فهرست مطالب

نشریه تحلیل فضایی مخاطرات محیطی
سال نهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/10
  • تعداد عناوین: 12
|
  • ابراهیم عسگری، محبوبه نوری، محمدرضا رضایی، رئوف مصطفی زاده* صفحات 1-20

    رویکردهای جدید در حوزه مدیریت بحران از مفاهیم آسیب پذیری به تاب آوری تغییر پیدا کرده اند و بر تقویت توانایی سیستم در مقابله با خطرات ناشی از وقوع سوانح طبیعی تاکید می کنند. در همین راستا پژوهش حاضر با هدف شناخت قابلیت های آبخیز قره شیران و برنامه ریزی مدیریت بحران با تاکید بر تاب آوری محیطی انجام گرفت. برای تدوین استراتژی، تشریح قوت ها، فرصت ها، آرمان ها و نتایج قابل اندازه گیری از تکنیک تحلیلی SOAR و نظرات کارشناسی 52 کارشناس خبره استفاده شد. نتایج تکنیک SOAR و راهبردهای پیشگیری و آمادگی مدیریت بحران با میزان تاب آوری محیطی حوزه مورد مقایسه قرار گرفت. بر اساس نتایج کاهش خسارات مستقیم و غیرمستقیم سیل با 9/51 درصد و داشتن حوزه ای با مقدار فرسایش خاک و هدررفت آب بسیار کم با 3/42 درصد به ترتیب مهم ترین نتایج مدل SOAR شناخته شدند. از میان 15 مولفه تاب آوری محیطی، عملکرد 5 مولفه به صورت معنی دار (05/0) مورد پذیرش قرار گرفت. نتایج ارزیابی مطلوبیت تاب آوری محیطی حوزه با آزمون T تک نمونه ای نشان داد که بعد محیطی تاب آوری (67/2) با سطح معنی داری (003/0 =sig) دارای اختلاف معنی دار است و بیان گر آسیب پذیری بالا و تاب آوری پایین است. توجه به معیارهای مکان یابی اصولی سازه های آبخیزداری، ایجاد فرصت بیش تر و استفاده از پتانسیل های بخش خصوصی، سازمان های مردم نهاد محلی در مدیریت بحران مفید خواهد بود. تحلیل مولفه های تاب آوری آبخیز در دستیابی به مدیریت جامع حوزه های آبخیز، شناخت صحیح کارکرد آبخیز، امکان خودساماندهی و بازیابی تعادل و پذیرش سازگاری با مخاطرات طبیعی، مشارکت آبخیزنشینان در تصمیم گیری، آمادگی و مقابله با بحران هایی همچون سیل می تواند در افزایش تاب آوری موثر باشد.

    کلیدواژگان: مدل SOAR، برنامه ریزی استراتژیک، پیشگیری و آمادگی، تاب آوری، حوزه آبخیز قره شیران
  • کاوه باپیرزاده، حسام سیدکابلی*، لیلا نجفی صفحات 21-34

    این تحقیق به ارزیابی توانایی روش های مختلف نگاشت چندک (QM) به عنوان یک تکنیک تصحیح اریبی داده های بارش بازتحلیل ERA5 می پردازد. نوع اقلیم و موقعیت جغرافیایی می توانند عملکرد روش تصحیح اریبی را به دلیل تفاوت در خصوصیات بارش تحت تاثیر قرار دهند. به این منظور داده های بارش بازتحلیل ERA5 برای سال های 2019-1989 به صورت روزانه برای 10 ایستگاه سینوپتیک منتخب در اقلیم هایی با ویژگی های توپوگرافیک گوناگون از سایت مرکز پیش بینی میان مدت جوی اروپا (ECMWF) دریافت شد. تصحیح اریبی این داده ها با استفاده از 5 روش نگاشت چندک بر پایه داده های مشاهداتی در محیط نرم افزار R انجام گرفت. ارزیابی دوبخشی و دیاگرام تیلور برای مقایسه عملکرد روش های مختلف به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که عملکرد روش نگاشت چندک به توابع عملکرد، مجموعه پارامتر ها و شرایط اقلیمی بستگی دارد. به طورکلی روش های ناپارامتریک نگاشت چندک عملکرد مناسب تری نسبت به روش های پارامتریک دارند به گونه ای که بهترین عملکرد مربوط به روش QUANT و RQUANT است، در این بین روش DIST ضعیف ترین عملکرد را دارد.

    کلیدواژگان: نگاشت چندک، تصحیح اریبی، ERA5، ECMWF
  • لقمان خداکرمی، سعید پورمنافی*، علیرضا سفیانیان، علی لطفی صفحات 35-56

    مصرف سوخت های فسیلی در مناطق شهری، موجب انتشار مقادیر زیادی گاز گلخانه ای به جو می شود. بنابراین، مطالعه پایش میزان گاز دی اکسید کربن منتشر شده از مناطق شهری به یک موضوع مهم پژوهشی تبدیل شده است. هدف اصلی این مطالعه، کمی سازی مکانی انتشار دی اکسیدکربن  ناشی از احتراق سوخت های فسیلی در شهر اصفهان می باشد. بدین منظور در پژوهش حاضر برای کمی سازی میزان گاز دی اکسیدکربن، بر اساس منابع تولید آن، در مقیاس شهری و درک تفاوت انتشار دی اکسید کربن در سطح شهر از روش "پایین به بالا" استفاده شد. در این روش میزان انتشار به تفکیک منابع مختلف مصرف انرژی محاسبه شده و سپس نقشه توزیع مکانی انتشار تهیه شد. نتایج این تحقیق نشان داد، میزان انتشار گاز دی اکسید کربن در فرآیند احتراق سوخت های فسیلی در محدوده شهر اصفهان 84/13855525 تن در سال می باشد که به تفکیک منابع احتراقی ثابت و متحرک بخش های نیروگاهی، خانگی، تجاری، حمل و نقل جاده ای و ریلی و حمل و نقل غیر جاده ای (ماشین آلات کشاورزی) به ترتیب 61/50، 78/21، 18/17، 92/4، 37/4، و14/1 درصد از کل میزان گاز دی اکسید کربن سالانه را در شهر منتشر می کنند. به طور کلی، با به کارگیری روش پایین به بالا در نقشه سازی انتشار دی اکسید کربن اقدامات کاهشی را می توان در بخش های مختلف به صورت بسیار کارآمدتر به کار گرفت.

