فهرست مطالب

فصلنامه فرآیند و کارکرد گیاهی
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 49، Aug and Sep 2022)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/24
  • تعداد عناوین: 7
|
  • شیوا رضایی، منصور افشارمحمدیان*، داود بخشی، سیده فاطمه فلاح صفحات 1-9

    اولیوروپین، هیدروکسی تیروزول و تیروزول سه ترکیب اصلی فنلی موجود در زیتون با اثرات فارماکولوژیک قابل توجهی هستند. در این تحقیق، برگ و میوه زیتون چهار رقم ماری، روغنی، فیشومی و زرد کشت شده در شمال ایران برای ارزیابی مقایسه ای غلظت اولیوروپین، هیدروکسی تیروزول و تیروزول جمع آوری شد. خواص آنتی اکسیدانی بر اساس نتایج، بیشترین و کمترین میزان تیروزول به ترتیب در برگ ماری و زرد مشاهده شد. بین سطوح هیدروکسی تیروزول برگ ماری در مقایسه با سایر ارقام مورد بررسی تفاوت معنی داری وجود داشت. میوه ماری دارای بالاترین سطح اولیوروپین، هیدروکسی تیروزول و تیروزول و میوه فیشومی کمترین میزان این ترکیبات را داشت. محتوای فنل کل عصاره برگ به طور معنی داری بیشتر از آنهایی بود که در عصاره میوه مشاهده شد. در برگ و میوه ارقام مورد بررسی، بیشترین و کمترین فعالیت فنیل آلانین آمونیاک لیاز (PAL) به ترتیب در ارقام ماری و فیشومی مشاهده شد. فعالیت PAL در برگ همه ارقام مورد بررسی به طور معنی داری بیشتر از میوه آنها بود. ضمنا نتایج نشان داد که فعالیت آنتی اکسیدانی برگ در تمامی ارقام بیشتر از میوه ها بود. این نتایج نشان می دهد که برگ زیتون و همچنین میوه ها می تواند به عنوان منابع غنی از آنتی اکسیدان های طبیعی استفاده شوند.

    کلیدواژگان: Olea europaea، اولئوروپئین، هیدروکسی تیروزول، تیروزول و فعالیت PAL
  • فائزه قناتی*، نگار معصومی، حسن احمدی گاولیقی صفحات 11-17

    متابولیت های ثانویه با وزن مولکولی کم و ارزش اقتصادی، دارویی و صنعتی بالا نقش مهمی در محافظت از گیاهان در برابر تنشهای زیستی و غیر زیستی دارند. گون یک گیاه دارویی غنی از متابولیت های ثانویه است. سلنیوم (Se) یک عنصر ضروری برای انسان، حیوانات، بسیاری از باکتری ها و یک عنصر مفید برای گیاهان است. پاسخ گیاهان به سلنیوم بستگی به گونه آنها و غلظت عرضه آن دارد. در مطالعه حاضردر تحقیق حاضر، کالوس ها از بذر گون)  (Astragalus verus و کشت های سوسپانسیون از کالوس ها بنیانگزاری شدند. سلول ها در کشت تعلیقی با غلظت های مختلف سدیم سلنات (0، 0.5، 2.5، 12.5 و62.5 میکرومولار) به مدت 1 هفته در فاز لگاریتمی رشد خود (براسا س منحنی رشد) تیمار شدند. رشد سلولی و زنده مانی به طور قابل توجهی توسط سلنیوم در غلظت های بالاتراز 2.5 میکرومولار کاهش یافت. در مقایسه با گروه شاهد، افزایش معنی داری در ابسسیک اسید و سالیسیلیک اسید در غلظت های بالاتر Se مشاهده شد، در حالی که متیل جاسمونات به طور قابل توجهی در غلظتهای کمتر Se افزایش یافت. در تیمار 62.5 میکرومولار سلنیوم، محتوای آلکالوییدها، فلوبافن، ساپونین های استروییدی و تری ترپنوییدی و تانین به ترتیب 5.1، 1.51، 1.62، 1.75 و 2.04 برابر کنترل افزایش یافت. نتایج یک روش عملی برای تحریک تولید قابل توجه ترکیبات طبیعی توسط Se در گیاه گون ارایه می دهد.

