ و بهبود آسایش در حیطه محیطی بخش های روان پزشکی انجام گیرد.

    کلیدواژگان: آسایش، بیماران، اختلال روان پزشکی
  • مینا هاشمی پرست، ابراهیم علی افسری ممقانی*، فرزانه سلیمانی صفحات 216-225
    زمینه و هدف

    وضعیت ناشی از پاندمی کرونا پرستاران را با چالش‏های اخلاقی متعددی مواجه کرده و سبب تشدید دیسترس‏های اخلاقی در محیط بالین شده است. لذا با توجه به اهمیت نقش پرستاران در همه‏گیری‏ها، این مطالعه با هدف تعیین شدت و تکرار دیسترس‏های اخلاقی در دوران شیوع کووید-19 در پرستاران شاغل در بخش‏های بالینی بیمارستان های آموزشی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر یک مطالعه مقطعی است که در مورد 174 نفر از پرستاران شاغل در بخش های داخلی- جراحی، مراقبت های ویژه، کودکان و اورژانس بیمارستان‏های آموزشی شهر مراغه در سال 1400-1399 انجام گرفته است. ابزار گردآوری داده‏ها پرسشنامه مشخصات جمعیت شناختی و نسخه بازبینی شده پرسشنامه استاندارد دیسترس اخلاقی کورلی بود.

    یافته ها

    میانه (چارک اول-چارک سوم) شدت و تکرار دیسترس اخلاقی تجربه شده به ترتیب 54 (44-59) و 52 (43-58) بود. میانه (چارک اول-چارک سوم) دیسترس اخلاقی در بخش‏های مراقبت ویژه و اورژانس به ترتیب (51-59) 56 و (43-51) 46 بود که در مقایسه با سایر بخش ها شدت بیش تری داشت. کم ترین میزان تجربه دیسترس اخلاقی در بخش کودکان با میانه (چارک اول-چارک سوم) (34-54) 52 بود. میانه (چارک اول-چارک سوم) تکرار و شدت تجربه دیسترس اخلاقی در مردان به ترتیب (41-59) 48 و (43-59) 50 و به صورت معناداری بیش تر از زنان بود (001/0>p). شدت و تکرار تجربه دیسترس اخلاقی با سن و سابقه کار رابطه آماری معنادار داشت (05/0p>) به گونه ای که با افزایش سن و سابقه کاری شدت و فراوانی دیسترس اخلاقی تجربه شده کاهش می یافت.

    نتیجه گیری

    با توجه به فراوانی بالای دیسترس اخلاقی در پرستاران در دوران پاندمی کووید-19 در بخش‏های بالینی خاص، به کارگیری راهبرد‏های مدیریتی به منظور بهبود شرایط کاری و ایجاد فضایی مثبت، می‏تواند راهگشا باشد. به نظر می‏رسد برگزاری دوره‏های روش‏های مقابله با دیسترس‏های اخلاقی در پرستاران در شرایط پاندمی کووید-19 راهکار عملی مناسبی باشد.

    کلیدواژگان: اخلاق، پرستاران، بالینی، کووید-19
|
  • Mahla Rajabzadeh, Seyed Reza Mazloum*, Samira Mohajer, Hamidreza Bahrami Taghanaki Pages 117-129
    Background & Aim

    Decreased sleep quality is one of the most common complications of radiotherapy in cancer patients. Although soaking feet in warm water and foot reflexology are two easy, inexpensive, and accessible ways to improve sleep quality, which one is more effective, has not been evaluated in existing studies. The purpose of this study was to compare the effect of soaking feet in warm water and foot reflexology on sleep quality in patients undergoing radiotherapy.

    Methods & Materials

    This two-group randomized clinical trial was conducted on 62 cancer patients undergoing radiotherapy at Reza (AS) Medical Center in Mashhad in 2020. Patients were randomly allocated into two groups of soaking feet in warm water and reflexology. In the group of soaking feet in warm water, patients soaked their feet in 41 °C water for 20 minutes every night from the seventh day after starting radiotherapy for two weeks. In the foot reflexology group, the intervention was performed from the seventh day after starting radiotherapy for two weeks every night for 10 minutes for each foot in three areas including solar plexus, pituitary gland and pineal gland. Sleep quality score was assessed using the Petersburg Sleep Quality Questionnaire on the seventh day of radiotherapy (pre-test) and then 7, 14 and 28 days later. Data were analyzed by the SPSS software version 20 using descriptive/inferential statistics.