    کلیدواژگان: گاز گلخانه ای، احتراق سوخت های فسیلی، منابع ثابت و متحرک مصرف انرژی، تغییرات اقلیمی، اقدامات کاهشی
  • مسعود رجائی*، عزت الله قنواتی، علی احمدآبادی، امیر صفاری صفحات 57-72

    تغییرات کاربری اراضی و پوشش گیاهی به طور مستقیم منجر به تغییر رژیم هیدرولوژیکی می شود. در واقع توسعه شهری و کاهش اراضی جنگلی و مرتعی در، سیل خیزی را باعث شده است و از طرف دیگر افزایش باغات و کاربری های مشابه در مصرف و نفوذ بیشتر آب و کاهش دبی حوضه مطالعاتی نقش موثری دارد. هدف از پژوهش حاضر تحلیل تغییر رفتار واحدهای پاسخ هیدرولوژیکی در ارتباط با پتانسیل تولید رواناب حوضه چشمه کیله در بازه زمانی 29 ساله (2018-1991) است. در این تحقیق، واحدهای پاسخ هیدرولوژیک (HRU) بعنوان واحد کاری برای تعیین پتانسیل تولید رواناب حوضه آبریز چشمه کیله شناسایی و استخراج شده است. به منظور پایش تغییرات تراکم و میزان پوشش گیاهی با استفاد ه از تصاویر ماهواره ای منطقه مطالعاتی در سال های 1991 و 2018 از شاخص تفاضل گیاهی نرمال شده استفاده شد؛ سپس با تلفیق لایه گروه های هیدرولوژیک و کاربری اراضی، برای هر یک از واحدهای پاسخ هیدرولوژیک میزان شماره منحنی مشخص شد. با توجه به مقادیر شماره منحنی به دست آمده برای هر واحد پاسخ هیدرولوژیک، مقدار توان نگهداشت رطوبت خاک استخراج شد. در نهایت، با محاسبه مقادیر متوسط ماهیانه، میزان رواناب حاصل از بارندگی برای سال های 1991 و 2018 برآورد شد. نتیجه تحقیق گویای کاهش میزان و تراکم پوشش گیاهی، افزایش مقدار شماره منحنی، کاهش میزان نفوذپذیری خاک و همچنین افزایش ارتفاع رواناب تولیدی در طول بازه زمانی 29 ساله (2018-1991) در حوضه چشمه کیله (به ویژه قسمت های شمال حوضه) است؛ به عبارتی توسعه شهری، تغییر کاربری اراضی و تضعیف پوشش گیاهی باعث تشدید سیل خیزی حوضه شده است.

    کلیدواژگان: واحد پاسخ هیدرولوژیک، چشمه کیله، رواناب، شاخص تفاضل گیاهی نرمال شده، مدل بارش-رواناب
  • علی محمد خورشید دوست، علی پناهی، فرحناز خرم ابادی*، حسین ایمانی پور صفحات 73-86

    هدف از انجام این پژوهش بررسی تاثیر پارامترهای اقلیمی بر توزیع پوشش گیاهی در ایران مرکزی با استفاده از شاخص NDVI می باشد. برای شناخت پراکنش و توزیع پوشش گیاهی از روش های نوین ناحیه بندی PCA، خوشه بندی و روابط مکانی استفاده شد. بدین منظور دو متغیر اقلیمی (میانگین دما و رطوبت نسبی) از داده های هشت ایستگاه سینوپتیک در بازه زمانی آماری (1986-2018) انتخاب گردید. متناسب با فاصله های ایستگاه ها و تغییرات مکانی شاخص NDVI، شبکه ای به ابعاد 15*15 کیلومتر بر روی ایران مرکزی گسترانده شد. در این بررسی برای اطلاع از روند تغییرات شاخص NDVI از آزمون من-کندال به وسیله نرم افزار (MINITAB) استفاده شد. نتایج این بررسی نشان داد که میزان پراکنش پوشش گیاهی در ایران مرکزی با استفاده از شاخص NDVI بین 2/0- تا 64/0+ است. همچنین توزیع و تراکم پوشش گیاهی دارای رشد کمتر از یک درصد می باشد. نتایج این بررسی نشان می دهد متغیر اقلیمی دما بیشترین تاثیر را بر توزیع و تراکم پوشش گیاهی در ایران مرکزی دارد. بررسی توزیع و تراکم پوشش گیاهی ایران مرکزی با استفاده از روش PCA نشان داد که توزیع و تراکم پوشش گیاهی ایران مرکزی متاثر از هشت عامل است که عامل اول و دوم به تنهایی 56/81 درصد رفتار پوشش گیاهی را در ایران مرکزی تبیین می نمایند. درنهایت با انجام تحلیل خوشه ای سلسله مراتبی و با روش ادغام وارد بر روی ماتریس نمرات عامل ها، سه ناحیه توزیع و پراکنش پوشش گیاهی نامنظم، متوسط و یکنواخت در ایران مرکزی شناسایی و نمایش داده شدند.

    کلیدواژگان: ایران مرکزی، شاخص پوشش گیاهی NDVI، دما، تغییر اقلیم
  • فاطمه درگاهیان*، مهدی پورهاشمی، سمانه رضوی زاده صفحات 87-102

    زوال و خشکیدگی بلوط در بیش از40 کشور دنیا و از جمله ایران رخ داده است. عوامل متعددی در خشکیدگی و زوال بلوط نقش داشته اند در بین عوامل طبیعی تغییر اقلیم درهمه کشورها مشترک است اما گرد و غبار به عنوان یک عامل کمک کننده به زوال در جنگل های زاگرس که در مجاورت و مسیر عبور جریان های گرد و غباری قرار دارد، نقش مهمی ایفا نموده است. در این تحقیق با هدف بررسی رخداد گرد و غبار و ردیابی مسیر و منشاء آن در سایت های پایش زوال زاگرس در استان چهارمحال و بختیاری از آمار و داده های هواشناسی نزدیک ترین ایستگاه سینوپتیک به سایت های پایش زوال استفاده شد. کدهای مربوط به رخداد گرد و غبار، از بین 100 کد پدیده (0-99)، استخراج شد و فروانی رخداد گرد و غبار با میدان دیدهای افقی مختلف بررسی شد. به منظور شناسایی جهت مسیر ورود گرد و غبار از نمودار گلغبار و برای ترسیم گلغبار از نرم افزار WR- PLOT استفاده شد. داده های مربوط به سمت و سرعت باد استخراج و سمت و سرعت باد متناظر با روزهای گرد و غباری برای ورود به نرم افزار ترسیم گلغبار استخراج و به فرمت مخصوص این نرم افزار تبدیل شد. به منظور شناسایی وردیابی منابع گرد و غبار ورودی به محدوده سایت های پایش زوال از مدل شبیه سازی HYSPLIT استفاده شد. نتایج نشان داد رخداد گرد و غبار در سایت های پایش زوال روند افزایشی داشته و مسیر ورود گرد و غبار به سایت های زوال از سمت غرب وحنوب غرب و شمال غرب به ترتیب اهمیت بوده است و منطقه مورد مطالعه با توجه به موقعیت قرارگیری و نزدیکی به منابع گرد و غبار و قرارگیری در مسیر جریانات جوی ورودی از گردوغیارهای داخل و خارح از کشور متاثر بوده است. ردیابی منشاء ذرات گرد و غبار در سه سطح ارتفاعی 1000،500 و 1500 متری نشان داد مهمترین منابع گرد و غبار ورودی به منطقه از عراق و عربستان می باشد که با عبور از روی کانون های گرد و غبار داخلی در استان خوزستان تقویت شده است. با توجه به اینکه رخداد گرد و غبار و مسیر ورود آن می تواند یکی از عوامل کمک کننده به زوال درختان بلوط زاگرس باشد و میزان اثرات آن در دامنه های مختلف، متفاوت است، به تصمیم گیرندگان و برنامه ریزان اکوسیستم جنگلی کمک می کند که درسطح کلان با برنامه های کنترل کانون های داخلی و همکاری های بین المللی با کشورهای همسایه در جهت حفظ و احیاء جنگل گام بردارند.

