فهرست مطالب

نشریه نامه آموزش عالی
پیاپی 58 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/16
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سمیه ذوالفقاری*، احمد زندوانیان، شهرام طالبی، حمیده همتی صفحات 1-15
    هدف

    هدف پژوهش، شناسایی تاثیر متغیرهای روان شناختی در ساخت سریع دانش مشارکتی در موقعیت های بحرانی بود.

    روش پژوهش

    روش پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود. هشت تیم از دانشجویان مهندسی مکانیک به صورت داوطلبانه در مسابقه غلبه بر زمان که توسط اساتید گروه مهندسی مکانیک دانشگاه یزد طراحی شده بود شرکت کردند. دانشجویان در روز مسابقه با مسیله ناگهانی (ساخت قایق بادی برای حمل یک کیلو بار در کمترین زمان و بیشترین مسافت) مواجه شدند. وسایل مشخص به صورت مساوی در اختیار تیم ها قرار گرفت. پس از اتمام زمان ساخت و برگزاری داوری توسط استادان، سه گروه به عنوان موفق و پنج گروه به عنوان ناموفق معرفی شدند. شرکت کنندگان به پرسشنامه های باورهای معرفت شناختی شومر، رویکردهای یادگیری، گرایش به تفکر انتقادی ریتکس، هوش هیجانی برادبری و گریوز، و خوداظهاری معدل پاسخ دادند.

    یافته ها

    یافته های معنادار آماری نشان معدل تحصیلی گروه های موفق به طور معناداری بالاتر از گروه های ناموفق بود اما در متغیرهای باورهای معرفت شناختی، رویکردهای یادگیری، گرایش به تفکر انتقادی و هوش هیجانی بین گروه موفق و ناموفق تفاوت معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که  شرکت کنندگانی که دارای باورهای معرفت شناختی رشد یافته هستند، بیشتر از رویکرد یادگیری استراتژیک استفاده می کنند، گرایش متوسطی به تفکر انتقادی و هوش هیجانی متوسط دارند.

    کلیدواژگان: ساخت سریع دانش مشارکتی، مدیریت بحران، متغیرهای روان شناختی، عملکرد تحصیلی، دانشجویان
  • منصوره مهدی زاده* صفحات 16-31
    هدف

    هدف این تحقیق عبارت است از فراتحلیل مقالات با موضوع بهره وری اعضای هییت علمی، به منظور جمع بندی از وضعیت آخرین دستاوردهای علمی انجام شده در این خصوص، شناسایی نقاط قوت و ضعف مقالات این حوزه و ارایه راهکارهای پیشنهادی به منظور بهبود تحقیقات آتی در این رابطه.

    روش پژوهش

    روش تحقیق حاضر، فراتحلیل کیفی است. در این روش 54 مقاله ی علمی مرتبط با بهره وری اعضای هییت علمی در دو دهه ی اخیر، سال های 1380 تا 1400، از منابع علمی «پایگاه مجلات تخصصی نور»، «پرتال جامع علوم انسانی»، «بانک اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی» و «بانک اطلاعات نشریات کشور» شناسایی و استخراج شد. مقالات مستخرج مطالعه و تعداد 40 مورد از مرتبط ترین آن ها به منظور انجام فراتحلیل انتخاب شدند.

    یافته ها

    یافته ها حاکی از این است که مقالات غالبا به عوامل فردی و درون سازمانی موثر بر بهره وری اعضای هییت علمی پرداخته اند. رویکرد روش شناختی غالب در این مقالات، روش کمی است. اغلب مقالات فاقد رویکرد نظری قوی و توصیه های سیاستی بوده و رویکرد غالب در توصیه های سیاستی، رویکرد کلان و مدیریتی است. مقالات مورد بررسی به لحاظ شاخص هایی مانند سوالات، اهداف و فرضیات وضعیت نسبتا خوبی داشتند؛ اما بخش نتیجه گیری در اکثر مقالات فاقد نظم و انسجام کافی و راهکارهای عملیاتی بود. 

