فهرست مطالب

ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی - سال دوازدهم شماره 45 (تابستان 1401)

فصلنامه ابتکار و خلاقیت در علوم انسانی
سال دوازدهم شماره 45 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مریم سادات باقری موسوی، پروین کدیور*، عباس حبیب زاده صفحات 1-28
    زمینه

    ازآنجاکه مدیریت صحیح کلاس درس یکی از مهم ترین عوامل تاثیرگذار در بهبود عملکرد یادگیرندگان است، و بهبود عملکرد از اهداف غایی نظام های تربیتی است. بنابراین شناخت عوامل تاثیرگذار بر مدیریت کلاس ضرورت دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر باهدف مشخص کردن نقش میانجی خلاقیت هیجانی در رابطه هیجان های اساتید و مدیریت کلاس درس در دانشگاه فرهنگیان انجام گرفت.

    روش

    روش پژوهش از نوع توصیفی- همبستگی با استفاده از مدل معادلات ساختاری بوده و جامعه آماری کلیه اساتید دانشگاه فرهنگیان با جامعه 7000 نفر که با نمونه گیری به روش خوشه ای تصادفی، 400 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از پرسشنامه های هیجان چن، (2016)، (پایایی 768/0) پرسشنامه مدیریت کلاس ولفگانگ و گلیکمن (1986)، (پایایی 767/0) و پرسشنامه خلاقیت هیجانی آوریل (1991)، (پایایی 796/0) استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از ضریب مسیر و آماره تی وروش معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزارهای spss نسخه 23 و Amos نسخه 24 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. همچنین جهت اندازه گیری تاثیر متغیر میانجی از آزمون سوبل استفاده شد.

     یافته ها:

     نتایج نشان داد رابطه مدیریت کلاس و هیجان های اساتید منفی و معنادار است و خلاقیت هیجانی به عنوان متغیر میانجی، رابطه هیجان های اساتید با مدیریت کلاس را بهبود می بخشد.

     نتیجه گیری:

     درمجموع نتایج نشان داد داده های پژوهش برازش مطلوب و قابل قبولی دارد و از مدل پژوهش حمایت می کنند.

    کلیدواژگان: مدیریت کلاس، هیجان معلم، خلاقیت هیجانی، اساتید دانشگاه فرهنگیان
  • علیرضا یاراحمدی خراسانی، محمود قربانی*، الهام فریبرزی صفحات 29-56
    زمینه

    شرکت های دانش بنیان در هر اندازه ای که باشند نیاز دارند عملکرد خویش را در قالب نوآوری سازمانی و در بعضی موارد تاب آوری سازمانی، بهبود بخشیده تا بتوانند به تعالی و اهداف مورد نظر خویش دست یابند.

    هدف

    شناسایی ابعاد و مولفه های قابلیت نوآوری سازمانی با رویکرد تاب آوری سازمانی در شرکت های دانش بنیان است.

    روش

    روش پژوهش حاضر به لحاظ پارادایم، تفسیری، به لحاظ رویکرد، استقرایی و به لحاظ روش کیفی است. ابزار گردآوری اطلاعات نیز منابع کتابخانه ای و مصاحبه است. برای جمع آوری داده ها با توجه به شرایط کفایت نمونه گیری و دستیابی به اشباع نظری، 25 نفر از خبرگان بصورت گلوله برفی و هدفمند انتخاب شدند.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که قابلیت نوآوری سازمانی دارای 13 بعد می باشد. این ابعاد تبیین می کنند که به منظور نوآوری تاب آورانه، بایستی به ایده ها و خصوصیات فردی، ظرفیت های سازمانی و ساختاری سازمان و همچنین میزان تکنولوژی محوری، آسیب پذیری و انعطاف پذیری شرکتهای دانش بنیان در برابر بحرانها توجه داشت. همچنین باید آگاهی شرکتها از محیط پیرامون و استراتژی ها وظرفیت های تاب آوری مورد توجه قرار گیرد. این ابعاد و مولفه ها شامل ابعاد فردی، ساختاری، عملیاتی، تکنولوژی، نوآوری، سازمانی، محیطی، آگاهی موقعیتی، آسیب پذیری، ظرفیت انعطاف پذیری، ظرفیت تاب آوری، استراتژی تاب آوری و توانمندسازی می باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری سازمانی، شرکت دانش بنیان، توسعه قابلیت، نوآوری سازمانی
  • محرمعلی هاشمی، جهانگیر یاری حاج عطالو*، صادق ملکی آوارسین صفحات 57-96
    هدف

    هدف این پژوهش بررسی میزان تحقق اصول تفکر ناب و ارایه ی مدل مدیریت ناب برای آموزش و پرورش ایران بود.

