فهرست مطالب

پژوهش نامه تاریخ اسلام
سال یازدهم شماره 42 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/17
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدتقی ایمان پور*، علی نجف زاده صفحات 5-26

    سقوط ساسانیان ساختارهای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه ایران را دگرگون کرد. تغییر مالکیت زمین یکی از نتایج این سقوط بود. با وجود اهمیت این موضوع تاکنون به تغییر مالکیت زمین پس از فتوحات مسلمانان در منطقه‌ سواد (عراق) کمتر پرداخته شده‌است. پرسش اصلی پژوهش این است که چه نوع زمین‌هایی در سواد وجود داشت و بعد از تسلط مسلمانان به‌ویژه در دوره سه خلیفه اول، مالکیت این زمین‌ها چه تغییراتی کرد؟ یافته‌های پژوهش نشان می‌دهد که در سواد مالکیت زمین‌ها به صورت خالصه، تیول، موقوفه، شخصی، بطایح و موات بود. پس از پیروزی مسلمانان، مالکیت زمین‌هایی که به صلح فتح شده بود تغییر نکرد اما مالکیت زمین‌های دیگر تغییر کرد و به صورت صوافی، وقف، اقطاع و اراضی خراجی درآمد. البته تصمیم هر یک از خلفا در این زمینه متفاوت بود.

    کلیدواژگان: خلفای راشدین، ساسانیان، سواد، عراق، فتوحات، مالکیت زمین
  • نادر پروین*، مسلم سلیمانی یان، فرهاد عمورضایی صفحات 27-44

    حمله ترکان سلجوقی بر جامعه و اقتصاد ایرانی تاثیر گذاشت و برای چند دهه موجب رکود فعالیت‌های اقتصادی آن جامعه شد. خواجه نظام الملک طوسی (485-408) از دیوانسالاران ایرانی دوره سلجوقی که تجربیات ارزنده‌ای از سنت‌های اقتصادی و دهقانی ایران زمین داشت، با نگارش کتاب سیرالملوک، رویکرد و کنشی فعال هم در حوزه نظر و هم درحوزه عمل، درباره مسایل و چالش‌های عصر خویش اتخاذ کرد. پرسش اصلی تحقیق این است که با توجه به کتاب سیرالملوک، مهمترین رویکردهای اقتصادی خواجه نظام الملک در ساختار دیوانی و نظامی سلجوقیان چه بوده‌است؟ دستاورد تحقیق حاکی از این است که نظارت بر دخل و خرج کشور و عملکرد مالی مقامات، صاحب منصبان دیوانی و مقطعان، ضرورت توجه به حقوق و معیشت رعیت و توده‌ها، جلوگیری از رشوه‌ستانی دربانان و قضات، ارتقاء معیشتی و ضرورت افزایش بودجه نظامیان، ضرورت اعمال مالیات بر سرزمین‌های مغلوب، حمایت از مالکیت دولتی و حکومتی به صورت گسترده و مالکیت خصوصی به صورت محدود و مشروط، مهمترین رویکردهای نظری و عملی خواجه نظام الملک در رابطه با ساختار اقتصادی حکومت سلجوقی بوده‌است.

    کلیدواژگان: اقطاع، خواجه نظام الملک، سلجوقیان، سیرالملوک
  • علی اکبر عباسی*، عباس فروغ آئین، اصغر فروغی ابری، مجتبی خلیفه صفحات 45-66

