فهرست مطالب

روان شناسی افراد استثنایی - پیاپی 46 (تابستان 1401)

فصلنامه روان شناسی افراد استثنایی
پیاپی 46 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زهرا نقش*، زهرا رمضانی، سمیرا وکیلی صفحات 1-22
    مشارکت والدین در خانه در خصوص یادگیری و موفقیت کودکان با اختلال یادگیری از عوامل ضروری است. هدف پژوهش حاضر بررسی نقش واسطه ای مشارکت والدین در رابطه بین شرم از داشتن فرزند با اختلال یادگیری و عملکرد دانش آموزان دارای اختلال یادگیری است. 140 دانش آموز با اختلال یادگیری از کلیه دانش آموزان مقطع ابتدایی شهر تهران در سال تحصیلی 1398-1399 به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش از مقیاس مشارکت والدین اولسون بارنز (1992) به منظور بررسی مشارکت والدین و مقیاس نگرش والدین گوندر (2002) به منظور بررسی شرم از داشتن فرزند با اختلال استفاده شد. نتایج نشان داد که شرم از داشتن فرزند با اختلال یادگیری اثر مستقیم و معنادار بر عملکرد دانش آموزان دارای اختلال یادگیری دارد و اثر مشارکت والدین بر عملکرد نیز مستقیم و معنادار بوده است (05/0>p). هر چه نگرش والدین نسبت به فرزندان خود مثبت باشد به همان اندازه درگیری و مشارکت آن ها در فعالیت های خانه و مدرسه بیشتر خواهد بود. همچنین شرم از داشتن فرزند با اختلال یادگیری به واسطه مشارکت والدین بر عملکرد دانش آموزان تاثیر معنادار دارد. مدل برازش خوبی داشته و 17 درصد از واریانس عملکرد دانش آموزان توسط متغیرهای پژوهش تبیین شد.
    کلیدواژگان: مشارکت والدین، شرم از داشتن فرزند با اختلال یادگیری، عملکرد تحصیلی
  • علیرضا محمدی سنگاچین دوست، عباسعلی حسین خانزاده*، مریم کوشا، اشکان ناصح صفحات 23-48

    پژوهش حاضر باهدف اثربخشی آموزش خود شفقت ورزی بر کیفیت زندگی مادران کودکان با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی انجام شد. در این پژوهش از روش شبه تجربی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه استفاده شده و جامعه آماری آن نیز شامل مادران کودکان 5 تا 11 سال پسر و دختر با اختلال نارسایی توجه/بیش فعالی شهر رشت در سال 1400-1399 بود. نمونه موردمطالعه نیز شامل 28 مادر از جامعه آماری مذکور به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و در دو گروه آزمایش و گواه به شیوه تصادفی جای دهی شدند. گروه آزمایش به مدت 8 جلسه هفتگی در دوره آموزشی شفقت به خود به صورت گروهی شرکت داده شدند. هر دو گروه در دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون با پرسشنامه کیفیت زندگی فرم کوتاه (1996) ارزیابی شدند. برای تحلیل داده ها از تحلیل واریانس چند متغیری و t مستقل استفاده شد. نتایج نشان داد که مداخله آموزش خود شفقت ورزی اثر معناداری بر نمره مولفه های کیفیت زندگی (سلامت جسمی، سلامت روان شناختی، روابط اجتماعی و سلامت محیط اطراف) داشته، در مرحله پس آزمون نمرات کیفیت زندگی گروه آزمایش به طور معناداری افزایش یافته است (001/0<p). آموزش خود شفقت ورزی در مقایسه با سایر آموزش ها می تواند نتایج بسیار مفیدی برای مادران، به ویژه در جهت افزایش کیفیت زندگی آن ها داشته باشد و می تواند به عنوان یکی از محورهای آموزش والدین در مقایسه با سایر روش ها و آموزش ها، معرفی و اجرا شود.