    روش

    از رویکرد تحقیق آمیخته استفاده شد. با روش نمونه گیری هدفمند 122 نفر از مدیران مناطق آموزش و پرورش آذربایجان غربی پرسشنامه محقق ساخته ی اصول ناب را تکمیل کردند. در بخش کیفی برای دستیابی به مدل، با روش اشتراوس-کوربین مصاحبه های نیمه ساختار یافته با 13 نفر از نخبگان تا حصول اشباع نظری ادامه پیدا کرد.

    یافته ها: 

    یافته ها نشان می دهند که آموزش و پرورش مبتنی بر فلسفه بلند مدت بوده اما آینده نگر نمی باشد ، خدمات متناسب با نیاز افراد ارایه می شود، وظایف تخصصی و فرایندهای کاری روشن است، تربیت یافتگان به فلسفه ی تعلیم و تربیت اسلامی و سند تحول بنیادین آموزش و پرورش پایبنداند. لذا اصول سوم، ششم، دهم و یازدهم محقق بوده و اصول اول و سیزدهم بطور نسبی برقرارند. در بخش کیفی نتایج تحلیل داده های حاصل از مصاحبه ها حول الگوی پارادایمی در 23 مقوله شامل: موجبات علی 5مقوله، شرایط محیطی 5مقوله، عوامل زمینه ای 4 مقوله، راهبردها 4 مقوله و پیامدها 3 مقوله قرار گرفتند.

    نتیجه گیری:

     نمی توان آموزش و پرورش را در وضعیت فعلی "ناب" اتلاق کرد اما با لحاظ قابلیتهای موجود، مدیریت ناب قابل اجرا در آموزش و پرورش می باشد. در بخش کیفی پس از تحلیل دادهای حاصل از مصاحبه با نخبگان، "ارزش آفرینی از طریق شناسایی و حذف حداکثری اتلاف ها" بعنوان پدیده اصلی شناسایی شد.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، اصول ناب، تفکر ناب، ارزش آفرینی، اتلاف
  • حمید آروند*، اصغر محمدی فاتح، احدالله انگزی قدس صفحات 97-126
    زمینه

    درحالی که متغیرهای تاب آوری و خلاقیت از مهم ترین نیازها و مولفه های شناختی جنگ های پیش رو است، رابطه میان این دو متغیر در بستر و زمینه سازمان های نظامی به روشنی تبیین نشده است.

    هدف

    در پژوهش حاضر، رابطه میان متغیر تاب آوری شناختی و مولفه های خلاقیت ذهنی دانشجویان یک دانشگاه نظامی با هدف استخراج راهنمای عمل شناختی برای نیروهای مسلح مورد بررسی قرارگرفته است.روش : پارادایم و رویکرد روش شناسی پژوهش حاضر، اثباتی و کمی با روش توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری، دانشجویان سال سوم دانشگاه نظامی مورد مطالعه و روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای است. برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه و برای تجزیه وتحلیل داده ها نیز از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری و ابزار اسمارت پی ال اس استفاده شده است.

    یافته ها:

     نتایج تحلیل داده ها حاکی است تمامی روابط فرضیه سازی شده در مدل (تاثیر تاب آوری بر مولفه های تصویرسازی، تولید ایده، جاری شدن رود خلاقیت، تفکر قیاسی/ تشبیهی) به جزء دو رابطه شامل رابطه متغیر تاب آوری با متغیرهای دست کاری ایده و دوران نهفتگی خلاقیت تایید شدند. بنابراین به جهت اینکه نتایج آزمون های ارزیابی مدل های اندازه گیری انعکاسی و ساختاری، پشتیبانی کننده مدل پژوهش است، می توان نتیجه گرفت که با حذف دو رابطه غیر معنادار، مدل دارای مناسبت است.

    نتیجه گیری:

     بر اساس نتایج پژوهش، چنین نتیجه گیری می شود که در محیط پر استرس دانشگاه، ارتقاء تاب آوری شناختی از طریق حفظ و پرورش مهارت های ذهنی همچون ذهن آگاهی و تفکر نقادانه، با خلاقیت دانشجویان رابطه معنادار و مثبتی دارد.

