فهرست مطالب

فصلنامه خون
سال نوزدهم شماره 3 (پیاپی 77، پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • نگار عرب پور، غریب کریمی، علی عرب خزائلی، محبوبه حاجی عبدالباقی، مجید شهابی صفحات 183-190
    سابقه و هدف

    ویروس HIV-1 و بیماری ناشی از آن از بزرگترین معضلات بهداشتی جهان است. اگرچه درمان‎‌های ضد رتروویروسی تحول عظیمی در زندگی افراد مبتلا به وجود آورده‌اند اما خود این درمان‌ها نیز با مشکلاتی از جمله بروز عوارض جانبی همراهند. عوارض پس از مصرف انواع داروها همواره به دلایل مختلفی دیده می‌شوند. یکی از عواملی که در ارتباط با عوارض مورد بررسی قرار می‌گیرند، پلی مورفیسم‌های موجود بر سطح ژن‌ها هستند. مطالعه حاضر به بررسی ارتباط واریانت‌های rs2712816 و rs949069 موجود بر ژن SLCO2B1 که از مهم‌ترین انتقال دهنده‎های داروهای ضد رتروویروسی به درون سلول به شمار می‌آید و بروز عوارض جانبی در افراد HIV-1 مثبت تحت درمان پرداخته است.

    مواد و روش‌ها

    در یک مطالعه مقطعی، تعیین ژنوتیپ دو پلی‎مورفیسم rs2712816 و rs949069 بر روی 161 نمونه DNA بیماران مبتلا به HIV-1 با روش PCR-SSP انجام شد. اطلاعات بالینی و آزمایشگاهی شامل داروهای مصرفی و عوارض مشاهده شده از پرونده بیماران استخراج شد. ارتباط بین ژنوتیپ‎های مختلف و عوارض جانبی با آزمون کای‌دو و با نرم‎افزار 26 SPSS  بررسی شد.

    یافته‌ ها

    بررسی‌های انجام شده حاکی از معنا‌داری ارتباط بین ژنوتیپ AA در پلی‌مورفیسم rs949069 و بروز سرگیجه و کهیر در افراد مورد مطالعه بود (05/0 <p). هم‌چنین پلی‌مورفیسم rs2712816 ارتباط چشمگیری با بروز عوارض جانبی نشان نداد.

    نتیجه گیری

    عوامل مختلفی در بروز عوارض جانبی ناشی از درمان ضد رتروویروسی دخیلند، با توجه به نتایج آماری به دست آمده در این تحقیق، پلی‌مورفیسم rs949069 یکی از این عوامل است.

    کلیدواژگان: HIV، درمان، پلی مورفیسم
  • فاطمه یاری، نادیا باقری، امیر تیمورپور، مریم زمان وزیری، فاطمه صباغی، فرزانه مرتضی پور برفی صفحات 191-199
    سابقه و هدف

    آنتی‌ژن‌های سازگاری نسجی (HLA)، تنوع ژنتیکی بالایی داشته و فراوانی آن ها می‌تواند در قومیت‌های مختلف، متفاوت باشد. لذا تعیین این آنتی‌ژن‌ها در قومیت‌های مختلف می‌تواند داده‌هایی به دست دهد که از آن بتوان در گسترش مرکز ملی پذیره‌نویسی اهداکنندگان سلول‌های بنیادی استفاده نمود.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه توصیفی که در طی سال‌های 1399 و 1400 بر روی 2064 داوطلب اهدای سلول‌های بنیادی خونساز صورت گرفت، تعیین آلل‌های HLA-A با روش PCR-SSP صورت پذیرفت. اطلاعات نژادی/قومیتی و HLA از قومیت‌های گیلک (150 نفر)، لر (465 نفر)، کرد (719 نفر) و عرب (370 نفر) تجزیه و تحلیل و ارتباط آلل و نژاد با روش آماری کای‌دو، ارزیابی شد. برای این منظور، مقایر باقی‌مانده استاندارد شده، تعیین گردیده و در تجزیه و تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار R استفاده شد.

