فهرست مطالب

پیکره - پیاپی 28 (تابستان 1401)

نشریه پیکره
پیاپی 28 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/21
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمد افروغ* صفحات 1-23
    بیان مسیله

    قالی های ساروق، از مهمترین برندهای قالی ایران و از مشهورترین قالی ها نزد مخاطبان جهانی است که از اواسط قرن نوزدهم میلادی تا آغاز جنگ جهانی دوم با مدیریت کمپانی های فرنگی خاصه زیگلر، تولید می شد. نمونه هایی از این قالی ها با طرح لچک و ترنج با ساختاری منحصربه فرد در مجموعه کلرمونت وجود دارد که از منظر نوع نقشه، با نمونه های رایج، متفاوت است. محدودیت منابع پژوهشی جامع و شاخص در مورد قالی ساروق و نمونه های نفیس و صادراتی آن که در گذشته تولید می شد، ضرورت تحقیق در باب این موضوع را بیش از پیش آشکار می کند. پرسش اصلی تحقیق چیستی ویژگی ها و کیفیات بصری و عناصر ساختاری قالی های مجموعه کلرمونت، است.

    هدف

    در پژوهش پیش رو، عناصر ساختاری قالی های ساروق بافت ربع آخر قرن نوزدهم میلادی که در مجموعه کلرمونت، نگهداری می گردد، بررسی و تحلیل خواهد شد. عناصر ساختاری و زیباشناختی در این مقاله شامل فضای زمینه، ترنج و سرترنج، لچک، حاشیه و رنگ های به کار رفته است.

    روش پژوهش

    این تحقیق از نوع پژوهش های کیفی و بنیادین و روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی و شیوه گردآوری داده ها، کتابخانه ای و جستجو در وب سایت هاست.

    یافته ها

    قالی های تولید اواخر قرن نوزدهم ساروق که با هدف صادرات بافته می شد، تماما از نوع طرح لچک و ترنج بوده و از منظر نقش و رنگ، منحصربه فرد، اغلب بزرگ پارچه و دارای رنگ های گیاهی اما محدود است. رنگ حاشیه و زمینه بین سه رنگ قرمز، سرمه ای و کرم، در حال تغییر است. در برخی از قالی ها رنگ ترنج مرکزی با رنگ حاشیه و لچک یکی است. همه این قالی ها از نوع طرح لچک و ترنج و فرم ترنج مرکزی از تنوع برخودار است. ساختار و هویت نقوش شاخه شکسته (شکسته-منحنی) است. ساختار نقشه و رنگ بندی منطقی و نظم دیداری نقوش، از تفاوت های قالی ساروق با سایر قالی های ایران است.

    کلیدواژگان: ساروق، قالی، طرح و نقش، رنگ
  • حوری داودی، زهرا حسین آبادی* صفحات 24-38
    بیان مسیله

    با مشاهده جایگاه آتش و آتشدان در نقش برجسته های آثار به جا مانده از پادشاهان مادی و هخامنشی می توان دریافت که آتش در ایران پیش از اسلام جایگاهی بس والا و مقدس داشته است؛ به طوری که در آثار به جا مانده از این دوران، حضور و تجلی آتش را در گوردخمه ها، مراسم بار عام پادشاهان، مراسم دینی و آیینی و نیز در آثار هنری و تشریفاتی به مراتب مشاهده می کنیم؛ از این رو سوالی که در این رابطه مطرح می شود، این است که: نقشمایه آتش در دوره های ماد و هخامنشی دارای چه مفاهیم نمادینی است؟

    هدف

    بررسی و تحلیل نمادشناسانه نقش آتش در تاریخ ایران پیش از اسلام (دوره ماد و هخامنشی) و جایگاه این عنصر در فرهنگ و هنر این دوره هدف پژوهش حاضر است.