    نتیجه گیری

    با انجام این تحقیق مشخص شد که وضعیت تحقیقات علمی داخلی در زمینه بهره وری اعضای هییت علمی به لحاظ شاخص های نه گانه، وضعیت نسبتا مطلوبی نیست. تعداد تحقیقات کیفی و عمیق  در این زمینه بسیار اندک بوده و تقریبا هیچ کدام از آن ها دارای مبانی نظری و راهکارهای اجرایی نبوده و در عمل کاربرد ندارند. از طرفی موضوع بهره وری اعضای هییت علمی یکی از موضوعات کلیدی و مهم در نظام آموزش عالی است که مستلزم برنامه ریزی به منظور بهبود تحقیقات آتی در این زمینه می باشد.

    کلیدواژگان: فراتحلیل، بهره وری، اعضای هیئت علمی، مقالات، علمی
  • معصومه تجری، عادل زاهد بابلان*، تقی اکبری، مهدی معینی کیا صفحات 32-54
    هدف

    هدف اصلی از اجرای این پژوهش طراحی مدل پارادایمی دانشگاه باز بر اساس پارادایم نوآوری باز است که به روش داده بنیاد انجام شده است.

    روش پژوهش

    ابزار گرداوری اطلاعات مصاحبه ساخت یافته و نیمه ساخت یافته که با 10 نفر از متخصصان و پژوهشگران تخصصی در این حوزه، به روش نمونه گیری نظری تا مرحله اشباع نظری انجام شد. در این پژوهش طراحی مدل پارادایمی نوآوری باز دانشگاهی با استفاده از رویکرد نظریه داده بنیاد انجام شده است. بر اساس مصاحبه های انجام شده 446 نکته کلیدی، 130کد باز، 19 کد محوری، 6 کد گزینشی بر اساس متغیرهای رهیافت نظامند استخراج شده است.

    یافته ها

    براساس یافته های پژوهش، مقوله محوری یا پدیده مورد نظر " نوآوری باز دانشگاهی " است. شرایط علی، شرایط زمینه ای، عوامل مداخله گر، راهبردها و پیامدها نوآوری باز دانشگاهی شناسایی و معرفی شده اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش، مولفه های مربوط به شرایط علی، شرایط زمینه ای، عوامل مداخله گر، راهبردها و پیامدها به منظور استفاده دانشگاه ها به منظور حرکت به سمت نوآوری باز شناسایی و معرفی شده اند.

    کلیدواژگان: پارادایم، نوآوری باز، دانشگاه
  • سید تاج الدین منصوری، حمیدرضا عظمتی*، اسماعیل ضرغامی صفحات 55-74
    هدف

    هدف از این پژوهش تعیین ساختار ارتباطی سلامت روان با پیشرفت تحصیلی در دروس طرح معماری با نقش میانجی استرس بیماری کووید 19 است.

    روش پژوهش

    طرح این پژوهش از نوع توصیفی - همبستگی و جامعه آماری آن شامل کلیه دانشجویان دروس طرح معماری مقطع کارشناسی دانشگاه های پیام نور استان لرستان در بازه زمانی ترم های اول و دوم سال تحصیلی 1400-1399 است. برای تجزیه وتحلیل نتایج حاصل از پرسشنامه ها (350 نمونه)،  از نرم افزارهای آماری 22 Spss و 3Smart PLS استفاده گردید. لازم به ذکر است که به منظور انتخاب مشارکت کنندگان از نمونه گیری نظری به شیوه هدفمند، استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته ها نشان می دهند که استرس پیشرفت تحصیلی و همچنین اضطراب ناشی از شیوع و درگیری بیماری کووید 19 با سلامت روان دانشجویان، همبستگی دارد.

    نتیجه گیری

    نتایج این مطالعه نشان داد که بین دو متغیر سلامت روان دانشجویان و  استرس پیشرفت تحصیلی ارتباط مثبت و معناداری (با ضریب 001/0) وجود دارد. درصورتی که  بین دو متغیر میانجی اضطراب کووید 19 و استرس پیشرفت تحصیلی ارتباطی معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، بیماریکووید 19، پیشرفت تحصیلی، دروس طرح معماری
  • آذر عباسی، مقصود فراستخواه*، مجتبی معظمی صفحات 75-91
    هدف

    هدف از این پژوهش ارایه الگوی نقش اعتبارسنجی آموزش عالی در جهت بین المللی شدن بوده است.

    روش پژوهش

    روش پژوهش کیفی بوده و 20 خبره دانشگاهی به صورت هدفمند و زنجیره ای انتخاب و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته، کدها، مفاهیم و مقوله های الگوی اعتبارسنجی آموزش عالی با روش نظریه برخاسته از داده ها (گراندد تیوری) شناسایی شدند.