    کلیدواژگان: زوال بلوط، گرد و غبار داخلی و خارجی، گلغبار، نرم افزار WR- PLOT، مدل HYSPLIT
  • مسعود اخوان کاظمی*، پروانه عزیزی، محمدباقر خرمشاد، محمد ابوالفتحی صفحات 103-126

    اصطلاح جنبش های اجتماعی نوین برای توصیف جنبش هایی به کار برده می شود که در اواخر دهه 1960 به واسطه اقدام جمعی در عرصه اجتماعی فعال بودند. از مهمترین جنبش های نوین اجتماعی می توان به جنبش زنان، جنبش صلح و جنبش زیست محیطی اشاره نمود. رشد سریع و شتابان جوامع صنعتی بدون در نظر گرفتن تخریب محیط زیست، مسایل و معضلات فراوانی را به وجود آورده است. از مهمترین مشکلات موجود می توان به فرسایش خاک، و انواع آلودگی ها اشاره نمود. مجموعه این عوامل، زمینه را برای شکل گیری جنبش های زیست محیطی فراهم نموده اند. نوشتار حاضر تلاش می کند تا به این پرسش پاسخ دهد که جنبش های زیست محیطی نوپدید چگونه در قالب جنبش های اجتماعی نوین قابل تحلیل هستند؟ و چه افزوده هایی بر جنبش های اجتماعی نوین داشه اند؟ بنابراین، با روش کیفی تفسیری، شیوه مطالعات موردی چیستی و چرایی جنبش های زیست محیطی نوپدید را مورد بررسی قرار می دهد. یافته های تحقیق نشان می دهند که بحران های زیست محیطی زمینه را برای شکل گیری، فعالیت وتاثیرگذاری جنبش های زیست محیطی نوپدید فراهم نموده اند. از اینرو جنبش های زیست محیطی نوپدید به منظور رویارویی با بحران های موجود، در ابتدا به افزایش آگاهی های عمومی پرداخته و سپس سازمان ها و گروه های طرفدار محیط زیست را ایجاد نمودند و در نهایت با ورود به عرصه سیاست، با استفاده از ابزارها و شیوه های جدید به بیان خواسته ها و اعتراض های خود به شیوه های مسالمت آمیز پرداخته اند تا از این طریق، ضمن وادار کردن حکومت ها به پاسخگویی و در نهایت ورود مستقیم به عرصه سیاست به عنوان گروه های ذی نفوذ و احزاب سیاسی بتوانند در حوزه سیاست عمومی تاثیرگذار باشند. در نتیجه حجم وگستره قدرت اجتماعی و تاثیرگذاری سیاسی جنبش های زیست محیطی نوپدید باعث باز پروری و غنی سازی جنبش های نوین اجتماعی شده است. به گونه ای که امروزه می توان آنها را بعنوان نیروهای اجتماعی قدرتمند و بازیگرانی تاثیرگذار، در عرصه جامعه شناسی سیاسی مورد شناسایی و تحلیل قرار داد.

    کلیدواژگان: جنبش های اجتماعی نوین، جنبش های زیست محیطی نوپدید، نیروهای اجتماعی، شیوه های اقدام، ماهیت سیاسی
  • حامد حیدری، داریوش یاراحمدی*، حمید میرهاشمی صفحات 127-140

    مداخلات انسان در عرصه های طبیعی به صورت تغییر در کاربری اراضی منجر به ایجاد دومینویی از ناهنجاری ها و سپس مخاطرات محیطی شده است. این تغییرات گسترده و انباشتی در پوشش و کاربری اراضی، خود را به شکل ناهنجاری هایی از قبیل شکل گیری رواناب های شدید، فرسایش خاک، گسترش بیابان زایی و شور شدن خاک نشان داده است. هدف اساسی این تحقیق آشکارسازی واداشت های رادیانسی سطحی (آلبیدو) فصلی ساختار پوشش اراضی استان لرستان است. در این راستا از داده های طبقات پوشش اراضی محصول کامپوزیت MCD12Q2 سنجنده  MODISاستفاده شد. داده های رادیانسی شامل داده باز تحلیل آلبیدو سطحی بود که از پایگاه کوپرنیکس نسخه ERA5، اخذ شد، به منظور آشکارسازی واداشت های رادیانسی هرکدام از پوشش های اراضی استان به تفکیک فصلی از تکنیک ماتریس تحلیل متقاطع (CTM) استفاده شد. نتایج نشان داد به طورکلی در سطح استان لرستان 5 کد پوشش اراضی شامل: اراضی جنگلی، مراتع، اراضی کشاورزی، اراضی مسکونی و اراضی بایر قابل آشکارسازی هستند.  همچنین نتایج این تحقیق بیانگر آن بود که که پوشش اراضی در فصل های پاییز، بهار و تابستان، واداشت و تاثیر معنی داری در میزان آلبیدوی سطحی در سطح استان اعمال نکرده اند، میزان آلبیدوی دو فصل بهار و پاییز در حالت کمینه قرار داشت که به میانگین آلبیدوی جهانی تقریبا 2/0 بسیار نزدیک است. اما در فصل زمستان اولا میزان آلبیدوی سطحی در همه پوشش های اراضی استان (به جز طبقه اراضی جنگلی) به صورت قابل توجهی نسبت به سایر فصول افزایش پیدا کرده اند  و دوما تفاوت قابل توجهی نیز بین پوشش های مختلف اراضی از لحاظ واد  اشت آلبدو، آشکار شد. در این خصوص بیشترین میزان تغییر در آلبیدو مربوط به دو پوشش مراتع و اراضی بایر بود که در فصل زمستان میزان آلبیدوی این دو پوشش به ترتیب مقدار عددی 36/0 تا 38/0 رسیده است در حالی که اراضی جنگلی استان در فصل زمستان کمترین میزان آلبیدوی سطحی را از خود نشان داده است.

