فهرست مطالب

شهر ایمن - پیاپی 17 (بهار 1401)

نشریه شهر ایمن
پیاپی 17 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/03/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زانیار عبدی*، امیر اشنویی نوش آبادی، الهه مسکینی صفحات 1-24

    تاب آوری با توجه به وقوع سوانح طبیعی و یا انسان ساخت در دنیای امروز از مسایل بسیار اساسی است. فرآیند تاب آوری مسکن بایستی از توانایی لازم برای پیش بینی حوادث و پیشگیری تحمیل تلفات جانی و مالی به شهروندان برخوردار باشد. این پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و از لحاظ روش شناسی توصیفی - تحلیلی مبتنی بر رویکرد مطالعات کالبدی سازه ای است. هدف پژوهش حاضر ارزیابی تاب آوری کالبدی در برابر سوانح طبیعی و با تاکید بر واحد های مسکونی و کیفیت مساکن در برابر سوانح طبیعی است. قلمرو مورد مطالعه همه شهرستان های کشور می باشد. برای دستیابی به اهداف تحقیق شاخص های منتخب کیفیت مصالح و تراکم خانوار در واحد مسکونی استخراج شد؛ و مجموعا 17 شاخص شد. جهت وزندهی به شاخص ها از مدل ahp و برای ارزیابی و رتبه بندی تاب آوری کالبدی هریک ازشهرستان های کشور با کمک مدل تصمیم گیری تاپسیس مورد تجزیه وتحلیل قرارگرفته و برای تحلیل الگوی شاخص های تاب آوری مسکن از خودهمبستگی فضایی (Moran's) استفاده شده و برای تولید نقشه ازمحیط gis استفاده شده است. نتایج نشان می دهد؛ که ضریب خطا کلیه شاخص ها کوچکتر از 0.1 است. شاخص نسبت واحد های مسکونی دارای اسکلت فلزی بیشتر از 300 متر با وزن 0.148 بیشترین وزن را دربین شاخص ها دارا است. در شهرستان های کشور به لحاظ تاب آوری در وضعیت متوسط هستند شهرستان هایی که در مرکز کشور واقع شده اند. تحلیل فضایی تاب آوری مسکن به صورت کلی در کشور از الگوی خوشه ایی پیروی می کند. در وضعیت مطلوب واقع شده اند و شهرستان هایی که در حاشیه کشور واقع شده اند در وضعیت نامطلوب واقع شده اند.

    کلیدواژگان: تاب آوری، تاب آوری کالبدی، مسکن، مدل تاپسیس، موران
  • آرام خضرلو* صفحات 25-36

    بافت های تاریخی و فرسوده به دلایلی از قبیل عدم رعایت نظامات مهندسی، شبکه ارتباطی ناکارآمد، عدم وجود تاسیسات و تجهیزات شهری و عدم رعایت اصول پدافند غیرعامل بیشتر از سایر بافت های شهری در معرض تهدیدات و مخاطرات قرار دارند. ازاین رو بایستی شاخص هایی با رویکرد پدافند غیرعامل تدوین شود تا میزان پایداری ساختار بافت های تاریخی تعیین شود. لذا هدف این تحقیق، تحلیل شاخص های موثر در ساختار تاریخی شهر های معاصر با رویکرد پدافند غیرعاملت می باشد. نوع تحقیق، کاربردی و روش تحقیق، توصیفی- تحلیلی می باشد و گردآوری اطلاعات نیز از طریق مطالعات کتابخانه ای، می دانی و پرسشنامه صورت گرفته است. تعداد 10 معیار و 25 شاخص انتخاب و با استفاده از روشANP تجزیه وتحلیل گردید. نتایج نشان می دهد معیار های توزیع متناسب کاربری های جاذب جمعیت، مقاومت فیزیکی بافت، حرایم مراکز خطرآفرین، ترکیب بافت شهری و کارایی شبکه معابر به ترتیب با امتیاز 0.109،0.189،0.122،0.12 و 0.106 در پهنه اول تاثیرگذاری در بافت های تاریخی و شاخص های همجواری و سازگاری، فضا های موردنیاز امدادرسانی، دسترسی به مراکز امدادی و درمانی و فضا های امن با امتیاز 0.088،0.085،0.078 و 0.065 در پهنه دوم تاثیرگذاری در بافت های تاریخی و شاخص نظام تراکمی با امتیاز 0.038 در پهنه سوم تاثیرگذاری در بافت های تاریخی هستند و در انتها نیز پیشنهاد هایی برای ارتقاء امنیت و ایمنی بافت تاریخی خوی ارایه گردید.

