فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات میان رشته ای در علوم انسانی
سال چهاردهم شماره 4 (پیاپی 56، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • رسول صادقی صفحات 5-6
  • رامین تقوی، علی یار احمدی*، اصغر میرفردی، ماهرخ رجبی صفحات 7-34

    در دهه های اخیر، به موازات تغییرات گسترده در سراسر جهان، بسیاری از ارزش ها و هنجارهای اجتماعی در ایران دستخوش تغییر و دگرگونی شده است. مقاله حاضر با هدف بررسی تاثیر باورهای آرمان گرایی توسعه ای بر سبک های همسرگزینی جوانان انجام شده است. روش تحقیق به صورت پیمایشی و ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است. داده های تحقیق از طریق پیمایش در بین 608 جوانان شهر یاسوج که به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شده اند، گردآوری شده است. یافته های تحقیق بیانگر آن است که بین متغیرهای دینداری، آرمان گرایی توسعه ای، نگرش های جنسیتی و نگرش به ازدواج با سبک های همسرگزینی رابطه معناداری وجود دارد، و متغیرهای مادی گرایی، استفاده از فضای مجازی و اینترنت و فردگرایی، رابطه معناداری با سبک های همسرگزینی نداشتند. بر اساس مدل نهایی تحقیق، پنج متغیر که بیشترین ارتباط را با سبک های همسرگزینی داشتند به ترتیب اهمیت دینداری، آرمان گرایی توسعه ای، سن و تحصیلات والدین بود که متغیر سبک های همسرگزینی را تبیین کردند. بر اساس مدل نهایی تحلیل مسیر، متغیر سن به صورت مستقیم و متغیرهای دینداری، تحصیلات والدین و نگرش های جنسیتی هم  به صورت مستقیم و هم از طریق آرمان گرایی توسعه ای بر سبک های همسرگزینی تاثیرگذار بوده اند. متغیرهای فردگرایی، مرد بودن، استفاده از فضای مجازی و نگرش نسبت به ازدواج، به صورت غیر مستقیم و از طریق آرمان گرایی توسعه ای بر سبک های همسرگزینی موثر بوده اند. در مجموع می توان گفت که سبک های مختلف همسرگزینی و روابط جوانان در جامعه مورد مطالعه، متاثر از باورهای آرمان گرایی توسعه ای در حال دگرگونی است و لازم است این پدیده به عنوان یک واقعیت اجتماعی در برنامه ریزی های اجتماعی لحاظ شود.

    کلیدواژگان: آرمانگرایی توسعه ای، همسرگزینی، فردگرایی، ازدواج
  • میلاد بگی* صفحات 35-62

    با توجه به تغییر ساختار سنی جمعیت و تحولات اقتصادی-اجتماعی سطح کلان که ایران تجربه کرده است انتظار می رود روندهای ازدواج در بین دوره ها و نسل های مختلف با تغییراتی همراه باشد. مقاله حاضر با استفاده از روش سن-دوره-کوهورت چندسطحی به بررسی تغییرات دوره ای و نسلی ازدواج و تعیین کننده های احتمال ازدواج طی چهار دهه اخیر پرداخته است. یافته ها حاکی از آن است در هر دو جنس، کوهورت های جوان تر در مقایسه با کوهورت های مسن تر، ازدواج خود را به تاخیر انداخته و در سنین بالاتری ازدواج می کنند. در همه کوهورت ها تا سن 35 سالگی، درصد زنان ازدواج کرده بیش از مردان است اما در سنین بالاتر این امر برعکس خواهد شد. روندهای دوره ای این نتایج را مورد تایید قرار می دهد. تحلیل های سن-دوره-کوهورت نیز نشان داد که اگرچه در دوره ها و کوهورت های مختلف زنان زودتر از مردان ازدواج کرده اند، اما به طور کلی احتمال ازدواج زنان کمتر از مردان است. تحصیلات دانشگاهی و اشتغال دو متغیر مهم در کاهش احتمال ازدواج در دوره ها و کوهورت های مختلف بود ولی تاثیرات آن ها در بین دو جنس متفاوت است. مدل مرد نان آور خانواده ایرانی سبب شده است تا اشتغال، احتمال ازدواج مردان را افزایش و احتمال ازدواج زنان را کاهش دهد. با توجه به گسترش آموزش عالی و طولانی شدن دوره تحصیل انتظار می رود در صورت عدم ارایه برنامه های سیاستی مناسب برای اشتغال جوانان، تاخیر در سن ازدواج همچنان تداوم داشته باشد. در این راه نیاز است تا برنامه ریزان در سیاست های خود، تغییرات رخ داده در سطح خانواده و جامعه طی دهه های گذشته را مد نظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: تحلیل چندسطحی، تغییرات ازدواج، سن ازدواج، کوهورت، نسل
  • آمنه عباسی*، رسول صادقی، امیر ملکی، قادر بالاخانی صفحات 63-92

