فهرست مطالب

نشریه آبزیان زینتی
سال نهم شماره 3 (پاییز 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سیده شیوا علوی نژاد، رضا کاظم پور*، مهران مهدی پور، امیراقبال خواجه رحیمی صفحات 1-9

    این مطالعه به منظور بررسی تاثیر تغذیه با مکمل اسانس اورگانو بر بافت مغز ماهیان کوی تحت مسمومیت طولانی مدت با داروی ناپروکسن انجام شد. برای این منظور 135 ماهی کوی (میانگین وزنی 1±5 گرم و میانگین طول 1±6 سانتی متر) در سه گروه با سه تکرار، به مدت 30 روز با دو رژیم غذایی جیره پایه و جیره حاوی اسانس اورگانو تغذیه شدند و سپس به مدت 14 روز تحت مسمومیت طولانی مدت با داروی ناپروکسن قرار گرفتند. تیمارها شامل گروه کنترل (C): تغذیه با جیره پایه، گروه T1: تغذیه با جیره پایه و مسمومیت با ناپروکسن و گروه T2: تغذیه با جیره حاوی اسانس اورگانو و مسمومیت با ناپروکسن، بود. نمونه برداری از بافت مغز در پایان آزمون انجام شد و نمونه های بافت پس از تثبیت در محلول بوین و تهیه اسلاید های بافت شناسی مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان داد، بیشترین عارضه مشاهده شده درتیمار T1 شامل: گلیوز، واکویله شدن، نکروز، التهاب و پرخونی بود و این عارضه ها در T2 با اثر تخریبی کمتری نسبت به T1 مشاهده گردید. این نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت تغذیه با اسانس اورگانو در کاهش آسیب بافت مغز در نتیجه مسومیت با ناپروکسن در ماهی کوی بود. با توجه به گسترش مصرف ناپروکسن و افزایش شناسایی باقی مانده این دارو در آبهای سطحی جهان، بررسی اثرات این آلاینده دارویی بر موجودات غیر هدف به ویژه ماهیان بسیار حایز اهمیت است و اهمیت شناسایی و معرفی استراتژی های کاربردی را در جهت کاهش عوارض سوء و ضررهای اقتصادی ناشی از مسمومیت با این آلاینده ها دو چندان می کند.

    کلیدواژگان: اسانس اورگانو، ناپروکسن، ماهی کوی، آسیب شناسی، مغز
  • علیرضا خیابانی* صفحات 11-19

    هدف از این پژوهش مقایسه اثرات تغذیه دو جیره غذایی مختلف بر نرخ رشد و بقای ماهی دانیوی گورخری به منظور تولید ماهیان مقاوم و با کیفیت تر بود. برای این منظور دو جیره آزمایشی با سطوح مختلف پروتیین و چربی، پنج مرتبه در روز برای مدت 70 روز (10 هفته) به ماهیان نورس گورخری (20 روزه) داده شد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داد تغذیه با دو جیره غذایی دارای سطوح مختلف پروتیین و چربی بر شاخص های رشد طولی، رشد وزنی اختلاف معنی دار آماری در بین تیمارها ایجاد کرده است (05/0<P). نرخ تلفات (بقاء)، ضریب تبدیل غذایی، درصد رشد روزانه و درصد افزایش وزن نیز با اختلاف بسیار معنی دار هستند (05/0<P). در مجموع، ماهیان برخوردار از جیره غذایی دارای سطوح پروتیینی 5/51 درصد و 5/11 درصد چربی از نرخ رشد و بقاء بهتری نسبت به ماهیان تغذیه شده با سطوح پروتیینی 2/40 درصد و 7/7 درصد چربی برخوردار بودند. این موضوع ثابت می کند که ماهی دانیوی گورخری توانایی بالایی در استفاده از چربی به منزله منبع انرژی دارد. استفاده از سطوح مناسب منابع غیر پروتیینی تامین کننده انرژی در جیره این ماهی می تواند موجب کاهش کاتابولیسم پروتیین به منظور تولید انرژی شود. در نتیجه، شاهد افزایش نرخ رشد طولی و وزنی در این ماهی خواهیم بود.

