فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی توسعه کالبدی
پیاپی 26 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • طاهره صادقلو*، سودابه احمدی، حمید شایان صفحات 1-14

    از آنجا که محیط روستا یکی از عناصر سازمان فضایی است و منظر روستا با ابعاد مختلف کالبدی_عملکردی از اهمیت و جایگاه خاصی در سازمان بصری محیط روستایی برخوردار است و از سوی دیگر با تغییرات سبک زندگی و نیازمندی های روستاییان در سال های اخیر به تشدید و تسریع فرآیند تغییر منظر انجامیده و مدیریت و برنامه ریزی این فضاها بویژه در پسکرانه های کلانشهر، نیازمند توجه بیشتری است. پژوهش کاربردی حاضر با روش توصیفی-تحلیلی به دنبال شناسایی شاخص های تبیین منظر و میزان تغییرات آن در روستاهای حاشیه کلانشهر مشهد است. برای گردآوری داده ها از روش های کتابخانه ای و میدانی (پرسشنامه و مشاهده) بهره گرفته شده است و تجزیه تحلیل داده ها توسط آزمون های (کروسکال-والیس، ویلکاکسون و فریدمن) انجام شده است. نتایج بررسی ها حاکی از آن است که از بین مولفه های منظر، مولفه هویت منظر بیشترین تغییر را داشته است. در واقع وقوع تغییرات کالبدی در روستاها، سبب کاهش حس خاطره انگیزی، سرزندگی و شادابی، میزان تجانس و هماهنگی فضاهای مختلف، کمرنگ شدن ارزش های فرهنگی بومی شده است و در نهایت بیشترین تغییر در «بعد هویت منظر روستاها» را در پی داشته است. نتایج آزمون فریدمن، بیانگر بالاترین تغییر در شاخص کاربری اراضی از میان کل شاخص های منظر است. بنابراین، توجه به تغییرات منظر به عنوان مهم ترین پیامد تغییر کاربری اراضی قابل توجه است.

    کلیدواژگان: منظر روستایی، تغییرات کالبدی، هویت کالبدی، تغییرات کارکردی، کلانشهر مشهد
  • ایرج قاسمی*، خلیل کلانتری صفحات 15-26
    مسکن روستایی پدیده ای کالبدی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و زیست محیطی است. از این رو همواره با معیشت و فعالیت اقتصادی خانوار و روستا پیوند داشته است. مسکن معیشت محور روستایی طی سال های اخیر گرایش به همانندسازی با مسکن شهری پیدا کرده و سهم مسکن معیشت محور کاهش یافته است. مسیله این مقاله شناسایی چالش های پیش روی توسعه مسکن معیشت محور است. برای این منظور، مرحله اول شش استان و از هر استان یک شهرستان به روش خوشه ای انتخاب و سپس 13 روستا بر اساس طیف جمعیتی و اقتصادی اجتماعی مختلف برگزیده شد. با استفاده از نمونه گیری تصادفی منظم 332 پرسشنامه تکمیل گردید. یافته های میدانی نشان داد که پاسخگویان با تاثیر عوامل مداخله گر ساختاری در شکل گیری مسکن معیشت محور توافق بیشتری نسبت به عوامل انسانی و اجتماعی دارند. تحلیل عاملی نیز این موضوع را تایید کرد. بنابراین، پیشنهاد می شود ضمن اصلاح رویه ها و محتوای طرح های توسعه و ضوابط و مقررات فنی و تعریف بسته های حمایتی مالی، آموزش نسل جدید روستایی نیز در دستور کار قرار گیرد.
    کلیدواژگان: مسکن روستایی، معیشت محوری، مشاغل خانگی، مسکن اقتصادی
  • رحیم سرور*، بختیار عزت پناه، جبار شرافت پور صفحات 27-40

