فهرست مطالب

پژوهشنامه مکتب های ادبی
پیاپی 16 (زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/24
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ساناز شکوری*، یدالله شکری صفحات 7-20
    نشانه شناسی به عنوان یک دانش جدید، علمی است که به مطالعه ی نشانه های موجود در طبیعت و بررسی نقش آنها در روابط طبیعی، اجتماعی و فرهنگی میان موجودات می پردازد. این دانش نوپا می تواند با انواع علوم، بهخصوص علوم مرتبط با نشانه و فرآیند ارتباط، تحلیل و بررسی شود. زبان بدن علمی است که به ارتباطات میان موجودات، بدون برقراری کلام و تنها از طریق حرکات بدن می پردازد. در این پژوهش نیز با بررسی تعدادی از ابیات هفت پیکر که اثری رمزی و سرشار از نشانه و شاهکار نظامی شاعر قرن ششم هجری است، براساس حرکات و حالات غیرکلامی موجود در آنها و تحلیل هریک از آنها با توجه به یکی از مباحث موجود در علم زبان بدن و نشانه شناسی به مطالعه و بررسی تاثیرات و نقش این دو دانش پرداخته شده است. با توجه به نتایج بهدستآمده نظامی در هفت پیکر اغلب به حرکات و حالات کلی بدن پرداخته است و به سایر حرکات بدن کمترین میزان توجه را نشان داده است همچنین اغلب حرکات و حالاتی که در هفت پیکر بدان اشاره شده است حرکاتی هستند که به نوعی رمزگان مشترک مربوط به دوران نظم هفت پیکر و عادات مردم آن روزگار هستند. بررسی های صورتگرفته نشان می دهد که ارتباطات غیرکلامی و نشانه شناسی به عنوان دو دانش مجزا از هم در عین تمایزات فراوان می توانند در هم نفوذ داشته باشند. علاوه بر این با ایجاد ارتباط میان یک مبحث ادبی و دو دانش اجتماعی نیز می توان به درک و دریافت بهتر مفهوم یک اثر ادبی رسید.
    کلیدواژگان: نشانه شناسی، زبان بدن، هفت پیکر، نظامی
  • طیبه اصغری، ملیحه مهدوی*، مسعود مهدیان صفحات 21-40

    اعتراض یکی از مسایل عمده و مایه های اصلی شعر فارسی است که به مسایلی چون شکایت از روزگار یا ناسازگاری بخت، بیماری، غرض ورزی حاسدان، بی عدالتی، ظلم، ستم، فسق و فجور و  غیره می پردازد. ادب اعتراضی در آثار بسیاری از  شاعران فارسی گو جایگاهی ویژه دارد که از طریق این بخش از اشعار آن ها می توان بیشتر و بهتر، شخصیت  و روحیات آن ها و جامعه ی آرمانی و انتظاراتی که از جامعه دارند و حتی ضعف و قدرتشان را سنجید. چرا که این گونه اشعار از دل برخاسته اند و بیان گر احساس واقعی و «من» حقیقی شاعر هستند. بدیهی است که نارضایتی از وضع موجود، انگیزه و عامل اصلی شکل گیری اعتراضات و شکواییه هاست. نگارنده در این پژوهش با روش توصیفی- تحلیلی، به بن مایه های اعتراض در مثنوی مولانا پرداخته است. شکایت و اعتراض از حاسدان، دین داران کاذب، اعتراض به بی دینان و عالمان ریاکار، گناهکاران و شیفتگان مال دنیا، همگی، گوشه ای از بن مایه های فردی و اجتماعی اعتراض در مثنوی مولانا است و همان طور که ملاحظه می شود طبق آمار، اعتراضات اجتماعی از اعتراضات شخصی بیشتر است و این نشان از دغدغه های اجتماعی مولانا دارد.

