فهرست مطالب

نشریه نظریه های اجتماعی متفکران مسلمان
سال دوازدهم شماره 1 (پیاپی 24، بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • منصور طبیعی، مینا زردشت* صفحات 9-30
    به زعم مردم شناسان کلاسیک و جامعه شناسان تاریخی، شکل گیری نظامات سیاسی به پدیده ی اجتماعی اولیه ای مرتبط است که در همه جوامع به صورت نطفه ای وجود داشته است. بر این اساس برداشت جامعه شناسی از مفهوم فرهنگ، جهتی خاص به تحلیل نظام های سیاسی می بخشد و در درجه اول این امر مستلزم روشن ساختن نشانه های فرهنگی، یعنی همان نظام های معنایی است که در درون جامعه ادغام شده اند. مقاله ی پیش رو نیز تلاشی است جهت آشنایی با اندیشه های برتراند بدیع و ابوحامد محمد غزالی و مقایسه ی دیدگاه این دو اندیشمند در خصوص بنیان ها و ویژگی های فرهنگی- اجتماعی نظام سیاسی اسلام. این مقاله برای بررسی رویکرد برتراند بدیع و غزالی از روش مقایسه ای بهره گرفته است. بر اساس داده های بدست آمده که عمدتا از منابع دست اول و برخی تحلیل های سایر اندیشمندان بر نظریات مطرح شده برآمده است، تحلیل فرهنگی بدیع از نظام های سیاسی، با نظریه امام محمد غزالی در خصوص نظام سیاسی اسلام تا حد زیادی تطابق داشته و در مواردی نیز تفاوت هایی وجود دارد.
    کلیدواژگان: غزالی، برتراند بدیع، تحلیل فرهنگی، نظام سیاسی، اسلام، تطبیق
  • حمیدرضا صارمی*، آزاده جلالی صفحات 31-48
    شهرهای کنونی به دلیل پیچیده تر شدن زندگی شهری، با مسایل بسیاری مواجه شده است. مسایلی که تنها با تکیه بر اندیشه های معاصر و غربی قابلیت پاسخگویی ندارد، بنابراین تدوین مبانی نظری برگرفته از اندیشه های اسلامی و ایرانی بسیار مهم هستند. یکی از مهم ترین منابعی که می تواند یاریگر پژوهشگران جهت تحقیق در مورد تفکرات ایرانی-اسلامی باشد، تحلیل آثار و نگرش های متفکرین مسلمان است. خواجه نظام الملک طوسی، یکی از مقتدرترین نخبگان عرصه سیاسی و وزیر دربار سلجوقیان بود. اندیشه های وی در کتاب سیاست نامه (سیرالملوک)، راهگشای مسایل در ابعاد مختلف زندگی شهری است. هدف پژوهش حاضر واکاوی اندیشه های خواجه نظام الملک برای تفسیر شهر ایرانی-اسلامی می باشد. لذا با استفاده از روش تحلیل محتوا و متن و به صورت اکتشافی-توصیفی، با بهره گیری از اسناد و منابع کتابخانه ای، دیدگاه های وی در ابعاد مختلف کالبدی، سیاسی-مدیریتی، اقتصادی و اجتماعی-فرهنگی تفسیر می گردد. یافته ها نشان می دهد شهر ایرانی-اسلامی به زعم وی شهری آباد، امن، عادل، مقتدر، مولد و شهر علم است.
    کلیدواژگان: خواجه نظام الملک طوسی، ایران گرایی، اسلام گرایی، شهر ایرانی-اسلامی، سلجوقیان
  • هادی موسوی*، سید حمیدرضا حسنی، علیرضا محمدی فرد صفحات 49-79