    داشتن محیط شهری ایمن با زیرساخت های مناسب برای پیشگیری از وقوع جرم و ایجاد امنیت روانی در افراد، سبب افزایش حس حضور در مکان و افزایش تعاملات اجتماعی شهروندان در سطح شهر شده و همه اقشار جامعه بدون تجربه ترس و جرم در فضاهای شهری در ساعات شبانه حضور فعال خواهند داشت. در نتیجه، سرزندگی و زیست پذیری فضای شهری افزایش می یابد. این مقاله با روش توصیفی_تحلیلی به دنبال بررسی نقش طراحی محیطی و برنامه ریزی شهری در پیشگیری از جرایم و ارتقای امنیت در شهر جدید هشتگرد با رویکرد CPTED است. گردآوری داده ها با مطالعات کتابخانه ای و میدانی انجام شد. جامعه آماری شامل شهروندان هشتگرد (49417 نفر) که با فرمول کوکران 380 نمونه انتخاب و تحلیل داده ها با مدل تصمیم گیری چندمعیاره TODIM و آزمون تحلیل مسیر و مدل DPSIR با کمک نرم افزار Excel و SPSS انجام شد. یافته ها نشان داد که وضعیت مولفه های طراحی و برنامه ریزی شهری موثر در ارتقای امنیت شهر هشتگرد و پیشگیری از جرم با میانگین 42/3 قابل قبول است. طبق مدل DPSIR با ضرایب وزنی مدل تودیم شاخص های زیرمجموعه مولفه «تاثیر» با امتیاز 724/0، بیشترین تاثیر را بر ارتقای امنیت و پیشگیری از جرم داشته است. همچنین طبق آزمون تحلیل مسیر، مولفه «پاسخ» بواسطه تاکید بر طراحی مبلمان و عناصر شهری در محیط های عمومی؛ مناسب سازی محله برای اقشار آسیب پذیر، روشنایی و خوانایی شهر به ویژه در شب ها و مدیریت و حفاظت از محیط با اثر مستقیم 527/0، بیشترین ارتباط را با ارتقای امنیت و پیشگیری از وقوع جرم در شهر هشتگرد دارد.

    کلیدواژگان: شهرهای جدید، رویکرد CPTED، امنیت شهری، پیشگیری جرائم شهری، شهر جدید هشتگرد
  • صالح ارخی*، بهنام عطا، اسمعیل شاهکویی صفحات 41-60

    براثر فعالیت های انسانی، چهره زمین همواره دست خوش تغییر می شود. از این رو برای مدیریت بهینه مناطق طبیعی، آگاهی از روند و میزان تغییرات پوشش گیاهی/کاربری اراضی ضروری است و برآورد این تغییرات اهمیت به سزایی دارد .هدف از انجام این پژوهش، پایش تغییرات پوشش اراضی با استفاده از تصاویر ماهواره ای در حوضه آبخیز گرگانرود در استان گلستان است. در این تحقیق، تصاویر سنجنده TM سال 1366، سنجنده ETM+ سال 1379 و سنجنده OLI سال 1398 مورد پردازش و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بدین منظور، بعد از انجام تصحیحات هندسی و اتمسفریک، پایش و طبقه بندی تصاویر با استفاده از شش تکنیک پایش تغییر در حوضه گرگانرود با مساحت 8020 کیلومتر مربع آنالیز شده و تغییرات رخ داده در این حوضه در دو دوره زمانی، از سال 1366 تا 1379 و 1379 تا 1398 بررسی شد. تکنیک های پایش تغییر مورد استفاده در این مطالعه شامل تفاضل باند قرمز، تفاضل باند مادون قرمز، تفاضل PCA و تفاضل PCA استاندارد شده، آنالیز برداری تغییر و مقایسه پس از طبقه بندی بوده اند. جهت تعیین آستانه از روش های آماری استفاده شده است. پس از تعیین آستانه تغییر، مناطق دارای تغییرات کاهشی، افزایشی و بدون تغییر مشخص شده است. جهت ارزیابی دقت تکنیک های پایش تغییر، پس از برداشت های زمینی که از طریق بازدید میدانی، تصاویر ماهواره ای گوگل ارث و عکس های هوایی به دست آمد، از دقت تولیدکننده، دقت استفاده کننده، دقت کل و ضریب کاپا استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، مشخص شد روش PCA1 استاندارد شده در هر دو دوره بیشترین دقت کل و ضریب کاپا را داشته است. مقادیر این دو پارامتر به ترتیب برای دوره اول برابر با 5/96 درصد و 94 درصد و برای دوره دوم برابر با 5/91 درصد و 86 درصدبه دست آمده است. روش  PCA1با دقت کلی و ضریب کاپا برابر با 5/84 درصد و 74 درصد برای دوره اول و 89 درصد و82 درصد برای دوره دوم بعد از روش PCA1 استاندارد شده، بیشترین میزان دقت را بین سایر روش ها داشته است. در حالی که روش تفاضل باند مادون قرمز نزدیک، در هر دو دوره از کمترین دقت کل  و ضریب کاپا نسبت به سایر روش ها برخوردار بوده است. بررسی نتایج به دست آمده در این مطالعه به خوبی نشان می دهد که در فاصله زمانی سال های 1366 تا 1398، اراضی کشاورزی (دیم) بیشترین تغییرات مثبت را داشته اند. اضافه شدن این اراضی اکثرا به قیمت از دست رفتن مراتع بوده است (به دلیل حاصلخیزی بالاتر). همچنین، در این فاصله زمانی 32 ساله، مرتع نیز دچار تغییر و تحول شده اند که تغییرات کاهشی در آن ها را می توان به دلیل شخم مراتع و اختصاص آن ها به کشاورزی دانست.

