فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1401)

مجله مدیریت نوآوری
سال یازدهم شماره 2 (پیاپی 40، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/07/26
  • تعداد عناوین: 6
|
  • زهره کریم میان*، نگار فلاحتی صفحات 1-26

    تعارضات در وظایف، موازی کاری ها و عدم شفافیت ها در تقسیم کار، و همچنین تفاوت وظایف قانونی با اقدامات اجرایی نهادهای مختلف در فضای سیاستگذاری فناوری و نوآوری در ایران، منجر به جلب توجه فعالان این حوزه به ساختار حکمرانی آن شده است. این امر با روند رو به رشد شکل گیری ادبیات نظری در خصوص مطالعه ی ساختارهای حکمرانی و آسیب شناسی و اصلاح آنها است. حکمرانی نتیجه قواعد رسمی اعلام شده و تعاملات غیررسمی نقش آفرینان در شبکه های سیاستی است. در این مقاله، وضعیت موجود ساختار حکمرانی درچهارسطح وبراساس قوانین، مقررات و مصوبات این حوزه و همچنین نظرات خبرگان در خصوص وضع موجود با تحلیل شبکه اجتماعی بررسی شده است. با استفاده از شاخص های پل زنی نقش آفرینان در شبکه، تاثیرگذاری و شایستگی آن ها، این دو وضعیت بایکدیگر مقایسه شده و مبنای ارایه پیشنهادات سیاستی در هر چهار سطح قرار گرفته است.. با مقایسه یافته ها در خصوص قدرت پل زنی و مقایسه آن با میزان شایستگی و تاثیر ادراک شده سازمان ها، پیشنهادات بصورت افزایش شایستگی و تاثیر نهادهایی که علی رغم قدرت بالا در نظام قانونی و نظر خبرگان، شایستگی و تاثیر کمی دارند؛ تقویت جایگاه قانونی نهادهایی که شایستگی و تاثیر بالا و قدرت بالا از منظر خبرگان دارند؛ و بازنگری در ماموریت ها و نقش نهادهایی که علی رغم شایستگی و تاثیر بالا و جایگاه بالای قانونی، از منظر خبرگان قدرت بالایی نداشتند، ارایه شد.

    کلیدواژگان: شبکه سیاستی، ساختار حکمرانی، نظام فناوری و نوآوری، تحلیل شبکه اجتماعی
  • آرمین خالقی*، نیلوفر سلاجقه صفحات 27-42

    شتاب دهنده ها که در سال های اخیر به عنوان یکی از بازیگران اصلی اکوسیستم های کارآفرینی جایگاه ویژه ای کسب نموده اند، از فرآیند ارزیابی و انتخاب متمایزی نسبت به سایر مدل های پرورش کسب وکار مانند مراکز رشد استفاده می کنند. علت اصلی این موضوع در عدم قطعیت بالای کسب وکار نوپا در مراحل اولیه شکل گیری است. لذا برای ارزیابی کسب و کارهای نوپا برای ورود به شتاب دهنده ارزیاب ها باید روش هایی را توسعه دهند که با اطلاعات ناقص و محدود و تغییرپذیری بالا تناسب داشته باشد. پژوهش حاضر با هدف شناخت چگونگی تصمیم گیری ارزیاب های خبره در پذیرش یا عدم پذیرش متقاضیان پیش شتابدهی از روش پژوهشی تحلیل پروتکل های کلامی بهره گرفته است. با بررسی 32 پروتکل کلامی حاصل از تصمیم گیری ارزیاب های شتاب دهنده های حوزه فناوری اطلاعات شهر تهران در سال 1398 مشخص شد که آن ها به جای تمرکز بر چندین معیار بر اساس روش تصمیم گیری مبتنی بر یک دلیل صرفا با یافتن یک مشکل غیرقابل حل تصمیم به عدم پذیرش می گیرند. این موضوع نشان می دهد که وجه مشترک تصمیم گیری در ارزیابی پیش شتابدهی در روش تصمیم گیری است که ارزیاب های خبره آن را به کار می برند. نوآوری این پژوهش را می توان در استفاده از روش تحلیل پروتکل های کلامی در چارچوب عقلانیت اکولوژیکی برای توصیف چگونگی تصمیم گیری در فرایند پیش شتابدهی دانست.