    در قرن اخیر دو کتاب «اقتصادنا» از شهیدصدر و «ساختار انقلاب های علمی» از کوهن، وارد فضای علمی شدند که یکی مستقیما فلسفه علمی است و دیگری در پایه مباحث اقتصادی، رویکردی فلسفه علمی دارد. در جامعه جهانی، کتاب کوهن یکی از کتاب های فلسفه علمی رسمی محسوب شد، و از نظریات او برای تحلیل جریان های علمی استفاده شد، تا جایی که واژه پارادایم بهعنوان واژه ای همه گیر بر سر زبان ها افتاد؛ اما کتاب اقتصادنا با وجود ارایه دیدگاه ها و تحلیل های فراوان فلسفه علمی چنین موقعیتی پیدا نکرد. شناسایی دیدگاه های فلسفه علمی پنهانمانده برای جوامع علمی که باوجود غنای معرفتی و اجتماعی، کمتر مورد توجه قرار گرفته اند، می تواند سطح آگاهی جامعه علمی و نظریات بدیل در حوزه های مختلف دانش را افزایش دهد. در اینراستا، مقاله حاضر نشان می دهد که چگونه مولفه های یک فلسفه علم تمامعیار ریالیستی در اقتصادنا حضور دارد؛ مولفه هایی که موجب می شود دیدگاه موجود در اقتصادنا در عین دارا بودن بسیاری از نقاط قوت نظریه پارادایم های کوهن، گرفتار مسیله نسبیت گرایی نشود. همچنین این دیدگاه می تواند موجبات این را فراهم سازد که قیاس ناپذیری پارادایمی که در دیدگاه کوهن وجود دارد مانعی برای گفتگوی میان اندیشه ها، نباشد. این امر از طریق مقایسه نظریات علم شناختی شهیدصدر در اقتصادنا و کوهن در ساختار انقلاب های علمی به انجام میرسد.

    کلیدواژگان: اقتصادنا، فلسفه علوم انسانی، انقلابهای علمی، فلسفه علم، شهیدصدر، توماس کوهن
  • ابراهیم خانی* صفحات 81-99
    موضوع این پژوهش «معنا و اثبات اصالت جامعه» و هدف از آن ارایه قرایتی دقیق تر از معنای اصالت جامعه با اتکاء بر برهانی نوین است. در این مقاله با اتخاذ روش دلالت پژوهی و با تکیه بر یکی از مفاهیم محوری در عرفان اسلامی یعنی مقام فناء عرفانی، برهانی جدید برای اثبات اصالت جامعه ارایه شده است. هدف نخست این مقاله توجه دادن به این حقیقت است که مقام فناء عرفانی به غیر از مصادیق ناظر به سلوک عرفانی در متن افعال اجتماعی نیز مصادیق قابل توجهی دارد و طبق بیان علامه طباطبایی در متن هر اطاعتی نوعی فناء مطیع در مطاع مستتر است. پس از اثبات این مطلب، این حقیقت به عنوان مقدمه استدلالی با روش برهانی برای اثبات اصالت جامعه مورد استفاده قرار گرفته است و نشان داده شده که عمل اجتماعی و حب و بغض های مستتر در آن، ظرفی برای تحقق و بروز مقام فناء عرفانی به صورت جمعی است و در نتیجه افراد جامعه در قالب کنش های اجتماعی در حال طی نمودن مراحل فناء عرفانی و در نهایت متحد شدن در تعین کمال مطلوب با یکدیگر هستند و این حقیقت را به صورت انضمامی در متن بسیاری از رفتار های اجتماعی نظیر انواع اجتماعات ورزشی، دینی، هنری و... می توان رصد نمود. حقیقتی که اشاراتی به آن را می توان در آثار خواجه نصیر الدین طوسی مشاهده نمود و نشان داد او نیز چنین فهمی از نحوه اتحاد افراد جامعه داشته است و در پایان به مزیت های این برهان در قبال سایر ادله اثبات اصالت جامعه پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: اصالت جامعه، فناء عرفانی، فلسفه علوم اجتماعی، اتحاد وجودی، محبت
  • علی بحرانی پور، شهرام جلیلیان، علی لجم اورک مرادی* صفحات 101-123