    کلیدواژگان: کاربری اراضی، پوشش گیاهی، پایش تغییر، آنالیز مولفه اصلی، آنالیز برداری تغییر، گرگانرود
  • سحر طبیبیان* صفحات 61-72

    آتش سوزی در جنگل چه منشا انسانی و چه منشا طبیعی داشته باشد به عنوان بحران در سال های اخیر یکی از چالش های مهم است. هدف از انجام پژوهش حاضر تهیه نقشه پتانسیل حریق با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی در جنگل های مناطق روستایی شهراسالم به منظور مدیریت این مناطق، برای بخش های اجرایی است. در این مقاله با روش تحلیلی_مکانی و با بهره گیری از روش سلسله مراتبی فازی در محیط سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS به پهنه بندی خطر آتش سوزی پرداخته شد. با استفاده از مدل رقومی ارتفاع، نقشه های شیب، جهت های جغرافیایی، ارتفاع از سطح دریا آماده و در ادامه نقشه های نوع پوشش گیاهی منطقه، لایه های مناطق مسکونی، کاربری و راه های منطقه نیز در GISتهیه شد. جهت رتبه بندی و وزن دهی معیارهای موثر در وقوع آتش سوزی از طریق روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی ابتدا، تعداد 30 پرسشنامه بین کارشناسان آتش سوزی در عرصه مناطق مورد مطالعه توزیع شد. سپس به روش فازی AHP وزن دهی شدند. لایه های وزن دار شده بر اساس دستور calculator Raster در محیط GIS ترکیب وزنی و با استفاده از توابع عضویت فازی ارزش گذاری شد. نقشه پهنه بندی خطر در پنج طبقه از مناطق با پتانسیل خیلی زیاد تا پتانسیل خیلی کم طبقه بندی شدند. از کل مساحت محدوده مطالعاتی، مساحت مناطق با خطر آتش سوزی خیلی زیاد برابر با 7170 هکتار و مساحت مناطق خطرآتش سوزی خیلی کم برابر با 6908 هکتار است.نتایج نشان داد  مناطقی که در سال های گذشته دارای سابقه آتش سوزی بودند با نقشه نهایی کاملا مطابقت داشته و 48 درصد از آتش سوزی های به وقوع پیوسته در مناطقی با پتانسیل زیاد و خیلی زیاد قرار گرفتند.

    کلیدواژگان: پتانسیل آتش سوزی، GIS، شهر اسالم، مدلAHP فازی
  • هوشمند عطایی*، علیرضا بستانی، ریحانه سادات سلطانی مقدس، گیتی صلاحی اصفهانی صفحات 73-86