    کلیدواژگان: فرایند انتخاب، پیش شتابدهی، تصمیم گیری ابتکاری، تصمیم گیری در عدم قطعیت
  • میثم نریمانی*، سید محمد صاحبکار خراسانی، حمیدرضا سحری صفحات 49-72

    یکی از ابزارهای مهم دولت در حمایت از فعالیت های تحقیق و توسعه بنگاه، به کارگیری مشوق های مالیاتی است. مطالعه کشورهای توسعه یافته نشان می دهد ابزارهای مالیاتی عموما در قالب هزینه ای و به صورت اعتبار مالیاتی به کار گرفته می شوند. تجربه اجرای مشوق های مالیاتی قانون حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان در ایران نشان می دهد که ابزار مالیات از رویکرد درآمد به سمت رویکرد هزینه ای حرکت کرده است. به منظور تدوین علل این گذار تاریخی، پژوهش مطالعه موردی کیفی و روش تحلیل محتوا برای استخراج مقولات محوری در این مقاله انجام شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که از منظر اجرایی، مقولات ساده سازی اجرا و پایداری سیاست موردتوجه بوده است. از منظر اثربخشی نیز مقولات پوشش ریسک تحقیق و توسعه فناوری های بالا و تشویق به تحقیق و توسعه جدید اهمیت بیشتری در این گذار تاریخی داشته است.

    کلیدواژگان: سیاست فناوری و نوآوری، هزینه های تحقیق و توسعه، معافیت مالیاتی، اعتبار مالیاتی
  • بیتا کمالی سراج*، جهانیار بامداد صوفی، مهدی الیاسی، ابولفضل کزازی صفحات 73-103

    برتری اپراتورهای تلفن همراه در زنجیره ارزش در خطر است و اکثر اپراتورهای تلفن همراه هنوز راه نوآورانه ای برای پاسخ دادن به این چالش پیدا نکرده اند. هدف این تحقیق شناسایی گام ها و مراحل مدل پابرجای کسب و کار شرکتهای اپراتوری تلفن همراه ایران در مواجهه با فناوری موبایل پهن باند می باشد. پژوهش حاضر کیفی- کمی از نوع کاربردی است که از رویکرد آینده پژوهی استفاده نموده است. در این پژوهش از 2 پرسشنامه استفاده شد. پرسشنامه اول جهت شناسایی عوامل تاثیرگذار و با احتمال وقوع بالا و همینطور برای وزن دهی به روندها و از پرسشنامه دوم به منظور تعیین پابرجایی مدل های کسب وکار بهره برده شد. با پژوهش های صورت گرفته در زمینه روندهای مهم و موثر بر صنعت اپراتوری و مطالعات محقق، مهمترین روندها با توجه به دو شاخص عدم قطعیت و میزان تاثیر ارزیابی شدند. بر اساس تجزیه و تحلیل مدلهای کسب و کار استخراج شده مناسب برای اپراتورهای تلفن همراه, 4 لایه حوزه فعالیت (اتصال، محتوا، زمینه و تجارت) شناسایی و همچنین از ترکیب این چهار لایه اقدام به ایجاد 15 مدل کسب و کار شد که از طریق برنامه متلب بر اساس معیارهای مجموع مطلوبیت، بیش بهینه مطلوبیت و...، مدل کسب و کار شماره 9 به عنوان پابرجاترین انتخاب شد

    کلیدواژگان: مدل پابرجا، مدل کسب و کار، اپراتورهای تلفن همراه، موبایل باند پهن
  • میلاد غلام نژاد*، مسعود موحدی، منوچهر منطقی، شهرام علی یاری صفحات 105-145

    انتقال فناوری از مهم ترین راه های کسب و توسعه فناوری برای سازمان ها به ویژه در صنایع پتروشیمی است. از مهمترین عوامل تاثیرگذار بر انتقال فناوری، ویژگی های گیرنده فناوری می باشد. این ویژگی که شامل ساز و کار، ساختارها و فرایندهای موجود درون یک سازمان می باشد، سرمایه ساختاری نام دارد. با توجه به نقش صنعت پتروشیمی در سایر صنایع و اقتصاد کشورها و اهمیت فناوری و انتقال آن در این صنعت، مدلی که سرمایه ساختاری موثر در انتقال فناوری را ارایه نماید، می تواند چارچوبی برای درک و رفتار این سرمایه در انتقال فناوری را فراهم کند. بنابراین در این تحقیق به دنبال ارایه مدل سرمایه ساختاری موثر در انتقال فناوری در صنایع پتروشیمی ایران می باشیم. تحقیق حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده ها پیمایشی می باشد. براساس ادبیات شاخص های سرمایه ساختاری استخراج و با کمک خبرگان به جمع بندی این شاخص ها پرداخته شد و پرسشنامه طراحی گردید. با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی ابعاد تشکیل دهنده سرمایه ساختاری شناسایی و با استفاده تحلیل عاملی تاییدی مدل ارایه شده، آزمون گردید. درنهایت مدل سرمایه ساختاری موثر در انتقال فناوری در صنایع پتروشیمی در پنج بعد 1)سرمایه نوپدیدی، 2) سیستم ها و روش های حمایتی، 3) زیرساخت های مدیریت دانش، 4) فرهنگ سازمانی حمایت گر و 5) ساختار سازمانی مناسب تبیین و ارایه شد.