    یافته ها

    یافته ها نشان دهنده آن بود که بر اساس میزان تشابه مفهومی کدها، 101 کد استخراج و با توجه به وجه اشتراک آن ها در قالب 62 خوشه مفهومی و 28 کد محوری دسته بندی شدند و در نهایت الگوی اعتبارسنجی آموزش عالی در جهت بین المللی شدن طراحی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج به دست آمده از مصاحبه عمیق و نیمه ساختاریافته با 20 صاحبنظر به ارایه الگویی انجامید که مشتمل بر 3 شرط علی و 9 عامل مداخله گر بود. پدیده اصلی آن نیز، تضمین کیفیت، هم هدف و هم وسیله کشف شد که تحت تاثیر 5 شرایط محیطی ناپایداری سیاسی، اقتصاد دولتی، سرمایه اجتماعی، اجتناب از عدم قطعیت و زمینه های فرهنگی فردگرا قرار داشت. به منظور نیل به پیامدهای حاصله که در دو گروه ملی و فرا ملی حاصل می شدند اتخاذ  راهبردهایی در سطح دانشگاه و همچنین دولت و سیاست گذاران ضروری به نظر رسید.

    کلیدواژگان: بین المللی شدن، اعتبارسنجی، تضمین کیفیت، نظریه برخاسته از داده ها، الگو
  • محسن خسروی*، محمد حسنی، بهناز مهاجران صفحات 92-117
    هدف

     هدف این پژوهش شناسایی مولفه های جذب و دانش آموختگان مدیریت آموزش عالی در نظام حکمرانی آموزش عالی در ایران است.

    روش پژوهش

    روش پژوهش حاضر  آمیخته(کیفی و کمی) است. جامعه آماری  پژوهش در بخش کیفی ، مدیران گروه  علوم تربیتی ، اساتید و خبرگان آموزش عالی و در بخش کمی، مدیران گروه علوم تربیتی و اساتید گروه علوم تربیتی دانشگاه های دولتی ایران بوده است. در بخش کیفی، 18 نفر با روش هدفمند و در بخش کمی، 155 نفر با استفاده از جدول کرجسی و مورگان (1970)
    انتخاب شدند. ابزار جمع آوری داده ها در بخش کیفی، مصاحبه های عمیق و غیرساختار یافته و در بخش کمی، پرسشنامه محقق ساخته  با ضریب پایایی، 92/. است. برای تجزیه و تحلیل  داده ها در بخش کیفی، داده ها با استفاده از روش میکروسکوپی (تحلیل خرد) در طی سه مرحله کد گذاری باز ، محوری و گزینشی و با کمک از نرم افزار MAXQDA2020  ودر بخش کمی با کمک از نرم افزار  SPSS  و Smart PLS استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق بیانگر آنست که این مدل درقالب 27مقوله اصلی و 95 متغیر شامل سیاستگذاری جذب و به کارگیری دانش آموختگان و طراحی چند بعدی نظام جذب به عنوان هسته یا مقوله اصلی مدل؛ متغیرهای علی (عوامل سازمانی، عوامل فراسازمانی، آمادگی برای جذب و به کارگیری، شایستگی های درون فردی، شایستگی های شخصی و شایستگی های کارآفرینی)؛ متغیرهای زمینه ای (مسیولیت پذیری ، زمینه کاری، اسناد بالادستی)؛ شرایط مداخله گر (فرهنگ سازمانی  جذب ، عدالت سازمانی جذب)؛ مقولات راهبردی (نهادینه سازی سیستم مدیریت توانمندی های کارآفرینانه دانش آموختگان، طراحی فرایند مدیریت استعداد رفتار کارآفرینانه چندگانه و طراحی نظام تخصیص منابع) و نهایتا مقولات پیامدی (اشتغال زایی، ارزش آفرینی و مزیت رقابتی چندگانه، ایجاد تضمین کیفیت در نظام آموزش عالی)قرار گرفت.