    خشکسالی از پیچیده ترین و ناشناخته ترین مخاطرات طبیعی است که خسارات اقتصادی، اجتماعی و محیطی جبران ناپذیری بر سکونتگاه های روستایی وارد می کند. هدف از انجام این پژوهش ارزیابی میزان آسیب پذیری سکونتگاه های روستایی از پدیده خشکسالی با استفاده از مدل کوپراس در روستاهای واقع در محدوده های خشکسالی شهرستان داراب است. در این پژوهش ابتدا با استفاده از آمار بارندگی 10 ایستگاه باران سنجی و بر اساس مدل SPI (Standardized precipitation Index) پهنه های خشکسالی شهرستان مشخص شد. سپس با استفاده از مدل آنتروپی شانون 19 متغیر آسیب پذیری در پهنه های خشکسالی بررسی و در نهایت به کمک مدل تصمیم گیری چند شاخصه کوپراس رتبه بندی روستاهای واقع در محدوده مورد مطالعه انجام شد. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که خشکسالی بیشترین تاثیر را بر متغیرهای تخریب منابع آب سطحی و زیرزمینی، کاهش درآمد سرانه کشاورزان، رها شدن زمین های کشاورزی بر اثر بی آبی و مهاجرت روستاییان داشته است. نتایج بررسی ها در مورد رتبه بندی روستاهای آسیب دیده از خشکسالی نشان می دهد که روستاهای دولت آباد، درنگانه، شهرک بستان و بهادران بیشترین آسیب پذیری از پدیده خشکسالی داشته اند و روستاهای تل بارگاه، جونان، نصروان و قلعه نو از آسیب پذیری کمتری نسبت به روستاهای اطراف برخوردارند.

    کلیدواژگان: خشکسالی، سکونتگاه های روستایی، مدل کوپراس، شهرستان داراب
  • کرامت الله زیاری*، علی اصغر احسانی فرد صفحات 87-108

    برمبنای نظریه آشوب (Chaos Theory) در درون بی نظمی و آشوب، الگویی از نظم وجود دارد و شهر نیز به عنوان سیستمی پیچیده و آشوبی عمل می کند که با ورود بی ن‍‍ظمی و درون آشوب و بی نظمی به دنبال و در تلاش برای دستیابی به نظم جدیدی خواهد بود (تیوری آشوب مناسب سیستم های پیچیده مانند شهر است که با بهره گیری از آشوب و بی نظمی به وجود آمده در جهت خود نظمی و ساماندهی بهره می گیرد). نتیجه شیوع ویروس کرونا یا همان «پدیده کووید-19» نیز به عنوان یک آشوب، بی نظمی و شوک بر تمدن بشری و ایجاد یک وضعیت بیگانه و ناآشنا در شهرهای ما بوده است که برای مقابله با شیوع این بیماری نوپدید و نامعمول، روش های مرسوم و موجود حکمروایی و مدیریتی در شهرهای ما پاسخگو نبوده و بایستی یک نظم نوین شهری (حکمروایی هوشمند) و شیوه های جدید و هدفدار مدیریتی و حکمروایی را بررسی و انتخاب نمود و از آشوب و بی نظمی موجود به سوی خود نظمی و خود سازماندهی و توسعه پایدار معقول در آینده حرکت کرد. در این پژوهش به بررسی و شناسایی دقیق شاخص ها و زیر شاخص های دخیل در نظم نوین شهری یا همان حکمروایی هوشمند شهری و اولویت بندی نقش آن ها در کاهش آثار مخرب کرونا و تاثیرگذاری آن در پیشرفت و توسعه پایدار در شهر سمنان با مدل تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی SEM با AMOS پرداخته می شود و اینکه‍ چگونه می توان «شهروندان هوشمند» را در همراهی کامل با زیرساخت های هوشمند شهری به یک فرصت بزرگ در پساکرونا تبدیل نمود. پس از بررسی و شناسایی و اولویت بندی دقیق شاخص ها و زیر شاخص های دخیل در این نظم نوین شهری (حکمروایی هوشمند شهری) به عنوان سبک نوین مدیریت امور شهری در پساکرونا و تحلیل متغیرها، با نمونه 22 نفری متشکل از نخبگان و خبرگان حوزه های مختلف شهرسازی و شهر هوشمند، برنامه ریزی شهری و مدیریت شهری و تکمیل پرسشنامه از شهروندان سمنان که به تعداد پرسشنامه اولیه ای به تعداد 38 نفر به صورت آزمایشی در بین آن ها توزیع شد و اعتبار و پایایی پرسشنامه تایید و سپس پرسشنامه اصلی که براساس حجم نمونه در دسترس شامل 721 نفر بود توزیع و پس از تحلیل آن به بررسی و اولویت بندی متغیرهای حکمروایی هوشمند با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی در نرم افزار آماری پرداخته شد و سپس مولفه های مستخرج، نام گذاری شدند. در مرحله بعد با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی در AMOS، اعتبار سازه ای تحقیق، مورد آزمون قرار گرفت و رابطه آماری بین متغیرها با شاخص های آن، تایید شد. در الگوی نهایی تحقیق، با استفاده از آزمون های برازش مدل، روابط بین متغیرها و اثرگذاری متغیرهای مستقل و وابسته تایید شدند. بر اساس نتایج تحقیق، «شهروندان هوشمند و زیرساخت های هوشمند»‍ با اهمیت ترین و تاثیرگذارترین متغیر حکمروایی هوشمند شهر سمنان خواهد بود و جایگاه بعدی به ترتیب با اقتصاد هوشمند، زندگی هوشمند، تحرک و پویایی هوشمند و محیط زیست هوشمند نیز در رتبه های بعدی ارزش گذاری شدند. یافته های تحقیق حاکی از آن هستند که اهمیت شاخص شهروند هوشمند با 239/32 درصد واریانس تبیین شده نسبت به دیگر عامل ها چشمگیر تر است و پیش نیاز نظم نوین شهری سمنان یا همان حکمروایی هوشمند «شهروند هوشمند» است. «شهروندان هوشمند سمنانی» مقدمه ای برای رسیدن به حکمروایی هوشمند در سمنان خواهند بود. هوشمند شدن شهروندان سمنان نیاز به آموزش، زیرساخت ها و برنامه ریزی های هدف دار دارد. برای دستیابی به حکمروایی هوشمند سمنان، باید از همان ابتدا روی شهروندان سرمایه گذاری کرد؛ به آنها آموزش داد و با آگاهی، فرهنگ سازی و ایجاد زیر ساخت ها و تشویق شهروندان به استفاده از خدمات و دانستن فناوری های روز، باعث توسعه و تعالی پایدار و معقول شهر شد.