    Results

    The results showed the total score of sleep quality in the two groups decreased significantly over time (P<0.001), and this reduction was from 13.81±1.33 on the pre-test day to 4.86±1.73 on the day 28 for the reflexology group, and from 13.55±1.23 to 7.92±1.97 for the group of soaking feet in warm water. It should be noted that a decrease in the score of Petersburg questionnaire means an improvement in sleep quality.

    Conclusion

    Foot reflexology and soaking feet in warm water improve sleep quality in patients undergoing radiotherapy but foot reflexology is more effective in improving sleep quality. Therefore, using this method is recommended.
    Clinical trial registry: IRCT20190625044009N1

    Keywords: reflexology, footbath, sleep quality, radiotherapy
  • Fatemeh Darabi, Mina Maheri* Pages 130-147
    Background & Aim

    Identifying the factors affecting the quality of life in postmenopausal women will help to design and implement the quality of life-improving interventions tailored to these women’s needs. This study aimed to determine the relationship between the educational phase of the PRECEDE model and the quality of life among postmenopausal women.

    Methods & Materials

    The present cross-sectional study was conducted on 240 postmenopausal women in Asadabad in 2021. The data collection tool included demographic information, the menopause-specific quality of Life questionnaire (MENQOL), and a questionnaire based on educational phase constructs of the PRECEDE model about menopause and behaviors related to the control of menopause complications. Data were analyzed using the SPSS software version 16.

    Results

    The mean score of quality of life in the women was 72.72±23.15. Perceived self-efficacy (β=-0.367, P<0.001) and attitude (β=-0.155, P=0.009) were significant predictors of quality of life. The educational phase constructs of the PRECEDE model explained about 33.6% of the variance of quality of life among the postmenopausal women in Asadabad.

    Conclusion

    Educational phase constructs of the PRECEDE model are useful for identifying the factors affecting the quality of life in postmenopausal women, and designing educational interventions in this area. It is recommended promoting self-efficacy (to perform behaviors related to the control of menopause complications) and improving attitude toward menopause to be integrated into all educational interventions designed and implemented to improve the quality of life in postmenopausal women.

    Keywords: PRECEDE model, quality of life, postmenopausal women
  • Fatemeh Imani*, Ebrahim Nasiri, Houshang Akbari, Mohammadreza Safdari Pages 148-160
    Background & Aim

    Anxiety and hemodynamic changes are common complications of surgeries. The aim of this study is to investigate the effect of foot reflexology massage on overt anxiety and physiological parameters of patients undergoing tibia plaque surgery.

    Methods & Materials

    In this clinical trial study, 96 eligible patients who were candidates for Tibia plaque surgery, referred to Imam Ali (AS) Teaching Hospital in Bojnourd in the spring of 2016, were selected by the convenience sampling method. Then, they were randomly divided into two groups of 48 people: experiment and control. For the experiment group, one hour before the operation, the foot reflexology massage was performed for 10 minutes. For the control group, the foot was touched for 2 minutes. Patients’ anxiety was measured using the Spielberger Manifest Anxiety Questionnaire before and one hour after the intervention, and patients’ physiological parameters were measured before and after the intervention and at 2, 4, 6, 12 and 24 hours after the surgery. To compare and analyze the data, chi-square tests for qualitative variables and t-test, Mann-Whitney test and Repeated Measure ANOVA for quantitative variables were used on the SPSS software version 21.

    Results

    This study showed that the average score of anxiety after the intervention was significantly different in both the control and experiment groups (P=0.038). Also, Foot reflexology massage significantly reduced systolic blood pressure after the intervention (P=0.039) and 4 hours after the surgery (P=0.007), and also reduced diastolic blood pressure immediately after the intervention (P=0.001). Heart rate decreased significantly at all measured times after the intervention (P<0.05).