    کلیدواژگان: استان لرستان، آلبیدوی سطحی، پوشش اراضی، کاربری اراضی، سنجنده مادیس
  • احمد حسینی*، عماد اشتری نژاد صفحات 141-160

    باد یک کمیت برداری است که از مراکز پرفشار به طرف مراکز کم فشار به حرکت در می آید و با دو فاکتورسنجیده می شود، جهت باد که مبدا آن شمال جغرافیایی بوده و در جهت عقربه های ساعت درجات آن افزایش می یابد و سرعت باد که جریان افقی هوا  است که در واحد زمان سنجیده می شود. سرعت حرکت باد می تواند با تفکیک ذرات کلوییدی شامل رس وسلیت را از محل تخریب تا فاصله صدها کیلومتر منتقل کند . مطالعات نشان می دهد که بیشترین روزهای گرد و غباری در مناطق شرقی کشور به وقوع می پیوندد به طوری که در محدوده وزش بادهای120 روزه  سیستان،فراوانی وقوع گرد و غبار در سال به بیش از150 روز می رسد.لذا با توجه به اهمیت موضوع بررسی و پیش بینی  میانگین عددی حداکثر سرعت باد سالیانه با استفاده از روش رگرسیون فضایی-زمانی در این تحقیق مد نظر قرارگرفت بررسی پارامتر هایی همچون: خود همبستگی ، ایستایی ، نرمال بودن خطاها ، عدم همبستگی آنها، همسانی واریانس خطاها و بررسی هم خطی با استفاده از شاخص تورم واریانس نشان داد  که مدل های عددی رگرسیون فضایی-زمانی داده ها ، این قابلیت را دارند که می توانند میانگین حداکثرسرعت باد را در طی سالهای آینده پیش بینی کنند نتایج نیز نشان می دهد که رگرسیون فضایی-زمانی تا سال 2022 می تواند سرعت باد را پیش بینی کندمدل عددی بیانگر آنست که کمترین میانگین سالیانه سرعت باد طی سال های 2019 تا 2022 مربوط به ایستگاه قاین است و روند پیش بینی آن نشان می دهد تا سال 2022 از میانگین سالیانه سرعت باد کاسته می شود. بیشترین میزان میانگین سالیانه سرعت باد مربوط به ایستگاه زابل است که روند پیش بینی این ایستگاه نشان می دهد از میانگین سالیانه سرعت باد تا 2022 کاسته می شود.

    کلیدواژگان: رگرسیون فضایی-زمانی، پیش بینی سرعت باد سالیانه، منطقه سیستان
  • پانیذ اشرفی، بهنود برمایه ور*، احسان الله اشتهاردیان صفحات 161-178

    با عنایت به افزایش مسکن سازی در جوامع درحال توسعه مانند ایران، پرداختن به موضوع کاهش حوادث ساختمانی به خصوص در کلان شهرها و ایمن سازی های مربوطه با کمک تکنولوژی های نوظهور، امری ضروری است. بنابراین، هدف اصلی پژوهش حاضر عبارت است از: واکاوی کاربست اینترنت اشیاء جهت نظارت و کنترل بر نقاط دارای خطر زیاد به منظور کاهش حوادث و ارتقای ایمنی در فضاهای کارگاهی ساختمانی در شهر تهران. در این پژوهش کاربردی، ابتدا مطالعه کتابخانه ای درخصوص مفهوم و کاربرد اینترنت اشیاء در حوزه ی ایمنی صنعت ساخت و ساز انجام شد. سپس، نقاط و فعالیت های دارای خطر زیاد شناسایی شدند. پس از آن، در مرحله مطالعه میدانی، این لیست توسط 52 مشاور ذی صلاح ایمنی ساختمان تصحیح و تکمیل شد. بعد ا ز آن، ده مصاحبه نیمه ساختار یافته با کارشناسان خبره ایمنی و آگاه به حوزه ی اینترنت اشیاء، صورت پذیرفت. براین اساس، راهکارهای موثر مبتنی بر اینترنت اشیاء برای کنترل و نظارت بر نقاط دارای خطر زیاد استخراج گردیدند. همچنین، در این ارتباط، وضعیت موجود و بسترهای مورد نیاز از جنبه های تکنولوژی، سازمان، هزینه و برون سازمان تبیین شدند. درواقع، یافته های اصلی این تحقیق، در قالب مدل مفهومی، نشان می دهد که توجه به مراحل انتخاب حادثه، انتخاب نقطه و فعالیت مورد نظر، تعیین راهکار مناسب با موقعیت تعیین شده (پایش میزان جابه جایی و سلامت سازه، پایش مجاورت مواد اشتعال زا با دیگر مواد، پایش مجاورت افراد و ماشین آلات و ممانعت از ادامه ی حرکت و تعیین محدوده در اطراف بازشوها) و بررسی بسترهای مورد نیاز (زیرساخت، پشتیبانی، اعتباربخشی، فرهنگ، بودجه، کارفرمایان و قانون)، به ترتیب، جهت طراحی و پیاده سازی سیستم های ایمنی اینترنت اشیاء محور در فضاهای کارگاهی ساختمانی حیاتی است.

