فهرست مطالب

علوم ترویج و آموزش کشاورزی - سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 36، بهار و تابستان 1401)

نشریه علوم ترویج و آموزش کشاورزی
سال هجدهم شماره 1 (پیاپی 36، بهار و تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/30
  • تعداد عناوین: 13
|
  • صفحه 0
  • روح الله رضائی*، لیلا صفا، داود امین فنک صفحات 1-19

    در چند دهه اخیر، توسعه ناپایدار فعالیت های کشاورزی در حوضه آبریز دریاچه ارومیه منجر به خشک شدن بخش قابل توجهی از این دریاچه شده است. این مسیله علاوه بر تاثیر منفی بر کیفیت زندگی جوامع محلی پیرامون دریاچه، تاثیر مخربی بر کیفیت و کمیت فعالیت های کشاورزی در منطقه داشته است. بر این اساس، به نظر می رسد که توسعه کشاورزی پایدار به عنوان یکی از مهم ترین گام های احیای دریاچه ارومیه به شمار می رود. با توجه به اهمیت موضوع، هدف اصلی این پژوهش کاربردی «شناسایی و تحلیل راهبردهای توسعه فعالیت کشاورزی پایدار در استان های آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی در راستای احیای دریاچه ارومیه» بود. جامعه آماری این پژوهش را 27 نفر از کارشناسان و متخصصان ذی ربط در دفتر حفاظت از تالاب های ایران، سازمان جهاد کشاورزی، اداره کل حفاظت محیط زیست و شرکت های فنی- مهندسی کشاورزی در استان های آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی تشکیل دادند. در این پژوهش، ابتدا با بهره گیری از تکنیک تحلیل نقاط قوت، نقاط ضعف، فرصت ها و تهدیدها اقدام به شناسایی عوامل داخلی و خارجی تاثیرگذار بر فعالیت کشاورزی پایدار گردید. سپس، با استفاده از تکنیک ماتریس برنامه ریزی راهبردی کمی به اولویت بندی راهبردهای قابل قبول در راستای توسعه فعالیت کشاورزی پایدار پرداخته شد. با توجه به نتایج به دست آمده، در هر دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی، فرصت های پیش روی فعالیت کشاورزی پایدار بر تهدیدهای آن و در عین حال، نقاط قوت فعالیت کشاورزی پایدار بر نقاط ضعف آن برتری داشتند. همچنین، نتایج این پژوهش نشان داد که از نظر فضای راهبردی، فعالیت کشاورزی پایدار در هر دو استان آذربایجان غربی و آذربایجان شرقی در موقعیت توسعه ای یا حداکثر- حداکثر قرار داشت. در این زمینه، مهم ترین راهبردهای مشترک در سطح هر دو استان شامل "توانمندسازی نهادی و هم افزایی ظرفیت های بین بخشی در راستای استفاده از پتانسیل های موجود در بخش های مختلف دولتی و غیردولتی در سطح استان" و "ارتباط دادن فعالیت کشاورزی پایدار با مباحث حفاظت از محیط زیست با تاکید بر حفظ دریاچه ارومیه" بودند.

    کلیدواژگان: احیای تالاب، دریاچه ارومیه، کشاورزی پایدار، تکنیک SWOT
  • فرید اجلالی، طاهره شرقی*، شمیم شجاع فلاورجانی، افروز علی محمدی صفحات 21-47

    برای رسیدن به توسعه پایدار کشاورزی دستیابی به مصرف پایدار آب ضروری است. سازمان ملل، مصرف پایدار آب کشاورزی را به معنای رشد منفی مصرف آب معرفی نموده است. موفقیت در اجرای اقدامات موثر مصرف پایدار آب منوط به شناخت مولفه های تغییر رفتار و شرایط زمینه ای است که کشاورزان در آن به فعالیت کشاورزی مشغول هستند. پژوهش حاضر با هدف تحلیل رفتار مصرف پایدار آب کشاورزی در چارچوب الگوی تلفیقی عوامل رفتاری با زمینه ای به انجام رسید. جامعه آماری کل کشاورزان شهرستان مینودشت بودند که تعداد 2358 نفر بودند. بر اساس فرمول کوکران حجم نمونه 331 نفر تعیین شد که با روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای افراد انتخاب شدند. اعتبار ظاهری پرسشنامه محقق ساخته پژوهش توسط پانلی از متخصصان مورد تایید قرار گرفت. مقادیر ضریب آلفای کرونباخ برای متغیرهای پرسشنامه بین 0/60 تا 0/98 بدست آمد که بیانگر پایایی قابل قبول است. برای تحلیل داده‎ها از نرم افزارهای SPSS22 و Smart PLS2 بهره گرفته شد. نتایج نشان داد که به ترتیب مولفه های نگرش، هنجار ذهنی، ریسک، خودتنظیمی و توانایی تعیین کننده های موثر بر قصد رفتاری مصرف پایدار آب می باشد؛ این متغیرها به جز توانایی به طور معناداری توسط عامل باور اکولوژیکی آب تحت تاثیر قرار دارند. به عبارتی نتایج بیان‎کننده آن است که دیدگاه و باوری که کشاورزان نسبت به منابع آب دارند می تواند تعیین کننده اصلی تغییرات مولفه های روانشناختی باشند و نهایتا بر آمادگی در رفتار مصرف پایدار آب تاثیرگذار باشند. همچنین، عامل باور اکولوژیکی آب به طور معناداری تحت تاثیر متغیرهای زمینه ‎ای بود.

