فهرست مطالب

مجله یافته های نوین زمین شناسی کاربردی
پیاپی 32 (پاییز و زمستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/24
  • تعداد عناوین: 14
|
  • حسنیه نظری*، یلدا نظری، مژگان دهقانی، احمد عباس نژاد، فرنوش حاجی زاده صفحات 1-14

    در این مطالعه کارآمدی روش هوشمند سیستم استنتاج عصبی فازی تطبیقی ANFIS-FCM در پیش بینی هدایت الکتریکی درآب-های زیرزمینی ناشی از پارامتر های فیزیکی و شیمیایی دردشت راین ارزیابی شد. بدین منظور، 29 نمونه آب از چاه و چشمه های دشت برداشت و داده ها در آزمایشگاه مورد آنالیز شیمیایی قرارگرفت. آمارهای توصیفی داده ها و ماتریس همبستگی پارامترهای مورد مطالعه با استفاده از نرم افزار SPSS بدست آمد. با تشکیل ماتریس همبستگی، مشخص گردید که پتاسیم (K+)، سدیم (Na+)، کلسیم (Ca2+)، منیزیم (Mg2+)، کلر (Cl-)، سولفات (SO42-)، کل مواد جامد محلول (TDS)، سختی کل (TH)، نسبت به سایر پارامترهای موجود، بیشترین همبستگی را با هدایت الکتریکی (EC) دارند. بنابراین ورودی های مدل شامل پارامترهای نامبرده و خروجی نیز با توجه به هدف تحقیق، هدایت الکتریکی انتخاب شد. داده ها پس از استاندارد سازی، وارد محیط متلب شده و با استفاده از روش ANFIS-FCM، هدایت الکتریکی آب زیرزمینی پیش بینی گردید. در این روش 70 درصد داده ها (20 نمونه) برای مجموعه داده آموزش و 30 درصد داده ها (9 نمونه) برای مجموعه داده آزمون به طور تصادفی انتخاب شدند. برای مجموعه داده آموزش مدل ANFIS-FCM مقادیر R2 و RMSE به ترتیب 9994/0، μS/cm 0001569/0 بدست آمدند و همچنین برای مجموعه داده آزمون مدل ANFIS-FCM مقادیر R2 و RMSE به ترتیب 9844/0، μS/cm 041652/0 حاصل گردید. با استفاده از نتایج حاصل از این مدل، مشخص شد که هدایت الکتریکی تخمین زده شده در محدوده مورد بررسی از دقتی بسیار خوب و همبستگی بالایی نسبت به مقادیر اندازه گیری شده برخوردار بوده است. در نتیجه روش هوشمند ANFIS-FCM روشی موثر، کارآمد و دقیق جهت تخمین هدایت الکتریکی آب می باشد.

    کلیدواژگان: هدایت الکتریکی، ANFIS-FCM، آب زیرزمینی، دشت راین
  • عبدالله طاهری تیزرو*، پورشاد اعتزازی، صفر معروفی، روژین فصیحی صفحات 15-27

    شبیه سازی عددی جریان آب های زیرزمینی به دلیل تخمین پارامترهای هیدرولیکی و هیدرولوژیکی ابزاری مهم برای مدیریت منابع آب آبخوان ها می باشد. در این تحقیق نتایج حاصل از یک مدل ریاضی شبیه سازی جریان آب های زیرزمینی در آبخوان دشت لنجانات واقع در استان اصفهان بررسی گردید. برای انجام این کار از کد عددی MODFLOW-2000 که در قالب نرم افزار مدل سازی آب های زیرزمینی (GMS) قرار گرفته است، استفاده شد. سپس MODFLOW برای شبیه سازی جریان مورد استفاده قرار گرفت. پس از شبیه سازی اولیه جریان، مدل با استفاده از سعی و خطا و روش تخمین پارامتر و اطلاعات تراز آب چاه های منطقه برای حالت پایدار و ناپایدار واسنجی گردید. نتایج حاصل از واسنجی مدل در حالت پایدار برای سال 1374 مقادیر ریشه مربع میانگین خطا، میانگین خطای مطلق و میانگین خطا به ترتیب 41/17، 22/15 و 6/0- متر بدست آمد و واسنجی مدل در حالت جریان ناپایدار برای فواصل سال های 1374 تا 1391 با روش سعی و خطا برای رسیدن به بهترین نتیجه میان تراز مشاهده شده روزانه و تراز محاسبه شده انجام شد. مقادیر ریشه مربع میانگین خطا و میانگین خطا به ترتیب با مقادیری برابر با 29/26 و 43/8- متر نشان دهنده دقت نسبتا خوب مدل می باشد. بعد از انجام واسنجی مقدار تغذیه 000321/0 متر در روز بدست آمد که این مقدار 98/1 برابر مقدار تغذیه ورودی برای مدل می باشد. مقدار هدایت هیدرولیکی افقی لایه های ماسه،سلیت و ماسه، شن نیز به ترتیب 57/28 و 4/40 متر در روز بدست آمد. نتایج بررسی نوسانات دبی رودخانه و تراز آب چاه های منطقه نشان می دهد که تغییرات تراز آب های زیرزمینی بر دبی رودخانه زاینده رود تاثیر گذار می باشند. پیش بینی تراز سطح آب زیرزمینی در 15 سال آینده نشان می دهد که سطح آب های زیرزمینی در منطقه بشدت کاهش می یابد

    کلیدواژگان: جریان آب های زیرزمینی، MODFLOW، GMS، شرایط پایدار و ناپایدار، دبی رودخانه زاینده رود
  • محمد یزدی*، اکیم تمیوا لاوال، سیدرضا مهرنیا، تاجودین ادبیلجه صفحات 28-38

    محدوده رامند در 80 کیلومتری جنوب استان قزوین و شمال غربی ایران مرکزی قرار دارد. این محدوده بخشی از نوار ماگمایی ارومیه - دختر در زون های ساختاری ایران است. محدوده مورد مطالعه از سنگ های آذرین ریوداسیتی، ریولیتی، توف ریوداسیتی، توف های بلورین و گدازه های جریانی ریوداسیتی تشکیل شده است. واحدهای آذرآواری و آتش فشانی توسط گسل های اصلی از جمله گسل کورچشمه، گسل حسن آباد و گسل های فرعی قطع شده اند که دارای امتداد شمال غرب - جنوب شرق هستند. کانی های اصلی این سنگ ها شامل فلدسپار پتاسیم، کوارتز، آلبیت و خرده های سنگی در توف ها با بافت های میکروگرانولار-میکروپورفیریتیک است. کانه های پیریت، هماتیت و گوتیت، کانی های اصلی فلزی این سنگ ها هستند. بافت این کانی ها از نوع انتشاری (بصورت اولیه) و از نوع جانشینی سوپرژن تا کلوفرمی (بصورت ثانویه) است. دگرسانی های وسیعی که در محدوده مورد مطالعه دیده می شود شامل دگرسانی آرژیلیکی و سیلیسی می باشد. پیریت کانی اصلی سولفید فلزی این محدوده است. پیریت ها در اندازه های متفاوت از درشت تا بسیار ریز در اشکال ساب هدرال تا یوهدرال بطور پراکنده در امتداد سطوح شکستگی حضور دارند. نتایج به دست آمده از تجزیه با دستگاه الکتروفورز مویین نشان داد که کانی های پیریت این سنگ ها حاوی طلا در اندازه ذرات نانو می باشند.