    کلیدواژگان: پساکرونا، حکمروایی هوشمند، تحلیل عاملی اکتشافی، تاییدی و AMOS، سمنان، نظم نوین شهری
  • گلناز هاشم نیا، تیمور آمار*، نصرالله مولایی هشجین، محمدباسط قرشی میناباد صفحات 109-121

    روستا اولین شکل از حیات جمعی انسان در عرصه طبیعی است که از ویژگی های اقتصادی، اجتماعی_فرهنگی، کالبدی خاصی برخوردار است. در برخی از سکونتگاه های روستایی با تغییر در فعالیت های اجتماعی_اقتصادی ناشی از گسترش فضای کالبدی، افزایش جمعیت و کارکردها دچار تحول شده و شرایط کالبدی ویژه ای را تجربه کرده و به تدریج به سوی کارکردهای شهری تمایل پیدا می کنند و فعالیت های آن ها نیز از کشاورزی به صنعت و خدمات تغییر می یابد. این مطالعه با هدف سنجش تغییرات کاربری اراضی کشاورزی و پیامدهای کالبدی_فضایی در بخش خمام صورت پذیرفته است. بدین منظور با به کارگیری روش تحقیق توصیفی_تحلیلی از روش جمع آوری اطلاعات اسنادی و میدانی، فن مشاهده و از نرم افزار نظیرGIS  استفاده شده است. بدین سان ابتدا تغییرات کاربری های اراضی کشاورزی از سال 1375 تا 1395 استخراج و سپس بر اساس تغییرات روی داده، در سه دسته اراضی کشاورزی، فضای انسان ساخت و بایر، مقایسه و تحلیل شده است. یافته های این پژوهش بیانگر آن است که مساحت قابل توجهی از اراضی تولیدی روستاهای ناحیه مطالعاتی به سمت کاربری های دیگر تغییر یافته، به طوریکه مشاهدات میدانی و خروجی های پرسشنامه بیانگر آن است که سطح وسیعی از اراضی زراعی به خصوص در روستاهای هدف گردشگری تغییر کاربری داده و تبدیل به خانه های دوم، شهرک های توریستی، مجتمع های اقامتی شده است. همچنین یافته های این تحقیق بیانگر آن است که بیشتر اثرات گردشگری برتغییر اراضی باغی و زراعی است.

