فهرست مطالب

مجله به زراعی کشاورزی
سال بیست و چهارم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/18
  • تعداد عناوین: 20
|
  • سیاوش آریافر، علیرضا سیروس مهر*، عیسی خمری، احمد قنبری، اسماعیل سیدابادی صفحات 715-726

    به منظور بررسی تاثیر سیستم های مختلف خاک ورزی و تلفیق کود شیمیایی و دامی بر برخی ویژگی های آفتابگردان، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه زابل در سال زراعی 1398-1397 انجام شد. عامل اصلی سطوح خاک ورزی (1- گاوآهن برگردان دار و دیسک، 2- پنجه غازی و دیسک و 3- دیسک) بود و عامل فرعی شامل شاهد (عدم مصرف کود)، کود شیمیایی دی آمونیوم فسفات به میزان 100 کیلوگرم در هکتار، کود دامی 25 تن در هکتار+ کود شیمیایی دی آمونیوم فسفات به میزان 100 کیلوگرم در هکتار، کود دامی 50 تن در هکتار+ کود شیمیایی دی آمونیوم فسفات به میزان 100 کیلوگرم در هکتار، کود دامی 25 تن در هکتار و کود دامی 50 تن در هکتار بود. نتایج نشان داد بیش ترین عملکرد دانه (5072 کیلوگرم بر هکتار) از تیمار کود دامی 50 تن در هکتار در شرایط خاک ورزی با دیسک و درصد روغن (44/44 درصد) از تیمار  کود دامی 50 تن در هکتار در شرایط خاک ورزی با پنجه غازی و دیسک و بیش ترین اولییک اسید (61/51 درصد) از تیمار کود دامی 50 تن در هکتار در شرایط خاک ورزی با دیسک به دست آمد. بیش ترین میزان کلروفیل های a، b و کاروتنویید (به ترتیب 253/1، 45/0 و 04/1 میلی گرم بر گرم) از کاربرد 100 کیلوگرم دی آمونیوم فسفات در هکتار در شرایط خاک ورزی با دیسک به دست آمد. به طورکلی برای افزایش و بهبود ویژگی های کمی و کیفی آفتابگردان استفاده تیمار کود دامی 50 تن در هکتار در شرایط خاک ورزی با دیسک مناسب بود.

    کلیدواژگان: دانه های روغنی، درصد روغن، شخم، عملکرد، کودآلی
  • مهدی اسمعیل تبار، فایزه زعفریان*، شهرام نظری، رحمت عباسی صفحات 727-744

    به منظور بررسی اثر مدیریت های مختلف کنترل علف هرز بر خصوصیات سبزشدن و رشد مورفولوژیک گیاهچه برنج در مرحله گیاهچه ای در سیستم زراعی کشت مستقیم، آزمایشی در سال زراعی 1399 در مزرعه ای واقع در شهرستان بابلسر (بهنمیر) انجام شد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. تیمارها شامل ارقام شیرودی، خزر و هاشمی و مدیریت های مختلف کنترل علف های هرز در پنج سطح شامل پوشش دارکردن بذر با کلریدکلسیم، پوشش دارکردن بذر با کلریدپتاسیم، وجین، کنترل شیمیایی و شاهد بود. نتایج مقایسه میانگین اثر متقابل مدیریت علف های هرز و رقم نشان داد که پوشش دارکردن بذر با کلریدکلسیم، کلریدپتاسیم و وجین به ترتیب 55، 68 و 85 درصد در رقم شیرودی، 79، 63 و 54 درصد در رقم خزر و هم چنین 30، 58 و 35 درصد در رقم هاشمی توانست وزن خشک علف های هرز باریک برگ را نسبت به تیمار شاهد کاهش دادند. نتایج نشان داد بیش ترین درصد سبزشدن با 99، 98 و 95 درصد به ترتیب تحت تیمارهای پوشش دارکردن کلریدپتاسیم و کلریدکلسیم و وجین در رقم شیرودی به دست آمد. بیش ترین سرعت سبزشدن نیز در تیمارهای پوشش دارکردن بذر کلریدپتاسیم و کلسیم و وجین مشاهده شد. کم ترین تراکم علف هرز پهن برگ با 91/0 بوته در مترمربع در رقم شیرودی و با مدیریت پوشش دارکردن بذر این رقم با کلریدکلسیم به دست آمد. بالاترین شاخص طولی و وزنی بنیه گیاهچه به ترتیب با 3559 و 137 در رقم شیرودی و تحت مدیریت وجین علف های هرز به دست آمد. نتایج نشان داد پوشش دارکردن بذر موجب بهبود کارکرد بذر ارقام برنج می شود.

    کلیدواژگان: درصد سبز شدن، سرعت سبز شدن، کلرید کلسیم، وجین، وزن خشک علف هرز
  • محمدعلی اسماعیلی*، حبیب الله رنجبر، همت الله پیردشتی، مرتضی نصیری صفحات 745-759

    به منظور بررسی تاثیر کیفیت گیاهچه و تراکم کاشت بر عملکرد، اجزای عملکرد و ویژگی های بیوشیمیایی برنج رقم طارم محلی در کشت اول و راتون، آزمایشی در سال زراعی 1396 در گلخانه و مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور- معاونت مازندران در آمل اجرا شد. آزمایش به صورت کرت های دو بار خردشده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد. تیمار فاصله کاشت عامل اصلی، تعداد بوته در کپه عامل فرعی و نوع گیاهچه عامل فرعی فرعی بودند. بذرهای برنج در جعبه های نشا در شش تیمار بسترهای متفاوت کشت شد. این بستر ها شامل خاک با گوگرد و 50 درصد سبوس برنج (S1)، خاک بدون گوگرد با 25 درصد سبوس برنج (S2)، خاک با گوگرد و 25 درصد سبوس برنج (S3)، خاک با گوگرد، تیوباسیلوس و 50 درصد سبوس برنج (S4)، خاک بدون گوگرد با کمپوست چوب و 25 درصد سبوس برنج (S5)، خاک با گوگرد، تیوباسیلوس و 25 درصد سبوس برنج (S6) درصد حجمی بودند. نتایج کشت اصلی نشان داد که بالاترین عملکرد دانه (5043 کیلوگرم در هکتار) و عملکرد بیولوژیک (12319 کیلوگرم در هکتار) از تیمار خاک بستر با گوگرد با سبوس 50 درصد حاصل شد. تیمار آرایش کاشت در کشت راتون بر تعداد دانه پوک (1/4)، عملکرد دانه (1617 کیلوگرم درهکتار)، تیمار تعداد بوته در کپه بر تعداد پنجه (3/10)، سطح برگ (6/10 سانتی مترمربع)، طول خوشه (4/20 سانتی متر) و عملکرد دانه (1613 کیلوگرم در هکتار) و تیمار نوع گیاهچه بر تعداد پنجه (4/10)، تفاوت معنی داری از لحاظ آماری نشان داد. تولید گیاهچه با بستر خاک گوگرد و 50 درصد سبوس برنج بهترین نتایج را در کشت اصلی و راتون نشان داد.

    کلیدواژگان: برنج، بهساز های آلی، تیوباسیلوس، رنگدانه ها، عملکرد دانه، فاصله کشت
  • فاطمه قبادی، ناصر مجنون حسینی*، مصطفی اویسی، غلام عباس اکبری صفحات 761-775

    جهت بررسی اثر سطوح مختلف آبیاری و کود نیتروژن بر عملکرد و اجزای عملکرد برخی ارقام گلرنگ در استان البرز، آزمایشی به صورت کرت های دوبار خرد شده با سه فاکتور در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 98-1397 و در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج اجرا شد. فاکتور اصلی سطوح آبیاری (معمول، تا نیمه گل دهی و آبیاری تا آغاز پر شدن دانه)، فاکتور فرعی کود نیتروژن (100 و 50 د صد نیاز گیاه) و فرعی فرعی ارقام پدیده، پرنیان، گلدشت و گلمهر بودند. اثر فاکتورهای آبیاری، نیتروژن و رقم در صفات تعداد طبق در بوته، تعداد دانه در طبق، وزن هزاردانه، عملکرد دانه و زیست توده معنی دار بود. قطع آبیاری در مرحله آغاز دانه بندی و 50 درصد گل دهی به ترتیب منجربه کاهش 2/16 و 1/68 درصدی عملکرد دانه نسبت به آبیاری معمول گردید. با کاهش 50درصدی نیتروژن نسبت به تامین کامل آن، عملکرد دانه 5/8 درصد و زیست توده 12 درصد کاهش یافت. برهمکنش سه گانه آبیاری، کود و رقم در صفات قطر ساقه و طبق معنی دار شد. رقم گلمهر بیشترین و رقم گلدشت کم ترین قطر ساقه را در سطوح مختلف آبیاری و کود نشان دادند. برهمکنش سطوح آبیاری و نیتروژن نشان داد که با کاهش سطوح آبیاری، جذب نیتروژن نیز کاهش یافته و باعث کاهش تعداد دانه در طبق می شود با این وجود تامین 100درصد نیاز نیتروژن درشرایط تنش خشکی مانع افت شدیدتر تعداد دانه در طبق می شود.