    روش پژوهش

    با توجه به جنبه تاریخی تحقیق پیش رو، روش اتخاذ شده توصیفی- تحلیلی است. تجزیه و تحلیل اطلاعات در این پژوهش به روش توصیفی و ارایه تصاویر انجام گرفته و اطلاعات به دست آمده، طبقه بندی و بررسی و تحلیل شده است.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان می دهد که در بررسی نقش های به جای مانده از آثار مرتبط با دوره ماد و هخامنشی، آتش نمادین همیشه منطق پاکسازی شر توسط خیر را به نمایش می گذارد. آتش مظهر اشه (تقوا و درستی)، بر روی زمین است و آتشگاه جایگاه برخواندن و ستودن اهورامزدا است؛ همچنین آتش، نشان پاکی و آرامش هستی، بهره مند از ویژگی پاکسازی ماده و جوهره روان است. در حقیقت، چنانچه آتش عاری از این ویژگی می بود، هیچگاه نمی توانست رابطی بین دنیای انسان خاکی و قلمروی روحانی اهورا باشد.

    کلیدواژگان: آتش، نمادشناسانه، ایران پیش از اسلام، ماد، هخامنشی
  • الهام عصار کاشانی*، محمدمعین الدینی، آزاده اولیائی شاد صفحات 39-52
    بیان مسیله

    دوران قطب شاهیان در دکن ، یکی از دوران های اوج فرهنگ ایرانی خارج از مرزهای جغرافیایی آن است. قطب شاهیان به واسطه ایرانی تبار و شیعه بودن، گرایش خاصی به فرهنگ ایران داشتند و تعداد زیاد مهاجران و کارگزاران ایرانی در دکن، به رونق فرهنگ ایرانی در قلمرو ایشان اضافه می کرد. با پشتوانه فرهنگ ایرانی و حمایت ایشان، آثار هنری و ادبی زیادی شکل گرفت که در بر گیرنده یک تعامل فرهنگی شکوهمند میان فرهنگ جنوب هند و ایران است. یکی از این آثار، فالنامه مصوری است که در گلکنده کار شده است. این فالنامه دارای 37 نگاره است که مجموعه ای از مضامین مختلف را در بر می گیرند که هریک از آن ها را می توان به نوعی با فرهنگ، سیاست، مذهب و فرهنگ ایرانی ارتباط داد؛ از این رو مسیله این پژوهش، این است که تا چه اندازه از طریق مضامین مختلف نگاره های این کتاب، می توان جنبه های مختلف فرهنگ ایرانی و تاثیرگذاری آن را در متن فرهنگ دربار قطب شاهیان، بازخوانی کرد.

    هدف

    شناخت بیشتر قلمرو نفوذ فرهنگ ایرانی در سرزمین شبه قاره هند به ویژه در منطقه دکن هدف این پژوهش است.

    روش پژوهش

    با روش توصیفی- تحلیلی، با استناد به اسناد تاریخی، به تحلیل میزان نفوذ جنبه های مختلف فرهنگی در دکن پرداخته می شود.

    یافته ها

    نگاره های فالنامه خلیلی، آمیزه ای از مضامین دینی، اسلامی و مذهبی با محوریت تشیع هستند؛ در کنار این مضامین، تعدادی از نگاره ها به موضوعات ادبی و تاریخ باستان ایران پرداخته اند و مشخصا یک نگاره از این نسخه با پرداختن به شاه تهماسب، تاریخ معاصر آن زمان را در بر می گیرد. تدقیق در نگاره ها نشان می دهد در همه این نگاره ها به اشکال مختلف، شاهد جنبه های مختلف فرهنگی و حتی سیاسی ایران، از فرهنگ رسمی گرفته تا فرهنگ عامه هستیم که نشانی از نزدیکی زیاد این دو فرهنگ می دهد.