    کلیدواژگان: کانی زایی طلا، سنگ های آتش فشانی اسیدی، محدوده رامند، زون ایران مرکزی
  • علیرضا ایلدرمی* صفحات 39-59

    سیستم شبکه هیدروگرافی در یک حوزه آبخیز تابعی از عوامل ساختمانی ، لیتولوژی و توپوگرافی می باشد که بررسی آن در مدیریت منابع طبیعی از اهمیت خاصی برخوردار است . هدف از این پژوهش مقایسه عملکرد دو روش بدون بعد سازی پارامتر های کمی ژیومورفولوژی تراکم شبکه زهکشی و بعد فراکتال آن ها در تفکیک سازندهای زمین شناسی سطحی در دامنه های شمالی الوند همدان است . ابتدا با بررسی نقشه زمین شناسی منطقه و تصاویر ماهواره ای Earth Google و مشاهدات میدانی چهار واحد زمین-شناسی شامل، گرانیت الوند، هورنفلس کلریت دار، سنگ آهک مارنی و شیست استرولیت دار انتخاب و در هر واحد 2 پلات 2 در2 کیلومتری به صورت تصادفی - سیستماتیک نصب و شبکه زهکشی و بعد فراکتال آن ها با استفاده از نرم افزار Fractalyse و ArcGIS محاسبه شد . سپس جهت صحت سنجی از نمودار و زاویه انحراف و ضریب تعیین استفاده گردید . نتایج نشان می دهد که نسبت صحت سنجی در هردو تکنیک بسیار خوب و شبیه هم و بین 97/0 تا 99/0 می باشد و بیانگر کارایی خوب هردو تکنیک جهت شناسایی و تفکیک واحد های زمین شناسی است . با توجه به بررسی نمودار های QQو نزدیکی اعداد ضریب تعیین در تکنیک تراکم شبکه زهکشی به عدد 1، زاویه انحراف کم و نزدیکی ارقام محاسباتی آن به صفر ، نتایج نشان می دهد که تکنیک بدون بعد-سازی تراکم زهکشی نسبت به تکنیک بعد فراکتال شبکه زهکشی برای شناسایی و تفکیک واحد های زمین شناسی منطقه مورد مطالعه بهترین و مناسب ترین تکنیک است .

    کلیدواژگان: الوند همدان، بعد فراکتال، تراکم زهکشی، نمودار QQ
  • علی مرادپور* صفحات 60-74

    گدازه های بالشی و توالی دایکی هرسین-نورآباد و میانراهان بخشی از مجموعه افیولیتی کرمانشاه به شمار می آیند. دایک های دیابازیک با بافت های افیتیک، دولریتی و گلومروپورفیریک، متشکل از پلاژیوکلاز دارای زونینگ و کلینوپیروکسن اند و گدازه های بالشی بافتهای اینترگرانولار تا میکروپورفیریک با خمیره هیالومیکرولیتیک داشته و از پلاژیوکلاز، دیوپسید-اوژیت و پسودومورف های الیوین تشکیل گردیده اند. الگوی نمودارهای عنکبوتی، محیط تشکیل فرافرورانشی این توالی ها را رد و بیانگر موقعیت تکتونوماگمایی جزایر درون صفحه اقیانوسی (OIB) در واحد پیلولاوایی گشور و دایک های دیابازیک و نیز شواهد ژیوشیمیایی P-MORB در واحد پیلولاوایی تمرک و میانراهان می باشند. شواهد مورب می تواند بیانگر وقوع ذوب بخشی یک منشاء غنی شده نوع OIB باشد که شرایط تولید بازالت های آلکالن منطقه گشور و دایک های دیابازیک را فراهم آورده و در مقابل ذوب بخشی گوشته نوع MORB که بصورت هتروژن حاوی اجزاء OIB بوده، موجب تولید P-MORB ها در مناطق تمرک و میانراهان گردیده است. لذا شاید بتوان جنوب نیوتتیس را بصورت یک حاشیه ریفتی حدواسط با ریفتینگ غیرمتقارن تلقی نمود که در آن شرایط رخنمون گوشته فوقانی زیر قاره ای مهیا شده و حالتی حد واسط بین افیولیت های حاشیه قاره و پلوم در مجموعه مورد بررسی بوجود آمده است.

    کلیدواژگان: گدازه بالشی، دایک، هرسین-میانراهان، کرمانشاه، نئوتتیس
  • صیاد اصغری سراسکانرود*، مریم محمدزاده شیشه گران صفحات 75-91

    یکی از مخاطراتی که در طی سال های اخیر در بسیاری از مناطق رخ داده است، مخاطرات ناشی از فرونشست است. شناسایی مناطق در معرض فرونشست و برآورد نرخ آن نقش مهمی در مدیریت و کنترل این پدیده دارد. در این پژوهش، به منظور شناسایی و اندازه گیری فرونشست در دشت آذرشهر از تصاویر راداری سنتینل 1 سال های 2015 و 2020 و به منظور پردازش اطلاعات از نرم افزار SARSCAPE استفاده شد. طبق نتایج، بیشینه نرخ فرونشست در 5 سال در دشت آذرشهر، 6 سانتیمتر برآورد شده است. رابطه بین فرونشست و تغییرات مقدار سطح آب های زیرزمینی نشان داد که در سال 92 سطح آب 53/26 متر بوده است که در طی 5 سال در سال 97 به 50/22 متر کاهش یافته است که 4 متر افت سطح آب زیرزمینی در طی 5 سال را نشان می دهد که این افت سطح آب زیرزمینی منجر به فرونشست زمین در منطقه مورد مطالعه شده است. بالاترین میزان فرونشست در بازه زمانی 2015 تا 2020 به ترتیب به کاربری های مرتع با مقدار 6 سانتیمتر، منطقه ساحلی 5 سانتیمتر و کاربری های باغات و مسکونی با مقدار 4 سانتیمتر در رده های بعدی قرار دارند. همچنین کاربری بایر هم با مقدار یکسان تقریبا 3 سانتیمتر کمترین مقدار فرونشست را به خود اختصاص داده است.

