فهرست مطالب

مجله دیابت و متابولیسم ایران
سال بیست و دوم شماره 3 (پیاپی 106، امرداد و شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • قاسم ترابی پلت کله، عباس صادقی*، محمدجواد ملکی، احمد عبدی صفحات 133-144
    مقدمه

    دیابت با تغییر تعادل بین عوامل تحریک کننده و مهار کننده ی آنژیوژنز می تواند باعث افزایش بیماری های قلبی و عروقی شود. در این مطالعه اثر هشت هفته تمرین تناوبی شدید (HIIT) بر بیان پروتیین آنژیواستاتین و کیناز چسبندگی کانونی(FAK-1) بطن چپ قلب رت های دیابتی بررسی شد.

    روش ها:

     در این مطالعه ی تجربی، تعداد 24 سر رت نر ویستار به طور تصادفی به سه گروه مساوی (8=n): کنترل-سالم (C)، دیابت (D) و دیابت-تمرین (D+T) تقسیم شدند. دیابت با تزریق استرپتوزوتوسین در رت های نر القا شد. گروه تمرین به مدت هشت هفته برنامه ی HIIT را روی تردمیل انجام دادند. در پایان هفته ی هشتم نمونه بافت بطن چپ قلب جمع آوری شد. داده ها با استفاده از آزمون آماری ANOVA و آزمون تعقیبی توکی در سطح معنی داری 05/0P< تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که القای دیابت باعث افزایش بیان آنژیواستاتین (006/0=P)، گلوکز سرمی (001/0=P) و کاهش بیان FAK-1 (001/0=P) شد. HIIT در رت های دیابتی باعث کاهش معنی داری در بیان آنژیواستاتین (006/0=p) و میزان گلوکز (001/0=P) شد. همچنین افزایش معنی داری در بیان FAK-1 در گروه D+T مشاهده شد (001/0=P).

    نتیجه گیری: 

    HIIT باعث کاهش در بیان پروتیین آنژیواستاتین و میزان گلوکز و همچنین افزایش بیان FAK-1 بطن چپ قلب شد. به نظرمی رسد تمرین HIIT با تغییر در این شاخص های موثر بر رگ زایی و گلوکز خون می تواند عوارض قلبی عروقی ناشی از دیابت را در رت های نر کاهش دهد.

    کلیدواژگان: فعالیت ورزشی، آنژیواستاتیک، آنژیوژنیک، دیابت
  • معصومه شجاعی برجوئی، سمیه نوروزی، پارسا برنوس، کیمیا مختاری، عزیزه اسدزاده* صفحات 145-154
    مقدمه

    دیابت ملیتوس به گروهی از اختلالات متابولیکی اطلاق می شود که با افزایش سطح خونی گلوکز به علت اختلال در ترشح انسولین، عملکرد انسولین یا هر دو همراه است. با توجه به این که آلفاگلوکوزیداز یک آنزیم کلیدی در هیدرولیز کربوهیدرات ها و افزایش سطح قند خون است. هدف از این پژوهش بررسی بیوانفورماتیکی مهار آنزیم آلفاگلوکوزیداز به وسیله ی ترکیبات اصلی گیاه مریم گلی است.

    روش ها: 

    این پژوهش به روش توصیفی -تحلیلی صورت گرفت. جهت مطالعه ی نحوه ی برهم کنش و میزان انرژی اتصال ترکیبات در جایگاه فعال آنزیم، ساختار سه بعدی ترکیبات و پروتیین مورد بررسی به ترتیب از پایگاه هایPubChem وPDB به دست آمد. پس از بهینه سازی انرژی توسط نرم افزار Hyperchem، مطالعات داکینگ به وسیله ی نرم افزار AutoDock 4.2 انجام گرفت و برای به دست آوردن پارامترهای لیپینسکی و خصوصیات فیزیکی و شیمیایی ترکیبات از سرورSwiss ADME استفاده شد.