    کلیدواژگان: شفقت به خود، کیفیت زندگی، اختلال نارسایی توجه، بیش فعالی، مادران
  • داود طهماسب زاده شیخلار، احد عظیمی آقبلاغ*، سید طاهر سیدی نظرلو، سیامند قادری صفحات 49-87
    فراهم نمودن آموزش فراگیر، پایدار و قابل دسترس برای دانشجویان معلول، می تواند ناشی از شناخت و حمایت از حقوق آنان باشد. هدف پژوهش حاضر، توصیف و فهم تجارب زیسته دانشجویان معلول جسمی - حرکتی، از مشارکت در آموزش فراگیر، در سطح آموزش عالی است. این پژوهش در سال تحصیلی 1399-1398 با ابتنای بر پارادایم تفسیری و رویکرد کیفی و با استفاده از روش پدیدارشناسی، از نوع روان شناختی (علمی) انجام شد. از میان جامعه دانشجویان جسمی _ حرکتی، تعداد 18 نفر از دانشجویان این طیف، با نوع معلولیت شدید و خیلی شدید، با استفاده از شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب و در مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته مشارکت کردند. تجزیه وتحلیل داده ها، هم زمان با جمع آوری داده ها، به صورت دستی و با استفاده از الگوی پیشنهادی کلایزی[1] انجام شد. راهبردهای اعتباربخشی به داده ها با استفاده از روش های بازنگری ناظرین، بازنگری مشارکت کنندگان، تخصیص زمان کافی برای جمع آوری داده ها و درگیری مداوم و مثلث سازی محقق انجام شد. یافته ها در مضمون های اصلی «معنای تحصیل»، «موانع دسترس پذیری»، «هزینه تحصیلی»، «ارتباطات انسانی» و «نقش سازمانی» و چندین مضمون فرعی دیگر استخراج شد. نتایج گویای این نکته مهم است که علی رغم وجود نیروی انگیزه درونی قوی در دانشجویان معلول، جهت اثبات توانمندی های خود و همچنین فضای ارتباطی حمایتی در گروه های غیررسمی، این محیط دانشگاهی معلول کننده و غفلت سازمانی است که، به عنوان سد محکم در مقابل دانشجویان معلول قرار می گیرد و مانع تحقق اهداف مدل اجتماعی معلولیت و آموزش فراگیر می شود. نتایج به دست آمده، هشدار می دهد که عدم مناسب سازی محیط دانشگاه، موجب شکست برنامه های درسی تجربه شده دانشجویان معلول جسمی- حرکتی خواهد شد.
    کلیدواژگان: آموزش فراگیر، دانشجویان معلول جسمی -حرکتی، پدیدارشناسی
  • پرنیان پورشاد*، کامبیز پوشنه صفحات 89-110
    پژوهش حاضر باهدف تدوین و تعیین اثربخشی برنامه پشتیبانی مجازی بر رفتارهای چالش برانگیز و مهارت های اجتماعی کودکان مبتلا به اتیسم با عملکرد بالا، انجام شد. روش پژوهش ترکیبی بود. در بخش کیفی، 14 متخصص به روش نمونه گیری هدفمند، به عنوان مشارکت کننده انتخاب شدند. به روش کدگذاری نظری، برنامه پشتیبانی مجازی در 11 هدف تدوین شد. در بخش کمی، روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان پسر 7 تا 11 ساله با اختلال اتیسم مراجعه کننده به مراکز درمانی و توان بخشی پدیده و رهیاب شهر تهران در سال 1399 بود. از بین آن ها 20 نفر به روش نمونه گیری هدفمند، انتخاب و به صورت تصادفی در 2 گروه آزمایش (10 نفر) و گروه کنترل (10 نفر) گمارده شدند. افراد گروه آزمایش، به مدت 13 جلسه (هر هفته 2 جلسه)، برنامه پشتیبانی مجازی را دریافت کردند؛ گروه کنترل 2 ماه در لیست انتظار قرار گرفت. ابزار سنجش شامل پرسشنامه های رفتارهای چالش برانگیز بودفیش و همکاران (2000) و مهارت های اجتماعی گرشام و الیوت (1990)، بود. داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره و چندمتغیره تحلیل شد. یافته های حاصل از پژوهش نشان داد که برنامه پشتیبانی مجازی بر کاهش رفتارهای چالش برانگیز و بهبود مهارت های اجتماعی افراد گروه آزمایش، تاثیر معناداری داشت (001/0>P)؛ بنابراین، پیشنهاد می شود تا روان شناسان و مربیان حوزه کودکان مبتلا به اتیسم، از برنامه پشتیبانی مجازی در جهت توانمندسازی، مدیریت و کاهش مشکلات روان شناختی این کودکان و کمک به والدین آن ها، بهره ببرند.
    کلیدواژگان: پشتیبانی مجازی، رفتارهای چالشی، مهارتهای اجتماعی، اتیسم با عملکرد بالا
  • سپیده نایب زاده*، عباس ابولقاسمی، سید موسی کافی ماسوله، مهناز خسروجاوید صفحات 111-138
    پژوهش حاضر باهدف بررسی اثربخشی آموزش تنظیم هیجان بر رفتارهای انطباقی/ اجتماعی نوجوانان دارای اختلال اضطراب جدایی انجام شد. روش پژوهش نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. شرکت کنندگان در پژوهش 20 نوجوان دارای اضطراب جدایی بودند که از میان نوجوانان مشغول به تحصیل در پایه های متوسطه اول و دوم مدرسه هنر و ادبیات تهران در سال تحصیلی 99-1398 شناسایی و به صورت تصادفی در دو گروه 10 نفره آزمایش و کنترل جای دهی شدند. گروه آزمایش، آموزش تنظیم هیجان مدل گراس را در 8 جلسه 90 دقیقه ای به صورت تک نفره دریافت کردند، اما گروه کنترل هیچ مداخله ای نگرفت. برای گرد آوری داده ها در پیش آزمون و پس آزمون از پرسشنامه های اضطراب جدایی مارچ و همکاران (1997) و پرسشنامه عملکرد انطباقی/ اجتماعی اسپنس و همکاران (2002) استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس یک و چند متغیری استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل کواریانس نشان داد که آموزش تنظیم هیجان در افزایش رفتارهای انطباقی/ اجتماعی در نوجوانان دارای اختلال اضطراب جدایی موثر بوده است (001/0>ρ). با توجه به یافته ها به نظر می رسد می توان از آموزش تنظیم هیجان به منظور مدیریت اضطراب و افزایش رفتارهای انطباقی نوجوانان دارای اختلال اضطراب جدایی به عنوان برنامه آموزش تکمیلی در کنار سایر روش های درمانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: اضطراب جدایی، تنظیم هیجان و رفتار های انطباقی، اجتماعی
  • حسن یعقوبی، صابر زروان*، عزت الله احمدی صفحات 173-193

