فهرست مطالب

نشریه افق توسعه آموزش پزشکی
سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • سمیه فلاح نژاد*، نگار ابراهیمی صفحات 1-4

    ارتباطات علمی معمولا با فرمت نوشتاری مرتبط است (1) و مقالات علمی همچنان بیشترین کاربرد را در دانشگاه‎ها برای انتشار پژوهش‎های تولید شده دارند (2). با این‎حال، با ظهور اینترنت و علم فن‏آوری اطلاعات، شیوه انتقال علم شاهد تغییرات عمیقی بوده است (3). در عصر ارتباطات دیجیتال، متخصصان و عموم مردم دایما در یک محیط بصری متراکم غوطه‎ور هستند، به‎ویژه وقتی صحبت از محتوای علم و فناوری می‎شود. تصاویر در علم مدرن از همان ابتدا در مرکز فرآیندهای ارتباطی قرار داشته است (4) . در حال حاضر یوتیوب پس از گوگل دومین موتور جستجوی وب پرکاربرد است و سواد علمی در بعد استاندارد، به درک عمومی از علم در سطح بین المللی می‏باشد (5). همانطور که می‎دانیم اینترنت و رسانه‎ها، نقش مهمی در ارتباطات جامعه علمی داشته و به نظر می‎رسد استفاده از این ابزارها با روشی خلاقانه، تاثیر بسزایی در توسعه و گسترش یافته‏های علمی محققان ایفا کند. امروزه انتشارات می‎توانند از ابزارهای ارتباطی جدید بهره‏مند شوند و مقالات، فراتر از اسناد متنی ساده‎ای باشند که حاوی برخی نمودارها و جداول هستند (2, 3). به اشتراک گذاری نتایج از طریق منابع سمعی و بصری نقش مهمی در این فرآیند به دست آورده است (6). یک چکیده صوتی فرصتی برای ارتباط محققین در قالب چند رسانه‎‍‎‎‎ای غنی فراهم می‎کند. در سال‎های اخیر، استفاده از ویدیوها توسط جامعه علمی به طور گسترده‎ای افزایش یافته و محققان برای گسترش و تاثیر انتشارات علمی خود از رسانه های صوتی و تصویری استفاده می کنند (7). تاثیر علمی، میزان استفاده از یک اثر توسط سایر محققین است (8). از آنجایی‎ که چکیده‏های صوتی تصویری باعث افزایش تعداد استنادات به مقاله، افزایش میزان درک از تحقیقات علمی توسط سایر محققین، افزایش اعتبار، شفافیت و محبوبیت مقاله می‎شود، توسط ناشرین و مجلات مورد توجه قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: چکیده صوتی، چکیده ویدیوئی، اشتراک گذاری
  • ابولقاسم الهیاری، مسعود محبی، محمدرضا فرزانه فر، زهرا عباسی، مینا اکبری راد، لادن گشایشی، علی عمادزاده، نسرین میلانی* صفحات 5-14
    مقدمه

    پاندمی بیماری کووید، جنبه های مختلف زندگی از جمله آموزش پزشکی را تحت تاثیر قرار داده است. لذا  در این شرایط  به نظر می رسد شیفت آموزش پزشکی به سمت آموزش ترکیبی مجازی و حضوری اجتناب ناپذیر باشد. ما تلاش کردیم  جهت ارتقاء آموزش فراگیران در بخش داخلی، از این شیوه نوین استفاده  کنیم.

    روش کار

    مطالعه حاضر، به صورت شبه تجربی بدون گروه کنترل، بر روی تمام دستیاران تخصصی بخش داخلی بیمارستان امام رضا و قایم دانشگاه علوم پزشکی مشهد از فروردین 1399 تا دی 1399 به صورت سرشماری انجام شد. آموزش مجازی در کنار آموزش حضوری، شروع شد. میزان رضایتمندی فراگیران از طریق پرسشنامه Distance education learning environments survey(DELES)  که روایی و پایایی آن در مطالعات گذشته بررسی شده است، مورد ارزیابی قرار گرفت. تمام فراگیرانی که بیش از یک سوال از 30 سوال پرسشنامه را پاسخ نداده بودند و نیز دانشجویان سال اخر از مطالعه خارج شدند. انالیز داده ها با استفاده ازنرم افزار spss (22) انجام  شد.

    نتایج

    در مجموع 26 نفر در این نظر سنجی شرکت کردند که شامل 10 مرد(38.5%) و 12 زن (46.5%) و 4 نفر که جنسیت  انها مشخص نشده بود. در این نظرسنجی، میزان رضایت از برنامه اجرا شده نوین آموزش تلفیقی در گروه داخلی " به میزان (66.66%) بود. در رابطه با سوالات بیشترین امتیازات را فراگیران به توانایی اشتراک اطلاعات (4.11) و همکاری با دانشجویان دیگر (4.07) ذکر کردند.