    کلیدواژگان: کاهش حوادث، خطرات، ایمنی، اینترنت اشیاء، فضاهای کارگاهی ساختمانی، شهر تهران
  • همایون مطیعی*، صبا احراری صفحات 179-194

    یخچال ها از جمله منابع آبی مهم در جهان بوده که بشدت تحت تاثیر گرمایش جهانی و تغییر اقلیم واقع شده اند. این مقاله به بررسی اثرات اقلیم بر تغییرات سطح پوشش برف و یخ منطقه تخت سلیمان واقع در استان مازندران در طی سه دهه گذشته با استفاده از سنجش از راه دور پرداخته شده است. به همین منظور، تصاویر مربوط به ماه ژوین میلادی ماهواره های لندست-5 و 8 در بازه زمانی 1990 تا 2021 و همچنین داده های محصول دمای هوای سنجنده ERA5 در پلتفرم گوگل ارث انجین پردازش شد تا میزان دما و سطح پوشش برف و دمای هوای منطقه مورد بررسی مورد محاسبه و بررسی قرار گیرد. در این پژوهش به منظور تشخیص سطوح پوشیده از برف و یخ، از شاخص NDSI (شاخص سطح نرمال شده پوشش برف) و برای ارزیابی روند داده ها از  ضریب کاپا و آزمون من-کندال استفاده گردید. نتایج صحت کلی و ضریب کاپا در سامانه گوگل ارث انجین نشان از صحت کلی 94 درصد و ضریب کاپا 89 درصد در سال 2021 دارد که نشان از مطابقت بالای این روش با داده های واقعی است. نتایج بدست آمده در این تحقیق در طی بازه زمانی مورد بررسی نشان دهنده افزایش حدودا 1.5 درجه ای دما در طول سه دهه گذشته در سطح معنی داری 95 درصد می باشد.  نتایج نشان می دهد که سطح پوشش برف و یخ یخچال های تخت سلیمان در ماه ژونن (خرداد) از مقدار 127 کیلومترمربع در سال 1990 با کاهش 80 درصدی به 22 کیلومترمربع در سال 2021 رسیده است. روند تغییرات سطح پوشش برف ماه ژوین نیز با آزمون من-کندال بررسی شد که نشان دهنده روند منفی معنادار در سطح معنی داری بین 80 تا 90 درصد می باشد. به طور کلی این نتایج نشان دهنده افزایش دما و کاهش سطح برف و یخ این منطقه در طی دوره آماری مورد مطالعه می باشد و ادامه روند زوال تدریجی  یخچال های این منطقه در آینده، تهدیدی جدی برای منبع آب پایین دست و محیط زیست اطراف آنها می باشد.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، سنجش از راه دور، یخچال ها، تخت سلیمان، سامانه GEE، شاخص NDSI
  • بهروز محسنی*، کاکا شاهدی، سید محسن معنوی امری، نرجس محمودی وانعلیا صفحات 195-208

    مشکل رسوب زایی، انتقال رسوب، فرسایش و رسوب گذاری از بحث های مهم در برنامه ریزی راهبردهای خرد و کلان آبخیزداری و مدیریت حوزه های آبخیز است. گردآمدن رسوب در منطقه های پایین دست موجب بروز خسارت برون منطقه ای، تخریب مسیر آبراهه ها، گل آلودگی آب مصرفی، انباشت نهرها از رسوب و کاهش ظرفیت مخازن سدها و تنگناهای زیست محیطی بسیاری می شود. رسوبات ناشی از فرسایش حوزه های آبخیز علاوه بر هدر رفت خاک و کم شدن حاصلخیزی، موجبات کاهش کیفیت آب را فراهم آورده و عمر مفید سدها را به دلیل انباشت رسوبات در مخازن آن ها به خطر می اندازد. در این تحقیق تغییرات زمانی و مکانی بار رسوب معلق، در سه ایستگاه هیدرومتری سفیدچاه، گلورد و آبلو واقع در شاخه اصلی نکارود با استفاده از منحنی های سنجه رسوب و مدل خطی رگرسیونی در محیط نرم افزارهایMINITAB  وEXCEL  مورد بررسی قرار گرفت. همچنین به منظور تعیین بهترین مدل، از شاخص ضریب همبستگی(R2) استفاده گردید. نتایج این تحقیق نشان داد که در تغییرات زمانی مدل فصلی بهار در هر سه ایستگاه با حداکثر ضریب همبستگی (89/0) به عنوان مناسب ترین مدل برآورد بار رسوبی معلق از بین مدل های مورد بررسی است. در مطالعات مکانی نیز ایستگاه آبلو واقع در خروجی حوزه آبخیز نکارود دارای بیشترین میزان ضریب همبستگی (934/0) بین دبی جریان و دبی رسوب است.

    کلیدواژگان: تغییرات فضایی و مکانی، مدل خطی رگرسیونی، MINITAB، نکارود
|
  • Ebrahim Asgari, Mahboobeh Noori, Mohammadreza Rezaei, Raoof Mostafazadeh* Pages 1-20
    Introduction

    New approaches of crisis management have changed from the concepts of vulnerability to resilience and emphasize on strengthening the system's ability to deal with the risks of natural disasters. Therfore, the aim of this study was identifying the watershed capabilities of Qarahshiran and crisis management planning with emphasis on environmental resilience.

    Methodology

    The SOAR analytical technique and expert opinions of 52 experts were used to formulate the strategy, determine the strengths, opportunities, ideals and measurable results. The results of SOAR technique and crisis management prevention and preparedness strategies were compared with the environmental resilience of the field.

    Results

    Based on the results, reducing direct and indirect flood damage with 51.9% and low amount of soil erosion and water loss with 42.3%, were the most important results of the SOAR model. Out of 15 components of environmental resilience, the performance of 5 components was accepted as significant (α<0.05 confidence level). The evaluation of environmental resilience using one-sample t-test showed that the environmental dimension of resilience (2.67) with a significant level (α=0.003) has a significant that indicates high vulnerability and low resilience.

    Conclusion

    Considering site selection of watershed management structures, creating more opportunities and using the private sector potentials, and local NGOs will be useful in crisis management. Analysis of watershed resilience components in achieving integrated watershed management, proper knowledge of watershed function, possibility of self-regulation and recovery of balance and acceptance of adaptation to natural hazards, co-design of watershed residents, preparedness and coping with crisis can be more effective over the study area.

    Keywords: SOAR Model, Strategic Planning, Prevention, Preparedness, Resilience, Gharehshiran Watershed
  • Kaveh Bapirzadeh, Hesam Seyedkaboli*, Leila Najafi Pages 21-34

    This study evaluates the ability of different quantitative mapping (QM) methods as a bias correction technique for ERA5 reanalysis precipitation data. Climate type and geographical location can affect the performance of the bias correction method due to differences in precipitation characteristics. For this purpose, ERA5 reanalysis precipitation data for the years 1989-2019 for 10 selected synoptic stations in climates with different topographic characteristics were received daily from the European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) website. Bias correction of these data was performed using 5 quantitative mapping methods based on observational data in R software environment. Two-part evaluation and Taylor diagram were used to compare the performance of different methods. The results showed that the performance of the quantification mapping method depends on the performance functions, set of parameters and climatic conditions. In general, non-parametric methods of multiple mapping have better performance than parametric methods, so that the best performance is related to QUANT and RQUANT methods, among which DIST method has the weakest performance.