    خواندن یکی از روش های کسب معلومات و دانش انسان است، هر فردی در اجتماع مجبور است تعدادی نوشته را بخواند، در اکثر جوامع سواد خواندن و نوشتن کلید موفقیت آموزشی است. ازآنجاکه یکی از عوامل تاثیرگذار بر خواندن ادراک شنیداری است، پژوهش حاضر باهدف تاثیر آموزش ادراک زمان شنیداری بر ارتقا مهارت حذف واج دانش آموزان پسر چهارم ابتدایی با اختلال یادگیری ویژه در خواندن انجام گرفت. این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون، دارای یک گروه آزمایش و یک گروه گواه است. جامعه ی آماری شامل تمام دانش آموزان پسر پایه چهارم ابتدایی شهر سقز با اختلال یادگیری ویژه در خواندن است که در سال تحصیلی 99-98 به مراکز اختلال یادگیری معرفی شده اند. به روش نمونه گیری در دسترس نمونه ای شامل 20 دانش اموزآآموز از مراکز اختلال یادگیری آموزش وپرورش شهر سقز انتخاب شدند. سپس به روش تصادفی 10 کودک در گروه آزمایش و 10 کودک در گروه کنترل قرار گرفتند ابزار مورداستفاده در این پژوهش، خرده آزمون حذف واج، آزمون خواندن کرمی و نوری (1385) است، تعداد جلسات مداخله آموزشی شامل 7 جلسه برای گروه آزمایش است که با استفاده از ادراک زمان شنیداری مورد آموزش قرار گرفت و بلافاصله پس آزمون از گروه آزمایش و کنترل انجام گرفت. برای تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس یک طرفه استفاده شد. نتایج نشان داد که آموزش ادراک زمان شنیداری بر گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل به طور معناداری بر ارتقا مهارت حذف واج کودکان تاثیر دارد. آموزش زمان شنیداری در دانش آموزان با اختلال یادگیری ویژه در خواندن منجر به بهبود مهارت حذف واج و ارتقا سطح عملکرد خواندن آن ها می شود.