    کلیدواژگان: تامین کود نیتروژن، تعداد طبق، زیست توده، قطع آبیاری، وزن هزاردانه
  • فریده صادقی، یوسف سهرابی*، عادل سی و سه مرده صفحات 777-792

    به منظور بررسی تاثیر تنظیم کننده های رشد گیاهی سیتوکینین، جیبرلین و سایکوسل بر عملکرد و اجزای عملکرد دو رقم گندم تحت رژیم های مختلف آبیاری، آزمایشی به صورت کرت های دوبار خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه کردستان در سال زراعی 96-1395 انجام گرفت. فاکتور آبیاری در چهار سطح دیم، یک آبیاری (در مرحله غلاف رفتن)، دو آبیاری (در مراحل غلاف رفتن+ گلدهی) و سه آبیاری (در مراحل غلاف رفتن+ گلدهی+ دانه بندی) به عنوان عامل اصلی، دو رقم گندم (سیروان و هما) به عنوان عامل فرعی و فاکتور محلول پاشی با تنظیم کننده های رشد گیاهی شامل شاهد، جیبرلین (100 میکرومولار)، سیتوکینین (100 میکرومولار) و سایکوسل (سه گرم در لیتر) به عنوان عامل فرعی فرعی در نظر گرفته شدند. نتایج نشان داد با محلول پاشی در مرحله ساقه رفتن، در اثر تیمار یک، دو و سه بار آبیاری میزان افزایش عملکرد دانه نسبت به تیمار دیم به ترتیب 29، 33 و 43 درصد و در مرحله دانه بندی 22، 28 و 33 درصد بود و رقم هما در مقایسه با رقم سیروان عملکرد بیش تری تولید کرد. به طور کلی، در محلول پاشی طی مرحله ساقه رفتن، بیش ترین عملکرد دانه (504 گرم در متر مربع) تحت تیمارهای سه بار آبیاری و کاربرد سیتوکینین و در محلول پاشی طی مرحله دانه بندی، بیش ترین عملکرد دانه (6/477 گرم در متر مربع) تحت شرایط سه بار آبیاری و مصرف سایکوسل از رقم هما به دست آمد. بنابراین کاربرد حتی یک آبیاری و تنظیم کننده های رشد سیتوکینین و سایکوسل می تواند عملکرد دانه گندم را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: آبیاری تکمیلی، جیبرلین، سایکوسل، سیتوکینین، عملکرد بیولوژیک
  • فرهاد عزیزی*، علی ماهرخ، ویدا قطبی، فرید گل زردی، سید محمدعلی مفیدیان، محمد زمانیان، وحید رهجو، مسعود ترابی، الیاس سلطانی صفحات 793-805

    این مطالعه به منظور جزیی سازی عامل های مدیریتی تاثیرگذار و تاثیرپذیر در امر تولید ذرت علوفه ای در کشور و شناسایی عوامل محدودکننده آن انجام شد. در این بررسی داده های به دست آمده از 43 مورد گزارش نهایی سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی و یا مقاله های مستخرج از آن ها طی 10 سال اخیر با استفاده از روش فراتحلیل (متاآنالیز) تجزیه وتحلیل شدند. براساس نتایج حاصل از این مطالعه در رابطه با گیاه ذرت علوفه ای مشاهده شد که تراکم 65/5 درصد، تنش خشکی 44/13- درصد، رقم 31/0 درصد، تاریخ کاشت 54/2- درصد و کود نیتروژن 00/24 درصد از تغییرات عملکرد علوفه ذرت را توجیه کردند. نتایج این مطالعه نشان داد که با افزایش تراکم بوته بین 80 تا 100 هزار بوته در هکتار، عملکرد حدود 49/9 درصد افزایش معنی داری یافت. در شرایط تنش ملایم، تنش شدید و تنش خیلی شدید خشکی، عملکرد علوفه ذرت به ترتیب 30/25، 38/14، 99/8 درصد، به طور معنی داری کاهش یافت. هم چنین در مورد ارقام مختلف و گروه های مختلف رسیدگی، گروه 700، 83/3 درصد افزایش عملکرد معنی داری نسبت به سایر گروه ها را موجب شده است. برای تاریخ های کاشت ذرت علوفه ای بررسی شده نسبت به شاهد که نیمه اول خردادماه است کاهش عملکرد علوفه مشاهده شد. در نهایت بیش ترین درصد افزایش عملکرد علوفه ذرت، از مصرف 450 کیلوگرم کود اوره در هکتار حاصل شد. به طورکلی کود نیتروژن، تنش خشکی و تراکم کاشت به ترتیب به عنوان مهم ترین عوامل تاثیرگذار بر عملکرد علوفه ذرت در ایران شناخته شدند.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت، تراکم بوته، تنش خشکی، کود نیتروژن، گروه رسیدگی
  • علیرضا مقدم خمسه، سعید سیف زاده*، جهانفر دانشیان، حمیدرضا ذاکرین، علیرضا ولدآبادی صفحات 807-824

    به منظور ارزیابی اثر تاریخ کاشت تاخیری بر صفات فنولوژیک، اجزای عملکرد، عملکرد دانه و اسیدهای چرب لینولییک و لینولنیک هیبریدهای جدید آفتابگردان، آزمایشی به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار به مدت دو سال زراعی (94-1393 و 95-1394) در مزرعه واقع در بخش دانه های روغنی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال بذر کرج اجرا شد. عوامل آزمایشی شامل سه تاریخ کاشت (به فاصله 15 روز پس از برداشت گیاه پاییزه (گندم) به ترتیب اول تیرماه، 15 تیرماه و 30 تیرماه) و هفت هیبرید آفتابگردان (برزگر، فرخ، هایسان 36، قاسم، شمس، آذرگل و هایسان 25) بودند. نتایج آزمایش اثر معنی دار تاریخ کاشت بر تمامی صفات به جز تعداد دانه در طبق و اسید لینولنیک در سطح یک درصد و بر صفات درصد روغن و اسیدلینولییک در سطح 5 درصد را نشان داد. هیبریدهای موردبررسی نیز در تمامی صفات به جز اسیدهای چرب لینولییک و لینولنیک تفاوت معنی دار با هم داشتند. دیررس ترین هیبریدهای آزمایش هیبریدهای برزگر و آذرگل و زودرس ترین هیبرید فرخ بود. بیش ترین عملکرد دانه نیز از تاریخ کاشت اول به میزان 2840 کیلوگرم در هکتار به دست آمد و در شرایط کشت تاخیری عملکرد تا 41 درصد کاهش یافت.

    کلیدواژگان: آفتابگردان، تنش سرما، دانه روغنی، درصد روغن، کشت تاخیری
  • حمیدرضا سارلی*، عباس بیابانی، حسین صبوری، رحمت الله محمدی گنبد صفحات 825-840

    این آزمایش به منظور مطالعه تاثیر تراکم بذر در زمان کاشت و مقادیر مختلف کاربرد کود نیتروژن بر شاخص های انتقال مجدد گندم (رقم قابوس) در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی گنبدکاووس به مدت دو سال (98-1397 و 1399-1398) در سه تکرار و به صورت اسپلیت-پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. در کرت های اصلی، سطوح نیتروژن خالص شامل صفر (شاهد)، 46، 92 و 138 کیلوگرم در هکتار از منبع اوره و در کرت های فرعی، تراکم کاشت در شش سطح (150، 225، 300، 375، 450 و 525 بذر در هر مترمربع) قرار گرفت. جهت مطالعه فرایند انتقال مجدد مواد فتوسنتزی به دانه، انتقال مواد فتوسنتزی به تفکیک از برگ ها، ساقه اصلی (بدون برگ) و اجزای سنبله بدون دانه بررسی شدند. نتایج نشان داد که از نظر درصد نیتروژن دانه و صفات انتقال مجدد گندم اختلاف معنی داری بین تیمارهای تراکم کاشت، کود نیتروژن و اثر متقابل تراکم کاشت× کود وجود داشت. بالاترین درصد نیتروژن دانه (87/1 درصد) در تیمار 138 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 450 بذر در مترمربع حاصل شد. در سال اول، بالاترین انتقال مجدد از گیاه (528/0 گرم در گیاه) در تیمار 92 کیلوگرم در هکتار نیتروژن و 375 بذر در مترمربع و در سال دوم، در تیمار شاهد، بالاترین میزان انتقال مجدد (345/0 گرم در گیاه)، در تراکم کاشت 300 بذر در مترمربع مشاهده شد و پس از آن با افزایش تراکم کاشت، از میزان انتقال مجدد کاسته شد.