    تلفیق تاریخ و نظریه از جمله روش‏هایی است که از جانب بسیاری از پژوهشگران، بویژه مورخین و جامعه‏ شناسان به کار گرفته شده است. ابن خلدون (808-732ق/ 1406-1332م) از جمله نخستین مورخ-جامعه‏شناسانی بوده که سعی کرده الگوهایی برای تبیین پدیده های تاریخی-اجتماعی جوامع انسانی ارایه دهد. وی در بخش های آغازین کتاب خود معروف به «مقدمه» به شناخت جوامع کوچ رو و یکجانشین و هم چنین مناسبات آن ها با یکدیگر پرداخته و الگویی در شناخت و تکوین این جوامع نشان داده است. هدف اصلی این پژوهش، تبیین و بررسی دگرگونی شیوه ی زیست مغولان از کوچ روی به یکجانشینی در ایران سده های هفتم و هشتم هجری براساس نظریه ابن خلدون است. ابتدا مفاهیم مرتبط با دگرگونی مورد نظر ابن خلدون چون اقلیم، شیوه معاش و عصبیت؛ شناسایی و شرح داده شده ، سپس بر اساس این مفاهیم به روند یکجانشینی مغولان در ایران پرداخته می‏شود. روش مورد استفاده در این پژوهش «تحلیل تاریخی» است؛ و یافته‏ های حاصل اینکه، دیدگاه ابن خلدون نه تنها می تواند دگرگونی شیوه ی زیست مغولان در ایران را تبیین کند؛ بلکه می تواند به عنوان الگویی شایان توجه برای تبیین و فهم دگرگونی شیوه ی زیست دودمان های کوچ رو در ایران بویژه از سلجوقیان تا پیش از صفویه مورد استفاده قرار گیرد و چگونگی یکجانشین شدن کوچ روان  و دور شدن آنان از زندگی کوچ روی را تبیین کند.

    کلیدواژگان: شیوه ی زیست، مغولان، کوچ روی، یکجانشینی، ایران، ابن خلدون
  • سید سعید زاهد زاهدانی، محمدحسین جمال زاده* صفحات 125-148

    نیازهای ضروری جوامع از طریق تشکل های طبیعی اجتماعی، موسوم به نهاد تامین می شوند. از جمله برای ایجاد نظم و امنیت و مدیریت جامعه، نهاد سیاست تشکیل می یابد. هر فرهنگ و تمدنی دارای سبک مدیریت و انتظام بخشی مخصوص به خود است. از این رو هر تمدنی دارای یک نهاد سیاسی با شاکله مخصوص به خود است. تمدن مدرن با کنار گذاشتن واقعیت غیب و تکیه بر واقعیت مشهود (سکولاریزم) و اعتماد به انسان (هیومنیزم) شکل و رشد یافت. نهادهای اجتماعی آن، از جمله سیاست هم بر همین پایه استوار شدند. با پیروزی انقلاب اسلامی در سال 1979 میلادی و ظاهر شدن اسلام در یک منظر تمدنی چنین می نماید که شاکله های نوینی به نهادهای اجتماعی مخصوصا سیاست داده شد.مقاله حاضر تلاش می کند با استفاده از روش بررسی متون و بحث و نظرخواهی از متخصصین، در یک مطالعه تطبیقی شاکله سیاست در تمدن نوین اسلامی را تخمین زند. موضوع پژوهش مطالعه تطبیقی شاکله سیاست در دو تمدن مدرن و نوین اسلامی است و هدف پژوهش آن است که پایه های نظری سیاست را در تمدن مدرن و تمدن نوین اسلامی با یکدیگر مقایسه کرده و نتایج اجتماعی هر یک را مورد سنجش قرار دهد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که شاکله سیاست در این دو نوع تمدن با یکدیگر تفاوت مبنایی دارند؛ هر چند ممکن است هر دو به مردم سالاری متمسک باشند. تمدن مدرن بر اساس انسان گرایی و توجه به سودجویی و منفعت طلبی انسان ها هر نوع عملی را مجاز می شمارد اما تمدن اسلامی تکیه خود را بر ربوبیت الهی می گذارد و با اهمیت دادن به رابط بین عالم غیب و مشهود تلاش می کند نظامی را در سیاست جایگزین کند که ولایت الهی در سطوح مختلف اجتماعی ساری و جاری شود.