    این مقاله با هدف ترکیب کمی نتایج مطالعاتی درباره عوامل تاثیرگذار بر نگرش ها، تمایلات و قصد باروری در ایران نوشته شده است. بدین منظور با استفاده از روش فراتحلیل و نرم افزار جامع فراتحلیل (CMA3)، 26 مقاله در بازه زمانی 1389 تا 1398 بررسی شده است. 16 مقاله به بررسی تمایلات و قصد باروری و 10 مقاله نیز به بررسی نگرش های فرزندآوری پرداخته اند. نتایج نشان داد تاثیر متغیرهای تحصیلات، سن ازدواج، تعداد فرزندان موجود، مشارکت اقتصادی اجتماعی، فردگرایی، نگرش به اشتغال، رسانه های خارجی، و اینترنت بر تمایل و قصد باروری منفی بوده و درمقابل، متغیرهای سن، سکونت روستایی، درآمد، دین داری، حمایت اجتماعی، تعداد خواهر و برادر، و کیفیت زندگی بر تمایل و قصد باروری اثر مثبت داشته اند. اندازه اثر این متغیرها همگی کمتر از 3/0 بوده و بیشترین میزان اندازه اثر متعلق به متغیرهای فردگرایی (296/0-) و تعداد فرزندان موجود (224/0-) است. همچنین، از بین متغیرهای تاثیرگذار بر نگرش های فرزندآوری، تاثیر درآمد و اختلاف سنی با همسر مثبت بوده و درمقابل، سرمایه و مصرف فرهنگی، تحصیلات، پایگاه اقتصادی اجتماعی، سن و شبکه های مجازی اثر منفی داشتند. اندازه اثر این متغیرها همگی کمتر از 3/0 بوده و بیشترین میزان اندازه اثر متعلق به متغیرهای درآمد (272/0) و سن (258/0-) است. ازاین رو، عوامل و نیروهای اجتماعی متعددی در تغییر نگرش به فرزند و کاهش فرزندآوری اثرگذار بوده اند که نشان دهنده ناهمگونی های موجود در جامعه ایرانی بوده و لزوم توجه به تفاوت های موجود در بین گروه های اجتماعی مختلف را به مسیولان امر یادآور می کند.

    کلیدواژگان: تمایلات، قصد باروری، نگرش فرزندآوری، فراتحلیل، اندازه اثر
  • فاطمه مدیری*، فاطمه تنها صفحات 93-115

    با توجه به تداوم باروری زیر سطح جانشینی و لزوم بررسی عوامل مرتبط، در این مقاله به بررسی تاثیر احساس امنیت بر تعداد فرزندان زنده به دنیا آمده، ایده آل و قصد شده و همچنین قصد داشتن فرزند دیگر پرداخته ایم.  در این پیمایش، به شیوه خوشه ای چندمرحله ای 1189 زن و مرد متاهل در شهر تهران انتخاب شده (زن کمتر از 50 سال و بارور بوده) و در تجزیه و تحلیل نهایی به کار گرفته شده اند. نتایج تحقیق نشان داد میانگین تعداد فرزندان ایده آل در پاسخگویان بیش از دو فرزند (13/2)، تعداد فرزندان قصد شده 91/1 فرزند، تعداد فرزندان زنده به دنیا آمده کمتر از سطح جانشینی (41/1) بوده و 9/36 درصد از پاسخگویان قصد داشتن فرزند دیگر را داشته اند. رابطه مستقیم معنادار میان احساس امنیت با تعداد فرزندان زنده به دنیا آمده، ایده آل و قصدشده وجود داشته است. همچنین مدل های رگرسیون لجستیک نشان از تاثیر معنادار احساس امنیت در خروج از بی فرزندی، تک فرزندی و دو فرزندی داشته است. پیشنهادات سیاستی در راستای افزایش فرزندآوری، مبتنی بر بسترسازی مناسب در راستای کاهش موقعیت های مخاطره آمیز و افزایش احساس امنیت در ابعاد مختلف اقتصادی، عمومی، قضایی و سیاسی از جمله امنیت شغلی و درآمد کافی، ثبات سیاسی و مصونیت از هرگونه تعرض است.

