فهرست مطالب

نشریه ورزش و علوم زیست حرکتی
سال دوازدهم شماره 2 (پیاپی 24، پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/06/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهرا غفاری، مهدی مقرنسی*، رضا قهرمانی صفحات 1-10
    مقدمه و  هدف

     بیشتر بیماری های قلبی - عروقی با انجام تمرینات منظم و استفاده از مکمل های گیاهی قابل پیشگیری هستند. از این رو هدف تحقیق حاضر، بررسی تاثیر شش هفته تمرین تناوبی شدید (HIIT) و مصرف مکمل شنبلیله بر سطوح پلاسمایی پروتیین واکنش  پذیر C  و کورتیزول زنان دارای اضافه وزن و چاق بود.

    مواد و روش ها

     در این مطالعه نیمه تجربی، 48 نفر از زنان چاق و دارای اضافه وزن با میانگین سنی 7.8±29.79 سال و شاخص توده  بدنی 2.6±29.29 کیلوگرم بر مترمربع، به صورت هدفمند برای شرکت در این مطالعه انتخاب شدند و به صورت تصادفی در 4 گروه 12 نفری تمرین + دارونما، تمرین + مکمل، مکمل و دارونما قرار گرفتند. گروه های مصرف  کننده مکمل، روزانه یک کپسول 500 میلی  گرمی شنبلیله را مصرف کردند. گروه های تمرین، هفته ای سه جلسه به مدت 6 هفته تمرینات تناوبی شدید را با حداکثر سرعت اجرا نمودند. خونگیری قبل و بعد از دوره تمرینی و مصرف مکمل برای اندازه گیری متغیرهای تحقیق انجام شد. تحلیل آماری داده ها با آزمون های تحلیل کوواریانس و تعقیبی شفه در سطح معنی داری 0.05>P انجام گرفت.

    یافته ها

     CRP در گروه تمرین + مکمل (0.04=P) و کورتیزول در گروه های تمرین (0.039=P)، مکمل (0.033=P) و تمرین + مکمل (0.006=P) در مقایسه با گروه کنترل کاهش معنی داری را نشان دادند.

    بحث و  نتیجه گیری

     یافته ها نشان می دهد تمرین تناوبی شدید و مصرف مکمل شنبلیله به تنهایی و به صورت همزمان تاثیر مثبتی بر CRP و کورتیزول دارد؛ که با مهار روندهای بالادست تولید شاخص های التهابی، اثرات منفی التهاب را به حداقل می رساند. کاهش این شاخص ها  گامی موثر در کاهش بیماری های مرتبط با سیستم ایمنی می باشد.

    کلیدواژگان: پروتئین واکنش پذیر C، تمرین تناوبی شدید، مکمل شنبلیله، کورتیزول
  • مهرزاد مقدسی* صفحات 11-18
    مقدمه و هدف

    اختلالات محور هیپوتالاموس- هیپوفیز- آدرنال (محور HPA) و در نتیجه اختلالات روانی و افسردگی از جمله مشکلات رایج در بیماران مبتلا به ام اس هستند. ممکن است فعالیت  های ورزشی موجب تنظیم محور HPA و بهبود وضعیت روانی این دسته از بیماران موثر باشد. هدف مطالعه حاضر بررسی اثر هشت هفته تمرینات مقاومتی بر محور HPA، وضعیت روانی و میزان افسردگی زنان مبتلا به بیماری ام اس بود.

    مواد و روش ها:

     27 زن جوان مبتلا به بیماری ام اس (میانگین سنی 6.9 ± 32.3 سال) و با میانگین مقیاس وضعیت ناتوانی گسترده (EDSS) 2±1.3 به صورت هدفمند انتخاب شدند. آزمودنی ها به طور تصادفی و بر اساس EDSS به دو گروه تمرینات مقاومتی (14 نفر) و کنترل (13 نفر) تقسیم شدند. آزمودنی‎های گروه تمرین به مدت 8 هفته، 3 روز در هفته، به مدت 45 دقیقه و با محدوده 50 تا 70 درصد حداکثر قدت در تمرینات برنامه‎ریزی شده مقاومتی پیشرونده شرکت کردند. وضعیت روانی، میزان افسردگی و غلظت هورمون های آدرنوکورتیکوتروپین (ACTH) و کورتیزول قبل و پس از دوره تمرینی اندازه‎گیری شد. برای بررسی اختلاف میانگین  ها از آزمون آماری t مستقل و حداقل سطح معنی داری 0.05 استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد پس از هشت هفته تمرین مقاومتی، وضعیت روانی (11.2 درصد، 0.04=P) و میزان افسردگی (27.4 درصد، 0.01=P) در گروه تمرین نسبت به گروه کنترل بهبود معنی دار و سطوح ACTH (11.6 درصد، 0.03=P) و کورتیزول (9.9 درصد، 0.04=P) کاهش معنی دار پیدا کرده است.