    یافته‌ ها

    فراوانی آللی در گروه‌های قومی مورد مطالعه، برای HLA-A*23 و HLA-A*31 ، کمتر از 3 درصد به دست آمد. در گروه‌های آللی HLA-A*25 ، HLA-A*34 ، HLA-A*36 ، HLA-A*43 ، HLA-A*66 ، HLA-A*69 و HLA-A*74 ، این فراوانی کمتر از 1% جمعیت مورد مطالعه بود. فراوانی گروه‌های آللی کمیاب HLA-A ، شامل HLA-A*34 ، HLA-A*69 و HLA-A*74 ، در اقوام لر، گیلک، عرب و کرد تفاوت معنادار (p- value کمتر از 05/0) نشان دادند.

    نتیجه گیری

    شناسایی فراوانی آلل‌های HLA در قومیت‌های مختلف، می‌تواند شباهت‌ها و تفاوت‌ها در گروه‌های آللی را در آن اقوام مشخص و در طراحی یک برنامه بهتر برای توسعه مراکز اهدای سلول های بنیادی موثر باشد.

    کلیدواژگان: HLA، ایران، قومیت
  • فرهاد مدنی، رویا تقوایی، حسین اکبری صفحات 200-207

    سابقه و هدف :

    اگر چه تزریق خون مهم ترین راه کنترل تالاسمی ماژور است، اما این روش منجر به تجمع آهن در اندام های مختلف بدن بیماران می شود. هدف از این مطالعه، مقایسه تاثیر داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید و سایر داروهای شلاتور آهن در سطح فریتین و علایم گوارشی در بیماران تالاسمی ماژور تحت درمان در مرکز تالاسمی دانشگاه علوم پزشکی کاشان در طی یک بازه دو ساله بود.

    مواد و روش‌ها:

     این مطالعه نیمه تجربی بر روی 45 بیمار تالاسمی ماژور انجام شد. این بیماران در سال 1398 تحت درمان با دارویی غیر از دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید بودند. در سال 1399 کلیه بیماران تحت درمان دارویی با دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید قرار گرفتند. سطح فریتین سرمی هر سه ماه یک بار اندازه گیری شده، با مقادیر سال قبل مقایسه گردید و توسط آزمون‌های کولموگروف اسمیرنوف، t و آنوا و نرم افزار 19SPSS مورد تحلیل قرار گرفت.

    یافته‌ها :

    در سال های 1398 و 1399، تفاوت معنا داری از نظر سطح فریتین سرمی دیده نشد. در سال 1399 با مصرف داروی دفراسیروکس جدید، در مجموع 1/11% بیماران دچار عوارض ناشی از مصرف دارو شدند که نسبت به سال قبل، کاهش قابل توجهی داشت (004/0 = p).

    نتیجه گیری:

     تاثیر داروی دفراسیروکس با فرمولاسیون جدید در کاهش سطح فریتین سرمی بیماران مبتلا به تالاسمی ماژور مشابه داروهای قبلی (دفراسیروکس قدیم، دفریپرون و دسفرال) است. البته بیماران مصرف کننده این دارو دچار عوارض گوارشی کمتری از جمله درد، تهوع، استفراغ و اسهال شده اند و میزان رضایت از مصرف دارو به میزان قابل توجهی افزایش یافته است.

    کلیدواژگان: دفراسیروکس، تالاسمی، فریتین
  • حسن رفیعی مهر، مبین مرادی، عباس طاهر، رسول سلیمی صفحات 208-215
    سابقه و هدف

    کاهش نرخ مرگ و میر، یکی از مهم‌ترین چالش‌های سیستم‌های مراقبت بهداشتی هر کشوری است. مرگ و میر یکی از پیامدهای شایع بیماران غیرترومایی بستری در بخش مراقبت‌های ویژه است. در این مطالعه، غلظت هموگلوبین و ارتباط آن با پیامد بالینی در بیماران غیرترومایی بررسی گردید.