    کلیدواژگان: سرمایه ساختاری، شاخص های سرمایه ساختاری، انتقال فناوری، صنایع پتروشیمی ایران
  • حمیدرضا شکری*، سید مهدی سادات رسول، رضا اسدی فرد، سید حمزه حسنی صفحات 147-173

    تحریم برخی از صنایع در کشور طی سالیان گذشته، موجب شد تا بسیاری از شرکت های بزرگ صنعتی به دنبال تامین نیازمندی ها از شرکت های داخلی باشند. در این شرایط و با توجه به اینکه بسیاری از نیازمندی ها در سایه همکاری شرکت ها رفع می شود، توسعه همکاری فناوارنه ضروری به نظر می رسد. علیرغم لزوم همکاری های فناورانه در شرایط کنونی، همکاری های فناورانه با چالش های جدی روبروست و در برخی از موارد این همکاری ها شکل نمی گیرد. در اینجا دولت می تواند با به کارگیری ابزارهایی این همکاری ها را توسعه دهد. هدف مقاله حاضر، شناسایی ابزارهای سیاستی توسعه همکاری های فناورانه شرکت های بزرک صنعتی با شرکت های دانش بنیان برای نیل به وضعیت مطلوب در ایران است. در این راستا با بررسی اسناد و مستندات و مصاحبه هدفمند از خبرگان این حوزه، ابزارهای سیاستی توسعه همکاری های فناورانه استخراج و با روش تحلیل مضمون موردبررسی قرار گرفت. این ابزارها را می توان در سه دسته ابزارهای تحریک عرضه، ابزارهای تحریک تقاضا و ابزارهای بهبود زیرساخت دسته بندی کرد.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری علم و فناوری، ابزارهای سیاستی، شرکت های دانش بنیان، همکاری فناورانه، شرکت های بزرگ
|
  • Zohreh Karimmian *, Negar Falahati Pages 1-26

    Governance is the result of officially announced rules (policies, laws, etc.) and informal interactions of actors in policy networks. In other words, the policy network depended on the power of a set of governmental and non-governmental actors involved in public policy-making, both formally and informally with institutional connections. In this article, the current situation of governance at four levels and based on the rules and regulations as well as the opinions of experts in the current situation is reviewed using social network analysis. Using the indicators of the position of actors in the network, their influence and their competence, these two situations are compared with each other which provides the basis for providing policy proposals is at all four levels. By comparing these findings with the perceived competency and influence, the proposals are in such forms: increasing the competency and influence of institutions that, despite their high power in the legal system and the opinion of experts, have little competence and influence; Strengthen the legal status of institutions that have high competence and influence and high power from the perspective of experts; And reviewing the missions and roles of institutions that, despite their high competency and influence and high legal status, did not have high power from the perspective of experts.

    Keywords: policy network, governance structure, technology, innovation system, social network analysis
  • Armin Khaleghi *, Niloofar Salajegheh Pages 27-42

    Accelerators have become important players in entrepreneurial ecosystems recently. These start-ups support organizations use a different evaluation and selection process than other business models such as incubators. The main reason for this difference is the high uncertainty of the start-ups in the early stages. Therefore, in order to evaluate start-up applicants, assessors must develop methods that are appropriate for decision making taking into account incomplete and limited information with high variability. This research aims to identify how expert assessors decide whether to accept or reject an applicant for the pre-acceleration. Examining the 32 verbal protocols from IT accelerators in Tehran it was found that they use the “one reason decision making”, which consists of search, stop, and decision rules. The innovation of this research can be considered in the use of think aloud method and analysis of verbal protocols in the framework of ecological rationality.

