فهرست مطالب

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 115 (مهر 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/24
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مجید امیدی خانکهدانی*، غلامعلی افروز، سوگند قاسم زاده، زهرا نقش صفحات 1285-1300
    زمینه

    تولد فرزند با نشانگان داون چالش های بسیاری را برای خانواده ایجاد می کند. این چالش می تواند کیفیت زندگی خاانواده را دست خوش تغییر کند. لذا پرداختن به عوامل و الگوی کیفیت زندگی در این خانواده ها اهمیت خاصی دارد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر ارایه الگوی مفهومی کیفیت زندگی در خانواده های دارای فرزند مبتلا به نشانگان داون بر اساس یک مطالعه داده بنیاد بود.

    روش

    پژوهش حاضر کیفی و بر اساس نظریه داده بنیاد بود جامعه آماری برای انجام مصاحبه جهت مفهوم سازی، اساتید، متخصصان و روانشناسان در حیطه خانواده و نشانگان داون بودند که از بین آن ها 17 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از مصاحبه نیمه ساختاریافته که سوالات آن بر اساس تعاریف، الگوها و نظریه های کیفیت زندگی فراهم شده بود استفاده گردید پس از پیاده سازی متن مصاحبه ها و ورود آن ها به نرم افزار تجزیه و تحلیل داده های کیفی، بر اساس رویکرد نظام دار اشتروس و کوربین کدگذاری باز، محوری و انتخابی صورت پذیرفت.

    یافته ها

    از فرآیند کدگذاری باز در نهایت 114 مفهوم و 20 مقوله شناسایی گردید. که شامل شش دسته عوامل علی: وضعیت اجتماعی - اقتصادی، جو و محیط خانواده گی، سلامت، استقلال و توانمندی فرزند با نشانگان داون، توانش های کنار آمدن، بازخورد ها، باورها و ارزش ها، رفتار و توانمندی متخصصان؛ مقوله محوری: عوامل فردی - اجتماعی اقتصادی؛ عوامل زمینه ای: واکنش اقوام، شرایط اجتماعی والدین، تغییر شرایط جسمانی اعضای خانواده، مورد آزار قرار گرفتن؛ عوامل مداخله گر: پذیرش اجتماعی، آموزش فرهنگی و سیاست های کلان عمومی؛ راهبردها: نگرانی، معنویت گرایی و تشکیل گروهای والدینی؛ پیامدها: انزواطلبی / جمع گرایی، آینده نگری / بی توجهی، سازگاری / ناسازگاری بود.

    نتیجه گیری: 

    نتایج این مطالعه نشان داد عمده ترین مساله ای که برای خانواده ها پیش می آید نگرانی از آینده می باشد. برخی از خانواده ها روی به معنویت آورده و گروهی دیگر با تشکیل گروه های والدینی سعی می کنند شرایط مناسی برای خانواده و فرزند مبتلا به نشانگان داون فراهم کنند. با تکیه به نتایج این مطالعه می توان نگاه سیاست گذاران بخش بهداشت روان را به سمت ارتقای کیفیت زندگی خانواده های دارای فرزند مبتلا به سندورن داون سوق داد.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی خانواده، نشانگان داون، نظریه داده بنیاد
  • سید شجاع الدین هاشمی*، پرویز شریفی درآمدی، مهدی دستجردی کاظمی، سعید رضایی صفحات 1301-1314
    زمینه

    اضطراب اجتماعی اختلالی با شیوع متوسط و دارای تاثیرات اجتماعی گسترده بر افراد است. پژوهش ها نشان می دهد، روش های زیرمجموعه درمان های بازسازی شناختی مانند درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد (اکت) می توانند به افراد مبتلا اضطراب اجتماعی کمک کنند. براساس مطالعات، این موضوع را هدف قرار داده اند بسیار محدوداند.

    هدف

    این پژوهش، با هدف بررسی اثربخشی درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد بر اضطراب اجتماعی و روانی گفتار افراد نوجوان دارای لکنت، انجام شد.

    روش

    این پژوهش، یک تحقیق شبه آزمایشی بود که به صورت پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری طراحی و با یک گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی افراد نوجوان 13 تا 17 ساله دارای لکنت مراجعه کننده به مراکز گفتاردرمانی در سال 1400 بود. حجم نمونه 20 نفر بود که به شیوه هدفمند انتخاب و به شیوه تصادفی در دو گروه آزمون و گواه گمارش شدند. ابزار پژوهش، مقیاس فارسی تعیین شدت لکنت (رایلی، 2009) و پرسشنامه اضطراب اجتماعی ولز (1994) بودند. علاوه براین، جهت تحلیل داده ها از تحلیل کوواریانس استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج حاصل از پژوهش نشان داد درمان گروهی مبتنی بر پذیرش و تعهد تغییرات معناداری در گروه آزمایش و گواه در متغیرهای اضطراب اجتماعی و شدت لکنت ایجاد کرده است (سطح معناداری 0/05).

    نتیجه گیری:

     براساس یافته های این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که برنامه طراحی شده مبتنی بر پذیرش و تعهد، موجب کاهش شدت لکنت و کاهش اضطراب اجتماعی افراد نوجوان دارای لکنت می شود. ازاین رو، استفاده از درمان ذکر شده توسط متخصصان کودک و نوجوان در نوجوانان دارای لکنت زبان به شدت توصیه می شود.

    کلیدواژگان: لکنت، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، اضطراب اجتماعی
  • احمد بیات، خسرو رشید*، رسول کردنوقابی، ابوالقاسم یعقوبی صفحات 1315-1338
    زمینه

    توانایی زیباشناسی افراد و تحول زیباشناسی در پژوهش های گوناگون مورد توجه قرار گرفته است. با این حال، پرداختن به این مسیله نیز مهم است که در گذر از مراحل تحول زیباشناسی، چه تغییراتی از نظر زیباشناسی دیداری و شنیداری روی می دهد.

    هدف

    در این راستا، هدف اصلی این پژوهش شناسایی مراحل تحول زیباشناسی دیداری و شنیداری دانش آموزان بود.

    روش

    طرح این پژوهش تحولی و از نوع مقطعی بود. 300 دانش آموز از شهر تویسرکان به شیوه نمونه گیری خوشه ای طبقه ای انتخاب شدند. گردآوری داده ها با روش مصاحبه و به کمک ایزار پژوهش گرساخته انجام شد. در جریان مصاحبه پاسخ های شرکت کنندگان به محرک های دیداری و شنیداری ثبت و ضبط گردید و پس از آن به روش تحلیل محتوا مورد بررسی قرار گرفت. داده ها با استفاده از آزمون خی دو تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج این پژوهش نشان داد که توانایی زیباشناسی دیداری دانش آموزان در 5 گام عینی گرایی (7 تا 9 سال)، حسی (9 تا 11 سال)، عاطفی (11 تا 13 سال)، تفسیری (13 تا 15 سال)، و عملی - پاسخ دهی (15 تا 17 سال) و توانایی زیباشناسی شنیداری آنان نیز در 5 گام عینی گرایی (7 تا 9 سال)، تحلیلی (9 تا 11 سال)، حسی - هیجانی (11 تا 13 سال)، عملی (13 تا 15 سال)، و نمادین (15 تا 17 سال) تحول می یابند. نتایج تحلیل خی دو نشان داد که تفاوت فراوانی مقولات شناسایی شده نیز معنادار است (0/001 >P). اما بین دختران و پسران از نظر تحول زیباشناسی دیداری و شنیداری تفاوت معناداری دیده نشد (0/001 <P).