    کلیدواژگان: درصد نیتروژن دانه، سهم انتقال مجدد، شاخص برداشت نیتروژن، کارایی انتقال مجدد، میزان انتقال مجدد
  • فاطمه قاسمی، وریا ویسانی، مرجان دیانت*، محمود مرادی صفحات 841-853

    استفاده از تراکم و ارقامی که قدرت رقابت پذیری بالایی دارند از راه های موثر در کنترل علف های هرز در سیستم مدیریت تلفیقی است. به منظور بررسی امکان افزایش قدرت رقابتی برخی از ارقام نخود دیم در مقابل علف های هرز با استفاده از تراکم کشت آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار در مزرعه تحقیقاتی مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان کردستان، ایستگاه گریزه سنندج در سال زراعی 99-1398 اجرا شد. فاکتور اول تراکم نخود در سه سطح 30، 36 و 42 بوته در مترمربع به عنوان کرت اصلی، ارقام نخود در هفت سطح شامل آزاد، جم، محلی، هاشم، ILC482، پیروز و کاکا و عملیات مدیریتی در دو سطح وجین کامل در تمام فصل رشد و عدم وجین به عنوان فاکتورهای فرعی بودند. براساس نتایج به دست آمده وجین علف هرز باعث افزایش تعداد غلاف در بوته به میزان 63/35 درصد شد. در عملکرد و اجزای عملکرد نخود بین ارقام موردبررسی تفاوت معنی دار وجود داشت. ارقام ILC482 و کاکا به ترتیب از بیش ترین و کم ترین تعداد شاخه اصلی به میزان 82/3 و 58/2 برخوردار بودند. بیش ترین تعداد شاخه فرعی در تراکم 30 بوته در مترمربع به دست آمد. بیش ترین تعداد غلاف در بوته به میزان 12/14 و 41/13 در ارقام پیروز و جم و کم ترین تعداد غلاف در بوته به مقدار 98/7 در رقم هاشم مشاهده شد. حداکثر عملکرد دانه، شاخص تحمل رقابت و کم ترین تراکم علف هرز را رقم جم دارا بود. در همه ارقام موردبررسی با افزایش تراکم بوته تعداد دانه در مترمربع، عملکرد دانه و شاخص تحمل رقابت افزایش نشان داد و بیش ترین مقدار آن ها در تراکم 42 بوته در مترمربع به دست آمد.

    کلیدواژگان: تراکم بوته، رقم، شاخص تحمل رقابت، علف هرز، نخود، وجین
  • شکیبا شاهمرادی* صفحات 855-867
    منابع ژنتیکی بومی چاودار در ایران دارای سازگاری و تنوع بالایی می باشد که تامین علوفه موردنیاز در اقلیم های مختلف و متنوع کشورمان را مقدور می سازد. در این پژوهش تعداد نه اکوتیپ چاودار، به همراه ارقام تجاری چاودار، جو و تریتیکاله در سه سال زراعی 94-93، 96-95 و 97-96 در مزرعه تحقیقاتی موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در کرج ارزیابی شدند. پژوهش شامل سه آزمایش جداگانه در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار بود. بررسی صفات فنولوژیکی، مرفولوژیکی و زراعی اکوتیپ ها در سال های مختلف نشان داد اثر متقابل سال و اکوتیپ بر همه صفات به جز صفت روز تا گلدهی معنی دار بود. براساس عملکرد علوفه خشک اکوتیپ شماره 119 چاودار دارای بالاترین میانگین بود و رقم تریتیکاله پایین ترین میانگین را به خود اختصاص داد (به ترتیب 68/5 و14/4 تن در هکتار). همبستگی صفات عملکرد علوفه، عملکرد دانه و وزن هزاردانه با سطح برگ پرچم معنی دار شد. براساس مقایسه درصد دیواره سلولی بدون همی سلولز در علوفه، اکوتیپ شماره 119 و رقم جو والفجر به طور معنی داری پایین تر از سایر نمونه ها بودند (به ترتیب 60 و 56 درصد). براساس میانگین فیبر موجود در علوفه نیز اکوتیپ شماره 119 پایین ترین میانگین را به خود اختصاص داد (33 درصد). لذا به نظر می رسد اکوتیپ شماره 119 علاوه بر پتانسیل بالای تولید علوفه، دارای کیفیت علوفه مطلوبی نیز می باشد.
    کلیدواژگان: پتانسیل تولید، چاودار، علوفه، کمیت، کیفیت
  • قباد محمدپور، سلیم فرزانه*، سعید خماری، رئوف سید شریفی، بهروز اسماعیل پور صفحات 869-885
    این پژوهش به منظور بررسی تاثیر کاربرد هیومیک اسید و عصاره جلبک دریایی بر رشد، عملکرد و اجزای عملکرد کینوا  تحت شرایط تنش خشکی در سال 1398-1397 در دو مکان مختلف، شهرستان قصرشیرین و دالاهو به‏صورت کرت های یک بار خردشده با طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در چهار تکرار اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل سه تیمار آبیاری (آبیاری کامل، قطع آبیاری در ابتدای گل‏دهی و قطع آبیاری در ابتدای شروع پرشدن دانه) و تیمارهای محلول پاشی با مقادیر مختلف هیومیک اسید (محلول پاشی به مقدار 5/1 کیلوگرم در هکتار و 2 کیلوگرم در هکتار) و عصاره جلبک دریایی (محلول پاشی به مقدار 1 کیلوگرم در هکتار و 5/1 کیلوگرم در هکتار) به همراه یک تیمار شاهد بودند. نتایج نشان داد که در منطقه دالاهو در شرایط عدم تنش خشکی عملکرد بذر معادل 78/24 درصد بیش تر از منطقه قصرشیرین بود. عملکرد بذر در تیمارهای مختلف آبیاری، تحت تاثیر تیمارهای محلول پاشی نشان داد که در تمامی تیمارهای آبیاری، تاثیر محلول پاشی هیومیک‏اسید و عصاره جلبک بر عملکرد بذر نسبت به شاهد مثبت بود. در شرایط آبیاری کامل بیش ترین عملکرد بذر با محلول پاشی هیومیک اسید به‏دست آمد. درحالی که در تیمارهای قطع آبیاری تاثیر عصاره جلبک دریایی روی عملکرد بذر بهتر از هیومیک اسید بود. وزن هزاردانه در کینوای تولیدشده در منطقه دالاهو بیش تر از منطقه قصرشیرین بود ولی در هر دو منطقه تنش خشکی موجب کاهش وزن هزاردانه شد. در تمامی تیمارهای آبیاری کاربرد هیومیک اسید و عصاره جلبک موجب افزایش وزن هزاردانه شد.
    کلیدواژگان: شاخص برداشت، عملکرد بذر، محلول پاشی، وزن خشک برگ، وزن هزار دانه
  • مهران بیگی خاروانی*، علی اکبر صفری سنجانی صفحات 887-901
    برای بررسی پیامد کاربرد زغال گرمایی و زغال گرمابی فرآوری شده از مانده های گیاه سیب زمینی بر شناسه های رشد گیاه لوبیا، اندازه کلروفیل و میکوریزایی شدن ریشه در تنش خشکی، پژوهشی با طرح اسپلیت پلات با سه تکرار در گلخانه دانشکده کشاورزی دانشگاه بوعلی سینا در سال 1396 انجام شد. کرت اصلی تنش خشکی با دو تیمار و کرت فرعی چهار تیمار بهساز از مانده های گیاه سیب زمینی بود. کاربرد تنش خشکی و بهساز های گوناگون بر شناسه های رشدی گیاه، اندازه کلروفیل و میکوریزایی شدن ریشه پیامد چشم گیر داشت. تنش خشکی مایه کاهش وزن خشک اندام هوایی و ریشه به ترتیب به اندازه 8/39 و 1/46 درصدشد، هم چنین اندازه کلروفیل a (6/52 درصد)، کلروفیل b (58 درصد)، کلروفیل کل (52/54 درصد) کاهش پیدا کرد. اگرچه گره زایی ریزوبیوم ها در تنش خشکی کاهش یافت، اما درصد میکوریزایی شدن ریشه ها 2/19 درصد افزایش یافت. کاربرد بیوچار مایه افزایش همزیستی گیاه لوبیا با قارچ های میکوریزی شد که در آن میکوریزایی شدن ریشه 34/11 درصد و فراوانی اسپورهای آن ها در خاک 5/50 درصد افزایش یافت.  رشد گیاه و سبزینه آن در خاک تیمارشده با مانده های خام بیش ترین بود و مایه افزایش وزن خشک اندام هوایی (8/49 درصد) و اندازه کلروفیل a و b (54/3 و 8/36 درصد) شد. یافته های این پژوهش نشان داد که از میان تیمار های تهیه شده از اندام هوایی سیب زمینی بهترین عملکرد مربوط به کاربرد بیوچار آن بود که این تیمار توانست اثرات منفی تنش خشکی بر گیاه لوبیا را کاهش دهد.
    کلیدواژگان: بیوچار، کلروفیل، گره زایی، همزیستی، هیدروچار
  • مادح احمدی، عظیم قاسم نژاد*، منصور قربانپور صفحات 903-918
    به منظور بررسی اثر برخی الیسیتورهای زیستی و غیرزیستی بر جنبه های مورفولوژیکی گیاه دارویی استویا در تیمار با آب شور، مطالعه ای به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تکرار در شرایط گلخانه و کشت هیدروپونیک انجام شد. برای حصول اطمینان بیش تر، آزمایش برای بار دوم نیز تکرار شد. تیمارهای پژوهش حاضر شامل قارچ های اندوفیت جداسازی شده از سرخدار (در سه سطح شاهد، TB20، TB2-3)، تیمار محلول پاشی با ملاتونین (در سه سطح شاهد، نیم میکرومولار ملاتونین خالص و نیم میکرومولار عصاره Thymus vulgaris) و سه سطح شوری NaCl (بدون شوری، شوری متوسط 80 میلی مولار و شوری زیاد 150 میلی مولار آب آبیاری) بود. گیاهان آزمایشی از نقطه نظر صفات مورفولوژیکی موردبررسی قرار گرفتند. در هر دو آزمایش نتایج بیانگر اثر مثبت ملاتونین و اندوفیت بر بهبود ویژگی های رشدی گیاه (یک تا دو برابر) تحت تنش شوری بود. با این وجود، در شرایط بدون شوری و کاربرد عصاره آویشن و قارچ اندوفیت TB20 بهترین نتیجه رشد مشاهده شد. اکثر صفات هم چون ارتفاع، تعداد برگ، وزن تر و خشک برگ در شرایط غیر شور و کاربرد آویشن و قارچ اندوفیت TB20 در بالاترین میزان خود قرار داشته و نسبت به نمونه شاهد افزایش تقریبی یک و نیم برابری داشتند. باتوجه به اثرات مثبت ملاتونین و اندوفیت به ویژه TB20، پیشنهاد می شود که از عصاره گیاهان حاوی ملاتونین به عنوان تیمار حفاظتی در کشت استویا در شرایط شور استفاده شود.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، اندوفیت های قارچی، سرخدار، محرک رشد، تنش های محیطی
  • محدثه حیدرزاده، سید محمدرضا احتشامی*، محمد ربیعی صفحات 919-931