    مواد و روش‌ها

    این مطالعه مقطعی بر روی پرونده 400 نفر از بیماران غیرترومایی بستری در بخش مراقبت‌های ویژه جنرال بیمارستان بعثت همدان طی سال‌های 1398 تا 1400 از نظر غلظت هموگلوبین و ارتباط آن با پیامد بالینی انجام شد. داده های مطالعه با نرم افزار SPSS نسخه 23 و آزمون های t ، تجزیه و تحلیل واریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون تحلیل شدند.

    یافته‌ها

    در این مطالعه 53% بیماران مرد و 47% زن بودند. میانگین و انحراف معیار هموگلوبین قبل و حین بستری به ترتیب 43/2 ± 40/12 و 42/2 ± 71/11 گرم در میلی‌لیتر بود. کانسر (8/18%)، مسمومیت دارویی (8/14%)، مسمومیت (5/14%) و DKA (8/8%) شایع‌ترین علت بستری بیماران غیر ترومایی بود. فراوانی مرگ داخل بیمارستانی 8/18% بود. سپسیس، آمبولی ریه، انفارکتوس میوکارد، مننژیت و DIC به ترتیب با 7/46%، 7/22% ، 7/18% ، 7/6% و 3/5% شایع‌ترین علت مرگ بیماران بودند. بین غلظت هموگلوبین با سن، جنس و مدت بستری ارتباط معنادار مشاهده شده (05/0 <p). هم‌چنین بین غلظت کمتر هموگلوبین قبل و حین بستری با افزایش مرگ ارتباط معنادار مشاهده شد (001/0 <p).

    نتیجه گیری

    در مطالعه حاضر، هموگلوبین بیماران غیرترومایی در زمان بستری نسبت به زمان قبل از بستری کاهش داشت و این افت سطح هموگلوبین با افزایش مرگ و میر بیماران غیرترومایی در بیمارستان همراه بود.

    کلیدواژگان: هموگلوبین، پیامد بستری، مراقبت ویژه
  • بنیامین رحمتی، مریم زادسر، شهرام سمیعی، مژگان شایگان صفحات 216-223
    سابقه و هدف

    آنتی‌ژن‌های نوتروفیلی یا HNAها، آنتی‌ژن‌های گلیکوپروتیینی سطح نوتروفیل‌ها هستند، آنتی‌بادی بر علیه این آنتی‌ژن‌ها در بیماران دارای تزریق خون مکرر‌ تولید می‌گردد. در این پژوهش به بررسی فراوانی آللیک HNA-1a/1b/1c در بیماران دارای تزریق خون مکرر مبتلا به عارضه تب‌زای انتقال خون و هم‌چنین خطر آلوایمیونیزاسیون این افراد بر اساس الگوی ژنوتیپ پرداختیم.

    مواد و روش‌ها

    در یک مطالعه توصیفی، 99 نفر از بیماران تالاسمی وارد مطالعه شدند. نمونه‌گیری از تیر 98 تا اسفند 98 در مرکز تالاسمی ظفر به طول انجامید. افراد از خون‌های کم لکوسیت استفاده می‌کردند. 3 میلی‌لیتر خون در لوله‌های حاوی EDTA جمع‌آوری شدند، DNA استخراج شد. ژن HNA-1 به روش PCR-SSP بررسی شد. فراوانی آللی آنتی‌ژن‌های نوتروفیلی با استفاده از معادله هاردی واینبرگ محاسبه گردید و برای تحلیل داده‌ها از آزمون‌های کای‌ دو و T test استفاده شد.

    یافته‌ها

    فراوانی آلل‌های مشاهده شده به ترتیب (7/52%) HNA-1a ، (3/44%) HNA-1b و (3%) HNA-1c بودکه با قانون هاردی واینبرگ با ضریب اطمینان 5% تطابق داشت. بیشترین میزان خطر آلوایمیونیزاسیون به ترتیب مربوط به (22%) HNA-1b ، (18%) HNA-1a و (3%) HNA-1c بود.