    کلیدواژگان: فرونشست، تداخل سنجی رادار، سنتینل 1، دشت آذرشهر
  • سیامک مرادی، مهرداد امیری*، مجتبی رحیمی شهید، سید سجاد کراری صفحات 92-108

    در پروژه های مهندسی (سدها، تونل ها و پایداری شیب) ویژگی های مقاومتی سنگ ها بر عملیات ساخت وساز تاثیرگذار است. گاهی اوقات انجام آزمون های آزمایشگاهی مستقیم سخت، زمان گیر و پرهزینه است. به همین دلیل محققان مختلف برای پیش بینی خواص مقاومتی سنگ ها مانند مقاومت فشاری تک محوری (UCS) روابط تجربی را ارایه کرده اند. مقاومت فشاری تک محوری جزء مهم ترین پارامترهای سنگ در مطالعات مکانیک سنگ است. این پارامتر را می توان به صورت مستقیم در آزمایشگاه تعیین کرد و یا به صورت غیرمستقیم با روش های ارایه شده نظیر آزمایش چکش اشمیت تخمین زد. تخمین مقاومت فشاری تک محوری با عدد چکش اشمیت بسیار آسان تر، سریع تر و ارزان تر از اندازه گیری مستقیم آن است. هدف اصلی این مطالعه تجزیه و تحلیل روابط بین مقاومت فشاری تک محوری سنگ ها با سختی اشمیت است. در این پژوهش بر روی 3 نمونه سنگ شامل ماسه سنگ آغاجاری، مارن سازند قم و توف کرج مطالعه انجام شده است. با توجه به اهمیت این موضوع در این پژوهش روابط تجربی جدیدی برای محاسبه مقاومت فشاری تک محوری سنگ ها ارایه شده است، که کاربرد آن ها نتایج مطلوبی را نشان می دهد. برای رسیدن به هدف مورد نظر مناسب ترین و معنادارترین روابط بین آزمون سختی اشمیت با مقاومت فشاری تک محوری با استفاده از روش رگرسیون ارایه شده است. روابط بین مقاومت فشاری تک محوری، چکش اشمیت و دانسیته خشک سنگ با استفاده از تکنیک های رگرسیون ساده (SR) و چندگانه (MR) با استفاده از نرم افزارMinitab 16 انجام شده است. تحلیل های آماری وجود همبستگی قوی بین مقاومت فشاری تک محوری، سختی سنگ و دانسیته خشک را در نمونه های ماسه سنگ، مارن و توف نشان می دهند. براساس مطالعه انجام شده رگرسیون چند متغیره نتایج معتبرتری را ارایه می نماید.

    کلیدواژگان: مقاومت فشاری تک محوری، چکش اشمیت، ماسه سنگ، توف، مارن
  • مژگان دهقانی*، حسین پیرخراطی، راضیه لک، فرخ اسدزاده صفحات 109-124

    در این پژوهش به منظور بررسی آلودگی رسوبات سطحی رودخانه های غرب و جنوب غرب دریاچه ارومیه، 20 نمونه سطحی از عمق صفر تا 10سانتی متری رسوبات برداشته شد. پس از عبور نمونه ها از الک 2 میلی متری، مقدار کل فلزات سنگین به دست آمد. سپس شاخص زمین انباشت (Igeo)، شاخص غنی شدگی (EF) و شاخص آلودگی (PI) فلزات محاسبه شدند. بر اساس نتایج حاصل، شاخص زمین انباشت نیکل، کبالت، کروم، آرسنیک و کادمیوم در همه رسوبات در محدوده ریسک خیلی زیاد (2<I_geo<1) یا زیاد (2I_geo>) قرار می-گیرند. ضریب غنی شدگی نیکل در رسوبات باراندوزچای و گدارچای در محدوده آلودگی فوق العاده زیاد (40<EF) و در رودخانه های شهرچای، مهابادچای، نازلو چای و سیمینه رود در بازه آلودگی خیلی زیاد است. ضریب غنی شدگی ارسنیک در تمام رسوبات، آلودگی خیلی زیاد (40> EF >20) را نشان می دهد. شاخص غنی شدگی در مورد کادمیوم، مس، کبالت و کروم تقریبا در تمام رودخانه ها گواه آلودگی زیاد و در مورد روی مبین آلودگی متوسط تا زیاد است. ارسنیک بیشترین میانگین شاخص آلودگی را رسوبات نازلوچای نشان می دهد. ماتریس همبستگی آماری، بیشترین میزان همبستگی را بین کبالت و کروم با نیکل نشان می دهد که دلیل آن، منشا زمین زاد مشترک آنها و همبستگی معنادار نیکل با ماسه مبین منشا طبیعی این عنصر در نظر گرفته می شود. همبستگی روی با ماده آلی و رس معنی دار و احتمالا به دلیل جذب روی توسط رس و ماده آلی است. بین آرسنیک با کادمیوم معنا داری رابطه وجود دارد. آنالیز مولفه های اصلی حاکی از وجود 4 منشا برای فلزات سنگین مورد مطالعه است که 4 مولفه اول با مقادیر ویژه بالاتر از 1، بیش از 85 درصد از واریانس داده ها را تعیین می کنند. در مولفه اول فلزات نیکل و کروم به همراه ماسه دارای بیشترین وزن هستند. روی، مس و pH در مولفه دوم قرار می گیرند، کادمیوم و ارسنیک در مولفه سوم و ماده آلی و سرب در مولفه چهارم دارای بیشترین وزن هستند.

    کلیدواژگان: رسوبات، رودخانه، شاخص های آلودگی، فلزات سنگین
  • محمدابراهیم فاضل ولی پور* صفحات 125-138

    این تحقیق به منظور بررسی آلودگی فلزات سنگین و منشا آن ها در منطقه جعفر آباد، جنوب غربی شهرستان کاشمر، در استان خراسان رضوی انجام شده است. به همین منظور فلزات سنگین 32 نمونه خاک سطحی (عمق 10 تا 30 سانتی متری) در منطقه جعفر آباد، جنوب غرب شهرستان کاشمر با دستگاه ICP-MS آنالیز شدند. شاخص های منشا یابی و تعیین درجه آلودگی، شامل فاکتور غنی سازی (Ef) و درصد آن، زمین انباشت (Igeo)، فاکتور آلودگی (Cf)، برای ارزیابی آلودگی خاک محاسبه شدند. براساس نتایج بدست آمده در بین فلزات سنگین Cu،Mo ،Mn ،Cd ،Th ،Sr ،Co ،Pb ،As ، منگنز بیشترین و کادمیوم کمترین میانگین غلظت را دارند. مقادیر حداقل و حداکثر فاکتور غنی سازی نیز به ترتیب مربوط به مولیبدن و سرب هستند. نتایج نشان می دهد که منطقه بررسی شده نسبت به فلزات مس و مولیبدن تقریبا آلودگی نشان می دهد. نتایج حاصل از مطالعات این پژوهش حاکی از آن است که آلودگی های فلزات سنگین زمین زاد و عمدتا ناشی از سنگ شناسی منطقه از قبیل شیل، ماسه سنگ، کنگلومرا، مارن های گچ دار، گرانیت و سنگ های ولکانیکی است و آلودگی های انسان زاد به استثنا فعالیت معدنکاری و تا حدودی فعالیت کشاورزی، در دیگر موارد نقش موثری نداشته اند. براساس آنالیز خوشه ای و تحلیل مولفه اصلی حضور برخی از فلزات مانند مس، مولیبدن و منگنز، در کنار یکدیگر نشان دهنده منشا مشترک آن ها می باشد.