    نتیجه گیری: 

    توانایی زیباشناسی دانش آموزان در هر دوره سنی با دوره های پیش و پس از آن تفاوت داشته و دستخوش تحول و دگرگونی می شود. از نظر زیبایی شناختی، افراد به پدیده های ییرامون خویش با دید متفاوتی نگاه می کنند. البته در این زمینه تفاوت های جنسیتی چندانی مشهود نیست. کاربست این یافته ها در نظام آموزش و پرورش می تواند باعث بهبود کیفیت برنامه ریزی و اجرای بهتر خدمات گردد.

    کلیدواژگان: تحول زیباشناسی، زیباشناسی دیداری، زیباشناسی شنیداری
  • عصمت مسیبی درچه*، علی عیسی زادگان، اسماعیل سلیمانی صفحات 1339-1358
    زمینه

    امروزه روابط عاطفی در زندگی روزمره افراد فراگیر و حایز اهمیت است.

    هدف

    دراین پژوهش به بررسی نقش کیفیت روابط بین فردی و باورهای ارتباطی در پیش بینی بروز نشانگان ضربه عشق ناشی ازشکست عاطفی پرداخته شد

    روش

    بدین منظور ابتدا پرسشنامه های کیفیت روابط بین فردی (پیرس وهمکاران1991)، باورهای ارتباطی (آیدلسون واپشتاین، 1982) و نشانگان ضربه عشق (راس، 1999) بااستفاده ازفرم نگار به صورت آنلاین تدوین گردید وسپس ازطریق لینک، ایمیل وشبکه های اجتماعی، برای افراددارای تجربه شکست عاطفی دربازه سنی 18تا38سال به صورت هدفمند درشهر اصفهان ارسال شد. پس ازبررسی داده ها، در نهایت 89 نفر از افراد واجد شرایط درتحلیل آورده شد. افراد با توجه به نمرات درپرسشنامه نشانگان ضربه عشق درسه گروه(کمتر از 9؛ فاقد شکست عاطفی (A)، بین9تا19؛ شکست عاطفی با قابلیت بهبود خودبخودی (B) و 20 و بالاتر؛ افراد باشکست عاطفی نیازمند مداخله درمانی (C))، کد گذاری شدند و نمرات آنان درنشانگان ضربه عشق به عنوان متغیرملاک و نمراتشان در کیفیت روابط بین فردی و باورهای ارتباطی به عنوان متغیر پیش بینی کننده عضویت گروهی در نظر گرفته شد که با روش تحلیل تشخیصی از طریق نرم افزارspss22 مورد تحلیل قرار گرفت

    یافته ها

    نتایج بدست آمده حاکی ازدستیابی به دوتابع تشخیصی بود که تابع تشخیصی اول (لامبداویلکز: 54/0 و خی دو: 66/47) به طور معناداری با میزان مقادیر ویژه 48/0 به میزان 683/0 توانست واریانس گروه های تشکیل شده راتبیین نماید (05/0>P).  سازه های تفاوت های جنسیتی (53/0)، تعارض بین فردی بادوستان (44/0)، وعمق روابط بین فردی بادوستان (27/0-) به ترتیب بیشترین میزان ضریب ساختاری رادر پیش بینی بروز نشانگان ضربه عشق درافراد دارای تجربه شکست عاطفی داشتند. درانتها تابع تشخیصی توانست به درستی 5/87 درصد افراد را درگروه (A)و 2/58 ازافراد را در گروه (B) و 7/66 درصد ازافراد را نیز به درستی در گروه (C) جای دهی کند

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که سازه های تفاوت های جنسیتی، تعارض بین فردی بادوستان و عمق روابط بین فردی (به طور معکوس) می تواند افراد گروه (C)(با نشانگان ضربه عشق) را ازافراد گروه (A) و (B) به طور مطلوبی تفکیک نماید.

    کلیدواژگان: شکست عاطفی، نشانگان ضربه عشق، کیفیت روابط بین فردی، باورهای ارتباطی
  • سید حسام الدین آل یاسین*، رضا کثیرلو، ایوب جدیری پینه صفحات 1359-1374
    زمینه

    دانش دستور زبان در فراگیری هر زبان و ارتباطات زبانی شفاهی و مکتوبب از اهمیت شایانی برخوردار است (اساعیل و ددی، 2021). از طرفی، استفاده از راهبردهای یادگیری خود نظم جویی در این زمینه مورد توجه بوده است (پاولاک، 2018؛ لی، 2022). از سوی دیگر نقش سبک های هویت به عنوان عامل میانجی گر در بعد آموزش و یادگیری مورد توجه قرار گرفته است برزونسکی و کوک (2005). در این میان، در حوزه آموزش زبان دوم استفاده از راهبردهای یادگیری خود نظم جویی و نقش میانجی گر سبک هویت در فراگیری دستور زبان همچنان نیازمند مطالعه بیشتر است.

    هدف

    این پژوهش به بررسی اثربخشی راهبردهای یادگیری خودتنظیمی و سبک های هویت در فراگیری جملات موصولی در دستور زبان انگلیسی می پردازد.

    روش

    برای این منظور، 60 نفر از فراگیران زبان انگلیسی انتخاب و به طور تصادفی در یک گروه گواه و یک گروه آزمایشی قرار گرفتند. جهت اطمینان از همگن بودن فراگیران در دانش جملات موصولی، از پیش آزمون جملات موصولی انگلیسی استفاده شد. سپس، پرسشنامه پینتریش و دی گروت (1990) در خصوص استفاده از راهبرد های یادگیری خود نظم جویی توزیع گردید. همچنین، گروه آزمایش با این راهبرد ها آشنا شدند تا از آن ها استفاده کنند. به دنبال آن، پرسشنامه سبک هویت بروزنسکی (1992) به گروه آزمایش داده شد. سپس، پس آزمون جملات موصولی تکرار شد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس و تحلیل یکسویه واریانس تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج تحلیل کوواریانس حاکی از تاثیر معنادار راهبرد های یادگیری خود نظم جویی در فراگیری جملات موصولی با (0/01 <p) اندازه اثر زیاد (0/83= eta) بود. اما، طبق نتایج حاصل از تحلیل واریانس یکسویه هیچ یک از سه سبک هویت نقش میانجی گر در این تاثیرگذاری نداشته است (0/05 >p).