    کلیدواژگان: بافت تاریخی، شاخص، روش ANP، پدافند غیرعامل
  • علی بیطرفان*، سید باقر حسینی، غلامرضا جلالی، سید عباس یزدانفر، سعید نوروزیان صفحات 37-49

    مهم ترین مرحله در برنامه ریزی و طراحی فضای سبز شهری توسعه پایدار و ارتقای بهره وری فضا های سبز شهر است. به همین منظور است که امروزه فضا های سبز شهری را چندعملکردی طراحی می کنند. در همین راستا، یکی از کارکرد های مغفول فضا های سبز شهری، کاربرد های دفاعی گیاهان در قالب حفاظت از ساختمان های کلیدی شهر و حتی فضا های عمومی در برابر انفجار های تصادفی و عمدی از جمله حملات تروریستی می باشد. در این تحقیق ابتدا با استفاده از مطالعات کتابخانه ای به جمع آوری مطالب مرتبط با این زمینه پرداخته شد و به منظور کسب نظر سنجی از جامعه خبرگان، متشکل از 26 نفر، پرسشنامه ای جهت وزن دهی به شاخص های موثر و همچنین امتیاز دهی به هر یک از گزینه ها، فراهم گردید. در ادامه با استفاده از روش SWARA نظر خبرگان تحلیل شده و میزان اهمیت و وزن هر یک از شاخص های تاثیرگذار بدست آمده و در نهایت با استفاده از روش COPRAS، انواع چیدمان درختان بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که بهترین چیدمان درختان برای کاهش اثرات انفجار بر ساختمان ها، چیدمان متراکم بوده و بعد از آن چیدمان توپوگرافی منطقه بوده است. چیدمان های عمودی و خطی به عنوان بدترین چیدمان ها برای کاهش اثرات انفجار بر ساختمان ها، شناخته شده اند.

    کلیدواژگان: فضای سبز شهری، پدافند غیرعامل، انفجار، ساختمان
  • الهام رضائیان کله بستی، حسین کلانتری خلیل آباد، مریم رزقی صفحات 50-69

    امروزه دیدگاه غالب از تمرکز بر روی صرفا کاهش آسیب پذیری به افزایش تاب آوری در مقابل سوانح تغییر پیدا کرده است. هدف از پژوهش حاضر تبیین شاخص های مکانی - فضایی تاب آوری شهری در مواجهه با سیلاب در شهر بابلسر می باشد. روش شناسی تحقیق کیفی مبتنی بر تحلیل مضمون است و جامعه آماری در بخش کیفی و کمی را مدیران دارای سوابق دانشگاهی و اجرایی و کارشناسان شهری تشکیل داده اند. حجم نمونه در بخش کیفی با رسیدن به اشباع نظری (معادل 15 نفر) بوده و در بخش کمی حجم نمونه 30 نفر از کارشناسان و متخصصان در شهر بابلسر که در زمینه سیلاب و مسایل مرتبط به شهر متخصص بوده اند را شامل شده است. پس از تبیین شاخص ها، با استفاده از آزمون فریدمن در نرم افزار SPSS شاخص های حاصل اولویت بندی شده و با استفاده از آزمون تی تک نمونه ای، شهر بابلسر از لحاظ تاب آوری مکانی - فضایی مورد سنجش قرار گرفت. یافته های حاصل از بخش کیفی و مطالعات نظری نشان داد که معیارهای تاب آوری مکانی - فضایی شامل تنوع، ارتباط، افزونگی، استحکام و مدیریت بحران بوده است. نتایج حاصل از بخش کمی به لحاظ اولویت بندی شاخص ها نشان داده است که شاخص حرایم شهری در اولویت اول، شاخص مقاومت سیستم ساخت راه ها و پل ها در اولویت دوم واقع شده اند. همچنین نتایج حاصل از آزمون تی تک نمونه ای نشان داده است که تاب آوری مکانی - فضایی شهر بابلسر در مواجهه با سیلاب با میانگین 3.60 و ارزش t ، 3.09 در وضعیت مناسبی بوده که نشان از تاب آوری نسبتا بالای شهر بابلسر در برابر سیلاب می باشد.