    کلیدواژگان: آلودگی، فلزات سنگین، خاک، جعفرآباد، شهرستان کاشمر
  • وحید بیرجندی، سید حسن طباطبائی *، رضا مستوری، حسین مظاهری، رسول میرعباسی نجف آبادی صفحات 139-153

    تاکنون مطالعات مختلفی در زمینه بررسی و مدلسازی تغییرات کیفی آب انجام شده، اما کمتر به تحلیل چندمتغیره کیفیت آب زیرزمینی پرداخته شده است. در این پژوهش، رویکردی نوین برای تحلیل چند متغیره پارامترهای کیفی آب زیرزمینی با استفاده از توابع مفصل ارایه گردید. در این تحقیق، توابع مفصل ارشمیدسی برای ایجاد توزیع چندمتغیره پارامترهای کیفی آب شامل K+، Mg2+ ، Na+، 2+ Ca، Cl-، ، ، SAR، EC، pH، TDS و TH بکار گرفته شد. برای این منظور از داده های کیفی آب 24 حلقه چاه مشاهداتی در دشت شهرکرد استفاده گردید. سپس ساختار همبستگی هر جفت پارامتر کیفی مورد بررسی قرار گرفت. پس از تعیین بهترین توزیع تک متغیره برای هر یک از پارامترهای کیفی، برازش ده تابع مفصل مختلف برای ایجاد توزیع چندمتغیره مورد آزمون قرار گرفت. نتایج حاصل از برازش توزیع ها نشان داد که تابع توزیع مقادیر حدی تعمیم یافته (GEV) بهترین برازش را بر پارامترهای کیفی مورد مطالعه دارد. همچنین نتایج حاصل از برازش توابع مفصل نشان داد که تابع مفصل جو بهترین برازش را بر داده های مشاهداتی دارد و پس از آن، توابع مفصل کلایتون و فارلی- گامبل- مورگن- اشترن در رتبه های بعدی قرار دارند. نتایج حاصل از تحلیل همبستگی نشان داد که بالاترین میزان همبستگی بر اساس ضرایب همبستگی پیرسون، راو اسپیرمن و تاو کندال مربوط به جفت پارامترهای (SAR, Na) و (EC, TDS) با ضریب همبستگی بالای 9/0 می باشد. نتایج حاصل از مقایسه مفصل تیوری با مفصل تجربی، معیارهای نکویی برازش برای آنها (ریشه میانگین مربعات خطا، ضریب نش ساتکلیف، معیار اطلاعات آکاییکه و بیزین) بترتیب RMSE=0.031,0.036، NSE= -0.0271,-0.0351، AIC=66,65.5 و BIC=-6.4,-6.9 بدست آمد، که نتایج حاصل از این اعداد به نوبه خود حاکی از برتر بودن تابع مفصل جو در تحلیل های چندمتغیره کیفی آبهای زیرزمینی می باشد.

    کلیدواژگان: آبهای زیرزمینی، توابع مفصل ارشمیدسی، کیفیت، توزیع توام
  • غلامرضا خدادادی*، مریم آهنکوب صفحات 154-165

    هدف از این پژوهش ارزیابی فعالیت نوزمین ساختی منطقه بین گسل زراب و گسل اصلی معکوس زاگرس) با استفاده از شاخص های ژیومورفیک می باشد. در این منطقه دو گسل اصلی معکوس زاگرس و گسل زرآب رخنمون دارد . در این راستا از شاخص های ژیومورفیک، انتگرال هیپستومتریک (Hi)، شاخص عدم تقارن حوضه زهکشی (Af)، شاخص گرادیان طولی رودخانه (SL)، شاخص سینوسیته جبهه کوهستان (Smf) و شاخص فعالیت نسبی (Iat) استفاده شده است . نتایج پژوهش نشان می دهد که مقادیر شاخص هایی ژیومورفیک و شواهد ژیومورفیکی حاکی از فعالیت نسبی متفاوت در بخش هایی از منطقه است. گسل هایی زراب و گسل اصلی معکوس زاگرس رسوبات آبرفتی و مخروط افکنه ای همچنین رودخانه هایی بزرگ نعل اشکنان و دشت زرین در ژیومورفولوژی و تکتونیک منطقه و فعالیت نسبی منطقه نقش بسزایی دارند. رودخانه ها و شبکه زهکشی از جمله مهم ترین عوارضی هستند که نسبت به تغییرات زمین ساختی بسیار حساس می باشند. با توجه به نقشه پهنه بندی فعالیت نسبی به دست آمده می توان گفت منطقه مورد مطالعه دارای فعالیت نسبی متوسط تا بسیار کم است.

    کلیدواژگان: زمین ساخت، شاخص های ژئومورفیک دشت زرین، گسل زرآب، گسل زاگرس
  • رضا احمدی*، صادق فاضلی نسب صفحات 166-182

    در پژوهش حاضر به منظور شناخت کامل کانسار مس دره زرشک یزد، مدل سه بعدی چاه نگار لیتولوژی گمانه ها، نیمرخ های عرضی لیتولوژی و عیارسنجی منطبق بر پروفیل های پوشش دهنده کل محدوده و مدل سه بعدی لیتولوژی کانسار به کمک نرم افزار Rockworks ترسیم شد. بر این اساس لیتولوژی غالب منطقه را سنگ آهک، سنگ های اسکارنی، ماسه سنگ، دیوریت، گرانودیوریت، کوارتزیت و مونزونیت تشکیل می دهند و سطح محدوده نیز بیشتر توسط روباره، شیل و آهک پوشیده شده است. بسته به شرایط کانسار برای تخمین ذخیره از روش کلاسیک عکس مجذور فاصله و روش زمین آماری کریجینگ با کمک نرم افزار Surpac استفاده شد. بر اساس واریوگرافی کانسار با استفاده از نرم افزار WinGslib کانسار دارای ناهمسانگردی هندسی است و مقدار شعاع تجسس بیشینه در راستای با آزیموت صفر درجه برابر با 130 متر، شعاع تجسس متوسط در راستای با آزیموت 90 درجه برابر با 100 متر و شعاع تجسس کمینه در راستای قایم با آزیموت صفر درجه برابر با 40 متر بدست آمد. بعد از مدلسازی هندسی و ساخت مدل بلوکی کانسار، تخمین ذخیره کانسار به ازای عیارحدهای 1/0، 2/0، 3/0، 4/0 و 5/0 درصد مس انجام شد و نتایج آنها با یکدیگر مقایسه شد. نتایج محاسبه ذخیره نشان می دهد که اختلاف میزان ذخیره محاسبه شده با روش های مذکور نسبتا زیاد و مثلا به ازای عیار حد 1/0% در حدود 1547600 تن یعنی 7/5% می باشد. اگرچه روش عکس مجذور فاصله از دقیق-ترین روش های کلاسیک تخمین ذخیره است، اما روش زمین آماری کریجینگ با در نظر گرفتن ساختار فضایی منطقه، به دلیل نااریب بودن و داشتن کمترین واریانس تخمین، دقیق تر بوده و از درجه اعتبار بیشتری برخوردار است.

