فهرست مطالب

نشریه توسعه محلی (روستایی - شهری)
سال چهاردهم شماره 1 (پیاپی 26، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/16
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مهدی قادری، یعقوب احمدی* صفحات 1-26
    فعالیت های تجاری غیررسمی در نواحی مرزی، ماهیتی مخاطره آمیز و چالش برانگیز دارند. نحوه مواجهه با مخاطرات و چالش های این پدیده و تداوم این فعالیت ها نیازمند به کارگیری قواعد و روش های خاصی است. هدف از این پژوهش، مطالعه شیوه های مواجهه با مخاطرات و چگونگی بقا و تداوم فعالیت های تجاری غیررسمی در نواحی مرزی سقز و بانه توسط فعالان دخیل در این عرصه است. از روش مردم نگاری و فن مصاحبه و مشاهده برای گردآوری داده ها استفاده شد. از طریق روش نمونه گیری هدفمند مصاحبه، با 55 نفر از مطلعان کلیدی (شامل کولبران، کاسبان عمده، کاسب کاران سطح خرد و رانندگان) به عمل آمد تا اشباع نظری حاصل شود. با استناد به نظر پاسخگویان، ده مقوله محوری به این شرح به دست آمده است: محیط طبیعی ابزارگریز، اتکا به مهارت ها و توانمندی های شخصی، حمایت و یکپارچگی گروهی، نوآوری و خلاقیت، کاربست ترفندهای راهبردی، توافق با ماموران، مشروعیت اجتماعی-فرهنگی کالا، توسل ابزاری به باورهای دینی، انتفاع و سودانگاری شخصی، و مقاومت های قهری و توسل به خشونت. تحلیل یافته ها نشان می دهد این ترفندها که از آن ها می توان به عنوان «راهبردهای بقا و تداوم فعالیت های تجاری غیررسمی در نواحی مرزی» نام برد، محصول تجارب زیسته، شرایط اقتصادی-اجتماعی، ساختار طبیعی مناطق مرزی و منابع و امکانات در دسترس هستند؛ بنابراین شانس ها و فرصت های را در اختیار فعالان می نهند و تاب آوری آنان را در برابر پیامدهای احتمالی مخاطرات افزایش می دهند.
    کلیدواژگان: تجارت غیررسمی، مخاطرات، مقاومت های قهری، راهبردهای بقا و تداوم، سقز و بانه
  • سید ضیاء هاشمی، مجید فولادیان*، سید احمد میرمحمدتبار، محمود تیموری، مصطفی تیموری صفحات 27-54
    تعاونی ها می توانند زمینه مناسب برای توسعه اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی در جامعه را فراهم کنند. با درنظرگرفتن فراوانی و تنوع پژوهش های انجام شده در زمینه موفقیت تعاونی ها در ایران، انجام دادن تحقیقات ترکیبی نظیر فراتحلیل در این حوزه ضروری به نظر می رسد. سوال پژوهش حاضر این است که در تحقیقات انجام شده چه عواملی بر موفقیت تعاونی ها در جامعه ایران بیشترین تاثیر را می گذارند؟ این پژوهش با روش فراتحلیل انجام شده است. جامعه آماری تحقیق همه تحقیقات معتبر علمی (شامل مقالات، طرح های پژوهشی و پایان نامه) بودند که در سال های 1380 تا 1399 با موضوع موفقیت تعاونی ها منتشر شدند. براساس معیارهای ورود مطالعات به پژوهش و خروج از آن، 50 پژوهش انتخاب شدند و با نرم افزار جامع فراتحلیل CMA2 تحلیل شدند. یافته ها نشان داد در تحقیقات مرورشده، متغیرهای مستقل در چهار دسته اجتماعی، اقتصادی، مدیریتی و ساختاری-قانونی قرار می گیرند. در دسته اجتماعی، متغیرهای اعتماد اجتماعی و مشارکت اعضا به ترتیب با اندازه اثر 66/0 و 43/0 بیشترین تاثیر را بر موفقیت تعاونی ها می گذارند. در دسته مدیریتی، متغیرهای روابط و همکاری تعاونی ها و همچنین سابقه اعضا و مدیران به ترتیب با اندازه اثر 45/0 و 36/0 بیشترین تاثیر را بر موفقیت تعاونی ها دارند. در دسته اقتصادی، متغیر سرمایه تعاونی ها با اندازه اثر 33/0 بیشترین تاثیر را بر موفقیت تعاونی ها دارد. بیشترین تاثیر متغیرهای دسته ساختاری-قانونی عبارت است از: دانش و آگاهی درباره تعاونی ها و عملکرد اداره تعاون منطقه به ترتیب با اندازه اثر 49/0 و 40/0. مدل نهایی مستخرج از نتایج تحقیق نشان داد که ابتدا عوامل ساختاری-قانونی و سپس عوامل اجتماعی می توانند نقش مهمی در عوامل مدیریتی و اقتصادی و درنهایت موفقیت تعاونی ها داشته باشند.
    کلیدواژگان: موفقیت تعاونی ها، سرمایه اجتماعی، مشارکت، آگاهی از تعاون، فراتحلیل
  • محمد اسدالهی، اسماء عیدی، فاطمه کاظمیه* صفحات 55-84