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج به دست آمده، می توان نتیجه گرفت که آگاهی از راهبرد های یادگیری خود نظم جویی می تواند میزان یادگیری دستور زبان هدف را افزایش دهد. بنابراین استفاده از نتایج این مطالعه به معلمان، متخصصان و سیاست گذاران آموزشی توصیه می شود.

    کلیدواژگان: فراگیران زبان انگلیسی، راهبردهای یادگیری خود نظم جویی، سبک های هویت، دانش دستور زبان، جملات موصولی
  • لیلا سفیداری، علی محمدزاده ابراهیمی*، پروین همت افزا صفحات 1375-1390
    زمینه

    شواهد نشان می دهد تمایزیافتگی کم در خانواده منجر به اضطراب در کل خانواده شده و بر عملکرد اجتماعی و علایم روان تنی فرزندان تاثیر دارد. علی رغم وجود پژوهش های زیادی که تاثیر خانواده درمانی سیستمی بر پیامدهای آسیب شناختی مختلف از جمله افزایش تمایزیافتگی و افزایش سلامت روانشناختی پرداخته است، اما مطالعات اندکی تاثیر آن را در مبتلایان به اختلالات روان تنی بررسی کرده اند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف کارآمدی خانواده درمانی سیستمی بوین بر اضطراب مزمن و تمایزیافتگی در مبتلایان به اختلالات روان تنی (میگرن، اختلالات گوارشی و اختلالات قلبی عروقی) انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با یک گروه کنترل بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه بیماران مبتلا به سه نوع اختلال روان تنی شامل میگرن، اختلال گوارشی و اختلالات قلبی عروقی مراجعه کننده به مراکز درمانی بیمارستان شریعتی تهران و مرکز قلب تهران، در سال 1399 تشکیل دادند. 30 نفر از افراد واجد ملاک های ورود و خروج از پژوهش، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه گمارده شدند. همه آن ها در مراحل پیش آزمون و پس آزمون پرسشنامه های اضطراب بک و فرم کوتاه تمایز خود اسکورون و فریدلندر را تکمیل کردند. گروه آزمایش در معرض مداخله خانواده درمانی سیستمی بوین قرار گرفت. در نهایت پس از جمع آوری اطلاعات برای تحلیل داده ها از روش تحلیل کوواریانس چندمتغیری به کمک نسخه ی 19 نرم افزار SPSS استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در هر دو متغیر اضطراب و تمایزیافتگی و همه مولفه های آن ها بین دو گروه تفاوت معنی داری وجود دارد (0/01 >P). به این معنی که مداخله خانواده درمانی سیستمی بوین باعث کاهش اضطراب و افزایش تمایزیافتگی گروه آزمایشی شد.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش حاضر نشان داد روش خانواده درمانی سیستمی بوین در درمان اضطراب مزمن و تمایزیافتگی بیماران روان تنی کمک کننده موثر است. از این رو آگاهی روانشناسان، مشاوران، خانواده درمانگران و سایر متخصصان از این درمان در جهت بهبود اضطراب و تمایزیافتگی بیماران روان تنی مفید است.

    کلیدواژگان: خانواده درمانی سیستمی بوئن، اضطراب مزمن، تمایزیافتگی، اختلالات روان تنی
  • کیومرث مروت، فریبرز درتاج*، ابوطالب سعادتی شامیر، خدیجه ابوالمعالی الحسینی صفحات 1391-1408
    زمینه

    هوش اقتصادی نگرشی است در مورد توانایی و یادگیری و استفاده از پول که برای بقا و موفقیت در زندگی قرن بیست و یکم الزامی است . هوش اقتصادی منجر به افزایش حل مساله و نقادی، سازگاری ، تجزیه و تحلیل اطلاعات و کارآفرینی می شود در حالی که خلاء آن منجر به مشکلات مالی و فشارهای اقتصادی، سر درگم بودن، ناامیدی و افسردگی و مشکلات اجتماعی - اقتصادی می گردد. با وجودی که کشف و فهم پدیدارشناسانه و تجربه زیسته افراد خبره موجب شناسایی عوامل بالقوه می شود اما در زمینه کاربرد این روش در جامعه هدف شکاف پژوهشی وجود دارد.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف تجربه زیسته افراد خبره از هوش اقتصادی در قالب یک مطالعه پدیدار شناسی انجام شد.

    روش

    روش پژوهش حاضر از نظر هدف بنیادی و از نوع ماهیت داده ها کیفی از نوع پدیدارشناسی توصیفی است. جامعه مورد مطالعه پژوهش حاضر شامل کلیه اساتید رشته روانشناسی صنعتی، مدیریت مالی، اقتصاد و روانشاسی تربیتی و روانسنجی در دانشگاه های آزاد و دولتی با بیش از 5 سال سابقه تدریس و همچنین چند تن از کارآفرینان برتر بود. 17 نفر (10 نفر از اساتید و 7 نفر از کارآفرینان برتر) براساس اصل اشباع و با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند (نمونه گیری نظری) و با توجه به ملاک های ورود انتخاب شدند. شرکت کنندگان، از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته مورد مصاحبه قرارگرفتند. به منظور تحلیل داده های مصاحبه ها از روش تحلیل مضمون استفاده شد.

    یافته ها

    پس از استخراج موضوعی و طبقه بندی آن ها، یافته ها شامل 5 مضمون اصلی (روحیه کارآفرین، نگرش مثبت، رفتار مالی مناسب، تجربه پذیری، الگو برداری) و 21 مضمون فرعی بود. ارتباط این مضامین اصلی و فرعی در اصل مقاله آورده شده است.

    نتیجه گیری: 

    بر اساس نتایج پژوهش می توان گفت که مواردی مانند خودباوری، دانش اندوزی، مثبت اندیشی، نفکر کارآفرین، وقت شناسی، سرمایه گذاری مدبرانه، خلاقیت، مدیریت زمان، برنامه ریزی راهبردی، کسب تجربه و توجه به فرصت های پیشرفت و تعامل با کارآفرینان از مولفه های مهم هوش اقتصادی هستند و آگاهی افراد از این مولفه ها می تواند به موفقیت و پیشرفت اقتصادی آن ها کمک کند.