    کلیدواژگان: اعتراض، بن مایه های اعتراض، شکواییه، مثنوی معنوی، مولانا
  • سیده زهرا روحانی، شهین اوجاقعلی زاده*، فاطمه امامی صفحات 41-57
    مکتب های هنری به عنوان یکی از اصلی ترین سازوکارهای انتقال روابط و مناسبات تاریخی، اجتماعی، فرهنگی و... از اهمیت قابل توجهی برخوردار هستند، زیرا انعکاس مبانی فرهنگی و شناخت ارزش های دوره ای خاص، بیان گر افکار و اندیشه های متعدد حاکم بر فرهنگ جامعه ی آن دوره است. یکی از بهترین نمونه های این مکتب ها، مکتب هنری مینی مالیسم است. با توجه به اینکه این مکتب در جوامع صنعتی ظهور یافت؛ بهترین نمونه ها جهت تبیین آن، آثار دوره ی معاصر است. نتایج پژوهش بیان گر آن است که اشعار اخوان در صدد بیان روابط و مناسبات متعدد جامعه در قالب رویکردهای منسجم و به نوعی داستان روایی کوتاه است. از این رو پژوهش حاضر با روش توصیفی تحلیلی، به تبیین عناصر مکتب مینی مالیسم در آثار اخوان پرداخته است. با بررسی این گونه از متن می توان به درک تازه ای از ساختار داستان های مینی مالیسم در ادبیات معاصر ایران دست یافت. نتیجه ی پژوهش حاکی از آن است که اشعار اخوان، با توجه به برخورداری از بی پیرایگی زبان، توجه به دغدغه های بشری، حجم کم، استفاده از تلمیح، ارجاعات بین متنی، انتخاب موضوعات جذاب، تایپوگرافی و استفاده از علایم سجاوندی در زمره-ی اشعار مینی مالیستی قرار داشته و ایشان از شاعر موفق این سبک بوده است.
    کلیدواژگان: مینی مالیسم، رئالیسم، اخوان ثالث، شعر روایی، مکتب هنری
  • فرشته ناصری* صفحات 59-75

    جامعه شناسی ،به عنوان یکی از اصلی ترین سازوکارهای انتقال روابط ومناسبات تاریخی ،اجتماعی ،سیاسی ،اخلاقی و.. از اهمیت قابل توجهی برخوردار است . زیرا  انعکاس  مبانی ساختاری جامعه ی یک دوران وشناخت ارزش های گوناگون آن  ، بیانگر افکار واندیشه های متعدد یک فرهنگ است. در واقع آنچه را که به عنوان مبانی جامعه شناسی می شناسیم در واژه ی سوسیالیسم نمود وبروز می یابد.زیرا سوسیالیسم با تاکید بر دوعنصر جامعه خواهی وجامعه گرایی ،به تبیین روابط ومناسبات سیاسی ،اقتصادی ،اجتماعی وفرهنگی  می پردازد که هدف آن ایجاد نظم اجتماعی واقتصادی مبتنی بر برابری است.به معنای آن که تمامی قشرها وطبقات جامعه سهمی برابر ومساوی در سود همگانی داشته باشند. در این میان آثار ادبی به دلیل برخورداری از فرهنگ ها و آداب ورسوم مختلف وهمچنین روابط ومناسبات جامعه شناختی، نقش عمده ای را در انتقال سازوکارهای اجتماعی  ایفا می کنند ،نمونه ی بارز این امر ،شاهنامه ی فردوسی است .این اثر به جهت بهره مندی از دوره های گوناگون پهلوانی ،اساطیری و تاریخی، بستر مناسبی را جهت نقد وتحلیل آثار معاصرمتاثر ازخود را فراهم می  آورد. با عنایت به این امر پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی به تبیین مبانی سوسیالیستی داستان شب سهراب کشان براساس دیدگاه ماکس وبر،به عنوان یکی از داستان های متاثر از شاهنامه پرداخته است.نتایج پژوهش بیانگر آن است که این داستان به دلیل بهرهگیری نویسنده از ساختار شخصیتی متفاوت ،به عنوان قهرمان(مرتضی که کر ولال است) ،روابط ومناسباتی را مطرح می کند که در سیر منطقی زندگی امروز انسان ها نیاز به تفکرجامعه شناسانه دارد. زیرا در بستر جامعه ی مرتضی وکنش های متعدد افراد وافکار واندیشه های آنان است که حادثه ی مرگ تلخ او رخ می دهد.از این رو این داستان به دلیل انعکاس کنش های اجتماعی یک موقعیت مکانی که  متاثرازحوادث وشخصیت های شاهنامه ی فردوسی است ،بسترمناسبی را جهت نقد وبررسی مبانی سوسیالیستی مبتنی بر اصول اجتماعی  و عقاید ماکس وبر،با تاکید برساختار کنش های اجتماعی بر مبنای عنصر خرد ،واقعیت وهمچنین ساختار های ذهنی ، عقلانیت و...فراهم می آورد.