    کلیدواژگان: آلکالوئیدها، Astragalus verus، فلوبافن، ساپونین، سلنات سدیم، هورمونهای گیاهی
  • علیرضا صنیع خاتم، سمیه رستگار*، عبدالحسین ابوطالبی جهرمی، حامد حسن زاده خانکهدانی، سید علی اکبر باقریان صفحات 19-31

    تنش سرما یکی از تنش های غیرزیستی است که منجر به تلفات زیادی در مرکبات می شود. مکزیکن لایم یکی از ارقام تجاری مرکبات در جهان است که معمولا به عنوان پایه مرکبات در مناطق جنوبی ایران، استفاده می شود. این رقم، یکی از حساس ترین ارقام مرکبات به تنش سرما است. به منظور بررسی اثر بهبود بخشی برخی از ترکیبات زیست فعال بر پارامترهای فلورسانس کلروفیل و نشت الکترولیت دانهال های مکزیکن لایم تحت تنش سرما، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی انجام شد. فاکتورهای آزمایش شامل دما (0 و 6- درجه سانتی گراد) به عنوان عامل اصلی و محلول پاشی ملاتونین (0 و 500 میکرومولار)، مانیتول (0 و 50 میلی مولار) و اسید استیک (0 و 15 میلی مولار) به عنوان عوامل فرعی بودند. بر اساس نتایج، کاربرد ترکیبی ملاتونین + مانیتول + اسید استیک با بهبود پارامترهای فتوسنتزی، اثرات مخرب تنش سرما (0 و 6- درجه سانتی گراد) را بر دستگاه فتوسنتزی در دانهال های مکزیکن لایم کاهش داد. بیشترین پارامتر Area در تیمار ملاتونین + مانیتول + اسید استیک مشاهده شد. تیمارهای ملاتونین و ملاتونین + اسید استیک، بیشترین مقادیر Fv/Fm و Fv/F0 و کمترین مقدار F0/Fm را در هر دو دما نسبت به شاهد نشان دادند. در این مطالعه، مناسب ترین پارامترها برای شناسایی بهترین تیمارها، شامل Area (مساحت کل بین منحنی فلورسانس اولیه و فلورسانس حداکثر)، حداکثر بازده کوانتومی فتوشیمیایی فتوسیستم II (Fv/Fm)، بازده کوانتومی اتلاف حرارتی (F0/Fm) و فعالیت کمپلکس تجزیه کننده آب به عنوان اهداکننده الکترون به فتوسیستم II ‏(Fv/F0)، بود. بنابراین، ترکیبات زیست فعال ذکر شده، به ویژه ملاتونین و اسید استیک، برای مدیریت تنش سرما در دانهال های مکزیکن لایم پیشنهاد می شوند.

    کلیدواژگان: سرمازدگی، مرکبات، فتوسنتز، ملاتونین، مانیتول، اسید استیک
  • رویا سعیدی، بهاره پارسا مطلق، اعظم سیدی*، حسین شکفته صفحات 33-43