    عامل فقر به واسطه فشار بر منابع محیطی و بهره برداری غیراصولی و ناپایدار از آن یکی از عوامل مهم تخریب محیط زیست در کشورهای در حال توسعه محسوب می شود. راه حل بحران های زیست محیطی در تغییر رفتار انسان ها به سمت و سوی ابعاد طبیعت گرایانه نهفته است. دستیابی به تغییرات رفتاری در ارتباط با محیط زیست، نیازمند شناخت نگرش افراد و توانمندسازی آنان است. بنابراین، هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر سرمایه های معیشتی بر نگرش زیست محیطی مردم روستایی شهرستان سلسله بود. این تحقیق کاربردی و به روش توصیفی -همبستگی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش سرپرستان خانوارهای روستایی شهرستان سلسله بودند (10888=N) که با استفاده از جدول کرجسی- مورگان، حجم نمونه ی آماری 379 نفر محاسبه گردید. به منظور دستیابی به نمونه ها در این پژوهش، از روش نمونه گیری چند مرحله ای استفاده گردید. نتایج پژوهش حاکی از وجود نگرش زیست محیطی ضعیف در بین روستاییان بود. نتایج ضریب همبستگی حاکی از وجود رابطه ی مثبت و معنی داری بین سرمایه های معیشتی با نگرش زیست م حیطی روستاییان بود. بنابراین مشخص شد که تقویت سرمایه های معیشتی منجر به شکل گیری بیشتر رفتارهای مسیولانه زیست محیطی خواهد شد. نتایج حاصل از رگرسیون خطی چندگانه نشان داد که از بین سرمایه های معیشتی، سرمایه مالی و فیزیکی مهم ترین تبیین کننده های نگرش زیست محیطی روستاییان بودند. به عبارتی، با افزایش میزان سرمایه های مالی و فیزیکی رفتارهای زیست محیطی مسیولانه ترویج یافته و در پی آن از تخریب محیط زیست در نواحی روستایی کاسته خواهد شد. براساس یافته های پژوهش پیشنهاد می شود به منظور بهبود نگرش زیست محیطی روستاییان، از طرف سازمان های ذی ربط نسبت به اجرای برنامه های آموزشی در زمینه بحران های زیست محیطی و چگونگی محافظت از آن برگزار شود. همچنین با توجه به اینکه شبکه های اجتماعی در حال حاضر توسط اکثریت روستاییان استفاده می شود لذا می توان از پتانسیل های این شبکه ها نهایت استفاده را برد. بنابراین نیاز است که در این زمینه برنامه ریزی و تمهیدات لازم اتخاذ شود. سرمایه های مالی و فیزیکی، از مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر نگرش زیست محیطی روستاییان بودند. از این رو وضعیت دسترسی خانوارهای روستایی به منابع مالی از قبیل اختصاص وام هایی با بهره کم و اقساط بلندمدت باید مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: توسعه محیط زیستی، معیشت پایدار، نگرش، شهرستان سلسله
  • حامد سیارخلج، سید علی هاشمیان فر*، صادق صالحی، عظیمه سادات عبداللهی صفحات 85-110

    توسعه پایدار پیوندی ناگسستنی با محیط زیست دارد. یکی از الزامات توسعه ی پایدار، حفاظت از محیط زیست و منابع طبیعی به عنوان میراث جمعی بشریت است؛ به گونه ای که علاوه بر پاسخگویی به نیازهای نسل حاضر، ظرفیت پاسخگویی به نیازهای نسل آینده را نیز داشته باشد. تغییرات آب و هوا، یکی از مهم ترین مسایل محیط زیستی در سراسر جهان است. این تغییرات پیامدهای منفی بسیاری برای پایداری روستایی دارد. در این راستا، واکاوی تجربه و فهم کشاورزان از پایداری روستایی در بستر تغییرات آب و هوا جهت اتخاذ سیاست های محیط زیستی سازگار با محیط ضروری است. هدف پژوهش حاضر، واکاوی فهم کشاورزان از پایداری روستایی با توجه به وضعیت گذشته ی آب و هوایی است. برای رسیدن به این هدف، روستاهای مناطق مختلف جنوب، شمال، غرب و شرق استان اصفهان به عنوان مورد مطالعه انتخاب شدند. در این پژوهش از روش نظریه ی زمینه سیستماتیک اشتراوس و کوربین استفاده شده است. همچنین برای جمع آوری داده ها از تکنیک مصاحبه ی نیمه ساختاریافته، استفاده شده است. تمامی مصاحبه ها تبدیل به متن شدند و مورد تحلیل و کدگذاری در سه مرحله ی باز، محوری و گزینشی، قرار گرفتند. در نتیجه، 29 مفهوم و 7 مقوله محوری به دست آمد تا مدل پارادایمی گذشته خوداتکا و پایدار، ترسیم شود. از دید کشاورزان، تقویم منظم کشاورزی همراه با بستر مناسب جغرافیایی و عامل مداخله گر تور ایمنی، منجر به نوعی گذشته خوداتکا و پایدار شده است. همچنین راهبرد کشاورزان، کشاورزی بوم سازگار بوده که پیامد خودکفایی معیشتی را شکل داده است. توجه به تغییرات آب و هوا در سیاست گذاری های توسعه روستایی، تقویت تور ایمنی و ایجاد طرح های اشتغال زایی با کمک کشاورزان می تواند به توسعه پایدار روستا کمک کند.

    کلیدواژگان: اصفهان، پایداری، تغییرات آب و هوا، خوداتکا، سازگاری
  • حبیب احمدی*، نوید نفیسی، ماهرخ رجبی، سراج الدین محمودیانی صفحات 111-139

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه نگرش زیست محیطی و مصرف پایدار است. بدین منظور با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای، پیمایشی در بین 981 نفر از ساکنان 18 ساله و بالاتر شهر اصفهان انجام شده است. برای سنجش نگرش زیست محیطی از مقیاس پارادایم جدید زیست محیطی (NEP) و برای سنجش مصرف پایدار از ده گویه استفاده شده است. داده ها با استفاده از نرم افزارهایSPSS  وAMOS  مورد تحلیل قرار گرفته اند. نتایج نشان دهنده اعتبار مقیاس پاردایم جدید زیست محیطی در ارزیابی نگرش زیست محیطی بزرگسالان شهر اصفهان است. یافته ها نشان داده که همبستگی معناداری به میزان 295/0 بین نگرش زیست محیطی و مصرف پایدار وجود دارد. هرچه نگرش زیست محیطی افراد بهتر باشد کنش های از لحاظ زیست محیطی مناسب تری انجام می دهند. هم چنین افراد با سطح تحصیلات دانشگاهی نسبت به افراد با تحصیلات دیپلم و پایین تر کنش های مصرفی پایدارتری دارند و زنان کنش های مصرفی پایدارتری نسبت به مردان انجام می دهند. افرادی که مالک منزل شخصی هستند، نسبت به مستاجران کنش های مصرفی پایدارتری دارند. نتایج رگرسیون خطی چندمتغیره نشان داده که متغیر نگرش زیست محیطی بیشترین تاثیر را بر مصرف پایدار دارد و پس از آن به ترتیب متغیرهای وضعیت تصرف مسکن، جنسیت و تحصیلات بیشترین تاثیر را بر مصرف پایدار دارند. ضریب تعیین تعدیل شده این متغیرها 102/0 است و این متغیرها درمجموع، 2/10 درصد از واریانس متغیر مصرف پایدار را تبیین می کنند. آلودگی هوا و خشکسالی و کمبود آب از مهم ترین مشکلات زیست محیطی شهر اصفهان هستند. اهمیت کنش های مصرفی پایدار افراد در حفاظت از محیط زیست و نقش نگرش های زیست محیطی آن ها در این کنش ها، بیان گر نیاز به انجام مطالعات بیشتر در این زمینه است. آگاه ساختن افراد نسبت به مشکلات زیست محیطی و نقش آن ها در حفاظت از محیط زیست، تغییر نگرش آن ها نسبت به محیط زیست و ترغیب آن ها به انجام کنش های (مصرفی) پایدار، و هم چنین ایجاد بسترهای مناسب برای کنش های (مصرفی) پایدار، نیازمند سرمایه گذاری و سیاست گذاری بیشتر در این حوزه است.

