فهرست مطالب

مجله علمی شیلات ایران
سال سی و یکم شماره 3 (پیاپی 131، امرداد و شهریور 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمود محسنی*، میرحامد سید حسنی، منصور شریفیان، سمیه حسن پور صفحات 1-16

    تاثیر جایگزینی سطوح مختلف روغن ماهی کیلکا با روغن کانولا بر شاخص‏های رشد، ترکیب لاشه و آنزیم های گوارشی بچه تاسماهیان سیبری (Acipenser baerii) مورد بررسی قرار گرفت. 180 عدد بچه ماهی (وزن متوسط 09/2±5/22 گرم) به مدت 10 هفته با 4 جیره غذایی پروتیین و چربی (44 و 14 درصد) ((1: 100 درصد روغن ماهی (FO100)، 2: 100 درصد روغن کانولا (CO100)،3: 50 درصد روغن ماهی + 50 درصد روغن کانولا (CO50+FO50) و 4: 70 درصد روغن ماهی + 30 درصد روغن کانولا (FO100+CO30)) تغذیه شدند. میانگین شاخص های رشد و کارایی غذا در بچهماهیان تغذیه شده با جیره های FO100 و CO100 به طور معنی‏داری نسبت به ماهیان تغذیه شده با جیره حاوی مخلوطی از روغن کانولا و روغن ماهی (CO50+FO50 و FO100+CO30) کمتر بود (05/0p<). تغییر در نسبت روغن ماهی و روغن کانولا موجب تغییر معنی دار در رطوبت، چربی و خاکستر لاشه (05/0p<) شد، اما اثر معنی داری بر پروتیین لاشه نداشت (05/0p>). مقادیر آنزیم لیپاز و کیموتریپسین در ماهیان تغذیه شده با جیره ‏CO50+FO50 به طور معنی داری بالاتر از ماهیان تغذیه شده با جیره‏های  FO100و CO100 بود (05/0p<). نتایج این تحقیق نشان داد که استفاده ترکیبی از منابع روغن گیاهی و روغن جانوری به نسبت مساوی تاثیر بهتری بر شاخص های رشد، ترکیب لاشه و آنزیم های گوارشی تاسماهی سیبری در مرحله رشد دارد.

    کلیدواژگان: تاسماهی سیبری (Acipenser baerii)، روغن کانولا، روغن ماهی، عملکرد رشد و ترکیب لاشه
  • عباس زمانی*، مریم خواجوی صفحات 17-28

    در مطالعه حاضر، عوامل فیزیکی و شیمیایی شامل تعیین دما و pH بهینه و اثر بازدارنده های آنزیمی، یون های فلزی، سورفاکتانت ها و عوامل اکسیدکننده بر میزان فعالیت آنزیم کیموتریپسین استخراج شده از روده فیل ماهی (Huso huso) بررسی گردید. براساس یافته های این تحقیق، دما و pH بهینه فعالیت آنزیم کیموتریپسین به ترتیب 50 درجه سانتی گراد و 8 بود و در دمای بالاتر از 50 درجه سانتی گراد فعالیت آن به شدت کاهش یافت. بازدارنده ها شامل SBTI، TLCK،PMSF، پارا آمینوبنزآمیدین، TPCK، ، یدواستیک اسید و EDTA بطور معنی داری از فعالیت آنزیم جلوگیری کردند که بازدارنده های PMSF، SBTI و TPCK اثر مهارکنندگی کاملی بر فعالیت آنزیم داشتند (05/0>P). یون های + + سبب افزایش معنی دار و یون هایCu2+،Ba2+، Co2+،Zn2+،Fe2+ + باعث کاهش معنی دار فعالیت آنزیم گردیدند (05/0>P). یون های+ و Na+اثر معنی داری بر فعالیت آنزیم نشان ندادند (05/0P>). فعالیت آنزیم کیموتریپسین در حضور سورفاکتانت های ساپونین و سدیم کولات افزایش معنی دار (05/0>P) و در حضور سدیم دودسیل سولفات و عوامل اکسیدکننده (سدیم پربورات و پراکسید هیدروژن) کاهش معنی داری (05/0>P) نشان داد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد فعالیت آنزیم کیموتریپسین در روده فیل ماهی در حضور بازدارنده ها، یون های فلزی (غیر +،Mg2+، K+ وNa+)، سدیم دودسیل سولفات، سدیم پربورات و پراکسید هیدروژن کاهش معنی دار و در حضور Ca2+ وMg2+، ساپونین و سدیم کولات افزایش معنی داری داشت که می تواند در ارزیابی اثرگذاری آنها بر فعالیت بهینه این آنزیم در فیزیولوژی گوارش فیل ماهی موثر باشد.