    کلیدواژگان: کانسار مس دره زرشک یزد، مدلسازی سه بعدی، عکس مجذور فاصله، کریجینگ
  • صابر بنی اسدی، سید حمید غفوری* صفحات 183-199

    نقشه برداری مناطق در برگیرنده گنبدهای نمکی، به علت بهم ریختگی های ساختاری زیاد، برافراشتگی های شدید و درهم آمیختگی واحدها، نقشه برداری نیازمند ابزارهای دقیقی است. استفاده از سنجنده های ابرطیفی در این راستا کارگشا است. تصاویر ابرطیفی سنجنده هایپریون حاوی اطلاعات بسیار غنی از سطح زمین در 242 باند ظریف و پیوسته می باشند. البته دراین میان عوامل ناهنجارساز متعددی وجود دارند که محتوای اطلاعات طیفی بعضی از باندها را آلوده می کنند. شناسایی و حذف ناهنجاری های طیفی یکی از مباحث مهم در سنجش از دور ابرطیفی به حساب می آید. روش MNF یا شکست کاهش نویز، نوعی چرخش محوری است در جهتی که همبستگی بین داده ها به حداقل کاهش یابد. تبدیل MNF از دو چرخش PCA مجزا تشکیل یافته است که در آن داده های فراتر از میانگین بعلاوه منهای چند برابر انحراف معیار در هیستوگرام پیکسل ها به عنوان داده های ناهنجار قابل شناسایی و با یک تبدیل PC استاندارد پاکسازی می شوند. در این مطالعه به منظور بررسی اثر کاهش نویز در پردازش های ابرطیفی، ابتدا داده های هایپریون منطقه گچین را تحت چرخش محوری MNF قرار داده و سپس بر اساس نمودار ارایه شده داده های زیر سطح 10درصد حذف شده و دوباره با برگرداندن محور و چرخشی عکس حالت اولیه محور MNF شده به حالت اول برگردانده شد. مطالعه موردی بر روی گنبد نمکی گچین انجام شد و به منظور بررسی میدانی نتایج پردازش ها نمونه برداری در نقاط مختلف محدوده انجام و نمونه ها در مقیاس دستی و مقطع میکروسکوپی و همچنین توسط دستگاه XRD و طیف سنج الکترومغناطیس مورد مطالعه قرار گرفتند. بررسی نتایج حاصل از روش های پردازشی، نشان دهنده اثر مثبت عمل کاهش نویز در روش های پردازشی می باشد. بدین ترتیب که روش انطباق سیمای طیفی (SFF) اثر کاهش نویز ضریب اطمینان را از 68/70 درصد در تصویر MNF نشده به بیش از 38/85 درصد در تصویر MNF شده می رساند.

    کلیدواژگان: اثر کاهش نویز، هایپریون، گنبد نمکی، گچین
  • کبری میربیک سبزواری*، مصطفی صداقت نیا صفحات 200-223

    سازند شهبازان (ایوسن میانی تا پسین) از توالی های دولومیتی، سنگ آهک دولومیتی و مارن تشکیل شده است. به منظور بررسی سنگ نگاری و زمین شیمی نهشته های این سازند و تعیین مرز احتمالی آن با سازند آسماری یک برش چینه شناسی به ضخامت 121 متر در شمال خاوری کوهدشت انتخاب گردید. در این برش، سازند شهبازان با سنگ شناسی سنگ آهک و دولومیت به صورت ناپیوسته و هم شیب بر روی سازند آواری کشکان قرار گرفته و مرز بالایی آن توسط کربنات های سازند آسماری به صورت ناپیوستگی فرسایشی پوشیده شده است. مطالعات صحرایی و سنگ نگاری بر روی 90 مقطع نازک رسوبی و مطالعات زمین شیمی بر روی 30 نمونه از سازند دولومیتی شهبازان و 10 نمونه از سازند کربناته آسماری به روش های (EDS) و (EPMA) صورت گرفت. با توجه به داده های سنگ نگاری و زمین شیمی دو گروه از دولومیت ها شناسایی گردید. دولومیت های اولیه (دولومیکرایت ها) در اندازه های کمتر از 10 میکرون و دولومیت های ثانویه (دولومیکرواسپارایت ها و دولواسپارایت ها) در اندازه های بزرگتر از 10 میکرون مشاهده شدند. وجود شواهدی مانند تخلخل چشم پرنده ای، لامینه های جلبکی و اینتراکلست ها و نبود کانی های تبخیری در نمونه-های مورد مطالعه نشان داد، دولومیت های اولیه در یک مدل جزر و مدی تشکیل شده اند، سپس بر اثر تراوش شورابه های کف حوضه ای در پلت فرم کربناته سازند شهبازان دولومیت های ثانویه در یک مدل دیاژنزی دفنی کم عمق تا متوسط گسترش یافته اند. با استفاده از آنالیز عنصری مشخص گردید از دولومیت های اولیه به سمت دولومیت های ثانویه افزایشی در میزان عناصر Fe، Mg و Mn دیده می شود و همزمان میزان عناصر Sr، Ca و Na کاهش پیدا می کند. در مرز احتمالی بین سازندهای شهبازان و آسماری میزان Sr، Ca، Na، Sr/Mn و Ca/Mg افزایش و میزان عناصر Mn، Mg و نسبت Mn/Ca کاهش نشان می دهد. شواهد ژیوشیمیایی نشان داد تمام دولومیت های مورد مطالعه غیر استوکیومتری می باشند (Ca/Mg ≥2) و مقادیر بالای عنصر Na با میانگین 6/0 درصد وزنی دلالت بر این موضوع دارد.