    کلیدواژگان: مصرف پایدار، محیط زیست، نگرش زیست محیطی، پارایم جدید زیست محیطی، اصفهان
  • محمدرضا پورمحمدی، عقیل خالقی* صفحات 141-169

    علیرغم نظرات متفاوت نظریه پردازان برنامه ریزی اکثر معیارهای فرآیند ارتباطی را می توان در سه اصل فراگیر بودن طرف های شرکت کننده؛ صراحت و شفافیت برای فرآیند بحث؛ و ایجاد اجماع برای راه حل های سازنده و عملی خلاصه کرد. با توجه به این سه اصل، نارسایی های الگوهای طرح های توسعه روستایی استان آذربایجان شرقی در قلمرو رویکرد برنامه ریزی ارتباطی به روش تحقیق آمیخته با رویکرد توسعه ابزار تحلیل شد. در کل تعداد 40 نفر برای شرکت در مصاحبه عمیق و پاسخ به سوالات چندگزینه ای انتخاب شدند که 25 نفر از این حجم در مصاحبه های کیفی شرکت کردند. در فاز اول تحقیق از روش «درون نگری هدایت شده» استفاده شد. به موجب ماهیت این رویکرد در کدگذاری ثانویه برای مدیریت داده ها از نرم افزار MAXQDA استفاده شد. شاخص ها و مفاهیم محوری مستخرج به صورت پرسشنامه محقق ساخته برای توسعه ابزار در بخش کمی درآمدند. از مدل معادلات ساختاری به شیوه حداقل مربعات جزیی در محیط نرم افزار PLS برای تحلیل داده های کمی استفاده شد. تعداد 30 درون مایه فرعی به عنوان نارسایی های برنامه ریزی توسعه محلی در سه گزینه به عنوان معیارهای فرآیند برنامه ریزی ارتباطی استخراج شدند که در قالب هشت درون مایه اصلی طبقه بندی شدند. نتایج نشان می دهد الف) تا زمانی که مشارکت ذینفعان در تمام مراحل برنامه ریزی نباشد؛ ب) تعریف مشخص از توسعه محلی روستایی نباشد؛ ج) نوع نگرش به توسعه از نوع ارتباطی و پایین به بالا نباشد؛ د) از ظرفیت ها، نیازها و انتظارات محلی به نحو احسن استفاده نشود؛ و) نحوه دسترسی به اطلاعات کافی نباشد؛ نمی توان به ایجاد اجماع نظر برای راه حل های سازنده و عملی از طریق دانش بومی، خلاقیت و ضمانت اجرایی دست یافت.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی محلی، برنامه ریزی ارتباطی، درون نگری، معادلات ساختاری، آذربایجان شرقی
  • سمیه رضائی نوده، بهمن صحنه*، علیرضا خواجه شاهکویی صفحات 171-203

    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش بازارچه های محلی در معیشت پایدار خانوارهای روستایی شهرستان گرگان می باشد. نوع تحقیق کاربردی بوده و برای جمع آوری داده ها از شیوه میدانی استفاده شده است. بر این اساس سوال های متعددی در قالب پرسشنامه ای محقق ساخته بر اساس طیف لیکرت پنج گزینه ای طراحی گردید. جامعه آماری تحقیق همه 12 روستای دارای بازارچه محلی روستایی شهرستان گرگان که دارای 7308 خانوار می باشد و حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران تعداد 367 پرسشنامه به صورت تصادفی ساده انتخاب و با استفاده از آزمون های آماری فریدمن، کای اسکویر و ویلکاکسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند و برای تهیه نقشه از نرم افزار ArcGIS بهره گرفته شد. روایی پرسشنامه ها بر اساس نظر اساتید و پایایی آن با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ تایید گردید. نتایج تحقیق نشان می دهد فعالیت بازارچه های محلی روستایی در بهبود معیشت پایدار خانوارهای روستایی تاثیر فراوانی داشته و علاوه بر ایجاد درآمد، تنوع اشتغال روستایی، کاهش هزینه ها، باعث ایجاد اشتغال برای بسیاری از زنان روستایی در این بازارها شده است و به علت نزدیکی بازارچه ها به محل سکونت روستاییان، در عرضه محصولات روستایی به این بازارچه ها مثمرثمر بوده و زمینه ماندگاری بسیاری از اهالی روستایی را در فضاهای روستایی فراهم نموده است. همچنین فعالیت این بازارچه ها در بهبود شبکه راه های روستایی و دسترسی ها تاثیر فراوان برجای نهاده است. بر این اساس می توان بیان نمود که بهبود سرمایه های معیشتی خانوارهای روستایی با فعالیت بازارچه های روستایی رابطه معناداری داشته و می توان فعالیت بازارچه های روستایی را به عنوان یکی از راهکارهای توسعه پایدار روستایی تلقی نمود.