    کلیدواژگان: روده، کیموتریپسین، فیل ماهی، عوامل فیزیکی و شیمیایی
  • پریا اکبری*، سیمین دلیران، اسماء مفتاح زهی صفحات 29-38

    این مطالعه به مقایسه فعالیت آنتی اکسیدان و محتوای فنلی عصاره چهار گونه نرم تن (دوکفه ای صخره ای اویستر؛ Saccostrea cuculate، دوکفه ای کلم؛ Callista umbonella و صدف ملوک یا استوانه ای؛ Solen vagina و حلزون خوراکی؛ Ampullaria cuprina) و تعیین بهترین نرم تن درساحل قشم پرداخته است. گونه های نرم تن (هرکدام 100 عدد) پس از جمع آوری، در جعبه های سرد به همراه یخ نگهداری و به آزمایشگاه انتقال داده شدند. نمونه ها به خوبی آسیاب و عصاره های آبی، اتانولی (اتانول 90 درصد) و اتانولی: آبی (50:50) از آنها تهیه شد. نتایج نشان داد که بیشترین مقدار محتوای فنلی (66/81 میلی گرم بر گرم عصاره)، فعالیت ضد رادیکالی دی فنیل پیکریل هیدرازیل (66/1722 میکرومول ترولکس بر گرم عصاره) و فعالیت ضد رادیکالی معادل ترولکس آن (33/649 میکرومول ترولکس بر گرم عصاره) در عصاره اتانولی حلزون خوراکی مشاهده شد. همچنین میزان فعالیت آنتی اکسیدانی به سه روش فسفومولیبدیم 66/606 میکرومول ترولکس و احیاء آهن (740 میکرومول آهن در گرم عصاره و توان احیاء کنندگی 24/1 در حلزون خوراکی دارای ماکزیمم فعالیت بود. عصاره های آبی، اتانولی و اتانولی: آبی 4 گونه نرم تن در تمامی مدل های مورد مطالعه سطوح مختلفی از فعالیت آنتی اکسیدانی از خود نشان دادند. در کل، عصاره اتانولی حلزون خوراکی بهترین فعالیت آنتی اکسیدانی و محتوای فنلی را نشان داد که می تواند به عنوان منابع غنی از آنتی اکسیدان های طبیعی برای استفاده از مواد غذایی توصیه شود.

    کلیدواژگان: فعالیت آنتی اکسیدانی، فنل، دو کفه ای اویستر، دو کفه ای کلم، ملوک، حلزون خوراکی
  • شهرام دادگر*، امید جمشیدی، حسن علیپور، محمود بهمنی، سید داود حاجی میررحیمی، همایون حسین زاده صحافی، محمود حافظیه، ندا علیزاده، رضا نهاوندی صفحات 39-58

    هدف این پژوهش کاربردی، شناسایی و ارایه راهکارهای توسعه زیست بوم کارآفرینی و کسب و کارهای نوپا حوزه ماهیان گرم آبی بود که با روش آمیخته (کیفی+کمی) انجام پذیرفت. جامعه آماری در بخش کیفی شامل 12 نفر از خبرگان صاحب نظر بود که به روش نمونه گیری گلوله برفی انتخاب و تا نقطه اشباع نظری داده ها از آنها جمع آوری شد. در بخش کمی نیز جامعه آماری متشکل از کارشناسان و صاحبنظران حوزه شیلاتی و کارآفرینی از سه دسته سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان، خبرگان و کنشگران فعال حوزه ماهیان گرم آبی و بهره برداران شیلات بود که 40 مصاحبه و پرسشنامه به روش نمونه گیری دردسترس از آنها تکمیل گردید. در بخش کیفی این تحقیق با استفاده از تکنیک تحلیل محتوای مصاحبه های صورت گرفته، نقاط قوت، ضعف، فرصت و تهدیدها در چارچوب مدل SWOT، شناسایی و در قالب پرسشنامه در اختیار پاسخگویان قرار گرفت و داده ها از آنها جمع آوری شد. نتایج بخش کمی نشان داد که در فضای درونی زیست بوم کارآفرینی و کسب و کارهای نوپای ماهیان گرم آبی، نقاط قوت و در فضای بیرونی نقاط ضعف حاکم هستند. به عبارت دیگر، راهبردهای توسعه این زیست بوم در محدوده راهبردهای رقابتی-تنوع یا راهبرد انطباقی قرار دارد. این راهبردها سعی دارند تا با کاستن از ضعف ها بتواند حداکثر استفاده را از فرصت های موجود ببرد. در نهایت برای توسعه زیست بوم باید مجموعه راهکارهایی را در هفت بخش تامین نهاده، تولید و تولیدکننده، جمع آوری/فرآوری، توزیع/ تدارکات، تامین منابع مالی، بازار/ مشتری و تامین منابع انسانی اتخاذ نمود.

    کلیدواژگان: کارآفرینی، کسب و کارهای نوپا، زیست بوم، ماهیان گرم آبی
  • سید داود حسینی*، محدثه سادات حسینی، سید مهدی رضایی صفحات 59-69