    کلیدواژگان: ولایت، حاکمیت، سیاست، فرهنگ، تمدن اسلامی، تمدن مدرن
  • احمد جهانی نسب* صفحات 149-177

    همبستگی اجتماعی به عنوان مهم ترین بخش یک پیوستگی جامعه، جایگاه ویژه و حایز اهمیتی داشته و علاوه بر کارکردهای ذاتی آن در اداره و انتظام بخشی امور اجتماع، وجود آن برای حفظ و ثبات نظام سیاسی- اجتماعی ضروری است. از این رو، مقاله حاضر در صدد است تا به بررسی و شناخت عوامل شکل دهنده آن در آراء و اندیشه های ابن خلدون به عنوان فیلسوف اجتماعی مسلمان و امیل دورکیم نظریه پرداز همبستگی اجتماعی بپردازد. لذا تلاش شده تا مسیله پژوهش در چارچوب رویکرد کارکردگرایی با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی و شیوه جمع آوری داده ها بصورت کتابخانه ای مورد بررسی قرار گیرد. با این فرضیه که « عصبیت » در اندیشه ابن خلدون و « روابط متقابل بین افراد در قالب تقسیم کار اجتماعی » در اندیشه دورکیم، اصلی ترین عامل همبستگی اجتماعی می باشد. همچنین نقطه آغازین هر یک از این دو اندیشمند، میزان تعامل و تاثیر و تاثر متقابل اعضاء در روابط و مناسبات اجتماعی بوده که بر حسب تکوین و تداوم نظام سیاسی و اجتماعی، دوری (چرخشی) بودن نظریه ابن خلدون و خطی بودن نظریه دورکیم را سبب می شود. شهرت ابن خلدون به عنوان مهم ترین متفکر اجتماعی جهان اسلام، بیش از هر چیز مرهون مفهوم عصبیت و جایگاه آن در دگرگونی های اجتماعی است که مراحل پنجگانه از تولد تا زوال را شامل می شود. از این رو، به نظر می رسد نظریه اجتماعی ابن خلدون از حیث دگرگونی اجتماعی و تاثیر آن بر تکوین و تداوم نظام سیاسی، از سنخ نظریه دورانی و کشمکش و نظریه اجتماعی دورکیم نیز از نوع نظریه تک خطی و تکاملی است.

    کلیدواژگان: ابن خلدون، امیل دورکیم، تقسیم کار اجتماعی، دگرگونی اجتماعی، دین، عصبیت، همبستگی اجتماعی
|
  • Mansour Tabiee, Mina Zardosht * Pages 9-30
    According to classical anthropologists and historical sociologists, the formation of political systems is related to an early social phenomenon that has existed in all societies as a seed. Accordingly, the sociological understanding of the concept of culture gives a special direction to the analysis of political systems, and first of all, it requires the clarification of cultural symbols, i.e. the same semantic systems that are integrated within society. The present article is an attempt to get acquainted with the ideas of Bertrand Badie and Abu Hamed Mohammad Ghazali and to compare the views of these two theoretician on the foundations and socio-cultural characteristics of the Islamic political system. This article uses a comparative method to examine Bertrand Badie and Ghazali's approach. Based on the data obtained, which are mainly from first-hand sources and some analyzes of other theoretician on the proposed theories, Bertrand Badi'd's cultural analysis of political systems is largely consistent with Imam Mohammad Ghazali's theory of the Islamic political system. In some cases, there are differences.
    Keywords: Ghazali, Bertrand Badie, Cultural Analysis, political system, Islam, adaptation
  • Hamidreza Saremi *, Azadeh Jalali Pages 31-48
    Current cities have faced many problems due to the complexity of urban living. Issues that can't be solved only by relying on contemporary and Western ideas, therefore, producing theoretical literature based on Islamic and Iranian ideas is very important. An analysis of the activities and attitudes of Muslim thinkers is one of the most important sources that could help researchers to investigate Iranian-Islamic thought. Nizam al-Mulk was one of the most influential political elites and Seljuk Minister. His thoughts in the Siyāsatnāmeh are the solution to issues in various aspects of urban life. The purpose of this article is to study the ideas of Nizam al-Mulk for the interpretation of the Iranian-Islamic city. Therefore, using content and text analysis and exploratory-descriptive method by utilization of documents and resources, his views are interpreted in various physical, political-managerial, economic and socio-cultural aspects. The findings show that the Iranian-Islamic city, according to Nizam al-Mulk views, is a developed, safe, just, powerful, productive and knowledge city.
    Keywords: Nizam al-Mulk, Iranianism, Islamism, Iranian-Islamic city, Seljuk Dynasty
  • Hadi Mousavi *, Hamidreza Hasani, Alireza Mohammadifard Pages 49-79