    یافته ها:

     ترکیبات مورد مطالعه از نظر انرژی اتصال و نحوه ی برهم کنش مشابه با دو ترکیب کنترل مثبت وگلیبوز و میگلیتول بودند، بهترین نتایج داکینگ مربوط به ترکیب کامفور است. در حقیقت این ترکیب با منفی ترین سطح انرژی اتصال (Kcal/mol 95/3-) تمایل بیشتری برای اتصال به آمینواسیدهای کلیدی جایگاه فعال آنزیم آلفاگلوکوزیداز دارد.

    نتیجه گیری

    با توجه به برهم کنش های مناسب ترکیبات مریم گلی با آنزیم می توان پس از تایید نتایج در شرایط برون تنی و درون تنی از این گیاه به عنوان یک کاندید مناسب دارویی در درمان دیابت استفاده کرد.

    کلیدواژگان: دیابت، آلفاگلوکوزیداز، مهارکننده، آنزیم، بیوانفورماتیک، داکینگ
  • فرشاد صادقی، یاسر کاظم زاده*، عبدالعلی بنایی فر صفحات 155-164
    مقدمه

    میوپاتی دیابتیک یکی از مشکلات عمده در افراد دیابتی نوع دو است. دو پروتیین های PAX7 و PGC-1α از جمله پروتیین های موثر در نوسازی و متابولیسم کربوهیدرات ها در عضلات اسکلتی هستند. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثر 8 هفته تمرین مقاومتی در شرایط هایپوکسی برمحتوای پروتیین های PAX 7 و PGC-1α در عضله نعلی رت های دیابتی نوع دو بود.

    روش ها:

     در این تحقیق 40 سر رت نر ویستار 10هفته ای پس از القا دیابت نوع دو، به پنج گروه کنترل سالم (HC)، کنترل دیابتی (DC)، تمرین مقاومتی (RT)، تمرین مقاومتی در هایپوکسی (RT-HPX) و گروه هایپوکسی (HPX) تقسیم شدند. تمرین های مقاومتی به مدت 8 هفته، 5 جلسه در هفته، در گروه های تمرین مقاومتی و تمرین مقاومتی در هایپوکسی انجام شد. پس از اتمام تمرین ها، نمونه ی بافت از عضله ی نعلی انجام و جهت اندازه گیری غلظت پروتیین های PAX 7 و PGC-1α مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد، بین گروه های تحقیق در هر دو پروتیین های PAX7 و PGC-1α تفاوت معنی داری (0001/0=P) وجود دارد. القای دیابت منجر به کاهش معنی دار PAX7 شد اما گروه تمرین مقاومتی در هایپوکسی تفاوت معنی داری با گروه کنترل سالم نداشت (451/0 =P). مقادیر پروتیین PGC1-α نیز در گروه القای دیابت کاهش معنی داری را در مقایسه با گروه کنترل داشت (01/0= P)، اما تمرین در هایپوکسی مقادیر آن را به بیشتر از گروه کنترل سالم افزایش داد (0001/0 =P).

    نتیجه گیری: 

    می توان به تمرینات مقاومتی و قرار گرفتن در معرض هایپوکسی موقت و غیرفعال نیز به عنوان یک راهکار پیشنهادی در بهبود شاخص های مرتبط به بیماری دیابت نوع دو در انسان توجه کرد.

    کلیدواژگان: تمرین مقاومتی، دیابت نوع دو، هایپوکسی، PAX7، PGC-1α
  • مریم عربلوئی ثانی، پریچهره یغمایی*، زهرا حاج ابراهیمی، نسیم حیاتی رودباری صفحات 165-174

    مقدمه :

    دیابت مشکل جدی در کشورهای با درآمد کم و متوسط است. ارتباط قوی بین هیپرگلیسمی، استرس اکسیداتیو و ایجاد دیابت وجود دارد، لذا غربال گری و تشخیص زودرس این بیماری می تواند در پیشگیری از این عوارض موثر باشد. مسیر اصلی سیگنالینگ انسولین برای کنترل متابولیسم لیپید و گلوکز است و عدم تعادل آن منجر به ایجاد دیابت نوع دو می شود. P-Cymene یک مونوترپن معطر با فعالیت آنتی اکسیدانی است. هدف از این مطالعه بررسی تاثیر p-Cymene در دوزmg/kg 50 در پیشگیری از علایم بیماری دیابت و فاکتورهای سرمی است.