    نتیجه گیری

    باتوجه به این که دانشگاه مرکز ثقل کارآفرینی و  فعالیت دانشجویان و دانش آموختگان متخصص است و آنان بهتر از هرکس می توانند سیاست های جذب و اثرگذاری دانش آموختگان را تدوین کنند، بی توجهی به جذب و اثرگذاری آن ها باعث بی انگیزگی دانشجویان و دانش آموختگان می شود. از این رو سزاوار است که در جذب دانش آموختگان بیشتر سرمایه گذاری شود.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، جذب و اثرگذاری، نظام حکمرانی، کارآفرینی
|
  • Somayeh Zolfaghari *, Ahmad Zandvanian, Shahram Talebi, Hamideh Hemati Pages 1-15
    Objective

    The purpose was to identify effective psychological variables in RCKB in emergent situation

    Methods

    The research method was quantitative descriptive, in particular a causal-comparative. Forty mechanical engineering students (eight teams, five people per any team) voluntarily participated in a time overcoming race designed by Yazd university's mechanical engineering professors, with limited time and equal equipment on race day, which involved building a boat to carry at least one kilogram in the shortest possible time, and over the course of the long haul. After the competition (5 hours) and the results were announced, the 3 groups were named as successful and the other groups were named as unsuccessful. Quantitative data were collected by: Schumer's epistemological beliefs, learning approaches, Ritks' critical thinking disposition, Bradberry & Greaves emotional intelligence, GPA self-reported academic performance.

    Results

    findings showed that the GPA in the successful groups was significantly higher than unsuccessful groups, but there was no significant difference in the variables of epistemological beliefs, critical thinking, emotional intelligence and learning approach between the successful and unsuccessful groups.

    Conclusion

    that participants generally have developed epistemological beliefs, they mostly use a strategic learning approach, and they have a moderate tendency to critical thinking and moderate emotional intelligence.

    Keywords: Rapid Collaborative Knowledge Building, crisis management, Psychological Variables, Academic performance, Engineering Students
  • Mansoureh Mahdizadeh * Pages 16-31
    Objective

    The purpose of this study is to meta-analyze articles on the productivity of faculty members in order to summarize the status of the latest scientific achievements in this field, identify the strengths and weaknesses of articles in this field and provide suggested solutions to improve future research in this field.

    Methods

    The present research method is qualitative meta-analysis. In this method, 54 scientific articles related to the productivity of faculty members in the last two decades, from 2001 to 2021, from the scientific sources of "Noor Specialized Journals Database", "Comprehensive Humanities Portal", "University Jahad Scientific Database" and " The country's publications Database" were identified and extracted. The extracte articles were studied and 40 of the most relevant ones were selected for meta-analysis.

    Results

    The findings indicate that the articles focus more on individual and intra-organizational factors affecting the productivity of faculty members. The predominant methodological approach in these articles is quantitative. Most articles lack a strong theoretical approach and policy recommendations, and the dominant approach in policy recommendations is a macro and managerial approach. The articles reviewed were relatively good in terms of indicators such as questions, objectives, and hypotheses; But the conclusion section in most of the articles lacked sufficient order and coherence and operational strategies.

    Conclusion

    By conducting this research, it was found that the status of domestic scientific research in the field of productivity of faculty members in terms of nine indicators is not relatively favorable. The number of qualitative and in-depth researches in this field is very small and almost none of them have theoretical bases and practical solutions and are not used in practice. On the other hand, the issue of faculty productivity is one of the key and important issues in the higher education system, which requires planning to improve future research in this field.

    Keywords: Meta-analysis, productivity, faculty members, articles, Scientific
  • Masomeh Tajari, Adel Zahedbabolan *, Taghi Akbari, Mehdi Moeinikia Pages 32-54
    Objective

    The main purpose of this research is to design an open university paradigm model based on the open innovation paradigm which has been done by the foundation data method.

    Methods

    The data collection tool is a structured and semi-structured interview with 10 experts and researchers in this field who were selected by theoretical sampling method. In this research, the paradigm model of open university innovation has been designed using the data theory approach of the foundation. Based on the interviews, 446 key points, 130 open codes, 26 pivot codes, and 6 selection codes were extracted based on systematic approach variables.

    Results

    According to the research findings, the central category or phenomenon in question is "open university innovation". Causal conditions, contextual conditions, intervention factors, strategies and consequences of open university innovation have been identified and introduced.

    Conclusion

    According to the research findings, the structures related to causal conditions, contextual conditions, intervening factors, strategies and consequences have been identified and introduced to the charter of use of universities in order to move towards open innovation.