    Keywords: Pre-acceleration selection process, Pre-acceleration, heuristics, Decision-making under uncertainty
  • Meysam Narimani *, Seyed Mohammad Sahebkar Khorasani, Hamidreza Sahari Pages 49-72

    One of the important tools of government in supporting the research and development activities of the enterprise is the use of tax incentives. Study of developed countries shows tax instruments are generally used in the form of expenditures and tax credit. The experience of implementing tax incentives in the law on supporting knowledge-based companies and institutions in Iran, shows the tax instrument has moved from the income approach to the expenditure approach. However, a suitable policy model for this policy transition has not been proposed so far. In order to implement requirements and effectiveness of this historical transition in the form of a policy model, this research carried out as a case study aiding from content analysis method to extract the axial categories. The data gathered through conducting semi-structured interviews consisted of 11 interviewees. Results shows -in terms of implementation- the categories of implementation simplification and policy sustainability are of great importance. In terms of effectiveness- the categories of high technology research and development risk coverage and encouraging new research and development should also be considered.

    Keywords: Technology, innovation policy, Research, Development Expenditures, Tax Exemption, Tax Credit
  • Bita Kamali Seraj *, Jahanyar Bamdad Soofi, Mehdi Elyasi, Abolfazl Kazazi Pages 73-103

    The dominance of mobile operators in the value chain is at stake, and most mobile operators have not yet found an innovative way to respond to this challenge., the purpose of this study is to identify the steps of the robust business model of Iranian mobile phone companies in the face of broadband mobile technology. The present study is a qualitative-quantitative applied study that has used the futures research approach. In this study, 2 questionnaires were used. According to the research conducted in the field of important and effective trends in the mobile operator industry and the studies and experiences of the researcher, the most important trends were evaluated according to the two indicators of future uncertainty and impact and all the high-impact trends that were in the high probability matrix section are important for deciding the right business model. Based on the analysis of extracted business models suitable for mobile operators, 4 layers of activity areas (connection, content, context and trade) were identified and also from the combination of these four layers, 15 business models were created. MATLAB program was selected as the most consistent business model based on the criteria of total desirability, maximum optimal desirability, maximum minimum desirability, etc., No. 9 business model Was selected as the most robust model.

    Keywords: robust planing, Business Model, Mobile Operators, Mobile broadband
  • Milad Gholamnejad *, Masoud Movahedi, Manouchehr Manteghi, Shahram Ali Yari Pages 105-145

    Technology transfer is one of the most important ways to acquire and develop technology for organizations including petrochemical industry. One of the most critical factors influencing technology transfer is the characteristics of the technology receiver. This feature includes mechanisms, structures and processes within an organization, called “structural capital”. Based on the role of the petrochemical industry in other industries and economies and the importance of technology and its transfer in this industry, a model that provides effective structural capital in technology transfer, can provide a framework for understanding and behavior of this capital in technology transfer. This applied research, surveys to present an effective structural capital model in technology transfer in Iran's petrochemical industry. Relying on the literature, structural capital indicators were extracted and summarized by the help of experts, to design a questionnaire. The statistical population of the research covers people who have participated in at least one technology transfer project in the petrochemical industry, using simple random method. The temporal scope of the research focuses on data from the experience of the last thirty years of aforementioned people, which has been collected during a continuous period of Iranian calendar 1399. The spatial and organizational scope of this research includes active production complexes in the petrochemical industry throughout Iran. Using exploratory factor analysis, the dimensions of structural capital were identified and tested using the confirmatory factor analysis. Finally, the structural capital model effective in technology transfer in the petrochemical industry was explained and presented in five dimensions: 1) Renewal capital, 2) Supportive systems and methods, 3) Knowledge management infrastructures, 4) Supporting organizational culture, 5) Appropriate organizational structure.

    Keywords: Structural Capital, Structural capital indicators, Technology Transfer, Iran Petrochemical Industries
  • Hamidreza Shokri *, Seyedmahdi Sadatrasoul, Reza Asadifard, Seyedhamze Hasani Pages 147-173

    Imposing sanctions on some industries in Iran over the years have led many large industries to seek supplies from domestic companies. In these circumstances, and given that many needs are met through the collaboration of companies, the development of technological collaboration seems essential. Therefore, many large companies are looking for technological collaboration with other companies. Despite the need for technological collaboration in the current situation, technological collaboration faces serious challenges and in some cases this collaboration does not take shape. Hence, the government could develop collaborations by establishing policy tools. So, this research aims to identify the policy tools for the development of technological collaboration between industries and knowledge-based companies to achieve the desired situation in country. In this regard, by conducting purposeful interviews with experts in the field, the policy tools for the development of technological collaboration were extracted and examined by content analysis. These tools can be classified into three categories: supply stimulation tools, demand stimulation tools and infrastructure improvement tools.

    Keywords: Science, technology policy, Policy Tools, Knowledge-based companies, Technological collaboration, Large Companies