    روش ها

    در این تحقیق، 30 سر موش رت نژاد ویستار با وزن تقریبی 250 گرم، به طور تصادفی انتخاب و به پنج گروه کنترل، کنترل دیابتی (شم)، دیابتی تیمار شده با متفورمین (met)، غیردیابتی تیمار شده با p-Cymene و دیابتی تیمار شده با p-Cymene تقسیم شدند. دیابت با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین با دوز 55 میلی گرم بر کیلوگرم القا گردید. یک هفته پس از تزریق استرپتوزوتوسین، تیمار با p-Cymene با دوز 50 میلی گرم بر کیلوگرم توسط حلال روغن آفتابگردان به مدت 28 روز و به صورت گاواژ انجام گردید. در پایان، خون گیری و پارامترهای گلوکز، انسولین، فعالیت آنزیم سوپر اکسید دیسموتاز (SOD) مورد سنجش قرار گرفت.

    یافته ها

    دیابت باعث افزایش مصرف آب و غذا و همچنین سطح گلوکز و کاهش انسولین (P<0.001) و فعالیت آنزیم سوپراکسید دیسموتاز در موش صحرایی گردیده و تجویز عصاره ی p-Cymene سبب بهبودی علایم دیابت و استرس اکسیداتیو در موش های دیابتی شد.

    نتیجه گیری

    در حیوانات دیابتی درمان شده با p-Cymene خواص هیپوگلیسمی و هیپولیپیدمی خون مشاهده شده که می تواند آسیب کبدی و پانکراس را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: استرپتوزوتوسین، دیابت ملیتوس، SOD، P-Cymene
  • عبدالناصر سیدی، ندا آقایی بهمن بگلو*، حبیب اصغرپور، مژگان احمدی صفحات 175-184

    مقدمه:

     پروتیین های MAFbx و MuRF1 عوامل مهم در مسیر یوبی کوییتین و مسیول آتروفی عضلانی هستند. هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر تمرین تناوبی طولانی مدت پرشدت (HIIT) بر محتوای درون سلولی پروتیین های MAFbx و MuRF1 در بطن چپ قلب رت های مبتلا به دیابت نوع دو است.

    روش ها

    در این مطالعه ی تجربی، 18 سر رت نر 2 ماهه از نژاد اسپراگ داولی با میانگین وزن 20±270 گرم انتخاب شدند. 12 سر از رت ها از طریق تزریق درون صفاقی محلول های استرپتوزوتوسین و نیکوتین آمید دیابتی شدند. این رت ها به روش تصادفی به 2 گروه، تمرین دیابتی و کنترل دیابتی (هر گروه 6 سر) تقسیم شدند؛ یک گروه کنترل سالم (6 سر) نیز در نظر گرفته شد. گروه تمرینی 4 روز در هفته، به مدت 8 هفته به HIIT پرداختند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه ی 23 و آزمون های آنوای یک طرفه و تعقیبی توکی استفاده‏ شد.

    یافته ها

    محتوای پروتیین MAFbx به دنبال 8 هفته HIIT، کاهش معنی داری را نشان داد (0001/0=P)؛ آزمون تعقیبی توکی نشان داد این تغییر معنی دار بین جفت گروه های تمرین دیابتی و کنترل دیابتی و همچنین بین جفت گروه های کنترل دیابتی و کنترل سالم است (0001/0=P). محتوای پروتیین MuRF1 کاهش معنی داری را نشان داد (0001/0=P)؛ این تغییر معنی دار بین جفت گروه های تمرین دیابتی و کنترل دیابتی، گروه های تمرین دیابتی و کنترل سالم و همچنین گروه های کنترل دیابتی و کنترل سالم بود (0001/0=P).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد HIIT، با کاهش محتوای پروتیین های MAFbx و MuRF1 در قلب آزمودنی های دیابتی روند آتروفی و اتوفاژی کاردیومیوست های را مهار کند.

    کلیدواژگان: تمرین تناوبی پرشدت، بطن چپ، پروتئین آتروفی عضله F-Box، پروتئین عضله انگشت حلقه ی-1، دیابت نوع دو
  • معصومه سرمدیان، عیدی علیجانی*، فواد فیض اللهی، داود خورشیدی صفحات 185-198

    مقدمه :

    دیابت نوع یک اختلالی است که بر اثر تخریب خود ایمنی سلول های مولد انسولین پانکراس به وجود می آید. پروتیین های Bax و Bcl2 نقش مهمی در ایجاد فرایند آپوپتوز دارد.