    بیماری لکه سفید یکی از مهمترین بیماری ها در پرورش میگو می باشد که موجب کاهش تولید و خسارت اقتصادی شدیدی در کل دنیا از جمله ایران گردیده است. مرگ و میر ناشی از این بیماری شدید و بسیار بالا و به 100% طی 10-3 روز از شروع بیماری می رسد. بر اساس آمارهای جهانی سالانه در دنیا حدود 300 هزار تن میگو بر اثر این بیماری تلف می شود. برای مثال، در ایران در سال های 1386,1383, 1394,1387، 1395 و 1398 شیوع این بیماری خسارات میلیاردی به تولید کنندگان وارد کرد. با توجه به این که ژن پروتیین ویروسی VP28 یکی از مهم ترین پروتیین های پوششی ویروس بیماری لکه سفید و در چسبیدن و نفوذ به سلول های میگو نقش دارد و از آن جایی که مهم ترین منبع غذایی میگو در مرحله لاروی میکروجلبک می باشد، می تواند منبع مناسبی برای ساخت واکسن باشد. در این تحقیق ژن VP28 به میکروجلبک انتقال داده شد تا از این راه کمکی در جهت تولید واکسن خوراکی برای جلوگیری از بیماری لکه سفیدمیگو انجام گیرد. در این تحقیق نمونه های میگو (Penaeus indicus) مشکوک به بیماری سندروم لکه سفید از استخرهای پرورشی آبادان (مهرماه 1390) به آزمایشگاه موسسه واکسن و سرم سازی رازی-شعبه اراک منتقل و DNA ژنومیک ویروس با استفاده از روش پروتییناز K و فنل/کلرفرم استخراج شد. با طراحی آغازگرهای اختصاصی ژن VP28 به روش PCR تکثیر و به داخل وکتور pCAMBIA1304 منتقل و نهایتا طی فرایند تراواسازی الکتریکی به میکروجلبک Chlorella vulgaris که خود یکی از میزبان های بسیار مناسب انتقال ژن می باشد، منتقل گردید.

    کلیدواژگان: ژن VP28، لکه سفید میگو، میکروجلبک، کلرلاولگاریس، الکتروپوریشن
  • مهرداد محمدی دوست، لفته محسنی نژاد* صفحات 71-79

    نوزادگاهی باعث بهبود شاخص های رشد و افزایش راندمان تولید می شود. در این تحقیق مقایسه بین شاخص های رشد، وزن نهایی برداشت، بازماندگی و ضریب تبدیل غذایی بین دو گروه میگوی نوزادگاهی شده و نوزادگاهی نشده صورت گرفت. برای این منظور تعداد 819000 قطعه پست لارو 12 با تراکم 13 قطعه در مترمربع در 9 استخر ذخیره سازی و 90 روز پرورش داده شد. به همین تعداد پست لارو با تراکم 4000 قطعه در مترمکعب به مدت 30 روز در گلخانه مرحله نوزادگاهی را سپری کرده، سپس در 9 استخر با تراکم 13 قطعه در مترمربع ذخیره سازی و به مدت 60 روز پرورش داده شد. زیست سنجی هر 15 روز یک بار انجام شد، فاکتورهای فیزیکو شیمیایی آب به صورت پنج روز یک بار اندازه گیری و ثبت شد. وزن نهایی میگوهای نوزادگاهی شده 51/0±13/28 و میگوهای نوزادگاهی نشده 67/0±22/17 رسید که تفاوت معنی داری را نشان می دهد (05/0>P) .احتمالا به دلیل فعال شدن رشد جبرانی میگوهاست. نرخ رشد روزانه در گروه نوزادگاهی 01/0±21/0 نسبت به گروه نوزادگاهی نشده 01/0±15/0 به طور معنی داری افزایش داشت. همچنین ضریب تبدیل غذایی به طور معنی داری کاهش داشت. بنابراین، بر اساس این مطالعه می توان بیان کرد، تولید میگو با استفاده از میگوهای نوزادگاهی شده علاوه بر کاهش طول دوره پرورشی که خطر بروز بیماری را کاهش می دهد، با کاهش غذای مصرفی و افزایش وزن و مقدار تولید میگو، افزایش بهره وری به همراه دارد.

    کلیدواژگان: گلخانه، وزن ذخیره سازی، رشد جبرانی
  • سید قاسم قربان زاده زعفرانی*، فرهاد حسینی طایفه، منا ایزدیان، بهزاد رایگانی صفحات 81-98

    تالاب اینچه با اهمیت اکولوژیک بالا، در شمال شهر آق قلا در استان گلستان واقع شده است. در مطالعه حاضر، به منظور منشاء یابی و تعیین میزان آلودگی فلزات سنگین در تالاب و محاسبه شاخص های فاکتور غنی شدگی (EF)[1] و بار آلودگی (PLI)[2]، رسوبات سطحی تالاب اینچه از هفت ایستگاه با حداکثر عمق 8/2 متر در آبان 1397 جمع آوری شد. متغیرهای محیطی آب، فلزات سنگین، دانه بندی و مواد آلی کل رسوب، به ترتیب با دستگاه پرتابل مولتی پارامتر، طیف سنجی جرمی پلاسمای جفت شده القایی، روش پراکنش لیزی و روش سوزاندن در کوره اندازه گیری شد. میانگین آلومینیوم و آهن در رسوبات به ترتیب 0±8/0 و 6/0±5/1% بوده است. همچنین میانگین آرسنیک، مس، نیکل، سرب، کروم، روی و وانادیوم در رسوبات به ترتیب 6/4±8/2، 6/3±8/12، 4/6±7/26، 7/2±0/7، 8/7±7/25، 2/16±4/32 و 1/7±6/28 میلی گرم در کیلوگرم اندازه گیری شد. به طور کلی، از لحاظ شاخص فاکتور غنی شدگی، تالاب دارای غنی شدگی کم (8/1-1) بوده است درحالی که ایستگاه 5، از لحاظ میزان آهن (7/3) و آرسنیک (7/5) به ترتیب دارای غنی شدگی متوسط و غنی شدگی متوسط الی شدید است. از نظر گستره شاخص بار آلودگی (84/0- 46/0)، کلیه ایستگاه ها کمتر از یک بوده، بنابراین فاقد آلودگی بودند. به طور کلی، چون میزان نیکل و آرسنیک به ترتیب در کلیه ایستگاه ها و ایستگاه 5 از استاندارد "سطوح اثرات آستانه" بالاتر بوده است، می توان نتیجه گرفت احتمال بروز اثرات شدید زیستی بر اکثر موجودات بسترزی، کم و در حد آستانه است.
     