    نتیجه گیری

    نتایج این نظرسنجی، نشان دهنده، تمایل فراگیران به آموزش مجازی به عنوان بخشی از فرایند آموزشی، بود. بهبود نتایج و بازخوردهای فراگیران پس از حرکت به سمت آموزش ترکیبی مجازی و حضوری، علی رغم تمام محدودیت های اعمال شده در دوران پاندمی کووید نوید از آینده ای روشن تر در آموزش گروه داخلی است.

    کلیدواژگان: یادگیری، آموزش دادن، روش، تعلیم و تربیت
  • حسن رفیعی مهر*، معصومه رستمی معز صفحات 15-26
    مقدمه

    برنامه درسی (کوریکولوم) یکی از مهم ترین عناصر نظام آموزشی یک جامعه شناخته می شود. هدف از این مطالعه، تعیین میزان انطباق کوریکولوم کارشناسی رشته ی علوم آزمایشگاهی با نیازهای شغلی این رشته بر مبنای آموزش پاسخگو بود.

    روش کار

    این مطالعه مقطعی بر روی 54 نفر از دانشجویان ترم آخر و 150 فارغ التحصیل کارشناسی شاغل در ده سال اخیر به روش سرشماری در سال 1399 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته شامل سه بخش اطلاعات دموگرافیک، نظرسنجی در خصوص میزان کاربردی بودن دروس، و میزان رضایت کلی از برنامه درسی جمع آوری گردید. شاخص روایی پرسشنامه 75/0 و پایایی پرسشنامه 88/0=α تعیین شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تی مستقل از طریق نرم افزار SPSS نسخه 23 تجزیه تحلیل شدند.

    نتایج

    بیشترین کاربرد دروس اختصاصی به دروس خون شناسی(1) و خون شناسی(2) به ترتیب با 9/51 و3/59 درصد از دید دانشجویان و 4/61 و 4/62 درصد از دید شاغلین و کمترین کاربرد برای درس سمینار از دیدگاه دانشجویان (6/55%) و شاغلین (8/56%) اختصاص داشت. در مورد دروس پایه نیز از دیدگاه دانشجویان و شاغلین بیوشیمی عمومی به ترتیب با 4/33 و 4/36 درصد بیشترین کاربرد و درس فیزیک حیاتی به ترتیب با 63 و 53 درصد کم کاربردترین دروس در انجام وظایف شغلی بود.

    نتیجه گیری

    طبق نتایج این تحقیق برخی دروس اختصاصی و پایه انطباق کمی را با نیازهای شغلی داشته اند؛ لذا بازنگری کوریکولوم در جهت انطباق دروس بر مبنای آموزش پاسخگو، ضروری است.

    کلیدواژگان: علوم آزمایشگاهی، کوریکولوم، مهارت شغلی، آموزش پاسخگو
  • عبدالحسین شکورنیا*، مجتبی اورکی، حسین الهام پور، شبنم ایزدپناه صفحات 27-38
    مقدمه

    سبک های تدریس اصول و روش هایی هستند که مدرسین بکار می گیرند تا امکان یادگیری و انتقال اطلاعات را برای فراگیران فراهم نمایند. سبک تدریس اغلب منعکس کننده نظریات مدرسین نسبت به تدریس است و از جایگاه مهمی در آموزش برخوردار است. با توجه به اهمیت سبک های تدریس در یادگیری دانشجویان، این مطالعه با هدف بررسی سبک تدریس اعضای هیات علمی و رابطه آن با برخی ویژگی دموگرافیک اعضای هیات علمی در دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1399 انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه توصیفی مقطعی تعداد 172 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز به روش نمونه گیری طبقه ای وارد مطالعه شده و مورد بررسی قرار گرفتند. روش ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه استاندارد تدریس گراشا-ریچمن شامل 40 سوال بود. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و آزمون مجذور کای و همبستگی پیرسون از طریق نرم افزار SPSS-18 تحلیل شد.