    In the last century, two books, "Our Economics" by Muhammad Baqir Al-Sadr and "The Structure of Scientific Revolutions" by Thomas Kuhn, entered the scientific sphere, one that is directly philosophy of science and the other has an approach to philosophy of sciences based on economic issues. In the international community, Kuhn's book was considered as one of the books of official scientific philosophy, and his theories were used to analyze scientific currents, so much so that the word paradigm became a pervasive term for languages; But the book Our Economics did not find such a position despite the many views and analyzes of philosophy of science. Identifying hidden philosophy of science perspectives for scientific societies that have received less attention despite their epistemological and social richness can increase the level of awareness of the scientific community and alternative theories in various fields of knowledge. In this case, the present article shows how the components of a full-fledged realist philosophy of science are present in Our Economics; The components that make the current view of Our Economics, while having many strengths of Cohen's theory of paradigms, do not fall into the problem of relativism. This view can also ensure that the incommensurability of the paradigm in Kuhn's view does not preclude dialogue between ideas. This is done by comparing the scientific theories of Shahid Sadr in Our Economics and Kuhn in The Structure of Scientific Revolutions. The main part of this article is that there is a realistic philosophy of social sciences and humanities in Our Economics which is not found a sign of it in The Structure of Scientific Revolutions. By this philosophy of social sciences and humanities we can solve many explanatory problems in the science and in the history of it.

    Keywords: Our economy, Shahid Sadr, Thomas Kuhn, Philosophy of Humanities, Philosophy of science, Scientific Revolutions
  • Ebrahim Khani * Pages 81-99
    The subject of this research is "the meaning and proof of the originality of society" and its purpose is to provide a more accurate reading of the meaning of the originality of society based on a new argument. In this article, by adopting the method of signification research and relying on one of the central concepts in Islamic mysticism, namely the status of mystical annihilation, a new argument has been presented to prove the authenticity of society. The first purpose of this article is to pay attention to the fact that the status of mystical annihilation, apart from the examples of mystical behavior in the text of social actions, also has significant examples, and according to Allameh Tabatabai, in the text of any obedience, a kind of obedient annihilation is hidden in obedience. After proving this fact, this fact has been used as an argumentative introduction by the argumentative method to prove the authenticity of society and it has been shown that social action and love and hatred hidden in it, a container for the realization and manifestation of the status of mystical annihilation collectively. As a result, individuals in society in the form of social actions are going through the stages of mystical annihilation and finally uniting in determining the desired perfection with each other, and this fact is implicit in the context of many social behaviors such as sports, religious, artistic communities, etc. can be observed. The fact that references can be seen in the works of Khajeh Nasir al-Din Tusi and showed that he also had such an understanding of how the people of society are united, and in the end, the advantages of this argument over other evidence to prove the authenticity of society are discussed.
    Keywords: The originality of society, mystical annihilation, Philosophy of Social Sciences, existential unity, Love
  • Ali Bahrani Pour, Sahram Jalilian, Ali Lajmorak Moradi * Pages 101-123

    Ibn-Khaldun (1332-1406 A.C) was one of the greatest scholars of Islamic civilization. In part of his book, he presents a model for the transformation and evolution of life in nomadism to sedentary. The Mongols were also a nomadic people with a pastoral economy and they had little cognition of sedentary lifestyle and its conditions. In the 13th century, they were able to build a vast empire in Asia and Europe. The Mongol nomadic invasion of Iran (1219 AD) caused the occupation of its eastern regions and afterwards led to the establishment of the Ilkhanate dynasty (1256-1335 AD). The process of confrontation and subsequent domination of the Mongol nomads over the Iranian sedentaries over several years led to Mongols life style switch from nomadic life to sedentaries life. The authors of this article intend to utilize Ibn Khaldun's view in the process of switch the lifestyle of the Mongol nomads from nomadism to sedentary in Iran.
    Question: How can it be explained the Mongols life style switch from nomadic life to sedentaries life in Iran according to Ibn- Khaldun's theory?

    Methodology

      The method used in this study is historical analysis.