    کلیدواژگان: آموزش ادراک زمان شنیداری، ارتقا مهارت حذف واج، اختلال یادگیری ویژه، ارتقا سطح عملکرد خواندن
  • رحیم شالیان، اعظم شریف زاده داودکی* صفحات 195-232
    پژوهش حاضر باهدف بررسی میزان انطباق محتوای کتب فارسی پایه اول دبستان در دوره های تلفیقی با نیازها و قابلیت های دانش آموزان با آسیب شنوایی انجام شده است. این پژوهش با استفاده از رویکرد کیفی و راهبردهای روش تحلیل محتوا انجام شده است و سپس با استفاده از روش تحلیل تفسیری موردنظر گال و همکارانش، نقاط قوت و ضعف محتوای کتاب های مذکور مشخص گردید. به جهت سنجش اعتبار یافته های به دست آمده از روش های موردنظر گوبا و لینکن، استفاده شده است. یافته های تحقیق موید این مطلب است که محتوای کتاب های فارسی و مهارت های نوشتن سال تحصیلی 1400-1399 در پایه اول دبستان نمی تواند نیازهای دانش آموزان با آسیب شنوایی را در «قابلیت های پایه هیجان کارکردی» موردنظر رویکرد تحولی رشد یکپارچه به ویژه «خلق و بازنمایی ایده ها» مرتفع نماید. از تجزیه وتحلیل داده های به دست آمده می توان نتیجه گرفت تسلط فرد به قابلیت «خلق و بازنمایی ایده ها» موجب اصلاح گفتار و توسعه خزانه لغت فرد و درنتیجه تقویت سواد خواندن و نوشتن افراد با آسیب شنوایی می شود و ازآنجایی که قابلیت یادشده مبنایی برای یادگیری سایر علوم است، لذا ضعف در قابلیت «خلق و بازنمایی ایده ها» می تواند تهدیدی برای افراد جامعه هدف محسوب گردد و در تحصیل، آنان را در چرخه شکست قرار دهد.
    کلیدواژگان: آسیب شنوایی، تحلیل محتوا، کتاب های درسی، رشد یکپارچه، دوره های تلفیقی
  • سوگند قاسم زاده*، غلامعلی افروز، سیمین حسینیان، محمد غلامی فشارکی صفحات 233-256