    کلیدواژگان: توسعه پایدار، بازارچه های محلی روستایی، معیشت پایدار، نواحی روستایی، شهرستان گرگان
  • حسین دانش مهر*، علیرضا کریمی، عثمان هدایت صفحات 205-232

    پژوهش حاضر با هدف تحلیل زمینه ای سازوکارهای شکست کارکردهای تعاونی های مرزنشین استان کردستان انجام گرفته است. برای تحقق این امر، با از اشباع نظری حاصل از داده های مصاحبه نیمه ساخت یافته، با 41 نفر از اعضای هییت مدیره و مدیرعامل تعاونی های مرزنشین چهار شهرستان مرزی استان کردستان مصاحبه به عمل آمد. نتایج نشان از وجود شرایط توسعه نیافتگی مرزی ناشی از ضعف زیرساخت های ارتباطی و اقتصادی دارد. شرایط علی و مداخله ای شکست تعاونی ها در اقتصاد غیررسمی مرز نشان داد سیطره سیاست های متناقض نهادهای دولتی و مشارکت نداشتن و ناآگاهی اعضا از تعاونی ها، شرایط این شکست را فراهم آورده است. این وضعیت، ناکارایی و ضعف تعاونی ها را نشان می دهد که در پیامدها و آسیب های اجتماعی اقتصادی پیش رو قابل بحث است. شکست کارکردی تعاونی ها سبب پیامدهایی از جمله شکست طرح کارت مرزنشینی و کارت سوخت، بی توجهی به اشتغال مرزنشینان، کولبری و آسیب های آن، کاهش ماندگاری روستانشینان در مناطق مرزی، اضمحلال اقتصاد محلی و مشکلات شدید اقتصادی و همچنین کاهش اعتماد اجتماعی در دو بعد نهادی و مردمی شده است؛ بنابراین می توان برای ماندگاری و ارتقای جایگاه و نقش تعاونی ها، به اتخاذ راهکارهای حمایتی و نظارتی دولتی، تقویت مشارکت عمومی جامعه روستایی و تقویت بنیه مالی تعاونی پرداخت

    کلیدواژگان: اقتصاد مرزی، تعاونی مرزنشینان، روش زمینه ای، مناطق روستایی استان کردستان
  • مهسا معتقد، علی اسدی*، حسین شعبانعلی فمی، خلیل کلانتری صفحات 233-253

    در سال های اخیر، تغییر اقلیم، تاثیرات عمیق و بسیاری بر محیط روستا و به ویژه کشاورزان کوچک مقیاس گذاشته است و سبب شده واحدهای بهره برداری کوچک مقیاس آسیب بیشتری ببینند. این مسیله به کاهش تولیدات کشاورزی، به خطر انداختن معیشت و رفاه کشاورزان کوچک مقیاس، و درنهایت کاهش سازگاری واحدهای بهره برداری کوچک مقیاس انجامیده است. این تحقیق با هدف بررسی ادراک کشاورزان کوچک مقیاس (با سطح زیرکشت تا ده هکتار) از تغییر اقلیم، بررسی تجربه زیسته و درک معنایی آن ها از تغییر اقلیم در واحدهای بهره برداری کوچک مقیاس در استان همدان انجام شد. همچنین شیوه مدیریت این پدیده با به کارگیری روش تحقیق پدیدارشناسی به اجرا درآمد. بدین منظور تعدادی سوال در قالب مصاحبه نیمه ساختارمند و ژرفانگر تنظیم شد و با به کارگیری روش کلایزی و نمونه گیری هدفمند از نوع حداکثر واریانس، با سی نفر از کشاورزان مصاحبه به عمل آمد و درنهایت داده ها گردآوری و تحلیل شدند. یافته ها نشان داد بیشتر کشاورزان وقوع پدیده تغییر اقلیم را درک کرده اند و آن را با شاخص های مختلفی مانند کاهش بارندگی، بحران در ذخایر آب های زیرزمینی، افزایش بارش های سیل آسا، افزایش درجه حرارت و جابه جایی فصول می شناسند. از دیدگاه آن ها وقوع بحران کم آبی در سطح مزرعه، مهم ترین نشانه تغییر اقلیم است. کشاورزان شرکت کننده در این مطالعه، کاهش کمیت و کیفیت تولیدات کشاورزی، گسترش بحران کم آبی، شیوع آفات، بیماری ها و علف های هرز در مزرعه، سرمازدگی محصول، افزایش مصرف نهاده های شیمیایی برای جبران خسارت آفات یا بهبود حاصلخیزی خاک و افزایش هزینه تولید را مهم ترین پیامدهای منفی تغییر اقلیم دانستند که مدیریت مزارع، آن ها را با مشکلات جدی مواجه ساخته است. طبق یافته های این مطالعه، کشاورزان رفتارهای پیشگیرانه و واکنشی، و عدم واکنش برای مقابله با پیامدهای تغییر اقلیم از خود نشان می دهند. مهم ترین اقدامات مورد توجه کشاورزان برای مقابله با تغییر اقلیم، بهینه سازی مدیریت آب در سطح مزرعه، ایجاد تنوع در معیشت کشاورزان، تغییر الگوی کشت، تغییر الگوی دامداری و شیوه مدیریت آن، و توسعه خدمات ترویجی و مشاوره کارشناسی بود.

    کلیدواژگان: استان همدان، پدیدارشناسی، تغییر اقلیم، سازگاری، واحدهای بهره برداری کوچک مقیاس
  • عباس فقیه خراسانی*، غلامرضا غفاری صفحات 255-276