    کلیدواژگان: تجربه زیسته، افراد خبره، هوش اقتصادی
  • منصور هیلاوی نیسی، صادق نصری*، رسول عابدان زاده، مرضیه بلالی صفحات 1409-1426
    زمینه

    پژوهش ها نشان داده اند مهارت های حرکتی ساده از جمله پیش نیازهای رشد مهارت های حرکتی پیشرفته تر به حساب می آیند. با وجود مطالعات گسترده در حوزه مهارت های حرکتی، به تاثیرگذاری بازی های ویدیویی فعال و پایه ورزشی بر ارتقای مهارت های حرکتی کمتر پرداخته شده است.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثر بازی های ویدیویی فعال و پایه ورزشی بر رشد مهارت های حرکتی درشت و انگیزه در دانش آموزان پسر مقطع ابتدایی می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون بود. جامعه آماری شامل کلیه کودکان 10-8 ساله پسر در سال 1400 شهرستان اهواز بود. 60 کودک 10-8 ساله با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در 3 گروه 20 نفری (2 گروه تجربی و یک گروه گواه) جایگزین شدند. ابزار تحقیق، آزمون برونینکس اوزرتسکی، پرسشنامه انگیزش و دستگاه ایکس باکس 360 کینکت بود. در ابتدا داده های پیش آزمون مهارت های درشت و انگیزش اخذ گردید. گروه های تحقیق به مدت 8 هفته، 2 بار و هر جلسه 30 دقیقه تمرین کردند. در انتهای جلسات تمرین، پس آزمون مهارت های درشت و انگیزش گرفته شد. به منظور تحلیل داده ها، از روش تحلیل کوواریانس با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد بازی های ویدیویی فعال و پایه ورزشی بر رشد مهارت های درشت و انگیزش تاثیر معناداری داشتند (0/05 <p). همچنین تفاوت معناداری بین بازی های ویدیویی فعال و پایه ورزشی وجود نداشت (0/05 <p).

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های به دست آمده مبنی بر اثربخشی بازی های ویدیویی فعال و پایه ورزشی بر رشد مهارت های درشت و انگیزش در دانش آموزان، آموزش استفاده از بازی فعال ویدیویی برای ارتقای مهارت های حرکتی درشت در دانش آموزان توصیه می شود.

    کلیدواژگان: بازی ویدئویی فعال، بازی پایه ورزشی، مهارت های حرکتی درشت، انگیزش
  • زهراء آذری، سجاد امینی منش*، محمد مظفری، بنفشه امیدوار صفحات 1427-1442
    زمینه

    نقش والدین در بهبود کیفیت زندگی کودکان کم توان ذهنی کاملا  روشن است. مطالعات نشان می دهد ارتقای سطح مهارت های زندگی مادران می تواند به بهزیستی و کیفیت زندگی این کودکان و والدین آن ها منجر شود. بنابراین انجام پژوهش های کنترل شده در این حوزه ضروری و دارای اولویت است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی اثربخشی آموزش مهارت های زندگی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهزیستی روانشناختی و نگرش والدین کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر انجام شد.

    روش

    طرح پژوهش حاضر شبه آزمایشی و از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش والدین کودکان کم توان ذهنی بودند که در سال 1400-99 در شیراز مشغول به آموزش بودند. نمونه پژوهش 30 نفر والدین دارای فرزند کم توان ذهنی بودند که به صورت در دسترس انتخاب شدند و سپس به شیوه تصادفی در دو گروه آزمایش (15 نفر) و گواه (15 نفر) قرار گرفتند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه بهزیستی روانشناختی و پرسشنامه نگرش والدین گردآوری شد. داده های پژوهش با استفاده از تحلیل کواریانس چند متغیری و تک متغیری و نرم افزار SPSS-22 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که آموزش مهارت های زندگی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهبود تسط خود، پذیرش خود و داشتن هدف اثر معناداری داشته است. همچنین نتایج نشان داد که آموزش مهارت های زندگی مبتنی بر ذهن آگاهی بر ابعاد پذیرش محبت، ناامیدی و حمایت افراطی نگرش والدین کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر تاثیر معناداری داشته است.

    نتیجه گیری:

     با توجه به اثربخشی آموزش مهارت های زندگی مبتنی بر ذهن آگاهی بر بهزیستی روانشناختی و نگرش والدین کودکان کم توان ذهنی آموزش پذیر در پژوهش حاضر، توجه بیشتر به آن در حوزه پژوهش و آموزش به خانواده های دارای کودکان کم توان ذهنی کاربردی به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: مهارت های زندگی، ذهن آگاهی، بهزیستی روانشناختی، نگرش والدین، کودکان کم توان ذهنی
  • زینب توکلی، عزت الله قدم پور*، نسرین باقری، زهرا تنها صفحات 1443-1462
    زمینه

    عوامل روانشناختی نقش عمده ای در تمایل به جراحی های زیبایی و تکرار آن در میان افراد بازی می کنند. بر این اساس، درمان های روانشناختی مانند طرحواره درمانی و درمان های مثبت گرا می توانند تا حدود زیادی در بهبود این ریشه های شناختی، روانی و رفتاری موثر باشند. مرور ادبیات پژوهشی حاکی از ضرورت انجام مطالعاتی است که به مقایسه دو درمان ذکر شده بپردازند.

    هدف

    پژوهش حاضر به دنبال مقایسه اثربخشی روان درمانی مثبت گرا و طرحواره درمانی بر انعطاف پذیری شناختی و حرمت خود جسمانی در زنان متقاضی جراحی زیبایی است.

    روش

    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان متقاضی جراحی زیبایی بودکه در سال 1399 به بیمارستان ها و مطب های جراحی زیبایی شهر بروجرد مراجعه کردند. از میان آن ها 45 نفر به صورت در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و یک گروه کنترل جایگزین شدند. روان درمانی مثبت گرا در 14 جلسه 90 دقیقه ای و طرحواره درمانی در 9 جلسه 90 دقیقه ای به مدت دو ماه برگزار شد و برای گروه کنترل هیچ گونه آموزشی اعمال نشد. ابزارهای پژوهش حاضر شامل مقیاس انعطاف پذیری شناختی (دنیس و وندروال، 2010) و حرمت خود جسمانی (کش، 2003) و نوع روش آماری این پژوهش، تحلیل کواریانس چندمتغیره و آزمون تعقیبی بنفرونی بود.

    یافته ها

    نتایج حاصل از تحلیل کواریانس چندمتغیره نشان داد که روان درمانی مثبت گرا و طرحواره درمانی موجب بهبود انعطاف پذیری شناختی و حرمت خود جسمانی در زنان متقاضی جراحی‎زیبایی می شوند (0/05 >p) و درصد بهبودی آن ها بیشتر از آزمودنی های گروه کنترل است (0/05 >p). ولی دو گروه آزمایشی تفاوت معناداری با هم نداشتند (0/05 <P).

    نتیجه گیری:

     به نظرمی رسد که روان درمانی مثبت گرا و طرحواره درمانی موجب بهبود ارزیابی افراد از ظاهر جسمانی خود و بالا بردن میزان ادراک افراد در سنجش، ارزیابی و قابل کنترل بودن محیط در زنان متقاضی جراحی زیبایی می شود.

    کلیدواژگان: روان درمانی مثبت گرا، طرحواره درمانی، انعطاف پذیری شناختی، عزت نفس جسمانی، جراحی زیبایی
  • مهرنوش حیدری، نعیمه محب*، شهرام واحدی، مرضیه علیوندی وفا صفحات 1463-1484
    زمینه

    رفتارهای پرخطر یکی از عمده ترین عامل تهدیدکننده نظام سلامت تلقی می شود. گرایش به خطرپذیری در نوجوانان نسبت به دیگر گروه های سنی بالاتر است و کنترل والدین نقش مهمی در پیشگیری از بروز رفتارهای پرخطر دارد. فقدان مهارت ابرازگری هیجانی عامل زمینه ساز مهمی در جهت بروز رفتارهای پرخطر می باشد. مرور پژوهش های مرتبط با خطرپذیری نشان می دهد پژوهش های زیربنایی به ندرت به ارزیابی متغیرهای مربوط پرداخته اند.