    کلیدواژگان: تاب آوری، خلاقیت، استرس، کارکردهای شناختی
  • علی عبدی*، میترا محمدی، نیلوفر رستمی صفحات 127-146
    هدف

    هدف از این پژوهش بررسی رابطه بین تدریس تحول آفرین و نوآوری کاری با نقش واسطه ای مشارکت کاری در دبیران دوره متوسطه اول شهر کرمانشاه بوده است.

    روش

    روش طرح پژوهشی حاضر، با توجه به هدف آن از نوع کاربردی و شیوه ی اجرای آن توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش دبیران دوره ی متوسطه اول مشغول به تدریس در سطح شهر کرمانشاه به صورت تقریبی، تعداد 967 نفر در سال تحصیلی 1400-1399 تشکیل داده اند که بر اساس جدول مورگان، تعداد 276 نفر به روش تصادفی خوشه ای به عنوان نمونه انتخاب شده اند. ابزارهای مورد استفاده پژوهش، پرسشنامه های تدریس تحول آفرین (TTQ) بوچامپ و همکاران (2010)؛ پرسشنامه نوآوری و کسب و کار اصلی سازمان مقیمی (1390) و پرسشنامه مشارکت کاری توماس لاداهل و کنجر (1965) استفاده گردیده است.

    یافته ها:

     نتایج تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون های آماری همبستگی پیرسون و معادلات ساختاری نشان دادند که بین تدریس تحول آفرین با نوآوری کاری با نقش واسطه ای مشارکت کاری رابطه وجود دارد. تدریس تحول آفرین بر نوآوری کاری، اثر مستقیم دارد. مشارکت کاری بر نوآوری کاری، اثر مستقیم دارد. تدریس تحول آفرین بر مشارکت کاری، اثر مستقیم دارد.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاد می گردد که مسیولان آموزش و پرورش با فراهم آوردن امکانات و شرایط لازم برای تشکیل گروه های کاری دبیران در جهت مشارکت کاری و تبادل نظر در مورد روش های تدریس تحول آفرین و ایجاد نوآوری های کاری آنان بکوشند تا بتوانند آموزش نوآورانه تری برای دانش آموزان خلق کنند.

    کلیدواژگان: تدریس تحول آفرین، نوآوری کاری، مشارکت کاری، دبیران
  • روزیتا دروی پور، علیرضا عصاره*، صادق نصری، محمد آرمند صفحات 147-176
    هدف

    هدف پژوهش حاضر، تعیین روابط سواد تحلیلی و سواد رایانه ای با خلاقیت و با نقش تعدیل کنندگی جنسیت در دانش آموزان دوره متوسطه دوم استان گیلان بوده است .

    روش شناسی: 

    روش پژوهش توصیفی نوع همبستگی و جامعه آماری شامل دانش آموزان دوره دوم متوسطه استان گیلان در نیمسال اول سال تحصیلی 1400-1399بود. تعداد نمونه آماری با استفاده از ملاک کلاین 384 نفر(191دختر و 193 پسر) بود که به روش خوشه ای و به شیوه حضوری و الکترونیکی انتخاب شدند . ابزار سنجش متغیرها شامل آزمون خلاقیت عابدی، پرسش نامه محقق ساخته سواد رایانه ای و سواد تحلیلی بود. داده ها با استفاده از تحلیل رگرسیون سلسله مراتبی، رگرسیون چندمتغیری و آزمونZ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج نشان داد اثر سواد رایانه ای و سواد تحلیلی بر خلاقیت دانش آموزان مثبت و معنی دار است. هم چنین تاثیر سواد رایانه ای به واسطه جنسیت بر خلاقیت معنی دار بود. رابطه سواد رایانه ای با سواد تحلیلی مثبت و معنی دار بوده است.

    نتیجه گیری

    نتایج می تواند در پیش بینی خلاقیت در دانش آموزان پسر و دختر مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: سواد رایانه ای، سواد تحلیلی، خلاقیت، جنسیت
  • مسلم قبادیان*، اصغر نظرپوریان، حافظ پادروند، حسین عباسی صفحات 177-196
    هدف

    هدف پژوهش حاضر نقش فرهنگ سازمانی در رفتار شهروندی سازمانی با میانجی گری گرایش به تفکر انتقادی دبیران بود.