    میزان کسری مخازن آب زیرزمینی در ایران از مرز 130 میلیارد مترمکعب فراتر رفته است. این درحالی است که دولت از سال 1384 کوشید تا با سیاست وارد کردن فناوری کنتور هوشمند به شبکه حکمرانی آب، مخازن آب زیرزمینی را به تعادل برساند. این سیاست می توانست یک کوشش کارساز به نفع محیط زیست باشد. با این حال، پروژه کنترل بهره برداری از مخازن آب زیرزمینی با ادامه روند هوشمندسازی توزیع آب وتلاش برای کاستن از حجم برداشت از چاه ها در طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی کشور از سال 1393 نیز راه به جایی نبرد. چشم اندازهای آرمانی سند سازگاری با کم آبی که از اردیبهشت 1400 بر مبنای طرح های پیشین ابلاغ شده است نیز تاکنون به نتیجه مورد انتظار نرسیده است. از آنجا که ورود یک فناوری دوستدار طبیعت به شبکه حکمرانی آب را می توان ایده ای در راستای فرایند نوسازی بوم شناسانه قلمداد کرد، این مقاله کوشیده است تا با بازاندیشی در نظریه نوسازی بوم شناسانه و بکارگیری ابزار ارزیابی دستاورد زیست   محیطی آن در ذیل روش سیاست پژوهی؛ مسیله پیش روی طرح اجباری شدن نصب کنتور هوشمند بر روی چاه های کشاورزی را تحلیل کند. در این مقاله، فرآیند نوسازی بوم شناسانه در حکمرانی آب ایران در بخش های مختلف بازار، نوآوری و فناوری، دولت، جامعه مدنی و آگاهی زیست محیطی تحلیل شد و بر مبنای مدل کیفی ارزیابی فرایند نوسازی بوم شناختی، نتیجه زیست محیطی این فرایند در کشور با کسب نمره 5 از 50 نمره دستاورد کامل نوسازی بوم شناسانه، در مرحله بسیار ضعیف قرار دارد. صورت مسیله نهایی سیاست پژوهی نصب کنتور هوشمند برای کنترل برداشت آب این است که شبکه حکمرانی و بهره برداری آب در ایران آمادگی لازم برای چنین دگرگونی فناوری محور در فرآیند توزیع آب را ندارد. با توجه به فوق بحرانی بودن شرایط آب زیرزمینی در ایران می توان با حفظ روند نوسازی بوم شناختی، 45 نمره کسب نشده در ارزیابی نتیجه زیست محیطی این طرح را با رویکردی اجتماعی و با توجه به اصول مشارکتی فرایند نوسازی بوم شناسانه جبران کرد.

    کلیدواژگان: جامعه شناسی محیط زیست، نوسازی بو7م شناسانه، کنتور هوشمند، حکمرانی آب ایران، یزد
  • عبدالله بیچرانلو*، ریحانه حیدری صفحات 277-304

    دانشجویان بسیاری با عناوین گوناگونی به فعالیت های داوطلبانه محرومیت زدایی در مناطق محروم کشور می پردازند. تفاوت زندگی روزمره آن ها با مناطقی که در آن فعالیت داوطلبانه انجام می دهند و مواجهه بی واسطه با محرومیت، تجربه های خاصی برای آنها دربردارد. این تجربه ها، به طور معمول، بر دریافت آنان از خود، محرومیت و محرومیت زدایی تاثیر می گذارد. پژوهش به این پرسش ها پاسخ می دهد که دانشجویان فعال در محرومیت زدایی چه دریافتی از فعالیت داوطلبانه و مواجهه بی واسطه با مناطق محروم دارند؟ و از دید آنها آیا حضورشان در مناطق محروم زمینه توسعه و محرومیت زدایی از این مناطق را فراهم می کند؟ برای پاسخ به پرسش ها، از رویکرد «توسعه جماعت محور» که بر فعالیت های مشارکتی مردمی و غیردولتی، تمرکز دارد، بهره گرفته شده است. در روش پژوهش نیز با رویکردی کیفی و پدیدارشناسانه، با 14 نفر از فعالان دانشجو مصاحبه شد ه و این مصاحبه ها به روش تحلیل مضمون، تحلیل شده است. یافته ها نشان داد که فعالیت داوطلبانه دانشجویان بر «ایجاد حال خوب» در میان ساکنان مناطق محروم، تمرکز دارد و در نهایت، از دید برخی از این دانشجویان، اقدامات و عملکرد آن ها در این مناطق، منجر به توسعه مناطق محروم نشده و مواجهه آنان با محرومیت، منجر به مسیولیت زدایی و مقصرزدایی از محرومیت می شود.

    کلیدواژگان: فعالیت داوطلبانه، محرومیت زدایی، دریافت دانشجویان، مناطق محروم
  • زهرا اسکندری دورباطی، مهرداد جواهری پور*، فرح ترکمان صفحات 305-331

    هدف این پژوهش بررسی ساخت یابی سکونتگاه های غیررسمی تحت تاثیر قوانین مالکیت زمین است. پس ازانقلاب قوانینی وضع شد که هم موجبات مصادره و سلب مالکیت برخی از اراضی شهری را فراهم آورد و هم با ایجاد ابهام وضعیت مالکیت اراضی موات و وقفی به گسترش بازار غیررسمی زمین و مسکن دامن زد. با شروع جنگ و ضرورت اسکان آوارگان و تغییر قوانین مالکیت زمین و مسکن تحت تاثیر گفتمان حمایت از محرومان پس از انقلاب این بازار بیشتر رشد کرد. در دهه های بعد با تغییر سیاست های اقتصادی و حذف کم درآمدها از نظام برنامه ریزی شهری و عدم دسترسی گروه های کم درآمد به مالکیت زمین ساخت یابی این بازار تشدید شده  به نحوی که تا سال 1395 حدود 11میلیون نفر از کم درآمدهای شهری در 62 هزار هکتار زمین اسکان یافتند. روش این تحقیق تاریخی -تطبیقی و طرحریزی تجربی آن  اسنادی است. به این منظور نسیم شهر(اکبرآباد)، شهرقدس و محله خاک سفید (گلشن)  با توجه به وجوه مشترک مالکیت زمین و مسکن درآنها با یکدیگر مقایسه شدند. یافته ها نشان دادند این سکونتگاه ها تحت تاثیر تقاضای کم درآمدها برای تامین زمین و مسکن و از سوی دیگر ابهام برخی از قوانین مالکیت شکل گرفته اند و از مزایای اقتصادی - اجتماعی بازار غیررسمی بهره مند می شوند. به رغم این تحولات، با تبدیل شدن این سکونتگاه ها به بازار رسمی ساکنان آنها به تدریج «بخت های زندگی در بازار» خود را از دست می دهند و قوانین جدید مالکیت زمین و مسکن مانع از بهسازی و نوسازی اسکان غیررسمی به نفع گروه های کم درآمد می شود.