    هدف

    بررسی مدل ساختاری رابطه بین کنترل روانشناختی والدین و خودکارآمدی عمومی با رفتارهای پرخطر نوجوانان با میانجی گری خودنظم جویی هیجانی بود.

    روش

    جامعه ی آماری شامل دانش آموزان دوره اول متوسطه ی شهر زنجان بود که در سال تحصیلی 1400-1399 مشغول به تحصیل بودند. بر اساس جدول کرجسی و مورگان و با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای از طریق فضای مجازی به خاطر عدم کلاس حضوری دانش آموزان نمونه ای به حجم 403 نفراز هر دو جنس انتخاب (که 214 نفر در گروه دختران و 189 نفر در گروه پسران بودند) شد، و به صورت مجازی به پرسشنامه های خطرپذیری نوجوانان (گالونه و همکاران، 2000)، خودتنظیمی عاطفی مارس (1988)، کنترل روانشناختی وابسته مدار و پیشرفت مدار والدین سوننز و همکاران (2010)، و خودکارآمدی عمومی شرر و همکاران (1982) پاسخ دادند. برای تحلیل داده ها از روش آماری مدل یابی معادلات ساختاری استفاده شد.

    یافته ها

    اثر مستقیم کنترل روانشناختی والدین بر خودنظم جویی هیجانی (0/01p<  ، 0/28- β=) و رفتارهای پرخطر (0/01p<  ، 0/22 β) معنادار بود. اثر مستقیم خودکارآمدی بر خودنظم جویی هیجانی (0/01p<  ، 0/31 β=) و رفتارهای پرخطر (0/01p<  ، 0/24- β=) معنادار بود. همچنین رابطه بین کنترل روانشناختی والدین و خودکارآمدی با رفتار پرخطر از طریق خودنظم جویی هیجانی معنادار بود.

    نتیجه گیری:

     براساس نتایج به دست آمده، حمایت و کنترل خانواده نقش مهمی در پیشگیری از گرایش به رفتارهای پرخطر دارد. همچنین تجهیز دانش آموزان به مهارت های فردی همچون خودکارآمدی در زمینه مدیریت و خودنظم جویی هیجانی می تواند در پیشگیری به انجام رفتارهای پرخطر موثر باشد.

    کلیدواژگان: رفتارهای پرخطر، خودنظم جویی هیجانی، کنترل روانشناختی والدین، خودکارآمدی عمومی
  • زهره حلاجیان، وحیده باباخانی*، جعفر پویامنش، علیرضا جعفری صفحات 1485-1501
    زمینه

    قطع پیوند عاطفی میان زوجین، پیامد خیانت توسط یکی از آن هاست که فشار روانی زیادی را تحمیل می کند و با ایجاد احساسات منفی ممکن است موجب خیانت متقابل یا عدم تعهدزناشویی در همسر آسیب دیده از خیانت شود. پیشینه پژوهش نشان می دهد زوج درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد و زوج درمانگری مبتنی بر شیوه گاتمن بر روابط زوجین آسیب دیده از خیانت همسر موثرند؛ اما تاکنون مشخص نیست که کدام یک از این مداخلات می توانند در طول زمان اثربخشی بیشتری داشته باشند.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی زوج درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد و زوج درمانگری مبتنی بر شیوه گاتمن بر تعهدزناشویی زنان آسیب دیده از خیانت همسر انجام شد.

    روش

    پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون و پیگیری سه ماهه با گروه گواه انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی زنان آسیب دیده از خیانت همسر مراجعه کننده به مرکز بهداشت شهر رامسر از دی ماه 99 تا پایان اردیبهشت 1400 بود. 45 نفر به صورت در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هرگروه 15 نفر) قرار گرفتند. گروه های آزمایش هرکدام 8 جلسه زوج درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد داهل و همکاران (2014) و زوج درمانگری مبتنی بر شیوه گاتمن (2008) قرار گرفتند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه تعهدزناشویی (آدامز و جونز، 1997) بود. تحلیل داده ها با روش تحلیل واریانس مختلط انجام شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد در مرحله پس آزمون هر دو روش مداخله بر افزایش تعهدزناشویی زنان آسیب دیده از خیانت همسر تاثیر معناداری داشتند (01/0 <p). در مرحله پیگیری نیز دو مداخله به صورت معناداری موجب افزایش تعهدزناشویی شد، اما بین دو رویکرد زوج درمانگری مبتنی بر شیوه گاتمن و زوج درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد در تعهدزناشویی تفاوت آماری معنی داری مشاهده نشد (01/0 <P).

    نتیجه گیری:

     نتایج این پژوهش نشان داد هر دو رویکرد زوج درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد و زوج درمانگری مبتنی بر شیوه گاتمن موجب ارتقای تعهدزناشویی زنان آسیب دیده از خیانت همسر شده و از این رو می توان گفت آگاهی و استفاده از این دو رویکرد در جهت تعهدزناشویی و تعارضات زوجین آسیب دیده از خیانت همسر می تواند به روان شناسان، زوج درمانگران و سایر متخصصان کمک کند.

    کلیدواژگان: تعهدزناشویی، زوج درمانگری مبتنی بر پذیرش و تعهد، زوج درمانگری مبتنی بر شیوه گاتمن، خیانت زناشویی
|
  • Majid Omidikhankahdani*, Gholamali Afrooz, Sogand Ghasemzadeh, Zahra Naghsh Pages 1285-1300
    Background

    The birth of a child with Down syndrome is associated with considerable challenges for the family. This challenge could change the quality of family life. Therefore, it is critical to investigate the quality of life in families with a child with Down syndrome.

    Aims

    This study aimed to provide a conceptual model of the quality of life in Iranian families who had a child with Down syndrome.

    Methods

    A total of 17 university professors and family psychologists who had experience in the field of Down syndrome participated in this study. Semi-structured interviews were used to collect data. A systematic method (Strauss & Corbin, 1998) was employed for data analysis based on Grounded theory.

    Results

    114 concepts and 20 categories were identified from the open coding process which include: Causal condition; socio-economic status, family environment, health, independence and, ability of the child with Down syndrome, coping skills, attitudes, beliefs and values, behavior and ability of specialists. core phenomena; individual- socio- economic factors. context; the reaction of relatives, parents’ social conditions, changes in physical condition and ability of family members and, child and family abuse. interventing condition; social acceptance, cultural education and public policy. strategies; concern, spirituality, parents’ community. and consequences; isolationism/ collectivism, futurism/ neglect, adaptation/ incompatibility.

    Conclusion

    The results showed that the main problem for families of children with Down syndrome is worrying about the future. Some families have turned to spirituality, while others form parents’ groups and trying to provide appropriate conditions for the family and child with Down syndrome. Relying on the results of this study, the policy makers of the mental health sector can be directed towards improving the quality of life of families with children with Down syndrome.