    استفاده بی رویه از کودهای نیتروژنه برای افزایش تولید، ممکن است منجر به آلودگی محیط زیست شود. در حالی که تولید پایدار به دلیل حاصلخیزی پایین خاک و مواد آلی در معرض تهدید است. پژوهش حاضر به بررسی اثر منابع مختلف کودهای نیتروژنه و کود گاوی بر محصول گلرنگ در اقلیم خشک ایران می پردازد. دو سطح کود گاوی (0 و 30 تن در هکتار)، و شش سطح از منابع مختلف کود نیتروژنه (شاهد، 130 کیلوگرم در هکتار از منابع اوره با پوشش گوگرد، نیترات آمونیوم، نانو نیتروژن و اوره بر اساس نتایج آنالیز خاک و 1 لیتر نیتروکسین در هر کیلوگرم بذر) استفاده شد. کاربرد ترکیبی کود گاوی و منابع مختلف کود نیتروژن باعث افزایش % 47-32 شاخص سبزینگی SPAD در اواخر مرحله رویشی و %50-37 در اوایل مرحله زایشی، %81-58 عملکرد روغن، %81-28 عملکرد پروتیین، %57 -42 ارتفاع بوته، % 72-52 تعداد شاخه های جانبی و % 78-49 عملکرد دانه نسبت به شاهد شد. در بین منابع مختلف کودهای نیتروژنه، نیتروکسین، نانو نیتروژن، اوره با پوشش گوگردی، نیترات آمونیوم و اوره به ترتیب تاثیر مثبت بیشتری بر ویژگی های ارزیابی شده داشتند. بهترین تاثیر با افزودن همزمان کود گاوی به خاک و تلقیح دانه ها با نیتروکسین قبل از کاشت حاصل شد. بنابراین استفاده هم زمان از کودهای آلی و بیولوژیک علاوه بر کاهش آلودگی محیط زیست به دلیل عدم استفاده از کودهای شیمیایی و کاهش هزینه های تولید، می تواند سبب افزایش تولید و فرآورده های جانبی گلرنگ در اقلیم های خشک شود.

    کلیدواژگان: اوره، کود گاوی، گلرنگ، عملکرد، نانو نیتروژن، نیتروکسین
  • زهرا پشنگه، منصوره شمیلی*، نگار آذرپیرا، علیرضا یاوری صفحات 45-54

    گیاه گواوا (Psidium guajava L.)، به دامنه وسیعی از خاک ها سازگار است، اما نمو آن به شدت تحت تاثیر شوری قرار می گیرد. یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار در میزان متابولیت های ثانویه، به ویژه ترکیبات فنلی موجود در گیاهان، تنش های محیطی اعمال شده بر آن ها می باشد. پژوهش حاضر با هدف مطالعه محتوای آنتی اکسیدانی و فلاونوییدی (کاتچین، کویرستین و روتین) برگ دانهال گواوا رشد یافته در شرایط رشد طبیعی و یا مواجه شده با شوری 100 میلی مولار از طریق آب آبیاری صورت پذیرفت. دوازده هفته بعد از تیمار نمک، نمونه های برگ جمع آوری و فنل کل، فعالیت آنتی اکسیدانی، مالون دی آلدیید، فعالیت کاتالاز، پراکسیداز و پروتیاز و کروماتوگرافی مایع با کارایی بالا انجام شد. با توجه به نتایج، شوری میزان فنل کل را از 31/15 (تیمار کنترل) به 12/32 میلی گرم در گرم گالیک اسید رسانید. میزان مالون دی آلدهید در برگ گواوا از 42/0 میلی گزم در گرم وزن تازه در شرایط غیر استرس به 76/0 میلی گرم در گرم وزن تازه در تیمار شوری رسید. بیشترین فعالیت کاتالاز (11/182 میکرومول در گرم وزن تازه در دقیقه)، پروتیاز (70/9 میکرومول در گرم وزن تازه در دقیقه) و پراکسیداز (99/19 میکرومول در گرم وزن تازه در دقیقه) در گیاهان مواجه شده با نمک مشاهده گردید. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره برگ در گیاهان کنترل 90/60 درصد بود که بعد از تیمار نمک به 46/77 درصد رسید. بیشترین ترکیب فلاونوییدی عصاره برگ روتین (770 ماکرو گرم در میلی گرم وزن خشک) در گیاهان شاهد و کاتچین (1110 ماکرو گرم در میلی گرم وزن خشک) در گیاهان مواجه شده با شوری بود.  به عنوان نتیجه نهایی، تنش شوری، علاوه بر افزایش ملموس در فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز و پروتیاز؛ محتوای فنل، کاتچین و کویرستین را افزایش داد.