    با وجود پیشرفت صنعت دامپروری در ایران، به تولید گیاهان علوفه ای متناسب با این پیشرفت توجه نشده است. از این رو، این مطالعه در سال 1396، با ضرورت تولید خوراک برای تغذیه دام و طیور و با هدف تعیین بهترین تراکم و تاریخ کاشت بر ویژگی های کمی و کیفی علوفه گوار، در ایستگاه موسسه تحقیقات برنج کشور- رشت واقع در روستای گیل پرده سر سنگر به اجرا درآمد. در این آزمایش چهار تاریخ کاشت (22 اردیبهشت ماه، 5 خردادماه، 19 خردادماه و 2 تیرماه) و سه تراکم بوته (200، 400  و 600 هزار بوته در هکتار) به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار موردارزیابی قرار گرفتند. نتایج نشان داد که تاریخ کاشت 5 خردادماه و تراکم 600 هزار بوته در هکتار از لحاظ عملکرد علوفه تر (02/35 تن در هکتار)، پروتیین خام (02/19 درصد)، ماده خشک (35/54 درصد) و کربوهیدرات (12/26 درصد) بر دیگر تاریخ های کاشت و تراکم بوته تحت آزمایش برتری داشت. بیش ترین عملکرد علوفه خشک (1/6 تن در هکتار) و الیاف نامحلول در شوینده خنثی (23/58 درصد) در تاریخ کاشت 22 اردیبهشت ماه و تراکم 600 هزار بوته در هکتار مشاهده شد. میزان فیبر خام با تاخیر در کاشت افزایش پیدا کرد، اما مقدار خاکستر تحت تاثیر تاریخ و تراکم های مختلف کاشت قرار نگرفت. با توجه به نتایج به دست آمده در پژوهش حاضر، جهت حصول بالاترین کمیت و کیفیت علوفه گیاه گوار در استان گیلان، تاریخ کاشت 5 خرداد و تراکم 600 هزار بوته در هکتار توصیه می شود.

    کلیدواژگان: پروتئین، عملکرد علوفه، فیبر خام، کربوهیدرات های محلول، ماده خشک
  • محسن زعفرانیه* صفحات 933-945

    به منظور بررسی اثر تاریخ کاشت و تراکم  بوته بر ویژگی های مرفولوژیک، فیزیولوژیک و عملکرد دانه گوار، آزمایشی به صورت طرح اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو سال زراعی 97-98 و 98-99 انجام شد. در این آزمایش تاریخ های مختلف کشت به عنوان عامل اصلی در نظر گرفته شدند و از تاریخ 15 فروردین ماه به صورت ماهیانه تا 15 شهریورماه کشت انجام شد. تراکم کشت به عنوان عامل فرعی در سه سطح (20، 40 و 60 بوته در هر مترمربع) در نظر گرفته شد. بیش ترین درجه- روز رشد از کاشت تا رسیدگی فیزیولوژیک در تاریخ کاشت 15 اردیبهشت ماه مشاهده شد. تاریخ کشت 15 اردیبهشت ماه و تراکم 40 بوته در مترمربع گوار بیش ترین عملکرد دانه (3780 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد گالاکتومان (1050 کیلوگرم در هکتار)، وزن صددانه (5/3 گرم) و درصد روغن (9/17 درصد) را داشت. با تاخیر در کاشت و کوتاه شدن فصل رشد در تاریخ 15 شهریورماه عملکرد دانه (40 درصد)، مقدار گالاکتومان (68 درصد) و درصد روغن (15 درصد) کاهش یافت. بنابراین به نظر می رسد بهترین تاریخ کاشت در رفسنجان و تراکم بوته برای گیاه گوار 15 اردیبهشت ماه و تراکم 40 بوته در مترمربع باشد.

    کلیدواژگان: تاریخ کاشت گیاه، تراکم گیاه، درجه روز رشد، عملکرد، گالاکتومان، گوار
  • مهدی حیدری رهنی، محمد نصری، یوسف فیلی زاده*، پورنگ کسرایی صفحات 947-959

    در این مطالعه تاثیر کود شیمیایی اوره در پنج سطح (صفر، 30، 60، 90 و 150 کیلوگرم در هکتار) و کودهای زیستی نیتروکسین و فسفربارور2 هرکدام در دو سطح تلقیح و شاهد (عدم تلقیح) بر ویژگی های کمی و کیفی گیاه دارویی سنبل الطیب نظیر درصد اسید والرنیک، عملکرد اسیدوالرنیک، وزن خشک ریشه، وزن خشک اندام های هوایی، قطر ریشه، طول ریشه و عرض و طول برگ در سال های 99-1395 موردبررسی قرار گرفت. این آزمایش در مزرعه گیاهان دارویی مجتمع کشاورزی هومند آبسرد دماوند مزارع نوین ایرانیان به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. نتایج نشان داد کودهای زیستی و شیمیایی با تاثیر معنی دار بر عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی سنبل الطیب، باعث کاهش اسید والرنیک شدند، اما با افزایش عملکرد ماده خشک مقدار آن در واحد سطح افزایش یافت. بیش ترین و کم ترین مقدار اسید والرنیک (درصد) به ترتیب در شاهد (465/0 درصد) و تیمار کاربرد هم زمان کود اوره، نیتروکسین و فسفربارور2 (222/0 درصد) به دست آمد. نتایج این پژوهش نشان داد که بیش ترین و کم ترین وزن خشک ریشه به ترتیب در تیمار کاربرد هم زمان کود اوره، نیتروکسین و فسفربارور2 (665 کیلوگرم در هکتار) و شاهد (95/214 کیلوگرم در هکتار) به دست آمد. این آزمایش نشان داد که کودهای زیستی با افزایش معنی دار عملکرد کمی و کیفی گیاه دارویی سنبل الطیب، جایگزینی مناسب برای کودهای شیمیایی در بالابردن کیفیت ترکیبات موثره آن ها محسوب می شوند.

    کلیدواژگان: اسید والرنیک، تغذیه گیاهی، کودهای زیستی، عملکرد ریشه، گیاهان دارویی
  • عاطفه بیلری، جمالعلی الفتی*، مسعود اصفهانی، نادر پیرمرادیان صفحات 961-975

    این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد ژنوتیپ های خیار در دو فصل کشت و شناسایی ژنوتیپ های خیار با پایداری عملکرد بالا اجرا شد. پژوهش در گلخانه گروه علوم باغبانی دانشکده علوم کشاورزی دانشگاه گیلان به صورت آزمایش فاکتوریل و در قالب طرح پایه کاملا تصادفی و در دو فصل پاییز و بهار با 9 ژنوتیپ (لاین) خیار در سه تکرار انجام شد نتایج نشان داد که از نظر صفت تعداد گل ماده در فصل پاییز و بهار به ترتیب ژنوتیپ C1 با میانگین 7/16 گل ماده در بوته در فصل پاییز و ژنوتیپ C8 با میانگین 0/7 گل ماده در بوته در فصل بهار برتر بودند. هم چنین از نظر سطح برگ ژنوتیپ C10 با میانگین 6/2866 سانتی مترمربع سطح برگ در فصل پاییز و ژنوتیپ C8 با میانگین 0/9341 سانتی مترمربع سطح برگ در فصل بهار برتر بودند و از آن ها می توان برای رسیدن به هیبریدهای مناسب برای هر فصل کشت استفاده نمود. هم چنین نتایج تجزیه به مولفه های اصلی و تجزیه بای پلات جمعیت نشان داد که ژنوتیپ C8 از نظر پایداری صفات مرتبط با عملکرد و صفات رویشی، ژنوتیپ مناسبی برای کشت در هر دو فصل می باشد. هم چنین از نظر تعداد میوه ژنوتیپ  C1با میانگین 0/5 تعداد میوه در بوته در فصل پاییز و ژنوتیپ  C10با میانگین 0/5  تعداد میوه در بوته در فصل بهار برتر بودند.