    بحث و نتیجه گیری: 

    به طور کلی به نظر می‎رسد تمرینات مقاومتی به کار رفته در مطالعه حاضر به واسطه تنظیم محور HPA می تواند در بهبود وضعیت روانی و میزان افسردگی زنان مبتلا به بیماری ام اس موثر باشد.

    کلیدواژگان: بیماری ام اس، اختلالات روانی، افسردگی، تمرین مقاومتی، محور HPA
  • ملیکا عنابی*، علی یونسیان، نسرین رضویان زاده صفحات 19-27
    مقدمه و هدف

    سندرم متابولیک شامل مجموعه ای از عوامل خطرساز است که احتمال بروز بیماری های قلبی عروقی را افزایش می دهد. فعالیت  بدنی و تغذیه مناسب به عنوان راهکاری موثر برای کاهش عوامل خطرساز سندرم متابولیک است. هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر هشت هفته تمرین پیلاتس و مصرف عصاره عناب بر شاخص های سندرم متابولیک در زنان میانسال بود.

    مواد و روش ها:

     40 زن میانسال یایسه به طور تصادفی به گروه های تمرین پیلاتس، عصاره عناب، گروه تمرین پیلاتس با عصاره عناب و گروه کنترل تقسیم شدند. در گروه هایی که عصاره عناب مصرف کردند،  پودر عناب روزانه 200 میلی گرم به ازای کیلوگرم وزن بدن به همراه یک لیوان آب به مدت هشت هفته مصرف شد. برنامه تمرینی، شامل تمرینات پیلاتس به مدت 8 هفته و 3 جلسه در هفته انجام شد. تفاوت درون گروهی با روش تی وابسته و تفاوت بین گروهی با تحلیل واریانس یک طرفه ارزیابی شد. سطح معنی داری برای انجام محاسبات 0.05=a در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    در گروه تمرینات پیلاتس و مصرف عصاره عناب LDL (P=0.005) ،HDL (P=0.001) ،TG (P=0.002)، فشارخون دیاستولی (0.02=P) و دور کمر (0.001=P) کاهش معنی داری داشت، اما قندخون ناشتا (0.06=P)، TC (P=0.008) و فشارخون سیستولی (0.1=P) تغییر معنی داری نداشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی به نظر می رسد هشت هفته تمرین پیلاتس با مصرف عصاره عناب در کاهش اندازه دور کمر، بهبود فشارخون و برخی از شاخص  های سندرم متابولیک تاثیر مثبتی داشته باشد.

    کلیدواژگان: مکمل عصاره عناب، تمرین پیلاتس، سندرم متابولیک، زنان میانسال
  • جواد مهربانی*، ابوذر جوربنیان، مریم محمدپور صفحات 28-34
    مقدمه و هدف

    مطالعات نشان داده اند بیماری کووید 19 باعث اختلال در سیستم ایمنی می شود. تقویت سیستم ایمنی می تواند استراتژی مهمی در پیشگیری از این بیماری باشد. بنابراین، هدف از مطالعه حاضر بررسی فعالیت بدنی و وضعیت تغذیه ای در دوره همه گیری کووید 19 بود.

    مواد و روش ها:

     مطالعه حاضر از نوع توصیفی و ابزار جمع آوری اطلاعات، پرسشنامه الکترونیک محقق ساخته بود. پرسشنامه شامل 4 بخش و هر بخش شامل چند سوال بود. بر اساس سوالات پرسشنامه، افراد بر اساس سطح فعالیت بدنی، سابقه ورزشی، عادات غذایی و مکمل هایی که مصرف می کردند و ابتلاء به کووید 19، طبقه بندی شدند. جامعه پژوهش شامل افراد فعال در فضای مجازی و آزمودنی ها 805 نفر (466 زن و 339 مرد) بودند.