    زنان کاتب در عصر عباسی در صحنه‌های گوناگون سیاسی، اجتماعی و فرهنگی مشارکت فعال داشتند. پژوهش حاضر با واکاوی زنان کاتب عراق و به ویژه بغداد در عصر چهارم خلافت عباسی (448-656)، به دنبال پاسخ به این سوال است که آنها چه نقشی در تحولات فرهنگی و توسعه علوم و فرهنگ اسلامی داشتند؟ این پژوهش بر اساس روش تحقیق تاریخی مبتنی‌بر روش توصیفی و تحلیلی انجام شده‌است. یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهدکه زنان کاتب و خوشنویس در این دوره از جایگاه ویژه‌ای برخوردار بودند. آنها در گسترش علوم و فرهنگ اسلامی به ویژه علوم دینی و نقلی مانند حدیث، وعظ، خطابه و فقه نقش بیشتری داشتند و بسیاری از علما و مشاهیر در محضر درس آنان حضور یافتند. زنان کاتب اجازه نقل حدیث را برای شاگردان صادر می‌کردند، به طوری که تعدادی از شاگردانشان بعدها در زمره مدرسان نظامیه بغداد درآمدند. برخی از زنان در هنر خوشنویسی استاد بودند و شاگردان مشهوری در این زمینه تربیت کردند. آنها به سبب خط زیبایشان، امالی دانشمندان مختلف را برای دیگران می‌نوشتند و چه بسا از این راه امرار معاش می‌کردند. زنان کاتب و خوشنویس به دربار خلافت عباسی نیز نفوذ داشتند و نامه‌ها و توقیعات آنها را می‌نوشتند. آنها خوشنویسی را به درباریان آموزش می‌دادند. تعدادی از زنان کاتب، دیوان شاعران بزرگ را می‌نوشتند و یا خود شعر می‌سرودند و از این جهت به گسترش شعر و ادب عربی کمک می‌کردند. اهمیت و تقدس قرآن کریم، زنان کاتب را به استنساخ، تذهیب و تفسیر قرآن در سطح وسیع تشویق کرد. برخی از زنان کاتب شیعه نیز در این دوره در نشر و ترویج علوم شیعی نقش موثری داشتند.

    کلیدواژگان: بغداد، خلافت عباسی، خوشنویسی، زنان کاتب، علوم اسلامی
  • محمد کشاورز بیضایی * صفحات 67-82

    حکومت محلی اتابکان فارس (سلغریان)، با وجود کوچکی قلمرو، از حیث آموزشی و فرهنگی، درخشان و پرتحرک بود. محققان غالبا به رویکردهای سیاسی و اقتصادی حاکمان این سلسله پرداخته و به کارکردهای مهم نهادهای آموزشی آن دوره چندان توجهی نکرده‌اند. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی در صدد پاسخ به این سوال است که جایگاه و کارکرد نهادهای آموزشی فارس در دوره اتابکان چگونه بوده‌است؟ یافته‌های این پژوهش نشان می‌دهد که کارکردهای آموزشی، پرورشی، مشروعیت‌زا و وقف‌محورانه نهادهای آموزشی اتابکان فارس، در توسعه و گسترش علوم عقلی و نقلی، درآمدزایی برای کادر آموزشی و شکوفایی فرهنگی و اجتماعی فارس در آن دوره تاثیرگذار بوده‌است. امنیت و رفاه نسبی، سیاست حاکمان سلغری در برابر یورش مغولان، ساخت مراکز و نهادهای آموزشی مانند مدارس، رباط‌ها، مساجد، دارالشفاها، خانقاه‌ها و جذب دانشمندان و هنرمندان موجب شکوفایی فرهنگی فارس در دوره سلغریان شده‌است.

    کلیدواژگان: اتابکان فارس، تاریخ آموزش، سلغریان، نهادهای آموزشی، وقف
  • غلامعلی پاشازاده صفحات 83-100

    با گسترش اصلاحات غرب گرایانه در عثمانی قرن سیزدهم/ نوزدهم، اصلاحات در ادبیات عثمانی نیز انجام شد. عثمانی‌ها برای اصلاح ادبیات عثمانی در صدد برآمدند تا مناسبات زبان و ادبیات عثمانی را با زبان و ادبیات فارسی متحول کنند. آنها از یک طرف مشکلات ادبیات عثمانی از نظر مغلق نویسی و ناکارآمدی آن برای ورود به عرصه‌های جدید مانند رمان، نمایش نامه و روزنامه‌نویسی را ناشی از سیطره زبان و ادب فارسی بر آن می‌دانستند و خواهان پالایش زبان ترکی عثمانی از واژه‌های فارسی شدند؛ از طرف دیگر بر ضرورت بهره‌مندی از گنجینه‌های ادبیات فارسی در عصر اصلاحات آگاه بودند. دلایل و نتایج این رویکرد دوگانه مسیله‌ای است که در پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی و با استفاده از متون عثمانی در قرن نوزدهم مورد توجه قرار گرفته است تا به این سوال پاسخ دهد که این رویکرد دوگانه چرا شکل گرفت و چه نتایجی به بار آورد؟ یافته‌های تحقیق نشان می‌دهد که با وجود نگاه منفی به زبان و ادبیات فارسی در قرن نوزدهم در میان اندیشمندان و به تاسی از آنان در جامعه عثمانی، تلاش‌ها برای زدودن آثار زبان و ادبیات فارسی از زبان و ادبیات عثمانی به خاطر پیوستگی‌های تاریخی و زبانی راه به جایی نبرد و به ناچار یادگیری زبان و ادبیات فارسی و استفاده از پتانسیل‌های آن از ضرورت‌های دوره اصلاحات قلمداد شد.