    کلیدواژگان: پراکسیداز، ظرفیت آنتی اکسیدانی، فنل کل، کاتالاز، کاتچین، مالون دی آلدئید
  • منصوره ژیان پور، علیرضا یاوری* صفحات 55-61

    Zataria multiflora یکی از گیاهان دارویی باارزش و متعلق به تیره Lamiaceae می باشد. اندام هوایی این گونه توسط مردم بومی برای طعم دادن به غذاهای محلی و همچنین برای درمان بیماری های مختلف استفاده می شود. در تحقیق حاضر، اندام های مختلف (برگ، گل، ساقه و گیاه کامل) آویشن شیرازی از منطقه فنوج استان سیستان و بلوچستان جمع آوری گردیده و از نظر مقدار اسانس و تنوع ترکیبات شیمیایی موجود در آنها مورد ارزیابی قرار گرفتند. اسانس نمونه ها به روش تقطیر با آب و با 3 تکرار، استخراج و ترکیبات شیمیایی آنها با دستگاه گاز کروماتوگرافی (GC) و گاز کروماتوگرافی متصل به طیف سنج جرمی (GC-MS) شناسایی گردید. عملکرد اسانس اندام های مختلف شامل برگ، گل، ساقه و گیاه کامل به ترتیب 8/4، 3/5، 6/0 و 7/2 درصد (وزنی به وزنی) به دست آمد. در مجموع 17 ترکیب در اسانس برگ و گل و 19 ترکیب در اسانس ساقه و گیاه کامل شناسایی شده که به ترتیب 0/99، 2/99، 3/97 و 2/96 درصد از کل ترکیبات اسانس را تشکیل دادند. نتایج آنالیز ترکیب های اسانس نشان داد تیمول (1/67-0/31 درصد)، کارواکرول (7/36-4/8 درصد) و پارا-سیمن (2/23 - 5/6 درصد) از ترکیبات عمده اسانس اندام های مورد مطالعه گیاه آویشن شیرازی بودند. اسانس اجزای مختلف گیاه غنی از مونوترپن های اکسیژن دار بودند. وجود تنوع شیمیایی بارز از نظر کمی و کیفی در اسانس گیاه کامل و اندام های مختلف آویشن شیرازی می تواند برای صنایع دارویی، غذایی و آرایشی- بهداشتی و نیز به نژادگران گیاهان دارویی در انتخاب اندام مناسب برای مصرف و اهداف اصلاحی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آویشن شیرازی، اسانس، اندام گیاه، تنوع شیمیایی، تیمول
  • مصطفی صادقی فرد، محمدجعفر ملکوتی*، وحیدرضا جلالی، علی اکبر زارع صفحات 63-74