    Keywords: Quantitative mapping, Bias correction, ERA5, ECMWF
  • Loghman Khodakarami, Saeid Pourmanafi*, Alireza Soffianian, Ali Lotfi Pages 35-56

    Increasing consumption of fossil fuels in urban areas emits enormous amounts of greenhouse gases into the atmosphere. Therefore, the study of carbon dioxide (CO2) emissions from urban areas has become an important research topic. The main purpose of this study is space-based quantification of carbon dioxide emissions driving from fossil fuel combustion in different source sectors in Isfahan. To achieve it, in the present study, the "bottom-up" method was used to quantify the carbon dioxide gas emission based on its production sources sectors. In this method, the amount of emission was measured distinctly for different sources of energy consumption and consequently the spatial distribution map the CO2 emission was generated. The results of this study revealed that the total amount of carbon dioxide emissions driving from fossil fuels is 13855525 tons per year in Isfahan. Separately stationary sectors of power plant, housing and commercial and mobile sources including road and railroad and existing agricultural machinery were responsible for emitting 50.61, 21.78, 17.18, 4.92, 4.37, and 1.14% of CO2, respectively. In conclusion, through applying the bottom-up method and CO2 emission distribution mapping based on different source sectors, mitigation measures can be applied more efficiently in urban planning.

    Keywords: Greenhouse gas (GHG), Fossil fuel combustion, Mobile, stationary source of energy consumption, climate change, Mitigation strategies
  • Masoud Rajaei*, Ezatollah Ghanavati, Ali Ahmadabadi, Amir Saffari Pages 57-72

    Land use and vegetation changes directly lead to changes in the hydrological regime, especially runoff coefficient and maximum instantaneous discharge changes. Much of the land use change has occurred due to residential development, which has led to a decrease in residential and rangeland lands and agricultural lands in the northern regions of the country; This has led to an increased risk of flooding in these areas and downstream urban areas. Cheshmeh Killeh basin as one of the catchments in the north of the country in the last decade has witnessed the occurrence of various floods; Therefore, in this study, by extracting the hydrological response units of Cheshmeh Killeh catchment in order to identify changes in vegetation and land use of these units and the effect of these changes on the hydrological behavior of the basin, the runoff coefficient is one of these behaviors in this period of 29 years (1991-2018). paid. Therefore, in this research, hydrological response units have been identified and extracted as a working unit to determine the runoff production potential of Cheshmeh Killeh catchment. In order to monitor changes in density and vegetation cover using satellite images of the study area in 1991 and 2018, the normalized plant difference index was used; Then, by combining the layers of hydrological groups and land use, the amount of curve number was determined for each of the hydrological response units. According to the values ​​of the obtained curve number for each hydrological response unit, the amount of soil moisture holding capacity was extracted. Finally, by calculating the average monthly values, the amount of runoff from rainfall for 1991 and 2018 was estimated. The results of the study indicate a decrease in the amount and density of vegetation, an increase in the number of curves, a decrease in soil permeability and also an increase in runoff height during a period of 29 years (1991-2018) in Cheshmeh Killeh catchment (especially the northern parts of the catchment); In other words, settlement development, land use change and weakening of vegetation have intensified flooding in the basin; Therefore, it is necessary to carry out watershed management operations upstream to increase permeability.

    Keywords: Hydrological response unit, Cheshmeh killeh, Runoff, Normalized vegetation difference index, SCS-CN model
  • Ali Mohammad Khorshid Doust, Ali Panahi, Farahnaz Khorramabadi*, Hossein Imanipour Pages 73-86
    Introduction

    Climate or climate reflects the daily weather conditions in a particular place for a long time. Most climatic elements are closely related to ecological factors, which is why the analysis of the relationship between climate and plant distribution patterns has been discussed in scientific and research circles for many years. And in recent years, scientists have been using a combination of climatic characteristics with other environmental factors to describe vegetation around the world. Climate change and atmosphere condition will change the content and composition of many plant communities.

    The Study Area:

    The geographic coordinates of the studied area are between latitudes 29°32’ to 33°59’ and 51°27’ to 55°5’. The position of the selected provinces of central Iran compared to the neighboring provinces are shown in Figure 1 The annual data of 8 stations have been analyzed during the stations period determined by the National Meteorological Organization. The stations characteristics including latitude, longitude, elevation and specific statistical period are shown in Table 3.

    Data and research methods

    In this study, the role of temperature changes and relative humidity on vegetation in Central Iran has been investigated using statistical models of analysis of the main components and hierarchical clustering. This research is applied and its method is slightly analytical. In order to investigate the climatic fluctuations of the center of Iran with respect to urban green space, statistical data related to average temperature and relative humidity during the 32-year period (1986 to 2018) selected central stations of Iran to come and statistical deficiencies such as Data loss was performed by reconstructing differential equations using SPSS software. The criterion for selecting stations is the availability of long-term statistics. Using statistical methods and Geographic Information System (GIS), vegetation classification was performed for Central Iran. ArcGIS, Minitab, SPSS and EXCEL software are used in this research. After identifying the stations, climatic variables including temperature and relative humidity were selected from the data of 8 meteorological stations and were analyzed using the techniques mentioned above. Then, using statistical regression analysis, the impact (topography, average temperature and average relative humidity) on how to distribute and distribute vegetation was investigated. Kendall-man non parametric test was used to investigate changes in the vegetation index trend.

    Results and discussion

    Analysis of temporal changes in climatic parameters and NDVI index The results show that the distribution of relative humidity in Abadeh and Kerman stations has decreased by 3% and the temperature distribution in these stations has increased by more than one percent. Relative humidity changes in Kashan and Sirjan stations have a weak decreasing trend, while the relative humidity distribution in Isfahan station has decreased by about 2%.The temperature distribution of Shiraz and Yazd stations increased by 3%, Abadeh station increased by 2% and also Isfahan and Kerman stations increased by 1%. The distribution of vegetation in Yazd and Khor Biyabank stations has decreased by one percent, while the growth of vegetation in Isfahan, Abadeh and Sirjan stations is increasing by less than one percent.Distribution of NDVI vegetation index in Central Iran using cluster analysis The stations are located in three distinct areas in terms of distribution of vegetation, each group having the same climatic characteristics in the distribution of similar vegetation. Based on this, three climatic zones in the study area can be identified.