    کلیدواژگان: سکونتگاه غیررسمی، ساخت یابی، قوانین مالکیت زمین، بازار خویشاوندی غیررسمی زمین، نسیم شهر(اکبرآباد)، سلب مالکیت
|
  • Mehdi Ghaderi, Yaghoub Ahmadi * Pages 1-26
    Informal trading activities in border regions are inherently risky and challenging. Special rules and methods are needed to deal with the dangers and challenges of this phenomenon and to continue these activities. This study aimed to investigate how activists in the Saqqqez and Baneh border regions continue their informal trading activities and how they deal with the risks involved. Data were collected using the ethnographic method, interviews, and observation techniques. Through the purposive sampling method, 55 key informants, including kulbars, wholesalers, retailers, and drivers, were interviewed to achieve theoretical saturation. Based on respondents’ comments, the following 10 key categories were identified: Use of natural and environmental features as a means of escape; reliance on personal skills and abilities; group support and integration; innovation and creativity; use of strategic tricks; compromise with police; sociocultural legitimacy of the commodity; instrumental use of religious beliefs; personal profit and speculation; forced resistance; and use of violence. The analysis of the results showed that these tricks, which could be called “strategies for the survival and continuation of informal trading activities in border regions”, are the result of lived experiences, socio-economic conditions, the natural structure of border regions, and available resources and facilities; therefore, they provide opportunities for activists and increase their resilience to the possible consequences of risks
    Keywords: Informal Trade, Resistance, Survival, Continuity Strategies, Saqqez, Baneh
  • Seyed Zia Hashemi, Majid Fouladiyan *, Seyed Ahmad Mir Mohamad Tabar, Mahmood Teymouri, Mostafa Teimoori Pages 27-54
    Cooperatives can provide a fertile ground for economic, cultural and social development in society. Considering the frequency and variety of research conducted on the cooperatives success in Iran, it seems necessary to conduct combined research such as meta-analysis in this area. The question of the present study is that in the conducted research, what factors have the greatest impact on the cooperatives success in Iranian society? This research has been done by meta-analysis method. The statistical population of the study was all valid scientific researches (including articles, research projects and dissertations) that were published in the years 2001 to 2020 with the subject of the cooperatives success. Based on the criteria for entering and exiting studies, 54 studies were selected and analyzed with comprehensive CMA2 meta-analysis software. Findings showed that in the reviewed research, independent variables are placed in four categories: social, economic, managerial and structural-legal. In the social category, the variables of social trust and member participation with the effect of 0.66 and 0.43, respectively, have the greatest impact on the success of cooperatives. In the management category, the variables of relations and cooperation of cooperatives as well as the background of members and managers have the greatest impact on the cooperatives success with the effect of 0.45 and 0.36, respectively. In the economic category, the variable of cooperative capital with an effect size of 0.33 has the greatest impact on the cooperatives success. The most impact of the structural-legal category variables are: knowledge and awareness about cooperatives and the performance of the regional cooperative administration with an effect size of 0.49 and 0.40, respectively. The final model derived from the research results showed that first structural-legal factors and then social factors can play an important role in other factors and finally the cooperatives success.
    Keywords: Cooperatives success, Social capital, participation, cooperative awareness, Meta-analysis
  • Mohammad Asadolahi, Asma Eidi, Fatemeh Kazemiyeh * Pages 55-84

    The aim of this study was to investigate the effect of livelihood capital on the environmental attitude of rural people in Selseleh. This applied research was conducted by descriptive correlation method. The statistical population of the study was the heads of rural households in Selseleh (N = 10888). The statistical sample size using Krejcie Morgan table was 379 people. Multi-stage sampling method was used for sampling in this study. The results showed that there was a weak environmental attitude among the villagers. The results of correlation coefficient showed that there is a positive and significant relationship between livelihood capital and environmental attitudes. The results of multiple linear regression showed that among the livelihood capital, financial and physical capital were the most important explanators of the environmental attitude of the villagers. Based on the research findings, it is suggested that in order to improve the environmental attitude of the villagers, the relevant organizations should hold training programs on environmental crises and how to protect them. Also, considering that social networks are currently used by the majority of villagers, so the potentials of these networks can be used to the fullest. Therefore, it is necessary to take the necessary planning and measures in this regard. Financial and physical capital were among the most important factors influencing the environmental attitude of the villagers. Therefore, the access of rural households to financial resources such as low-interest loans and long-term installments should be considered.

    Keywords: Attitudes, environmental development, Lorestan Province, Sustainable Livelihood
  • Hamed Sayarkhalaj, Seyed Ali Hashemianfar *, Sadegh Salehi, Azimeh Sadat Abdellahi Pages 85-110

    Sustainable development is inextricably linked to the environment. One of the requirements of sustainable development is the protection of the environment and natural resources as the collective heritage of humanity; In such a way that, in addition to meeting the needs of the current generation, it also can meet the needs of the next generation. Climate change is one of the most critical environmental problems in the world. These changes have many negative consequences for rural sustainability. In this regard, analyzing farmers' experience and understanding of rural sustainability in the context of climate change is necessary to adopt environmental policies compatible with the environment. This study investigates farmers' understanding of rural sustainability, emphasizing the past climate. To achieve this goal, this study selected the villages in different south, north, west, and east regions of Isfahan province. This study uses the systematic grounded theory of Strauss and Corbin. Semi-structured interview technique was also used to collect data. All interviews were transcripted, analyzed, and coded in three stages: open, axial, and selective. As a result, 29 concepts and seven axial categories were obtained to draw a paradigm model of the self-reliant and sustainable past. From the farmers' point of view, a regular agricultural calendar with a suitable geographical context and a safety net interfering factor has led to a self-reliant and sustainable past. Farmers' strategy has also been ecological agriculture, which has shaped the consequences of subsistence self-sufficiency. Paying attention to climate change in rural development policies, strengthening safety nets, and creating a business plan with the help of farmers, can contribute to sustainable rural development.