    کلیدواژگان: رسوب، تالاب اینچه، فلزات سنگین، فاکتور غنی شدگی، شاخص بار آلودگی
  • رضا صفری*، حسن نصرالله زاده، سهیل ریحانی پول، زهرا یعغوب زاده، مرضیه رضایی صفحات 99-112

    هدف از تحقیق حاضر، استخراج، صابونی کردن و خالص سازی رنگدانه آستاگزانتین از میکروجلبک هماتوکوکوس (Haematococcus pluvialis) و ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی (فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH و کاهندگی یون فریک) آن بود. جهت استخراج از دو روش منفرد (استخراج با استفاده از حلال استون یا ACE) و ترکیبی (استخراج به وسیله پیش تیمار با اسیدکلریدریک و سپس استخراج با استون یا HCl-ACE) استفاده گردید. مطابق نتایج، مقدار آستاگزانتین (میلی گرم بر گرم) مستخرج با دو روش استون (ACE) و پیش تیمار حاوی اسیدکلریدریک (HCl-ACE) در مراحل استخراج، صابونی کردن و خالص سازی نهایی به ترتیب 09/4 (65/13%)، 49/8 (30/28%)، 59/14 (65/48%) و 49/9 (65/31%)، 59/13 (30/45%) و 09/25 (65/83%) بود. فعالیت مهار رادیکال آزاد DPPH آستاگزانتین استخراج شده با دو روش ACE و HCl-ACE (غلظت 300-50 میکروگرم بر میلی لیتر) به ترتیب در دامنه 26/76-25/66 و 06/94-39/85 درصد متغیر بود. این مقادیر برای قدرت کاهندگی یون فریک به ترتیب در بازه جذب 75/0-61/0 و 92/0-78/0 در طول موج 700 نانومتر قرار داشت. رنگدانه استخراج شده با استفاده از روش ترکیبی (نسبت به روش منفرد) به صورت معنی داری دارای فعالیت آنتی اکسیدانی بیشتری بود (05/0>p). علاوه براین، در هر دو آزمون، با افزایش غلظت آستاگزانتین تا 100 میکروگرم بر میلی لیتر، روند فعالیت آنتی اکسیدانی، به صورت افزایشی و سپس ثابت ثبت شد (عدم اختلاف معنی دار بین غلظت های 200 و 300 میکروگرم بر میلی لیتر). مقایسه فعالیت آنتی اکسیدانی آستاگزانتین با آنتی اکسیدان های مصنوعی نشان داد که رنگدانه استخراج شده با روش ترکیبی (در غلظت های بالا) فعالیت نزدیکتر یا بیشتری نسبت بهBHA  و BHT دارد. مطابق یافته ها، روش ترکیبی (اسید-استون) در مقایسه با روش منفرد (استون) می تواند بازده استخراج و فعالیت آنتی اکسیدانی این رنگدانه را بهبود بخشد. بنابراین، روش مورد استفاده جهت استخراج و خالص سازی آستاگزانتین، به صورت بالقوه ای بازده استخراج و فعالیت آنتی اکسیدانی آن را تحت تاییر قرار می دهد و با انتخاب روش استخراج بهینه، می توان دو شاخص مذکور را در رنگدانه ارتقاء داد.

    کلیدواژگان: میکروجلبک هماتوکوکوس، آستاگزانتین، بازده استخراج، فعالیت آنتی اکسیدانی
  • فراز پنجوینی، کوروش سروی مغانلو*، راحله طهماسبی، احمد ایمانی صفحات 113-127