    نتیجه گیری

    فراوانی آللیک آنتی‌ژن نوتروفیلی HNA-1 در بیماران تالاسمیک مبتلا به عارضه تب‌زای غیرهمولیتیک انتقال خون با یافته‌های قبلی در جمعیت‌های مختلف ایرانی مطابقت داشت. هم‌چنین علی‌رغم شباهت آنتی‌ژنی در بیشتر آلل‌ها و دریافت خون کم لکوسیت در بیماران، هم‌چنان خطر آلوایمیونیزاسیون وجود داشته و توجه به تزریق خون بر اساس الگوی ژنوتیپ نوتروفیلی را بیشتر مورد توجه قرار می‌دهد.

    کلیدواژگان: عارضه تب زای غیر همولیتیک، نوتروفیل ها، انتقال خون، تالاسمی
  • فاطمه سپهوند، فاطمه رضایی، فضل الله میردریکوند صفحات 224-233
    سابقه و هدف

    بیماران بتاتالاسمی ماژور در برخورد با عوارض آن از مشکلات روان شناختی رنج می‌برند. هدف پژوهش حاضر، بررسی تاثیر معنویت درمانی مبتنی بر مثبت ‌اندیشی بر سلامت معنوی، سرسختی روان شناختی و اضطراب مرگ زنان مبتلا به بتاتالاسمی ماژور در شهرستان خرم آباد بود.

    مواد و روش‌ها

    این پژوهش نیمه آزمایشی و از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه شاهد بود. جامعه آماری این پژوهش زنان مبتلا به بتاتالاسمی ماژور مراجعه‌کننده به بیمارستان شهید مدنی شهر خرم‌آباد در سال 1400 بودند که با روش نمونه‌گیری در دسترس 40 نفر از آن‌ها انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش (20 نفر) و شاهد (20 نفر) گمارده شدند. گروه آزمایش 12 جلسه معنویت درمانی مبتنی بر مثبت اندیشی دریافت کرد. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه‌های بهزیستی معنوی پالوتزین و الیسون، سرسختی روانشناختی کوباسا و اضطراب مرگ تمپلراستفاده گردید.

    یافته‌ها

    نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیره و تک متغیره نشان داد که معنویت درمانی مبتنی بر مثبت اندیشی، تاثیر معناداری بر بهبود سلامت معنوی (64/6 ± 50/41)، سرسختی روان شناختی (38/8 ± 15/50) و اضطراب مرگ (91/0 ± 45/6) زنان مبتلا به بتاتالاسمی ماژور گروه آزمایش داشته است (001/0 <p).
     

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش، مداخله معنویت درمانی مبتنی بر مثبت اندیشی موجب بهبود سلامت معنوی، سرسختی روان شناختی و اضطراب مرگ در زنان مبتلا به بتاتالاسمی ماژور گردیده است.

    کلیدواژگان: بتاتالاسمی، معنویت، درمان
  • لیلا جمشیدی، مجید وحیدیان رضازاده، شیلا نایبی فر، محمدعلی مولوی صفحات 234-242
    سابقه و هدف

    فعالیت ورزشی می تواند تغییرات هماتولوژیک مختلفی ایجاد کرده و بر شاخص های خونی تاثیرگذار باشد؛ در این میان تمرینات یوگا یکی از کاربردی ترین تمرینات در این زمینه می باشد. لذا پژوهش حاضر با هدف مقایسه تمرینات آسانا و پرانایاما بر شاخص های هماتولوژیک زنان کوهنورد انجام شد.  

    مواد و روش‌ها

    این تحقیق از نوع نیمه تجربی با طرح پیش‌آزمون و پس‌آزمون و دو گروه تجربی انجام شد. به همین منظور 16 کوهنورد زن سالم با دامنه سنی 20 تا 45 سال به صورت تصادفی در دو گروه تمرینات پرانایاما و آسانا تقسیم شدند. دستورالعمل تمرینی شامل 8 هفته(3 جلسه در هفته) تمرینات آسانا و پرانایاما بود. در انتهای تمرینات، شاخص‌های هماتولوژیک مورد سنجش قرار گرفتند. داده‌های حاصل با استفاده از آزمون تجزیه و تحلیل کوواریانس در سطح 05/0 < p تحلیل شدند.