    Keywords: Isfahan, sustainability, climate change, Self- reliant, adaptation
  • Habib Ahmadi *, Navid Nafisi, Mahrokh Rajabi, Serajeddin Mahmoudiani Pages 111-139

    The purpose of this study is to investigate the relationship between environmental attitudes and sustainable consumption. By random multi-stage cluster sampling, a survey is conducted in the city of Isfahan among 981 residents 18 years old and older. To measure environmental attitudes, the NEP scale is used here. Software SPSS and Amos are used to analyze the data. Results show that the scale of New Ecological Paradigm is an appropriate instrument to measure environmental attitudes of adults in Isfahan. Results show significant relationship, r = 0.295, between environmental attitudes and sustainable consumption. Individuals with higher environmental attitudes do more sustainable consumption acts. People with university education have more sustainable consumption acts in comparison with ones who have diploma and lower education. Women do more sustainable consuming acts than men. Individuals who are the owner of the house are more sustainable than tenants in consumption acts. Results of the multi-variable linear regression show that environmental attitudes has the most powerful effect on sustainable consumption and then respectively, ownership of the house, gender and education has the most powerful effects on sustainable consumption. The adjusted R square of the model is 0.102 and these variables together explain 10.2 percent of the variation of sustainable consumption. Air pollution, drought and water shortage are some of the most important environmental issues of the city of Isfahan. Importance of consuming acts of individuals and the role of their environmental attitudes in it shows that it is needed for further research in this field. Informing people about environmental issues and their role in environmental protection, changing their environmental attitudes and encouraging them to do sustainable (consuming) acts, and also providing suitable grounds for sustainable (consuming) acts need further investment and policymaking in the field.

    Keywords: Sustainable consumption, environment, Environmental attitudes, new ecological paradigm, Isfahan
  • Mohammadreza Pourmohammadi, Aghil Khaleghi * Pages 141-169

    Although planning theorists’ opinions vary, most communicative process criteria can be summarized in three principles: inclusiveness of participating parties, openness and transparency for debating process, and consensus building for constructive and practical solutions. According to these three principles, the shortcomings of the rural development plans of East Azerbaijan province in the field of communicative planning approach were analyzed qualitatively-quantitatively by research method mixed with the tool development approach. A total of 40 people were selected to participate in in-depth interviews and answer multiple-choice questions, of which 25 participated in qualitative interviews. In the first phase of the research, the "guided introspection" method was used. Due to the nature of this approach, MAXQDA software was used for data management in secondary coding. The extracted indicators and pivotal concepts became a researcher-made questionnaire for tool development in quantitative sections. The SEM method in PLS software environment was used for quantitative data analysis. Thirty sub-themes were identified as local development planning deficiencies in three options as communication planning process criteria, which were classified into eight main themes. The results show A) as long as the participation of stakeholders in all stages of planning is not; B) there is no clear definition of local rural development; C) the type of attitude towards development is not communicative and bottom-up; D) Local capacities, needs and expectations are not used properly; F) how to access information is not enough; No consensus can be reached on constructive and practical solutions through indigenous knowledge, creativity and executive guarantee.

    Keywords: Local planning, Communicative planning, introspection, SEM, East Azerbaijan
  • Somayh Rezayi Nodeh, Bahman Sahneh *, Alireza Khajeh Shahkoohi Pages 171-203

    This study aims to investigate the role of local markets in rural households' sustainable livelihoods in Gorgan. To collect data, the field method was used and the type of research was applied. This led to several questions being formulated in a questionnaire that was designed by the researcher using a five-point Likert scale. This research focuses on 12 villages with a rural bazaar in Gorgan city, with 7308 households, and the sample size is 367 questionnaires Simple random selection based on Cochran's formula and Friedman, Chi-square and Wilcoxon tests were utilized to analyze the data. An ArcGIS map was created using the software. The validity of the questionnaires was evaluated according to the advice of professors and the reliability of the questionnaires was determined by using Cronbach's alpha. It is evident from the results that the local rural markets have a significant role in improving the sustainable livelihood of rural families since these markets generate income, variety of jobs, reduce costs, and have created employment opportunities for many rural women in these markets. Additionally, due to their proximity, villagers' residences contribute to the supply of rural products to these bazaars and enable residents to stay in rural areas. In addition, the activity of these markets has greatly improved access and the network of rural roads. Hence, it is possible to conclude that improving the livelihood capital of rural households is closely related to the activities of rural markets, and rural markets can be viewed as one of the strategies for sustainable rural development.

    Keywords: Sustainable Development, Local Rural Markets, Sustainable Livelihood, Rural Areas, Gorgan county
  • Hossein Daneshmehr *, Alireza Karimi, Osman Hedayat Pages 205-232

    This study is based on the analysis of the mechanisms of failure of cooperatives in the border areas of Kurdistan province. To achieve this, using the theoretical saturation obtained from the semi-structured interview data with 41 members of the board The board and CEO of border cooperatives of four border towns of Kurdistan province came to this end. The results show the existence of conditions of border underdevelopment due to weak communication and economic infrastructures. The causal and intervening conditions for the failure of cooperatives in the informal economy of the border showed that the dominance of the contradictory policies of state institutions and the lack of participation and knowledge of members about the cooperatives provided the conditions for this failure. This situation shows the lack of efficiency and weakness of the cooperatives, which is reflected in the consequences and socio-economic damages. The functional failure of the cooperatives has consequences such as the failure of the border resident’ card and the fuel card plan, the neglect of the employment of border residents, cultism and its damage, the reduction of the life expectancy of villagers in border areas, the collapse of the local economy and serious economic problems, and a decline in trust. It has become social in two dimensions: institutional and popular. Therefore, in order to maintain and improve the position and role of cooperatives, it is possible to apply government support and monitoring strategies, strengthen the general participation of the rural community, and improve the financial base of the cooperative.