    نتایج

    از بین 172 عضو هییت علمی مورد بررسی 90 نفر(5/52 درصد) مذکر و 82 نفر(5/47 درصد) مونث و با میانگین سن 8/8±95/45 سال بودند. یافته های مطالعه نشان داد که اساتید از سبک تدریس آمرانه با فراوانی 9/27 درصد و سبک تدریس خبره با 8/23 درصد بطور معنی داری بیشتر از سایر سبک ها استفاده می کنند(007/0=p). همچنین کمترین سبک های مورد استفاده اساتید نیز سبک های تدریس تسهیل کننده با1/15درصد و وکالتی با 2/12 درصد بودند. 9/20 درصد از افراد مورد مطالعه نیز از سبک تدریس فردی استفاده می کردند. محاسبه ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین سن، جنس، رتبه علمی، سابقه تدریس و دانشکده محل تدریس با سبک تدریس اساتید رابطه معنی دار آماری وجود ندارد(05/0<p).

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه بیانگر آن بود که اساتید در تدریس خود بیشتر از سبک های معلم-محور آمرانه و خبره که غیرتعاملی و انعطاف ناپذیر هستند، استفاده می کنند. با توجه به اهمیت سبک تدریس در فرایند یاددهی- یادگیری و لزوم افزایش آگاهی اساتید با سبک های تعاملی تدریس، برگزاری برنامه های آموزشی در این زمینه پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: سبک تدریس، هیات علمی، علوم پزشکی
  • محمدابراهیم روانبخش، بیتا نجاری، بیتا بیجاری* صفحات 39-49
    مقدمه

    در دوره کارآموزی پزشکی اجتماعی با توجه به حجم مطالب آموزشی و فرصت کم نیاز به یک منبع خلاصه و کاربردی با قابلیت استفاده آسان در محیط کار عملی وجود دارد. هدف از انجام این مطالعه تعیین تاثیر آموزش از طریق اپلیکیشن تلفن همراه در یادگیری کارآموزی پزشکی اجتماعی در دانشجویان مقطع کارآموزی داشگاه علوم پزشکی بیرجند در سال 1397 بود.

    روش کار  

    به دوگروه مداخله و شاهد تقسیم شدند. اپلیکیشن حاوی مطالب آموزشی طبق سرفصل های کوریکولوم دوره کارآموزی طراحی و قبل از ورود به فیلد آموزشی در تلفن همراه دانشجویان گروه مداخله نصب شد پس از گذراندن کارآموزی نتایج آزمون پایان دوره دو گروه مقایسه شد. همچنین پرسشنامه وضعیت آموزش بالینی از دیدگاه دانشجویان تکمیل شد. اطلاعات جمع آوری شده در نرم افزار SPSS (16) با استفاده از آزمون تی مستقل، من ویت نی یو وکای اسکویر در سطح معنی داری 05/0=α تجزیه تحلیل شد.

    نتایج

    تعداد 132 نفر با میانگین سنی 65/0±9/22 سال در مطالعه شرکت کردند. نمره پایان بخش گروه مداخله 84/1±81/16 و گروه شاهد 64/1±16/16 بود که بطور معنی داری در گروه مداخله بالاتر بود (03/0=P) میانگین نمره وضعیت محیط آموزش بالینی 37/4±13/132 از 200 بود. میانگین نمره وضعیت آموزش بالینی و ابعاد ان در دو گروه تفاوت معنی داری نداشت. (05/0<P).

    نتیجه گیری

    استفاده از نرم افزار آموزشی تلفن همراه باعث بهبود نمره دانشجویان در دوره کارآموزی پزشکی اجتماعی شده است و وان با برنامه ریزی های آموزشی و تولید نرم افزارهای آموزشی باعث بهبود یادگیری شد.

    کلیدواژگان: اپلیکیشن تلفن همراه، دانشجو، آموزش الکترونیک، کار آموزی
  • جمشید جمالی، سید سعید طباطبایی، مهدی یوسفی، وحید قوامی*، سعید اخلاقی صفحات 50-60
    مقدمه

    شیوع پاندمی کووید-19، فشار کاری مضاعفی را به کادر درمان، به خصوص پرستاران وارد نموده است که موجب نگرانی و استرس زیادی گردیده است. به نظر می رسد میزان استرس شغلی پرستاران با سطح آگاهی آنان از کوویید-19 مرتبط باشد. در این مقاله برآنیم به بررسی میزان آگاهی و استرس شغلی پرستاران شاغل در بخش های کووید-19 و غیرکووید-19 و ارتباط آنها با یکدیگر بپردازیم.