    کلیدواژگان: باور اکولوژیکی آب، رفتار پایدار، عامل رفتاری، عامل زمینه ای، مصرف پایدار آب، مدل RANAS
  • طاهره چرخ تابیان، غلامرضا مجردی*، گیرما گبرسنبت، حیدر قلی زاده صفحات 49-65

    پژوهش کیفی حاضر، با هدف تحلیل چالش های پیش ‎روی زنجیره ارزش سیب زمینی از دیدگاه تولیدکنندگان و ارایه راهکارهایی برای بهبود آن با تاکید بر ارایه خدمات ترویج بازار محور به انجام رسید. جامعه آماری تحقیق را سیب زمینی کاران استان همدان تشکیل دادند که به صورت هدفمند و با استفاده از روش گلوله برفی انتخاب شدند. اعتبار محتوایی تحقیق حاضر، توسط تیم تحقیق تعیین گردید. پس از انجام بیش از 10 ساعت مصاحبه عمیق با 14 نفر از سیب‎ زمینی‎ کاران، اشباع تیوریک حاصل شد. از آنجا که قابلیت اعتماد در روش تحلیل محتوا بسیار مهم است، بنابراین سعی شد پس از طبقه بندی و ارزشیابی اولیه، محتوا مجددا کدگذاری، طبقه بندی و ارزشیابی شده و در صورت مطابقت زیاد، نتایج تحلیل های دو کدگذار، ارزشیابی و تحلیل آن ها پذیرفته گردید. تجزیه و تحلیل داده های کیفی حاصل از مصاحبه های نیمه ساختار یافته در محیط نرم افزار Nvivo10 منجر به استخراج 75 مفهوم در کدگذاری باز و 8 طبقه اصلی در کدگذاری محوری شد که تحت دو فعالیت پشتیبانی و اصلی زنجیره ارزش پورتر ارایه شد. بر این اساس بیشترین موانع مطرح شده توسط پاسخگویان، مفاهیم مالی از گروه فعالیت های پشتیبانی و کمترین فراوانی از نظر منبع و تعداد ارجاعات مربوط به تدارکات خروجی از گروه فعالیت های اصلی بود.

    کلیدواژگان: بازار محوری، رهیافت ترویج بازار محور، زنجیره ارزش سیب زمینی، همدان
  • سعید کریمی*، ساجده کریمی راد، حمید کریمی صفحات 67-86

    کسب و کارهای کوچک زنان روستایی کمک بزرگی به توسعه پایدار مناطق روستایی می کنند. ولیکن، موفقیت و دوام این کسب و کارها یک نگرانی بزرگ بوده است؛ بنابراین، شناخت عوامل موثر بر موفقیت این کسب و کارها بسیار مهم می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی رابطه دو منبع روان شناختی یعنی توانمندی و تاب آوری کارآفرینانه با موفقیت کارآفرینانه زنان کارآفرین روستایی بود. این پژوهش از نوع پژوهش‏ های کاربردی است. جامعه آماری تحقیق زنان کارآفرین روستایی در منطقه سیستان بودند (N=1546) که با استفاده از روش نمونه گیری غیر احتمالی در دسترس، 250 نفر به ‏عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده شد. روایی صوری پرسشنامه با بهره‏ گیری از نظرات پانلی از متخصصان در زمینه کارآفرینی روستایی صورت گرفت و پایایی پرسشنامه نیز با محاسبه شاخص آلفای کرونباخ در حد مطلوب به دست آمد. نتایج مدل‏ سازی معادلات ساختاری نشان داد که توانمندی و تاب آوری کارآفرینانه رابطه مثبت و معنی داری با موفقیت کارآفرینانه زنان کارآفرین روستایی دارند. همچنین نتایج نشان داد که توانمندی کارآفرینانه به ‏طور غیرمستقیم هم از طریق تاب آوری بر موفقیت کارآفرینانه ی زنان کارآفرین روستایی تاثیر مثبتی دارد؛ بنابراین، تقویت و توسعه منابع روان‏ شناختی به ویژه توانمندی و تاب آوری کارآفرینانه در جهت بهبود موفقیت کارآفرینانه زنان کارآفرین روستایی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، کارآفرینی روستایی، زنان روستایی، موفقیت کارآفرینانه، تاب آوری، توانمندی، منطقه سیستان
  • منصوره کاشف گنج دره در، کورش رضائی مقدم، مهسا فاطمی* صفحات 87-105

    امروزه مدیریت تداوم کسب وکار به بخش مهمی از شالوده سازمان ها تبدیل شده است. به طوری که با اجرای اصول تداوم کسب وکار نه تنها رفاه و امنیت کارکنان تامین می شود؛ بلکه توانایی هدایت فعالیت های اصلی نیز فراهم می آید. سازمان ها باید مدیریت تداوم کسب وکار را نه به عنوان یک فرآیند طرح ریزی پرهزینه، بلکه به عنوان یک فرآیند بهبود ارزش افزوده و بسیار مهم در نظر داشته باشند. با توجه به نوپا بودن این بحث و عدم آشنایی فراگیر با اصول آن در سطح شرکت های مختلف دولتی یا غیردولتی مرسوم، هدف از مطالعه حاضر، تحلیل دانش اعضای شرکت های دانش بنیان مستقر در پارک علم و فناوری استان کرمان در ایران نسبت به اصول مدیریت تداوم کسب وکار است. مطالعه به روش پیمایش انجام گرفت و برای جمع آوری داده ها یک نمونه تصادفی 218 نفره از اعضای شرکت ها استفاده گردید. داده ها با استفاده از آمار استنباطی و مدل سازی معادلات ساختاری بر اساس نرم افزارهای SPSS و SmartPLS2 تحلیل شد. یافته های حاصل از تحلیل علی نشان داد که ایستار نسبت به اصول مدیریت تداوم کسب وکار و هوش رقابتی تاثیر مثبتی بر بهبود دانش نسبت به اصول مدیریت تداوم کسب وکار شرکت ها دارند. همچنین متغیر خلق محصول جدید نیز به صورت مستقیم و غیرمستقیم بر بهبود دانش نسبت به اصول مدیریت تداوم کسب وکار شرکت ها موثر است. متغیر میانجی سیاست های دولتی نیز اثر مستقیم بر دانش مدیریت تداوم کسب وکار دارد؛ لذا برای بقای شرکت ها عاملی مهم و تاثیرگذار خواهد بود.