    Conclusion

    Foot reflexology massage can reduce overt anxiety and improve physiological parameters of patients undergoing tibia plaque surgery. Therefore, this method can be used for reducing anxiety in the patients candidate for orthopedic surgery.

    Keywords: massage, reflexology, anxiety
  • Neda Dastyar, Foozieh Rafati*, Akbar Mehralizadeh Pages 161-172
    Background & Aim

    Domestic violence has many negative consequences on the physical, mental and well-being of pregnant women. Today, spiritual health is recognized as one of the most important factors in protecting individuals against physical and mental problems. The aim of the study was to investigate spiritual health and its relationship with demographic characteristics of pregnant women with domestic violence in the south of Iran.

    Methods & Materials

    This descriptive study was conducted in 2020 on 305 pregnant mothers with domestic violence experience, referred to comprehensive health centers in Jiroft. Subjects were selected by the convenience sampling method, and data were collected using the Spiritual Health Scale and the short form of the Domestic Violence Screening Scale. The data were analyzed using the SPSS software version 24 and independent t-test, analysis of variance and linear regression.

    Results

    The mean (and standard deviation) score of spiritual health was 79.89(18.98). Spiritual health score has a statistically significant inverse relationship with the women’s age (P<0.001, rs=-0.18), duration of marriage (P<0.001 and rs=-0.32), number of children (P<0.001, rs=-0.26) and domestic violence (P<0.001, rs=-0.65). The results of regression analysis showed that the duration of marriage, spouse occupation, and domestic violence were the predictors of participants’ spiritual health score (R2=0.45).

    Conclusion

    The findings of the study can help medical staff and social workers who are in contact with pregnant women experiencing domestic violence to identify and devise strategies to promote spirituality as a way leading these women towards health.

    Keywords: spirituality, domestic violence, pregnancy
  • Mahdie Ajerloo, Sharareh Khosravi*, Akram Bayati Pages 173-183
    Background & Aim

    Tonsillectomy is one of the most common pediatric surgeries. Preoperative anxiety in children is one of the concerns of caregivers, and its management is an important part of nursing care. The aim of this study was to investigate the effect of guided imagery on anxiety in children candidate for tonsillectomy.

    Methods & Materials

    In this clinical trial, 70 children aged 7 to 12 years, candidates for tonsillectomy in the ENT ward of Amirkabir hospital in Arak in 2021 were divided into experimental or control groups. A demographic information form and the face anxiety scale were used to collect the data. In the control group, anxiety was assessed one hour before and 15 minutes before the surgery. In the experimental group, one hour before the operation and after completing the questionnaire, the child was asked to listen to an audio file with the hands-free for 15 minutes and visualize it in his mind. Then, the anxiety scale was completed again.

    Results

    The mean score of anxiety before the intervention was 4.31±0.79 in the experimental group and 4.06±0.87 in the control group, which had no statistically significant difference. The mean score of anxiety after the intervention was 3.83±0.89 in the experimental group and 4.89 ± 0.90 in the control group, which showed the mean score of anxiety of children after the intervention had a statistically significant difference between the two groups (P<0.001).

    Conclusion

    The preoperative intervention reduced preoperative anxiety in the children candidate for tonsillectomy. This intervention is an easy and safe process and can be used as an effective method.

    Keywords: Child, tonsillectomy, anxiety, guided imagery
  • Somayyeh Naghizadeh, Mojgan Mirghafourvand* Pages 184-198
    Background & Aim

    Child marriage is a violation of human rights and children's rights. Since most of these marriages take place without the informed consent of children, and parents are the final decision makers. Therefore, the mothers’ attitude towards the marriage of girls can have an undeniable effect on the early marriage of their daughters. The aim of the present study was to determine the knowledge and attitude of mothers with teenage daughters towards early marriage, its causes and consequences.

    Methods & Materials

    This descriptive-analytical, cross-sectional study was conducted on 270 mothers with teenage daughters in Tabriz in 2020-2021. Data were collected using a researcher-made questionnaire, and were analyzed using descriptive statistics, one-way analysis of variance, Chi-square test and Fisher's exact test through the SPSS software version 21.