    روش کار

    میزان آگاهی و نیز استرس شغلی تعداد 215 پرستار شاغل در بخش های کووید-19 و نیز تعداد 142 پرستار شاغل در سایر بخش ها که به صورت غیراحتمالی از دو بیمارستان امام رضا(ع) و قایم(عج) مشهد در سال 1399 انتخاب شده بودند با استفاده از یک پرسشنامه محقق ساخته و نیز پرسشنامه استاندارد JRTI مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین نمره آگاهی پرستاران 44/17±19/68 بود. میزان آگاهی پرستاران شاغل در بخش کووید-19 به طور معناداری بالاتر از پرستاران شاغل در سایر بخش ها بود (p=0.002). میانگین نمره استرس شغلی در پرستاران 17/13±82/58 بود و تفاوت معناداری بین استرس شغلی پرستاران شاغل در بخش های کووید-19 و پرستاران شاغل در سایر بخش ها مشاهده نشد (p=0.134). رابطه آماری معنادار معکوس بین نمره آگاهی و نمره استرس شغلی مشاهده شد (r=-0.14, p=0.007).

    نتیجه گیری

    افزایش میزان آگاهی پرستاران سبب کاهش استرس شغلی ایشان می شود که این موضوع اهمیت افزایش آگاهی پرستاران را در خصوص بیماری کووید-19 از طریق ارایه آموزش های مناسب نشان می دهد.

    کلیدواژگان: آگاهی، استرس شغلی، آموزش، کووید-19، پرستار
  • فریده کوچک*، فریبا بیکی صفحات 61-70
    مقدمه

    ارزیابی دقیق و عینی صلاحیت بالینی به عنوان یکی از مهمترین جنبه های آموزش بالینی دانشجویان پزشکی تلقی می شود که در آن توانمندی های دانشجو برای حل مشکلات بیماران اندازه گیری می شود. استفاده از راهنماهای بالینی به عنوان منابع استاندارد و به روز در جهت مدیریت ییماری ها، باید با در نظر گرفتن آموزش مناسب، تمرین منظم و به روز رسانی مداوم همراه باشد تا مفید واقع شود. این مطالعه با هدف به کارگیری راهنماهای بالینی پزشک خانواده در کارورزی پزشکی اجتماعی و خانواده به منظور ارتقاء صلاحیت بالینی کارورزان پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی گلستان در سال 1397انجام شد.

    روش کار

    این مطالعه از نوع نیمه تجربی می باشد. تعداد دانشجویان در این مطالعه 50 نفر به صورت سرشماری بر اساس برنامه ریزی امور آموزش دانشکده پزشکی در سال 1397 در دانشگاه علوم پزشکی گلستان بوده است. کارورزان بر اساس انتخاب بخش پزشکی اجتماعی در 4 ماه به صورت دوره ای در این مطالعه شرکت کردند. کارگاه دو روزه ای به منظور آشنایی با مباحث دوره، اهداف دانشی، نگرشی، مهارتی و روش های آموزشی حل مساله و تکنیک های بارش فکر برگزار گردید. سپس کارورزان وارد دو مرکز جامع سلامت انتخاب شده توسط معاونت آموزشی دانشگاه شدند و بقیه دوره را در این مراکز با هدف مساله یابی و ارایه راهکار، استفاده از راهنماهای بالینی و مدیریت بیماران گذراندند. در این مطالعه از یک پرسشنامه در قالب 13 سوال در حیطه های " تاثیر تدریس راهنمای بالینی بر یادگیری و قدرت تصمیم گیری"، "طراحی سناریو" و "فعالیت های گروهی" با پاسخ هایی در طیف لیکرتی چهارگزینه ای از کاملا موافقم تا کاملا مخالفم با نمره 0 تا 3، استفاده شد.اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از آمار توصیفی در نرم افزار آماری excel مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    نتایج

    در این مطالعه 50 نفر از کارورزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی گلستان شرکت کردند. 80 درصد موافق بودند که تدریس راهنمای بالینی موجب یادگیری ماندگارتری در موضوع مربوطه می گردد. 90 درصد موافق با تاثیر راهنمای بالینی در درمان گام به گام بیماران بودند. کارورزان خواهان توجه بیشتر به ویزیت پزشک خانواده، توجه بیشتر به راهنماهای بالینی و الگوریتم ها در مدیریت بیماران تحت پوشش مراکز و کاربردی تر کردن مطالب دوره بودند.

    نتیجه گیری

    آموزش راهنماهای بالینی به دانشجویان و تاکید بر اهمیت آن می تواند، نقش مهمی در افزایش مهارت و توانمندی آنها در درمان گام به گام بیماری ها داشته باشد. در نتیجه کاربردی کردن آموزش مدیریت بیماری ها می تواند موجب یادگیری عمیقتر در کارورزان شود..