    کلیدواژگان: تاب آوری شهری، سیلاب، شاخص های مکانی - فضایی، بابلسر
  • حسین احمد پور، غلامرضا جلالی فراهانی*، احسان شاکری خوئی، فیروز راد صفحات 70-86

    در سیاست های کلی نظام، پدافند غیرعامل مجموعه اقدامات غیرمسلحانه ای است که موجب افزایش بازدارندگی، کاهش آسیب پذیری، تداوم فعالیت های ضروری، ارتقای پایداری ملی و تسهیل مدیریت بحران در برابر تهدیدات و اقدامات نظامی دشمن می شود و از طرفی بر اساس دیدگاه پاتنام سرمایه اجتماعی، پدیده جامعه شناختی است و مواردی چون اعتماد، هنجار ها و شبکه هاست وکارایی، ارتباط، خلاقیت، حل مسایل جامعه و... را افزایش می دهد. برخی از شاخص های آن (مشارکت و انسجام و...) اجتماعی است.هدف تحقیق دستیابی به میزان تاثیر سیاست های پدافند غیرعامل کشور در سرمایه اجتماعی و روش انجام، موردی - زمینه ای و نوع آن، کاربردی- توسعه ای می باشد. جامعه آماری تعدادی از صاحب نظران مرتبط به تعداد 400 نفر برآورد شده است، حجم نمونه، بر اساس فرمول کوکران 100 برآورد شده است. نتایج تحقیق، بیانگر این است که اجرای سیاست های پدافند غیرعامل نظام (مشارکت و انسجام) اجتماعی بستگی دارد که میزان آن در این مطالعه در ناحیه کم است. پیشنهاد هایی در این رابطه ارایه شده است.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، پدافند غیرعامل، سرمایه اجتماعی، مشارکت و انسجام اجتماعی
  • امیر کاشانی اصل*، محسن کلانتری، عیسی پیری صفحات 87-110

    فضا های بی دفاع از مهمترین عوامل القای احساس عدم امنیت در فضا های شهری است که منجر به کاهش آرامش روانی شهروندان و افزایش فرصت های بزهکاری در این فضا ها می شود. با کنترل و به کارگیری مناسب عوامل فیزیکی و اجتماعی، این فضاها بهبود کالبدی و ارتقای معنایی یافته و از آثار نامطلوبی که منجر به وقوع انواع خشونت ها میشود، جلوگیری می کند. این پژوهش با بررسی فضا های بی دفاع شهری منطقه یک شهر تبریز، سعی دارد تا بر اساس دیدگاه پویایی فضا های شهری، الگویی برای بهسازی و ارتقای امنیت این فضا ها ارایه دهد. نوع پژوهش بر مبنای هدف، کاربردی و بر اساس ماهیت و روش توصیفی- تحلیلی است که بر مبنای داده های اسنادی و می دانی انجام شده است. جامعه آماری، محلات منطقه یک شهر تبریز انتخاب و در تحلیل داده ها از تکنیک VIKOR و تحلیل اهمیت-عملکرد IPA استفاده شده است. یافته ها نشان می دهد محلات شرقی، کمترین و محلات غربی، بیشترین فضا های بی دفاع ترین محدوده مورد مطالعه را دارند. همچنین نتایج ماتریس ربعی اهمیت-عملکرد حاکی از آن است که نفوذپذیری و آسایش بصری و عملکردی؛ ارتقای امنیت اجتماعی و قابلیت های گردشگری؛ بکارگیری فناوری های نوین و پاسخگویی فضا به گروه های مختلف اجتماعی، مولفه هایی هستند که بالاترین اولویت در پویاسازی فضا های بی دفاع شهری را دارند.