    یافته‌ها:

    بین دو گروه تنها در شاخص تعداد گلبول‌های قرمز (آسانا: 76/0±69/5، پرانایاما: 62/0 ± 86/4) تفاوت معنادار مشاهده شد به طوری که در گروه آسانا نسبت به پرانایاما افزایش داشت (015/0=p) در سایر شاخص‌ها (MCH ، MCV ، MCHC)  لوکوسیت‌ها، میزان هموگلوبین و درصد هماتوکریت تفاوت آماری معناداری مشاهده نشد.

    نتیجه گیری

    بین تمرینات آسانا و پرانایاما اختلاف چندانی در شاخص‌های هماتولوژیک مشاهده نشد. احتمالا از آن جا که تمرینات آسانا خود با ریتم تنفس و دم و بازدم همراه است، در تاثیرگذاری بر مقادیر هماتولوژیک مشابه با پرانایاما بوده است. ولی از آن جا که شدت تمرین در گروه آسانا بیشتر از گروه پرانایاما بوده است در تعداد گلبول‌های قرمز برتری نسبی، نسبت به تمرینات پرانایاما مشاهده شد.

    کلیدواژگان: تمرینات ورزشی، هماتولوژی، یوگا​​​​​​​
  • مسعود سلیمانی، فرزانه توکلی، مجتبی قدیانی، مژده محمدیان رسنانی، مهدی تبرایی، الهام روشندل صفحات 243-255
    سابقه و هدف

    یکی از عوارض پیوند سلول‌های بنیادی ناسازگار از لحاظ گروه خونی، آپلازی خالص یا تک رده اریتروییدی است که بین 16-7 درصد از گیرندگان پیوند که دهنده دارای گروه خونی متفاوتی با بیمار داشته است، آن را تجربه می‌نمایند. در این شرایط اگر چه سایر رده‌های خونی در مغز استخوان گسترش یافته، لیکن پیش‌سازهای اریتروییدی حضور نداشته و بیمار ممکن است به علت شدت آنمی، نیازمند دریافت فرآورده گلبول قرمز باشد. هدف از این مطالعه، مروری بر درمان‌های مختلف برای این عارضه پس از پیوند سلول‌های بنیادی آلوژن، بود.

    مواد و روش‌ها

    در این مطالعه مروری، واژگان کلیدی شامل Pure Red-Cell Aplasia و Hematopoietic Stem Cell Transplantation و ABO Blood-Group System در [n1] [a2] [a3] پایگاه‌های اطلاعاتی Pubmed و Google Scholar جست و جو شد و اطلاعات 64 مقاله مورد  بررسی و استناد قرار گرفت.

    یافته‌ ها

    به طور کلی، سه رویکرد اصلی برای آپلازی تک رده اریتروییدی وجود دارد: 1. تحریک اریتروپویز با اریتروپویتین 2. کاهش ایزوآگلوتینین‌ها 3. درمان‌های تعدیل‌کننده ایمنی/ القای اثرپیوند علیه پلاسما سل.

    نتیجه گیری

    داروهای آنتی بادی مونوکلونال که پلاسماسل ها را مورد هدف قرار می دهند، بهترین نتایج را در روند بهبودی بیماران، نشان داده اند.  در مجموع، بررسی فردی بیماران برای انتخاب روش درمانی مناسب مختص هر بیمار، آغاز پایش بیماران از ابتدای بستری و پیش از پیوند و پیش‌بینی احتمال آپلازی تک رده‌ای اریتروییدیطبق سطح آنتی بادی های گروه خونی، می‌توانند در مدیریت این عارضه نقش به سزایی داشته باشند.[n4] [a5]  علی‌رغم طیف وسیعی از راه‌کارهای درمانی، درمان‌های اختصاصی‌تر از جمله آنتی‌بادی‌های مونوکلونال می‌توانند یکی از بهترین گزینه‌های درمانی برای این بیماران محسوب گردند.