    کلیدواژگان: مدیریت تداوم کسب وکار، شرکت های دانش بنیان، هوش رقابتی، کارآفرینی، پارک علم و فناوری
  • محسن عادلی ساردوئی، علی اسدی*، خلیل کلانتری، علی اکبر براتی، حسن خسروی صفحات 107-127

    علی رغم تاثیر تغییر اقلیم و بحران آب در تغییر دامنه جغرافیایی و عملکرد محصولات کشاورزی مطالعات اندکی در مورد عوامل تعیین کننده نیت کشاورزان برای تغییر الگوی کشت خود به کاشت محصولات بر اساس منابع آبی انجام شده است. بر این اساس، این مطالعه برای ارزیابی تمایل کشاورزان جیرفتی برای پیروی از این راهکار موثر در زمینه کاهش تولید محصولات زراعی با نیاز آب زیاد انجام شده است. حجم نمونه مورد نیاز بر اساس جدول کرجسی و مورگان 393 نفر برآورد شد (جامعه آماری 23713 نفر) که از طریق نمونه گیری تصادفی طبقه ای از بین کشاورزان شاغل این دشت، در سال 1399 انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده های تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفت. نیت کشاورزان در زمینه کشت محصولات بر اساس منابع آبی با استفاده از دو مدل رفتاری، تیوری رفتار برنامه ریزی شده و مدل اعتقاد سلامت و از طریق مدل سازی معادلات ساختاری مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد که تیوری رفتار برنامه ریزی شده با دو سازه نگرش و هنجار ذهنی 41/7 درصد از واریانس نیت کشاورزان را تبیین می نماید و همچنین 67/3 درصد از نیت کشاورزان در خصوص انتخاب محصول بر اساس منابع آبی توسط مدل اعتقاد سلامت شامل سازه های تشویق به عمل، شدت درک شده، مزایای درک شده، حساسیت درک شده و خودکارآمدی توضیح داده شده است. با وجود اینکه هر دو نظریه به طور بالقوه توانایی بالایی در پیش بینی نیت کشاورزان داشتند، اما مدل اعتقاد سلامت در این مطالعه عملکرد بهتری نسبت به تیوری رفتار برنامه ریزی شده داشت.

    کلیدواژگان: بحران آب، تغییر الگوی کشت، دشت جیرفت، مدل اعتقاد سلامت، نیت رفتاری
  • سمیه بطحایی، امیر علم بیگی*، جواد قاسمی صفحات 129-142

    توجه به موضوع مسیولیت اجتماعی توسط سازمان ها یکی از عوامل موثر در زمینه سازی برای ارتقای کیفیت خدمات و توسعه منابع انسانی است و می تواند مبنایی برای ارزیابی عملکرد سازمانی قرار گیرد. در این رابطه هدف اصلی این تحقیق توصیفی-همبستگی بررسی و اعتبارسنجی مولفه های تشکیل دهنده مسیولیت پذیری اجتماعی از دیدگاه کارشناسان بود. جامعه آماری این تحقیق 250 نفر از کارشناسان میدانی ترویج کشاورزی جهاد کشاورزی استان تهران بودند که با توجه به فرمول کوکران، تعداد 135 نفر از آنان از طریق روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه استفاده گردید. برای تعیین روایی پرسشنامه از روایی صوری و تشخیصی به روش تعیین شاخص میانگین واریانس استخراج شده استفاده شد. جهت تعیین پایایی ابزار تحقیق نیز از روش پایایی ترکیبی استفاده شد که مقادیر آن برای بخش های اصلی پرسشنامه در سطح مناسب (در دامنه بین 0/85 تا 0/93) قرار داشت. نظر به آنکه خروجی اصلی مورد انتظار تحقیق ارایه یک مقیاس استاندارد برای سنجش سطح مسیولیت پذیری اجتماعی سازمان ترویج کشاورزی بود، نتایج معطوف به این موضوع بررسی و نتایج نشان داد که پرسشنامه مورد استفاده جهت اندازه گیری و تفکیک ابعاد مسیولیت پذیری اجتماعی سازمان ترویج دارای اعتبار لازم بوده و بعد از پالایش گویه های آن و تطبیق با فرهنگ سازمانی کشور از توانایی قابل قبولی برای تفکیک سطوح مسیولیت پذیری اجتماعی سازمان برخوردار است. نظر به اهمیت سنجش مسیولیت پذیری اجتماعی سازمان در ارزیابی عملکرد فعالیت های ترویجی و همچنین شکل گیری مبنایی برای توسعه فعالیت های ترویجی، پیشنهادهایی در جهت ارتقای مسیولیت پذیری سازمان ترویج ارایه شده است.