    کلیدواژگان: هنر شیعی، قطب شاهیان، فالنامه نگاری، فرهنگ ایرانی، فالنامه گلکنده خلیلی
  • احد روان جو* صفحات 53-66
    بیان مسیله

    این مقاله در پی آن است که جنبش هنر نوگرای ایران در بافت تاریخی خود بررسی کرده و به ریشه ها و زمینه های بروز آن نگاهی بیندازد تا بنیان های نوجویانه نقاشی مدرن ایران به ویژه نقاشی خط را روشن نماید. خوشنویسی که دارای پیشینه ای مقدس است و با نگارش کتاب الهی ارتباط دارد، سیر تاریخی خود را از قرون گذشته با سابقه ای پربار تا سکولارشدن مستمرا پی گرفته و با فراز و نشیب های پشت سر گذاشته  یک وجه آن به نقاشی خط هایی منجر شده که در جای خود قابل تامل و بررسی اند. در این بررسی مشخصا به این سوال که رخداد سویه های سنتی ومدرن نقاشی خط ایران چگونه بوده داده پاسخ داده خواهد شد. این پژوهش مسیله این مقاله، آن است که چگونه نقاشی خط (جنبش لتریسم ایران) را در هنر معاصر ایران بر پایه دوگانه هنر سنتی و مدرن می توان طبقه بندی کرد؟ نقاشی خط با طبقه بندی دوگانه هنر سنتی و نوگرا چه ویژگی هایی دارند؟

    هدف

    این نوشتار، در جهت مطالعات سبک شناختی و اقامه بحث فرهنگ بصری ایران بوده و در پی آن است که جنبش لتریسم ایران را براساس رویکرد سنتی و مدرن در قالب نقاشی خط طبقه بندی نماید.

    روش پژوهش

    شیوه این پژوهش بنیادی، کیفی با روشی توصیفی-تحلیلی است. در گردآوری داده ها از مطالب و منابع کتابخانه ای و مطالعه بصری آثار مربوطه بهره برده است.

    یافته ها

    دستاورد این مقاله روشن می سازد که نقاشی خط در پیروی از جنبش مدرن«لتریسم» در غرب، در جنبش سقاخانه با رویکردی هویت محور با استقبال گسترده ای از سوی هنرمندان مواجه شد که به دو گونه سنتی و نوگرا یا رویکرد خوشنویسانه و نقاشانه بخش شده است.

    کلیدواژگان: خوشنویسی سنتی، نقاشی خط، هنر نوگرا، سقاخانه، هنر سکولار
  • مهناز شایسته فر*، نرگس کریمی صفحات 67-82
    بیان مسیله

    مثنوی معنوی مولوی یکی از برترین کتاب های ادبیات عرفانی کهن فارسی و حکمت پارسی پس از اسلام است که مضامین عرفانی و ادبی آن یکی از موضوع های اصلی نگاره های دوره صفویه (907-1135 ه.ق) محسوب می شود. حکایات موجود در مثنوی دستمایه ای برای بیان اندیشه های عرفانی مولوی است. سرچشمه این داستان ها، قرآن و احادیث و روایاتی است که مولوی از آن استفاده کرده و از داستان های پیامبران برای القاء مضامین عرفانی بهره گرفته است. از آنجا که تبیین زیبایی شناسی هنر نگارگری مبتنی بر آموزه های عرفانی به ویژه عالم خیال یا عالم مثال بوده است، هم راستا با حکایات مثنوی، هنرمندان نگارگر صفوی نیز با برداشت هایی از اشعار و اندیشه های عرفانی مولوی و تاثیر از آیات قرآنی به تصویرگری این داستان های دینی، به ویژه داستان های پیامبران همت گماشته اند و ماحصل بیان تصویری داستان های پیامبران به شیوه فضاسازی چندساحتی نگارگری، نمود معانی حکمی و عرفانی در این نگاره هاست. سوال اصلی تحقیق به این شرح است که کاربرد چه عناصر بصری از نگاره های مثنوی و معنوی داستان های زندگی پیامبران دوره صفوی نمود مضامین عرفانی و حکمی است؟

    هدف

    هدف اصلی پژوهش در بر دارنده بررسی مفاهیم موجود در اشعار مثنوی معنوی در نگاره های دوره صفوی (با تکیه بر داستان های مثنوی مولوی) است.