    به منظور بررسی نقش کودهای پتاسیم و روی در افزایش عملکرد و کاهش مصرف آب گندم (Triticum aestivum L.)، آزمایشی در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تیمار و سه تکرار در آبان ماه 1396 در سال 1396 انجام شد. شهرستان کهنوج در استان کرمان. درمان های تجربی در این مطالعه عبارتند از: تیمار اول: کنترل (مصرف همه کودها به جز پتاسیم بر اساس نتایج تجزیه خاک با 7 آبیاری). تیمار دوم: کود دهی متعارف توسط کشاورزان محلی با 7 آبیاری. تیمار سوم: تیمار اول + استفاده از سولفات پتاسیم (SOP) قبل از کاشت با 7 بار آبیاری. تیمار چهارم: تیمار اول + کاربرد 33 درصد سولفات پتاسیم (SOP) قبل از کاشت و 67 درصد از منبع باقیمانده سولفات پتاسیم محلول (SSOP) به صورت محلول پاشی با 7 آبیاری. تیمار پنجم: تیمار اول + کاربرد 33 درصد سولفات- پتاسیم (SOP) قبل از کاشت و 67 درصد از منبع باقیمانده محلول سولفات- پتاسیم حاوی کلات (SSOP + Zn-EDTA) به صورت محلول پاشی و آبیاری در 5 نوبت. . نتایج نشان داد که الف) مصرف کودهای پتاسیم و روی بر عملکرد، محتوای پروتیین، غلظت فسفر، پتاسیم و روی و همچنین نسبت مولی اسید فیتیک به روی (شاخص تغذیه نامطلوب روی) در دانه تاثیر معنی داری داشت. به عنوان راندمان مصرف آب و پتاسیم. ب) در حالی که عملکرد و درصد پروتیین دانه در تیمار شاهد به ترتیب 4648 کیلوگرم در هکتار و 11.68 درصد بود، در تیمارهای دوم، سوم، چهارم و پنجم 4077 و 8.57، 5402 و 69، 12.12، 6137. و 13.62، به ترتیب 6022 کیلوگرم در هکتار و 13.85 درصد افزایش یافت. ج) شاخص تغذیه نامطلوب (نسبت مولی اسید فیتیک به روی) - (PA/Zn) در دانه گندم در تیمار شاهد 46 بود در حالی که این نسبت در تیمارهای دوم، سوم، چهارم و پنجم 74، 33، 23 بود. ، به ترتیب. د) در حالی که راندمان مصرف آب در شاهد برابر با 0.62 کیلوگرم بر متر مکعب بود، مقادیر در تیمارهای دوم، سوم، چهارم و پنجم به ترتیب 0.54، 0.72، 0.82 و 1.11 کیلوگرم بر متر مکعب بود. راندمان کود پتاسیم در تیمار سوم 2.51 کیلوگرم بر کیلوگرم بود. در تیمار چهارم این مقدار به 4.96 و در تیمار پنجم به 4.58 کیلوگرم بر کیلوگرم افزایش یافت. ه) با وجود کاهش مصرف آب از 7560 متر مکعب در هر چهار تیمار به 5400 متر مکعب در تیمار پنجم، عملکرد در تیمار پنجم نسبت به تیمار شاهد 31 درصد افزایش عملکرد داشت که در سطح درصد احتمال معنی دار بود. با توجه به نتایج فوق به این نتیجه می رسد که در خاک هایی که غلظت پتاسیم و روی کمتر از حد بحرانی است، بهتر است از کودهای پتاسیم و روی در چند مرحله استفاده شود.

    کلیدواژگان: خشکی، عوامل کلات کننده، تغذیه، کمبود، محلول پاشی
|
  • Shiva Rezaei, Mansour Afshar-Mohammadian*, Davood Bakhshi, Seyedeh Fatemeh Fallah Pages 1-9

    Oleuropein, Hydroxytyrosol and Tyrosol are three major phenolic compounds present in olive with remarkable pharmacological effects. In this study, leaves and fruit of four olive cultivars including ‘Fishomi’, ‘Mary’, ‘Roghani’ and ‘Zard’ grown in the north of Iran were collected for comparative evaluation of the concentration of Oleuropein, Hydroxytyrosol and Tyrosol as well as antioxidant properties. According to the results, the highest and lowest levels of Tyrosol were detected in ‘Mary’ and ‘Zard’ leaves, respectively. There were significant differences between levels of Hydroxytyrosol in ‘Mary’ leaves compared with other examined cultivars. ‘Mary’ fruit had the highest level of Oleuropein, Hydroxytyrosol and Tyrosol, while ‘Fishomi’ fruit had the lowest level of these compounds. The total phenol content of leaf extracts was significantly higher than those detected in fruit extracts. In the leaves and fruits of the examined cultivars, the highest and the lowest Phenylalanine ammonia-lyase (PAL) activity was found in ‘Mary’ and ‘Fishomi’ cultivars, respectively. PAL activity in the leaves of all examined cultivars was significantly higher than their fruits. Meanwhile, the results showed that the antioxidant activities of the leaves in all cultivars were higher than the fruits. These results suggest that olive leaves, as well as fruits, might also be used as rich sources of natural antioxidants.