    کلیدواژگان: شب سهراب کشان، سوسیالیسم، بیژن نجدی، ماکس وبر، جامعه شناسی
  • رسول جعفرزاده، حبیب الله عباسی*، مالک میرهاشمی صفحات 77-88
    عتقاد به خرافه و فراواقعیت و نیز تنهایی که موجب اضطراب و ترس، به ویژه اضطراب اگزیستانسیالیستی می شود، از بن مایه های بنیادین رمان های اجتماعی فارسی است. رمان درخت انجیر معابد احمد محمود که تقریبا تمام ساختار آن بر اساس همین بن مایه؛ یعنی باور به خرافه و فراواقعیت و نیز انزوای وجود بنا شده است؛ بستر مناسبی برای واکاوی این مهم؛ به ویژه اضطراب اگزیستانسیالیستی است. در این جستار با استفاده از روش تحلیلی توصیفی و رویکرد اگزیستانسیالیستی کوشیدیم تا ترس از مرگ را به عنوان یکی از مولفه های چهارگانه ی اضطراب و ترس اگزیستانسیالیستی در این رمان واکاویم و نشان دهیم ترس از مرگ یکی از مولفه های پربسامدی است که در کنش های سه شخصیت اصلی آن: فرامرز، فرزانه و تاج الملوک تبلور می یابد. در نهایت به این نتیجه رسیدیم که این رمان اجتماعی نه تنها واقعیت های جامعه ی ایرانی را تا حدودی بازنمایی می کند؛ بلکه ترس و اضطراب اگزیستانسیالیستی بن-مایه ای بنیادی است که در شریان های تک تک شخصیت های اصلی رمان و کنش های هر یک ساری و جاری است.
    کلیدواژگان: ترس، اضطراب اگزیستانسیالیستی، رمان اجتماعی، درخت انجیر معابد، احمد محمود
  • علی دانشورکیان* صفحات 89-102
    موتیف ((motif یا بن مایه، عبارت است از : تصویر، طرح یا الگوی اصلی که با ظهور پی در پی در اثر ادبی، از خود ردپا می گذارد و جاذبه ی زیبایی شناسی آن را بالا می برد. البته ممکن است به عنوان نشانه، نماد محتوا و یا تجریه ی یک اثر ادبی رخ بنماید.موتیف در نقد ادبی جدید شاخص خوبی برای ارزیابی ذهنی شاعران و نویسندگان است. موتیف ها را می توان در متن اثر ادبی یا هنری به صورت مضمونی پرورش یافته و خوش پرداخت جست و جو کرد.زبان و ادبیات فارسی از مهم ترین زیرساخت های فرهنگی جهان است و چهره ی معاصرش در تراز جهانی، معیار خوبی برای ارزیابی کیفیت ممتاز آن و بستر آراسته و مناسبی برای گسترش و جهانی سازی آن است.از ویژگی های آشکار شعر فارسی معاصر، نقش تاثیرگذار آن در رخدادهای اجتماعی در دو سده ی گذشته ی ایران است و نیما یوشیج از بزرگان شعر معاصر فارسی و معمار سبک و مکتب نو آن، بهترین نمونه ی ایفاگر مسوولیت اجتماعی است. این مقاله، با بررسی موتیف های طبیعت، جامعه، درنگ و دریغ  بر گذشته و آزادی در برخی قطعات شاخص، به تحلیل محتوای شعر نیما یوشیج می پردازد.
    کلیدواژگان: موتیف، طرح، تصویر، نیما، شعر نو
|
  • Sanaz Shakoory *, Yadollah Shokri Pages 7-20
    Semiotics, as an emerging science, studies the signs in nature and examines their effects on the natural, social, and cultural relations between the humans.  This nascent  knowledge  can  be  analyzed  and  studied  using  sciences  related  to  the signs and the process of communication. Body language is one of the sciences that deals with communication between humans without establishing words and only through body movements.  In  this  study, we  examine  a  number  of verses of  Haft  Peykar,  which  is  a  symbolic  work full  of  signs.  Haft Peykar is Nezami’s masterpiece in which he uses body language and semiotics. According to the  results  obtained,  Nezami’s  Haft  Peykar  often  deals  with the general movements  and  postures  of  the  body  which  are  a  kind  of  code related  to  the period of composing the work and the habits of the people of that time. Studies show  that  nonverbal  communication  and  semiotics,  as  two separate  bodies  of knowledge,  can  influence  each  other  with  many differences.  In  addition,  by making  a  connection  between a  literary  subject and  two  social  sciences,  it  is possible to better understand the concept of a literary work.
    Keywords: semiotics, body language, Haft Peykar, Nezami
  • Tayebeh Asghari, Maliheh Mahdavi *, Masoud Mahdian Pages 21-40

    Objection is viewed as the main theme of Persian literature which addresses different topics, including complaining about the world, mischance, illness, prejudice of enviers, injustice, cruelty, inhumanity, debauchery, etc. This type of literature has a very important place in the works of many Persian poets, and it helps to fully understand their personalities and various moods, their expectation of an ideal society, and even their strong or weak points simply because poets have composed poetry of this type from the bottom of their heart which shows their real feelings. Obviously, dissatisfaction with their current situation serves as the incentive and cause of objections. The current descriptive-analytical research has focused on the themes of objection in the Mathnavi by Rumi. Complaining about enviers and false believers, as well as making objections to infidels, insincere wise men, criminals, and the greedy, all represent individual and social themes of objection in the Mathnavi by Rumi. The higher number of social objections than personal ones in the Mathnavi by Rumi proves his social concerns.