    کلیدواژگان: تجزیه بای پلات، تعداد میوه، ژنوتیپ، فصل کشت، هیبرید
  • محسن سیلسپور* صفحات 977-993

    به منظور ارزیابی غلظت نیترات و فلزات سنگین در خاک و اندام خوراکی کاهو در مزارع دشت ورامین، پژوهش حاضر در سال زراعی 97-1396 انجام شد. برای انجام پژوهش، تعداد 30 مزرعه کاهو در دشت ورامین انتخاب شد. در فصل برداشت کاهو به مزارع فوق مراجعه و نمونه برداری مرکب از خاک و محصول انجام شد و میانگین غلظت نیترات و فلزات سنگین در خاک و محصول با حدود استاندارد از طریق آزمون تی تک نمونه ای، مقایسه آماری شدند. میانگین غلظت نیترات، سرب و کادمیوم در کاهو به ترتیب 2756، 46/1 و 11/0 میلی گرم در کیلوگرم وزن تازه بود که به ترتیب، 8/1، 3/7 و 1/1 برابر استاندارد اعلام شده توسط سازمان ملی استاندارد ایران بود. میانگین غلظت نیترات و غلظت کل سرب، کادمیوم و نیکل در خاک مزارع کاهو به ترتیب 27، 42، 64/ 0و 5/42 میلی گرم در کیلوگرم بود که غلظت نیترات و سرب به ترتیب 35 و 180 درصد بیش تر از حد مجاز بود. ارزیابی خطر ناشی از ورود عناصر سنگین به بدن و بیماری های غیرسرطانی با فرمول های ارایه شده توسط سازمان حفاظت محیط زیست آمریکا انجام شد. در این راستا از شاخص خطرپذیری به بیماری های غیرسرطانی (HQ) استفاده شد. شاخص خطرپذیری به بیماری های غیرسرطانی برای کلیه آلاینده ها، کم تر از یک بود که موید عدم خطر برای مصرف بود. شاخص تجمع زیستی برای تمام فلزات موردمطالعه، کم تر از یک بود. بیش ترین عامل تجمع زیستی متعلق به فلز سنگین کادمیوم بود که نشان دهنده تمایل کاهو به جذب و انباشت کادمیوم در مقایسه با سایر فلزات سنگین بود. براساس نتایج این پژوهش، احتمال مواجهه با بیماری های غیرسرطانی ناشی از نیترات و فلزات سنگین از مسیر خوردن کاهو به طور جدی وجود ندارد، اما پایش غلظت نیترات و فلزات سنگین در خاک و کاهو در فواصل زمانی مختلف ضروری است.

    کلیدواژگان: تجمع زیستی، سرب، غلظت مجاز، کادمیوم، نیکل
  • اکرم وطن خواه، سعید ریزی*، زهرا ایزدی، عبدالرحمان معتمدی، مهدی قاسمی ورنامخواستی صفحات 995-1005

    در این پژوهش ژن tms2 عامل گال طوقه در دو رقم رز Rosa hybrida L. ("Pearl" و"Angelina") با کمک روش های الکتروشیمیایی شناسایی شد. در این پژوهش تثبیت و هیبریداسیون توالی تک رشته (ssDNA) مربوط به ژن tms2، Agrobacterium tumefaciens با روش طیف سنجی امپدانس الکتروشیمیایی بررسی شد. الکترود گرافیتی مغز مداد با نانو موادی شامل گرافن اکساید احیاشده و نانوذرات طلا اصلاح شد. زیست حسگر توانست برای تشخیص نمونه های آلوده رز "Angelina" و "Pearl" به کار رود. هیبریداسیون DNA/DNA با قراردادن الکترود اصلاح شده با ssDNA در غلظت دو میکرومولار DNA هدف انجام شد. نتایج تثبیت و هیبریداسیون مناسب DNA را در سطح الکترود نشان داد. زیست حسگر طراحی شده گزینش پذیری خوبی دارد. نانوزیست حسگر مبتنی برDNA ، دارای مزایایی از جمله هزینه کم، سادگی و قابلیت کوچک سازی می باشد و می تواند زمینه ای برای توسعه  ابزار تشخیص ژنومی را فراهم آورد.

    کلیدواژگان: پاتوژن های گیاهی، حسگر های زیستی، روش های الکتروشیمیایی، گال طوقه، Rosa hybrida L
  • عزیز تراهی*، مریم بروجردنیا صفحات 1007-1017
    این پژوهش به منظور بررسی روش های مختلف حفظ دانه گرده، خوشک و اسپات کامل نر رقم غنامی در قالب طرح کاملا تصادفی با استفاده از آزمایش فاکتوریل در سه تکرار به مدت دو سال (98-1397) در ستاد پژوهشکده خرما و میوه های گرمسیری در اهواز انجام شد. فاکتورها شامل نوع گرده (گرده تازه، گرده خشک، خوشک تازه، خوشک خشک و اسپات کامل نر غنامی)، محیط نگهداری (دمای اتاق، یخچال (4 درجه سانتی گراد) و فریزر (20- درجه سانتی گراد) و مدت زمان نگهداری (سه، شش، نه و 12 ماه) بودند. آزمون جوانه زنی دانه های گرده در محیط کشت مایع حاوی 8 درصد ساکارزو 50 میلی گرم در لیتر بوریک اسید و با استفاده از میکروسکوپ نوری انجام شد. نتایج نشان داد که اثرات متقابل محیط نگهداری× نوع گرده و محیط نگهداری× مدت زمان نگهداری بر قوه نامیه گرده بسیار معنی دار بود و گرده خشک و خوشک خشک در محیط فریزر و یخچال و در مدت زمان نگهداری حدود یک سال مناسب ترین نتیجه را دادند. گرده تر و گرده خوشک تر و گرده اسپات کامل، به دلیل دارابودن رطوبت بالا، در کوتاه مدت به شدت قوه نامیه خود را از دست دادند. لذا برای حفظ و نگهداری گرده و حفظ قوه نامیه آن در بلندمدت، خشک کردن خوشک یا گرده ها به منظور کاهش رطوبت آن ها و افزایش ماندگاری کاملا ضروری است.
    کلیدواژگان: اسپات کامل، دمای محیط، قوه نامیه، محیط فریزر، محیط یخچال، نخل خرما
|
  • Siavash Aryafar, Alireza Sirousmehr *, Iesa Khammari, Ahmad Ghanbari, Esmaeil Seyedabadi Pages 715-726

    In order to investigate the effect of tillage systems and the combination of chemical fertilizer and livestock manure on some characteristics of sunflower, an experiment has been conducted as split plots in a randomized complete block design with three replications at the research farm of University of Zabol during 2019. The main factor has been tillage levels (1. moldboard plow and disc, 2. sweep and disc, and 3. disc). The sub-factor include fertilizer levels (no fertilizer application, 100 kg/ha of diammonium phosphate, 25 tons/ha of livestock manure+ 100 kg/ha of diamonium phosphate, 50 tons/ha of livestock manure + 100 kg/ha of diamonium phosphate, 25 tons/ha of livestock manure, and 50 tons/ha of livestock manure). Results show that the highest values belong to the 50 tons/ha of livestock manure in tillage with disk for grain yield (5072 kg/ha), and oil percentage (44.44%), 50 tons/ha of livestock manure in tillage with disc for oleic acid content (51.61%), and 50 tons/ha of livestock manure for linoleic acid content (31.1%). The highest amount of chlorophyll a, b and carotenoids (1.253, 0.45, and 1.04 mg/g, respectively) has been obtained from the application of 100 kg/ha of diamonium phosphate in tillage with disc. In general, in order to increase and improve the quantitative and qualitative characteristics of sunflower, the application of 50 tons/ha of livestock manure is suitable in disc tillage conditions.

    Keywords: oil percentage, Oil seed, Organic fertilizer, tillage, yield
  • Mehdi Esmaeiltabar, Faezeh Zaefarian*, Shahram Nazari, Rahmat Abbasi Pages 727-744

    In order to investigate the effect of different weed control managements on emergence characteristics and morphological growth of rice seedlings in the seedling stage in a direct seeding system, a field experiment has been conducted in the 2020 growing season, Babolsar, Bahnemir, Iran. Being a factorial in a randomized complete block design with three replications, the experiment employs the following treatments: Shiroudi, Khazar, and Hashemi cultivars as well as various weed control management in five levels of seed coating with calcium chloride, seed coating with potassium chloride, weeding, chemical control, and control. The interaction effect of weed management and cultivar shows that coating the seeds with calcium chloride, potassium chloride, and weeding cuts the dry weight of grasses by 55%, 68%, and 85% in Shiroudi cultivar, by 79%, 63%, and 54% in Khazar cultivar, and 30%, 58%, and 35% in Hashemi cultivar, respectively, compared to the control. The maximum percentage of germination with 99%, 97%, and 95% belong to seed coating with potassium chloride, calcium chloride, and weeding in Shiroudi cultivar, respectively. The highest germination rate could be observed in potassium and calcium chloride seed coating treatments and weeding. The lowest density of broadleaf weeds with 0.91 plants m-2 is obtained in Shiroudi cultivar and by managing the seeds coating of this cultivar with calcium chloride. The highest seedling length and weight vigor indices are obtained with 3559 and 137 in Shiroudi cultivar under weeding management, respectively. Results show that seed coating improves the seed yield of rice cultivars.