    کلیدواژگان: مسئولیت پذیری اجتماعی، ترویج کشاورزی، توسعه فعالیت های ترویجی، ارزیابی عملکرد ترویج کشاورزی
  • سید داود حاجی میررحیمی* صفحات 143-159

    تورهای آموزشی، ترویجی و پژوهشی کشاورزی یکی از روش های آموزشی نوآورانه برای انتقال دانش و فناوری های نوین به تولیدکنندگان محصولات کشاورزی است. این روش آموزشی "مزرعه محور" بوده و برای آموزش عملی فناوری های نوین به بهره برداران بکار رفته است و دارای جنبه های تفریحی و انگیزه بخش می باشد. در سال های 1392-1398 مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) وزارت جهاد کشاورزی تورهای آموزشی، ترویجی و پژوهشی را جهت آموزش بهره برداران پیشرو واحدهای سبزی و صیفی برگزار کرد. ارزشیابی تاثیرات اقتصادی- اجتماعی این برنامه آموزشی، ابزار مناسبی برای تعیین میزان دستیابی به اهداف، نقاط قوت و ضعف این برنامه برای توسعه این برنامه آموزشی بود. برای این منظور تحقیق حاضر با روش آمیخته انجام شد. در بخش کیفی از تحلیل محتوا استفاده شد و جامعه آماری شامل مدیران و کارشناسان خبره شرکت کننده در تورها بود. در بخش کمی نیز از روش پیمایشی استفاده شد و جامعه آماری شامل بهره برداران پیشرو شرکت کننده در تورها بود (302= N). حجم نمونه از طریق فرمول کوکران تعیین شد (100= n). ابزار سنجش در مرحله کمی پرسشنامه محقق ساخته بود که اعتبار ظاهری به وسیله پانل متخصصان در مرکز آموزش عالی امام خمینی (ره) و سازمان جهاد کشاورزی استان البرز و پایایی آن نیز از طریق محاسبه ضریب کرونباخ آلفا (0/87) تایید شد. نتایج بخش کیفی نشان داد؛ مهم ترین نقاط ضعف تورهای برگزار شده در حوزه های: مدیریت اجرایی، زمان بندی، ارزشیابی مستمر، زیرساختی و تبلیغاتی و مهم ترین نقاط مثبت؛ توسعه علمی، توسعه مشارکت و بهبود ارتباطات، توسعه تجارب یادگیری و کارآفرینی بود. همچنین نتایج نشان داد که تورهای آموزشی در هر چهار سطح مدل ارزشیابی کرک پاتریک (واکنش، یادگیری، رفتار و نتایج) امتیاز متوسط به بالا را کسب کرده اند. میانگین ارزیابی مرحله رفتار و نتایج که مستلزم به کارگیری فناوری های آموزش داده شده و روشن شدن نتایج و دستاوردهای اقتصادی و فنی حاصل از این به کارگیری است، با توجه به زمان بر بودن این تغییرات، اندکی پایین تر از مراحل واکنش و یادگیری بود. همچنین در هر چهار شاخص مدل، میانگین رتبه ای افرادی که دارای تحصیلات کشاورزی بودند بالاتر از افرادی بود که در سایر رشته ها تحصیل کرده بودند ولی تنها در بعد واکنش و رفتار این اختلاف معنادار و محسوس بود.

    کلیدواژگان: تورهای آموزشی، بهره برداران پیشرو، پیامدهای اقتصادی- اجتماعی، فناوری های نوین آموزشی
  • زهرا خاکی فیروز، مهرداد نیک نامی*، مرضیه کشاورز، محمدصادق صبوری صفحات 161-179

    بخش کشاورزی نقش بسزایی در تامین امنیت غذایی دارد اما وقوع مخاطرات طبیعی همچون خشکسالی در مناطق آسیب پذیر، تامین پایدار غذا را با چالشی اساسی مواجه ساخته است. پیش بینی ها نیز نشانگر افزایش شدت و گسترده خشکسالی در مناطق خشک و نیمه خشک ایران است. از این رو، افزایش تاب آوری کشاورزان در برابر خشکسالی های کنونی و آتی ضروری است. این امر، نیازمند شناخت جامع و اصولی عوامل اثرگذار بر تاب آوری بهره برداران نظام کشاورزی است. این پژوهش کیفی با هدف شناسایی عوامل موثر بر تاب آوری کشاورزان دشت سیستان در مواجهه با خشکسالی انجام گردید. داده های مورد نیاز از طریق نمونه گیری هدفمند و انجام مصاحبه ‎های عمیق و نیمه ساختار یافته با پانل متخصصان و نیز مشاهده و یادداشت های میدانی گردآوری گردید. سپس با بهره گیری از نظریه بنیانی، نسبت به شناسایی عوامل علی (تغییر اقلیم، کاهش منابع آب و کاهش کیفیت خاک)، زمینه ای (دانش و آگاهی، روان شناختی، اجتماعی-فرهنگی، فناوری اطلاعات و ارتباطات و اکولوژیک) و مداخله گر (اقتصادی، نهادی و آموزشی-ترویجی) تاثیرگذار بر تاب آوری کشاورزان در مواجهه با خشکسالی مبادرت گردید. از سوی دیگر، راهبردها (مدیریت فنی-زراعی، مدیریت منابع آب، اقتصادی-معیشتی و قانونی-زیربنایی) و پیامدهای افزایش تاب آوری کشاورزان در برابر خشکسالی نیز مورد واکاوی قرار گرفتند. با توجه به یافته های پژوهش، توصیه هایی برای ارتقای تاب آوری در شرایط خشکسالی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: تاب آوری، دشت سیستان، کم آبی، مخاطرات طبیعی، معیشت
  • فاطمه سپهوند، کریم نادری مهدیی*، سعید غلامرضایی، مسعود بیژنی صفحات 181-196