    روش پژوهش:

     توصیفی از نوع همبستگی و همچنین مدل یابی معادلات ساختاری بود. جامعه آماری شامل کلیه دبیران دوره دوم متوسطه ناحیه یک شهر خرم آباد در سال تحصیلی 400- 1399 بود که تعداد 265 نفر (147 زن، 118 مرد) به عنوان نمونه پژوهش، به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای نسبی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های فرهنگ سازمانی دنیسون (2000)، رفتار شهروندی سازمانی فارح و اورگان (1997) و گرایش به تفکر انتقادی ریکتس (2003) استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده های پژوهش از ضریب همبستگی پیرسون، مدل معادلات ساختاری و شاخص های نکویی برازش استفاده گردید و برای بررسی روابط غیرمستقیم مسیرها از روش بوت استرپ استفاده شد.

    یافته ها:

     یافته های حاصل از این پژوهش نشان داد که مدل مفروض رفتار شهروندی سازمانی بر اساس فرهنگ سازمانی با میانجی گری گرایش به تفکر انتقادی دبیران دوره دوم متوسطه ناحیه یک شهر خرم آباد برازنده داده ها است. نتایج نشان داد که فرهنگ سازمانی بر رفتار شهروندی سازمانی و گرایش به تفکر انتقادی اثر مستقیم دارند (01/0>p)؛ همچنین ضریب مسیر β از گرایش به تفکر انتقادی به رفتار شهروندی سازمانی به لحاظ آماری معنی دار می باشد (01/0>p). نتایج غیرمستقیم مسیرها نشان داد که فرهنگ سازمانی از طریق میانجی گری گرایش به تفکر انتقادی اثر غیرمستقیم بر رفتار شهروندی سازمانی ندارد.

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، گرایش به تفکر انتقادی، رفتار شهروندی سازمانی
  • فریبا فخاری مبارکه، علاالدین اعتماد اهری*، افسانه صابر گرگانی صفحات 197-228
    هدف از این پژوهش، طراحی یک مدل آموزش خلاق برای دانش آموزان دوره ابتدایی با تاکید بر پایه ششم ابتدایی است، به نحوی که مولفه های کلی و جزیی آن شناخته شود و بتوان در ساختار نظام آموزشی از آن بهره برد. روش این پژوهش از منظر هدف کاربردی و از منظر شیوه گردآوری داده ها توصیفی و پیمایشی و از نظر عملیاتی آمیخته - اکتشافی است. در این راستا در مرحله اول مولفه های آموزش خلاق در متون مستند موجود شناسایی شد و پس از مصاحبه نیمه ساختاریافته با 20 تن از خبرگان به صورت کدگذاری سه مرحله ای به صورت مقوله های اصلی و فرعی درآمد و سپس از طریق پرسشنامه محقق ساخته به صورت پیمایشی با نمونه آماری 384 نفر مطابق جدول گریج، نظر کارشناسان و خبرگان و صاحب نظران دریافت شد. یافته ها نشان داد که مولفه های اصلی رهبری و مدیریت آموزشی، تقویت زیرساخت آموزش، روش های تدریس و رویکردهای یادگیری و یاددهی، محیط آموزش، محتوای کتب و شیوه ارزشیابی اساس الگوی آموزش خلاق در دوره آموزش ابتدایی پایه ششم ابتدایی است، همچنین معلوم شد که رهبری و مدیریت آموزشی از نفوذ بالا و تاثیرپذیری کمی نسبت به سایر مولفه ها برخورداربوده و هیچ متغیری در این الگوی خودمختار نبود. به بیان دیگر می توان چنانچه عزم اجرای برنامه آموزش خلاق با هدف پرورش خلاقیت در دوره ابتدایی وجود داشته باشد، زیرساخت ها و زمینه های لازم برای این امر فراهم شود تا معلمان به عنوان اصلی ترین رهبران آموزشی بتوانند به کمک مدیران مدارس و خانواده های دانش آموزان نسلی خلاق و توانمند برای مواجهه با جهان پیچیده پیش رو، تربیت نمایند.
    کلیدواژگان: آموزش خلاق، آموزش ابتدایی، خلاقیت، رویکردهای آموزشی خلاق
  • فریبا حسینا*، اسماعیل سعدی پور صفحات 229-254
    هدف

    هدف این پژوهش، بررسی رابطه خودآگاهی با خلاقیت و تفکر نقادانه در دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهر پیشوا بود.