    روش ها

    در پژوهش حاضر تعداد 30 سر رت نر نژاد ویستار از میان رت های موجود (500 رت) در آزمایشگاه با وزن تقریبی 20± 200 به طور تصادفی انتخاب شدند. آزمودنی ها پس از 2 هفته آشنایی با محیط به 5 گروه 6 تایی شامل (دیابت + تزریق، تمرین مقاومتی) و (دیابت + تمرین مقاومتی) و (دیابت +تزریق) و (دیابتی کنترل به جهت کنترل گذرزمان) و (دیابتی سالم) در شرایط یکسان آزمایشگاهی تقسیم شدند و توسط تزریق درون صفاقی استرپتوزوتوسین (stz) (mg/kg 60) به دیابت نوع یک مبتلا شدند. موش های صحرایی گروه دیابتی و گروه دیابت + تزریق سلول های بنیادی به مدت 5 هفته در مجموع 17 جلسه ی تمرین مقاومتی داشتند. تحقیق حاضر از نوع بنیادی و به روش تجربی انجام شد. 48 ساعت پس از آخرین جلسه ی تمرین سطح گلوکز خون و میزان بیان پروتیین Bax و Bcl2 در بافت عضله ی به روش الایزا اندازه گیری شد.

    یافته ها

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که بین میانگین Bax و Bcl2 گروه تمرین مقاومتی با تزریق هم زمان سلول های بنیادی و گروه تمرین تفاوت معنی داری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج تحقیق حاضر نشان داد که اجرای 17 جلسه ی تمرین مقاومتی به تنهایی و به همراه تزریق سلول های بنیادی بر میزان بیان پروتیین Bax و  Bcl2 موثر بود، اما تمرین به تنهایی و تمرین به همراه سلول های بنیادی تاثیر معنی داری بر بیان فاکتورهای نامبرده نداشت.

    کلیدواژگان: آپوپتوز، دیابت نوع یک، سلول های بنیادی، تمرین مقاومتی، 2 Bax، Bcl
|
  • Ghasem Torabi Palat Kaleh, Abbas Sadeghi*, MohammadJavad Maleki, Ahmad Abdi Pages 133-144
    Background

    Diabetes can increase cardiovascular disease by altering the equilibrium between angiogenic stimulants and inhibitors of angiogenesis. In this study, we investigated the effect of High-Intensity Interval Training (HIIT) on angiostatin and focal adhesion kinase (FAK-1) in left ventricle cardiomyocytes in diabetic rats.

    Methods

    In this experimental study, 24 male Wistar rats were randomly divided into three equal groups (n=8): Control-Normal (C), Diabetes (D), and Diabetes-training (D+T). Diabetes was induced by the injection of streptozotocin in male rats. The Training group has performed a HIIT program on a motor-driven treadmill for eight weeks. At the end of eight weeks-- heart tissue samples were collected. Data were analyzed using ANOVA and Tukey post hoc at P<0.05.

    Results

    The results showed that induction of diabetes increased the expression of angiostatin (P=0.006), and serum glucose (P=0.001) and decreased FAK-1 (P=0.001). HIIT significantly reduced the level of angiostatin (P=0.006) and glucose (P=0.001) in diabetic rats. There was also a significant increase in FAK-1 in the D+T group (P=0.001).

    Conclusion

    HIIT decreased the protein expression of angiostatin and glucose and increased FAK-1 in cardiomyocytes. HIIT seems to reduce the vascular complications of diabetes in rats by altering these parameters that affect angiogenesis and blood glucose.

    Keywords: Exercise, Angiostatic, Angiogenic, Diabetes
  • Masoumeh Shojaei Barjouei, Somayeh Norouzi, Parsa Bernoos, Kimia Mokhtari, Azizeh Asadzadeh* Pages 145-154
    Background

      Diabetes mellitus is a group of metabolic disorders that are associated with elevated blood glucose levels due to impaired insulin secretion, insulin function, or both. alpha-glucosidase is a key enzyme in hydrolyzing carbohydrates and raising blood sugar levels. This study aimed to investigate the bioinformatics of inhibition of the alpha-glucosidase enzyme by the main constituents of Salvia officinalis.