    هدف مطالعه کیفی حاضر تحلیل بازیگران کلیدی منابع آب زیرزمینی با محوریت پایداری در حوضه کرخه علیا بود که در آن از رویکرد آینده پژوهی و تکنیک تحلیل بازیگران (مکتور) استفاده شد. اطلاعات موردنیاز به شیوه مصاحبه و با استفاده از پرسشنامه های بازیگر بازیگر و بازیگر هدف گرداوری شده است. نمونه شامل 11 نفر از کارشناسان موضوعی و اساتید دانشگاه در قالب سه پنل سه نفره و یک پنل دو نفره بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند. نتایج نشان داد که 16 بازیگر در این زمینه موثرند که سازمان برنامه و بودجه و مجلس شورای اسلامی رقابت‎پذیرترین بازیگران هستند که به ترتیب امتیازات 2/50 و 2/13 را به خود اختصاص داده اند و در مقابل سازمان های مردم نهاد/ مدنی، بنیاد مسکن و بخش خصوصی رقابت ناپذیرترین بازیگران هستند که به ترتیب امتیازات 0/06، 0/2، 0/4 را به خود اختصاص داده اند. افزون بر این، نتایج نشان داد که عمده بازیگران بنا به اهداف و رسالتی که دارند، برای تحقق دو هدف با هم توافق بیشتری دارند که عبارتند از: توسعه مشاغل غیر زراعی در جوامع روستایی و توسعه زیرساخت ها برای جذب سرمایه گذاری ها که به ترتیب امتیازهای27/8 و 21/2 به آن ها اختصاص یافت. مطابق با نتایج، اکثر بازیگران دارای واگرایی هستند (اهداف مجزایی را پیگیری می کنند) و میزان همگرایی (توافق برای تحقق هدف مشترک) آن ها در برنامه ریزی و سیاست گذاری مدیریت منابع آب، نسبت به هم در سطح ضعیفی قرار دارد که این موضوع باید در برنامه ریزی و سیاست گذاری مدیرت منابع آب مورد توجه جدی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مدیریت آب، آینده پژوهی، آب زیرزمینی، کنشگران آب، حوضه آبریز
  • فاطمه کاظمیه*، اسماء عیدی، محمد اسدالهی صفحات 197-212

    پژوهش حاضر با هدف سنجش سطح پایداری سرمایه های معیشتی خانوارهای روستایی شهرستان سلسله در شرایط خشکسالی انجام گرفت. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ چگونگی جمع آوری داده ها پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش سرپرستان خانوارهای روستایی شهرستان سلسله بودند (10888=N) که با استفاده از جدول کرجسی- مورگان، حجم نمونه ی آماری 379 نفر محاسبه گردید. به منظور دستیابی به نمونه ها از روش نمونه گیری چند مرحله ای استفاده گردید. چارچوب تحلیلی مورد استفاده در این پژوهش، چارچوب معیشت پایدار بود. برای محاسبه ی سطح پایداری نیز از روش رادار پایداری بهره گرفته شد. نتایج تحقیق نشان داد که در بین پنج سرمایه ی معیشتی، چهار سرمایه ی انسانی، طبیعی، اجتماعی و مالی از نظر پایداری در حد متوسط و سرمایه ی فیزیکی در وضعیت پایداری بالقوه قرار دارند. نتایج نهایی سنجش میزان پایداری در بین دهستان های شهرستان سلسله حاکی از آن بود که دهستان فیروزآباد با کسب بیشترین امتیاز و دهستان هنام با کسب کمترین امتیاز به ترتیب پایدارترین و کم پایدارترین دهستان های منطقه مورد مطالعه به لحاظ معیشت روستایی بودند. براساس یافته های پژوهش پیشنهاد می شود برنامه ریزی بیشتری در راستای افزایش سرمایه مالی صورت بگیرد. وضعیت دسترسی خانوارهای روستایی به منابع مالی از قبیل اختصاص وام هایی با بهره ی کم و اقساط بلندمدت بهبود یابد. همچنین اقدامات لازم نسبت به اصلاح روند کنونی تخصیص اعتبارات خشکسالی مدنظر واقع شود تا از این طریق خانوارهای کمتر برخوردار و فقیر نیز به نحوی عادلانه از این گونه تسهیلات بهره مند شوند.

    کلیدواژگان: استان لرستان، پایداری، خشکسالی، سرمایه های معیشتی
  • مسلم سواری*، آمنه سواری ممبنی، حامد ایزدی صفحات 213-230

    هدف اصلی این تحقیق کاربردی، تحلیل عوامل موثر بر رفتار خانوارهای روستایی در حفاظت از آب است. اطلاعات مورد نیاز پژوهش، با روش پیمایشی و با استفاده از ابزار پرسشنامه گردآوری شدند. داده های گردآوری شده به وسیله نرم افزارهای SPSS24 و Amos24 و با رویکرد مدل سازی معادلات ساختاری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. جامعه آماری این پژوهش را خانوارهای روستایی در چهار دهستان شهرستان باغملک استان خوزستان (N=3005) تشکیل دادند که بر اساس جدول کرجسی و مورگان حجم نمونه 340 خانوار با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شد. نتایج به دست آمده از مدل معادله های ساختاری تحلیل مسیر نشان داد، متغیرهای نیت و خودکارآمدی تاثیر مثبت، مستقیم و معنی داری بر متغیر رفتار دارند. همچنین متغیرهای اثربخشی واکنش درک شده، آسیب پذیری درک شده، نگرش نسبت به رفتار، شدت درک شده و هنجار ذهنی دارای تاثیر غیرمستقیم و معنی داری بر متغیر رفتار به واسطه ی متغیر نیت دارند. در نهایت این چارچوب برای بررسی متغیرهای موثر بر رفتار حفاظت از آب می تواند به ترتیب 45 و 55 درصد از تغییرات متغیرهای رفتار و نیت را پیش بینی کند. علاوه بر این یافته های تحقیق نشان داد که مدل ادغام یافته ی دو نظریه رفتار برنامه ریزی شده و انگیزش حفاظت به عنوان چارچوب تحقیق، قدرت بیشتری در تبیین رفتار و نیت خانوارهای روستایی برای حفاظت و صرفه جویی در مصرف آب نسبت به این دو نظریه به صورت جداگانه دارد.