    کلیدواژگان: راهنمای بالینی، پزشک خانواده، کارورزی پزشکی - اجتماعی
  • ندا اورکی فر*، نگین مرادی، محمدجعفر شاطرزاده یزدی، معصومه حسینی بیدختی، مریم سعادت، مجید روانبخش، خدیجه گیم، درسا حامدی، مریم دلفی صفحات 71-81
    مقدمه

    اساتید و دانشجویان پزشکی و پیراپزشکی که در دوره کاراموزی در بیمارستانهای وابسته به دانشگاه های علوم پزشکی مشغول به خدمت هستند همیشه در معرض خطر ابتلا به بیماریهای عفونی قرار دارند. با توجه به برگزاری واحدهای کاراموزی به صورت حضوری، هدف از این مطالعه بررسی تاثیر وبینار آموزشی بر سطح دانش مرتبط با کووید 19 و آشنایی با روش های خود مراقبتی در اساتید و دانشجویان دانشکده علوم توانبخشی اهواز می باشد.

    روش کار

    این پژوهش یک مطالعه مقطعی در نیمسال اول سال تحصیلی 1399-1400 است. نحوه نمونه گیری به صورت نمونه در دسترس بود.  یک روز قبل از شروع دوره کاراموزیها، یک وبینار آموزشی یک روزه در بستر ادوب کانکت برای دانشجویان سال چهارم مقطع کارشناسی دانشکده علوم توانبخشی اهواز و اساتید آنها برگزار شد و  از یک پرسشنامه محقق ساخته برخط قبل و بعد از وبینار استفاده شد.نتایج میزان آشنایی دانشجویان با روش های خود مراقبتی قبل و بعد از برگزاری وبینار تفاوت قابل ملاحظه ای را نشان داد (mean difference = 1.48  p= 0.001). همچنین میانگین نمره حیطه آشنایی اساتید با روش های خود مراقبتی قبل از برگزاری وبینار به طور معناداری بیشتر از دانشجویان بود (p=0.013). 68 درصد از دانشجویان و 47 درصد از اساتید رضایت مندی بالایی را از برگزاری این برنامه آموزشی گزارش کردند. علاوه بر آن، 56درصد از دانشجویان و 51 درصد از اساتید ضرورت زیادی را برای برگزاری چنین برنامه های آموزشی اعلام داشتند.

    نتیجه گیری

    با توجه به گذشت حدود یکسال از ورود ویروس کرونا به کشور، اگر چه سطح دانش قابل قبولی نسبت به بیماری کووید 19 در اساتید و دانشجویان وجود دارد اما به نظر می رسد طراحی برنامه های آموزشی برای افزایش سطح آشنایی دانشجویان مقطع کارشناسی با روش های خود مراقبتی باید از اولویتهای مورد نظر مسیولان دانشگاه ها و دانشکده ها در دوران پاندمی باشد.

    کلیدواژگان: کووید 19، خودمراقبتی، سطح دانش، دانشجویان، اساتید
  • فریده نصیری، سعیده غفاری فر، علی متولی، امیررضا ناصری، سید محمدسالار حسینی* صفحات 81-90
    مقدمه

    فلسفه پزشکی حیطه ی هم پوشانی دو علم فلسفه و پزشکی است. این علم با طرح پرسش های بنیادین، مفاهیم نهفته در پدیده های آشکار و نهان پزشکی و روابط میان آن ها را بررسی می کند. در این مقاله سعی شده است تا با مرور جنبه های مختلف فلسفه و پزشکی، تبیین ضرورت آموزش توام این علوم و بررسی وضعیت آموزش فلسفه ی پزشکی در ایران و جهان، بر اهمیت این موضوع تاکید کرده و راهکارهایی عملی جهت رفع نواقص موجود ارایه شود.

    روش کار

    با بهره گیری از کلیدواژه های مرتبط با فلسفه، اخلاق، آموزش، تدریس، پزشکی، علوم پزشکی و معادل های انگلیسی آن ها، جست و جوی جامعی در پایگاه های Magiran، SID، Noormags، Iranmedex، Google Scholar، Scopus و Embase انجام شد. نتایج جست و جو تا پایان بهمن ماه 1399 برای پایگاه های اطلاعاتی فارسی و تا پایان ماه فوریه 2021 برای پایگاه های اطلاعاتی انگلیسی استخراج شده، بر اساس هم خوانی با موضوع پژوهش مورد بررسی قرار گرفته و تمام مقالات با موضوع مرتبط مورد ارزیابی و بررسی نقادانه قرار گرفتند. سپس، با طبقه بندی نتایج، تعیین وجوه افتراق میان مقالات و با توجه به مطالعات پیشین، مولفه های پژوهش تعریف شده و مورد تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    پس از استخراج مولفه های اصلی مرتبط با موضوع و منطبق بر مفاهیم کلیدی آن از میان مقالات انتخابی، نتایج پژوهش در چهار حیطه ی فلسفه ی پزشکی، جایگاه فلسفه ی پزشکی در عرصه های جهانی، فلسفه ی پزشکی در ایران و رویکردهای تلفیق فلسفه و آموزش پزشکی ارایه شدند.