    کلیدواژگان: پیوند سلول های بنیادی خونساز، سیستم گروه خونی ABO، آپلازی خالص گلبول های قرمز
|
  • N. Arabpoor, Gh. Karimi, A. Arabkhazaeli, M. Haji Abdolbaghi, M. Shahabi Pages 183-190
    Background and Objectives

    HIV virus and its subsequent disease is one of the most important challenges of the world health system. Although antiretroviral therapy (ART) is a breakthrough in patients’ life quality, it has complications like side effects. The side effect causes are diverse. One of the factors considered about side effects is genes polymorphism. This study investigates the relationship between rs2712816 and rs949096 polymorphisms on SLCO2B1 gene which is one of the most important antiretroviral drugs transporters.

    Materials and Methods

    In this Cross-sectional study, the two variants, rs2712816 and rs949069 were genotyped on 161 samples of HIV-1 infected patients. Consequently, the records of patients in Imam Khomeini Behavioral Diseases Center were reviewed and necessary data were collected. Statistical analysis was done by chi-square, exact Fisher test, and Mann Whitney U test using SPSS 26.0.

    Results

    The results show that there is a significant relationship between AA genotype in rs949069 polymorphism and dizziness and urticaria in patients (p< 0.05). The rs2712816 polymorphism and side effects did not show any significant relationship.

    Conclusions

    There are different factors involved in antiretroviral therapy side effects. According to the results of this study, the rs949069 is one of the factors.

    Keywords: HIV, Therapy, Polymorphism
  • F. Yari, N. Bagheri, A. Teimourpour, M. Zamanvaziri, F. Sabaghi, F. Mortezapour Pages 191-199
    Background and Objectives

    Histocompatibility antigens (HLAs) have high genetic diversity and their frequency can be diverse in different ethnicities. Therefore, the determination of these antigens in different ethnicities can provide data used in the expansion of centers for the registration of stem cell donors.

    Materials and Methods

    In this descriptive study, donor DNA was extracted and qualified. Then, the allele groups of HLA-A were determined at low resolution level by PCR-SSP method. Ethnic and HLA information of Gilak (n= 150), Lor (n= 465), Kurdish (n = 719) and Arab (n = 370) were analyzed and the relationship between the allele and ethnicity was examined and a significant relationship between the frequencies of alleles in the studied ethnicities were evaluated by chisquare statistical method. In this study, a statistically significant level of 0.05 was considered. In order to determine in which of the ethnicities the frequency of the studied alleles was higher than the expected values under the assumption of independence, the standardized residual values were determined.

    Results

    Allelic frequencies in the studied ethnic groups were obtained for HLA-A*23 and HLA-A*31, <3% . In allelic groups of HLA-A*25, HLA-A*34, HLA-A*36, HLA-A*43, HLA-A*66, HLA-A*69 and HLA-A*74, this frequency was less than 1 %. The frequency of rare HLA-A allelic groups, including HLA-A*34, HLA-A*69 and HLA-A*74, showed a significant difference in the ethnic groups (p-value less than 0.05).

    Conclusions

    Identifying the frequency of HLA alleles in different ethnicities can identify similarities and differences in allelic groups in those ethnicities.

    Keywords: HLA, Iran, Ethnicity
  • F. Madani, R. Taghvaee, H. Akbari Pages 200-207
    Background and Objectives

    Although blood transfusion is the most important method to control thalassemia major, this method leads to the iron accumulation in various tissues and organs of patients. The aim of this study was to compare the effect of Deferasirox with new formulations and other iron chelator drugs on serum ferritin level and gastrointestinal effects in thalassemia major patients in thalassemia center of Kashan University of Medical Sciences during a two-year period.

    Materials and Methods

    This semi-experimental study was performed on 45 thalassemia patients. In 2018, these patients were treated with a drug other than Defrasirox with a new formulation. In 2018, all patients were treated with the new Defrasirox. Serum ferritin level was measured once every three months, compared with the previous year, and analyzed by Kolmogorov smirnov, Anova and SPSS 19.

    Results

    In 2018 and 2019, there was no significant difference in terms of serum ferritin level. In 2019, with the use of the new drug Deferasirox, a total of 11.1% of patients have suffered from complications of drug use, which is a significant decrease compared to the previous year (p = 0.004).