    Keywords: Border Residents Cooperative, Function of Cooperatives, Border Economics, Metood Theory, Rural Areas, Kurdistan province
  • Mahsa Motaghed, Ali Asadi *, Hossein Shabanalifami, Khalil Kalantari Pages 233-253

    In recent years, climate change has had severe and far-reaching impacts on rural areas, especially on smallholder farmers, causing small farms to suffer more, produce less, and putting agriculture at risk. The fragility of smallholder livelihoods and well-being has complicated the response of smallholders to climate change. The aim of this study was to investigate smallholder farmers' perceptions of climate change and their lived experiences and semantic understanding of this phenomenon in smallholder farms in Hamadan province, as well as how they deal with it, using the phenomenological research method. For this purpose, a series of questions in the form of semi-structured and in-depth interview protocols were designed and 30 farmers were interviewed using Colaizzai method and Maximum Variation Sampling technique). Most farmers recognized climate change and associated it with numerous signs, such as decreasing rainfall, groundwater depletion, increasing heavy rainfall, rising temperatures, and shifting seasons, according to the data. The most important indicator of climate change, they say, is the occurrence of water shortages on farms. Farmers who participated in this study are reducing the quantity and quality of agricultural goods produced, increasing their use of chemicals to control pests or improve soil fertility, and increasing their expenses. Climate change has brought serious problems to agricultural management, with production being one of the most important negative impacts. The results of this study show that farmers have been both proactive and reactive in responding to the impacts of climate change, as well as non-responsive. The main responses of farmers to climate change included improving water management, diversifying livelihoods, changing cropping patterns, changing livestock and management practices, and expanding extension services and expert advice.

    Keywords: climate change, phenomenology, Small scale farming unit, adaptation, Hamedan province
  • Abbas Faghihkhorasani *, Gholamreza Ghaffary Pages 255-276

    The deficit of underground water reservoirs in Iran has exceeded 130 billion cubic meters. This is while the water government in Iran has been trying to balance the underground water reservoirs by introducing smart meter technology into the water governance network since 2004. This policy could be an effective effort for the benefit of the environment. However, the project to control the use of underground water reservoirs with the continuation of the process of making water distribution smart and trying to reduce the amount of extraction from wells in the “restoration and balancing plan” of the country's underground water resources from 2013 has been also unsuccessful. The ideal prospects of “the document on adapting to water shortage”, which has been announced based on the previous plans since May 2021, have not yet yielded any results as well. Since the introduction of a nature-friendly technology into the water governance network can be considered an idea in line with the process of Ecological Modernization(EM), this article has tried to explain the problems of making it compulsory to install smart meters on agricultural wells by using evaluation tools of EM. In this article, EM process in Iran's water governance was analyzed in different sectors of the market, innovation and technology, government, civil society and environmental awareness. Based on the qualitative model of the evaluation of the ecological modernization process, the environmental result of this process in the country was placed in the very weak stage of such modernization with a score of 5 out of 50 for the complete achievement of EM. The final result of the policy analysis of installing smart meters in Iran is that the water governance and stakeholders’ network is not fully prepared for such a technology-oriented transformation in the water distribution process. Considering the super-critical condition of underground water in Iran, by maintaining the process of ecological renovation, the 45 points not obtained in the evaluation of the environmental result of this project can be compensated with a social approach and according to the participatory principles of the process of ecological renovation.

    Keywords: Environmental sociology, Ecological Modernization, Smart Meter, Iran's Water Governance, Policy Analysis, Yazd
  • Abdollah Bicharanlou *, Reihane Heidari Pages 277-304

    Iranian students, with different titles, are busy with voluntary deprivation activities in deprived areas of countries. The difference between their everyday lives, the places they volunteer to travel, and their immediate exposure to privation is a particular experience for them. This experience affects their self-perception, privation, and deprivation. The question of this research is what is the perception of student volunteer activists of their voluntary activities and their lived experiences in the immediate face of exclusion? To answer the questions of this research, 14 student activists were interviewed and these interviews were analyzed by thematic analysis. Volunteer activists' perceptions of being in disadvantaged areas divide into three categories: goals, motivations, and readings of deprivation. The focus of these volunteers' activities is on creating a good mood in the areas where they work. Ultimately, their practice in that deprived area and reading most of them from deprivation often leads to Disclaimer and De-blame. The question of this research is what is the perception of student volunteer activists of their voluntary activities and their lived experiences in the immediate face of exclusion? To answer the questions of this research, 14 student activists were interviewed and these interviews were analyzed by thematic analysis. Volunteer activists' perceptions of being in disadvantaged areas divide into three categories: goals, motivations, and readings of deprivation. The focus of these volunteers' activities is on creating a good mood in the areas where they work. Ultimately, their practice in that deprived area and reading most of them from deprivation often leads to disclaimer and de-blame.

    Keywords: Voluntary activity, Lived Experience, deprivation activities, deprived areas
  • Zahra Eskandari Dorbati, Mehrdad Javaheripour *, Farah Torkaman Pages 305-331

    The purpose of this research is to investigate the impact that Land Ownership Laws have had on the appearance and taking shape of informal settlements. After the 1979 Iranian revolution, laws were enacted that, fueled the expansion of the informal land and housing market through confiscation and expropriation of some urban lands, and by creating uncertainty and ambiguity about the ownership and legal entitlement to Waqf (charitable endowment or bequest for public benefit) land and waste lands. With the start of the Iran – Iraq war in 1980 and the necessity of resettling the displaced people, under the influence of the revolutionary slogans of support for the disadvantaged and the dispossessed coinciding with changes in the laws pertaining to the ownership of land and housing, this informal market grew ever more. In the following decades, with the changes in economic policies and the removal of low-income people from the urban planning system and the lack of access of low-income groups to housing, these informal settlements increased in such a way that by 2015, about 11 million people were living in areas occupying 62 thousand hectares of land. This research is conducted following historical-adaptive methodologies presenting a mixed empirical/secondary literature review design, where three settlements of Nasimshahr (Akbarabad), Shahrquds and Khak Sefid neighborhood are compared. The findings show that these settlements are formed as a result of demand for housing amongst the lower income groups of the population, taking advantage of the uncertainties and ambiguities within land and property laws. Although informal settlements allow their residents to benefit from the economic and social advantages of informality in the beginning, as these settlements shift towards official markets and as the pressure from new settlers increase the original settlers either lose the benefits that living in the informal settlements bring to them or are prevented from upgrading their neighborhoods by the new land and housing ownership laws.

    Keywords: Informal Settlement, construction, formation, land ownership laws, informal land market, Kinship, Nasimshahr (Akbarabad), Expropriation