    روش پژوهش

    این پژوهش به روش توصیفی و تحلیلی و شیوه گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای (اسنادی)، در صدد بررسی ارتباط بین دو موضوع کاربرد عناصر بصری و شیوه فضاسازی در نگاره های عصر صفوی با مضامین عرفانی و مذهبی مثنوی معنوی با تکیه بر داستان های پیامبران است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش حاکی از این است که با توجه به ارتباط نزدیک قوه خیال در نگارگری با مضامین عرفانی، انعکاس فضاهای چندساحتی، عدم بعدنمایی، کاربرد فرم یا صورت در نگاره های دوره صفوی بی شک متاثر از بینش عرفانی اسلامی است که به نگارگری دوره صفوی معنا و مفهوم ویژه ای بخشیده و اوج کمال و انسجام نظام چندساحتی نگارگری ایرانی در کنار ادبیات عرفانی در این نگاره ها جلوه گر شده است.

    کلیدواژگان: هنر اسلامی، نگارگری صفوی، داستان های پیامبران، مثنوی معنوی
  • ریحانه تقی یاری، حسین اردلانی*، ابوالفضل داودی رکن آبادی صفحات 84-95
    بیان مسیله

    شهرت اصلی بودریار، به دلیل بیان نظریات مهمی مانند وانموده و ابرواقعیت است. او جهان پسامدرن را جهان وانموده می داند که مرز واقعیت و بازنمایی، در آن از بین رفته است. او در تطبیق تصویر و واقعیت، چهار مرحله را باز می شمارد که طی آن، تصویر، از مرحله انعکاس واقعیت، به مرحله مستور کردن واقعیت، سپس به مرحله مستور کردن غیاب واقعیت و در نهایت در مرحله چهارم، به مرحله ای می رسد که هیچ ارتباطی با واقعیت ندارد و به تولید وانموده می پردازد. در این پژوهش، سعی بر این است با مروری بر فلسفه بودریار و ذکر مراحل چهارگانه وانموده، به بازخوانی آن در عکاسی بپردازیم و از این مهم، برای تشریح شواهد تجربی، مجموعه عکس «به روایت یک شاهد عینی» آزاده اخلاقی انتخاب شده است تا به این پرسش پاسخ دهیم که عملکرد عکاسی استیجد چیست؟ و به چه طریقی در این نوع خاص از عکاسی، وانموده به تصویر کشیده می شود؟

    هدف

    خوانش وانموده در عکاسی استیجد و بصورت خاص در مجموعه عکس «به روایت یک شاهد عینی» آزاده اخلاقی هدف اصلی این پژوهش است.

    روش پژوهش

    این پژوهش به شیوه توصیفی - تحلیلی و روش گردآوری مطالب، بصورت اطلاعات کتابخانه ای است.

    یافته ها

    این پژوهش تشریح نظریه وانموده و بیان مراحل مختلف آن پرداخته و ضمن معرفی عکاسی استیجد، به این نتیجه می رسد که با توجه به تعریف وانموده و عملکرد آن از منظر بودریار، می توان چنین نتیجه گرفت که تمرکز اصلی مجموعه عکس های «به روایت یک شاهد عینی»، بر وانموده هاست و عکس های این مجموعه، همانند آنچه بودریار در تعریف وانموده می گوید، در تقابل با شبیه سازی قرار گرفته و خود دارای قدرت تولید واقعیت شده و واقعیتی را که در گذشته رخ داده، آشکارا به چالش کشیده است.

    کلیدواژگان: ژان بودریار، آزاده اخلاقی، وانمودگی، عکاسی استیجد
|
  • Mohammad Afrough * Pages 1-23

    Problem Definition: 

    Sarouk rugs are one of the most crucial rug brands in Iran and one of the most famous rugs among the world audience, which were produced from the middle of the 19th century until the beginning of World War II under the management of French companies, especially Ziegler. There are samples of these rugs with Corner and Medallion designs and a unique structure in the Claremont collection, which differ from common samples regarding the type of design pattern. The limitation of comprehensive and salient research resources about Sarouk rug and its exquisite and export samples that were produced in the past reveals more of the necessity of research on this issue. The main research question is "What are the features, visual qualities, and structural elements of Claremont Collection rugs?"