    نتیجه گیری

    با شناخت جایگاه و ارزش های فلسفه ی پزشکی می توان از مزایای آموزش توام پزشکی و فلسفه بهره برد. نتایج به دست آمده از ارایه ی دوره های آکادمیک فلسفه ی پزشکی در مراکز آموزشی سراسر جهان، موید مزایای ادغام فلسفه در آموزش علوم پزشکی می باشند.

    کلیدواژگان: آموزش، اخلاق، اخلاق حرفه ای، فلسفه پزشکی، علوم پزشکی
|
  • Somaye Fallahnezhad *, Negar Ebrahimi Pages 1-4
  • Abolghasem Allahyari, Masoud Mohebbi, Mohammadreza Farzanehfar, Zahra Abbasi Shaye, Mina Akbarirad, Ladan Goshayeshi, Ali Emadzadeh, Nasrin Milani * Pages 5-14
    Introduction

    The Covid-19 disease pandemic has affected various aspects of life including medical education. Therefore, it has been inevitable to shift medical education programs towards "combined virtual and face-to-face learning and hybrid learning". In this regard, we activated a   virtual education system along with face-to-face training to improve the education of learners in the internal medicine department.

    Materials & Methods

     A present quasi-experimental study without control group was performed on residents of the internal medicine department of Mashhad University of Medical Sciences residing in both Imam Reza and Ghaem hospitals from March 2020 to December 2021 by census. Virtual training started alongside face-to-face training. Student satisfaction was assessed using the Distance education learning environments survey (DELES) questionnaire, the validity and reliability of which have been assessed in previous studies. All learners who did not answer more than one of the 30 questions in the questionnaire and final year students were excluded from the study. Data analysis was performed using SPSS software (22).

    Results

     A total of 26 learners were participated in the survey, including 10 men (38.5%) and 12 women (46.5%) and 4 individuals with undisclosed gender. In this survey, the level of satisfaction with the new implemented integrated education program in the internal group was %66.66. The greatest scores given by the learners to the system belonged to the ability to share information and the opportunity to cooperate with other students.

    Conclusion

    The results of this survey showed that learners were very satisfied with the combined learning system as a part of their educational program. Improving learners' outcomes and feedback after moving to combined method of virtual and face-to-face training, despite all the constraints imposed during the Covid-19 Pandemic era, promises a brighter future in training programs of the internal medicine department.

    Keywords: Learning, Teaching, Method, Education
  • Hassan Rafieemehr *, Masumeh Rostami Moez Pages 15-26
    Introduction

    The curriculum is one of the most important elements of a society's education system. The purpose of this study was to determine the degree of compliance of the undergraduate laboratory sciences curriculum with the job needs of the field based on responsive education.Materials &

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 54 final-year students and 150 employees working in the last ten years by census method in 1399. Data has been gathered by a researcher-made questionnaire consisted of three sections: demographic information, a survey on the applicability of courses, and overall satisfaction with the curriculum. The content validity index of the questionnaire was 0.75 and the reliability of the questionnaire was α = 0.88. Data were analyzed using descriptive statistics and independent t-test using SPSS software version 23.

    Results

     The hematology (1) and (2) had the maximum amount of application from the student's viewpoint with 51.9% and 59.3% and from the employees' viewpoint with 61.4% and 62.4%, respectively; and the seminar course had the least application from the perspective of students (55.6%) and employees (56.8%). Among the basic courses, the general biochemistry course had the most application from the perspective of students and employees with 33.4% and 36.4%, respectively, and the vital physics course had the least application in job tasks with 63% and 53%, respectively.

    Conclusion

    The results showed some specific and basic courses had little adaptation with job needs; therefore, it is necessary to revise the curriculum to adapt the lessons based on responsive education.

    Keywords: Laboratory Science, Curriculum, Job Skills, Responsive Training
  • Abdolhussein Shakurnia *, Mojtaba Oraki, Hussein Elhampour, Shabnam Izadpanah Pages 27-38
    Introduction

    Teaching styles, refer to the methods teachers use to instruct their students, has a significant role in education and frequently reflects the opinions of the teachers. This study aims to ascertain the preferred techniques of instruction employed by the faculty members of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2020. It does so because of the significance of teaching methods in students' learning.Materials &

    Methods

    In this cross-sectional descriptive study, 172 faculty members of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences were included in the study using a stratified sampling method. The 40-question Grasha-Richman standard teaching questionnaire was used to obtain the data. Data were analyzed using descriptive statistics, chi-square test and Pearson correlation by SPSS-18 software.