    Methods

    This research was done by descriptive-analytical method. To study how the compounds interact and the amount of binding energy in the active site of the enzyme, the three-dimensional structure of the compounds and proteins were obtained from PubChem and PDB database, respectively. After energy optimization by Hyperchem software, docking studies were performed by AutoDock 4.2 software and the Swiss ADME server was used to obtain Lipinski parameters and physical and chemical properties of the compounds.

    Results

    The studied compounds were similar to the two positive control compounds, Voglibose and miglitol, in terms of binding energy and how they interact. The best docking results are related to the camphor . In fact, this compound with the most negative binding energy level (-3.95 Kcal / mol) has a greater tendency to bind to key amino acids in the active site of the alpha glucosidase enzyme.

    Conclusion

    Due to the appropriate interactions of Salvia officinalis.compounds with enzymes, after confirming the results in vitro and in vivo, this plant can be used as a suitable drug candidate in the treatment of diabetes.

    Keywords: Diabetes, alpha-glucosidase, inhibitor, enzyme, Bioinformatic, Docking
  • Farshad Sadeghi, Yaser Kazemzadeh*, Abdolali Banaei Far Pages 155-164
    Background

    Diabetic myopathy is one of the major problems in people with type2 diabetes that knowing its mechanisms can be helpful in controlling and preventing this disease. PAX7 and PGC-1α are two proteins involved in the renewal and metabolism of carbohydrates in skeletal muscle. The aim of this study was to evaluate the effect of 8weeks of resistance training under hypoxia on the content of PAX7 and PGC-1α proteins in the horseshoe muscle of type 2 diabetic rats.

    Methods

    In this study, 40 male Wistar rats, 10weeks after induction of type2 diabetes, were divided into five groups: healthy control (HC), diabetic control (DC), resistance training (RT), and resistance training in hypoxia (RT-HPX) and hypoxia group (HPX) were divided. Resistance exercises were performed for 8 weeks, 5 sessions per week, in the groups of resistance training and resistance training in hypoxia. The intensity of the exercises started from 30% of the weight of the rats initial and reached 100% of their weight until the end of the training. Resistance training in hypoxia. Hypoxia tent with14.4%oxygen was used to create hypoxia. 48hours after training, tissue samples were taken from horseshoe muscle and evaluated to measure the concentration of PAX7 and PGC-1α proteins.

    Results

    The results showed that there is a significant difference (P=0.0001) between the research groups in both PAX7 and PGC-1α proteins. Induction of diabetes led to a significant decrease in PAX7, but the hypoxia resistance training group was not significantly different from the healthy control group (P=0.451). PGC1-α protein levels were also significantly decreased in the diabetes induction group compared to the control group (P=0.01), but training in hypoxia increased its levels to more than the healthy control group (P=0.0001).

    Conclusion

    Hypoxia, resistance training and combination of resistance training in hypoxia increased the amounts of PAX7 and PGC-1α proteins. Therefore, resistance training and temporary and inactive hypoxia exposure can be considered as a suggested solution to improve the indicators related to type2 diabetes in humans.

    Keywords: Resistance training, type 2 diabetes, hypoxia, PAX7, PGC-1α
  • Marayam Arabloei Sani, Parichehreh Yaghmaei*, Zahra Hajebrahimi, Nasim Hayati Roodbari Pages 165-174

    Diabetes is a serious public health problem in low- and middle-income countries. There is a strong association between hyperglycemia, oxidative stress and the development of diabetes. Therefore, screening and early diagnosis of this disease in people at high risk can be effective in preventing these complications. The main route of insulin signaling is to control lipid and glucose metabolism, and its imbalance leads to type 2 diabetes. P-Cymene is an aromatic monoterpene with a wide range of therapeutic properties including antioxidant activity. The aim of this study was to evaluate the effect of p-Cymene at a dose of 50 mg / kg in preventing the symptoms of diabetes and serum factors.