    Keywords: Family quality of life, Down syndrome, Grounded theory
  • Seyed Shojaedin Hashemi*, Parviz Sharifi Daramadi, Mehdi Dastjerdi Kazemi, Saeed Rezaei Pages 1301-1314
    Background

    Social anxiety is a disorder with moderate prevalence and has wide social effects on people. Research reveled that methods of cognitive restructuring treatments such as acceptance and commitment therapy (ACT) can help people with social anxiety. According to studies, they are very limited in targeting this issue.

    Aims

    This research was conducted with the aim of investigating the efficacy of group therapy based on acceptance and commitment on the social and psychological anxiety of speech of teenagers with stuttering.

    Methods

    This quasi-experimental study was designed as a pre-test, post-test, and follow-up and was conducted with a control group. The statistical population of this study included all adolescents aged 13-17 years with stuttering referred to speech therapy centers in September 2021. The research was the Persian test to determine the severity of stuttering (Riley, 2009; Tahmasebi, 2011) and the Wells Social Anxiety Questionnaire (1994). Moreover, Covariance analysis was used to analyze the data.

    Results

    The results of the research showed that group therapy based on acceptance and commitment has created significant changes in the variables of social anxiety and severity of stuttering in the experimental and control groups (significance level 0.05).

    Conclusion

    Based on the findings of this research, it can be concluded that the designed program based on acceptance and commitment reduces the severity of stuttering and reduces the social anxiety of teenagers who stutter. Therefore, the use of the treatment mentioned by child specialists It is highly recommended for teenagers with stuttering.

    Keywords: stuttering, acceptance, commitment therapy, social anxiety
  • Ahmad Bayat, Khosro Rashid*, Rasoul Kordnoghabi, Abolghsem Yaghoobi Pages 1315-1338
    Background

    The aesthetic ability of individuals and their aesthetic development has been considered in various studies. However, it is important to pay attention to this issue during the stages of aesthetic development, and what changes occur in terms of visual and auditory aesthetics.

    Aims

    In this regard, the main aim of this study was identifying the stages of visual and auditory aesthetic development in students.

    Methods

    The design of this study was developmental and cross-sectional. 300 students from Tuyserkan were selected by stratified cluster sampling. Data were collected by interview using a researcher-made instrument. During the interview, participants' responses to visual and auditory stimuli were recorded and then analyzed by content analysis. Data were analyzed using the Chi-Square test.

    Results

    The results of this study showed that the visual aesthetic ability developed in 5 steps: objectivism (7 to 9 years), sensory (9 to 11 years), emotional (11 to 13 years), interpretive (13 to 15 years), and response/ practical (15 to 17 years) and their auditory aesthetic ability developed in 5 steps: objectivism (7 to 9 years), analytical (9 to 11 years), sensory-emotional (11 to 13 years), practical (13 to 15 years), and symbolic (15 to 17 years). The results of the Chi-Square analysis showed that the difference in the frequency of identified categories is also significant (P < 0.001). But there was no significant difference between girls and boys in terms of visual and auditory aesthetic development (P < 0.001).

    Conclusion

    The aesthetic ability of students in each age group is different from the periods before and after that age group, and it is subject to change and transformation. Aesthetically, people look at the phenomena of their surroundings from a different perspective. Of course, there are not many gender differences in this regard. Applying these findings to the educational system can improve the quality of planning and better service delivery.

    Keywords: Aesthetic Development, Visual Aesthetic, Auditory Aesthetic
  • Esmat Mosayebi Dorche*, Ali Issazadegan, Esmail Soleymani Pages 1339-1358
    Background

    Psychological research and real-life reports indicate that one of the pervasive issues in today's society is the occurrence of emotional failure. This issue can lead to dysfunction of people and affect their mental health. A more in-depth investigation of this issue requires conducting research that has not been the focus of researchers in this field in current studies.

    Aims

    Considering the current research gap, this study seeks to examine the role of the quality of interpersonal relationships and communication beliefs in predicting the occurrence of love shock syndrome caused by emotional failure.

    Methods

    This research is a descriptive-post event study that was performed using the regression method. For this purpose, first, the quality of interpersonal relationships questionnaires (Pierce, & etal, 1991), communication beliefs (Aidelson & Epstein,1982), and love trauma syndrome (Ross,1999) were created online and then through links for people with experience of emotional failure in the age 18to38 years was sent in a targeted manner in Isfahan city. After reviewing the data,89 individuals were included in the analysis. People according to the scores in the Love Trauma Syndrome Questionnaire in three groups (less than9; no emotional failure (A), between 9 to 19; emotional failure with the ability to heal spontaneously (B) and 20 and above; people with emotional failure need therapeutic intervention (C), and their scores on love trauma indicators as property variables and their scores on quality, interpersonal relationships and communication beliefs were considered as predictor variables of group membership by diagnostic analysis method.

    Results

    The results indicate the achievement of two diagnostic functions that the first diagnostic function significantly was able to the variance of the groups(P<0.05). Among these, the structures of gender differences, interpersonal conflict with friends, and the depth of interpersonal relationships with friends, Respectively, they had the highest structural coefficient in predicting the incidence of love trauma syndrome in people who experienced emotional failure.

    Conclusion

    The results of this study showed that people with the experience of emotional failure and love trauma syndrome have a lower quality of interpersonal relationships (higher conflict and lower interpersonal relationships with friends) and have more communication beliefs (gender differences). Based on the obtained results, effective relationship training is recommended to the general population by experts in the field of mental health.

    Keywords: Emotional failure, Love trauma syndrome, Quality of interpersonal relationships, Communication beliefs
  • Seyed Hesamuddin Aliasin*, Kasirloo Reza, Aiyoub Jodairi Pineh Pages 1359-1374
    Background

    Grammar is of great importance in L2 learning and communication (Ismail & Dedi, 2021). On the one hand, employing self-regulated learning strategies has been addressed as an important factor in this regard (Li, 2022; Pawlak, 2018). On the other hand, the mediating role of identity styles in education has been highlighted (Berzonsky & Cook, 2005). In the meantime, in second language education, the use of self-regulation learning strategies and the mediating role of identity style in grammar learning still require further study.

    Aims

    The current study aimed to investigate the effects of self-regulated learning strategies and identity styles on learning English relative clauses (ERC).

    Methods

    In this respect, 60 English language learners were selected and randomly assigned to one control group and one experimental group. In order to ensure the homogeneity of learners concerning the knowledge of relative clauses, a pretest was used. Then, the questionnaire for self-regulated learning strategies was distributed. The experimental group was also familiarized with these strategies and asked to use them. Afterwards, Berozensky's identity style questionnaire was given to the experimental group. Then, the posttest on relative clauses was repeated. The data were analyzed using analysis of covariance and one-way analysis of variance.

    Results

    The ANCOVA results showed a significant effect of the use of SLS on ERC (p< 0.01). The effect size turned out to be a large one (Eta= 0.83). However, the ANOVA test results revealed that none of the three identity styles played a mediating role in this research context.