    یافته ها: 

    در زنان غیرفعال، رابطه معکوسی بین فعالیت بدنی با شدت و مدتی که تا آستانه بروز خستگی باشد و احتمال ابتلا به بیماری کووید 19 وجود داشت (0.24-=r،  P=0.0001). همچنین، رابطه معکوسی بین سابقه ورزشی مردان (0.28-=P=0.0001 ،r). با بیماری کووید 19 و زمان فعالیت ورزشی در هر جلسه مردان (0.24-=r، P=0.0001). و زنان (0.21-=P=0.0001 ،r). با بیماری کووید 19 مشاهده شد. رابطه مثبتی بین استفاده از مواد غذایی پرچرب و بیماری کووید 19 در مردان و زنان  مشاهده شد (0.21-=P=0.014 ،r)؛ و افرادی که مکمل های غذایی استفاده می کردند، میزان ابتلای پایین تری به بیماری کووید 19 داشتند (0.0001=P).

    بحث و نتیجه گیری: 

    به نظر می رسد اجرای فعالیت بدنی منظم با شدت متوسط و پیروی از یک رژیم غذایی متعادل و دریافت منظم گروه های غذایی غلات، گوشت و مواد پروتیینی و میوه ها و دریافت مکمل های ویتامین C و D با کاهش شدت بیماری کووید 19 رابطه داشته است.

    کلیدواژگان: فعالیت بدنی، افراد غیرفعال، عادات غذایی، کووید 19
  • روح الله حق شناس*، حسین پورحبیبی صفحات 35-41
    مقدمه و هدف

    آسپروزین یک هورمون پروتیینی ضدتنظیمی انسولین است و با بیماری های مزمن همچون چاقی و دیابت مرتبط است. از این رو هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین هوازی بر بیان ژن آسپروزین بافت پانکراس رت های نر مبتلا به دیابت است.

    مواد و روش ها:

     32 سر رت نر ویستار، پس از القا دیابت با STZ به صورت تصادفی به 4 گروه کنترل (n=8)، تمرین (n=8)، دیابت (n=8) و دیابت + تمرین (n=8) تقسیم شدند. رت های گروه تمرین پس از آشنایی با پروتکل تمرین، 5 جلسه در هفته، به مدت هشت هفته، پروتکل تمرین هوازی را اجرا کردند. پس از اتمام پروتکل، بافت پانکراس استخراج و از روش RT- PCR برای اندازه گیری RNA و از روش الایزا برای سنجش بیان پروتیین آسپروزین استفاده شد. از آزمون تحلیل واریانس جهت تجزیه وتحلیل داده ها، در سطح معناداری (0.05>P) استفاده شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد القاء دیابت سطح بیان ژن و پروتیین آسپروزین در بافت پانکراس را به طور معنی داری افزایش داد (0.001>P). هشت هفته تمرین هوازی بیان پروتیین آسپروزین را در گروه تمرین به طور معنی داری کاهش داد (0.019=P) ولی کاهش در سطح بیان ژن و پروتیین آسپروزین در گروه دیابت +ت مرین نسبت به گروه دیابت معنی دار نبود.

    بحث و نتیجه گیری

    تمرین هوازی سطح آسپروزین بافت پانکراس را که در اثر دیابت افزایش یافته بود کاهش داد ولی قادر نبود آن را به سطح اولیه خود برگرداند. به نظر می رسد مسیر تاثیرگذاری ورزش مستقل از مسیرهای سلولی و مولکولی در بافت پانکراس است و بیشتر از طریق مسیرهای پیام رسانی سلولی در عضله نقش ایفا می کند و در رابطه با آسپروزین در سلول های تخریب شده بافت پانکراس در اثر ابتلا به دیابت علاوه بر ورزش نیاز به روش های کمک درمانی دیگر نیز وجود دارد.

    کلیدواژگان: دیابت، تمرین هوازی، پانکراس، آسپروزین
  • لیلی خاوری خراسانی*، سجاد میرزابابایی، حمیدرضا فلاح یخدانی صفحات 42-54
    مقدمه و هدف

    فعالیت ورزشی و رفتاری که باعث افزایش GDNF در مغز شوند، می توانند شکل پذیری مغز را حفظ و موجب تسهیل یادگیری شوند. همچنین فرایندهای تصمیم گیری در محیط آموزشی که با میزان استفاده فراگیران از راهبردهای خودتنظیمی یادگیری مرتبط است به آموزش مهارت ورزشی کمک می کند. در این مطالعه تاثیر راهبردهای خودتنظیمی بر سطوح سرمی GDNF، عملکرد شناختی و اکتساب مهارت شوت سه گام هندبال بررسی شد.