    کلیدواژگان: احساس امنیت، قصد فرزندآوری، تئوری اجتناب از خطر، ایده آل، باروری
  • فائزه جعفری سیریزی، عباس عسکری ندوشن*، علی روحانی صفحات 117-175

    فرزندآوری و فرزندپروری میوه و ثمره زندگی مشترک زوجین است؛ اما در ترازوی تقسیم وظایف و مسیولیت ها، کفه مربوط به مادر به صورت نابرابری سنگین تر از پدر است و رنج ها و مشقات فرزندپروری عمدتا بر دوش مادر نهاده می شود. بسترهای فرهنگی، عنصری مهم و کلیدی در تعریف حجم و چگونگی توزیع وظایف و مسیولیت های مادری هستند. با این وجود، چالش ها، دغدغه ها و رنج های مادر در حوزه تربیت فرزندان و فرزندپروری کمتر در کانون توجه تحقیقات اجتماعی و فرهنگی بوده است. این مقاله با هدف بررسی این مسایل و چالش ها، به روش کیفی انتقادی کارسپیکین صورت گرفته است. داده های پژوهش، در شهرستان زرند استان کرمان و برمبنای مصاحبه عمیق با پانزده مادر دارای فرزند زیر دو سال گردآوری شده است. یافته های پژوهش در پنج مرحله و با استفاده از رویکردهای امیک و اتیک محور تحلیل و ارایه شد. یافته ها نشان دهنده فشارها، دغدغه ها و چالش های فرزندپروری، همیاری ضعیف مردان در فرزندپروری، توقعات فزاینده فرزند، ضرورت آرامش در محیط خانواده و نظایر آن بود. برپایه نتایج، رنج ها و مشقات مادر و دغدغه ها و مشغله های طاقت فرسای او در قبال تربیت و پرورش فرزند، در شرایط تحولات شتابان اجتماعی و فرهنگی در دوران معاصر مضاعف شده است. از این جهت، ارتقاء حمایت های اجتماعی و خانوادگی از نقش مادر در زمینه فرزندپروری، تامین امکانات رفاهی و فراغتی برای مادر و ارایه آموزش های فرزندپروری به مادران از طریق نهاد های آموزشی و رسانه های فرهنگی مورد تاکید نتایج مطالعه حاضر است.

    کلیدواژگان: نقش مادری، فرزندپروری، پژوهش انتقادی، روابط خانواده، تربیت نسل
  • عادل عبدالهی*، مریم رضایی صفحات 159-187

    مهاجرت بین المللی یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر پویایی و تغییرات جمعیت مورد توجه پژوهشگران و سیاست گذاران قرار گرفته است. شناخت عواملی که زمینه ساز تمایل مهاجرت به خارج از کشور هستند بر شناسایی تمایلات و جریانات مهاجرتی در آینده تاثیرگذار است. هدف مقاله پیش رو، شناخت میزان تمایل ایرانی ها به مهاجرت خارج از کشور و تاثیر عوامل جمعیتی زمینه ای و ساختاری بر آن است. روش تحقیق مورد استفاده تحلیل ثانویه داده های خرد پیمایش ملی سرمایه اجتماعی در سال 1397 است. تعداد نمونه شامل 17078 نفر افراد 18 سال به بالای ساکن در 31 استان کشور است. براساس یافته های تحقیق، 42 درصد پاسخگویان تمایل به مهاجرت خارج از کشور دارند و به عنوان مهاجرین بالقوه محسوب می شوند. نتایج نشان داد که افراد دارای تمایل به مهاجرت، اغلب مجرد، جوان (18 تا 49 سال)، با تحصیلات دانشگاهی، طبقه اجتماعی متوسط و ساکنین در شهرها هستند. همچنین، نتایج تحلیل های دومتغیره از رابطه عوامل ساختاری (رضایت اجتماعی، امید و نشاط اجتماعی، احساس امنیت اجتماعی و ارزیابی وضعیت آینده کشور) نشان داد که تمامی این عوامل با تمایل به مهاجرت خارج از کشور رابطه منفی و معنادار دارند. در نهایت، براساس نتایج تحلیل چندمتغیره (رگرسیون لجستیک)، با کنترل متغیرهای جمعیتی و زمینه ای، تنها میزان امید و نشاط اجتماعی و ارزیابی از وضعیت آینده کشور، همچنان بر تمایل به مهاجرت خارج از کشور تاثیر معناداری دارند. از این رو، فراهم کردن شرایط و بسترهای رضایت بخش و امیدوارکننده به ویژه برای جوانان تحصیل کرده دانشگاهی، می توانند در کاهش تمایلات مهاجرتی به خارج از کشور موثر باشند.