    Results

    The 172 faculty members who took part in the survey had an average age of 45.95±8.8 years, with 90 (52.5%) men and 82 (XMRformal authority style (27.9%) and the expert style (23.8%) than other types (p = 0.007). The delegator style and the personal model were the least used styles by the faculty, each with 15.1% and 12.2%, respectively. The facilitator approach was also used by 20.9% of the participants. According to Pearson's correlation coefficient, there is no statistically significant relationship between an instructor's teaching style with their age, gender, academic standing, or teaching experience (p>0.05).

    Conclusion

    The results showed that faculty members mostly use teacher-centered formal authority and expert styles in their teaching, which are non-interactive and inflexible. Given the importance of teaching strategies in the learning process and the need to increase instructors’ awareness of interactive approaches, it is advisable to enroll in training programs in this area.

    Keywords: Teaching styles, Faculty Member, Medical education
  • Mohammad Ebrahim Ravanbakhsh, Bita Najjari, Bita Bijari * Pages 39-49
    Introdaction

    According to educational topics and short duration in community medicine course, a practical and concise reference with easy usability in a practical work environment is needed. The aim of this study was to determine the effect of education through mobile phone software on learning community medicine course in internship students of Birjand University of Medical Sciences in 2018.

    Methods

    In this field trial study, medical students in the community medicine internship department were randomly divided into intervention and control groups. The application containing educational materials was designed according to the curriculum topics of the internship course and was installed in the mobile phones of the students of the intervention group before entering the educational field. The results of the end-of-course exam of the two groups were compared .Also The clinical education status questionnaire (DREEM) was completed by students. Data were analyzed using an independent test, Mann-Whitney U and X2 at a significance level of α = 0.05 in SPSS software (16

    Results

    A total of 132 student with a mean age of 22.9 ± 0.65 years participated in the study. The final score of the Intervention group was 16.81 ± 1.84 and the control group was 16.16 ± 1.64 which was significantly higher in the intervention group (P = 0.03). The mean score of clinical education status was 132.13 ± 4.37 out of 200. The mean score of clinical education status and its dimensions were not significantly different between the two groups. (p>0.05).

    Conclusion

    The use of mobile application has improved the score of students in social medicine internships and can improve learning by educational planning and production of educational software.

    Keywords: Mobile application, Student, e Learning, Medicine internship
  • Jamshid Jamali, Seyed Saeed Tabatabaee, Mehdi Yousefi, Vahid Ghavami *, Saeed Akhlaghi Pages 50-60
    Introduction

    Considering the challenges that COVID-19 disease has created in human life, the study of its various dimensions is one of the topics of interest today. Considering the important role of nurses in combating this disease, in this study we examined the level of knowledge and job stress of nurses working in COVID-19 and non-COVID-19 wards and their relationship with each other.

    Materials & Methods

     We assessed the awareness and job stress of 215 nurses working in COVID-19 wards and also 142 nurses working in other wards in Imam-Reza and Ghaem hospitals in Mashhad, using a researcher-made questionnaire as well as the JRTI questionnaire.

    Results

     The mean score of nurses' knowledge was 68.19 ± 17.44. The level of knowledge of nurses working in COVID-19 ward was significantly higher than nurses working in other wards (p = 0.002). The mean score of job stress in nurses was 58.82± 13.17 and there was no significant difference between job stress of nurses working in COVID-19 wards and nurses working in other wards (p = 0.134). There was a negative relationship between awareness and job stress of nurses (r = -0.14, p = 0.007).

    Conclusion

    Increasing the level of nurses 'awareness reduces their job stress, which shows the importance of increasing nurses' awareness about COVID-19 disease by providing appropriate training.

    Keywords: Knowledge, Job Stress, Education, COVID-19, nurse
  • Farideh Kouchak *, Fariba Beiky Pages 61-70
    Introduction

    Accurate and objective evaluation of clinical competence is considered as one of the most important aspects of clinical education of medical students It is where the student's abilities to solve patients' problems are measured. The use of clinical guidelines as standard and up-to-date resources for the management of diseases should be accompanied by appropriate training, regular practice and constant updating to be useful. The aim of this study was to apply the clinical guidelines of family physicians in Social and Family Medicine Internship in to improve clinical competency of medical interns in Golestan University of Medical Sciences in 2019.