    کلیدواژگان: پیامدی کالبدی، تغییرات فضایی، تغییر کاربری زمین، اراضی کشاورزی، شهرستان رشت، بخش خمام
|
  • Tahereh Sadeghloo *, Soudabeh Ahmadi, Hamid Shayan Pages 1-14

    The rural environment is one of the elements of the spatial organization and the landscape of the village with its different physical, functional and semantic dimensions has a special importance and place in the visual organization of the rural environment. Changes in the lifestyle and needs of the villagers in recent years have also intensified and accelerated the process of landscape change. Therefore, the management and planning of these spaces, like a living entity in the suburbs of metropolises, require considerable attention. The present applied research with a descriptive-analytical method is aimed at identifying the indicators of landscape explanation and the extent of its changes in the villages on the outskirts of Mashhad metropolis. To collect data, documentary and field methods (questionnaire and observation) have been used, and data analysis has been done by (Kruskal-Wallis, Wilcoxon and Friedman) tests. The results indicate that among the landscape components, the landscape identity component has changed the most. In fact, the occurrence of physical changes in the villages has caused a decrease in the sense of reminiscence, vitality, freshness, the degree of harmony of different spaces and the fading of local cultural values. Finally, the physical changes have caused "a further change in the identity dimension of the rural landscape". The results of Friedman's test show the highest change in the land use index among all the landscape indices. Therefore, landscape changes should be considered as the most important consequence of land use change.

    Keywords: Rural Perspective, Physical Changes, Physical Identity, Functional changes, Mashhad metropolis
  • Iraj Ghasemi *, Khalil Kalantari Pages 15-26
    Rural housing is a physical, social, economic, cultural and environmental phenomenon. Housing has always been linked to the livelihood and economic activity of the family and the village. Livelihood-oriented rural housing has tended to be identified with urban housing in recent years, and the share of livelihood-oriented housing has decreased. The purpose of the present study is to identify the challenges facing the development of livelihood-oriented housing. For this purpose, in the first stage, six townships from six provinces were selected by cluster method, and then 13 villages were selected based on different demographic and socio-economic spectrums. Using systematic random sampling, 332 questionnaires were completed. Field findings showed that the respondents agree more with the influence of structural intervening factors in the formation of livelihood-oriented housing than with human and social factors. Factor analysis also confirmed this issue. Therefore, it is suggested that while modifying the procedures and content of development plans and technical rules and regulations and defining financial support packages, the education of the new rural generation should also be on the agenda.
    Keywords: rural housing, Livelihood-Oriented, Home Businesses, Economic Housing
  • Rahim Sarvar *, Bakhtiar Eizatpanah, Jabar Sherafatpoor Pages 27-40

    A safe urban environment with suitable infrastructure to prevent crime and creation of psychological security in people increases the sense of presence in the place and increases the social interactions of citizens in the city. Then all sections of the society will be actively present in urban spaces at night without experiencing fear and crime. In this way, the vitality and livability of the urban space increases. Using the descriptive-analytical method, this article investigates the role of environmental design and urban planning in preventing crimes and improving security in the new city of Hashtgerd with the CPTED approach. Data were collected by documentary and field methods. The statistical population included the citizens of Hashtgerd (49,417 people), of them 380 samples were selected using Cochran's formula. Data analysis was done with TODIM multi-criteria decision making model and path analysis test and DPSIR model with the help of Excel and SPSS software. The findings showed that the status of urban design and planning components effective in improving Hashtgerd city security and crime prevention is acceptable with an average of 3.42. According to the DPSIR model with the weighting coefficients of the Todim model, the indicators of the subcategory of the "impact" component with a score of 0.724 have had the greatest impact on improving security and crime prevention. According to the path analysis test, the "answer" component by emphasizing the design of furniture and urban elements in public environments; making the neighborhood suitable for vulnerable groups; The lighting and legibility of the city, especially at night; and the management and protection of the environment with a direct effect of 0.527 is most related to the promotion of security and prevention of crime in Hashtgerd city.