    Keywords: Calcium Chloride, Emergence percentage, Emergence rate, Weed dry weight, weeding
  • Mohammad Ali Esmaili *, Hbibollah Ranjebar, Hemmatollah Pirdashti, Mortaza Nasiri Pages 745-759

    The field experiment has been conducted as a split split plot based on a randomized complete block design with three replicaitons at Rice Research Institute of Mazandaran Province, Amol, in 2017. In this experiment, the seeds are sown in seedling box with different six bed treatments. These beds include S1: sulfur bed with 50% rice bran, S2: sulfur-free soil with 25% rice bran, S3: sulfur bed with 25% rice bran, S4: sulfur bed with Thiobacillus and 50% rice bran, S5: sulfur-free bed with wood compost and 25% rice bran, and S6: sulfur bed with Thiobacillus with 25% bran rice. After some measurements, the seedling is transplanted in the main field. In the field, different beds in box, seedling number per hill (3 and 5) and planting space (20×20 cm, 30×14cm) are assigned to the main plot, sub plot, and sub sub plot, respectively. The results of main cultivation show that the highest grain yield (5043 kg.ha-1) and biological yield (12319 kg.ha-1) are obtained from the treatment of bed soil with sulfur with 50% bran. Planting arrangement treatment in ratoon cultivation on number of hollow seeds (4.1), grain yield (1617 kg.ha-1), number of plants per hill treatment on number of tillers (10.3), leaf area (10.6 cm2), panicle length (20.4 cm) and grain yield (1613 kg.ha-1), and seedling type treatment on tiller number (10.4) show a statistically significant difference. Seedling grown in sulfur with 50% rice brain display the best performance in terms of yield and yield components in both main and ratoon cropping.

    Keywords: Grain yield, Organic amendment, pigments, planting space, rice, Thiobacillus bacteria
  • Fatemeh Ghobadi, Nasser Majnoun Hosseini *, Mostafa Oveisi, Gholam Akbari Pages 761-775

    To investigate the effect of different levels of irrigation and nitrogen fertilizer on yield and yield components of some safflower cultivars, an experiment was conducted as a split-split plot in a randomized complete blocks design with three replications in the research farms of the University of Tehran, Karaj during 2018-2019. Main plots were irrigation (normal irrigation, irrigation until at middle of flowering stage and irrigation until the beginning of seed filling), sub plots were nitrogen (supply of 100 % and 50 % of nitrogen needs) and sub-sub plots were safflower cultivars (Goldasht, Golmehr, Padideh and Parnian). The effect of irrigation, nitrogen, and cultivar factors on number of heads per plant, number of seeds per head, 1000-seed weight, grain yield, and biomass were significant. According to the results, cut-off of irrigation at the beginning of seed filling and middle of flowering stages leads to a reduction of 16.2 % and 68.1 % of seed yield compared to normal irrigation, respectively. Reducing the amount of nitrogen by 50 % compared to 100 % supply decreases seed yield 8.5 % and biomass by 12 %. The triple interaction of irrigation, fertilizer and cultivar was significant in stem diameter and head diameter. The interaction of irrigation and nitrogen levels showed that with decreasing irrigation levels, nitrogen uptake also decreased and reduced the number of seed per head. However, providing 100 % of the nitrogen requirement under drought stress conditions prevents a more severe decline in the number of grains per head.

    Keywords: Biomass, Cut-off of irrigation, Nitrogen fertilizer supply, Number of head, 1000 Seed Weight
  • Farideh Sadeghi, Yousef Sohrabi *, Adel Siose Mardeh Pages 777-792

    In order to study the effect of cytokinin, gibberellin, and cycocle on yield and yield components of two wheat cultivars under different irrigation regimes, a study was conducted as a split-split experiment based on a randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station of Kurdistan University in 2016. There, the irrigation factor at four levels: dryland, irrigation at booting stage, irrigation at booting + flowering and irrigation at booting + flowering + grain filling stages have served as the main plots, two wheat cultivars (Sirvan and Homa) as sub-plots, and levels of plant growth regulators foliar application including, i.e. control, gibberellin (100 µm), cytokinin (100 µm), and cycocel (3gr. lit-1) at the wheat stem elongation and grain filling stages as the sub-sub plots. Results show that in the foliar application during the stem stage, compared to the dryland treatment, yield increase in one, two, and three irrigation treatments have been 29%, 33%, and 43%, and at the grain filling stage; 22%, 28%, and 33%, respectively. Homa cultivar produced higher yield compared to Sirvan. In the foliar application during the stem stage, the highest grain yield (504 g m-2) belongs to application of three irrigation treatments as well as addition of cytokinin, and at the grain filling stage, the highest grain yield (477.6 g m-2) has been obtained from Homa cultivar under three times irrigation condition and cycocel consumption. Therefore, using even one stage irrigation and the application of cytokinin and cycocel can increase the grain yield of wheat.

    Keywords: Biological yield, Cycocle, cytokinin, gibberellin, Supplementary irrigation
  • Farhad Azizi *, Ali Mahrokh, Vida Ghotbi, Farid Golzardi, Seyed Mohammad Ali Mofidian, Mohammad Zamanian, Vahid Rahjoo, Masoud Torabi, Elias Soltani Pages 793-805

    To identify the limiting factors in forage maize production in Iran, this study has been carried out in order to separate the effective and influential management factors in forage maize production in the country with data. It is obtained from 43 final reports or their derived extracted articles in Agricultural Research, Education and Extension Organization (AREEO) with meta-analysis method. According to the results, plant density (5.65%), drought stress (-13.44%), cultivar (0.31%), planting date (2.54%), and nitrogen fertilizer (24%) justify the amount of forage maize variation. Based on the results of this study, forage yield has increased by about 9.49%, increasing plant density between 80 to 100 thousand plants per hectare. Maize forage yield has decreased significantly under mild stress, severe stress, and very severe drought stress by 25.30%, 14.38% and 8.99%, respectively. Also, for different cultivars and different groups of maturity, group-700 has had a significant increase of 3.83% compared to other groups. For the planting dates of forage maize compared to the control, which is the first half of June, a decrease in forage yield is observed. Finally, the highest percentage of increase in maize forage yield has been obtained from the use of 450 kg ha-1 of urea fertilizer. Overall, nitrogen fertilizer, drought stress, and planting density are recognized as the most important factors affecting corn forage yield in Iran, respectively.

    Keywords: Drought stress, maturity group, nitrogen fertilizer, planting date, Planting density
  • Alireza Moghaddam Khamseh, Saeed Sayfzadeh *, Jahanfar Daneshian, Hamidreza Zakerin, Alireza Valadabadi Pages 807-824

    In order to evaluate the planting date delay on phenological traits, yield components, grain yield, and linoleic and linolenic fatty acids of new sunflower hybrids, an experiment has been conducted as split plot in a randomized, completely block design, with four replicates at the field of oilseed section of seed and plant Improvement during 2014-2016 growing season. The treatments include seven sunflower hybrids (Barzegar, Farrokh, Haysan 36, Qasem, Shams, Azargol, and Haysan 25) on three planting dates (15 days after harvest of autumn (wheat), July 1, July 15, and July 30, respectively). The experimental results show significant effects of planting date on all traits except number of seeds per head and linolenic acid at the level of 1% and on the percentage of oil and linoleic acid at the level of 5%. The studied hybrids are significantly different in all traits except linoleic and linolenic fatty acids. The latest experimental hybrids include Barzegar and Azargol hybrids and the earliest hybrid is Farrokh. The highest grain yield is obtained from the date of the first sowing at the rate of 2840 kg / ha and in the case of delayed sowing the yield is reduced to 41%.

    Keywords: Cold stress, Delayed cultivation, Oil seed, Percentage of oil, Sunflower
  • Hamidreza Sarli *, Abbas Biabani, Hossein Sabouri, Rahmatolah Mohammadi Pages 825-840

    This experiment has been performed to study the effect of seed sowing density and different amounts of nitrogen fertilizer application on the remobilization indices in wheat (Qaboos cultivar) in the field of Gonbad Kavous Agricultural and Natural Resources Research Station in two years (2018-19 and 2019-20) in three replications and as a split-plot in a randomized complete block design. The main plots include pure nitrogen at four levels, i.e., 0 (control), 46, 92, and 138 kg/ha of nitrogen from urea fertilizer source), and the subplots are planting density at six levels (150, 225, 300, 375, 450, and 525 seed/m2). The remobilization photosynthetic assimilate separately from leaves, main stem (without leaves), and seedless spike components are examined to study the process of photosynthetic material transfer to seed. Results show that there has been significant differences among planting density, nitrogen fertilizer, and interaction of planting density× fertilizer treatments in terms of grain nitrogen percentage and remobilization traits of wheat. The highest percentage of grain nitrogen (1.87%) has been obtained in the treatment of 138 kg/ha nitrogen and 450 seed/m2. In the first year, the highest remobilization from the plant is observed in the treatment of 92 kg/ha nitrogen and 375 seeds/m2 (0.528 gr/plant), and in the second year, in the control, the highest remobilization is observed in the planting density of 300 seeds/m2 (0.345 gr/plant), and then with increasing planting density, the remobilization from the plant is reduced.