    در تحقیق حاضر، اثرات افزودن ویتامین C، آستازانتین و لسیتین سویا به جیره غذایی بر قابلیت لقاح (درصد لقاح و تخم های چشم زده) و فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و گلوتاتیون پراکسیداز (GPx) مایع تخمدانی ماهی آزاد دریای خزر (Salmo caspius) بررسی شد. بدین منظور، 9 جیره آزمایشی مختلف: C0A0L0 (صفر میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C، صفر میلی گرم در کیلوگرم آستازانتین و صفر درصد لسیتین سویا)، C300A50L0، C700A100L0، C0A50L6، C300A100L6، C700A0L6، C0A100L9، C300A0L9 و C700A50L9 فرموله شد و مولدین (05/0±51/2 کیلوگرم) به مدت چهار ماه تغذیه شدند. پس از حصول رسیدگی جنسی و تخم کشی، مایع تخمدانی برای سنجش فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی (AAE) و بررسی قابلیت لقاح آن، جدا شد. از مخلوط اسپرمی 9 مولد نر برای سنجش قابلیت لقاح استفاده شد. نتایج حاکی از افزایش هماوری نسبی و AAE مایع تخمدانی بود. کمترین هماوری نسبی (38±640 تعداد تخمک در کیلوگرم وزن مولد)، فعالیت آنزیم های SOD، CAT و GPx (به ترتیب 60/67±33/816 واحد در میلی لیتر، 40/0±29/1 نانومول در دقیقه در میلی لیتر و 08/0±06/1 نانومول در دقیقه در میلی لیتر) در مایع تخمدانی ماهیان گروه C0A0L0 مشاهده شد که با سایر تیمارها اختلاف معنی داری داشت (05/0p<). بالاترین درصد لقاح و درصد تخم های چشم زده در تیمار C300A100L6 (به ترتیب 13/5±66/91 درصد و 3/1±63/87 درصد) به دست آمد که با تیمار آب شیرین (به ترتیب 16/4±66/77 درصد و 1/5±86/47 درصد) اختلاف معنی داری داشتند (05/0p<). طبق نتایج این تحقیق افزودن 100 میلی گرم در کیلوگرم آستازانتین به همراه حداقل 300 میلی گرم در کیلوگرم ویتامین C و حداقل 6 درصد لسیتین سویا می تواند موجب افزایش هماوری نسبی، قابلیت لقاح پذیری و AAE مایع تخمدانی ماهی آزاد دریای خزر شود.

    کلیدواژگان: آستازانتین، تخم چشم زده، آنزیم آنتی اکسیدانی، لسیتین سویا، لقاح، مایع تخمدانی، ویتامین C
  • صفیه شهوازی، آناهیتا رضایی*، مسعود رضا صیفی آباد شاپوری، مجتبی علیشاهی، مینا آهنگرزاده صفحات 129-138

    هرپس ویروس نوع 3 (CyHV-3)، عامل اصلی بیماری واگیردار کوی هرپس ویروس (KHVD) در ماهی کپور معمولی و کوی در سرتاسر جهان است. بدین منظور از 60 قطعه ماهی کپور معمولی از مزارع تلفات دار و مزارع استان خوزستان که در چند سال اخیر تلفات گزارش کرده بودند، طی سال‌های 1400-1396، جهت ردیابی بیماری ویروس هرپس کوی به روش مولکولی نمونه برداری شد. جهت افزایش بار ویروس در بافت‌‌های آبشش و کلیه، به ازای سه ماهی، سه نمونه آبشش و سه نمونه کلیه به صورت جداگانه با یکدیگر مخلوط شدند. استخراج DNA بافت با استفاده از کیت تجاری شرکت رهازیست پادتن[1] طبق دستورالعمل کیت انجام شد. سپس آزمایش واکنش زنجیره‌‌ای پلی‌‌مراز آشیانه‌‌ای[2] با استفاده از مسترمیکس Amplicon و پرایمرهای مربوط به ژن پلی‌‌مراز انجام شد. نتایج حاصل از Nested PCR نشان داد که 3 نمونه (دو نمونه آبشش و یک نمونه بافت کلیه) از 40 نمونه مخلوط شده مورد آزمایش دارای باند 339 کیلوجفت باز بودند و به عنوان نمونه مثبت در نظر گرفته شدند. تعیین توالی محصولات PCR و آنالیز اولیه Blast نشان داد که توالی یکی از نمونه‌‌های مثبت به توالی‌‌های مربوط به CyHV-3 شباهت داشت. نتایج هم‌ترازی ردیف‌‌های نوکلیوتیدی و درخت فیلوژنی این توالی، کوی هرپس ویروس را با قطعیت تشخیص داده و با شماره دسترسی LC713276 در بانک ژن جهانی ثبت گردید.

    کلیدواژگان: بیماری کوی هرپس ویروس، کپور معمولی، Nested PCR، استان خوزستان
|
  • Mahmoud Mohseni*, Mirhamed Hassani, Mansour Sharifian, Somaye Hasanpour Pages 1-16

    The effect replacement of various kilka fish oil with canola oil was investigated on growth indices, body composition, and digestive enzymes of Siberian sturgeon (Acipenser baerii). One hundred and eighty fry fish (22.5±2 2.09 g average weight) were fed with four isonitroginus and isolipid diets (44 and 14%) (1: 100% fish oil (FO100), 2: 100 % of canola oil (CO100), 3: 50% fish oil+50% canola oil (CO50+FO50) and 4: 70% fish oil+30% canola oil (FO100+CO30)) for 10 weeks. The mean growth and feed efficiency indices in the fish fed with FO100 and CO100 diets were significantly lower than CO50+FO50 and FO100+CO30 (P<0.05). The changes in the canola oil/fish oil ratio caused changes in the body moisture and ash contents (P<0.05), but had no significant effect on the body protein (P>0.05). The lipase and chymotrypsin levels in the fish fed with CO50+FO50 diet were significantly higher than the fish fed with FO100 and CO100 diet. The results of this study indicated that using a combination of vegetable oil and fish oil in equal proportions has a relatively better effect on the growth indices, body composition, and digestive enzymes of Siberian sturgeon in the growth stage.