    Keywords: Paradigm, Open innovative, University
  • Seysd Tajedin Mansoori, Hamid Reza Azamati *, Esmaiel Zarghami Pages 55-74
    Objective

    The aim of this study was to determine the relationship between mental health and academic achievement in architectural design courses with the mediating role of Covid disease's stress.

    Methods

    The design of this research is descriptive-correlational and its statistical population includes all students of the undergraduate architecture courses of Payame Noor universities of Lorestan province in the first and second semesters of the academic year 2019-2020. To analyze the results of the questionnaires (350 samples), statistical software Spss22 and Smart PLS3 were used. It should be noted that in order to select the participants, theoretical sampling was used in a targeted manner.

    Results

    The findings show that academic achievement stress as well as anxiety due to the prevalence and involvement of coronary heart disease are correlated with students' mental health.

    Conclusion

    The results of this study showed that there is a positive and significant relationship (with a coefficient of 0.001) between the two variables of students' mental health and academic achievement stress. If there is no significant relationship between the two mediating variables of anxiety of covid 19 and stress of academic progress.

    Keywords: mental health, Covid disease 19, academic achievement, architectural design courses
  • Azar Abasi, Maghsoud Farasatkhah *, Mojtaba Moazami Pages 75-91
    Objective

    The purpose of this study was to Developing model for Role of Higher Education Accreditation with an Emphasis on its Internationalization

    Methods

    In this qualitative study, 20 academic experts were selected as the sample through purposive snowball sampling. The data were collected through semi-structured interviews with the participants, and then the codes, concepts, and categories related to the higher education accreditation model were extracted based on grounded theory (GT).

    Results

    In this study, 101 codes were extracted and then they were classified into 62 clusters of concepts and 28 axial codes based on their similarities. Finally, an accreditation model was designed for the higher education internationalization.

    Conclusion

    The results of in-depth semi-structured interviews were employed to develop a model consisting of 3 causal conditions and 9 confounding factors. The pivotal concept of this model was “quality assurance”, both as a goal and as a means of achieving this goal, which was influenced by environmental conditions: political instability, state economy, social capital, and avoidance of uncertainty and individualistic cultural contexts. Based on the study findings, it can be concluded that the government, policymakers, and academic centers need to adopt strategies in order to achieve national and transnational objectives in this regard.

    Keywords: Internationalization, Accreditation, Quality ssurance, grounded theory, model
  • Mohsen Khosravi *, Mohammad Hassani, Behnaz Mohajeran Pages 92-117
    Objective

    The purpose of this article is to identify the components of enrollment and graduates of higher education management in the higher education governance system in Iran.

    Methods

    The method of the present study is mixed (qualitative and quantitative). The statistical population of the research in the qualitative section were the managers of the Department of Educational Sciences, professors and experts of higher education and in the quantitative section, the managers of the Department of Educational Sciences and the professors of the Department of Educational Sciences of Iranian public universities. In the qualitative part, 18 people with targeted method and in the quantitative part, 155 people using Krejcie and Morgan table (1970) were chosen. Data collection tools in qualitative part, in-depth and unstructured interviews and in quantitative part, researcher-made questionnaire with reliability coefficient, / 92. To analyze the data in the qualitative part, the data were used using the microscopic method (micro analysis) during three stages of open, axial and selective coding with the help of MAXQDA2020 software and in the quantitative part with the help of SPSS and Smart PLS software.

    Results

    The research findings indicate that this model in the form of 27 main categories and 95 variables including policy of recruitment and employment of graduates and multidimensional design of the recruitment system as the core or main category of the model; Causal variables (organizational factors, extra-organizational factors, readiness to absorb and apply, intrapersonal competencies, personal competencies and entrepreneurial competencies); Background variables (responsibility, context, upstream documents); Intervening conditions (organizational culture of recruitment, organizational justice of recruitment); Strategic categories (institutionalization of graduates' entrepreneurial capabilities management system, design of talent management process of multiple entrepreneurial behaviors and design of resource allocation system) and finally consequential categories (job creation, value creation and multiple competitive advantage, quality assurance in higher education system) were included.

    Conclusion

    Given that the university is the center of gravity of entrepreneurship and the activities of specialized students and graduates, and they can formulate policies for attracting and influencing graduates better than anyone, neglecting their recruitment and influence will motivate students and graduates. Be. Therefore, it deserves more investment in attracting graduates.

    Keywords: Higher education, recruitment, influence, governance system, Entrepreneurship