    کلیدواژگان: فضا های شهری، فضا های بی دفاع شهری، پویایی فضا های شهری، امنیت، منطقه یک شهر تبریز
|
  • Zanyar Abdi *, Amir Ashnui Noushabadi, elahe Meskini Pages 1-24

    Resilience is one of the most important issues in today's world due to the occurrence of natural or manmade disasters.The housing resilience process must have the necessary ability to predict accidents and prevent the infliction of life and financial losses on citizens.This research is applied in terms of purpose and descriptive analytical in terms of methodology based on the approach of body structural studies. The purpose of the current research is to evaluate physical resilience against natural disasters with an emphasis on residential units and housing quality against natural disasters.The territory under study is all the cities of the country.In order to achieve the research objectives, selected indicators of material quality and household density in the residential unit were extracted; and a total of 17 indicators.In order to weight the indicators from the AHP model and to evaluate and rank the physical resilience of each of the country's cities, it was analyzed with the help of the TOPSIS decision making model, and Moran's spatial selfcorrelation was used to analyze the pattern of housing resilience indicators, and the GIS environment was used to generate the map.has been results show; that the error coefficient of all indicators is smaller than 0.1.The index of the proportion of residential units with a metal frame of more than 300 meters with a weight of 0.148 has the highest weight among the indices.In the cities of the country, in terms of resilience, the cities located in the center of the country are in an average condition.The spatial analysis of housing resilience generally follows a cluster pattern in the country.are located in a favorable situation and the cities that are on the outskirts of the country are located in an unfavorable situation.

    Keywords: Resilience, Physical Resilience, Housing, TOPSIS Model, Moran
  • Aram Khezerlou* Pages 25-36

    Historic and worn-out structures are more exposed to threats and dangers than other urban structures due to non-observance of engineering systems, inefficient communication network, lack of urban facilities and equipment, and non-observance of passive defense principles. Therefore, indicators with a passive defense approach should be developed to determine the degree of stability of the structure of historical contexts. Therefore, the purpose of this study is to analyze the effective indicators in the historical structure of contemporary cities with a passive defense approach. The type of research is applied and the research method is descriptive-analytical and information collection has been done through library-field, field and questionnaire studies. 10 criteria and 25 indicators were selected and analyzed using ANP method. The results show that the criteria of proportional distribution of population-absorbing uses, physical strength of texture, privacy of hazardous centers, composition of urban texture and efficiency of road network with scores of 0.109, 0.189, 0.122, 0.12 and 0.106, respectively, in the first zone of influence in historical textures Neighborhood and adaptation indicators, required spaces for relief, access to relief and treatment centers and safe spaces with a score of 0.088, 0.085, 0.078 and 0.065 in the second zone of impact on historical contexts and the compression system index with a score of 0.038 in the zone Third are the effects on historical contexts, and at the end, suggestions were made to improve the security and safety of Khoy's historical context.

    Keywords: Historical context, index, ANP method, passive defense
  • Ali Bitarafan *, Seyyed Baqer Hosseini, Gholamreza Jalali, Seyyed Abbas Yazdanfar, Saeed Norouzian Pages 37-49

    The most important step in planning and designing the urban green space is the sustainable development and improvement of the productivity of the city's green spaces. It is for this purpose that nowadays urban green spaces are designed with multiple functions. In this regard, one of the neglected functions of urban green spaces is the defensive uses of plants in the form of protecting key city buildings and even public spaces against accidental and intentional explosions, including terrorist attacks. In this research, first, by using library studies, materials related to this field were collected, and in order to obtain a survey from the community of experts, consisting of 26 people, a questionnaire for weighting the effective indicators and also giving points to each of Options are provided. In the following, using the SWARA method, the opinion of the experts was analyzed and the importance and weight of each of the influential indicators was obtained, and finally, the types of tree arrangement were examined using the COPRAS method. The results show that the best arrangement of trees to reduce the effects of explosions on buildings is a dense arrangement, followed by the topographical arrangement of the area. Vertical and linear layouts are known as the worst layouts for reducing blast effects on buildings.