    خانواده به عنوان هسته اصلی مراقبت از کودک و نوجوان شناخته می شود و در درمان مشکلات رفتاری کودکان و نوجوانان نقش مهمی دارد. مطالعه حاضر باهدف بررسی اثربخشی درمان های خانواده محور بر پیامدهای رفتاری کودکان و نوجوانان ایرانی انجام پذیرفته است. این مطالعه مرور سیستماتیک و فراتحلیل بر روی کلیه مقالات فارسی و یا انگلیسی چاپ شده (طی سال های 1390 تا 1399) در زمینه درمان خانواده محور در جامعه کودک و نوجوان ایرانی با استفاده از پایگاه داده های داخلی همچون سایت اطلاعات علمی جهاد دانشگاهی (SID)، سامانه دانش گستر برکت (Iran Medex)، اطلاعات نشریات کشور (MagIran)، مرجع دانش (Civilica)، پژوهشگاه علوم و فناوری اطلاعات ایران (Irandoc) و انگلیسی زبان Scopus، Web of science، Pubmed،Science direct و Google Scholar و با ترکیب لغات مناسب انجام پذیرفته است. در این مطالعه از شاخص میانگین استاندارد اختلاف (SMD) و جهت تحلیل داده ها از نرم افزار STATA استفاده گردید. در بین 103 مقاله یافت شده در جستجوی اولیه تنها 38 مقاله (10 مقاله (26%) بر روی نوجوانان، 28 مقاله (74%) بر روی کودکان) حایز شرایط ورود به مطالعه گردیدند. میزان شاخص SMD مداخلات خانواده محور نسبت به گروه کنترل به صورت کلی برابر با 1.60 با فاصله اطمینان 95% با حد اطمینان (1.31 تا 1.90) و در نمونه کودک برابر با 1.39 با فاصله اطمینان 95% با حد اطمینان (1.31 تا 1.90) و در نمونه نوجوان برابر با 2.18 با فاصله اطمینان 95% با حد اطمینان (1.44 تا 2.91) گزارش گردید. نتایج این مطالعه نشان داد که درمان های خانواده محور در کودکان و علی الخصوص نوجوان ایرانی دارای کارایی مناسب درمانی می باشد.

    کلیدواژگان: کودکی، نوجوان، خانواده محور، ایران
|
  • Zahra Naghsh *, Zahra Ramezani, Samira Vakili Pages 1-22
    Parental involvement at home is essential for the learning and success of children with learning disabilities. The purpose of the present study was to investigate the mediating role of parent participation in the relationship between the shame of having children with learning disabilities and the performance of students with learning disabilities. 140 students with learning disabilities were selected from all pupils of Tehran's primary school by the available sampling method. In this study, the Parental Involvement Scale of Olson Barnes (1992) was used to investigate parents' participation and the Parent's Attitude Scale (GOODNER, 2002) was used to investigate the shame of having a child with a learning disability. The results showed that the shame of having a child with a learning disorder has a direct and significant effect on the performance of students with learning disabilities and the effect of parent involvement on the performance is direct and significant (p<0.05). The more positive the parents' attitude towards their children, the more their involvement and participation in home and school activities will be. Also, the shame of having a child with a learning disorder has a significant effect on the student's performance due to the parents' participation. The model has a good fit and 17% of students' performance variance is explained by the research variables.
    Keywords: Parental Involvement, Shame of having a child with learning disabilities, Performance
  • Alireza Mohammadi Sangachin Doost, Abbasali Hossein Khanzadeh *, Maryam Kousha, Ashkan Naseh Pages 23-48

    The aim of this study was to evaluate the effectiveness of self-compassion training on the quality of life of mothers of children with attention-deficit / hyperactivity disorder. In this study, a quasi-experimental method with a pre-test-post-test design with a control group was used and its statistical population also included mothers of children aged 5 to 11 years, boys and girls with attention-deficit/hyperactivity disorder in Rasht in 2020-2021. The study sample consisted of 28 mothers from the statistical population selected by convenience sampling method and randomly placed in experimental and control groups. The experimental group participated in the compassion training group as a group for 8 weekly sessions. Both groups were evaluated in two stages of pre-test and post-test with the Short Form Quality of Life Questionnaire (1996). The results showed that the self-compassion training intervention had a significant effect on the scores of quality of life components (physical health, psychological health, social relations, and environmental health), in the post-test stage the scores of quality of life of the experimental group increased significantly (p <0.001). Self-compassion training in comparison with other kinds of training can have very useful results for mothers, especially in order to increase their quality of life, and can be introduced and implemented as one of the axes of parental training in comparison with other methods and training.