    روش

    پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از لحاظ نوع پژوهش و شیوه اجرا توصیفی-پیمایشی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل 391 دانش آموز دختر پایه ششم ابتدایی شهر پیشوا بود که با روش تصادفی خوشه ای 193 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند و پرسشنامه های خودآگاهی کوپر (1997)، خلاقیت عابدی (1372) و سنجش تفکر نقادانه کالیفرنیا (1992)، در اختیار دانش آموزان قرار گرفت و بعد از جمع آوری پرسشنامه ها، داده ها با روش همبستگی و با استفاده از نرم افزار spss تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها نشان داد که بین خودآگاهی با خلاقیت و تفکر نقادانه در دانش آموزان دختر پایه ششم ابتدایی شهر پیشوا، ارتباط مثبت معنی داری وجود دارد و همچنین بین خلاقیت و تفکر نقادانه نیز رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج این پژوهش می توان گفت که سطح بالای خودآگاهی با سطوح بالای خلاقیت و تفکر نقادانه رابطه مستقیم دارد.

    کلیدواژگان: خودآگاهی، خلاقیت، تفکر نقادانه
|
  • Maryam Sadat Baghri Mousavi, Parvin Kadivar *, Abbas Habibzadeh Pages 1-28

    Proper management of the classroom is one of the most important factors in improving the performance of learners, and performance improvement is one of the ultimate goals of educational systems. Therefore, it is necessary to know the factors influencing class management. Therefore, the present study aimed to determine the mediating role of emotional creativity in the relationship between teachers' emotions and classroom management at Farhangian University. The research method was descriptive-correlational using structural equation modeling and the statistical population of all professors of Farhangian University with a population of 7000 people that by random cluster sampling, 400 people were selected as the sample size. The tools used included:, Chen Emotion Questionnaire (2016), (Reliability 0.76), Wolfgang & Glickman Class Management Questionnaire (1986), (Reliability 0.767) and April Emotional Creativity Questionnaire (1991), (Reliability 0.796) were used. . The collected data were analyzed using path coefficient and t-statistic and structural equation method using SPSS software version 23 and Amos version 24. The Sobel test was also used to measure the effect of the mediating variable. The results showed that the relationship between classroom management and teachers 'emotions is negative and significant, and emotional creativity as a mediating variable improves the relationship between teachers' emotions and classroom management. Overall, the results showed that the research data has a desirable and acceptable fit and supports the research model.Keywords: Classroom Management, Teacher Emotions, Emotional Creativity. Farhangian University professors.

    Keywords: classroom management, Teacher Emotions, Emotional Creativity.. Farhangian University professors
  • Alireza Yarahmadi Khorasani, Mahmoud Ghorbani *, Elham Fariborzi Pages 29-56
    Background

    Knowledge-based companies of any size need to improve their performance in the form of organizational innovation and in some cases organizational resilience in order to achieve excellence and their desired goals.

    Objective

    To identify the dimensions and components of organizational innovation capability with the organizational resilience approach in knowledge-based companies.

    Method

    The current research method is interpretive in terms of paradigm, inductive in terms of approach and qualitative in terms of method. The tools for collecting information are library sources and interviews. To collect data, according to the conditions of sampling adequacy and achieving theoretical saturation, 25 experts were selected in a snowball and targeted method.

    Findings

    The results showed that organizational innovation capability has 13 dimensions. These dimensions explain that for the purpose of resilient innovation, one should pay attention to the ideas and individual characteristics, the organizational and structural capacities of the organization, as well as the amount of core technology, vulnerability and flexibility of knowledge-based companies against crises. Companies' awareness of the surrounding environment and strategies and resilience capabilities should also be taken into consideration. These dimensions and components include individual, structural, operational, technology, innovation, organizational, environmental, situational awareness, vulnerability component, flexibility capacity, resilience capacity, resilience strategy and empowerment

    Keywords: Organizational Resilience, Knowledge-Based Company, Capability development .Organizational innovation
  • Moharramali Hashemi, Jahanghir Yari Haj Atalou *, Sadegh Maleki Avarsin Pages 57-96
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the realization of the principles of lean thinking and to present a lean management model for Iran’s education.