    کلیدواژگان: اصلاحات ادبی، ادبیات عثمانی، دوره تجدد، دوره تنظیمات، عثمانی قرن نوزدهم
  • محمدرضا ابوئی مهریزی صفحات 101-119

    ابوصالح باذام ایرانی‌الاصل و از تابعین محدث و مفسر است. وی مولای ام هانی دختر ابوطالب بود. او احادیث بسیاری از صحابه نقل کرده‌است. علما و محدثان دیدگاه‌های متعارضی درباره صحت یا ضعف احادیث او  ابراز کرده‌اند. بخشی از احادیث او درباره فضایل خراسان است. پرسش اصلی مقاله این است که بررسی این احادیث چه نقشی در جرح و تعدیل شخصیت حدیثی وی دارد؟ این نوشتار با رویکرد تاریخی و به روش توصیفی-تحلیلی، پس از بیان زندگی ابوصالح باذام، مولای ام هانی و مناسبات او با بنی‌هاشم تلاش کرد تا چگونگی بازتاب احادیث او درباره اخبار خراسان در متون تاریخی را بررسی کند. یافته‌های این پژوهش دیدگاه بسیاری از محدثان، تراجم‌نگاران و طبقات‌نگاران درباره ضعف احادیث باذام و نگاه احتیاط‌آمیز نسبت به برخی منقولات او از جمله اخبار فضایل خراسان را تایید می‌کند.

    کلیدواژگان: ابوصالح باذام، ام هانی، بنی هاشم، فضایل خراسان
|
  • Mohammad Taghi Imanpour*, Ali Najafzade Pages 5-26

    The fall of the Sassanids changed the political, economical, social and cultural structures of Iran’s society. Changing land ownership was one of the consequences of this fall. Despite the importance of this issue, land ownership changes after the Muslim conquests of Savad (Iraq) have been less considered. The main question of this study is what kind of lands were in Savad and after the dominance of the Muslims, specifically during the period of the first three caliphs’ period, what were the changes of these lands’ ownership? Findings of the study indicate that land ownership of Savad was as Khaleseh (pure), Teuol, Endowment (Waqf), Private, Gift and Mavat (dead land). After the Muslim’s victory, the ownership of the lands that were conquered in peace did not change, but others did and became in the form of savafi, Endowment (waqf), Iqta' and tributary (Kharāj) lands. Although, the decisions of each of the Caliphs were different in this regard.

    Keywords: The Rashidun Caliphs, Sassanid, Savad, Iraq, Conquests, Land ownership
  • Nader Parvin*, Moslem Soleimanian, Farhad Amorezaei Pages 27-44

    The attack of the Seljuk Turks affected Iranian society and economy and caused an economic downturn of the society for some decades. Nizam al-Mulk Tusi (408-485 AH) was one of the Iranian bureaucrats during the Seljuk period who had valuable experiences of the economic and peasant traditions of Iran and by writing Siyar al-mulûk took an active approach and action in both the theoretical and practical fields about issues and challenges of his era. The main question of the research is what were the most important economic approaches of Nizam al-Mulk in the Seljuk court and military structure based on Siyar al-mulûk? The result of the research indicates that the most important theoretical and practical approaches of Nizam al-Mulk in the economic structure of the Seljuk government were monitoring the country's expenditure and the financial performance of the officials, the bureaucrats, and the judges, the necessity to pay attention to the rights and livelihood of the peasants and masses, preventing the bribery of doorkeepers and judges, improving the livelihood and the necessity to increase the military budget, the necessity of imposing taxes on conquered lands, supporting state and governmental ownership in a broad way and private ownership in a limited and conditional way.

    Keywords: Iqtaʿ, Nizam al-Mulk, Saljuqids, Siyar al-mulûk
  • Ali Akbar Abbasi*, Abbas Forough Ayin, Asghar Foroughi Abri, Mojtaba Khalifeh Pages 45-66