    کلیدواژگان: خانوارهای روستایی، صرفه‏ جویی در مصرف آب، نظریه‏ های رفتاری، شهرستان باغملک
|
  • R .Rezaei *, L. Safa, D. Aminfanak Pages 1-19

    In recent decades, unsustainable development of agricultural activities in the Lake Urmia (LU) catchment area has led to drying up of a significant part of the lake. In addition to the negative impacts on the quality of life of local communities around the lake, this issue has had a devastating effect on the quality and quantity of agricultural activities in the region. Accordingly, it seems that the development of sustainable agriculture (SA) can be considered as one of the most important steps towards the revitalization of LU. Due to the importance of the subject, the main purpose of this applied research was to identify and analyze the strategies for the development of sustainable agricultural activities in the provinces of West Azerbaijan and East Azerbaijan in order to revitalize LU. The statistical population of the research was 27 renowned experts and specialists in the Conservation of Iranian’s Wetlands Office, Agriculture-Jihad Organizations, Department of Environmental Protection, and Agricultural Technical-engineering Firms in the provinces of West Azerbaijan and East Azerbaijan. In this research, first, internal and external factors affecting SA activities were identified using Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats (SWOT) technique. Then, the quantitative strategic planning matrix (QSPM) technique was employed to prioritization of acceptable strategies for the development of SA activities. According to the results, in both West Azerbaijan and East Azerbaijan provinces, the opportunities for SA activities outweighed its threats, and at the same time, the strengths of SA activities outweighed its weaknesses. Also, the results of this research showed that in terms of strategic position, SA activities in both West Azerbaijan and East Azerbaijan provinces were in a developmental position or maximum-maximum. In this regard, the most important joint strategies at the level of both provinces were included "institutional empowerment and synergy of inter-sectoral capacities in order to use the existing potentials in different governmental and non-governmental sectors in the provinces" and "linking SA activity with environmental protection issues with emphasis on the conservation of LU".

    Keywords: Wetland revitalization, Lake Urmia, Sustainable agriculture, SWOT technique
  • F. Ejlali, T .Sharghi *, Sh .Shoja Falavarjani, A. Alimohamadi Pages 21-47

    To achieve sustainable agricultural development, it is necessary to achieve sustainable water consumption. The United Nations has introduced sustainable agricultural water consumption in the sense of negative growth of water consumption. Success in the implementation of effective sustainable water consumption measures depends on knowing the components of behavior change and the background conditions in which farmers are engaged in agricultural activities. The present research was conducted with the aim of analyzing sustainable agricultural water consumption behavior through the framework of the integrated model of behavioral-contextual factors. The statistical population was all the farmers of Minodasht county, whose number was 2358 cases. Based on Cochran's formula, the sample size was estimated to be 331 cases who were selected through a multi-stage random sampling method. The face validity of the researcher-made questionnaire was confirmed by a panel of experts. Cronbach's alpha coefficients ​for the questionnaire variables ranged between 0.60 and 0.98, indicating acceptable reliability. SPSS22 and Smart PLS2 software were employed for data analysis. The results showed that attitude, subjective norm, risk, self-regulation, and ability are the most important determinants of the behavioral intention of sustainable water consumption, respectively. Except ability, all these variables significantly were influenced by the water ecological belief. In other words, the results demonstrate that farmers’ perspectives and beliefs about water resources can be considered the main determinants of changes in psychological components. This ultimately affects the preparedness for the sustainable water consumption behavior. Also, the water ecological belief factor was significantly influenced by contextual variables.

    Keywords: Water ecological belief, Sustainable behavior, Behavioral Factor, Contextual factor, Sustainable water consumption, RANAS model
  • Tahereh Charkhtabian, Gh .Mojarradi *, G. Gebresenbet, H .Gholizadeh Pages 49-65

    The current qualitative research was done with the aim of analyzing the challenges facing the potato value chain based on the farmers’ opinions and providing solutions to improve it by emphasizing the provision of market- oriented extension services. The participants of this study were potato growers in Hamedan province who were purposefully selected using the snowball sampling technique. The content validity of this research was determined by a team experts. After conducting more than 10 hours of in-depth interviews with 14 potato growers, theoretical saturation was obtained. Reliability is very important in the content analysis method. Therefore, after the initial classification and evaluation of the concepts, the content was re-coded, classified, and evaluated, and if there is a high match, the results of the analysis of two coders were re-evaluated and accepted. Qualitative data analysis from semi-structured interviews in Nvivo10 software led to the extraction of 75 concepts in open coding and 8 core categories which were represented using two support activities and the main Porter value chain. Accordingly, most of the barriers raised by the respondents were financial-based concepts from the group of support activities and the lowest frequency in terms of source and number of references was related to outbound logistics and service operations from the main activities.

    Keywords: Market-oriented, Market-oriented extension approach, Potato value chain, Hamedan
  • Saeid Karimi *, Sajedeh Karimi Rad, Hamid Karimi Pages 67-86

    Rural women’s small businesses make huge contributions to the rural development. However, success and survival of these businesses has been a concern. Hence, it is critical to understand the factors influencing success of rural women’s small businesses. The present study examined whether two psychological sources, namely entrepreneurial resilience and empowerment were positively related to the entrepreneurial success of rural women. The statistical population of the study included all rural women entrepreneurs in Sistan region, Iran  (N = 1546). Then, 250 people were selected as the sample using a non-probability convenience sampling procedure. The research instrument was a questionnaire, which its face validity was confirmed by a panel of experts and its reliability was confirmed by calculating the Cronbach's alpha coefficient (α > 0.74). The results of structural equation modeling showed that entrepreneurial resilience and empowerment were positively and significantly related to the entrepreneurial success of rural women. The results also indicated that empowerment was indirectly related to the entrepreneurial success of rural women through the resilience. Therefore, it is suggested that rural women entrepreneurs’ psychological resources, especially resilience and empowerment be strengthened and developed in order to improve the level of their entrepreneurial success.