    Keywords: Contribution of remobilization, Nitrogen harvest index, remobilization, Seed nitrogen, The efficiency of remobilization
  • Fatemeh Ghasemi, Weria Weisany, Marjan Diyanat *, Mahmood Moradi Pages 841-853

    The use of densitiy and cultivars that have high competitiveness are effective ways to control weeds in the integrated management system. The present study aims at increasing competitive ability of some dryland chickpea cultivars against weeds under different plant densities. Therefore, an experiment has been conducted as a split factorial in a Randomized Complete Block Design with four replications in the research farms of the Kurdistan Agricultural and Natural Resources Research and Education Center, Garizeh Agricultural Research Station, Sanandaj, Iran, during the 2020-2021 growing seasons. Experimental treatments include different plant density (30, 36, and 42 plants.m-2) as main plot, seven cultivars (Azad, Jam, Hashem, ILC482, Pirooz, Kaka, and a local variety), and weed management (no weeding and hand weeding during the whole growing season) as subplots. Results indicate that weeding operations are effective in increasing the number of pod per plant by 35.63%. Also, it is observed that there have beem significant differences among yield and yield components of the studied cultivars. ILC482 and Kaka cultivars have had the highest and lowest number of main branches at 3.82 and 2.58 values, respectively. The highest number of secondary branches obtained at a density of 30 plants.m-2. Furthermore, the highest number of pods per plant registered for Pirooz and Jam cultivars and the lowest number of pods per plant has been 7.98 in Hashem cultivar. The highest grain yield, indices of tolerance and competition and the lowest weed density observed for the Jam cultivar. In all examined cultivars, the number of seeds per square meter, grain yield and ability withstand competition index improve with increasing plant density so that the highest values are achieved at the plant density of 42 plants.m-2.

    Keywords: Ability of withstand competition, Cultivar, pea, Plant density, Weed, weeding
  • Shakiba Shahmoradi * Pages 855-867
    Genetic resources of Iranian rye have a high adaptation and diversity which provides the required forage in diverse climates of our country. Utilization of these resources is important in the development of new varieties. In this study, nine rye ecotypes, along with commercial cultivars of rye, barley, and triticale have been evaluated in three growing seasons 2014-15, 2016-17 and 2017-18 in research field of Seed and Plant Improvement Institute. The research is carried out in three separate experiments in a randomized complete block design with three replications. The study of phenological, morphological, and agronomic traits show that interaction of year and ecotype is significant for all traits, except for days to flowering. Based on the dry forage yield, Ecotype 119 has had the highest mean and Triticale cultivar, the lowest (5.68 and 4.14 t/ha respectively). Correlation coefficeint between grain yield, forage yield, 1000 kernel weight, and flag leaf area is significant. Comparison of ADF percentage in the forage show that these traits are significantly lower in ecotype 119 and barley cultivar Valfajr than other samples (60% and 56%, respectively). Based on the average of fiber in forage, Ecotype 119 has had the lowest average (33%). It seems that Ecotype 119, in addition to high potential for forage production, also has good forage quality.
    Keywords: Production potential, rye, Forage, Quantity.Quality
  • Ghobad Mohamadpoor, Salim Farzaneh *, SAEID KHOMARI, Raouf Seyed Sharif, Behrooz Esmaie, Pour Pages 869-885
    This study attempts to investigate the effect of application of humic acid and seaweed extract on morphology, growth, yield, and yield components of quinoa under drought stress in 2018-2019 in two different locations, Qasr Shirin and Dalahou. It has been performed as split plots in a randomized complete block design with 4 replications. Experimental treatments include three irrigation treatments (full irrigation, irrigation cut-off at the beginning of flowering and irrigation cut-off at the beginning of seed filling) and foliar spraying treatments with different amounts of humic acid (foliar application at the rate of 1.5 kg / ha and 2 Kg / ha) and seaweed extract (foliar application at 1 kg / ha and 1.5 kg / ha) along with a control treatment. Results show that seed yield in Dalahou region under normal condation has been 24.78% higher than Qasrshirin region. Seed yield in different irrigation treatments under the influence of foliar application show that in all irrigation treatments, the effect of foliar application of humic acid and seaweed extract on seed yield has been positive compared to the control. In full irrigation conditions, the highest seed yield is obtained from foliar application of humic acid, while in irrigation cut-off treatments, the effect of seaweed extract on seed yield has been better than humic acid. The weight of 1000 seeds in quinoa produced in Dalahu region has been more than Qasrshirin region but in both regions drought stress has reduced the 1000 seeds weight. In all irrigation treatments, application of humic acid and algae extract has increased 1000-seed weight.
    Keywords: 1000-Seed weight, Foliar Application, harvest index, Leaf dry weight, Seed yield
  • Mehran Beygi Kharvani *, Ali Akbar Safari Sinegani Pages 887-901
    A study was conducted as split plot layout with three replications at the research greenhouse of Bu-Ali Sina University, Hamedan in 2017 in order to investigate the consequences of using biochar and hydrochar, produced from potato plant residue on bean plant growth indices, chlorophyll content, and root mycorrhizal symbiosis in drought stress. The main plot and subplots in this study have been two drought levels and four amendment treatments, respectively. The study shows that the drought stress and the application amendments in various forms have had significant effects on plant growth indices, chlorophyll content, and root mycorrhizal colonization. Drought stress reduces root and shoot dry weights up to 39.8, 46.1%, leaf chlorophyll a (Chl a) content up to 52.6%, chlorophyll b (Chl b) content up to 58%, and total chlorophyll up to 54.52%. Although the number of rhizobium nodule on the root of plant decreases in drought stress, the rate of root mycorrhiza rises by 19.2% in drought stress. The use of biochar increased the mycorrhizal symbiotic indices significantly. It increases root colonization 11.34% and Glomeromycota spore number 50.5% in soil. The application of raw residue in soil has had the most positive effects on the plant growth indices and the leaf chlorophyll contents, leading to increased shoot dry weights (49.8%) and chlorophyll a, b and total contents (3.54%, 36.8%, and 14.5% respectively). The findings of this study show that among the treatments, the best plant growth index has been obtained in the use of potato biochar, which reduces the harmful effects of drought stress on the bean plant.
    Keywords: Biochar, Chlorophyll, Hydrochar, Mycorrhizal symbiosis, Nodulation
  • Madeh Ahmadi, Azim Ghasemnezhad *, Mansour Ghorbanpour Pages 903-918
    In order to investigate the effect of some biotic and abiotic elicitors on yield and yield components of stevia plant under different salinity stress, the present study has been perfoemed as a factorial experiment based on the randomized complete design with six replications. It has taken place in a greenhouse under hydroponic and conditions in two consequential experiments. Endophytic fungi isolated from yew (at three levels of control, TB20, TB2-3), foliar treatment with melatonin (at three levels of control, 0.5 μM melatonin tablets, and 0.5 μM Thymus vulgaris extract), and three salinity levels (without salinity, medium salinity 80mM, and high salinity 150mM) have incorporated the present experiments’ treatments. The experimental plants have been investigated based on morphological parameters. In both experiments, results show a positive effect of melatonin and endophytic fungi on characteristics of plant growth’s improvement (one to two times) under salinity stress. Nevertheless, the best growth conditions have been observed in low salinity levels, using thyme extract and TB20 endophytic fungus. Most traits of stevia plant in non-saline conditions along with thyme extract and endophytic fungus TB20 have been at their highest, showing an increase of approximately 1.5 folds, compared to the control. Due to the positive effects of melatonin and endophytes, especially TB20, it is recommended to use melatonin-containing plant extracts as a protective treatment in stevia cultivation in saline conditions.
    Keywords: medicinal plants, endophytic fungi, Yew, Growth stimulant, Environmental stresses
  • Mohaddese Heydarzade, Seyed Mohammadreza Ehteshami *, Mohammad Rabiee Pages 919-931

    Despite the progress of the livestock industry in Iran, the production of forage plants commensurate with this development has not been considered. Therefore, this study has been conducted during 2017, with the need to produce feed for livestock and poultry and with the aim of determining the best density and planting date on quantitative and qualitative characteristics of Guar forage. Taking place in the Rasht Rice research Institute-station located in the Village of GilPordehsar in the Sangar city, it evaluates four planting date (May 12, May 26, June 9, and June 23) and three plant densities (200, 400 and 600 plant.ha-1) factorially in a randomized complete block design with three replications. Results show that the planting date of May 26 and the density of 600 plant.ha-1 in terms of fresh forage yield (35.02 t/ha), crude protein (19.02%), dry matter (54.35%), and carbohydrate (26.12%) are superior to other planting dates and plant density under test. The highest yield of dry forage (6.1 t/ha) and neutral detergent fiber (58.23%) has been observed on May 12 and a density of 600 plant.ha-1. The amount of crude fiber has increased with delay in planting, but the percentage of Ash is not affected by different planting dates and densities. According to the results, in order to obtain the highest quantity and quality of forage in Guilan Province, the planting date of May 26 and the density of 600 plant.ha-1 is recommended.