    کلیدواژگان: سنگ نگاری، دولومیت، زمین شیمی، سازند شهبازان، کوهدشت
|
  • Hosnie Nazari *, Yalda Nazari, Mozhgan Dehghani, Ahmad Abbas Nejhad, Farnusch Hajizadeh Pages 1-14

    In this study, effectiveness of the intelligent method of ANFIS-FCM adaptive fuzzy neural inference system to predict the electrical conductivity in groundwater due to physical and chemical parameters in the Rayen plain was evaluated. To achieve this, 29 water samples were taken from wells and springs across the plain and the data were chemically analyzed in the laboratory. Descriptive statistics of data and the correlation matrix of the studied parameters were obtained using SPSS software. By forming a correlation matrix, it was found that the potassium (K+), sodium (Na+), calcium (Ca2+), magnesium (Mg2+), chlorine (Cl-), sulfate (SO42-), total soluble solids (TDS), total hardness (TH), compared to other available parameters, have the highest correlation with electrical conductivity (EC). Therefore, the model inputs included the mentioned parameters and electrical conductivity was also selected as the output according to the research purpose. After standardization, the data were entered into MATLAB environment and the electrical conductivity of groundwater was predicted using ANFIS-FCM method. In this method, 70% of the data (20 samples) were selected as the training data set and 30% of the data (9 samples) for the test data set. For the training data set of ANFIS-FCM model, R2 and RMSE values were 0.99994, 0.0001569, respectively, and also for test data set of ANFIS-FCM model, 0.9844 and 0.041652 were resulted for R2 and RMSE, respectively. Using the results of this model, it was found that the estimated electrical conductivity in the study area had very good accuracy and high correlation with the measured values. As a result, the ANFIS-FCM intelligent method is an effective, efficient and accurate method to estimate the electrical conductivity of water.

    Keywords: Electrical Conductivity, ANFIS-FCM, Groundwater, Rayen Plain
  • Abdollah Taheri Tizro *, Pourshad Etezazy, Safar Marofy, Rojin Fasihi Pages 15-27

    Numerical simulation of groundwater flow is an important tool for managing aquifers. In this research, the results of a mathematical model simulating groundwater flow in the aquifer of Lenjanat plain located in Isfahan province were investigated. The numerical code MODFLOW-2000, which is in the form of groundwater modeling software (GMS), was used. After collecting the required information (geological, hydrological, hydrogeological and topographic maps), first a three-dimensional hydrogeological model of the plain was prepared using log wells and elevation information of the surface layer of the plain, and then MODFLOW for similar Flow construction was used. After the initial flow simulation, the model was calibrated using trial and error and parameter estimation method and water level information of wells in the region for stable and unstable state. The results of steady-state model calibration for 1995 Square root mean values of mean error, mean absolute error and mean error were 17.41, 15.22 and -0.6 m, respectively, The years 1995 to 2012 were done by trial and error method to achieve the best result between the observed daily balance and the calculated balance. The square root values of mean error and mean error with values equal to 26.29 and 8.43 m, respectively, indicate the relatively good accuracy of the model. After calibration, the amount of feed was 0.300321 m per day, which is 1.98 times the amount of input feed for the model. The amount of horizontal hydraulic conductivity of sand, silt and sand, sand layers was 28.57 and 40.4 meters per day, respectively. The results of fluctuations in river discharge and water level of wells in the region show that changes in groundwater level affect the discharge of Zayandehrud River. Groundwater level forecasts for the next 15 years show that groundwater levels in the region are declining sharply.

    Keywords: Groundwater Flow, MODFLOW, GMS, Steady, transient states, Zayande Rud River discharge
  • M. Yazdi *, A. Lawal, S. R. Mehrniya, T. Adebileje Pages 28-38

    Ramand area is located 80 km south of Qazvin province, northwest of central Iran. The area is part of the magmatic belt of Orumiyeh- Doktar of the structural zones of Iran. The host rocks of the area consist of rhyodacite, rhyolites, rhyodacite tuff, crystalline tuffs and rhyodacite flow lavas. The pyroclastic and volcanic units are interrupted by major faults such as Korcheshmeh fault, Hassanabad fault and sub-faults that have a northwest-southeast extension. The main minerals of these rocks include K-feldspar, quartz, albite, biotite and rock fragments (in tuffs) with micro-granular - microporphyrite textures. The extensive alterations in the study area are argillic and silicifications. Pyrite, hematite and goethite are the main ore minerals of these rocks. The texture of these minerals is disseminated (primary) and of supergene replacement type to chloroform (secondary). Pyrites vary in size from coarsed to very fine in subhedral to unhedral forms scattered along fracture surfaces. The results obtained by capillary electrophoresis analysis shows that the pyrite minerals of these rocks contain of nanoparticles gold.

    Keywords: Gold Mineralization, acidic volcanic rocks, Ramand Area, Central Iran Zone
  • Alireza Ildoromi * Pages 39-59

    The hydrographic network system in a watershed is a function of structural, lithological and topographic factors that are of particular importance in the management of natural resources. The purpose of this study is to compare the performance of two methods without quantification of quantitative parameters in geomorphology including drainage network density and their fractal dimension in the separation of surface geological formations in the northern slopes of Alvand Hamedan. First, by examining the geological map of the region and satellite images of Earth Google and field observations, four geological units including Alvand granite, chlorite hornfels, marl limestone and sterolized schist were selected and in each unit 2 plots of 2 * 2 km were randomly selected. Systematic installation and drainage network and their fractal dimension were calculated using Fractalyse and ArcGIS software and then, QQ diagram, deviation angle and determination coefficient were used for validation. The results show that the validation ratio in both techniques is very good and similar and between 0.97 to 0.99 and indicates the good performance of both techniques to identify and separate geological units. However, considering the QQ diagrams and the proximity of the coefficient determination numbers in the drainage network density technique to 1, plus the low deviation angle and proximity of its computational figures to zero, the results show that the technique without dimensioning the drainage density compared to the fractal dimension technique Drainage network is the best and most appropriate technique for identifying and separating geological units in the study area.

    Keywords: Alvand Hamedan, Drainage density, fractal dimension ‌, QQ diagram
  • Ali Moradpour * Pages 60-74

    The pillow lavas and dyke swarm of Harsin-Nurabad and Miyanrahan are part of Kermanshah Ophiolite complex. Diabasic dykes with ophitic, doleritic and glomeroporphyritic textures consist of zoned plagioclase and clinopyroxen and pillow lavas have intergranular and microporphyritic textures with hyalomicrolitic matrix and consist of plagioclase, augite-diopside and pseudomorphic olivines.The resalts of N-MORB-normalized multielement and chondrite-normalized REE patterns indicate that these rocks not formed in supra-subduction zone but overall geochemistry of Gashor pillow baslte and diabasic dykes resembles that of alkaline basalts generated at within-plate ocean island settings (OIB), meanwhile Tamark and Miyanrahan pillow baslte show P-MORB geochemical signature. MORB evidence in studied rocks is interpreted to be the partial melting of an OIB-type enriched source led to the production of the Gashor and diabasic dykes alkaline basalts whereas the partial melting of MORB-type mantle heterogeneously modified by OIB-type components resulted in the production of Tamark and Miyanrahan P-MORBs. Therefore, it may be considered that, southern Neo-Tethys was characterized by an intermediate rifted margin type where asymmetrical rifting, exhumed sub-continental upper mantle provided combination of continental margin- and plume-type in the investigated ophiolites.