    Keywords: Hydroxytyrosol, Oleuropein, Olive, tyrosol, PAL activity
  • Faezeh Ghanati*, Negar Maassoumi, Hassan Ahmadi Gavlighi Pages 11-17

    Secondary metabolites with low molecular weight and high economic, pharmaceutical and industrial values play an important role in protecting plants against biotic and abiotic stresses. Astragalus is a medicinal herb, rich in secondary metabolites. Selenium (Se) is an essential element for humans, animals, many bacteria, and a beneficial element for plants. The plants response to selenium is depending on their species and the Se supply concentration. In the present study, calli were established from the seeds of Astragalus verus and suspension cultures were established from the calli. The cells were treated with different concentrations of sodium selenate (0, 0.5, 2.5, 12.5, and 62.5 μM) for 1 week at their logarithmic growth phase (based on growth curve). Cell growth and viability significantly decreased by selenium at concentrations higher 2.5 μM. In comparison with control group, significant increases in Abscisic acid and Salicylic acid were observed at higher Se concentrations, whereas methyl jasmonate significantly increased at lower Se supply. At 62.5 μM Se supply the contents of alkaloids, phlobaphene, steroidal and triterpenoid saponins, and tannin respectively increased by 5.1, 1.51, 1.62, 1.75, and 2.04 times of control. The results provides a practical method for remarkable stimulation of natural compounds of Astargalus by Se.

    Keywords: Alkaloids, Astragalus verus, Phytohormones, Phlobaphene, Saponin, Sodium selenate
  • Alireza Sanie Khatama, Somayeh Rastegar*, Abdolhossein Aboutalebi Jahromi, Hamed Hassanzadeh Khankahdani, Seyed AliAkbar Bagherian Pages 19-31

    Mexican lime is one of the commercial citrus cultivars in the world, which is commonly used as a citrus rootstock in the southern regions of Iran. This cultivar is one of the most sensitive citrus cultivars to cold stress and is used as a cold-sensitive plant in many citrus studies. This study aimed to investigate the effect of melatonin (0 and 500 μM), mannitol (0 and 50 μM), acetic acid (0 and 15 μM) and their combination on photosynthetic apparatus of Mexican lime seedlings under cold stress (0 and -6 °C). According to the results, the combined application of melatonin, mannitol, and acetic acid, by improving the photosynthetic parameters, reduced the destructive effects of cold stress (0 and -6 ºC) on photosynthetic machinery in Mexican lime seedlings. This treatment led to the highest performance index (PItotal) at both stress levels. The most suitable chlorophyll fluorescence parameters for identifying the best reducing treatment against cold stress were indicator of the activity of the oxygen evolving complex on the donor side of PSII (Fv/F0), variable fluorescence (Fv), maximum quantum yield of PSII photochemistry (Fv/Fm), thermal dissipation quantum yield (F0/Fm), and maximal fluorescence (Fm), respectively. The results of this experiment showed that the exogenous use of natural compounds (melatonin, mannitol) and a cost-effective agent (acetic acid) can protect Mexican lime photosynthetic apparatus under cold stress. Generally, the interactions of melatonin, mannitol, and acetic acid at both 0 and -6 °C provided the best results.