    Keywords: Siberian sturgeon (Acipenser baeri), Canola oil, Fish oil, Growth performance, survival
  • Abbas Zamani*, Maryam Khajavi Pages 17-28

    In the present study, the physical and chemical factors including optimum temperature and pH, the effect of inhibitors, metal ions, oxidizing agents, and surfactants were assayed on the chymotrypsin activity from beluga (Huso huso) intestine. According to the obtained results, the optimum temperature and pH of the chymotrypsin were recorded at 50°C and 8, respectively, and its activity was extremely decreased at temperature>50°C. Inhibitors including SBTI, TLCK, PMSF, ρ-aminobenzamidine, TPCK, pepstatin A, iodoacetic acid and EDTA significantly inhibited the enzyme activity that PMSF, SBTI and TPCK had a completely inhibition effect on the enzymatic activity (P<0.05). The enzyme activity was significantly increased in the presence of Ca+2 and Mg+2 and decreased by Cu+2, Ba+2, Co+2, Zn+2, Fe+2 and Al+3 (P<0.05). Na+ and K+ did not show any significant effect on the activity of enzyme (P>0.05). The enzymatic activity was significantly increased in presence of surfactants including saponin and sodium cholate and showed a significant decrease in presence of SDS and oxidizing agents like sodium perborate and hydrogen peroxide (P<0.05). Therefore, the results of this study showed that the chymotrypsin activity from beluga intestine had a significant decrease in presence of inhibitors, metal ions (except for Ca+2, Mg+2, K+ and Na+), SDS, sodium perborate and hydrogen peroxide and showed a significant increase in presence of Ca+2 and Mg+2, saponin and sodium cholate that it can be affected the maximum activity of the enzyme in digestive physiology of the beluga.

    Keywords: Intestine, Chymotrypsin, Beluga, Physical, chemical factors
  • Paria Akbary* Pages 29-38

    This study compares the antioxidant activity and phenolic content of extracts of four mollusk species (Oyster rock bivalve; Saccostrea cuculate, cabbage bivalve; Callista umbonella and Molok or cylindrical clam; Solen vagina and edible snail; Ampullaria cuprina) and determine the best mollusk in Qeshm coast. Mollusc species (n=100 for each mollusk) were stored in cold boxes with ice and transferred to the laboratory after collection. The samples were well ground and aqueous, ethanolic (90% ethanol) and hydro-ethanolic (50:50) extracts were prepared from them. The results showed that the highest amount of phenolic content (81.66 mg GAE/g extract), diphenylpicrylhydrazyl (DPPH) antiradical activity (1722.66 µmol Trolex /g extract) and antiradical activity equivalent to Trolex (649.33 µmol Trolex/g) extract) was observed in the ethanolic extract of edible snail. Also, the amount of antioxidant activity was maximum in three methods PMP, 606.66 µmol Trolex, FRAP: (740 µmol iron/ gram of extract and RP: 1.24 in edible snail. Aqueous, ethanolic and hydro-ethanolic extracts of four Mollusca species showed different levels of antioxidant activity in all studied models. In general, ethanolic extract of edible snail showed the best antioxidant activity and phenolic content, which can be considered as rich sources of natural antioxidants for food usage is recommended

    Keywords: Antioxidant acitivity, phenol, Saccostrea cuculate, Callistaumbonella, Solen vagina, Ampullaria cuprina
  • Shahram Dadgar*, Omid Jamshidi, Hassan Alipoor, Mahmoud Bahmani, Davood Mirrahimi, Houmayun Hosseinzadeh, Mahmoud Hafezieh, Neda Alizade, Reza Nahavandi Pages 39-58

    The main purpose of this applied research which was carried out by a mixed-method (qualitative + quantitative) approach, was to identify and provide strategies for the development of entrepreneurial ecosystems and start-up businesses in the field of warm-water fish. The statistical population of the research in the qualitative part included 12 experts in entrepreneurship, business, and fisheries, who were selected by snowball sampling, and data were collected from them so the theoretical saturation was achieved. In the quantitative part, the statistical population consisted of experts in the field of fisheries and entrepreneurship from three categories of policymakers, decision-makers, experts, and activists in the field of warm water fish and fisheries operators, of whom 40 interviews and questionnaires were completed through convenience sampling method. In the qualitative part of the research, using the content analysis technique of the interviews, four dimensions of the SWOT model including strengths, weaknesses, opportunities, and threats were identified and it was provided to the respondents in the form of a questionnaire, and the data was collected from them. Based on the results of the quantitative part, strengths in the interior and weaknesses in the exterior environment were dominant. In other words, the development strategies of this ecosystem are within the range of competitive-diversity strategies or adaptive strategies. These strategies try to make the most of the available opportunities by reducing weaknesses. Finally, for the development of entrepreneurship and start-up businesses in the field of warm-water fish, a set of strategies in seven categories of inputs, production and producer, collection/processing, distribution/procurement, financial resources, market/customer, and human resources were proposed.