    Keywords: Rural development, Rural Entrepreneurship, Rural Women, Entrepreneurial success, Resilience, Empowerment, Sistan region
  • Mansoureh Kashef Ganjdaredar, Kurosh Rezaei-Moghaddam, Mahsa Fatemi * Pages 87-105

    Today, business continuity management has become an important part of the foundations of organizations. So that by implementing the principles of business continuity, not only the welfare and security of the employees are provided, but the ability to direct the main activities is also facilitated. Organizations should consider business continuity management not as a costly planning process, but as a value-added and very important improvement process. Due to the nascent nature of this discourse and the lack of widespread familiarity with its principles at the level of various governmental or non-governmental companies, the main purpose of this study was to analyze the knowledge of knowledge-based companies’ members located in the Science and Technology Park of Kerman province in Iran regarding the principles of business continuity management. The study was conducted by a cross-sectional survey to collect data from 218 members of the companies. Data were analyzed using inferential statistics and structural equation modeling based on SPSS and SmartPLS2 software. The results of the causal analysis showed that the respondents` attitude had a positive effect on the principles of business continuity management and competitive intelligence on the improvement of knowledge regarding the principles of business continuity management of companies. Also, the variable of new product creation directly and indirectly affected knowledge about the principles of business continuity management of companies. The mediating variable of government policies also had a direct effect on business continuity management knowledge. Therefore, it will be an important and influential factor for the survival of companies.

    Keywords: Business Continuity Management, Knowledge-based companies, Competitive Intelligence, Entrepreneurship, science, technology park
  • M. Adeli Sardooei, A. Asadi *, Kh .Kalantari, AliAkbar Barati, H. Khosravi Pages 107-127

    Although climate change and water crisis result in changing the geographical and yield ranges of crops, there are few studies focusing on the determinants farmer’s intention to adopt crops suited to water resources. Accordingly, this study has been done to evaluate the Jiroft farmers’ intention to adopt this effective invention as a strategy for reducing the cultivation rate of the crop with high water requirement. This study has been conducted in one of agriculturally important plains named Jiroft plain which has been located in southeastern of Iran. The study sample consisted of 393 farmers in Jiroft plain. The study samples were selected using Krejcie and Morgan table and stratified random sampling approach. Farmers’ intention to cultivate crops suited to water resources was empirically examined using two the theory of planned behavior (TPB) and the health belief model (HBM). The associations of the constructs were examined using structural equation modelling (SEM). The results showed that the construct attitude and subjective norm accounted for 41.7% of the variance of farmers' intention in TPB. In contrast, the results revealed that 67.3% of the intentions in HBM has been predicted using cue to action, perceived severity, perceived benefits, perceived susceptibility, and self-efficacy. The results indicated that both theories potentially can predict the farmers' intention. However, HBM is better than TPB in terms of explanatory power.

    Keywords: Behavioral Intention, Changing cropping system, Health Belief Model, Jiroft plain, water crisis
  • S. Bathaiy, A. Alambeigi *, J. Ghasemi Pages 129-142

    Consideration of social responsibility by organizations is one of the factors influencing the quality of services and development of human resources and can be based on organizational performance assessment. In this regard, the main objective of this descriptive-correlational research was the investigation and cross -validation of social responsibility components from the perspectives of agricultural extension field staff. The statistical population was composed of 250 agricultural extension field staff in Tehran province. According to the Cochran formula, 135 of them were selected through quota sampling method. Data was collected with a questionnaire which its face and discriminant validity was at a satisfactory level. Questionnaire reliability was confirmed by composite reliability index (ranged from 0.85 to 0.93). Accordingly, the main expected current research contribution was to provide a standard scale for measuring the level of social responsibility of the agricultural extension organization. The results showed that the questionnaire used to measure and distinguish the dimensions of social responsibility of the Agricultural Extension Organization is of acceptable validity and after refining its items and adapting it to the organizational culture of the country, it has an plausible ability to distinguish the levels of social responsibility of the organization. Considering the importance of measuring the social responsibility of the organization in assessing the performance of agricultural extension activities, as well as the formation of the basis for the development of extension activities, some practical suggestions have been forwarded.

    Keywords: corporate social responsibility, Agricultural Extension, Development of extension activities, Performance evaluation of agricultural extension
  • S. D .Hajimirrahimi * Pages 143-159

    Agricultural training, extension, and research tours are one of the innovative education methods for transferring new knowledge and technologies to agricultural producers. This educational approach is "farm-oriented" and is used for practical training of new technologies to the beneficiaries. Also, this approach is of entertaining and motivational significance. From 1392 -1398, Imam Khomeini Higher Education Center (IHEC) of Agricultural Jihad Ministry organizes educational, extensional, and research tours to train progressive farmers. Assessing the socio-economic impact of these training programs can be an appropriate tool to determine the level of achievement of goals and strengths and weaknesses of this program. For this purpose, a mixed method-based research was conducted. The statistical community in the qualitative section included managers and experts participating in the tours. In the quantitative phase, the statistical population included the progressive farmers participating in the tours held during 1392 -1398 (N= 302). Using Cochran's formula, the sample size was estimated (n=100). The measurement tool in the quantitative stage was a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were tested and confirmed. Based on the axial coding in the qualitative part of the research, deficiencies related to the executive management, scheduling, evaluation, infrastructure, and advertising were the most important weaknesses of the tours. Also, scientific development, development of participation and improvement of communication, development of learning experiences, and development of entrepreneurship were the most important positive impacts of tours. The results of the quantitative part of the research demonstrated that the educational tours in all four levels of the Kirkpatrick evaluation model (reaction, learning, behavior, and results) have obtained scores higher than the mean. The scores related to the evaluation and result stages (which require the use of technologies and clarification of the economic and technical results and achievements of this application) were slightly lower than the scores of the reaction and learning stages. These results is related to the time-consuming nature of these changes. Furthermore, in all four stages of the Kirkpatrick model, the mean rank of those who had agricultural-related education was higher than those who had studied in other fields. However, these difference were statistically significant only in the reaction and behavior stages.