    Conclusion

    The aim of this study was to investigate the effect of climatic parameters (average temperature and relative humidity) on the distribution of vegetation in Central Iran using comparison of statistical models; by examining the distribution and density of vegetation, eight factors were identified. Among the factors, the first and second factors, with 81.57% of the total vegetation variance, have played the most important role in determining the climatic diversity of Central Iran. In total, these eight factors have justified about 100% of the vegetation behavior in the area Also, according to the analysis of images of Modis satellite measuring satellites from the vegetation situation in the last 5 years, Central Iran, the value of NDVI index in Central Iran varies between 0.2 to 0.64, the northwestern parts of Fars province have the highest vegetation density and The central parts of Isfahan, especially Yazd, lack vegetation. Based on the results, altitude has a direct and significant relationship with temperature distribution in plants, especially in the study area. However, the height of Iran's central regions has affected the distribution of vegetation.

    Keywords: Central Iran, Climate Change, Temperature, NDVI Vegetation Index
  • Fatemeh Dargahian*, Mehdi Pourhashemi, Samaneh Razavizadeh Pages 87-102

    Decay and drought of oak has occurred in more than 40 countries, including Iran. Numerous factors have contributed to the drought and oak decay. Among the natural causes of climate change is common in all countries, but dust has played an important role as a contributing factor to the decline of the Zagros forests, which are adjacent to and the passage of dust currents. In this study, with the aim of investigating the occurrence of dust and its direction in Zagros deterioration monitoring sites in Chaharmahal and Bakhtiari province, meteorological statistics and data of the nearest synoptic station were used. Dust event codes were extracted from 100 phenomenon codes (0-99) and the frequency of dust events with different horizontal field of view was investigated. In order to identify the direction of dust entry, the graph diagram was used and to draw the dust, WR-PLOT software was used. Data related to wind direction and speed were extracted and wind direction and speed corresponding to dust days were extracted to enter the dust drawing software and converted to a special format of this software. HYSPLIT simulation model was used to identify the source of incoming dust sources in the area of deterioration monitoring sites. The results showed that the occurrence of dust in decay monitoring sites has an increasing trend and the path of dust entering the decay sites from the west and southwest and northwest have been important, respectively. And being in the path of incoming atmospheric currents has been affected by dust mites inside and outside the country. Tracing the origin of dust particles at three altitudes of 1000, 500 and 1500 meters showed that the most important sources of dust entering the region are from Iraq and Saudi Arabia, which has been strengthened by passing through the centers of domestic dust in Khuzestan province. Considering that the occurrence of dust and its entry path can be one of the factors contributing to the decline of Zagros oak trees and the extent of its effects is different in the south-north and west-east slopes, help decision makers and planners of forest ecosystems. At the macro level, with the control programs of domestic centers and international cooperation with neighboring countries to make fruitful and fruitful efforts to preserve and rehabilitate forests.

    Keywords: Oak decay, Internal, External dust, Golghobar, WR-PLOT software, HYSPLIT model
  • Maasoud Akhavan Kazemi*, PARVANH AZIZI, Mohammadbagher Khoramshad Khoramshad, Mohammad Abolfathi Pages 103-126

    The term modern social movements is used to describe movements that were active in France in the late 1960s through collective action in the social sphere. The most important new social movements are the civil rights movement, the women's movement, the peace movement and the environmental movement. The rapid growth of industrial and capitalist societies, regardless of environmental degradation, has created many problems. The most important problems are soil erosion, resource reduction, ozone depletion, greenhouse effects, extinction of animal and plant species and various types of soil and climate pollution. The combination of these factors has provided the basis for the formation and activation of environmental movements. The present paper tries to answer the question of how emerging environmental movements can be analyzed in the form of new social movements? And what are their effects on new social movements? Therefore, with the qualitative interpretive method, and the method of case studies, it examines the nature and why of emerging environmental movements. The research findings show that environmental crises and the need to solve environmental problems that have become a pervasive and global crisis, have provided the basis for the formation, activity and impact of emerging environmental movements. Therefore, in order to deal with the existing crises, emerging environmental movements first informed and increased public awareness, and then created pro-environmental organizations and groups, and finally, by entering In the field of politics, and using new tools and methods, they have expressed their demands and protests in a peaceful and non-violent way, in order to force governments to respond and finally enter directly into The field of politics as influential groups and political parties in the field of public policy. As a result, the volume and scope of social power and the political influence of emerging environmental movements have led to the revitalization and enrichment of new social movements; in a way that today they can be identified and analyzed as powerful social forces and influential actors in the field of political sociology.

    Keywords: New Social Movements, Emerging Environmental Movements, Social Forces, Methods of Action, Political Nature
  • Hamed Heidari, Darush Yarahmadi*, Hamid Mirhashemi Pages 127-140
    Introduction

    Human interventions in natural areas as a change in land use have led to a domino effect of anomalies and then environmental hazards. These extensive and cumulative changes in land cover and land use have manifested themselves in the form of anomalies such as the formation of severe runoff, soil erosion, the spread of desertification, and salinization of the soil. The main purpose of this study is to reveal the temperature inductions of the land cover structure of Lorestan province and to analyze the effect of land use changes on the temperature structure of the province. In this regard, the data of land cover classes of MCD12Q2 composite product and ground temperature of MOD11A2 product of MODIS sensor were used. Also, in order to detect the temperature inductions of each land cover during the hot and cold seasons, cross-analysis matrix (CTM) technique was used. The results showed that in general in Lorestan province 5 cover classes including: forest lands, pastures, agricultural lands, constructed lands and barren lands could be detected. The results of cross-matrix analysis showed that in hot and cold seasons, forest cover (IGBP code 5) with a temperature of 48 ° C and urban and residential land cover (IGBP code 13) with a temperature of 16 ° C as the hottest land use, respectively. They count. In addition, it was observed that the thermal inductions of land cover in the warm season are minimized and there is no significant difference between the temperature structure of land cover classes; But in the cold season, the thermal impulses of land cover are more pronounced. The results of analysis of variance test showed that in the cold period of the year, unlike the warm period of the year, different land cover classes; Significantly (Sig = 0.026) has created different thermal impressions in the province. Scheffe's post hoc analysis indicated that this was the difference between rangeland cover classes and billet up cover.                                                                                                              

    materials and Method:                                                                                                                 

     In this study, to reveal the relationship between land cover levels and different land use classes, cross-information matrix analysis was used in the ARC-GIS software platform. Since one of the main objectives of the study was to investigate and reveal the albedo inductions of land cover classes in Lorestan province, so the relationship between these two factors was investigated by cross-matrix analysis technique. In this regard, two sets of data were used. The first set of data was related to land cover classes of MODIS sensor composite product with a spatial resolution of 1 km and hierarchical data format (MCD 12(Q2 (MCD product) which was obtained from the database of this sensor

    Conclusion

     Land cover classes or perhaps it can be said that land use is one of the most important shapers and determinants of climate near the earth. In this study, it was observed that in general, 5 major land cover classes in the province are separable, among which rangeland and forest lands account for 85% of the total land cover of the province. On the other hand, it was seen in this study that the average spatial albedo of the province in spring, autumn and winter is about 0.2, which is very close to the global value of this component, but in winter the average value of this index in the province reaches 0.3, which can be increased Shows attention. The five land cover classes in the province had their own unique albido induction in winter, which was separable and distinct from each other, but in spring, summer and autumn, no significant distinction of albido induction of these land cover was revealed. 