    Keywords: Self-Compassion, Quality of life, Attention Deficit, Hyperactivity Disorder, mothers
  • Davoud Tahmasebzadeh Sheikhlar, Ahad Azimi Aqbolagh *, Seyyed Taher Seyyedi Nazarloo, Syamand Ghaderi Pages 49-87
    Providing inclusive, sustainable, and accessible education for students with disabilities can be a result of recognizing and protecting their rights. The purpose of this study is to describe and understand the lived experience of students with physical disabilities from participation in inclusive education at the level of higher education. This research was conducted in the academic year 2019-2020 based on an interpretive paradigm and qualitative approach and using the phenomenological method of a psychological (scientific) type. From the community of physical students, 18 students with severe and very severe disabilities were selected using purposive sampling and participated in a semi-structured in-depth interview. Data analysis was performed manually, simultaneously with data collection, using the proposed Colaizzi model. Data validation strategies were performed using the methods of External checks, Member checks, allocating sufficient time for data collection, continuous conflict, and investigator triangulation. Findings were extracted in the main themes of "meaning of education", "barriers to accessibility", "education fees", "human relations" and "organizational role" and several other sub-themes. The results show that despite the strong internal motivation of students with disabilities to prove their abilities, as well as the supportive communication space in informal groups, this is a disabling academic environment and organizational neglect that is a strong barrier against students with disabilities and prevents the realization of the goals of the social model of disability and inclusive education. The results warn that the lack of adaptation of the university environment will lead to the failure of the experienced curricula of students with physical disabilities.
    Keywords: Inclusive Education, Students with Physical, Phenomenology
  • Parnian Poorshad *, Kambiz Poushneh Pages 89-110
    The aim of this study was to develop and determine the effectiveness of a virtual support program on challenging behaviors and social skills of children with high-functioning autism. The research method was combined. In the qualitative section, 14 experts were selected as participants by purposive sampling. Using the theoretical coding method, a virtual support program was developed for 11 purposes. In the quantitative part, the research method was quasi-experimental with a pre-test-post-test design and control group. The statistical population included all boys aged 7 to 11 years with autism referred to Padideh and Rahyab medical and rehabilitation centers in Tehran in 2020. Among them, 20 people were selected by purposive sampling method and randomly assigned to 2 experimental groups (10 people) and a control group (10 people). The experimental group received a virtual support program for 13 sessions (2 sessions per week); the control group was placed on a waiting list for 2 months. In order to collect information, the Challenging Behaviors Questionnaire of Budfish et al. (2000) and Gersham & Elliott's (1990) Social Skills Questionnaire, were used. Data were analyzed using univariate and multivariate analyses of covariance. Findings showed that the virtual support program had a significant effect on reducing challenging behaviors and improving the social skills of the experimental group (P <0.001). Therefore, it is suggested that psychologists and educators in the field of children with autism use the virtual support program to manage and reduce the psychological problems of these children and help their parents due to the prevailing conditions caused by the coronavirus.
    Keywords: Virtual support, challenging behaviors, social skills, High-Functioning Autism Disorder
  • Sepideh Nayebzadeh *, Abbas Abolghasemi, Seyyed Mosa Kafi Masooleh, Mahnaz Khosrojavid Pages 111-138
    The purpose of the present study was to investigate the effectiveness of emotion regulation training on adaptive/social behaviors of adolescents with separation anxiety disorder. The research method was quasi-experimental with pre-test and post-test design with a control group. Participants in the study were 20 adolescents with separation anxiety who were identified among the adolescents studying in the first and second grades of Tehran School of Art and Literature in the academic year 2019-2020 and were randomly assigned to two experimental and control groups of 10 adolescents. The experimental group received the Gross model emotion regulation training in 8 sessions of 90 minutes individually, but the control group did not receive any intervention. Data were collected using March et al.'s (1997) Separation Anxiety Inventory and Spence et al.'s (2002) Adaptive / Social Performance Questionnaire, in pretest and post-test. Research data were analyzed by univariate and multivariate analysis of covariance. The results of the analysis of covariance showed that emotion regulation training was effective in increasing adaptive/social behaviors in adolescents with a separation anxiety disorder (ρ <0.001). According to the findings, it seems that emotion regulation training can be used to manage anxiety and increase adaptive behaviors in adolescents with separation anxiety disorder as a complementary education program along with other treatment methods.
    Keywords: Adaptive Social Behaviors, emotion regulation, separation anxiety disorder
  • Hassan Yaghoubi, Saber Zarvan *, Ezzatollah Ahmadi Pages 173-193