    Conclusions

    The effect of the Deferasirox with new formulation in reducing serum ferritin level in patients with thalassemia major is similar to previous drugs (old Deferasirox, deferiprone and desferrioxamine). However, patients recieving this drug have less gastrointestinal effects such as pain, nausea, vomiting and diarrhea. At the same time, the satisfaction with the drug has increased significantly.

    Keywords: Deferasirox, Thalassemia, Ferritin
  • H. Rafieemehr, M. Moradi, A. Taher, R. Salimi Pages 208-215
    Background and Objectives

    Mortality is one of the common consequences of non-trauma patients (NTP) admitted to the intensive care unit. In this study, hemoglobin concentration and its relationship with clinical outcome in NTP was investigated

    Materials and Methods

    This cross-sectional study was performed on the records of 400 non-trauma patients admitted to the General Intensive Care Unit of Besat Hospital in Hamadan during 2020-2022 in terms of hemoglobin concentration and its relationship with clinical outcome. Study data were analyzed using SPSS software version 23 and Student t-tests, one-way analysis of variance, and Pearson correlation coefficient.

    Results

    In this Cross-sectional study, cancer (18.8%), drug poisoning (14.8%), poisoning (14.5%), and DKA (8.8%) were the most common causes of non-trauma hospitalization. The incidence of in-hospital death was 18.8%. Sepsis, pulmonary embolism, myocardial infarction, meningitis and DIC with 46.7%, 22.7%, 18.7%, 6.7% and 5.3% were the most common causes of death, respectively. There was a significant relationship between hemoglobin concentration with age, sex and duration of hospitalization (p<0.05). A significant relationship was observed between lower hemoglobin concentration before and during hospitalization with increased mortality (p<0.001).

    Conclusions

    In the present study, the hemoglobin of non-trauma patients decreased during hospitalization compared to pre-hospitalization period and this decrease in hemoglobin level was associated with increased mortality of non-trauma patients in the hospital.

    Keywords: Hemoglobin, Hospitalization, Intensive Care
  • B. Rahmati, M. Zadsar, Sh. Samiee, M. Shaigan Pages 216-223
    Background and Objectives

    HNAs are glycoprotein antigens on the surface of neutrophils. Antibodies against these antigens are produced in patients with repeated blood transfusions. We here study the HNA-1a, HNA-1b and HNA-1c gene frequencies in regulary transfused patients suffering from hemolytic transfusion reactions as well as the risk of alloimmunization of these individuals based on the genotype pattern.

    Materials and Methods

    As the study population, 99 thalassemia patients were included in the descriptive study. Sampling lasted from July 2019 to March 2020 at Zafar Thalassemia Center. Patients were administered low-leukocyte blood. Three mL of blood was collected in tubes containing EDTA and DNA was extracted. HNA-1 gene was analyzed by PCR-SSP method. Allelic frequency of neutrophil antigens was calculated using Hardy-Weinberg equation. Chi-square and T-test were used to analyze the data.

    Results

    The frequency rates of observed alleles were 52.7% for HNA-1a, 44.3% for HNA-1b, 3% for HNA-1c, which was in accordance with Hardy-Weinberg's law with a 5% confidence interval. The highest risk of alloimmunization to HNA-1b, HNA-1a, and HNA-1c were 22%, 18%, and 3%, respectively.

    Conclusions

    The frequency of HNA-1 neutrophil antigen allele in thalassemia patients with febrile blood transfusion was consistent with previous findings in different Iranian populations. Patients still have a risk of alloimmunization and blood transfusion based on neutrophilic genotype pattern.

    Keywords: FNHTR, Neutrophils, Blood Transfsuion, Thalassemia
  • F. Sepahvand, F. Rezaei, F. Mirderikvand Pages 224-233
    Background and Objectives

    Beta thalassemia major patients suffer from psychological problems in dealing with its complications. The aim of this study was to evaluate the effectiveness of spiritual therapy based on positive thinking on spiritual health, psychological hardiness and death anxiety in women with Beta thalassemia major in Khorramabad.