    Keywords: Land cover changes, Land surface temperature, Cross-information analysis matrix, Lorestan province
  • Ahmad Hosseini*, Emad Ashtarinezhad Pages 141-160

    The wind is a quantitative vector that moves from high-pressure centers to low-pressure centers and is measured by two factors, the direction of the wind, which originates from the north and increases in degrees clockwise, and the wind speed, which is the horizontal flow. Air is measured in units of time. The wind speed can move colloidal particles, including clay and silt, from the site of destruction to a distance of hundreds of kilometers. Studies show that most dust days occur in the eastern regions of the country so that in the range of 120-day winds in Sistan, the frequency of dust per year reaches more than 150 days. Moreover, the prediction of numerical values ​​of maximum annual wind speed using the Spatio-temporal regression method was considered in this study. Error variance and alignment analysis using variance inflation index showed that numerical models of the Spatio-temporal regression of data could predict the Average maximum wind speed in the coming years. The results also show that regression Spatio-temporal until 2022 can predict wind speed.The numerical model indicates that the lowest annual average wind speed from 2019 to 2022 is related to the Ghaen station. Its forecast trend shows that by 2022, the average annual wind speed will decrease. The highest annual average wind speed is related to Zabol station, in which the forecast trend of this station shows that the average annual wind speed will decrease by 2022.

    Keywords: Spatio-temporal regression, Wind speed prediction, Sistan region
  • Paniz Ashrafi, Behnod Barmayehvar*, Ehsan-Allah Eshtehardian Pages 161-178

    Considering the increase in housing construction in developing societies such as Iran, it is necessary to address the issue of reducing construction accidents, especially in metropolises, and related safety measures with the help of emerging technologies. Therefore, the main goal of the current research is to investigate the use of Internet of Things to monitor and control high-risk points in order to reduce accidents and improve safety in the spaces of construction site in Tehran. In this applied research, first, a library study was conducted regarding the concept and application of Internet of Things in the safety field of the construction industry. Then, high risk points and activities were identified. After that, in the field study phase, this list was corrected and completed by 52 competent building safety consultants. After that, ten semi-structured interviews were conducted with safety experts and knowledgebale in the field of IoT. Therefore, effective solutions based on Internet of Things were extracted to control and monitor high risk points. Also, in this regard, the current situation and required platforms were explained from the aspects of technology, organization, cost and outsourcing. In fact, the main findings of this research, in the form of a conceptual model, show that paying attention to the stages of choosing the incident, choosing the desired point and activity, determining the appropriate solution for the determined situation (monitoring the amount of movement and health of the structure, monitoring the proximity of flammable materials with other materials, monitoring the proximity of people and machines and preventing the continuation of movement and determining the limits around the openings) and checking the required platforms (infrastructure, support, accreditation, culture, budget, employers and law), respectively, in order to design and implement IoT-based safety systems in the spaces of construction sites is vital.

    Keywords: Reducing Accidents, Hazards, Safety, Internet of Things, Spaces of construction sites, Tehran City
  • Homayoun Motiee*, Saba Ahrari Pages 179-194

    Glaciers are one of the most important water resources in the world, which are heavily affected by global warming and climate change. This paper investigates the effects of global warming on the changes in the snow cover level of the Takht Suleiman region located in Mazandaran province during the warm months of the year through the past three decades using remote sensing. For this purpose, the images from June to August of the Landsat-5 and 8 satellites in the period of 1990 to 2021, as well as the data of the air temperature product of the ERA5 sensor were processed on the Google Earth Engine. In this research, NDSI index (Normalized Snow Cover Surface Index) was used to detect snow covered surfaces and the Mann-Kendall test was used to evaluate the trend of the data. The results of the overall accuracy and Kappa coefficient in the Google Earth Engine system show an overall accuracy of 94% and a Kappa coefficient of 89% in 2021, which shows the high compatibility of this method with real data.
    The results obtained during the investigated period show an increase of about 1.5 degrees in temperature during the last three decades at a significant level of 95%. The snow and ice cover of the Takht Suleiman region in June month decreased from 127 square kilometers( in 1990) with a decrease of 82% to 22 square kilometers( in 2021). The trend of changes in the level of snow cover in June was analyzed with the Mann-Kendall test, which shows a decreasing trend at a significance level between 80 and 90%. In general, these results indicate an increase in temperature and a decrease in the level of this glacier during the statistical period studied, and the continuation of the gradual depletion of the glaciers of this region in the future is a serious threat to the downstream water source and the surrounding environment.

    Keywords: Climate change, Remote sensing, Glaciers, Takhte-Soleiman, Google Earth Engine, NDSI
  • Behrooz Mohseni*, Kaka Shahedi, Seyyed Mohsen Manavi, Narjes Mahmoodi-Vanolya Pages 195-208

    The sedimentation, sediment transport, erosion and sedimentation problems are important discussions in the planning of wisdom and macro watershed strategies and management of watershed basins. The sediment collection in lower areas causes regional damage, the destruction of the pathway of the waterways, the flow of water pollution, the accumulation of streams of sediment and reducing the capacity of reservoirs of dams and environmental bottlenecks. The sediment resulting from the watersheds erosion, in addition to soil loss and its degradation results in a decrease in water quality and endangers the useful life of dams due to the accumulation of deposits in their reservoirs. In this research, Spatiotemporal variations of suspended sediment load were investigated at three hydrometric stations of Sefidchah, Gelevard and Ablou located on the main channel of the Nakaroud Basin using sediment rating curves and linear regression model through applying MINITAB and EXCEL softwares. In order to determine the best model, determination coefficient (R2) was used. The results of this study showed that in seasonal variations of spring season in all three stations with a determination coefficient of at least 82% and a maximum of 89% as the most suitable model for estimating suspended sediment load among the models studied. In spatial studies, the Ablou station located at the outlet of the watershed has the highest determination coefficient (0.934) between sediment discharge and streamflow discharge.

    Keywords: Spatiotemporal variations, Regression Linear Model, MINITAB, Nakaroud