    Reading is one of the ways of acquiring human knowledge. Every person in society has to read a number of writings, in most societies literacy is the key to educational success. Because one of the influential factors in reading is listening comprehension, the present study was conducted with the aim of the effect of teaching listening time perception on improving the phonological elimination skills of fourth-grade elementary students with special learning disabilities in reading. This research is a quasi-experimental study with pre-test and post-test, has an experimental group and a control group. The statistical population includes all students of fourth-grade elementary school boys in Saqqez with special learning disabilities in reading who were introduced to the centers of learning disabilities in the academic year of 1998-99. Using the available sampling method, a sample of 20 students from educational disability centers in Saqqez was selected. Then, 10 children in the experimental group and 10 children in the control group were randomly selected. The tools used in this study are the subtraction wave removal test, worm reading test and optical (2006). The number of educational intervention sessions includes 7 sessions for the experimental group. And the post-test was performed immediately on the experimental and control groups. One-way analysis of covariance was used to analyze the data. The results showed that the training of listening time perception in the experimental group compared to the control group had a significant effect on improving children's phonological elimination skills. Listening time training in students with special learning disabilities in reading leads to improved elimination skills and improves their reading performance.

    Keywords: Training in listening time perception, improving de-elimination skills, Special learning disorder, improving reading performance level
  • Rahim Shalian, Azam Sharifzadeh Davoodki * Pages 195-232
    This research was conducted with the aim of investigating to which degree the content of the first-grade Persian textbook in inclusive courses is adapted to the needs and abilities of students with hearing impairment. This research has been conducted using a qualitative approach and content analysis method strategies. Then, using the method of reflective analysis of Gall et al, the strengths and weaknesses of the content of the mentioned books were identified. Guba and Lincoln's indexes have been used to measure the validity of the findings. The Research findings confirm that the content of writing skills and Persian textbooks in the year 2020-2021, in the first grade of primary school, cannot meet the needs of students with hearing impairment in the "fundamental capabilities of functional emotion" desired by the integrated approach of evolutionary growth, especially the "creation and representation of ideas". From the analysis of the obtained data, it can be concluded that the mastery of the ability to "create and represent ideas" improves speech and the development of the vocabulary domain and thus strengthens the reading and writing literacy of people with hearing impairment and since this ability is the basis for learning other sciences, so the weakness in the ability to"create and represent ideas" can be a threat to people in the target community and put them in a failure cycle in education.
    Keywords: Hearing impaired, content analysis, Textbooks, Developmental Individual Differences, Relationship-based (DIR) approach, Inclusive courses
  • Sogand Ghasemzadeh *, .GholamAli Afrooz, Simin Hosseinian, Mohammad Gholami Fesharaki Pages 233-256

    Family is known as the core of child and adolescent care and it plays an important role in the treatment of behavioral problems in children and adolescents. The aim of this study was to investigate the effectiveness of FCI on the behavioral consequences of Iranian children and adolescents. This study is a systematic review and meta-analysis of all published Persian or English articles (during the years 2011 to 2020) in the field of FCI in the Iranian child and adolescent community using an internal database such as SID, Iran Medex, MagIran, Civilica, Irandoc, and English Scopus, Web of Science, Pubmed, Science Direct and Google Scholar by combining the appropriate words. In this study, the Standard Mean Difference index (SMD) and STATA software were used to analyze the data. Among the 103 articles found in the initial search, only 38 articles (10 (26%) articles on adolescents, 28 (74%) articles on children) were eligible for inclusion in the study. The SMD index of FCI compared to the control group is generally equal to 1.60 with a 95% Confidence Interval (CI) (1.31 to 1.90) and in the child sample equal to 1.39 with a 95% CI (1.31 to 1.90). The adolescent sample was reported to be 2.18 with a 95% CI (1.44 to 2.91). The results of this study showed that FCI in children and especially Iranian adolescents have good therapeutic efficacy.

    Keywords: childhood, adolescence, Family-Centered, Iran