    کلیدواژگان: مهاجرت بین المللی، سرمایه اجتماعی، عوامل ساختاری، امید اجتماعی، امنیت اجتماعی
|
  • Rasoul Sadeghi Pages 5-6
  • Ramin Taghavi, A. Ahmadi *, A. Mirfardi, M. Rajabi Pages 7-34

    In recent decades, many values and social norms in Iran have undergone changes and transformations in parallel with widespread changes around the world. The aim of this study is to investigate the effect of developmental idealism beliefs on styles the spouse selection among youths. The research method is based on a survey and the data collection tool is a questionnaire. As a matter of fact, the data was collected through a survey of 608 young people in Yasuj. Findings indicate that there is a significant relationship between the variables of religiosity, developmental idealism, gender attitudes, and attitudes toward the spouse selection. The variables of materialism, cyberspace and Internet use as well as individualism did not have significant relationship with spouse selection styles. According to the final research model, the five variables that were most related to the spouse selection were in accordance with their importance i.e., religiosity, developmental idealism, age and education of the parents. Based on the final model of path analysis, the variables of age, religiosity of parents' education and gender attitudes have had a direct effect on spouse selection styles. The variables of individualism being male, cyberspace use, and attitudes toward marriage have indirectly influenced selection styles through developmental idealism.

    Keywords: Developmental idealism, spouse selection, individualism, attitude towards marriage, youth
  • M. Bagi * Pages 35-62

    Considering changes to the age structure of the population and macro-level socioeconomic transformations that Iran has experienced, marriage trends between different periods and generations are expected to go along with a change. This paper aims to examine periodic and generational changes in marriage and the determinants of marriage probability over the last four decades using the multilevel age-period-cohort method. For this purpose, the data from the Households Income and Expenditure Survey were analyzed. The findings showed that in both sexes, younger cohorts delay their marriage compared to the older ones and hence marry at older ages. The percentage of married women in all cohorts is higher than men until 35 years, but at older ages, there is an opposite tendency. Periodic trends confirm these results. The age-period-cohort analysis reveals women marry earlier than men in all periods and cohorts, but the marriage probability among them is less than men. Tertiary education and employment are found to be crucial variables in reducing the probability of marriage in different periods and cohorts but their impacts are varied in two sexes. The breadwinner male model of the Iranian family i.e., employment has led to the increase in marriage probability of men but at the same time decrease the women’s marriage probability. Given the expansion of higher education and the prolongation of the education period, it is expected that in case of lack of appropriate policies and programs for youth, the delay in marriage with continue. In this way, planners need to take into account the changes that have taken place at family and community levels over the past decades in their policies.

    Keywords: Cohort, generation, Iran, marriage, marital changes
  • A. Abbasi *, R. Sadeghi, A. Maleki, G. Balakhani Pages 63-92

    This paper uses a meta-analysis to comparatively evaluate the factors related to fertility attitudes, desires, and intentions in Iranian studies. The analysis is based on 26 studies, 16 of which are about fertility desires and intentions, and 10 are about childbearing attitudes. The results suggest that several factors have negative effect on fertility desires and intentions such as: education; marriage age; number of children; social-economic participation; individualism; attitude to employment; foreign media and the internet. Age; rural living; income; religiosity; social protection; number of siblings; and life quality have positive effect on fertility desires and intentions. Among these factors, individualism (-0/296) and number of children (-0/224) have the most effect. The results also suggest that income and age difference between spouses have positive effect on childbearing attitude, whereas, cultural investment, education, social-economic status, age, and virtual networks have negative effect on childbearing attitudes, in which income (0/272) and age (0/258) have the most effect. Therefore, there are a lot of social factors which play important roles in determining childbearing in Iran and therefore, social planners need to pay attention to them.