    Materials and Methods

    The design of this study was quasi-experimental and pre-test/post-test with a control group. The statistical population of this study was women with beta thalassemia major referred to Shahid Madani Hospital in Khorramabad in 2021. Using the convenience sampling method, 40 people were selected and randomly assigned to the experimental (20) and control group (20). The experimental group received 12 sessions of spiritual therapy based on positive thinking. In order to collect data, Palutzin and Ellison's spiritual Well-Being, Kobasa's psychological hardiness, and Templer 's death anxiety were used.

    Results

    The results of multivariate and univariate covariance analysis showed that spiritual therapy based on positive thinking had a significant effect on improving spiritual health (41.50 ± 6.64), psychological hardiness (50.15 ± 8.38), and death anxiety (6.45 ± 0.91) in women with beta thalassemia major in the experimental group (p < 0.001).

    Conclusions

    According to the results of the research, spiritual therapy intervention based on positive thinking has improved spiritual health, psychological hardiness, and death anxiety of women with beta thalassemia major.

    Keywords: beta Thalassemia, Spirituality, Therapy​​​​​​​
  • L. Jamshidi, M. Vahidiasn-Rezazadeh, Sh. Nayebifar, M.A. Molavi Pages 234-242
    Background and Objectives

    Exercise can cause various hematological changes and affect some blood parameters; among these, yoga exercises are one of the most practical exercises in this field. So the present study was conducted to compare Asana and Pranayama exercises on the hematological characteristics of women climbers.

    Materials and Methods

    The present study was semi-experimental with pre-test and post-test design and 2 experimental groups. For this purpose, 16 healthy women climbers with an age range of 20 to 45 years were purposefully selected and randomly divided into two groups of Pranayama and Asana exercises. The Asana and Pranayama protocol were performed for 8 weeks (3 days a week). At the end, the hematologic parameters were measured. The collected data were analyzed using ANCOVA test at the significance level of p < 0.05.

    Results

    There was a significant difference between the two groups only in RBC (Asana: 5.69 ± 0.76, Pranayama:4.86 ± 0.62) while it was increased in Asana compared to Pranayama (p = 0.015). However, no statistically significant difference was observed in other indices (MCV, MCH, MCHC, leukocytes, hemoglobin and Percentage of hematocrit).

    Conclusions

    There was little difference between the two training exercises of Asana and Pranayama in hematologic parameters. Maybe since the abdominal breathing is included in Asana exercise, it presented similarly to Pranayama in hematologic indices. However, Asana was superior in RBC number calculation.

    Keywords: Exercise Training, Hematology, Yoga
  • M. Soleimani, F. Tavakoli, M. Ghadyani, M. Mohammadian Rastani, M. Tabarraee, E. Roshandel Pages 243-255
    Background and Objectives

    ABO-incompatible allo-HSCT leads to complications like pure red cell aplasia (PRCA), which involves 7-16% of ABO-incompatible recipients. In this condition, albeit the development of other hematopoietic lineages in the bone marrow engraftment is successful, erythroid precursors are missing; thus, patients may require blood transfusions because of severe anemia. An extensive variety of treatment strategies has been introduced for treating PRCA patients. This study reviewed the various PRCA treatments following allo-HSCT.

    Materials and Methods

    In this Review study, keywords including Pure Red-Cell Aplasia, Hematopoietic Stem Cell Transplantation, and ABO Blood-Group System were searched in PubMed and Google Scholar databases. Sixty-four articles were reviewed, and related data were extracted.

    Results

    There are three main approaches for treating PRCA: erythropoiesis with erythropoietin, reducing isoagglutinin levels, and immunomodulatory therapies/graft versus plasma cell effect.

    Conclusions

    Monoclonal antibody drugs targeting plasma cells have shown unprecedented results. Overall, PRCA management ways incorporate: individual patients’ evaluation in order to select the proper treatment management for each case, a thorough monitoring approach from the first day of hospitalization, and predicting the possibility of PRCA as indicated by blood group antibodies’ levels.

    Keywords: Hematopoietic Stem Cell Transplantation, ABO Blood-Group System, Pure Red-Cell Aplasia