    Objective

     In the present research, the structural elements of Sarouk rugs of the last quarter of the 19th century, which are preserved in the Claremont Collection, will be analyzed. This article's structural and aesthetic elements include the background space, Medallion (Toranj) and space above Medallion (Sar Toranj), Corner, Margins, and the colors used.

    Research Method

     This research is qualitative and fundamental, and the research method is descriptive-analytical. The method of collecting data is library-based in addition to searching the websites.

    Results

     The Sarouk rugs produced in the late 19th century, which were woven for export, are all of the Corner and Medallion design and are unique in their design pattern and color. They are often produced on large scales with vegetable dyes. The color of the Margin and background change between red, navy, and ivory colors. In some rugs, the color of the central Medallion is the same as that of the Margin and Corner. All these rugs are various in Corner and Medallion design, and the central Medallion forms the structure and identity of Shakhe Shekasteh motifs (cursive-curve). The structure of the designing pattern, the logical color scheme and the visual order of the motifs are the differences between Sarouk rugs and other Iranian rugs.

    Keywords: Sarouk, Rug, Motif, Color
  • Houri Davoodi, Zahra Hosseinabadi * Pages 24-38

    Problem Definition:

     By observing the status of fire and fire-place in the reliefs of works left by the kings of the Medes and Achaemenids, it could be understood that fire had a very high and sacred position in Pre-Islamic Iran. In the works left from this era and also in artistic and ceremonial works, the presence and manifestation of fire in catacombs, public ceremonies of kings, and religious and ritual ceremonies can be observed. Therefore, the question raised in this regard is: “What symbolic concepts does the fire motif have in the Median and Achaemenid periods?”

    Objective

     The aim of this study is to Symbologically investigate and analyze the fire motif in the history of Pre-Islamic Iran (the Median and Achaemenid periods) and the status of this element in the culture and art of this period.

    Research Method

     Considering the historical aspect of the present research, the adopted method is descriptive-analytical. The obtained data were classified and reviewed. The data analysis was carried out using descriptive methods and the presentation of images.

    Results

     The results of the research show that in investigating the remaining motifs of the works related to the Median and Achaemenid periods, the symbolic fire always shows the logic of cleansing evil with good. Fire is the manifestation of Asha (piety and truth) on earth, and the fireplace is the place to worship and praise Ahura Mazda. Also, fire is a symbol of purity and peace of being, benefiting from the property of purifying matter and soul essence. In fact, if the fire was devoid of this characteristic, it could never be the connection between the earthly human world and the spiritual realm of Ahura.

    Keywords: Fire, Symbology, Pre-Islamic Iran, Medes, Achaemenid
  • Elham Assar Kashani *, Mohammad Moeinaddini, Azadeh Oliayishad Pages 39-52

    Problem Definition: 

    The era of the Qutb Shahi dynasty in the Deccan is one of the top periods of Iranian culture outside its geographical borders. Due to being of Iranian origin and Shiite, the Qutb Shahi dynasty had a notable tendency towards Iranian culture, and a large number of Iranian immigrants and brokers (agents) in the Deccan added to the prosperity of Iranian culture in their territory. With the support of Iranian culture, many artistic and literary works were formed, comprising a magnificent cultural interaction between the culture of South India and Iran. One of these works is an illustrated Falnama (Book of Omens) prepared in Golconda. This Falnama includes 37 paintings with different themes, each of which can be somehow related to Iranian culture, politics, and religion. Therefore, the problem of this research is "to what extent it is possible to read out different aspects of Iranian culture and its influence in Qutb Shahi court culture through the different themes of the paintings in this book".