    Keywords: Chilling, Citrus, Photosynthesis, Melatonin, Mannitol, Acetic acid
  • Roya Saeedi, Bahareh Parsa Mtolagh, Azam Seyedi*, Hossein Shekofteh Pages 33-43

    Excessive consumption of nitrogen (N) to enhance production, which may lead to environmental pollution. While sustainable production is threatened due to low soil fertility and organic matter. This study was carried out as a factorial experiment in the randomized complete block design and three replications at the research field of the University of Jiroft in 2018-2019. The present study investigates the effects of sources of N fertilizers and cow manure on safflower products in the arid climates of Iran. Two levels of cow manure (0 and 30 t ha-1), and six levels of sources of N fertilizer (control, 130 Kg ha-1 N from the sources of urea with a sulfur coating, ammonium nitrate, nano-N, urea, and 1L nitroxin per Kg grain) were used according to the results of soil analysis. Interaction of cow manure and different sources of N fertilizer increased 32-47 % SPAD index at the late vegetative and 37-50 % at the early reproductive stage, 58-81% oil percent and oil yield, 28-81% protein yield, 42-57 % plant height, 52-72 % lateral branches number and 49-78 % grain yield compared to the control. Among the sources of nitrogen fertilizers, nitroxin, nano N, urea with a sulfur coating, ammonium nitrate, and urea had a more positive effect on evaluated characteristics, respectively. There was a significant positive correlation (P≤0.01) between yield components. The best result in this study, earned by simultaneous use of cow manure to the soil and inoculating the grains to nitroxin before being planted. Therefore, the simultaneous use of organic and biological fertilizers, in addition to reducing environmental pollution due to the non-use of chemical fertilizers and reducing production costs, can produce healthy products and byproducts of safflower in arid climates.

    Keywords: Cow manure, Safflower, Nano N, Nitroxin, Urea, Yield
  • Zahra Pahangeh, Mansoore Shamili*, Negar Azarpira, Alireza Yavari Pages 45-54

    Guava (Psidium guajava L.), is adapted to an extensive range of soils, however, its development is strongly affected by salinity. Environmental stresses are of the major and influential factors in the amount of secondary metabolites, especially phenolic compounds present in plants. The purpose of this investigation was to study the leaf antioxidant and flavonoid contents (catechin, quercetin and rutin) of guava seedlings grown under normal growth conditions or exposed to 100 mM salinity through irrigation water. Leaf samples collected 12 weeks after salinity stress treatment and total phenol, antioxidant capacity, malondialdehyde, catalase, peroxidase and protease activities and high performance liquid chromatography were examined.  According to the results, salinity enhanced the amount of total phenol from 15.31 mgg-1 GA (control) to 32.12 mgg-1 GA. The MDA value improved in guava leaves from 0.42 mg g-1FW under non-stress conditions to 0.76 mgg1 FW under salinity. The most catalase (182.11 μmol min-1g-1FW), protease (9.70 μmol min-1g-1 FW) and peroxidase (19.99 μmol min-1g-1 FW) activities were observed in salt exposed plants. The antioxidant capacity of leaf extract was 62.90% in control plants, which enhanced to 77.46% after salt treatment. The most abundant flavonoid composition of leaf extract was rutin (770 μg mg-1DW) in the control treatment and catechin (1110 μg mg-1DW) in salt exposed plants. We concluded salinity stress, in addition to a noticeable increase in the activities of catalase, peroxidase and protease enzymes; enhanced phenol, catechin and quercetin contents.

    Keywords: Antioxidant capacity, Catalase, Catechin, Peroxidase, Total phenol, Malondialdehyde
  • Mansoureh Jiyanpour, Alireza Yavari* Pages 55-61