    کلیدواژگان: ماهی گورخری، خانواده دانیوماهیان، تغذیه ماهی، رژیم غذایی
  • علیرضا رادخواه، سهیل ایگدری*، اسماعیل صادقی نژاد ماسوله صفحات 21-30

    امروزه، تولید آبزیان زینتی به عنوان یک صنعت پیش رو و سودآور در کشور شناخته می شود. یکی از نیازها بذای توسعه این صنعت ، آشنایی با گونه های زینتی و محبوب می باشد. بنابراین لازم است که کارشناسان و متولیان آبزیان زینتی با معرفی گونه های مهم زینتی در سراسر جهان و خصوصیات بوم شناختی و زیست شناختی و همچنین، چگونگی تکثیر و پرورش آنها را مورد بررسی قرار دهند. در راستای این هدف، مطالعه حاضر به منظور مرور خصوصیات زیستی و بوم شناختی یکی از ماهیان زینتی محبوب در جهان تحت عنوان کیلی فیش باله آبی (Nothobranchius rachovii) انجام گرفت. بر اساس مرور منابع، کیلی فیش باله آبی که متعلق به خانواده کپورماهیان دندان دار، نخستین بار در سال 1926 از منطقه ای Beira در موزامبیک توصیف شد. محدوده پراکنش این گونه در آفریقا شامل استخرها و باتلاق های موقت یا گودال های پر از آب می باشد که سالانه در معرض خشک شدن قرار دارند. این گونه اغلب زیستگاه هایی که دارای بسترهای گل آلود و حداقل مواد معدنی هستند، ترجیح می دهد. با کاهش سطح آب، کیلی فیش باله آبی تخم های خود را در درون گل دفن می دهد و تا زمانی که آب به شرایط قبل بازگردد، از آن ها محافظت می کند. این ماهیان از توانایی بقاء در شرایط سخت در زیستگاه طبیعی خود برخوردارند و در فصول مرطوب امکان تخم گذاری و تفریخ را پیدا می کنند. یافته های ارایه شده می تواند در راستای توسعه صنعت آبزیان زینتی در کشور و به ویژه به عنوان راهنمای پرورش و نگهداری کیلی فیش باله آبی مورد بهره برداری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیلی فیش، زیستگاه، پراکنش، آکواریوم آب شیرین، پرورش
  • فائزه نوروزی*، رضا نهاوندی، شیوا شیخ، حمیده ذکریائی، رکسانا فلاحی صفحات 31-36

    اینفوزوریا به مجموعه ای از موجودات ریز آبزی گفته می شود که برای تغذیه لارو ماهیان از جمله ماهیان زینتی مورد استفاده قرار می گیرد. این موجودات در واقع اشکال کوچک حیات در آب شیرین می باشند و شامل: آمیب، اوگلنا، جلبک های سبز، پارامسی، روتیفر، ورتیسلا و بی مهرگان کوچک می باشند. اینفوزوریا به دلیل اندازه کوچک می تواند برای پرورش لاروهای تازه هچ شده بسیاری از گونه های ماهیان آکواریومی مورد استفاده قرار گیرد. بسیاری از مردم که دارای آکواریوم های خانگی می باشند، نمی توانند به طور طبیعی به تکثیر و پرورش اینفوزوریای مورد نیاز برای تغذیه لارو ماهیان اکتفا کنند. با این حال، می توانند با خیساندن هر گونه ماده رویشی در حال تجزیه مانند: کاهو و کلم در یک شیشه آب کهنه و بدون کلر شرایط تکثیر و پرورش اینفوزوریای مورد نیاز لاروها را فراهم نمایند. در این روش، با توجه به میزان دما و نور دریافتی، اینفوزوریا پس از گذشت مدت زمان دو تا سه روز این موجودات ریز شروع به تکثیر می کنند. در این حالت، ابتدا آب به دلیل افزایش تعداد باکتری ها کدر شده، اما زمانی که اینفوزوریا باکتری ها را برای رشد خود مورد مصرف قرار می دهد، آب مجددا شفاف می گردد. در این مرحله، اینفوزوریاها معمولا با چشم غیرمسلح به صورت لکه های متحرک کوچک و سفید قابل مشاهده می باشند.

    کلیدواژگان: اینفوزوریا، تکثیر، پرورش، غذای زنده
  • سید محمد صلواتیان*، طاهره کچلکی، صاحبعلی قربانی، سید افشین امیری سندسی، محمدرضا رمضانی مامودانی صفحات 37-51