    مواد و روش ها

    42 پسر با دامنه سنی 18 تا 24 سال غیرفعال به صورت تصادفی، به عنوان نمونه انتخاب و به سه گروه خودتنظیم، کنترل با تمرین و کنترل بدون تمرین تقسیم شدند. آزمودنی ها در 15 جلسه به فعالیت شوت سه گام هندبال طبق آزمون هندبال زین پرداختند. 48 ساعت قبل و بعد از پیش آزمون و پس آزمون خون گیری و سنجش عملکرد شناختی به صورت آزمون استروپ انجام شد. عامل خونی GDNF به روش الایزا سنجیده شد. تحلیل آماری با آزمون های مربوطه با نرم افزار SPSS  نسخه 22 در سطح معناداری 0.05>P انجام شد.

    یافته ها

    راهبردهای خودتنظیمی بر سطوح سرمی GDNF (P=0.67) و همچنین بر عملکرد شناختی تاثیر معناداری نداشت (0.07=P) اما بر اکتساب مهارت شوت سه گام هندبال تاثیر معناداری داشت (0.01˂P)، همچنین، با توجه به نتایج تحلیل واریانس یک راهه برای مقایسه تغییرات در سه گروه در شاخص مهارت شوت سه گام هندبال پس از انجام پروتکل تمرینی بین گروه ها نیز تفاوت معنا داری نشان داد (0.01˂P) که با توجه به نتایج آزمون تعقیبی شفه، بین گروه خودتنظیم با کنترل بدون تمرین و کنترل با تمرین تفاوت معناداری وجود داشت (0.01˂P). اما بین سایر گروه ها تفاوت میانگین معنادار نبود.

    بحث و نتیجه گیری

    استفاده از راهبردهای خودتنظیمی در آموزش مهارت شوت سه گام هندبال موثر است. توصیه می شود مربیان در جلسات آموزشی، از راهبردهای خودتنظیمی استفاده کنند و ورزشکاران بالاخص افراد مبتدی برای یادگیری بیشتر و بهتر مهارت ها و بهبود سطح عملکرد خود از راهبردهای خودتنظیمی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: راهبردهای خودتنظیمی، سطح سرمی GDNF، عملکرد شناختی، اکتساب، شوت سه گام هندبال
|
  • Zahra Ghafari, Mehdi Mogharnasi*, Reza Ghahremani Pages 1-10
    Introduction and purpose

    Most cardiovascular diseases can be prevented by regular exercise and the use of herbal supplements. Therefore, the aim of the present study was to investigate the effect of six weeks of High-intensity interval training (HIIT) and fenugreek supplementation on plasma levels of C-reactive protein and cortisol in overweight and obese women.

    Materials and Methods

    In this quasi-experimental study, 48 obese and overweight women with a mean age of 29.79± 7.8 years and a body mass index of 29.29 ± 2.6 kg/m2 were purposefully selected to participate in this study. And were randomly divided into 4 groups of 12: exercise+placebo, exercise+supplement, supplement and placebo. The supplement groups took one 500 mg fenugreek capsule daily. Exercise groups performed intense intermittent training at maximum speed for three sessions per week for 6 weeks. Blood samples were taken before and after the training period and supplementation to measure the research variables. Statistical analysis of data was performed by analysis of covariance and Scheffe post hoc tests at a significance level of P<0.05.

    Results

    CRP in exercise+supplement group (p= 0.04) and cortisol in exercise (p=0.039), supplement (p=0.033) and exercise+supplement (p=0.006) groups decreased significantly compared with control group.

    Discussion and Conclusion

    Findings show that High-intensity interval training and fenugreek supplementation alone and simultaneously have a positive effect on CRP and cortisol; by minimizing the upward trends in the production of inflammatory markers, the negative effects of inflammation are minimized. Reducing these indicators is an effective step in reducing diseases related to the immune system.