    Method

    The mixed research approach was used. Using purposive sampling method, 122 principals of education regions of West Azerbaijan completed a researcher-made questionnaire made by Pure Principles. In the qualitative part, to achieve the model, the Strauss-Corbin method continued semi-structured interviews with 13 elites until theoretical saturation was achieved.

    Findings

    The findings show that education is based on long-term philosophy but is not forward-looking, services are tailored to the needs of individuals, specialized tasks and work processes are clear, trainees are trained in philosophy Adhere to Islamic education and the document of fundamental change in education. Therefore, the third, sixth, tenth and eleventh principles are researchers and the first and thirteenth principles are relatively established. In the qualitative part, the results of analyzing the data obtained from the interviews around the paradigm model were divided into 23 categories, including: causal causes 5 categories, environmental conditions 5 categories, background factors 4 categories, strategies 4 categories and consequences 3 categories.

    Conclusion

    Education can not be called "Lean" in the current situation, but in terms of existing capabilities, lean management is applicable in education. In the qualitative section, after analyzing the data obtained from interviews with elites, "value creation through the identification and elimination of maximum waste" was identified as the main phenomenon.

    Keywords: education, lean principles, Lean thinking, Value Creation, Waste
  • HAMID ARVAND *, Asghar Mohammadi Fateh, Ahad Angazi Pages 97-126
    Background

    Given that the variables of resilience and creativity are the most important needs and cognitive components of the wars ahead. and on the other hand, the relationship between these two variables in the context of military organizations is not clearly explained.

    Objective

    The aim of this study was to survey the relationship between resilience variables and components of mental creativity of students in a military university with the approach of extracting a guideline for cognitive practice of the Armed Forces.

    Methods

    The paradigm and methodological approach of the present study is positive and quantitative with a descriptive survey method .The statistical population was the third year students of the military university and sampling method was the stratified random. A questionnaire was used to collect data and Smart PLS was used to analyze.

    Results

    The results of data analysis indicate that all the hypothesized relationship in the model (include Effect of resilience on the components of Imagery / Sensory, Idea Generation, flow of creativity and Metaphorical/Analogical thinking) were confirmed except for two relationship of resilience with the variables of idea manipulation and Incubation.

    Conclusion

    Based on results, the Enhancing of cognitive resilience has a significant relationship with improving the mental creativity of students of the military university through a positive impact on maintaining and training mental skills such as mindfulness and critical thinking.

    Keywords: resilience, Creativity, Stress, Cognitive functions
  • Ali Abdi *, Mitra Mohammadi, Niloofar Rostami Pages 127-146
    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the relationship between transformative teaching and work innovation with the mediating role of work participation in Middle school teachers in Kermanshah.

    Method

    The method of the study design is descriptive-correlational and a component of applied research. The statistical population of this study is the teaching of Middle school teachers in the city of Kermanshah approximately 967 people in the academic year 2020-2011, which according to Morgan table, 276 randomly clustered as a sample were. The instruments study used were the: Transformational Teaching Questionnaire (TTQ) of Bojamp et al. (2010); The Innovation and Main Business Questionnaire of Moghimi Organization (2011) and Thomas Ladahl & Kunger (1965) Business Participation Questionnaire were used.

    Results

    To analyze the data, descriptive statistical indices such as mean and standard deviation and inferential statistical tests including confirmatory factor analysis and structural equation meddling with partial least squares (PLS) approach were used by smart PLS software. The results indicate that there is a relationship between transformational teaching and work innovation with the mediating role of work participation. Transformational teaching has a direct effect on job innovation. Work participation has a direct effect on work innovation. Transformational teaching has a direct effect on work participation.

    Conclusion

    According to the obtained results it is suggested that education officials will draw by providing the necessary facilities and conditions for the formation of teachers' work groups to participate and discuss their teaching methods and create their innovations to create more innovative training for students.

    Keywords: Transformational Teaching, Work innovation, work Participation, teachers
  • Rozita Deravi Pour, AliReza Assareh *, Sadegh Nasri, Mohammad Armand Pages 147-176
    Objective

    The aim of this study was to determine the relationship between analytical literacy and computer literacy with creativity and the role of gender adjustment in high school students in Guilan province.