    ماهیان کوی وابسته به رودخانه های آرام ، دریاچه ها و آبگیرهای آب شیرین می باشند. براین اساس نتایج دانشمندان نشان می دهد که زیستگاه اولیه کوی در دریاچه های آسیای صغیر به ویژه در دریاچه های ایران بوده است. کوی ها عموما بنتوز خوارند. صدها سال پیش این ماهی با نام ماهی ماگوی در ایران وجود داشته است و به عنوان کالای صادراتی خوراکی به کشورهای ژاپن، چین و اروپای غربی صادر می شد. زمانی که تکثیر این ماهی به عنوان ماهی زینتی آغاز شد، تکثیر کوی قرمز و سفید مورد توجه بسیار قرار گرفت. امروزه بیش از صد نوع از این ماهی در جهان تکثیر می شوند که تنوع آنها در رنگ بندی بدن آنهاست. تکثیر ماهی کوی به روش صنعتی همان طوری که از نامش پیداست، بر افزایش تعداد موالید تمرکز دارد. برای تکثیر ماهی کوی به روش صنعتی روش های متنوعی وجود دارد که در تمامی آنها تعداد بچه ماهی های به دست آمده به شکل قابل توجهی بیشتر از سایر روش های سنتی است. اما آنچه به عنوان مشکل اصلی در مورد تکثیر صنعتی معمولا مطرح است، افزایش آسیب و استرس برای خود ماهیان مولد است. به همین دلیل همچنان بسیاری از تکثیرکنندگان اصیل ماهی کوی از  شیوه های سنتی یا شیوه های نیمه سنتی برای تکثیر ماهی کوی استفاده می کنند. در نتیجه، امروزه بیشتر ماهیان موجود در بازار از این روش به دست آمده اند.

    کلیدواژگان: ماهی ماگوی، ماهیان زینتی، روش های تکثیر و پرورش
  • علی حاجی بگلو*، کیمیا علائی، حامد پاکنژاد، فاطمه عزیزی نژاد جولندان صفحات 53-60

    توسعه سریع پرورش ماهی و افزایش تقاضا برای ماهی منجر به ایجاد کشت متراکم ماهی شده است که این خود باعث عوامل استرس زا برای ماهی و در نتیجه، تشدید خطر ابتلا به بیماری شده است. تا به حال، استفاده از مواد شیمیایی به طور گسترده ای برای پیشگیری و درمان استفاده شده است، ولی استفاده از داروهای شیمیایی دارای اثرات منفی متعدد بر محیط زیست (ایجاد سویه های مقاوم باکتری ها) و سلامت انسان (تجمع در بافت ها) می باشد. ترکیبات گیاهی دارویی به آسانی به ویژه برای پرورش دهندگان ماهی در مقیاس کوچک در دسترس هستند، کاربرد آنها آسان بوده، دوستدار طبیعت و تجزیه پذیر هستند. از آن جایی که اخیرا توجه زیادی به استفاده از ترکیبات گیاهی به عنوان جایگزینی برای هورمون های شیمیایی شده است، لذا در این مقاله به کاربرد گیاهان دارویی در تغییر جنسیت، تکثیر و پرورش گونه های مختلف ماهی از جمله ماهیان زینتی اشاره می شود. در این مطالعه از روش کتابخانه ای استفاده شده است.

    کلیدواژگان: فیتواستروژن، عصاره گیاهی، تغییر جنسیت، تکثیر و پرورش
|
  • Seyedeh Shiva Alavinejad, Reza Kazempoor*, Mehran Mehdipour, Amireghbal Khajehrahimi Pages 1-9

    This study was performed to evaluate the effect of feeding with Oregano Vulgare essential oil supplementation on the brain tissue of Koi fish under long-term exposure to naproxen. For this purpose, 135 Koi fish (Mean weight: 1.5 gr; Average length: 6±1 cm) were divided into three groups with three replications. These fish were fed with two diets including a basic diet (BD) and an essential oil diet (OED) for 30 days. They were then exposed to naproxen (NP) for 14 days. Treatments included a control group (C): BD feeding, T1 group: BD feeding and NP toxicity, and T2 group: OED feeding and NP toxicity. Brain tissue sampling was performed at the end of the experiment. Tissue samples were examined after fixation in Bowen's solution and preparation of histopathological slides. The most common complications in T1 treatment were gliosis, vacuolation, necrosis, inflammation, and hyperemia. These complications were observed in T2 with a less destructive effect than in T1. These results showed the positive effect of feeding with oregano essential oil in reducing tissue damage exposed to NP toxicity in Koi fish. Due to the widespread use of NP and the persistence of this drug in the surface waters of the world, it is important to investigate the effects of this drug contaminant on non-target organisms. Therefore, it is necessary to identify and introduce practical strategies to reduce the adverse effects and economic losses of toxicities with these pollutants.

    Keywords: Oregano essential oil, Naproxen, Koi fish, Histopathology, Brain
  • Alireza Khiabani Pages 11-19

    The aim of this study was to compare the effects of feeding two different diets on the growth rate and survival of zebrafish in order to produce resistant and better-quality fish. For this purpose, two experimental diets with different levels of protein and fat were given to zebrafish (20 days old) five times a day for a period of 70 days (10 weeks). The results of this research showed that feeding with two rations with different levels of protein and fat on the indicators of length growth, weight growth has created a statistically significant difference among the treatments (P<0.05). Loss rate (survival), food conversion ratio, daily growth percentage and weight gain percentage are also highly significant (P<0.05). In total, fish fed with a diet with protein levels of 51.5% and 11.5% fat had better growth and survival rates than fish fed with protein levels of 40.2% and 7.7% fat. This proves that zebrafish has a high ability to use fat as an energy source. The use of appropriate levels of non-protein energy sources in the diet of this fish can reduce protein catabolism in order to produce energy, as a result, we will see an increase in the growth rate of length and weight in this fish.