    Keywords: CRP, Intense intermittent exercise, Overweight, obese women, Fenugreek supplement, Cortisol
  • Mehrzad Moghadasi* Pages 11-18
    Introduction and purpose

    Disrupted hypothalamo – pituitary - adrenal (HPA) axis, psychological impairment and depression are widespread comorbidity in patients with multiple sclerosis (MS). Exercise training may regulate HPA axis and improve psychological status in these patients. The aim of this study was to examine the effect of 8 weeks resistance training on HPA axis, psychological status and depression level in female patients with MS.

    Materials and Methods

    Twenty-seven women with MS disease (32.3 ± 6.9 year of old) and Expanded Disability Status Scale (EDSS) of 2.0 ± 1.3 participated in this study. Subjects were divided into control group (n=13) or training group (n=14) randomly, according their EDSS scores. The training group performed progressive resistance training program, 45 min with 50-70% 1RM, 3 days a week for 8 weeks. Psychological status, depression level and ACTH and cortisol concentration were assessed before and after the intervention. Independent sample t-test was used for mean differences between groups.

    Results

    The results demonstrated that psychological status (11.2%, P=0.04) and depression level (27.4%, P=0.01) improved and ACTH (11.6%, P=0.03) and cortisol (9.9%, P=0.04) concentration reduced significantly after 8 weeks resistance training.

    Discussion and Conclusion

    In summary it seems that resistance training utilized in this study effective for psychological status and depression level improvement in female patients with MS by regulating HPA axis.

    Keywords: Multiple sclerosis, Psychological impairment, Depression, Resistance training, HPA axis
  • Melika Anabi*, Ali Younesian, Nasrin Razavianzadeh Pages 19-27
    Introduction and purpose

    Metabolic syndrome includes a set of risk factors that increase the probability of cardiovascular diseases. Physical activity and proper nutrition are an effective way to reduce the risk factors of metabolic syndrome. The aim of the current research was to investigate the effect of eight weeks of Pilates training and jujube extract consumption on the indicators of metabolic syndrome in middle-aged women.

    Materials and methods

    40 middle-aged postmenopausal women were randomly divided into Pilates exercise groups, jujube extract, Pilates exercise group with jujube extract, and control group. In the groups that consumed jujube extract, jujube powder was consumed daily at 200 mg per kilogram of body weight along with a glass of water for eight weeks. The exercise program included Pilates exercises for 8 weeks and 3 sessions per week. The intra-group difference was evaluated by dependent t method and the inter-group difference was evaluated by one-way analysis of variance. The significance level was considered to be a=0.05.

    Results

    In the group of Pilates exercises and consumption of jujube extract, LDL (P=0.005), HDL (P=0.001), TG (P=0.002), diastolic blood pressure (P=0.02) and waist circumference (P=0.001) had a significant decrease, while fasting blood sugar (P=0.06), TC (P=0.08) and systolic blood pressure (P=0.1) did not change significantly.

    Discussion and Conclusion

    In general, it seems that eight weeks of Pilates training with the consumption of jujube extract has a positive effect on reducing waist size, improving blood pressure and some indicators of metabolic syndrome.

    Keywords: Jujube extract supplement, Pilates exercise, Metabolic syndrome, Middle-aged women
  • Javad Mehrabani*, Abuzar Jorbonian, Maryam Mohammadpour Pages 28-34
    Introduction and purpose

    Studies have shown that COVID-19 causes disruption in the immune system. Strengthening the immune system can be an important strategy in preventing this disease. Therefore, the aim of this study was to investigated the physical activity and nutritional status during the COVID-19 pandemicon the other hand, it has been suggested in many studies that physical activity and proper diet can be effective in improving the immune system.

    Material and methods

    The present study is descriptive in that the method of data collection was the use of an electronic questionnaire. The questionnaire included 4 sections and each section included several questions. The responses were returned to the database designed by the researcher. Based on the questions of the questionnaire, people were classified based on the level of physical activity, sports history, eating habits and supplements they were taking and suffering from COVID-19. The research community included people active in the virtual environment and the subjects were 805 (466 women and 339 men).