    Keywords: New Cies, CPTED approach, Urban Security, Urban Crime Prevention, Hashtgerd New City
  • Saleh Arekhi *, Behnam Ata, Esmail Shakooei Pages 41-60

    Due to human activities, the face of the earth is always changing. For the optimal management of natural areas, it is necessary to know the trend and amount of changes in vegetation/land use. Estimating these changes is very important. The purpose of the present research is to monitor land cover changes using satellite images in the Gorganrood watershed in Golestan province. The images of TM sensor in 1987, ETM+ sensor in 2000 and OLI sensor in 2019 were processed and analyzed. After performing geometric and atmospheric corrections, monitoring and classification of images using six change monitoring techniques in Gorganrood basin with an area of 8020 square kilometers were analyzed and the changes occurred in this basin in two time periods, from 1987 to 2000 and 2000 to 2019 was investigated. Change monitoring techniques include red band difference, infrared band difference, PCA difference and standardized PCA difference, change vector analysis and comparison after classification. Statistical methods have been used to determine the threshold. After determining the change threshold, the areas with decreasing, increasing and unaffected changes have been identified. In order to evaluate the accuracy of change monitoring techniques, after the ground impressions obtained through field visits, Google Earth satellite images and aerial photos, the manufacturer's accuracy, the user's accuracy, the total accuracy and the Kappa coefficient were used. The results showed that the standardized PCA1 method had the highest total accuracy and kappa coefficient in both periods. The values of these two parameters are equal to 96.5% and 94% for the first period and 91.5% and 86% for the second period respectively. PCA1 method with overall accuracy and Kappa coefficient equal to 84.5% and 74% for the first period and 89% and 82% for the second period after standardized PCA1 method has the highest level of accuracy among other methods. On the other hand, the near-infrared band difference method had the lowest total accuracy and kappa coefficient in both periods compared to other methods. The results also show that between 1987 and 2019, agricultural lands (rainfed) had the most positive changes. The extension of these lands has mostly been at the price of loss of pastures (due to higher fertility). In the space of 32 years, pastures have also undergone changes and transformations, and the decreasing changes in them can be attributed to the plowing of pastures and their allocation to agriculture.

    Keywords: Land Use, Vegetation, Change Monitoring, principal component analysis, Change Vector Analysis, Gorganrood
  • Sahar Tabibian * Pages 61-72

    Forest fires, whether of human or natural origin, are one of the most important challenges in recent years as a crisis. The aim of this study is to prepare a fire potential map using the geographic information system in the forests of rural areas of Asalem city in order to manage these areas for the executive departments. In this paper, zoning of fire hazard was investigated by spatial analysis method and using fuzzy hierarchical process and GIS. Using digital-elevation model, slope, geographical directions, altitude maps were prepared and then type of vegetation, roads, rural settlements and farmlands were mapped. In order to rank and weighting the effective criteria in the occurrence of fire through the method of fuzzy AHP, first 30 questionnaires were distributed among fire experts in the study areas. And they were weighed in the AHP fuzzy. Then the weighted layers were evaluated according to the Raster calculator order in GIS and using fuzzy membership functions. Forest fire risk zone mapping were classified into five classes of areas with very high potential to very low potential. From the total of the study area, the area of very high fire risk is equal to 7170 hectares and the area of very low fire risk is 6908 hectares. The results showed that after the fieldwork, the areas with fire history in previous years were completely matched with the final potential map. 48% of the fires occurred were in areas with high and very high potential.

    Keywords: Fire potential, GIS, Asalem, fuzzy AHP model
  • Hooshmand Attaee *, Alireza Bostany, Reihaneh Soltani, Gity Salahi Pages 73-86

    Drought is one of the most complex and unknown natural disasters that causes irreparable economic, social and environmental damages to rural settlements. The purpose of the present study is to evaluate the vulnerability of rural settlements to drought using the Coopras model in the villages located in the drought areas of Darab township. First, the drought areas of the township were determined using the rainfall statistics of 10 rain gauge stations based on the SPI (Standardized precipitation Index) model. Then, using Shannon's entropy model, 19 vulnerability variables were investigated in drought zones. Finally, using the multi-criteria decision-making model of Coopras, the ranking of the villages located in the study area was done. The results show that drought has had the greatest impact on the variables of destruction of surface and underground water sources, reduction of per capita income of farmers, abandonment of agricultural lands due to drought and migration of villagers. The results related to the ranking of the villages affected by drought show that the villages of Daulat-Abad, Darnganeh, Shahrak-Bostan and Bahadoran were the most vulnerable to the phenomenon of drought and the villages of Tal-Bargah, Junan, Nasravan and Qala Naw were less vulnerable than the surrounding villages.