    Results

    More than half (55.2%) of the mothers had a good level of knowledge about early marriage. The majority of mothers (87.0%) were against marriage before the age of 18. There was a statistically significant relationship between mothers' knowledge and attitude towards early marriage (P<0.001). The emotional, social, intellectual and economic maturity of girls were the most important reasons for the decrease in early marriage, and one of the most important reasons for the increase in early marriage was not reaching intellectual-psychological maturity. The most important consequence of early marriage from the mothers' points of view was the high possibility of family involvement in married life and decision-making.

    Conclusion

    Despite the negative attitude of mothers towards early marriage, nearly half of them had poor and moderate levels of knowledge regarding early marriage. Therefore, raising the level of knowledge of mothers with teenage daughters about the consequences of early marriage, creating a culture to correct social misconceptions, passing appropriate laws to prevent child marriage, can reduce the severity of this harm.

    Keywords: knowledge, attitude, early marriage, child marriage, female adolescent, mother
  • Om Leila Jafarbegloo, Zahra Kashaninia*, Naiemeh Seyedfatemi, Hamid Haghani Pages 199-215
    Background & Aim

    Comfort is the ultimate goal in all the nursing processes. The aim of the study is to examine the comfort status of the hospitalized patients with mental disorders.

    Methods & Materials

    This study is a descriptive, cross-sectional study that was conducted on 275 patients hospitalized in the psychiatric wards of Lavasani hospital in Tehran in 2020. The study subjects were selected using the convenience sampling method. The patients completed a demographic form and the comfort questionnaire of psychiatric patients. Data were analyzed using descriptive and inferential statistics, independent t-test, analysis of variance, and the Scheffe test through the SPSS software version 24 at a significance level of 0.05.

    Results

    A total of 184 patients (66.9%) were male. The overall comfort score was 128.76, which was more than median based on the score from 38 to 190.
    The highest scores in the dimensions of comfort, were respectively sociocultural domain (65.20±91.55), psychospiritual domain (64.19±31.50), physical domain (58.22±37.06), and environmental domain (49.19±22.39). The Scheffe test showed that the comfort score for the patients with sufficient income was significantly higher (P<0.001). Also, the patients who were employees had a higher comfort score compared to others (P=0.017).

    Conclusion

    The patients gained the least comfort score in the environmental domain, and the most comfort score in the sociocultural domain. Therefore, devising and implementing all nursing interventions are recommended with the aim of maintaining and improving comfort in the environment of psychiatric departments.

    Keywords: comfort, patients, psychiatric disorders
  • Mina Hashemiparast, Ebrahim Aliafsari Mamaghani*, Farzaneh Soleimani Pages 216-225
    Background & Aim

    The Covid‐19 pandemic has posed numerous ethical challenges to nurses and has exacerbated moral distress in clinical settings. Hence, due to the important role of nurses in pandemics, this study was conducted to investigate the severity and frequency of moral distress among nurses working in clinical settings at Maragheh teaching hospitals during the outbreak of COVID-19.

    Methods & Materials

    This was a cross-sectional study conducted on 174 nurses working in surgical-medical, intensive care, pediatric and emergency wards of Maragheh hospitals in 2020-2021. Data were collected using a demographic form and the Corley’s Moral Distress Scale.

    Results

    The median (Interquartile Range (IQR) = Q3 − Q1) of the severity and frequency of moral distress experienced were 54 (44-59) and 52 (43-58), respectively. The median of moral distress experienced in the intensive care and emergency wards were 56 (51-59) and 46 (43-51), which was more severe than that of in other wards. The median of frequency and severity of moral distress in men were 48 (41-59) and in women 50 (43-59), respectively, which was significantly higher than that of in women (P<0.001). The severity and frequency of moral distress had a statistically significant relationship with age, and work experience (P>0.05) so that with increasing age and work experience, the severity and frequency of moral distress decreased.

    Conclusion

    Given the high frequency of moral distress among nurses during the COVID-19 pandemic in specific clinical settings, the use of management strategies in order to improve working conditions and create a positive setting can be helpful. It seems that holding courses on coping with moral distress in nurses in the context of the COVID-19 pandemic is an appropriate practical solution.

    Keywords: moral, nurses, clinical, COVID-19