    Results

    In inactive women, there was an inverse relationship between physical activity with intensity and time until the threshold of fatigue and the possibility of contracting the disease of COVID-19 (p=0.0001, r=0.24). In addition, there is an inverse relationship between sports history of men (p=0.001, r=-0.28) with COVID-19 disease and the time of sports activity in each session of men (p=0.0001, r=-0.24) and women (p=0.0001, r=0.21) was observed with COVID-19 disease. A positive relationship was observed between the use of high-fat foods and COVID-19 disease in men and women (p=0.014, r=0.21); and people who used nutritional supplements had a lower rate of infection with the disease of COVID-19 (p=0.0001).

    Discussion and Conclusion

    It seems that performing regular physical activity with moderate intensity and following a balanced diet and regularly receiving cereal, meat and protein food groups and fruits and receiving vitamin C and D supplements are related to reducing the severity of COVID-19 disease.

    Keywords: Physical activity, Inactive people, Eating habits, COVID-19
  • Rouhollah Haghshenas*, Hossein Poorhabibi Pages 35-41
    Introduction and purpose

    Asprosin is a counter-regulatory protein hormone of insulin and is associated with chronic diseases such as obesity and diabetes. Therefore, the aim of this study is to investigate the effect of aerobic exercise on the expression of the asprosin gene in the pancreatic tissue of male rats with diabetes.

    Materials and methods

    32 male Wistar rats were randomly divided into 4 groups: control (n=8), exercise (n=8), diabetes (n=8), and diabetes+exercise (n=8) after inducing diabetes with STZ. After getting familiar with the training protocol, the rats in the training group performed the aerobic training protocol 5 times a week for eight weeks. After completing the protocol, pancreatic tissue was extracted and RT-PCR method was used to measure RNA and ELISA method was used to measure asprosin protein expression. Analysis of variance test was used to analyze the data (P<0.05).

    Results

    The results showed that induction of diabetes significantly increases the expression level of asprosin gene and protein in pancreatic tissue (P<0.001). Eight weeks of aerobic training significantly reduced asprosin protein expression in the exercise group (P=0.019) but the decrease in gene and protein expression of asprosin in the diabetes+exercise group was not significant compared to the diabetes group.

    Discussion and Conclusion

    Aerobic exercise reduced the level of asprosin in pancreatic tissue, which was increased due to diabetes, but was not able to return it to its original level. It seems that the effect of exercise is independent of the cellular and molecular pathways in the pancreatic tissue and plays a role mostly through the cell signaling pathways in the muscle, and in the damaged cells of the pancreatic tissue due to diabetes, in relation to asprosin addition to exercise, it is necessary to other treatment methods.

    Keywords: Diabetes, Aerobic Exercise, Pancreas, Asprosin
  • Leily Khavari Khorasani*, Sajjad Mirzababaei, Hamidreza Fallah Yakhdani Pages 42-54
    Introduction and purpose

    Physical and behavioral activity that increases GDNF in the brain can maintain the ductility of the brain and facilitate learning. Also, decision-making processes in the learning environment, will help to learn sport skills. The present study aimed to investigate the effect of self-regulatory strategies on serum GDNF levels, cognitive function, and acquisition of three-step handball shooting skills.

    Materials and Methods

    42 inactive boys 18 to 24 years were randomly selected as the sample. Statistical samples were divided into three groups: self-regulation, control with practice, and control without practice. Subjects in 15 sessions to shoot handball activities according to the Zien handball test. 48 hours before and after pre-test and post-test, blood samples were taken, and cognitive function test was performed as Stroop test. Blood factor GDNF was measured by ELISA. Statistical analysis was performed by SPSS 22 at P≤ 0.05 level.

    Results

    metacognitive strategies did not have a significant effect on serum GDNF levels (P=0.67) and also on cognitive function (P=0.07) but on the acquisition of three-step handball shooting skills Had a significant effect (P˂0.01), also according to the results of one-way analysis of variance to compare changes in three groups in the three-step handball shooting skill index after training protocol (P˂0.01) There was a significant difference between the groups that according to the results of Scheffe post hoc test, there was a significant difference between the self-regulatory group with control without practice and control with practice (P˂0.01). But the mean difference was not significant between the other groups.

    Conclusion

    These findings show that the use of self-regulatory strategies is effective in teaching handball three-step shooting skills. Recommended that coaches use metacognitive strategies during teaching sessions, and athletes, particularly beginners, should use metacognitive strategies to learn more and better skills and improve their performance.

    Keywords: Self-regulatory strategies, Serum level (GDNF), Cognitive Function, Acquisition, Handball three-shoot