    Methodology

    The method of research was of descriptive- correlational and the statistical population included the secondary course school students of Guilan province in the first semester of the academic year 2021-2022. The number of statistical sample using Klein's criteria was 384 people (191 girls and 193 boys) who were selected by cluster method and presence and electronic styles. The tools for measuring variables included Abedi creativity test, researcher-made computer literacy and analytical literacy questionnaire. Data were analyzed using hierarchical regression analysis, multivariate regression and Z test.

    Results

    The results showed that the effect of computer literacy and analytical literacy on students' creativity is positive and significant. The effect of gender literacy on creativity was also significant. The relationship between computer literacy and analytical literacy has been positive and significant.

    Conclusion

    The results can be used to predict creativity in male and female students.

    Keywords: Computer Literacy, Analytical Literacy, Creativity, gender
  • Moslem Ghobadiyan *, Asghar Nazarpourian, Hafez Padervand, Hosien Abbasi Pages 177-196
    Objective

    The aim of this study was the role of organizational culture in organizational citizenship behavior mediated by the tendency to critical thinking. The research method is descriptive correlation. The statistical population included all secondary school teachers in district one of Khorramabad city in the academic year 1399-400. 265 people (147 females, 118 males) were selected as the research sample by relative stratified random sampling. Data were collected using the Denison (2000) Organizational Culture Questionnaire, Farah and Oregon (1997) Organizational Citizenship Behavior Questionnaire, and Ricketts (2003). Pearson correlation coefficient, structural equation model and good fit indices were used to analyze the research data and bootstrap method was used to investigate the indirect relationships of the paths.

    Findings

    The findings of this study showed that the hypothetical model of organizational citizenship behavior based on organizational culture mediated by the tendency to critical thinking of secondary school teachers in district one of Khorramabad city is worthy of the data. The results of structural equation model showed that organizational culture has a direct effect on organizational citizenship behavior and tendency to critical thinking (p <0/01); Also, the path coefficient β from the tendency to critical thinking to organizational citizenship behavior is statistically significant (p <0/01).Indirect results of the paths showed that organizational culture does not have an indirect effect on organizational citizenship behavior through the mediation of the tendency to critical thinking.

    Keywords: Organizational Culture, Tendency to critical thinking, Organizational Citizenship Behavior
  • Fariba Fakhari Mobarake, Alaedine Etemad Ahari *, Afsane Saber Gorgani Pages 197-228
    The purpose of this study is to design a creative education model for elementary school students with emphasis on the sixth grade of elementary school, so that its general and partial components are known and can be used in the structure of the educational system. The method of this research is applied in terms of purpose and descriptive and survey in terms of data collection method and mixed-exploratory in terms of operation. In this regard, in the first stage, the components of creative education were identified in the existing documented texts. According to the Grid table, the opinions of experts and thinkers were received. Findings showed that the main components of leadership and educational management, strengthening the education infrastructure, teaching methods and approaches to learning and teaching, teaching environment, book content and evaluation method are the basis of the creative education model in the sixth grade of elementary school. Educational management had high influence and little influence over other components and there were no variables in this autonomous model. In other words, if there is a determination to implement a creative education program with the aim of fostering creativity in elementary school, the necessary infrastructure and grounds can be provided for teachers to be the main educational leaders with the help of school principals and families of creative and capable generation students. Facing the complex world ahead, train.
    Keywords: Creative education, Elementary education, Creativity, Creative educational approaches
  • Fariba Hoseina *, Esmaeil Saedi Por Pages 229-254
    aim

    The aim of this study was to investigate the relationship between self-awareness and creativity and critical thinking in sixth grade elementary school female students in Pishva.

    Method

    The research was applied in terms of purpose and correlational in terms of the type of research and descriptive-survey method. statistical population consisted of 391 students in sixth grade elementary school girls in Pishva that 193 students were selected as a sample by cluster random sampling method. Cooper's self-awareness, Abedi's creativity and California critical thinking questionnaires were provided to students. After collecting the questionnaires, the data were analyzed by correlation method and SPSS software.

    Results

    The results showed that there is a significant positive relationship between self-awareness and creativity and critical thinking in sixth grade elementary school girls in Pishva and also there is a positive and significant relationship between creativity and critical thinking.

    Conclusion

    According to the results of this study, it can be said that high levels of self-awareness are directly related to high levels of creativity and critical thinking.

    Keywords: self-awareness, Creativity, critical thinking