    Keywords: Educational tours, Progressive farmers, socio-economic impacts, Educational new technologies
  • Z. Khakifirouz, M .Niknami *, M. Keshavarz, M. S. Sabouri Pages 161-179

    The agriculture sector plays a critical role in ensuring food security. However, the incidence of natural hazards such as drought has threatened the sustainable supply of foods in some vulnerable areas. Also, it is projected that the intensity and extent of droughts will increase in arid and semi-arid regions of Iran. Therefore, enhancing the resilience of farmers to current and future droughts is imperative. This requires a comprehensive and fundamental recognition of the factors affecting the resilience of agricultural producers. Present qualitative research was conducted with the aim of investigating the drivers of farmers’ resilience to drought in the Sistan plain. In this respect, a purposeful sampling method was employed and the required data was gathered through in-depth and semi-structured interviews with a panel of experts, as well as observation and field notes. Using the grounded theory approach, the causal conditions (climate change, water depletion, and soil degradation), contextual conditions (knowledge and awareness, psychological, socio-cultural, information and communication technology, and ecological factors), and intervening conditions (economic, institutional, and extension and education) were identified. Also, adaptation strategies (technical-agricultural management, water resource management, financial-livelihood, and legal-infrastructural factors) and consequences were investigated. In the end, some recommendations and policy implications were provided to enhance the resilience of farm families against drought.

    Keywords: Livelihood, Natural hazards, Resilience, Sistan plain, water scarcity
  • F .Sepahvand, K .Naderi Mahdei *, S. Gholamrezai, M. Bijani Pages 181-196

    The purpose of this qualitative study was to analyze the key actors of groundwater resources with a focus on sustainability in the Karkheh-Olia catchment in which the future research approach and actor analysis technique (Mactor) were used. The information was collected through interviews and actor-actor and actor-target questionnaires. The sample included 11 subject experts and university professors in the form of three three-person panels and one two-person panel, which were selected purposefully. The results showed that 16 actors are effective in this field, and Program and Budget Organization and the Islamic Parleman are the most competitive actors scoring 2.50 and 2.13 points, respectively. In contrast to non-governmental/civil organizations, the Housing Foundation and the private sector were the most uncompetitive actors who have scored 0.06, 0.2, and 0.4 respectively. In addition, the results showed that according to their goals and mission, most of the actors agree more to achieve two goals, including development of non-agricultural jobs in rural communities and development of infrastructure to attract investments, which were assigned 27.8 and 21.2 points respectively. According to the results, most of the actors have divergence (pursuing separate goals) and their degree of convergence (agreement to realize the common goal) in the planning and policy-making of water resources management is at a weak level compared to each other, which should be seriously addressed in the plannings and policy-makings of water resources management.

    Keywords: Water management, Future Studies, Groundwater, Water actors, Catchment
  • F .Kazemiyeh *, A. Eidi, M .Asadolahi Pages 197-212

    The aim of this study was to assess the level of sustainability of livelihoods of rural households in Selseleh city under drought conditions. This research is applied in terms of purpose and data collection. The statistical population of the study was the heads of rural households in Selseleh county (N = 10888). Using Krejcie and Morgan table, the statistical sample size was estimated 379 cases. In order to select the samples, a multi-stage sampling method was employed. The analytical framework used in this study was a sustainable livelihood framework. Stability radar method was used to calculate the level of stability. The results of the research showed that out of the five livelihood capitals, four human, natural, social, and financial capitals are of average level of sustainability. In addition, the results revealed that physical capital is in a potential sustainability state. The final results of measuring the level of sustainability among the sub-counties of Selseleh city indicated that with the highest and lowest scores, Firouzabad and Honam were the most and the least sustainable sub-counties in the studied region, respectively. Based on the findings, it is suggested that more planning be done in order to increase the financial capital and improve the access of rural households to financial resources such as low interest loans and long-term installments. Also, the necessary measures should be taken into consideration to correct the current process of allocating drought credits so that the less fortunate and poor households can benefit from such facilities in a fair way.

    Keywords: Drought, Livelihood capital, Lorestan province, Sustainability
  • M .Savari *, A .Savari, H .Izadi Pages 213-230

    The main purpose of this applied research is to analyze the factors affecting the behavior of rural households in water consumption. The information required for the research was collected by survey method and a questionnaire. The collected data were analyzed by SPSS and Amos software using structural equation modeling approach. The statistical population of this study consisted of rural households in four rural areas of Baghmalek of Khuzestan province (N = 3005) that based on Krejcie and Morgan table, the sample size of 340 households was selected. Samples were selected using stratified sampling method with proportional assignment. The results obtained from the structural equation model of path analysis showed that the variables of intention and self-efficacy have positive, direct, and significant effects on the behavior. Also, perceived reaction effectiveness, perceived vulnerability, attitude towards behavior, perceived severity, and subjective norm had indirect and significant effects on the behavior through the intention. Finally, this framework for examining the variables affecting water consumption behavior can predict 45% and 55% of the changes in the behavior and intention, respectively. In addition, the research findings showed that the integrated model of the two theories of planned behavior and protection motivation as a research framework has more power to explain the behavior and intention of rural households to conserve water than the two theories separately.

    Keywords: Rural Households, Water Saving, Behavioral theories, Bagh Malek county