    Keywords: objection, Theme of objection, gravamen, the Mathnavi by Rumi
  • Seyedeh Zahra Rouhani, Shahin Ojaqhali Zadeh *, Fatemeh Emami Pages 41-57
    Schools of art are of considerable importance as one of the main mechanisms for the transmission of historical, social, cultural and other relations.  The cultural foundations  and  knowledge  of  the  values  of  a particular  period  expresses  the various thoughts and ideas that govern the culture of the society of that period. One of the best examples of these schools is the art school of minimalism. Given that this school emerged in industrial societies, the best examples to explain it are the works of the contemporary period. The results of this research indicate that Akhavan’s poems seek to express the various relations of the society in the form of coherent approaches and short narrative stories. Therefore, the present study, with a descriptive-analytical method, explains the elements of the school of minimalism in Akhavan’s works.  This helps the emergence of a new understanding of the structure of minimalism in contemporary Iranian literature. Akhavan's  poems are  minimalist  due  to  their  linguistic  simplicity,  attention  to human concerns, small size, use of allusions, inter-textual references, choice of interesting subjects, typography, and use of punctuation marks.  He has been a successful poet of this style.
    Keywords: Minimalism, realism, Akhavan Sales, Narrative Poetry, School of Art
  • Fereshteh Naseri * Pages 59-75

    Sociology, as one of the main mechanisms for the transmission of historical, social, political, moral relations, etc., is of considerable importance because the reflection of the foundations of the society of an era and the recognition of its various values express the various thoughts and ideas of a culture. Literary works, because of being affected by different cultures and customs as well as sociological relations, play a major role in the transfer of social mechanisms, a clear example of which is the Shahnameh of Ferdowsi. This work of heroism, mythology, and history provides a suitable platform for the critique and analysis of contemporary works influenced by it. With regard to this, the present study descriptively analytically explains the basics of the political sociology of the story entitled “Sohrab Koshan Night”, as one of the stories influenced by Shahnameh. As a hero (Morteza who is deaf and dumb), introduces relationships that require sociological thinking in the logical course of human life today. Throughout the story, different thoughts, ideas, and acts are shaped when the incident of his bitter death occurs. The foundations of sociology are criticized based on the ideas of Max Weber, and considering the elements of reason and reality, as well as mental structures and social actions.

    Keywords: Shab-e-Sohrab Koshan, Socialism, Bijan Majdi, Max Weber, Sociology
  • Rasoul Jafarzadeh, Habibollah Abbasi *, Malek Mirhashemi Pages 77-88
    Belief in superstition and surrealism as well as loneliness that causes anxiety and fear, especially  existential  anxiety,  is  one  of  the  basic  themes of  Persian  social novels. The novel of Derakht Anjir Maabed by Ahmad Mahmoud, the whole structure  of which is based on the theme of belief in superstition and surrealism, as well as  the isolation of existence, is a good platform for exploring this theme; especially  existential  anxiety.  In  this  article,  using  descriptive - analytical  method  and  existentialist approach, we tried to analyze the fear of death as one of the four  components  of existential  anxiety  and  fear  in  this  novel  and show  that  fear  of  death is one of the most frequent components that is manifested in the actions  of  its  three  main  characters:  Faramarz,  Farzaneh  and  Taj  Al-Muluk.  Finally,  we  came to the conclusion that this social novel not only partly reflects the  realities  of  Iranian  society,  but  also  the  existentialist  fear  and  anxiety as its  fundamental  theme  that  exists  in  the  main  characters  of  the novel  and  their  actions.
    Keywords: fear, existential anxiety, social novel, Derakht Anjir Maabed, Ahmad Mahmoud
  • Ali Daneshvar Kiyan * Pages 89-102
    The  literary  term  “motif”  is  the  subject  matter,  image, plot  and  literary pattern of a literary work which enhances the aesthetic attraction of the work. It may also emerge as a symbol of its content or an experience in a literary work. Motif in the recent studies of literary criticism is a good indicator of the writer’s and the poet’s mind. Motifs in artistic and literary works are well-developed and well-crafted.  Persian  language  and  literature  is  one of the  most  important cultural infrastructures in the world, and its contemporary status in the world is a good criterion for evaluating its privileged quality and a well -designed   context for  its  expansion  and  globalization. One of the prominent features of contemporary Persian poetry is its deep impact on the status quo of the past two centuries. Nima  Yooshij,  one  of  the  biggest  names  in contemporary  Persian poetry  and  the  creator  of  its  modern  form,  has done  his  social  duties  to perfection. This study will discuss the motifs of   nature, society, contemplating the past and freedom in excerpts from some of Nima’s most noted poems.
    Keywords: Motif, Image, Nima, new poem