    Keywords: Urban Green Space, Passive Defense, Explosion, Building
  • Elham Rezaian Kale Basti, Hossein Kalantari Khalil Abad *, Maryam Rezghee Pages 50-69

    Natural disasters, which are part of the process of human life and their number and diversity are increasing every day, are a major challenge to achieve sustainable development of human societies. Hence, the prevailing view of focusing solely on reducing vulnerability to increasing resilience to disasters has shifted. The purpose of this study is to explain the spatial-spatial characteristics of urban resilience in the face of floods in Babolsar. The methodology of qualitative research is based on content analysis and the statistical population in the qualitative and quantitative sections is composed of managers with academic and executive backgrounds and experts in urban organizations. Statistical samples were selected purposefully based on the snowball method. The sample size in the qualitative section has reached theoretical saturation (5 people) so that in the quantitative section the sample size includes 30 experts and specialists in the city of Babolsar who have been experts in the field of floods and issues related to the city. After explaining the indices, the obtained indices were prioritized using Friedman test in SPSS software and the samples of Babolsar city were measured in terms of spatial-spatial resilience using t-test. Findings from the qualitative section and theoretical studies showed that the criteria of spatial resilience included diversity, relevance, redundancy, robustness and crisis management. The results of the quantitative section in terms of prioritization of indicators have shown that the index of urban areas in the first priority, the index of resistance of the road and bridge construction system are in the second priority. Also, the results of sample t-test showed that the spatial-spatial resilience of Babolsar city in the face of floods with an average of 3.60 and a value of t, 3.09 was in a good condition, which indicates the relatively high resilience of Babolsar city in Is equal to a flood. The results indicate that increasing coordination with various organizations, training high-level crisis managers, holding public training courses for office workers and the general public can be promoted and increase the spatial productivity of Babolsar city. Against floods; Be an important and significant way forward.

    Keywords: urban resilience, flood, spatial indicators, Babolsar
  • Hossein Ahmadpour, Gholamreza Jalali Farahani, Ehsan Shakri Khoi, Firoz Rad Pages 70-86

    ,1In the general policies of the system, passive defense is a set of unarmed actions that increase deterrence, reduce vulnerability, continue essential activities, promote national stability and facilitate crisis management against enemy threats and military actions. And issues such as trust, norms and networks and increase efficiency, communication, creativity, solving community problems and .... Some of its characteristics (participation, cohesion, etc.) are social. The purpose of this research is to achieve the extent of the impact of the country's passive defense policies on social capital and the method of doing it, case-context and its type, applied-development. The statistical population of a number of related experts is estimated at 400 people, the sample size is estimated based on the Cochran's formula of 100. The results indicate that the implementation of passive defense policies of the social system (participation and cohesion) depends on the extent of this study in a small area. Suggestions have been made in this regard.

    Keywords: Policy Making, Passive Defense, Social Capital, Social (Participation, Cohesion)
  • Amir Kashani asl *, Mohsen Kalantari, Isa Piri Pages 87-110

    Undefended spaces are one of the most important factors inducing a sense of insecurity in urban spaces, which leads to a decrease in the mental peace of citizens and increasement in criminal conduct for crime in these spaces. With proper control and use of physical and social factors, these spaces are improved physically and meaningfully and prevent the adverse effects that lead to the occurrence of various types of violence. This research, by examining the defenseless urban spaces of one area of Tabriz city, tries to provide a model for improving and improving the security of these spaces based on the perspective of the dynamics of urban spaces. The type of research is based on the purpose, applied and based on the nature and descriptive-analytical method which is based on documentary and field data. The statistical population is the neighborhoods of one city of Tabriz, and VIKOR technique and IPA importance-performance analysis have been used in the data analysis. The findings show that eastern neighborhoods have the least and western neighborhoods have the most defenseless spaces in the studied area. Also, the results of the importance-performance quadrant matrix indicate that permeability and visual and functional comfort; promotion of social security and tourism capabilities; The use of new technologies and the response of the space to different social groups are the components that have the highest priority in the dynamization of defenseless urban spaces.

    Keywords: Urban Spaces, Defenseless Urban Spaces, Dynamics of Urban Spaces, Security, One Areaof Tabriz City