    Scribe women in the Abbasid era were active in various political, social, and cultural fields. Analyzing Iraq scribe women, specifically Baghdad, in the fourth era of the Abbasid caliphate (448-656 AH), the present study seeks to answer the question of what was their roles in cultural changes and the development of Islamic sciences and culture. This study has used a historical research method based on the descriptive-analytical method. Findings indicate that scribe and calligrapher women had a special position in this period. They played a greater role in the development of Islamic sciences and culture, especially religious and narrative science such as ḥadīth, preaching, sermon, and jurisprudence (Fiqh) and many scholars and celebrities attended their classes. Scribe women let students narrate ḥadīth so that some of them became part of the Baghdad military instructors later. Some women were experts in calligraphy and trained famous students in this field. Because of their beautiful handwriting, they wrote Amali of various scholars for others and earned a living in this way. Also, scribe and calligrapher women influenced the court of the Abbasid Caliphate and wrote letters and Tawqi‘ of them. They taught calligraphy to the courts. Some of the scribe women wrote Diwan of great poets or wrote poetry themselves and in this way helped the development of Arabic poetry and literature. The importance and sanctity of the Holy Qur'an encouraged scribe women to transcribe, illuminate and interpret the Qur'an on a large scale. Some Shīʿa scribe women also played an effective role in the publication and promotion of Shiite sciences during this period.

    Keywords: Baghdad, The Abbasid Caliphate, Calligraphy, Scribe women, Islamic sciences
  • Mohammad Keshavarz Pages 67-82

    Despite the small territory, the local government of the Salgharians (Atabegs of Fars) was bright in terms of culture and education. Researchers have been working on the political and economical approaches of rulers often and have not paid much attention to the important functions of educational institutions. Through the descriptive-analytical method, this study seeks to answer the question that what was the position and function of Fars educational institutions in the Salgharians period. Findings indicate that the educational, nurturing, legitimizing, and dedication-oriented functions of the Salgharians’ educational institutions have been effective in the development of intellectual and narrative sciences, generating income for educational staff and the cultural and social prosperity of the Fars in that period. The relative security and welfare, the Salghari rulers’ policies against the invasion of the Mongols, building educational institutions such as schools, ribāṭs, mosques, hospitals, monasteries, and attracting scientists and artists flourished the Fars culturally in the Salgharians period.

    Keywords: The Atabegs of Fars, The history of education, The Salghurids, Educational institutions, Endowment (Waqf)
  • Gholam Ali Pashazade Pages 83-100

    With the spread of western reforms in the 13th/9th century, Ottoman’s literature was reformed either. To reform Ottoman literature, they decided to transform the Ottoman language and literature relations with Persian language and literature. On one hand, they considered problems of Ottoman literature regarding Pindaric and its inefficiency for entering new areas such as novel, drama, and journalism as the dominance of Persian language and literature and demanded for refining the Turkish Ottoman language from Persian words. On the other hand, they were aware of the necessity of benefiting from the treasures of Persian literature in the reform period. The causes and consequences of these dual approaches are issues that have been considered in the present study through a descriptive and analytical method and using19th century Ottoman texts to answer the question that why this dual approach was formed and what were the consequences. Findings of the study indicate that despite the negative view to the Persian language and literature in the 19th century among Ottoman scholars and consequently in the Ottoman society, efforts to remove works of Persian language and literature from Ottoman language and literature didn’t work due to historical and linguistic continuities and inevitably learning Persian language and literature and using its potentials was of necessities of the reform period.

    Keywords: Literary Reforms, Ottoman Literature, Modern Period, Tanzimat Period, Ottoman Empire of 19th Century
  • Mohammad Reza Abui Mehrizi Pages 101-119

    Abu Saleh Bazam is one of the Iranian followers (tābi‘ūn), narrators, and interpreters. He was the servant of Umm-e Hani, the daughter of Abū Ṭālib. He narrated numerous Ḥadīth from companions of the Prophet. Scholars and narrators expressed conflicting views on the correctness or weakness of his ḥadīths. Some of his ḥadīths are about the virtues of Khorasan. The main question of this study is what is the role of considering these ḥadīths on the disparaging and declaring trustworthy (Al-Jarh wa L-Ta’dil) of his ḥadīth personality? Using a historical approach and descriptive-analytical method, this article tried to study the reflection of his ḥadīths about the news of Khorasan in the historical texts after expressing the life of Abu Saleh Bazam, the servant of Umm-e Hani, and his relations with Banū Hāshim. Findings of the study is confirming the views of many narrators, Tarajom (Ethnography), and writing biographical layers (Tabaqat) about the weakness of Bazam’s ḥadīth and his cautious viewpoint about some of his narrations including news of the virtues of Khorasan.

    Keywords: Abu Saleh Bazam, Umm-e Hani, Banū Hāshim, ʿAbd Allāh ibn ʿAbbās, Virtues of Khurasan