    Findings

     The findings show that Ibn-Khaldun's view can explain Mongols switch lifestyle in Iran. Furthermore can be used as a remarkable model to explain and understand the switch of nomadic tribes in Iran especially from the period of Seljuq dynasty to pre- Safavid era.

    Conclusion

     During the research, it was determined that Ibn Khaldun emphasizes the three components of geography (nature and climate), economic (lifestyle) and social (asabiyyaht) in studying the lifestyle of nomadic societies and its transformation. These components were used in studying transformation the lifestyle of Mongol society in Iran and was determined proportion of these concepts to the society. Thus, the nomadic Mongols lived in a harsh climate, had a simple life and was away from urban luxuries, the force of asabiyyaht that had caused a strong social cohesion among them led to the defeat of the sedentary Iranians. The Mongols With the conquest of Iran and the interaction with the Iranian sedentary, gradually became accustomed with sedentary lifestyle. The Mongols could not resist the material and immaterial attractiveness of the culture Iranian sedentaries, so they abandoned many Mongol customs and were encouraged to sedentary. Eventually the Mongols began rebuilding and developing damaged cities or building new ones and they dwelt in them.

    Keywords: Lifestyle, Mongols, Nomadic, Sedentary, Iran, Ibn- Khaldun
  • Seyed Saeid Zahed Zahedani, MohammadHussain Jamalzadeh * Pages 125-148

    The essential needs of societies are provided through natural social organizations, called institutions. For instance, to create order and security and management of society, the institution of politics is formed. Every culture and civilization has its own style of management and discipline. Hence, every civilization has a political institution with its own structure. Modern civilization was formed and developed by abandoning the unseen reality and relying on the apparent reality (secularism) and trust in man (humanism). Its social institutions, including politics, were based on this. With the victory of the Islamic Revolution in 1979 and the emergence of Islam in a civilized perspective, it seems that new structures were given to social institutions, especially politics. The present article tries to estimate the structure of politics in the new Islamic civilization in a comparative study using the method of reviewing texts and discussing and consulting experts. The findings of this study show that the form of politics in these two types of civilizations are fundamentally different from each other; however, both may adhere to democracy. Modern civilization, based on humanism and attention to the profit and benefit of human beings, allows any kind of action, but Islamic civilization relies on divine lordship and tries to replace the system in politics with the importance of the link between the unseen and the visible. Divine to be present and current in different social levels.

    Keywords: Guardianship, Governance, politics, Culture, Islamic civilization, modern civilization
  • Ahmad Jahani Nasab * Pages 149-177

    Social solidarity, as the most important part of a society, has a special and important place and in addition to its intrinsic functions in the management and regulation of social affairs, its existence is necessary to maintain and stabilize the socio-political system. Therefore, the present article intends to study and recognize its shaping factors in the views and ideas of Ibn Khaldun as a Muslim social philosopher and Emile Durkheim, theorist of social solidarity. Therefore, an attempt has been made to study the research issue in the framework of functionalism approach using descriptive-analytical and documentary method. With the hypothesis that "Asabiyyah" in Ibn Khaldun's thought and "interactions between individuals in the form of division of social work" in Durkheim's thought, is the main factor of social solidarity. Also, the starting point of each of these two thinkers is the degree of interaction and interaction of members in social relations, which in terms of the formation and continuity of the political and social system, the distance (rotation) of Ibn Khaldun's theory and Durkheim's theory are linear. It becomes. Ibn Khaldun's reputation as the most important social thinker in the Islamic world owes more than anything to the concept of Asabiyyah and its place in social change, which includes the five stages from birth to decline. Hence, it seems that Ibn Khaldun's social theory in terms of social transformation and its effect on the formation and continuity of the political system is of the type of rotational and conflict theory and Durkheim's social theory is also a monolithic and evolutionary theory. Although Emile Durkheim is known as a theorist of social solidarity, but thinkers such as Montesquieu, Saint Simon, Comte, Rousseau and even Ibn Khaldun in the Islamic world can be named who have focused on social harmony and cohesion.

    Keywords: Ibn Khaldun, Emil Durkheim, Division of Social Work, Social Transformation, Religion, Asabiyyah, Social solidarity