    Materials & Methods

     This study is a quasi-experimental study. The number of students in this study was 50 according to the census based on the planning of educational affairs of the medical school in 2019 in Golestan University of Medical Sciences. Interns participated in this study periodically for 4 months based on the selection of the social medicine department. A two-day workshop was held to get acquainted with the topics of the course, knowledge goals, attitudes and skills and educational methods of problem solving and brainstorming techniques. The interns then entered two comprehensive health centers selected by the Vice Chancellor for Education and spent the rest of the course in these centers with the aim of finding problems and providing solutions, using clinical guidelines and patient management. In this study, we used a questionnaire in the form of 13 questions in the areas of "The effect of clinical instruction teaching on learning and decision-making power, scenario design and group activities with answers in a four-choice Likert scale from strongly agree to strongly disagree with a score of 0 to 3.collected information was analyzed with using descriptive statistics in the software excel.

    Results

     50 medical interns of Golestan University of Medical Sciences participated in this study. Eighty percent agreed that teaching clinical guidance would lead to more lasting learning on the subject. 90% agreed that it is also effective in the step-by-step treatment of patients. Interns wanted more attention to accompany interns with family doctor visits, more attention to clinical guidelines and algorithms in the management of patients covered by the centers, to make the course content more practical.

    Conclusion

    Teaching clinical guides to students and emphasizing its importance can play an important role in increasing their skills and abilities in the step-by-step treatment of diseases. As a result, applying disease management training can lead to deeper learning in interns

    Keywords: Clinical guide, family doctor, medical-social internship
  • Neda Orakifar *, Negin Moradi, Mohammad Jafar Shaterzadeh Yazdi, Massomeh Hosieni Bedokhti, Maryam Saadat, Majid Ravanbakhsh, Khadijeh Gayem, Dorsa Hamedi, Maryam Delphi Pages 71-81
    Introduction

     Professors and medical and paramedical students who are serving internships in hospitals affiliated to medical universities are always at risk of contracting infectious diseases. Considering the internship units in person, the purpose of this study is to investigate the effect of educational webinars on the level of knowledge related to COVID- 19 and familiarity with self-care methods in professors and students of Ahvaz Faculty of Rehabilitation Sciences.

    Materials & Methods

     This is a cross-sectional study in the first semester of the academic year 1399-1400. Sampling method was as sample available. One day before the internship, a one-day educational webinar was held in Adobe Connect for fourth year undergraduate students of Ahvaz University of Rehabilitation Sciences and their professors and a researcher-made online questionnaire was used before and after the webinar.

    Results

     Students' familiarity with self-care methods before and after the webinar showed a significant difference (mean difference = 1.XMRwebinar was significantly higher than students (p = 0.013). 68% of students and 47% of professors reported high satisfaction with the training program. In addition, 56% of students and 51% of professors stated the need for such training programs.

    Conclusion

    Considering the fact that about one year has passed since the corona virus entered the country, although there is an acceptable level of knowledge about COVID- 19 disease in professors and students, but it seems that Self-care

    Keywords: COVID- 19, self-care, level of knowledge, Students, Professors
  • Farideh Nasiri, Saeideh Ghaffarifar, Ali Motevalli, Amirreza Naseri, Mohammad-Salar Hosseini * Pages 81-90
    Introduction

    Philosophy of medicine is the overlap of the philosophy and medicine disciplines. It examines the underlying concepts of the overt and covert phenomena of medicine and the associations among them by inquiring fundamental questions. In this review, we have tried to evaluate the various aspects of philosophy and medicine, explain the necessity of integrated teaching of these disciplines, and analyze the state of medical philosophy education in Iran and around the world, in order to emphasize on the importance of this issue and provide practical solutions to eliminate the current limitations.

    Materials & Methods

    A comprehensive search was conducted in the Magiran, SID, Noormags, Iranmedex, Google Scholar, Scopus, and Embase databases, using the keywords related to philosophy, ethics, education, teaching, medicine, medical sciences, and their Persian equivalents. The records were extracted till the end of Bahman 1399 for Persian databases, and till the end of February 2021 for English databases. The articles were reviewed based on their consistency with the research subject, and all related articles were evaluated and critically reviewed. After classifying the results, determining the articles' differences, and with reference to the previous studies, the research components were defined and analyzed.

    Results

    After extracting the chief components related to the research subject and matching its key concepts among the selected articles, the research results were ultimately presented in four topics, including the definition of the philosophy of medicine, the state of medical philosophy worldwide, philosophy of medicine in Iran, and the approaches to integrate the philosophy and the medical education.

    Conclusion

    By valuing the worthiness and the morals of medical philosophy, we can be rewarded with the advantages of integrated medical education and philosophy. The results of the previous academic courses in medical philosophy in educational centers around the world confirm the benefits of integrating philosophy into medical education.

    Keywords: Education, Ethics, Professional Ethics, Medical Philosophy, Medical Sciences