    Keywords: dry matter, fiber, Forage yield, Protein, soluble carbohydrates
  • Mohsen Zafaranieh * Pages 933-945

    In order to evaluate the effects of planting date and plant density on phenology, seed yield, and essential oil quality of Guar, an experiment has been conducted during 2018-2019 and 2019-2020 growing seasons. It is a split plot layout based on a randomized complete block design with three replications. Different planting dates are considered as the main factor, including September 5th to February 5th as monthly. Three plant densities are considered as sub-factor (20, 40, and 60 plants in a square meter). The required growing degree- day (GDD) from sowing to physiological maturity ranges between 1802.3 and 2347.9 °d on different planting dates. The highest GDD from sowing to physiological maturity is observed on May 5th. The highest seed yield (3780 kg / ha) and galactomannan yield (1050 kg / ha), 100- seed weight (3.5 g), and oil percentage (17.9%) belong to May 5th + 40 plants per m2. by delaying planting time, 100- seed weight causes oil percentage to drop and the seed yield (40%), galactomannan (68%) and the oil percentage (15%) are observed in September.  Therefore, it seems that the best time and density for planting Alyssum is May 5th with a density of 40 plants per m2.

    Keywords: Galactomannan, Growing degree day, Guar, planting date, Planting density, yield
  • Mehdi Heydari-Rahni, Mohammad Nasri, Yousef Filizadeh *, Pourang Kasraie Pages 947-959

    The effects of chemical fertilizer of urea in 5 levels (0, 30, 60, 90 and 150 kg ha-1) and biofertilizers in 4 levels (Nitroxin, Phosphate barvar2, mixed of both and control) on quantity and quality yield of valerian are studied during 2016 to 2020. Measured parameters include valernic acid (percent), valernic acid (g ha-1), root dry weight (kg ha-1), shoot dry weight (kg ha-1), root diameter (mm), root length (cm), leaf width (cm), and leaf length (cm). This study is carried out at the Homad-Absard Agricultural Complex in Damavand city, Tehran Province, Iran, as factorial layout based on a randomized complete blocks design with 3 replications. Results show that the biofertilizers have had a significant effect (p≤0.01) on the all quantity and quality parameters studied. Unlike the urea chemical fertilizer at all levels, which have had a negative effect on the yield and amount of valernic acid (percent), bio-fertilizers has increased it. Maximum and minimum amount of valernic acid (percent) are measured in control and 150 kg ha-1 urea, respectively. The highest root dry weight belongs to interaction of Nitroxin+ Phosphate barvar2+150 kg urea (665 kg ha-1) and control (221 kg ha-1) respectively. Results of this experiment show that biofertilizers with positive effects on the parameters are able to replace the chemical fertilizers.

    Keywords: Biofertilizer, medicinal plants, plant nutrition, Root yield, valerian, valernic Acid
  • Atefeh Beilari, Jamal-Ali Olfati *, Masood Esfahani, Nader Pirmoradian Pages 961-975

    This study aims at evaluating the yield of cucumber genotypes in two seasons, and identifying cucumber genotypes with high yield and stability. The research has been carried out in the greenhouse of the Department of Horticultural Sciences, University of Guilan, as a factorial experiment in a completely randomized design in autumn and spring seasons with nine cucumber genotypes in three replications. Results show that in terms of number of female flowers in autumn and spring, genotype C1 with an average of 16.7 per plant and genotype C8 with an average of 7.0 per plant have been the best, respectively. Also, in terms of leaf area, C10 genotype with an average of 2866.6 cm2 in autumn and C8 genotype with an average of 9340.990 cm2 in spring outperform the rest and can be used to achieve suitable hybrids for each growing season. Results of principal components analysis and population biplot show that C8 genotype is a suitable genotype for cultivation in two cropping seasons in terms of stability of yield-related traits and vegetative traits. Finally, in terms of number of fruits, genotype C1 with an average of 5.0 per plant in autumn, and C10 genotype with an average of 5.0 per plant in spring have been superior.

    Keywords: Biplot analysis, Cultivation season, genotype, hybrid, Number of fruit
  • Mohsen Seilsepour * Pages 977-993

    This study is conducted to evaluate the concentration of nitrate and heavy metals in soil and edible organs of lettuce in Varamin plain farms for one year during 2017-2018. For this porouse, 30 lettuce fields in Varamin plain are selected and in the lettuce harvest season, soil and crop sampling are performed and the average concentrations of nitrate and heavy metals in the soil and lettuce were compared statistically with the standard limits by one paired t-test. The average concentrations of nitrate, lead and cadmium in lettuce are 2756, 1.46, and 0.11 mg / kg in fresh weight, respectively, which are 1.8, 7.3, and 1.1 times greater than the standard limit, declared by the National Standards Organization of Iran, respectively. The mean concentrations of nitrate and total concentrations of lead, cadmium, and nickel in the soil of lettuce fields are 27, 42, 0.64, and 42.5 mg /kg, respectively, while the concentrations of nitrate and lead have been 35% and 180% higher than the allowable limits, respectively. Risk assessments for heavy metals and non-cancerous diseases are performed, using formulas provided by the US Environmental Protection Agency (USEPA, 2006). In this regard, the risk index for non-cancerous diseases (HQ) is used. The risk factor for non-cancerous diseases for all contaminants is less than one, indicating that there is no risk for consumption. Accordingly, consuming 40 grams of lettuce per day does not pose a problem for an adult consumer. The bioaccumulation index for all the studied metals has been less than one. According to this study, the highest bioaccumulation factor belongs to the heavy metal cadmium, which indicates the tendency of lettuce to absorb and accumulate cadmium compared to other heavy metals. In order to reduce the concentration of nitrate and lead in the soil and prevent contamination of lettuce soils, it is recommended to avoid excessive use of fertilizers containing nitrogen and phosphorus and fertilizer application should be based on soil test. According to the results of this study, there is no serious possibility of exposure to non-cancerous diseases caused by nitrate and heavy metals from eating lettuce, but monitoring the concentration of nitrate and heavy metals in soil and lettuce at different intervals is necessary.

    Keywords: Bioaccumulation, Cadmium, lead, nickel, Permitted concentration
  • Akram Vatankhah, Saeed Reezi *, Zahra Izadi, Abdorahman Motamedi, Mahdi Ghasemi Varnamkhasti Pages 995-1005

    In this study, the tms2 gene, the cause of crown gall, is detected in two Rosa hybrida L. (“Pearl” and “Angelina”) cultivars using electrochemical methods. In this study, stabilization, and hybridization of single-strand DNA (ssDNA) related to tms2 gene, Agrobacterium tumefaciens is investigated by electrochemical impedance spectroscopy. For this purpose, the pencil graphite electrode is modified with nanomaterials including reduced graphene oxide and gold nanoparticles. The biosensor could be used to detect infected samples of “Angelina” and “Pearl” roses. DNA/DNA hybridization is performed by placing an electrode modified with ssDNA at a concentration of two (µmol/L) target DNA. Results show proper stabilization and hybridization of DNA at the electrode surface. The designed biosensor has good selectivity. DNA-based nanosensor has advantages such as low cost, simplicity, and scalability and can be the basis for the development of genomic detection tools.

    Keywords: plant pathogens, Biosensors, electrochemical methods, Crown gall, Rosa hybrida L
  • Aziz Torahi *, Maryam Boroujerdnia Pages 1007-1017
    This research has been done in a completely randomized design and using a factorial experiment with three 3 replications in Date palm and Tropical Fruits Research Center in Ahwaz for two years (2018-2019) to evaluate different methods of date pollen grain maintenance. Factors include type of pollen (fresh pollen, dry pollen, fresh strands, dry strands, and full male spahte cv. Ghannamy, storage environment (room temperature, refrigerator (+4 degrees Celsius) and freezer (-20 degrees Celsius)) and storage time (3, 6, 9 and 12 months). Germination test of pollen grains is performed in liquid culture medium containing 8% sucrose and 50 mg l-1boric acid using a light microscope. Results show that the interaction effects of storage environment× type of pollen and storage environment × storage time on pollen viability have been very significant and dried pollen and dried strand pollen in freezer and refrigerator and during storage period of about one year have given the most appropriate results. Fresh pollen, fresh strand pollen, and whole spahte pollen, due to their high humidity content, lost their viability in a short time. Therefore, in order to preserve the pollen and maintain its vigor and viability in the long run, it is absolutely necessary to dry the strands or pollen in order to reduce their moisture content and increase their shelf life.
    Keywords: Ambient temperature, Date palm, freezer environment, full spathes, refrigerator environment, viability