    Keywords: desires, fertility intention, childbearing attitudes, meta-analysis, effect size
  • F. Modiri *, F. Tanha Pages 93-115

    Due to persistence of fertility below the replacement level and the need to identify relevant factors, this article focuses on the impact of security feeling on the number of children ever born, ideal, intention, and intending to have another child. Using data from married lifestyle survey, 1189 married men and women in Tehran, in which, the woman with less than 50 years old and fertile were selected in a multi-stage clustering sampling method and used in the final analysis. The results showed that an average ideal children number in the respondents was more than two children (2.13%), the intended children number 1.91%, the number children ever born was less than the replacement level (1.41%) while 36.9% intended to have another child. There was a significant relationship between the feeling of security and the number of children ever born, ideal and intention. Logistic regression models have shown a significant effect of the feeling of security on childlessness or having one and two children. Policy suggestions in order to increase childbearing are based on a suitable context to reduce risky situations and increase the feeling of security in various economic, public, judicial and political domains, including job security and adequate income, political stability and immunity from any offense.

    Keywords: feeling of security, childbearing intention, risk aversion theory, ideal, fertility
  • F. Jafari-Sirizi, A. Askari-Nodoushan *, A. Ruhani Pages 117-175

    Childbearing and child-rearing are the fruits of the couple's life together, but in the balance of duties and responsibilities, the mother's burden is unequally heavier than the father. Therefore, sufferings and difficulties of childbearing and parenting are mainly placed on the mother’ shoulders. Cultural contexts are an important and key element in defining the extent and structure of mothers’ duties and responsibilities with regard to their children. However, the challenges, concerns and difficulties of mothers in the field of child-rearing and parenting have been less in the focus of social and cultural research. The aim of this paper is to examine these issues and challenges. The research was conducted using the critical qualitative method of Carspecken and the research data were collected based on in-depth interviews with fifteen mothers who had children under the age of two. Findings showed the tensions/concerns/challenges of parenting, low collaboration of men in parenting, growing expectations of the child, the need for peaceful and loving in the context of family relationships and so on. Based on the results, the difficulties of the mother and her overwhelming concerns about raising a child have multiplied in the face of rapid social and cultural changes of the contemporary period. Therefore, the promotion of social and family support for the role of the mother in the field of parenting, providing welfare and leisure facilities for the mother and providing parenting education through educational institutions and cultural media is emphasized by the results of the present study.

    Keywords: mother’s role, parenting, critical research, intergenerational family relationships, child-rearing
  • A. Abdollahi *, M. Rezaee Pages 159-187

    Nowadays, international migration is one of the most important factors affecting population dynamics and changes, which has also turned the attention of both researchers and policymakers. Understanding factors that underlie the desire to migrate has an impact on future migration tendencies and trends. The aim of the present study is to identify the extent of Iranians' desire to go abroad and the impact of demographic-contextual and structural factors on it. The methodology applied here is the secondary analysis of micro-data of the National Social Capital Survey of 2018. The sample includes 17078 people aged 18 and above living in 31 provinces of the country. According to the research findings, 42% of the respondents are willing to emigrate and are considered as potential immigrants. The results showed that people with a tendency to emigrate are often single, young (18 to 49 years old), with university education, middle class and living in cities. Also, the results of bivariate analysis of the relationship between structural factors (social satisfaction, social hope and vitality, sense of social security and assessment of the future of the country) showed that all these have a negative and significant connection with the tendency to emigrate abroad. Finally, based on the results of multivariate analysis (logistic regression), by controlling demographic and contextual variables, the level of social hope and vitality and the assessment of future situation of the country, still have a significant effect on the tendency to migrate.

    Keywords: emigration, Social capital, Structural Factors, Social Hope, Social Security