    Materials and Methods

    30 male Wistar rats weighing approximately 250 g were randomly selected and divided into five groups: control, diabetic control (sham), metformin-treated diabetic (met), and non-diabetic treated. P-Cymene and diabetics treated with P-Cymene were divided.  One week after streptozotocin injection, treatment with P-Cymene at a dose of 50 mg / kg was performed by sunflower oil solvent for 28 days by gavage. At the end of the experiment, blood samples were taken from the hearts of rats and the parameters of glucose, insulin, and superoxide dismutase (SOD) were measured.

    Results

    The results showed that diabetes increased water and food intake as well as glucose levels and decreased insulin (P <0.001) and superoxide dismutase activity in rats and administration of P-Cymene extract improved the symptoms of diabetes and oxidative stress in Became diabetic rat.

    Keywords: Streptozotocin, Diabetes mellitus, SOD, P-Cymene
  • Abdol Nasser Seidi, Neda Aghaei Bahmanbeglou*, Habib Asgharpour, Mozhgan Ahmadi Pages 175-184
    Background

    MAFbx and MuRF1 proteins are important factors in the ubiquitin pathway and are responsible for muscle atrophy. The purpose of this study was to investigate the effect of long-term high-intensity interval training (HIIT) on the intracellular content of MAFbx and MuRF1 proteins in the left ventricular of the heart of rats with type 2 diabetes.

    Methods

    In this experimental study, 18 rats 2-month-old male Sprague-Dawley rats with a mean weight of 270±20 g were selected. 12 rats became diabetic by intraperitoneal injection of Streptozotocin and nicotinamide solutions. These rats were randomly divided into 2 groups: diabetic training and diabetic control; A healthy control group was also considered. The training group practiced HIIT 4 days a week for 8 weeks. Data were analyzed using SPSS software version 23 and one-way ANOVA and Tukey post hoc tests.

    Results

    MAFbx protein content showed a significant decrease after 8 weeks of HIIT (P=0.0001); Tukey post hoc test showed that this change was significant between pairs groups of diabetic training and diabetic control and also between pairs groups of diabetic control and healthy control (P=0.0001). MuRF1 protein content showed a significant decrease (P=0.0001); This was a significant difference between the pairs groups of diabetic training and diabetic control, diabetic training and healthy control groups, as well as diabetic control and healthy control groups (P=0.0001).

    Conclusion

    HIIT seems to can inhibit the process of atrophy and autophagy of cardiomyocytes by reducing the content of MAFbx and MuRF1 proteins in the hearts of diabetic subjects.

    Keywords: High-Intensity Interval Training, Left Ventricle, Muscle Atrophy F-box Protein, Muscle Ring-Finger Protein 1, Type 2 Diabete
  • Masomeh Sarmadiyan, Eidy Aliijani*, Fuad Feizolahi, Davood Khorshidi Pages 185-198
    Background

    Type 1 diabetes is a disorder caused by autoimmune destruction of pancreatic insulin-producing cells. This induction of autoimmunity may be due to genetic and environmental factors. Bax and Bcl2 proteins play an important role in the process of apoptosis.

    Methods

    In this study, 30 male Wistar rats weighting approximately 200±20gr were randomly selected from available rats in lab (500). Subjects after 2 weeks of familiarity with the environment were randomly divided into 5 groups of 6, including (diabetes + injection, exercise) and (diabetes + exercise) and (diabetes + injection) and (diabetes control to control the passage of time) and (basic diabetes to Defaults) under the same laboratory conditions and developed type 1 diabetes by intraperitoneal injection of streptozotocin (stz) (60 mg / kg). Rats in the diabetic group and the diabetic group + stem cell injection had a total of 17 sessions of resistance training for 5 weeks.

    Results

    The results of the present study showed that there was no significant difference between the mean of Bax and Bcl2 in the resistance training group with simultaneous injection of stem cells and the training group.

    Conclusion

    The results of our study showed that performing 17 sessions of resistance training alone with stem cell injection was effective on the expression of Bax protein and Bcl2, but there was no significant difference between the effect of training alone and training with stem cells.

    Keywords: Apoptosis, Type 1 diabetes, Stem cells, Resistance training, Bax, Bcl2