    Keywords: Pillow basalt, Dyke swarm, Harsin-Miyanrahan, Kermanshah, Neo-Tethys
  • Sayyad Asghari Saraskanrood *, Maryam Mohamadzadeh Shishegaran Pages 75-91

    One of the dangers that has occurred in many areas in recent years is the dangers of subsidence. Identifying areas prone to subsidence and estimating its rate plays an important role in managing and controlling this phenomenon. In this study, in order to identify and measure subsidence in Azarshahr plain, Sentinel radar images of 2015 and 2020 were used and in order to process information, SARSCAPE software was used. According to the results, the maximum subsidence rate in 5 years in the region is estimated at 6 cm. The relationship between subsidence and changes in the amount of groundwater level showed that in a period of 5 years, the groundwater level has decreased by 4 meters, which has led to land subsidence in the study area. The highest subsidence rates in the period 2015 to 2020 are in the following categories: rangeland uses with a value of 6 cm, coastal area with a value of 5 cm and garden and residential uses with a value of 4 cm. Also, the use of mountains with the same amount of approximately 3 cm has the lowest amount of subsidence. 4 cm subsidence for residential use can be caused by demolition and construction of large buildings in the long run.

    Keywords: Subsidence, Radar Interference, Sentinel 1, Azarshahr Plain
  • Siamak Moradi, Mehrdad Amiri *, Mojtaba Rahimi Shahid, Sajjad Karrari Pages 92-108

    In engineering projects (dams, tunnels, and slope stability) the strength properties of the rocks affect the construction operations. In some cases, conducting field experiments is difficult, time-consuming, and expensive. Therefore, researchers have introduced practical relationships for predicting strength properties of rocks (e.g. uniaxial compressive strength (UCS)). Uniaxial compressive strength is one of the most important rock parameters in studies of rock mechanics. This parameter can be determined directly in the laboratory or can be estimated through indirect methods like the Schmidt hammer. The estimation of uniaxial compressive strength via the number of Schmidt hammer is easier, faster, and cheaper than a direct measurement. The major purpose of this study is to analyze the relationships between the uniaxial compressive strength of rocks with the Schmidt stiffness. In this research, three samples of rock have been studied including Aghajari sandstone, Qom marly formation, and Karaj tuff. With respect to the importance of this subject in this study, new practical relationships have been presented to calculate uniaxial compressive strength whose application show desired results. In order to achieve this aim, the most appropriate and logical relationships between Schmidt hardness tests with uniaxial compressive strength has been introduced by the regression method. The relationships between uniaxial compressive strength, the Schmidt hammer, and dry density of rock have been evaluated by simple and multiple regression (SR/ MR) techniques using Minitab 19 software. The statistical analyses revealed the existence of powerful correlations between the uniaxial compressive strength, Schmidt hardness features of rocks, and dry density in samples of sandstone, marl, and tuff. According to this study, multivariate regression presents more credible results. 

    Keywords: Uniaxial compressive strength, Schmidt hammer, Sandstone, Tuff, Marl
  • Mozhgan Dehghani *, Hossein Pirkharrati, Razieh Lak, Farrokh Asadzadeh Pages 109-124

    In this study, in order to investigate the contamination of surface sediments in west and southwest rivers of Lake Urmia, 20 surface samples were taken from a depth of 0-10 cm. After passing the samples through a 2 mm sieve, the total amount of heavy metals was obtained by ICP-OES. Then the geo-accumulation index (Igeo), enrichment index (EF) and pollution index (PI) of metals was calculated. Based on the results, geo-accumulation indices of nickel, cobalt, chromium, arsenic and cadmium in all sediments are in the risk range of extremely high (1<I_geo<2) or high (I_geo>2). Nickel enrichment coefficient in Barandozchai and Gadarchai sediments is extremely high (EF>40) and in Shahrchai, Mahabadchai, Nazluchai and Simineh rivers in very high pollution range (20<EF<40). Arsenic enrichment coefficient in all sediments shows very high pollution. The enrichment index for cadmium, copper, cobalt and chromium indicates high pollution in almost all rivers and it is moderate to high for zinc. Arsenic shows the highest average for contamination index in Nazluchai deposits. Statistical correlation matrix shows the highest correlation between cobalt and chromium with nickel because of their common geogenic origin and the significant correlation between nickel and sand indicates the natural origin of the element. The correlation between zinc and organic matter and clay is significant and probably due to zinc uptake by clay and organic matter. There is a significant relationship between arsenic and cadmium. Principal component analysis indicates 4 sources for the studied heavy metals, the first 4 components with specific values higher than 1, determine more than 85% of data variance. In the first component, nickel and chromium along with sand have the highest weight. Zinc and copper are in second component along with pH, cadmium and arsenic in third component and organic matter and lead in fourth component have the highest weight.

    Keywords: sediments, river, pollution indices, Heavy metals
  • Mohammadebrahim Fazel Valipour * Pages 125-138

    This study was conducted to investigate the heavy metal contamination and their region in Jafar Abad, southwest of Kashmar in Khorasan Razavi province. For this purpose, heavy metals of surface soil samples 32 (10- 30 cm) were analyzed in the Jafar Abad, southwest Kashmar by ICP-MS origin indices and degree of contamination including enrichment factor (Ef) and its percentage, geoaccumulation index (Igeo), contamination factor (Cf) were calculated to evaluate soil contamination. Based on the results, in between heavy metals, Manganes has the highest and Cadmium the lowest average contamination. Maximum and minimum enrichment factors are also Molybdenum and lead respectively. The results show that the study area is almost contaminated with respect to copper and molybdenum metals. The results of this study indicate that heavy metals contamination is lithogenic and mainly due to the lithology of the region such as shale, sandstone, conglomerate, gypsum marls, granite and volcanic rocks, and anthropogenic contaminants, except from limited mining activities and some agricultural activities did not play a significant role in the contamination of this region. Based on cluster analysis and principal component analysis, the presence of some metal such as copper, molybdenum and manganese together indicates their common origin.