    Keywords: Entrepreneurship, Start-ups, Ecosystem, Warm-water fish
  • Seyed Davood Hosseini*, Mohadesehosatad Hosseini, Seyed Mahdi Rezai Pages 59-69

    White spot disease (WSD) is one of the most important diseases in shrimp farming, which has caused a decrease in production and severe economic damage all over the world, including Iran. Mortality caused by this severe disease is very high and reaches 100% within 3 to 10 days from the onset of the disease. According to global statistics, about 300,000 tons of shrimp are lost due to this disease every year in the world. For example, within the years 2004, 2006, 2007, 2015, 2016 and 2019, the outbreak of this disease caused millions of dollar losses to the producers in Iran. Since the VP28 viral protein gene is one of the most important white spot disease virus envelope proteins and plays a role in sticking to and penetrating shrimp cells, and since microalgae is the most important source of food for shrimp in the larval stage, So it can be a suitable host for making  a vaccine. So in this study, samples of shrimp (Penaeus indicus) suspected of white spot disease from Abadan (Khuzestan province) breeding ponds were transferred to the laboratory of Razi Vaccine and Serum Institute of Arak branch and the genomic DNA of the virus was extracted using proteinase K and phenol/chloroform methods. The VP28 gene was proliferated by PCR method, inserted into pCAMBIA1304 vector and finally transferred to Chlorella vulgaris microalgae using electroporation method.

    Keywords: VP28, white spot, Microalgae, Chlorella vulgaris, Electroporation
  • Mehrdad Mohammadidust, Lefteh Mohseninejad* Pages 71-79

    A nursery can improve growth indicators and increase production efficiency. This research compared growth indicators, final harvest weight, and survival rate and feed conversion ratio between nursery and un nursery groups. The number of 819,000   pieces of post larvae 12 with density of 13 pieces per square meter was reared in stocking for 90 days in 9 ponds. The same number of post larves with a density of 4000 pieces per cubic meter was reared in the greenhouse for 30 days. Then it was stocked in 9 ponds with a density of 13 pieces per square meter and they were cultured for 60 days. Biomass was measured every 15 days. Physico -chemical factors of water were recorded every five days. The final weight nursery shrimps was 28.13±0.51 1 and non-nursery shrimps 17.22±0.67. It shows a significant difference (P<0.05). It is probably activated by the compensatory growth of shrimps. The daily growth rate in the nursery group was 0.21±0.01 which was higher compared non nursery group 0.15±0.01 compared to the non-nursery group. It increased significantly. Also, the food conversion rate was significantly reduced. This this study, it can be said that shrimp production using shrimps nursery, in addition to reducing period of the culture with reduces the risk of disease. Also, reducing the food consumption and increasing the weight and quantity of shrimp production would increase the productivity.

    Keywords: Greenhouse, Stocking weight, Compensatory growth
  • Ghasem Ghorbanzadeh Zaferani*, Farhad Hosaini Tayefeh, Mona Izadian, Behzad Raygani Pages 81-98

    The Incheh wetland, with high ecological importance, is located in the north of Aq-Qala (Golestan province). In this study, the surface sediments of the Incheh wetland from 7 stations with a maximum depth of 2.8 m were collected in November 2018 to find the source and determine the amount of heavy metals pollutions in the wetland and calculate the indices of enrichment factor and pollution load. The water environmental parameters, heavy metals, grain size, and total organic matter were measured by portable multi-parameter meter, inductively-coupled plasma mass spectrometry, laser diffraction particle size analyzer, and oven combustion, respectively. The mean of Al and Fe in the sediments were 0.8±0.4 and 1.5±0.6%. Also, the mean of As, Cu, Ni, Pb, Cr, Zn and V in the samples were measured 2.8±4.6, 12.8±3.6, 26.7±6.4, 7.0±2.7, 25.7±7.8, 32.4±16.2 and 28.6±7.1 mg/kg, respectively. In general, in terms of the enrichment factor index, the wetland has low enrichment (1-1.8). In the case that station 5, in terms of Fe (3.7) and As (5.7) had moderate enrichment and moderate to severe enrichment, respectively. In terms of the range of pollution load index (0.46-0.84), all stations were less than 1, so they were not polluted. In general, due to the fact that the amount of nickel and arsenic in all stations and station 5 was higher than the TEL, respectively, it can be concluded that the probability of severe biological effects on most of benthic organisms is low and at the threshold level.