    Conclusion

    Based on these results, it can be concluded that knowledge of SLS can increase the learning rate of the target language grammar Thus, it is recommended that teachers, specialists and policy-makers attend to the results of this study.

    Keywords: EFL Learners, Self-Regulated Learning Strategies, Identity Styles, Grammatical Knowledge, Relative Clauses
  • Lila Sefidari, Ali Mohammadzadeh Ebrahimi*, Parvin Hemmatafza Pages 1375-1390
    Background

    Evidence suggests that low family differentiation leads to anxiety throughout the family and affects children's social functioning and psychosomatic symptoms. Despite numerous studies examining system family therapy's efficacy on various pathological outcomes, including increased differentiation and psychological health, there are rare studies on psychosomatic disorders.

    Aims

    This study aimed to evaluate the efficacy of Bowen Family System Therapy on chronic anxiety and differentiation in patients with psychosomatic disorders (migraine, gastrointestinal disorders, and cardiovascular disorders).

    Method

    The present study was quasi-experimental with a pretest-posttest design and a control group. The statistical population of this study consisted of all patients with three types of psychosomatic disorders including migraine, gastrointestinal and cardiovascular disorders which were referred to Shariati Hospital and Tehran Heart Center in 2020. Thirty eligible people were selected by the available sampling method and randomly assigned to two groups. All of them completed the Beck Anxiety Inventory (BAI; 1988) and short-form of Differentiation of Self Inventory-Revised (DSI-R; Skowron & Friedlander, 1998) in the pretest and posttest stages. The experimental group received Bowen Family System Therapy. Finally, after data collection, a multivariate analysis of covariance was used to analyze the data using SPSS-version 19 software.

    Results

    The results showed that there was a significant difference between the two groups in both variables of anxiety, differentiation, and all their components (P<0.01). So, Bowen Family System Therapy reduced anxiety and increased differentiation in the experimental group.

    Conclusion

    The findings of the present study showed that the treatment of Bowens Family System Therapy is effective in reducing the symptoms of chronic anxiety and increasing differentiation. Therefore, training psychologists, counselors, family therapists, and other educators in the field of family therapy are beneficial in promoting differentiation in the whole family system.

    Keywords: Bowen Family System Therapy, Chronic Anxiety, Differentiation, Psychosomatic Disorder
  • Kiumars Morovat, Fariborz Dortaj*, Aboutaleb Seadatee Shamir, Khadijeh Abolma’Ali Alhosseini Pages 1391-1408
    Background

    Economic intelligence, is an attitude about the ability to learn and use money that is essential to survival and success in 21st-century life. Economic intelligence leads to increased problem-solving and critique, adaptability, information analysis and entrepreneurship, while a vacuum lead to financial problems and economic pressures, confusion, frustration and depression, and socio-economic problems. Although the phenomenological discovery and understanding and the lived experience of experts lead to the identification of potential factors, but there is a research gap in the field of application of this method in the target society.

    Aims

    The present study was conducted with the aim of the living experience of experts in economic intelligence in the form of a phenomenological study. The study population of the present study included all professors of industrial psychology, financial management, economics and educational psychology and psychometrics in free and public universities with more than 5 years of teaching experience as well as some of the top entrepreneurs. 17 people (10 professors and 7 top entrepreneurs) were selected based on the principle of saturation and using purposive sampling method (theoretical sampling) and according to the inclusion criteria And Colouzi method was used to analyze the interview data.

    Methods

    The method of the present study is descriptive phenomenological in terms of the basic purpose and the nature of the qualitative data. The study population of the present study included all professors of industrial psychology, financial management, economics and educational psychology and psychometrics in free and public universities with more than 5 years of teaching experience as well as some of the top entrepreneurs. 17 people (10 professors and 7 top entrepreneurs) were selected based on the principle of saturation and using purposive sampling method (theoretical sampling) and according to the inclusion criteria. The participants were interviewed through a semi-structured interview. In order to analyze the interview data, thematic analysis method was used.

    Results

    After thematic extraction and classification, the findings included 5 main themes (entrepreneurial spirit, positive attitude, appropriate financial behavior, empiricism, role modeling) and 21 sub-themes. The relationship between these main and secondary topics is given in the main article.

    Conclusion

    Based on the research results, it can be said that items such as self-confidence, knowledge acquisition, positive thinking, entrepreneurial thinking, punctuality, prudent investment, creativity, time management, strategic planning, gaining experience and paying attention to opportunities for progress and interaction with entrepreneurs are components. These are important aspects of economic intelligence, and people's awareness of these components can contribute to their economic success and progress.

    Keywords: lived experience, Experts, Economic intelligence
  • Mansor Hilavi Neisi, Sadegh Nasri*, Rasool Abedanzadeh, Marzieh Balali Pages 1409-1426
    Background

    Researche have shown that simple movement skills are among the prerequisites for the development of more advanced movement skills. Despite extensive studies in the field of movement skills, the influence of active and sports-based video games on the improvement of movement skills has been less discussed.

    Aims

    The aim of this study was to compare the efficacy of active video games and Basic sports games on the gross motor skill and Motivation in elementary school male students.

    Methods

    The research was quasi-experimental with pre-test and post-test design. The statistical population included all 8-10 years Children in Ahvaz. 60 Children were selected by available sampling method and randomly divided into 3 groups of 30 individual. The research instruments were the Brunnicks-Ozertsky test, the Motivation Questionnaire and the Xbox 360 Kinect. First, pre-test data on gross skills and motivation were obtained. The study groups practiced twice for 8 weeks, 30 minutes per session. At the end of the training sessions, a post-test of gross skills and motivation was taken. In order to analyze the data, the covariance analysis method was used using SPSS version 22 software.

    Results

    The results showed that active and sports-based video games had a significant effect on the development of gross skills and motivation (P<0.05). Also, there was no significant difference between active video games and sports base (P<0.05).

    Conclusion

    Based on the findings regarding the effectiveness of active and sports-based video games on the development of gross motor skills and motivation in students, it is recommended to teach the use of active video games to improve gross motor skills in students.

    Keywords: Action video game, Basic sports game, gross motor skills, motivation
  • Zahra Azari, Sajad Aminimanesh*, Mohammad Mozafari, Banafshe Omidvar Pages 1427-1442
    Background

    The role of parents in improving the quality of life of intellectually disabled children is clear completely. Studies show that promoting the life skills of mothers can lead to the well-being and quality of life of these children and their parents. Therefore, conducting controlled research in this field is necessary and has priority.

    Aims

    The present study aimed to investigate the effectiveness of mindfulness-based life skill training on psychological wellbeing and attitudes among parents of mild mentally retarded children.