    Keywords: pollution, Heavy metals, Soil, Jafar Abad, city Kashmar
  • Vahid Birjandi, Sayyed-Hassan Tabatabaei *, Reza Mastori, Hossein Mazaheri, Rasol Mirabbasi Najafabadi Pages 139-153

    So far, various studies on the analysis of water quality parameters have been evaluated, but less multivariate analysis of quality parameters has been done. Therefore, in this study, a new approach has been proposed to multivariate analysis of water quality parameters using Copula functions. Since water quality data is skewed and the assumption of normality is not observed in the data distribution, so using the Archimedean Copula functions in this study for quality parameters (Sar, K, Mg, Na, Ca, Cl, Ec, Ph, Tds, So4 and Th, Hco3,) can be overcome by topic. For this purpose, qualitative data of 24 observation wells in Shahrekord plain were used. Then, by Coupling (pairing) the water quality parameters and determining the superior distribution, ten Copula functions were fitted on them. The results of fitting the distributions showed that the GEV (Generalized Extreme Value) distribution function is the best distribution function over the qualitative parameters and also the results of determining the copula functions showed that in the first stage the Copula search function as a function The best Copula was identified over the qualitative parameters, and then the functions of Clayton and Farley Gamble Morgan Stern were next. The results of fitting correlation analysis showed that the highest correlation based on Pearson, Spearman and Kendal correlation coefficients is related to the parameters (Sar, Na) and (Ec, Tds) with a correlation coefficient more than 0.9. so that the results of the criteria goodness of fit for them (Root Mean Square Error (RMSE), Nash Sutcliffe Efficiency coefficient (NSE) , Akaike Information Criterion (AIC), and Bayesian Information Criterion (BIC)) was respectively RMSE = 0.031,0.036, NSE = -0.0271, -0.0351, AIC = 66,65.5 and BIC = -6.4, -6.9 Awareness of qualitative pollution of groundwater resources is one of the benefits of using multivariate analysis methods in groundwater quality studies.

    Keywords: Groundwater, Archimedean joint functions, Quality, Return period
  • Gholamreza Khodadadi *, Maryam Ahankoub Pages 154-165

    The purpose of this study is to evaluate the tectonic activity of the region between Zarab fault and Zagros main reverse fault (using geomorphic indexs). There are two main reverse Zagros faults and Zarab fault in this region. Hypostometric integral index (Hi), asymmetry drainage basin index (Af), Stream length-gradient index (SL), mountain front sinusitis index (Smf) and relative activity tectonic index (Iat) were used. The results show that the values of geomorphic indexes and geomorphic evidence indicate different relative activity in some parts of the region. Zarab faults and the main inverse Zagros fault of alluvial and alluvial sediments as well as large rivers of Nal Ashkanan and Dasht e Zarrin play an important role in the geomorphology and tectonics of the region and the relative activity of the region. Rivers and drainage networks are among the most important features that are very sensitive to tectonic change. According to the obtained relative activity zoning map, it can be said that the study area has moderate to very low relative activity

    Keywords: tectonics, geomorphic indices, Dasht e Zarin, Zarab fault, Zagros fault
  • R. Ahmadi *, S. Fazeli Nasab Pages 166-182

    In the present research, to fully recognize the Yazd, Darreh-Zereshk copper deposit, 3-D multiple-log of the boreholes lithology, cross-sections of lithology and assay data corresponding to profiles covering the whole area and 3-D lithology model of the deposit were plotted using Rockworks software. Based on this, limestone, skarns, sandstone, diorite, granodiorite, quartzite and monzonite perform the dominant lithology of the region and the surface of the area is mostly covered by overburden, shale and lime. Depending on the deposit conditions, to estimate the deposit reserve, inverse distance squared method as a geometric method and geostatistical kriging method were used through Surpac software. According to the deposit variography using WinGslib software, the deposit has geometric anisotropy and maximum range of 130 m with azimuth zero, mean range of 100 m with azimuth 90 and minimum range of 40 m on the vertical direction with azimuth zero. After geometric modeling and producing block model of the deposit, the reserve was estimated for cut-off grades of 0.1, 0.2, 0.3, 0.4 and 0.5% copper as well as their results were compared. The results of the reserve calculation show that the difference of the calculated reserves with applied methods is relatively high, i.e. for cut-off grade of 0.1% is about 1547600 tones or 5.7%. Although, inverse distance squared method is the most accurate method among the geometric methods of reserve estimation, geostatistical kriging method considering spatial structure of the region, being unbiased and having minimum estimation variance is more accurate with higher degree of validity.

    Keywords: Yazd, Darreh Zereshk copper deposit, 3-D modeling, Inverse distance squared, Kriging
  • Saber Baniaasdi, Seyyed Hamid Ghafouri * Pages 183-199

    Identification of clay minerals and associated alteration is considered as an important step in prospecting for the hydrothermal deposits, and using hyperspectral sensors ability is instrumental in this regard. Hyperspectral images of Hyperion sensor are a rich source of information with 242 narrow contiguous spectral bands. Of course there are several mechanisms which contaminate the spectral information content of some bands. Identification and removal of the spectral defects is an important issue in hyperspectral remote sensing. MNF method or Minimum Noise Fraction is anoxia rotation in a direction that minimizes the correlation between data. MNF transformation is composed of two separate PCA rotations that data beyond the mean plus or minus multiplied standard deviation of the histogram of pixels as identified malformed data with a standard PC conversion is cleared.in order to investigate the effect of noise reduction in hyperspectral processing. In this study, at first MNF rotation has been performed on the hyperion data of Gachin region and then based on the provided chart, the data below 10% are rejected and by turning the axis again, reset rotation axis of MNF driven to the first state. A case study was performed on Gachin salt dome and in order to study field results, sampling in different parts of the range was performed and the samples were studied on a manual and microscopic scale, as well as XRD and electromagnetic spectrometer. Investigating the results of processing methods indicates a positive effect of noise reduction in processing methods. Thus, the method of spectral Feature fitting (SFF) method reduces the noise reduction of the factor coefficient from 70% in the MNF image to more than 86% in the MNF image.

    Keywords: Minimum Noise Fraction, Hyperion, Gachin, Salt dome
  • Kobra Mirbeik Sabzevari *, Mostafa Sedaghatnia Pages 200-223

    The Shahbazan Formation is composed of dolomitic, dolomitic limestone and marl sequences of middle to late Eocene age. The studied area is located in the south of Lorestan and 20 km northeast of Kohdasht city. In this section, the Shahbazan formation with the dominant lithology of limestone and dolomite is 121 meters thick, its lower boundary is discontinuous and sloping on the Keshkan debris formation, and its upper boundary is discontinuous with the carbonates of the Asmari formation. The facade is covered continuously. Field and petrography studies were carried out on 90 sedimentary thin sections and geochemical studies on 30 samples from Shahbazan dolomite formation and 10 samples from Asmari carbonate formation by (EDS) and (EPMA) methods. Based on elemental analysis, two groups of dolomites were identified. Primary dolomites (dolomicrites) were observed in sizes less than 10 microns and secondary dolomites (delomicrosparites and delvasparaites) were observed in sizes larger than 10 microns. Using elemental analysis, it was found that from the primary dolomites to the secondary dolomites, the amount of Fe, Mg and Mn elements increases, while the amount of Sr, Ca and Na elements decreases. In the possible boundary between Shahbazan and Asmari formations, the amount of Sr, Ca, Na, Sr/Mn and Ca/Mg increases, and the amount of Mn, Mg elements and the ratio of Mn/Ca decrease. Geochemical evidence showed that all studied dolomites are non-stoichiometric (Ca/Mg ≥2) and the high amount of Na element with an average of 0.6% by weight indicates this issue.

    Keywords: Petrography, dolomite, Geochemistry, Shahbazan Formation, Kohdasht