    Keywords: Sediment, Incheh Wetland, Heavy metals, Enrichment factor, Pollution load index
  • Reza Safari*, Hasan Nasrollahzadeh, Soheyl Reyhani Poul, Zahra Yaghoubzadeh, Marzieh Rezaei Pages 99-112

    The aim of the present study was to extract, saponify and purify astaxanthin pigment from Haematococcus microalgae (Haematococcus pluvialis) and evaluate its antioxidant activity (DPPH free radical scavenging activity and reduction of ferric ions). For extraction, two single (extraction using acetone solvent or ACE) and combined (extraction by pretreatment with hydrochloric acid and then extraction with acetone or HCl-ACE) methods were used. According to the results, amount of extracted astaxanthin (mg/g) by two methods of acetone (ACE) and hydrochloric acid pretreatment (HCl-ACE), in the extraction, saponification and final purification stages were 4.09 (13.65%), 8.49 (28.30%), 14.59 (48.65%) and 9.49 (31.65%), 13.59 (45.30%) and 25.09 (83.65%), respectively. DPPH free radical inhibition activity of extracted astaxanthin with two ACE and HCl-ACE methods (50 to 300 μg/ml) ranged from 66.25 to 76.26% and 85.39 to 94.06%, respectively. These values for ferric ion reduction power were in the absorption range of 0.61 to 0.75 and 0.78 to 0.92 at the wavelength of 700 nm, respectively. The pigment extracted using the combined method (compared to the single method) had significantly more antioxidant activity (p<0.05). In addition, in both tests, increasing the concentration of astaxanthin up to 100 μg/ml, the trend of antioxidant activity was recorded as increasing and then constant (no significant difference between the concentrations of 200 and 300 μg/ml). Comparison of the antioxidant activity of astaxanthin with synthetic antioxidants showed that the pigment extracted by combination method (at high concentrations) had the activity closer or even more than BHA and BHT. According to the findings, the combined method (acid-acetone) compared to the single method (acetone) can improve the extraction efficiency and antioxidant activity of this pigment. Therefore, the method used for the extraction and purification of astaxanthin potentially affects its extraction efficiency and antioxidant activity, and by choosing the extraction optimum method, the mentioned two indicators can be improved in the pigment.

    Keywords: Haematococcus microalgae, Astaxanthin, Extraction efficiency, Antioxidant activity
  • Faraz Panjvini, Kourosh Sarvi Moghanlou*, Raheleh Tahmasebi, Ahmad Imani Pages 113-127

    In this study, the effects of dietary addition of vitamin C, astaxanthin, and lecithin on the fertility ability (percentage of fertilization and eyed-eggs) and activity of SOD, CAT and GPx in the ovarian fluids of Caspian trout (Salmo caspius) were investigated. For this purpose, nine different experimental diets: C0A0L0 (0 mg kg-1 vitamin C, 0 mg kg-1 astaxanthin and 0% soybean lecithin), C300A50L0, C700A100L0, C0A50L6, C300A100L6, C700A0L6, C0A100L9, C300A0L9, and C700A50L9 were formulated and the broodstocks (2.51±0.05 kg) were fed for four months. After sexual maturation and spawning, the ovarian fluids were isolated to measure the activity of antioxidant enzymes (AAE) and to evaluate its fertilization ability. The sperm mixture of 9 male broodstocks was used to measure fertilization ability. The results showed an increase in the relative fecundity and AAE in ovarian fluid. The lowest relative fecundity (680±38 eggs per Kg of broodstock weight) and SOD, CAT, and GPx (816.33±67.60 u/ml, 1.29±0.40 nmol/min/ml and 1.06±0.08 nmol/min/ml, respectively) were observed in C0A0L0 which significantly different from other treatments (p<0.05). The highest percentage of fertilization and eyed-eggs were obtained in C300A100L6 (91.66±5.13% and 87.63±1.3%, respectively) which significantly different from the freshwater treatment (77.66±4.16% and 47.86±5.1%, respectively; p<0.05). According to the results of this research, adding of 300 mg kg-1 vitamin C with 100 mg kg-1 astaxanthin and 6% lecithin can increase the relative fecundity, fertilization ability and AAE in ovarian fluids of Caspian brown trout.

    Keywords: Antioxidant enzyme, Astaxanthin, Eyed-eggs, Fertilization, Ovarian fluids, Soybean lecithin, Vitamin C
  • Safieh Shahvazi, Annahita Rezaie *, Masood Reza Seifi Abad Shapouri, Mojtaba Alishahi, Mina Ahangarzadeh Pages 129-138

    Herpesvirus type 3 (CyHV-3) is the main cause of contagious koi herpesvirus infectious (KHVD) in common carp and koi worldwide. For this purpose, 60 pieces of common carp from farms with losses and farms from Khuzestan province that reported losses in the last few years were sampled during 2017 to 2021 for detection of Koi herpes virus disease by molecular method. In order to increase the virus load in gill and kidney tissues, three gills and kidney samples were separately mixed together for each three fish. DNA extraction from the tissue was performed using the commercial kit of Raha Zist Padtan Company according to the instructions. Afterward, Nested PCR test was performed using Amplicon master mix and polymerase gene primers. The results of the Nested PCR showed that 3 samples (two gill samples and one kidney tissue sample) out of 40 mixed samples tested had 339 kbp band and were considered as positive samples. Sequencing of PCR products and preliminary Blast analysis showed that the sequence of one of the positive samples was similar to the CyHV-3. The results of the alignment of the nucleotide rows and the phylogeny tree of this sequence confirmed Koi herpesvirus and it was registered in the World Gene Bank with the accession number of LC713276.

    Keywords: Koi herpesvirus disease, Common carp, Nested PCR, Khuzestan Province