    Keywords: Drought, rural settlements, Coopras Model, Darab Township
  • Keramatollah Ziari *, Aliasghar Ehsanifard Pages 87-108

    According to the chaos theory, there is a pattern of order within disorder and chaos. The city also acts as a complex and chaotic system that will try to achieve a new order with the arrival of disorder. "Covid-19 phenomenon" can also be considered as a chaos, disorder and shock on human civilization and creating an alien and unfamiliar situation in cities. In order to deal with this new and unusual virus, the conventional and existing methods of governance and management in our cities will not work, and a new urban order (smart governance) and new and targeted methods of management and governance should be examined and selected. The existing chaos and disorder should be moved towards self-order, self-organization, sustainable and reasonable development and excellence in the future. In the present study, to examine and identify the indicators and sub-indicators involved in the new urban order or smart urban governance and prioritize their role in reducing the harmful effects of Corona and its impact on progress, sustainable development and excellence in the city of Semnan with a confirmatory factor analysis model and SEM modeling is done with AMOS. It is also possible to turn "smart citizens" into a big opportunity in the post-corona era, along with smart urban infrastructure. After identifying and prioritizing the indicators and sub-indicators involved in this new urban order, a sample of 22 people including elites and experts in various fields of urban planning and smart city, urban planning and urban management was selected. A number of 38 questionnaires were also distributed among the residents of Semnan in order to confirm the validity and reliability of the questionnaire. Then, based on the sample size, the main questionnaire was delivered to 721 people. After analyzing the questionnaires, the smart governance variables were examined and prioritized using exploratory factor analysis in statistical software. Then, the extracted components were named and in the next step, the structural validity of the research was tested using confirmatory factor analysis in AMOS. The statistical relationship between the variables and its indicators was confirmed. In the final model of the research, using model fit tests, the relationships between variables and the influence of independent and dependent variables were confirmed. Based on the results, "smart citizens and smart infrastructure" will be the most important and influential variable of smart governance in Semnan city. The next positions will be for smart economy, smart life, smart mobility and smart environment, respectively. The findings indicate that the importance of the smart citizen index with 32.239% of explained variance is more significant than other factors. "Smart Citizens of Semnan" will be the first factor to achieving smart governance in Semnan. Making citizens smarter requires education, infrastructure and targeted planning. To achieve intelligent governance, people must be educated. By raising awareness, building culture, and creating infrastructures and encouraging citizens to use services and know modern technologies, it will cause sustainable and reasonable development and excellence of the city.

    Keywords: Post-Coronavirus, Smart Governance, Exploratory-Confirmatory Factor Analysis, AMOS, Semnan, Modern Urban Order
  • Golnaz Hashemnia, Teymur Amar *, Nasrollah Molaei Hashjin, Mohammadbaset Ghoreshi Minabad Pages 109-121

    The village is the first form of human collective life in a natural arena that has special economic, social-cultural, and physical characteristics. With changes in the activities and characteristics of rural settlements through the expansion of physical space, increase in population and changes in functions, some of them undergo profound transformation. Over time, they experience special physical conditions and gradually become inclined towards urban functions, and the activities also change from agriculture to industry and services. The present study was conducted with the aim of measuring agricultural land use changes and its physical-spatial consequences in Khammam district. The applied method is descriptive-analytical. Data and information have been collected by observation, documentary and field methods. GIS software is used for data analysis. Then, the changes in agricultural land use from 1996 to 2016 have been extracted, compared and analyzed in three classes of agriculture, man-made and barren space. The findings indicate that a significant area of productive land in the studied villages has been changed in favor of other uses. Field observations and questionnaire outputs also indicate that a large area of agricultural land, especially in the target villages of tourism, has been converted into second homes, tourist towns and residential complexes. Also, Most of the effects of tourism are on garden and agricultural lands.

    Keywords: Physical Consequences, Spatial Changes, Land Use Change, Agricultural Lands, Rasht Township, Khammam District