    Methods

    The research design was experimental with a pretest-post-test and control group. The statistical population of the study was the parents of mentally retarded children who were studying in Shiraz during the 1400-99 academic year and were matched based on age and level of education. The sample consisted of 30 parents with mentally retarded children who were selected by convenience sampling and randomly assigned into experimental (n = 15) and control (n = 15) groups. Also, the intervention was performed in eight sessions of 120 minutes (one session per week). Research data were collected using a psychological wellbeing and parental attitudes questionnaires and analyzed using multivariate and univariate analysis of covariance and SPSS-22.

    Results

    The results showed that mindfulness-based life skills training had a significant effect on improving self-control, self-acceptance and having a goal. The results also showed that mindfulness-based life skills training had a significant effect on the dimensions of acceptance of love, despair and extreme support of parents of children with mild intellectual disabilities.

    Conclusion

    Considering the efficacy of mindfulness-based life skill training on parents’ attitudes and psychological wellbeing, it seems necessary to pay more attention to this factor in the research and education of families who have children with intellectual disabilities.

    Keywords: Life Skills, Mindfulness, Parents' attitude, Psychological Wellbeing, Intellectual Disability
  • Zeinab Tavakoli, Ezatollah Ghadampour*, Nasrin Bagherim, Zahra Tanha Pages 1443-1462
    Background

    Psychological factors play a major role in people's desire for cosmetic surgery and its repetition. Based on this, psychological treatments such as schema therapy and positive therapies can be effective in improving these cognitive, psychological and behavioral roots. A review of the research literature indicates the necessity of conducting studies that compare the two mentioned treatments.

    Aims

    The present study aimed to the comparison of the efficacy of positivist psychotherapy and schema therapy on cognitive flexibility and physical self-esteem is performed in women seeking cosmetic surgery.

    Methods

    The present research is quasi-experimental with a Pretest-Posttest design which was performed with a control group. The statistical population was included all women applying for cosmetic surgery who referred to hospitals and clinics of cosmetic surgery in Borujerd in 2020. Among themes, 45 people were randomly selected and assigned to two experimental groups and a control group. Positive psychotherapy was conducted in 14 sessions of 90 minutes and schema therapy in 9 sessions of 90 minutes for two months, and no training was applied to the control group. The present research instruments included cognitive flexibility (Dennis & Vander Wal, 2010) and physical self-esteem (Cash, 2012). The statistical method of this research was the multivariate analysis of covariance and the Bonferroni post hoc test.

    Results

    The results of multivariate covariance analysis showed that Positive psychotherapy and schema therapy improve cognitive flexibility and physical self-esteem in women seeking cosmetic surgery (p< 0.05), and their recovery rate is higher than the control group (p< 0.05).; but the two experimental groups were not significantly different (P< 0.05).

    Conclusion

    It seems that positive psychotherapy and schema therapy improves people's assessment of their physical appearance and increase people's perception of measuring, evaluating, and controlling the environment in women seeking cosmetic surgery.

    Keywords: Positive psychotherapy, schema therapy, cognitive flexibility, physical self-esteem, cosmetic surgery
  • Mehrnoush Heidari, Naiemeh Moheb*, Shahram Vahedi, Marziyeh Alivandi Vafa Pages 1463-1484
    Background

    High-risk behaviors are considered to be one of the major threats to the health system. The tendency to take risks in teenagers is higher than in other age groups, and parental control plays an important role in preventing the occurrence of risky behaviors. The lack of emotional expression skills is an important factor in the emergence of risky behaviors. A review of the research related to high-risk behaviors shows that basic research has rarely evaluated the related variables.

    Aims

    To investigate the structural model of the relationship between parental psychological control and general self-efficacy with adolescents' high-risk behaviors mediated by emotional self-regulation.

    Methods

    The statistical population included the students in the first year of high school in Zanjan who were studying in the academic year 2021-2022. The statistical population according to Krejcie and Morgan table and using multi-stage cluster random sampling method through cyberspace due to the lack of face-to-face class of a sample of 403 students of both sexes (of which 214 in girls and 189 were in the boys' group (selected), and were virtually assigned to Adolescent Risk Questionnaires (Galone et al., 2000), March Emotional Self-Regulation (1988), Dependent Psychological Control, and Parental Developmental Progress by Sonnens et al. (2010). and General self-efficacy Scherer et al. (1982) responded. The statistical method of structural equation modeling (SEM) was used to analyze the data.

    Results

    The results showed that direct effect of parental psychological control on emotional self-regulation (β= -0.28, p< 0.01) and high-risk behaviors (β= 0.02, p< 0.01) was significant. Was. The direct effect of self-efficacy on emotional self-regulation (β= 0.01, p< 0.01) and high-risk behaviors (β= -0.24, p< 0.01) was significant. Also, the relationship between parental psychological control and self-efficacy with high-risk behavior through emotional self-regulation was significant.

    Conclusion

    Family support and control play an important role in preventing the tendency to risky behaviors. Equipping students with individual skills such as self-efficacy in management and emotional self-regulation can also be effective in preventing high-risk behaviors.

    Keywords: High-risk behaviors, Emotional self-regulation, Parental psychological control, General self-efficacy
  • Zohreh Halajian, Vahideh Babakhani*, Jafar Pooyamanesh, Alireza Jafari Pages 1485-1501
    Background

    The severance of emotional bond between couples is the consequence of infidelity by one of them, which imposes a lot of psychological pressure and by creating negative emotions may lead to mutual infidelity or lack of marital commitment in the spouse affected by infidelity. Research background shows that couple therapy based on acceptance and commitment and couple therapy based on Guttman method are effective on the relationships of couples affected by infidelity; however, it is not yet clear which of these interventions can be most effective over time.

    Aims

    The aim of this study was to compare the effectiveness of couple therapy based on acceptance and commitment and couple therapy based on Guttman method on marital commitment of women affected by infidelity.

    Methods

    The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design and three months of follow-up. The statistical population of the study included all women affected by the infidelity of their husbands who referred to Ramsar Health Center from January 2021 to the end of May 2021. 45 people were selected by convenience sampling who randomly divided into two experimental groups and one control group (15 people in each group). The experimental groups each received 8 sessions of couple therapy based on acceptance and commitment (Dahl et al, 2014) and couple therapy based on Guttman (2008) method. The research instrument included the Marital Commitment Questionnaire (Adams and Jones, 1997). Data analysis was performed by mixed analysis of variance using SPSS-23 software.

    Results

    In the post-test phase, both intervention methods had a significant effect on increasing the marital commitment of women affected by infidelity (P<0.01). In the follow-up phase, two interventions significantly increased marital commitment, but there was no statistically significant difference in marital commitment between the two approaches of couple therapy based on the Gutman method and couple therapy based on acceptance and commitment (P>0.01).

    Conclusion

    The results of this research showed that both approaches of couple therapy based on acceptance and commitment and couples therapy based on the Guttman method have improved the marital commitment of women affected by infidelity, and hence it can be said that the awareness and use of these two approaches in the direction of marital commitment and conflicts of injured couples Psychologists, couple therapists, and other professionals can help from infidelity.

    Keywords: Marital Commitment, Couple Therapy Based on Acceptance, Commitment, Couple Therapy Based on Guttman Method, Infidelity