    Zataria multiflora is one of the valuable medicinal plants belonging to the Lamiaceae family. The aromatic aerial parts of this species are traditionally used by endemic folks to flavor some native foods, also for numerous therapeutic functions. In the present study, different plant organs (leaf, flower, stalk and whole aerial organ) were collected from Fanuj region of Sistan & Balouchestan province, in the southeast of Iran, and the variability in the essential oil contents and compositions of them were studied. The essential oils of air-dried samples were extracted by hydro-distillation. The experiment was arranged in a completely randomized design with three replications for the essential oil contents. The essential oil yields were calculated based on dry weight and the oils were analyzed by a combination of GC-FID and GC-MS techniques, to check for chemical variability. The essential oil yields of leaf, flower, stalk and aerial part were 4.8, 5.3, 0.6 and 2.7 % (w/w), respectively. The total number of compounds identified and quantified were 17 in leaf, 17 in flower, 19 in stalk, and 19 in whole aerial organ, representing 99.0, 99.2, 97.3, and 96.2% of the total essential oil, respectively. Results of essential oil compound analysis demonstrated that thymol (31.0 – 67.1 %), carvacrol (8.4 – 36.7 %) and p- cymene (6.5 – 23.2 %) were the main compounds in the evaluated plant organs of Z. multiflora. Chemical diversity of the essential oil of Z. multiflora plant parts can be considered by medicinal plants breeders and pharmaceutical, food and cosmetic industries for breeding and processing uses.

    Keywords: Chemical variation, Essential oil, Plant organ, Thymol, Zataria multiflora
  • Mostafa Sadeghifard, MohammadJafar Malakouti*, Vahid Reza Jalali, AliAkbar Zare Pages 63-74

    In order to investigate the role of potassium and zinc fertilizers in increasing yield and reducing water consumption of wheat (Triticum aestivum L.), a field experiment was conducted in the form of a randomized complete block design with five treatments and three replications in November 2017 in Kahnooj city in Kerman province. Experimental treatments in this study include; the first treatment: control (consumption of all fertilizers except potassium based on the results of soil analysis with 7 irrigations); The second treatment: the conventionl fertilizing by the local farmers (NP) with 7 irrigations; Third treatment: first treatment + application of potassium sulfate (SOP) before planting, with 7 irrigations; Fourth treatment: first treatment + application of 33% sulfate-potassium (SOP) before planting and 67% of the remaining source of soluble potassium sulfate (SSOP) as foliar application with 7 irrigations; Fifth treatment: The first treatment + application of 33% of sulfate-potassium (SOP) before planting and 67% of the remaining source of sulfate-potassium solution containing chelate (SSOP + Zn-EDTA) as foliar application and irrigation in 5 times. The results showed that A) application of potassium and zinc fertilizers had a significant effect on yield, protein content, phosphorus, potassium and zinc concentrations and also, molar ratio of phytic acid to zinc (unfavorable nutritional index) Zn) in grain as well as water and potassium use efficiency. B) While the yield and percentage of protein in the grain in the control treatment was 4648 kg/ha and 11.68%, respectively, in the second, third, fourth and fifth treatments were 4077 and 8.57, 5402 and 69, 12.12, 6137 and 13.62, increased 6022 kg/ha and 13.85%, respectively. C) Unfavorable nutritional index (molar ratio of phytic acid to zinc) - (PA/Zn) in wheat grain in the control treatment was 46, while this ratio in the second, third, fourth and fifth treatments were 74, 33, 23, respectively. D) While the water use efficiency in the control was equal to 0.62 kg/m3, the values in the second, third, fourth and fifth treatments were 0.54, 0.72, 0.82 and 1.11 kg/m3, respectively. The efficiency of potassium fertilizer in the third treatment was 2.51 kg/kg, in the fourth treatment this value improved to 4.96 and in the fifth treatment to 4.58 kg/kg. E) Despite the reduction of water consumption from 7560 cubic meters in all four treatments to 5400 cubic meters in the fifth treatment, the yield in the fifth treatment compared to the control treatment had a 31% increase in yield, which was significant at the a percent probability level. Considering the above results, it is concluded that in soils where the concentration of potassium and zinc is less than the critical limit, it is better to use potassium and zinc fertilizers in several stages.

    Keywords: Wheat (Triticum aestivum L.), Potassium, Zinc, Potassium sulfate-solution containing zinc chelate, infoavorable nutritional index (PA, Zn)