    Keywords: Zebrafish, Danionidae, Fish feeding
  • AliReza Radkhah, Soheil Eagderi*, Esmaeil Sadeghinejad Masouleh Pages 21-30

    Ornamental aquaculture is a leading and profitable industry in Iran. One of the essential needs for the development of this industry is the introduction of popular species. Therefore, it is necessary for experts and breeders of ornamental aquatics to introduce important ornamental species around the world and provide their ecological and biological characteristics, and reproduction techniques. To achieve this goal, the present study was conducted to review the biological and ecological characteristics of one of the most popular ornamental fish species in the world, Bluefin Notho (Nothobranchius rachovii). According to the literature review, the Bluefin Notho is a peaceful species of the family Cyprinodontidae, which was first described in 1926 from Beira, Mozambique. The distribution range of this species in Africa includes temporary ponds and swamps or pits full of water that are exposed to drying annually. This species often prefers habitats with muddy beds and minimal minerals. It lives in habitats that have muddy beds with acidic water and minimal minerals. As the water level decreases, the Bluefin Notho lays its eggs inside the mud and preserves them until the water level returns to its previous state. These fish can withstand harsh conditions in their natural habitat and can spawn and hatch in wet seasons. The presented data can be used to develop the aquaculture industry in the freshwater aquarium fish sector especially in the breeding and maintenance of Bluefin Notho.

    Keywords: Killifish, Habitat, Distribution, Freshwater aquarium, Breeding
  • Faezeh Norozi* Pages 31-36

    Infusoria are a group of aquatic organisms that are used to feed fish larvae. They are actually small forms of life in freshwater that include: Amoeba, Oglena, Green algae, Paramecium, Rotifer, Vertisella, and Invertebrates are small. Due to its small size, Infusoria can be used to breed newly hatched larvae of many aquarium fish species such as gourami and beta fish. Many home aquarium owners are naturally unable to provide enough infusoria to raise fish larvae. Infusoria can be grown by soaking any decomposing vegetative material such as lettuce and cabbage in an old, chlorinated, glassless water bottle. Depending on the temperature and light received, the infusoria begin to multiply within two to three days after planting. The water is initially cloudy due to the increase in the level of bacteria, but when the infusoria consume them, the water becomes clear. At this stage, infusoria are usually visible to the naked eye as small, white moving spots.

    Keywords: Infusoria, Reproduction, Breeding, Live food
  • Seyed Mohammad Salavatian*, Taherah Kachalaki, Sahebali Gorbani, Seyed Afshin Amiri Sendesi, MohammadRaza Ramzani Mamodani Pages 37-51

    Koi is one of the ornamental fish that lives in freshwater streams, lakes and lagoons. Geographical evolutionists believe that its origins from central Asia and Iran. The Koi Fish are benthivore. It was famous in the name of Magoi in the Old Persian Empire. The Japan and China have imported this fish from Persian Empire and started to cultivate them many years ago. The red and white koi fish are very popular. Propagation in many diversities of this fish in different colors is very popular in the rest World.   Koi culture shows success in hatching rate in industrial methods. Producing fish larvae are very important in these industrial methods.  Koi farmers prefer traditional methods due to existence of many stress factors in Koi intensive industrial culture. Non intensive and semi-intensive methods are very popular among the Koi fish farmers.

    Keywords: Magoi Fish, Ornamental fish, Reproduction methods
  • A.Hajibeglou *, K.Allaei, H.Paknejad, F. Azizinezhad jolandan Pages 53-60

    The rapid development of fish farming and the increasing demand for fish have led to the dense cultivation of fish, which in turn has caused stressors for fish and thus increased the risk of disease. until now, the use of chemicals has been widely used for prevention and treatment, however, the use of chemical drugs has several negative effects on the environment (creation of resistant strains of bacteria) and human health (accumulation in tissues). medicinal plant compounds are readily available, especially for small-scale fish farmers, they are easy to use, nature friendly and degradable. since there has been a lot of attention recently to the use of plant compounds as a substitute for chemical hormones, therefore, in this article, the use of medicinal plants in sex reassignment, reproduction and breeding of different species of fish is mentioned. in this study, the library method has been used.

    Keywords: Phytoestrogen, Herbal extract, Transgender, Reproduction, breeding