    Objective

     The aim of this research is to know more about the influence of Iranian culture in the Indian subcontinent, especially in the Deccan region.

    Research Method

     Using a descriptive-analytical method and concerning historical documents, the influence of different cultural aspects in Deccan is analyzed.

    Results

     Khalili Falnama's paintings are a mixture of religious and Islamic themes focused on Shiism. In addition to these themes, several paintings deal with the literary issues, and ancient history of Iran and one painting of this manuscript covers the contemporary history of that time by addressing Shah Tahmasp. Scrutiny in the paintings shows that in all of them and various forms, different cultural and even political aspects of Iran are witnessed, from the formal culture to the public culture, which indicates the closeness of these two cultures.

    Keywords: Shiite art, Qutb Shahi Dynasty, Falnama Writing, Iranian culture, Golconda, Khalili Falnama
  • Ahad Ravanjoo * Pages 53-66

    Problem Definition: 

    This article seeks to have a historical and artistic analysis of the modern art movement of Iran, take a look at its roots and emergence contexts, to clarify the foundations of the innovational movement in the art of modern painting in Iran, especially in calligram. Calligraphy, which has a sacred background and is related to the writing of the divine book, has followed its historical course from the past centuries with a rich history until secularization and has gone through many ups and downs. The problem of this article is whether Calligram (Iranian Letterism Movement) can be classified in the contemporary art of Iran based on the duality of traditional and modern art? What characteristics does this classification explain the duality of traditional and modern art?

    Objective

     The purpose of this article is to study the cognitive style and discuss the visual culture of Iran, and it seeks to classify the Iranian Letterism movement based on the traditional and modern approach in the form of painting-calligraphy.

    Research Method

     The method of this fundamental research article is qualitative with a descriptive-analytical presentation. In obtaining results and collecting data and materials, this study has benefited from library resources and visual study of works.

    Results

     The achievement of this article makes it clear that calligram, following the modern "Letterism" movement in the West, was widely welcomed by artists in the Saqqakhane movement with an identity-oriented approach. It is divided into two types, traditional and modern, or calligraphic and painterly approaches.

    Keywords: Traditional Calligraphy, Calligram, Modernist Art, Saqaqhana, Secular Art
  • Mahnaz Shayestehfar *, Narges Karimi Pages 67-82
  • Reyhaneh Taghiyari, Hosein Ardalani *, Abolfazl Davoodi Rokanabadi Pages 84-95

    Problem Definition: 

    Baudrillard's prominent popularity is due to the presence of essential theories such as Simulacrum and Hyperreality. He considers the post-modern world a simulacrum world in which the boundary between reality and representation has disappeared. In matching image and reality, he recounts four stages during which the image goes from the stage of reflecting reality to the stage of concealing reality, then to the stage of concealing the absence of reality. Finally, in the fourth stage, it reaches a stage that has nothing to do with reality and produces Simulacrum. This research explores Baudrillard's philosophy, mentions the four stages of Simulacrum, and reviews it in photography. For this reason, to explain the empirical evidence, Azadeh Akhlaghi's photo series entitled "By an eyewitness" has been chosen to answer the following questions: "What is the function of staged photography? How is Simulacrum depicted in this particular type of photography?"

    Objective

     This research's primary goal is to review Simulacrum in staged photography, specifically in the photo series entitled "By an eyewitness".

    Research Method

     This research is descriptive-analytical, and the data collection method is library-based.

    Results

     This research describes the simulacrum theory and explains its different stages. While introducing staged photography, it concludes that according to the definition of Simulacrum and its function from Baudrillard's point of view, the main focus of the photo series entitled "By an eyewitness", is based on Simulacrum. The photos of this collection, like what Baudrillard mentions in the definition of Simulacrum, are opposed to simulation and have the power to produce reality; thus, they have obviously challenged the reality that happened in the past.

    Keywords: Jean Baudrillard, Azadeh Akhlaghi, Simulacrum, Staged Photography